oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2014. február 05. 06:46,  Szétszóródva a család Európában 279 komment

2014. február 05. 06:46 Határátkelő

Szétszóródva a család Európában

Svájc, Anglia, Németország is színhelye a mai történetnek, ami a maga nemében azért különleges, mert Csilla és családja Európa több országában szétszóródva próbálta, próbálja meg keresni a boldogulást. A történet sok szempontból tanulságos...

idősápolás.jpg

„Mondhatom magam, s családomat szerencsésnek, hisz összeültünk, s elhatároztuk, változtatunk az életünkön. Csekktől csekkig éltünk, míg mindannyian dolgoztunk, illetve a gyerekek tanultak, mégsem tudtunk egyről a kettőre vergődni.

Elsőként Timi lányom jutott ki Svájcba még ösztöndíjjal tanulni, illetve dolgozni. Ekkor merült fel a gondolat, mi lenne, ha külföldön keresnénk munkalehetőséget, kihasználva, hogy a nyelvet ismerjük, beszéljük.

Kata lányom a párjával indult neki az ismeretlennek Londonba. Hamar találtak munkát, szállást, s elkezdték a küzdelmet idegenben. Kata egy török étteremben segédfelszolgáló lett, mellette tanulta, csiszolta a nyelvtudását egy iskolában. István, a párja pizzaszakácsként-mosogatóként dolgozott.

Tulajdonképpen egy szobát béreltek közös konyha-fürdő használattal. Ám lassan-lassan kiderült, hogy a megélhetés, a munkába járás költsége, felemészti a havi keresetüket. Pedig spóroltak, sőt! Így fél év után hazajöttek.

A Bécs melletti lehetőség

Ekkor én határoztam el, hogy kezembe veszem a dolgok irányítását. Mivel, szociális otthonban dolgoztam már 5 éve, s Katának is egészségügyi végzettsége és tapasztalata volt, kézenfekvő megoldásként adódott, hogy házi betegápolásban helyezkedjünk el.

Bécs mellett találtunk lehetőséget, két hetes váltásban. Megszerveztem a váltópárokat, volt kolléganők, barátnőkből, s minden működött flottul. Két hét munka után két hetet otthon voltunk.

Minden jól működött volna, ha közben Édesapám állapota nem romlott volna le rohamosan, s a két hetes hazai pihenésem alatt őt ápolgattam. Kata pedig a párkapcsolatát, no meg a háztartást igyekezett egyenesbe hozni, míg otthon voltunk.

Sokan nem értették meg, hogy ez a munka rengeteg türelmet, türelmet, és egyértelműen nyelvtudást igényel. Hisz ez valóban 24 órás szolgálat. A gondozott idős ember életének részévé, kiszolgálójává válunk. Nekünk kell felismerni a problémákat, illetve megoldani, ha lehetséges.

Nagy felelősség, de számomra inkább kihívás volt. Sajnos Kata ellátottja elhunyt, így neki új helyet kellett keresni, így került el ő Linzbe, 4 hetes váltásban gondozott tovább, míg én Bécsben.

Ha kiesel a munkából, nincs pardon

December 5.-én Édesapám meghalt, 7.-én Édesanyám stroke-ot kapott, így kértem a céget, a váltómat, hogy a 10.-i kezdésemet hosszabbítsuk meg egy héttel. A válasz azonnali felmondás volt. A gondozottnál maradt személyes holmimért sem mehettem ki, úgy két hónap után eljuttatták hozzám részben a dolgaimat. Ha kiesel valamiért a munkából, bizony ott sincs pardon.

Így egy hónapig munka nélkül, összetörve lelkileg intéztem a temetést, Anyu rehabilitációját, s kerestem másik munkalehetőséget. Egy magyar közvetítőn keresztül kerültem ki Svájcba ápolni. A család nagyon furcsán kezelte, kezeli a gondozót. Miután elvégeztem a napi teendőimet a Hölggyel, s a munkába igyekvő férjnek felhúztam a zokniját, kitálaltam a reggelit, felküldtek a szobámba.

Csengettek, ha szükségük volt rám, s mehettem vissza utána a szobába. Mint a „Csengetett, Mylord?" c filmben a cselédlány, futottam, ha csengettek, majd visszavonultam. Persze, főztem, mostam, vasaltam, takarítottam, s természetesen beteget ápoltam. Volt-e kellemetlen szitu? Mondjuk, mikor az asztalnál svájci németül egymás között rólam beszéltek.

Csak nyeltem a keserűséget

Ki volt adagolva, hogy 6 szelet bagettet ehetek egy nap, mert drága a kenyér! Azért svájci körülményeket nézve is jómódú családról beszélünk ám! Szóval, bár megértettem, mit beszélnek rólam, nem szóltam, csak nyeltem befelé a keserűséget.

Aztán egy következő szituáció jött el. A férj egy tárgyalásra igyekezett Németországba, s kereste az eurót, veszekedtek, hogy neki azonnal kell 100 euró! Mindezt svájci németül. Ekkor megszólaltam, megkérdeztem, adjak-e kölcsön? Volt döbbenet az arcokon. Értem őket, én, a kis cseléd adok nekik kölcsön? Némileg jobb lett ezután a viszonyunk, kedvesebbek, közlékenyebbek lettek. Ám három hónapot így, bezárva kibírni elég nehéz volt.

Három hét pihenő után vittek ismét Svájcba. Eközben Kata szintén Svájcba került, mert a linzi ellátottnál megszűnt a munka. A fiúk otthon, mi meg a világhálón. Anyu lábadozik, a másik két lányom meg tanul, illetve dolgozik. Mindenkinek lemondás. A párjainknak meg kellett tanulni főzni, háztartást vezetni. Szerencsére a napi kapcsolat interneten megmaradt, hisz enélkül nem bírtuk volna!

Magánélet nélkül

Egy 114 kg-os bácsihoz kerültem, egy nagyon kedves családhoz. Fizikailag nem volt egyszerű, de nagyon jól éreztem magam ott. Ezért is lehetséges, hogy 4 hónapot maradtam, s bár a gondozott kérte, maradjak még, nekem mennem kellett! Hisz négy hónapja nem volt magánéletem! Se a párom, se Édesanyám, a lányaim, a barátnőim, a kórusunk, s persze a kutyám! Mindenről le kellett mondani. Se névnap, se születésnap, csak munka non-stop.

Ám ha jó helyre kerülünk, röpül az idő! Sajnos, beigazolódott, a bácsi annyira kötődött hozzám, hogy hazautazásom után kórház, majd szociális otthon lett az út. Nem tudott, nem akart lábra állni, tovább élni.

Közben Kata ismét hazajött, s kézen fogta párját, kimentek Voralbergbe egy ismerőshöz, aki segített nekik eligazodni, elindulni ebben a hegyi világban. Mind a ketten egy fröccsöntő üzembe helyezkedtek el. István gépkezelőként, Kata minőségi ellenőrként.

Először egy pici garzon után ma már egy családi házrészt bérelnek. Autót vettek, az itthoni hátralékaikat lenullázták, s ami még hiányzott nekik, a két vizslájukat kivitték magukkal. Igaz, István éjszakai műszakban dolgozik, Kata váltottban. A szabadnapjaik mindig külön vannak, mégis boldogok ott, látják miért, mennyit kell küzdeni, hova tudnak eljutni. Anyai szívemnek szomorú, hisz ha unokám lesz, nagyon messze lesznek!

Esküvő és nászút

Hosszabb itthoni tartózkodást terveztem, hisz szerettem volna az életemet élni. Talán ezért jött az ötlet, hogy párommal összeházasodtunk. Anyu állapota rohamosan javult attól a tudattól, hogy ott vagyok a közelben. Timi lányom párkapcsolata is kibontakozóban, szükség volt Anya tanácsaira.

Ő dolgozik, mellette egyetemen tanul, no és háziasszony, némi anyai segítséggel. Beáta is példát vett, hisz egész nyáron szobaasszonyként dolgozott egy hotelben, s aztán irány vissza a fősuli.

A keresetemnek meg bőven akad helye, hisz elromlott a 15 éves kazán, a házon is van mit renoválni, az autók nagykorúak lettek, s van mit javítgatni rajtuk. No, de van miből spórolni. S az esküvő után megengedhettük magunknak a nászutat 4 napra Bakonybélbe. Csodás volt!

A gondozás nagy felelősség

Ám ismét utazás, ezúttal Németországba egy skizofrén bácsihoz. Nagyon stresszes feladat volt. Így nem is csodálkozom, hogy hazaérve lebetegedtem. Több mint egy hónapig voltam légúti betegséggel otthon. Egy vagyont felemésztett az orvosságokra, orvosra költekezés. Ám a Karácsonyt, bár betegen, de otthon tölthettem az egész családdal.

Mindenkivel volt időm beszélgetni, együtt lenni, szeretni. Most ismét váltottam, s férjemhez közelebb kerülve, jelenleg ismét Ausztriában, Bécsben vagyok. A gondozás nagy felelősség, s sokszor nem is értem azokat, akik nyelvtudás, szakmai ismeret nélkül jönnek, próbálkoznak. Bár, meglátszik ez a cégeken is.

A bérek néhol rettentő alacsonyak, a cégek horribilis összegeket elkérnek a közvetítésért, szállításért. A svájci közvetítő cégemnél, ami nagyon kellemetlen volt, hogy a csomagunk maximálva volt 30 kg-ban. Négy hónapra, egy nőnek!

Hóba érkeztem és 40 fokba jöttem haza. Hogy gondolják? Szerencsére volt lehetőségem Katával találkozni és a ruhatranszportot így megoldani. Ezért most ismét önállóan, saját autóval járok inkább.

Lemondás az egész családom részéről, de perspektíva mindannyiunknak, hogy legyen miből spóroljunk. Próbáltam otthon keresni, hátha sikerül, de hiába adtam be az önéletrajzaimat, még válaszra sem méltattak. Ám itt, külhonban, jelenleg a gondozásra szükség van, hát csinálom, míg mindannyian bírjuk."

A kommentelési szabályokról ide kattintva olvashatsz.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Németország Anglia Svájc

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr315799285

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Latcho Rom 2014.02.05. 18:41:41

@montroyal:

Lehet hogy ugy tobb jon ossze egy kicsit. Ha ez igy van akkor ket heti montreali lejmolasbol osszegyunne ket het kuba, s hozzad is bemehetnek to shoot la breeze ...
:)))))

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.02.05. 18:50:27

@shakti_rom: Olykor-olykor, ha arra haladok,
Még ma is gyakran könnygázra fakadok...

Jé, ismeri ezt más is? :)

Latcho Rom 2014.02.05. 18:52:16

@Jani haverja: vagyunk itt paran oreg rokak. lehet hogy mas is.

Latcho Rom 2014.02.05. 19:01:44

@shakti_rom: ambar, nem kell oreg rokanak lenni, amikor par eve a godorben voltam, Miska&Donci(RIP) tele volt nagyon fiatal gyerekekkel, s orjongtek is rendesen..
Azert a Jenet kedveltem a legjobban, Misi, Balaton engem nem erdekelt annyira, tul jol ismertem az urakat :-)

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.02.05. 19:25:39

Nem is tudtam, hogy a fiatalságnak is tetszik az ilyen zene. :)

Én még anno gimiben, meg fősulin ismerkedtem meg az efféle muzsikákkal, de az már nagyon régen volt... :)

montroyal ( CAN qc) 2014.02.05. 19:34:54

@shakti_rom: OK de ne feletsd el az en otletem volt es mint tanacsado 20% -ot kerek ...

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.02.05. 19:36:10

Még a raktárossrác posztja után is meg tudtok lepni.

Almandin 2014.02.05. 19:45:11

@Jesus.Green: Ez azért van, mert az itteni törzsközönség túlnyomó része azok közé tartozik, akik "megcsinálták a szerencséjüket", és minden negatív történetet úgy ítélnek meg, hogy belerondítottak az idilljükbe.
Akinek nem inge, ne vegye magára.

Holle anyó 2014.02.05. 19:45:25

@Ómacicka Bábó: Sorry! Nem tudtam, hogy itt tőled kell engedélyt kérni a megszólaláshoz és te osztod be, hogy ki mivel foglalkozzon.
:)

Holle anyó 2014.02.05. 19:45:25

@VHB: Hát ez tündéri! :) Dramaturg vagy civilben?

Holle anyó 2014.02.05. 19:45:26

@Mr Long: Nekem itt is mindig volt munkám, de attól még fájhat, ha a honfitársaimba törölgetik a lábukat a demokratikus nyugaton.... :(

Van egy nagyon egyszerű ismerős család, Németországban vegetálnak (igen, a segély 1000 ojró), lényegében a libatollteleptől a tejgyárig és papírgyárig mindenhol dolgoznak néhány hónapot, aztán segély. Időnként felmondják nekik a lakásbérletet, mert nincs függöny és csillár, ami látszik az utcáról, máskor az a bajuk, hogy "sokan jönnek hozzájuk", ilyen-olyan bírságok....., szóval igencsak kinézik őket maguk közül a németek.
De mindebből csak az az info jön haza, hogy ott mennyit lehet keresni....

Én hat évig ápoltam az agylágyult anyámat (fürdetés, etetés, pelenkázás, tornáztatás), de képtelen lennék egy vadidegen vénséget gondozni. Egyszerűen olyan undorító, hogy azt csak a szeretet tudja hatástalanítani. Aki ezt a munkát elvégzi, azt tiszteljék és becsüljék meg. Még akkor is, ha csak bevándorló.
Ha éhen halnék, akkor sem tűrném, hogy így bánjanak velem, mint ahogyan a postoló leírta.

Gilda66 · http://azeletgenfbenmagyarkent.blogspot.hu/ 2014.02.05. 19:57:20

@blackhair-lady: Nekem van olyan ismerősöm, aki nyugdíjas és 2 hetes váltásban jár ki Ausztriába dolgozni, idős gondozásra...
Tudja csinálni, még van ereje hozzá.

montroyal ( CAN qc) 2014.02.05. 20:00:45

@doggfather: miert kell a zoknit felhuzni ... ez is része a duties of headaches-nek ...DDD

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.02.05. 20:03:12

listaírás van? :-)
tavaly összeszámoltuk, hogy csak az én osztályomban a gyerekek 11 különféle nyelvet beszélnek (anyanyelvként vagy második nyelvként), és az iskolában összesen 15 ország képviselteti magát (ezt most nem tudom mind összeszedni).
sajnos nem olvastam végig mindent, mert belealudtam az estébe, aztán most kelhetek fel dolgozni. (fél kettő van.)

2014.02.05. 20:38:23

@shakti_rom: @Whave: Bekaphatja a Transport Police. Engem egyszer megtamadtak metron (egy csapat tinedzser fiu). A transport police officer mikor megerkezett annyit mondott hogy mindannyian szalljunk le a metrorol, ot a reszletek nem erdeklik. Ennyi. Egy vadidegen angol csaj + srac vedett meg, ha ok nincsenek, nagyon csunyan vegzodott volna az estem. Ennyit a Transport Police-rol...

Holle anyó 2014.02.05. 20:38:51

@Gilda66: Nekem meg van olyan 8 általánost végzett ismerősöm, aki borsodi faluból lányanyaként jött fel Pestre (tkp. kiüldözték a faluból) 1970-ben, a gyerekét beadta hetes óvodába, ő pedig takarított a egy Kórházban és eltartási szerződést kötött egy rosszindulatú vén banyával. Így szerzett lakást. Aztán ugyanígy a gyerekének is szerzett egy lakást.
Aztán amikor nyugdíjba ment, olyan betegápolást vállalt itt Pesten, hogy ott lakott a vénséggel, a saját lakását meg kiadta bérbe, ezt 72 éves koráig csinálta és két lakást vett belőle. Most a kis garzonjában lakik és két lakást ad bérbe.A vagyona bőven meghaladja a 20 millió forintot és a kutyának nem mutat utat.
Tehát szerintem nem akkora üzlet külföldön egészségügyi végzettséggel és nyelvtudással idősgondozást vállalni...bunkóéknál....

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.02.05. 20:38:54

@Holle anyó: itt az igazság. Kár hogy ezt úgyse fogja senki érteni mivel a lényeg úgyis csak annyi hogy mennyit lehet ott keresni. ugyanúgy kint élek a családommal..ki vagyunk teljesen rekesztve a társadalomból.múltkor voltam anyámnál a munkahelyén, lezúgott az emeletről a főnöke fia (akit akkor láttam először) és be se mutatkozott de még csak nem is köszönt nekem..úgy nézett át rajtam mint egy üvegfalon..meg úgy nagyjából bármikor járok ott érzem hogy kb megvetnek..nem ők a rossz társaság..én nem vagyok ide való..ennyit erről.. aki szerint nyugaton tombol a vendégszeretet az csak el akarja hitetni magával ezt..

2014.02.05. 20:41:56

@Mirjam2: ez mikoriban volt, merrefele? eleg sulyosan hangzik, engem egesz eddig pont az lepett meg, hogy mindenki csak jofej rendorokrol meselt, akinek volt dolga veluk...

2014.02.05. 20:42:17

@házelőtthinta: "write-only"-t kapcsold ki

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.02.05. 20:42:55

Na szóval...

kepkezelo.com/images/j34zairktv93p3ej4chk.jpg

Teljesen másképp látom a mai posztot mint a többség.
Mi a lényeg.
Egy család, az általunk számtalanszor kielemzett okok miatt nem tud megélni Magyarországon.
Külföldön vállalnak munkát hol együtt hol külön.
A lényeg hogy az anya mindezek ellenére összetartja a családot és próbálja az egész család életét jobbra fordítani.
Mindezt úgy hogy sokat van távol.
Embertelenül nehéz munkát végezve.
A legmélyebb őszinte tiszteletem Csilláé.
Amit ő tett és tesz az példaértékű mindenki számára.

Csámcsogtok azon a nyomorult zoknin.
Nem láttatok még aktívan dolgozó 60-as embert aki nem tudja felhúzni a zokniját?
Az égadta világon semmi megalázó vagy furcsa nincs ebben.

Az idősgondozásról.
Sajnos kevés embernek jut az a szerencse hogy méltósággal haljon meg.
Egy bizonyos kor után a halálig vezető út az megaláztatásokkal és szenvedéssel van kikövezve.
Most nem egy rákos beteg irtózatos szenvedéssel teli útjáról beszélek.
Az idős embert a legelső csapás akkor éri mikor feleslegesnek érzi magát.
Amikor egy ember, aki egész életében másokról gondoskodott mint családfenntartó rájön hogy gondozásra szorul. Rájön hogy felesleges lett, hogy teherré vált.
Irtózatos, megrendítő felismerés ez.
Aztán a testi, és ezzel párhuzamosan szerencsétlen esetben a szellemi leépülés folyamatosan döngöli földbe a tartását, a méltóságát.
Egy kiszolgáltatott tehetetlen test lesz aki várja a halált.
Gondoljon bele mindenki hogy milyen megalázó megélni hogy a szaros pelenkát kiszedjék alóla.
Akik vállalják az idősek gondozását azok minden tiszteletet megérdemlő emberek.
Ezt a munkát nem lehet eléggé megfizetni.
Nem véletlenül mondják hogy az idős emberek a második gyerekkorukat élik.
Ezért van az hogy olyan lelki kötődés alakul ki az őt tényleg lelkiismeretesen gondozó személy iránt mint a kisgyereknek az anyja felé.
Ennek az eredménye az amit Csilla ebben a posztban leírt.
Csak a jók kapják meg ezt az ajándékot az öregektől.
Kívánom hogy Csillának sikerüljön továbbra is összetartani a családot és tudja ugyanilyen hivatástudattal végezni a munkáját.

2014.02.05. 20:44:10

@Chang Yai: Munkatarsak nemzetisege... Nezzuk csak, vannak paran szaudiak, aztan van rengeteg egyiptomi, libanoni, sziriai, pakisztani, indiai, palesztin, szudani, meg egy par nyugati mindenfele orszagbol (USA, Kanada, Anglia, Del-Afrika, stb.).

2014.02.05. 20:44:22

@Whave: nem vagyok elajulva a helyi rendoroktol.

tanato 2014.02.05. 20:45:01

@Holle anyó: @házelőtthinta: Látom szeretitekhvg.hu/utazas/20140205_Magyar_kisvarost_tesztelt_veletlenszeruen#rss Magyarországot,belinkelek nektek egy magyarokat dicsérő amerikai újságírót aki találomra megvizsgált egy szúrópróbaszerűen kiválasztott magyar kisvárost.

2014.02.05. 20:47:35

@charlieharper (UK, de nem London!): hat meselj akkor kerlek, tenyleg kivancsi vagyok!

2014.02.05. 20:48:32

@diggerdriver: en meg a kozeleben sem vagyok a hazaeresnek!

UK2011 2014.02.05. 20:50:50

@Holle anyó: odzkodom hozzaszolni, de most nem tudok szo nelkul elmenni amellett amit irtal. Mi az hogy "vénség" , "undorító" , "agylágyult anyám" ?
Aki igy beszel errol, annak fogalma sincs a feladatrol ( meg akkor sem, ha te gondoztad anyukadat ). Kerlek, olvasd el, s gondold
ujra amit, s foleg ahogy irtad. Csak probalj felidezni nehany szebb napot mely anyukadra emlekeztet, s azonnal megvaltozik a szohasznalatod. Vagy nem.
BTW cseledkent azzal lehet banni, aki hagyja...

2014.02.05. 20:51:02

@Whave: az eltunt szemelyek jelenteseben vagyok jaratos. Ha nem jelenik meg valamelyik emberem a munkahelyen x napon keresztul es nem hallok rola (email, tel, sms), akkor jelentenem kell a HRnek, akik hivatalbol jelentik a rendorsegnek.
A 10 ev alatt mar tobb ilyenem volt

Latcho Rom 2014.02.05. 20:51:18

@Mirjam2: ertem, ergo tokmimdegy hogy ulnek vagy allnak a kalickasok...

Latcho Rom 2014.02.05. 20:52:36

@montroyal: rusnya francia vadkapitalista vagy :))

2014.02.05. 20:53:54

@shakti_rom: korabbi kerdesedre, jol erezte magat a kollegam Budapesten, reszletekre nem volt idom

2014.02.05. 20:54:34

@charlieharper (UK, de nem London!): jo persze, arrol nem hallottam, mennyire (nem) hatekony a nyomozas resze a dolognak.

a mindennapi intezkedesekrol hallottam sok jot, de Mirjam2 tortenete annak a tokeletes ellenkezoje. eleg szar, ha ekkora a szoras..

Latcho Rom 2014.02.05. 20:57:40

Uj oromhir a shakti fan klubnak, munkaltatomnak mar holnaptol kellek, tehat...fajo szivvel le kell cuppanjak errol a mozgalmas, sokretu, dinamikus blogrol, foleg napkozben.

nyuszigonosz 2014.02.05. 21:04:12

@charlieharper (UK, de nem London!): És elökerültek ezek az eltünt személyek?

Quercus a favágó 2014.02.05. 21:12:11

@nyuszigonosz/D/:

Egyes testrészeik igen. Most próbálnak tízükből összerakni egyet.

morsels (törölt) 2014.02.05. 21:14:48

@tanato:
Ez jo :-)
Mondjuk az eredeti joval hosszabb, erdemes azoknak elolvasni (marmint az eredetit), akik tudnak angolul.
De tetszett :-)

2014.02.05. 21:18:25

@Whave: Rendorokkel nekem is csak jo tapasztalatom volt Londonban, pedig sajnos volt veluk par tapasztalatom tobb ugybol kifolyolag... De mindig normalisak voltak. Viszont a Transport Police nem rendor, csak ugy hivjak oket. Inkabb ilyen biztonsagi or tipusok. Az en esetemben a pasi ugy allt hozza hogy ami nem a metron tortenik, az ot nem erdekli, hogy rogton a metrokijaratnal agyonvernek-e engem az nem szamit. Ez mikor volt... jo regen, amikor ejszakai muszakban dolgoztam, kb. tiz evvel ezelott. A Northern line eszaki vegen. De szerintem barhol elofordulhatott volna.

2014.02.05. 21:20:43

@nyuszigonosz/D/: szerencsere, igen. Elobb vagy utobb.

2014.02.05. 21:21:38

@Mirjam2: mindent ertek.

nem tudtam, hogy a transport police az csak rődner (ilyen feliratu polgarorseget lattunk regebben kis magyar faluban, megteveszto es ijeszto volt :D )

Almandin 2014.02.05. 21:26:36

@Holle anyó: Egyrészt élelmes volt az ismerősöd, másrészt óriási áldozat volt a részéről vadidegenekkel együtt élni szinte egész életében, pláne, ha rosszindulatú banyák voltak. Párkapcsolata volt, vagy az se fért bele az életébe? (A gyereket eredményező kapcsolatot kivéve persze).

2014.02.05. 21:29:09

@morsels: nem mindegyik programozo volt

SzZoole 2014.02.05. 21:42:55

@shakti_rom: de kar,ugy fogsz hianyozni nekunk,mint disznonak a kes:)))

Ugyandehogy (törölt) 2014.02.05. 21:43:29

@QUERCUS: hát nem tudnám zanzásítani a posztot:D

Latcho Rom 2014.02.05. 21:44:49

@Zoole[uk]: nezegesd az avataromat amikor nem birsz magaddal :-)

Latcho Rom 2014.02.05. 21:45:29

@Babette_: enyem nem volt jo?

RESPECT

SzZoole 2014.02.05. 21:46:19

@shakti_rom: a Te avatarod kutyafasza a diggerehez kepest:)))

2014.02.05. 21:50:49

@Babette_: ezt a zanzasit szot regen nem hasznaltuk

Ugyandehogy (törölt) 2014.02.05. 21:52:43

@shakti_rom: a tiéd túl hosszú.
;DDDDDDDDDDDDDDDDDD

SzZoole 2014.02.05. 21:54:31

@Babette_: ha Te se akkor ki?pedig Te vagy az egyik legokosabb holgy az itt kommentelok kozt:)))az hogy en nem ertem a hat osztalyomal(ket elso es negy masodik)mert mar a felenel belegabajodtam a sok nevbe,de Te?es meg zanzasitva se:))))

Ugyandehogy (törölt) 2014.02.05. 21:58:16

@Zoole[uk]: ma HÁ-é lett a legjobb zanzásítás: "Csilla és családja Európa több országában szétszóródva próbálta, próbálja meg keresni a boldogulást"

itt kellett volna abbahagyni a posztot:D

SzZoole 2014.02.05. 22:06:36

@Babette_: szerintem is,de kepzeld el hogy ha a HA kap egy irast es megprobalja a leheto legjobbat kihozni es erthetobe tenni a szamunkra,akkor milyen zurzavaros lehetett az eredeti iras?Kivancsi lennek az eredetire.

rumitom 2014.02.05. 22:15:56

@diggerdriver: uhh, legszebb hozzaszolas. oszinten egyetertek. nagymamam alzheimer korban epult le, iskola igazgatokent... nekunk sem volt vicces, de neki, mikor neha tudatara epredt, hogy nem tudja az unokai/gyerekei nevet... az a mely fajdalom a szemeben

rumitom 2014.02.05. 22:23:52

@morsels: epp akartam linkelni az nytimesosat, megis van remeny magyarorszagnak :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.02.05. 22:28:47

@rumitom:
Köszi.
Ezt próbáltam elmagyarázni.
Nagytudású, hihetetlen szellemi háttérrel rendelkező emberek lassan leépülnek és az unokáik nevét sem tudják.
Nagyon nehéz az út a halálig.
Ha csak az én szüleimet nézem.
26ban születtek.
Végigélték a Horthy rendszert a háborút az országot felépítették a Rákosi rendszer alatt majd jött 56 utána egy kis megnyugvás majd a rendszerváltás.
Ehhez képest a mi generációnk semmit sem élt meg.
Három évvel ezelőtt egy júniusi hét csütörtökjére szólt a repülőjegyünk.
Csak ide. Azon a héten hétfőn meghalt Anyám.

Kacorlakk 2014.02.05. 22:29:08

Csillának, a posztolónak: Köszönöm a történetet. Nehéz kenyérkereset a munkád, de látom, Te még erősebb vagy. Maradjon így!

@diggerdriver:
Köszönöm a hozzászólásod.
Tisztellek érte.
Úgy is kilógsz a mezőnyből, hogy sokkal emberségesebb vagy a többségnél a kétkezi melót végzők problémáinak megítélésében.
Karakánságod hozadékaként ezt képviseled is a többséggel szemben is.
Igazadat onnan tudhatod, másfél óráig nem reagált rá senki.

33621 2014.02.05. 22:46:28

Egy kis OFF! Nézzétek meg ezt az általam belinkelt videót melyet Magyarországról töltöttek fel ide. Nézzétek meg a nézettségi indexét a többi országéhoz képest! A miénk több hetes késéssel lett feltéve a többihez képest és mégis torony magasan vezetünk!
Sajnos a kommentekben van rengeteg szokásos magyar hozzá állás ami elkeserítő.

montroyal ( CAN qc) 2014.02.05. 22:49:30

@shakti_rom: dehogy is win win ...
az van kiirva a muhelyembe oradij 60 ha nezni akarod 70 , ha segiteni akarsz 80 .. de mindenki csak nevet rajta pedig en komolyan gondolom..

33621 2014.02.05. 22:50:17

Bocsi de addig szövegeltem hogy a link lemaradt!

www.youtube.com/watch?v=t8vbwshAD40

montroyal ( CAN qc) 2014.02.05. 22:52:22

@doggfather: én sem mert a nejem is hasonlo munkat csinal ... remelem a 90 eves bacsinal nincs headaces duty ...

Latcho Rom 2014.02.05. 22:52:46

@Kacorlakk: karakan iras a tied is, gratulalok!

Meg szabad kerdezni hogy honnan irsz, mennyi ideje elsz kulfoldon?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.02.05. 22:57:58

@33621:
Azért mert kúrvajóóóóóóóóóóóóóóóó

Kacorlakk 2014.02.05. 22:59:33

@shakti_rom: Köszönöm, de én csak csatlakoztam.
Nyuggerlandban élek másfél éve.

Latcho Rom 2014.02.05. 23:00:33

@33621: szuper :)

labak, bpest, minden muxik!

Latcho Rom 2014.02.05. 23:01:42

@Kacorlakk: Jo az, de kint vagy magyarorszagon nyuggerkodsz?

montroyal ( CAN qc) 2014.02.05. 23:04:11

@33621: tetszet .. akkor is ha nem mindenki happy ...

Kacorlakk 2014.02.05. 23:04:47

Magyarországon.
Külföldi élményeimet többnyire a HA oldalain szerzem meg.

M. Péter 2014.02.05. 23:46:34

@Mirjam2: A British Transport Police valódi rendőrség, de csak a vasútvonalakra, vasúti létesítményekre meg az állomások 200m-es (?) körzetére terjed ki az területi illetékessége. Ezen a területen teljes rendőrségi jogköre van, az itt elkövetett bűncselekmények ügyében nyomozhat, le is tartóztathat valakit, stb. A vasút fogalmába beletartozik a metró és a villamos is, úgyhogy London belvárosának nagy részében minden egyéb nélkül intézkedhet a British Transport Police.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.02.05. 23:46:38

"Ha kiesel a munkából, nincs pardon" - vagy megis.

Nalunk pont az elmult heten bizonyosodott be , hogy mennyire is aldott jo helyen dolgozom. 1 hetre reszben kiestem a munkabol, megis nem en kertem, ok kuldtek haza, mert szukseg volt otthon ram.

33621 2014.02.05. 23:56:43

A mi madarunk hova tűnt? Tud róla valaki?

2014.02.05. 23:58:40

Csilla, azért vigyázz, ne hajtsd túl magad mert nem éri meg kockáztatni se az egészséged, se a családi kapcsolatokat. Ez nem semmi ingázás amit csinálsz, remélem nem hosszú távra szól. A családok meg örülhetnek hogy ilyen dolgozót kapnak mint te.

Tanato irt nagyon jókat az elején az idősápolásról mint szakmáról. Nem tudok róla hogy itt ezt a szakmát lenéznék, de az biztos hogy nehéz munka és nem mindenkinek való. Tény hogy nagyon sok bevándorló ezt a munkát csinálja - én is megnéztem egy ilyen ajánlatot (intézetben) az ősidőkben, konstatáltam hogy nem nekem való, és aztán adódott egy könyvelői állás.

Ha már az idősödő, ellátásra szoruló nyugdijasok jöttek szóba - a környékünkön sok a jómódú nyugdijas - a préri tartományokból költöznek ide az enyhe időjárás miatt, és nem egy szolgáltató iparág épül rájuk. Fizikailag kiszolgáltatottak esetleg, de anyagilag nem. Amúgy a túlnyomó többségnek maga kell gondoskodni az időskori gondozásáról, és erre ugyanúgy fel kell készülni mindenkinek és tervezni anyagilag mint pl. a nyugdijra. Család vagy távol él, vagy el van foglalva munkával, több generáció többnyire nem él együtt (kivéve bevándorlók között).

@blackhair-lady: Kb. 70-es létszámú irodában én vagyok az egyetlen bevándorló. Ez néha előny, néha fura. Amúgy mindig szerettem a multikulti társaságot, ezért is jártam (amikor még ráértem jobban) olyan helyekre ahol mindenféle náció összegyűlt.

@shakti_rom: Más az élet ott a fővárosban. 23 éve élek itt és még egyszer sem ültem buszon. Gőzöm sincs mit kéne csinálni, hol kell jegyet venni, stb. :) Most már szeretem a vidéki életformát...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.02.06. 00:12:45

@33621: Nyaral.Vagy telel, a fene tudja.Karib tengeri kalózt játszik...

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.02.06. 00:16:57

@Whave: nekem anno egyszer az automata nem toltotte fel a kartyamra az osszeget, pedig a bankszamlamrol levonta. Igaz, csak heti berlet volt, de mi van, ha havi? Ha nem tudtam volna szemelyesen nem sokkal utana bejelentest tenni, megnezhettem volna magam. Igy is egy honappal kesobb kaptam vissza a penzem.

Amugy szivas volt ma, nem kicsit. Hiaba irtak, jar a Jubilee, aha, csak a hajadra kenheted, ha le van zarva az allomas.

Amugy , khm... Tenyleg ezert legyenek nyitva a penztarak? : www.standard.co.uk/news/transport/picture-of-tube-booth-worker-sleeping-on-the-job-at-paddington-emerges-as-strike-starts-9108252.html

Latcho Rom 2014.02.06. 00:44:30

@33621: jol van, szep kepeket pakolt fel a facebookra - nyaralnak egy oceanjaron.

blackhairlady 2014.02.06. 00:53:23

@rumitom: Anyukammal ugyan ez tortenik most:(

Naschkatze (Mostindien / CH) 2014.02.06. 01:21:28

Fönököm most ért vissza Londonbol.
Elöször is a gépre, amire szolt volna a jegyük több jegyet adtak el, mint amennyi hely volt... standby-ra tették öket elöször. Aztän meg törölték a järatot... de elöször még föl akartäk adatni velük a csomagjaikat a nemlétezö repülöre...utäna ätküldték öket a London Cityböl Heathrow-ra. 3ora alatt tették meg az utat. Koppra beértek, viszont csomagokat mär nem tudtäk föladni. Kézipoggyäsz lett, a security check-en kidobattak a fönökömmel olyan dolgokat is, amiket Zürichben simän ätengedtek... a fönökömmel csak ennyit szivoztak, de aki vele volt, azt kiszedték a sorbol...a fönököm 10percen keresztül probälta föltartani a személyzetet, majd végül jött a kapitäny, hogy sorry van, de nem tudnak toväbb värni, be kéne ällni a sorba, igy is lehet, hogy nem kapnaf fölszälläsi engedélyt, mert akkora szél van... ugyhogy a fönököm elérte a gépet, a tärsa ottragadt. Ez csak azért bosszanto, függetlenül attol, hogy fizetve van minden, mert kidobattak velük mindent, még a kontaktlencsefolyadékot is... :-(
@zöldeketbeszélek: OFF Youtube-on keress rä Michael Righini- IO ODIO IL PULCINO PIO - jära. :-) az eredetit szerintem a länyod révén mär ismered... :-)))) ON
@blackhair-lady: "...hanem hogy beszelte a nyelvet es ezt a csalad tudomasara hozta."
Erre csak annyit szeretnék mondani, hogy a sväjci német az irodalmi némethez kb ugy hasonul, mint amikor Duck Dynastyban a szomszéd elkezd beszélni... :-)))
A posztrol meg: Nekem kicsit kuszänak tünik sajnos. Eddig Frengi / a postr-en Szamoca Abris néven volt asszem iräsai a legjobbak erröl a témärol.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.02.06. 05:47:31

@Babette_: @Zoole[uk]: Fussatok neki még egyszer, nem olyan bonyolult ez. Vagy nehéz értelmezni egy többszereplős sztorit, amelyben a két főszereplő nem A-ból B-be mozog, hanem vissza A-ba, aztán A-ból C-be és így tovább?? A posztban ott van a motiváció, a nyelvtudás, minden.

Ja, és gratulálok a többségnek, csodás szegénységi bizonyítványt állítottatok ki magatokról.

Muscari 2014.02.06. 06:11:52

Na vegre legalabb egy kicsit tudok irni. Elkoltoztunk es csak ket het mulva lesz net, a mobilon meg nagyon gyenge a 3g :-(

En csinaltam egy darabig idosgondozast, nem bentlakassal, csak 1-2 orat toltottem a kis oregjeimmel naponta. Nagyon szerettem, mikor nehanyukkal (akik szellemileg teljesen epek voltak) nagyon jo, mondhatni szeretteljes kapcsolatot sikerult kialakitani. Nagyon sajnaltak, hogy eljovok, de hat a penz... Alig minimal bert fizettek, plusz az egesz napom oda volt.
Ha ugy jon ki a lepes, szivesen csinalom majd megint.

Volt egy demens bacsim, akinek nem volt senkije. Tobbszor elmondta, hogy milyen halas, hogy torodok vele. Ezert volt erdemes csinalni.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.02.06. 06:21:52

@Muscari: Szia és minden oké? Jobb hely, könnyebb közlekedés, zöldebb környezet?

Minden elismerésem neked is, hogy tudtad ezt a testileg-lelkileg nehéz munkát csinálni.

2014.02.06. 06:51:09

@Muscari: Tulajdonképpen ez lenne a normális hozzáállás minden más munkához, hivatáshoz is. Az emberek sokszor morognak, hogy rabszolgamunka igy, zombi úgy, meg elidegenedés amúgy. Közben mindenkinek megvan az a lehetősége hogy személy szerint pozitivan álljon hozzá ahhoz, amit éppen csinál. Egy munka értékét nemcsak a pénz határozza meg, a te tapasztalatod is ezt bizonyitja.

Ugyandehogy (törölt) 2014.02.06. 08:40:05

@Zoole[uk]: ez az eredeti, nem fogalmazza át.

Ugyandehogy (törölt) 2014.02.06. 08:50:24

@zöldeketbeszélek: azért ha ennyien nem értük a történetvezetést, akkor nem biztos, hogy mi vagyunk a helikopterek.

(te meg a türelmedről vagy híres. hányszor olvastad el?)

2014.02.06. 11:46:59

@M. Péter: Akkor gondolom nem volt olyanja az illeto 'rendornek' aznap este hogy papirokat toltson ki meg intezkedjen, inkabb a leheto legrovidebb uton akart tolunk megszabadulni. Nyilvan ez ember-fuggo. Raadasul egyedul volt, ha ketten lettek volna, lehet hogy mar csak a latszat fenntartasa miatt is intezkedniuk kellett volna.

2014.02.07. 20:51:59

Kedves poszter nagyon megindito a torteneted,szeretnek meg tobbet olvasni toled a jovoben.
Nem ertettem pontosan,ha felkuldenek a szobadba,az azt jelenti,hogy kimenod sincs,ha nincs szukseguk rad,nem hagyhatnad el az objectumot arra az idore?

2014.02.07. 20:51:59

@**mimi**: lehetne,hogy reszletesebben irjatok errol vagy te magad ird meg az ismeroseidtol hallottakat? Engem erdekel

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása