oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2014. január 26. 06:52,  Beilleszkedni gyerekekkel egy új életbe 240 komment

2014. január 26. 06:52 Határátkelő

Beilleszkedni gyerekekkel egy új életbe

Ha vasárnap, akkor blogajánló, így lesz ez ma is, ráadásul szerintem mindhárom mai választottam nagyon érdekes írás. Az első egy (nekem) új blogot mutat be, méghozzá egyenesen Washingtonból, ahová egy három gyermekes család költözött, és persze az egyik legnagyobb kérdés az volt: hogyan veszik majd az akadályt a gyerekek. Aztán kiderül, hogyan lesz egy magyarból segédmunkás egy manilai zugépítkezésen, végül, de nem utolsósorban ellátogatunk Izlandra is.

amerikai iskola fal.jpg

Az első ajánlott történet a Washingtoni napjaink blogon jelent meg, és a gyerekek beilleszkedését járja körül, szerintem nagyon érdekesen. Íme, egy rövid részlet!

„Vannak dolgok, amikre fel lehet készülni, a papírmunkákat elő lehet készíteni, sok dolognak utána lehet nézni, már otthonról el lehet bizonyos dolgokat intézni.

A gyerekek esetében is alaposan körbejártunk mindent (oltások, iskola stb.) és amit lehet megtettünk otthonról, de azt, hogy egy gyerek hogy fogja viselni, hogy fog tudni megbirkózni a sok újdonsággal, az állandó idegen nyelvi környezettel, a sok tanulnivalóval, az egészen más kultúrával stb., nos, ezt nem lehet előre megjósolni és nem lehet rá felkészülni.

(Legkisebbünk miatt aggódtunk a legkevésbé, hisz őt érinti legkevésbé a változás, ugyanúgy otthon van velem, akárhol is vagyunk.) Úgyhogy leginkább ilyen kérdések fogalmazódtak meg bennünk: Kirángassuk-e őket a jól megszokott környezetükből, az iskolából? Milyen lesz nekik távol a nagyszülőktől, családtagoktól és a legjobb barátoktól? Mennyire viseli meg őket, hogy nem mehetnek az imádott fociedzésekre, a nagyon szeretett edzőhöz, az igazi barát-csapattársakhoz és nem tudnak részt venni a meccseken?

Közben pedig az ügy mellett szólt, hogy megtanulják a nyelvet, látnak és megtapasztalnak egy egészen új világot és megtanulnak benne boldogulni, remélhetőleg sok pozitív élményt szereznek, magabiztosabbak lesznek, megtanulnak jobban bízni a képességeikben és később is, ha új helyzettel és kihívással találják magukat szemben, akkor bátrabban állnak elébe és talán könnyebben boldogulnak úgy általában is.

(...)

Ez pontosan az a szituáció, amikor csak akkor tudod meg, hogy megbirkózol-e egy feladattal, ha kipróbálod. Lehet beszélni a biciklizésről, meg az úszásról, de ettől még nem fogsz tudni biciklizni és úszni, valamint a mézédest is csak akkor érted, ha már kóstoltad a mézet.

Úgyhogy arra jutottunk, hogy akármennyit gondolkodhatunk, akkor sem leszünk beljebb, viszont ez egy óriási lehetőség, jóval nagyobb, mint amekkora kockázat, és a rövidtávon felmerülő nehézségeket messze kompenzálják a hosszú távú nyereségek.

Felvérteztük hát magunkat, volt egy vészterv (visszafelé is megvettük a repjegyet), arra az esetre, ha tényleg pocsékul sülne el a kísérlet, de végül félelmeinknél nagyobb volt a bizalmunk a gyerekeinkben, abban, hogy minden megoldható, hogy együtt és egymást támogatva meg tudjuk csinálni, hogy talán ez a legtöbb, amit adhatunk a gyerekeinknek, úgyhogy ugrottunk egy nagyot és itt vagyunk."

Hogy sikerült-e a beilleszkedés első fázisa, azt megtudhatjátok, ha ide kattintva elolvassátok a teljes posztot!

Segédmunkás egy manilai zugépítkezésen

Régen jártunk már a Fülöp-szigeteken, ahol a tájfun elég komoly tragédiát okozott. Marci legfrissebb posztjából kiderül, hogy a katasztrófában megrongálódott házak helyrehozatalát egészen sajátos körülmények között oldják meg a helyiek – avagy hogyan lett egy magyar segédmunkás egy manilai zugépítkezésen?

betonozás Manilában.JPG

„Az utcában, ahol szerintem még sosem járt fehér ember, pont úgy néztek rám, ahogy egy utcában néznek, ahol még sosem járt fehér ember. Pont úgy néztek rám, ahogy én is néztem volna, ha meglátok egy másik fehér embert.

Kivétel persze, ha az a másik fehér ember egy 80 év körüli német ürge, mert akkor egyből vágom, hogy valami háborús bűnös náci tiszt, aki menekülés közben véletlen a Fülöp-szigeteken kötött ki Dél-Amerika helyett, aztán itt ragadt – kicsit előítéletes vagyok, de nem is tagadom.

Tulajdonképpen nem is utca volt ez, hanem egy sikátor, aminek két oldalán saját kezűleg épített házak sorakoztak egymástól 0 cm-re építve, ahol egy felnőttre körülbelül három gyerek jutott: egy félpucér, egy mezítlábas, meg egy „normál" öltözetű – gondolom, a felosztást naponta cserélik, legalábbis így lenne igazságos.

(...)

Hogy kerülök én ide? – kérdezitek Ti.

A barátnőm rokonainak elvitte a házát a giga-mega Yolanda tájfun nem is olyan régen, ezért úgy határoztak, hogy kibővítik a házat – amiben amúgy hatan laknak és úgy saccolom körülbelül 40 nm - így még plusz 2 ember oda költözhet, hogy megpróbálja szerencséjét a fővárosban. Hát így lett belőlem segédmunkás egy manilai zugépítkezésen – felelem én.

(...)

A feladatom kimerült a homok és sóder bezsákolásában, amit elvittek a házhoz, hogy ott hozzákeverjék a betonhoz. Ez természetesen nagy kosszal jár, hiszen a cement száll össze-vissza miközben lapátolják, és persze víz is kell a betonhoz, ami a mi esetünkben lassan, de biztosan egyre messzebb és messzebb csordogált, míg végül végig nem folyt a kanyaron át a kis térre, onnan pedig 15 m-en át az utcára.

Ez azt jelenti, hogy az építkezésünkből kijutott nem csak a közvetlen szomszédoknak, hanem a fél utcának is. Én csak pislogtam mikor láttam, hogy a betont konkrétan a szomszéd falánál keverik, ami körülbelül 50 cm magasságig tiszta szutyok lett. Pedig az a ház még vakolva meg festve is volt, ami az ilyen helyeken ritka.

(...)

Hogy mi a konklúzió? Az nincsen. Csak akartam írni egy cikket arról, hogy létezik olyan hely a világon, ahol a szomszéd nem esik neked, ha az ő falán kevered a betont és az utca nem lázad fel, ha az építkezéseddel összekoszolod a portájukat. Gondolom, úgy vannak vele, hogy van ennél rosszabb is."

A poszt ennél természetesen jóval bővebb és nagyon érdekes képekkel teli, úgyhogy mindenkinek szívből ajánlom, hogy kattintson és olvassa el az eredeti bejegyzést!

Svédországból Izlandra

Az egyik előnye annak, ha az ember Svédországban él (mondjuk akad egy pár...), az az, hogy fantasztikusakat lehet kirándulni és utazni a környező északi országokban is. Én például nagyon szívesen elmennék egyszer Izlandra, így aztán amikor megláttam Bandirepublic útibeszámolóját, akkor tudtam, hogy ma meg fogom osztani veletek. Íme!

Izland.jpg

„Elég durván odavágta őket a válság, és már ötödik éve nyögik azt. Beszélgettem erről több helyi erővel is és egyik sem volt túlságosan boldog a téma kapcsán. Kezdetben például a devizahitelek törlesztő részlete 2,5-szeresére nőtt csak hogy egy ismerős és húsbavágó nüanszot említsek.

Közvetlenül a gazdasági összeomlás miatt 25 000 izlandi emigrált, ami a magyar állítólagos félmillióhoz képest kevésnek tűnik, viszont Izland teljes lakossága 320 000 fő, tehát ez egy laza 8%-os arány, ami azért relatíve szemmel látható.

(...)

Az első pillanattól kezdve az a kérdés motoszkált a fejemben, hogy ugyan mit keresnek itt egyáltalán emberek. Miért akarna valaki ott élni a zord időjárást és természet kihívásait folyamatosan elviselve?

A golf-áramlatnak köszönhetően enyhe +5 C fok körül volt a hőmérséklet január közepén, míg Stockholmban -10 volt, viszont 40-50 km/h-s jeges szél próbált meg az összes létező testnyílásomon a csontomig hatolni. A napfelkelte hivatalosan 10:45-kor van, de a jelenség nevét adó égitestet nem feltétlenül látja meg az ember.

(..)

Azért a szokatlan táj tényleg lenyűgöző tud lenni, de ha egészen őszinte akarok lenni, akkor egy sivatag vagy az Alpok random része semmivel sem marad el Izland mögött, csak egyszerűen más.

A város pedig először óriási csalódás volt, mert csak a külsőbb kerületekben, az újonnan épített részeken járkáltam az első napokban. Folyamatosan kutatta a szemem az interneten korábban látott gyönyörű, hangulatos, színes kis házikókat, de helyette csak ötletszerűen elszórt ronda épületeket láttam. Olyan volt az egész, mintha egy ízléstelen vidéki polgármester próbálná ingyen hitelből világvárossá tenni a járását – sikertelenül.

Persze a végén sikerült bejutnom a központba, ami tényleg levett a lábamról. mindenütt hangulatos kávézók, éttermek. Rengeteg művészi graffiti, millió szín, érdekes arcok; át akartam ölelni az egészet. Az igazsághoz azért hozzá tartozik, hogy pl. a 7. kerületi bulinegyed Pesten semmiben sem marad el a világ legnagyobb partiközpontjának titulált Reykjaviktól, úgyhogy kihúzhatjuk magunkat nyugodtan, amikor ez a téma jön szóba."

A poszt természetesen ennél jóval részletesebb, úgyhogy ebben az esetben is csak bátorítani tudlak titeket, hogy kattintsatok, olvassátok el az egész bejegyzést!

A kommentelési szabályokról ide kattintva olvashatsz.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Fülöp-szigetek Izland Egyesült Államok

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr775781575

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.26. 20:24:42

@33621:
Kérlek szépen a rántotthúst rettenetesen útálom.
Pusztítom ott ahol lehet.
Utánamegyek bárhova.
:))))))))))))))))))))
A fish & chips-ről kifejtettem hogy ritka sok baromságot hordtak össze.
A rántott húsnál csak a halat tartom gyűlöletesebbnek, és pusztításának leghatékonyabb módját a saját gyomorsavam általi megsemmisítésben látom.
Na most olyan formában ahogy ott kínálták én még nem ettem itt sehol.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.01.26. 20:25:30

Annyit hozzátennék a morsels és Zoolie közötti nézeteltéréshez, hogy morsels nem elítélte vagy leszólta, csupán érdeklődött, hogy mindig is ilyen volt-e Zoolie helyesíársa, illetve vajon mivégről ilyen.

Mindkét versenyzőt kedvelem, de bizonyos mértékig mindkettejük füle mögött vaj van:
a) Mindenki úgy ír, ahogy tud. Morselsnek nem kellett volna firtatni a dolgot.
b) Ha már firtatva lett, Zoolie a megsértődés helyett rögtön kezdhette volna ezzel: "Nem volt mindig ilyen, csak mióta egy baleset miatt kómában voltam".

És akkor nincs feszültség sem.

@diggerdriver:
Akkor csak félreértettelek :D
Charlieharper szekált már ezzel, azt hittem te is kezded :)

Sorry, Mylord!

Muscari 2014.01.26. 20:29:47

Egyik kedves posztironnkal es kommentelonkkel, Timivel keszitett riportot az Index:

m.index.hu/kulfold/2014/01/26/milyen_az_elet_most_kairoban/

Muscari 2014.01.26. 20:32:38

@QUERCUS: Kedves Tolgy, ma nagyon formaban vagy, csak ugy sziporkazol! Jo latni, hogy azert legalabb a humorerzekedet megorizted :-)))))

tableno 2014.01.26. 20:33:06

@diggerdriver: nekem van egy nagyon jó szudáni haverom. Azt meséli, kevés szarabb hely van annál a világon, de Szomália közéjük tartozik.

33621 2014.01.26. 20:35:42

@diggerdriver: Akkor ha idelátogatsz az ó hazába menj el és kóstold meg!

2014.01.26. 20:38:31

@diggerdriver: Kicsit elmegyek szúnyoggyilokra és máris megy a pletyó ! Ne küldjél már Szomáliába mert elmegy a maradék életkedvem is. Gondolj már bele milyen poszt lenne, azzal kezdeném hogy már egy hete fosunk DD...

Quercus a favágó 2014.01.26. 20:40:21

@Muscari:

Pedig megpróbálták elvenni. De nem adom!

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.26. 20:44:14

@33621:
Te ebben a büfében forgatták a Szalontüdő című kurva jó filmet ugye?
Nagyon jól ismerem a környéket sokat dolgoztam ott.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.26. 20:46:03

@Turchi:
Nincs azzal semmi baj, beleviszel némi bilharzia, némi ebola romantikát és máris sajnálni fognak.
:)))))))))))))))))))))))

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.01.26. 20:47:50

@Turchi:
Vegyetek gumicsizmát! Pirosat...
Azzal lehet gázolni is a lében, szükség eseten bele is lehet csinálni :)

2014.01.26. 20:50:44

@diggerdriver: szoval, ha egyertelmuen sok az eleszto, akkor mit csinalok? Kidobom a masszat, vagy kettevalasztom es a felet sutom csak meg? Az igy meg eheto lesz?

morsels (törölt) 2014.01.26. 20:53:13

@mrsmihaly:
Tudod mi a vicces?
Hogy aztan ti (igen, a tobbi nekem beszoloval egyutt) irjatok azt, hogy milyen birka a magyar, meg hogy hulyul a nep.

Dehat ti tudjatok.

**mimi** 2014.01.26. 20:59:18

@Turchi:

:))))))))))))))

Elég nektek Szaudi is :)))

Tetőn voltál tegnap??? :)

33621 2014.01.26. 21:05:06

@diggerdriver: A filmet láttam de hogy ott forgatták e, azt sajnos nem tudom!

Naschkatze (Mostindien / CH) 2014.01.26. 21:06:46

@diggerdriver: Igazsäg szerint nem szereti a magyar konyhät... :-( Olasz, és szerinte nincs jobb az olasz konyhänäl.
Érdekes modon soha semmit nem akar megenni, de a längosomat elkunyizta, és utäna folyamatosan azt emlegette; imädja a parasztkolbäszt, és amikor egyszer elmentünk egy kifözdébe, akkor a rakottkrumplimbol addig kunyizott, amig meg nem ette az egészet. :-) Pedig a tejfölt utälja. A tejfölös alapu pizza näla a szentségtörés kategoriäban van.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.26. 21:09:14

@charlieharper (UK, de nem London!):
Ki kell dobnod.
Ha hozzányúlsz, például kiveszel belőle akkor összeesik és keletlen kenyér lesz.
A leglényegesebb dolog hogy a fűtőszálra NEM kerülhet semmi.
Ha nem látod jól a tetőablakon keresztül akkor bátran nyisd fel kicsit a tetejét attól nem lesz probléma csak ne érj a tésztához.

2014.01.26. 21:11:27

@diggerdriver: @Kövérmadár [swe]: De rendesek vagytok! Csak úgy süt belőletek az együttérzés DD

2014.01.26. 21:13:13

@**mimi**: Csönd volt tegnap, kihagytam a tetőt :-), hiányzik is !

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.26. 21:13:42

@morsels:
Ha normális hangnemben kérdezel nincs baj, de ilyen "Hat most peldaul a 'kellet' volna volt rosszul, de gyakrolatilag minden mondatodban van elkepesztoen otromba hiba. " mondatok nem éppen barátságos érdeklődésről tanúskodnak.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.26. 21:16:38

@Naschkatze (Mostindien / CH):
Na akkor ez is egy példa hogy milyen nemzetközi étel a rakottkrumpli.

wuaaa 2014.01.26. 21:17:03

@morsels: "Dehat ti tudjatok."

De hát.
Próbálj helyesen írni, szúrja a szemem, bakker.

puhacica 2014.01.26. 21:17:30

@Mr Long: mi lemaradtunk itthon a filmrol, viszont a konyvet tegnap olvastam ki. haaaat, alapvetoen jo, de remelem, a mozi izgalmasabb. sok benne a "szakma", itt-ott kifejezetten vontatott, nyulos, de egy igaz torteneten alapulo "dokumentarista" konyvtol ez talan elfogadhato. 10/6.5

2014.01.26. 21:17:52

@Naschkatze (Mostindien / CH): megkaptam. Hat, nem lett volna az en valasztasom sem

2014.01.26. 21:21:20

@Naschkatze (Mostindien / CH): es mi nalatok egy hetvegi kajaj menu? Pasta es sajt fondu?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.26. 21:24:47

@Turchi:
Figyelj, ránk mindig számíthatsz.
Mi innen a civilizációból szívünkön viseljük minden perifériára került sorstársunk boldogulását.
Veletek vagyunk jóban-rosszban.
Szívünk értetek dobog és féltőn óvó tekintettel figyeljük heroikus küzdelmetek embert próbáló megpróbáltatásait.
Tartsatok ki a vártán. Úttörők vagytok olyan emberek nyomában mint Livingstone és Stanley.
Teleki Sámuel büszke lenne rátok.
Bástyák vagytok, a civilizáció bástyái.
Hajrá Magyarok.

Mr Long 2014.01.26. 21:26:02

@puhacica: En most Andy McNab Bravo Two Zero -jat olvasom. Anno olvaztam vagy 15 eve (magyarul Hivojele Bravo Ketto Nulla), akkor tetszett, de nem emlekeztem ra, hogy ennyit szakmazott benne. De mar tudom, hogy mi jar egy SAS katona agya'ban (mielott Baratusz belekot) bevetes kozben. :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.26. 21:26:51

@charlieharper (UK, de nem London!):
Hú de magas labdaaa.
Alig bírom visszatartani magam.
:)))))))))))))))))))))))))))))))

2014.01.26. 21:29:29

@diggerdriver: DD
Mindig megnevettetsz!

2014.01.26. 21:31:49

@Mr Long: ja, chips and cheese a la Swiss

Mr Long 2014.01.26. 21:32:50

Ja igan, hazepites!
Megneztem a szerkezetkesz hazat itt Mcr-ben. Valoban legszigeteles van a falban, de az uregbe beleraktak egy "alufoliaval" bevont uveggyapot tablat is. Ugy nez ki, hogy valahogy probaltak rendesen elhelyezni, mert vannak mellette fa tavtartok is.

Mr Long 2014.01.26. 21:34:15

@charlieharper (UK, de nem London!): Nem talaltunk ahonan ettermet, honnan nem szorult be a sajtszag.

2014.01.26. 21:34:47

@Muscari: Most olvastam éppen a riportot Timivel, nem egyszerű a helyzet. 3 hete voltunk Kairóban és tényleg úgy van hogy bizonyos helyeken észre sem lehet venni hogy bármi történne, máshol meg áll a bál. A legrosszabb a lakosság megoszlása, az elnökválasztási szavazatok alapján szinte fele-fele volt.

Mr Long 2014.01.26. 21:35:01

@Mr Long: Fuck...
Nem talaltunk olyan ettermet, ahova nem szorult be a sajtszag.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.26. 21:36:41

@Mr Long:
Én láttam olyat ahol körben a falban mindenhol van üveggyapot bár alufólia nélkül és láttam olyat ahol sorháznál csak a szomszédok felé volt berakva gondolom hangszigetelő célzattal.

Muscari 2014.01.26. 21:36:43

@diggerdriver: egy metromegalloval megyunk kijjebb. Ket haloszobas, nagyon jo, rendezett kornyeken van. Kozlekedesileg is szuper. Egyetlen hatranya, hogy elektromos futes van, de muszaj volt kompromisszumot kotni valamiben.

A gyereknel viszont csak egy valaki jelentkezett, hogy nehany heten belul lesz munka, ket helyre meg kertek oneletrajzot. Egy valaki felhivta, es nem volt hajlando sms-ezni, ugyhogy le is tette :-(

Lehet, hogy nehany het mulva ujra kene probalni az egeszet.

blackhairlady 2014.01.26. 21:39:38

@Mr Long: Long, te dolgoztal taszaron?

Muscari 2014.01.26. 21:41:34

@diggerdriver: O, a Szalontudo!

Nem talalom a Youtube-on, segitsen valaki!

7 perc az egesz, de akkora asz :-)

Muscari 2014.01.26. 21:51:05

@diggerdriver: igen, ott forgattak, en is ugy tudom

@blackhair-lady: a multkor beszeltunk a hangos konyvekrol. emlekszel? Megvan meg a link, amit Cascabel kuldott? Olyan jo lenne, ha elkuldened, mert amim van, azt mar szinte mindent meghallgattam legalabb ketszer. Koszi :-)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.26. 21:53:50

@Muscari:
Nem néhány hét múlva hanem minden héten.
Ugyanoda ugyanúgy mindenkinek.
Ebben a szakmában így szokás.
Amíg nincs munka nyomulni kell ezerrel.
Meglátod ha egyszer beindul utána nem győzi kapni az ajánlatokat.
Nekem is ilyen nehezen indult.
Nem feladni és MINDEN héten küldeni az smseket.
NEM FELADNI.
Minden nap nézni a directgov-ot is és próbáljatok felhívni vonalas számokat is úgy hogy te a háttérből segítesz.
NEM FELADNI.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.26. 21:56:33

@Muscari:
Még annyit.
Ha néhány nap múlva próbálkoztok ugyanannál ugyanúgy nem fogja azt mondani hogy ne zaklasd.
Ez ebben a szakmában elfogadott.
Nyugodj bele hogy talál munkát.
Háttérnek ott vagytok ti csak ne adjátok fel.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.26. 21:59:58

@diggerdriver:
Nincs múltja itt Angliában nincs referenciája fiatal tapasztalatlan.
Persze hogy nehéz elindulni.
Jelen kell lenni a köztudatban.

blackhairlady 2014.01.26. 22:00:45

Nekem nagyon tetszett mindharom blog, mostanaig olvasgattam oket. Erdekes tajak, jo sztorik, szoval jo kis vasarnapi kikapcsolodas volt.

A helyesirasra a legjobb pelda a batyam. Tanyasi kisiskolaba jart meg a hatvanas evekben, nem foglalkoztak a helyesirassal. A szakmunkaskepzoben meg annyit sem viszont a szakmajat igen jol elsajatitotta fantasztikus szakiktol. A mai napig abbol el, sokan hivajak. A hobbija a tortenelem. Gyerekkora ota falja a tortenelmi konyveket, hatalmas tudasa van. Nagyon megorult amikor az 50. szuletesnapjara vettem neki egy szamitogepet, vegre tud tobb emberrel is beszelgetni. aztan jott az a franya helyesiras, nagyon sokan beszoltak neki, nagyon sokan bantottak a hibai miatt. Pedig tematikus forumokra ment, megsem a mondanivalojara koncentraltak hanem a helytelenul leirt szavakra. Nem is nagyon mer mar irni sehova, nagyon sajnalom pedig, mert oriasi a tudasa a kulonbozo korok es orszagok tortenelmebol.

blackhairlady 2014.01.26. 22:03:45

@Muscari: Sajnos nincs, kitoroltem az e-mailt amit kuldott, azert kertem itt multkor ismet. Meg kutakodok hatha lementettem. Nem felejtettelek el, csak megirni felejtettem el.
Remelem cascabel is olvassa es esetleg azt is ismet at tudja kuldeni.

blackhairlady 2014.01.26. 22:06:30

@Muscari: Most jutott eszembe, hogy a MEK oldalan is vannak hangoskonyvek. Amikor megkaptam a Kindlemet akkor onnan toltottem le eloszor konyveket, es akkor lattam. Bar nem probaltam meg, de jovo heten en is nezelodok egy kicsit, hatha valami kincsre bukkanok:)

2014.01.26. 22:10:37

@blackhair-lady: en most szeretnek egy ereadert es olvasgattam a review-kat. A kindle paperwhiterol irnak jokat. Mi a velemenyed?

Muscari 2014.01.26. 22:22:04

@diggerdriver: koszi szepen, jovo heten ujra probalkozunk.

Muscari 2014.01.26. 22:24:06

@blackhair-lady: ismerem, koszi, Babette a multkor belinkele az osszes Rejto muvet, talaltam nehany hangos konyvet kozottuk. Bar nemelyiknek kritikan aluli a minosege, a felolvaso no allandoan teveszt es ki sem javitja magat.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.01.26. 22:33:19

@diggerdriver:
Köszönöm, de nem egészen értettem, hogy ez mennyiben érint engem :)

@morsels:
Mi határozza meg az emberek "butaságát"?
A helyesírás? A matematika? A fizika? A történelem?

Igen, az emberek butulnak, de nem azért mert nem írnak helyesen és nem is azért, mert nem tudnak integrálni. Bár meghúzhatnánk a buta és nem buta közötti határvonalat a másodfokú differenciálegyenletnél is.

Szerintem az emberek elbutulása ott kezdődik, amikor hörögve zsidóznak és mocskoks bankoznak. Amikor mi mocskos hazaárulókká válunk. Amikor az élet sava-borsát a Maunika shauw és a Batáták Közt adja.

Én sem vagyok egy ász, ha helyesírásról van szó (OK, ha másról, akkor sem), de van egy igényem a világ megismerésére, ismeretek megszerzésére, fejlődésre. De nem minden téren, mert a gondolataimat így is értik az emberek, a kommunikáció szerepe nálam ennyi és nem több.

Mások vagyunk, nincs ezzel baj. Mindketten túlreagáltátok a dolgot, ez van sajnos :(

Latcho Rom 2014.01.26. 22:42:12

@nyuszigonosz/D/: A "do not feed the troll" klasszikus esete, igazad van.

puhacica 2014.01.26. 22:45:51

@Mr Long: na igen, sose gondoltam, hogy ennyi infom lesz majd egyszer a kereskedelmi hajozasrol. :)
apropo, hol van Baratusz? nyaral?
@blackhair-lady: jok ezek az e-konyv olvasok? fontolgatom, hogy beszerzek egyet, de felek tole kicsit, mert nagyon szeretek olvasni, jo illatu konyveket, papirrol, hagyomanyosan. :) viszont a polcot lassan kinovom. :)

33621 2014.01.26. 23:17:26

@diggerdriver: Én is Verhovinával kezdtem majd utána jött a két Simson. Ezekkel mentünk fel a Bükkbe vagy Zemplénbe olyan egynapos 300km-es túrákra, szerencsére hiba mentesen.

blackhairlady 2014.01.26. 23:17:26

@charlieharper (UK, de nem London!): Nekem Kindle HD 7' van, es csak jot tudok rola mondani. Velem van akarhova is megyek, olvasok, jatszok, netezek rajta. Nyaron az ocean parton is nagyon kellemes volt konyvet olvasni, nem zavart a nap. Konnyu, nagyon jo a merete, es a calibrevel barmilyen fajlt atkonvertalhatok Mobiba. A tobbi Kindlerol nem tudok velemenyt mondani, nem probaltam soha oket.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.26. 23:26:35

@33621:
Én nagykerekű Babettával kezdtem és Jawa Mustang-al folytattam de az olyan szar volt, bár újonnan vettük hogy inkább megvettem a szomszéd szürke, pedálos Komarját és sokáig azzal jártam.
Aztán jött az MZ TS250 négygangos és utána a Zündapp K800 és utána a BMW R66.

blackhairlady 2014.01.26. 23:27:35

@puhacica: Hogy jo-e? Az nem kifejezes! Engem mar megfizethetne a Kindle a reklamozasert, mert annyi helyen elmondtam mar a velemenyemet rola:))))))))) Vegyel egyet, nem banod meg. En is szeretem a papir alapu konyvet, de ezen annyit tarolsz amennyit csak akarsz, es barmikor barhol elokapod, konnyu, nem foglal nagy helyet, nekem mindig a kezi taskamban van ami csak egy ridikul:))) Az enyemben nincs wifi, de peldaul a Hataratkelot a lanyom foci edzese alatt szoktam elolvasni, itthon rateszem az egesz posztot, hozzaszolasokat, az egesz hobelebancot, es a masfel oras edzes kozben elolvasgatom:)))))

2014.01.26. 23:45:01

@blackhair-lady:
Megint tettem fel par konyvet, bread machine receptek es Churchill II. vh. konyve:
www.dropbox.com/sh/65hapvx7t8nxvqk/1Fghlyg_lp

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.01.26. 23:53:35

Bahh, ferihegyi vasutallomason mar megint nem mukodott a kartyas fizetes -> mavnak szoltam.

Egyebkent elvileg most mar a neten megvasarolt jegyek ervenyesek az adott napon a szemelyvonatokra is. Nade mi van, ha kesik a vonat, vagy epp lekesem a vonatot, a kovetkezo meg 00:06-kor jon ( igaz, meg ejfol elott indult az elozo allomasrol) ?

Szerencsere kedves volt a kalauz, elfogada a 22:48-as jegyem, holott kesett a repulo, es csak a 00:06ost ertem el.

Mondom veszek a vasutallomason, szeretem a tiszta dolgokat, inkabb ketszer, minthogy egyszer buntessenek: persze kartyas fizetes nem mukodott. A nagy rohanas miatt meg keszpenz nalam nulla.
De legalabb az itthoni ho karpotol. fbcdn-sphotos-f-a.akamaihd.net/hphotos-ak-prn1/t31/1491343_10152137062719286_323020201_o.jpg

blackhairlady 2014.01.26. 23:57:57

@Cascabel: Koszi szepen, atnezem (es probalom megorizni is:))

blackhairlady 2014.01.26. 23:58:28

@tildy[UK]: Ez egy igen jo kep Tildy, hol keszult?

Latcho Rom 2014.01.27. 00:02:19

@Cascabel: Jancso Oldas es Kotese a dunan, semmi por, nagyszeru ma is...
most eloben

morsels (törölt) 2014.01.27. 00:05:45

@charlieharper (UK, de nem London!):
Nekem az van, csak jot tudok mondani rola.
Gyakorlatilag olyan, mintha paperback konyvet olvasnal. Mind a meretet, mind az olvasasi 'elmenyt' illetoen.

morsels (törölt) 2014.01.27. 00:08:03

@Kövérmadár [swe]:
En sem vagyok asz, amikor helyesirasrol van szo. Nem is szoktam helyesiras miatt kotozkodni, ugye.

De hagyjuk, ugysem ez a lenyeg mar.

Muscari 2014.01.27. 00:26:51

@morsels: koszi szepen, jo volt ujra megnezni :-)

morsels (törölt) 2014.01.27. 00:59:06

@Muscari:
Ja, en is regen lattam, nagyon tetszett akkor is :-)
Tudtad, hogy Nagy Bando irta a tortenetet?

Mr Long 2014.01.27. 07:30:05

@blackhair-lady: Nem, de haverom szulei oda jartak seftelni dollarert :D
En meg iskolaba jartam, mikor ott katonak lebzseltek, de a kornyeken laktam akkoriban.

Mr Long 2014.01.27. 07:38:02

@puhacica: Blackhair-nek ha jol tudom Fire-e van, igy belekotyogok. En nagyon ellenkeztem ellene, de megis beszereztem egyet. Kenyelmes (foleg sokszaz oldalas konyveknel), nem gyurodik a taskamba a konyv (nem sok dolog tud jobban flusztralni, mint az uj konyveim boritojanak osszebarmolodasa), eleg nagy szolgalatot tesz nekem a beepitett szotar, meg konnyu (sokszor agyban fekve olvasok, ahol a levegoben tartom a konyvet, ott jol jon).
Ellenben most tok uresek a polcaim, igy ha meglesz az olvasos fotelem nem tudom mi melle allitom. :(

2014.01.27. 07:43:22

@Mr Long: pont ellenkezo gondom van. Meg akarok szabadulni a konyvespolctol. Kell a hely. A fotelban meg majd kindlet olvasol.

Mr Long 2014.01.27. 07:56:58

@charlieharper (UK, de nem London!): Igen, a masik oldalon az all nalam is, hogy fasza, szep, meg minden, de sok holt terrel jar :( Bar talaltam tetszetos hazat, de nincs egy millam megvenni :) Bar a 6 szobabol akkor lehetne az egyik a konyvtarszoba es nem zavarna :DDDDDDD

Muscari 2014.01.27. 10:45:06

@morsels: igen, tudtam. Nagyon birom az oreget. Egyszer talalkoztam is vele, dedikalt nekem egy konyvet.

puhacica 2014.01.27. 12:10:57

@blackhair-lady: @Mr Long: hát jó, mostmár el kell hinnem, hogy hasznos, szerethető kis kütyük ezek. :) az uram szeretett volna karácsonyra meglepni egy paperwhite-tal, de lebeszéltem róla. lehet, hogy kár volt? :D

Fanka40 2014.01.27. 13:44:02

@blackhair-lady: Ha a sok olvasás sem segített a bátyádnak (ami elméletileg kellett volna, hogy kihasson, pozitívan a helyesírására, legalábbis nekem ezt tanították ), akkor talán próbálkozzon meg a szabályos tízujjas vakírás elsajátításával. Gépírás tanulása közben csakis helyesen rögzülhet a szavak írása, mivel a tanulási folyamat közben le kell bontania betűkre az egyes szavakat miközben olvassa a másolandó gépírás lecke szövegét, és rengetegszer le kell írni egy-egy a magyar nyelven előforduló betűkapcsolatot, illetve a nyelvünkben megtalálható szavakat, hogy rögzüljön, automatizmussá váljon a billentyűk szabályos és gyors használata. Biztosan hatásos lenne számára és fejlesztő a gépírás megtanulása, létezik sok ingyenes , online gépírás tanító program.
Hajrá, sok sikert neki!

blackhairlady 2014.01.27. 14:24:58

@Mr Long: En evekig dolgoztam nekik:)

blackhairlady 2014.01.27. 14:26:22

@Mr Long: Ugye milyen klassz? En vettem ra egy nagyon szep, kemeny boritot, ugy nez ki mint egy antik konyv. Amikor olvasok, senki meg nem mondja, hogy nem igazi konyv van a kezemben :)

blackhairlady 2014.01.27. 14:30:06

@puhacica: Hatarozottan allithatom, hogy rossz dontest hoztal ebben az esetben:))))
En is tavaly karacsonyra kaptam a ferjemtol ajandekba. Nehany nappal eltte lattam a tv-ben az HD reklamjat, es megjegyeztem, hogy egyszer en is meglepem magam ezzel, igen tudnam szeretni. Es ott volt a fa alatt:) Azota osszetartozunk, sehova sem emgyunk egymas nelkul:DDD

blackhairlady 2014.01.27. 14:37:26

@Fanka40: Koszonom a javaslatot, igazad lehet. Biztos az is hozzajarult, hogy az iskola utan szinte soha nem irt, nem volt ra szuksege. Viszont azt en sem ertem, hogy az olvasas miert nem segitett neki, mert a helyi konyvtarban bizony majdnem napi vendeg volt, es nem melegedni jart oda:) Valoszinul diszlexiaja is lehet, bar sosem jart utana. Most meg mar sokszor ugy gondolja, hogy oreg o a tanulashoz, inkabb szoban osztja meg a gondolatait.
Azert nagyon koszonom a hasznos javaslataidat, megprobalom ravenni a fejlesztesre.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.01.27. 14:40:33

és vajon mennyi idő alatt mennek majd tönkre ezek az izék.... meg félnék kivinni a beachen a homokba, függőágyba, leejtem, ráfekszek (állandóan elalszok olvasás közben). de nagyon kéne.... mert most itt szívok, hogy mikor elköltözök, mit csinálok a könyvekkel, elajándékozom, vagy két külön doboz csak nekik :-(

blackhairlady 2014.01.27. 18:20:12

@Chang Yai: En szinte az egesz nyaramat a beachen toltottem (itt van egy ugrasra), de semmi baja nem lett. a kepernyon megul a por, de azt olyan nedves kendovel (szemuvegtorlo vagy mi) szepen le lehet torolni. Nyugodtan rafekudhetsz, ha csak nem ugralsz rajta ketlabbal akkor semmi baja nem lesz. Erdemes ra venni valami kemenyebb boritot, es akkor a taskaban sem eri karcolodas a kulcstol vagy egyeb dolgoktol, kb 10-50$ kozott kerulnek.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása