oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2014. április 29. 06:46,  Afrikai kaland előtt 390 komment

2014. április 29. 06:46 Határátkelő

Afrikai kaland előtt

Sokan vágynak (vágyunk) Afrikába, elindulni már jóval kevesebben merünk, legalábbis ritkán merészkedünk tovább mondjuk Tunéziánál, és a többi népszerű nyaralóhelynél. Aki mégis menne, annak Andor szolgál indulás előtti tanácsokkal. (Aki nem olvasta volna korábbi, afrikás posztjait, az ide és ide kattintva pótolhatja.)

cím_101.jpg

„Ha nem is sokszor, de a kelleténél biztos többször volt, hogy belekukkantottam a gyakorikérdések.hu afrikai utazási rovatába, ahol alkalmanként tanácsot is adtam olyanoknak, akik Afrikába vágytak.

Az ilyen virtuális látogatások során ijesztő volt mindazokkal a légből kapott marhaságokkal (hogy finoman fogalmazzak) szembesülni, amelyeket olyan emberek hordtak össze Afrikáról, akik valószínűleg még Kőbánya- Kispesten sem jártak (tapasztalataim szerint a legtájékozatlanabbak a leghangosabbak).

A következő tanácsokat olyanoknak szánom, akik Afrikába szeretnének utazni: remélem, meghallják őket a hangzavarban...

Afrika light és deep

A legfontosabb már az elején tisztáznom: nincs mindent lefedő tanács. Afrika egy hatalmas kontinens ezer féle nyelvvel, megannyi törzzsel, olyan országokkal, ahol a politikai helyzet akár egyik óráról a másikra megváltozhat (ezt nagyon komolyan kell venni).

Mindazonáltal vannak általános szabályok, amelyeket ha betartunk, felejthetetlen élményekkel gazdagodunk és biztonságban utazhatunk.

Zanzibár kikötője.jpgZanzibár kikötője

Ha edzőterembe megyünk, és a futópadra merészkedünk, érdemes olyan fokozatra állítani a gépet, hogy bírjuk szusszal. Ugyanez a helyzet, amikor a fekete kontinensre indulunk: választani kell a „light” és „deep” Afrika között.

Mit értek light alatt? Olyan országokat, ahol létezik a turizmus, van infrastruktúra és nincs háborús helyzet (Ghána, Tanzánia, Namíbia). Ha jól érezte magát az utazó a light kategóriában, utána lehet próbálkozni a deep helyekkel (Csád, Kongói Demokratikus Köztársaság, Közép-Afrikai Köztársaság).

Ha kiválasztottuk úticélunkat, elkezdődik az információgyűjtés stádiuma. Ilyenkor gyűjtjük egybe összes kérdésünket, nem sejtve, hogy az utazás majd olyan kérdésekre ad választ, amiket fel sem tudunk tenni.

Szálljunk be az internetbe!

A legjobb módszer természetesen, ha „beszállunk az internetbe”, mint Vágási Feri, és mivel az utazás nyelve az angol, a Lonely Planet fórumát célozzuk meg kérdéseinkkel.

Általában segítőkész kommentelőkkel fogunk találkozni (plusz néhány vérszomjas trollal Szauron seregéből), ez az általam ismert leginkább naprakész utazási fórum.

Aki autóval vagy motorral szeretne kalandozni, annak a Sahara overland a kötelező platform. Aki szeretne magyar nyelven tájékozódni, az az utazas.com-on tobzódhat, amely a hazai hátizsákosok kedvenc oldala volt 2009-ben bekövetkezett bukásáig. A legtöbb ár természetesen régen elavult az oldalon, viszont jó pár hasznos tanácsot lehet találni rajta így is.

A szomáli-dzsibuti határ egyik átkelője.jpgA szomáli-dzsibuti határ egyik átkelője

Az interneten kívül az idegen nyelvű útikönyvek jelentenek felbecsülhetetlen forrást. Sajnos csak a slágerúticélokról jelenik meg magyarul útikönyv, de ami a nagyobbik baj, inkább albumként definiálnám ezeket a műveket.

A jó útikönyvben három dolog van: információ, információ, információ. Szerencsére angol nyelven a bőség zavarával kell megküzdenünk útikönyv fronton. Nézzük, mik a lehetőségeink:

1. Lonely Planet: Az LP a hátizsákosok legkommerszebb irodalma, általánosságban jól használható, szórakoztatóan szerkesztett útikönyvek, szállás- és kajatippjei gyakran a vastagabb pénztárcájú utazóknak szólnak

2. Bradt: A legigényesebb útikönyv, részletes leírásokkal az adott ország történelmétől kezdve a gasztronómiáján át mindenig. A Bradt nemes egyszerűséggel minden árkategóriát tartalmaz, így mindenki megtalálja a büdzséjéhez szabott helyeket.

3. Rough Guide: A Rough Guide az LP és a Bradt ötvözete, amolyan harmadik utas választás fiatalos, laza hangvétellel, jól áttekinthető külsőben.

Ezen útikönyvek egy részéhez itthon is hozzá lehet jutni könyvesboltokban, csak nem érdemes, mert azért a több éves LP könyvet itthon 7-8 ezer forintért kínálják, az amazon oldalán körülbelül 1 pennyért hozzájuthatunk... Érdemes nyitva tartani a szemünket az amazon.co.uk-n, alig használt gyöngyszemekhez juthatunk pár pennyért plusz négy font postaköltségért.

Ha összeadjuk az internetes kutatást és az útikönyvet (azaz a szálláslehetőségeket), abból lesz a couchsurfing. Mondanom sem kell, mennyivel kevesebben pályáznak egy loméi kanapéra, mint egy londonira.

Az oltások

Ha már biztosan tudjuk, hogy melyik országokba utazunk, tegyünk egy kirándulást a 13. kerületbe, a Váci út 174. alatt működő oltóközpontba. Itt kaphatunk oltást hepatitis A és B ellen, kolera, sárgaláz ellen (az oltási könyvet és az úgynevezett yellow fever certificate-et ne felejtsük magunkkal vinni: van olyan afrikai határ, ahol ellenőrzik...).

Szomáli táj.jpgSzomáli táj

A legtöbb, Európában kapható gyógyszer kapható Afrikában, a nagyobb városokban kiválóan felszerelt patikákban válogathatunk kedvünkre, persze rengeteg hamis vagy platóról leesett kapszula is kapható, de ezeket kezeljük fenntartásokkal, különösen, ha egy düledező bádogviskóból próbálják ránk sózni őket.

Gyakori tévhit, hogy a malária megelőzésére szolgáló malarone olcsó Afrikában. Ez nem igaz, legjobb esetben picivel olcsóbb, és mivel utazás előtt el kell kezdeni szedni, ne kint kezdjük felhajtani, itthon szerezzük be a kívánt mennyiséget!

A vízumok

Az oltásokhoz hasonlóan kardinális kérdés a vízum(ok) beszerzése. Csakúgy, mint egész Afrikát lefedő tanácsot adni, ez is lehetetlen, hiszen nincs két egyforma követség.

Lehet, hogy A követségen megadják a vízumot, B követségen határozott nemet mondanak, míg C ország diplomáciai képviseletén vonakodnak, de aztán megadják...

Afrikában a diplomácia malmai gyakran ahhoz mérten őrölnek, hogy milyen kedve van az ott dolgozóknak: ha mondjuk Dakarba vágyunk és azután megyünk a szenegáli követségre, hogy a nemzeti válogatottjuk megnyerte az Afrika-kupát, esélyeink az egekbe szöknek.

Szomáli turisztikai iroda.jpgSzomáli turisztikai iroda

Szerencsére van, amikor lehetőségünk van rá, hogy levélben intézzük a procedúrát, ilyenkor az adott afrikai ország valamelyik európai követsége kompetens, azonban készüljünk fel arra, hogy sok hétbe telhet, míg választ kapunk a kérdéseinkre, ha választ kapunk egyáltalán... Volt rá példa, hogy 5 éven át vártam egy válaszra - aludtak rá egy párat...

Szerencsére egészen magas azon országok száma, ahol a határon kaphatunk vízumot (Uganda, Tanzánia, Kenya, Egyiptom, satöbbi), míg Marokkóba és Tunéziába vízum nélkül utazhatunk.

Fontos még, hogy útlevelünk legalább fél évig érvényes legyen a beutazástól számítva, és hogy legyen elég üres oldalunk!

Mi lesz veled Afrika.jpgMi lesz veled Afrika?

Minek két útlevél?

Nem szabad megfeledkeznünk az izraeli belépőpecsét potenciális veszélyeiről. Mivel az arab országok legnagyobb része nem ismeri el Izrael létezését, akinek az útlevelében izraeli pecsétet látnak, attól megtagadhatják a belépést az adott ország határátkelőjénél.

Hogy ezt elkerüljük, meg lehet kérni az izraeli határőrt, hogy egy külön lapra adja a kilépő pecsétet, ez viszont nem 100%-os megelőzés, hiszen ha mondjuk Izraelből Jordániába lépünk ki, akkor attól még, mert nincs izraeli kiléptető pecsét, jordán beléptető pecsét lesz, amiből ki lehet következtetni, hogy Izraelből érkeztünk.

Ha nulla százalékra szeretnénk redukálni e veszélyfaktort, igényeljünk még egy útlevelet, ehhez bárkinek joga van, aki meg tudja indokolni az okot, hogy miért igényli (a fenti ok tökéletesen megfelel). Fontos tudni, hogy a második útlevél érvényessége öt évre szól, és dupla illetéket kell érte fizetni!

Szomáli utca a délutáni csúcsforgalomban.jpgSzomáli utca a délutáni csúcsforgalomban

Mi legyen a pénzünkkel?

Örök kérdés, hogy milyen formában vigyük magunkkal pénzünket. Valutából a dollár a legelfogadottabb, de vigyázzunk: a legtöbb pénzváltó csak a 2006 után nyomtatott bankjegyeket fogadja el, és csak akkor, ha frissek és ropogósak.

Exfrancia gyarmatokon nem okoz különösebb problémát az euró átváltása sem, de mint mondtam, maradjunk a dollárnál! Én a költőpénzem felét egy titkos nadrágzsebben viszem magammal, a többit Visa kártyán. Ha égető szükségünk van pluszpénzre, rengeteg Western Union közül válogathatunk.”

Ha pedig szeretnétek többet hallani Andortól Afrikáról, akkor ezt szerdán Budapesten megtehetitek. Részletek itt.

Öt dollár, öt dollár!.jpgÖt dollár, öt dollár!

A kommentelési szabályokról itt olvashatsz.

Természetesen továbbra is várom a recepteket, fényképeket, leírásokat arról, hogy süttök és főztök ti külföldön, hogyan pótoljátok (ha szükségét érzitek) a magyar fűszereket, ízeket. A leveleket a hataratkelo@hotmail.com címre várom, mindenkinek válaszolok, csak egy kis türelmet kérek (szokás szerint…)!

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: utazás Afrika Szomália

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr336094124

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Papagály (törölt) 2014.04.29. 21:11:42

@mayree: This one sounds better:
Substance is the only thing that gives work to life. ;)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.04.29. 21:13:18

@charlieharper [home, sweet home]:
Ahol én járok aszfaltból vannak. A fele csík a másik fele négyzet, mikor melyik utcába vagyok.
Harmadikig tudok felkapcsolni de azt már nem szereti a kettes meg sok neki.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.04.29. 21:14:12

@Papagály:
Olyan opció nincs hogy mindkettőt kihagynám?

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.04.29. 21:19:16

@mayree:
Ott van az :)
53. Iraq 2 10 hours ago

@charlieharper [home, sweet home]:
Az égő gumiért a környéken lakók egészen biztosan hálásak lesznek :)

mayree 2014.04.29. 21:21:58

@Kövérmadár [swe]:
Hajjon meg a lovam, ha látom! :)
De ha ott van akkor ott van :)

2014.04.29. 21:24:11

@diggerdriver: a masik nagyszeru dolog ma, hogy a tube strike alatt 8 kocsi helyett 4 kocsibol allo vonatokat tett be a First Crapital Connect. Mert, miert ne?! Csak dupla annyi ember hasznalna ma a vonatot

2014.04.29. 21:25:17

@mayree: akkor te most legalabb nem a rothado Nyugaton vagy, hanem a viragzo Keleten.

mayree 2014.04.29. 21:28:48

@charlieharper [home, sweet home]:
Az igaz, Kurdisztán baromira fejlődik! Ellenben a rothadók fizetnek :)

Shanarey 2014.04.29. 21:31:10

@charlieharper [home, sweet home]:

Naná, nehogy rászokjanak a vonatozásra.
:-)

klappol 2014.04.29. 21:32:35

Én már nem tudok lépést tartani veletek. :D

Jóccakát,........... Ti ma szolídan posztolgatók. :D:)))))))))))))))

Shanarey 2014.04.29. 21:33:50

@klappol:

"Nem írok nem olvasok......" ?
:-))))

mayree 2014.04.29. 21:40:27

Jééé, megtaláltam hol lehet változtatni :)

Papagály (törölt) 2014.04.29. 21:43:19

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]:
egészen biztos vagyok benne, hogy nekem sokkal negatívabb képem van a kultúránkról, mint neked. ha elég felkészült lennék, azt hiszem, már rég tettem volna az eltüntetésünkért. ;)

amúgy szerintem is a kisközösségeké a jövő. ezt még talán az összeesküvéselmélethívő és hanyatlónyugat-prófétáink se tudják. pedig ez végre egy pozitív állítás lenne a sok szenvelgés és nyavalygás után.

van a kedvenc írómnak egy fontos tézise: nem a fajjal van baj, csak a kultúránkkal. kultúránk látszólag a legsikeresebb kultúra a fajon belül. elég sikeres volt az elmúlt párezer évben ahhoz, hogy csaknem totálisan felszámolja a versengő kultúrákat. ki tudja, talán már a mi életünkben örülhetünk a mű megkoronázásának, s közösen tesszük fel az i-re a pontot. ;)

pont a napokban olvastam egy friss kutatást, miszerint néhány madárfajnak kifejezetten jót tett csernobil. nem csak azért mert a mindent elözönlő hominidák végre eltakarodtak a környékről - vagy legalábbis jól megritkultak -, hanem kifejezetten pozitív élettani hatásokkal jár számukra a magasabb sugárzás (jót tesz az antioxidánsaiknak ;) ):
www.haaretz.com/news/features/.premium-1.587808

mayree 2014.04.29. 21:48:23

@Shanarey(SCO):
Hogy maga miket tud! :)

Cartman, csak nem találom :D

2014.04.29. 21:48:28

@Papagály: te HaAretzt olvasol? De, miert?

2014.04.29. 21:56:04

A mai nap olyan unalmas volt,mint egy Mesterházy beszéd.

tucano 2014.04.29. 21:56:26

@blackhair-lady: bocsánat a tegnapi álláskeresős kérdésedet csak most láttam: nem Magyarországon volt, ez a hülye kérdés benne lehet a HR Almanachban.
@charlieharper [home, sweet home]: "amúgy szerintem is a kisközösségeké a jövő" biztosan kibucnyik :D

Papagály (törölt) 2014.04.29. 21:57:28

@mayree: akkor te egy anti-Kerouac vagy. off the road.

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2014.04.29. 22:07:26

@mayree: Na látod, megy ez! Csak ügyesen! :-P

mayree 2014.04.29. 22:09:28

@Papagály:
Neeem, KerouacGinsbergBrautigan vagyok :D

mayree 2014.04.29. 22:11:51

@sodalisO [eng]:
Na jó de tényleg gőzöm sem volt arról honnan az ördögből szedte azt a fotót... Néha csak klikkelgetek, aztán elunom, később el is felejtem azt a sok mindenféle kapcsolatot meg mindent. Valamelyik nap is grúziai fotók jöttek elő, azt sem tudtam mikor raktam föl és hova.
Csudavilág ez az internet egy individualistának :)

Shanarey 2014.04.29. 22:13:05

@mayree:

Ez is belefér az én ízlésvilágomba az olvasás terén.

Sajnos a könyveim otthon bujkálnak még egy pár évig.
:-(

Fahim 2014.04.29. 22:15:11

Köszönöm a kedves hozzászólásokat. Jó újra a határátkelő blog levegőjét szívni:)

Fahim 2014.04.29. 22:16:52

@maxval a gondolkodó birca: Hogy elismerem e Szomáliföld létezését nézőpont kérdése. Szomáliföld az ENSZ és a nemzetközi jog szerint csak egy illuzió és csak Szomália létezik. A Szomáliföldön(mely egykor brit gyarmat volt) élők azonban annyira hisznek Szomáliföld létezésében hogy saját zászlójukat lengetik, saját pénzükkel fizetnek és saját parlamentükben üléseznek. Olyan az egész mint egy színdarab.

Shanarey 2014.04.29. 22:18:31

@Fahim:

Na ez az amit a sok "okos" nem ért.
Ami jó abba nehéz belekötni, na meg akkor minek is.......
:-)

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2014.04.29. 22:18:44

@mayree: Én imádom csereberélni, van egy óriás mappám, abban vannak a kedvenc , válogatott képeim! Jókat szórakozgatok!
Hááát, internet....igen....hasznos.....szerencsére én szoros határokkal használom, így ügyesen kézben is tartom a dolgokat! Nekem egy eszköz, ami sokszor segít, néha szórakoztat, de ennyi én nem több. :-)

Fahim 2014.04.29. 22:20:10

@Evain: Érdekes dolog a fosás, belőlem valahogy Kairó hozta többször ki a legcifrább cifrafosást. Szerintem a legjobb taktika hogy igyekezzünk olyan kaját enni ami frissen készül, az utcai kifőzdék nagy előnye hogy gyorsan cserélődik a kaja. Plusz bízzunk Allahban, hogy nem szerelmes se a szakács, se a hentes:)

mayree 2014.04.29. 22:20:11

@Shanarey(SCO):
Örülök neki...

Én cipelek amit tudok elektronyos formában, bár képernyőn nem szívesen olvasok regényt. Kell a papír...

mayree 2014.04.29. 22:27:14

@Fahim:
Tunéziában az emberi ürülékkel (is) trágyázott dinnye volt főként a ludas, merugye az felszívja az öntöző vizet is. Persze néha érezte az ember hogy nem kóser, de viszonylag ritkán fordult elő, öt év alatt egyre emlékszem.

mayree 2014.04.29. 22:32:33

@sodalisO [eng]:
Olyan mint a smink? :)
Én mindig rajta lógok mert a google earth a napi munka része, és pár percenként végigsöpröm a híreket, fórumokat, email listákat. Persze a táborokban a műholdas net nem a sebességről híres, de örülünk annak ami van.
2000 környékén a sivatagból hetente tudtunk 10 percet telefonon tölteni :)

2014.04.29. 22:33:30

@tucano: en ilyet nem mondtam. A Don, talan

Muscari 2014.04.29. 22:37:41

@lexrex: a kommentek lehet, de a poszt az jo volt. En sem hiszem, hogy megyek Afrikaba, kiveve az eszaki reszeket (Hurghada es tsai). Bar arra a ferjem azt mondta, hogy az nem is igazi Afrika.
Azert olvasni jo volt, a hasmarsot meg elje at mas ;-)

Papagály (törölt) 2014.04.29. 22:39:21

@charlieharper [home, sweet home]:
ez a legmegbízhatóbb héber nyelvű újság, mást nem is veszek a kezembe.

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2014.04.29. 22:44:42

@mayree: Hehe ,nagyjából pont, olyan mint a smink! :-))
Persze, az azért más ha te nem műkedvelésből" használod. Akinek a munkájához elengedhetetlen, annak bizony lógni kell a szeren rendesen.
Én max ilyenkor nézek be ide , persze igaziból azért kapcsolom be mert a tesóimat űzöm, vadászom esténként a skypon vagy a facen. Ilyenkor összecsattogunk, én meg közben ha van türelmem benézek a HÁ-ra.
Nálam elég röhejen fest a "Legutóbbi helyek" mappa. :-D
5-6 oldal van látogatva napi szinten, ebben benn van a FB, Gmail, HÁ,Index hírek, Vintage fun, és a Youtube,Néha pár szokásos blogra bekukkolok még, de csak ha van időm......:-)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.04.29. 22:44:53

@mayree:
Nem a kinti listban, hanem ha rákattintasz a cuccra, akkor kijön egy részletes statisztika. Ott a "Flags" alatt a 2. oldalon lesz.

Szerintem te vagy az első látogató onnan :)

nyuszigonosz 2014.04.29. 22:48:07

@Fahim: Ez egy jó írás volt. Én Afrikáról inkább olvasok, minthogy oda akarnék menni. :-)

Fahim 2014.04.29. 22:48:26

@mayree: Öt év alatt egy alkalommal én is kiegyeztem volna.

Fahim 2014.04.29. 22:49:19

@nyuszigonosz(D): Köszi, de még ez változhat, lehet hogy egy nap én fogom a Te beszámolód olvasni:)

nyuszigonosz 2014.04.29. 22:50:27

@mayree: @Shanarey(SCO): Az olvasás akkor igazi élmény, ha papírról olvasok, lapozni tudom a könyvet, visszalapozni, könyvet a kezemben tartani... valahogy így.

mayree 2014.04.29. 22:50:37

@sodalisO [eng]:
Én reggeltől éjfél utánig itt ülök, az ebéd utáni sziesztát kivéve (na és ha nem megyek ki terepre, de az itt nem egyszerű, katonai kíséretet kell kérni páncélautó, golyóálló, mifene).
Sok helyet én sem látogatok, pár fórum az indexen, email, crapbúk, sajna a youtube is bonyás, ha valamit szeretnék megnézni azt IDM-mel letöltöm, lejön amikor lejön :)

(De még mindig nem tudom hogy miért nem lehet Nálad a 2012-es linkre kattintani :))

nyuszigonosz 2014.04.29. 22:54:54

@Fahim: Én inkább olvasó vagyok, maximum kommentelö. :-)
Ennyi elég is belölem.

mayree 2014.04.29. 22:55:38

@Fahim:
Én '92 óta dolgozom -főleg- arab országokban, de nagyon ritkán jön össze. Nem mosok meg semmit, legfeljebb ha nagyonnagyon poros akkor letörölgetem oszt kész. A korábban emlegetett pakisztáni a legemlékezetesebb, ketten voltunk magyarok és egyszerre kezdődött a buli, szóval a konyháról jött valami :)
Meg vagyok elégedve azzal a testtel amit kaptam :D

2014.04.29. 22:56:39

@Muscari:

Ennél már az is jobb, mikor a blog egyik fele meg akarja dönteni a recis lányt, a másik fele meg lincseli birkát.

mayree 2014.04.29. 22:57:31

@nyuszigonosz(D):
És még a szúnyogot is agyon lehet vele csapni! :D

(Most egy ilyen teniszütő szerű izével csapkodok magam körül, ha megnyomom a nyelén a gombot és eltalálom a kis dögöt akkor szikrázik egy szépet :))

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2014.04.29. 23:00:58

@nyuszigonosz(D): igen, nekem is, ráadásul nekem még mániám, hogy amit lehet azt antikváriumban, lehetőség szerint legrégebbi kiadásban vegyem meg, mert imádom a régi papír illatát.....fenséges.:-)
@mayree:
Mire nem tudsz kattintani??? Mindjárt megnézem...

nyuszigonosz 2014.04.29. 23:02:05

@mayree: :-)

Olyan vackom volt már. :-)) Aztán valamikor kidobtam. Mert sosem találtam vele el az aktuális legyet, szúnyogot, akármit. :-)

talpi 2014.04.29. 23:03:35

A poszt nagyon jó, kitűnik a személyes tapasztalat. Ennek alapján saját személyes tapasztalatot osztanék meg. Ha volt kommentben elnézést, mert azokat nem olvastam végig. Én Afrika elég fekete részén - Angola - éltem egy évet. A környezetemben ketten nem kapták meg a maláriát mondjuk kb. 20 európai közül. Az egyik a megérkezést követően merevre itta magát, aztán csak szinten tartotta a vért az alkoholjában. A másik személy napi 3-4 fej fokhagymát evett meg gerezdenként elosztva egész napra. Mindkettő személy nagyon büdös - eltérő - volt, de a szúnyogok ívesen kerülték őket. Egyébként aki prevencióként szedett maláriára gyógyszert (Lariam) az is elkapta, csak a tünetek nem voltak rögtön egyértelműek. Később viszont keményebben ütött.
A másik tanácsom, hogy banánt ne a hazai módon fogyasszunk, mert az érett banán két végébe rak petét valamilyen állat, amit elfogyasztva bennünk kel ki és akár 1 méteres gilisztává is fejlődik bennünk. Csúnya munkát - láz, hirtelen hasmenés - végez. Gyógyszere a Vermox, megelőzése a banán héjának eltávolítása után mindkét végéből 3-4 centit eltávolítva a maradék fogyasztható. Hozzánk ami banán jön azt nyersen szüretelik, abban nincs.
Afrikában megfelelő helyzetfelismerést követően ne sajnáljunk 5-10-20 dollár vesztegetési pénzt a hivatalos személyeknek átadni. Nagyban megkönnyítheti életünket.

mayree 2014.04.29. 23:04:15

@sodalisO [eng]:
Azám! Az eredetinél nincs jobb! Abban még ott a lélek, az az amit érzel, ha közel tartod :)

A 2011-es bejegyzés olvasható, és a 2013-as is, de van ott egy 2012-es, az nem.

Fahim 2014.04.29. 23:05:01

@talpi: Köszönöm szépen! Mikor éltél kint? A polgárháború alatt?

mayree 2014.04.29. 23:05:24

@nyuszigonosz(D):
El kell menned egy iaido mesterhez :)

nyuszigonosz 2014.04.29. 23:05:59

@sodalisO [eng]: Antikváriumokban egy -egy könyv legelsö kiadását érdemes venni.
Jó, persze lehet keresgélni a sok sok könyv között és igazi kincseket találni.
Mondjuk én szeretem az új könyvek könyvszagát.

mayree 2014.04.29. 23:08:22

@talpi:
Amikor Pakisztánban - a pesti doki szerint a hegyekben nincs malária- a 600 ember 80 százaléka maláriás volt, mi is utánanéztünk ennek és nem az alkohol a trükk, hanem a gin. Napi egy deci minimum és pár nap után már nem közelítenek a szúnyogok. Hogy igaz vagy csak urban legend...

Fahim 2014.04.29. 23:08:44

@mayree: Nekem is megvolt a pakisztáni canossa-retyóra járásom. Kvettában volt valami a currys pörköltben amitől a gyomrom kapitulált, aztán elmentem a patikába kaptam valami rózsaszín port, abból ittam 2-3 adagot és jól voltam.
Lehet csak placebo volt, de annak kiváló.

Kairóban mindig a pirított kukorica tett be, de annyira szeretem hogy nem bírom ki nélküle.

nyuszigonosz 2014.04.29. 23:09:56

@mayree: Gondolod, hogy akkor majd a repülö élö vackokat találtam volna el és nem a mindenféle mást?

Amúgy pár száz méterre csak, a közeli iskola egyik tornatermében, de szép idöben kint is, minden héten összegyülnek a fekete ruhás népek és ezt tanulják. Néha megállok és nézem öket egy darabig.

Fahim 2014.04.29. 23:10:26

@mayree: Én Afganisztánban találkoztam olyan olasz katonákkal akik a heráti reptéren osztottak malária tájékoztatót. Mondjuk az már sík vidék.

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2014.04.29. 23:11:38

@mayree: Megnéztem a blogom profil settingjében... az van, hogy a skóciai posztomat 2012-ben indítottam , ekkor történt az első eredeti bejegyzés és ezt jelzi az az idióta dátum, nem tudom törölni vagy módosítani...és az utána következő, kiegészítések, frissítések dátumát hagyja meg mint utolsót, így arra tudsz csak kattintani...

Képzeld, volt olyan könyvem,/ igaz felírattam antikvitásban és vártam rá fél évet,/ egy Nyírő könyv volt, amit igazi taplóból készült borítóval meg hátlappal láttak el, a belseje már majdnem rongyokban volt, szakadt, úgy kellett újra sorba rakni a lapokat....lehet egy értéktelen vacak másnak, nekem óriási kincs, imádom, mindig megfogdosom mikor otthon port törlök...

mayree 2014.04.29. 23:13:59

@nyuszigonosz(D):
Az első kiadás a lényeg, lehet az új :)
Eddig egy repült a sarokba pár oldal olvasása után... Kedvencem a Das Boot, vagy ahogy magyarul megjelent A hajó. Az első kiadásban megemlítik, hogy a tengeralattjárókra vonatkozó technikai részleteket kihagyták, mert úgy gondolta hogy a magyar közönséget nem érdekli. Anyád!
Sok évre rá megjelent egy másik kiadás, vastagabb is volt, hopp, gondoltam, peresztrojka meg minden, végre teljes a fordítás. Hát nem. Valami nő ferdítette, de olyan akinek lövése nem volt a szólásokhoz, hasonlatokhoz a katonai vonalon. Pfff!

mayree 2014.04.29. 23:15:43

@Fahim:
Akkor rád is igaz a mondás: ha félek is, megyek :D

mayree 2014.04.29. 23:16:41

@nyuszigonosz(D):
Véletlenek nincsenek :)
Nyomás! :D

mayree 2014.04.29. 23:19:44

@Fahim: Voltam pár hónapot Herat fölött a pusztában, ott rá se bagóztunk a malária veszélyre mert nem volt. :)
Jaj az az olasz bázis... meg is említettem őket valamelyik blogban :D

Fahim 2014.04.29. 23:19:57

@mayree: Egy jó kalandért bármire képes vagyok!

Fahim 2014.04.29. 23:20:52

@mayree: Na igen, az olaszok harci morálja legendás:)

mayree 2014.04.29. 23:23:29

@sodalisO [eng]:
Ááá, értem! :)
Fúúú a mindenit!... Az én kincseim egy plébánia padlásáról származtak, 1846-os biblia, Kazincy kötetek, Rédei nagyenciklopédia meg ilyenek, sajna gyerek fejjel "eladtam" az egészet egy marék jelvényért, két kötet Göre Gábor viszont megmaradt :)

mayree 2014.04.29. 23:26:44

@Fahim:
Délebbre nem sokkal ott volt egy tengerészgyalogos bázis, onnan repkedtünk eleinte helikofferral körbenézni, azok tökös gyerekek :)
Csak sajna annyira elhúztunk az iráni határ felé hogy nem tudtak helikopteres fedezetet nyújtani, aztán elkezdődtek a támadások, hazajöttünk.
Szerettem ott lenni, a spártai körülményeket meg imádtam :D
mayree-uh-uh.blogspot.hu/2012/10/ejfelre-kitisztul.html

nyuszigonosz 2014.04.29. 23:27:14

@mayree: Nincs rosszabb, mint egy rossz fordítás.

Én ezért is szeretek németül olvasni, mert a németre fordított könyvek nagyon jók.

Én a Das Boot-ot filmként néztem már meg párszor. Meg ezt ugye eredetiben olvashatnám. :-)

NorthPier 2014.04.29. 23:30:54

@charlieharper [home, sweet home]: Volt rá példa, hogy én is olvastam. Tudod, igyekszik az ember több oldalról tájékozódni :-)

mayree 2014.04.29. 23:31:16

@nyuszigonosz(D):
Újabban én is angolul olvasok, nagyobb a választék :)

Nohát aki szerencsés.... A film nálam is kint van, de mindig hozzáképzelem a regényt... nagyon nagy az eredeti fordítás.

Fahim 2014.04.29. 23:40:42

@mayree: Nekem Herát speciel nagyon bejött, egyszerre keveredett az afgán és a perzsa hangulat, mondjuk biztosan más élmény volt egyenruhában Afganisztán.

mayree 2014.04.29. 23:44:26

@Fahim:
Nem egyenruha... geofizikáztunk. Csak volt pár puskás ember aki vigyázott ránk :)
Mazar-i Sharif fölött kezdtünk, egészen a türkmén, tadzsik határnál, aztán a következő project Shabargan környékén terült el, és innen mentünk Heratba ahol egy hónapot töltöttünk el mert a konvolynak körbe kellett kerülnie a cuccainkkal. Azután költöztünk a táborba, Tutachi-tól délkeletre a dombok tetejére.
Te mikor jártál arra?

NorthPier 2014.04.29. 23:46:32

@mayree: Óóóó... Én még senkit nem irigyeltem a foglalkozásáért (igaz, másért sem), de most téged nagyon!

Fahim 2014.04.29. 23:47:46

@mayree: Ja értem. 2007 májusában jártam ott, Pakisztánból mentem, Peshawar-Kabul útvonalon, Kabulból repültem Mazarba, majd Mazarból Herátba szintén repülővel mentem, aztán Herátból Mashadba autóval.

mayree 2014.04.29. 23:51:10

@Fahim:
Az nem tréfa... :)
Nekem a következő cél Kenya lenne, arra nem jártál véletlenül?
Van ott egy nagy domb, azt megmásznám :)

mayree 2014.04.29. 23:53:29

@NorthPier:
Valaki egyszer azt mondta, hogy válassz olyan munkát magadnak ami a hobbid és soha nem kell dolgoznod. Nekem bejött :)

Aztán egyszer valaki megkérdezte hogy nem unom még azt hogy huszonharminc éve ezt csinálom? Csak néztem rá... hogy lehet ilyet kérdezni? :D

mayree 2014.04.30. 00:00:15

@Fahim:
Ugye fölvételkor (2010-ben jöttem át ehhez a céghez) megkérdezték hogy melyek azok az országok ahova nem mennék, akkor Nigériát és Afganisztánt ikszeltem be.
Aztán 2012-ben a HR-es azt mondja lenne kedvem elmenni Kurdisztánba? Igaz hogy nincs rendes tábor, néha napokig nincs víz, zsúfolt a hely ahol alszunk, nincs konyha csak katonai kaja, válllnám-e. Ja és bocs, nem Kurdisztán, hanem Afganisztán. Egy pillanatig nem gondolkoztam, bookoljon!
Persze a DoD-nek dolgoztunk, szóval Dubaiból DFS-szel repültünk katonai bázisokra, onnan fegyveres kísérettel ahova épp kellett, útlevélben semmi pecsét, hivatalosan ott sem voltunk (ebből lett is balhé amikor felrobbant az egyik délafrikai srác és haza kellett szállítani, de ugye pár zöldhasú mindent megoldott).

mayree 2014.04.30. 00:03:14

@Fahim:

Elször 2003 körül jártam Pakisztánban, Kohat környékén mászkáltunk a hegyekben. Egyszer begurultunk Peshawarba, épp pár napja akadt kezembe az egyik ott vásárolt Rolex óra :D

Aztán 2008-ban ott voltam Iszlamabadban, amikor fölrobbantották a Mariot hotelt (a Bin Laden kergetős filmben is benne volt). A MOL iroda a szomszédban, kisöpörte azt is a lökéshullám...

Majdnem találkozhattunk is :)

Muscari 2014.04.30. 06:00:43

@talpi: te nem akarsz posztot irni? Nagyon erdekelne, Afrikabol eleg keves jon.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.04.30. 07:08:31

@Fahim:

Fordítva ülsz a lovon!

Nem attól lesz egy ország ország, hogy elismerik.

Palesztínát elismeri 100-nál több ország, de létezik? Nem, országként semmiképpen.

Nyugat-Szaharát is elismeri kb. 50 ország, s létezik, nem?

Abháziát alig pár ország ismeri el, de létezik? Igen.

Szomáliföldet senki sem ismeri el, de létezik 25 éve.

Kevered ezt a vicces országalapításokkal, melyeket az alapítók sem vesznek komolyan.

Mi egy ország:
- terület,
- lakosság,
- kormányzat, mely képes az előbbieket megvédeni,
- képes más országokkal kapcsolatot tartani..

talpi 2014.04.30. 08:47:10

@Muscari: köszi nem, én 1995-ben voltam kinn, szóval közel sem naprakész az ismeret

Fahim 2014.04.30. 08:56:55

@maxval a gondolkodó birca: Te pedig fordítva ülsz a tevén:)

Fahim 2014.04.30. 09:00:12

@talpi: 1995 mennyire volt balhés? Ha jól emlékszem a 92es őszi választások után szabadult el a pokol a 90es években, akkor volt Huambo és Kuito ostroma is.

Fahim 2014.04.30. 09:03:58

@mayree: Jó hogyha ilyen kalandos az ember munkája és sokat utazhat mellette. Kenyában sajnos (még) nem jártam, majd egyszer pótlom. Ha pedig lesz alkalmad elmenni Kurdisztánba, ne várj sokat, végtelenül barátságos emberekkel és lenyűgöző tájakkal fogsz találkozni!

mayree 2014.04.30. 09:07:41

@Fahim:
2010-ben kezdtem Kurdisztánban dolgozni, azóta keletről a nyugati csücsökig bejártam (egyszer leruccantunk Basra környékére is, de az ugye más tészta).
A múlt évet is itt töltöttem és most épp Erbilből pötyögök, várjuk hogy kész legyen a camp :)

mayree 2014.04.30. 09:09:04

@Fahim:
Azt nem is tudom Te mivel foglalkozol, de ahogy látom kijut Neked is a jóból :)

tucano 2014.04.30. 09:24:26

@charlieharper [home, sweet home]: nem is te, csak kérdezted, hogy miért olvassa a haaeretzt, gondoltam ezért :)

Fahim 2014.04.30. 09:25:54

@mayree: Én vagyok a sakk válogatott testőre, extrémebb feladat mint a Metallicára vigyázni. Viccet félre téve idegenvezető vagyok, de csak Budapesten.

Én Törökországból mentem anno Kurdisztánba, Zakho mellett érkeztem, de csak Dohuk és Erbil került a terítékre. Még vízum, sem kellett, ha jól tudom most sem kell oda.

mayree 2014.04.30. 09:39:38

@Fahim:
:DDDD
Múlt évben Zakho-ban laktunk az első két hónapban, na hát a sztori a kőhíddal... :)
Amadiya-ban is voltatok, csuda egy hely :)

Így van, 15 napig kóborolhatunk vízum nélkül, szabadon.

Fahim 2014.04.30. 09:43:30

@mayree: Amadiya kimaradt, sose szabad mindent megnézni, így van ok visszamenni:)
Átmentettek néha Törökországba is? Diyarbakir, Sanlurfa, ilyesmi?

mayree 2014.04.30. 09:49:36

@Fahim:
Kis előleg :)
mayree-uh-uh.blogspot.hu/2013/03/ujev.html

Nem, eléggé kötöttek vagyunk, de 2005 körül dolgoztunk Törökországban. Batmanban laktunk szállodában jó pár hónapig, aztán elvonultunk Hatayba a török-szír határnál mértünk.

talpi 2014.04.30. 10:00:22

@Fahim: 94 novemberében írták alá a Lusaka protocoll-t. Elméletileg fegyverszünet és fegyverleadás volt, mondom elméletileg. Ritkán volt heveny lövöldözés és alkalmi provokációk.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása