oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2014. július 04. 06:41,  Jó ötletekkel a nagy változásokért 510 komment

2014. július 04. 06:41 Határátkelő

Jó ötletekkel a nagy változásokért

Emlékeim szerint többször is szóba került már itt, a blogon a kérdés, miként változtathatnának, segíthetnének a határátkelők a Magyarországon élőkön, és itt nem csak és kizárólag a pénzről van szó, hanem inkább a közösséggel kapcsolatos ötletekről és azok támogatásáról. A magam részéről szívesen felkarolok értelmes kezdeményezéseket, így a mai poszt szerzőjéét is. Jöjjön tehát VHB és az ő ötlete.

kezek 2.jpg

Alapvetések

Egy kicsit kevesebb duma és egy kicsit több cselekvés, ha kérhetném – énekli a Király. Nagyjából és egészéből erről lenne szó. Meggyőződésem, hogy jó ötleteket felkarolva nagy változásokat lehet elindítani.

Az alapkoncepció az, hogy mi, külföldön élő magyarok jól élünk. Lényegesen jobban, mint otthon éltünk. Ugyanakkor érdeklődést mutatunk a magyarországi történésekkel kapcsolatban. Szeretnénk segíteni. Pénzzel és ötletekkel. Ehhez szeretnénk egy közösséget létrehozni.

Magyarországon a politika túlságosan meghatározza a hétköznapokat és beszivárog olyan helyekre is, ahol nem lenne semmi keresnivalója. Ilyen a civil szféra is. Hiányoznak az igazi „gittegyletek”, az önkéntesség, a céges felelősségvállalás (CSR) és a zöld gondolat.

A leegyszerűsítő válasz a miértre, a pénz illetve annak forrása. Jó példa lehet a VEKE, igazi tömegközlekedési fanok internettós fórumából lett civil szervezet, végigvittek több fontos projektet, a legismertebb talán az éjszakai buszok reformja volt.

És akkor megérkezett a pénz. Az eredmény: Vitézy úr pozícióban, az ex-kollégák meg a koncért/jussért jelentkeznek.

Azóta nem is hallani nagyon róluk. Mi lehet a megoldás? Vegyük ki a pénzt a rendszerből, pontosabban változtassuk meg a forrást. És így kerülünk az ars poeticához.

No politics no cry

Hiszem, hogy politika nélkül, valamint a politika pénzétől függetlenül, mentesülhetünk a jelenlegi rendszer összes hátrányától. Természetesen nincs varázspálca a kezünkben, de ha valami kicsiben működik, akkor az idővel mehet nagyban is. Igen, arról beszélek, hogy a saját hajunknál fogva tudjuk magunkat kihúzni a mocsárból a la Münchhausen.

Nos, léteznek ilyen projektek szép számmal az országban. Sajnos róluk nem igazán szólnak a hírek, de egyik fő feladatunk ezen kezdeményezések felkutatása.

Pénzzel, pénz nélkül

Akiket a szívroham kerülget a pénz miatt, igyekszem leszögezni már az elején, hogy számos olyan támogatható projekt van, amihez nem kell pénz. Az egyik ilyen a példa kedvéért a Totalcar.hu féle B125 kezdeményezés.

Aki nem tudná, hogy ez mi annak röviden: számos EU tagállamban a sima úrvezetői B kat jogsival vezethetsz robogót 125ccm-ig, vagy alapból vagy kiegészítő vizsgával.

A Totalcar népi kezdeményezése sikeres volt és többek között arra kérték az olvasókat, hogy adják az aláírásukat, valamint forduljanak képviselőikhez azok támogatásáért. Egy email vagy egy aláírás nem kerül pénzbe és lőn.

Tehát ha felkutattuk a jó ügyeket és pénz nélkül, de szavakban már támogattuk őket, akkor a következő szint a pénzügyi támogatás. Akinél ez tiltólistán van, kérem, ugorjon az utolsó bekezdéshez.

Nem tudom hányan maradtunk, de remélem, senkit sem vág majd földhöz évente 1-2 alkalommal 10 EUR / GBP / CHF célzott támogatás. Úgy tervezem, hogy ha megegyezünk a támogatás céljáról, akkor megkérjük a támogatni kívánt személyt / közösséget, hogy megvalósításra váró projektként töltse fel a pénzügyi igényt egy crowdfunding oldalra.

Mivel van ilyen magyar oldal, javasolnám, hogy használjuk az indulj.be oldalt. Szintén megkérnénk őt/őket, hogy egy prezi anyagot is gyártsanak hozzá, amiben leírják a honnan-hova fázisokat.

Erre is egy gyors példa. Ha hallottál már Cserdi falu polgármesteréről, akkor ő illetve az ő közössége lehetne az első számú támogatási célpont.

Támogatási javaslat

Vegyünk nekik egy dízel-gáz szettet a falubuszba. Költség kb. 100 x 10EUR. Ezzel megtakarítanak évi kb. 100k HUF-ot. Az így megtakarított pénzből kezdjenek egy hidropóniás projektet. Vagy építsenek sörkollektort és szereljék fel a rászorulóknál.

Cserébe még annyit kérünk, hogy a módszerüket vigyék tovább Borsodba, Nyírségbe illetve minden hátrányos helyzetű régióba. Ha van 100 ember, akinek nem kell fogorvoshoz fordulnia, mert kiad 10EUR összeget, akkor lepkefing helyett pillangóhatást érhetünk el.

Utolsó bekezdés(ek)

Ha van ötleted, hogy milyen módszert / jogszabályt / eljárást stb. lenne érdemes hazahozni, akkor kérlek, dobd fel a témát. Itt az én javaslatom.

Ha támogatnál pénz nélkül egy kezdeményezést, akkor adj hírt magadról. Az egyszerű aláírástól kezdve a szakmunkáig. Ha Mo-n élsz és pénzzel nem, de munkával segítenél jelentkezz. Pl: bejelentkezik egy közösségi ház, hogy ki kéne festeni. Mi megvesszük az anyagot te meg kifestesz.

A blogon szeretnék rendszeresen feldobni ötleteket, hogy milyen kezdeményezéseket lenne érdemes támogatni. Ugyanakkor tudom, hogy mai világ a Facebookról, Twitterről és társairól is szól, ehhez pedig én kérek segítséget. Ha van valaki, aki képes lenne menedzselni social media felületeket, azért nagyon hálás lennék.

Minden bizonnyal vannak olyanok, akik szebben és értelmesebben valamint jobb helyesírással és mondatszerkesztéssel képesek kommunikálni. Ők is jelentkezzenek, hogy a segítségükkel könnyebben és többekhez vándoroljanak az infók.

És a károgók is segíthetnek. Hiszen a rendszer a bizalomra épül ugyanakkor a puskaport pedig érdemes szárazon tartani. Ők rámutathatnak olyan résekre, ne adj Isten visszaélésekre, amelyek egy – két egyszerű változtatással kiszűrhetőek vagy befoltozhatók.”

A kommentelési szabályokról itt olvashatsz.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: segítség adakozás Magyarország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr996471861

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

VHB 2014.07.04. 06:57:03

Sziasztok! Délután jövök és igyekszem válaszolni a kérdésekre.

**mimi** 2014.07.04. 07:52:57

szép is, jó is az ötlet, jók a gondolatok...
én kissé szkeptikus vagyok, de sok sikert! :)

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.07.04. 08:02:39

Az ötlet jó, én megpróbáltam kicsiben, nem jött össze.
"Messziről jött ember ne dumáljon a helyi dolgokba"- kb. ennyi volt.

"Igen, arról beszélek, hogy a saját hajunknál fogva tudjuk magunkat kihúzni a mocsárból a la Münchhausen."

Sokkal egyszerűbb sírni, mint tenni valamit...
:(
Ettől függetlenül, sok sikert. Várom a fejleményeket.

NIKI LAURA 2014.07.04. 08:05:26

Huuuuu,ez ciki nagyon ezen a platformon!

Megint egy penzgyujto akcio.Mondjuk nem rendhagyo.
Mikor megtudtam,hogy a magyar alapitvanyok a bevetelek-adomanyok kb 90% a sajat tularazott mukodesukre...es nem a raszorultakra koltik,azota megveszem a parizert es a csoro kezebe nyomom a zsomlevel.

firg_firg 2014.07.04. 08:05:29

Ez most mi volt? A felenel elvesztettem a fonalat... Azert sok sikert!

firg_firg 2014.07.04. 08:06:26

A penzzel van gond de azert mi is penzt gyujtunk

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.07.04. 08:17:46

Maximális tiszteletem.
Felnézek minden olyan emberre aki tesz valamit a közösségért.
Magam részéről nincs az az isten...

Ugyandehogy (törölt) 2014.07.04. 08:18:26

@VHB: hu, ez a poszt rettento rovid. csak azerr ertem, mirol van szo, mert beszeltunk rola...

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.07.04. 08:27:36

Elnezest kerek elore is, de a tavaszi valasztasokhoz hasonloan ismet fel vagyok haborodva!

Szep es jo es sok szerencset kivanok, termeszetesen.

De megis hogyan gondolhatja barki is, hogy egy hazaarulo, zsidoberenc, tetves rohadt liberalis patkany 10 eurojara azert megiscsak "igenyt formal"?

Vagy csak nekem kezd luktetni az er a halantekomon, amikor eloszor elmondanak minden szarnak, majd a valasztasok elott jon a "gyere szavazni, ments meg minket" duma es most ez a "adj otletet, tamogass projecteket"?

Ma mar kell az otletem es a penzem. Tegnap az otleteim meg hazakopkodes es "te biztos jobban tudod 2000 kmrol, hogy mi kell nekunk" kategoria volt?

Igen, meg mindig sertve erzem magam, az ilyesmiktol meg plane.

@NIKI LAURA:
Kivetelesen egyetertek veled.

tableno 2014.07.04. 08:38:11

Nekem szimpatikus a kezdeményezés. Csak fontos lenne látnunk, hogy a pénzt megfelelően fogják felhasználni, ellenőrizhetőek a járulékos költségek, tiszta a közbeszerzési tender, stb. Változás elsősorban ettől lesz, nem a pénztől önmagában. De az ötletet támogatom.

rezsöatya 2014.07.04. 08:46:31

En is a @NIKI LAURA: "modszert" preferalom (es gyakorlom!). Sajna, eletem folyaman tapasztaltam egy par dolgot ezugyben...

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.07.04. 08:47:53

@Kövérmadár [swe]: Te figyu, madár látsz is, vagy csak olvasol :)?

"Az alapkoncepció az, hogy mi, külföldön élő magyarok jól élünk. Lényegesen jobban, mint otthon éltünk. Ugyanakkor érdeklődést mutatunk a magyarországi történésekkel kapcsolatban. Szeretnénk segíteni. Pénzzel és ötletekkel. Ehhez szeretnénk egy közösséget létrehozni."

Tehát senki semmire nem formál igényt. Nem kérésről van szó, hanem segítési szándékról, ráadásul a ti részetekről, mármint külföldön élő magyarok részéről...

Persze, ha jobban esik felháborodni és így emelni a vérnyomásod, mint egy finom kávét meginni, hát lelked rajta :)!

Bebbi 2014.07.04. 08:49:43

@tableno: Egyetertek, engem is csak a teljes atlathatosag tudna meggyozni, hogy beszaljak barmi hasonloba.

@Kövérmadár [swe]: Megertelek, es igazad is van, hogy itt meg nagyon sok elvarratlan szal van. Egyszer istenek a kinti magyarok, egyszer meg hazaarulok. Mikor hogy...

Bebbi 2014.07.04. 08:50:13

@Bebbi: beszaljak := beszalljak

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.07.04. 08:52:10

@Bebbi: "Tehát ha felkutattuk a jó ügyeket és pénz nélkül, de szavakban már támogattuk őket, akkor a következő szint a pénzügyi támogatás. "

Akkor lásd fentebb, amit Kövérmadárnak írtam.

Bebbi 2014.07.04. 08:57:57

@zöldeketbeszélek: Nekem ilyenkor mindig az jut eszembe, hogy Magyarorszagon a legtobb esetben a kulfoldrol jovo embert nem fogadjak el, altalaban azzal zavarjak el, hogy ebbe ne akarj beleszolni. Ha ez megvaltozik, akkor akar meg sikeres is lehet egy ilyen kezdemenyezes.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.07.04. 09:02:12

@VHB: Bár osztódással szaporodna az ilyen ember!

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.07.04. 09:04:47

@Bebbi: Elárulom neked, hogy sokszor a három faluval messzebbről jövőt sem, nem kell ahhoz külföldinek lenni. Főként a kis közösségek alapvető bizalmatlanságáról van szó, ezt át kell törni türelemmel, idővel. Persze a másik, ha a pénze miatt azt várja el, hogy rögtön a falu hőse lesz és amit mond azt szó szerint megcsinálják a szép szeméért...nagyot fog csalódni.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.07.04. 09:05:28

@zöldeketbeszélek: Mármint hogy (még mielőtt félreértik) így gyorsan lehetne belőle nagyon sok és jutna az ország minden szegletébe :)!

nyuszigonosz 2014.07.04. 09:12:14

@NIKI LAURA: Sajnos ez nem csak a Magyar alapítványokra jellemzö.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.07.04. 09:25:29

@zöldeketbeszélek:
Teljesen mindegy, hogy kinek a kezdemenyezese. A lenyeg, hogy miutan egyszer mar utalva lettunk, most megis a mi otleteink vagy penzunk kellene. Ez igy szerintem gaz.

Miert akarnek segiteni barkinek is, aki szerint egy szar-szemet-hazaarulo vagyok?

Kellemes Zérókomponista (törölt) 2014.07.04. 09:27:58

@nyuszigonosz(D): kis m, köszi.
@svájci sapka (ch): "Messziről jött ember ne dumáljon a helyi dolgokba" Sikerült összekapnod egy mondataban. Sajnos kurvajellemző. Az átlag ember érzelmi működése ezt a reakciót teszi lehetővé. Egy ilyen hallatán száll ki belőlem minden lelkierő.. Pedig szeretek segíteni. Szeretnék.
@tableno: azt nem fogod látni hitelt érdemlően. Face to face érdemes segíteni + lásd sapka összefoglalmányát.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.07.04. 09:31:08

@Kövérmadár [swe]: De nem érted? Nem a ti pénzetek meg ötleteitek KELLENEK, hanem ti AKARTOK ADNI az ötleteitekből, meg pénzetekből...

Kellemes Zérókomponista (törölt) 2014.07.04. 09:34:35

@Kövérmadár [swe]: mert nem az önérzeted dominál és okosabb vagy a másiknál. Sokaknál az anyagi helyzetük csupán egy következmény, egy okozat, elsősorban önismeretben, életvezetési tanácsokban szorulnak segítségre, ennek része a buta és értelmetlen dac is, aminek a lebontása elengedhetetlen ahhoz, hogy lássa a tanácsaid miértjét, ne utasítsa el őket. Gyakorlatilag problémás és önrontó gyerekek küzdelmes átneveléséről, fejlesztéséről beszélhetünk. Az tökéletesen érthető, ha erre nincs energia, főleg, hogy a felnőtt egó hajlamos taníthatatlanságba burkolózni, mert hát már mindent tud, nem kell tanács, akkor is, ha ő maga kérte azt megelőzően. Ezt viszont ne jelentsd ki, hogy a te jelzőzéseden bukna már meg eleve a dolog, mert akkor ugyanott vagy mint a segítségre szoruló: nem tudsz felülemelkedni, a problémára fókuszálni és az egyetlen, ami kisülhet a ilyen történetből így, egy értelmetlen adok-kapok.

nezzazegfele [Hu ] · http://www.nezzazegfele.blog.hu 2014.07.04. 09:34:58

Amikor ebbe az Isten háta mögötti faluba csöppentünk, írtam a helyi polgármesternek, majd beíratáskor az oviban szóltam, továbbá a helyi rendszereket megkerestem, hogy van x szakmám, tíz évet dolgoztam nonprofitok és kkv-k forrásteremtésén, ebben és ebben tudok segíteni, plusz itt a férjem szintén x szakmával, mit tehetünk a közösségért?

Cserébe zaklatást, nehogyegygyüttmentmoggyamánmegmithogykell, lenézést - és folyamatos kifosztást (gy.k. tolvajok látogatása sorozatban), munkakereséskor szemtől szembeni elutasítást kaptunk, indok: a betelepülőkkel csak baj van, persze nem ránk értik, nehogy azt higyjük, hanem a betelepítettekkel, de mi sem vagyuk helyiek így ők az elsők, ugye megértjük...

Amikor felhagytunk a segíteni akarással, leszoktak rólunk.
Azóta csak személyeknek és családoknak vagyunk hajlandóak segíteni, face to face.

Nagyon szép kezdeményezés, remek ötlet, és sok sikert, még több kitartást kívánok a benne résztvevőknek.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.07.04. 09:36:31

@Kövérmadár [swe]: De bármilyen segítségről is van szó, nagyon-nagyon nem mindegy, kinek a kezdeményezése. Ez az egyik.

A másik meg az, hogy senki sem tartja a pisztolyt a fejedhez, hogy adj pénzt a kőröscsomai matyó táncház támogatására. Ha akarsz adsz, ha nem, nem.

Harmadszorra meg az, hogy folyamatosan azt nyomod, hogy téged lehazaárulóztak itthonról, mert kivándoroltál, már eléggé irritáló. Gondolod, a borsodi 100 fős faluban az összeomló óvoda udvarán állva bárkinek is az lenne a legeslegkisebb problémája, hogy a kivándorolt magyarokat címkézze? Van egy-két sültparasz, na de hol nem, milyen témában nem nyilvánulnak meg ilyenek? Melegkérdés, feminizmus, kivándorlás, vallás, végtelenségig folytatható a sor. És? Ez a hangos törpe kisebbség minősíti a normális, maga dolgával foglalkozó és időnként a másik felé empátiával forduló többséget?

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.07.04. 09:38:09

@nezzazegfele: Nem jó helyet választottatok...Nézd meg ennek a pesti csajszinak a blogját:

birtokoseset.blogspot.hu/

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.07.04. 09:39:04

@Kellemes Zérókomponista: A másik "kedvencem": "könnyen dumál, akinek tele a zsebe".
:D
Én ezekből elég vicces következtetéseket vontam le.
:)
Utána elmondtam az ötletet egy helyinek, hátha tőle jobban fogadják
Hát, nem.
A köz érdekében senki (bocsánat, kevesen) mozdulnak meg.
:(((

Kiég3tt 2014.07.04. 09:43:47

Haha, no igen... az elso olvasatra nekem is hasonlo volt a reakciom mint a tietek... HOZZANK wannabe arulokhoz?! Penzert?
No azt nem... boven eleg penzemet nyelte be mar az orszag, beleertve a MNYP-t.
Aztan jottek a puskaporos gondolatok (Capite foetet piscis)... amiket inkabb majd asszonynak bofogok fel... majd o letorolgeti az epet a szam szelerol...
Majd elgondolkoztam, h vajon VHB szemelyesen mit akar kiszedni maganak, ha felporog a dolog (bizalom - ugye az az alapitvanyi 90%)...
Legvegul eszembe jutott rengeteg otlet, kezdemenyezes... amiben mi igenis tudnank segiteni.
--> turizmus (jobban ralatunk a kulfoldiek igenyeire, esetleges elvarasaira)
--> ralatunk olyan dolgokra, amik jobban/sikeresebben mukodnek kulfoldon amik lehetnek epitokovei a sikeresseghez vezeto uton.

Ha VHB-t erdekli, itt egy ilyen epitokavics - "Vállalkoznál?" resz alatt:
hataratkelo.blog.hu/2014/04/28/ezt_egy_eleten_at#more6093552
Na ennyi eleg is belolem ma reggelre...

Kellemes Zérókomponista (törölt) 2014.07.04. 09:52:32

@svájci sapka (ch): mert a fejükben szeperált az ön- és a közérdek. Vegyük pl. a Colorado folyót, egyre keményebb a helyzet (apad a water), kell a víz a farmeroknak, a városlakóknak is, mennek az ügyeskedések. Ám az emberek nem változtatnak a szokásaikon, mert az egyéni fogyasztási igényekre mennek: "én kivétel vagyok, majd más, a döntéshozók megoldják, majd lesz valami, én mindenkor kivétel vagyok". Visszaüt a fogyasztói társadalom modellje? Ha meg eljő a kényszerű és húsbavágó mértékű megszorítás-sorozat ideje, akkor meg égigérően hangos rinyák következnek. Nincs lépcsőzetesség. A torkos oktondi átlagpolgár szép szóból nem ért. Aki ért is, statisztikailag kijelezhetetlen.
Megszorításra ugyanúgy áll ez, mint kollektív kezdeményezésre. Nem áll össze a fejekben, hogy az ön és a köz, az biz' könnyen lehet egy. Kíváncsi leszek, hova jut ez a poszt a nap végére.

Van, hogy tényleg a pénz a szűk keresztmetszet, azt sem állítanám, hogy minden tanács jó, még ha jóakaratból is születik. A világok közötti szakadékokat fe kell ismerni. Megint ott vagyunk, hogy az önismeret kell segített és segítő részéről is, ritkán valósul meg. Azt is vegyük hozzá, hogy van, ahova nincs jó megoldás. Hiába dumálsz a gettóból kitörni nem tudónak, ha olyan a helyzete és a kvalitásai.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.07.04. 09:54:05

@Kiég3tt: Na a turizmusról szólva valaki már kifejtette itt a blogon, hogy ezt el kellene felejtenünk, mert a Mátra nem hegy, a Balaton meg nem tenger...

Peter_F 2014.07.04. 09:57:46

hali!
Nagyon jó kezdeményezés. Végre egy kis "magyarok, tartsunk össze" feeling :))
7 év külföldi munka után (Anglia, Franciaország, Spanyolország, Dánia) tavaly hazaköltöző építőmérnök vagyok.
Nagyon egyetértek azzal, hogy itthon a politika túl sok helyen jelen van, ahol semmi keresnivalója nem lenne.
Ha beindulna egy Budapest környéki projekt, akkor szívesen segítenék szervezni, "felügyelni", amennyire időm engedi.
Ismerősi/baráti/kollégai körben még szerény pénzgyűjtő akcióra is kapható vagyok (persze az itthon gyűjtött pénz alighanem eltörpülne a külföldi hazánkfiai által esetlegesen összedobott-tól)
Kedves VHB, email címem: molpeti@freemail.hu

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.07.04. 10:06:59

Nekem egy ötletem van csak és a megvalósításhoz nem értek, de legalább az ingyenes kategóriába esik.

Az otthoni közoktatásba fel kéne venni valamiféle "Pénzügyi alapismeretek" tárgyat vagy valami hasonló néven futó dolgot, ami most kivételesen talán szólhatna a hasznos és gyakorlatias dolgokról is és hanyagolhatná a lexikális tudás értelmetlen pumpálását.

Arra gondolok, hogy a középiskola 4 éve alatt meg lehetne tanítani a már tinédzser korú kölköknek, hogy ha majd fizetést kapnak, akkor a bruttó és nettó közti különbség során miket vonnak le tölük és az mire megy el (elméletileg) vagy ha az ember lakáshitel szerződést ír alá, akkor annak pontosan milyen részei vannak. Mik a kockázatok, mire kell odafigyelni. Meg lehetne nekik tanítani, hogy milyen típusú lízing konstrukciók vannak ha majd autót akarnak venni illetve hogy hogyan töltsenek ki egy kommersz adóbevallást. Ha céget akarnak alapítani, akkor milyen formában tehetik ezt meg. Melyiknek mi az előnye és a hátránya.

Nálunk volt ilyesmi 2 éven át és nagyon hasznos volt. Sok alap dolgot ott tanultunk meg. Csakhát én nem vagyok mérvadó mert egy "elit gimnáziumnak" mondott intézményben végeztem. A legtöbb helyen szerintem nincs ilyesmi.

Nem tudom, szerintem ezek ilyen tök alap dolgok lennének és mégsem tanítják őket. Az ország mentségére szóljon, hogy sok helyen Nyugat-Európában sem a tanterv része. Pedig azt hiszem hasznos lenne. Tök logikus, nem találtam fel vele a spanyol viaszt. Sokan megfogalmazták már ezt. Egész komoly szakmai körökben is. Nem értem miért nem lehet tenni érte.

Nincsenek illúzióim. Fog érdekelni egy 16 éves gyereket egy nyílt végű lízing müködése? Aligha. De ha majd 5 évvel később aktuális lesz neki a dolog, akkor remélhetőleg beugrik, hogy csak fel kell menni a suli honlapjára. Visszaemlékszik, hogy melyik évben tanulta ezt. Megkeresi, letölti az anyagot és szépen újra elolvassa. Hirtelen minden össze fog állni. Ha csak minden tizedik ember elkerül ennek hatására egy anyagi csődhelyzetet, akkor már megérte.

Ez szerintem tipikusan egy olyan dolog, hogy ha eljutna aláírásgyújtésig a dolog, akkor 100 emberből 95 tuti aláírná.

Ugyandehogy (törölt) 2014.07.04. 10:08:55

@Kövérmadár [swe]: emlékszel, egyszer volt kommenttéma ezek a mini projekthitelek (most nem jut eszembe a honlap(ok) neve), ahol projekteket lehet bemutatni, és mások minimális összegű kölcsönökkel támogathatták azokat. persze a kölcsönöket a végén vissza kell adni.
konkrétan blackhair ladyre emlékszem, hogy mondta, hogy szokott ilyesmiben résztvenni, mint támogató.
valamikor akkor jött elő VHB ezzel az ötlettel, azzal a változtatással, hogy nem kölcsönről, hanem adományról lenne szó.

szóval nem kérésről van szó, hanem kifejezetten adományozói oldalról indult a kezdeményezés.

én szeretném, ha VHB részletesebben elmagyarázná, ahogyan nekem tette anno e-mailben,
akkor könnyebben érthető lenne.

nezzazegfele [Hu ] · http://www.nezzazegfele.blog.hu 2014.07.04. 10:09:10

@zöldeketbeszélek: Nem volt választási lehetőségünk. Akinek dolgozunk csak itt volt hajlandó házat venni.

pappito · http://pappito.com 2014.07.04. 10:11:27

amig Mo-n éltem volt egy dolog amire adtam pénzt. ismertem a dolgot mint a tenyerem, ahogy a benne dolgozókat is. Itt meg helyi dolgokra adok pénzt, plusz KIVA-zom, mozog pár dollárom a világban.
Egyetlen magyar dolgot támogattam anyagilag amióta nem élek ott, ez a Fortepan.hu. Ha elkurvázták a pénzem se érdekel, mert amit letettek az asztalra az fenomenális, értékmentő és közérdekű. szerintem.

mindenki támogassa a környezetében rászorulókat elsősorban szerintem

Herr Géza 2014.07.04. 10:14:45

Na ja, én is a negatívok közé tartozom, már ami az intézményesített segítségnyújtást illeti. (A végsö "csapást" az ilyen téren szórványos elöforduló ötleteimre a Gyermekrák Alapítvány fönökének alapítványi mentöautóval, nénóval végrehajtott belvárosi túrái, ill. ezzel kapcsolatban indult kutakodás során kiderültek mérték.)
Nem elhanyagolható az sem, hogy a net terjedésével naponta háromszor jön szembe a "gyógyíthatatlan beteg Karcsika, akinek életét csak a többmilliós külföldi mütét/kezelés/gyógyszer mentheti meg" sablon. És tudom, hogy a néhány (jónéhány?) csaló müködésének eredményeképpen már annak sem jut, akinek tényleg szüksége lenne rá, de az sem lehet megoldás, hogy dagadtra hizlaljunk tíz sötét embert is a tényleg beteg farvizén. Pont ezt lenne hivatott elkerülni az intézményesített, akár alapítványi segélyezési/támogatási rendszer, de nem: az emberiségnek ebböl is sikerül egy néhány egyén megtollasodását célzó kamuegyletet összehoznia.
Lelkiismeretfordulással ugyan, de maradok annál, hogy spontán (egyéni hatáskörömben elbírálva) juttatok valamit azoknak "direkt kézbe", akiket csak pillanatnyi pozitív benyomásaim alapján tudok ötletszerüen kiválasztani. Szigorúan névtelenül, a lehetöségekhez mérten. (Mellesleg az egyetlen intézmény, amiben e téren még nem csalódtam, az a Családsegítö Szolgálat. Müködnek már vagy 25-30 éve....)
Tudom ez más tészta, mint amiröl VHB írt, de mondjuk pont a VEKE-t kiragadva: lehet, hogy súlyos jellemhiba, de engem rohadtul hidegen hagy a budapesti éjszakai tömegközlekedés problémaköre. Mellesleg szintúgy a B125 kérdés is. Na persze, ha valaki ehhez pusztán az aláírásomat kéri, no problem.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.07.04. 10:19:07

@zöldeketbeszélek:
Egyebkent furcsa, hogy mindig ugyanaz a hangos kisebbseg okozza a gondot, nem?
Ugyanaz a hangos kisebbseg ugat nyuszitve az EU ellen. Ugyanaz uszit a hataratkelok ellen. Ugyanaz gyalazza a zsidosagot is. Es meg sorolhatnam.

Vajon a dolgos es normalis tobbseg miert nem rekeszti ki totalisan ezt a hangos es nyilvanvaloan arto kisebbseget? Talan mert valahol kenyelmesebb egyeterteni veluk? Vagy megsem annyira kisebbseg?

Szerintem hasonlo a helyzet, mint a sved toleranciaval. Az utcan, a havernak mindenki megerto. De otthon mindenki gyuloli a menekulteket.

Nincs ezzel baj, csak konnyebb lenne, ha bevallanank...

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.07.04. 10:20:08

@Kövérmadár [swe]: A többség nagy ívben tesz ezekre...kisebb gondunk is nagyobb ennél, mint már írtam.

Herr Géza 2014.07.04. 10:25:40

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: Nagyon egyetértek (plusz egy aláírás már OK). És:
"...Az ország mentségére szóljon, hogy sok helyen Nyugat-Európában sem a tanterv része."
Így külön tárgyként nem is, de itt pl. a gyerekek bizony már 6. osztályban matematika oktatás keretében ilyen feladatokat oldanak meg (kamat, kamatos kamat, THM, lekötött betét idö elötti feltörése stb., így kezdetnek ..) Kicsit hasznosabbnak tünik, mint a "hány százalékkal több a 6 alma, mint az öt" típusú bugyutácska, hajuknál fogva elörángatott vacak példák megoldása.

nezzazegfele [Hu ] · http://www.nezzazegfele.blog.hu 2014.07.04. 10:27:29

@zöldeketbeszélek: Miközben jó hírű fürdővárosok estek ki a kalapból. De ez hosszú történet.

Három éve vagyunk itt, minden évben kiválasztottunk egy családot a környezetünkben, akiket a saját természrészünkből (50% a miénk) egy-egy szeretet-kosárral meglepünk időnként.

Ezen felül van, akinek maggal segítettünk a konstans növényekből.

Valaki megkérdezte, hogy miért csináljuk, miután egy hónap alatt 100.000 Ft kárunk keletkezett a lopásokból és a többi finomságból. ...és ez csak a legelső hónapunk volt...
Mi tudjuk milyen az, amikor éhes az ember és nincs...

Határátkelő 2014.07.04. 10:28:16

Azért annyit hadd szóljak bele, hogy ez egy CIVIL kezdeményezés, egy ötlet, amit ráadásul olyasvalaki vetett fel, akit azért valamennyire itt a kommentjei alapján már megismertünk.

Szóval azért nem kell leharapni a fejét, másrészt én azért szeretnék hinni abban, hogy vannak őszinte és normális kezdeményezések is.

tableno 2014.07.04. 10:28:22

@zöldeketbeszélek: és ez jó dolog szerinted? Szerintem inkább megadja a lehetőséget a hangos és agresszív kisebbségnek, hogy ők vigyék a prímet, a többség csendes asszisztálása közepette. Mert a demokrácia, emberi jogok, jogállam stb. azok "úri huncutságok" amire az átlagembernek nincs ideje. Sőt, eleve gyanus az, akit ez foglalkoztat, biztos belvárosizsidóbölcsész. Így csúszunk szépen tovább a lejtőn.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.07.04. 10:28:44

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]:
Kifejezetten jo otlet!

Tovabbi otletek:
- vizitdij bevezetese;
- halapenz felszamolasa (10 ev letoltendot nem hiszem, hogy kockaztatna a tisztelt foorvos nagysag);
- tobbkulcsos adorendszer;
- EU ellenes szabadsagharc felszamolasa;
- nem venykoteles gyogyszerek a boltba/benzinkutra.

CJKrisz 2014.07.04. 10:29:17

Ejj kedves felebarátaim, azért általánosítani sem szabad. Abszolút megértem a határátkelőket, mert miközben a posztot olvastam, nekem - mint aki (még) nem lépte át a határt - is az jutott az eszembe, hogy vajon miért is kellene azoknak segíteni, akiket nem egy fórumon nyilvánosan hazaárulóztak/nak le, akiket kollektíven utál egy közösség, akár pökhendiségből, akár irigységből, akár (javarészt csak színlelt) hazafiságból? Egyáltalán nem tudok "haragudni" azokra, akik úgy hátat fordítanak a leírt kezdeményezés egészére, mint a huzat. Simán igazat tudok adni nekik, zokszó nélkül. Ellenben Digger barátom a megmondhatója, hogy egy másik fórumon, ahol mindketten jelen voltunk (én mondjuk lassan egy éve lepattantam onnan, nem tudom, hogy Digger jelen van-e még ott) hányszor védte a határátkelők becsületét nem is egy olyan tag, aki Mo-on él. Hajajj, hányszor osztották nekik az ívet, a legtöbbször én magam is. Nem egyszer közénk is csapott a moderátor. :) Viszont meg kell jegyezni, hogy olyan is akadt, aki konkrétan határátkelő volt, ha jól emlékszem a sógoroknál nyitott vállalkozást, és önmagát egyfajta árjának, übermensch-nek képzelte, aki a magas lóról oszthatta az észt, mert ugyan csak alig egy éve volt Ausztriában, ő már KÜLFÖLDI volt. Szintén Digger tudja megerősíteni, hogy az itt maradtakat kollektíven lecigányozta(!). Persze ő már nem az, hiszen egy év alatt osztrák lett, az nem számít, hogy 35 évig ugyanabból a vályúból ette a moslékot, mint azok, akiket lecigányozott, mégis úgy gondolta, ha ő már nem eszik belőle, joga van belesz@arni. Mert ő már külföldi.
Tökéletesen tisztában vagyok vele, hogy a határátkelők túlnyomó többsége nem ilyen, Nyilván jóval kevesebb az ilyen, mint a hazaárulózó, ezt is aláírom. De tudni kell, hogy ilyen is van.

Herr Géza 2014.07.04. 10:32:15

@zöldeketbeszélek: Eszement jó a blog !!! Csak beleolvastam, de már szétröhögtem magamat......
1++

nezzazegfele [Hu ] · http://www.nezzazegfele.blog.hu 2014.07.04. 10:32:50

@Kövérmadár [swe]: Lehet, hogy azért, mert ezer más dolguk, gondjuk van, amit meg kell oldaniuk.

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: Egyszer kértek tőlem egy éves témalistát gyerekek pénzügyi nevelésével kapcsolatban, azzal a felkiáltással, hogy majd kidolgozhatom sorozatban.
Megcsináltam, nagyon tetszett, fiókba rakták.
Pár hónap múlva elővették, mint saját ötletet.

Mr Long 2014.07.04. 10:36:49

Nem tudom mit ragodtok ezen a lehazaarulozason.
Nem azoknak kell segiteni, aki ezt mondja es kesz.
Az meg, hogy a Vezir azt mondja, hogy hazaarulok vagyunk, az nem azt jelenti, hogy az egesz orszag utal minket. Szoval az is kicsit tulporgott velemeny, hogy nem segitunk egy olyan kozossegnek (orszagnak), akik utalnak minket.
(Mi szamoltunk kamatos kamatot es kamatot, meg ilyeneket a kozepsuliban es nem elit gimibe jartam, hanem szakozepbe.)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.07.04. 10:38:00

@zöldeketbeszélek:
De azt a "kisebb gondunk is nagyobb annal" dolgot is a tobbseg hozta ossze maganak 25 ev alatt.

Eleve hatranybol indult az orszag, ezt elismerem, de a politikusokat megiscsak a nep valasztja. Egymas utan, ujra es ujra.

Lehet multizni, nyugatozni es tokesezni meg a hatterhatalommal riogatni, de ez szamomra eleg sovany erv, amikor a kornyezo orszagok sorban lepik le Mot.
Mo nem tenyezo vilagviszonylatban, a kutyanak sem erdeke mestersegesen ott tartani, ahol van. Ez az emberek sara. A tobbsege... vagy azert, mert a tobbseg is buta modon all a dolgokhoz vagy azert, mert asszisztal hozza a passzivitasaval.

Szerintem a valodi kisebbseg az az a csoport, akik a hajukat tepik a tehetetlen duhtol, mert latjak, hogy hova jutott az orszag es hogyan beget a tobbseg hangzatos es ures szolamokat.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.07.04. 10:39:25

@tableno: Nem, nem jó. De azért még nem a demokráciáról, meg az emberi jogokról beszéltünk, hanem csupán arról, hogy egyesek szerint a határátkelők hazaárulók, másoknak meg kisebb gondjuk is nagyobb annál, hogy ezzel foglalkozzanak. És a második kategória van többségben. És hozzátehetném, hogy hány olyan véleményt olvastam már itt, ezen a blogon, hogy a gyengék, a buták, a gyávák és az élhetetlenek maradnak. Na most kollektíve hányjak rá minden határátkelőre, mert arrogáns szemétládák? Nem, vannak ilyenek is, de ez - merem remélni - nem a többség.

Persze, a kicsitől haladunk a nagy felé, ez így igaz.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.07.04. 10:43:32

@Kövérmadár [swe]: Ahogy látom, túlléptél azon, hogy lehazaárulóznak, most már ott tartunk, hogy a többség választja az inkompetens kormányt, stb. Én ebbe az utcába nem megyek bele, párszor már kommenteltem e tárgyban.

SzZoole 2014.07.04. 10:44:57

Szep gondolat ez a kezdemenyezes,csak kar,hogy,halott.Megprobaltam tobbszor is tobb ezer fontom banja es volt ugy,hogy en jottem ki rosszul belole.Tobb magyar csaladnak is segitettem mar mindenfele teren,anyagiakban,termeszetbeni juttatasban is es egy kivetelevel mindig en jottem ki rosszul belole.(Muscarinak mar elmondtam egy-ket tortenetet szemelyesen,ha mas nem is O meg fogja erteni,hogy mirol beszelek)
Segitettem mar angol csaladnak is.Egy baratunk edesapja rakos volt az USA-ban lett volna lehetoseg,hogy kikezeljek abbol a nyavajabol es pezt gyujtottek az utra es a kezelesre. £1000-al tamogattam.A penz ossze is jott,csak ismerosoktol es kollegaktol,de a kezeles idopontja elott az edesapa szervezete feladta a harcot a rak ellen es elhunyt.A mai napig nem gyozi megkosszoni a segitseget es a jo jo kapcsolatot is tartjuk.Az ossegyujtott penzt mivel nem hasznaltak fel tovabb adtak mas hasonlo helyzetben levo ember gyogykezelesere nem tartottak meg,meg mielott valaki belekotne.
Segitettem hatranyos helyzetu Sri Lankai sracoknak is adtam nekik 3 agyat,ruhakat es lakberendezesi dolgokat,sirva olelgettek minket,pedig egy muszlim vallasu emberektol meg az is ritka,hogy egy novel kezet fogjon nemhogy megolelje(a nejemrol van szo)De egy jo par dolgot le tudnek meg irni errol a temarol.

tableno 2014.07.04. 10:46:39

@zöldeketbeszélek: de, én arról beszélek elsősorban. Hogy a kivándorlókról ki mit gondol, arra magasról teszek. De ez a passzivítás és közöny másra is ugyanúgy érvényes.

pappito · http://pappito.com 2014.07.04. 10:46:59

www.gyermekrohamkocsi.hu/

Szent Márton közhasznú alapítvány, működő, jól felszerelt, gyerekekre specializált rohamkocsik, lelkesedésből dolgozó orvosgárda, évente 2000+ riasztás, megszámlálhatatlan megmentett gyerek és nem elkummantott pénzek, oda lehet menni az alapítóhoz és megkérni, hogy mutassa meg a papírokat.

add oda az 1%-od és többet tettél, mint sokszázezer honfitársad

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.07.04. 10:47:19

@nezzazegfele: Hadd kérdezzek valamit...miért kezdtétek rögtön aktivitással az ottani életeteket? Nem jobb ilyen helyzetben először szépen csendben akklimatizálódni, lassan megismerni mindenkit, majd amikor már neked is elmondják a helyi pletykákat a kisboltban, előállni a közösségépítéssel?

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.07.04. 10:51:31

@tableno: Én meg nem arról beszéltem...

Na jó. Vegyük mondjuk az én családomat. Nálunk akkor merül fel témaként a külföldi magyarok helyzete, amikor én elkezdem mondogatni, hogy márpedig ki akarok menni dolgozni...
Van olyan családtagom, aki szerint aki kiment, az cserbenhagyta a hazát, ez így igaz. De többségünk egyszerűen nem foglalkozik ezzel a témával ezen a szinten. Ugyanakkor a kivándorlás, mint társadalmi jelenség igenis foglalkoztat minket, mert mi is látjuk, hogy süllyedünk, mint a Titanic. Ami tőlünk telt, meg is tettük ez ellen, sajnos kevés volt. De nem vagyunk közömbösek.

Az viszont nem érdekel, hogy pár tucat hülye mit címkézget a kivándorlókról, meg mit nem. És fordítva sem.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.07.04. 10:52:48

@pappito: Az én favoritom, amíg volt miből adóznom az SOS Gyermekfalu alapítvány volt...

Kellemes Zérókomponista (törölt) 2014.07.04. 10:54:38

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: de hogy írná alá 95%, amikor nem mérik fel a jelentőségét? Nem látnak ki pénzügyi tanulatlanságukból, így összefüggést sem látnak életük alakulása és ennek szükségessége között. Ha tanultak lennének ebben, rálátnának és állna az arányod, de nem ez van. Ironikus.

nezzazegfele [Hu ] · http://www.nezzazegfele.blog.hu 2014.07.04. 10:57:13

@zöldeketbeszélek:
Azért mert egy faluval arrébb laktunk korábban, így volt ismeretségünk, aki jelenleg önkormányzati ember. Továbbá laknak itt kora ifjúságomból ismerősök.
Egyszóval mi itt rendelkeztünk ismeretséggel és helyismerettel is, csak akinek dolgozunk, az nem értette meg, hogy ez itt egy teljesen más, zárt világ és az elképzelései köszönőviszonyban sincsenek a valósággal.
A befektetésnek szánta a házvásárlást, egy jövőbeni tervre alapozva, amit az önkormányzat 25 éve képtelen megvalósítani.

A másik, hogy ide tömegével költöztettek be családokat egy-két évvel korábban, és mindenképpen el akartuk magunkat határolni tőlük.

A harmadik, hogy mielőtt ide költöztünk, nekünk már folyamatban volt a gyerek orvosi ügye, ami miatt menni kellett a különböző helyi vezetőkhöz. Olyan helyekre, ahol később álláspályázatot is benyújtottam volna, így gesztusértékű volt a kezdeményezésünk.
Más kérdés, hogy a költözésünk utáni hónapban hirdettek létszámstopot mindenhol.

A gyerek miatt azonnal jönnünk kellett, egyszerűen akkor nem volt más megoldás.

Ahatis [DE] 2014.07.04. 10:57:17

Talán érdemes lenne egy olyan zászlót keresni, ami mögé mindenki fel tud sorakozni.

Létrehozhatnánk valamilyen online civil szerveződést (pölö: HÁ.org), ami nonprofit módon csinálná azt, a tagok egyenként most is tesznek: segítséget nyújtanak, tanácsot adnak a saját kompetencia területükön belül - elvégre tuti van köztünk ügyvéd, mérnök, orvos, tanár, pap, tűzoltó, katona és vadakat terelő juhász.... Minden ismeret hasznos valakinek.

Úgy gondolom, hogy ehhez nem kell feltétlenül jelen lenni fizikailag, pénzt sem kell kötelezően rááldozni.

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.07.04. 10:57:31

Én ezt nem értem.Mégis hogy segíthetne a berlinbe lelépett mosogató,vagy a müncheni pincér? Inkább azok adjanak tanácsot akik otthon élnek és jól érzik magukat,azoknak akik nem érzik jól valamiért. Ezt a lóvéküldözgetést se értem,mi célt szolgálna.Ilyen alapon miért nem az otthoni gazdagokat szólítják fel a szocializmusra? Nekik sokkal több pénzük van mint a külföldre vándorolt magyaroknak. A bécsi mosogató 10 eurt nem fog adni mert örül ő is hogy meg tud élni meg kell neki nyaralásra meg kocsira kuporgat meg stb.

"Az alapkoncepció az, hogy mi, külföldön élő magyarok jól élünk."

Én már ezen mosolyogtam. A nyugaton élő magyarok nagy részére ez élből nem igaz. Tömegszálláson laknak a havi 2-3-4száz eurós megtakarításokért, nincs önálló,független életük,ebben mégis mi a jó élet? Szerintem ne az ilyen emberek adjanak életvezetési tanácsokat annak aki otthon él és nem menekült el nyugatra az első adódó alkalomkor.

nezzazegfele [Hu ] · http://www.nezzazegfele.blog.hu 2014.07.04. 10:58:44

@pappito: Nekik és a koraszülött mentőknek is adtunk 1%-ot.
(Mindkét gyerek PIC-en kezdte az életét.)

SzZoole 2014.07.04. 10:59:20

@pappito: az1%-ot nem tudom oda adni,de az ilyeneket en is szivesen tamogatom.

Kiég3tt 2014.07.04. 11:05:15

@zöldeketbeszélek:
Rossz a hozzaallas...
Nem csak a hegyet es a tavat kell eladni, hanem a kornyezetet a szolgaltatassal, kulturaval.
Mielott el akarnank sozni a Balatont, h "tenger" legyen, es a Bukkot meg a Matra tetejere emelni, lehet, h a szolgaltatast kellene megkopkodni es eladhatova tenni eloszor
... vagy lehet, h megis az nagyobb kihivas lenne? Akkor meg nincs mirol beszelni...

pappito · http://pappito.com 2014.07.04. 11:10:05

@zöldeketbeszélek: "Az viszont nem érdekel, hogy pár tucat hülye mit címkézget a kivándorlókról"

same here :)

én nem azért nem adok Mo-ra pénzt, mert meg vagyok sértődve, leszarom a nyünnyögőket

hinta volt már, vagy ilyenkor sunnyogás van, mert nem lehet panaszkodni, segíteni meg büdös...

SzZoole 2014.07.04. 11:12:48

@pappito: nezd vissza 10:57- kor irt egy szaftos kommentet.

2014.07.04. 11:14:07

Ami a penzt illeti: kulonosen az EU-ban dolgozo es adozo magyarok mar eppen eleg penzzel tamogattak eddig is Mo.ot az adon keresztul - akar akarjuk, akar nem, az adonk jelentos reszet Mo.ra kuldik EU-tamogatasok formajaban. (Olyan extra dolgokrol nem beszelve mint az elhiresult Norveg Alap.)

A cserdi polgarmesterrol lattam videokat es igy tavolrol nagyon szimpatikus nekem amit o kepvisel, sot konkretan gondoltam is ra hogy tamogatnam oket anyagilag mivel maskepp jelenleg nem lehetseges, de pont azt nyilatkozta egy interjuban amit olvastam vele hogy sokan megkerestek ezzel hogy hova lehetne kuldeni a penzt, de o visszautasitotta. Ez nem tudom igaz-e vagy valtozott-e azota. Mindenesetre ha en tamogatni akarok valamit Mo.on akkor direktben kuldom a penzt a szervezetnek (igen, megtettem mar tobbszor), nincs szuksegem egy extra szervezetre akik majd elosztjak a penzt mert tapasztalatbol tudom hogy ilyenkor a penz jelentos resze adminisztracios koltsegekre megy.

Egyebkent tenyleg, az EU-penzek formajaban mar igy is rengeteg tamogatas erkezik Mo.ra. Inkabb azt kene megnezni hogy azokkal a penzekkel mi van mielott mindenki hozzaad meg tiz-husz eurot, szerintem.

pappito · http://pappito.com 2014.07.04. 11:16:14

@Zoole[uk]: ja, rutinból átlapoztam, de látom, hozza a szintjét

Ahatis [DE] 2014.07.04. 11:16:15

@Kövérmadár [swe]: a B125 egy kb 40-valahányezer forintos különvizsga, amit B típusú jogsival tehetsz, és aztán 125cc-ig vezethetsz motort, a normál 50cc helyett.

puhacica 2014.07.04. 11:18:27

@Kövérmadár [swe]: "Vajon a dolgos es normalis tobbseg miert nem rekeszti ki totalisan ezt a hangos es nyilvanvaloan arto kisebbseget? Talan mert valahol kenyelmesebb egyeterteni veluk? Vagy megsem annyira kisebbseg?" - azért ezt te sem gondoltad komolyan, igaz? kényelmesebb egyetérteni velük????? olyan mérhetetlen düh van bennem attól, hogy tehetetlen vagyok! úgy neveltek, úgy élem az életem, ha valami nem jó, ne nyekeregjek, hanem változtassak rajta. és akkor van egy ilyen volumenű dolog, amin nem tudok. arról nem beszélve, hogy hányan mentek ki tüntetni ilyen-olyan okokból? és mi lett belőle? le se szarták azok, akiknek legalább végig kellett volna gondolniuk a miérteket! nincs civil társadalom. aki próbálkozik, azt meg kinyírják. megteszem a magam kis lépéseit, de azért valljuk be őszintén, ez leginkább csak széllel szemben pisálás. szóval ha téged felháborít (jogosan), hogy "egyesek" "lehazaárulóznak", akkor képzeld el, hogy minket, itthon élő normálisakat(?) is felháborít, ha egy kalap alá veszel minket azokkal az "egyesekkel". :(

Mr Long 2014.07.04. 11:19:03

@házelőtthinta: WAHAHAHAHAHAHAHAHAHAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA!!!!

pappito · http://pappito.com 2014.07.04. 11:19:42

@Mirjam2: "Egyebkent tenyleg, az EU-penzek formajaban mar igy is rengeteg tamogatas erkezik Mo.ra. Inkabb azt kene megnezni hogy azokkal a penzekkel mi van mielott mindenki hozzaad meg tiz-husz eurot, szerintem."

azt ellopja a kormány vagy le se hívja és elbukjuk (ha meg mégis lehívják, akkor 30sm magas kilátó épül belőle)

2014.07.04. 11:19:58

@nezzazegfele: Ezt nagyon rossz hallani... Meg mindig ott laktok? En nem tudnek kitartani egy ilyen helyzetben...

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.07.04. 11:21:07

@Kiég3tt:
Mondtam mar: szerencsejatek, prostitucio, konnyu drogok. Csilliardokat kereshetne az allam, kilora vehetne meg utana Dubait.

Moralizaljon akinek het anyja van, erkolcsert nem adnak kenyeret.

@zöldeketbeszélek:
Minden osszefugg mindennel. :)

@házelőtthinta:
Megjottel, te fogalmatlan? :)

Azert, mert te egy egyedul eletkeptelen hulladek vagy, meg nem jelenti azt, hogy minden kulfoldon elo olyan kis szerencsetlen nulla, mint te.

Vilag tanulatlan nyamnyilai egyesuljetek! Sirjatok tele a Holt-tengert!

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.07.04. 11:21:36

@pappito: Ne viccelj, mindenről lehet panaszkodni :). Akinek van hozzá tehetsége, még a mézet is epévé varázsolja neked egy perc alatt!

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.07.04. 11:23:28

@Kiég3tt: Hát bizony.

Ja, és zárójelben jegyzem meg, hogy nem mindenkinek kezdődik a hegy a 6000 méteres csúccsal...miért vesznek pld. nyaralót, tanyát itt a hollandok, mondjuk :)?

2014.07.04. 11:26:18

@pappito: Igen, es nagyon komoly penzekrol van szo. Szoval oszinten szolva nem vagyok inspiralva ra hogy meg tobb penzt beletegyek a 'kozosbe'. Kifejezetten duhit az hogy reszben az en adombol tamogatjak gyakorlatilag a stadionepitest pl. Arrol nem is beszelve hogy aztan jonnek a 'gazdasagi menekultek' Mo.rol akiknek egy resze segelyen el Nyugat-Europaban szinten allami penzen stb.

Pont az ilyenek miatt szeretnem (tudom hogy nem fog megtortenni...) ha UK kilepne az EU-bol es olyan lenne mint Svajc vagy Norvegia hogy eldontik, kit engednek be, kit es hogyan tamogatnak stb. Ahhoz vegkepp nincs kedvem hogy meg en dobaljak tobb penzt egy feneketlen kutba, sajnalom.

Kriszta D 2014.07.04. 11:27:28

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: Velünk érettségi előtt addig számoltatta a matektanár a diákhitel kamatait, amg mindenki meg nem értette. Nem is vette fel aztán senki :)

Evain 2014.07.04. 11:28:37

@zöldeketbeszélek: mert olcsó az ingatlan, hollandiához képest brutál nagy földterülettel a ház kürül, jó az időjárás a hollandhoz képest, és végül de nem utolsó sorban, ott a holland minimálnyugdíjból (amivel itt szívnának) kiskirályként élhetnek életük végéig. :P

Kiég3tt 2014.07.04. 11:28:45

@Zoole[uk]: Alapvetoen nincs baj azzal amit mond...

2014.07.04. 11:29:35

@zöldeketbeszélek: Mindig ezt hozzak fel de ideje lenne belatni hogy azert vesznek nyugat-europaiak ingatlant Mo.on mert nevetsegesen olcso. Semmi mas miatt. Az utobbi idoben egyre tobb brittel talalkozom akik Bulgariaban vettek vagy terveznek venni ingatlant, nem azert mert szeretik Bulgariat hanem mert EU-tag igy nincsenek jogi problemak es szamukra hihetetlenul olcso az ingatlan.

Kriszta D 2014.07.04. 11:30:15

Az egész témához annyit szólnék hozzá, hogy nem biztos, hogy azért, mert a külföldi magyarok jobban élnek, az otthon maradottak kérnek a segítségükből.

Arra senki nem gondol, hogy ha ők is jobban akarnának élni, akkor ők is már rég leléptek volna? Hiszen mindenkinek ugyanannyi lehetősége van változtatni?

Segíteni annak lehet/kell, akinek van igénye rá. Sajnos az igénytelenség maga sokszor a legnagyobb probléma.

SzZoole 2014.07.04. 11:31:20

@Kiég3tt: tolem azt mond amit akar,mar megszoktam nem kulonos kepen zavar.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.07.04. 11:33:44

@Mirjam2: És tényleg ennyire mindegy lenne, hogy milyen közegben tölt el évente több hónapot az ember? Csak olcsó legyen? Valahogy ezt nehezen tudom elképzelni. Hiszen nem egy üvegbúrát vesz beleapplikált parasztházzal meg akácfákkal...

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.07.04. 11:34:22

@Evain: Akkor tőled is kérdezem:És tényleg ennyire mindegy lenne, hogy milyen közegben tölt el évente több hónapot az ember? Csak olcsó legyen? Valahogy ezt nehezen tudom elképzelni. Hiszen nem egy üvegbúrát vesz beleapplikált parasztházzal meg akácfákkal...

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.07.04. 11:35:01

@Kriszta D: "Hiszen mindenkinek ugyanannyi lehetősége van változtatni?"

Hogy ez mennyire nem igaz...

Kellemes Zérókomponista (törölt) 2014.07.04. 11:37:38

@Kriszta D: hát ennek a gondolatnak az árnyalását nem vitted túlzásba.. Komolyan ilyennek és ennyinek látod ezt? Ihajj.
@Kellemes Zérókomponista: bocs-bocs Don, mea kuplé, hirtelen magyaroknak önszavazását anyaország helyszinén halucinéztem bele a felvetésedbe, nem tudom miért! Teszem hozzá, a kintlévők zöme meg egyszerűbb jómunkásember (nem csak, de zöme, na, nem?), pénzügyileg nem tudom mennyire bővül látókörük, de nem gondolom, hogy empátia és a kint megszerzett többpénzes tapasztalatok túl sokakban összekapcsolódnának, érdekes téma, felmérést ehhez is!

Kriszta D 2014.07.04. 11:37:46

@zöldeketbeszélek: A lehetőség ott van. Valakinek csak kicsit kell tennie érte, hogy élhessen vele, valakinek elég nagy erőfeszítés. Nem kell vízum, nincsenek határok, mindenki mehet. Tanulni, olvasni is mindenkinek szabad - ha jól tudom, a könyvtárak még mindig ingyenesek, vagy legalábbis nagyon olcsók...

Kiég3tt 2014.07.04. 11:40:36

@Zoole[uk]: en most konkretan erre a kommentjere ertettem...
"Ezt a lóvéküldözgetést se értem,mi célt szolgálna.Ilyen alapon miért nem az otthoni gazdagokat szólítják fel a szocializmusra?"
nalam ez 10/10 xD

2014.07.04. 11:40:47

@zöldeketbeszélek: Dehogynem, uvegburat vesznek, mivel nem beszelik a helyi nyelvet pl., nem dolgoznak ott, a gyerekeik nem ott jarnak iskolaba, nincs ott csaladjuk. Par hete talalkoztam egy jelenleg itt elo brit hazasparral akik Bulgariaban terveznek tanyat venni. Az a tervuk hogy ott maradnak amig kicsik a gyerekek, igy megsporoljak a lakhatasi es a gyerekekkel jaro koltsegeket az elso par evben, aztan visszakoltoznek mikor mindegyik gyerek iskolas koru. Tobb ismerosuk is el mar ilyen alapon Bulgariaban. Brit szempontbol hihetetlenul olcso ott az ingatlan, olyan mintha ingyen lenne. Nagy foldteruletet tudnak ott venni osszkomfortos hazzal meg mindennel egyhavi fizetesukbol.

Evain 2014.07.04. 11:41:26

@zöldeketbeszélek: ahhoz, hogy erre választ adjak, el kell magyaráznom a mértéket és a körülményeket. Hollandiában egy átlag ingatlan ára (amihez csak egy első és/vagy hátsó kert is tartozik) helyszíntől függően olyan 150-500 ezer euró. Ez általában egy sorház egyik tagja, olyan 100 nm körüli. Tegyük még hozzá, hogy az ország zsúfoltsága miatt az egész életedet úgy éled le, hogy valaki lakik a komfortzónádban. Csak a tehetősebbek engedhetik meg maguknak a nagyobb földterülettel rendelkező ingatlant.
Ha ehhez még hozzáveszed, hogy mondjuk a feleség egész életében háztartásbeli volt, azaz a minimálnyugdíj illeti meg, ráadásul az ország 16 millió lakosából 6 millió egyébként is bevándorló, akkor ehhez képest kőkeményen mennyei menedék lehet egy magyar zsákfaluban egy 10 hektáros földterület + a holland nyugdíj.
:D

Kriszta D 2014.07.04. 11:43:07

@Kellemes Zérókomponista: Igénytelenség. Tanulsz x évet, dolgozol még x évet a szakmádban. Hazamész, látod hogy a dolog, amihez pont értesz milyen sz*rul működik és mennyire egyszerű lenne minimális energiával valami jót csinálni belőle. Megpróbálsz segíteni. Reakció: "minek, há' jó' van az úgy! nem kő minekünk ilyen csicsás kűfődi izé, na!". Akárhogy is próbálod. Ismételd meg ezt tetszőleges mennyiségben. Aztán add fel... :)

Nem azt mondom hogy MINDIG ez a helyzet, de ez egy nagyon tipikus formátum.

szakasz2 2014.07.04. 11:43:35

Az alapötlet dícsérendő, a megvalósíthatóság, ahogy többen is írták már gyakran nehézkes vagy esetleg lehúzzák az embert. Ezért én is a "szemtől-szemben" segítséget szeretem, amikor érzem-tudom, hogy jó helye lesz annak a pénznek, amit adok. Szerintem mindemellett olyan kezdeményezés mögé kell odaállni, ami már elindult. Legutóbb ennek a srácnak utaltam 25000 Ft-ot Karácsonykor, hogy a diákbérletét megvehesse... Hogy miért kell neki diákbérlet, és miként segíthetsz ezáltal közvetve majdnem 100 gyereknek azt az origo-n elolvashatod:
www.origo.hu/sport/focivilag/20131209-a-nogradi-bojte-csaba-megtalalta-mi-hianyzik-a-magyar-focinak.html

További infók: www.zise.hu
UI: Én egyébként nem szeretem a focit. De ha ezáltal olyan elfoglaltságot és célt tudnak adni egyébként jó eséllyel elkallódó gyerekeknek, ami egész későbbi életükben is hasznos lehet, és a stadionok mellett/miatt erre már nem jut állami pénz, akkor igenis belenyúlok a zsebembe. Persze az egyszeri segítség sajnos csak ideig-óráig elég, de hátha másnak is megtetszik itt...

pappito · http://pappito.com 2014.07.04. 11:48:38

@Mirjam2: és minek nekik a nagy földterület?

2014.07.04. 11:49:39

@zöldeketbeszélek: @Mirjam2: Errol egyebkent Niki tudna tobbet meselni, en sem szeretnek tanyan elni Kelet-Europaban de vannak akik igen, vagy legalabbis nem banjak, es nyugati hatterrel keleten elni videken tenyleg nagyon megeri anyagilag, a legjobb megoldas. Nemzetkozi viszonylatban is hihetetlenul olcso az ingatlan pl. Mo.on, mas kelet-europai orszagokban nem tudom az arakat, de tenyleg szerintem alig van orszag a Foldon ahol ennyire olcson lehetne ingatlant venni.

szakasz2 2014.07.04. 11:52:41

@szakasz2: Még a magyar rögvalósághoz annyit fűznék hozzá, hogy az idézett origo-s cikk után írtam egy kedves, dícsérő levelet a srácnak az origo-n keresztül, és ő a válaszát így kezdte:
"Tisztelt Uram!
Köszönöm sorait. Nagyon jòl estek.
Sajnos nagy szükségem van rá, mert a cikk után is inkább gáncsoskodást, irigykedést, szidást kaptam az emberektől.
..."

Nagyon elszomorodtam. Pont ezért viszont segíteni kell az otthonmaradtakat, akik még otthon próbálnak valamit tenni, hogy jobb legyen. És amint látszik, sokszor egy dícsérő, bátorító levél is sokat segíthet.

Kellemes Zérókomponista (törölt) 2014.07.04. 11:54:42

@Kriszta D: ebben egyetértünk, de az eggyel előbbi kommentedben nem erről írtál, csak jelzem.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.07.04. 11:55:12

@Mirjam2: @Evain: Akkor lehet, hogy csak nekem furcsa, hogy az ingatlan olcsósága a döntő szempont. Pedig milyen sok minden befolyásolja egyébként, hogy az ember hogy érzi magát hosszú távon egy helyen.

Kriszta D 2014.07.04. 11:56:11

@Kellemes Zérókomponista: A "mindenkinek ugyanúgy megvan a lehetősége" témát pedig egy következő kommentben fejtettem ki :)

Chamroe 2014.07.04. 11:56:19

@VHB: Cserdi polgármesteréhez még egy kis infó...

kuruc.info/r/35/61927/

És itt most ne a forrást nézd, hanem a tartalmat.
Azon a PL-en dolgoztam én is.
Folyamatosan mentek a kisebb-nagyobb értékű lopások, de szerintem ez volt a legviccesebb mind közül.

OFF
Akik hétfőn gratuláltak a sikeres záróvizsgámhoz, azoknak nagyon nagy köszi!
Sajnos még aznap kiderült, hogy nem lesz baba, úgyhogy kicsit elvonultam nyafizni.
ON

Kriszta D 2014.07.04. 11:58:08

@szakasz2: 'segíteni kell az otthonmaradtakat, akik még otthon próbálnak valamit tenni, hogy jobb legyen' - ez így +1. Ezzel teljesen egyet tudok érteni. A segítőket kell segíteni, nem csak a vakvilágba küldözgetni a pénzt.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.07.04. 11:58:13

@Kriszta D: Valahogy az az érzésem, hogy 1. nem Mo-ról kommentelsz, 2. Budapesti vagy vidéki nagyváros-nagyközség szülötte vagy, 3. nem sokat tudsz arról, hogy milyen körülmények között élnek emberek Mo eldugottabb helyein.

(nincs kövezett út, csatorna, saját posta, orvosi rendelő, iskola, könyvtár...stb. stb.)

Kriszta D 2014.07.04. 12:01:29

@zöldeketbeszélek: 1. valóban, 2. vidéki vagyok és falusi, 3. ebben igazad van, tényleg csak a Dunántúlt ismerem... annak is csak az évekkel ezelőtti állapotát... Szóval ezútok kérek elnézést :)

Evain 2014.07.04. 12:01:30

@zöldeketbeszélek: azért ehhez az is hozzátartozik, hogy a holland nem annyira röghöz kötött, mint a magyar. Már történelmileg is (lásd gyarmatok, stb). Sokkal könnyebben költözik külföldre, mint a magyar. Most nyilván általánosságban beszélek. Az itten farmbirtokos ugyanúgy elmozdíthatatlan. :D

Mr Long 2014.07.04. 12:03:01

@Evain: A roghozkoteshez.
Kollegam Manchesterbol koltozott vissza Birminghambe, mivel honvagya volt. Ennyit arrol, hogy az angolok koltozgetnek ossze-vissza.

enrobag 2014.07.04. 12:03:08

Meg lehetne esetleg oldani, hogy felnőttekhez méltó önfegyelemmel viszonyuljatok Hintához?
Egyszerűbb és izlésesebb lenne, ha nem foglalkozna vele az, akit zavar.
Így esetleg nem születnének meg ilyen döbbenetesen visszataszító mondatok, mint ami Madár írt:
"Megjottel, te fogalmatlan? :)
Azert, mert te egy egyedul eletkeptelen hulladek vagy, meg nem jelenti azt, hogy minden kulfoldon elo olyan kis szerencsetlen nulla, mint te."
Ha mindez csak engem zavar, akkor persze ne is törődjetek vele, csak rajta, lehet minden nap virtuálisan rudgosni,lekezelni mert másképpen látja a világot.

Herr Géza 2014.07.04. 12:05:23

@Kövérmadár [swe]: Embör, magát a posztot te sem szoktad elolvasni? Az a "hadd vezessünk B kat. jogsival 125 ccm-es motort/robogót is" mozgalom a totalcar.hu-tól.... VHB írt róla. :DDD

2014.07.04. 12:08:48

@zöldeketbeszélek: Azert ha belegondolsz, mondjuk 5 ezer fontert tud valaki venni egy komplett tanyat hazzal Mo.on es meg a megelhetesi koltsegek is alacsonyak, mikozben Angliaban ennyiert garazst sem kapsz es minden nagyon draga, ezen te is elgondolkodnal a helyukben hogy lehet hogy megeri, mar ha tanyan akarnal elni (en nem akarnek, varosi lany vagyok, de ez mas kerdes). Termeszetesen sokkal tobb angol koltozik pl. Spanyolorszagba, Franciaorszagba vagy Thaifoldre, de vannak akik bevallaljak Kelet-Europat. Majd ha Bulgariaban is fel-egy millio angol nyugdijas el mint most Spanyolorszagban, akkor azt mondom hogy tenyleg azert mennek mert szeretik Bulgariat, addig szkeptikus vagyok...

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.07.04. 12:10:26

@Kriszta D: Én ingyenes könyvtárról nem tudok. Három könyvtárban vagyok tag. A kerületibe 4100 ft volt az éves tagdíj, nem kaptam kedvezményt, pedig regisztrált munkanélküli vagyok, de már ellátás nélkül. A másik kettőnél csak a pecsétet nézték a kiskönyvemben, nem azt, hogy van-e még ellátásom, vagy sem, itt volt kedvezmény, egyébként ezeknél is 3-4000 ft a tagdíj.

Egy 1-2000 fős település könyvtárát általában még egy bp-i kerületi könyvtárral sem lehet összevetni, egy kisebb falunál meg gondolom még rosszabb a helyzet (vagy nem, amit én ismerek, az 2000-es falu).

De ha azt nézzük, hogy sok családban a gyerekek éhesen indulnak el az iskolába, ott nem azzal fog foglalkozni a kiskölyök, hogy mit kölcsönözzön, hanem hogy mikor kapja meg az iskolatejet meg a kiflit...

Egyenlő esélyek soha nem voltak, soha nem lesznek, de erre kellene törekedni. Addig azonban lesajnálni azokat, akik a körülmények áldozataként egy helyben toporognak, eléggé szűklátókőrű dolog.

Herr Géza 2014.07.04. 12:10:31

@Mr Long (UK): Én már inkább sírok, vazze.......

SzZoole 2014.07.04. 12:11:59

@Kiég3tt: hinta nem egy hulye gyerek,ezt mar korabban is leirtam,latszik a fogalmazasaibol es az irasmodjabol.Szerintem csak szorakozasbol hergeli az embereket,olyan polgarpukasztas celjabol.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.07.04. 12:13:08

@Kriszta D: Na bocs, én sem akartam kirohanni, de én meg itt élek. A családom egy része Nógrádból származik, más része most is a Jászságban él. Hidd el, nem egyenlőek az esélyek. És sokszor nagy erőfeszítés nem ahhoz kell, hogy tanuljon az ember, hanem, hogy legyen kenyér az asztalon. Minden már ez után következik.

Herr Géza 2014.07.04. 12:13:42

@pappito: "...hinta volt már, vagy ilyenkor sunnyogás van, mert nem lehet panaszkodni,"
Dehogynem, ö ezt is simán megoldja..... :))))))

Chamroe 2014.07.04. 12:13:53

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: sajnos nálunk a középsuliban nem volt ilyen irányú oktatás.
De apám 16 éves koromtól kezdve fokozatosan vont be a cég működésébe, így nagyon sokat tanultam tőle.
Rövid idő után már én kezeltem a csekkeket, bankszámlákat, biztosításokat, előkészítettem a szerződéseket.
Nem bántam meg, hogy nem nappalin, hanem levelezőn csináltam a fősulit, most van munkatapasztalatom is a végzettség mellé :)

pappito · http://pappito.com 2014.07.04. 12:14:00

@zöldeketbeszélek: nézd, ha gombokért vehetsz egy ingatlant, akkor a lakhatási költségeid nullához közelire zuhannak, nincs rent, nincs jelzáloghitel, van egy tehermentes pecód - ha mondjuk egy Uk nyugdíjból kell élned és nem kell lakásra költeni, akkor azért elég király vagy Mo-n v Bulgiban

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.07.04. 12:14:03

@Mirjam2: Oké, ezt értem, persze. De azt nem fogom fel, hogy miért nem számít, hogy milyen emberek közé költöznek. A tanya sem egy elzárt világ...

Kriszta D 2014.07.04. 12:14:10

@zöldeketbeszélek: Hát ez sokkoló. Nagyot fordult a világ, amióta elköltöztem...

Ezen mondjuk már gondolkodtam, hogy pl. Írországban hogy tudják megoldani, hogy a könyv adómentes legyen és az összes könyvtár ingyenes? Ráadásul friss kiadványokkal, Internettel, igyenes kurzusokkal...? És nálunk miért nincs ilyen...?

Az éhes gyerekek meg... amikor ott egy fél országnyi kihasználatlan termőföld... De legalább van elég stadion. Tiszta Brazília.

Határátkelő 2014.07.04. 12:14:52

@Kövérmadár [swe]: @enrobag: Igen, ezt én is szeretném kérni, hogy szűrjük vagy hanyagoljuk, ha nem teszik, de az ilyen megfogalmazástól tartózkodjunk, mert moderálni fogom a kommentet.

pappito · http://pappito.com 2014.07.04. 12:15:01

@Zoole[uk]: hát, inkább occam beretvája: iszik

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.07.04. 12:15:05

@pappito: Na jó. A gazdasági részét fogom, az emberi részét nem, de sajna mennem kell, úgyhogy ezen a szinten ragadok a témában :).

Herr Géza 2014.07.04. 12:15:26

@Zoole[uk]: Én meg rohadt békés ember vagyok, de már úgy orrba vágnám.... Legalább akkor tényleg lenne miért brummognia.

pappito · http://pappito.com 2014.07.04. 12:17:11

@zöldeketbeszélek: én sem tudok azonosulni a problémával, de mondjuk egy magyar kisváros azért nyújt némi lehetőségeket és ott is olcsó az ingatlan, nem kell egyből bázakerettye külsőre vagy a szegedi tanyavilágra gondolni

2014.07.04. 12:17:34

@pappito: Gazdalkodni akarnak. En mar csak ilyen emberekkel futok ossze, akik biozoldseg-termesztessel, onellatassal akarnak kiserletezni, es ez Angliaban kicsit koltseges mulatsag lenne.

SzZoole 2014.07.04. 12:19:45

@pappito: ezt nem ertem,valahogy nem birom ossze rakni a mondatot,lehet hogy en is hulyulok megfele:)

Mr Long 2014.07.04. 12:20:47

@pappito: Eleg lekoltozni Albertirsara Pestrol, ha vallalod a bejarast "marha olcson" vehetsz lakast, hazat. Teny, a bejarasnak vannak koltsegei, de.

SzZoole 2014.07.04. 12:21:55

@Herr Géza: Geza nem tudom milyen meretekkel rendelkezel,de hinta 204 centis es 130 kg,bar meg ettol probalkozhatsz:)))

pappito · http://pappito.com 2014.07.04. 12:24:20

@Zoole[uk]: occam beretvája: egy problémára adott elméleti válaszok közül általában a legegyszerűbb (legkevesebb kérdéssel v komplikációval v feltételezéssel járó) válasz irányába kell indulni :)

pappito · http://pappito.com 2014.07.04. 12:25:13

@Mr Long (UK): ja, de akik kelet-kukutyinban vesznek tanyát azok nem járnak be sehova

SzZoole 2014.07.04. 12:26:20

@pappito: igy mar ertem,hat lehet,hogy van benne igazsag:)

Evain 2014.07.04. 12:30:46

@zöldeketbeszélek: az emberi részét nem fogom tudni érzékeltetni. Ahhoz élned kell az adott kultúrában, hogy megértsd a motivációt. :)

2014.07.04. 12:31:36

@Chamroe: Elolvastam mert erdekel ez a cserdi tortenet - mondjuk ugy vagyok vele hogy meg ha minden szava igaz a sztorinak es tenyleg 'ellopott' 50 milliot, ez akkor is messze kevesebb mint amennyit sok mas magyar politikus lopott es kozben legalabb valami ertelmesnek tuno dolgot probal letrehozni. Szoval engem valahogy nem sokkolt a hir, mondjuk ha igaz belole valami az arra utalo jel hogy valoszinuleg nincs szukseguk penzadomanyokra, bar ebben sem vagyok biztos. Mindenesetre ha valasztani kene, meg mindig inkabb neki kuldenem a penzt mint az O.V.-nek es csapatanak, marpedig az adom egy reszet ok kapjak, akar tetszik nekem, akar nem.

Egyebkent az 'ork' az ciganyt jelent? Le vagyok maradva, ritkan olvasok Kurucinfot... Egyebkent meglepo cikk a Kurucinfon, egy cigany lopott. Tenyleg ilyen hirt nem vartam volna toluk.

Kriszta D 2014.07.04. 12:31:57

@zöldeketbeszélek: Ezért olvasom a blogot. A különböző vélemények és személyes tapasztalatok miatt. :)

SzZoole 2014.07.04. 12:32:14

Off.
Most nezem,hogy ma este ketto meccs is lesz az elso Nemetorszag Franciaorszag ellen,kesobb meg Brazilia Columbia ellen.
On.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.07.04. 12:36:30

@Ahatis:
Ez erdekesen hangzik.

@puhacica:
Igazad van, mindenben.

En ezert tamogatok mindenkit, aki jonni szeretne. Ha a politikaval / kozhangulattal / mutyival / stb nem lehet mit kezdeni, akkor vagy vallalod, hogy megkattansz a tehetetlensegtol vagy hagyod a csudaba az egeszet es dobbantasz.
Szellel szembe pislantani felesleges.

Ahatis [DE] 2014.07.04. 12:38:58

@Kövérmadár [swe]: A B125, vagy a másik, amit írtam?

Herr Géza 2014.07.04. 12:43:12

@Zoole[uk]: Ööööö. Bár nem vagyok töle távol, de akkor még meggondolom..... :)))))

pappito · http://pappito.com 2014.07.04. 12:45:40

@Zoole[uk]: ja, a német franciára megyek a sportbarba

reggel négykor :(

2014.07.04. 12:45:52

@zöldeketbeszélek: Szerintem nem arrol van szo hogy nem szamit nekik, hanem hogy van az a penz (vagy penzsporolasi lehetoseg, ebben az esetben) amiert hajlandok Kelet-Europaba koltozni. Ha nem lenne olcsobb mint pl. Spanyolorszag, feltetelezem hogy nagyon-nagyon keves nyugat-europai koltozne Bulgariaba pl., tenyleg csak azok akiknek valamiert szimpatikus az orszag, es ok nincsenek tul sokan. De ezek mind csak feltetelezesek a reszemrol. Pl. itt van egy riport ami a BBC-n jelent meg nemregen Bulgariaba koltozo britekrol: www.bbc.com/news/uk-26324564. Ebben azt mondja az egyik no hogy mielott elkezdtek hazat keresni, o azt sem tudta hol van Bulgaria.

Herr Géza 2014.07.04. 12:46:28

@Ahatis: 40-valahányezer ??? Mi a túróért? Hogy meg tudsz-e ülni a motoron? (Az ötven ccm-esen jó vagy, akkor a 125 nagy kihívás lehet...) Bazi jó.
(Igaz arról már gözöm sincs, hogy egyébként mennyi egy motoros jogsi...)

SzZoole 2014.07.04. 12:46:51

@Herr Géza: Geza az eroszak csak eroszakot szul,nem kell bantani,csak jol a falhoz vagni es ugy tori ossze magat ahogy akarja:)))

bpetya75 2014.07.04. 12:47:32

Hát Öregem, remélem felkészültél arra, amit itt kapsz. Minden esetre le a kalappal!

@Peter_F: Ez nagyon jó hozzáállás! Szerintem valahogy így lehet életet lehelni az ötletbe, Magyarországon élő, de azért némi kitekintéssel rendelkező közvetítőkkel.

SzZoole 2014.07.04. 12:51:10

@pappito: nalatok most kb.este 11 ora korul van?ha jol szamolom,itt meg csak del lesz.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.07.04. 12:52:46

@Ahatis:
Telefonrol kisse korlatolt a betekintesem, elsosorban a b125re gondoltam :)

@enrobag: @Határátkelő:
A vilagot maskent digger vagy zoldeketbeszelek latja. Hinta egyaltalan nem latja a vilagot.

Felteteleztem, ha belole dolhet ugyanaz a butasag minden egyes nap, akkor belolem is... tevedtem, naiv voltam.

Herr Géza 2014.07.04. 12:52:54

@Zoole[uk]: @pappito: Hajrá franciák... !!! Nekem külön izgi lesz, mert a fiaméknál ilyen hagyományszerü szülös-gyerekes osztálybuli/grillezés/stb. lesz. Amikor az idöpontot fixálták, még senki nem gondolt a VB-re, az elmúlt héten viszont az egész osztály azt szervezte, hogy legyen TV, áram, meg antennacsatlakozás. Megoldották. Most már csak az idöjárás a kérdés (estére vihart jeleztek), de állítólag már arra is van B-terv.
Én (meg a fiam) szurkolhatunk sunyiban úgy 60+ német között a franciáknak.... Lehet, hogy estére még monoklim is lesz???

Hari Seldon 2 2014.07.04. 12:54:45

@Kövérmadár [swe]:
Szerintem most félreértetted. Nem feltétlenül kell nekik pénz, ha jól értem. Az is jó nekik, ha van jó ötleted.
Például ha megírod,hogy nálatok milyen jó, hogy a kocsmától van bicikli út a kórházig. Így a részegesek egyből mehetnek a detox-ra.
(bár lehet, hogy rosszul érettem)

Herr Géza 2014.07.04. 12:54:52

@Zoole[uk]: Bántani, én..??? Csak meghintáztatnám (mint régen, úgy átpörgetve...) :DD

ablakkktalan (törölt) 2014.07.04. 12:57:07

"Szeretnénk segíteni. Pénzzel és ötletekkel."

Ha pénzt teszel a rossz rendszerbe, azzal csak elősegíted a rossz rendszer fennmaradását. A hidropóniás projektet azért megnézném egy átlag borsodi faluban :)

Az én ötletem inkább az, hogy külföldi magyar pénzből/külföldi magyar szellemi tőkéből, tapasztalatból egy életképes pártot csinálni, ami négy év múlva elsodorja a jelenlegi uralkodó és ellenzéki pártokat, megcsinálja a valódi rendszerváltást és aminek valós célja az ország euhoz történő felzárkóztatása, a nyugaton látott jó dolgok meghonosítása (gazdaság, életszínvonal, létbiztonság), a kinti hátrányok nélkül (harmadik világbeli menekültek áradata).

Erre adnék pénzt, másra nincs értelme.

Ahatis [DE] 2014.07.04. 12:57:50

Off topic: tudja esetleg valaki, hogy ha itthonról szeretnék kismotort (rendszám nélkülit) kivinni Németországba, akkor azt ott hogyan használhatom?

Herr Géza 2014.07.04. 13:05:48

Foci-VB: a németek természetesen már az eredményt is tudják...

kepfeltoltes.hu/view/140704/DE-FRA_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

SzZoole 2014.07.04. 13:07:14

@Herr Géza: a franciakrol azt olvastam,hogy eddig a B csapatuk jatszott,mondjuk en is hianyoltam 1-2 nevet a csapatbol.A nemetek meg remelem felszivjak magukat es rendes focit fognak jatszani.En elvagyok itthon is a tv elott elkaromkodom itt magamban,bar ma este vendegeink lesznek igy a BBQ suto be lesz izzitva,ja es barmien hihetetlen de angol csalad lesz a vendegeink.

Evain 2014.07.04. 13:07:25

@Herr Géza: apropó, megkérdezték már a polipot?

bpetya75 2014.07.04. 13:08:18

@nezzazegfele:

Ezért kell olyan helyre költözni, ahol sok a betelepülő, ott kisebb eséllyel alakul ki ilyen probléma. ;-)

@Kriszta D:

Van igazad, de ahogy VHB példái mutatják, lehet olyanokat találni, akik megteszik a magukét, és akiknél érdemes lehet "Isten kezévé" válni.

Herr Géza 2014.07.04. 13:09:37

@Ahatis: Ebben futok én is, egyelöre szintén elvi síkon. Az biztos, hogy itt "rendszám" kell rá, de az nem egy valódi rendszám (üzembehelyezés, müszaki vizsga, stb. nem kell), hanem a kötelezö felelösségbiztosítás meglétét igazolja csak (merthogy az viszont kell..). Biztosítóknál évi 20-50 € lecsengetése ellenében kapható.
De utánanézek konkrétabban is.

Herr Géza 2014.07.04. 13:10:54

@Zoole[uk]: A vendégek ID kártyáját légyszí fénymásolni és hintának posztolni.... :)))))

bpetya75 2014.07.04. 13:11:15

@pappito:

Számomra az a legdurvább a kilátós buliban, hogy erdészeti célú támogatásból valósulnak meg. Mert az erdőkkel amúgy minden rendben, csak kellett Pest megyébe 120-130 kilátó.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.07.04. 13:11:21

@Herr Géza: "Bántani, én..??? Csak meghintáztatnám (mint régen, úgy átpörgetve...) :DD"

Elmondása alapján 130kg. Ha te úgy meg tudod lökni, hogy átforduljon a hintán, akkor neked biza fitnesszel kéne pénzt keresned, nem épületgépészettel. :)

Herr Géza 2014.07.04. 13:11:52

@Evain: Most valahogy elfeküdt ez jóslásosdi, legalábbis én még idén nem hallottam róla....

Herr Géza 2014.07.04. 13:13:17

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: Na azért én is közel vagyok a 120-hoz... A centi viszont kicsit kevesebb.... (185- de az még nem törpe, ugye??)

pappito · http://pappito.com 2014.07.04. 13:13:47

@Herr Géza: én németekkel és franciákkal megyek, és mivel tökre nem érdekel ki nyer, a germánoknak fogok szurkolni :)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.07.04. 13:18:01

@Hari Seldon 2:
Amennyiben nem jon elo megint a "ne mondd meg, hogyan eljunk" / "nekunk igy jo" mantra, akkor lehet ertelme. De eddig ugy vettem eszre, hogy nem sok van neki.

Irtam par peldat, senki sem reagalt ra. So? Meg Kartaschera sem sokan... kb. ennyit er a mi otletunk, hiaba elunk kulfoldon es latunk jo dolgokat.

Millio helyrol lehetne ollozni es masolni megoldasokat az elet minden teruleten, de ez sosem kellett.

Nezd meg, volt vizitdij, aztan a csocselek inkabb az orvosnal rohado nyugdijasokra szavazott. Itt van es elnek az emberek... es meg az egsugy is szinvonalasabb.
Itt kapni alapgyogyszereket minden boltban... ott azt is leszavaztak az "okosok".

Szerinted nem veszett fejsze nyele az egesz? 10 embernek tetszet. 100nak is, ezernek is. De a Baratokkozt huszarok ugysem ertik, hogy miert jo, akkor pedig nem kell nekik.

Ettol meg az otlet jo, belatom, de kb. hamvaban holt is egyben. De azert hajra!

SzZoole 2014.07.04. 13:18:48

@pappito: es a meccs kezdeteig meg fogsz aludni?

SzZoole 2014.07.04. 13:20:53

@Herr Géza: ez csak termeszetes,ha elmentek mar rakom is fel az oldalra,mar ha fogok meg latni a sok elfogyasztott folyadektol:)))

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.07.04. 13:21:55

@ablakkktalan:
Erre meg en is szavaznek :)

De vajon hanyan szavaznanak Mon a "hazaarulopartra"?

**mimi** 2014.07.04. 13:22:56

@ablakkktalan:
ehhez én is csatlakoznék!!!! :)

Herr Géza 2014.07.04. 13:28:30

@Ahatis: Gondolom meglévö moci. Otthon vetted kereskedönél ? Mert kell lennie C.O.C-papírnak, egyébként igen macerás lesz az action.

COC= Certificat of Conformity = EU-s megfelelöségi nyilatkozat a gyártótól/importörtöl. Ha az van, akkor gyakorlatilag csak az ominózus biztosítás kell hozzá és már döngethetsz is. (Korlátozni kell elvileg 45 km/h-ra, utaznak is rá a rendörök, de leginkább a tinik feltuningolt rocsóit meszelik le.)

Én most akarok venni egyet (a bicajomat lenyúlta a kölyök, na meg öregszem is a nálunk uralkodó terepviszonyokhoz), kinéztem itt egyet (Motowell), erre kiderült, hogy M.o.-on szerelik össze. Megnéztem az árát otthon, 269e HUF kontra 999.- €. Agyalok, hogy otthon vegyem, mert a garancia itt is él, haverom ingyért kihozza, egy százast csak nyerek a bulin.... :)))

SzZoole 2014.07.04. 13:32:24

@ablakkktalan: szinten tamogatom az elvet.
Az en velemenyem az ,hogy ha 2 komment tarsunk szabadkezet kapna,rovid ido alatt nagy valtozast vinne vegbe az orszagban.

Ugyandehogy (törölt) 2014.07.04. 13:33:05

@Chamroe: te veletlenul nem az alfoldon elsz?

Evain 2014.07.04. 13:33:59

@Herr Géza: Korlátozni kell elvileg 45 km/h-ra, utaznak is rá a rendörök, de leginkább a tinik feltuningolt rocsóit meszelik le.

Aham, hollandéknál is van kék meg sárga rendszám, kék a 25 km/h, sárga a 45 km/h robira. Vicces, mikor a kék rendszámos suhanc elhúz mellettem aki sárgával dönget az aszfalton. :P

(formás ez a gép nagyon, hogy a toszért nem gyártanak elektromosban ilyet elérhető áron?)

Ugyandehogy (törölt) 2014.07.04. 13:34:45

@Kriszta D: tudod, fontosabb hogy legyen stadion. "mozogjon az a gyerek" ahogy a reklamban mondjak

pappito · http://pappito.com 2014.07.04. 13:37:28

@Zoole[uk]: igen, most gyorsan alszom sokat :)

pappito · http://pappito.com 2014.07.04. 13:38:33

@Babette.: na ja, csak a sok idealistából mennyi tudja, hogy mit is jelent a növénytermesztés?

Ugyandehogy (törölt) 2014.07.04. 13:39:05

@Kövérmadár [swe]: amkor sem illik igy beszelni. foleg nem egy kulturembernek, aki vagy. de ezt mar multkor is mondtam.

Chamroe 2014.07.04. 13:41:09

@Mirjam2: Mint ahogy írtam is, nem a forrás a lényeg, az, hogy lopott tény.
Mondjuk, ha szerinted ez kicsiben megengedhető, mert hát ugye mégsem milliárdokat, csak "rongyos" 50 millát, akkor elég érdekesen látod a világot... Szerintem...

Mint ember, az én szememben egy hulladék, volt alkalmam közelről megtapasztalni a ténykedését, amikor a sori dolgozókat kiállította a sor mellé, hogy "szégyenkezzenek a munkavégzésük minőségéért".

Tudod ez úgy ment, hogy a beérkező anyagot előválogatták, a jó ment a sorra, a rossz a selejtraktárba.
Amikor a jó elfogyott, visszadobták a szart is a sorra, mert kell a darabszám.
Amikor egy-egy raklap cuccot visszadobtak, akkor meg a soron ülőket vették elő, hogy hogyan is engedhették így a terméket tovább.
Ha valaki halkan megjegyezte, hogy a vezetőség parancsára, az mehetett a sor mellé állni.
Mert olyan nincs, hogy a vezetőség ilyet engedélyezett volna, itt kérem minőségi gyártás folyik...

SzZoole 2014.07.04. 13:44:02

@pappito: nem tudom hany eves vagy,de egy bizonyos kor felett eleg 4-5 ora alvas is mar.Pl. Rezsoatya 56 eves es neki mar annyi alvas is kielegiti az igenyeit.

Herr Géza 2014.07.04. 13:44:08

@Evain: Hah, az agyas németeknek nem jutott eszébe a rendszámszínnel való megkülönböztetés... Helyette inkább kifejlesztettek egy mobil sebességmérö padot (v.ö. fékpad) és azzal szoktak razziázni. Belefér a sima rendörautó csomagtartójába. Ha 45 km/h-s papírja van a rocsónak és nem elözted meg az ötvennel poroszkáló rendörautót, akkor nem is foglalkoznak veled (föleg ha 30+ éves vagy...), de ha 25-ös a papír és tinicsávó vezeti, akkor tuti a "fékpad"....és a gyalogolás haza, a papának meg a csekk postán.

Ugyandehogy (törölt) 2014.07.04. 13:44:20

@pappito: majd tartanak szruccott meg pavat, ahogy a szomszed svajci akarta
persze aztan letett rola
most arulja a hazat 35 millaert. egy olyan faluban, ahol nincs 10nel dragabb haz.
kicsit eltevedt.

Ugyandehogy (törölt) 2014.07.04. 13:45:32

@Chamroe: a, csodalkoztam is volna, ha ilyen kicsi a vilag...

pappito · http://pappito.com 2014.07.04. 13:46:56

@Zoole[uk]: én még fiatal vagyok, nekem kéne a napi 10 óra

mivel ithon csak 5-6ot alszom általában, a többit máshogy kell pótolni :)

na tényleg megyek a rongyok közé három órára, aztán kocsma!

nincs jobb, mint reggel négykor felszippantani egy hideg sört és focit nézni vörös szemű germánokkal! :)

**mimi** 2014.07.04. 13:46:59

@Zoole[uk]:
na nálam ez fordítva van...egyre többet kell aludnom:)))

Evain 2014.07.04. 13:50:19

@Herr Géza: itt azért az volt az oka a megkülönböztetésnek, mert a kékhez nem kell sisak, viszont csak a brginautat használhatja, a sárgához meg kötelező, és csak azt a bicikliutat használhatod vele, amin külön fel van tüntetve, hogy bicikli és robogóút. :D Szal ez is érdekes :D Sárga robival külön élvezet, hogy időnként kizavar a forgalomba, ahol a sebességkorlát 60 km/h, és te mondjuk TÉNYLEG nem tudsz többet menni 45-nél :D

De legalább nincs halálfélelmem, mint anno Budapesten, mikor 70 km/h mellett akartak letolni az útról, ahol 60 volt a megengedett ugye. :)

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.07.04. 13:50:34

@nezzazegfele: Hát ennek tudatában csak azt mondhatom, hogy részvétem a remek helyért :(. Elképesztő, mekkora katyvaszba kerülhet az ember önhibáján kívül!

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.07.04. 13:52:37

@Chamroe: Hát ez szörnyen elszomorító. Amikor az ember már azt hiszi, hogy lát egy embert, aki példaképként állhat mások elé...

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.07.04. 13:54:33

@Mirjam2: Sajnos erre azért nem lehet csak úgy legyinteni, mert konkrétan olyan programot hirdetett meg, hogy segít a veszélyeztetett fiataloknak a börtönt elkerülni. Azzal, hogy alternatívát kínál a bűnözéssel szemben.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.07.04. 13:57:28

@ablakkktalan: de szép is lenne. Alapvetően a Kétfarkú Kutyapárt megfelelne erre a célra és most már be is vannak jegyezve :)

Chamroe 2014.07.04. 13:57:48

@Babette.: Győrben élek. Egyébként meg délről jöttem. Mélyen délről ;)))

nezzazegfele [Hu ] · http://www.nezzazegfele.blog.hu 2014.07.04. 13:59:38

@pappito: Meg stadionra...

@Kriszta D: Nem egyenlő esélyekkel indulunk az Élet nevű versenyen.

@zöldeketbeszélek: Ezt magyaráztuk mi is a tulajunknak... Vannak menthetetlenül idealista emberek, akik megnéznek egy képesalbumot, benne mosolygó emberekkel és azt az álmot akarják maguknak.
Vagy visszahozni a gyerekkoruka. Egyik sem lehetséges.
(Részemről: hála Istennek... :D )

2014.07.04. 14:00:14

@Babette.: Nem. Nagy-Britanniaban adoztam sok evig, sot onkentes alapon most is fizetek egy alaposszeget annak erdekeben hogy majd egyszer allami nyugdijat kapjak, es ha van kedved nezz utana hogy mennyi penzt kap Mo. az EU-tol amit nyugat-europai EU-allampolgarok adojabol fedeznek. Szerintem tobbet mint magyar allampolgarok adojabol. Es en ennek nem orulok mert Angliaban is kene egy csomo mindenre a penz, es ott nem a Lazar Jani vagy kicsoda nyulja le a kozpenzeket.

Kriszta D 2014.07.04. 14:03:06

@nezzazegfele: Az biztos. Én itt konkrétan arra gondoltam, hogy mindenkinek megvan az esélye külföldre menni dolgozni. (= mindenkinek ugyanúgy joga van hozzá; persze nem vitatom, hogy egyeseknek könnyű belevágni, míg másoknak eléggé meg kell küzdeni érte...) Tessék, erre is jó ez a blog, legalább gyakorlom a pontos fogalmazást :)

2014.07.04. 14:04:04

@pappito: Es ha nem tudjak mit jelent a novenytermesztes? Vagy kitanuljak, vagy feladjak az egeszet. Pont ezert csinaljak olyan helyen ahol szamukra nevetseges osszegbol kiserletezhetnek. Szerintem azt csinalnak a penzukkel meg az idejukkel amit akarnak, ha pont Bulgariaban akarnak megprobalni biozoldseget termeszteni akkor miert ne. Rosszabb dolgokat is csinaltak mar emberek.

ablakkktalan (törölt) 2014.07.04. 14:04:45

@Mirjam2: Nekem erről a "magyar álomról" mindig ez jut az eszembe:

www.origo.hu/itthon/20120720-tanyajukon-raboltak-ki-egy-nemet-hazaspart.html
www.atv.hu/belfold/20120720_ujabb_brutalis_tamadas_csoportosan_eroszakoltak_meg_a_nemet_turistat
www.borsonline.hu/20120720_a_furdoben_eroszakoltak_meg_sabinat

"a német pár már soha többé nem akar Magyarországra jönni. Nyilatkozni sem kívántak, és még a kórházban is rettegnek támadóiktól"
"37 éves és egy 21 éves férfit, apát és fiát"

Próbáld meg elképzelni ezeket ezeket a szerencsétleneket, egy átlag külföli számára felfoghatatlan, hogy mi megy itt, ezek is gondolom eltervezték, hogy de jól ellesznek itt békében, boldogságban a kis tanyájukkal, a kis életükkel...

Én az ilyen történetektől tudok sírni.

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.07.04. 14:05:02

@Kövérmadár [swe]:

Én máshogy látom mint te. Én viszont nem másokat sértegetve fejtem ki a költői hitvallásom, hanem személyeskedés nélkül. Az én világképem is elfér szerintem itt. Miért pont az enyém ne férne el? Ennyire fáj hogy van itt egy megrögzött szocialista? Emberek, minden előtt. Piac, minden előtt. Nekem inkább az előzőhöz húz a szívem.Én nem vagyok hajlandó imádni egy olyan rendszert ami a munkaerő kizsákmányolásán alapszik és csak felfelé pörget minden javat.

@ablakkktalan:

Megcsinálták a rendszerváltást. Kapitalizmusra váltottunk. 24 év alatt sokkal közelebb kerültünk a nyugati országokhoz, ezek mind tények. Az hogy miért nem hozzuk be őket az megint más dolog. 24 év alatt nyilván nem lehet ledolgozni mindent. Főleg úgy hogy igazából senkinek nem érdeke hogy mi is klasszikus nyugati ország legyünk. Én nem tudom mi a megoldás, de az egészen biztos nem hogy buzdítjuk a népet hogy vándoroljanak ki. A normális az lenne hogy szépen visszacsordogál mindenki és építi a saját hazáját.Ez lenne a valódi segítség. Nem Londonból megmondani hogy csináljatok normális pártot, de addig is én elvagyok a fontkötegekkel.

ablakkktalan (törölt) 2014.07.04. 14:05:31

@Kövérmadár [swe]: Azt nem tudom, hogy hányan szavaznának, de annál, hogy mások mit gondolnak, nekem fontosabb, hogy egy ilyen előremutató dolog mögé talán be tudnék állni. Aztán persze más kérdés, hogy egy jónak induló kezdeményezés is gyorsan elbukhat, meg elsüllyedhet az egyet nem értés, meg a pénz mocsarában :)

Amúgy van még ötletem ezzel kapcsolatban bőven, köztük több olyan, amit akár eredetinek is nevezhetnénk.

Pl ugye minden banknak van külön saját internetes rendszere, amin keresztül sokan egész életük megtakarításait menedzselik, font százezreket például, szóval azért elég biztonságos a dolog.

Akkor miért nem lehet olyat csinálni - legalább kísérletként -, hogy beloggolok, megnézem mi a napirend ma a parlamentben, ha akarom meghallgatom a képviselők indoklásait videó formájában, vagy elolvasom, aztán majd én leadom a szavazatom az adott témakörben, nem kell, hogy valami ugribugri kismókus - aki úgyse a saját véleményét, hanem amit a párt mond neki fogja megszavazni - "képviseljen" engem. Van nekem saját véleményem, és a technika ma már ott tart, hogy nincs szükség képviselőkre.

Aztán ha megszavaztam mindent amit akartam, akkor megnézem, hogy mik azok a kérdések, amik a jövőben napirendre kerülhetnek, bejelölöm az engem érdeklőket, hátha összegyűlik a megfelelő mennyiségű jelölés, és akkor napirendre kerül a kérdés a következő héten.

Meg lenne mellette pár kismókus, aki a napirendre kerülő kérdéskörökhöz ír egy részletes szakértői leírást, kifejtve érveket, ellenérveket, meg moderál egy fórumot, amin az emberek kifejthetik az álláspontjukat szigorúan a napirendi ponttal kapcsolatban és így mindenki kialakíthatja a saját véleményét.

Nem kell élesbe, csak legalább kísérletképpen, információgyűjtésként, hogy lássa az ember, legalább köszönőviszonyban van-e a parlament munkája azzal, amit az emberek valójában akarnának.

Gyanítom elég szűk lenne a két halmaz keresztmetszete...

2014.07.04. 14:06:09

@Kriszta D: 'mindenkinek megvan az esélye külföldre menni dolgozni'

Egyreszt biztos vagyok benne hogy nincs meg mindenkinek ez az eselye, masreszt ha meg is lenne, akkor is hogyan megoldas az egy orszag problemaira hogy mindenki elkoltozik.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.07.04. 14:08:26

@ablakkktalan: Elborzasztó történetek és nagyon együtt érzek szegényekkel. De nem mondhatod komolyan, hogy ez nem történhetett volna meg velük a világ bármely országában? Akár még Németországban is?

2014.07.04. 14:11:03

@ablakkktalan: Biztos van ilyen is, de sajnos mas orszagokban is eroszakolnak meg embereket, idezhetnek angol ujsagokbol olyan sztorit hogy szellemi fogyatekos tinedzser lanyt megeroszakolt egy csapat fiu, utana sosavat ontottek az intim testreszeire hogy eltuntessek a bizonyitekot (!), majd par honappal kesobb az egyik gyanusitottat halalra keseltek London egyik legforgalmasabb foutcajan, ennek kapcsan derult ki hogy szabadlabon vedekezett (nem talalom ki, megtortent eset...). Mindenhol vannak szornyu dolgok de azert minden europai orszag alapvetoen biztonsagos sok nem europai orszaghoz kepest.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.07.04. 14:13:14

@Mirjam2: Egyébként szerintem sem kell ezt túlmisztifikálni. Akinek van hozzá kedve, mersze, nem fél bepiszkolni a kezét és hajlandó némi szakirodalmat hozzáolvasni és persze lesni a profiktól pár tippet, simán remek kertészt nevelhet magából :). Lehet, hogy nem egy év alatt, de csak szeretni kell és menni fog.

2014.07.04. 14:13:25

@zöldeketbeszélek: Na pont ez irtam. Mondjuk szemely szerint en nem koltoznek tanyara sehol a vilagon, de ez alapvetoen azert van mert nagyvarosban nottem fel es soha nem ereznem magam biztonsagban a nagy semmi kozepen.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.07.04. 14:15:19

@Mirjam2: Én sem...falura viszont szívesen költöznék, csak tartok attól, hogy nehogy úgy járjak, mint Nezzazegfele.

nezzazegfele [Hu ] · http://www.nezzazegfele.blog.hu 2014.07.04. 14:15:39

@Kriszta D: A világ nem ennyire egyszerűen működik.
Egy jól fizető állásból, egészséges gyerekek és ha saját magam is egészséges lennék lehet, hogy én is másként látnám. Úgy, mint Te.

@Mirjam2: Ki kell tartani. Nincs más választásunk. Ha visszamegyünk a társasházi lakásba (felmerült a munkanélküliség kapcsán), akkor viszont a gyerek fog rövid úton kórházba kerülni és kezdhetjük újra az orvoshoz járkálást is.
Egyelőre maradunk.
Előbb jöttünk haza a telekről, felújítjuk amit lehet. Érdeklődők vannak, előbb-utób vásárló is lesz, és akkor nem fogunk azon agyalni, hogy menjünk, vagy maradjunk...

Kriszta D 2014.07.04. 14:16:26

@Mirjam2: egyáltalán nem megoldás, ezt senki sem mondta. Itt arról volt szó, hogy az az alapvetés, hogy a külföldön élők jobban élnek, és hogy ezért segíteni kellene az otthon maradottakon is. Nekem meg az a véleményem hogy valóban, sőt, a legjobb, ha azoknak segítünk akik otthon segítenek az otthon maradottakon.

Viszont ne feltételezzük már, hogy mindenki aki otthon marad és/vagy hátrányos helyzetű, az igényli is a segítséget. Szerintem rengetegen vannak, akik szeretik az állóvizet, a középszerűséget, az éppen csak működő dolgokat, a segélyt, hogy nem kell megerőltetni magukat, stb.

Aki annyira jobban akar élni, azt senki nem tartja vissza a határátkeléstől. Azt hiszem, esély helyett jogot kellett volna írnom. Mindenkinek joga van hozzá.

Azt szerintem senki nem vitatja, hogy az, hogy az egyén szintjén a határátkelés mint lehetséges megoldás ilyen gyakran felmerül igen nagy probléma az ország szempontjából.

Chamroe 2014.07.04. 14:17:59

@zöldeketbeszélek: Szerintem a szociálisan rászoruló embereket nem pénzzel kellene támogatni (vagy nem csak azzal), hanem inkább kézzel fogható dolgokkal (élelmiszer, ruha, háztartási gépek) vagy olyan képzésekkel, amiknek hasznát is veszik, nem csak a statisztikát javítják velük, míg oda járnak.

Például a mi háztömbünkben 2 önkormányzati lakás is van, mind a kettőben 6-8 fős kisebbségi család él.
Nem dolgoznak, álló nap csak üvöltöznek, a gyerekeiket nem nevelik normálisan, csak élnek bele a világba.
Szerintem ez a közösségi javak helytelen felhasználása.
Én ezeket a lakásokat csak olyanoknak adnám ki, akiknek igazolt munkaviszonya van, vagy dolgozni jönnek ide a városba.
Nekik viszont, ha keveset keresnek, a piaci ár alatt adnám ki vagy valami jelképes összegért.
Ezzel lehetne pozitív példát állítani, nem a segélyezéssel.

2014.07.04. 14:18:12

@zöldeketbeszélek: Pontosan, es foleg kinek artanak azzal ha megprobaljak? Szerintem a helyieknek is jo hogy legalabb megvette valaki az ingatlant es probal vele valami ertelmeset kezdeni.

Mr Long 2014.07.04. 14:20:45

@Herr Géza: Attol fugg, hogy ki mellett. En pl kellemetlenul ereztem magam Kartacs mellett, pedig nem sokkal magasabb...

2014.07.04. 14:23:05

@Kriszta D: Egyetertek majdnem mindennel amit irtal, azzal egeszitenem ki hogy bar joga lehet, lehetosege nem mindenkinek van hogy onalloan kulfoldre menjen dolgozni. Nem veletlenul kerulnek sajnos magyar emberek neha kiszolgaltatott helyzetbe kulfoldon, akar olyan helyzetbe is hogy prostituciora kenyszeritik oket stb. Sajnos vannak emberek akiknek nincsenek meg ra az eszkozeik hogy idegen nyelvet tanuljanak, nincsenek meg a megfelelo informacioik, hatteruk, erdekervenyesito kepesseguk ahhoz hogy onalloan megvessek a labukat egy masik orszagban, es onzetlenul senki nem fog segiteni egy hatranyos helyzetben levo idegennek.

2014.07.04. 14:29:33

@Chamroe: Ja ha te szemelyesen ismered az egeszen mas tortenet, inkabb meselj, neked jobban elhiszem mint a Kurucinfonak! Igy mar egeszen mas a tortenet, es koszi hogy megosztottad az infot, irj meg tobbet is ha gondolod, engem erdekel a tema. Igy utolag oszinten orulok hogy nem kuldtem nekik penzt. Egyebkent nem gondolom hogy barmennyi lopas elfogadhato, csak egyreszt eleinte szkeptikus voltam a sztorival szemben, masreszt az volt az allaspontom hogy 50 millio ellopasa jobb mint 5 milliarde, de lehet hogy az utobbihoz sem az akarat hanem az alkalom hianyzik :)

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.07.04. 14:29:40

@nezzazegfele: Akkor gondolom külföldön is csak a vidék jöhet szóba, ipar nélküli területen, valami erdős-mezős zöld helyen...

Kriszta D 2014.07.04. 14:30:23

@Mirjam2: Én erre a megoldást a nyelvoktatás fejlesztésében látnám. Konkrétan arra gondolok, hogy le kellene már szokni a nyelvtant magyarázva mindenkinek a kedvét elvevős módszerekről, és fel kellene ismerni, hogy az idegen nyelv ismerete nem (csak) annyit jelent, hogy akkor az ember el tud menni külföldre, hanem a hazai kultúrához is szervesen hozzájárul(na). Normál esetben egy nyelvet nem lehet légüres buborékban tanulni/tanítani, hanem csakis a kultúrával (vagy kultúrákkal, pl. angol esetében) együtt. Nyelvtanulás során az embernek eleve szélesedik a látóköre és megtanulja, hogyan kell bizonyos problémákat különböző módszerekkel megoldani. A minap pont volt ilyenről szó a kétnyelvű gyerekes cikk kapcsán...

Ráadásul a nyelvtanulás bizonyos szinten megoldható egyénileg, otthon is és az Internet korában nem is megfizethetetlen...

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.07.04. 14:31:56

@Chamroe: A mi házunkban is van két önkormányzati lakás. Egy éve rakták ki az egyikből a családot, mert ki tudja mióta tartoztak már. De azóta is üresen áll, mert a bérleti díj nem igazán alacsony. Nem a piaci ár, de azt el kell felejteni, hogy fillérekért adják az önkori lakásokat.

Mr Long 2014.07.04. 14:32:51

Azert azzal mindenki tisztaba van, hogy a hataratkeles nem annyi, hogy bepakolok a taskaba es indulok. Vagyis lehet igy is, de akkor az ember belekerulhet egy olyan kerekbe, amibol nehez kitorni, foleg, ha kenyszerbol csinalta a koltozest. Vagy van egy szakmad, amit szeretsz, de hulye burokratikus okok miatt belekerul 3 evedbe es sok penzedbe, hogy dolgozhass benne az adott orszagban. Na ezt nem mindenki akarja es nem azert maradnak Mon, mert kozepszeruek, hanem evek munkajat nem akarjak az ablakon kidobni.

SzZoole 2014.07.04. 14:35:05

@pappito: jo pihenest,este majd dumalunk meg:)

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.07.04. 14:35:07

@Kriszta D: Nem mondom, hogy nincs igazad. De megint jövök akkor az esélyegyenlőtlenséggel...
Az igazán rászorulóknak nem hogy internet kapcsolódási lehetőségük (vagy hogy mondják) nincsen, de egy leharcolt gépük sem. Esetleg a faluban van egy e-pont, amire jut 200 ember. Esetleg az általános iskolában van pár gép, amit a matektagozatosok használhatnak. Jó esetben.

Ja igen, az Internet sem ingyenes...

SzZoole 2014.07.04. 14:36:26

@**mimi**: de mimi,Te meg csak 20 multal es a fejlodo szervezetnek szuksege van a pihenesre:)))

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.07.04. 14:36:47

@Mr Long (UK): Úgy látom, ezzel azért nincs mindenki tisztában.

nezzazegfele [Hu ] · http://www.nezzazegfele.blog.hu 2014.07.04. 14:41:20

@Chamroe: Nagyon szurkoltam Nektek. A vizsgádhoz gratulálok, szomorúságoddal együttérzek.

@Kriszta D: Így már értem... A Tiszán túlról szemlélve az élet nagy kérdéseit, ezért látom én másképpen...

@zöldeketbeszélek: Ha van autód és szélessávod, tényleg nem az. Egyébként lassú halál.

@bpetya75: Pont ez a probléma, hogy itt sok a betelepülő. Állítólag fizettek azért az önkormányzatnak, hogy helyet adjanak nekik a település határában.
Innentől kezdve minden beköltöző fedőneve egységesen "betelepített".
Tök mindegy, hogy hogyan és miért érkezett, hogy mennyire tudott lebarnulni idén...

@pappito:
Akkor mentem le hídba, amikor a tulajunk a régi tulajnak ecsetelte, hogy majd tőlünk megtanul kertészkedni.
Mondtam neki, hogy nem fogom tudni átadni 20 év elméleti és gyakorlati tapasztalatát évi két-háromszori találkozással...

@Babette.: :D

2014.07.04. 14:42:24

@Kriszta D: Nezd, en voltam valamikor 'hatranyos helyzetu' fiatal, es meg csak nem is videkrol. Alapvetoen 99%-ban a szerencsen mulott hogy happy enddel vegzodott a hataratkelos sztorim, ugyanezzel az erovel sokkal rosszabbul is vegzodhetett volna, en voltam az emberkereskedok alma. A nyelvtudas hianya csak egy faktor volt a sok kozul amiert hatrannyal indultam. Aki 'elonyos helyzetbol' indul az nehezen vagy sehogy sem tudja elkepzelni milyen merteku informaciohianyt, onbizalomhianyt, kapcsolathianyt, erdekervenyesito kepessegek teljes hianyat kell lekuzdeniuk egyeseknek. Vannak akiknek Mo.on is nagyon nehez elintezni teljesen egyszeru dolgokat ezek miatt a problemak miatt, nemhogy kulfoldon. Ezt mind nem 'kioktatasbol' mondom, csak probalom erzekeltetni hogy kulonbozo elethelyzetek vannak.

SzZoole 2014.07.04. 14:43:06

@házelőtthinta: "Megcsinálták a rendszerváltást. Kapitalizmusra váltottunk. 24 év alatt sokkal közelebb kerültünk a nyugati országokhoz, ezek mind tények."
Hinta azt mindenek lehet mondani,de kapitalizmusnak semmifelekep nem.
Inkabb mondanam feldemokratikus diktaturanak.

2014.07.04. 14:46:50

@Mirjam2: Egyszeru pelda: nem mindenkinek van egy nyugodt helye, internettel, ahol nyelvet tanulhat otthon. Van akinek az otthona egy borzalmas hely ahova retteg visszamenni minden nap, es ez ellen nem mindenki tud tenni valamit, es erzelmileg / mentalisan is lehet az ember olyan allapotban hosszu idoszakokban amikor egyszeruen nem tud tanulni, koncentralni. Nyilvan sirankozni nincs ertelme, mindenkinek meg kell probalni magan segiteni ahogy tud, de azert az nem igaz hogy mindenkinek van lehetosege pl. nyelvet tanulni.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.07.04. 14:50:03

@nezzazegfele: Gyanítom, hogy Petya nem ilyen 'betelepülőkre' gondolt :).

nezzazegfele [Hu ] · http://www.nezzazegfele.blog.hu 2014.07.04. 14:51:11

@zöldeketbeszélek: Ez csak a jéghegy csúcsa. DE! Innen szép nyerni... ;)

@Kriszta D: Örülök, hogy mindenkinek van esélye külföldre menni...
Tőlem sokan és sokszor megkérdezték már, hogy mitől félek?
Válaszom: attól, hogy itt kell maradnunk...
Jelenleg a kiköltözési esélyünk 1%.
Azt is a szerencse irányítja.
De legyen igazad, legyen úgy.
Én leszek a legboldogabb.

ablakkktalan (törölt) 2014.07.04. 15:00:51

@zöldeketbeszélek: @Mirjam2: Nem az a kérdés, hogy máshol megtörténik-e az ilyen, hanem az, hogy itt miért történhetett meg? Ha más országban harmincszor ennyi történik (pl. afrikában biztos sokkal több van), attól még ezek a szemetek a bitófára valóak, attól még mi megpróbálhatnánk megmutatni, hogy magyarországon ilyet nem lehet csinálni.

Mi attól nem leszünk előrébb, ha kiderül, hogy németországban is van ilyen, mi attól leszünk előrébb, ha nálunk nem lesz.

Egyébként nekem csak az angol vidékkel van tapasztalatom, össze sem lehet hasonlítani a magyarral. Eddig tetszőleges kis faluban 100% biztonságban éreztem magam, minden körülmények között. Össze nem lehet hasonlítani magyarországgal, pedig otthon sem a legelmaradottabb országrészben éltem, mégis teljesen más az érzés.

Herr Géza 2014.07.04. 15:01:34

@zöldeketbeszélek: Mi is laktunk Pesten (IX.ker.) "önkori" lakásban, igaz én egy vidéki öröklakást cseréltem akkor a pesti bérleti jogra, tehát úgymond megvettem a lakást (ez volt annó a járatos "trükk" a lakáshoz jutáshoz Pesten, még alig voltunk túl azon a korszakon, amikor 5 év pesti munkaviszonyt kellett igazolni ahhoz, hogy akár lakást vehessél (!) ott). A miénken kívül csupa szoba-konyhás kégli volt a házban jellemzöen nyugdíjas lakókkal. Megürült az egyik kégli, az önkorm. felújította (!), majd beköltözött egy kisebbségi nö a nehezen megszámolható lányaival és azok gyerekeivel. Tiszták, rendesek voltak, nem is volt velük semmi gond (kivéve, amikor megjöttek a pasik, ki a börtönböl, ki a vidéki építkezésröl, stb., na akkor lett egy kis "élet"). Egyik este bekopog hozzánk a hölgy (csak nekünk volt telefonunk a házban...békeidök), hogy az egyik unoka igen rosszul van, felhívhatná-e a mentöket. Mondom naná, be is engedtem, elintézte, megköszönte, minden ok. Aztán feltett egy kérdést, ami olyan jellemzö sajnos az akkori, de a mostani korra is: Olyan szép ez a lakás (nem kis pénzt beleölve magam újítottam fel), maguk hogy-hogy ilyet fájint KAPTAK? Fel sem tudta tételezni, hogy ezt az ember jellemzöen nem csak úgy kapja....meg, hogy az nem jár....

nezzazegfele [Hu ] · http://www.nezzazegfele.blog.hu 2014.07.04. 15:03:54

@Chamroe: Múlt héten voltunk a lakhatási támogatást elindítani, intézni, hogy mehessünk oda...
Ami az afsz.hu-n van róla, nettó hazugság.
A szomorú igazság az, hogy bár a maximális idő/összeg járna nekünk, a munkaügyi csak 9 hónapra, és 100-60-40e leosztásban támogathatná. Nincs több keretük.
Miközben saját bevallásuk szerint nem is igényelte nagyon senki sem a támogatást, magyarul nem is volt keretük soha...
Azt javasolták, hogy talán próbáljuk meg késő ősszel újra.
Remélem akkor már nem itt leszünk...

@zöldeketbeszélek:
Ami információt az angol oktatásról eddig kaptunk, az felveti a lehetőségét annak, hogy nagyobb város is szóba jöhessen.
De bennünk már az is felmerült, mint legrosszabb megoldás, hogy amíg nem tudunk vidéki nagyvárosba költözni odakint, addig maradjon itthon a nagy a nagyanyjánál.
Kérdés, hogy meddig tűrné a gyerek aspiságát, és mikor jönne el az a pont, amikor megpróálná betörni.
Egyelőre ez csak a legutolsó lehetőség abban az esetben is, ha összejön az indulási oldal.

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2014.07.04. 15:04:08

Egy kis Határátkelős
Off
12:38 perc, England, Reading town center

Charity boltban munkához kerestem fehér pólót, találtam is egyet, beálltam a pénztárhoz a sorba utolsóként, fülemben szokásosan fülhallgató, zene....
Az előttem lévő fiatal fekete srác megfordult és vérben forgó szemekkel valamit elkezdett magyarázni és hadonászni....
Kivettem a füldugót és megkérdeztem, sorry, what is wrong with me ?

Erre ordítva a kijáratra mutatott és üvöltötte, hogy takarodjak ki...
Gyorsan szétnéztem a boltban....mindenki úgy csinált mintha nem látna és nem hallana...
Majd felemelte az öklét az arcomhoz közel suhintott és ordított tovább és elkezdett visszaszámolni......
A haverja próbálta csitítani, de látta, vagy tudta, hogy nem fog menni...arrébb ment..
Láttam, hogy itt gyorsan kell döntenem.....a farmer hátsó zsebéhez nyúlt és előrántott egy rugós kést....
....majdnem összeestem de valahogy kimentem ...hátra sem mertem nézni..csak mentem , mentem be a tömegbe....

azt hiszem most csak szerencsém volt.....

ON

VHB 2014.07.04. 15:06:41

Itt vagyok, elkezdem átfutni a kommenteket.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.07.04. 15:07:21

@ablakkktalan: Szó sincs róla, hogy azzal előrébb lennénk, ha legyintve hátradőlünk, mondván ilyen máshol is történik. De az tény, hogy ilyen máshol is történik...

(Zárójelben, vajon egy bp-i magyar házaspártól is bocsánatot kért volna a kórház igazgatója a magyar állam nevében a bántalmazásért..?)

Nem tudom, hogy milyen biztonságos az élet az angol vidéken, bár egyik kedvencem a Kisvárosi gyilkosságok és persze a krimi királynője, Agatha :).

Chamroe 2014.07.04. 15:07:37

@zöldeketbeszélek: a mi tömbünkben nem is a tartozás volt a legnagyobb gáz.
Novemberben a háztömb idős lakói + mi a két gyerekkel menekülhettünk ki az égő kecóból, mert molotov-koktélt dobtak be az erkély ablakukon a haragosaik.
Utána a hivatal kiürítette a lakást, elvileg senki nem lakik ott.
A gyakorlatban beköltözött egy másik banda, engedély nélkül.
Most egy strici (befektetési tanácsadó), és az áruja lakik ott, de ők legalább nem zajongnak annyit, mert alig vannak itthon.

nezzazegfele [Hu ] · http://www.nezzazegfele.blog.hu 2014.07.04. 15:08:33

@zöldeketbeszélek: Arra gondolsz, hogy a férjem előre menne, mi meg később utána?
De igen, erre is gondoltunk.
Minden attól függ, hogy honnan és milyen módon, mekkora extra összeg esik be a kasszába.
Az összerakósdi csak 3-5 lépcsős megoldásban jön szóba, és az is legalább 10 év.
Atya ég, addig a gyerek felnő...
Egyelőre a cél Győr, konkrét állásajánlatokkal a tarsolyban, épp csak ki kell találni, hogy oda is miből...

@sodalisO [eng]: Mi váltotta ezt ki belőle??? Valami olyan zenét hallgattál, ami nem tetszett neki?

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.07.04. 15:08:42

@Herr Géza: Ebben nőtt fel, talán már a második ilyen generáció volt. Most mit gondoljon, nem igaz?

nezzazegfele [Hu ] · http://www.nezzazegfele.blog.hu 2014.07.04. 15:10:10

@Chamroe: Mostantól másképpen tekintek a befektetési tanácsadókra is...
Érdekes környék lehet az is, ahol Ti laktok...

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2014.07.04. 15:10:53

@nezzazegfele: Szerinted lehet olyan brutál hangosan zenét hallgatni kis MP4 lejátszón, hogy 1,5 méterre tőlem álló ember tisztán hallja és ettől idegbajt kap ? Ugyan már.....

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.07.04. 15:11:28

@nezzazegfele: Atyaég, de hát csak nem akarna egy beteg gyereket 'betörni'...

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.07.04. 15:12:53

@sodalisO [eng]: Te jó ég! Gondolom masszív drogos volt az illető...

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.07.04. 15:13:32

@sodalisO [eng]: Lehet bizony. Nem is értem, hogy nem süketülnek meg ezek két hét alatt.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.07.04. 15:14:52

@Chamroe: Hát kezdem azt hinni, hogy bár a szomszédban van Bp egyik türelmi zónája, mégis a béke szigetén lakom...

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.07.04. 15:16:09

@nezzazegfele: Nem. Igazából arra gondoltam, hogy akár üres zsebbel is, csak ki. Rozamamiék konkrétan elveszítették mindenüket, csak egymást nem.

nezzazegfele [Hu ] · http://www.nezzazegfele.blog.hu 2014.07.04. 15:17:16

@sodalisO [eng]: A leírásból nem derült ki, hogy min hallgattál és mekkora hangerővel zenét.
A fiatalok a buszon a füldugós kütyüikkel is olyan hangerővel hallgatják a zenét, hogy tőlük 2-3 ülésre is tisztán hallom a szöveget...

Amióta egy pár hete kint élő barátunk írta, hogy az egyik londoni buszmegállóban a keresztnevén szólította egy fickó, úgy lejmolta le cigivel, én már ezen a jeleneten sem csodálkozom.

@zöldeketbeszélek: Már megpróbálta. Kétszer.

nyuszigonosz 2014.07.04. 15:17:27

@sodalisO [eng]: Lehet.
Akkor is szörnyü, ami veled történt, de miért nem hívtad a rendörséget?

**mimi** 2014.07.04. 15:20:33

@sodalisO [eng]:
atyaég!!!!!!!
mi volt a baja veled??

Evain 2014.07.04. 15:22:17

@nezzazegfele: hát nézd, nem mondom, hogy nem tud idegesítő lenni a fejhallgatókból kihallatszó zene, na de erre a huszonegyedik században kést rántani egy cseppet túlzás, nem? :)

nezzazegfele [Hu ] · http://www.nezzazegfele.blog.hu 2014.07.04. 15:24:45

@zöldeketbeszélek: Az üres zseb is legalább 600e-t feltételez. Lakhatás, kaja, oyster, telefon nettel. Alsóhangon. 1,5-2 hónapra.
Csak a férjemnek.
(Nem iszik, nem cigizik, nem bulizik.)

Aki kint van, cáfoljon meg vagy erősítsen meg légyszi.

Evain 2014.07.04. 15:25:09

@**mimi**: ha nem a zene, akkor így első tippre túl volt öltözve a charity bolthoz. Pláne fehér bőrű is. Simán lehet, hogy ezért zavarta ki.
Ettől függetlenül erre ugyanúgy túlzás kést rántani.

Chamroe 2014.07.04. 15:27:23

@nezzazegfele: @zöldeketbeszélek: Elég gáz a környék, csak azért maradtunk, mert rezsivel együtt a leghidegebb hónap is kijön egy százasból a lakás, és gyűjtjük a tőkét, hogy mi is leléphessünk.
A tegnapelőtti balhé után, azonban úgy döntött a törzsi tanács, hogy ha szeptembertől dolgozni megyek, másik kecót keresünk Nádorvárosban, még ha kevesebbet is tudunk gyűjteni.

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2014.07.04. 15:30:34

@zöldeketbeszélek: Hát én azért próbáljátok elhinni, hogy normális hangerővel hallgatom...De ha nem így lenne, sem ránthatna kést senki....mint ahogy én sem rántok kést amikor olyat látok vagy hallok ami nem tetszik...
Nem tudom, hogy drogos volt-e, de nem is érdekel, mert nem kell, hogy érdekeljen....
@nyuszigonosz(D): Nem volt időm, meg láttam, hogy segítségre sem számithatok.....De elképzelni sem akarom azt a szitut, hogy előttem egy őrült nigró késsel hadonászik és ordít az arcomba én meg alőkapom a telefont és bediktálom a rendőrnek szépen , sorban, hol vagyok, és mi a veszélyforrás.........
@**mimi**: azt senki sem tudja...talán az, hogy ott álltam....ha valaki beléd akar kötni , vagy csak verekedni, balhézni akar, nem kell semmit csinálnod sztem.....megtalálnak...
@nezzazegfele: én nem vagyok már fiatal, a zenétől nem fogok megsüketülni, nyugodt lehetsz.......hamarabb leszúrnak ....

nezzazegfele [Hu ] · http://www.nezzazegfele.blog.hu 2014.07.04. 15:31:09

@Evain: Egyértelműen túlzás, ezzel egyetértek.
Arra gondoltam, hogy esetleg a Mennyé má! c. film egy jelenete is megelevenedhetett.
Ott a fehér fickó énekelni kezdett egy fekete bárban, egy rasszista dalt és lecsapták.

Ezért kérdeztem, hogy esetleg nem egy olyan dal hallatszott ki, ami vérig sértette.
Ettől még kőbunkó volt és helytelen a cselekedete.

De mondjuk a jövőre nézve, ha a gyerekemre gondolok, aki nagy hangon szokta az utca közepén közölni velem, hogy a barnák megint túl közel mentek hozzá, és nézzem át a haját (aznap 28-ik alkalommal), és volt olyan, hogy a környéken 100 méteres örzetben mi voltunk az egyetlen magyar magyarok.

SzZoole 2014.07.04. 15:32:32

@sodalisO [eng]: rendort kellet volna hivni,itt a rugos kes fegyvernek minosulo targy,azon csodalkozom,hogy mas nem hivta a rendoroket.A rendorok biztos,hogy bilincsben vittek volna el a huvosre,hogy le huljon egy kicsit ebben a melegben.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.07.04. 15:34:01

@sodalisO [eng]: Jaj, félre ne érts, eszembe sincs olyat mondani, hogy bárkit le lehetne szúrni, amiért hangosan hallgat zenét.

Csak arra a felvetésre reagáltam, hogy egyáltalán lehetséges-e olyan hangerővel zenét hallgatni fülesen, hogy az a másfél méterre állónak zavaró legyen. (nem azért, hogy megtámadjon...!)

nezzazegfele [Hu ] · http://www.nezzazegfele.blog.hu 2014.07.04. 15:35:50

@Evain: Bakker, ez eszembe sem jutott... :(

@Chamroe: Mi Gyárvárosban néztünk lakást, elvétve akadt 70ezres.

@sodalisO [eng]: Inkább ne tegyék...

nyuszigonosz 2014.07.04. 15:36:19

@sodalisO [eng]: Természetesen nem akkor rántod elö a telefont, mikor éppen késsel fenyegetnek, de: amint sikerült eltünnöd az üzletböl! Ezt mindenképp meg kellett volna tenned, söt ha ma történt a dolog, még mindig megteheted, bemész egy rendörségre és elmondod.

Evain 2014.07.04. 15:36:51

@nezzazegfele: ezt eléggé kizártnak tartom valakitől, aki elég ideje él angliában ahhoz, hogy tisztában legyen alapvető dolgokkal.
Ez inkább tipikusan a rossz helyen volt rossz időben esete. A lehető legjobbat tette azzal, hogy csendben elosont.

No, én arra leszek kíváncsi, hogy fogják a gyerekeim kezelni a tipikus gonosz gyerekes megjegyzéseket, miszerint az anyjuk (khm) nem holland.
Ahogy nézem a te gyereked sem piskóta. :s Őszülsz már?

2014.07.04. 15:42:25

@sodalisO [eng]: Sajnalom nagyon ami veled tortent es remelem hogy elobb-utobb tulteszed magad rajta valamilyen szinten, de kicsit megmosolyogtatnak ezek a kommentek hogy 'miert csinalta'. Sajnos nem szokatlan az ilyen Angliaban, legalabbis velem tobbszor elofordult - fokent ejszaka - es tobb kozeli ismerosommel is. A pasi drogos vagy mentalis problemai vannak. Es nekem is az volt a legrosszabb az ilyen helyzetekben hogy a letobb kivulallot nem erdekli, bar engem szerencsere mindig volt aki megvedett, amiert orokke halas vagyok. Rendorsegnek lehet jelenteni de nem nagyon fogja erdekelni oket, mindennapos dolog sajnos.

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2014.07.04. 15:43:02

@Evain: nem voltam túl öltözve, csak egy sima fehér leggings volt rajtam, meg egy hosszú egyszerű blúz...semmi különös...
@nyuszigonosz(D): nem a rendőrségre megyek hanem haza....
@Zoole[uk]: hát ne haragudj, a pánik az nagy úr, és ilyen esetben az ember a bőrét menti, nem a logikumra törekszik....az ösztön felülírja a logikát....

Mr Long 2014.07.04. 15:45:24

@Mirjam2: Itt is volt tavaly, hogy a srac ment haza bulibol, jott vele szembe egy masik faszi, aki nyakonszurta a biztonsagio kamera elott. Semmi vita, vagy barmi, csak szurt... Nem is maszkalunk ejszaka a varosban.

nezzazegfele [Hu ] · http://www.nezzazegfele.blog.hu 2014.07.04. 15:47:00

@Evain:
Ezen is szoktam gondolkodni elég sokat. Arról nem tehet valaki, hogy milyen nemzetiségűnek született.
Az enyémet is folyton bántják, van is bajunk bőven belőle. Túl okos, túl szép, és túlságosan világít a csoportképeken.

Igen, őszülök, 17 éves korom óta. :D
Valahogy intenzívebb az elmúlt 8 évben a mértéke.
Biztosan öregszem. :D

2014.07.04. 15:47:25

@sodalisO [eng]: Ne idegesitsd magad meg jobban, nem a te hibad es semmi amit viseltel, csinaltal, nem valtotta ezt ki a fickobol. Rosszkor voltal rossz helyen. A rendorseg ilyenkor nem tud segiteni, maximum utolag jelentheted de nagy valoszinuseggel ugysem fognak csinalni semmit. Probalj meg megnyugodni, valami relaxalo dolgot csinalni, es ne hibaztasd magad.

Evain 2014.07.04. 15:48:40

@sodalisO [eng]: csak egy tipp volt. Tudod, van rajtad sapka, azért, ha nincs, azért. Jól csináltad, hogy azonnal leléptél. Semmi nem ér meg egy hasbaszúrást.

2014.07.04. 15:49:27

@Mr Long (UK): Sajnos nem lep meg. En harom evig ejjel dolgoztam, igy vegeztem el a B.A. szakomat. Az osszes munkatarsamat megtamadtak munkaba menet, engem 3x tamadtak meg a 3 ev alatt. Es semmi ok nem volt ra, vannak ilyen emberek akiknek nincs jobb dolguk, a rendorsegtol meg nem felnek.

VHB 2014.07.04. 15:49:39

Bakker, telefonról megevett egy hosszabb kommentet. Namégegyszer....

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2014.07.04. 15:50:29

@Mirjam2: Nem hibáztatom magam sem, a pasit sem...igen , rosszkor voltam rossz helyen, ennyi....
De inkább az gondolkodtatott el, hogy az emberek itt mennyire félnek, mennyire konfliktuskerülők, és mennyire nem számíthatsz senkire csak magadra , meg a szerencsédre....meg az ösztöneidre..

nezzazegfele [Hu ] · http://www.nezzazegfele.blog.hu 2014.07.04. 15:51:43

@Mirjam2: Gyerekes szülőként persze, hogy érdekel, hogy miért csinálta a fickó, amit csinált - én azért csak szeretném elkerülni a hasonló helyzetet, ha egy mód van rá.
Lehet rajta mosolyogni, meg azt mondani, hogy semmire sincs garancia, ez is tény.

Pl.
Elég sok börtöntöltelék lakik itt, az utca végében. Van egy jól behatárolható időintervallum, amikor ezek megjelennek a napfényen.
Olyankor a gyerekeknek mindig a kert hátsó végében adok elfoglaltságot.

Ha van egyetlen mód, hogy megakadályozzunk valamit, arra azért csak jó felkészülni. :)

2014.07.04. 15:52:02

@Evain: Dehogyis, mindenfele ruhaban jarnak az emberek charity shopba es mindenfele szinu emberek. Nekem a ruhaim nagy resze charity shopbol van, feher vagyok es jol oltozott, meg soha nem szurtak le. Az a ficko csak pont akkor jutott addig a pontig hogy most robban. Nyilvan nem eloszor es nem utoljara csinalta.

**mimi** 2014.07.04. 15:53:45

@Zoole[uk]:
de aranyos vagy....:))))))))

2014.07.04. 15:55:51

@sodalisO [eng]: Szerintem nem felnek vagy konfliktuskerulok, csak nyilvan mar a legtobb ember tobb ilyet latott es tudjak hogy a ficko minden tovabbi nelkul kest ranthat es beled szurhatja, ilyen helyzetben meg azert a legtobb ember nem fog egy idegen miatt kozbeavatkozni. Egyebkent ha megprobaltak volna segiteni, konnyen lehet hogy megserult volna valaki. A 'hoskodes' nem mindig a legjobb megoldas. Pl. engem ugy mentett meg egyszer egy fiatal srac komoly serulestol, hogy meghuzta a veszfeket a metrokocsin amiben voltunk, aztan azonnal leszallt hogy ne kezdje el a banda ot is tamadni. Ez metron mukodik, utcan nem.

nezzazegfele [Hu ] · http://www.nezzazegfele.blog.hu 2014.07.04. 15:58:08

@Mirjam2: :(

@sodalisO [eng]: Ez itthon is igaz sajnos.
Amikor betörtek hozzánk, senki nem látott semmit, senki nem hallott semmit, senki nem tudott semmit.
Fél év nem telt el, sorra megállítottak az utcán, hogy tudom-e, hogy a szomszédban ki dolgozik, ki fia-borja, és egyáltalán?
Akkor felvilágosítottak, hogy hogy mennek itt a dolgok.

Azt is letagadta az egyik szomszéd, hogy látta, amikor az utcavégiek kutyája szétkapta a másik szomszéd kacsáját az úton. Mi épp a kapuban álltunk, őt is, a kutyát is láttuk, ahogy vitte a madarat. Csak ő nem látott minket a gyümölcsfa takarásában.

Odakint nyilván ez felfokozottabban érződik.

**mimi** 2014.07.04. 15:58:24

@sodalisO [eng]:
csak magadra számíthatsz...ez mennyire így van :(
próbálj megnyugodni....
voltam hasonló helyzetben...a pánik a félelem ami összeszorítja a torkodat megbénít...vigyázz magadra!!!!

2014.07.04. 15:59:10

@sodalisO [eng]: Mondjuk en azert a pasit hibaztatnam a helyedben, emberi hulladek. Nincs mentseg arra amit csinalt, undorito. Es az ilyenek igy elnek, ujra es ujra artatlan embereket fog megtamadni. Esetleg azert erdemes a rendorseghez fordulnod mert lehet hogy tudnak lelki segitseget nyujtani ahhoz hogy fel tudd dolgozni, van ilyen hogy 'victim support'. Vagy fordulhatsz maganuton counsellor-hoz de az draga sajnos.

SzZoole 2014.07.04. 15:59:15

@sodalisO [eng]: igazad van mindenkinek maskep mukodik az osztone,ha veszelyben van,magambol indultam ki,mert ha en fenyegetve erzem magam vagy a csaladom akkor hasonlo kepen viselkedek mint a tamado az en osztonom ezt diktalja veszelyhelyzetben.
Nagyon sajnalom ami veled tortent,remelem minel hamarabb kihevered:)))

2014.07.04. 16:01:04

@Mirjam2: Ja es az az erdekes hogy soha nem fiatal, nagydarab, eros ferfiakat tamadnak meg az ilyen emberek, hanem mindig valaki olyat akinek eselye sincs hogy vedekezzen.

Evain 2014.07.04. 16:03:12

@nezzazegfele: meh, ezen azért elkeseredtem. Az jutott eszembe, mikor a férjem felfigyelt arra, hogy az egyik szembe szomszéd ajtaját feszegetik, fényes nappal. Az volt az első, hogy lefotózta, aztán odament. Akkor derült ki, hogy a tulaj, csak kizárta magát (tényleg az volt). De nagyon megköszönte, hogy rákérdezett.

Én naív vagyok, nekem ez a normális. Nem az, hogy nem lehet kerítésen kívül virágot ültetni, mert a szemünk láttára ássák ki másnap és viszik el (nem nálunk, ez speciel anyukáméknál Magyarhonban).

2014.07.04. 16:03:16

@Zoole[uk]: Igen, es kivancsi vagyok hanyszor tamadtak meg teged... Ha nem sokszor, az azert lehet mert meg tudatalatti szinten is tudjak az ilyen emberek hogy teged nem erdemes megtamadni. Engem mar csapatban is tamadtak meg, hogy eselyem se legyen vedekezni, nagyon batrak az ilyen fickok...

Mr Long 2014.07.04. 16:03:48

@Mirjam2: Multkor a plaza elott verekedett harom hajlektalan es az egyik kutyaja is ott ugralt, ugatott korolottuk. Veresek voltak mar a torott orroktol, stb. Ki menne oda szetvalasztani oket? A franc sem akar torott orrot szerezni, vagy megragatni magat a kutyaval.

SzZoole 2014.07.04. 16:04:26

@Mirjam2: osztom a velemenyed es meg azzal kiegeszitenem,hogy a legtobb uzletben van CCTV,abbol talan a rendorok be tudjak azonositani a tamadot.

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2014.07.04. 16:06:22

@Zoole[uk]: 52 kilósan a victimológia szerint a legjobb préda az ilyen mint én, egyedül....
Nyilván te férfi vagy, százalékosan kisebb eséllyel kötnek beléd mint belénk..

2014.07.04. 16:08:37

@nezzazegfele: Angliaban ez csak random agresszio, nincs konkret kivalto oka a legtobb esetben. Sok drogos, antiszocialis ember van es a mentalisan beteg emberek nagy resze az utcan lezeng. Nincs igazi visszatarto ero mert meg ha le is tartoztatna a rendorseg ezt az embert aki pl. Sodalist megtamadta, nagy valoszinuseggel semmi sem tortenne vele. Sajnalom ha ez nem hangzik jol de ez az igazsag, innentol kezdve csak szerencse kerdese. Ejjel maszkalni veszelyesebb mint nappal, kb. ennyit tudok mondani. Ja es van nehany nyilvanvalo dolog, pl. ne bamulj embereket, keruld a szemkontaktust, ne vedd elo az iPhone-odat az utcan ha egyedul vagy stb.

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2014.07.04. 16:10:40

Na mindegy, nem akarom szétoffolni a blogot ma sem, csak egy kis adalék volt, a határátkeléshez! Ezt se felejtse el senki ,aki útnak indul,bele kell kaulkálni, főleg azok akik teljesen egyedül vágnak neki.

2014.07.04. 16:11:28

@sodalisO [eng]: En is feltunoen vekony, torekeny felepitesu no vagyok. Mondjuk ha verbalisan belem kotnek akkor vedekezem es ez sokszor el is riasztja a tamadot, de ha kesrol van szo meg nyilt fizikai agressziorol akkor eselyem sincs.

2014.07.04. 16:13:27

@sodalisO [eng]: Tenyleg sok szerencset a felepuleshez, a feregnek aki csinalta meg azt kivanom hogy talalkozzon hamarosan egy nala is nagyobb es agresszivabb allattal, megerdemli.

2014.07.04. 16:21:19

@Zoole[uk]: Igen, ha akarnak, megprobalhatnak megtalalni a CCTV alapjan, bar gyakorlatban ezt sem tudom hogy mukodik mivel oke hogy van kep rola, de akkor is hogy fognak valakit megtalalni csak mert van rola egy kep? Persze ki lehet tenni poszterekre hogy hatha felismeri es feljelenti valaki.

Meg ha meg is talalja a rendorseg, akkor is kicsi az esely hogy barmit is csinalnak. Pl. egy baratnomet egyszer megtamadta, megverte egy teljesen bedrogozott 14 ev koruli csaj az utcan, az volt a szerencse hogy nem volt nala fegyver. Baratnomnek sikerult bemenekulni egy tarsashazba, a csaj meg bekabultan leult a haz elotti lepcsore. Baratnom hivta a rendorseget akik szerencsere kijottek es betettek a csajt egy rendorautoba. Viszont semmikeppen nem akartak rogziteni hogy buncselekmeny tortent, azt mondtak hogy mivel kiskoru es drogok hatasa alatt van, igy idovesztegetes az egesz, mert ugysem fog semmilyen buntetest kapni csak maximum drogrehabilitaciot amire nem fog eljarni szoval semmi ertelme az egesznek :(. Remelem hogy ez nem mindig van igy, de sajnos nem gondolom hogy szokatlan hozzaallas a rendorseg reszerol.

rezsöatya 2014.07.04. 16:26:24

@sodalisO [eng]: elmondod melyik uzlet volt? Nem lakom messze, kikerem a felvetelt (ha maganembernek nem adjak, megyek a yardra, megiscsak egy honfitarsunkrol van szo!). En kinyomtatom, kiplakatolom, ki en! (Most az egyszer nem viccelek!!!). Ha megtalalom, nem ussza meg! (Meg ugysem voltam angol bortonben, egyszer azt is ki kell probalni!)

Komolyan beszelek, ha gondolod, ird meg privatban!

rezsöatya 2014.07.04. 16:28:57

@Mirjam2: "de akkor is hogy fognak valakit megtalalni csak mert van rola egy kep?"

Gondolom, maskor is a belvarosban lebzsel, ha van kep, csak ki kell figyelni...

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.07.04. 16:31:55

@házelőtthinta:
Arról ne is álmodj "barátom", hogy te nem személyeskedsz. Ismerős neked az a rész, hogy "itt mindenki hazudik és elhallgatja a külföldi élet árnyoldalait"?

Naugye!?

Nincs baj azzal, hogy szocialista vagy, végülis 50 év alatt szüperül hazavágta az a rendszer a keleti blokkot. Ha te erre vágysz, akkor legyen, de nekem ne kelljen ebben részt vennem.

Ember, mindenek előtt? Néztél már tükörbe? Érték az, hogy igyekszünk semmit sem tenni, majd telenyávogjuk az internetet azzal, hogy milyen szörnyű életünk van?

Vannak itt páran, akik más véleményen vannak, mint én. Ezzel sosem volt baj. A baj azzal van, amikor képtelen vagy érvelni, képtelen vagy kiállni az igazadért, semmi mást nem csinálsz, mint próbálsz mindent és mindenkit lehúzni a szánalmas szintendre. Mert az, amit csinálsz, szánalmas. És ez egy vélemény, személyeskedés nélkül.

@Mirjam2:
Akkor az emberek 95%-nak nincs esélye... :(

@ablakkktalan:
Abból a szempontból nem értünk egyet, hogy engem csak akkor érdekel valami, ha az működik és "profitot" hoz (nem feltétlenül anyagit, bármilyet).
Ennélfogva pusztán az, hogy beállhatok bármi mögé is, nem mozgat meg. Én ilyen ideológiamentes életet élek :)

A szavazós dolog tetszik, de kb. kivitelezhetetlen lenne. El tudod képzelni, hogy bármilyen politikai erő kiadja a kezéből a hatalmat és a nép kezébe adja? Egyrészt.
Másrészt, el tudod képzelni, hogy felelős döntést ne képzett szakemberek, hanem a Juli néni hozzon, lekvárbefőzés közben?

Jobban bíznék egy olyan rendszerben, amit szakemberek irányítanak. Na nem a Matolcsy féla "szakemberek", hanem valódiak, akik már bizonyítottak vállalati szinten (vagy versenyhelyzetben, ahogy tetszik). Ha végignézed a mai vezetőket, ezek kijöttek az iskolapadból valamikor a 80-as években és azóta nem csináltak mást, mint az adófizetők pénzén éltek. Ez pedig nulla. Ha a szakmámnál maradok: nem nevezném szakembernek azt, aki 25 éven keresztül semmi mást nem csinál, mint nyomkodja a piros és zöld gombokat. Nagyobb vállalatoknál jellemzően az a menetrend, hogy a programozó/technikus megírja a programot, az operátor pedig maximum szerszámot cserél. Ő betanított munkás, nem szakemben. És néha lasszóval kell halászni az olyanokat, akik a rajztól a végtermékig minden folyamatot maguk le tudnak zongorázni. Ők szakemberek. A mai magyar politikusok döntő többsége nem az, csak betanított munkás, nem kevés hatalommal.

rezsöatya 2014.07.04. 16:33:58

@Mirjam2: "aki csinalta meg azt kivanom hogy talalkozzon hamarosan egy nala is nagyobb es agresszivabb allattal, megerdemli"

Fogalmam sincs, milyen volt, de most egy "kisse" fel vagyok dulva... azt hiszem, most tudnek nala is agresszivebb lenni!
F. it!

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.07.04. 16:36:38

@zöldeketbeszélek:
Biztosan lehet, de akkor sodalis tök süket kell, hogy legyen.
Másrészt akkor megkérdeti, hogy halkítsa le legyen szíves, mert zavarja.
Dehát ugye... ehhez ész is kellene, abból pedig nem mindenkinek osztottak.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.07.04. 16:40:30

@Evain: az meg mindennek a legalja lopás témában, amikor a temetőben a sírra ültetett friss virágot viszik el.... és mióta már, ilyet valszeg majdnem mindenki látott / hallott már.

SzZoole 2014.07.04. 16:44:38

@Mirjam2: sokszor probalkoztak mar mivel regebben tobbnyire ejszaka dolgoztam,ha azt mondom,hogy Camden Town-ban ejszaka uzletet loadingoltam akkor tudod,hogy mirol beszelek,meg egy szal cigivel sem tudtak lehuzni hiaba lattak a cigit a kezemben,kertek es en azt mondtam,hogy nem cigizek,mire a srac,de hat ott van a kezedben en meg mondtam neki,hogy az csak illuzio,de Woodgreen-ben is laktam 9 honapot,szoval tudod,hogy mirol beszelek,hiszen Te is laktal ott.

VHB 2014.07.04. 16:47:24

@NIKI LAURA: Niki esküszöm komám leszel! Most nagyvonalúan eltekintek a "pénzgyűjtő akciótól", mert tudom, hogy szereted egyszerűen élni az életet én meg nem foglak meggyőzni arról, hogy vannak összetettebb dolgok is.

Szóval, ahogy a javaslatomban írom (bolondok.blog.hu/2014/06/23/ez_ingyen_van_lollipop_person_avagy_a_gyalogatkelo_or) hazahoznánk ezt az ötletet.

Na és most figyelj. Tudom, hogy fizetsz adót Mo-n. Elvégre mindent nem tudsz optimalizálni, tehát áfát, illetéket, jövedékit tuti befolyatsz az államkasszába. Keresztülvernénk ezt az ötletet, te meg ismered a Jóskapistát, aki hogy-hogy-nem láthatósági meg munkavédelmi cuccokkal seftel. A helyi boss-al letárgyalod a dealt és húzol egy adagot azon, ahogy kistafíroztad a közmunkásokat.

Mindezek mellékhatásaként pár gyerek élete megmenekül: priceless.

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2014.07.04. 16:48:33

@rezsöatya: Kedves vagy, köszi, de inkább hagyom, próbálom feldolgozni, megemészteni.
Bajt senkinek sem akarok, magamnak és neked és másoknak sem.
Amúgy is, sztem ez a szokásos angliai balhékhoz képest egy semmi nem volt. Vér nem folyt, halott sincs, van ezeknek itt épp elég bajuk....meg sztem nem is foglalkoznának igaziból vele, mint "üggyel" Nagyobb, komolyabb incidenseket is néha nem egészen maradéktalanul visznek végig...és az angol büntetőtörvények...nah...kicsit viccesek néha..pl. lásd .önvédelem...ha megtámadnak, nem használhatsz semmit....gázspray ilyesmi...kizárva, mert téged büntetnek meg...
Szóval...majd elfelejtem, csak egy jó lecke volt

VHB 2014.07.04. 16:48:35

@diggerdriver: Pedig amikor segítettél másokon Angliában megkapaszkodni akkor máris megtetted. Köszi egyébként!

nyuszigonosz 2014.07.04. 16:49:25

@sodalisO [eng]: Szerintem semmiképp nem széttoffolás, ha ezt elmondtad.
Szörnyü volt és egy darabig el fog tartani, míg úgy ahogy át tudsz lépni a történéseken.
És igen, az ilyen dolgok is hozzátartoznak a határátkeléshez. Mert az igaz, hogy ilyen és hasonló bárhol megtörténhet, de azt is jó tudni, hogy egyes országban, vagy városban hogy kezeli ezt a rendörség, kihez, hová lehet fordulni emiatt.
Még mindig azt tanácsolnám, hogy rendörségre menj el, mert ha soha senki nem teszi meg, akkor az ilyenek büntetlenül garázdálkodhatnak és a végén valakit meggyilkolnak.

VHB 2014.07.04. 16:51:34

@firg_firg: @Babette.: Ühüm. Van egy jó ötlet/személy/kezdeményezés Mo-n. Ezeknek aztán a hóna alá nyúlnánk, hogy még jobb legyen. Persze nem helikopterezve, hanem célzottan. Kb. ennyiről szól.

Babette, ha külső hivatkozásokat is hozzáveszed, akkor azért annyira nem rövid.

SzZoole 2014.07.04. 16:52:58

@sodalisO [eng]: igen,nyilvan ferfi vagyok vagy olyasmi:)))
180cm es 90 kilo.
Tenyleg nem akartalak meg bantani,megegyszer ne haragudj.

VHB 2014.07.04. 16:52:59

@tableno: Köszönöm. Az ördög a részletekben ugye...

VHB 2014.07.04. 16:55:45

@Peter_F: Köszi, hamarosan küldök emailt. Ugyanakkor emailcímet telibe (értsd: kukaccal) ne adj meg nyilvános fórumon. Csak egy tipp.

SzZoole 2014.07.04. 16:55:49

@rezsöatya: latom Te iazert at erzed a helyzet sulyat.
Most nem vagyok vicces kedvemben ugyhogy nehogy Te is felre ertsd.

VHB 2014.07.04. 16:57:04

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: Szuper ötlet, ha nem bánod radírok privátban később..

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.07.04. 16:57:26

@sodalisO [eng]:

Ezért kell 2 méteres óriásokkal szelni az utcákat, biztos nem fognak beléd kötni :)

2014.07.04. 16:59:37

@Zoole[uk]: Ajve, latom te nagyon kepben vagy :(. Pont Camdenben meg Wood Greenben laktam tobbek kozott, szoval tudom mirol beszelsz. Vagyis igazabol ugy volt hogy Muswell Hill-en laktam de Palmers Greenben dolgoztam ejjel szoval Wood Green-en jartam keresztul.

Volt egy olyan idoszak Wood Greenben mikor gyakorlatilag allando jelleggel ott dekkolt a rendorseg a foutcan a buszmegallo kozeleben, mondjuk meg az volt a jo resze mert legalabb addig sem volt balhe. Egyszer reggel varok a buszra a mozival szemben, van egy csapat iskolaba indulo 15 ev koruli fiu, egyszer csak az egyik kest rant a masikra. Az volt a sracnak a nagy szerencseje hogy egy csapat roman vagy hasonlo kelet-europai munkasember szetvalasztotta oket. Aztan mindenki ment az utjara mintha mi sem tortent volna.

Azert elegge strapabiro ficko lehetsz ha evek ota ezeken a helyeken dolgozol ejjel, foleg Camdenben, en laktam Camden Lock-tol tiz percre de ejszaka nem szivesen mentem volna ki az utcara, eleg volt amit az ablakombol lattam. En az ejszakai munkat konkretan azert hagytam abba mert tul veszelyesnek iteltem meg, egyebkent jo munka volt es a penz is jo volt, de a sokadik tamadas utan ugy dontottem nincs az a penz amiert ez nekem megeri.

2014.07.04. 17:05:40

@rezsöatya: Ebben igazad van. Tetszik a hozzaallasod, es tenyleg jo lenne ha lehetne valamit csinalni es nem csak ugy hagyni az ilyen embereket, mivel biztos vagyok benne hogy nemsokara megint meg fog tamadni valakit.

Taxomükke (UK) 2014.07.04. 17:13:35

@sodalisO [eng]: Óbazmeg, ez elég kemény lehetett, be is szartam volna... Ráadásul azt sem lehet tudni, mi volt a baja, mi?
Örülök, hogy nem lett bajod.

VHB 2014.07.04. 17:14:24

@Herr Géza: Géza úr, műszaki vonalon mozogsz ezért feltételezem, hogy tudod mi az a málna pc. Na jó biztos nem így ismered, hanem így: www.raspberrypi.org/

Tudnál támogatni egy olyan projektet, hogy starter kit-eket dobnánk szét, arra érdemes számtech szakköröknek?

Szánnál rá mondjuk 7EUR-t, hogy még 9 másik ember 7EUR-al kiegészítve meglegyen egy kit?

Azért kérdezem mert ez mondjuk két doboz jóféle sör ára. A sört átpasszolhatod a hajléktalanodnak is és akkor rendben is vagyunk.

Én meg azt mondom, hogy keressünk jobb hasznosulást, A hajléktalonokkal kapcsolatban már nem emlékszem pontosan, hogy Dániában vagy Hollandiában volt, de meghirdettek egy TBC szűrést, hogy a résztvevők kapnak választásuk szerint vagy egy csomag cigit vagy egy 4-es sört.

Hatalmas siker lett belőle, kígyózó sorok voltak szűrőkamionnál. Persze ment a károgás, hogy miért adnak nekik ilyesmit, de amikor megmutatták nekik, hogy korábban 1-2%-ot tudtak leszűrni most meg, szinte mindenkit, akkor csillapodtak a hangok.

Szóval részemről valami ilyesmit képzelnék el.

VHB 2014.07.04. 17:17:28

@Zoole[uk]: Ezek nagyon felemelő dolgok! Ha gondolod írjál róluk részletesen, akár ide akár privátba. Remélem ugyanakkor, hogy látsz majd még zombie-t. :)

VHB 2014.07.04. 17:18:32

@pappito: Mint azt tudjuk, az összes (na jó egyes forrásoknál csak 90%) alapítvány csaló.

VHB 2014.07.04. 17:20:36

@Kellemes Zérókomponista: Kicsiben kezdve? Szakkörök, cégvezetők önkéntes melója, gimis önkéntesek és aztán erre alapozva továbbmenni?

SzZoole 2014.07.04. 17:23:34

@Mirjam2: akkor nem kell bemutatni a kornyeket,Turnpike Lane,Woodgreen,Palmers Green,Enfield Edmunton es Tottenham combot.

VHB 2014.07.04. 17:25:38

@szakasz2: Tök jó! Ha Max még lenne, akkor talán tudná, hogy hívták azt a papot, aki gördeszkázni tanította a fiatalokat. Oda is jöhetne egy kalkuláció, hogy mennyibe fájna egy félcső például.

SzZoole 2014.07.04. 17:28:15

@VHB: sokmindenrol irtam,konkretan mire vagy kivancsi?
A zombis dolgot nem ertem....

VHB 2014.07.04. 17:30:44

@Chamroe: Basszus. Leküzdöttem undoromat az oldallal kapcsolatban és a következőkre jutottam:

Kurucus tempónak megfelelően a cím és a szöveg sem stimmel. Tényként kezel bűncselekményt, ahol a rendőrség még csak vizsgálódik. Még ügyészi szakaszba sem jutott.Ha elfogadjuk Mo-t jogállamnak, akkor jogerős ítélet nélkül számomra mindenki ártatlan.

2014.07.04. 17:31:36

@Zoole[uk]: Nem veletlenul kezdodott pont ott a 'London riots'. Az egesz kozhangulat eleve olyan hogy barmikor kirobbanhatna egy hasonlo, foleg Tottenham, Edmonton egyes reszein.

Hari Seldon 2 2014.07.04. 17:32:25

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]:
Hoffmann Rózsának ötleteket adni?!?
Kicsit naív vagy!

VHB 2014.07.04. 17:33:04

@Zoole[uk]: Azzal zártad az eredeti kommented, hogy jópár dolgot tudnál még írni.
A zombie meg a halva született ötletre vonatkozik. :)

Hari Seldon 2 2014.07.04. 17:35:16

@Kövérmadár [swe]:
Ugye ez egytől egyig egy másik kormány ötlete volt. Ez is kiesik. Szerintem javasolj valami nagyszabású stadionépítést. Például ilyet: 80 000 néző, fedett, a fűpálya kihúzható a stadionból. fűtött ülések. Külön páholy a miniszterelnökségnek. (bocs, nem páholy, szektor)

SzZoole 2014.07.04. 17:36:17

@Mirjam2: igen emlekszem ra 2011 augusztus mi akkor mar Edgware-ben eltunk echte zsido negyedben a rendorok ugy vigyaztak az utcara mint a himes tojasra,meg a hatso kertben is kettesevel jartak.

VHB 2014.07.04. 17:39:41

@ablakkktalan: A hidropóniás projektet azért megnézném egy átlag borsodi faluban :)

Én is! Komolyabbra fordítva: ez önállóan biztosan nem működne, de valaminek a kiegészítéseként jó lehet.

2014.07.04. 17:40:26

@Zoole[uk]: Igen, nekem alapvetoen jo tapasztalataim vannak a brit rendorseggel es bizom benne hogy ott vannak amikor tenyleg szamit. Csak ha nem lenne altalaban az hogy az aljanepek (agressziv drogosok, csovesek, ingyenelok) buntetlenul megcsinalhak mindent a hetkoznapokban (lasd Sodalis esete), akkor eleve nem jutna el idaig a helyzet hogy kitor a riots.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.07.04. 17:42:50

nagyon durva, hogy London bizonyos részein ennyire rendszeresek a támadások, nem gondoltam volna :-(
a legrázósabb környékek ránézésre is olyanok, vagy az ember inkább soha nem gondolná?
bocs, ha hülyeséget kérdezek, én csak egy hetet voltam Londonban, és a Hampstead Heath mellett laktam. :-)

VHB 2014.07.04. 17:45:02

@Chamroe: Legjobb tudomásom szerint nincs ítélet, sőt nyomozás se. Ez nem jelenti azt, hogy nem követett el semmit, de a személyiségi jogai azért neki is vannak.

Elfogadva, hogy akkor és ott szerinted szar volt, de most és más "beosztásban" pedig kitűnő eredményei vannak.

VHB 2014.07.04. 17:47:59

@zöldeketbeszélek: Forrás és tartalom kritika. Gondolod, hogy nem lett volna hír, hogy a "csodapolgármester" bebukott vagy hasonló?

SzZoole 2014.07.04. 17:48:12

@VHB: ja igen tudnek konkretumokat,nevekel cimmel elerhetosegel.A legdurvabb egy rendkivul hatranyos helyzetu kislany volt,rendkivul rossz korulmenyek kozt eltek,ertsd a hazban(hazban?) se viz,gaz se wc,csak aram,telen a jo indulatu szomszedok adtak nekik vizet,tuzi fat az onkormanyzatol kaptak,apu,anyu alkoholistak.Na ez a kislany eretsegi elott allt,3nyelven beszel a magyaron kivul(angol japan es koreai)eselye se lett volna a tovabb tanulasara,de en felkaroltam eselyt akartam neki adni.Nem kellet volna az eletben nem csalodtam meg emberben annyira,mint ebben a kislanyban,fujjjj(koptem egyet),nem is beszelek rola mert csak felhuzom magam.

2014.07.04. 17:48:59

@VHB: Jatszhatom az ordog ugyvedjet? Egyreszt, miert nem az allam vesz a szakkornek programokat, miert kene maganembereknek erre penzt adni? Azt ne mondd hogy az allamnak nincs eleg penze mert tudjuk hogy van. Ezt nem kotozkodesbol mondom, de ha penzt kersz maganemberektol, meg kell indokolni hogy miert kered, az nem eleg erv hogy a szakkor szeretne egy ilyen programot.

A masik pontom is ehhez kapcsolodik: ez sem eleg erv hogy 7 euro 'csak' egy sor ara. Eloszor is, miert ne vegyen valaki maganak inkabb sort a sajat penzebol mint hogy idegeneknek adja? Masreszt millio hirdetest latunk minden nap hogy milyen jotekony celokra adhatunk 7 eurot, miert eppen arra adjuk amiert te kampanyolsz?

Ezeket reszben azert hozom fel mert magam is dolgoztam mar az adomanygyujtesi 'iparagban' es ezek logikus kerdesek amik felmerulnek. A non-profit szektor rendkivul kompetitiv, ugyanugy ki kell emelkedned a tomegbol valamivel es el kell adnod a 'szolgaltatast' mint mas szektorokban. Az nem eleg hogy azt mondod, neked ugysem sok a 7 euro szoval miert nem adod inkabb nekem. Ez nem igy mukodik.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.07.04. 17:49:53

@Hari Seldon 2:
Azt hiszem, igen. De nem azert tartom jonak, mert masik kormany otlete.

A nemzeti dohanyboltos dolog is jo lenne, ha allami bevetel keletkezne es nem haveri.

Egyik kormany sem akarta az alkohollal eljatszani ezt, pedig lehetne.

Konnyudrogok es piroslampas negyed ugyanigy. Kereslet van, kinalat van, de a profitot realizalhatja az allam is a bunozok helyett.

VHB 2014.07.04. 17:50:06

@ablakkktalan: Ez sem eb gondolat, tetszik!

ablakkktalan (törölt) 2014.07.04. 17:53:56

@Kövérmadár [swe]: Amit mondasz annak úgy kéne lenni, egy országot vezetni versenyszférában bizonyított embereknek kéne.

Sajnos ez a legnagyobb baj, hogy általában ha megnézed egy politikus életrajzát, látod, hogy egy percet sem dolgozott életében, a politikában olyan, általad szakembernek minősített ember, aki kiadott már olyan munkát a kezéből, ami értékes volt és amiért valaki pénzt fizetett, nemigen van.

És ez igen nagy baj, mert bármilyen szakmád van egy idő után kialakul benned egy - szakmától független - szemlélet, logika, tapasztalat, alapvető dolgokat tanulsz meg ahhoz, hogy amit csinálsz, az jó legyen.

Ha nullkilométeresen a politikában kezded, ahol milliókat tologathatsz jobbra-balra felügyelet és visszacsatolás nélkül, senki nem javít ki, senki nem tanít meg az egyszerű, célratörő megoldásokra, ALÁZATRA a munkád iránt, akkor sose lesz jó, amit csinálsz, és ezt a társadalom szívja meg.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.07.04. 17:54:24

@VHB: "Szuper ötlet, ha nem bánod radírok privátban később.."

Persze, írj nyugodtan. Bár én az ötletelésen túl nem annyira értek ezekhez a dolgokhoz. Ellenben asszonynak például van egy mesterdiplomája oktatásszervezésből és fejlesztésből. :) Lehet ő fog neked válaszolni végül. :) Már megint máséval verem a csalánt. :D

@Hari Seldon 2: "Hoffmann Rózsának ötleteket adni?!?
Kicsit naív vagy!"

Hát tudod, azt szokták mondani, hogy merjünk nagyot álmodni. :)
Amúgy Rózsikát lefokozták most valami másik minisztérium (Mágia-ügyi?) miniszteré. Persze az, hogy valaki más ül a helyére még nem garancia a változásra.

2014.07.04. 17:54:45

@Chang Yai: Ezek mindig ugy vannak hogy ha a keselesrol beszelunk akkor mindenkinek van egy keseleses sztorija, most nyilvan nem fognak minden egyes nap megkeselni es nem elnek rettegesben az emberek, nem del-afrikai szintrol beszelunk. Ha ugy nezzuk, en (es lattad hogy nem vagyok egy ijesztoen kinezo ember! :)) tobb mint harom evig dolgoztam ejjel full time-ban, tomegkozlekedessel jartam London egyik legrosszabb reszen es csak 3x tamadtak meg es egyik alkalommal sem lett komolyabb bajom, szoval sok mas helyhez kepest nagyon is biztonsagos. Viszont nyilvan nem 100% biztonsagos, ahogy a London riots is mutatja.

SzZoole 2014.07.04. 17:54:54

@Mirjam2: nekem semmijen tapasztalatom nincs veluk a kozel 5 ev itt letem alatt egyszer sem volt dolgom veluk(ugy latszik a javulas utjara leptem)nem ugy mint Mo.-on.

SzZoole 2014.07.04. 17:58:06

En kiszaltam,mert kezdodik a meccs ,mar a himnuszt nyomjak.
Jo szurkolast mindenkinek:)))

2014.07.04. 18:04:22

@ablakkktalan: Ezt egyes orszagokban ugy oldjak meg hogy a kormany folyamatosan szakertokre tamaszkodik, pl. mielott barmilyen dontest hoznak, hatastanulmanyokat keszitenek olyan szakemberek segitsegevel akiket semleges, politikatol fuggetlen szempontok alapjan valasztanak. Ezen kivul tanacskoznak az erintett szektorok kepviseloivel. Sajnalatos modon Mo. egyike azoknak az orszagoknak ahol ez nem igy mukodik.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.07.04. 18:12:11

@Mirjam2: hát ha engem "csak" évente támadnának meg késsel / nem szimplán verbálisan, az az én kicsi érzékeny lelkemnek már sok lenne. :-) de persze értem, hogy nem délafrikai állapotok, stb.

nem tudom nézni a meccset, élvezhetetlen, ugrál, szaggat az adás :-( pedig csak az első félidő után kell indulnom a pályaudvarra :-(

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.07.04. 18:16:53

@ablakkktalan:
Es meg erre is azt szoktak mondani, hogy idovel erdemes verfrissitest vegrehajtani, hogy uj nezopontok, frissebb elmek is bekeruljenek a donteshozatalba.

Erre lehetne talan jo megoldas amit az USAban is csinalnak bizonyos tisztsegeknel: 2 ciklus utan nincs tovabb. Talan az elnok es az adott allam kormanyzoja ilyen, de biztosan van tobb is. Ezzel ki lehet szorni a megelhetesi politikusokat, illetve kenyszeriteni oket arra, hogy prezentaljanak valamit elotte/utana.

Ezt megint nincs ember, aki keresztulverne a Parlamenten.

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2014.07.04. 18:20:22

@Taxomükke: őszinte legyek? én is beszartam....főleg, hogy fogalmam sem volt mi a baja...de gyorsan rájöttem, hogy akkor, abban a pillanatban ne az okot találjam ki, hanem mentsem az irhám, amíg lehet......

VHB 2014.07.04. 18:23:25

@Mirjam2: játszhatod persze, csak kérek egy kis méltányosságot. :-)
1. A málnapc nem egy kidolgozott cucc, hanem ötlet fázisban van.
2. Nem kértem, hanem szondáztam egy műszaki embert.
3.AA posztban van egy kidolgozott pénzes és egy nem pénzes ötlet.

Én sosem dolgoztam ebben az iparban, így nincs lövésem, hogy hogyan működik. Ha tudsz segíteni és szeretnél is, azt szívesen venném.

Hogy ne érje szó a ház elejét azért válaszolo a kérdéseidre is.

Az állam nem hatékonyan rendelkezik a forrásaival, ezért szükséges némi korrekció. Lassabb módja ha törvényhozáson megy keresztül, gyorsabb ha civilek veszik kézbe.
Nem kell adni. Nem kérek pénzt. Ha te tudsz azonosulni a megfogalmazott célokkal akkor adsz. Ha nem akkor, nem. Erről szólna a crowdfunding része a dolognak. Vagy valami ilyesmi.

ablakkktalan (törölt) 2014.07.04. 18:23:59

@VHB: "Szánnál rá mondjuk 7EUR-t, hogy még 9 másik ember 7EUR-al kiegészítve meglegyen egy kit?"

Én nem, egy számtech szakkörnek hóttfeleslegesek az ilyen kütyük, a számítástechnika 99,9999999999999999999999%-a ilyen kütyük nélkül, egy darab szimpla számítógépen megtanulható és profi szintre fejleszthető.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.07.04. 18:27:08

@sodalisO [eng]:
Az mondjuk felelmetes, hogy senki sem reagalt erre a boltban.

Biztonsagi or egyebkent nincs ilyen helyen?

2014.07.04. 18:27:09

@Chang Yai: Mar 1 null a nemeteknel, nekik drukkolunk!!!

NorthPier 2014.07.04. 18:29:04

Mondja már meg valaki legyen szives, az miért van, hogy órákig nem jelenik meg a belépés gomb, akármit csinálok?!

VHB 2014.07.04. 18:30:55

@ablakkktalan: én nem értek hozzá, de ha Google kidob 15 000 ilyet, akkor csak jó valamire :-)
http://mobile.pcmag.com/?origref=http%3A%2F%2Fwww.google.co.uk%2Furl%3Fsa%3Dt%26source%3Dweb%26cd%3D1%26ved%3D0CBsQFjAA%26url%3Dhttp%253A%252F%252Fwww.pcmag.com%252Farticle2%252F0%252C2817%252C2414829%252C00.asp%26rct%3Dj%26q%3Dgooglee%2520donates%25201m%2520raspberry%2520pi%26ei%3DGta2U6aVEOnG7Aa_nIBg%26usg%3DAFQjCNGXRgNbbdvTa34-REriXC9cbS4NA%26sig2%3Dga9980EJ1aUior7CcLUTEw%26bvm%3Dbv.70138588%2Cd.ZGU#!/article/510ac8547b1eacc5ef00416f-google-donates-15-000-raspberry-pi-pcs-to-u-k-schoolchildren

NorthPier 2014.07.04. 18:34:01

@Kövérmadár [swe]: Dehogy, teljes. Megőrülök a mobilnezettől, lapozgatni, mert csak néhány hsz-t tölt be egy oldalra. Mindig a teljes nézetet használom.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.07.04. 18:37:16

@Mirjam2: mostmár a szaggatást se látom :-(

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2014.07.04. 18:37:24

@Kövérmadár [swe]: ezek olcsó boltok, használt cuccokat árulnak....nincs őr....
jobbára feka vevők vannak....

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.07.04. 18:46:47

@NorthPier:
Az erdekes akkor.
Probaltal bongeszot valtani?

@sodalisO [eng]:
Uhh.
Akkor mar ertheto a kozony. :(

Quercus a favágó 2014.07.04. 18:56:52

Szerintem Belgium fogja megnyerni a vb-t.

2014.07.04. 18:59:29

@VHB: Nezd en nem vagyok szakerto es mar most megmondom hogy nem fogok erre idot vagy penzt aldozni, de a szimbolikus 2 centem:

- egyreszt nekem a poszt nagyon zavaros, nem ertem a koncepciot. Ahogy mondtam, a non-profit szektor nagyon kompetitiv es egy komoly agazat ahol profik terveznek kampanyokat, stb. Ahhoz hogy egyaltalan labdaba rugjal ebben a szektorban, szerintem (es lehet hogy tevedek!) kell egy nagyon vilagos profil, hogy te miben kulonbozol masoktol, mit akarsz elerni, miert tudod ezt hatekonyabban elerni mint masok (mert barmit is valasztasz, lesznek mar mas szervezetek akik ugyanazt akarjak tamogatni vagy valami nagyon hasonlot). Az nem eleg hogy 'jo celokat tamogatunk', arra ott a Katolikus Egyhaz meg sokan masok akik mar szo szerint evszazadok ota vannak ebben a bizniszben, veluk nem erdemes versenyezni.

- az nem mukodik ervkent hogy 'neked ugyis van penzed es ez nem sok penz neked akkor akar jo celokra is kolthetned'; ez ugy hangzik hogy szamodra az illeto penze nem ertekes, marpedig pont az ellenkezo hatast akarod elerni, azt az erzest akarod benne kelteni hogy minden filler szamit es mennyire halas lennel ha kegyesen atadna neked az ot eurot amiert kemenyen dolgozott stb. Ha ez a hozzaallas nem fekszik valakinek akkor a non-profit szektor lehet hogy nem az o vilaga, mivel senki nem fog penzt adni olyan alapon hogy 'ugysem kell neked ez a penz, inkabb add nekem'.

Alazatosan erdemes hozzaallni a potencialis adomanyozokhoz es lehetoleg mutatni valamit amit konkretan elerhetnek az adomannyal. Az egesz nem sokban kulonbozik attol ha termeket akarsz eladni, csak itt a termek lehet pl. egy kepeslap amit az adomanyozo kap a szervezettol; vagy hogy megjelenik a neve a tamogatok kozott; vagy hogy ez a kepen abrazolt aranyos haromeves kislany most egy honapra el lesz latva gyogyszerekkel; vagy barmi ilyen kezzel foghato dolog ami megragadja az adomanyozot.

Chamroe 2014.07.04. 18:59:30

@VHB: Ok. Akkor szerintem maradjunk annyiban, hogy én láttam, amit láttam, te meg hiszel, amit hiszel :))
Az, hogy nem jutott az ügy tárgyalási szakaszba, annak is megvolt az oka.
Na de mindegy is, nem akarom más irányba elvinni a kommenteket.

NorthPier 2014.07.04. 19:04:45

@Kellemes Zérókomponista:
Szóval, hajnalban nem tudtam aludni, próbáltam a tegnapi nap termését vegigolvasni, mert napközben nem sikerült. Először nevetgeltem egy- két dolgon, aztán nagyon elkedvetlenedtem, úgy
látom, ma is így lesz, csak
sokkal gyorsabban, mint
tegnap. Most kezdtem el
olvasni, és máris platty a
lelkemnek, milyen örülten
magányos lehetek ebben
az országban, amennyiben
tényleg én vagyok az
egyetlen átlagember, mert atlagembernek gondolom magam, akit érdekel, mit hogyan
csinálnak mások, ráadásul
azt sem várom meg, hogy. helyembe hozzák, én
megyek a dolgok után.
Néha ügyelni kéne a
fogalmazásra, kizárt, hogy
az egész ország, a
legutolsó ember is olyan,
mint amilyennek sokszor
leirjátok.
Evvel nem azt mondom,
hogy sok ember nem ilyen,meg olyan, elvégre
hazai mentalitás ugye, de
nem kéne a kivételeket más szemmel nézni?
Tudom, kicsit furán es szűkösen fogalmazok, de utalok telón meg tableten pötyörögni, de remélem, értitek így is.

NorthPier 2014.07.04. 19:08:50

@Kövérmadár [swe]: nem, de nem is tudom, miről mire váltsak, a feljövő két opció közül az egyik a chrome, a másik csak simán "böngésző".

M. Péter 2014.07.04. 19:14:53

@Kövérmadár [swe]: A szövetségi tisztségek közül csak az elnökre vonatkozik, hogy összesen kétszer választható meg valaki. Ez is viszonylag modern dolog, a II. világháború után vezették be, mert sokaknak nem tetszett, hogy Roosevelt négyszer lett elnök. A törvényhozásban nincs semmilyen korlátozás, a csúcstartó jelenleg John Dingell, aki már 58 éve képviselő. Előtte meg az apjáé volt a körzet 22 évig.

A kormányzók helyzete államonként változik, van ahol nincs korlátozás, van ahol összesen legföljebb kétszer választható meg valaki, van ahol nem választható meg kétszer egymás után, de ha 4 évet kivár, akkor újra indulhat, és van még egy tucat variáció,

Az USA-ban nagyon nagy előnye van a hivatalban levőnek, mert jobban tud kapcsolatokat építeni és támogatásokat gyűjteni a választási kampányához.

VHB 2014.07.04. 19:16:05

@Mirjam2: "egyreszt nekem a poszt nagyon zavaros, nem ertem a koncepciot"

Ez a kulcsa mindennek. Tudom, hogy sokan vannak akik nem értik, de talán akad majd egy kettő, akikhez "átmegy".

A többivel egyetértek..

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.07.04. 19:17:52

@NorthPier:
Akkor gondolom Samsung.
En a sima browsert hasznalom. De korabban volt Mercury is, az is egeszen jo volt.

Keresgelni kell sajnos :(

SzZoole 2014.07.04. 19:26:26

@Kövérmadár [swe]: az masik meccs erdekesebb lesz.
Remelem Columbia kiveri a Brazilokat.

SzZoole 2014.07.04. 19:35:34

A nemetek megtaltosodtak.

szuperkrumpli 2014.07.04. 19:45:26

Tekintve, hogy vígan és dalolva adtak ismét teljes hatalmat lényegében öltönyös tolvajoknak/szélhámosoknak, így azt gondolom anyagi támogatást teljesen felesleges adni! Feléltek 3000mrd Ft nyugdíjmegtakarítást és felvettek 10mrd euro hitelt atomerőmű bővítésre. Egyik se érdekelt otthon senkit. Tüntettek ellene 4-500-an, míg a kormány mellett 150 ezren! LOL

2014.07.04. 19:49:22

@VHB: Marmint nem a crowdfunding koncepciojat nem ertem, hanem konkretan a te koncepciodat nem ertem. A crowdsourcing-ot ismerem, veletlenul eppen par nappal ezelott 'adomanyoztam' egy kis osszeget az Indiegogo-n keresztul. Nyilvan azt csinalsz amit akarsz, csak szolok hogy szerintem vilagosabban is lehetne a celokat definialni.

Alapvetoen a maganszemelyekre iranyulo foundraising (ami mellesleg nem mindig olyan hatekony mint a vallalati szektorra iranyulo) olyan mint barmilyen szolgaltatas a fogyasztoi tarsadalomban: termeket kinalsz. Ennek a termeknek az a lenyege hogy a vasarlo jobb embernek erzi magat attol hogy megvasarolta, ennek megfeleloen kell csomagolni a termeket es elhitetni a celcsoport tagjaival hogy pont a te szervezeted / celod tamogatasatol fogjak jobb embernek erezni magukat es nem mastol.

2014.07.04. 19:51:12

@szuperkrumpli: Nem akartam leirni, de sajnos en is igy erzek.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.07.04. 20:01:35

@Zoole[uk]:
A legerdekesebb az volt a meccsben, hogy volt szerencsem eloben latni (be is menni) a Maracana stadiont.
Lelegzetelallito volt.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.07.04. 20:04:31

@Zoole[uk]:
Rezsőfater 59éves és járókeretnek használja a biciklijét amúgy meg meg tudja harapni a saját seggét.
:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

nezzazegfele [Hu ] · http://www.nezzazegfele.blog.hu 2014.07.04. 20:05:14

@Evain: Akkor ti sem vagytok elveszett emberek :D

Én úgy látom, hogy az itthoni áldatlan állapotok nagyon szépen leírhatók a felforralt béka esetével.

@Mirjam2: Kösz az infót. Tiszta agyrém.

A CCTV rendőrség a 2. hete ott lakó ismerőst beazonosította a felvétel alapján, miután a busz érkezésekor elpöccintett egy csikket és kapott egy 80 fontos csekket.
Ha regisztrálva van kint bármilyen módon, akkor le tudják nyomozni az adatait ez alapján is egy fotó kereséssel.
Pár perc az egész, csak akarat kérdése.

@Chang Yai: Erről is van egy történetem...
Anyám egy éves évfordulójára kivittem két picike tuját, jól beöntöztem. Késő ősz volt. Aznap éjjel esett is.
Másnap apukám kiment, lecseszett, hogy nem is vittem ki semmit, mert nyoma sincs...
Kimentünk együtt, nem akartam elhinni, de az eső még a cipőnyomokat is elmosta, a környéken sem találtuk meg a bokrokat.
A föld, ahová ültetve volt, szépen el volt simítva, de belekotorva látszott, hogy ott volt a helye.
Volt egy "kedves" rokonunk, az meg a nagymamám által kiültetett muskátlikat lopta le mindig a sírjainkról és rakta át a sajátjaikra...
Fura emberek vannak.

@VHB: Aláírás ügyekben nyitott vagyok.

Zoltán atya volt a gördeszkás:
tv2.hu/musoraink/naplo/44820_gordeszkaval_hodito_katolikus_pap.html

@Zoole[uk]: :(

@NorthPier: Nekem is eltűnt pár órára, aztán visszatért belé az élet.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.07.04. 20:05:40

@NorthPier:
Azt nem ismerem, de igazabol talan mindegy is.
Esetleg valami bongeszobeallitas? Cookies, ilyesmi?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.07.04. 20:09:01

@Herr Géza:
Egyszer volt egy cigány albérlőnk.
A végösszeg 300ezerben fájt.
Az is fel volt háborodva hogy az önkormányzat nem ad neki lakást.

rezsöatya 2014.07.04. 20:11:54

@diggerdriver: mi vaaaan??? Egeszseges vagyok, mint a makk!
Sose voltam meg 59, majd decemberben leszek (ha megérem!) :-)

2014.07.04. 20:13:11

@nezzazegfele: 'A CCTV rendőrség a 2. hete ott lakó ismerőst beazonosította a felvétel alapján, miután a busz érkezésekor elpöccintett egy csikket és kapott egy 80 fontos csekket.
Ha regisztrálva van kint bármilyen módon, akkor le tudják nyomozni az adatait ez alapján is egy fotó kereséssel.
Pár perc az egész, csak akarat kérdése.'

Nem akarom megkerdojelezni az ismerosod sztorijat, de igy ebben a formaban nehez elhinni. Pl. Angliaban nincsen kozponti lakcim-nyilvantartas. Es hol lennenek az emberek kepei regisztralva? En brit allampolgar vagyok es meg igy sem tudom elkepzelni hogy a rendorseg megtalaljon egy CCTV-foto alapjan, meg soha nem hallottam ilyen sztorit senkitol. Mar csak azert sem ertem, mert ha lenne valami ilyen rendszer, akkor miert lenne tele egesz London azoknak a kepeivel akiket keresnek valamilyen buncselekmeny elkovetese miatt? Miert nem megy ki hozzajuk a rendorseg ha tudjak hol vannak?

Quercus a favágó 2014.07.04. 20:15:09

@rezsöatya:

Decemberben születtél fater? Minden rendes ember akkor születik.

Ugyandehogy (törölt) 2014.07.04. 20:17:48

@szuperkrumpli: es aki ebben nem vett reszt, az is kussoljon?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.07.04. 20:17:59

@sodalisO [eng]:
Amúgy igaz hogy még mindig be lehetne menni a rendőrségre.
Azért mert sznte kizárt hogy ne lett volna kamera vagy az üzletben vagy az utcán.
Simán visszakereshető és azonosítható.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.07.04. 20:18:59

@rezsöatya:
A makkodra már senki sem kiváncsi.
:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

rezsöatya 2014.07.04. 20:18:59

@QUERCUS: Én Vörösmartyval egy napon.
Költök is rendesen...!
(Csak nem verset... bár már írtam egy néhányat...!)

Ugyandehogy (törölt) 2014.07.04. 20:19:54

@Mirjam2: tenyleg, ott hogyan talal meg barmi hivatal vagy a kormany, ha valamit akar toled?

Quercus a favágó 2014.07.04. 20:23:26

@Mirjam2:

Hát.....Hogyan találják meg a felvételek alapján a futballhuligánokat?

2014.07.04. 20:26:38

@QUERCUS: Miert, megtalaljak oket? En ugy tudom hogy kepek alapjan akkor talalnak meg embereket ha valaki aki ismeri az illetot latja a kepet, felhivja a rendorseget es elmondja hogy hol van az illeto. Ha nem igy lenne, miert lennenek kepek ujsagokban, posztereken, buszokon hogy 'keressuk ezt az embert aki ezzel meg ezzel van gyanusitva'?

2014.07.04. 20:32:04

@Babette.: Kb. ugyanolyan sikeresseggel mint Mo.on, gondolom... Pl. be voltam jelentkezve Mo.on egy lakcimre ahol a bejelentkezes utolso tobb mint tiz eveben senki nem tudta hol vagyok. Angliaban pl. megprobalhatnak megtalalni azon a cimen amit megadtal mikor jogositvanyra vagy utlevelre vagy segelyre vagy barmi egyebre jelentkeztel. Gondolom a rendorsegnek mas modszerei is vannak, pl. bankszamlaja szinte mindenkinek van es ahhoz tenyleg erdemes a valodi cimedet megadni, azt nem tudom hogy a rendorsegnek joga van-e hozza hogy a bankoktol kerjen adatokat.

2014.07.04. 20:34:28

@Babette.: Ja es sokan onkentesen bejelentkeznek az onkormanyzathoz, ez kell ahhoz hogy pl. szavazni tudjal, gondolom ennek alapjan konnyu valakit megtalalni ha nem koltozott el idokozben. Ha van sajat ingatlanod, gondolom ugy is meg tudnak talalni az ingatlan-nyilvantartason keresztul.

Quercus a favágó 2014.07.04. 20:40:48

@Mirjam2:

A videofelvételek alapján találják meg őket, ha jól értelmeztem, amit olvastam. Hogy hogyan, azt nem tudom.

Quercus a favágó 2014.07.04. 20:44:49

@rezsöatya:

Én állítólag már november végén megszülettem, mégis decemberi dátummal vagyok "bejegyezve". Állítólag azért, mert apámék egy hétig vaciláltak, hogy meghagyjanak-é. Most így belegondolva, nem biztos, hogy helyesen döntöttek.

2014.07.04. 20:53:34

@Chang Yai: Nemetorszag! Egy gollal. 1-0 a nemetek javara.

2014.07.04. 20:56:07

@QUERCUS: Szerintem ugy ertettek hogy 'a videofelvetelek alapjan', hogy ezeket kozzetettek es ennek alapjan felismerte valaki az illetoket es feljelentette oket. Nem hinnem hogy van egy Big Brother rendszer Angliaban hogy barmikor meg tud talalni a kormany CCTV kepek alapjan. Ha talalnek ra bizonyitekot hogy ez megis igy van, akkor az eletem hatralevo reszeben csak latogatoba terveznek visszamenni UK-be mert semmi kedvem ahhoz hogy egy megvalosult Big Brother allamban eljek.

nezzazegfele [Hu ] · http://www.nezzazegfele.blog.hu 2014.07.04. 20:58:00

@Mirjam2: Csak azt tudom ismételni, amit ő mondott nekem. A 80 fontos csekkje valóságos volt.
A többihez nem tudok hozzászólni, lévén sosem voltam még Londonban.

@QUERCUS: Úristen, de hülye vagy... :D :D :D Áááááá.... Lefáradtam! :D :D :D

Quercus a favágó 2014.07.04. 21:01:07

A német parlament tegnap megszavazta, hogy 2015-től 8,5 euró lesz a minimális órabér.

2014.07.04. 21:03:23

@nezzazegfele: Maskepp is kaphatta a csekket, szerintem logikusan vegiggondolva lehetetlen hogy lefenykepez egy kamera es a keped valami magikus modon belekerul egy rendszerbe ami ossze van kapcsolva egy lakcimmel es kuldenek neked egy csekket.

Mr Long 2014.07.04. 21:03:57

@Kövérmadár [swe]: Tanacsodra en is Mercuryt hasznalok. Ebben van olyan funkcio, hogy kereses az oldalon? Rohadtul nem talalom...

nezzazegfele [Hu ] · http://www.nezzazegfele.blog.hu 2014.07.04. 21:07:50

@Mirjam2: Passzolom. Rákérdezünk nála, hogy pontosan milyen adatokat kellett megadnia amikor bejelentkezett.
Amit biztosan tudok, hogy repülővel érkezett Londonba.

2014.07.04. 21:12:04

@nezzazegfele: Tudom hogy felvesznek Londonban mindenhol CCTV-vel, megis azt hiszem hogy az ismerosodet nem ennek alapjan 'talaltak meg', szerintem ilyen nincs. Utananeztem kicsit es ugy nez ki hogy ez a szemetelesert valo birsagolas magancegeknek lett kiadva, tehat nem is maga az onkormanyzat birsagol meg kozvetlenul. Szerintem az tortenhetett hogy megbirsagoltak a helyszinen az ismerosodet, esetleg elkertek a cimet hogy kikuldhessek a csekket, es kozben 'megfenyegettek' hogy van bizonyitek a kamera miatt. Egy cikk a temaban: www.bbc.com/news/uk-england-london-21200058

szuperkrumpli 2014.07.04. 21:15:04

@Babette.: Az lépjen le, mert legalább az illúzióját megkapja annak, hogy nem ostoba emberek akaratának a foglya!

nezzazegfele [Hu ] · http://www.nezzazegfele.blog.hu 2014.07.04. 21:16:00

@Mirjam2: Írtunk neki, hogy hogy volt, mint volt, kíváncsi vagyok én is a válaszra.
Férjem még annyit tett közben hozzá, hogy a srác még annyit mondott erről, hogy másnap kapott egy csekket a 80 fontról.

2014.07.04. 21:23:10

@nezzazegfele: Ugy is kaphatta masnap a csekket hogy aznap bediktalta a cimet es masnap kipostaztak neki. Ha nem gond, kerlek mindenkeppen ird meg ha tudsz tobb reszletet, akar nyilvanosan akar privatban, mert tenyleg szeretnem tudni hogy ez hogy tortent. Nagyon koszonom elore is!

Mellesleg kicsit sajnallak hogy meg soha nem voltal Londonban es mindenfele remtorteneteket taglaltunk ma. Alapvetoen London illetve egesz Anglia nagyon biztonsagos, kellemes hely. Mint mindenhol, itt is van par antiszocialis elem. Pl. Mo.-gal kapcsolatban is sokan irjak hogy mekkora problema a bunozes egyes teruleteken, de ez engem Pesten soha nem erintett szemelyesen, ettol fuggetlenul elhiszem hogy letezo problema de siman leeltem ugy 18 evet Mo.on hogy szinte semmilyen buncselekmeny nem tortent korulottem. Gondolom Anglia is nagyjabol ilyen, a legtobb ember nem talalkozik buncselekmennyel.

nezzazegfele [Hu ] · http://www.nezzazegfele.blog.hu 2014.07.04. 21:32:19

@Mirjam2: Oké. :)

Engem, mint kertészt, elbűvölnek a londoni parkok és kertek, és ezt még a mai dramaturgia sem tudta felülírni.
Ezen felül ott van az oktatás másféle bonyolítása is, ami pillanatnyilag jobban megmozgatja a fantáziámat, mint hogy eltántorodjak.

Különben is, most jött ki a hír, hogy felfüggesztik a végrehajtásokat. Nem reménykedem semmiben.
Csak eljátszottunk a gondolattal, és tényleg csak egy futó gondolat erejéig, hogy mi lenne, ha visszaköltözhetnénk a lepukkant kis házunkba, hogy véghez vigyük, amit ott akartunk?
Nem részletezném, most írtam róla a blogomban.
Egyben megegyeztünk, akkor is kimegyünk vagy London és környékére, esetleg Cornwallba, vagy csak simán én német nyelvterületre.

Imént kaptam egy levelet, hogy örököltem 15 milka nagy angol fontot, egy repülőgépszerencsétlenség áldozatától, utolsó élő rokonaként...
Még osztok-szorzok kicsit, hogy mire is lesz elég.
Lehet, hogy veszünk egy stadiont és oda költözünk.
:D ;)
Tudod, a remény hal meg utoljára. :)

River_Of_No_Return 2014.07.04. 21:34:53

@VHB:
Szerintem hasznos lenne a számodra, ha először tapasztalatot szereznél önkéntesként egy mér létező szervezetben, kampányban ott, ahol élsz. Akkor talán kicsit jobban belelátnál, hogy hogyan lehet egy olyan dolgot nulláról beindítani, amit végül szeretnél majd megvalósítani. Rengeteg időt és energiát felemészt egy szervezet működtetése, önkéntesek irányítása, kampányok szervezése, támogató cégek felkutatása. Akinek ezen a téren semmilyen tapasztalata nincs, annak szerintem kis esélye van véghezvinni a terveit.

lavór 2014.07.04. 21:35:01

Miért is segítené az országot az, akin az ország nem segített?
A legtöbben anyagi ellehetetlenülés miatt álltak tovább.
Netán azok sírnak utánuk, akik aktívan közreműködtek a kivándorlásukban? Hehe....

2014.07.04. 21:41:03

@nezzazegfele: Gratulalok az orokseghez, kuldd mar az lecci az uj maganrepulogepedet ertem hogy egyutt unnepelhessunk! :)

Sok szerencset a terveitekhez, akar Mo.on, akar kulfoldon. Gondolom mar sokan mondtak hogy eloszor az egyik csaladtagnak legalabb munkat kell talalni stb.

Ja meg az jutott eszembe a kozbiztonsagrol, hogy en hetvegen ejjel dolgoztam (hogy het kozben egyetemre tudjak jarni) ami valoszinuleg messze a legveszelyesebb idoszak, igy az en esetem nem reprezentativ mivel atlagos ember nem maszkal evekig minden hetvegen minden ejjel egy viszonylag rossz kornyeken.

DieNanny CH 2014.07.04. 21:41:52

Én nem értem a Totalcaros kezdeményezést... Én '91-ben úgy kaptam B jogsit, hogy rajta volt, vezethetek kismotort... Vagy ez nem ugyanaz?

Ugyandehogy (törölt) 2014.07.04. 21:47:54

@DieNanny [SZ,CH]: de csak 50 ccm-ig. a 125hoz mar motoros jogsi kell

nezzazegfele [Hu ] · http://www.nezzazegfele.blog.hu 2014.07.04. 21:53:22

@Mirjam2:
Oké... :D
Amint beszerzek egy magánrepülőgépet és megtanulom vezetni is, elmegyek érted, felveszünk akivel akarod és elrepülünk melegebb éghajlatra... :D ;D

----

Egy tipikusan segítségre szoruló asszony:
hvg.hu/itthon/20140704_Nem_fizet_a_biztosito_rakos_magyar_asszon

Quercus a favágó 2014.07.04. 21:54:36

@nezzazegfele:

Ez év végéig nagy valószínűséggel rendeződni fognak a dolgok. Még akkor is,ha a bankok perre viszik a dolgot(szerintem fogják). Nyerési esélyük minimális. Ráadásul nem veled, hanem az állammal kell pereskedniük. A végrehajtást szinte biztosan leveszik az ingatlanról.

lavór 2014.07.04. 22:04:01

@Babette.:
Hát mit? Gyakorlatilag a múltban élni a jövő építése helyett? Semmi értelme. Nyafogás az egész. Az itthon maradottaknak maguknak kell megoldani a helyzetet. Aki kiment építse a jövőjét, azért ment ki. A közvetlen családját segítse, ha muszáj. Majd hazatelepülnek nyugdíjasként és élvezik azt, amit egy magyar átlag nyögdíjas soha nem fog. Az ország megváltoztatásához nem 1 blog kell. mivel már mindenki számára kiderült, 1000 blog is kevés (volt) hozzá. Bár álmodozni szabad.

puhacica 2014.07.04. 22:06:17

@Kövérmadár [swe]: "Igazad van, mindenben." - na azé'! ;)

@VHB: Zoli atyára gondolsz? :D
www.youtube.com/watch?v=y1WACuPmOro

és ha már jótékonykodás: összeszedtem az elmúlt pár napban olyan dolgaimat, amiket vagy soha nem is használtam vagy már soha nem is fogok, pl. kazettás diktafon, discman, ezüstlánc, úszószemüveg... felraktam a motyót fb-on egy csoportba, ahol ingyen felajánlásokat lehet tenni. túlzás nélkül, 3 perc alatt lecsaptak mindenre mint gyöngytyúk a takonyra. úgy örülök, hogy elviszik a kacatokat, azon agyalok, mit kéne még elpattintani. :D szóval adni jó!

nezzazegfele [Hu ] · http://www.nezzazegfele.blog.hu 2014.07.04. 22:14:56

@QUERCUS: Mi is eddig jutottunk el a következtetésekben. Nagyon nem lenne mindegy, hogy az aláírt 15e Ft-os törlesztőnket fizethetnénk, vagy a 30-50e Ft közötti összeget, amit utóbb már követeltek rajtunk.
Ráadásul a szerződésünket is bevette anno a bank, a hitelkiutaláskor. Egy van a közjegyzőnél, egy meg náluk. Nekünk semmi, csak egy kockázatfeltáró nyilatkozatunk van a paksamétából.
Ügyvéd csak súlyos pénzekért vállalta volna az ügyet, így nem indítottunk még emiatt pert.
Annyiból már kiköltözhettünk volna külföldre - ha lett volna annyink.

Érdeklődve várom, várjuk az őszt...

@puhacica: :) Ez aranyos sztori. Fordított Karácsonyt tartasz? :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.07.04. 22:18:11

Na szóval...

kepkezelo.com/images/e1zgk82lsxl8h09p8mhp.jpg

Az adományozás anatómiája.

Adni jó. Az adományozás megnyugtatja a lelkiismeretet békés alvást biztosít valamint az emésztésre is jótékony hatással van.
Az adományozás ünnep. Annak az ünnepe hogy mi vagyunk a jó oldalon és mi adományozunk nem pedig nekünk adnak.
Ennél csak egy jobb dolgot tudunk elképzelni, ha NEM kell jótékonykodnunk.
Az igazi kreativitás annak a megindoklása miért nem adunk semmit.
Van aki sértettségből mert lehazaárulózták.
Van aki azért mert nem látja az eredményét.
Van aki azért mert nem tudja lekövetni a pénz útját.
Van aki azért mert inkább vesz két festett fakacsát a piacon.
Van aki azért mert fogtechnikus.
Van aki azért nem mert nehogy már más mondja meg hová...
A végtelenségig lehetne folytatni az indokok felsorolását.
Érdekes a magyarok és az angolok mentalitásbeli különbsége ezen a téren.
Az angolok szívesen adományoznak de náluk ezzel le is zárult a történet. Lelkiismeret megnyugtatva a BBC bemutat évente egy kisfilmet hogy a pigmeusok kaptak három varrógépet, itt a népek elmorzsolnak néhány könnycseppet aztán annyi.
A magyar gyanakvó. Szereti tudni hogy biztosan jó helyre megy a pénze.
Látott már karón varjút.
Ha egy alapítvány csaló akkor mind az. Ha egy jótékonykodó szervezet tolvaj akkor mind az.
Angliában ha egy charity megbukik akkor senkinek nem jut eszébe hogy mind csaló.
Itt ha valakit megbüntetnek akkor a büntetés letöltése után az emberek szemében tiszta lappal indul.
Itt ha valaki valakinek sérelmet okoz és azt mondja sorry akor a sértettnek nincs erkölcsi alapja felelősségre vonni. Hiszen elnézést kért.
Itt senkit nem érdekel hogy az adományok hova kerülnek.
Adományoztam, megtettem ami az elvárás a többi nem rám tartozik.
A magyar imád segíteni. Hihetetlen segítőkész nép.
Én is sok embernek segítettem már itt hogy könnyebben induljon mint én.
Sok energiát fektettem bele de eszembe nem jutna pénzt kérni érte.
Mikor elromlott a számítógépem Rezsőfater rendbetette. Utána alkalmam volt segíteni neki.
Néhány hónapja megkeresett egy ismeretlen magyar Németországból hogy a fia ide jön nyaralni Bristolba és nagyon aggódik segítsek neki. Ha bajba kerülnének én menjek Bristolba elsőnek míg ő odaér. Természetesen vállaltam. Most vannak itt a fiúk, kamaszkoruk legszebb nyarát töltik.
Végül kellett egy új számítógép.
Ketten jelentkeztek hogy összerakják nekem.
Tildy Viking Harcosa megcsinálta munkadíj nélkül. Köszönet érte.
Ha Muscari fiának szóltam volna biztos vagyok benne hogy ő sem fogadott volna el pénzt.
Mikor elmondtam itt hogy még nem ettem soha sóletet Zolika azonnal meghívott magukhoz egy ebédre.
Soha előtte nem találkoztunk nem ismertük egymást csak abból amit itt leírtunk.
Meggyőződésem hogy ez az igazi Hungarikum nem a kendermagos tyúk.
Az ilyen magyarságra igazán büszkék lehetünk.
Tisztelek becsülök minden embert aki tesz valamit a közösségért.
Kívánom hogy sikerüljön sok adományt gyűjteni.
Én nem kívánok benne részt venni.
Még igazán megindokolni sem tudnám miért nem. Talán lustaságból.
Maximális tiszteletem VHB-nak hogy volt mersze elindítani ezt a kezdeményezést és arra bíztatnék mindenkit hogy támogassa.
Végezetül ideteszem egy régebbi írásom a Vöröskereszt vs használtruhamaffia összefüggéseiről de a másik hozzászólásba mert ide nem fér.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.07.04. 22:18:47

Valahol olvastam egy írást hogy Magyarországon egyes használtruha kereskedők a Vöröskereszt nevével visszaélve annak nevét megjelenítve a gyűjtőkonténerükőn visszaélnek a jóhiszemű adományozó adományával. A karitatív tevékenység a világon mindenhol üzlet még ha ezt irgalmas cselekedetnek állítják be akkor is.

Itt minden jelentősebb utcában van 2-3 úgynevezett charitas bolt. Oda bárki elviheti a felesleges ruháját és ott eladják aztán a pénzt elvileg jótékony célokra fordítják. Itt működik a dolog senki nem kérdi meg hogy hova mennyi jut csak a felesleges ruhát odaviszik zsákokban és kész.
Ezeket az üzleteket bérlik valakitől meg az eladókat is fizetik meg a költségeket. Ami marad azt fordítják jótékony célra. Szemmel láthatóan az üzemeltetők nem élnek száraz kenyéren meg az üzlethelységet kiadónak is tisztes haszna van. Gyanítom hogy a megmaradt el nem adott ruhák kerülnek Magyarországra a sok Angol használtruha üzletbe.
Ennek a műfajnak magyarországi megfelelője a Vöröskereszt meg a máltai szemforgatók.. Mind vastagon jól élnek belőle. Legalább olyan vastagon mint a használtruha láncot működtetők.
Na most tegyük fel hogy van egy csomó jó állapotú használt ruhám amit kihíztam. Merthogy mindennek ellen tudok állni csak a kísértésnek nem. A ruhám megöröklői ezért imába foglalják a nevemet. Vagy nem. Na most több lehetőség van a ruhát rászorulókhoz eljuttatni. Az egyik elvinni személyesen a rászorulóknak és ott keresni egy olyan csontsovány rászorulót akire rászorul az én xxxxl-es ruhám. Mivel alapból lusta vagyok mint a dög ezért evidens hogy nem fogok ÉN keresni valakit a ruhámnak.
De nekem ez a ruha NEM kell kvázi a szemétbe is kidobhatnám ha nem lenne olyan „szocijálisan” érzékeny harmatos virágszál lelkem ezért a legrövidebb utat próbálom megkeresni a ruhától való megszabadulásnak.
Ha a Vöröskeresztnek adom akkor könnyen viszontláthatom a kabátomat egy 140kilós munkába belerokkant leszázalékolt raj fiatalemberen aki hogy finoman fogalmazzak familiárisan hiperpigmentált. Mivel egész életemet az ő megsegítésükre tettem fel ezért elönti szívemet a melegség és aznap a jócselekedet megnyugtató elégedettségével hajtom álomra a fejemet. Mert én ilyen vagyok.
De választhatom azt az utat is hogy odaadom a legközelebbi használtruha kereskedőnek. A burzsuj kizsákmányoló profitorintált vadkapitalizmus erkölcsi fertőjében gázoló pénzeszsákján ülő szegényeket megnyomorító vérszipolyozó karvalytőkésnek ki csalárd módon a Vöröskereszt feliratával hamis látszatot keltve kicsalja az eldobásra ítélt ruhát a hiszékeny emberekből. Halál reá.
Igaz ugyan hogy a használtruha boltokba nem politikusfeleségek járnak nem puccos dámák nem nasasasszonyok hanem akiknek ennyire TELIK.
Kispénzű minimálbéren tengődő DOLGOZÓK. Onnan öltöztetik a családjukat örülnek egy jó állapotú darabnak de a Vöröskereszthez soha nem mennének mert proli lelküknek szégyen az alamizsna kérés meg úgysem kapnának mert DOLGOZNAK.
Tehát melyik utat válasszam?

petrasp · http://kulfordementemmajdjovok.blog.hu/ 2014.07.04. 22:37:57

@diggerdriver: ezt olvastam a blogodon, vagy valahol és már akkor is tetszett. Annyi kiegészítéskeppen, hogy azokban a boltokban csak a vezető és a helyettese kap fizetést, a többiek önkéntesek. Egyszer raakadtam egy Ilyen bolt hirdetesere, asszem olyan 17000 fontos éves fizu volt megjelolve

2014.07.04. 22:54:20

Nehari, de a poszthoz nem tudok hozzaszolni, viszont felido van ugyhogy erre azert valaszolok:

@diggerdriver: Hasznalt ruha erdekes tema, kevesen tudjak de van harmadik ut: olyan kkv-k, akik textil ujrahasznositassal foglalkoznak, peldaul egyedi taskakat, szonyeget, ruhakat csinalnak beloluk, vagy szalakra bontva uj anyagot, esetleg papirt, stb. Nekik adni a megunt cuccokat az igazi segitseg mert, nem csak kreativ vallalkozast, emberek munkajat hanem kornyezetet is segited vele :))

2014.07.04. 23:02:01

@diggerdriver: Ez milyen erdekes, soha nem gondoltam ezt igy vegig... Szinte minden ruham charity shop-bol van, es nem is kimondottan azert mert nem tudnek mashol ruhat venni, csak egyszeruen nem igenylem hogy ujonnan vegyem es szeretem a boltok hangulatat. Most hogy felhoztad a temat, vegiggondoltam es rajottem hogy milyen zsenialis rendszer ez hogy fizetni kell a ruhakert, meg akkor is ha sokszor csak egy-ket fontot darabonkent peldaul. Ha ingyen adnak ugyanezeket a ruhakat, be sem mennek a szervezethez 'elkerni' oket, szegyellnem magam, meg akkor is ha raszorulnek. Viszont ha akar 50 pennyt is adtam a ruhaert, ugy erzem hogy azt en vasaroltam, nem adomanykent kaptam. Micsoda kulonbseg, pedig lehet hogy a szervezet semmivel nem jart jobban anyagilag mintha ingyen adta volna, de velem jot tettek.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2014.07.04. 23:37:11

@Bebbi: "Nekem ilyenkor mindig az jut eszembe, hogy Magyarorszagon a legtobb esetben a kulfoldrol jovo embert nem fogadjak el, altalaban azzal zavarjak el, hogy ebbe ne akarj beleszolni. Ha ez megvaltozik, akkor akar meg sikeres is lehet egy ilyen kezdemenyezes. "

Pontosan igy latom en is. Amig a szemlelet nem valtozik (tisztelet a kivetelnek), addig nehez valamit tenni. Ugyanakkor nem varhatjuk el, hogy varazsutesre mindenki maskent kezd gondolkodni, es tart karokkal fogad mindent, amit "mi jol megmondunk kulfoldrol".
Viszont, hogy valami pozitivumot is mondjak:) Szemelyes tapasztalat: Bp. kornyeki kisvaros, postahivatal: a helyisegben mindenfelet arusitanak, a csokoladetol kezdve a dvd-kig, csak a posta profiljahoz illo dolgokat nem(mint pl. kepeslap, csomagfeladashoz hasznalatos doboz stb.) Ezt elmeseltem anyukamnak, amikor otthon jartam, mondvan, hogy ennyi uzleti erzeke sincs a Postavezetonek? Mire o is bologatott, majd par nap mulva mondta nekem, hogy beszelt az egyik postai alkalmazottal, aki mondta, hogy "tovabbitja az eszrevetelt".
Szerintem mar az eredmeny, hogy valaki szol, mert legtobb esetben a "mindig igy csinaltuk, minek valtoztatni" szemlelet van me'g nagyon sok helyen (tisztelet a kivetelnek - valoszinuleg nagyvarosokban kicsit mas a helyzet) Majd meglatjuk, ha hazalatogatunk legkozelebb, lesz-e valami valtozas:)

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.07.05. 06:26:10

Szerintem ha mar jotekonykodas, akkor akar nezzazegfele-nek is osszedobhatnank,hogy egyenesbe keruljenek, vagy ki tudjanak menni kulfoldre. Akar olyan alapon is, h visszaadjak. Bocs,nem akarom semmit kavarni, vagy senkit kellemetlen helyzetbe hozni, csak erdekes, h altalanossagban beszelunk az adasrol, mikozben itt valakire kb radol minden lassan.
Pappito koszi megint a KIVA emliteset, nagyon erdemes megnezni mirol van szo.

tableno 2014.07.05. 08:12:03

@Chang Yai: ez se rossz ötlet. Mint szőrösszívű pénzügyes, viszont azt mondom, ennek is vannak feltételei. Az ő esetükben egy "vállalkozásról" vagy projektről lenne szó, amit meg kéne finanszírozni. Tehát először is kellene mutatniuk egy minél részletesebb "üzleti tervet": hova mennének, mit csinálnának, megvannak-e ennek a (nem anyagi) feltételei. És végezetül mennyi pénzre van szükségük ehhez, pontosan mire költenék, milye időzítéssel, és kb mennyi idő múlva tudnák visszafizetni (szerintem helyesebb lenne kölcsönt adni, ugyanis így később a visszafizetett pénzből mást is támogatni lehetne később - biztos lenne még jelentkező).

VHB 2014.07.05. 08:26:23

@diggerdriver: kösz Digger az összefoglalót, látodd többek között nekem ez sem az erősségem.

Sokaknak nem ment át, hogy nem az n+1 alapítvány vagy bármilyen szervezetetet szeretnék létrehozni (aminek a fenntartása sem két fillér), hanem "csak" egy online közösséget, ahol támigatható/andó ötketeket vitatnánk meg és alkalom adtán segítenénk.

Páran azt hiszik, hogy én pénzt kértem vagy pénzért kuncsorogtam. Egy frászt! Ha egyetértesz egy kezdeményezéssel akkor áldozol rá, ha nem akkor meg nem. Ebből a szempontból érthető, ha valaki a tapasztalatot meg az alázatot hiányolja, de mint írtam nem ez a helyzet.

2014.07.05. 08:26:33

Legtobb orszag bunuldozo szervei hasznalnak "face recognition" softwareket, amikkel nagy valoszinuseggel beazonosithatok szemelyek. Sot, kommersz valtozatok megvasarolhatok, de sok kameraba is be vannak epitve.
Az adomany megalazo dolog, ezert nem is szoktam adomanyozni.
Penzugyi ismeretek oktatasa: pont a napokban olvastam egy cikket, hogy a kanadai lakossag 70%-anak meg alapveto ismereteik sincsenek ezzel kapcsolatban. Szerintem jo is van ez igy, mert ha ki tudnak szamolni, hogy pl. hazvasarlas eseten az elso 5 evben (neha sokkal tobb) csak a kamatot fizetik, kevesebben vennenek hazat:)
Sodalis olvtarsunk tortenete megdobbentett. Rendkivul nagy szerencseje volt, szerintem mondjon halat a Jo Istennek, meg ha ateista, akkor is:) Par eve egy magyar szarmazasu tizeneves lanyt oltek meg, fenyes nappal, futas kozben, egy parkban, Vancouver kornyeken. Rosszkor volt rossz helyen:( Szinten par eve egy tavolsagi buszon Manitobaban egy addig "normalis" kinai szarmazasu ferfi levagta a szomszedja fejet, es evett is a testreszeibol:( Nem tudjak, miert tette:( Az Elet mar csak ilyen:( A par hete tortent keses verengzesrol nem is teszek emlitest vagy a rendorgyilkosrol. Random esetek:(
Hogy kellemes dologrol is beszamoljak, megemlitem Canada Day-kor tortent dolgot: kikoltoztem a repter mellet levo epulo muhelyek koze a lakoocsimmal. de mivel zajos volt, par orara kimentem parkolni a par meterre levo bekoto utra. Miert ne jojjon egy rendor? Azzal kezdte, van e nalam lofegyver:) Mondom nincs, erre megnyugodott. Kiderult, hogy nincs biztositas es regisztracio a kocsin, 3000 dollar buntetes kapasbol:( Mondtam, a zaj miatt parkolok ideiglenesen az uton, es nincs penzem biztositasra egyenlore, hajlektalan vagyok, de itt dolgozom a muhelyeknel, 2 napja kezdtem:) Megegyeztunk, hogy nem buntet meg most az egyszer, ha visszaallok a muhelyek koze, ami privat terulet:) Megvarta, mig visszaalltam:) Kezd visszaterni az emberisegbe es a szerencsebe vetett hitem:) Ma delutan egyedul dolgoztam, egy masik helyen, irodakat renovaltam, erre felborult a kis osszecsukhato allasom, ne fekeztem be. Akkorat tanyaztam, mint egy budos beka:) A gipsz meg a pofamba ment:) Meg sem mertem mozdulni par percig, feltem, hogy eltort valamim, fel sem tudok majd kelni. Szerencsere csak kissebb zuzodasok lettek a bal karomon, igy ossze tudtam pakolni es huztam is "haza" a lakokocsimba.
Huuuu, action van, fosok!!!! Hivom a 911-t!!!! :(((((((((((((

VHB 2014.07.05. 08:53:32

@Cascabel: Ismerek egy kutyamenhelyet, akik ingyen csippelték a hajléktalanok kutyáit. Ebben vajon mi a megalázó?

A balesetedet sajnálom, remélem nincs komoly bajod!

2014.07.05. 08:58:58

@Cascabel:
Megusztam!!! Vagy 10 szemelykocsi erkezett a muhelyek kozti parkoloba - football palya nagysagu, vadi uj bitumen boritas - es elkezdtek versenyezni, kerekeket csikorgatni. Feltem, hogy valamelyik veletlenul a kocsijaimban kot ki:) Itt voltak vagy 15 percig. Allatok!! Ha meg maradnak 5 percig, hivtam volna a rendorseget. (vagy ha hozza nyultak volna az itt parkolo kamionokhoz) Ja, szombat hajnal 1 ora van:( En meg reggel megyek melozni:(

DieNanny CH 2014.07.05. 09:23:12

@Kriszta D:

Nem csak a lehetőségek számítanak, hanem az ember maga. Unokatesómék 4 gyereket nevelnek szeretetben, szegénységben. Ő azért nem kap munkát, mert sok a gyerek. Férjének 3 állása van. Külföldi elinduláshoz tőke és nyelvtudás kell. Unokatesómnak olyan örökölt betegsége van, ami akadályozza a nyelvtanulást. Iskolában fel volt mentve oroszból, magyarból is bukdácsolt. A 4-ből 3 gyerek beszédhibás, ennek ellenére 4-5-ös átlagaik vannak. (Csak a legkisebbik lány... Fiúknál azért ez milyen nagy szó!)
Szóval, mivel én ismerem őket, tudom, hogy ők soha nem tudnak majd külföldön elindulni.
(A gyerekek már kacsintgatnak kifelé, bár csak a 10 éves lány veszi igazán komolyan a nyelvtanulást.)

Úgyhogy nem igaz az az állítás, miszerint mindenkinek van lehetősége!

Muscari 2014.07.05. 09:30:31

@Evain: nem hiszem. Rengeteg "normalis" ember jar charity boltba, sot. Azon kivul Reading nem egy getto.

@sodalisO [eng]: az uzletben levo dolgozonak kellett volna hivni a rendorseget. Nalunk, ha balhe van, ami azert szerencsere ritkan fordul elo, es kest meg nem is lattam itt, szoval en az elso figyelmeztetes utan mar nyulok a telefonert.
Abban a helyzetben, amiben te voltal, meg azonnal. Bar lehet, hogy az alkalmazott lefagyott, annyira megremult, nem tudom.

Orulok, hogy nem tortent bajod, remelem, idovel tul tudod majd tenni magad rajta. Ha nem, kerj segitseget.

@nyuszigonosz(D): Hat, ha van biztonsagi kamera az uzletben, akkor erdemes. Ugy meg el is kaphatjak.

VHB 2014.07.05. 09:56:52

@tableno: Nocsak! Lehet, hogy sikerült kavicsot dobni az állóvízbe? :-)

Muscari 2014.07.05. 09:57:23

@sodalisO [eng]: olyan sok a fekete azon a kornyeken? Nem gondoltam volna.
Megint ra kell jonnom, hogy milyen jo helyen lakom. Nem erdekel, hogy olcsobban tudnek berelni Kelet-Londonban, nekem az nem er annyit, foleg, hogy van egy 18 eves lanyom.

Zoli@: Wood Greenhez is volt szerencsem harom hetig, eleg is volt. Pedig rengeteg magyar lakik ott, ha veletlenul arra jarok, kivetel nelkul mindig hallok magyar szot.

NorthPier 2014.07.05. 10:25:55

@diggerdriver: Sok embernek segítettél már? Segíts nekem is lécci: hol lehet Golders Greenben jacket potetot kapni?! (Ez az utolsó nap szerintem, hogy kibírom nélküle.)

2014.07.05. 11:03:20

@VHB: Nekem atjott hogy te mit szeretnel, de szemelyesen azt gondolom hogy ez nem igy mukodik, ezt probaltam elmagyarazni fentebb, ezek szerint neked meg ez nem jott at - lehet hogy rosszul fogalmaztam. A non-profit szektor szerintem nem 'kuncsorgasrol' szol. En dolgoztam kicsit ebben a szektorban es nem erzem ugy hogy barmi elitelendot csinaltam volna mikor penzt probaltam gyujteni altalam jonak gondolt celokra, es a jovoben meg tobb idot es energiat tervezek forditani hasonlo tevekenysegekre. De ez is egyfajta 'szakma' ha ugy tetszik, nekem pl. rengeteget kell meg tanulnom ezen a teruleten ha barmit is el szeretnek erni a jovoben.

Ha meg erdekel a dolog es nem bizonytalanodtal el, en a helyedben megfogadnam @River_Of_No_Return: tanacsat es bekapcsolodnek egy szervezetbe vagy kampanyba helyileg hogy tapasztalatot szerezzek.

VHB 2014.07.05. 11:14:18

@Mirjam2: én örömmel fogadok minden tanácsot'. Az más kérdés, hogy olyannal nem tudok mit kezdeni, hogy menjek el önkénteskedni. :-) (tudom, hogy nem te írtad)

Szóval mit gondolsz a posztban említett ingyenes javaslatról miért nem beszéltünk? (Eltekintve, hogy alig kattintottak át)

2014.07.05. 11:15:19

@Cascabel: Persze hogy felismernek a face recognition softwarek, de csak akkor ha mar ott vagy valahol fizikailag, kulonben hogyan talalnanak meg magikus uton, honnan tudnak hol vagy?? Hihetetlen hogy meg teged is atvertek ezzel a Big Brother dologgal. Probalj meg logikusan gondolkodni. Oke, lefenykepeztek, aztan elsetalsz a helyszinrol es most honnan tudna, es ki, hogy hol tartozkodsz?

Ez is mutatja hogy a CCTV mekkora pszichologiai fegyver, a normalis emberek elhiszik hogy Big Brother figyeli es barmikor megtalalhatja oket, a bunozok meg tudjak hogy ez hulyeseg szoval nyugiban garazdalkodnak tovabb. Lasd: www.theguardian.com/technology/2011/aug/17/why-cctv-does-not-deter-crime

Orulok hogy jo tapasztalatod volt a rendorrel, ez tenyleg szivderito tortenet. Es jo hir hogy megusztad a balesetet. Tovabbi jo munkat...

2014.07.05. 11:19:35

@VHB: Pedig pont ezt kene csinalnod, ha erdekelnek az ilyen kezdemenyezesek, el kene menned onkenteskedni. Nem tudom mar hogyan fogalmazzak, mert tobbszor is megprobaltam tegnap es nem sikerult, szoval ugy tunik hogy bar a fejemben van, egyszeruen nem tudom atadni hogy mire gondolok ezzel kapcsolatban. Meg egyszer megprobalom: emberek nem fognak azert segiteni - idot, penzt aldozni - mert valaki azt mondta hogy ez egy 'jo otlet'. 'Miert ne' alapon nem mukodik. Azt kell megmutatni az illetonek hogy mit fog kapni cserebe, meg akkor is ha a felszinen ugy nez ki hogy 'onzetlen' cselekedetrol van szo. Meg akkor is ha egy sima alairasgyujtesrol van szo. Ennek a jateknak vannak bizonyos szabalyai amit onkenteskent elsajatithatnal.

2014.07.05. 11:22:31

@VHB: Konkret kerdesedre valaszolva, azert nem beszeltunk a javaslatrol - szerintem - mert senki nem 'adta el' az otletet. Az ilyeneket el kell adni, akkor is ha 'ingyenes'. En igy latom, lehet hogy tevedek.

2014.07.05. 11:24:12

@Cascabel: @Mirjam2: Annyira szep az utolso bekezdese a Guardian cikknek amit belinkeltem hogy nem tudom megallni hogy ne idezzem:

'the idea that we can all be made to behave if only we are watched closely enough all the time is bunkum. We behave ourselves because of our social contract, the collection of written and unwritten rules that bind us together by instilling us with internal surveillance in the form of conscience and aspiration. CCTVs everywhere are an invitation to walk away from the contract and our duty to one another, to become the lawlessness the CCTV is meant to prevent.

After the London riots, one thing is certain: anyone promoting CCTVs for deterrence is most likely selling something, probably CCTVs.'

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.07.05. 11:34:03

@nezzazegfele: "Én úgy látom, hogy az itthoni áldatlan állapotok nagyon szépen leírhatók a felforralt béka esetével."

Ezt én is így érzem, de nem jutott eszembe ez a frappáns hasonlat. Nagyon igazad van!

2014.07.05. 11:36:35

@VHB: 'Lehet, hogy sikerült kavicsot dobni az állóvízbe? :-)'

Lehet hogy igen, vagy lehet hogy sikerult potencialisan zavarba hozni valakit akinek eszebe sem jutott hogy penzt kerjen masoktol, vagy lehet hogy sikerult kinyitni a vizcsapot es ezentul rendszeresen fognak uzenetek erkezni ide valamilyen formaban hogy gyujtsunk penzt egy csalad hataratkelesere vagy barmi masra es teljesen ellenorizhetetlen lesz hogy honnan erkezik a keres. Elnezest hogy negativan allok hozza, mindenki dontse el maganak hogy ez negativ vagy realista hozzaallas.

2014.07.05. 11:38:42

@Muscari: Tudom hogy nem vagy rasszista es nem akarok errol parttalan vitat nyitni de maradjunk annyiban hogy engem hasonlo aranyban tamadtak meg feketek es feherek az evek soran. Az osszes szemelyes ismerosom pedig aki fekete (es van egy par) muvelt, kulturalt ember es nem fenyegetnek kessel idegeneket boltokban.

Ami Wood Green kornyeket illeti, azert van tele magyarokkal mert olcso a szallas (nem veletlenul...).

vazzup 2014.07.05. 11:45:16

Mindig megcsodálom azokat az embereket, akik elhiszik, hogy ma Magyarországon a politikusok nélkül, sőt, inkább azok ellenében lehet bármit is tenni.

Itt emlékeztetnék mindenkit az éppen most terítéken lévő Norvég Civil Alapok, és a magyar civil szervezetek kálváriájára.

Hát kábé így. Az én véleményem az, hogy az az ország megérett a pusztulásra, a benne lévő embereket meg személyesen megsegítem, ha rászorulnak.

Amúgy majd akkor hiszem el, hogy bármi értelme lenne ilyen szervezett akciókat hirdetni ilyen témákban, ha például a Hősör Tere projektre olyan tömegek jelentkeznek önkéntesnek, hogy a szevrezet nem bírja adminisztrációval. Addig minden magasabb szintű (értsd: egyéntől a családokon, csoportokon keresztül az országos szinting) kezdeményezés veszett fejsze nyele, csapkodni és zúzott sebet okozni lehet vele, de hasznos munkát végezni bajosan.

S igen, ennyire vagyok mostanában kedvetlen ha a hazai állapotok kerülnek terítékre.

vazzup 2014.07.05. 11:47:58

jav.:
Hősör Tere = Hősök tere
szinting = szintig

VHB 2014.07.05. 11:55:43

@Mirjam2: nem fogunk közös nevezőre jutni.

Muscari 2014.07.05. 11:58:59

@Mirjam2: ertem, es nem is ugy gondoltam. Nem is igazan tudok mit mondani a feketekrol, ahol lakom es dolgozom, ott eleg kevesen vannak, akiket ismerek, azok mind kulturemberek.

Brixtonban pl. allitolag nem lehet feher embert latni, meg elegge egy getto helynem mondjak, de inkabb nem nezem meg szemelyesen, ha nem baj :-)

A kavezoban, ahol dolgozom, volt tobb lopas ill. verbalis inzultus is, aminek szemtanuja voltam. Egy elkoveto volt fekete, ha jol emlekszem, a tobbi mind feher, az egyik tolvaj raadasul echte angol volt, ot elkaptak, onnan tudom.

Az, hogy Sodalist egy fekete tamadta meg, nyilvan veletlen, en csak azon csodalkoztam, hogy foleg ok jarnak ott charity shopba, mert itt Londonban ez nem igy van.

2014.07.05. 12:00:40

@VHB: Nem is kell, sok szerencset a kezdemenyezesedhez, oszinten. Lehet hogy neked van igazad es igy is lehet csinalni, en tenyleg csak segiteni akartam a magam nagyon szereny eszkozeivel.

2014.07.05. 12:05:51

@Muscari: Azon en is meglepodtem hogy azt irta, foleg feketek jarnak ott charity shopba. En RENGETEGET voltam charity shopban, szerintem nalam kevesen toltottek tobb idot ilyen boltokban Londonban es soha nem vettem eszre hogy tobb fekete lenne ott mint mashol. Gyakran mind az eladok, mind a vasarlok feherek, sot vannak pl. kimondottan azsiai charity shopok ahol azsiai ruhakat arulnak es a vevok nagy resze azsiai.

Ami Brixtont illeti, nem tudod mit hagysz ki. Egy nagyon kellemes varosresz gyakran erdekes kulturalis programokkal. Nem mindenki fekete, es a feketek nagy resze is teljesen normalis, baratsagos ember, sokan vannak akiknek a csaladja eredetileg a Karib-szigetekrol szarmazik. Sokkal biztonsagosabb mint pl. Tottenham illetve mas 'gettos' reszek Wood Green kornyeken.

VHB 2014.07.05. 12:11:37

@Mirjam2: ez egy kissé demagóg lett annak a fényében, hogy 1aaz ötletet nem én dobtam fel 2 HÁ szűri a posztokat és kommenteket pfff

2014.07.05. 12:11:56

@Muscari: Abban is teljesen igazad van hogy az eladonak kellett volna hivnia a rendorseget, bar nyilvan nem konkretan felemelni a mobiltelefont abban a pillanatban mikor a pasi kest rant. Mikor en a belvarosban dolgoztam egy kis boltban / etteremben, volt egy panikgomb a penztar alatt ami ossze volt kotve a rendorseggel, de ha ezt megnyomtam volna akkor sem jelent volna meg nyilvan a rendorseg abban a masodpercben, szoval ilyenkor mit lehet csinalni. Utolag is hivnia kellett volna az alkalmazottnak a rendorseget, mar csak a sajat biztonsaga erdekeben is mert lehet hogy visszajon a ficko. De az ilyen charity shopokban altalaban olyan emberek dolgoznak akik mashol nem talalnak munkat, szoval lehet hogy nincs az alkalmazott a helyzet magaslatan.

2014.07.05. 12:17:52

@nezzazegfele: Koszonjuk a reszletes valaszt, irok privatban amint vegigolvastam...

VHB 2014.07.05. 12:19:07

@nezzazegfele: meló után tudom csak megnézni

2014.07.05. 12:20:28

@VHB: Oke, csinald ugy ahogy jonak latod aztan majd okulsz a sajat tapasztalataidbol. Tenyleg minek pofazok bele feleslegesen.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.07.05. 12:25:27

@nezzazegfele: @Mirjam2: @VHB:
sajnálom, ha bárkit zavarba hoztam, vagy ilyesmi, csak egyszerűen egy elég furcsa egybeesés volt, és ezért jutott így konkrétan eszembe.
nekem a HÁ történetének a legmegdöbbentőbb, legemlékezetesebb története Rózamamié volt, és valahogy konkrétan ez olyasmi, amire érzékeny tudok lenni.
de az is biztos, hogy én nem kezdek el szervezni semmit vagy nem mondtam konkrétan semmit, azon kívül, hogy akár ezt is lehetne, hamár pont erről beszélünk, és valaki a közösségből nagy szarban van.

Muscari 2014.07.05. 12:26:01

@Mirjam2: hat majd akkor egyszer megnezem Brixtont.

Most jut eszembe egyebkent, hogy ismertem par fekete csajszit, mikor carer-kent dolgoztam. Eleg sokan voltak, foleg fiatalok, meg is lepodtem, hogy a Kelet-Europaiak utan talan ok voltak a legtobben a cegnel.
A legtobbuk lelkiismeretesen vegezte a munkajat, jokat dumaltunk, a legjobb kapcsolatban egy dominicai szarmazasu lannyal voltam. Nagyra ertekelem, hogy ok veszik a faradsagot, es elmennek minimal berert dolgozni (meg ha megszakadni nem is kell a munkaban), rajtuk kivul minden carer viszonylag, vagy teljesen friss bevandorlo volt.

DieNanny CH 2014.07.05. 12:26:56

@nezzazegfele:

Amellett, hogy minden tiszteletem a tiétek, akik beteg gyereket neveltek minden nehézség ellenére, ezt: "a barnák megint túl közel mentek hozzá, " a gyerek tanulta valakitől. Mármint a viszolygást. Ez nem csak úgy "jön".
Példa erre svájci unokaöcsém, aki úgy 1-2 évvel ezelőttig azt sem tudta, mi az a cigány, pedig születésétől minden nyáron Mo-on van, eléggé sok cigány által lakott városban.
A különbségtétele amiatt kezdődött, hogy húgom párszor elítélően nyilatkozott róluk.
Csak az a véleményem, hogy ha tényleg "barna" közegben forog, a szülői ház miatt nem fog túlzásokba esni (asp ellenére.)

2014.07.05. 12:37:46

@Muscari: Nezd meg ezt a videot, hatha kedvet kapsz: brixtonmarket.net/makers-market-2/. En mar kedvet kaptam, barcsak ott lehetnek :(.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.07.05. 12:47:17

@NorthPier:
Golders Greenben nem tudom de most megyek Edmonton Green-be ahol a Shopping Centre című egység Munchiez nevű műintézményében kb 20féle töltött krumpli közül választhatsz max 4fontos áron.
Brutális nagyok.

Muscari 2014.07.05. 13:00:59

@Mirjam2: Ez nagyon jo, koszi szepen. Mindenkepp elmegyunk majd, en is imadom a piacokat, nem csak Digger.

@NorthPier: Golders Greent nem tudom, de ha elmesz a Royal Free Hospitalhoz (a Belsize Parknal kell leszallni es egy kis seta onnan), ott a Fleet Street sarkan van egy kajalda, ahol ilyesmit arulnak, meg az utcaban is meg egy. Altalaban ott, ahol ki van irtva, hogy english breakfast-t arulnak, ott jacket potatot is lehet kapni.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.07.05. 13:14:40

@Mirjam2:
Voltam már ott sőt dolgoztam is ott.
Ez a piac a metróállomás mellett van szinte.
Nem volt bajom Brixtonnal.

nezzazegfele [Hu ] · http://www.nezzazegfele.blog.hu 2014.07.05. 16:04:00

@Mirjam2: @VHB: Rendben.

@Chang Yai: Hosszú lett, a blogban válaszoltam.

@DieNanny [SZ,CH]: Szintén blogban a válasz.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.07.05. 17:26:40

@VHB:
A nezzazzedfele projektbe beszállnék.
Anyagilag.

NorthPier 2014.07.05. 17:27:33

@Muscari: köszönöm, az egy kicsit messze van nekem, és a tájékozódással is vannak problémáim :-)

NorthPier 2014.07.05. 17:38:43

@diggerdriver: köszi, ennyi erővel nekem sajnos a Holdon is lehetne. Nagyjából két hete játszom tájékozódó futást itt, teljesen egyedül, csak telefonos segítségem van. Nem rémálom, de nem is hetykéskedem, hogy jól elmegyek, aztán meg gőzöm sincs, hol vagyok. (Amúgy: napi séta közben párszor játszottam azt, hogy figyelem az embereket, vajon nem te jössz-e szembe velem:-) Nyilván a gyerekek, nők, kalaposok nem játszanak, úgyhogy nem annyira izgalmas.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.07.05. 17:44:38

nakéremszépen.
nekem majdnem van itt 10 paki a konyhában.
nyakonvágnának érte, ha ezt hallanák, mert indiaiaknak mondják magukat (habár mint Mirjam nemrég kifejtette, semmi különbség nincs, csak hogy ki melyik oldalára került a határnak, ja 120 km ide a határ). muzulmánok, böjtöltek egész nap (a gyerekek nem, és nekem is adtak ebédet), és itt a képen várják a napnyugtát éppen. a háttérben a Jaisalmer fort (világörökség). szerintem tiszta Pakisztán, bár még nem voltam ott.

kepfeltoltes.hu/140705/IMG_3323_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

tsabus UAE 2014.07.05. 18:49:17

Azt hiszem, most nem olvasom végig a kommenteket. Anno megmondtam, hogy az utolsó, amit teszek Magyarországért, az az, hogy elmegyek szavazni. Elmentem. Passz.
Néhány barátomat és családtagomat támogatom otthon, és drukkolok az országnak, hogy megoldja a mostani gondjait. Önállóan.
Habár szokás csípőből elutasítani Hinta megnyilvánulásait, most teljesen igazat adok neki abban, hogy tessenek támogatást kérni az otthoni oligarcháktól. Valamint a politikusoktól, a kétharmados többségtől, és a szavazást kihagyóktól. (Kiegészítés tőlem)
Nekem pillanatnyilag, kisebb gondom is nagyobb az otthoni projekteknél.
Az első 42 évemben nem tudtam tenni az ellen a sz@rkupac ellen, amivé az ország gazdasága, közigazgatása és politikája lett. Gondoltam, hagyom érvényesülni azokat, akik szerint ez a helyes út. Tessék...

Muscari 2014.07.05. 19:02:38

@NorthPier: szivesen, csak ket metromegallo, az londoni viszonylatban a szomszedban van.

Mit csinalsz Londonban?

nezzazegfele [Hu ] · http://www.nezzazegfele.blog.hu 2014.07.05. 19:42:13

@Mirjam2: Nekem a videó hibaüzenetet ír ki. De a fotók alapján én is megkívántam... :)

@diggerdriver: Kedves vagy, köszönöm. :) Azért az első körös gondolataimat olvasd el a blogon Te is, kérlek.

2014.07.05. 20:45:41

A magyar társadalomnak kellene megváltoznia, ahhoz viszont nem pénzre lenne szükség... :(

NorthPier 2014.07.05. 21:45:07

@Muscari: köszi mégegyszer. Egy spec beteg kisfiú anyjának az otthoni terápiát segitem megtanulni. (magyarok.)

VHB 2014.07.05. 23:14:43

@nezzazegfele: @diggerdriver: Vendégeink voltak, nem tudtam korábban a géphez jutni.

Elolvastam mindkét bejegyzést.
Kézfeltartással kérem a támogatókat (akár csak elviekben is), hogy a listához írják hozzá a nevüket:

1. Digger
2. VHB

A lista nem kötelez semmire, pusztán a részletek kidolgozásával kapcsolatban kapsz majd üzeneteket. Bármikor visszavonható.

NorthPier 2014.07.06. 09:21:52

@diggerdriver: mert csak két hete vagyok itt. És eddig nagyon kevés szabadidőm volt. Meg a blogolvasasban is le vagyok maradva, ami gyakorlatilag meg soha nem fordult elő.

nezzazegfele [Hu ] · http://www.nezzazegfele.blog.hu 2014.07.06. 13:45:40

@NorthPier: Nincsenek véletlenek. :)
Akklimatizálódj csak, majd még beszélünk. :)

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása