oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2014. május 28. 06:45,  Ahol feláldozták Malackát 497 komment

2014. május 28. 06:45 Határátkelő

Ahol feláldozták Malackát

Labdarúgó-világbajnokságot rendez, a fűtést jóformán csak hírből ismerik, a KRESZ egy vicc, a legbiztonságosabb ország egyike, szegény Malacka viszont a cenzúra áldozata lett – mi az? Hát persze, hogy Katar, ahonnan Diana küldött posztot.

cím_kilátás a házunkból, toronyház a mesterséges szigeten, hatterben az uzleti varosresz.jpgKilátás a házunkból, toronyház a mesterséges szigeten, háttérben az üzleti városrésszel

„Katarban a katari kisebbségnek számít. Az itt élő kb. 2.000.000 fő negyede indiai, 16%-a nepáli, csupán 15% katari és kb. még ugyanennyien vannak más arab országból, a lakosság tizede filippino, 5-5-5%-ra tehető a sri lankaiak, pakisztániak és bangladesiek száma, 7 % körüli a nyugati.

A nagykövetség adatai szerint kb. 300 magyar él itt, a „Qatari Magyarok“ nevű Facebook-oldalnak majdnem 200 tagja van, családtagokkal is számolva bizonyosan többen vagyunk itt, mint 300.

A 2.000.000 fő többsége férfi, 25-30 % a nő. Természetesen a muszlimok vannak egyértelmű többségben a többi vallással szemben.

Az ország területe 1/8-a Magyarországénak, egyetlen szárazföldi szomszédja Szaúd-Arábia. Államformája monarchia, az Al-Thani család uralkodik a 19. század közepe óta, 1971-ben függetlenedtek az Egyesült Királyságtól. Fővárosa Doha, ez egyben az egyetlen nagyvárosa is, a lakosság 90%-a itt él.

Távhűtő számla

A klíma röviden: nagyon-nagyon meleg.

Légkondicionáló van a lakásokban és nem fűtőtest. Távfűtés helyett távhűtő számlát fizetek. Bár a téli hónapokban idén volt, hogy estére 11-13 C-ra hűlt a levegő és jól jött az elektromos radiátor, de anélkül is elviselhető a tél.

Nyáron hőség van, 40 C feletti hőmérséklettel (már most is). A hivatalos hőségriadó határa 50 C-nál van, akkortól korlátoznák a kültéri munkát, de (hivatalosan!) nem szokott 50 C lenni. Nyáron a déli órákban ettől függetlenül a szabadtéri munka áll, hajnaltól délelőttig és délutántól éjszakáig tartó műszakok vannak.

A müezzin foglalja keretbe a napokat

A mindennapok rendjét a vallás határozza meg. Napi ötszöri imára a müezzin hangja figyelmeztet. Nehéz ezt nem meghallani, mert bárhol is tartózkodik az ember két-három, de minimum egy mecset mindig van hallótávolságban.

Hajnalban nem a legjobb dolog a müezzinre riadni, na de otthon is megeshet, hogy korán harangoznak. Az irodákban, toronyházakban, hivatalokban, bevásárlóközpontokban, tehát mindenütt vannak kijelölt imahelyek, külön a nők és a férfiak részére.

mecset torony.jpg

Pénteken a déli ima minden férfi számára kötelező, lehetőség szerint mecsetben végzendő el. Az imám vezeti az imádságot és beszédet is tart. Így a péntek munkaszüneti nap.

A munka törvénykönyve szerint maximálisan 48 órából áll egy munkahét, munkáltatótól függ, hogy ebből mennyit vár el és hogy a szombat munkanap-e. 48 órát dolgozom és szombatonként is. Nekem lehetetlen megszokni, hogy máskor van hétvége.

A törvény szerint 21 nap szabadság jár és a hivatalos ünnepek, de a szerencsésebbnek több, akár 50 is lehet az évi szabadnapok száma. Négyszer ünneplünk egy évben: a Nemzeti napon (December 18), a Sport napon februárban, Eid al Fitrkor és az Eid al Adha idején.

Ramadán az iszlám holdnaptár 9. hónapjában esedékes, ekkor a muszlimok napkeltétől napnyugtáig böjtölnek. A munkaidő napi 6 órára csökken mindenki számára.

Legnagyobb mecset.JPG

Országonként eltérőek ilyenkor a korlátozások. Itt a nem muszlimok számára is tilos nyilvános helyen enni, inni, dohányozni és tudomásom szerint hangosan zenét sem tanácsos hallgatni a böjt órái alatt. A boltok, éttermek napközben zárva, viszont éjszaka nyitva tartanak.

A ramadán akkor ér véget, amikor a Hold az égbolton nem látható, ekkor van a Böjt Megtörésének többnapos ünnepe, a korábban említett Eid al Fitr. Nagyjából 70 nappal ezután tartják az Áldozati Ünnepet, az Eid al Adhát, ami a haddzs, a mekkai zarándoklat után jön el és szintén több napig tart.

Katarizáció

A katariak közül kevesen dolgoznak. Az államnak van egy „Katarizáció” nevű programja, amivel az a cél, hogy minél több helyit munkavállalásra ösztönözzenek és a projekteknél elő is írják, hogy hány fő katarit kell foglalkoztatni.

Ha van kit.

Nálunk is dolgozgatnak néhányan. A cégeknek kvótái vannak, amivel megszabják, hogy hány dolgozója lehet egy adott nemzetiségből és vannak foglalkozások, amit csak bizonyos nemzetiségűek űzhetnek. Például dada nyugati ember nem lehet, csak filippinó, nepáli, indonéziai, sri lankai stb.

helyi férfiak.JPGHelyi férfiak

Munkavállalói vízumot szerezni hosszadalmas. Többek között arabra kell fordíttatni, hitelesíttetni, felülhitelesíttetni a diplomát/szakképesítési papírokat, stb. stb.

Mindenkinek át kell esnie az egy orvosi vizsgálaton, ami vércsoport vizsgálatból, tüdő röntgenből és HIV-, hepatitis- stb. szűrésből áll, továbbá ujjlenyomat-mintát is vesznek.

Jogosítványt magyarként könnyen kaphatunk, ellentétben pl. az amerikaiakkal, akiknek vizsgát is kell tenniük. A papírok intézésével járó folyamat leírása egy teljes posztot megtöltene.

Jó hír, hogy magyarként már egy ideje a reptéren vásárolt turista vízummal beléphetünk az országba, korábban ezt is előzetesen kellett igényelni. Ha egyszer meglett a munkavállalói vízum, a céged lesz a szponzorod. Ez azt jelenti, hogy, az ő engedélyük kell ahhoz, hogy elhagyhasd az országot – igen, minden alkalommal kell kérni kilépési engedélyt -, hogy bankszámlát nyissál, bankot váltsál, hitelt vehess fel, alkoholt vásárolhass stb. stb.

Alkohol, a kényes kérdés

Az egész országban összesen egy darab alkoholbolt van. Ahhoz, hogy beléphess oda (!!!) és vásárolhass, a munkaadódnak kell írnia egy beleegyező levelet, megadva a fizetésed nagyságát. Ez alapján a bolt kikalkulálja, hogy havonta mennyit költhetsz el náluk.

A szabályozás szerint a megvett italokkal azonnal haza kell menned és csak az otthonodban fogyaszthatod el, sem ajándékba, sem pénzért nem adhatsz másnak. Még nem hallottam arról, hogy ezt ellenőriznék, mi is rendszeresen házibulizunk.

Ha nincsen alkoholvásárlási engedélyed, akkor az ötcsillagos szállodák bárjaiban vehetsz. Ramadan alatt az alkoholok lekerülnek a szállodák polcairól és az alkoholbolt is bezár, erre fel kell készülni. Ramadán alatt költöztem be az első albérletembe és a szomszédom, aki tudta, hogy még új vagyok az országban egy karton sört hozott át az első napokban.

Szállodákba járni szórakozni megszokott dolog, itt nincsenek klubok, bárok, diszkók máshol, csak ott. Eleinte furcsán hangzott, hogy az Intercontinentalba vagy a Sheratonba megyünk. Záróra hajnali 2-3 körül van, ami miatt sok buli 7-8-kor kezdődik, de mivel 6 körül megy le a nap, így legalább sötétben kezdődik a szórakozás.

A Michelin-csillagtól a kifőzdéig

Szintén vallási okokból nem árulnak sertéstermékeket. Ezt leszámítva az éttermek választéka széles: Gordon Ramsey Michelin-csillagos éttermétől az indiai vagy filippinó olcsó kifőzdékig minden megtalálható.

A katari konyhának tudtommal nincsenek különlegességei, a többi arab konyháéhoz hasonlóak az ízei, de ezekről keveset tudok mondani, mert gluténérzékeny vagyok és itt még a jobb éttermekben sem mindig lehetek biztos benne, hogy nekem megfelelően készítették az ételt.

A minisztérium nemrég iktatott be egy új törvényt mely szerint akár halálbüntetéssel is sújtható, aki lejárt szavatosságú terméket / termékből készült ételt ad el.

Sok élelmiszerbolt és étterem nem felel(t) meg az általános higiéniás követelményeknek. Több hentest is ismerek, ahol nincsen hűtőpult, csak a boltocska légkondicionált.

De több külföldi élelmiszer láncnak is vannak üzleteik Dohában, akik a világ minden tájáról kínálnak termékeket. Helyi feldolgozású gyakorlatilag nincsen. 2013-ban 3,98 millió tonna élelmiszert exportáltak az országba. Magyar Hajdú sajt, és magyar méz is kapható.

A kasszánál pakoló fiúk teszik az árut a szatyorba – sokkal többe, mint amennyibe mi magunk tennénk – majd ha kívánjuk, akkor kitolják a bevásárlókocsit az autónkhoz, igény szerint be is pakolnak. Minden sarkon van egy Juice-bár, ahol frissen facsart leveleket lehet venni.

Munka

A foci-vb miatt rengeteg építkezés zajlik Dohában és körülötte. A fizikai munkát az ázsiai munkások végzik, akik 2 év után mehetnek haza kb. 40 nap szabadságra. Változó, hogy ezután visszajönnek-e.

Az itteni keresetükből jó esetben a népesebb családjuk számára tudnak otthon jólétet biztosítani. Helyzetükkel és kizsákmányolásukkal többek között a FIFA és az Amnesty International foglalkozik, az Indexen is volt pár cikk. Várostól gyakran 1-2 órára lévő rettenetesen rossz körülményű táborokban élnek, a fizetésüket nem mindig kapják meg időben, útlevelüket elveszik. Ajánlom ezt a 6 perces kisfilmet:

Otthonhoz képest újdonság volt, hogy minden irodában, építési területen vannak teafiúk / -lányok, akiknek az a dolguk, hogy egész nap ellássák a többieket innivalóval. Vagy megtanulják, hogy ki hogyan szereti a kávét, teát, vagy hiába magyarázod, hogy mit szeretnél, mást kapsz.

A legtöbb helyi, de sok külföldi családnak van bejárónője, dadája, sofőrje, kertésze van, gyakran velük is laknak. A házakban, lakásokban ennek megfelelően van cselédszoba, cselédluk.

A velük való bánásmódon is próbálnak változtatni. Szerencsésebbek azok, akik nyugati családokhoz kerülnek, azt mondják, hogy ott nyugodtabb életük van, kevesebb eséllyel verik vagy kényszerítik őket a család férfitagjai „headache dutyra”.

Városszerte zajlanak építkezések: metróvonalak, utak, stadionok, szállodák stb. épülnek, az itt élő külföldiek nagy része az építőiparban dolgozik, ahogy én is. Mérnök vagyok, az egyik metróvonal építésén dolgozom már két éve.

munka előtti férfiak.JPGMunkakezdésre váró férfiak

Ezen a projekten a döntéshozók többsége nyugati országbeli. A rutinszerű munkákat filippinók, indiaiak, sri lankaiak végzik, de kivételek, ahogy mindenütt, nálunk is vannak. A fizetések alakulása is nemzetiségtől és beosztástól függ. A legalacsonyabb és a legmagasabb fizetés között 40-50-szeres különbség van.

Öltözködési szabályok

Az öltözködési szabályok sokkal enyhébbek, mint pl. Szaúd-Arábiában, de szigorúbbak, mint otthon. A muszlim nők többsége abaját visel – nagyon egyszerűen megfogalmazva: fekete vékony kabát, fekete kendővel elfedett haj és arc. Kisebbségben vannak azok, akik csak a hajukat takarják.

Az arab férfiak fehér „ingruhát”, thobát viselnek. A nők térdének és vállainak elfedése erősen ajánlott, de mostanában egyre többet látok trikós, miniszoknyás lányokat. Időről időre indul kampány a szolid, muszlim kultúrát tiszteletben tartó viselkedés betartása érdekében.

Megtörténhet, hogy egy parkból vagy plázából kivezetik azt, akinek a ruházata nem megfelelő. A szórakozóhelyeken azonban teljesen elfogadott, hogy a nők, talán még az otthonitól is többet mutató ruhát viselnek.

furdoruhás muszlim nő.JPGFürdőruhás muszlim nő

A hivatalos strandokon a férfiaknak shortot, a nőknek shortot és pólót vagy burkinit kell viselni, de a lakóházakhoz tartozó (szinte mindenütt van) medencéknél és a szállodák strandjain ugyanúgy lehetünk, mint otthon.

Jobban bíznak egymásban

Egyes felmérések szerint az egyik legbiztonságosabb országok közé tartozik a fent már említett szponzorrendszer szigorúsága miatt, mások azt mondják, hogy itt is vannak bűntények, csak nem kerülnek nyilvánosságra. Sajtószabadság itt még nincs.

Én biztonságban érzem magam. Ha nem zárom be az ajtót, nem rabolnak ki, autólopásokról sem tudunk (mihez is lehetne kezdeni egy ellopott autóval egy apró félszigeten), viszont gyakori, hogy járó motorral hagyják az autót, míg elintéznek valamit, hogy ne melegedjen fel a kocsi.

Szerintem az emberek jobban bíznak egymásban és ezt szeretem. Számla nélkül is ki tudok cserélni bármit, garancia papír nélkül is vállalnak javítást, a boltban sosem kell szorongatnom a táskámat, tudom, hogy ha a bevásárlókocsiban hagyom, akkor az ott is marad.

sivatag.JPG

A KRESZ, ami egy vicc

Érkezésem másnapja óta vezetek, de vannak, akik túl veszélyesnek ítélik meg. Ezt mindenki döntse el maga, szerintem szabálykövetőbbek itt, mint Kairóban, de rosszabb a helyzet, mint otthon.

Tömegközlekedési hálózat nincsen, ezt tervezik fejleszteni a vb-ig. Akinek nincsen autója, az a munkáltatója által biztosított kisbusszal közlekedik a munkahelye és a lakhelye között vagy sofőrje van.

Taxit fogni nem túl könnyű, a magántaxisok elérhetőbbek, de drágábbak. Szinte természetes, hogy az úticél megközelítését tudnunk kell, különben az angolul alig tudó vezető nem biztos, hogy az akár ismertebb úticélt is megtalálja.

Legkedveltebb autótípusok a terepjárók: Land Cruiser, Pajero, Armada, Prado, Hummer. Gyakoriak a drága élményautók is. A nagy fogyasztás nem probléma, a benzin ára 60 forint körül van. Nagyobb autó nagyobb biztonságot is jelent.

Dohát a három sávos körforgalmú kereszteződések jellemezték, de elkezdődött ezek jelzőlámpás csomóponttá való átalakítása. Az utak szélesek és zsúfoltak. Az agresszív sofőrökön túl az is gondot okoz, hogy sokan nem is ismerik a közlekedési szabályokat.

Az itteni autós iskolában nem említik, hogy érdemes indexelni, lámpát kapcsolni, elsőbbséget adni. A KRESZ-könyvük nevetséges. De a sofőrök többségét kitevő ázsiaiak sincsenek tisztába a szabályokkal, bámulnak maguk elé és mennek.

Nem túl gyakori, hogy esik az eső, de olyankor a forgalom lelassul. A legrosszabb mégis akkor, amikor köd van, olyankor még ha a látási viszonyok engednék is, akkor sem haladnak az autók. A ködlámpát hírből sem ismerik, bevett szokás vészvillogóval 15-20 km/h-s sebességgel haladni köd esetén.

Lakhatás

Az itteni társadalmi hierarchia alján lévő emberek táborokban laknak, a leggazdagabbak valóban óriási palotában élnek. A két véglet között mindenki az anyagi helyzetének megfelelő megoldást választja, ami mindenképpen sokkal-sokkal drágább lesz, mint otthon.

A Közel-Keleten itt a legdrágábbak a lakhatási költségek, az albérletek évi 6-7%-kal drágulnak átlagosan. A választék széles: ágybérlet, szoba megosztás, saját szoba, lakásbérlés, házbérlés.

A belvárosi rész keletiesebb jellegű, munkaszüneti napokon több száz itt dolgozó keleti lepi el tereket, parkokat és tölti a napot a szabadban a szűk otthonuk helyett.

belvárosi látkép.JPGBelvárosi látkép

A gyerekes családok szívesen választják a compoundokat, azaz az olyan telepeket, ahol több ház van egy kerítésen belül, biztonsági szolgálattal, közös játszótérrel, társasági helyiséggel, tornateremmel, esetleg kisbolttal, saját vagy közös medencével. Sok nyugati lakik az üzleti városrész felhőkarcolóiban vagy a két mesterséges szigetre épült toronyházakban.

Dűnecsúszda és tevefutam

A mindennapok nagyrészt munkával telnek, de van lehetőség szórakozásra is, még ha kevesebb is, mint máshol. Az adódó programokat én legalábbis sokkal jobban értékelem, mint otthon.

Szerintem a legjobb dolog kimenni a városból. Szerencsére az ország tengerpartja és sivatagja nagyjából érintetlen, tehát ha megfelelő az autónk, akkor bárhova mehetünk.

Hétvégére, akár éjszakára is el szoktunk menni a sivatagba. Választunk egy jó helyet a tengerparton, fürdünk, pihenünk, grillezünk, sörözünk. Sütöttünk már szalonnát is. Barátaink a snowboardjukkal szoktak csúszkálni a dűnék tetejéről a vízbe. Élvezetes dolog az is, amikor az autóval megyünk fel és le a dűnéken. Nehéz ezt leírni, de tényleg jó.

autózás a dűnéken.JPGAutózás a dűnéken

Sokféle vízisportot is lehet űzni, amikor az időjárás engedi. Vitorlázás, hajókázás, parasailing, padleboat, jetski is van itt. Az országot keresztbe és hosszába is be lehet járni pár óra alatt.

vizisportoló arab kisfiúk.JPG

Az autópályán 120 km/h a megengedett maximális sebesség, betartásukra trafipaxokkal ügyelnek. A bírságok elég magasak, piroson való áthajtásért, sebesség túllépésért 30.000 forintnyi a büntetés.

Az északi rész legnagyobb látványossága Al Zubara erőd, ami az UNESCO Világöröksége része tavaly óta. Biztosan okkal került fel a listára, én csak egy pöttömnyi építményt látok benne, amit maximum 10 perc alatt körbe lehet járni.

Nyugaton található egy városka, ahová csak az olajkitermelésben dolgozók mehetnek be, magas fal veszi őket körbe. Az utak az olajmezőkön át mennek, de Bahreinnel ellentétben itt nem engedtek minket közel a kutakhoz, az úton tilos megállni és fényképezni is.

A hűvösebb hónapokban hétvégenként vannak tevefutamok. Az iszlámban a fogadás nem megengedett, de én így is élvezem. Ma már csak robotzsokék hajtják a tevéket, ezért a pálya mellett mennek autóval az irányítók, majd mögöttük autózunk mi, a nézők.

Teveverseny előkészülete.JPGTeveverseny előkészülete

Ahol feláldozták Malackát

Katar törekszik a világ kulturális életében betöltött szerepének a növelésére. Az uralkodó emír nővére befolyásos személy a nemzetközi kulturális életben is (a 100 legbefolyásosabb ember között van).

A város kulturális központja a Katara nevű városrész. Több kiállítóteremnek, műhelynek, hangversenyteremnek, operának, amfiteátrumnak és különböző nemzetek ételeit kínáló jó éttermeknek ad otthont a tenger part.

A Katari filharmonikusok közt sok magyar zenész van, hangversenyeik mindig nagyon jók szoktak lenni. Igazi színtársulat sajnos nincsen. A mozifilmekből az iszlámmal össze nem egyeztethető elemeket kivágják, viszont a művészfilmek kedvelői el vannak kényeztetve, ugyanis a Dohai Filmintézet havonta 2-3 újdonsággal is jelentkezik.

Az otthonihoz képest sokkal kevesebb könyv és könyvesbolt van itt. Korábban azt hittem, hogy nincsen rá igény, de később olvastam, hogy a könyvet engedélyeztetni kell forgalmazás előtt, hogy nem tartalmaz-e a muszlimokat bántó tartalmat. Így lett a cenzúra áldozata A. A. Milne Micimackója is szegény Malacka miatt és hasonlóan járt a Vaddisznó is, akinek a jelenetét kihagyták az Oroszlánkirályból.

Kereszténység

Keresztet sehol sem szabad kitenni vagy viselni. Az irodába felállított, előre engedélyezett karácsonyfa is kisebb vitát kavart nálunk tavaly. Ennek ellenére állami támogatással a város szélén épült egy hatalmas keresztény centrum, evangélikus, katolikus, ortodox templomokkal.

A vasárnapi istentiszteletet pénteken tartják, hogy illeszkedjenek az időbeosztásunkhoz és nem csak angolul, hanem tamilul, franciául, malájul, arabul, spanyolul, urdu és más kisebb nyelveken is.

Pár érdekesség

• Gyerekülést / biztonsági övet nem használnak, babák ülnek első ülésen szülők ölében, akár a vezetőjében is
• Rádióban a hírek első mondata: Sheikh Tamim bin Hamad Al Thani (az emír) ezt és ezt csinálta ma: levelet írt / kapott, telefonált, utazott stb.
• Az emír és az édesapja, a 2013-ban lemondott emír fényképe a legtöbb épületben látható. Tisztelik és szeretik őket.
• A McDonald’s vállal házhozszállítást
• Nincsenek óriásplakátok
• Nő és férfi elméletileg csak házastársi viszonyok között élhet egy fedél alatt

A kommentelési szabályokról itt olvashatsz.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Katar

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr316220802

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.05.28. 06:53:33

Végre egy jó írás. Nem találtam benne hibát se.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.05.28. 07:03:55

Nagyon jó, hiánypótló írás.

Ezen jót mosolyogtam: "akár halálbüntetéssel is sújtható, aki lejárt szavatosságú terméket / termékből készült ételt ad el."

Mennyi kivégzés lenne nálunk....
:D

Morgo1229 2014.05.28. 07:13:24

Nagyon jo kis poszt. Gratulalok. Egyebkent mennyi penzt kapnak havonta az allamtol a katariak ?

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.05.28. 07:21:23

Jo poszt, bamulatos a kep a homokos tengerpartrol!

Koszonjuk!

tableno 2014.05.28. 07:52:08

Nekem is nagyon tetszett, gratula!

Imre apó 2014.05.28. 07:56:27

Jó reggelt :)))

A poszt nagyon jó, itt nem lehet rosszat mondani, ahogy Max árgus szemeivel átrágta magát az íráson, tehát, hibátlan. Az írás szabályosan olvastatja magát.

Katar nincs a bakancslistámon, és nem is fog felkerülni.

Kösz a posztot!

nyuszigonosz 2014.05.28. 08:05:57

Nagyon szépek a képek és a poszt is nagyon jó.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.05.28. 08:14:42

Az írás jó, de mindig eszembejut, hogy mi lesz ezekkel az olajgazdag országokkal, ha már nem tör fel a föld alól a pénz?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.05.28. 08:16:12

Ezt nem kellett volna kirakni.
Miröl fogok írni este?
Az egész napi (teljesen jogos) hozsannátokról?
:)))))))))))))))))))

Imre apó 2014.05.28. 08:23:07

@diggerdriver: Akarsz mára szabit?? :)))))))))))))))))))

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.05.28. 08:35:26

@Zka:
Carpe diem!

Teged mennyire erdekelne ez, ha mar ma sem tudna a bank kezelni a penzed, annyi a digit benne?
Engem biztosan nem :)

200 ev mulva jelentkezo problemat majd 200 ev mulva kell megoldani.

Imre apó 2014.05.28. 08:36:13

@diggerdriver: Nem! MO-én élek :)))))))))))

Evain 2014.05.28. 08:46:13

Huh, belegondoltam milyen lehet gluténérzékenyen beilleszkedni egy egzotikus országba. :o Hát le a kalappal.

Kivételesen most kedvet kaptam Katarhoz. Főleg a közbiztonság miatt.
Azt viszont képtelen vagyok felfogni, hogy egy kultúra megengedheti magának a nannyk headache dutyra tartását...

De beszélgessünk inkább az építészetről. Na, az első fotókon látható épületek testesítik meg számomra a modern, mesés keletet. Szerintem nagyon jó érzékkel ültették át modern anyagok felhasználásával a helyi jellegzetes építészeti stílust. Nekem tetszik. :)
Úgyhogy körkérdés: hol mennyire követelik meg egy adott építészeti irányzat betartását városkép megőrzése címén?

Imre apó 2014.05.28. 08:48:31

@Zka: Én szeretnék addig élni, mire az bekövetkezik:))))))))))

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.05.28. 08:51:41

@Zka:
1-2 orszag eseten talan, de szerintem nagyobb a fustje, mint a langja.
Norvegia meg messze nem termelt ki mindent. Az USA sem, bar nem tudom hogyan all most Alaszka.
Oroszoknal sem hiszem, hogy a mi eletunkben elfogyna.

Es ki tudja, hogy hol vannak meg lelohelyek, amik nem nyilvanosak vagy meg sem talaltak?

Don McKartasch? ;)

Imre apó 2014.05.28. 08:56:17

@Evain: Rögtön egy gondolat a "Belvárosi látkép". Ez mennyire jó, ha már ennyire gazdagok? Szerintem ez nem illik ide. Csak szerintem.

Evain 2014.05.28. 08:56:36

@Kövérmadár [swe]: és onnantól erkölcsileg meg morálisan elfogadhatóvá válik? Csak mert igény van rá? :o
Ez nálam a heveny kézlengetős mammamíát kiváltó eset.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.05.28. 08:59:11

@Evain:
Korvalasz: elkepzelesem sincs. Videken egyen veralafutas szinu hazak vannak, szerintem undoritoak :)
Van 1-2 szep, feher diszteglas haz is, azok nagyon tetszenek.

Evain 2014.05.28. 08:59:14

@Imre apó: Nem hát. Nem is azokról beszéltem. Egységes minőségű városkép az eléggé utópisztikus sajnos. :(
Amíg nem lesz midnenkinek ugyanaz az igénye a környezetével szemben, addig ez nem fog megvalósulni.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.05.28. 09:14:07

@Evain:
Ezt mar tegnap megragtuk :)

Mindenki szabad akarattal rendelkezik, mindenki felelos a donteseiert. Ki a folyamatos fejfajasert, ki masert...

2014.05.28. 09:14:35

Hat Szaudihoz kepest egy liberalis fertonek tunik a hely, de orulok hogy vegre valaki egy normalis irast kuldott a tersegbol. Annyit tennek hozza, hogy ez egy mitosz hogy a vendegmunkasok csaladja remekul megel a hazakuldott fizetesukbol. Valojaban szinte minden esetben becsapjak ezeket az embereket, akik sokkal rosszabb korulmenyek koze kerulnek a Kozel-Keleten mint amilyenben otthon (pl. Nepalban) voltak. Kb. olyan helyzetben vannak - csak meg rosszabban - mint az emberkereskedok aldozatai Europaban. Miutan megerkeznek, azonnal elveszik az utleveluket tehat nem hagyhatjak el az orszagot, es szinte semmi penzt nem adnak nekik, mikozben sokan hatalmas penzeket, az egesz csaladjuk tobb evi bevetelet fizettek ki a kozvetitoknek azert hogy behozzak oket az orszagba. Rengetegen meghalnak, megserulnek munka kozben. Ez tortenik a ferfiakkal, a noket pedig, akik maganhazaknal dolgoznak, szexualisan kihasznaljak es sokszor fizikailag is bantalmazzak, terrorizaljak a csaladok.

Imre apó 2014.05.28. 09:15:09

@Evain: az 1,8 milliós lakosságnak csupán egyhatoda katari állampolgár (a többiek vendégmunkások), akiknek jövedelme magasabb, mint a világ bármelyik más országának polgáraié.
11 ezer négyzetkilométer Katar területe és csak az egyhatoda katari, nem értem, hogy ott ahol a vagyon akkora. Persze a vendégmunkásoknak én se építenék gyönyörű házakat, akik ugye a többség. Nehéz ez a téma, + nem én döntök.

Evain 2014.05.28. 09:28:14

@Kövérmadár [swe]: Jójó, csak tudod, hogy nekem az au pair téma a gyenge pontom. :)

@Imre apó: ezért írtam, hogy amíg nem lesz mindenkinek ugyanaz az igénye a környezetére, addig ez nem csak anyagi okokból nem tud megvalósulni. :)

2014.05.28. 09:32:02

@Kövérmadár [swe]: Kicsit romanticizaltnak tunik ez a kep, hogy a felesegnek 'faj a feje' ezert a kieleguletlen ferj 'elcsabitja' a cseledlanyt. Az igazsag a legtobb esetben inkabb az, hogy a hazassagokat a szulok szervezik (pl. elso unokatestverek kozotti hazassag gyakori), sokszor egyik fel reszerol sincs vonzalom mar az elejen sem, plusz sok ferfi nyiltan semmibe veszi a feleseget, ami nem igazan segit abban hogy a no vonzodni kezdjen hozza. Aztan persze nagyon sok ferfinak van masodik, harmadik felesege (legalabbis mifelenk), plusz prostikhoz jar rendszeresen kulfoldre, plusz meg lefekszik mindenkivel aki a kozelben van, akar akarja az illeto, akar nem (ha olyasvalakirol van szo akinek nincs mas valasztasa - cseled, beosztott). De tutira a feleseg hibaja minden, aki nem fekudt le a ferjjel...

Sesamelmo (Q) 2014.05.28. 09:35:06

Sziasztok!

Én vagyok a szerző. Köszönöm a kedves kommenteket. Nem tudjuk, hogy mennyit kapnak a katariak, de eleget. :)

Pernilla 2014.05.28. 09:37:04

@Sesamelmo: Szia! Remek írás lett, köszönjük!
Ha jól értem az írásból, építőmérnök vagy? Hogy kerültél pont Katarba? :)

tableno 2014.05.28. 09:44:26

@Mirjam2: basszus, és még ezek pofáznak "erkölcstelen Nyugat"-ról...

tableno 2014.05.28. 09:51:25

@tableno: amúgy állítom, hogy az izraeliek jobban bánnak a palesztinokkal, mint az olajsejkek szegényebb hittestvéreikkel...

Ugyandehogy (törölt) 2014.05.28. 10:00:22

szeretemposzt

hogyan kerul ilyen helyre az ember ?

Sesamelmo (Q) 2014.05.28. 10:00:29

Nyuszigonosz:
A korábbi Emir (a mostani édesapja) virágoztatta fel Katart és szép terveik vannak. Talán a felesége ismertebb, Sheikha Mozah. Külföldön tanultak, számoma nagyon szimpatikus vezető. A távlati terv, hogy az ország kulturális és sport centrum legyen. Kézilabda vb-t is fognak szervezni, Az, hogy ezt sikerül-e elérni nem tudom, de erősen próbálkoznak.

Evain: építészet… hááát. Történelmük nagyon nincsen, így csak régies épületet építenek, ami vicces. A városkép vegyes. Felhőkarcolók, szebb-rondább pár emeletes lakóházak, villák, tákolmányok. Jellemzően külföldön terveznek meg mindent, nem túl sok helyismerettel. Vannak Londonban dolgozó barátaim, akik ide tervezgetnek, pedig sosem voltak itt. A belvárost most (most = évek) rehabilitálják. Lerombolják azokat, amik olyanok, mint a ronda képen és modernet építenek. Csak a rondában sok szegény munkás lakik. Látszik a képen, hogy a tetőt megtoldották egy-két bodéval még, Ők ki fognak szorulni a város peremére. Erre is van persze terv, pl. nemrég nyilt egy sportcentrum és talán bevásárlóház az ipari területen, ahol sok munkás lakik. És igen, nagyon nem jó itt gluténérzékenyen.

Mirjam2: Igen, igazad van teljesen. Te is itt élsz? Rossz a helyzetük, elveszik gyakran az útlevelet, írtam , hogy az Amnesty küzd ez ellen. A video szerintem nagyon jól mutatja a helyzetet. Nem jó nekik egyáltalán, de az otthoni munkátlan/fizetéstelen létből kiút LEHET. A teafiúkkal szoktam kicsit beszélgetni, akik közül szintén volt olyan, aki nem kapott fizetést, a cégünk panaszkodott erre az övénél, erre megfenyegették őket, hogy soha többé ne merjék bevallani, ha bajuk van, azt kell mondaniuk, hogy igen, kapnak fizetést. Ők van, hogy éhesek, mert nincs miből ennivalót venni. Igen. A másik teafiú másik cégtől van nálunk, ő küldi haza a pénzt és a család köszöni szépen jól van.

Pernilla:
Igen, építőmérnök vagyok. M4 metrónál dolgoztam otthon a Hídépítőnél és az alagutépítők vezetője a munka vége után másik céghez ment, itt kapott állést és kérdezte jövünk-e. Jöttünk.

Evain 2014.05.28. 10:02:55

@Mirjam2: egen, erről beszéltem. Ez nekem nagyon nem fér össze az értékrendemmel. :(
Mondjuk erről mintha már lett volna szó korábban, hogy mennyire okoz orvosi problémát a közeli családtagok házassága, mivel ez teljesen elfogadott ebben a kultúrában, de nem tudom mi lett a vége.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.05.28. 10:04:59

@Mirjam2:
Mas vilag... de valoban erdekes, amit @tableno: irt. Mi, a nyugati ember vagyunk a romlottak :)

Pernilla 2014.05.28. 10:05:17

@Sesamelmo: :)
És az M4-hez hasonlítva mennyire megy flottul ott az építés? Pontosan mi a te feladatod ott? (én is építőmérnök volnék...)

Herr Géza 2014.05.28. 10:06:12

@Sesamelmo: 1+

"...itt kapott állést és kérdezte jövünk-e. Jöttünk."

Ilyen czellálatlanul egyszerü tud néha lenni az élet..... :))))

Evain 2014.05.28. 10:07:33

@Sesamelmo: "Vannak Londonban dolgozó barátaim, akik ide tervezgetnek, pedig sosem voltak itt."

Na, erre azért megemelkedett a szemöldököm... :s De mint mondottam volt, egy építészetileg egységes minőségű város eléggé utópisztikus, még akkor is, ha lenne rá pénz.

Miket tudsz enni? Azon túl, hogy pékárut ugye nem.

Herr Géza 2014.05.28. 10:08:04

@Herr Géza: Sorry: czellálatlanul=cizellálatlanul (kimondani sem egyszerü :DD)

Sesamelmo (Q) 2014.05.28. 10:08:10

@Evain: okoz.... azt mondják, hogy itt vannak a legjobb genetikusok vagy hogy a legtöbb jó genetikus velük foglalkozik. Aki teheti Londonba jár dokihoz. Van egy kis csoport - természetesen szigorúan csak nők - akikkel összejárunk a gluténmentes élet miatt és kérdeztem, hogy mit ajánlanak, hova menjek ellenőrzésre. Hát Londonba :D :D
Van, aki a szerelem szabadságára hivatkozik, van, aki arra, hogy így családban marad a vagyon..... Ezt én úgysem értem meg sosem.

Ugyandehogy (törölt) 2014.05.28. 10:09:00

es mit csinalsz pontosan,mi a feladatod?
hogyan fogadjak a noi dolgozokat?
td milyen rzhaban jarsz?
egyedul elsz?

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.05.28. 10:16:28

nekem a muzulmán többség úgy jön csak ki, ha az indiaiak nagy része is muzulmán, figyelnek erre, hogy inkább muzulmánok legyenek a vendégmunkások, vagy tökmindegy, úgyis kussoljanak?
akivel siklóernyőztem a múlt héten, az a nepáli srác valahol kint az öbölben szerezte a képzettségeit, azt mondta, szerencsés volt, hogy mindenféle adventure sport biztonságtechnikával foglalkozott angol cégnél, és nem felhőkarcolót épített. a guesthouseban a mindeneslány 22 éves, de már lehúzott pár évet Katarban, nemigen vágyik vissza, és semmit nem beszél. a guesthouse manager tizenévesen Indiában volt cseléd egy gazdag családnál. és ő még "jó családból" van, az apja gurka harcos volt évtizedekig, a brit nyugdíjból most elvan a család, a gyerekek egyetemre járnak.
nem Katar, hanem Emirátusok, én ezen borultam ki nagyon tavaly, emlékszem is, hogy egyszer linkeltem itt Mirjamnak és beszélgettünk is róla.
www.huffingtonpost.co.uk/alastair-sloan/uae-death-sentence_b_4233116.html
egy indiai takarítót ítéltek halálra egy kislány megerőszakolásáért - amit úgy tűnik igazából egy családtag követett el, de így teljes a "saving face".
nem találom, hogy azóta mi történt vele.
az az igazság, hogy én félnék.
és igazából egy cseppet se változott a világ a rabszolgatartó társadalmak óta, csak mostmár nincsenek szemtől szembe rabszolgáink.

Imre apó 2014.05.28. 10:18:21

@Sesamelmo: Mint már írtam, olvastatja magát az írásod, :)

Kösz, remek.

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.05.28. 10:21:42

Az írás nagyon jó, nagyon tetszik, semmi pénzért nem mennék ilyen kaliberű országba. Igen, mert én ilyen erkölcstelen európai vagyok.

@Zka:
Gazdasági/társadalmi összeomlás.

@Mirjam2:
Miért ott milyen? Mit keresel te ott? A sok pénzen kívül. Számomra így olvasás után Katar is élhetetlennek tűnik. Bár gondolom a sok pénz biztos kárpótol valamennyire de én cefetül érezném magam egy ilyen helyen szerintem. Kongának a fejemben az imák, rémálom.

"Itt a nem muszlimok számára is tilos nyilvános helyen enni, inni, dohányozni és tudomásom szerint hangosan zenét sem tanácsos hallgatni a böjt órái alatt."

"Megtörténhet, hogy egy parkból vagy plázából kivezetik azt, akinek a ruházata nem megfelelő. A szórakozóhelyeken azonban teljesen elfogadott, hogy a nők, talán még az otthonitól is többet mutató ruhát viselnek."

"Az egész országban összesen egy darab alkoholbolt van. Ahhoz, hogy beléphess oda (!!!) és vásárolhass, a munkaadódnak kell írnia egy beleegyező levelet, megadva a fizetésed nagyságát. Ez alapján a bolt kikalkulálja, hogy havonta mennyit költhetsz el náluk."

Erről az alkoholról meg egy iráni srác blogja ugrott most be, aki Pestre szabadult fel tanulni és mennyországként élte meg hogy nálunk szinte mindent szabad. A képmutató hazájában meg félve kell házibulit tartani, közben meg a lakosság negyede heroinfüggő.

Gondolom a legtöbb embernél a pénz motivál csak, mert olvasás alapján ez egy élhetetlen hely egy európai ember számára.

Sempronius89 2014.05.28. 10:21:42

sportgeza.hu/futball/2014/04/05/igy_lesz_beloled_rabszolga_katarban/

Aha szimpatikus rabszolgatartók ezek, arra meg lehet verni, hogy az utcák biztonságosak, ha közben a kétkezi munkás élete semmit sem ér.

Imre apó 2014.05.28. 10:21:48

@Kövérmadár [swe]: Milyen "mi" talán te? :))) romlottak, ej ej!!!!

tableno 2014.05.28. 10:27:17

@Chang Yai: A tévében egyszer láttam egy riportot egy francia fociedzőről, akit meghívtak Katarba egy helyi csapathoz. Kb egy évig nem is volt semmi gond, de aztán a csapat új tulajdonoshoz került, aki minden konkrét ok nélkül beszüntette az ezdőnek adott fizetést. Viszont kirúgni sem volt hajlandó őt, így a katari törvények értelmében az illető nem kaphatta vissza az érkezéskor elvett útlevelét, és nem hagyhatta el az országot, hiszen továbbra is kötelezte őt a munkaszerződés (a tulajt persze ugyanez a szerződés a bérfizetésre kötelezte volna, de külföldivel szemben MINDIG a helyinek van igaza). Ja, és persze ugyanezért más munkát sem vállalhatott. A szerencsétlen francia ezek után még két évig rostokolt Dohában, és az otthoni megtakarításait kellett felélnie, hogy ne kerüljön az utcára, és haljon éhen. Na akkor elhatároztam, hogy arra a tájékra akkor sem megyek, ha az ezeregyéjszaka kincsét ajánlják fel!

tableno 2014.05.28. 10:28:58

Arra azért kíváncsi vagyok, mit fog ehhez szólni Panda, aki feszt állítja, hogy Katarhoz képest Nyugat-Európa koszlott putri... :)

**mimi** 2014.05.28. 10:31:03

de jó kis írás !:)))))
én is kedvet kaptam Katarhoz ! :)
Jól értettem a posztoló nő????
mert akkor főleg le a kalappal...

Sesamelmo (Q) 2014.05.28. 10:37:44

@ Pernilla: itt kicsit mást csinálok, mint otthon. A Gellért téren dolgoztam és a munkaterületre is kijártam. Itt ezt inkább nem, a szerződéses osztályhoz csatlakozttam, ülök az asztalomnál é ski sem dugom az orromat.

@ Herr Géza: ez nem cizellálatlanul egyszerű. Három projectről volt szó: Isztambulba biztosan menni akartam vele, Sztpétervárra talán, Dohába semmiképp. És mégis.

@ Evain: az elmúlt két évben sokat javult a helyzet. Először egy szállodában lactam, ahol 3 hét után sem tudtak reggelit adni, pedig négy csillagjuk is van és világhírű szállodaláncnak nevezik magukat. Az elején rosszabb volt. Már van itt EGY gm pékség és a boltokban is egyre több dolog van, csak mint minden más, ez is kiszámítathatatlan. Megjön a szállítmány vagy nem. Áll a kikötőben vagy nem. Hol van gluténmentes liszt, hol nincsen. Otthonról hozok sok mindent, néha az Emirátusokból rendelek. Ebédet általában magamnak főzök, kenyeret és sütit is sütök. Gyakori, hogy azt válszolják, nem Madam, nincs a hozzávalók közt a gluten. Jó :) Van pár étterem, akik értik és az amerikai láncok allergéninfójában megbízom. Sajnálom, hogy sok dolgot nem tudok megkostólni.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.05.28. 10:41:09

@tableno: konzulátus, követség, jelenteni, hogy elveszett az útlevele? csapott nagy zajt az otthoni sajtóban, hogy vigye valaki haza? azért a francia diplomatákból többet kinéznék egy ilyen esetben, mint mondjuk az indiaiakból vagy filippinókból. elhiszem, csak nagyon furcsa.

alapszabály, hogy az útlevelemet nem adom senkinek, titkárnő lefénymásolja az új vízumomat, visszaadja. nem szoktam hurcolászni (pedig mindig kéne), de Burmában mindig a táskámban volt párszáz dollárral, sose lehet tudni alapon, hogy esetleg mikor kell szaladni a repülőtérre. szerintem azért én itt meghúzom a határt :-)
juteszembe, volt egy kollégám, aki megjárta a börtönt egy éjszaka erejéig, miután valami rövidzárlat miatt kiégett a bérelt lakása Yangonban (szerencsére ő nem volt otthon). nagyon meglepődtem, hogy utána nem pucolt. pár hónappal később egy thai börtönben találta magát hetekig, miután kiderült, hogy az előző munkaadója hamisította a munkavállalási engedélyében a hosszabbító pecséteket, és megfenyegették, hogy ne hívja a konzulátusát. azóta se jutott el a sajtóhoz a hír, pedig az ilyenekből nagy cirkusz szokott lenni azért Thaiföldön. ez már nekem is jel lett volna, hogy vissza kell menni Európába, de asszem aláírt még egy évet Yangonban.
az ember mindig reménykedik, hogy az ilyesmik csak mással történnek. és persze ezért is jó olyan munkaadót találni, akiben bízik az ember, és még senkit nem hagyott cserben, mert sokszor másra nem lehet számítani, csak egy olyan fehér (!!) főnökre meg a tolmácsára, aki a nap minden órájában bármit megtenne az alkalmazottjáért.

Sesamelmo (Q) 2014.05.28. 10:44:58

Ha van rá igény, akkor írok még posztot, sokan kérdezitek, mit csinálok, hogy élek. Határátkelúvel abban maradtunk, hogy igény szerint folytatom.

@Chang Yai: igen, a munkások többsége is muszlim. Az utleveledet muszáj odaadnod, abba teszik a vízumot és az nem egy óra, hanem pár nap. Igazad van amúgy teljesen.
@Mimi: igen, nő vagyok , aki nem ehet glutént és ráadásul kutyám is van, ami itt nem jó pont.

Evain 2014.05.28. 10:47:49

@Sesamelmo: Huh, ez nagyon nehéz lehet. Nálunk tejfehérje érzékeny van a családban, amivel otthon teljesen jól elvagyunk, már beleszoktunk, de az utazást nagyban megnehezíti, hogy olyan cuccokat is vinni kell magunkkal, amit egyébként nem kéne.
A glutén meg pláne nehézkes akkor, ha az ember hozzá volt szokva korábban a pékáru fogyasztásához. (most az egyéb rejtett gluténról nem is beszélve).
Szóval tiszteletem, nem könnyű így élni. :)

tableno 2014.05.28. 10:48:49

@Chang Yai: "konzulátus, követség, jelenteni, hogy elveszett az útlevele? csapott nagy zajt az otthoni sajtóban, hogy vigye valaki haza?" - ezt mind megpróbálta az illető. A követség kérését elutasították a helyi hatóságok (a franciák nyomásgyakorló képessége már nem a régi...), a francia sajtóban pedig akkora zajt csapott, hogy kiment Dohába a francia TV interjút készíteni vele - hiába. Sajnos Katarban törvény írja elő (a posztban is említik), hogy a külföldi munkavállaló útlevele a munkáltatóhoz kerül, és annak engedélye nélkül nem hagyhatja el az országot. Nagyon vigyázni kell azzal az országgal, mert könnyen csillogó luxusbörtönné válhat...

2014.05.28. 10:54:07

@tableno: Persze hogy erkolcstelen, milyen erkolcstelen mar hogy egy no megvalaszthassa, kivel fekszik le, meg egy munkas hogy kinek dolgozik es mennyiert!

tableno 2014.05.28. 10:55:42

@tableno: "kiment Dohába a francia TV interjút készíteni vele - hiába" - mármint az interjút elkészítették, csak nem volt semmi eredménye.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.05.28. 10:56:23

@Imre apó:
Romlott vagyok, elismerem! Sosem allitottam az ellenkezojet. Olyan "na szoval"-t tudnek rittyenteni onmagambol, hogy meg az unokaid is csak neznenek. ;)

Gonosz vagyok, lelketlen, penzcentrikus es szexmanias. Es ezek voltak a jo tulajdonsagaim ;)

@Sesamelmo:
Szuper! En is bejelentenem az igenyemet a folytatasra. :)

KoNor_engineer 2014.05.28. 10:58:02

@Sesamelmo Gratulálok, nagyon jó írás. Az olvasottak után úgy érzem, nem Katarban indítom a nemzetközi mérnöki karrierem (még úgy sem, hogy 'liberálisnak' számít az ország). Bár van az a pénz, amiért élnék/dolgoznék ott, de annyit úgysem fizetnének :) Szakmailag mennyire kihívás az ottani munka?

"Keresztet sehol sem szabad kitenni vagy viselni." Anyátokat! Aztán milyen picsogás volt, amikor Európában a burka viselését korlátozták néhány helyen. Bár ez egy érdekes kérdés: saját hagyományok ápolása vagy a befogadó ország hagyományainak tisztelete?

2014.05.28. 10:58:15

@Sesamelmo: Most mar majdnem egy eve Szaudiban vagyunk, azelott eltem Indiaban ill. voltam parszor Nepalban stb., ennek alapjan irtam hogy sok munkas sokkal rosszabb helyzetbe kerul a Kozel-Keleten mint amilyenben otthon voltak. Nyilvan van aki szerencsesebb, van aki kevesbe.

andaluzkutya 2014.05.28. 10:59:23

@tableno: egy éve cikkeztek itt arról, hogy a régióban (talán nem Katarban) egy ott dolgozó norvég nőt egy munkatársa megerőszakolt, ő a saját normáinak megfelelően feljelentést tett, így másfél év börtönre ítélték házasságtörésést, mivel férfiember nem erőszakol. Ott is mindent bevetettek diplomáciai szinten, a nő azóta is börtönben van. Annyit tudtak tenni, hogy felhívták a régióban dolgozó nők figyelmét arra, hogy lehetőleg ne menjenek sehova senkivel egyedül, ill. ha megtörténik a baj, akkor először a helyi képviseletükkel vegyék föl a kapcsolatot...

Sesamelmo (Q) 2014.05.28. 11:00:05

@ tableno: velem van az utlevelem, de kilepesi engedélyt kell kernem. Mivel nyugati fehér galléros vagyok, ha akarom, egy bizonyos osszegert vehetek egy évre szolo kilépési engedélyt, az én cégem (osztrákok) ezt engedi.
Van ennek előnyes és hátránya is.

Sesamelmo (Q) 2014.05.28. 11:01:54

@ andaluzkutya: Dubaiban. Az a történet még innen nézve is furcsa volt egy picit.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.05.28. 11:02:50

@Sesamelmo: Ha van időd, akkor mindenképpen írj még kérlek.
Az utóbbi hónapok messze legjobb posztja volt a mai. Különleges helyről egy részletes beszámoló. Szuper!

Nem tudom, hogy a fennt említett sorrend időrendben volt-e, de ha igen, akkor egy szentpétervári beszamolóval ide gyorsan, de ízibe! :)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.05.28. 11:03:41

@andaluzkutya:
Vajon ha letepem a szomaliai nokrol a zsakruhat, mondvan ember nem jar hullazsakban, akkor mit szolnanak a muzulmanok?

Persze csak elmeleti sikon ;)

tableno 2014.05.28. 11:03:42

@Mirjam2: Szaudiról nem akarsz írni? Nagyon érdekelne! Él ott egy nagyon jó arab barátom, aki mesélt róla, de persze az ő szemszöge teljesen más.

andaluzkutya 2014.05.28. 11:05:30

@Sesamelmo: lehet. Mindenesetre rámutat, hogy nem árt tisztában lenni a helyi szokásokkal/kulturűlis normákkal :)

Mr Long 2014.05.28. 11:05:47

@Sesamelmo: A metro beruhazasokban dolgozol, ha megkerdezhetem?

2014.05.28. 11:07:07

@Sesamelmo: @Chang Yai: En nem adtam nekik oda az utlevelemet, bar megfenyegettek hogy kirugnak. Mondtam hogy oke, inkabb tavoznek az utlevelemmel egyutt, mint hogy odaadjam. Ez regen volt, nem rugtak ki :). De amugy sem hagyhatom el az orszagot a munkaado altal lepecsetelt 'exit visa' nelkul, tehat az utlevelem onmagaban semmit sem er.

andaluzkutya 2014.05.28. 11:09:00

@Kövérmadár [swe]: csak elméletben mit szólnának, vagy elméletben tépnéd le? :)

2014.05.28. 11:10:12

@tableno: Nem irhatok rola, mert beazonosithato lennek, es ha rajonnek hogy irtam, szerintem kirugnanak. Allami egyetemen dolgozom. Egyebkent nem tudnek semmi erdekeset irni, minden info megtalalhato az interneten, vannak blogok, konyvek stb. Nem olyan izgalmas mint pl. Eszak-Korea :)

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.05.28. 11:11:01

@andaluzkutya: Emlékeim szerint ráadásul súlyosbító körülmény volt, hogy a norvég néni bedobott pár pohárkával a szálloda bárjában az "aktus" előtt.

De emlékszem azt is elmesélte, hogy amint megtörtént a baj rohant le a szálloda recepciósához, hogy azonnal hívjon rendőrt mert ez történt. A recepciós meg elmondta neki, hogy ő maximálisan megérti a nő helyzetét, de higyje el, nem jó ötlet rendőrt hívni ilyen esetben. A nő nem hitte el...

Ami külön érdekes a dologban, hogy valami olyan cégnek volt a kapcsolattartója, ami skandináv lakberendezési cuccokat exportál a Közel-Keletre. Azt gondolná az ember, hogy ha folyamatosan egy országgal üzletelek éveken át, akkor valamennyire képbe kerülök a helyi kultúrával. Ezek szerint mégsem. :(

Mr Long 2014.05.28. 11:14:39

@házelőtthinta: "Gondolom a legtöbb embernél a pénz motivál csak, mert olvasás alapján ez egy élhetetlen hely egy európai ember számára."
Igen, ilyen helyen a penz motival. Mert meg nyugat europai szemmel is marha nagy osszegeket lehet keresni. Par napja erdeklodott egy fejvadasz hogy erdekelne-e eszak afganisztan, mert senior mernokot keresnek. A fizu 10000 euro per ho. Plusz a szallas, ellatas is biztositott ilyen munkaknal sokszor. Szerinted megeri? Egy evig meloznek es utana egy evig logathatnam a labam, tanulhatnek, kirandulhatnek ebbol a penzbol. Halkan sugom meg, ez az angol fizumnak is parszorosa, szoval igen jo penz.

Mrs. Clayton 2014.05.28. 11:18:00

@Mirjam2: forumozni azt egyebkent szabad? marmint ilyen forman megosztani hogy mit csinalsz es hol? egyebkent mi a baj vele, vegtere is nem a katonasagnak vagy a nemzetbiztonsagnak dolgozol? vagy csak egyszeruen megtiltottak, hogy errol nyilvanosan beszelj? vagy csak azert nem beszelhetsz rola mert a nok nem jogosultak erre sem?

Imre apó 2014.05.28. 11:19:55

@Kövérmadár [swe]: Mindenki romlott 1 kicsit.

Én szívesen olvasnék Tőled is egy olyan "naszóvalt" :)

pappito · http://pappito.com 2014.05.28. 11:21:32

ez érdekes és olvasmányos volt, köszi.

Ahol a malackát cenzúrázzák ott sötét középkor van, akár van olaj meg gazdagság, akár nincs.

Ehhez még jön a rabszolgatartás, a nők kutyasorban tartása, stb. Nekem ezt nem kompenzálja, hogy lehet autókázni a homokban és olcsó a benya.

Imre apó 2014.05.28. 11:25:06

Azt nem értem, hogy csak a munkaadó engedélyével lehet ezt és azt venni, menni???
Ez olyan bezártságot tükröz és a kezük is rajtad van. Ez normális?

2014.05.28. 11:25:07

@Mr Long: @házelőtthinta: Mi egyaltalan nem csak a penz miatt vagyunk itt, nyilvan ez a fo motivacio, de vannak mas elonyok, pl. mind a ketten imadjuk a meleg idot, nekem ez idealis eghajlat, Europaban csak szenvedek. Oszinten szolva soha tobbet nem szeretnek Europaban elni tartosan, mert tul hideg nekem az ido. Ezen kivul a munka konnyu es erdekes, nagyon jol nez ki a CV-nken, jo fej munkatarsaink vannak. Kozel vagyunk Azsiahoz es sokkal tobb szabadsagot kapunk mint Europaban, igy tobbet tudunk Azsiaban utazni, ami nekunk fontos szempont. Gyonyoru nagy hazban lakunk, medence es gym ingyen a lakoparkban. Ez egyertelmuen pozitiv valtozas a londoni lakashelyzetunkhoz kepest... Es meg sorolhatnam. Nekunk osszessegeben nagyon megeri itt lenni, es nem csak anyagilag.

Mr Long 2014.05.28. 11:28:40

@Mirjam2: A kultura monjuk erdekelne (no nem a headache duty), de nekem elviselhetetlenul meleg lenne. :) En csak a penz miatt vallalnam be, plusz a cvben is jol mutatna termeszetesen. Bar nem tudom milyen a peldakent felhozott afganisztan szaudihoz, vagy katarhoz kepest. De csaladdal nem csinalnam, ki tudja mikor lonek le fegyveresek...

tableno 2014.05.28. 11:29:45

@Mirjam2: ez jó. Kevés annál rosszabb van, mint ha valaki csak a pénzért él egy amúgy általa utált helyen. Látnivalók vannak arrafelé?

2014.05.28. 11:40:16

@Imre apó: Ez egy viszonylag uj koncepcio hogy oda mesz ahova akarsz es azt csinalsz amit akarsz stb. A tortenelem soran mindig voltak nepes csoportok akik masoknak a kontrollja alatt voltak, pl. a jobbagyok nagy resze nem hagyhatta el a falut a foldesur engedelye nelkul, nem hazasodhatott engedely nelkul stb. Es az o helyzetuk meg mindig jobb volt mint a rabszolgake, es az okorban szamos tarsadalomban az emberek jelentos resze rabszolga volt. Szoval nezopont kerdese hogy mi normalis meg mi nem. A Kozel-Keleten jelenleg normalis ez hogy a nok a ferfi csaladtagok kontollja alatt vannak, a munkasok a munkaltatoke alatt stb.

tableno 2014.05.28. 11:43:46

@Mirjam2: Ez igaz, de aki a modern nyugati kultúrkörben szocializálódott, az ezt nehezen fogadja el. Persze "van az a pénz", naná! :)

Taxomükke (UK) 2014.05.28. 11:46:31

Jó írás.
Számomra ez az embertelen, lélekölő környezet, nem Skandinávia.

tableno 2014.05.28. 11:48:35

@Taxomükke: Pedig itt nincs se homoklobbi, se feminácik!

pappito · http://pappito.com 2014.05.28. 11:48:40

@Mirjam2: azért az az erkölcstelen nyugat(i keresztény kultúra) az elmúlt párszáz év alatt sokat fejlődött és sokmindent maga mögött hagyott, sokmindenből kigyógyult, pedig az is elég karcosan indult, hogy finom legyek. szóval azért nem kell feltétlen barbár erőszakos ösztönlény-faszfejnek maradni, ha van az embernek ráérő párszáz éve, az meg ugye volt arrafelé...

2014.05.28. 11:49:46

@tableno: Vannak latnivalok, persze sok mas helyhez kepest nagyon unalmas, de pl. tolunk kb. 2 orara van egy osi varos ami nagyon hasonlo Petrahoz (tudod, Petra Jordaniaban).

Taxomükke (UK) 2014.05.28. 11:58:32

@tableno: Igazad lehet.
De:
Katarban ezeknél sokkal rosszabb dolgok vannak.

Sesamelmo (Q) 2014.05.28. 12:00:32

@Mirjam2: pont tegnap beszélgettünk róla, hogy sok könyv és pszichológus foglalkozik a kultursokkal, itt is volt egy könyvajánló: Living abroad. De vajon mit érezhet az a nepáli, indiai, aki a “semmiből” idejön. Az egyik titkárnő tanította meg nekik a porszívó használatát, a mosogatógépet a többség nem használja. Itt Landrovereket meg hasonlókat vezetnek, miközben láthatóan alig tudnak vezetni. Tekergetik a kormányt és kész (automataváltós). Se lámpa, se index, se oldalra nézés… Szóval nekik sokkal sokkal nagyobb sokk lehet ez az egész.
És igen, írhatnál Szaudiról, bár beazonosítható volnál. Tudom, hogy hölyeség, de én úgy elmennék oda. Jó lenne elautózni innen Abu Dhabiba mondjuk, de nincs férjem, apukám meg azt mondta, hogy kizárt dolog, hogy ő emiatt idejönne.

@Mr Long: igen, metro project.
@Don Kartasch: köszi.  ez csak 3 opció volt és Doha lett belőle. :(
@tableno: a norvég nő szabadlábon védekezett tudtommal és most már otthon van.
@ Imre apó: ez nem bezártságot tökröz, hanem ez az. Egy aranykalitka, amit tudsz elviselhetővé tenni, meg jól megélni és élvezni. Rajtad múlik. A pénz a fő motiváció, ezt nehéz tagadni A teafiúnál is, nálunk is, a topmanagernél is. De ahogy Mirjam is irja, lehet élvezni és a legjobbat kihozni a korlátok között.
A szabályozott lét egyetlen előnye a biztonság. Szerintem. Hogy nem lopják el az autódat, amig te járó motorral a bolt előtt hagyod benne a cucaiddal. Beengeded a karbantartót a lakásba amig nem vagy otthon, mert maximum koszt hagy maga után, de nem lop. Bankok minimális kamatra adnak hitelt és nem tudsz könnyen lelápni a pénzzel. Alkohol jegyrendszer miatt nincsenek részeg munkások az építkezéseken meg úgy általában sehol sem. (igen, kutyulnak alkoholt maguknak)

Sesamelmo (Q) 2014.05.28. 12:12:11

@Taxomükke: imádom Skandináviát és tervezek ott is élni egyszer. Össze se hasonlítható a kettő, de mégis, vannak itt Norvégok! Sőt, van norvég suli is.

Pernilla 2014.05.28. 12:15:00

@Sesamelmo: Meddig tervezel meg ott maradni?

Imre apó 2014.05.28. 12:22:27

@Sesamelmo: Igen az a kalitka, nehéz ezt elfogadni, de a biztonság az nagyon tetszik. Biztos meg kell ezt érezni a saját bőrünkön, aztán más lenne a véleményünk. A meleg miatt nem hiszem, hogy bírnám, az a jó kis 25 fok az igen, de ez is megszokás kérdése. A pia hidegen hagy, nem szeretem, de enni azt igen, Az is nagy átállás lenne. Szóval, nem megyek Katarba.:))))

Imre apó 2014.05.28. 12:27:26

Windsurf iskolát azt nyitnék ott, aztán tuti csak röhögnék, mikor az emberek a furcsa öltözékükben próbálgatnának a deszkára állni. Van ott ilyesmi?

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.05.28. 12:28:08

@pappito: "Ahol a malackát cenzúrázzák ott sötét középkor van, akár van olaj meg gazdagság, akár nincs."

Nekem is ez volt a gondolatom, de ki vagyok én, hogy beszóljak? :)

tableno 2014.05.28. 12:28:13

@Taxomükke: egyébként most, hogy belegondoltam, a sivatagban mégis erős homoklobbi lehet! :)

Sesamelmo (Q) 2014.05.28. 12:28:47

@Pernilla: nincsen terv. még 4-5 év a projectünk végéig, azt gondolom, hogy addig nem maradok. Nem hezitálnék, ha jó ajánlatot kapnék skandináviából, de nem teszek ezért túl sokat, így ennek kicsi az esélye. nem tudom. Pár nap múlva lesz 2 éve, hogy jöttem.

pappito · http://pappito.com 2014.05.28. 12:32:50

@Zka: engem nem zavar az ilyesmi, ha otthon csinálják, csak azt nem szeretem, ha odamennek az erkölcstelen nyugatra és ott is igy viselkednek és tőlem meg elvárják, hogy toleráljam ezt, sőt, fogjam be a számat...

én nem megyek oda, mert én nem szeretnék/tudnék ilyen környezetben élni, de én nem akarom őket kötelezni, hgoy megváltozzanak

tableno 2014.05.28. 12:34:45

@Mirjam2: az arab haverom többször is hívott minket, hogy látogassuk meg Szaudiban. Én mennék is, de a forróvérű latina feleségem nem hajlandó betenni a lábát olyan országba, ahol neki előírják, hogyan öltözködjön, és nem vezethet autót...

Mr Long 2014.05.28. 12:36:23

@Sesamelmo: Mo-rol mentel kozvetlenul, vagy volt elotte egy masik orszagban is kiterod?

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.05.28. 12:36:31

@Mirjam2:
Elismeresem az eghajlatturo kepessegednek!

Van az a penz, amiert vallalnam, de szeretni azt a meleget nem tudnam. Nekem pont a sved idojaras fekszik :)

andaluzkutya 2014.05.28. 12:40:12

@Mr Long: nálam ahhoz, hogy egy ilyet bevállaljak min. az kéne, hogy jelenleg nagyon szarul éljek és semmilyen más lehetőség ne legyen.
Számomra létezik az a fogalom, hogy "elég pénz" és ezt most nagyjából meg is keresem. Több pénzzel egyszerűen nem lehet motiválni. Más kérdés, hogy ennek ellenére örülök az éves rendes fizetésemelésnek :)

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.05.28. 12:40:58

@Kövérmadár [swe]: apropó. Én a 25 fokot szeretem, lehetőleg kevés széllel és sok napsival. Van olyan hely a világon, ahol egész évben ilyen az idő és még a gazdaság sem hever romokban? :) Pár napja találtam egy Brazil várost, aminek a klímája egész évben 30-33 fokos, gondoltam lehet olyan is valahol ami végig 24-27 vagy ilyesmi, tud valaki ilyet? :)

Pernilla 2014.05.28. 12:42:06

@Sesamelmo: akkor ez azt jelenti, hogy addig maradsz meg ott, amig nem jön egy uj ajanlat, vagy ameddig eleged nem lesz a kalickabol? :)

Mr Long 2014.05.28. 12:43:06

@andaluzkutya: Egtyedulallokent szerintem bevallalnam. Magamat nem feltem annyira, de asszonykamat igen es nem egy hatizsak, hogy cipeljem magammal amerre menni akarok. Igy is orom e' bodotta, hogy ide jott velem :)

Ugyandehogy (törölt) 2014.05.28. 12:43:16

@Sesamelmo: hello, tettem fel pár kérdést, nem láttad?

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.05.28. 12:43:18

Mondjuk fogtam, h arrol van szo h nincs Az embernek valasztasa es oda Kell adnia Az utlevelet. Csak array akartam kilyukadni h ez nekem akkora biztonsagi kockazat lenne h Nem vallalnam. Bocs Nem latom mit irok Nem ertem mi tortent a telefonnal

tableno 2014.05.28. 12:44:33

@Zka: pl. San José, Costa Rica. Csak kicsit sokat esik.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.05.28. 12:46:20

@andaluzkutya:
Szamomra is letezik. Nem tudom leirni szavakkal, 10-12 nulla egy 1-es utan es termeszetesen valami ertekesebb valutaban. :)

@Zka:
Valamikor itt irta valaki, hogy az Egyenlito kornyeki, magasabban fekvo teruletek ilyenek. Egy evszak, nem tul meleg.

Imre apó 2014.05.28. 12:47:02

@Zka: Ja, nézzél szét a Samoa szigeteken, állandó 27 fok, éjjel - nappal. Az álomszigeteim közt az első helyen áll. Mondom az álmom :)))))))))))))))))))))

Pernilla 2014.05.28. 12:47:35

@Zka: Los Angeles mondjuk? :) (nem akarok hülyeseget beszelni, mert sosem jartam ott, de hallomasok alapjan mintha ott egesz evben ilyen idö lenne)

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.05.28. 12:48:09

Reggel elfelejtettem ideokoskodni, hogy az eredeti terv szerint Katarnak az EAE részének kellett volna lennie, de végül a független államiságot választotta.

Remélem nem előzött meg senki ezzel az infóval.

Imre apó 2014.05.28. 12:49:57

@maxval a gondolkodó birca: Nem, nem itt senki nem írt erről, rád vártunk :))))

tableno 2014.05.28. 12:52:32

@Kövérmadár [swe]: pontosan. Úgy 1000 méter körüli magasság az ideális. Pl. Meddellín éghajlata is k... jó.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.05.28. 12:52:40

@Mirjam2:

Igen, ez így van. Hihetetlen vagyoni különbségek vannak a gazdag arab államokban: az elithez tartozik az összes állampolgár, akik nyugat-európai szinte FELETT élnek, s mindenki más meg a többiekhez, legalul a betanított munkát végző segédmunkásokkal.

Hozzáteszem: még így is megéri elmenni segédmunkásnak Katarba, Kuvaitba, az EAE.ba, stb., mert pl. egy indiai megkeres így havi 400-500 eurót, míg otthon ennek a harmadát esetleg.

A helyi állampolgárok pedig Svájc és Norvégia feletti szinten élnek.

andaluzkutya 2014.05.28. 12:52:55

@Mr Long: én szerintem egyedülállóként sem. Bár szeretem a veszélyes helyzeteket meg izgalmakat, de élni is szeretek és nem szívesen megyek olyan helyre, ahol relatíve nagyobb az esélye annak, hogy valami idióta ki tudja milyen meggyőződésből felrobbant, vagy angyonlő, vagy túszul ejt. Mondjuk mondom ezt Norvégiából, ahol nemrég egy idióta ki tudja milyen meggyőződésből agyonlőtt egy csomó embert... Ezzel együtt itt erre igen kicsi az esély.

@Kövérmadár [swe]: képzelem, hogy kapsz egy ennyi nullás ajánlatot Szomáliából és már úton is vagy ;)

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.05.28. 12:54:34

@tableno:

Ez nyilvánvaló. Eleve Izraelben a palesztín az egy őshonos lakosság, kisebbség, s mindenki figyeli mit tesz Izrael. Itt meg ezek vendégmunkások, ideiglenes tartózkodási engedéllyel, melyet állandóra váltani gyakorlatilag képtelenség.

Imre apó 2014.05.28. 12:54:40

@tableno: Ja meg a Meddelin cartel:))))))))))))))))))))))))))

Az időjárás amúgy szuper ott is :)))

tableno 2014.05.28. 12:55:39

@Pernilla: Los Angelesben azért vannak évszakok. Télen szokott hűvös lenni, nyáron meg 40+ fok.

tableno 2014.05.28. 12:59:03

@Imre apó: röhögni fogsz, de Medellín ma Dél-Amerika biztonságos nagyvárosainak egyike. Sokkal jobb, mint pl. Rio vagy Mexikóváros.

Imre apó 2014.05.28. 12:59:23

@Zka: Van 1 video, a samoai Jo. azt a filmet a magyar tv forgatta, nézd meg, ha érdekel Samoa Jo megtalálta a paradicsomot, vagy valami ilyesmi alatt keresd. Már holnap mennék :(:(:(:(

Imre apó 2014.05.28. 13:01:17

@tableno: Ez így van, de nekem az a cartel ugrott be, ami persze csak viccnek lett szánva.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.05.28. 13:03:57

@Chang Yai:

A környékbeli ortodox templomokkal már foglalkoztam. A képeket nézegetve feltünő: a hívek 90 %-a erősen indiai kinézetű. Emellett ha az ember megnézi az istentiszteletek nyelvét, szembe ötlik milyen sok a malayalam nyelvű istentisztelet.

www.youtube.com/watch?v=a1CzTGvGJ1U - mise.

Evain 2014.05.28. 13:05:20

@tableno: jó, hát Riónál nem nehéz biztonságosabbnak lenni. :s

mommmmo 2014.05.28. 13:06:59

@Mirjam2: azert ez az azsiaiak altalanos kihasznalasa kisse tulzas, nalunk pl a fizetesi csomag resze volt 2 evente egy jegy haza a segedmunkasoknak, es mind visszajottek boldogan dalolva pedig csak kabe 200 eurot kaptak +teljes ellatast, (persze 50-en egy szobaban, stb).

Az az emberrablosdi leginkabb a haztartasi alkalmazottakra jellemzo, foleg a cseledekre, na azok kozott tenyleg van olyan aki menne haza ha tudna.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.05.28. 13:07:16

@Mirjam2:

Fiatalabbak el sem hiszik, hogy 1988-ig Mo-n is kellett exit visa.

tableno 2014.05.28. 13:07:40

@Evain: van annál sokkal rosszabb is, pl. Caracas.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.05.28. 13:11:47

@tableno:
Latod? Figyelek :)

@andaluzkutya:
Ha kapnek es Nori is jonne, gondolkodas nelkuk.
Mondom, van az a penz, amiert felveszem a muszlim vallast... kb. 2 het es fanatizalom is magam 8)

Muscari 2014.05.28. 13:12:06

@Sesamelmo: Nagyon jo posztot irtal, koszonjuk szepen. Nem igazan csinaltal kedvet az orszaghoz, de ez nem a te hibad :-)

tableno 2014.05.28. 13:13:16

@Kövérmadár [swe]: öngyilkos merényletet mennyiért vállalsz? :)

Sesamelmo (Q) 2014.05.28. 13:15:34

@Mr Long: Ausztriában írtam az egyik diplomamunkámat, de az csak pár hónap volt. Utána otthon dolgoztam 6 évet, majd megint kicsit voltam Isztambulban, de nem dolgozni. Utólag azt gondolom, hogy isztambul segített, hogy ne érjen akkora sokként a muszlim világ, de akkor ezt nem éreztem.

Mr Long 2014.05.28. 13:16:00

@tableno: MB S500 bezs belsovel es megcsinalja :DDDDDD

andaluzkutya 2014.05.28. 13:16:18

@Kövérmadár [swe]: gondolom van az a pénz, amiért Nóri is szívesen hordana zsákruhát naphosszat :)

Sesamelmo (Q) 2014.05.28. 13:17:17

@Imre apó: Otthonról én is azt mondanám, hogy nem bírnám az itteni meleget. A telet szeretem. Aztán mégis... Sőt, kint sétálok a kutyával. Ha itt vagy másként éled meg.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.05.28. 13:29:23

@tableno:
Attol fugg, hogy elore vagy utolag fizetsz ;)

@Mr Long:
+1 :)

@andaluzkutya:
Ezt tole kell megkerdezni :)

Sesamelmo (Q) 2014.05.28. 13:29:25

@Imre apo:
Vitorlás klub van, kiteosokat is látok. Lehet parasailingelni meg hasonlókat. Jetski a legmenőbb. Sőt van szörfdeszkás jóga is!

@ Pernilla:
Nem tudom, a kettő együtt és hogy a magánéletem, hogyan alakul.

@ Babette
Nem, nem láttam. Párdon. Közben dolgozom is. Közeljövőben írok egy cikket magamról és az életemről. Jó? Rendes ruhában vagyok többé kevésbé mindig.

@andaluzkutya
Arra, hogy felrobbantanak itt, szinte semi esély sincsen. Arra, hogy elüt egy auto, kicsit nagyobb, de ez sem jellemző. Évi 1-2 gyilkosság van (fb és társai miatt ennek terjed a híre, ha sajtószabadság nincs is), reménykedem, hogy az nem én leszek. Sokkal nagyobb biztonságban érzem magam, mint otthon. Írok majd erről is.

andaluzkutya 2014.05.28. 13:34:46

@Sesamelmo: a reakcióm nem a posztnak szólt, hanem Mr.Long példájának az észak-afganisztáni munkára. Ott azért kicsit rosszabb a közbiztonság tudtommal.
De én személy szerint nem szívesen megyek olyan helyekre, ahol pl. bajba kerülhet az ember számomra teljesen hétköznapi dolgok miatt is. Persze lehet, hogyha jobban ismerném a helyi szabályokat, akkor pozitívabban állnék a dolgokhoz, de így marad az előítélet :)

Evain 2014.05.28. 13:39:10

@Sesamelmo: Jó, de az száraz hőség, nem? Szerintem az könnyebb elviselni, mint ugyanazt 100% páratartalommal.
Kérdezem én ugye, aki egyiket se tolerálja túlzottan. :D

Az viszont kimondottan érdekelne, hogy miért érzed ott nagyobb biztonságban, ez meglepő kijelentés az eddig leírtak után. :)
Remélem nem maradok majd le róla, most nem leszek két hétig...

Imre apó 2014.05.28. 13:39:19

@Sesamelmo: Ezt írtam én is kb, hogy ott kell lenni, hogy lásd, érezd.

Ezért őszinte elismerésem Neked - Nektek. :)

mommmmo 2014.05.28. 13:40:41

Ez igy van az Emirsegekben is, valoszinu Europaban nagyobb az eselye egy terrorista tamadasnak, mint ott.

Kezdjuk ott, hogy a szelsosegeseket sokkal szigorubb kantaron tartjak, mint Europaban, es folytathatnank ott, hogy be van cctv-zve az egesz orszag, de ugy, hogy az autopalyan 100 meterenkent van egy kamera, es nem sebessegmero.

Es befejezhetjuk ott, hogy a bortonviszonyok sem epp olyanok mint Europaban, az igazsagszolgaltatas menete meg plane nem. Lehet kritizalni a kozepkori mivoltukat, de a tarsadalmi es identitasbeli feszultsegeiket ugysem lehet megoldani 10 ev alatt, mas ut a nyugalomhoz nincs mint az elnyomas es vasfegyelem, es ezt nagyon tudjak.

Megjegyzem meg itt, hogy mig nekunk, europaiaknak tok elegunk volt ebbol, indiai, arab kollegaim mind a rendet es biztonsagot jeloltek meg az orszag fo pozitivumakent, mert ok tudtak mi megy azon a tajekon anelkul.

Pernilla 2014.05.28. 13:43:49

@Sesamelmo: En szemely szerint nagyon varom a következö posztodat, szoval mindenkepp ird meg a közeljövöben! :)

Chamroe 2014.05.28. 13:44:33

@Zka: Majd szólj lécci, ha megtaláltad ezt a helyet. Még aznap elkezdenék csomagolni.
Bár lenne némi érdekellentét köztem és a férjem között, aki imádja a tartósan 30 fok feletti meleget.

tableno 2014.05.28. 13:45:12

@Evain: Dohában párás meleg van a tengerpart miatt.

2014.05.28. 13:51:36

@Kövérmadár [swe]: En pont az ellenkezoje vagyok, egyszeruen fizikailag nem birnam ki Skandinaviat, es ez nem vicc. Mikor meg Mo.on laktam, meg egyszer egy evet Nemetorszagban, telen mindig elkekultek a kezeim meg a labaim es nem ereztem oket, meg kesztyuben es a legmelegebb ruhaban is, razott a hideg nagykabatban stb. Ma eppen 40 fok van nalunk, imadom ezt az idot, mi vagyunk az egyetlenek a lakoparkunkban akik meg nem kezdtuk el a legkondit hasznalni, csak ulok itt a jo melegben boldogan :). Hiaba, nem vagyunk egyformak. Nekem a skandinav tarsadalom, ertekrend nagyon-nagyon szimpatikus, regebben komolyan terveztem hogy Svedorszagba koltozom (az akkori cegem at tudott volna helyezni Angliabol), de egyszeruen be kellett latnom hogy fizikai keptelenseg szamomra tulelni azt az eghajlatot.

Sesamelmo (Q) 2014.05.28. 13:55:05

@andaluzkutya: jajjj, jajj már látom. Igen. Oda én sem, pedig van, aki Afganisztánba jár szönyegekért és szerinte ok.

**mimi** 2014.05.28. 13:57:40

@Babette (eper vagyok a jogobellában):
hát ez valami naggyon jó:)))))
loptam és osztottam :)

**mimi** 2014.05.28. 14:00:26

@Sesamelmo:
írj még lécci, engem minden érdekel :)

2014.05.28. 14:01:14

@mommmmo: Hat Indiaban sokkal nagyobb biztonsagban ereztem magam mint itt, pl. nokent nyugodtan maszkalhattam egyedul az utcan normalis ruhaban es nem zaklattak folyton meg nem kellett attol felnem hogy elrabolnak es / vagy letartoztat a vallasi rendorseg. Es azt tudtad, hogy helyi ferfiak rendszeresen megtamadjak, kiraboljak a vendegmunkasokat, es a rendorseg meg csak nem is regisztralja a buncselekmenyt? Legalabbis nalunk ez van, nem tudom mi a helyzet Dubaiban. Ja es persze barmely ferfi automatikusan azt csinal a noi csaladtagjaival amit akar, az nem szamit buncselekmenynek, akar fizikai, akar szexualis eroszak. Ugyanez vonatkozik cseledekre, alacsony statuszu alkalmazottakra. Ennyit a kozbiztonsagrol. Nem fognak a hazunkba betorni, viszont...

tableno 2014.05.28. 14:09:37

@Chamroe: akkor Panama a nektek való hely. A tengerparton állandó 30-35 fok, a hegyekben 20-25, és a kettő között a távolság egy óra autóval...

2014.05.28. 14:09:48

@mommmmo: Lehet hogy Dubaiban jobb a munkasok helyzete, itt Szaudiban nem tul jo, pl. a compoundonkon szemelyesen ismerek olyan munkasokat akiket szinte rabszolgakent tartanak, mar evek ota nem engedik el oket, es papirjaik sincsenek igy szinte nem merik elhagyni a compound teruletet, mert ha a rendorseg elkapja oket, detention centre, stb. Nincs egeszsegbiztositasuk sem, el vannak szakitva a csaladjuktol, nem vagy alig kapnak penzt. Aztan vannak a 'szerencsesek', pl. a Sri Lankai takaritonok akik az egyetemunkon dolgoznak. Ok pl. csak 4-en laknak egy szobaban, 3 evente hazamehetnek (a legtobbnek kisgyerekei vannak otthon...), es megkapjak kb. a felet annak a penznek amit igertek nekik. Ez a penz arra eleg hogy ha nem vesznek tisztalkodoszereket meg ruhakat, es fokent csak rizst esznek es havonta egyszer telefonalnak haza, akkor meg kuldeni is tudnak valamennyit a ferjuknek meg a gyerekeiknek. Eddig meg egy olyannal sem talalkoztam aki visszajott volna a 3 ev utan...

Chamroe 2014.05.28. 14:14:47

@tableno: Uhhhh... Köszi! Hát akkor most hagyom a francba az államvizsga tételeket, és húzok csomagolni :D

Imre apó 2014.05.28. 14:16:04

@tableno: Ha gondolják, akkor aranyat is moshatnak, szárítás nélkül.:))))))

tableno 2014.05.28. 14:17:18

@Imre apó: őőő, ez most nem esett le...

Muscari 2014.05.28. 14:22:31

@Mirjam2: Ez borzaszto, hogy emberek hogy elnek a XXI. szazadban :-(

Felolvastam a ferjemnek is sok mindent ahozzaszolasaitokbol meg abbol a cikkbol, amit valaki belinkelt. O nem olyan tajekozott, mint en (nem olvassa a Hataratkelot), ugyhoyg varatlanul erte, amikor mindezeket az infokat razuditottam. Azt mondta, o soha nem szeretne ilyen helyre menni. Persze biztos van az a penz...

**mimi** 2014.05.28. 14:29:42

@Sesamelmo:
a kutyust kint fogadtad örökbe?
vagy itthonról utazott veled?

tableno 2014.05.28. 14:31:10

@Muscari: Ehhez képest állandóan megy arrafelé az úszítás, hogy a gonosz zsidók meg nyugatiak elnyomják a szegény arabokat. Közben a valóságban a szegény arabokat a gazdag arabok nyomják el...

Sesamelmo (Q) 2014.05.28. 14:37:00

@**mimi**: itt lett. nem akartam, mert nincs rá időm, de lett és van :)

2014.05.28. 14:37:35

@Jess G: Nincs formalis tiltas, tehat soha nem mondta senki explicit hogy mit irhatok online vagy mit nem, ezek inkabb ilyen iratlan szabalyok, kulturalis dolgok, probalom raerzes alapon beloni a hatart hogy mi oke es mi nem. Maradjunk annyiban, hogy angolul nem mernem azokat irni amiket itt irok a kommentekben, valoszinuleg nem tortenne semmi, de felnek hogy beazonosit valaki. Pont ezert kattantam ra erre a magyar blogra, mert itt ugy erzem, szabadabban irhatok, csak nem erdekelnek senkit egy ilyen szokatlan nyelven irt kommentek... De posztot nem kockaztatnek semmilyen nyelven, nem erne meg nekem hogy ezen idegeskedjek. Raadasul masoknak sem erne meg, mert tenyleg semmi erdekeset nem tudnek irni. Meleg van, a nok fekete ruhat hordanak a pasik meg feheret, nagyjabol ennyi :).

Mrs. Clayton 2014.05.28. 14:42:19

@Mirjam2: pfffffffffff, es ez neked komolyan bejon? ufo vagy? :-D

Muscari 2014.05.28. 14:44:19

@tableno: igy igaz. Tisztara kozepkori viszonyok vannak.

@Sesamelmo: tok jo, hogy van kutyad. Ezen mondjuk meglepodtem, ugy tudom, hogy a muszlimok nem nagyon birjak a kutyakat.
En konkretan lattam egy csavokat aki nem mert kimenni az uzlet ajtajan, mert egy verengzo vadallat dalmata volt ott kikotve :-)

2014.05.28. 14:46:15

@Kövérmadár [swe]:
"Mondom, van az a penz, amiert felveszem a muszlim vallast... kb. 2 het es fanatizalom is magam 8)"

Én tök nem hiszek neked. :) Nyilván csak annyit tudok rólad, amennyit itt kiírsz magadról, és azt még elhiszem, hogy 1-2 évet lehúznál ilyen helyen színészkedve (énis-énis-énis), de többet nem.

@Mirjam2:
"Ma eppen 40 fok van nalunk, imadom ezt az idot, mi vagyunk az egyetlenek a lakoparkunkban akik meg nem kezdtuk el a legkondit hasznalni, csak ulok itt a jo melegben boldogan :). "

Fura bogár lehetsz.:) Azt lehet tudni, hogy nézel ki? Mármint mennyire világos a hajad-bőröd-szemed, ilyesmi?

poggY 2014.05.28. 14:48:34

@Sesamelmo: Nekem tetszett nagyon az írásod, örülnék, ha lenne folytatás!
A kutyád hogy bírja a meleget?:)

@Mirjam2: Abszolút megértelek, én is akkor érzem itt jól magam, ha száraz meleg van és 40 fok. Két vonzó dolog van számomra a közel-keleten: Az időjárás és a luxusautók(szeretem őket fényképezni).
És lám, engem a sors finnország felé vezet, ahol 40 fokot max a szaunában érezhetek, bár azt télen-nyáron :D

HA: Amenniben még mindig nincs előbírálás-nélküli kommentjogom akkor ezt ne engedélyezd mert egyszer már elküldtem csak nem jelent meg, gondoltam megette a blog, mert a múltkor amikor postolgattam egyből megjelent :D
szép napot mindenkinek

2014.05.28. 14:49:15

@Muscari: Minden tarsadalomban vannak szornyu dolgok, ha kivulrol nezed es csak ezekre koncentralsz, minden helyre lehetne ezt mondani hogy soha nem elnel ott. Pl. Anglia tele van allati szinten elo, drogos, reszeges, eroszakos munkanelkuli fiatalokkal akiknek rengeteg gyerekuk van, az utcan hanynak pentek estenkent es zaklatjak a normalis embereket az utcan. Ez teny, viszont nyilvan egy csomo pozitiv dolog is van Angliaban, plusz mindenkinek tobbe-kevesbe az a termeszetes amiben felnott, amihez hozza van szokva. Pl. ha nekem kene ugy elnem mint egy kozeposztalybeli szaudi nonek, megorulnek, komolyan, mindent megprobalnek hogy elmenekulhessek es ha nem sikerulne, szerintem megolnem magam. Ezzel szemben ok boldogok ebben a helyzetben, lehet hogy szazbol, vagy tobb szazbol van egy aki nem szeretne igy elni - ok megprobalnak kulfoldre menni -, a tobbiek elegedettek ezzel. A vendegmunkasok tobbsege nem elegedett, de ez mas lapra tartozik - ugyanigy Angliaban is vannak alacsony statuszu menekultek / bevandorlok akik nem elegedettek. Ezzel nem azt akarom mondani hogy a Kozel-Kelet nem rosszabb hely mint Europa pl. emberi jogok szempontjabol, mert nyilvan rosszabb, csak azt probalom erzekeltetni hogy nem fekete-feher a helyzet.

Taxomükke (UK) 2014.05.28. 14:51:58

@Mirjam2: Csak ismételni tudom magam: a Közel-Kelet szerintem embertelen, förtelmes világ.

2014.05.28. 14:52:28

@Th's child: Nem hiszem hogy annyira fura lennek, ismerek mas hasonlo embereket, meg olyanokat is akik a hideget imadjak - nem vagyunk egyformak. Egyebkent szoke es kek szemu vagyok, viszont nagyon sovany, szerintem az utobbi kozrejatszik abban hogy nem birom a hideget.

2014.05.28. 14:54:59

@Taxomükke: Oke, akkor te ne gyere a Kozel-Keletre :). En Nemetorszagot nem birtam, de ezt inkabb nem elevenitenem fel itt a blogon, mivel nagy vita kerekedett belole mikor egyszer elkezdtem errol beszelni :(.

poggY 2014.05.28. 14:56:43

@Mirjam2: Pedig kíváncsi lennék rá, mi lehetett németországgal, nekem messze élhető helynek tünt amikor ott jártam.
Eddigi tapasztalataim alapján EAE ahol eltudnám képzelni az életem hosszabb ideig, te Szaúdban vagy igaz? Ha jól emlékszem(erre csak azért merek rákérdezni mert már leírtad :D )

tableno 2014.05.28. 14:59:03

@poggY: Nyugati embernek a Közel-Kelet messze legélhetőbb országa (nem meglepő módon) Izrael. Igaz, a biztonság ott is lehet gond.

Sesamelmo (Q) 2014.05.28. 14:59:59

@Muscari: itt nem népszerűek a kutyák, mondjuk így. Írok legközelebb erről is.

Az én életem, a közbiztonság, a kutya. Alakul a poszt.

45 fok van, árnyékban. Én sem használom a légkondit, nyitva a teraszajtó egész nap, de a házban a többiek annyira hűtenek, hogy 26-27 van a lakásban.

Nem jártam ott soha, de Szaudi is tud jó lenni bizonyos élethelyzetekben. Van egy család, akik nemrég költöztek onnan ide, anyuka visszasírja.

Taxomükke (UK) 2014.05.28. 15:00:44

@Mirjam2: Nem is tervezem... Gyűlölöm a rabszolgatartást, nem tudnék benne hallgatólagos partner sem lenni, és mélységesen megvetem a FIFA illetékeseit is, amiért hagyták magukat megvesztegetni, és Katarnak adták a 2022. évi foci VB rendezését. Szerintem felháborító.
De ez csak az én személyes véleményem, nem Isten igéje. Főleg nem Allahé.

poggY 2014.05.28. 15:01:59

@tableno: Igrn a parom jart ott es palesztinaban, imadta. Megmondom oszinten hogy onnan csak a baranyhus, a buvarkodas, petra es a fegyveres katonas nok latvanya az ami erdekel :))

Ugyandehogy (törölt) 2014.05.28. 15:06:23

@**mimi**:
:))
ezek láttok engem:D
(mert a posztoló szarik a fejemre:DDD)

2014.05.28. 15:07:23

@Mirjam2:
"Nem hiszem hogy annyira fura lennek"

Természetesen semmi rosszindulalút vagy gúnyosat nem akartam mondani ezzel, de mi ugye egy olyan helyen nőttünk fel, ahol 25 fokos napi átlaghőmérséklettől van hőségriadó. És oké, ez a világ nagyobbik részéről nézve vicces, de konkrétan a magyarok közül mekkora lehet azok aránya, akik 40 fokban kellemesen érzik magukat? Tuti 1% alatt. És igen, a soványság biztosan segít.:)

Evain 2014.05.28. 15:09:19

Apropó, tegnap ha már szóbakerült az, hogy egy férfi mit tesz meg egy nőért, ma ezt találtam. Na ez a nem piskóta elkötelezettség (plusz marha jó szervezőképesség és humor, de ez egyéni vélemény). :D
acidcow.com/video/59810-wedding_proposal_preparation_to_which_took_4_years.html

2014.05.28. 15:19:56

@tableno: Szerintem igaza van a felesegednek, valoszinuleg nem erezne jol magat. Ha mindenkeppen menni akarsz, inkabb latogasd meg az ismerosodet egyedul, pasikent sokkal konnyebb programokat szervezni. Azt nem tudom milyen vizumot tudna szerezni neked mivel turistavizum nincs; esetleg uzleti vizumot, ha sajat vallalkozasa van, es azt mondja hogy uzleti partnerkent latogatod meg.

poggY 2014.05.28. 15:22:03

@Th's child: akkor mi mirjammal nagyon kulonlegesek vagyunk :)
Elvegre kimondhatja el magarol higy 15 millionak az 1%ban benne van? :))

blackhairlady 2014.05.28. 15:23:11

Nagyon erdekes iras, gratulalok a posztolonak. Az a homokos tengerpart... gyonyoruseges!
En elhiszem, hogy a dunen valo autozas szuper elmeny, mi offroadozni szoktunk a jeeppel es az is igen nagy elmenyt nyujt,. szerintem valami hasonlo lehet ez is.

2014.05.28. 15:24:40

@Th's child: Semmi harag! :) De Mo.on hosegriado 25 fok felett? Ezen csodalkozom, azt hittem 35-38 fokban meg siman a foldeken dolgoznak nyaron, de lehet hogy tevedek. Egyebkent a ferjem Eszak-Angliaban nott fel ahol tutira hidegebb van mint Mo.on, es o is jol birja a meleget, igaz a hideg sem zavarja. Szerencses alkat, nem igazan befolyasolja a kulso homerseklet, irigylem az ilyen embereket. Nekem teljesen meg tudja hatarozni a hangulatomat az ido.

2014.05.28. 15:26:23

@poggY: Alakitsunk klubot, pl. Melegimado Magyarok Tarsasaga (varjal, lehet hogy ez a cim felreertheto, Diggernek nem fog tetszeni...).

poggY 2014.05.28. 15:28:56

@Mirjam2: en benne vagyok, diggert meg elassuk valamerre (huvos helyen)
Vagy megbizzuk kovermadart vigye magaval a szomaliai utra.

tableno 2014.05.28. 15:29:07

@Mirjam2: Meleg- és Homokimádó Magyarok? :)))))

tableno 2014.05.28. 15:30:48

@Mirjam2: hát, ha nincs túristavízum, akkor reménytelen. Esetleg áttérhetek iszlám hitre, és akkor kaphatok mekkai zarándokvízumot... :)

Sesamelmo (Q) 2014.05.28. 15:32:34

@Babette (eper vagyok a jogobellában): nem szarok a fejedre. mivel vagyok adósod? kérlek kérdezd meg újra.

2014.05.28. 15:32:49

@Taxomükke: Teljesen egyetertek a FIFA-val kapcsolatban, undorito. Azzal nem ertek egyet hogy az olyan mezei munkavallalok, mint en, 'hallgatolagos reszesei' a rendszernek. Attol hogy en nem lennek itt, meg pontosan ugyanugy elnenek ezek az emberek. A munkaadoim szemeben en is ugyanolyan rabszolga vagyok mint a nepali stb. epitomunkasok. Ilyen alapon azt is lehetne mondani hogy te hallgatolagos reszese vagy a bangladeshi gyari munkasok kizsakmanyolasanak mert ott keszult ruhakat veszel, vagy a fegyverkereskedelemnek, mert olyan bankban tartod a penzedet amelyiknek rengeteg reszvenyuk van fegyvergyarakban (ez minden mainstream bankra vonatkozik) stb. Vagy pl. a neves londoni egyetem ahova jartam minden evben tobb szazezer fontos tamogatast kap a szaudi kiralyi csaladtol. Akkor most kuldjem vissza a diplomamat? Hol van a hatar amitol kezdve hallgatolagosan reszese vagy valami etikatlannak?

Imre apó 2014.05.28. 15:32:54

@Mirjam2: Az éghajlatot tedd valahogy bele aztán mehet a klub:)))))))

2014.05.28. 15:34:37

@tableno: Ajjajjaj, rosszul hangzik :). Ja meg feminista is vagyok. Nem lesz ennek jo vege...

2014.05.28. 15:36:26

@Imre apó: Varjal, lehet hogy a Poggy is feminista. Akkor mi leszunk a Meleg- Es Homokkedvelo Feminacik Klubja.

poggY 2014.05.28. 15:36:30

@Mirjam2: dehogynem jo, tok jol hangzik!
A homok is tok allat dolog amig nem akar az ember rajta szeretkezni.
:))

2014.05.28. 15:37:12

@Mirjam2:
"De Mo.on hosegriado 25 fok felett? Ezen csodalkozom, azt hittem 35-38 fokban meg siman a foldeken dolgoznak nyaron, de lehet hogy tevedek."

A napi átlaghőmérsékletnek kell 25 fok felett lennie. Tehát a napközbeni 38 nem para, ha legalább éjszaka lemegy 19-20 fokra. De az tényleg vicces, hogy ilyenkor nálunk vizet osztanak meg infarktust kapnak az emberek, aztán például bangkokban-dohában-rijádban ez a napi átlaghőmérséklet bőven 30 fok fölött tud lenni hónapokig egyfolytában... nálunk erre már nincs olyan szín, amivel a riasztást jelezni lehetne.

poggY 2014.05.28. 15:37:31

@Mirjam2: nekem 4 lanytestverem van, en vagyok a megtestesult feminizmus

Mrs. Clayton 2014.05.28. 15:37:56

@Mirjam2: az enyemet is tiszta depresszios vagyok ettol az esotol, lassan szaudiba is elkoltoznek csak susson mar a nap

2014.05.28. 15:38:04

@poggY:
"akkor mi mirjammal nagyon kulonlegesek vagyunk :)"

Ugye mondom, fura bogarak. :)

blackhairlady 2014.05.28. 15:38:45

@Evain: Itt Houstonban szerintem egyseges a varoskep. Egyenileg nagyon szep hazak, de az osszhatas szerintem unalmas, es GPS nelkul eltevedsz a lakoparkokban olyan egyformanak tunnek.
Kb ilyenek:
maps.google.com/maps?q=6146+Grassy+Haven+Ln,+Katy,+TX&ie=UTF-8&hq=&hnear=0x8641224c4eb699ab:0xb4bcd3f67b51feaa,6146+Grassy+Haven+Ln,+Katy,+TX+77494&gl=us&ei=vuSFU92pJ4WDqga-hoKYBg&ved=0CCgQ8gEwAA

Imre apó 2014.05.28. 15:38:59

@Mirjam2: :D:D:D én benne vagyok a baromságban is, csak béke legyen :)))))))))))))))))))))))))

poggY 2014.05.28. 15:40:16

@Jess G: Bevegyunk a klubbunkba? Lelkileg tamogathatunk. Itt gyonyorusegesen sut most a nap.

poggY 2014.05.28. 15:43:25

@Th's child: valoban nagy hoseg felo a magyarok nepe. Majdbemhogy huvos idonel(30-35 fok arnyekba) mar vizet osztanak meg para kapukat raknak ki. Kulfoldiek mindig jokat kacaraasznak rajta :) (persze nem mindegyik)

tableno 2014.05.28. 15:44:51

@Mirjam2: Keleti Meleg- És Homokkedvelo Feminácik A Hanyatló Nyugatért. Röviden KEMEHOFEHANYU.

Mrs. Clayton 2014.05.28. 15:45:05

@poggY: pls :-) es legalabb valami napfenyes kepet kuldjetek, mert istenemre mondom ebben a borus sotetben meg ongyi leszek

Evain 2014.05.28. 15:47:37

@blackhair-lady: Bááá, látom ez valami újépítésű hely lehet, sehol egy normál méretű fa. :s
Oké, ez a másik véglet. Én inkább arra utaltam, hogy ne legyen akkora eltérés mondjuk az emír palotája meg a munkásnegyed lakóházainak állapota között. Azé' remélem létezik valahol egy egészséges átmenet :D

2014.05.28. 15:49:01

@Sesamelmo: Szerintem csalodnal Szaudiban, oszinten szolva nincs itt semmi kulonos, nyilvan ha muszlim vagy az mas mert akkor vannak a zarandokhelyek, de egyebkent eleg unalmas es tenyleg nagyon konzervativ meg ahhoz kepest is amit leirtal. A legtobb nonek nem igazan kellemes elmeny, meg muszlim es nem-europai noket is beleertve (a szudaniak folyamatosan panaszkodnak...). Ha tenyleg erdekel, ugy tudom vannak szervezett turista-csoportok amikkel be lehet jonni de nem tudom ez hogy mukodik, erdemes megkerdezni egy utazasi irodaban. Egyeni turistavizum nincs. Mekkaba es Medinaba nem mehetsz ha nem vagy muszlim. Abu Dhabiba meg a kornyezo orszagokba viszont mehetnel szerintem, egyedul is, sokkal erdekesebb mint Szaudi es persze sokkal szabadabb. Es Oman kimondottan turista-celpont.

poggY 2014.05.28. 15:50:40

@Mirjam2: De ha ez így van akkor mit lehet abban a hatalmas országban nem muszlimként csinálni?

Mrs. Clayton 2014.05.28. 15:54:05

@blackhair-lady: nezd meg nalunk, itt meg ter sincs a hazak kozott, amikor idekoltoztem gps kellett, h ne tevedjek el, komolyan
https://www.google.com/maps/place/Villa+Way/@52.2000361,-0.8796158,17z/data=!4m2!3m1!1s0x48770f4e72e5957d:0x9da58fd4d9f20541

blackhairlady 2014.05.28. 15:54:21

@tableno: Van Trate Williemsnek egy nagyon jo filmje, az escape: humen Cargo.
Ebben is arrol van szo, hogy az utlevelet elveszik, nem akarnak fizetni neki, a nagykovetseg nem segit, es csak egy baratja segitsegevel tud megszokni az orszagbol. Bar nem Katr hanem Szaudi a helyszin, de a problema ugyan az. Nagyon megrazo film, erdemes megnezni.

2014.05.28. 15:54:42

@poggY: Sejtettem hogy rokon lelkek vagyunk...

2014.05.28. 15:57:31

@tableno: Ez nagyon jo, en benne vagyok!

Sesamelmo (Q) 2014.05.28. 15:57:40

@Mirjam2: tudom, hogy nincs, voltam Abu Dhabiban, Dubaiban, Bahreinben es Oman a terv Eid alatt. Nem tudom megmagyarázni mit akarok, csak egyszer atoutozni. :D
Mikor a sivatagban furdünk, akkor elmegyünk egészen délre és Szaudi van a part túloldalán. Integethetünk egymásnak egyszer. Én is szőke vagyok.
Cégünk pályázik a Mekka metróra, persze nem mehetek oda, de talán egyszer munkaugyben egy napra. Többet nem akarok, csak egy napot. vagy felet.

tableno 2014.05.28. 15:58:05

@Mirjam2: igen, Ománról csak jókat hallottam (mommmo is járt oda búvárkodni).

adg 2014.05.28. 15:59:55

@Sesamelmo: Szia, ez egy nagyon klassz írás volt, nagyon tetszett, köszi. Mindenképpen folytasd, még ma, és térj ki egy kicsit a szakmai dolgokra is. Csak kicsit, hogy a többiek se unják. :)

Azt hiszem, én is maradok a helyemen, Doha túl meleg lenne, meg talán nem is elég laza. Kerestem a neten még képeket, hát, elég látványos város.

Mi az a robotzsoké? Sose hallottam ezt a szót. Megy a teve előtt, mint az agárversenyen, vagy rá van szerelve?
"Hétvégére, akár éjszakára is el szoktunk menni a sivatagba. Választunk egy jó helyet a tengerparton, fürdünk, pihenünk, grillezünk, sörözünk. " Ezt ér? Gondolom nem "reverendában" fürödtök, plusz a sör nyílvánosan. :D

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.05.28. 16:00:21

@Mirjam2:

Egyetlen kiút van: az azonnali öngyilkosság. Minden más megoldás súlyosan etikátlan.

:-)

Muscari 2014.05.28. 16:02:36

A ferjem most hivott es elujsagolta, hogy egyutt utazott a metron Boris Johnsonnal. Ott szallt ki ahol o, es eggyel a mi utcank elott fordult be. Pedig mar azt hittem, hozzank igyekszik :-)

Jo fopofa egy pasi, en birom. Egy magyar ujsagiro ugy jellemezte, hogy a vilag legjobb fej polgarmestere.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.05.28. 16:03:48

Katar jelezte. be akar lépni az Euirovízióba (erre joga van), s énekest akar küldeni a fesztiválra. Erre persze megkérdezték az emírt, mi lesz az izraeli résztvevővel ez esetben, sugározni fogják-e (annak idején Libanon ezért lépett vissza), mire azt válaszolta: nem gond.

Muscari 2014.05.28. 16:04:21

@Mirjam2: bevesztek engem is? En mondjuk mersekelten vagyok feminista, de a meleget en is imadom. Londonban most 14 fok van :-(

2014.05.28. 16:04:38

@poggY: Hat nezzuk csak: peldaul penzt keresni... :). Oke, oszinte leszek, ha no vagy, nem sok mindent lehet csinalni, de azert vannak opciok. Pl. sportolni, setalni, vasarolni, etterembe menni (ahol van olyan elkeritett resz ahova nok is bemehetnek...), bulizni ha valaki pont azt akar (mi altalaban nem...), baratnokkel talalkozni, rengeteget olvasni es tanulni (erre kivalo, en el fogok kezdeni egy online Masters-programot szeptemberben). Attol fuggoen hogy melyik varosban vagy, el lehet menni a sivatagba vagy tengerhez is, felenk pl. sokan buvarkodnak.

adg 2014.05.28. 16:06:33

@Th's child: "Tehát a napközbeni 38 nem para, ha legalább éjszaka lemegy 19-20 fokra. De az tényleg vicces, hogy ilyenkor nálunk vizet osztanak meg infarktust kapnak az emberek, aztán például bangkokban-dohában-rijádban ez a napi átlaghőmérséklet bőven 30 fok fölött tud lenni hónapokig egyfolytában."

Szerintem pont ez a magyarázat. Az esős évszakban nálunk is 30+ fok a napi átlaghőmérséklet, és hónapokon keresztül. Dél körül 33-35, éjjel meg lezuhan 28-30 fokra. És elviselhető. Nem kapnak hőgutát az emberek. Olyan egyenletes, hogy a falra festhetném a hőmérőt. Nem vagyok orvos kicsit sem, de szerintem jobban megterheli a szervezetet, hogy 18-40 közt pattog a hőmérséklet. Nem tudsz hozzászokni.
Aztán lehet, hogy nem így van, csak olyan vagyok, mint Mirjam, és ez az én klímám.

2014.05.28. 16:07:01

@Muscari: En arra szavazok hogy vegyunk be, az a lenyeg hogy ne legyel ellenseges a homokkal szemben.

adg 2014.05.28. 16:07:31

@tableno: Nincs elkerítve, tehát más is járhat ott = nyílvános. Arra megy az erkölcscsősz, és lesz kapsz. :)

2014.05.28. 16:11:16

@Muscari: Irigylem a ferjedet :). Szerintem is nagyon jo fej emberileg Boris, bar a politikajaval nem ertek egyet, en egyertelmuen Ken Livingstone-parti voltam annak idejen es azota is azt gondolom hogy Ken sokkal jobb polgarmester volt. Boris viszont sokkal szorakoztatobb :).

Muscari 2014.05.28. 16:16:41

@poggY: en azon rohogtem mikor egy angol ismerosom tavaly nyaron a 28 fokban legyezgette magat, hogy milyen iszonyu meleg van :-)

En is kibirnam az allando 28 fokot, mint Kovermadar, de szaraz legyen inkabb, mint esos. En birom a 30 fok feletti homersekletet, sot imadom, de szegeny ferjem rettentoen tud izzadni. Egyszer volt Tuneziaban nyaron, annyira szakadt szegenykemrol az izzadtsag, hogy belefolyt a szemebe es nem latott.

@Mirjam2: johet homok is tonnaszam, nem banom :-)

Muscari 2014.05.28. 16:19:15

@Jess G: az hagyjan. En megyek Magyarorszagra es ott meg most romlott el az ido. Ugyanolyan szar, mint itt, mig par napja majdnem 30 fok volt. A fejem vernem a falba legszivesebben.

Sesamelmo (Q) 2014.05.28. 16:20:03

@adg [Au, Darwin]:
Robotzsoke a teve hatan van es utogeti a popoját. legközelebb teszek be olyan fotót is.

A sivatag egy roppant liberális hely, azt csinálsz amit akarsz és nem piszkál a másik. Tényleg úgy, ahogy írom. Ahol megtetszik (vízparton) letelepszünk és elvagyunk, mint a befőtt. Bikiniben igen. mi a kutya miatt általában elég messze megyünk mindenkitől, de múltkor egy muszlim család a nyakunkra telepedett. Odaballagtam, hogy ugye látja, hogy én nem fogom megkötni a kutyát, mert az asszonyka eléggé félt tőle. Azt mondták nem gond és maradtak. Mi bikiniben, ők a leplükben fürödtek. Ha neki jó, nekünk is.
Hivatalosan persze nem alkoholizálunk ott, de senki sem nézi, más is csinálja.

Az Emir egy roppant nyitott, felvilágosult ember. Mármint az előző. Keressetek rá a googlen a nejére:sheikha mozah. Főleg a képekre. Hinnétek, hogy ő egy katari nő?????

Taxomükke (UK) 2014.05.28. 16:22:22

@Mirjam2: Nem neked akartam "beszólni", bocs, ha így jött le.

Mrs. Clayton 2014.05.28. 16:23:47

@Muscari: ki tudhatta elore h ilyen lesz az ido, komolyan visszakapcsolom a futest mert megfagyok

Taxomükke (UK) 2014.05.28. 16:27:39

@poggY: Itt Angliában meg egy kicsit sütött a nap a múlt héten, és az iskolában, ahol most tanítok, a gyerekekre rögtön sapkát adtak, amikor kimentek az udvarra szünetben.
Egyesekre még naptej is került.
A csúcs az a kisfiú volt, aki jó alaposan bekente magát naptejjel (mert anya azt mondta), ráadásul utána mackónadrágot húzott.
Ja, mellesleg egy fekete (gyk. néger) kisfiúról van szó... :)))

Mrs. Clayton 2014.05.28. 16:30:32

@Taxomükke: jelzem a negerek is leegnek a napon, igaz nem a mackonadrag alatt :-)
felenk jellemzo h az igazgatonak levelet kell irnia a szuloknek h legyenek kedvesek telen kabatban meg harisnyaban jaratni a gyereket, mar nem egy suliban lattam ilyen jellegu felhivast

Muscari 2014.05.28. 16:30:39

@Sesamelmo: ez igen! Neki megengedett, hogy ilyen nyugatiasan oltozkodjon?

Mr Long 2014.05.28. 16:32:00

@Taxomükke: Asszony szokott a gyerekekkel ugy kintlenni az udvaron, hogy o egy ballonkabatban, a kislanyok meg szoknya es polo. :)

Muscari 2014.05.28. 16:33:33

@Jess G: a gyerekek is bekapcsoltak reggel. A nappaliban 19 fok volt, a haloban nincs homero, de tobb fokkal hovosebb van.
Nice British summer!

Evain 2014.05.28. 16:33:58

@Taxomükke: hát most hősiesen bevallom, hogy a múlt héten, mikor felénk is jó idő volt, beza én is lekentem az enyémeket, a lányom még így is lepirult. :s (jó, benne van némi vörös beütés, szal nem csoda)

blackhairlady 2014.05.28. 16:35:46

@Mirjam2: Akkor mi hasonloak vagyunk. en is a meleget birom, igen, a kanikulat is, es a hideged (ami nalam mar 15 foknal kezdodik) nem birom egyaltalan. Es en is vekony vagyok:)

Taxomükke (UK) 2014.05.28. 16:36:27

@blackhair-lady: Ajjaj... házanként tényleg OK, de így egyben... brrr!

Muscari 2014.05.28. 16:37:13

@Taxomükke: :-)))))
Ez hatalmas!

Tavaly nyaron azert lattam jonehany pecsenyere egett embert, de akkor mondjuk rendesen sutott a nap.

blackhairlady 2014.05.28. 16:39:27

@Mirjam2: Csatlakozhatok a klubhoz?:)

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.05.28. 16:40:55

én melyik klubba csatlakozhatok, ha számomra az ideális hőmérséklet kb 18 foktól 33-ig terjed?
szubtrópusi éghajlat nagyon jó, ha az embernek arra a pár hűvös hétre van valami fűtési segédeszköze, meg ventillátora nyárra. a kettő között meg van nagyon-nagyon kellemes 3-3 hónapos "tavasz" meg "ősz" finom huszas hőmérsékletekkel és sok napsütéssel.
nekem lábrázásom volt attól, hogy Mo-n mennyire szélsőséges tud lenni az időjárás, az igazán kellemes idő nem tart tovább 3 hétnél évente, egyébként vagy túl hideg, vagy túl meleg, vagy ugyan huszasok augusztusban, de szakad az eső.

Taxomükke (UK) 2014.05.28. 16:40:58

@Muscari: Persze. Én is pórul jártam a tengerparton; nem gondoltam arra, hogy a lábfejemet is bekenjem naptejjel...

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.05.28. 16:44:29

ja, és én nem vagyok vékony, de rossz a keringésem, jéghideg kezek-lábak-fülek, meg a tüdőmbe összeszedek minden kósza bacit, és hónapokig, évekig a vacogás, még a gondolattól is rosszul vagyok. ha kicsit koncentrálok, érzem, ahogy csorognak le a könnycseppek a hidegtől, és ráfagynak az arcomra.
amikor karácsony után Pesten voltam, az én tiszteletemre dőlt meg az összes melegrekord :-) (10-12 fokok voltak, ezt még én is kibírom, sőt, egzotikus volt, és hála az égnek nem betegen jöttem vissza.)

blackhairlady 2014.05.28. 16:45:06

@Jess G: Nem tudom megnyitni:(
En minden alkalommal amikor garage salere megyek, a GPS-t hasznalnom kell, mert nem tudom melyik utcaban kevergek.
Pedig nagyon szep hazak vannak, de mindnek szurke pala a teteje, es teglaval van kirakva.

blackhairlady 2014.05.28. 16:46:56

@Evain: Most mar sokkal nagyobbak a fak, szinte mar nem is latszanak a hazak, ez 2011-es kep. De hasonlo az egesz varosban az epiteszeti stilus, a kulonbseg talan csak a meret.

Muscari 2014.05.28. 16:48:38

@Chang Yai: en vekony vagyok es szinten rossz a keringesem. 25 fok alatt jeghideg kezem-labam, es ha egyszer kihultem csak egy forro furdo melegit fel. Erzem, hogy most is hideg a labam.

Milyen a Himalaja? Ugy irigyellek erte.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.05.28. 16:48:46

@Taxomükke: Görög tengerpart, valamikor a kilencvenes évek, bekentem magam, napernyő alá, majd elaludtam, a nap odébbment, a haverok nem ébresztettek fel. a TALPAM égett úgy le, hogy napokig alig tudtam lábraállni.
sznorkelezni is csak zokniban megyek, ha éppen békaláb nélkül (plusz hosszúujjú póló, hosszúnadrág, kendő) :-) mindenki marha jól szórakozik a zoknin, a többi azért nem olyan feltűnő :-)
póló nélkül csokibarna ismerős is produkálja a leégés és a napszúrás összes tünetét (forró, fájdalmas bőr, stb), csak éppen nem látszik, hogy "leégett".

Muscari 2014.05.28. 16:51:51

@Taxomükke: @Chang Yai: bizony, a labra ritkan gondolunk. Ferjem elegge kopasz, ugyhogy mindig sapkat hord nyaron.
Sznorkelezesnel meg vastagon be szoktam kenni a fejet naptejjel, kulonben nagyon leegne szegenykem.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.05.28. 16:52:38

@Muscari: óóó forró fürdő. Tajvanon jártunk decemberben uszodába, pont ilyen átfagyós napokon. a melegvizes medence ilyen 3-5 személyes nagy kád volt. forró teával. abban áztattuk magunkat.
sokév Ázsia alatt nem volt szerencsém fürdőkádhoz, amikor hazamentem, ki se lehetett belőle robbantani :-)
sajnos hegyetmászni nem tudok, csak innen lentről nézem őket (illetve motorral felmentem pár kilátóhoz). de beletelt egy hétbe, mire kibújtak a felhők mögül. nagyon irigylem azokat, akik hetekig másszák a hegyeket, hallgatom a sztorijaikat meg nézem a képeket. én majd a következő életemben.

blackhairlady 2014.05.28. 16:53:16

@Taxomükke: A feketek is kaphatnak borrakot, itt legalabbis azert kenegetik magukat, nem csak a leeges miatt.

Taxomükke (UK) 2014.05.28. 16:57:32

@blackhair-lady: Na ja, de ez itt Anglia... szerintem itt egy fekete sem kap amiatt bőrrákot, hogy egy-két órát a napon tölt. :)
@Chang Yai: Nekem az emlékezetes forró fürdős élményem Egerszalók, még a múlt évezredben, amikor nem volt kiépítve. Valami nemtom, novemberi vagy februári, vacogós, nyirkos napon voltunk ott - hát, svéd barátainkkal együtt nagyon élveztük!

tableno 2014.05.28. 17:01:29

@Chang Yai: hú, a legjobb forrófürdős élményeim Japánban voltak: gyönyörű japánkertben természetes termálmedencében ücsörögni, miközben nézed a havas Fuji-t... Sóhaj...

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.05.28. 17:09:44

@Th's child:
Nem mondtam, hogy örökre... annak nem lenne értelme, mert állna a pénz hegyekben, de nem lenne mire elkölteni. Pár év, nagyon maximum 5. Utána vissza Skandináviába vagy Thaiföldre. Esetleg Karib-térség.

@tableno:
Szelngben csak MUTTER :)

@Muscari:
Hím alája? Milyen egy szexista megjegyzés volt ez?

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.05.28. 17:10:36

@tableno:
Mindig azt hittem, hogy japán feleséged van. Nem tudom miért... de latin, ugye?

tableno 2014.05.28. 17:11:40

@tableno: persze az érem másik oldala az volt, hogy muszáj volt a forró vízben ücsörögnöd, ha nem akartál keményre fagyni a papírfalú házikóban, ami a hotel volt...

Mr Long 2014.05.28. 17:12:23

@blackhair-lady: meg attol csillognak es a feher lanyok magukala pisilnek tole :DDDDDDD

Muscari 2014.05.28. 17:12:41

@Kövérmadár [swe]: na jo, felolem lehet felul is :-)

Mr Long 2014.05.28. 17:14:45

@Kövérmadár [swe]: En nekem is mindig ez ugrik be :)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.05.28. 17:16:53

@Mr Long:
Tőlem is, csak a röhögéstől.
Vagy jobban kellene csillognom vagy többet szoláriumoznom... más ötletem nincs :)

tableno 2014.05.28. 17:18:41

@Mr Long: gondolom azért, mert itt főleg a japán élményeimről posztoltam.

2014.05.28. 17:26:02

@maxval a gondolkodó birca: Ez radikalis megoldas, de megfontolando! Egyebkent a jain vallasban ismert ez, a legmagasabb spiritualis szinten levo emberek halalra eheztetik magukat, mivel ugy gondoljak, ez az egyetlen modszer arra hogy semmilyen eloleny ellen ne kovessenek el eroszakot. Persze ez egy nagyon leegyszerusitett verzio, de kb. ez a lenyege.

tableno 2014.05.28. 17:28:40

@Mirjam2: jain vallás? Az valami indiai? Mindenesetre nem normálisak, az biztos...

2014.05.28. 17:35:03

@tableno: En nem igy latom, de hagyjuk... Kar volt megemlitenem, ez igy nagyon leegyszerusitett. Nezz utana ha raersz es erdekel. Teljesen logikus, az a lenyege hogy amig eletben vagy, kulonosen ha barmit eszel, az mindig valami mas elolennyel szembeni eroszakkal jar. Szamukra a legfobb ertek az eroszak-nelkuliseg (ahimsa).

Mr Long 2014.05.28. 17:39:03

@tableno: mint az indiai csavo, aki.x eve a magasban tartja az egyik kezet hogy kozelebbnlegyen az isteneihez, vagy mi. gondolom arra var, hogy valaki majd felhuzza...

tableno 2014.05.28. 17:40:06

@Mirjam2: viszont a saját magad ellen elkövetett erőszak az ok? Nekem nem túl logikus ez...

2014.05.28. 17:41:20

@Taxomükke: Nem, nem szoltal be egyaltalan. Rendszeresen latok olyan megjegyzeseket forumokon (altalaban angoloktol / nyugatiaktol) hogy ok nem jonnenek ide mert ellenzik a rabszolgasagot, stb. Ezeket nem ertem, most attol hogy ok nincsenek itt es nem latjak, kevesbe lesznek rabszolgasorban az itteni emberek? Ez olyan mint akik azt mondjak hogy nem mennek Indiaba mert zavarja oket a szegeny emberek latvanya (ezt is hallottam egy csomoszor). Most akkor magat sajnalja az illeto vagy a szegeny embereket? Az utobbiak tovabbra is szegenyek, fuggetlenul attol hogy gazdag nyugatiak latjak vagy nem latjak oket. Szerintem kifejezetten jo a kozel-keleti 'rabszolgaknak' hogy vannak itt nyugatiak is, mert ok legalabb nagy ritkan beszelnek arrol a nemzetkozi sajtonak hogy mi is folyik itt, mindenki mas csak erositi ezt az imidzset a kulvilag fele hogy itt minden szep, jo es csillogo.

tableno 2014.05.28. 17:42:38

@Mirjam2: Amúgy én általában tisztelem a vallásokat - ha mértékkel űzik. Mert ilyen alapon az azték emberáldozatok meg a spanyol inkvizíció is meg volt magyarázva magasztos elvekkel...

tableno 2014.05.28. 17:45:38

@Mirjam2: "Most akkor magat sajnalja az illeto vagy a szegeny embereket?" - ez teljes egészében önző szempont, nem akarja a nyaralását tönkretenni azzal, hogy állandó lelkifurdalásban él a szegénység látványától. Amit a magam részéről teljesen megértek, bár én szívesen megnézném Indiát.

2014.05.28. 17:48:35

@tableno: Igen, de mindannyian meghalunk egyszer es szerintuk ez a legemelkedettebb modja a halalnak. Altalaban olyan stadiumban csinaljak amikor egyebkent is meghalnanak hamarosan, tehat idosek vagy betegek. Inkabb az a lenyege, hogy nem probalnak meg minden aron eletben maradni, inkabb emelkedett tudatallapotban varjak a halalt. Mondom ez egy osszetett tema, tobb info pl. itt: www.vpmthane.org/Publications(sample)/Bio-Ethics/Kokila%20H.%20Shah%201.pdf

2014.05.28. 17:50:51

@tableno: De az mas, hiszen masokkal szembeni sulyos eroszakrol van szo. Nezz bele a dokumentumba amit belinkeltem ha raersz.

tableno 2014.05.28. 17:54:41

@Mirjam2: ok, bár például az azték vallásban a piramis tetején végezni kőkéssel kivágott szívvel a legnagyobb megtiszteltetésnek számított, ami halandó embert érhet... Az inkvizíció meg úgy gondolkodott, hogy ők tulajdonképpen jót tesznek a megkínzott és elevenen elégetett eretnekekkel, mert némi testi szenvedés árán megmentik a lelküket az örök kárhozattól. Valóban összetett téma ez... :)

2014.05.28. 17:55:03

@blackhair-lady: Persze, de ez egy demokratikus klub, tehat csakis a sajat nevemben nyilatkozhatok :). Egyebkent pasik jelentkezeset is varjuk, ha azonosulnak celjainkkal, nemi identitastol fuggetlenul! :).

tableno 2014.05.28. 17:56:38

@Mirjam2: jó, majd megnézem. Az végülis elfogadható, ha mondjuk egy halálos beteg nem ragaszkodik az élethez, de azért nagyon sikamlós lejtő ez...

2014.05.28. 17:57:20

@tableno: Igen, ezeket mind megertem, de nem hasonlitanam ossze a jainizmussal ami egy nagyon kifinomult, emelkedett vallasi es filozofiai rendszer, es aminek a neveben tudtommal senki nem kovetett meg el semmilyen eroszakot. A 'sallekhana' amirol beszeltem szerintem nem eroszak senkivel szemben.

Mrs. Clayton 2014.05.28. 17:58:41

@blackhair-lady: kijelol, open link es ugy jo, de itt van megegyszer

https://www.google.com/maps/place/Villa+Way/@52.2000361,-0.8796158,17/data=!4m2!3m1!1s0x48770f4e72e5957d:0x9da58fd4d9f20541

egymas seggeben van mindenki, es az osszes haz ugyanolyan

2014.05.28. 18:00:48

@Chang Yai: Szerintem nekem is a keringesemmel van valami baj, ezert nem birom a hideget. Ugy tudom erre nincs mas megoldas az orvostudomany jelenlegi allasa szerint, mint melegben tartozkodni...

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.05.28. 18:10:09

@Mirjam2: ez érdekes kérdés, hogy ki mit vállal be,mi elfogadható még neki....
nekem érdekes, hogy a tesóm jól elvan például egy olyan állásban (Pesten), ahol az a cél, hogy a külföldi anyacég számára "pénzmossanak" legális keretek között kreatív könyveléssel, ilyen-olyan trükkökkel (a felét se értem, amikor magyarázza a részleteket).
de mondjuk arról sincsenek illúzióim, hogy a yangoni milliomoscsaládok, akiknek a csemetéit tanítottam, mennyit fizetnek a bejárónőjüknek/ gyári munkásaiknak / alkalmazottaiknak. és nekem az ő vagyonukból volt a fizetésem.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.05.28. 18:14:01

@Mirjam2: írtam privátot (erről meg másról is) (facebookon)

2014.05.28. 18:16:54

@maxval a gondolkodó birca:

Max, nem valami ilyesmiről beszélünk mi is? Vagy már az angol jegybankelnök is megőrült?

www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/totalis_osszeomlast_josol_a_jegybankelnok.581899.html

M. Péter 2014.05.28. 18:26:21

@Mirjam2: A prostituáltakat meg a cselédeket hogy egyeztetik össze a vallással?

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.05.28. 18:29:11

@lexrex:

Igen, ez van. Persze nem a kapitalizmus fog összeomlani, hanem annak NYUGATI változata.

2014.05.28. 18:34:00

@Chang Yai:

"a tesóm jól elvan például egy olyan állásban (Pesten), ahol az a cél, hogy a külföldi anyacég számára "pénzmossanak" legális keretek között kreatív könyveléssel, ilyen-olyan trükkökkel (a felét se értem, amikor magyarázza a részleteket)"

Azt ugye tudod,hogy egy ilyen kijelentés ezen a blogon fölér egy Isten káromlással. Majd a liberális megmondó emberek elmagyarázzák, hogy ilyen nincs.

M. Péter 2014.05.28. 18:34:00

@Kövérmadár [swe]: Az olaj meg a gáz nem szokott kifogyni, csak elérkezik az idő, amikor a meglévő technolögiával már nem gazdaságos kitermelni. Idővel fejlődik a technológia, felmegy az olaj ára 100 dollárról 200-ra, és máris gazdaságos lesz.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.05.28. 18:38:14

@tableno:

Az inkvizíciót illetően a legtöbb mai "ismeret" fantázia, az ateista propaganda terméke.

Az inkvizíció tevékenysége korántsem volt olyan széleskörű, mint ezt a későbbi keresztényellenes propaganda terjesztette.

Pontos számok maradtak fenn az inkvizíciós eljárás alá vetettekről. S ami még "megdöbbentőbb": a vádlottak átlag 90 %-át a "gonosz", "kegyetlen" inkvizíció FELMENTETTE. S a bűnösnek találtak zömének a büntetése a böjt és imádság volt.

Az inkvizíció teljes fennállása alatt egész Európában kb. 60-70 ezer embert ítéltek halálra! Összehasonlítva a modern korral: Auschwitzben 3 NAP alatt TÖBB embert öltek meg 3 nap alatt többet, mint az inkvizíció 400 év alatt. De Leninék is többet gyilkoltak le egy átlag unalmas héten.

Hozzáteszem: az inkvizíció által halálra ítéltek zöme nem volt ártatlan.

Még valami: az inkvizíció által alkalmazott bírásgi eljárás hatalmas fejlődést jelentett a korábbi kor bírósági eljárásához képest, s mind a mai napig ez a modern bírósági eljárás alapja.

Imre apó 2014.05.28. 18:45:36

@M. Péter: Ezt még 2000-ben közölték "A hivatalos iraki tervek hatalmas, 10 millió hordó/napos addicionális termeléssel számolnak 2020-ra, bár a realitások fényében valószínűbbnek tűnik a 2 millió hordó/napos bővülés. Emellett ha valaha feloldják az iráni embargót, azzal is jelentősen megemelkedne a termelés – 1 millió hordó/napot adna már csak az is, ha az embargó bevezetése előtti termelési szintre állnak vissza. Szaúd-Arábia nem akarja (és nem is lesz képes) lenyelni az OPEC-en belüli, és azon kívüli termelés-növekedést. Így viszont az OPEC gyakorlatilag széteshet."

Imre apó 2014.05.28. 18:46:34

Ez is akkori cikk "Ha igaznak bizonyulnak a fenti feltételezéseink, akkor a 2020-as évek elején várható átlagos olajárak alacsonyabbak lesznek, mint ahogy azt az elmúlt néhány évben megszoktuk."

M. Péter 2014.05.28. 18:48:32

@Zka: Keressél Egyenlítőhöz közeli, 1500m magasságban levő városokat.

blackhairlady 2014.05.28. 18:52:22

@Mr Long: Na latod ezt nem tudtam. marmint hogy a feher lanyok maguk ala pisilnek a fekete csillogosoktol:)

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.05.28. 18:54:31

@lexrex: szerintem aki dolgozott már pénzügyben, akárki itt, érdekeseket tudna mesélni. sajnos én is elég sokmindent hallottam, másoktól is, de biztos mindenki csak összevissza beszél.....

GERI87 2014.05.28. 18:57:55

Hát azért malackát meg oroszlánkirály vaddisznót kicenzúrázni, az már valami beteg...
Értem én hogy "tisztátalan állat", meg nem lehet megenni, na de egy !rajzolt! ráadásul, (malacka esetében két lábon járó) állatot cenzúrázni:)
Nem s értem hogy: kivágták?

-------

Ha nem lenne ott olaj, egy szegény homoktenger lenne, tevehajcsárokkal.

Nem nagyon tudok velük rokonszenvezni, semmi teljesítményt nem raktak le, ami van azt is a nyugati ész, meg az ázsiai munkás építette fel.

A többiek csak lazsálnak, meg ostoba szabályokat hoznak.
És ezek még akkor is ostobák, ha vallási alapjuk van, vagy ha a nyugat meg pont a másik véglet.

Jó helyre születtek, jó helyen vannak, ennyi.

Nagyban mutatja - de az olajbevételek miatt csőd nélkül - hogy mire vezet az alapjövedelem hiszti: semmittevő, motiválatlan népesség.

" A távlati terv, hogy az ország kulturális és sport centrum legyen. "
-Kulturális? ilyen vallási légkörrel? (kereszt tiltott stb.) vicces.
-Sport? A gazdagokra épülő biznisz, kérdés hogy az uralkodócsalád időtöltésén kívül erre a programra épülhet e gazdaság?
Amíg olaj van, ezek csak marketing dumák.

Papagály (törölt) 2014.05.28. 18:59:54

Kommentelők figyelem! - Itt az Alkotmánybíróság döntése
2014. május 28.

Az Alkotmánybíróság ma nyilvánosságra hozott határozata szerint a honlapján kommentek közzétételét lehetővé tevő tartalomszolgáltató akkor is felelősséggel tartozik a mások jogait sértő kommentek miatt, ha nem is volt tudomása a jogsértő tartalomról, de még akkor is, ha a sértett kívánságára azt azonnal el is távolította - olvasható a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) honlapján.

A TASZ szerint az Alkotmánybíróság döntése aránytalanul nagy visszatartó hatással fog járni az interneten zajló, ma még élénk közéleti vitákra nézve. A határozat jelentősen megváltoztathatja, ahogy az internetet ma a nézetek ütköztetésére, a vitára használjuk - írják az oldalon.

A határozat indoklása szerint “A jogsértő közleményekért való felelősség (és adott esetben a helytállási kötelezettség) független a moderálástól: egyedül a jogsértő közlés tényén alapszik." A feltétel nélküli felelősség pedig rendkívül kockázatossá teszi a tartalomszolgáltatók számára, hogy felhasználóiknak megnyissák a kommentelés lehetőségét. Akár moderálják a hozzászólásokat, akár nem, akár tesznek lépéseket a jogsértő tartalmak eltávolításáért, akár nem, felelősséggel tartoznak azokért.

www.portfolio.hu/vallalatok/it/kommentelok_figyelem_itt_az_alkotmanybirosag_dontese.199491.html

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.05.28. 19:02:14

@maxval a gondolkodó birca: ööö, azért 60-70 ezer ember is pont 60-70 ezerrel több az ideálisnál, főleg, ha nem kicsit szembemegy magával a vallással, aminek a nevében.
ha már a pápa is bocsánatot kért az inkvizícióért (ok, tudom, neked nem a főnököd....), akkor aztán végképp nem kell foggal-körömmel védeni. maradt még elég gumicsont amúgy is.

Mrs. Clayton 2014.05.28. 19:02:37

@blackhair-lady: kepzeld nem, ez mar az egesz szep :-D na akkor innen kepzeld el, milyen amikor ronda

Imre apó 2014.05.28. 19:02:59

@maxval a gondolkodó birca: Na Max, magyarázd el lszi, hogy az emberi test meddig bírja a tűzben, ahogy írtad azt az azték históriát?
Azt, hogy 2 napig kihúzták - visszatették, életben tartották. Ember ez szerinted hihető, mert szerintem nem. Ezeknek van valami forrásmunkái, vagy te találtad ki?

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.05.28. 19:05:04

@Papagály: hát ez érdekes lesz a gyakorlatban.

Imre apó 2014.05.28. 19:13:59

@maxval a gondolkodó birca: Találtam nagyon hasonló írást a National G- től, de konkrétumokat ők se írnak.

2014.05.28. 19:24:25

@Chang Yai: Szia, rohadt lassu a net, nem birom kinyitni a FB-ot, viszont ez az oldal remekul mukodik, ki erti... Valaszolok amint 'bejutok'.

Imre apó 2014.05.28. 19:25:56

@Mirjam2: Én értem, hisz érthetően írtad :D:D:))))))))))))))

2014.05.28. 19:28:03

@GERI87: Azt kell mondjam hogy teljesen egyetertek. Szerencsere mi mar regen el fogunk huzni innen mire osszeomlik az egesz :)

2014.05.28. 19:42:46

@M. Péter: Szerintem egy fontos eleme a vallasnak hogy ha pasi vagy akkor azt csinalsz amit akarsz nokkel kapcsolatban, gyakorlatilag a nok a te szorakoztatasodra es kiszolgalasodra vannak kitalalva. Elnezest ha megsertem itt valakinek a vallasi erzelmeit, de nekem eddig ez derult ki. Pl. a vallas szerint oke a 'noi rabszolgakkal' szexelni (ja termeszetesen a rabszolgasag maga is oke). A prostitucio tiltott, de gyakorlatban a legtobb ferfit nem erdekli a tiltas, Dubai meg Bahrain a vilag legnagyobb prostitucio-kozpontjai kozott vannak. Ja, ez az egyik fo ok amiert a ferfi turistak Dubaiba mennek, nem igazan a kultura meg a fantasztikus epiteszeti remekmuvek :).

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.05.28. 19:56:31

@Chang Yai:

Anakronizmus mai szemmel nézni ezt. Amikor két tyúk ellopásáért akasztás járt, mi járt volna boszorkányságért?

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.05.28. 20:01:54

@Imre apó:

Ez van az ősi leírásokban. Mesterek voltak, tudták hogyan megy az ideális lassú halál.

A középkorban is tudták ezt a máglyáknál. Három típusú máglya volt. Az alapverzióban a halál 2-3 perc alatt beállt. A legextrémebb verzióban meg 40-45 perc alatt. A fák elhelyezkedésétől függött.

Pl. a brit szigeteken a keltáknál a lassú égetés volt divatban, mert a druida hit szerint a gyorsan meghaló ember nem elégíti ki az isteneket. Lásd: wicker man.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.05.28. 20:02:57

@Imre apó:

Valószínűleg én is láttam.

Mivel cikkeim nem tudományos publikációk, sosem nevezek meg forrást.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.05.28. 20:04:04

@Chang Yai:

Nekem nincs személyes okom védeni az inkvizíciót. Az ortodoxiában sosem létezett ilyesmi. Csak az igazság miatt teszem.

rezsöatya 2014.05.28. 20:06:31

@Papagály: akkor az egyik megoldas; az en blogom egy amerikai szerveren van, s bar latom, hogy tortentek probalkozasok Mo-rol, mindeddig sikertelenul... :-P

Imre apó 2014.05.28. 20:09:33

@maxval a gondolkodó birca: Értem, nagyon sokat olvasok a Maja kultuszról, Aztékokról és az Inkákról. Nagyon érdekes, de írtó primitív is, ez az én véleményem.

Mikor olvastam az írásod, kicsit elment a kedvem.

2014.05.28. 20:11:22

@maxval a gondolkodó birca: Ebben semmi kulonos nincs, az uralkodoi csaladok, a gazdasagi elit tagjai altalaban nem kulonosebben vallasosak. A legtobben nyugaton tanultak, az ev egy reszet nyugati orszagokban toltik, ahol a noi csaladtagok tobbnyire nyugati ruhat hordanak, akar bikinit is stb. A vallasi elit egy egeszen mas tarsadalmi retegbol kerul ki.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.05.28. 20:11:42

@Papagály:
Nem sok realitást látok mögötte. Nem nagy dolog kiköltöztetni egy blogot egy másik országba, akár 3. országba is. Onnantól maximum a szája járhat bárkinek.

Gondolom ez is csak egy csont, amit rágni lehet.

blackhairlady 2014.05.28. 20:14:16

@Jess G: OMG!:(
Itt vannak fent haz kepek a mi kornyekunkrol, ezek szerintem szepek. De amikor ezt egy utcaban kell latni, nagyon unalmas.
www.google.com/search?q=Katy+homes&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=_CaGU5OQMMy2yASLlYDYAg&ved=0CAcQ_AUoAg&biw=1280&bih=687#q=Katy+TX+homes&tbm=isch

Ugyandehogy (törölt) 2014.05.28. 20:14:57

@adg [Au, Darwin]: en mindig mondom,hogy csak 25 felett van elet

Imre apó 2014.05.28. 20:21:48

@blackhair-lady: Ezek szépek, melyik a tietek? :)))))))))

Imre apó 2014.05.28. 20:24:30

A Blogmotor ma akadozik, vagy fulladozik, nem lehetne több gázt adni, vagy ez egy betegsége?

Ugyandehogy (törölt) 2014.05.28. 20:26:11

@Sesamelmo: mobilrol nem tudom linkelni
ctrl f es beirod, h babette

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.05.28. 20:37:04

@Imre apó:
Most csatlakoztatják rá az index szervereire a Nagytestrész nevű számítógépet, ami azonnal üzen a TEK-nek, ha Orrmányviktorról vagy a mókusörsről esik szó. Válaszlépésül, elsőként a TEK keveset mond a beleköthetetlenség jegyében, majd kiszabadítja a lelkünket testünk fogságából.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.05.28. 20:39:13

@Jess G: @blackhair-lady:
Akkor most felvágok, nálunk ilyen:
www.zonta21.org/Global/Area%205/Flen_Malmk%C3%B6ping/Stenhammar.jpg

Igaz, ebben a király lakik nyaranta, a pórnépnek csak ez jut:
http://folket.se/image_processor/1.704678.1274115952!/image/1997235367.jpg_gen/derivatives/wide/1997235367.jpg?maxWidth=468

Imre apó 2014.05.28. 20:39:41

@Kövérmadár [swe]: :D:D:D csesszék meg, amikor ma olvastam a hírt azt gondoltam, hogy ezek még normálisak, de sajnos nem azok. Az az ormányos + főleg nem, na a többi se. Demokrácia mi????? :))))))))))))))))))))

Imre apó 2014.05.28. 20:43:14

@Kövérmadár [swe]: Az első képen a házikó nem kellene, a második kép viszont nagyon hasonlít 1 Bremeni városrészre, előbb azt gondoltam az, de nem.

blackhairlady 2014.05.28. 20:43:47

@Imre apó: Az egyik a mienk, de nem mondom meg melyik:)
Egyebkent nekunk csak egy foldszintes 3 szobas van, semmi extra.
Csak azt akartam erzekeltetni, hogy amikor ezeket a szep hazakat egy sorban utcaban latod, mindenhol, akkor neagyon egyhangu, unalmas.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.05.28. 20:44:57

@Imre apó:
Valójában Orrmányék kráciát szeretnének létrehozni. Most tesztelik, még csak demo verzió. Innen a félreértés: demo krácia.

@blackhair-lady:
Látszik a környékbeli házakon, hogy rettenetes nélkülözésben élhettek ;)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.05.28. 20:46:05

Na szóval...

kepkezelo.com/images/dhkkol7pckwj5bsvwle.jpg

Nincs mit írnom a posztról.
Egy hibátlan remekmű.
Csak gratulálni tudok.

Amiről beszélnék inkább az olajországok jövője.
Mi az amit látunk?
Irdatlan vagyon és here módra élő nép.
Esztelen költekezés városépítésre valamint luxuscikkekre és a népjólétre.
Persze.
Hallottam már a "bölcs sejkekről" meg hogy az olajországok milyen okosan fektetik be a pénzüket és mi mindent felvásárolnak.
Szerintem ez nem feltétele a hosszútávú fennmaradásnak inkább csak a csőd elodázása.
Tény hogy a világ olajban fürdik.
Nem kell félni még néhány száz évig a készletek kimerüléstől.
Most azokat az eget verő ostobaságokat nem is említeném hogy feltalálták már a vízzel-levegővel-bélgázzal-szájszaggal működő motorokat de az olajlobbi felvásárolta illetve betonba ágyazta a feltalálókat.
Az viszont tény hogy a legfelelőtlenebbül az olajországok bánnak az olajukkal és a jövedelmükkel.
norvégok tudjuk milyen okosan csinálják, de már a 60-as években az USA kongresszusa hozott olyan törvényt hogy bizonyos olajmezőket hány évtized múlva lehet kitermelni.
Ha elfogy az olaj először a Közel Keleten fogy el.
Mi jön utána?
Vannak feltételezéseim de nem mennék most bele energiapolitikába.
Az olajországokkal mi történik?
Az országok vezetése családok kezében van.
A világtörténelem folyamán dinasztiák tűntek fel, uralkodtak és nyom nélkül elsüllyedtek.
Egy -egy tehetséges vérvonal ha lehetőséget kap a kiteljesedésre akkor megteszi de ez soha nem tart örökké.
A döntéshozók férfiak. A férfi a farka után megy, nem IQ alapján választ párt hanem mellméret alapján.
Ennek következményeként a vér hígul a családok tündökölnek és leáldoznak.
A felhalmozott vagyonok ennek megfelelően válnak semmivé.
Nem tehetségből képződtek nem tehetségek gondozzák nincs jövőjük.
Középkori államszervezetek a modern világ piacán.
Tudom, tudom...
Oxfordi egyetemeken tanulnak a ifjú hercegek korszerű gazdaságpolitikát.
A tehetségük is megvan hozzá vagy csak a vagyonuk?
Attól hogy megtanulják eltartott kisujjal inni a Hennessy-t még nem biztos hogy az üzleti életben is megállják a helyüket.
Most még igen.
Minden körülmények között mert a veszteségeket finanszírozza az olaj.
Ha majd nem az olaj termeli a pénzt hanem a pénznek kell termelni a pénzt akkor fognak megmérettetni.
Én jelenleg Indiának hosszabb távon nagyobb jövőt jósolok mint az arab államoknak.
Az olajállamok a semmiből indultak és a semmiben fogják végezni.

**mimi** 2014.05.28. 20:46:49

@blackhair-lady:
be kéne szereznem egy jeepet :)))))))))

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.05.28. 20:46:56

@blackhair-lady:
Már-már kézzelfogható, szinte harapni lehet a nyugat rothadását... szomorú látvány ez, nah! :)

Imre apó 2014.05.28. 20:47:48

@blackhair-lady: Idő teltével biztos, de így ha rápillantok, akkor nagyon cukik. Szóval az egyik a tietek. Gratula. :)

Apám mindig azt mondta, "nagy ház sok munka, sok baj, kis ház, nagy szeretet.

Imre apó 2014.05.28. 20:56:06

@Kövérmadár [swe]: De rosszalkodó vagy :D:D:D:D közben + itt röhögök a bemondásaidon, (nehagyd abba)

Imre apó 2014.05.28. 21:04:14

@diggerdriver: Ma olvastam (szabin vagyok, te nem kaptál? :)))):DD ), hogy a qatari sejk lesz a Deutsche Bank legnagyobbja ami a részvényeket illeti. Van ám sok ilyen sejk. Elég jól jáccanak a vagyonokkal.

Naszóval :)))))))))))

blackhairlady 2014.05.28. 21:04:57

@Kövérmadár [swe]: Ja, ertem:) De, igazi vajat eszunk ho vegen is, bar az eves ado bizony fajdalmas tud elnni. De hat a tiszta utcakat, kondi termet, uszomedencet meg kell fizetni, ingyen semmit nem adnak.

Imre apó 2014.05.28. 21:06:13

Ez a név igen hosszú, "Hamad Bin Jassim Bin Jabor Al-Thani" a vagyona is, ő az a fószer.

blackhairlady 2014.05.28. 21:07:03

@**mimi**: Feltetlen, nagyon szuper dolog a sardagasztas, folg teto es ablak nelkul.:)

Imre apó 2014.05.28. 21:07:19

@blackhair-lady: A levegő mennyibe kerül most arrafelé? :)))))))))))

blackhairlady 2014.05.28. 21:08:04

@Kövérmadár [swe]: Mindig szaglaszok mi az a buz, de nem tudok rajonni. Ez lenne a rothadas szaga?:)

Imre apó 2014.05.28. 21:10:31

@blackhair-lady: Szerintem az a bűz a rothadó tej szaga, amiben sokan fürdenek, majd a napozáshoz vajat használnak. :)))))))))

Nem megsértődni :D:D

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.05.28. 21:14:03

@Imre apó:
A fél világot megvehetik...
Majd eladják.
Mikor még kér a nép...

blackhairlady 2014.05.28. 21:15:33

@Imre apó: Majd megnezem a csekkfuzetet mennyit fizettunk erte a mult honapban:)
De pl. mindednkinek kell fizetni iskola adot is abban az iskolai korzetben ahol el, akkor is ha nincs gyereke.

Mrs. Clayton 2014.05.28. 21:18:03

@Kövérmadár [swe]: mit mondjak nem a buckingham pallace a kiralyotok nyari lakja, elegge puritan keco

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.05.28. 21:23:05

@Mr Long:
Nyertél! :)

@Jess G:
Ez amolyan hétvégi lak. Időnként, 99%-ban nyáron, itt van a királyi család.

Életvitelszerűen a Drottningholm Slott-ban laknak:
www.google.se/search?q=drottningholm&newwindow=1&rls=com.microsoft:hu-HU:IE-SearchBox&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=MjeGU4TDDYr-4QSdhIGIAg&ved=0CAkQ_AUoAg&biw=1366&bih=643

Ez sem egy Buckingham Palace, de a svéd uralkodó sosem volt akkora "sztár", mint az angol.

@blackhair-lady:
Az bizony!

Így igaz, semmi sincs ingyen. Csak a gyomorfekély...

Imre apó 2014.05.28. 21:30:28

@blackhair-lady: Csekkfüzet??? az meg mi a bánat? Egy füzet tele csekkel? :)

Most komolyra fordulok. Az az adó, annak is akinek nincs gyerkőce, azt vedd úgy, hogy jótékonysági hozzájárulás, mindjárt jobban hangzik. A suliért külön kell fizetni, vagy az az adóban benne van?

mommmmo 2014.05.28. 21:37:45

@Mirjam2: szerintem Szaudi sokkal gazabb hely mint az Emirsegek vagy Qatar, mert ez a ketto utobbi ugyanaz a sema.
A vallasi torvenyek szempontjabol ugye egyertelmuen, de amit leirsz a munkasok helyzeterol abban is. Nalunk nagyon sokan 10-15 evig dolgoztak a cegnel az indiai segedmunkasok kozul, ugy, hogy kozben 2 evente hazajartak. A munkasokat meg minek tamadta es rabolta volna ki egy helyi (bruhaha) amikor minden tulzas nelkul 50-szeres jovedelmeik voltak???

Szoval azert a rabszolgatartas intezmenyet nem lehet az egesz obol tersegre rahuzni, ha csak az alulfizetettseget nem nevezzuk annak, (marpedig az nem az, amig valaki onszantabol dolgozik). A haztartasi alkalmazottak kivetelevel de azokkal mindenki pocsekul banik,lasd Au pair tortenetek Nyugat Europabol, na persze az Obol tersegben 50-nel megszorozva.

mommmmo 2014.05.28. 21:47:46

Amugy ha mar itt jarunk, bedobok egy nagy erdeklodesre szamot tarto sztorit meg az emirsegekbol: ugye a hazastarsi viszonyt a klan szabalyozza, arab csajokat jobb messze elkerulni minden europai ferfinak ha nem akar hatalmas botranyt.

A homoszexualitas meg ugye hatalmas bun.
Ettol fuggetlenul homoszexualis kollegam egyutt elt helyi szarmazasu baratjaval, a helyi csalad a temat lesz@rta. Gyanitom ha egy helyi novel elt volna egyutt mar nem elne, vagy legalabbis nem az Emirsegekben. De ugye a homoszexualis viszony nem zavarja a torzsi viszonyokat, nincs belole gyerek, amig diszkreten csinaljak, kit erdekel a vallasi tiltas meg miegyebb. Szoval ez ment. Csak azert lett vege, mert a kollegam egy szep napon kirugta az arab fickot es visszament a regi pasijahoz.

Mrs. Clayton 2014.05.28. 21:51:22

@Imre apó: a csekk keszpenzt helyettesito fizetesi eszkoz, a kiallitoja meghatarozott penzosszeg fizetesere szolo meghagyast tesz, majdnem olyan mint a bankkartya, csak itt a fecnit orokbe odaadod

Mr Long 2014.05.28. 21:52:30

@Imre apó: A szarnyasbetet fuzet. A gazdag nyogati megirja, majd kuldi afrikaba...

Mr Long 2014.05.28. 21:53:33

@Kövérmadár [swe]: Maradjunk annyiba, hogy a svedek is megtudnak rendezni a bujocska vb-t.

Imre apó 2014.05.28. 22:01:13

@Mr Long: Már 1989- ben csekkfüzettel rohangáltam a farzsebemben, azt hitted nem ismerem, csak Blackyvel ökörködtem, de a "szarnyasbetét füzet" nagyon teccik :)))))))))))))

Mr Long 2014.05.28. 22:01:35

@tableno: igen, valoszinu ez vezetett meg.

Mr Long 2014.05.28. 22:02:53

@Imre apó: ez multkor merult fel, hogy mi a jelkepe az afrikai nok szamara penztgyujto (al)segelyszervezeteknek.

2014.05.28. 22:05:01

@Papagály:

Ez megint az a kása, amit nem kell forrón enni. Az AB döntése nem új keletű, a vélemény- és sajtószabadságról korábban hozott határozatokra épül.
Miután véleményem szerint a HA a web 2.0 kategóriába tartozik, így az idézett AB határozat nem vonatkozik rá.

blackhairlady 2014.05.28. 22:06:30

@Imre apó: Nem kell fizetni, ingyenes. Viszont minden iskolai korzetnek vannak kulon rendorei, iskolai biztonsagi orei akiket az adobol fizetnek. meg sok minden mast is. Nyilvanos az adopenzek felhasznalasa, csak eddig meg nem tartottam fontosnak attanulmanyozni.
En is az adofizetok penzebol kapom a fizetesemet egyebkent:)

blackhairlady 2014.05.28. 22:08:21

@Mr Long: Nem. A gazdag nyugati varrogepet kuld afrikaba:DDD

Imre apó 2014.05.28. 22:10:59

Akkor ma még lehet nyugiban kommentelni, vagy egy zaftos anyázásért már visznek, ...............most engem, vagy a HÁ-t?

még nem tiszta.

Imre apó 2014.05.28. 22:12:14

@blackhair-lady: Neked a füzetedből kell egy olyan izét kitépni aztán azt kell küldened :)))))))

Imre apó 2014.05.28. 22:15:44

@blackhair-lady: Na már értem azt az unalmas szép utcát:))))))

Mrs. Clayton 2014.05.28. 22:15:46

@lexrex: ezt megmagyarazod? mi az h web2 es akkor nem felel? ezt hol olvastad? ilyenrol szo nincs
vagy ugy erted h nem a HA felel majd, hanem a blog.hu?

2014.05.28. 22:19:51

@mommmmo: 'A munkasokat meg minek tamadta es rabolta volna ki egy helyi (bruhaha) amikor minden tulzas nelkul 50-szeres jovedelmeik voltak???'

Itt pl. tinedzserek ill. fiatal felnott ferfiak portyaznak csoportokban, akarcsak Angliaban, es azert rabolnak ki munkasokat hogy legyen penzuk cigire / drogra vagy esetleg csak ugy idotoltesbol. Filipino es egyeb munkasnoket pedig elrabolnak autoval es megeroszakolnak. Ami a cseledeket illeti, hat en voltam au pair Londonban evekig es sok rossz tapasztalatom volt, de akkor is kicsit mas kategoria mint az itt brutalizalt, rabszolgasorban tartott lanyok.

Mrs. Clayton 2014.05.28. 22:19:52

@Imre apó: jelzem soha nem volt jogszeru, sot minositett eset volt masokat nagy nyilvanossag elott sertegetni, ha meg aljas indokbol is kovettek el az mar helyszini fejbeloves volt mindig is, az h most a tartalaomszolgaltato is felelos sztem nem oszt nem szoroz, mert a buncselekmenyt nem ok kovetik el, ugyis a T. kommentelot fogjak majd penzbirsaggal vagy foghazzal, vagy egyebbel bunteni

Imre apó 2014.05.28. 22:23:41

@Jess G: Akkor az Or bánozás nak is vége? :(:(:(

Akkor a Kurucinfo is bajban lesz????

2014.05.28. 22:23:56

@mommmmo: Hat mifelenk az egynemu ... nagyon nagy meretekben megy, az biztos. Nagyon sok embernek ez az egyetlen lehetosege barmilyen erintkezesre, es maximalisan ki is hasznaljak. Titkolni se kell nagyon, valoban ugy tunik hogy igazabol nem erdekli az embereket, csak a ferfi es no kozotti viszonyra ugranak. Lehet hogy a vervonal miatt paraznak betegesen tudat alatt?

2014.05.28. 22:25:35

@Jess G:

Az AB határozat. A 61.pont az érdekes.

www.mkab.hu/download.php?h=843

2014.05.28. 22:25:46

@Imre apó: Nem, te teljesen felreerted! A K.info amerikai szerverrol mukodik. Ez a torveny azok ellen van akik a Kiralyt probaljak becsmerelni. Tobbet nem mondhatok...

Imre apó 2014.05.28. 22:28:17

@Mirjam2: Értem,

én imádom Orbánt, a Kormányt és a FIDESZ-t is.........majd :)

2014.05.28. 22:29:14

@diggerdriver: Igy van, szerintem is.

Imre apó 2014.05.28. 22:30:46

Meg persze őket is kedvelem mától : Paczolay Péter alkotmánybíró
és dr. Stumpf István alkotmánybíró :))))))

2014.05.28. 22:35:46

@Imre apó: En meg nalad is jobban imadom oket!

Papagály (törölt) 2014.05.28. 22:37:09

@Mirjam2:
aha, a vérvonal. ezért jó a családon belüli házasság? tiszta marad a vérvonal! valaki szóljon azért a félkegyelmű outputoknak is, hogy nekik igazából most király, hátha nem tudják...

Imre apó 2014.05.28. 22:37:31

@Mirjam2: Na végre valaki, a többiek igen csendesek, de mára én is.

Jóccakát :))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.05.28. 22:38:37

@Papagály:
Tiszta marad a vérvonal.
Tiszta hülye.
:))))))))))))))))))

Mrs. Clayton 2014.05.28. 22:40:42

@lexrex: szerintem rosszul erted, velemenyem szt egy a kerdes h mi lesz a felelosseg megallapitasa utan, semmi, arra kotelezik h vegye le, vagy ne adjon teret jogserto magatartasnak, magyarul uljon napi 24 oraban ott egy moderator, vagy ha ezt nem tudja biztositani torodjon bele, h csak levelezes szintjen kommunikalhatnak az oldalat latogatok

Mrs. Clayton 2014.05.28. 22:54:34

@Imre apó: eddig is bajban volt, az egy masik kerdes h nem lehetett vele mit kezdeni, viszont Kovacs Bela, aki a Zalalovo, Felszabadulas utja 22-bol bekommentelte, hogy az XY egy ilyen olyan amolyan, meg meg annal is olyanabb, azt feljelentes alapjan eddig is elovettek, a rendorseg nyomozoi ilyen illetve szoftvert illegalisan letolto, valamint valofelben levo hazastarsak magantitkainak megsertesevel voltak tele eddig is
ez annyiban modosulni latszik, hogy a szolgalatato is felelos lesz, de en ugy vettem ki, hogy arra lesz kotelezheto h tavolitsa el a jogserto tartalamat es maz a jovoben ne adjon teret ilyenek elhelyezesere

mommmmo 2014.05.28. 22:59:18

@Mirjam2:
Igen, arrafele az emberek teljesen vervonal fanatikusok, ezt meg nem vetted eszre?? A vallas, az erkolcs es az osszes effele soder csak addig erdekli a legtobbjuket, amig az a VERVONAL TISZTASAGAROL szol, amugy ki nem sz@rja le ugye.

Ezert a homoszexualitas sokkal kisebb gond a gyakorlatban mint peldaul a hazassagon kivulo szex. Ezert vannak szarmazas alapu kasztok, es ezert nincs peldaul orokbefogadas sem, segiteni persze lehet arva gyereket, de sohasem egyenrangu csaladtagkent.
Vervonal gozben eg az agyuk mondhatni.

A szaudiak kozott azert vannak csorik, valoszinu azert rabolnak, gyanitom az emirsegiek is megtennek, ha lenne ra igenyuk es ott sem erdekelne a rendorseget. De mivel rengeteg penzuk van mas a felallas. Arrol sem hallottam, hogy filippino lanyokat rabolnanak, a helyzet az, hogy a hotelekben levo szorakozohelyeken annyi kurva van, amennyit akarnak, szoval mire fel. Gondolom Szaudi Arabiaban az sincs, sokkal nagyobb a feszultseg.

Persze el tudom kepzelni, hogy volt pelda rablasra es csoportos eroszakra, de nem altalanos.

Jaj amugy nalunk a munkasszalason is nagyon osszemelegedtek a fiuk, a vallalati bulira pedig tancos/vicces musorral keszultek, hat Conchitta megirigyelhette volna azokat a noimitatorokat. Az volt a poen, hogy az elejen meg tenyleg affele poennak tunt, aztan egyre inkabb belemelegedtek, es sehogy sem tudtak abbahagyni a seggrazast a szoknyaban. Mi europaiak persze rohogtunk, es csak egy szakallas nagyon muszlim kulseju oregembert lattam a tobb szaz fos tomegben aki rosszalloan csovalta a fejet.

Es akkor itt szovegelnek az emberek, hogy "Europa hanyatlik"??? Rohely. Latniuk kellene a kozel keleti bagazst:)

2014.05.28. 23:00:59

@Papagály: Egyertelmuen nem tudjak. Azt gondoljak hogy akkor jon majd el a jo vilag ha sikerul megszabadulniuk a sok semmirekello kulfolditol, es vegre kibontakozhatnak a sajat orszagukban. Nem vicc, komoly. Sajnos azt hiszem nem fogok eleg sokaig elni ahhoz hogy lassam hogy fog osszeomlani ez az egesz, pedig nagyon szivesen megneznem... (Arra persze sose gondolnak, hogy volt par ezer evuk mikor a kutya se dugta ide az orrat, sehol egy zavaro kulfoldi, aztan erdekes modon megse jutottak semmire.)

Mr Long 2014.05.28. 23:04:15

@maxval a gondolkodó birca: "Hozzáteszem: az inkvizíció által halálra ítéltek zöme nem volt ártatlan."
Ugy erted boszorkanyok voltak es a satant szolgaltak?

mommmmo 2014.05.28. 23:08:14

@Papagály: igy van, a vervonal miatt kell a csaladon beluli hazassag.

De azert a teljes kephez hozzatartozik, hogy ezt nem csak az arabok csinaljak, hanem az indiaiak, pakisztaniak, az ortodox zsidoknal is gyakori amugy, szoval also hangon is 1 milliard ember es evezredek ota. Gyanitom a genetikai kovetlezmenyek (bar leteznek) kisse tul vannak lihegve, maskepp nem szaporodtak volna el arrafele olyan szepen az emberek.

Papagály (törölt) 2014.05.28. 23:08:55

kedves homofóbok! házi feladatot kaptok (mondhatnám: esti mesét olvashattok), hátha oszlik tőle a homály.
elég ha elolvassátok, ne vitassuk meg, a többség anélkül is érti. aki meg vitatja, az inkább ehelyett olvassa el mégegyszer (mindaddig, amíg nem világos... ;) )

Kisokos tudatos homofóbok részére
ataszjelenti.blog.hu/2013/10/06/kisokos_tudatos_homofobok_reszere

Mr Long 2014.05.28. 23:10:49

@Mirjam2: Akkor miert nem kuldi, el a kulfoldieket? :) Vagy igy tul egyszeru lenne??

Mr Long 2014.05.28. 23:13:34

@Papagály: B+! Az elso komment alatta maxtol van :DDDDDDD

2014.05.28. 23:17:25

@Mr Long: ugy erti, higy
1) az inkbizucio korban Europa lakossaga az otode se volt a mostaninak
2) nem voltak tomeges gyilkossagra alkalmas fegyvereik, eszkozeik az inkvizitoroknak. Valoszinuleg hasznaltak volna, ha lett volna.
3) nem volt infrastruktura konnyen osszegyujteni az eretnekeket
4) elsosorban zdidokat celiztak

mommmmo 2014.05.28. 23:20:55

@Mirjam2: ugy tunik mintha kisse meguntad volna ott a banant.

Azert egy valamit szogezzunk le: a szaudiak valoszinuleg sikhulyek a tobbi obol orszag viszonylataban is. A vallasi eloirasok es a joval kevesebb penz miatt sokkal inkabb el vannak szigetelodve mentalisan.

Viszont nekik vannak a legjobb kecskeik. Emirati kolleganom ferje tobb ezer kilomert utazott Szaud Arabiaban, hogy megvegyen egy 10 millio forintot ero luxuskecskebakot a farmjara.

Papagály (törölt) 2014.05.28. 23:22:40

@Mr Long:
valóban! úgy látszik, van az a homály, ami nem oszlatható el... :)

2014.05.28. 23:25:34

@mommmmo: Igen, teljesen igazad van a vervonallal kapcsolatban. Szaudi tenyleg mas kozbiztonsagi szempontbol mint UAE, sajnos egyaltalan nem ritka a nok elrablasa es megeroszakolasa, hanem nagyon is elterjedt, olyannyira hogy abszolut nem szamit normalisnak az ha egy no az utcan maszkal, sajnos. Itt nagyon komolyan veszik azt hogy ferfiak es nok nem keveredhetnek, igy tenyleg semmi legalis modja nincs arra a legtobb ferfinak hogy egyutt legyen egy novel (sokuknak meg a feleseguk sem johet ide), a ferfiakat meg azert csak megunjak a legtobben egy ido utan.

A kirablasos esetek sem ritkak szerintem, es nem azert tortennek mert 'szegenyek' a helyiek, hanem ugyanolyanok mint a brit fiatalok, egyreszt unatkoznak, masreszt pl. telefonokat akarnak lopni vagy drogra kell a penz stb., es tudjak hogy az azsiai expatok semmit nem fognak tudni csinalni ha megtamadjak oket. Olvastam ilyen esetekrol a helyi ujsagban (ami csak a jeghegy csucsa lehet, hiszen cenzurazott a sajto) es megkerdeztem a compoundon a munkasokat hogy tudnak-e ilyenekrol, es egyontetu valasz volt hogy persze, ez elofordul es semmit nem lehet ellene csinalni, a rendorseget nem erdekli.

Muscari 2014.05.28. 23:26:40

@Mirjam2: milyen tarsadalmi retegbol kerul ki a vallasi elit? Es hogy viszonyulnak az uralkodo csalad "laza" erkolcsihez?

Mr Long 2014.05.28. 23:27:15

@Papagály: Volt egy masik komment, mondjuk azt neki cimeztek.
A csavo azt irta, hogy neki az egyik kedvenc temaja max lelki fejlodesenek boncolgatasa. Van akinek tenyleg szar az elete....

Papagály (törölt) 2014.05.28. 23:28:15

@mommmmo:
"[a szaudiaknak] vannak a legjobb kecskeik. Emirati kolleganom ferje tobb ezer kilomert utazott Szaud Arabiaban, hogy megvegyen egy 10 millio forintot ero luxuskecskebakot a farmjara. "

jól sejtem, ez az egyik következménye a családon belüli házasságnak?

2014.05.28. 23:30:59

@mommmmo: 'ugy tunik mintha kisse meguntad volna ott a banant'

En meg messze nem, es ha a szaudiak nem unnak meg bennunket, par evig meg mindenkeppen itt tervezunk maradni. En osszessegeben szeretek itt lenni, bar persze vannak helyek ahol szivesebben lennek. Ez nem jelenti azt hogy mindent rozsaszin kodben latok.

2014.05.28. 23:34:11

@mommmmo: Hat a hinduknal nagyon-nagyon ritkan fordul elo elso unokatestverek kozotti hazassag, illetve torzsek sincsenek, tehat messze nem annyira belterjesek mint a muszlimok.

2014.05.28. 23:37:54

@Mr Long: Az osszes allamban a tersegben van egy nacionalizacio program amivel gyakorlatilag a kulfoldiektol probalnak megszabadulni es a helyieket rabirni / kikepezni arra hogy atvegyek a helyuket, csak hat ez tenyleg nem egyszeru. Egyelore megmaradnak azon a szinten hogy a helyi sajtoban rendszeresen anti-immigrans cikkek jelennek meg, amik megszegyenitenek a legelvadultabb UKIP-propagandat.

mommmmo 2014.05.28. 23:38:07

@Mirjam2: en azt hallottam, hogy a UK-ben nagy kampany ment az unokatestver hazassagok ellen, mert az ott elo indiaiak koreben tobbszoros a genetikai betegsegek aranya. Szoval ott is lehet ennek hagyomanya boven, bar nyilvan a muszlim indiaiak kozott a leggyakoribb.

2014.05.28. 23:44:53

@Muscari: Huha, most 'bedtime' van ez meg egy hosszu tema, de maradjunk annyiban hogy pl. Szaudiban van a politikai elit = uralkodoi csalad, meg egy toluk teljesen fuggetlen vallasi iranyito csoport. Az uralkodoi csalad nem engedheti meg maganak hogy magara haragitsa a vallasi elitet, ezert kenytelenek a nyilvanossag elott elfogadni a velemenyuket, mikozben a hatuk mogott valoszinu teljesen hulyenek nezik oket, ezert is nem tartjak be a maganeletben az altaluk hozott szabalyokat. A politikai elit egy kozmopolita, reszben kulfoldon nevelkedett, vilagias csoport, veluk szemben a vallasi elit egy altalaban csak helyi oktatasban reszesult, kulfoldon sosem jart, teljesen izolalt reteg akik folyton olyan otletekkel allnak elo amik a kulvilag szamara rohejesek, de sajnos a helyi emberek szamara kevesbe vicces mikor ezek alapjan hoznak torvenyeket amiket aztan be kell tartani.

Papagály (törölt) 2014.05.28. 23:45:03

@mommmmo:
"Es akkor itt szovegelnek az emberek, hogy "Europa hanyatlik"??? Rohely. Latniuk kellene a kozel keleti bagazst:) "

nem látom be, mennyiben zárja ki az európai hanyatlást bármely történés a közel-keleten.
nem hiszem, hogy bárki úgy értené, hogy a közel-kelethez képest hanyatlik európa.
európa gazdasági ereje és hatalma azonban kétségkívül folyamatosan zsugorodik már egy jó ideje. világban betöltött szerepe - bár még mindig jelentős - egyre kisebb.

2014.05.28. 23:45:39

@mommmmo: En ugy tudom hogy az ott elo pakisztaniak koreben.

mommmmo 2014.05.28. 23:46:08

@Papagály: mondjuk az nem.. azert nehogy azt hidd, hogy ott MINDEN NO elete egy mero szenvedes a szemet ferje mellett, akivel utaljak egymast.. ez a kolleganom pl azzal toltotte a munkaidejet, tobbek kozott, hogy szerelmes leveket irogatott a ferjenek, az viszont, es olyan is volt, hogy osszevesztek, a ferje lelepett a melobol a nap kozepen, odaszaguldott a luxuskocsijaval es az ebedszunetben kibekultek...
Na ilyen is csak az ottani kornyezetben fordulhat elo. Amikor meg gyerekuk szuletett a ferje beallitott hozzank egy kisteherautonyi bonbonnal, hogy unnepeljunk. Aranyosak voltak nagyon, bar teny a kolleganom a kecskere kisse feltekeny volt.

mommmmo 2014.05.28. 23:54:01

@Mirjam2: az UAE-ben is porog az emiratizacios program, de antiimigrans cikkeket nem olvastam soha. Igazabol ok nagyon buszkek a toleranciajukra. Rettento csokott egy hely lehet Szaudi, dehat ez nem meglepetes. De tenyleg ne vonj le altalanos kovetkezteteseket a tersegre vonatkozoan, mert bar bizonyos dolgokban nagy a hasonlosag, mas dolgokban eg es fold szerintem.

2014.05.28. 23:56:04

@mommmmo: A munkam soran rengeteg helyi novel talalkozom akiknek jo resze fiatal es nemreg ment ferjhez, illetve kisebb reszuk idosebb es mar regen ferjnel van. Nagyon sokan imadjak a ferjuket, romantikus kapcsolat stb. Az a gond az egesszel hogy azok akiknek nem igy jott ossze, sokszor semmit nem tudnak csinalni, a pasinak szinte totalis kontrollja van a no felett es a gyerekek felett is.

mommmmo 2014.05.28. 23:59:25

@Papagály: egyreszt ezt viccbol irtam, masreszt mindig halljuk, hogy hanyatlik Europa, de arrol meg nem hallottunk sokat, hogy megis kihez kepest.
Ha jobban belenezunk, tulajdonkeppen mindenki hanyatlik, egyreszt mert volt egy gazdasagi valsag, masreszt meg mert az emberek szeretnek karogni.

2014.05.29. 00:01:07

@mommmmo: Elhiszem, de oszinten szolva Dubai sem tunt nekem a foldi Paradicsomnak mikor ott voltam; szerintem en nem ereznem magam jobban ott, sot, valahogy zavar az az egesz mesterseges Disneyland-feeling. Akkor mar inkabb Szaudi, nekem oszintebbnek tunik ez az orszag, pl. semmi mu-tolerancia, mindenki tudja hogy utaljak a kulfoldieket es kesz.

mommmmo 2014.05.29. 00:08:58

@Mirjam2: tudom, ez a baj, hogy nincs kiut.

Tudod neha probalom modellezni fejben az ottani helyzetet; ferfiaktol teljesen elzart kiscsajt bedugnak xyz agyaba. Ez kabe olyan szerintem, mintha a Kek laguna cimu filmben a csaj xyz-vel kerult volna egyedul egy szigetre, mas ferfi meg a kozelben sincs, hat persze, az emberbe bele van programozva a szerelem kepessege, es ha csak xyz a megkozelitheto him, akkor az ember lanya abba lesz szerelmes.

Szerintem ez a titka annak, hogy meglepoen sok rendezett hazassag nagyon jol sul el. Es azert tartjak a nemeket annyira elszeparalva egymastol, mert ez a model tenyleg csak ezzel a feltetellel mukodhet. Ha viszont a kek laguna cimu filmben egy pszichopata barommal kerul egy szigetre az ember, akkor tenyleg konyec, max csak beleugorhat az ember egy jo magas sziklarol a tengerbe.

mommmmo 2014.05.29. 00:14:42

@Mirjam2: muhulyeseg van Dubai-ban, de a tolerancia az nem az szerintem. Es nem is utaljak a kulfoldieket. A mu dolog az, hogy be akarjak mutatni, ok "valakik" pedig senkik, par beduin csalad kabe 0 kulturaval, es egy olajtengerrel a labuk alatt. Ez volt a mudolog, en ugy ereztem. De rosszindulatot nem tapasztaltam a reszukrol, sem gyulolkodest.

M. Péter 2014.05.29. 00:56:55

@Mirjam2: Igen, még pontosabban Pakisztán bizonyos részeiből származók körében.

GERI87 2014.05.29. 01:24:33

@Mirjam2:

Magyarán roppant kétszínűek!
Mivel hatalmuk kb korlátlan és többnyire önként állítanak fel "koronatanácsot" "parlamentet" így megtehetnék hogy reformokat vezetnek be vallási téren is és szekularizálnak valamennyire (pl Törökország), de nem teszik.
Ennyit a nyugaton élésről, meg tanulásról...lásd: Észak-Korea: a hatalom felülír sok mindent!
"szemétdombnak szemétdomb, de az én szemétdombom"

A nép meg sokszor nyugati helytartóknak tartja őket (Irak, Irán..) és elüldözi...

GERI87 2014.05.29. 01:24:33

@diggerdriver:

"Most azokat az eget verő ostobaságokat nem is említeném hogy feltalálták már a vízzel-levegővel-bélgázzal-szájszaggal működő motorokat de az olajlobbi felvásárolta illetve betonba ágyazta a feltalálókat."

Ez azért hülyeség, valóban van hogy megvesznek találmányokat amiből nem lesz semmi, mert nem lesz belőle piacképes termék, vagy nincs rá igény, vagy várnak amíg lejár a szabadalmi jog...
De olajlobbi a járműgyártásban pont nincs. Nincs közös érdek.

"A döntéshozók férfiak. A férfi a farka után megy, nem IQ alapján választ párt hanem mellméret alapján."

Francokat!
Nézd meg pl a Habsburgokat: tudatosan felépített családi dinasztia, birodalom.....ja és nem épp a tökéletes gének mintapéldányai!
Az számított hogy a feleség jó családból legyen.
A testi örömöket meg cselédek, szolgák, társalkodóhölgyek, szeretők, grófnék, özvegyek sora elégítette ki.
ezt a férfiaknak, pláne az uralkodóknak, elnézték.
A legkisebb gond volt hogy az ara kövér, csúnya...vele csak gyermekáldás (családi, politikai okból) kellett ágyba bújni...és élvezni sem kellett.

.

GERI87 2014.05.29. 01:24:33

@mommmmo:

Azért ne feledjük hogy Szaudiban 1962-ig volt rabszolgaság!
Van még benne gyakorlatuk.

(Szaudi királyi Jet-tel szállítanak be láncra vert afrikai (néger) rabszolgákat, a 60-as évek elején...)

De a többi államban az arab félszigeten is csak az 50-es 60-as, 70-es években törölték el, de pl Mauritániában meg '81-ben.

Ugyandehogy (törölt) 2014.05.29. 05:58:52

@mommmmo: hat gondolom,nem veletlen,hogy a felresikerultek,akikrol a media ir, gyakran indiaiak.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.05.29. 07:07:44

@GERI87:
Nem mondtam hogy van olajlobbi az autóiparban.
Azt mondtam hogy a köztudatban élnek ezek a hülyeségek.

Ja.
Mint a napjaink történèsei mutatják a tudatos tenyésztés eredményeként a Habsburg család a világ legokosabb legtehetségesebb legbefolyásosabb dinasztiája.
Ja hogy ez nem így van.
Akkor pont alátámasztja az elméletem.
Amúgymeg nem IQ szerint tenyèsztették öket hanem származás szerint ami agykapacitásban semmiben bem külön bözik a mellméret szerinti választástól.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.05.29. 07:08:53

@mommmmo:
Amúgy neked meg teljesen igazad van mindenben.

Sesamelmo (Q) 2014.05.29. 07:20:57

@mommmmo:
Homoszexualitásról szándékosan nem írtam, nem akartam elterelni a témát. Elvileg az nagy bűn, tiltott. Én a pasimmal nem sétálhaotk kézenfogva, mert bűnüs kapcsolat a mienk házasság nélkül. De az teljesen elfogadott, hogy a munkások kézenfogva mennek, ölelgetik egymást. Emlékszem, hogy az első kép mikor leszállt a repcsi az volt, hogy a kifutón két kis munkás fiúcska fogja egymás kezét és úgy ácsorognak a gép mellett.
2 évente mehetnek haza, munkástáborokban élnek, 3-4 - jó esetben- egy szobában, nőt ki tudja mikor láttak utoljára, de itt biztosan nem. Mi marad nekik? egymás szeretgetése....
Szerintem nálunk is dolgozik egy férfiakat szerető pasi, vagy legalábbis roppant feminim.

Sesamelmo (Q) 2014.05.29. 07:29:25

@Babette (eper vagyok a jogobellában):
es mit csinalsz pontosan,mi a feladatod?
hogyan fogadjak a noi dolgozokat?
td milyen rzhaban jarsz?
egyedul elsz?

Ez volt a kérdés? Erre írtam, hogy írok még egy posztot ezekről (is).
Nem élünk egy lakásban a pasimmal, csak a kutyával.
Rendes ruhában járok, ma ujjatlan ingben pl. de van rajtam egy sál. Hosszu ruhám korábban sosem volt, na most vannak. Ahol én lakom, az egy liberálisabb expat negyed (az első kép), shortban sétálok a kutyával és trikóban, a házunk medencéjét bikiniben látogatom.
osztrák cégnek dolgozom, de helyi és szaudi partnerekkel, van egy két okos indiai aki lenézi a nőket, pláne, ha az nem titkárnő. kb 4en vagyunk mérnök nők, de semmi gondom nincsen.
szerződéseket gyártok most éppen, azt már írtam, hogy otton kijáértam munkaterületre stb., de itt nem akarok semmi hasonlót csinálni.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.05.29. 07:39:52

@Sesamelmo:

A kézenfogás nem minden kultúrában jelent homoszexet.

Sesamelmo (Q) 2014.05.29. 08:07:29

@maxval a gondolkodó birca: ez nem csak kézenfogás. Kézenfogás, összebújás, ölelgetés. Együtt alvás.
De ahogy a homoszexualitás ilyen formáját nem üldözik, ugyanúgy a küfüldiek házasságon kivuli együttélése felett is szemethunynak. AMig esetleg egy szomszedod fel nem jelent, de nem hallottam még ilyenről. A baj akkor kezdődik, ha egy hajadon nő itt esik teherbe.

Ugyandehogy (törölt) 2014.05.29. 08:10:43

@Sesamelmo: oké, köszönöm:)

és volt még az első:
hogyan kerul ilyen helyre az ember ?

hozzáteszem: az ember lánya:)

2014.05.29. 08:26:55

@maxval a gondolkodó birca: ervet ugyan nem mondtal, ugyhogy back at ya. Tevedsz.

tableno 2014.05.29. 08:36:34

@charlieharper: maxval szerint az érvelés a buzilobbi ármánya. A hetero keresztény embernek elég kijelentenie, hogy neki van igaza.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.05.29. 08:44:35

@charlieharper:

"nem voltak tomeges gyilkossagra alkalmas fegyvereik, eszkozeik az inkvizitoroknak. Valoszinuleg hasznaltak volna, ha lett volna."

Az inkvizíció célja nem népirtás volt, hanem a hitvédelem. A hit elleni cselekedeteket térképezték fel. Ezt pedig csakis egyénieg lehet megítélni. Azaz szükségtelen bármilyen tömegpusztító fegyver.

Még a korai inkvizíció idején, a katharok elleni keresztes háborúban is az elfogottakat egyénileg kérdezték ki, nem öltek meg senkit tömegesen. S aki bánta bűneit, azt elengedték.

"nem volt infrastruktura konnyen osszegyujteni az eretnekeket"

De volt. Egész Nyugat- és Közép-Európában az inkvizíció komoly hatalommal rendelkezett. Azt állítani nem volt infrastruktúra kb. olyan mimt azt mondani jelenleg az FBI-nak nincs a USA-ban kellő infrastruktúrája feladata ellátására.

"elsosorban zdidokat celiztak"

Ez pedig a legkevésbé igaz. Az inkvizíció eleve nem foglalkozott más vallásúakkal. A spanyol ikvizíció pl. kizárólag keresztény vallású zsidókat figyelt (hátha nem őszintén lettek keresztények), de zsidó vallásúakat nem tettek sosem eljárás alá. Semmi értelme nem lett volna. A zsidókat vagy megtűrték vagy elüldözték, de nem voltak az inkvizíciós vizsgálatok alanyai.

Sesamelmo (Q) 2014.05.29. 08:55:05

@Babette (eper vagyok a jogobellában):
otthon a metrónál dolgoztam és egy másik cégnél az alagutas igazgató a munka után céget váltott. 3 project volt kilátásban: vagy isztambulban, vagy sztpétervárott vagy itt. kérdezte jövök-e. MOndtam nem, Dohában nem. Aztán de. Így jöttünk ide többen is.

Ugyandehogy (törölt) 2014.05.29. 08:56:20

@Sesamelmo: és nem aggódtál amiatt, hogy nőként lesz probléma, vagy sem?

2014.05.29. 09:08:51

@mommmmo: Szerintem is kb. igy van, bar nem lattam a Kek Lagunat :). Az elrendezett hazassaggal alapjaban semmi problema, legalabb olyan jol mukodik mint a vonzalom alapjan kialakulo. A problema a tobbi tenyezovel van ami sajnos sokszor a velejaroja az elrendezett hazassagnak: pl. kiszolgaltatottsag, kenyszerites.

2014.05.29. 09:16:50

@Sesamelmo: Nyilvan definicio kerdese, de szerintem nem homoszexualitas az amikor ket azonos nemu ember kenyszerbol szexel egymassal mert a masik nem elerhetetlen. Arrol nem is beszelve hogy sok esetben nem 'szexrol', hanem eroszakrol van szo, fiatal fiukat eroszakolnak meg idosebb ferfiak. Ez inkabb egy kenyszer-helyzet minden resztvevo szamara, teljesen mas mint amikor egy nem szegregalt tarsadalomban szabadon ugy dont ket, azonos nemu ember, hogy egymast valasztjak - akar alkalmi szexre, akar parkapcsolatra.

Sesamelmo (Q) 2014.05.29. 09:22:08

@Babette (eper vagyok a jogobellában):
Az volt az első mondatom, hogy Dohában nőként nem. Aztán megkérdezte a főnököm -hivjuk igy az egyszeruseg kedvéért, pedig soha nem volt a főnököm tulajdonképpen-, hogy vajon hívna-e, ha nem volna benne biztos, hogy nem lesz itt nekem rossz. Itt van a felesége és a lánya is. Bíztam, bizok benne. Jobban aggódtam amiatt, hogy mit fogok enni, mert semmit sem találtam neten a gluténmentes lehetőségekről, de reméltem, hogy ha más nem is, akkor zöldség és gyümölcs lesz.

2014.05.29. 09:23:40

@mommmmo: Szerencsed van ha nem tapasztaltal rosszindulatot; ha barmikor hianyerzeted tamad, ugorj at hozzank, rogton a repuloteren az arcodba fogod kapni az egeszet! :) Komolyan, bar nyilvan vannak egyeni kivetelek mint mindig, alapvetoen errefele a helyiek melyen meg vannak rola gyozodve hogy ok felsobbrenduek mindenki mashoz kepest (a tobbi arabhoz kepest is).

2014.05.29. 09:32:03

@charlieharper: @maxval a gondolkodó birca: Max, ha nem hiszel Charlie-nak a zsidok uldozesevel kapcsolatban, tedd mar be Google-be azt a szot hogy 'conversos'. Ez most fuggetlenul attol, hogy mennyire etikus valakit 'csak' azert maglyan megegetni mert nem ert egyet veled egy vallasi kerdesben.

2014.05.29. 09:41:55

@maxval a gondolkodó birca: Nem azt irtad, hogy nem uldozott az inkvizicio zsidokat? Vagy attol kezdve hogy kenyszeritettek valakit hogy felvegye a katolicizmust, mar nem zsido, es oke uldozni? Szerinted ezeket az embereket nem zsidokent uldoztek, hanem katolikuskent, igy viszont mar minden rendben? Azt nem gondolod hogy reszben pont azert kezdtek, vagy folytattak, az egesz inkviziciot hogy a gyanus zsido-katolikus elemeket kiszurjek?

Mr Long 2014.05.29. 09:49:13

@maxval a gondolkodó birca: Es ebben mi a bun? OK, azzal tisztaban vagyok, hogy a kor torvenyei ellen ment, de amugy?

Mr Long 2014.05.29. 09:50:40

@Mirjam2: Nekem ezzel csak az a bajom, hogy ezek tenyleg ennyire hulyek? Ok viszik oda a kulfoldieket, akkor miert nem teszik ki oket? Gondolom a hatterben az van, hogy nagyon jol tudjak a kulfoldiek nelkul osszemlana a helyzet es csak populistak.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.05.29. 09:51:41

@Mr Long:

Akkoriban ez súlyos bűncselekménynek számított.

2014.05.29. 09:52:27

@maxval a gondolkodó birca: ertem. Szerinted az inkvizicio alatt rendelkezesre allt mar az infrastruktura, hogy tomegeket nyilvantartsanak (!), felkutassanak, elvigyenek es kinozzanak, mint ahogy azt a szovjet/nemet kinzasokhoz/kivegzesekhez hasonlitottad

Szerintem meg a technikai fejletseg tette reszben olyan hatekonnya a nemetek, amilyen hatekony volt. Az inkvizicio infrastrukturajaval ez elerhetetlen lett volna.

A zsidok es muszlimok voltak az egyik fo celpont. Gyakorlatilag beterni majdhogy kotelezo volt, kulonben nem tudtak volna ervenyesulni

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.05.29. 09:58:09

@Mirjam2:

Tömeges átkeresztelkedés egyetlen országban volt, Spanyolországban. Ott viszont a zsidóknál nagyobb arányban érintette a muszlimokat.

Igen, ez tény, hogy az inkvizíció közelről figyelte az összes kereszténnyé lett zsidót és muszlimot, mert gyanította, csak gazdasági érdekből lettek keresztények. Hozzáteszem: az inkvizíció főnöke maga is egy kereszténnyé vált zsidó származék volt, szóval ebben volt egyfajta személyes mánia is a részéről.

Viszont ettől még nem igaz Charlie állítása. Az inkvizíció által kivégzettek között NEM volt jelentős a zsidó nemzetiségűek, származásúak száma. Miért nem? Mert az inkvizíció célja nem a zsidók üldözése volt, hanem a boszorkányok, eretnekek üldözése, s e 2 csoport egyike sem köthethő a zsidókhoz.

Ami zsidóüldözés volt Európában, az jellemzően nem az inkvizícióhoz köthető. Igen, voltak pogromok és sok más minden, de nem köthetők ezek az inkvizícióhoz.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.05.29. 09:59:00

@charlieharper:

"A zsidok es muszlimok voltak az egyik fo celpont. Gyakorlatilag beterni majdhogy kotelezo volt, kulonben nem tudtak volna ervenyesulni"

Spanyolországban és Portugáliában, de szinte sehol máshol Európában.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.05.29. 10:00:38

@charlieharper:

A korban a katolikus egyház vezette pl. a közjegyzőségeket, ő foglalkozott anyakönyvekkel, szóval messze az inkvizíció rendelkezett a legjobb háttérrel.

A spanyol inkvizíció adattárai pl. szinte teljes egészében megmaradtak.

Sesamelmo (Q) 2014.05.29. 10:00:40

@Mirjam2: itt is ez van. ők abszolut felsobbrendűek. (bár nélkülünk nem tudom, hogy hol lenne az országuk)
Igen, homoszexualitásban egyet értünk. Jobb híjan fanyalodnak egymasra, akiket nem eroszakolnak meg, de azt hiszem tobben inkabb kibirnank, mint hogy a sajat nemunkkel szorakoztassuk magunkat.

Mommmmo is errefele él?

M. Péter 2014.05.29. 10:02:51

@maxval a gondolkodó birca: A zsidokat 1492-ben kitiltották Spanyolországból, 1497-ben Portugáliából.

2014.05.29. 10:03:49

@maxval a gondolkodó birca: amennyire nyilvan voltak tartva akkoriban es azonisithato volt. A korhoz kepest volt nekik, de a nemet nyilvantartashoz kepest gyerekcipoben volt.

Az infrastruktura (vonat, utak es tavkozles ), az emberek tomeges begyujtesehez nem allt megrendelkezesre

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.05.29. 10:05:41

@M. Péter:

Így igaz. Feleség ősei is onnan jöttek...

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.05.29. 10:12:38

@charlieharper:

Két dolgot keversz.

A németek dolga egyszerű volt a XX. században. Minden zsidót ki akartak irtani. Tudni lehetett ki a zsidó, innentől csak szervezés kérdése volt az egész. Nem hiszem, hogy pont neked kellene ezt magyaráznom különösebben hogyan működött ez pl. Horthy alatt...

Ellenben a középkori inkvizíció eretnekeket, boszorkányokat,stb. akart kiirtani. Márpedig senkinek nincs az arcára írva vagy az anyakönyvébe vezetve, hogy "eretnek" vagy "boszorkány". Azaz nem lehetett egyszerűen odamenni "Boszorkányföldre" és mindenkit máglyára vetni. Ehelyett, ki kellett vizsgálni egész Európában mindenhol egyénileg az összes gyanús alakot, majd kiszűrni ki egyszerű faubolondja, ki normál falusi gyógyító, ki egyszerűen irigy szomszéd által megrágalmazott ártatlan, majd megtalálni ki tényleg bűnös.

Azaz nem az volt a gond, hogy nem voltak meg a nácik műszaki eszközei, hanem az, hogy ez egy EGÉSZEN MÁS dolog.

2014.05.29. 10:14:28

@Mr Long: Egyszeru: a hatalmon levo emberkek tudjak hogy szukseg van a kulfoldiekre, viszont az 'utca embere' utalja a kulfoldieket, ezert a megoldas megtartani oket de kozben fenntartani egy retorikat hogy mindent megtesz a kormany azert hogy megszabaduljunk az idegenektol. Mivel nincs demokracia, ezert ugyis azt csinal az uralkodo csalad amit akar, az a lenyeg hogy az emberek ne hozongjenek.

Tavaly osszel volt egy erdekes idoszak: a kormany minden idok legnagyobb 'idegenellenes' kampanyat vezenyelte le, kb. egy millio kulfoldi munkas volt kenytelen elhagyni az orszagot par honap alatt ha nem tudtak rendezni a jogallasukat, majd a hatarido lejarta utan ellepte a rendorseg az utcakat hogy megprobaljak elkapni azokat akiknek nincsenek megfelelo papirjaik - ami a munkasok jo reszet erinti, igy a legtobben elrejtoztek, nem mentek munkaba.

Ettol kezdve par hetig kaosz volt. Nem vittek el a szemetet a lakoparkunkbol. Nem voltak takaritok, ellepte a szemet a munkahelyemet. Nem volt ivoviz (itt palackozott vizet iszunk, amit nem szallitottak). A diakjaim vagy nem jelentek meg az egyetemen (eltuntek a vendegmunkas soforok akik szallitjak oket), vagy elaludtak az oran, mert a cseled lelepett es nekik kell gondoskodni a sajat gyerekeikrol. Egy csomo iskolaban nem volt tanitas mert eltuntek a tanarok (nalunk voltak akik utcai ruhaban es a taskajukat szorongatva dolgoztak, hogy ha jonnek az ellenorok, ki tudjanak szokni az epuletbol). A boltok legalabb fele nem nyitott ki, es egyebkent sem tudtam eljutni sehova (se gyogyszertar, se semmi) mert eltuntek a taxisoforok. Aztan megjelent egy csomo diadalmas cikk arrol hogy a kormany hatekony intezkedesenek eredmenyekeppen megszabadult az orszag az illegalis munkasoktol, hurra, mostantol kezdve a helyiek lefoglalhatjak az 'oket megilleto helyet' (their rightful place in society). Aztan eltuntek a rendorok, elobujtak a vendegmunkasok, es megint minden mukodik, szuper.

Mr Long 2014.05.29. 10:14:56

@maxval a gondolkodó birca: "ki egyszerűen irigy szomszéd által megrágalmazott ártatlan, majd megtalálni ki tényleg bűnös."
Peldaul zskbavarni es bedobni a toba. Ha tuleli, akkor meg mehet maglyara, mert boszorkany. Szerintem tok logikus...

2014.05.29. 10:20:21

@maxval a gondolkodó birca: Oke, igy mar arnyaltabb a kep, ebben a formaban igazad van.

Sesamelmo (Q) 2014.05.29. 10:21:16

@Mirjam2: Erről az itteni híradás másként számolt be.
Arra volt kihegyezve, hogy mennyi feketemunkás van ott, kaptak fél év (?) haladékot, hogy rendezzék státuszukat -mintha rajtuk mulna - és akinek ezután sem sikerült az bizony mehetett haza, mert csak legális munkaerő dolgozzon.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.05.29. 10:23:30

@Mr Long:

Pont ezért jelentett az inkvizíció fejődést, A korábbi akkuzatórikus eljárást (ahol pont pl. a vízbedobás volt az egyik módszer) felváltotta az inkvizitórikus eljárás.

A mai modern jogrend is az inkvizitórikus eljáráson alapszik.

2014.05.29. 10:25:12

@Sesamelmo: Mommmo Dubaiban elt regebben, most nem tudom hol van. Ami a sajat nemmel valo szexet illeti, persze mi inkabb kibirnank mondjuk egy par honapig vagy evig, de nekik mas, mivel sokan az eletuk nagy reszet a masik nemtol teljesen elzarva toltik. Raadasul kamasz korban csak a sajat nemuk veszi korul oket, igy a termeszetesen kialakulo erzelmi / fizikai vagy sok esetben azok fele iranyul akik korulottuk vannak, en legalabbis ezt tapasztalom (tanitok, igy latom a helyi fiatalokat, legalabbis a lanyokat).

Sesamelmo (Q) 2014.05.29. 10:29:26

@Mirjam2: KÖszi
Én most az indiai, pakisztáni, nepáli.... munkásokra gondoltam.
Arról, hogy az arab nők mit csinálnak egymás között keringenek pletykák. valahol sajnálom a helyzetüket és hogy nem tudnak szocializálódni.

2014.05.29. 10:45:02

@maxval a gondolkodó birca: nade Maxval, te hasonlitottad a szamokat (sikerratat) ossze a szovjet/oroszokkal.
Amirol eleve fals kepet adtal, hiszen abszolut szamokrol beszeltel egy sokkal kisebb nepessegu Europaban.
Az infrastruktura hianya miatt eselyuk sem volt olyan tomegeket begyujteni, ming a 20.szazadban.

Gyakorlatilag a spanyoloknal beterni kotelezo volt, amit te is elismersz. Az inkvizitorok a betertekre utaztak. Gyakorlatilag ez a zsido es muzlim uldozoes volt.
Betertel es utana jol megkinoztak, hogy csak a penzert tertel be

2014.05.29. 10:50:05

@Sesamelmo: Persze, a cikkekben tenyleg nagyon jol nezett ki :). Gyakorlatban inkabb az a helyzet hogy eddig is, meg most is sok olyan munkas volt / van aki nem felel meg a szabalyoknak, majdnem minden esetben onhibajukon kivul. Ezt most nem reszleteznem mert gondolom unalmasak egy kivulallo szamara a reszletek, de a lenyeg az hogy a rendszer kenyszeriti az embereket ebbe a helyzetbe. A kormany meg sem probal a rendszeren valtoztatni, ehelyett latszat-intezkedeseket folytatnak es demonizaljak a kulfoldieket. Most a sok 'illegalis' munkas helyett, akik elmentek, jott egy csomo masik akik vagy mar most is 'illegalisak', vagy azok lesznek amint pl. lejarnak a papirjaik es a munkaado nem hosszabitja meg, de nem is engedi oket ki az orszagbol.

2014.05.29. 10:55:17

@Sesamelmo: A vendegmunkasokkal nem beszelgettem ezekrol a kerdesekrol :), en meg a ferjem akarva-akaratlanul a helyi fiataloknal latjuk hogy kb. hogyan alakulnak ezek a dolgok. Igazabol nem is akarok belegondolni, mi tortenik azokban a helyzetekben mikor egy csomo ferfi (vendegmunkasok) ossze van zarva evekig, nok nelkul, es raadasul semmi szorakozasuk sincs, sokszor meg egy nyamvadt TV sem.

Sesamelmo (Q) 2014.05.29. 10:57:32

@Mirjam2: igen, igen.
Mit tanitasz?
Itt azt látom, hogy a nők sokkal szívesebben tanulnak és szorgalmasabbak a férfiaktól. benne van az ujságban mindig, a végzős évfolyam csoportképe, sokkal több a nő, mint a férfi.
Ott teljesen külön vannak a nők és a férfiak? itt egyeteme válogatja.

Mr Long 2014.05.29. 10:57:38

@charlieharper: "Betertel es utana jol megkinoztak, hogy csak a penzert tertel be" Azert gondolom a kereskedok koreben ez nem volt ritka jelenseg.

2014.05.29. 10:59:58

@Sesamelmo: Ja es mellesleg nem mehettek csak ugy 'haza' (voltak koztuk olyanok akik itt szulettek es meg soha nem jartak az utleveluk szerinti 'hazajukban', nem is beszeltek a nyelvet), hanem sokukat eloszor honapokra detention centre-ekbe zartak ahol embertelen korulmenyek kozott tartottak, brutalizaltak oket.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.05.29. 11:03:39

@charlieharper:

Igen, a számokat arányosítani kell, ez tény. Azonban nem vethető össze így sem a XX. századdal. Egyszerűen eltörpül a kivégzettek száma ahhoz képest.

2014.05.29. 11:04:06

@Sesamelmo: Itt teljesen kulon vannak a ferfiak es a nok, bar van egy egyetem a fovarosban ahol van egy reszleg ahol egyutt vannak, de ebbol nagyon nagy felhaborodas es konfliktus volt az uralkodo es a vallasi vezetok kozott amikor par eve bevezettek - nem hiszem hogy egyhamar altalanossa valna... Angolt es 'tarsadalomtudomanyt' vagy mi a szoszt probalok tanitani.

Sesamelmo (Q) 2014.05.29. 11:06:13

@Mirjam2: en jobban látom a munkások életét, a munka miatt. Munkatábort csak fényképről láttam, nekem az is sok(k). De a többiek mesélnek.

Bizonyos fizetési szint alatt lehetőséged sincsen rá, hogy a feleségedet/családodat idehozd. Irodai dolgozoknal vagy hasonloknal. A fizikaiaknal ez fel sem merul. erre panaszkodnak páran az irodában.

GERI87 2014.05.29. 11:12:49

@diggerdriver:

"Nem mondtam hogy van olajlobbi az autóiparban.
Azt mondtam hogy a köztudatban élnek ezek a hülyeségek."

igazad van.

-------

A Habsburg család valóban nem tényező már, de vagy 700 évig jelen voltak és 4-500 évig elég nagy befolyásuk volt...saját állammal, ami a család trónfosztásával, elűzésével el is tűnt, annyira nem tartotta össze semmi más, csak a család hatalma (Osztrák Cs.).

Én csak arra reagáltam hogy:

"A férfi a farka után megy, nem IQ alapján választ párt hanem mellméret alapján."

A dinasztiáknál ez nem szempont.

"Ennek következményeként a vér hígul a családok tündökölnek és leáldoznak."

Nem az esetleges genetikai hibák meg "vérhiglás" miatt áldozik le a család hatalma!
Ha nem lett volna az I.Vh a Habsburgok, Hohenzollerek hatalmát kb semmi nem veszélyeztette volna.
És a vesztes háború sem a "rossz gének" miatt következett be.

"A felhalmozott vagyonok ennek megfelelően válnak semmivé.
Nem tehetségből képződtek nem tehetségek gondozzák nincs jövőjük."

Ez talán a mai arab abszolút monarchiákra igaz, a régi nagy több száz évig uralkodó európai családokra meg nem feltétlenül.

"Mint a napjaink történèsei mutatják a tudatos tenyésztés eredményeként a Habsburg család a világ legokosabb legtehetségesebb legbefolyásosabb dinasztiája.
Ja hogy ez nem így van.
Akkor pont alátámasztja az elméletem."

Nem volt tudatos "tenyésztés" , érdekházasságok voltak!
A Habsburg monarchia nem azért bukott meg mert Ferenc Jóska egy genetikailag sérült, tehetségtelen fráter volt, hanem mert annyira megváltoztak a körülmények az elmúlt 100 évben ami oda vezetett hogy csak egy család hatalmára már nem lehetett államot, birodalmat felépíteni és működtetni Európában.

2014.05.29. 11:18:30

@Sesamelmo: Ugyanez van itt is, pl. a buszsoforunk tobb mint husz eve kulon el a felesegetol, ez normalisnak szamit. Neki nagy szerencseje van mert nagyon jo sofor es rendesek vele a fonokok, igy 2 evente hazamehet Pakisztanba, amit altalaban arra hasznal hogy meg egy gyereket osszehozzon es igy legyen kinek hazakuldeni a penzt. Egyszer evekkel ezelott meg vizumot is kapott a felesege meg a gyerekek, de a tulaj arra probalta oket kenyszeriteni hogy ne hagyjak el a badogkontenert amiben laktak. A no egesz nap sirt, teljesen depresszios volt, aztan ugy dontottek hogy inkabb visszamegy a gyerekekkel.

A lakoparkunkhoz egy farm tartozik, ott el egy par munkas akiket gyakorlatilag rabszolgasorban tart a tulaj mar evek ota. Szoktunk veluk beszelgetni, de nem igazan mentunk bele a reszletekbe azzal kapcsolatban hogy a szexet hogy oldjak meg...

Mr Long 2014.05.29. 12:00:47

@Mirjam2: De ez a hazamehetsz ketevente dlog nem az europai ertelembe vett hazassagot mukodteti. Kb szingli emberek, a noknek azert kototseg (massal nem csinalhatjak).

Sesamelmo (Q) 2014.05.29. 12:07:54

@Mr Long: Szerintem ez nekik sem annyira jó. A sofőrök mondják, hogy hiányzik a család, meg egyáltalán minden. Ők itt vannak, pénzt keresnek és csak küldik haza. Milyen élet az, amikor egy 50 éves még azért dolgozik, hogy az unokájának, akit mondjuk 3szor látott jó esetben már életében, legyne mit ennie.
Tudom, ilyen az élet, de akkor is.
Láttad a videót amit betettem a cikkbe? Ha nem, ajánlom.

Mr Long 2014.05.29. 12:38:16

@Sesamelmo: Nem lattam, de mondjuk engem a metro project jobban erdekelne. Arrol nem tudsz irni? :)

Papagály (törölt) 2014.05.29. 12:45:51

@Mirjam2:
"Nyilvan definicio kerdese, de szerintem nem homoszexualitas az amikor ket azonos nemu ember kenyszerbol szexel egymassal mert a masik nem elerhetetlen. "

persze a definíció megegyezés kérdése, de célszerűbbnek látszana megkülönböztetni a homosz. aktust a homosz. személytől.
másként nem tudod ésszerűen röviden kifejezni, mi is a homosz. aktus, csak 3 bekezdésben körülírni.

az általad leírt esetben nyilván nem homosz. személyek homosz. aktusáról van szó.

"Arrol nem is beszelve hogy sok esetben nem 'szexrol', hanem eroszakrol van szo, fiatal fiukat eroszakolnak meg idosebb ferfiak. Ez inkabb egy kenyszer-helyzet minden resztvevo szamara, "

azért ezt a helyzetet az erőszakoló oldaláról kényszerhelyzetnek nevezni épp olyan meredek (szerecsenmosdatás), mint a nőt nem kapó, ezért nőt magának az utcán szerző és megerőszakoló férfit azzal menteni fel, hogy ő is csak kényszerhelyzetben volt, csakúgy mint a nő, akit megerőszakolt.
az ösztönök és a vér lázadását nem célszerű összemosni a máson elkövetett fizikai erőszakkal.

Mr Long 2014.05.29. 12:59:55

MOndjuk ezt a kenyszerszexet nem ertem akkor sem. Ha annyira feszit, megoldhato egyedul is. Most azert nem fanyalodnek ra egy masik ferfira, hogy legyen keret a lyukhoz...

mommmmo 2014.05.29. 13:08:47

Az emirsegiek is tobbnek kepzelik magukat barkinel, ez affele arab szokas. De az esetukben nem jelent gyulolkodest nagyuzemben, mert peldaul ha elolvasod a hivatalos mediat vagy a sejkek nyilatkozatait, ott 5 mondatonkent utalnak a nagy toleranciajukra, tehat ezzel az ertekrenddel azonosulnak az emberek.

Szaudi Arabiaban meg gondolom a sajat szentsegukre buszkek (a tolerancia helyett) elvegre az az iszlam "tiszta" es szent foldje ugyebar. Amit besaroz a sok idegen.

mommmmo 2014.05.29. 13:12:09

@Mr Long: a bortonokben is van kenyszer szex nem? Ez ugyanaz. De a bulin a noimitatorok nem tuntek nagyon depisnek miatta.

Es most komolyan szerintem vannak nepek akik koreben egyszeruen gyakoribb a transznemuseg minden formaja. Gondolok itt konkretan Del Kelet Azsiara. Eskuszom 5 filippino fiu kozul 1 tutira lanyt jatszott a csapatban, valami eszmeletlen sok homoszexualis van kozottuk.

mommmmo 2014.05.29. 13:13:53

@diggerdriver: koszi, bar lehet ironizaltal. Veled is egyet lehet erteni 98%-ban:)

2014.05.29. 13:44:35

@Papagály: Igen, igazad van, marmint az eroszakkal stb. kapcsolatban.

Sesamelmo (Q) 2014.05.29. 13:45:29

@Mr Long: arról nem. Jót vagy semmit elv alapján. :(

Mr Long 2014.05.29. 13:56:26

@Sesamelmo: Sejtettem :( Ezek szerint mindenhol ugyan olyanok a nagy beruhazasok :DDDD

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.05.29. 14:34:44

@mommmmo:
Nem nem. Irónia nélkül jól látod a dolgokat.
Csak nem emeltem ki semmit mert úgy összességében egyetértek minden kommenteddel.

DieNanny CH 2014.05.29. 15:11:21

@Zka:

Madeira?
(Bocs, még csak itt tartok az olvasásban...) :-)

mommmmo 2014.05.29. 16:24:43

@NemZsolt: ez igaz. a megoldas az, hogy kommunikalni kell.

Amugy a kozlekedesi moral tenyleg katasztrofalis, de ha mar egybeutkoztetek, jellemzo, hogy a karambolozo felek egy kezfogassal kezdenek. (ha tudnak mozogni). Lasd en is vegighuztam valakinek a kocsijat a parkoloban kezdo vezetokent, es meg o nyugtatgatott, hogy ne boruljak ki teljesen. Na jo az nem emirati volt szerintem, de mindegy.

mommmmo 2014.05.29. 17:19:48

@NemZsolt: ez igy van, de pl a munkahelyen egy depresszios idegbeteg csajt kiveve, a tobbi mind nagyon kedves ember volt. Igaz az altalanos lokottsegi rata toronymagas kozottuk.

2014.05.29. 17:24:18

@mommmmo: @NemZsolt: UAE-ben is ismert a 'drifting' (mikor ket kereken probalnak menni az autoval 'poenbol')? Nalunk jelenleg meg a szokasosnal is veszelyesebb vezetni, mert a vizsgaikat 'unneplo' iskolas es egyetemista fiuk ezzel szorakoznak... Ja es errol jut eszembe, nalatok is vannak 10-12 eves fiu autovezetok?

mommmmo 2014.05.29. 17:24:22

Amugy amikor azt mondod nem kommunikalnak, akkor szerintem azt vedd szamitasba, hogy altalanos es permanens kultursokkban leledzenek a sajat szulofoldjukon. Nem vicc.

A pszichologusok 90%-a csak a kultursokkal es a kovetkezmenyeivel foglalkozik az Emirsegekben. Es lehet, hogy sokuk azert sem kommunikal, mert gozuk nincs hogyan kell ezekhez a fura feher figurakhoz viszonyulni, foleg, ha valamelyik kisebb varosbol szarmaznak.

M. Péter 2014.05.29. 18:42:12

@GERI87: Arról viszont jókat lehet vitatkozni, hogy II. Károly spanyol király betegessége mennyire járult hozzá Spanyolország hanyatlásához. Valószínűleg impotens is volt, ha lett volna gyereke, akkor nincs spanyol örökösödési háború. Wikipédia szerint apja és anyja nagybácsi és unokahúg voltak, de közelebb volt egymáshoz genetikailag, mint egy átlagos testvérpár.

100 évvel előtte meg Károly (Don Carlos) asztúriai herceg szellemi fogyatékos volt, neki 8 dédszülő helyett csak 4 volt, és a 2 dédnagymamája is testvér volt.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.05.29. 19:30:58

@Mirjam2: a fele kommentet nem látom valamiért, bocs, hogy itt így, láttam feljebb, hogy ősztől online fogsz tanulni, azt nem látom, hogy esetleg kérdezte-e már valaki, hogy mit és hogyan pontosan?

Sesamelmo (Q) 2014.05.29. 21:19:15

@Mirjam2: igen, itt is vannak fiatal autovezetok. Az egyik magyar fiu itt tette le a motoros jogsit es vicceseket meselt az oktatásrol. Tanpalyan a lampat, indexet csak o hasznalta. Az oktato se tartotta fontosnak.
A sivatagban halnak meg nagyon sokan autobalesetben,

GERI87 2014.05.29. 23:05:43

@M. Péter:

Nem vitatkozom, biztos így van, van ilyen is!
De ez még nem cáfolja amit írtam.

A dinasztiák érdekből házasodtak leginkább, nem "mellméret" alapján, a családi viszályok meg valóban okoztak háborúkat és családok bukása, államok, birodalmak bomlását, amint írtam is.

2014.05.29. 23:39:12

@GERI87: Sztem a no szexualitasa csak annyiban volt erdekes, hogy tudjon egeszseges utodot szulni. Allitolag itt jon be az, hogy miert tartjak szepnek es kivanatosnak a ferfiak a gombolyded, melles-csipos-faros noket - mert allitolag az osztonok azt sugjak, ok fognak sikeresen szaporodni, es ez lenne a biologiai kesztetesunk.

GERI87 2014.05.30. 18:14:40

@cougarcat:

Így van, termékenynek kellett lennie és minél előbb szülnie, lehetőleg fiút:)
Abból is sokat, mert csak egy részük érte meg a serdülőkort, onnan már lehetett belőlük potenciális trónörökös...

"a ferfiak a gombolyded, melles-csipos-faros noket - mert allitolag az osztonok azt sugjak, ok fognak sikeresen szaporodni, es ez lenne a biologiai kesztetesunk. "

Állítólag maguk a rasszok is azért jöttel létre mert volt olyan populáció ahol a férfiak a "faros" máshol a "dúskeblű" nőket részesítették előnyben, vagy különféle világosabb-sötétebb bőrszínt. Ez nemi szelekció:

"Charles Darwin angol és Jared Diamond amerikai biológusok szerint az emberi rasszok közötti különbségek a nemi szelekció eredményei. (Ebben az egyébként eldöntetlen kérdésben mások a természetes szelekció és/vagy a genetikai sodródás mellett kardoskodnak.) Ez feltételezésük szerint annak az eredménye, hogy az ősidőkben az egyes elszigetelt emberi populációkban más és más volt a szépségideál, amelynek eredményeképpen az egyes rasszokon belül bizonyos külső jellegzetességek hangsúlyosabbá váltak, mások pedig eltűntek (alapítóhatás)."

2014.05.30. 18:24:22

@GERI87: Koszi, ez erdekes, ezt a temat majd lecsekkolom bovebben. :)

Emumadar 2014.06.11. 15:24:08

@Sesamelmo:
Kedves Bejegyzésìró!
Az Ön által említett qatari magyarok facebook csoportról szeretnék érdeklôdni, mert sajnos nem találtam meg. Illetve szeretném megkérdezni, ismer-e olyan nyilt lev.listát, amire feliratkozhatnának olyanok, akik most költöznek ki Qatarba. (Szept.-októberben megyek ki csaladostul.)
Köszönettel!
Emu

Lacza Mária 2014.06.25. 20:27:05

@ Emumadar www.facebook.com/groups/262129733807518/?fref=ts

Szia, ha gondolod keress meg priviben, talán tudok 1-2 dologban segíteni.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása