oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2014. szeptember 24. 06:45,  Újrahangolásom története 324 komment

2014. szeptember 24. 06:45 Határátkelő

Újrahangolásom története

Nem akármilyen történet következik ma, hiszen szerzője, Andi többször is megjárta Malajziát, megtapasztalta az elmenés és hazaérkezés gyötrelmeit és örömeit, majd döntött és ma már Ausztráliában él. Érdemes végigolvasni a történetét, szerintem sok tanulsággal szolgál. (A képekért pedig hálás köszönet!)

cím_dzsungel Ipoh-nál.JPGDzsungel Ipoh-nál

„Az egész valahol 2012 elején kezdődött. Mintegy 8 évnyi multinacionális-daráló után elérkezett az a pont, amikor elég lett. Friss impulzusra volt szükségem. Rájöttem, hogy bizony nem azt az életet élem, amit szeretnék magamnak. Kiléptem a multiból.

Olyan dologba szerettem volna fogni, amivel addig még nem foglalkoztam. Ki akartam magam próbálni ismeretlen közegben, hogy tanuljak és tapasztaljak valami újat és más szakmához kötődő, különböző világlátású emberekkel találkozzam. Közgazdász vagyok, nekem nincs több szakmám referenciával, az átképzés meg trükkös dolog, pláne ha az ember nem tudja, merre menjen. Én sem tudtam, de próbálkoztam egy kis ideig.

Magánvéleményem, hogy receptre írnám a multi cégeknél való munkavállalást mindenkinek legalább egy évre. Nagyszerű tér a tanulásra, tapasztalásra, alkalmazkodásra, egy komplett rendszer átlátására.

Szervezet. Mint a saját testünk. Megvan az agy, a szív, a szervek, a dolgos kezek, a lépdelő lábak, a hangulatváltások, az értékek, az erősségek, a betegségek. A mai napig hálás vagyok azért az időszakért az életemben, amit multinacionális cégeknél töltöttem, mert rengeteget tanultam, fejlődtem.

Tény, hogy a személyiségemből adódóan nem volt fájdalommentes, de nagyon hasznos. Komoly értékeket sajátítottam el, fontos viszonyítási pontokat szereztem, mind negatív mind pozitív irányban és fantasztikus emberekkel találkoztam. Na de térjünk vissza az újabb munkakeresési időszakomhoz!

A munkaerőpiacra való jelentkezés elindult. Kevés sikerrel. A multikulti stresszt átvette a „miből élek meg” és „mire vagyok én jó” című stressz. Nem sokkal jobb. Ezzel együtt mégsem bántam meg egy percre sem, hogy anno feladtam a biztos bevételemet, a szakmai fejlődésre való lehetőséget.

Gua Gunung, egy barlang Malajziában.JPGGua Gunung, egy barlang Malajziában

Utóbbi szuper, ha van, persze akkor, ha az ember olyan szakmában dolgozik, ahol szeretne is és lát perspektívát. Én nem így voltam. Plusz a „biztos” állás Magyarországon (is) egy ál-biztonságot ad, ami bármikor megváltozhat és meg is változik.

Vagy önálló döntés, vagy az élet döntése, de ahogy semmi sem tart örökké, úgy a „biztos” sem. Sokáig maradva egy pozícióban az ember elveszíti a rugalmasságát és változás-adaptáló készségét, ami nagy baj, mert keserűséghez, bemerevedéshez vezet. Ennek finom jeleit is észleltem magamon.

Azt gondolom, kevesek találják meg azt a munkát, amiben egy életet le tudnak élni boldogan, elégedetten, mert a változás igénye mindenkiben megvan, csak némelyekben erősebb a változástól való félelem és a komfortzónában maradás kényelme.

Én mire jutottam eddig, mit mondok most? BÁTORSÁG. Mindenekelőtt bátorság kell ahhoz, hogy az ember csukott szemmel merjen a szakadékba ugrani. Még az is lehet, hogy ott van egy háló a szakadék felett, ami megóv a becsapódástól. Két lehetőség van, sikerül vagy nem. Ha sikerül, örülünk, ha nem, akkor is tanulunk, mert valahogy akkor is történnek a dolgok.

Bennem nagyon erős volt az igény arra, hogy úgy éljem az életem, hogy ne kelljen megbánnom később, hogy valamit nem tettem meg. Felelősség az, amit megteszünk és felelősség az is, amit nem. Ez egy korábbi saját élmény alapján erősödött meg bennem, ami bizony anno keserű kapszula volt. Mára motivációvá ért. Nem könnyű és nem is feltétlenül követendő.

A sziget

Otthon nem sikerült munkát találnom egy jó ideig, még harmadával alacsonyabb bérért sem. De aztán egyszer csak jött egy hírlevél, amire korábban iratkoztam fel. Malajziába kerestek egy embert egy projekthez. Én lettem az.

Önkéntesként vállaltam munkát, ami annyit tesz, hogy a munkámért cserébe kaptam szállást, ételt és egy kis zsebpénzt. No meg rengeteg élményt, tapasztalatot egy addig számomra ismeretlen környezetben, kultúrában.

Earth Lodge-ban az átmeneti otthonom (jobboldali szoba).JPGÁtmeneti otthonom Earth Lodge-ban (jobboldali szoba)

Bő három hónapot töltöttem egy egzotikus szigeten, aminek a környéke egyébként az Malajzia egyik snorkel- és búvárparadicsoma. Helyi lakosok között, gyatra infrastruktúra mellett szerény körülmények közt, de vidáman éltem a napjaimat. Ott ahol a közlekedési eszköz a motorcsónak és a láb, ahol az „éttermet” jóindulattal is koszos kis putrinak hívnánk.

Az időmet „construction leader” pozícióban töltöttem. Kisebb házkörüli (víz, villany) javítási feladataim voltak, építettem pár bútort, hogy legyen hova pakolnunk.

Több helyi család házait festettük újjá a többi önkéntessel, a köztéren lévő betonpadokat vagy az iskola falait dekoráltuk, közösségi kertet terveztünk, angolt tanítottunk az iskolában, hosszútávon fenntartható életmódra oktattuk a helyieket, részt vettünk egy teknősvédelmi projektben és még ezer más. Közgazdászként. :)

Olyan kalandokban volt részem, amire egy életen át emlékezni fogok, és amik által megkaptam azt, amire vágytam, a kihívást és valós értékeket.

A hiány

Itt érdemes megemlítenem, mit is tapasztaltam, mi hiányzott, ami természetes velejárója egy hosszabb utazásnak. Azt gondolom, ha valaki meg akarja tudni vagy csupán másképp ránézni, hogy valójában milyen értékekkel rendelkezik, ahhoz igenis el kell menni, legalább egyszer hátrahagyni mindazt, ami komfortos.

Addig nem derül ki, hisz lehet szeretni mindent ott és akkor, de amíg el nem hagyja, addig nem tudja mit vált ki az, amikor nincs. Teszt, legalább 3 hónapra. Ezt nem lehet elképzelni és valójában elmondani sem.

átlagos vacsora egy maláj családnál.jpgÁtlagos vacsora egy maláj családnál

Nekem fájt, sokáig, mert lüktetett bennem a hiánya annak, ami nem volt velem, csak gondolatban. A családom, a kedvesem, a barátaim, a könyveim, a kis bizbasz díszeim, ami az otthonomat otthonná tették, a baráti beszélgetések, a spontán találkozások, a szigetkör futás, a nógrádi sóspálcika, a Balcsi ütött kopott kékre festett lépcsői, a Vár, a kettes villamos vonala, a Vásárcsarnokban hurkázás, a városban sörözgetés, a baráti világmegváltó beszélgetések, a nyaraló teraszán közösen lakmározás, a kertészkedés, az otthoni erdők, és még sok-sok más. Pedig alig volt 3 hónap.

Ugyanakkor a mérleg másik oldalára került, hogy láttam óriásteknőst fészket rakni, kis teknősöket kikelni, buliztam a tengerparton újonnan talált barátokkal, motorcsónakkal utaztam, dzsungelben túráztam és puszta kézzel a földön ülve, helyi családoknál házi kosztot ettem, kis maláj gyerkőcöknek angolt tanítottam, paradicsomi helyen búvárkodtam, kikötőből a tengerbe ugráltam a dzsungelből kertet építettem, menekültem vadmajmok elől, előadást tartottam a korallokról és sok egyéb.

Szóval a végeredmény kvázi 1-1, sokat engedtem el, de rengeteget kaptam. A kötődéseim egy időre szabadságra mentek, de nem felejtettem el őket.

egy átlagos fa a dzsungelben.JPGÁtlagos fa a dzsungelben

Hazaérkezés

Utazás után hazaérni egy másik fejezet. Nem könnyű. Vártam, ezerszer elképzeltem milyen lesz az „újra”. Az első pár hét maga volt a csoda. Sztár voltam. Az újra-találkozás élménye semmihez sem fogható. Egyszerre sírtam és nevettem belül. Nagyon erős érzelem és fantasztikus. Jó volt újra megölelni, újra megélni, újra látni, újra szagolni és megízlelni azt, ami hiányzott.

A megszokás viszont hamar visszatért és a Földtől való elrugaszkodás, az új élmények energiája, egy homlokegyenest más világlátás lelkesítő és fejlesztő élménye, az addig sikeres átprogramozottságom, hamar visszaszűkült oda, ahonnan indult. A lehetőségek korlátozottá váltak újra, a hétköznapok stressz teljessé, minden beszűkült.

Ez is egy készség, de nekem nem sikerült megtartanom magam magas rezgésen, engem visszahúzott az, amiből elmentem.

Vissza a gyökerekhez

Pár hónap újabb sikertelen otthoni munkakeresés után írtam egy levelet és kaptam egy választ. Újra utaztam. Újra Malajziába. Egy vad, érintetlen esőerdőbe. Önkéntesként. Az utazásom elején korábban szerzett malajziai barátokat látogattam meg. Egy szerencsétlenül sikerült vadvízi túrán egy barátunkat elvesztettük, megfulladt a folyóban, mikor közvetlenül utánam jött egy zúgón. Erős kezdés.

Ulu Muda, a folyó mentén.JPGUlu Muda, a folyó mentén

Ezt azért osztottam meg, mert emiatt bizony volt mit feldolgoznom a gyönyörű dzsungel közepén kilométerekre a lakott területektől. Megtapasztaltam, hogy az élet nem kérdez akarod-e az adott élményt, kapod és kész. Meg kell élni, meg kell dolgozni.

Az értékrendemen ez a nagyon közeli élmény nagyon sokat változtatott, megélve mindezt 10 ezer kilométerre a családomtól, azoktól, akikhez vigaszért fordulhattam volna. Elmúlt, feldolgoztam, az élet pörög tovább.

Az ismét 3 hónap alatt a dzsungelben dolgoztam, a néhány szabadnapomon pedig Penang vagy Kuala Lumpur utcáit jártam. Az esőerdő lenyűgöző élmény volt. Aki járt már ember által szinte még érintetlen esőerdőben, az sosem felejti el azokat a fákat, azt az esőt, az illatokat, a párát, a hangokat, azt a nagyon mély belső érzést, hogy igen, valamikor innen indult minden. Nehéz szavakkal kifejezni azt, hogy milyen városi emberként megélni ezt a másságot, de csodálatos.

Twin Tower - Kuala Lumpur.JPGA Twin Tower Kuala Lumpurban

Egy egyszerű faházakból épült kis resort-ban (néhány házból álló szálláshely) egy helyi maláj figurával tevékenykedtünk ketten és a kb. 20 szavas maláj-angol keverékkel kommunikáltunk. Egy folyó mentén éltünk, áram és meleg víz nélkül, csónakkal közlekedtünk, vadelefánt csordákat és majmokat lestünk, környékbeli növényekből főztünk, alkalmanként érkező csoportokat vittünk túrázni.

Rövid időn belül, én a városi lány, rutinból pöccengettem le magamról a piócákat és magabiztosan jártam a helyi barlangokat és az esőerdőt. Felejthetetlen, egyedülálló élmény volt.

Erős kontraszt volt, hogy a 40 fok és 80% páratartalmú erdő után lazításképp Kuala Lumpurban töltöttem egy hetet, majd Karácsonyra érkeztem haza Budapestre. Újra-találkozások, egymás ünneplése.

Az utazás

A maradásom akkor rövid ideig tartott, mintegy 3 hét után, szedtük a sátorfánkat, már rutinból, harmadszor is összepakoltam a hátizsákomat és a kedvesemmel nekivágtunk Ázsiának. 6 hónap, 7 ország. Fejenként 17 kilós hátizsákkal.

Mindaz, amit mi ketten megéltünk pár mondatban nem írható le (erről blogot írtunk itt) de amire Ázsia megtaníthat, azt a leckét megkaptuk. Toleranciából, rugalmasságból, kreativitásból és humorérzékből jól vizsgáztunk.

Utolsó állomásunk volt Sydney. Megszerettük és láttunk bele lehetőséget. Újabb hazaérkezésünk után néhány héttel úgy döntöttünk, megpróbáljuk, milyen lehet Ausztráliában, Sydney-ben élni, nemcsak utazni, hanem megnézni a lehetőségeket, dolgozni, beilleszkedni, találkozni új kihívásokkal, beszélgetni emberekkel. Nagy falat.

Lassan egy éve is már, hogy itt vagyunk (jelenlegi blogunk, amiben mesélünk, itt olvasható). Szinte hihetetlen. Más kihívások vannak, mint egy utazás során és nem, most sem könnyű ennyire messziről a belső hiányokat kezelni, mert azok bizony nem múlnak el, csak változnak. Az ember saját magától nem mehet el elég messzire, magunkat mindig magunkkal visszük.

Ahogy eddig, most is kétoldalú a „adok-kapok” mérleg és van mit tenni a „kapok” oldalra.

Szumma

Mi a célja az egésznek? A tapasztalás, a világlátás, a kaland, az önismeret és egy olyan élet megélése, amiben helyem van, és ahol az én történetemet, magam írom.

Egy kívülállónak extrémnek tűnhet mindez. Én sem mondom, hogy mindennapi, de amíg benne voltam, semmi sem tűnt természetesebbnek a megéltek, leírtak közül. Minimális költségvetésből éltem meg óriási dolgokat, ami az enyém marad bármi is történjék.

Sokan a pénzzel érvelnek, azt mondják utazni drága és lemondanak nagyszerű dolgokról. Nekem kevesebbe került így Malajziában utazni, ott élni, mintha otthon csak a BKV-bérletet és a kajámat fizettem volna.

Iskolás csoporttal snorkeling oktatáson.jpgIskolás csoporttal snorkeling oktatáson

Meg lehet találni okosan a módját, hogy jusson is, maradjon is, és mi magyarok ebben jók vagyunk. Azt gondolom a mi (30+ -os) generációnk egy nagyon szerencsés új kezdet abból a szempontból, hogy komoly kötöttségek nélkül utazhatunk.

Nyilván sok mindent kell ezért megtenni és feladni, semmi nem jön magától, de lényegében egy DÖNTÉS kérdése, mert a lehetőségünk megvan. Sokan mondhatják erre, sőt sajnos mondták is, hogy „persze neked könnyű, mert...”.

Nem volt az, és most sem az. Nem könnyű, sem elmenni, sem maradni, sem felkutatni a lehetőséget, sem élni vele, de senki nem ígérte, hogy könnyű lesz. Amiért mindezt megosztottam, az egyszerűen annyi, mert megfogalmazódott és kikívánkozott, hogy leírjam magamnak és annak, akit még érdekel.

Ha valaki nekem azt mondja két és fél éve, hogy ezeket fogom megélni, egy szavát sem hittem volna el. Nem szánom példamutatásnak, nem kell lájkolni, sem követni, sem egyetérteni.

vendégcsoporttal és Perhentian sziget egyik iskolás csoportjával.jpgVendégcsoporttal és Perhentian sziget iskolásai közül néhánnyal

Lehetőség mindig van

Eszembe jutott Mallory legendás válasza, mikor megkérdezték tőle miért akarja megmászni a Mount Everestet? „Mert ott van.”

A lehetőséggel lehet élni és lehet nem élni. Ez a sztori az enyém, én így élek, de lehet másképp is. Egyetlen szándékom, hogy ötletszikrát adjak, ha valaki erre befogadó, mert hiszem azt, hogy mindig lehet másképp is. Rugalmasság, Bátorság és Döntés, a lista élén ez áll.

Szerencsés vagyok, mert a családom, hozzátartozóim és barátaim részéről nagy türelmet és elfogadást kapok, azt hiszem, megértenek engem és azt is, hogy egy utazó - aminek vallom magam, ellenben a turistával - mindig is utazó marad. Köszönöm figyelmeteket.”

FELHÍVÁS!! A nagysikerű ablakos sorozat után újabb ötlet: küldjetek fotókat a városotokról! Nem a nevezetességekről, hanem arról a környezetről, ahol éltek: a házról, a sarki kisboltról, a busz- / metrómegállóról, a kedvenc éttermetekről, pubotokról, a munkahelyetekről (ha nem okoz problémát), a parkról, ahova szívesen jártok, az eldugott, kevesek által ismert hangulatos, érdekes helyekről, stb. Írjatok pár sort is mellé, mert így lesz igazán érdekes a sorozat! A cím a szokásos: hataratkelo@hotmail.com.

A kommentelési szabályokról itt olvashatsz.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Ausztrália Magyarország Malajzia

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr336725461

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.09.25. 00:28:59

@wuaaa [nor]: Bróhahaaa... :-))))

Ááá, nem, csak úgy érdekel.Esetleg hosszabb távon, ha elborít itt mindent a sok kokéró, akkor, hátha...Kicsit elszontyolodtunk az asszonnyal, most, hogy ezek az átkozott szocialisták nyertek, akik adóemelésből akarják még jobban támogatni a menekülteket...Agyhalottak, komolyan.

De valszeg akkor meg már öregek leszünk...Viszont itt van még tőlünk balra Norvégia...Felétek milyen a helyzet, ott is csak minden ötödik ember bennszülött? :D

Naschkatze (Mostindien / CH) 2014.09.25. 00:32:09

@geegee: Szerényen csak sajät magukra :-))) és Zole-ékra gondolt.
2014.09.25. 00:18:00 -ra: Elöször én sem tudtam, hogy mit is kell nézni. :-)))

wuaaa 2014.09.25. 00:34:53

@Zoole[uk]: "...Zoli es az avataron is en lennek.."

:) Ez eddig is világos volt, nekem legalábbis. Többet olvasok mint írok és éppen belegondoltam, hogy abból a napi pár ezer olvasóból, hányan olvassák mondjuk majdnem napi szinten a kommenteket is anélkül hogy hozzászólnának. Itt majdnem mindenki elejt mondjuk hetente magáról egy morzsányi információt, néhány hónap alatt azért egész jól összeállhat a kép. És ehhez jön még bónuszként a "Mit látok az ablakomból" sorozat és lehet, hogy én voltam az egyetlen, de az is lehet hogy nem, aki azzal szórakozott, hogy megtalálja-e a google maps-en azt az ablakot vagy házat, amelyikből a kép készült. Megtaláltam párat, igaz nem törzskommentelőkét... Szóval a teljes anonimitás itt szinte csak illúzió... :)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.09.25. 00:35:01

@Naschkatze (Mostindien / CH): Hahaa, nagyon kemény... :D
Igen, ez is a baj, a mekkdöncis kajával, hogy csak Balatonban, fürdőkádban lehet enni, különben a sok lecsurgó trutymó hétszentség, hogy foltot hagy az ember ruháján... :-))
Meg a hús q isten, hogy kinyomódik valamerre... :-)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.09.25. 00:40:12

@wuaaa [nor]: Hátőőő, én is többek közt ezért maradtam ki belőle, bár megfenyegettem a HÁ-t, hogy beküldök képet...Meg a lustaság is részt vett benne.De pont erre gondoltam, hogy lehet, kevesebbet kéne a neten megosztani magunkról, valami pszihó-láb állat lazán tud akadni bárkire és tudja zaklatni...Ne értsd félre, most nem pont rád gondoltam... :D

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.09.25. 00:42:01

Na jól van, lassan mindenkinek beszóltam, átadom a stafétát a hajnali válltáskáknak.Pappitó szokott ilyenkor erre járni... :-))

Kár, hogy nem jöttem hamarabb, hátha válaszolt is volna valaki...

wuaaa 2014.09.25. 00:45:50

@geegee: Felénk a helyzet nagyon jó, tele van minden húszas éveiben járó svéd lányokkal... én meg nem tudok betelni velük.. :)) Na de, ehm... én nem igazán érzem ezt itt olyan témának, ami befolyásolna bármit is számottevő mértékben, nincs olyan extrém mint a svédeknél azért. Itt most éppen az zajlik, hogy akinek nem muszáj itt lennie, meg aki nem kapott menedékjogot, csak elfelejtett továbbállni, azt rakják fel a kabuli meg karachi meg fene tudja milyen járatra oszt jónapot. Nem rossz ez itt, szerintem. Persze nagyon szakmafüggő, hogy mennyi idő alatt találsz munkát és milyen körülmények között mennyit keresel vele és az országon belül hol, de ez kb. minden országra igaz.

blackhairlady 2014.09.25. 00:47:20

@Muscari: Ha leullepszik a rossz elmeny akkor biztosan o is akarni fogja. Az en nagyobbikomnal is ez volt a helyzet, aztan itt meg leerettsegizett, es elkezdte a foiskolat 3 hete.

adg 2014.09.25. 01:24:46

@Muscari: Nem neztem meg az oldaladat, de 5"2=5*30.48+2*2.54 = 157.5 centi.

@geegee: immi.gov.au ez a hivatos kezdet, itt minden infot megtalalsz. Keress ra a booklet 6 -re, az egy nagyon jo osszefoglaloja a rendszernek.

A menekultek tobbsege repulovel erkezik, gondolom turistavizummal. Szolnak a hataron, hogy ok menekulnek.
Aztan vannak a csonakkal erkezok, oket meg a parti orseg szedi ossze, es mennek a taborba, vagy Ausztraliaba, vagy valami szigetre, Karacsony szigetek, vagy Nauru pl. Ott evekig elvannak sokszor, aztan rendezodik a statuszuk, es akkor vagy beengedik oket, vagy kirugjak. Kozben meg tanulnak angolul, vagy szakmat, ki mit, hogy ha bejutnak, akkor lehetoleg legyen valami amit hasznalni tudnak. Persze sokan cask ucsorognek evekig, es beloluk csinalnak a politikus musorokat. Meg a borzaszto korulmenyekbol, ahogy tarjak oket. Naurun peldaul kontenerhazak vannak, legkondival, vizzel, villannyal, es minden alapveto szocialis cuccal. Ebbol megy a politikai cirkusz, hogy allatkent tartjak oket, es ez nem melto. Azsia legszerencsetlenebb reszeirol vannak ott sokan, otthon palota lenne egy klimas kontener.
Emellett Ausztralia komoly kampanyt folytat azsia szegenyebb reszein, hogy ne embercsepeszekkel menekuljenek a nepek, hanem probaljak meg a hivatalos utat, ha mar mindenkeppen menni akarnak...

blackhairlady 2014.09.25. 03:24:11

@montroyal ( CAN qc): Ertem. Remelem nem bantottalak meg:)

blackhairlady 2014.09.25. 03:47:51

@geegee: En nem tudok valaszolni a kommentjeidre de szia, meg lefekves elott en is beneztem:)

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.09.25. 04:39:40

@geegee:

Majd váltotok országot. Irány Norvégia!

Norvégiában élők : Könnyen lehet kapni teljes idős állást betanított melósként? Mondjuk én a mekit céloznám meg ha oda mennék. igazából vonz egy kicsit az északi, hideg, robotemberek világa. Mivel én magam is tökre olyan vagyok. Elképzelem ahogy kavicsokat dobálgatnék egy hideg téli napon Trondheimben a folyóba...Sigur Róst hallgatva...:)

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.09.25. 04:42:42

most én is a dzsungelben aludtam, és kicsit akadozott a net, csak most tudok jönni, a kommentek első részét olvastam még tegnap este, azóta nem :-(
nem értem ezt az önkénteseknek megmondósdit, hogy menjen Borsodba, stb.
vagy másoknak is megmondjuk, hogy ha Londonban bébiszittel pénzért, vagy Madridban perecet süt, vagy a Szilícium-völgyben billentyűzetet klopfol, hogy hol éljen, hogyan, mennyiért, és amit most csinál, az miért nem igazi? vagy az önkénteseknek afféle önfeláldozóknak kellene lenni, akik nem választhatják meg, mit szeretnének csinálni, mit élveznének, hol, kivel, mikor? mint a nemzet napszámosai, hogy ezt vállalták, szenvedjenek, ez hivatás, és küldetés, és lófasz kolbásszal meg tejföllel?
én egyébként speciel előbb mennék Pápuára, vagy Acehbe, mint Borsodba, és meg is mondom, miért, még ha az életembe kerül is, és jól kimoderálnak a büdös francba.
kicsit még jobban rasszista lettem, mióta láttam, honnan jöttek Indiából a cigányok, melyik részről, akkora döbbenet volt ott lenni és ráeszmélni, hogy ez az, hogy azóta se tértem magamhoz a témában.
megjegyzem, most is olyan helyen vagyok Indonézia egy elhagyatottabb csücskében, ahol a gyerekek iskola után kimennek tüzifát gyűjteni az erdőben, és az emberek 80%-ban azt eszik, ami éppen terem. kereskednek, megélnek. és ha egy napkitörés vagy akármi miatt bedőlne az egész civilizációnk ahogy van, gyárastul elektromosságostul, akkor ők még tudnák, hogyan éljék túl.
szóval errefele a szegény emberek nem várnak a segílykére meg az állami tüzifácskára, mert ott döglenének éhen. dolgoznak, nagyon sokat megtermelik a zöldséget maguknak, a férfiak kint vannak a tengeren halászni (állandóan halat eszik az ember egész DK-Ázsiában bárhol a tenger közelében, persze). rendben tartják a házakat, kerteket, nem mocsokban fetrengenek, nem a kert végébe szarnak, hanem még a legszegényebb helyen is van bambuszból valami budi, a házat nyitva lehet hagyni, alapesetben nem lopják szét a strandpapucsodat, biciklidet, száradó ruhádat, elektromos kábeledet. van bennük túlélési ösztön, vidámak, vendégszeretőek, megbecsülik a segítséget.
nem mindenki hős, és széllel szemben pisálós elhivatott lánglélek. van, aki ezt szeretné, mondjuk egy tengerparton gyerekekkel önkénteskedni. mert ez egyszerű. és van, aki meg elmegy missziós orvosnak Ebolát gyógyítani, és vállalja, hogy belehal, vagy igen, Borsodba, széllel szemben véres verejtékkel valamit elérni.
ha más megválaszthatja, hol és hogyan él, hogy pénzt keressen magának, akkor aki önkéntes, az miért is nem, hogy ő mit és hogyan és hol szeretne adni? és ha Manhattanben a depressziós kutyák klinikáján önkénteskedik, akkor is, kinek mi köze hozzá tulajdonképpen?
Langkwai egyébként jó hely. és Pápua is :-) én nagyon bírtam az ottaniakat. de vannak sokkal zártabb, gyanakvóbb közösségek, mint mondjuk Lombok vagy Sumbawa. oda nem mennék. Acehről mindenféle önkéntesek blogjai annak idején nagyon sok jót írtak, sokat változtatott az embereken a tragédia. nem tudom, ott hogyan érezném magam, mert még nem voltam.
és most hogy ezt jól megaszondtam, elolvasom a kommentek második részét is :-/

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.09.25. 05:10:11

@Mirjam2: ez jó szempont, és igazad van, ami az előítéletesség részét illeti.
én annyi mindent megnéznék még Indiából, de indiai embert inkább csak fényképen szeretnék látni hátralevő életemben.
te meg ott és velük vagy úgy, mint hal a vízben.
és akkor mi van?
még jó, hogy nem apácának iratkoztunk fel valami misszióba, vagy mormonnak, akik nem választhatják meg, hova küldik őket.

montroyal ( CAN qc) 2014.09.25. 05:17:27

@blackhair-lady: engem meg kisbaltaval sem lehet ...semmi gond ...

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.09.25. 05:29:53

@Muscari: amikor középiskolában elkezdtünk angolozni, velünk is így csinálták először a mértékegységeket, hogy a sajátunkat számoljuk ki, és legalább azt tudjuk (aztán mondjuk azóta nem ragaszkodom a régi számokhoz, sajnos).
google-ba simán beüti az ember (a keresőmezőbe) az átváltást (mondjuk "178 cm in feet and inches") , kidobja. (ahogyan pénznemeket is átvált ugyanígy, nem kell semmi külön oldalt behívni ezért.)

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.09.25. 05:32:45

@Zoole[uk]: 178 cm = 5 foot 10 (ez vagyok én)
valamit elszámoltál szerintem
de azóta biztos mondta már valaki, csak lehet 5%, hogy mégsem, és nem akarok később visszapörgetni, ha mégsem, ezért mondom inkább mégis, még ha ismétlés is.

Muscari 2014.09.25. 06:05:32

@blackhair-lady: ennek nagyon örülök, remélem tetszik neki. Mi meg majd meglátjuk.

Muscari 2014.09.25. 06:12:21

@Dragonlady (now in Indonesia): te 178 cm vagy???? OMG! én egy törpe vagyok hozzád képest :-)

Morgo1229 2014.09.25. 07:36:54

@Dragonlady (now in Indonesia): jaj vigyazz magadra. Mindig meghagyod valakinek hogy hol vagy eppen ? Anyudnak remelem eros az idegzete. Szoval miert, milyen volt a roma oshaza ?

2014.09.25. 08:17:25

@nyugtával dicsérd a navot: Előtte is valahogy ment a blog, szerintem ha nem lenne, akkor is menne. Másrészt egyre kevesebb ember írogat neki, hátha leszokik egyszer az idejárásról. :)

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.09.25. 08:18:23

@Muscari: :-) nagyon nemszeretek ilyen nagy lenni. nem praktikus. ráadásul a lelkemben egy kis törékeny, babusgatnivaló csaj lennék inkább, ha lehetne :-)

@Morgo1229: szegény anyámnak volt már 12 éve, hogy megszokja. egészen jól megy neki. valaki mindig tudja, hol vagyok, ha más nem, felrakom facebookra. kivéve, amikor nem. de akkor valaki ráérez, hogy most meg kéne keresni engem :-(
én Indonéziában nagyon jól elvagyok, most megint gyorsan eszembe jut a nyelvből, amit múltkor már tudtam, meg tanulok, meg van mindenféle történés.

nehezen tudok úgy írni Indiáról, hogy ne gyalogoljak bele valakibe, vagy ne szegjem meg a moderációs szabályokat (rasszizmus stb). én általában mindenhol jól szoktam érezni magam. de India egy sokk volt. (viszont azóta legalább SOHA nincsen melegem :-) )
volt egy város, ahol még jobban rámtört a döbbenet, mint máshol, annyira olyan érzésem volt, hogy cigányországba kerültem (még nagyobb mocsok, minden szart az utcára döntenek, minden rohad és esik szét, és valahogy az emberek is úgy néztek ki és viselkedtek valahogy... előtte egyszer se jutott eszembe a cigány párhuzam). visszamentem és kigugliztam, hogy a genetikai és nyelvészeti kutatások szerint honnan jöttek a cigányok. pont onnan, Rajastan-nak arról a részéről, kaszton kívüli érinthetetlenek voltak valószínűleg eredetileg, ez elől menekültek volna. aztán jött szembe egy történelmi leírás, amit most nem találok, lassú nagyon a google, hogy egy perzsa király meghívott párszáz romát muzsikusnak, táncosnak, minden család kapott egy tehenet, földet, aztán nemsokára eltűnt az összes tehén és a földdel se tudtak mit csinálni, és ezzel igen magukra haragították a királyt.
ok, én se tudnék mit csinálni egy tehénnel, értem, hogy nomádok voltak.
olvastam tovább, és túlságosan televan ilyenekkel a történelem, hogy sehol nem tudtak beilleszkedni.
eddig nem foglalkoztam a történelemmel, a cigányokkal, nem érdekelt, most se érdekel, de akkor ott egy fél napig olvastam (fostam ugye mint kurvaélet, ágyban voltam). fél nap alatt nem lettem szakértő egyáltalán.
de.
hát ott Jodhur környékén semmiből nem lógnának ki a mai nap sem, egy hét alatt beilleszkednének, mert olyan lepukkant minden, és mindenki csak fetreng a saját mocskában és kb nem csinál semmit. (és ott a város felett a legszebb rajasthani erőd.... és nem szabad kihagyni.)
értem, hogy félsivatag, hogy nagyon nehéz megélni, és innen van a totális nyomor és kilátástalanság.
sokfele jártam, sokféle szegénységet láttam, sehol máshol nem láttam még ekkora nyomort és az emberi méltóság teljes hiányát.
ez van. bocs.
szarul érzem magam, de akkor is ezt éreztem / gondolom.
mások meg mittomén a muzulmánokkal kapcsolatban fognak mindig borzongani, vagy a pápuákban látnak kannibált, nem tudom :-)
ki tudja, ha itt minden szétesik éppen, akkor még az is lehet, hogy Pápuára megyek el önkéntesnek :-) van egy szervezet, ami nagyon tetszik.

Muscari 2014.09.25. 08:32:05

@Dragonlady (now in Indonesia): biztosan döbbenetes volt, legalább én már tudom, hogy oda nem kell menni. Del-India annyira más lehet, amit arról olvastam meg kepeket láttam, az azért jóval normálisabban nézett ki.

Bar egy ismerősöm, aki sokat járt Indiában azt mondta (bocs Mirjam, ez nem az en véleményem csak idezek) hogy India a világ segge es Calcutta a luk rajta.

Hari Seldon 2 2014.09.25. 08:33:02

@geegee:
Zoli-ék az elsők, mi a másodikok Mme Seldonnal.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.09.25. 08:54:18

@Muscari: Dél-Indiáról mindenki azt mondja, hogy teljesen más világ, és amit láttam belőle, keveset, szerintem is.
nagyon nem szabad leírni az egészet.
szervezett úttal menni, az még jó lehet, bár az ember akkor is azt látja, amit. nekem azért fáj a szívem, mert eszméletlen szép történelmi, építészeti emlékek vannak, annyi mindent megnéznék, de mégegyszer ezt nem. esetleg csoporttal vagy pasival. esetleg. ha már nem tudom, mit csináljak magammal jódolgomban :-)
de nem akarok fikázásba átmenni én sem, de előjött ez a borsodi önkénteskedés, meg minden, és erről jutott eszembe.

tanato 2014.09.25. 08:56:09

@Dragonlady (now in Indonesia): DÉl India:Visszatért Viki a netre Keralából én már bele is olvastam az Indiapass blogba.

tanato 2014.09.25. 08:59:20

@nyugtával dicsérd a navot: Ne gondold,mindig vannak új témák.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.09.25. 09:00:09

@tanato: köszi, nahát, miért nem látja enekem a feedly? :-/
Kerala nekem tetszett, sokmindenben Dél-Thaiföldre emlékeztet, szerintem ott ellennék én is minden további nélkül egy ideig. az emberek is mások, mint északon (nincs akkora tömeg, más kultúra, tudnak írni-olvasni, mindenki jár iskolába, sok a keresztény, és egyáltalán nem nyomulnak annyira durván).

tanato 2014.09.25. 09:02:06

@Muscari: Nagyobb lányom volt gimis osztálytársnője most költözött Indiába egy indiai fiúval történt szerelem miatt.Ilyen is van.

tanato 2014.09.25. 09:10:07

@Dragonlady (now in Indonesia): De megvan. most néztem Indiapass.blog.hu

LittleG (uk) 2014.09.25. 09:57:56

@mrsmihaly: úgy kell élni.. hogy úgy? nem olvastam részletesen róluk, de úgy rémlik, sokszor fejre is állhatsz, akkor is kialakul...

LittleG (uk) 2014.09.25. 10:02:54

@pappito: jé, nem is tudtam, hogy országonként más feltételek vannak.

Az ismeősöm német:

www.immigration.govt.nz/migrant/stream/work/workingholiday/germanyworkingholidayscheme.htm

itt 30 év a felső korhatár, a magyaroknak 35

a magyaroknak éves kvótájuk van, hogy hányan mehetnek és idénre ez már betelt:

The quota opened on 22 April 2014 and is now full. Further places will become available in April 2015.

a németeknek korlátlan mennyiségű hely van:

There are unlimited places available annually under this scheme to young citizens of the Federal Republic of Germany for a stay of 12 months.

és mi ez az X-rayes cucc? mellkasröngent minek? de a németektől ezt sem kérik... azt hiszik a magyarok tbc-sek vagy mi...

Továbbá a németek 12 hónapot maradhatnak, a magyarok meg nem világos, majd eldöntik...

Mulder ügynök jól szólt :)

LittleG (uk) 2014.09.25. 10:16:17

@LittleG.: Hm tényleg a tbc miatt lehet, a health Requirements alatt írja tételesen.. De általnosságban csak attól kérnek mellkasröntgent, akinél magas a rizikófaktor...

SzZoole 2014.09.25. 10:31:51

@Hari Seldon 2: igen tudtomal mi vagyunk az elsok.
Lunacica vs. Zoole
Mme.Seldon vs. Hari Seldon
VPBA vs. Jani haverja.

SzZoole 2014.09.25. 10:35:56

@wuaaa [nor]: aki nyomozost akar jatszani,hat rajta:)
A mit latok az ablobol sorozatban en sem vettem reszt,nem azert mert szegyelni valo a kilatas,sot,de szerintem ez mar az ember intim szferaja.

SzZoole 2014.09.25. 10:38:25

@Dragonlady (now in Indonesia): igen,kozben mar masok is korigaltak az en atvaltasom volt rossz,de azert koszi:)))

macamuca [IHUN] 2014.09.25. 11:28:21

@Babette.:
Igen, romantikusabb.
Vagy inkább extrémebb.
Még pontosabban: extrémebbnek+kalandosabbnak TŰNIK.
Mert villany (+egyebek) nélkül lakni, élni, közben hatékonyan (!!) segíteni: no, ez az őserdőben kalandként is felfogható, de Mo.-on nem (főleg, hogy az önkénteseknek itt nem is kell nélkülözniük az áramot-egyebeket....).

Ha valaki, aki Mo.-on szocializálódott, majd Mo.-on kezd el önkénteskedni, akkor ott van benne a gondolat: "ha nekem sikerült, akkor nekik is sikerülni fog, ""csak"" meg kell mondani-mutatni nekik, hogy mit tegyenek, node én pont azért vagyok itt, hogy megmondjam-megmutassam = bizti siker. Hiszen ugyanabban az országban élnek, mint én.""
És megmondja-megmutatja, majd csodálkozik, hogy ez nem elég... Mert nem tudja átélni, hogy mit jelent úgy felnőni és élni, ahogyan a segítettek felnőttek, élnek. A segítő másként (más körülmények, feltételek, lehetőségek, stb) nőtt fel, másként él.

Szóval, sokan hajlamosak arra, hogy megpróbálják gyorsan (=pár hét/hónap alatt) átnevelni a segítetteket, és amikor ez nem sikerül, akkor csalódottan abbahagyják.
"képtelenség segíteni rajtuk".
Holott nem rajtuk, hanem nekik kell(ene) segíteni.

És amikor messzire megy valaki, akkor valahogy megy ez: hogy nekik segíteni.
Nem átnevelni akarás, a segítőben meglévő szocializáció átadása, hanem a helyi lehetőségek figyelembevétele.
Minél nagyobb a különbség a saját szokások és a helyi szokások között, annál könnyebb elfogadni, hogy "ők nem lesznek pontosan olyanok, mint én, pár hét/hónap alatt ez nem lehetséges, hosszú ideig tartó folyamat, és ezt a folyamatot segítem én most egy ideig".
Így nincs kudarc (=miért nem értik meg, hogy mit kell csinálniuk, miért nem változnak meg, pedig én megmondtam, mit kell tenniük?!), van helyette siker: "ezt csináltunk, azt láttunk, ez is érdekes (=új, szokatlan) volt, meg az is = klassz volt, szívesen jövök máskor is!"

Rajtuk segítés helyett nekik segítés.
Nagy különbség, hozzáállásban is.

:)

Ugyandehogy (törölt) 2014.09.25. 11:37:12

@macamuca [IHUN]: nagyon jó meglátás.

nagyjából ugyanez a helyzet a romaintegrációval is (hamár a borsodi cigányokról van szó). épp most meg a tlc-n egy műsor amerikai romákról, egy gádzsi házasodik roma fiúval, a fő vonal: átnevelni a gádzsit roma feleséggé. "ha nem sikerülátnevelni, nem fogom engedni a házasságot" mondja fiú anyja.
"át kell venned a szokásainkat"

érdekes, még ilyen másik népet nem láttam, amelyiknek ekkora az identitástudata, mint a cigányoknak, éljenek bárhol...

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.09.25. 12:02:29

@LittleG.: ezt azért nem értem, mármint a mellkasröntgent, mert ausztrál kollégám volt az, aki totálisan kiborult attól, hogy nálunk az újszülötteket oltják. nem akarta elhinni, amíg meg nem mutattam neki valami linket a neten. na akkor láttam néhány linket, hogy jé ez nem is olyan egyértelmű dolog, hogy mindenképpen muszáj fénapos újszülöttet telenyomni pont ezzel, lehetne később is.
lehet, hogy az oltás miatt mi mind úgy nézünk ki belülről, mint aki TBC-s?

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.09.25. 12:11:54

@macamuca [IHUN]: hm.
meg talán valami olyasmi is lehet, hogy ha az ember a dzsungelbe megy, vagy egy trópusi szigetre, mondjuk, akkor egy csomó mindenben rá van szorulva azokra ő is, akik ott élnek, nélkülük el lenne veszve (nyelv / kaja / mi veszélyes, mi nem / hivatalos dolgok / közlekedés / stb). és ettől mások lesznek az erőviszonyok, mindkét fél taníthatja a másikat valamire, vagy felelős lehet valamiért.
nemtom.

pappito · http://pappito.com 2014.09.25. 12:25:44

@LittleG.: nem, attól kérnek aki olyan országból jön, ami rajta van a TBC rizikós listán és több, mint hat hónapot akar maradni

Németország nincs a listán, nem kérnek rögönyt.
A working Holiday izék általában kölcsönösek, Németország ugyanilyen feltételeket biztosít a kiwi fiataloknak, mint amit NZ a német fiataloknak, meg van egyezve a két ország, ennek semmi köze ahhoz, hogy Mo-al van-e és milyen egyezmény.

wuaaa 2014.09.25. 12:25:44

@Zoole[uk]: "..aki nyomozost akar jatszani,hat rajta :) "

A fekete pobjedások után nyomozzon a f.... ! :))))

macamuca [IHUN] 2014.09.25. 12:27:18

@Telesport:
"Ha a sok szerencsétlen menekült itthon teljesítene, akkor nem kellene újabbaknak kitántorogni, mert közösen előbbre vinnék az országot."

Hmmm...
Én mostanság készülök kitántorogni, mert úgy néz ki, hogy itthon nemigen van HOL teljesíteni.
Pardon, helyesbítek: van. Sok helyre keresnek a régióban 3 műszakra betanított munkást, havi nettó 80 ezer körüli fizuért.
Én meg ezt keveslem.... úgy kalkulálok (tapasztalataim alapján), hogy ez nagyon kevés a megélhetéshez (albérletben élünk, így kalkuláld, ahol a saját házunk van, ott meg nincs munka, még ennyiért sem=ezért költöztünk el).
Szóval, ennyiért ilyen munkával nemigen fogom előre vinni az országot, inkább elmegyek ettől többet keresni, még ha szintén betanított munka lesz is :)
Lehet, hogy az eddig kitántorgottak is valami ilyesmi miatt léptek le? Hmmm?
Tudod, a hivatalos (!!) munkanélküli statisztika azt is jelenti, hogy annyi embernek nincs munka. Aki pedig regisztrálva sincs (=nem tartja a kapcsolatot a munkaügyi hivatallal, hiszen se pénzt nem kap, se munkát nem tudnak neki ajánlani=ha nincs, akkor a hivatal se tud ajánlani...), azok a statisztikában sem szerepelnek...
Ja, és apróság: a külföldön dolgozókat is a foglalkoztatottak között tartják nyilván=velük is javítják a mo.-i munkanélküliségi mutatókat.... (azokról van szó, akik az OEP-nél bejelentették, hogy adott időponttól X országban fizetik az eg.biztosítást, így Mo.-on nem kell fizetniük /nem halmozódik fel a tartozásuk, bejelentés hiányában tartozásként tartják nyilván, és a NAV behajtja=célszerű megtenni a bejelntést/=róluk biztosan tudható, hogy dolgoznak, és nem Mo.-on = nosza, a mo.-i foglalkoztatottsági statisztika javítására tökéletesen jó adat...).

@montroyal ( CAN qc):
"viszont a palimadaraknak mindig jo mert szeretik oket ... "
Akkor neked jó.
Vagy azért, mert szeretnek, vagy azért, mert nem vagy palimadár.
Akár így, akár úgy, nincs okod panaszra.
:)))

@Muscari:
"szerintem csak az idosebbek nem ertik a metrikus rendszert, mert tulsagosan megszoktak a regit. Pedig mennyivel logikusabb a tizes szamrendszerben szamolni."
Neked, mert te azt szoktad meg. Mivel túlságosan megszoktad, ezért logikátlannak találod a másfélét, éppúgy, ahogyan a régit túlságosan megszokó idősebbek a metrikust.
== ugyanazok az ok: megszokás/túlságos megszokás miatt ragaszkodni valamihez. Aztán hogy kinek érv a megszokás ténye a mindenáron ragaszkodáshoz, az már más kérdés.
:))

pappito · http://pappito.com 2014.09.25. 12:29:59

@Dragonlady (now in Indonesia): glossary.immigration.govt.nz/LowTBRiskCountry.htm#a

egyébként nem tudom kedves Aussi pajtás min csodálkozik, náluk is adnak születéskor Hepatitis B-t, aztán 2, 4, stb hónaposan újra szurkálnak: www.immunise.health.gov.au/internet/immunise/publishing.nsf/Content/nips-ctn

DieNanny CH 2014.09.25. 12:32:51

Hű, de tetszett a poszt!
Most pedig jöjjenek a kommentek.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.09.25. 12:38:31

@pappito: nem az oltással volt általában baja, hanem konkrétan a TB oltással újszülötteknek olyan helyen, ahol nincs brutál járványveszély (eredetileg állatorvos volt, onnan váltott a tanárkodásra).

wuaaa 2014.09.25. 12:38:51

@Zoole[uk]: ..már csak az hiányzik, hogy felírják a nevemet a command-al és nekem annyi... :))))

macamuca [IHUN] 2014.09.25. 12:39:35

@házelőtthinta:
"Balázs.De ez irreveláns."
Valóban az.
Ugyanakkor eszembe jutott valami. Egy másik nick, máshonnan...
:)

@Zoole[uk]:
"... ez nem irrevelans,ez egy fajta tisztelet a masik irant,szerintem."
Nemár, hogy a valódi keresztnevem/nevem ismeretének hiányában tiszteletlennek gondolsz-gondolhatsz...
A nicknév vagy árulkodó, vagy nem, de pont a névtelenséget hivatott biztosítani.
Ettől még lehetek tisztelettudó, vagy a teljes saját nevemmel kommentelve is lehetek kőbunkó.
No, mondd meg, szerinted hogy hívnak engem? :)
(digger, ő egy vagány bögyös csaj, aki markológépezik, a Jani haverja az ő másodnickje=a fiús énje. Vagyis nem, az a te másodnicked. Node kicsoda Jani??? És főleg: kicsoda Határátkelő???? :DDDDD)

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.09.25. 12:40:15

@macamuca [IHUN]: ez csak nyavalygás. te tehetsz róla. mér ott laksz, mér nem más a szakmád, mér nem elég 80ezer, mi bajod a három műszakkal, mér nem fogod be a szád és tolod a szekeret :-/

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.09.25. 12:42:09

@házelőtthinta: csaxólok, hogy ez a névbeismerés facebookon beazonosíthatóvá tesz téged, remélem, nem zavar.

pappito · http://pappito.com 2014.09.25. 12:44:18

@Dragonlady (now in Indonesia): ja, nem jött le, hogy a Tbről írsz, azt hittem az oltásokról általában.
Mo-n van megint tbc már vagy tizen éve, úgyhogy lehet h nem baj... bár ehhez nem értek, most megnéztem itt mi van, de nincs a schedule-ben a tb
de annó nekünk is kellett mellkas ernyőképszűrés vagy hogy hívják magyarul a rögönyt :)

macamuca [IHUN] 2014.09.25. 12:46:58

@Dragonlady (now in Indonesia):
Pont azért nincs járvány/járványveszély, mert oltanak.
Oltás=megelőzés elmaradása tartósan = felütheti a fejét a járvány.
Mo.-on kötelező volt a tüdőszűrés, aztán előbb eltörölték a kötelezőséget, majd fizetőssé (!!) tették a szűrést (kivéve 18 év alatt, +orvosi beutalóval, +munkaalkalmassági vizsgálatként /illetve ekkor a munkáltató fizet/).
Eredményeként ismét megjelent Mo.-on a tbc, talán nem meglepő módon nem Bp.-en, hanem azokban a megyékben/részeken, ahol a lakosság nagy része igen szegény=alultáplált és rossz hygiéniás körülmények között él.
Merthát Mo.-on sikerült visszaszorítani a II.vh. körüli időkben még népbetegségnek számító tbc-t a szigorú közegészségügyi rendelkezésekkel+szigorú betartásukkal, nosza, akkor lehet lazítani.
És alig pár év után ismét megjelent a korábban valóban eltűnőfélben lévő betegség...

SzZoole 2014.09.25. 12:47:36

@wuaaa [nor]: tudom,hol laksz.Tudom hol dolgozol,hiszen kepeket is raktal fel,innentol kezdve,jobb ha a hatad moge is nezel

macamuca [IHUN] 2014.09.25. 12:50:05

@Dragonlady (now in Indonesia):
javagyhogyjaaaaaa! :)))))))))))))
ok, értve, ezzel együtt igen-igen sanszos, hogy új nyavajgólemezt kerítek és kezdek el ""lejáccani"":
""mindenki utál, mert bevándorló vagyok, soha nem fognak elfogadni, mindig is kívülálló leszek, feszt esik, és még tejfölt sem lehet kapni!"
Ugye, én is a szokásaim rabja vagyok = nyavajogni mindííííííg muszáj.
:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

Ugyandehogy (törölt) 2014.09.25. 12:50:48

@Dragonlady (now in Indonesia): akkor csak én vagyok ilyen béna, hogy így se megy ...

SzZoole 2014.09.25. 12:57:31

@macamuca [IHUN]: mar megint regenyt irsz:)))
Hogy mi a neved?Hat Maca vagy Mucika:)))
digger es a Jani haverja ket kulombozo ember,kulombozo oszagban,Ok valosak.Jani haverja mar leirta,hogy miert ez a nickje.Volt egy baratja akit Janinak hivtak es egy oldalon kommentelt es hogy a Jani haverja is tudjon kommentelni igy O is be regisztralt Jani haverja nick nevel.
Hogy ki a HA,csak tippem van,egy hazaspar fiatal gyerekeik vannak es 2011 masodik feleben hagytak el az orszagot,ja es ket kulombozo nickel kommentelgetnek koztunk.
De kerdezd meg @wuaaa [nor]: O szeret nyomozost jatszani:))))

SzZoole 2014.09.25. 12:58:58

@Dragonlady (now in Indonesia): es mar be is azonositottam,nem volt nehez:)

Igaz Barát 2014.09.25. 13:03:12

@Zoole[uk]: "HA" egyszer félig-meddig le is bukott, miközben próbálta a politikai indulatokat csitítani, ugyanis jött egy rendrakó komment az ő stílusában, sárga háttérrel. Páran le is csaptak rá, de nem vallotta be :)

SzZoole 2014.09.25. 13:14:15

@Igaz Barát: emlekszem ra,az is csak megerositi a tippem:)

wuaaa 2014.09.25. 13:30:54

@Zoole[uk]: "...kerdezd meg @wuaaa [nor]: O szeret nyomozost jatszani:)))) "

Egész nap egyik kezemben a távcső, a másikkal meg töltöm a revolvert. Nálam ez szakmai ártalom... :))))

macamuca [IHUN] 2014.09.25. 13:36:03

@Zoole[uk]:
:)))))))))))))))))))))

@wuaaa [nor]:
és melyik kezeddel írod a kommentet??
netán...... ???
:))))))))))))))))))))

macamuca [IHUN] 2014.09.25. 13:38:37

@tanato:
??
Megörültem, megnyitottam, aztán tavaly áprilisi az uccsó bejegyzés....
indiapass.blog.hu/
:(

DieNanny CH 2014.09.25. 13:43:42

@Zoole[uk]:

Én ezt azóta tudom, mióta Luke, Jabba földalatti börtönéből 6 láb magasra ugorva tudott megkapaszkodni a rácsban. Anno, mivel 30 éve még nem volt internet, a könyvtárban néztem utána, mennyi az annyi...
:-DDD

DieNanny CH 2014.09.25. 13:49:21

@wuaaa [nor]:

De jó ötlet így keresgélni! Nekem eszembe sem jutott. :-)

SzZoole 2014.09.25. 14:02:29

@wuaaa [nor]: csak vigyazz a madarak egyszer meg ne bosszuljak,mint a hitchcock filmben:)))

SzZoole 2014.09.25. 14:06:05

@DieNanny [SZ,CH]: 30 eve en is a moziban ultem es tatottam a szam,de engem akkor meg nem foglalkoztatott,hogy mi az a lab,sokkal inkabb a latvany:)))

tanato 2014.09.25. 14:06:50

@macamuca [IHUN]: Nem ,olvasd el figyelmesen ,a bal oldali kis sorokban vannakm ezévi nyári bejegyzések a férj Laci tollából.

Muscari 2014.09.25. 14:32:44

@tanato: persze tudom. Most készülök háziorvosi rendelőt váltani, mert a regi, bar minden orvossal meg voltam elégedve, sajnos mar messze van. Az ujban három indiai orvos van, de csupa pozitívat írnak róluk a neten, úgyhogy nem félek váltani. Itt rengeteg az indiai orvos egyébként, de a zomuk itt végzett.

Muscari 2014.09.25. 14:34:40

@DieNanny [SZ,CH]: szerintem mar ma fel HA tudja, hogy ki Ohintasaga. Persze ha nem is akarja titkolni, akkor semmi gond.

qkuc 2014.09.25. 14:48:44

@házelőtthinta: Hinta, te elpazarolod magad a hamburger pogácsák között ... Vagyis, inkább valami cél és eltökéltség kellene, mert nem tűnsz egy hülye embernek. Inkább panaszkodósnak, :).

macamuca [IHUN] 2014.09.25. 14:50:35

@tanato:
Én ott semmit nem leltem...
Laci blogja(i) nyáron frissült(ek), azokat is figyelem, de most azt hittem, Viki folytatja a bejegyzéseket az általa vezetett blogon.

karmageddon.blog.hu/

belsoseg.blog.hu/tags/india

qkuc 2014.09.25. 14:51:35

@blackhair-lady: Ilyesmin nő létemre én is gondolkodtam már ...

blackhairlady 2014.09.25. 15:05:17

@Muscari: Tetszik neki, bar faraszto munka meleltt. penteken mar matekbol irjak az elso nagy tesztet ami major grade, Angolbol meg harom esszet kell irnia. Ugy, hogy meleltte minden delutan megy dolgozni, altalaban ejfelig, egyig, hetbegen meg duplakat visz. De o akarta, most megkapta:)

blackhairlady 2014.09.25. 15:07:09

@montroyal ( CAN qc): Orulok, tenyleg nem szeretnek amaganeletedbe vajkalni, csak ugy adja magat a megegyezes. Persze az ember halalaig remenykedik, hogy a masikat megvaltoztatja, neh anem jon ossze:)

blackhairlady 2014.09.25. 15:09:16

@qkuc: Nem hulyeseg, akkor sem ha nagy a kulonbseg, aes akkor sem ha egeynlo, de igen magas a bevetel, vagyon,. tiszta helyzetet teremt.
En irtam egy ilyet, mert hat en mondhatnam, hogy csak az erzelmi resszel jottem a kapcsolatba, de a ferjem verig sertodott, es eltepte a papirt. Ilyen is van:)

tanato 2014.09.25. 15:16:43

@macamuca [IHUN]: Akkor ezek a legújabbak júniusiak.

qkuc 2014.09.25. 15:22:30

@blackhair-lady: Jófej férjed lehet, :).

Apropó, néha "zaklathatlak"? Szeretek az Egyesült Államokról nosztalgiázni (arról a nagyon kevés időről, amit ott töltöttem) és még nem esett ki teljesen a látókörömből sem ..., :).

No, megyek tanulni. Egy mini Lenin ül a vállamon és nyomasztja a lelkiismeretem, :D.

2014.09.25. 16:07:47

@blackhair-lady: Az a baj ezzel a hazassag elotti szerzodessel, hogy nem mindig illetve nem minden orszagban ervenyes. Pl. mikor mi ossze akartunk hazasodni Angliaban, azt gondoltam naivan hogy elotte csak ugy leirjuk egy papirra hogy kinek mije van stb. es mondjuk hitelesittetjuk egy ugyveddel. Erre kiderult hogy ezek a megegyezesek jogilag nem ervenyesek UK-ben, valas eseten a biro nem koteles figyelembe venni oket. Es ha megis akartunk volna egy ilyen hivatalos papirt, csak a jogi tanacsadas sok szaz fontba kerult volna. Szoval nem ilyen egyszeru a legtobb esetben hogy leirod egy papirra mi legyen a penzzel valas utan es aztan ugy is lesz.

Muscari 2014.09.25. 18:34:51

@blackhair-lady: te jó ég, hogy birja egyáltalán? Minden elismerésem.

A ferjed meg nagyon szerethet, a eltepte azt a papirt. Mindenk láthatja, hogy igenis meg lehet bízni egymasban, sot anélkül megette a fene szerintem

i got my (törölt) 2014.09.25. 19:46:49

@macamuca [IHUN]:
"Sok helyre keresnek a régióban 3 műszakra betanított munkást, havi nettó 80 ezer körüli fizuért."

jobbat mondok! itt a blogon hallottam, hogy logisztikusként végzettség nélkül 150 nettót is megadnak magyaro.-n. csak egy tipp volt! :))

i got my (törölt) 2014.09.25. 19:46:49

@Muscari: pedig vannak akik szerint ő nem is létezik, de főleg nem az, akinek mondja magát. kíváncsi lennék, a fb acc.-jához mit szólnak... :)

blackhairlady 2014.09.25. 20:38:04

@Mirjam2: Mi Magyarorszagon eltunk, de egyebkent fogalmam sem volt, most sincs, hogy milyen torvenyek vonatkoznak ide. Akkoriban volt sokszor tema ez a hazassag elotti vagyon akarmicsoda pair, es gondoltam nekunk is kene ilyen, mert en nem akarom a ferjem kifosztani. mellesleg akkor nem is lett volna nagyon mibol, mert azt megtette az elozo felesege. De hat nem tetszett az en draga jo uramnak, napokig nem beszelt velem ez miatt:)))

blackhairlady 2014.09.25. 20:38:51

@qkuc: Persze, de elore bocsatom, nem sokat tudok az usarol meg, keves helyen jartam, mivel minden nyarat eddig otthon toltottuk.

blackhairlady 2014.09.25. 20:41:43

@Muscari: Hat igen, de ez olyan nyalas tema, nem mindenkinek jon be itt a blogon:)))

Nehezen birja, de majd belejon. Szeretne mar olyan helyen dolgozni ahol nem ennyire fugg a bevetel a tobbi emberen, jobb lenne ha fix osszegek mennenek a szamlajara kethetente.
Azt momdhatom, hogy felnott az elmult par evben.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.09.25. 23:18:22

@wuaaa [nor]: Haha, itt is van sok csinos svéd bestella... :-)
Na, de ez legalább egy értelmes keretek közé szorítás, hogy ha "nem odavaló" akkor összefogdossák és repülő.Itt ennek a lehetőségnek még a szikrája sincs meg, ez a nagy baj.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.09.25. 23:23:12

@adg [Au, Darwin]: Köszi az infókat.

Klímás konténer: besz@rás, azért ezexerint ott nálatok is vannak ilyen idegenmajmoló barmok... :-)
Én simán gondolkodtam egy időben olyanon, hogy szerezni kéne egy konténert, ablakot, ajtót vágni rá és simán megvan egy kiinduló kis ház.Vizet, villanyt, fűtést meg bármibe be lehet vezetni...És még most is örülnék egy saját klímás konténernek... :D

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.09.25. 23:26:42

@házelőtthinta: Lehet, hogy szükségünk lesz rá, de szerintem még bírjuk valameddig...

Na, hát akkor neked is hajrá... :-)

Ha télleg ekkora cida van Ausztriában, akkor tessék mindenfelé nézelődni...
Ez a 4-5-6 havi lakbérletétel, meg az autók biztosítása egy pofátlanság, nem is értem, miért nem boritják az asztalt az ottaniak...

macamuca [IHUN] 2014.09.26. 17:01:05

@i got my:
"jobbat mondok! itt a blogon hallottam, hogy logisztikusként végzettség nélkül 150 nettót is megadnak magyaro.-n. csak egy tipp volt! :)) "

Jó tipp, tetszik, ha te, vagy az, akitől ""hallottad"" tudna adni egy linket is ehhez a pozihoz, azt komolyan megköszönném :)
(tapasztalat logisztikai téren: végzettséggel ÉS nyelvtudással /min. 1 nyelv kommunikatív ismerete/ 120-140 nettó között, cég függvénye, bejutás nem eccerű... Végzettség alatt OKJ-s végzettséget értve, a diplomás logisztikus más bérkategória /pláne, hogy a log.diploma csakis másoddiplomaként szerezhető meg..../)

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása