oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2014. február 04. 06:48,  Kaptam egy ajánlatot – belevágjak? 538 komment

2014. február 04. 06:48 Határátkelő

Kaptam egy ajánlatot – belevágjak?

Tamás egy londoni munkára kapott évi 60 ezer fontos fizetéssel ajánlatot. A dilemmája a kérdésben felvázolt „elfogadjam-e?", amire persze az ember első reakciója, hogy „naná!". Ugyanakkor a poszt végére kicsit jobban belelátunk a szempontjaiba és talán a válasz sem lesz ilyen egyszerű.

férfi gondolkodik laptopon.jpg

„Nekem - még - nincsen saját történetem, viszont a közösséghez fordulnék tanácsot kérni. Legyen itt egy kis előzetes, elnézést, ha kicsit hosszúra sikerülne, vagy éppen túlzottan panaszkodó lenne a hangnem.

Évek óta gyötör a folyamatos „el kéne innen menni" típusú harag. Anélkül, hogy elkezdenék politizálni, azt mindannyian látjuk, tudjuk, érezzük, hogy itthon nem jó. Nem jó, mert nincsen lehetőségünk, esélyünk a megnyugvásra, a biztonság érzetére. A biztos jövő képének hiánya felőrli az embert, még akkor is, ha amúgy az átlaghoz képest kiemelkedően jól keres.

Azon szerencsések közé tartozom, akik ez utóbbi csoportba tartoznak. Szoftverfejlesztő vagyok, kiemelkedő fizetéssel. Mégis vannak nehézségeim, mégis vannak hiteleim, és hó végére mégis el kell rajta gondolkodnom, hogy mire költök.

Egy soha meg nem szűnő körben

Nyilván más jellegű problémáim vannak, mint akik a fizetésem negyedéből gazdálkodnak hónapról hónapra. Lehet is ezért azt mondani, hogy szégyelljem magam, amiért van képem ilyen körülmények között panaszkodni.

Van képem, mert sem nekem, sem pedig a nálam jóval kevesebb fizetésből élő embereknek nem ezen a színvonalon kéne tengődnünk Európa közepén. Van képem, mert bár irigylésre méltó a fizetésem, mikor kimondom, mégis a jelentős részét a hitelek viszik el, panelban lakok, meghúzom a gatyát, hogy nyaralni tudjak, és egy hirtelen jött kiadás nagyon megvisel. Mert egyszerűen nem tudok gyűjteni, egy soha meg nem szűnő körbe kerültem, amiből nagyon nehéz kikerülni. Még így is.

Ennyit a panaszról, az előzményről. Az okokról, amik miatt nem tudok nyugodni. Nagyjából öt éve játszom a gondolattal, hogy el kéne valahova menni. Elsősorban angol nyelvet beszélő országba, amiből lássuk be, nincs túl sok.

A párommal együtt - mint sokan mások - Amerika felé kacsintgatunk, bár tudjuk, hogy oda kikerülni szinte lehetetlen. Második lehetőségként Anglia jött szóba, bár egyikünk sem rajong érte, sőt, talán nem is igazán szeretjük.

Első években még úgy gondoltunk rá, mint ugródeszka a nagy amerikai álom felé, de ma már látom, hogy még onnan is kb. nullával egyenlő az esélye, hogy továbbmenjünk.

Ez lenne a lehetőség?

Voltak megkereséseim Angliából. Nem egy, nem kettő. LinkedIn-nek köszönhetően volt, hogy nem telt el egy nap sem Londonból telefonáló fejvadászokkal való csevegés nélkül.

Most viszont egy kicsit máshogy néz ki a történet. Kaptam egy ajánlatot, interjúztam telefonon, megcsináltam egy teszt feladatot, majd közölték, hogy br. 60.000 GBP / év fizetéssel várnak Londonban, segítenek lakást keríteni.

Ez lenne a lehetőség, amire vártam? Böngésztem az álláshirdetéseket különböző portálokon, mégis mennyi lehet az átlag Londonban az IT ezen szegmensében. Ahogy ezeken a portálokon is igen nagy a szórás fizetés tekintetében (35-80e / év), a blogokon, fórumokon is merőben más véleményeket lehet olvasni, milyen fizetésre van szükség ahhoz, hogy valaki (jól) megéljen.

Van, aki azt írja, 20 ezerből tök jól elvan, más viszont még 70 ezres fizetéssel sem érzi magát kiegyensúlyozottnak. Hangsúlyozom, London. Azt már leszűrtem, hogy pl. Manchesterben teljesen más a fizetési átlag, és a havi kiadások is máshogy alakulnak. Természetesen a már kint lévő, vagy már hazajött ismerősök is teljesen különböző véleményeket mondanak.

Egyelőre egy fizetésből kell megélni

Van egy párom, aki bár folyékonyan beszél angolul, a szakmája nem éppen nemzetközi. Könyvelő. Ezen felül ez most nem is annyira releváns, hiszen a 4 hónapos gyermekünk mellett biztosan nem fog tudni dolgozni.

Ennek fényében viszont az én fizetésem kell megfelelő színvonalat biztosítson hármunk számára, úgy, hogy az itthoni hiteleket sem áll szándékomban gazdátlanul magukra hagyni, így nyilván kintről szeretném fizetni őket.

Mindezt úgy, hogy azért nem szeretnék egy másik országba költözni, hátrahagyni barátokat, nagymamákat, családot, egy egész életet, hogy alacsonyabb életszínvonalon éljek, mint most. De szerintem még az ugyanolyan is kevés.

Ti mit gondoltok erről? Ha már hátrahagysz mindent, ne legyen minimum jobb, amit amott kapsz cserébe? Nem szeretnék azért kiköltözni, hogy garasoskodjak, illetőleg azon gondolkodjak, hogy ha úgy tartja kedvem, megehetek-e egy menüt a mekiben (csak a példa kedvéért).

Albérletből albérletbe?

Komoly fejtörés számomra, hogy kint vajmi kevés esélyt látok rá, hogy valaha saját otthonom lesz. Vándorként folyton albérletezni meg elég nyomasztó nem? Tudja az ember otthon érezni magát egy idegen országban, miközben még azt a helyet sem szabhatja saját ízlésére, ahol lakik?

A hatvanezres fizetés elegendő lenne egy jó élethez hármunk számára Londonban? A gyermekemet biztonságban tudhatom, bármilyen betegség esetén például?

Amennyire nekem sikerült összekaparni az információkat

Ha egy olyan albérletet szeretnénk, ami már jónak mondható, állítólag havi 1600 fontból bőven ki kell jönnie, rezsivel együtt.

Tömegközlekedés állítólag 250 font lenne kettőnk számára (itthon soha nem voltam hajlandó tömegközlekedni, és kint sem szeretnék hosszú távon..., de az autózásnak nem sikerült kiderítenem a költségeit).

Az itthoni hitelek (korábbi számítás alapján, mikor még jóval alacsonyabb volt a GBP árfolyama) 345 fontot emésztenének fel.

Az így kijött havi kötelező kiadás 2195 GBP. Hangsúlyozom, ezt alacsonyabb árfolyam mellett számoltam, illetőleg tanácsok, pletykák, interneten összevadászott információk alapján.

A listentotaxman számítása alapján a havi nettó jövedelmem 3480 GBP lenne, azaz a kötelező kiadásokat követően 1285 maradna kajára, ruházkodásra, életre.

Mindezek mellett hogyan alakulna a biztosítás? Alkalmazott esetén ki fizeti azt meg? Ha a fenti oldal számítását veszem alapul, abban van national insurance, ami gondolom az ottani „TB". Mi a helyzet a párom és a gyerek esetében?

Ha szeretnék félretenni, mert 1.) gondolok az idős korra 2.) benne van a pakliban, hogy mégis hazajönnék, akkor legyen legalább valami nyeresége a dolognak; szerintetek lehetséges ennyiből?

Válaszaitokat, tanácsaitokat előre is köszönöm!"

A kommentelési szabályokról ide kattintva olvashatsz.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Magyarország London Anglia Nagy-Britannia

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr505797250

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.02.04. 22:37:24

@Határátkelő:
Én rendszeresen eltévesztem.
Mikor katona voltam és alaki foglalkozás volt akkor mikor tévesztettem értelemszerűen szembefordultam a mellettem lévő katonával.
A kiképző őrmester egy Rejtői Potrien figura azonnal üvöltött a katonának aki jó irányba fordult, hogy
"KÖPJE SZEMBEEE"
:)))))))))))))))))

SzZoole 2014.02.04. 22:38:20

@Határátkelő: koszi.MIÉRT MEGYEK EL? - AVAGY ÜDVÖZLET AZ OLVASÓNAK!
Ebből az országból el kell menni.

Ízlelgetem a mondatot, nézem, elolvastam már sokszor, végiggondoltam ezerszer.

Ebből az országból el kell menni.
Nem azért, mert ez az ország nem lehetne jó hely (vannak gyönyörű tájai; az emberek kedvesek is tudnak lenni, ha akarnak, más kérdés, hogy nem mindig akarnak; néha finom az étel – noha nem olyan gyakran, mint büszkén állítjuk -; szépek a lányok és jó a bor – ahogyan Ferenczi Gyuri énekli), hanem mert nem látszik esély arra, hogy az elkövetkező években, ne adj' Isten évtizedekben értelmes, normális életet lehet itt élni, mindig előbbre és előbbre jutva.

Azért kell elmenni, mert ez az ország a Balkánon van – ha valaki járt már mondjuk Horvátországban és Ausztriában, azaz van összehasonlítási alapja, akkor tudja, miről beszélek. A lehúzás, a másik átverése, a tisztelet és a kiszámíthatóság hiánya – mind-mind a Balkán felé löki Magyarországot. Én pedig nem akarok a Balkánon élni, és főleg nem szeretném, ha a gyermekeim a Balkánon nőnének fel.

Elég volt

Koromnál fogva tinédzser éveim egy részét a szocializmusban éltem meg, és aki nem élt akkor, nem értheti, micsoda örömöt és felszabadulást jelentett a rendszerváltás. Hogy mit jelent úgy átmenni az osztrák határon, hogy nem áll senki a bódénál, hogy kérje az útlevelet.

Felnőtt eszmélésem hajnala a demokrácia érkeztére esett. Ez a blog nem politizálni akar (bár biztos jönnek majd megmondó és kiátkozó trollok, akik szerint nem vagyok magyar, lelkük rajta), de már egy ideje nem érzem jól magam ebben az országban. A mindenkori hatalom nagyon régóta hülyének néz, nem hagy élni, és a helyzet csak egyre rosszabb lesz. Most untam meg.

Hiszem, hogy nem vagyok egyedül. Látom, ahogyan tehetséges fiatalok sorra hagyják el az országot, mennek nyugatra (vagy még nyugatabbra): Ausztriába, Németországba, Angliába, Amerikába, Ausztráliába boldogulást és nyugodt, kiszámítható, előre mutató életet keresni. Nem tudom, ez az országnak miért jó, de hogy a szavakon túl senki nem tesz semmit immáron sok-sok éve ez ellen, az biztos.

Jöjjenek a személyes történetek!

Nekik, nekünk kíván szólni ez a blog, furcsa keverékeként a személyesnek és a közösséginek. Személyes azért lesz, mert végig szeretném követni az utat, ahogyan elmegyek innen – sikerekkel, kudarcokkal, megpályázott (és visszautasított) álláshirdetésekkel, és ha minden jól megy, akkor a költözködés minden örömteli nyűgével.

Mindemellett várom a történeteket azoktól, akik most mennének és azoktól is, akik már kint vannak. Sokan vagytok, és minden történet hordoz tanulságokat, minden történet segít. Szeretném, ha minél többen megírnátok a saját történeteteket, hogy miért mentetek el (vagy miért jöttetek vissza), milyen sikerek, kudarcok értek titeket új életetekben, és azt is, ami hiányzik Magyarországból. (Írni kommentben is lehet, de aki úgy érzi, története megér egy önálló posztot, az írjon a hataratkeloKUKAChotmail.com címre és kiposztolom.)

Ha mindemellett (akár egészen praktikus) tanácsokat is tudunk adni egymásnak, az külön öröm.

Ami eltaszít

Emellett sem leszek csendben: megírom majd, ami nem tetszik, ami dühít, ami eltaszít innen, legyen az politika (bár remélhetőleg ebből lesz a kevesebb), vagy a hétköznapok nyűge – remélem, minél többen csatlakoztok majd, hogy európai, kulturált módon megbeszéljük, ami mindannyiunkat bánt.

Mivel valóban szeretnék közösséget létrehozni, a bloggal párhuzamosan indul egy Facebook-oldal is, lehetőséget adva arra, hogy aki szeretne, ott beszélgethessen, építhessen kapcsolatokat – ki tudja, talán még segíteni is tudunk egymásnak! Ez lenne a legnagyobb öröm.
Azota mi tortent veled,elarulsz valamit?

morsels (törölt) 2014.02.04. 22:41:14

@rumitom:
Nalam nem volt elore meghuzott hatar, csak nagyon elegem lett belole. A sajat hataromat ertem el :-)

rumitom 2014.02.04. 22:49:25

bar nem kerdezte senki, mivel van egy kis idom es szeretek velemenyt nyilvanitani, leirom:
egy bizonyos szint felett, nagyjabol nyugati also kozeposztaly felso harmada :) (amit most nem tudom mennyi egy fore vetitett csaladi bevetelt jelent) tehat e felett, minimalis az elteres az eletszinvonalban amennyiben ugy elnel mint a helyiek, ergo a lehetosegeid maximalis kihasznalasaval.

peldanak okaert egy 60 ill. 80K fizesetes kozott, hiaba 30% magasabb, az eletszinvonalbali kulonbseg nagyjabol annyiban fog megnyilvanulni, hogy picit nagyobb, picit jobb kornyeken levo hazban, picit dragabb autoban, picit dragabb nyaralasra fogja futni. a ho vegen ugyanugy nem, vagy csak minimalis osszeg marad. egyszeruen a torlesztok lesznek magasabbak.
ennek fenyeben, a 60 vagy 80K, hogy a posztolo realis lehetosegeinel maradjunk elenyeszo kerdes.
barmire is, de eleg lesz. ha nem is sokra, de mindenre :)
a kerdes inkabb a szubjektiv oldalon dol el. varost, mentalitast stb. szeret nem szeret.

sajat peldambol kiindulva. most ketszer annyit keresek mint harom eve, es pontosan ugyanugy elek, akkor sem szenvedtem hianyt semmiben, most sem. az egyetlen kulonbseg, hogy regen 3* szallodakat preferaltam, az ar/ertek miatt, most meg mar inkabb 4*-t nezek alapbol. illetve kocsiberlesnel egy/ket kattal nagyobbat berlek. ezt nem erzem szamottevo kulonbsegnek az eletemben, de oszinten szolva kb ennyit jelent a ketszerakkora fizetes. megegyszer, ez csak akkor ha mar eleve eleg magas volt a fizetes. nos a 60K szerintem erre az anyagiaktol valo teljes elkulonuleshez vezeto eletnek a belepo szintje.

nyilvanvaloan ettol sokkal kevesebbol is meg lehet elni, es csaladot nevelni. a vilag vagy 95%-nak sikerul.

Latcho Rom 2014.02.04. 22:49:40

@Határátkelő: Igazad van, ertelek s elnezest kerek.

Jovoben a hasonjellegu provokaciokat ignoralom, megigerem

Szep napot neked.

tanato 2014.02.04. 22:50:35

@Zoole[uk]: Nem árulhatja el titok.A Határátkelő nem személy hanem a nagy bloggazda, a Karmester..Nem fedheti fel a kilétét mert összeomlik a zenekar.

SzZoole 2014.02.04. 22:55:21

@tanato: igen ezt mar korabban megbeszeltuk,de mivel az elso posztot o irta es egy kicsit ketsegbe esett irasnak latszik,csak arra vagyok kivancsi,hogy 2010.08.16 ota tortent e vele es a csaladjaval valami valtozas,csak ennyi semmi mas:)

rumitom 2014.02.04. 22:56:24

@morsels: a kieges ellen ugy kuzdottem, hogy contractorkent regen csak 8 honapot dolgoztam egy evben.
miota jelentosen megnott a napi dijam, mar nem engedhetem meg magamnak ezt a luxust es legalabb 10 honapot munkaval toltok :) fene a kapitalizmust, vagy a 45 utan nem akarok dolgozni mentalitast.

morsels (törölt) 2014.02.04. 22:58:53

@rumitom:
Neked van csaladod? Feleseg/gyerek?

rumitom 2014.02.04. 23:12:07

@morsels: not yet, de mar tervezes alatt
ertem a kerdest, es jogos

morsels (törölt) 2014.02.04. 23:27:15

@rumitom:
Mondjuk ettol fuggetlenul, amit te csinalsz, az is egy kulon kategoria, a lehetosegek is masok, meg persze az elvarasok is.
Mindenesetre nem altalanos. Meg ehhez is kell egyfajta hozzaallas. Es hat ugye az unalomig ismert megjegyzes, miszerint nem vagyunk egyformak :-)

Latcho Rom 2014.02.04. 23:35:44

@rumitom: irtad mar hany eves vagy..azt hiszem, ha nem titok?

Taxomükke (UK) 2014.02.04. 23:47:59

@Whave: Mert hülyeségeket beszélnek.

Latcho Rom 2014.02.04. 23:48:03

@shakti_rom: azt hiszem irtad mar valahol....

SzZoole 2014.02.04. 23:51:41

@shakti_rom: he gadzsi,teged nem kitiltotak?

Taxomükke (UK) 2014.02.04. 23:52:44

Nna, nem volt kedvem átolvasni az összes kommentet, a felénél elegem lett, úgyhogy megmondom inkább a tutit: 60.000 fontból nagyon kényelmesen és nyugodtan meg lehet élni Londonban és környékén 3 embernek. Nincs min gondolkodnod.
A lakást otthon add el, fizesd ki a tartozásokból, ami belefér. Úgyis csak egy panel, ha mégis haza akarsz menni, kapsz ugyanolyat.
Nem fogsz akarni.

______________ (törölt) 2014.02.04. 23:57:27

@britblog: it is pretty interesting, that you think in hungary it's a lot better to rise your kids. why do you think so? i would definitely agree with the opinion that it is a lot better to rise them in the countryside as in the capitals - whether it's called london or budapest. actually i would qualify the latter as a sin. it's a criminal act to force your offspring to breathe in that polluted air...

M. Péter 2014.02.05. 00:07:19

@Whave: Ha egy gyereke van, akkor 50000 és 60000 között a child benefit megvonásával effektíve 52%-os adót fizet. Ha Londonon kívül csak 50000-et keres, de havi 500 fonttal olcsóbb a lakbér, akkor már több pénze marad.

SzZoole 2014.02.05. 00:11:41

@M. Péter: miert fizetne 52%-os adot 50es60 ezer kozt?
Evi 150000-es hatarnal is "csak" 45%-ot kell adozni.

Shanarey 2014.02.05. 00:40:11

@lexrex:

Ez az, de a HÁ is csak egy ember, akinél szabályok vannak, de nem mindig figyelik a betartását.

Vicces hogy pár napja amikor velem szórakozott akkor nem látta, és akkor sem amikor másokat pécézett ki.

M. Péter 2014.02.05. 00:46:58

@Zoole[uk]: Mert 50000-es fizetéssel még kap évi kb. 1000 font child benefitet egy gyerek után, 60000-es fizetéssel meg nem.

SzZoole 2014.02.05. 00:55:45

@M. Péter: ez igaz,en ketto gyerek utan kapok evi £1620-at
De £60k-nak igy is tobb a nettoja,mint a £50k nettoja+£1000 child benefit,de lehet hogy tevedek

M. Péter 2014.02.05. 00:57:55

@Zoole[uk]: Meg van 2% National Insurance is, úgyhogy az a 45% is igazából 47%.

SzZoole 2014.02.05. 01:04:05

@M. Péter: en ugy tudom,hogy a 45%-ot evi £150k felett vonjak ez a plafon ado kulcs £60k evi fizetesnel 38%-os adot vonnak,de nem biztos,ha Charlie itt lenne o biztos,hogy tudna pontosan

M. Péter 2014.02.05. 01:46:04

@Zoole[uk]: Több, de ha valakinek 3 gyereke van, akkor a 10000 font bruttó különbségnek csak kb. 1/3-át kapja meg nettóban.

xxylon 2014.02.05. 02:35:01

@Zoole[uk]: csak a child benefitre ertette, 60k folott (de lehet 65) mar nincs child benefit.

50-60k kozott aranyosan egyre tobb adot fizetsz, ugy hogy 60knal mar a teljes benefitet vissza kellene fizetni (mondjuk ilyenkor meg se kapod). Ja es ez akkor is igy mukodik ha te keresel sokat es a feleseged igenyli a CHBet. Ostoba rendszer.

Latcho Rom 2014.02.05. 02:35:11

@sorsolo: raise kids not rise, herr prof.

fuvet, ganonat lehet rise.
:)

Latcho Rom 2014.02.05. 02:35:23

@Zoole[uk]: houdini rokona vagyok, nem kamu, megszoktem, de ne szolj senkinek! :)

morgo1229 2014.02.05. 07:06:21

@shakti_rom: hat megse sikerult kirugatni magad? aze orulok. Uncsi lenne nelkuled. Sok sikert az uj melohoz! Lesznek kollegaid ?

tanato 2014.02.05. 07:13:09

@Zoole[uk]: Nem 2010-ben, 2011-ben indult el a történet.

kzolika 2014.02.05. 08:05:40

@Tamás a disznó: Megertem a posztolot.
Nekem hasonlo cipo, de mas vegzettseg, iparag es pozicio (penzugy) szamszeruleg kb. 1 a fizetes, de ebbol csak egy lakashitel van (lakas, nem haz es nagy volt az onerom, tehat boven 100 alatt). Masreszt a lakashitelt valahol hosszutavu mmegtakaritasnak gondolom, es még emellett is fizetek "igazi" kozep- es hosszutavu megtakaritasokat is, megtakaritok penzben is, biztositasban is, es van olyan resze a portfoliomnak, amivel kockazatosabb uzleteket kotok.
Mennék, mert a korulmenyek, az emberek, az anyanyelvi kornyezet, a jovo, a hangulat, a lehetosegek es még van egy tipusa is az angol noknek, akiket...
Es azert nem mennek, mert ha mindenki elmegy, akkor elottem a lehetoseg, hogy konnyebben beuljek egy igazgatoi szekbe egy majd' 2-es csomagert. Abbol meg mar itthon is jol el lehet lenni. Ha van penz es 6 ezer GBP brutto itthon a geci jo penz kategoria, akkor itthon is konnyu az elet.
Es azert sem mennek, mert a mostani poziciomban kinn kapnek 48-60 ezer GBP-t + benefit, az meg penzben nem annyival jobb.
Munka:dolgoztam angol cegnek, hat ott az angol kozpontban kurva sokat tuloraztak, igaz az en poziciom Angliaban kb. 60-65 ezer GBP/ev volt es ok maguk mondtak, hogy ez az iparagban egy kicsi, csaladias, nem-City, rosszul fizeto ceg es sokan hagyjak el a tobb penz miatt.
Mindemellett tobbszor jarva Londonban tapasztaltam, hogy 17 orakor a PWC szekhazbol egymas sarkat taposva ozonlottek ki az emberek, ez meg nalunk kevesse elkepzelheto. Szoval ott sem mindenhol tuloraznak.
Vegul szamomra sokat er, hogy a csalad, baratok nem par ora repules, hanem kb. gyaloglasnyi tavolsagra vannak.
Nehez dontes.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.02.05. 08:55:58

Hát én még így a posztot elolvasva is aszondom: naná, úgy fogadd el, mint a huzat!Az angliás posztokból kiderült már, hogy nagyon sokan havi 1500-1800 as fizetésre is nanát mondtak.Hát még 6000-re.Ha meg nem teccik, pár év után tovább lehet állni bárhová, egy komoly anyagi tartalékkal.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.02.05. 09:14:58

@charlieharper (UK, de nem London!): Jajj, ezen mindig röhögök, hogy mennyire ostoba elnevezés egy városnak az, hogy Olvasás...
Ha kiejtve nem is, de leírva az, nem?

Mr Long 2014.02.05. 09:40:47

@geegee: Es ha csak ez lenne az egyetlen...
A legjobb, amikor az angol kollegak is mashogy mondanak neveket, foleg, ha meg sosem talalkoztak veluk.

Mr Long 2014.02.05. 09:45:25

@rumitom: Tehat ha a magasabb fizu miatt nem cserelne a 3-as bmw-t 4-esre, akkor lenne kulonbseg megtakaritasilag.
Also kozeposztaly felso harmadanak masdik felenek 90 szazalakahoz a belepo osszeget megadnad? :DDDDDDDD

Mr Long 2014.02.05. 09:59:26

@Mr Long: Akartam mondani, hogy 5-re, nem 4-re.

Jesus.Green 2014.02.05. 10:01:54

@geegee: Nem rohogni kell, hanem muvelodni. Short of that, eleg a wikipediaig eljutni: '[...] the first clear evidence for Reading as a settlement dates from the 8th century, when the town came to be known as Readingum. The name probably comes from the Readingas, an Anglo-Saxon tribe whose name means Reada's People in Old English,[7] or less probably the Celtic Rhydd-Inge, meaning Ford over the River.'

SzZoole 2014.02.05. 10:47:17

@M. Péter: @xxylon: hu,ez mar nekem bonyolult,mindegy nem is kell,hogy ertsek hozza.
Nekem egy a lenyeg,dolgozunk,fizetem az adot,fizetem az NI-t,csak a ket gyerek utan kapok benefitet es a lenyeg;HOGY HAGYNAK ELNI!!!
Koszonom a pontositast nektek:))))

SzZoole 2014.02.05. 10:49:20

@shakti_rom: Houdini nem szabolcsbol szarmazik:)))

SzZoole 2014.02.05. 10:52:33

@tanato: biztos vagy benne?Szerintem nezd vissza.

tanato 2014.02.05. 11:21:52

@Zoole[uk]: 11-ben indult el az Origon

SzZoole 2014.02.05. 11:34:08

@tanato: hu,ezt jol beneztem,igazad van,nem tudom miert emlekszem 2010 augusztusra ,talan azert rogzodik bennem annyira az a datum,mert akkor tortent velem egy nagyon komoly baleset,gyakorlatilag egy orvosi csodanak szamitok,mert az orvosok is megmondtak hogy tobb milliobol,csak egy paran eltek volna tul,de igy felepulni,mint en az nagyon ritka,
Elnezesedet kell hogy kerjem nem akartam okoskodni:)))

Latcho Rom 2014.02.05. 11:39:03

@Zoole[uk]: te amugy is egy kesz csuda vagy, spannom :)

SzZoole 2014.02.05. 11:40:34

@shakti_rom: hat o mar tenyleg szabolcsi,de inkabb szatmari,matolcs(ma mar tunyogmatocs)utan kezdodott a beregi resz.

Latcho Rom 2014.02.05. 11:44:46

@Zoole[uk]: tudod hogy lett zalka mate belole?

mond nagyon gyorsan hogy mateszalka..mateszalka mateszalka...

matolcs par kilometer gyarmathoz...

SzZoole 2014.02.05. 11:49:33

@shakti_rom: frank bela neven szuletett,ha jol emlekszem

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.02.05. 13:51:55

@tildy[UK]: nyaralás abszolút első számú prioritás, amikor alig volt miből, akkor is. szerencsére már a nagyszüleim is ilyenek voltak, már a hetvenes években is összekuporgatták a dollárellátmányt, és mentek sátorral, Ladával Olaszországba, Görögországba, és kb száraz kenyeret ettek, csak hogy fussa a pénz. gyerekkoromban állandóan Balaton (mondjuk más se nagyon, a nagyszülők már kiöregedtek a sátorból). sose szoktam magam mázlistának tartani, de olykor nem ártana :-)

britblog 2014.02.05. 14:15:40

@Határátkelő: Maybe start another thread? Is it possible to message folks individually?

Haloperidol 2014.02.05. 15:45:37

En nem Londonban, hanem egy masik nagyvarosban a felesegemmel egyutt, aki jelenleg nem keres, hanem tanul, BOVEN, NAGYON KENYELMESEN megelek brutto evi £48k fizetesbol, ugy, hogy havonta kb £1000-et teszek felre. (a netto nagyjabol £2900pcm.
Nem dozsolunk, semmi luxus, evente 1-2 nem tul draga nyaralas, evi 2-3 hazautazas, auto (bar eleg roncs) fenntartasa siman belefer. Mindenkeppen erdemes elvallalni a melot. En egy pillanatig nem haboznek. Mar csak a kaland, a kihivas kedveert is - amikor en kimentem, az is izgaott, vajon megallom-e a helyem kulfoldon?

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.02.05. 16:12:41

@Jesus.Green: Ok, köszi.Attól még lehet röhögni is... :-)

tanato 2014.02.05. 16:16:35

@Zoole[uk]: Gratulálok második "születésedhez"!Autóbaleset volt?

SzZoole 2014.02.05. 16:28:36

@tanato: koszi,nem autobaleset,otthoni baleset volt egy balkon korlat tort el es zuhantam 9 metert betonra az egesz baloldalam serult a lepemtol a koponyamig,ketszer elesztettek ujra,hat nap koma es majdnem ket ev labadozas orvostol orvoshoz jartam,a balesetem 2010 aug.11-en tortent es 1974 aug.11-en szuletem.
Ez egy hosszu story.

tanato 2014.02.05. 17:16:52

@Zoole[uk]: Akkor ez tényleg egy második születés volt,ráadásul ugyanazon a napon.

SzZoole 2014.02.05. 17:23:51

@tanato: igen,ebbol,csak annyi elonyom van.hogy ket ajandekot kapok ugyanazon a napon:)))

M. Péter 2014.02.05. 19:52:01

@tildy[UK]: Nincs családi adózás.

______________ (törölt) 2014.02.05. 23:06:10

@zöldeketbeszélek:
én is elmúltam 18, de ettől még nem kevésbé ítélem el a "felnőttek" (?) társadalmát. szerintem jobb lenne, ha az emberek nem felejtenék el, milyen volt amikor még "őszinte emberek voltak".
nem gondolom, hogy mindenki korrumpálódik 30on túl. igaz, sokan válnak erkölcsi hullákká, de ezért mindenki maga felelős.

Latcho Rom 2014.02.05. 23:18:27

@sorsolo: amikor en meg oszinte ember voltam, nem igy dalolta a levi? :)

______________ (törölt) 2014.02.05. 23:40:56

@shakti_rom: ez lehet, hogy freudian slip volt. rise of the robots. ;) i would rather have them rised.
"house of the rising kids".
forget "make love not war". the new slogan: "rise barley not kids".
(i prefer whisky to offspring.
save the world: use condom.)

de köszönöm, ma is tanultam valamit. fehérek közt egy európai.

______________ (törölt) 2014.02.05. 23:40:56

@shakti_rom: nem a', bródyék egy későbbi korosztályról énekeltek. józsef attila ordított és toporzékolt.

ingyen / illegál (de biztos nagyobb a választék! ;) ) : ebookw.com/

Latcho Rom 2014.02.05. 23:46:27

@sorsolo: osmerem. nem a tematikadat javitottam csak a nota szoveget :)

So, did you rise this morning? :) Ill have to rise way too early tomorrow.
That is the way I was raised, strong "svab" work ethic, you might say.

gnite :)

PannonBoy 2014.02.06. 00:45:02

Ez egy kifejezetten érdekes poszt volt, végre nem az alsókategóriás mosogatóbajnokok története.
Nos, igen, hogyha már az embernek van valamilye, kialakult élete, akkor azt nem szívesen kockáztatja, mert nem tudja mi vár rá és megeshet, hogy rosszabb lesz.
Ezért kedves posztoló, érdemes jól átgondolnod, hiszen a körülményeidet te magad ismered, nem pedig egy blog kommentelői. Így inkább a saját megérzéseidre hagyatkozz, mintsem másnak a megmondó szövegére.
Olyan szempontból érdekes a dolog, hogy van egy erős szándék, ami már 5 éve tart. Szóval valahol már ez a fejben el van döntve. Másrészt meg tényleg szerencsés a szoftverfejlesztés, az eléggé exportálható tudás.

Én személy szerint, ha lenne 60k-s ajánlat Londonból, akkor már másnap csomagolnék, azzal sem törődve, hogy durván szerződést szegve (azonnali felmondás csak úgy) hagynám ott a munkáltatót. Sajnos nekem nem IT-s a végzettségem, a gazdasági MSc-vel pedig nem nagyon lehet kint boldogulni.
Ne sokat gondolkozz! :)

tableno 2014.02.06. 14:08:08

@kzolika: "Es azert nem mennek, mert ha mindenki elmegy, akkor elottem a lehetoseg, hogy konnyebben beuljek egy igazgatoi szekbe egy majd' 2-es csomagert. Abbol meg mar itthon is jol el lehet lenni." - na ez egy óóóóóriááási tévedés. Ha mindenki (vagy majdnem mindenki), aki eléggé képzett, elmegy, akkor előbb-utóbb a munkahelyek is mennek utánuk. Illetve nem fognak a multik ide olyan munkahelyeket telepíteni, amihez kellenek a nagyon képzett (és ezáltal jól fizetett) emberek. Azt a kevés jól fizető pozíciót, ami marad, azt meg majd betöltik uram-bátyám-párttársam alapon...

tableno 2014.02.06. 14:09:19

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа: és az pontosan mire mentség? Ezek szerint úszítani OK, amennyiben a piszkos munkát más végzi el?

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.02.06. 14:23:06

@tableno:

Szerinted ha egy náciellenes csoport kiadványa után valaki elindul neonácikat gyilkolni, a náciellenes csoport hibás? Esetleg be kell tiltani ezek után az antifasizmust?

tableno 2014.02.06. 15:04:31

@maxval a gondolkodó birca: ekkora csúsztatás még egy síbajnoknak is a becsületére válna... A helyes analógia a következő: ha a neonácik a kisebbségek ellen úszítanak, és ez előbb-utóbb tettlegességbe fajul (ez amúgy a jellemző), akkor ezért a neonácik (is) hibásak. És igen, jobb helyeken be szokták tiltani az ilyesmit.

tableno 2014.02.06. 17:07:35

@maxval a gondolkodó birca: nem, az a diktatúra receptje, ha hagyják a szélsőségeket érvényesülni. Ez a recept a weimari köztársaságban fényesen be is vált.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.02.06. 17:32:03

@tableno:

Oké, tiltsunk be mindent a biztonság kedvéért.

tableno 2014.02.06. 20:16:39

@maxval a gondolkodó birca: mint például a haverod, Putyin a "melegpropagandát"? Az bezzeg demokratikus lépés volt, ugye? :)

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.02.06. 22:17:26

@tableno:

Ez nem demokratikus, de néha ez szükséges. Mint Németországban a holokauszttagadás tiltása, az sem demokratikus, de szükséges.

tableno 2014.02.06. 22:39:11

@maxval a gondolkodó birca: na most akkor teljesen ellentmondtál önmagadnak. Akkor a tiltás zsákutca vagy nem zsákutca? Vagy csak akkor nem zsákutca, ha neked nem tetsző dolgokat tiltanak be?

Latcho Rom 2014.02.07. 02:45:06

@tableno: meg a kinai olimpianak,is tudtam orulni, ennek nem tudok.

PannonBoy 2014.02.07. 07:42:40

@shakti_rom: Nemrég olvastam a cikket (a mellékelt video-t nem néztem meg, már a cikk is épp elég felkavaró).
Mindenesetre az a véleményem, hogy az ilyen embertelen alakokat örökre rács mögé kellene tenni, mivel olyanokat kínoznak, akik semmit sem ártottak nekik. Szégyen gyalázat. Hihetetlennek tartom, hogy a melegség megítélése attól függ, hogy milyen lokáción él. Szerintem ezt az egész Föld nevű bolygón fenntartások nélkül el kell fogadni.
Tudom, Maxval nem ért egyet, de teszek rá.

Itthon nálunk sem az a kívánatos légkör van a melegek számára, amit elvárnék, így kénytelen leszek én is Nyugat-EU-ba menni.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.02.07. 09:18:34

@tableno:

Általában rossz a tiltás, de néha szükséges.

britblog 2014.02.07. 10:34:41

@PannonBoy: I think I would go with PannonBoy, since I last posted, I wrote two full pages of A4 in response to questions as to why I am in Hungary and why did i come - my laptop then did the "blue screen of death" and I lost it!!!!!
I have reflected and discussed the questions since and am not sure exactly what to post - I realise that although many will find the UK not the England of films and media, but sometimes depressingly shallow, culturally lacking with attitudes shaped by poor quality newspapers like the Daily Mail. If you are there and work you are generally accepted. I think that socialising and forming social groups is essential especially if one partner is working and the other is looking after children - it can be very lonely for the latter. Despite all the "problems", there are a lot of good aspects about the UK, but this all becomes a much longer discussion, and perhaps better commented on by Hungarians working there.
Ultimately my last two days of reflection have led me to the conclusion that the Hungary I first stated visiting 21 years ago and moved to in 2005 is not the same as Hungary now - nor am I for that matter. The main difference is the “existential insecurity” for many. Not a phrase I was very really aware of until recently.
What does this mean (to me) – well, in the UK you get a job, if you work hard you get on. There is less nepotism. If you do not do something stupid like stealing etc then you keep your job as long as you are competent. A women is not generally discriminated against because she has not had kids yet or likely to have more. If you start your own business then you get work on your strengths not what you pay to someone else.
The government screws up like they all do, but any hint of corruption is jumped on by the media and legal system, people who feel they have a legal case can fight their cause and do – they are cynical about politics but still have some faith in the voting political legal system. They believe corruption is more than it is, but it does not exist at a civil service / local government / medical level – more subtle – behind the doors of big business no doubt but even then less likely to be a Nokia box, rather deals that are beneficial to companies vs individuals.
TRANSPARENCY is a genuine aim of government, NGOs and many businesses!
Hungary has a rich history and culture, it is a fascinating country, it has some beautiful countryside and is full of thinking, educated individuals. I like it here, but is has changed of late and whilst MSZP and FISESZ both have blood on their hands politically – I now worry about the future.
If I am worried, then many must be frightened or they have given up – I always joked with a Hungarian friend that Hungarians had a genetic tendency to depression and dark thoughts . I think have a better understanding and feeling for the country these days and don’t make the “joke”, but maybe it is familiar?
One of the most important things in life that gives us hope and enriches our existence is to have hope and make plans for the future – short term and long term. The more I talk to people, the more this seems to be fading. Despair is perhaps a better description. This is why people leave – what is the pointy in encouraging large families, if the children grow up learn and leave. I believe that Hungary is now badly on the wrong track and it is very sad.
BUT it is important to have how and to finish on a high point, this link is to another thread on this blog. Someone doing well and not just in IT
hataratkelo.blog.hu/2014/02/07/valahogy_mindig_jol_alakultak_a_dolgok
Sorry to have moved into politics.

tableno 2014.02.07. 10:41:24

@maxval a gondolkodó birca: konkrétan akkor, ha valami nem a te izlésed szerint való. Ezt hívják képmutatásnak.

tableno 2014.02.07. 10:45:05

@britblog: very thoughtful analysis, thank you!

Mr Long 2014.02.07. 11:13:44

@maxval a gondolkodó birca: Egyreszt miert szukseges?
Masreszt mi a velemenyed a nemetek szivarvany szinu teli olimpias ruhajarol? A bajszos torpe foroghat a sirjaban rendesen :)

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.02.07. 13:06:15

@Mr Long:

Az orosz szervezőbizottság is szivárványos ruhát hasxnál.

britblog 2014.02.07. 13:20:52

@tableno: Thankyou, I was not sure whether to post or even to what level of detail.

2014.02.07. 14:17:12

@britblog: fyi - if you want people to actually read your thoughts on Hun vs GB, you should paste it under today's post.

britblog 2014.02.07. 17:07:56

@charlieharper (UK, de nem London!): Thanks for this, it has been suggested that i add why we actually moved here and paost as you said. Its only time that is short! How do you find the UK these days?

PannonBoy 2014.02.07. 21:01:32

@britblog: I really like your comment, that was a thorough comparison. I agree with you in your points and absolutely think that things getting worse. Although Hungary has a good central location and useful resources, people including the government tend to waste all. Not only these annoying things make me to leave the country but even its legal insecurity - as an example discrimination against people with special circumstances or gays.

0x1D 2014.02.19. 23:43:01

nekem ettől a posztól hányingerem lett.
a szerző komolyan évi 60k font miatt fosik h nem fog megélni?? nem tudom mi a szakmája és itt mekkora lábon élt (gondolom nem olyan fényesen, ha gondolkodik h elmenjen) de 60k még Londonban is soknak számit. Teamleadek kapnak ennyit esetleg, ha nagyon megfelelnek.
Egy programozói fizetés 35-45k font évente bruttó.
Egy megfelelő albival simám megsporólható 1000-1500 font havonta.
60k fontnak 3480 font a havi nettója, ebből ha ügyesen csinálja simán megspórol 2 kilót

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása