oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2013. december 03. 06:46,  Akkor gyertek, ha nyertetek egy lottóötöst 265 komment

2013. december 03. 06:46 Határátkelő

Akkor gyertek, ha nyertetek egy lottóötöst

Régen jártunk Olaszországban, így nagyon örültem olaszmamma írásának, aki nem kevés tapasztalat birtokában van már az itáliai virtust illetőleg. Mint kiderül, külföldiként (pláne nőként) munkát találni szinte lehetetlen, de ha sikerül, akkor az élet jó. Jöjjön tehát Olaszország színe és fonákja! (A képek olaszmamma blogjáról származnak.)

reggeli.jpg

„Aki ismer, annak nem meglepő, hogy Olaszországban kötöttem ki, tulajdonképpen az egész életem során Itáliával flörtöltem, a gimiben olaszt (is) tanultam, kb. 17 éves koromra már felsőfokon beszéltem. Aztán az egyetemi évek alatt egy év ERASMUS szintén itt, szóval mindig errefelé vezetett az utam.

Amikor egyetem után független, dolgozó ember lettem Budapesten (egy vidéki nagyvárosban éltem addig), akkor valahogy csillapodott a vonzalom, de akkoriban is sokat jártam ki, rendszeresen fordítottam, Budapesten is sok olasz barátom lett. Aztán forgatókönyvszerűen jött a szerelem is, természetesen egy olasz fiúval, aki akkoriban Magyarországon dolgozott.

Minden a legnagyobb rendben ment, boldogan dolgoztam, fokozatosan egyre jobb helyeken, majd beütött a krach. A fiúnak haza kellett költöznie, mert ott várt rá a munka. Kapcsolatunk nem sínylette meg, a körülményekhez képest gyakran találkoztunk, hol egyikünk, hol másikunk utazott, továbbra is jól megvoltunk, pont ezért többre vágytunk.

Ekkor már több éve együtt jártunk, és én épp egy amerikai multinál dolgoztam egy meglehetősen kényelmes székben. Úgy döntöttünk időt kérek. A sorstól, élettől, munkáltatótól. Gondoltuk, hogy a magyar szociális rendszer nagylelkűségét kihasználva elmegyek egy kicsit anyának. Így lett három évünk, hogy eldőljön merre tovább.

Tudtam, hogy Olaszországban a helyzet cseppet sem rózsás, de azt is, hogy nekem talán könnyebben összejön, mint neki Magyarországon. Az pedig egyértelmű volt, hogy nem szándékozom eltartott háziasszonyként leélni az életemet, mindenre elég rátermett vagyok, de erre nem. Ráadásul az anyagi függetlenséghez is eléggé hozzá voltam szokva, nem szerettem volna, ha minden mozijegynél arra kellett volna gondolnom, hogy ezt sem én kerestem meg.

„Adtunk magunknak három évet, hogy eldőljön merre tovább"

Ha nem találtam volna semmit, mentünk volna vissza. Így aztán hathónapos terhesen kiköltöztem a fiúhoz, aki addigra már a férjem volt, ennek következtében egyszerre talált fejbe a kultúrsokk meg a terhességi és gyermekágyi hormonbomba. A helyszín Torinó környéke.

A gyerekkel minden rendben ment, eleinte nagyon sokat jártunk Magyarországra, mivel én ráértem, és azt akartam, hogy természetes legyen neki, hogy két kultúrához tartozik, hogy két országban lehet otthon.

Aztán amikor egyéves körüli volt, már nagyon untam a háziasszonykodást, és elkezdtem munkát keresni. Meglehetős szélmalomharcnak tűnt nekem, aki otthon hozzá voltam szokva, hogy elküldök egy CV-t és napokon belül csörög a telefon. Olaszországban manapság gyakorlatilag lehetetlen munkát találni.

esti utca.jpg

A Mount Everestet megmászni

Ráadásul munkaerőpiacát, munkajogi viszonyait tekintve Olaszország inkább sorvadó kommunista, mint modern kapitalista állam. Hogy miért is?

- munka törvénykönyve nem létezik, a munkajogi viszonyokat gyakorlatilag kizárólag kollektív szerződések, illetve a munkáltatók és a szakszervezetek által kötött szerződések rendezik. Ezért fordulhat az elő, hogy az erősebb kutya elve alapján, a nagyobb cégeknél dolgozók több joggal rendelkeznek, mint, akik a sarki fűszeresnél állnak a pult mögött.

- a nagyokos szakszervezetek a bőség éveiben kiharcolták, hogy egy munkavállalót csak extrém esetekben lehet elbocsátani, ennek következtében mára gyakorlatilag lehetetlen határozatlan idejű szerződéshez jutni, csupa 2-3 hónapos ajánlatot látni ügynökségeken keresztül - ha egyáltalán -, mivel főleg így válság idején egy cég sem kötelezi el magát örökre egy dolgozó mellett, akitől aztán nem bír megszabadulni.

- az előzőekből következik, hogy a fiataloknak a Mount Everestet kell megmászni ahhoz, hogy valamilyen módon bekerüljenek a munka világába, a 30 év alatti fiatalok munkanélküliségi rátája 40% körüli. Az aktív munkaerő nagy része 40-60 közötti, ez érthetően nem kedvez az innovatív gondolatoknak.

- az „érinthetetlenek", akik határozatlan idejű szerződéssel veszik fel a fizetésüket, mit sem fognak fel a helyzet súlyosságából, folyamatosan többet akarnak, de pont érinthetetlenségükből kifolyóan nem a munka hősei, például sztrájkolni nagyon szeretnek.

- a nők nehezen találnak munkát. Az a faramuci helyzet alakult ki, hogy míg Magyarországon az ember akkor szül gyereket, ha dolgozik, és fel tudja nevelni, Olaszországban akkor, ha nem dolgozik, és az otthonlétét valamivel igazolnia kell. Ha egy dolgozó nő gyereket szül, nagyon jó eséllyel nem kerül vissza a pozíciójába, sőt, még a munka közelébe sem.

- raccomandazione azaz protekció: nem is fűznék hozzá semmit. Az aranyat érő állami munkahelyeken (és itt nem kell minisztériumi vezető beosztásra gondolni, egy szimpla postai alkalmazott is ilyen) gyakorlatilag felmenőről lemenőre öröklődik a pozíció.

Superga.jpgEz nem a Mount Everest, hanem a Torino melletti Superga

Kivételnek számítok

És akkor jó nagy zárójel bezárva, én végül is találtam munkát, nem két meg három hónapra, nem munkaerő-közvetítőn keresztül, hanem közvetlenül a cégnél, de ez annyira ritka, hogy én tényleg kivételnek számítok.

Meglehetősen sokat nyomott a latba az a multi, ahol már Budapesten is dolgoztam, az ő farvizükön sikerült bekerülnöm a vérkeringésbe, egyrészt mert jól mutat az önéletrajzban, másrészt mert a jelenlegi munkahelyem legfontosabb ügyfele.

A munka pedig itt is olyan, mint otthon, beindítja a mókuskereket, hét közben az élet a lakás – óvoda - munkahely háromszög között zajlik. Egyelőre jól alakulnak a dolgok, és csak óvatosan kacsintgatok másfelé (nem mintha olyan sokfelé lehetne mostanában kacsintgatni). Az olaszos terhesgondozásról, szülésről, gyereknevelésről és az óvodáról külön könyvet lehetne írni, de ezt most átugrom.

Feleségek teljes függésben

Olaszországban rengeteg magyar él, 98%-uk nő, akik olaszhoz mentek feleségül, nagyobb részük otthon van a fent említett okok miatt. Innen üzenem minden Taljánföld felé kacsintgató magyar kislánynak, hogy akkor gyertek, ha nyertetek egy lottóötöst, ha esetleg a párotok nyert egy lottóötöst, vagy ha nem zavar benneteket, hogy nagy valószínűséggel életfogytiglani háztartásbeliségre ítéltettek ezzel a lépéssel.

Mindehhez vegyétek hozzá, hogy én egy alapvetően optimista, pozitív személy vagyok. Két lábbal a földön. Sok olyan kapcsolatot ismerek, ahol a feleség nem dolgozik, esetleg soha nem is dolgozott, ezáltal teljes függésben létezik a férjétől, egy idő után a férj életét kezdi élni, mert neki nem marad sajátja, ami miatt a férjre is rettenetes nyomás nehezedik.

Onnantól kezdve, hogy lett munkám, és ezzel saját életem, hátradőltem és élvezem, hogy Olaszországban vagyok. Mert Olaszországban élni jó. Akármerre indulunk, perceken belül valami gyönyörűbe botlunk, a Jóisten biztos jókedvében teremtette, nincs még egy ilyen változatos ország a világon.

Nem zártuk be az ajtót

Az olaszok már csak ezért is nagyon értenek a széphez. Ez nemcsak az öltözködésükben van jelen, hanem a kirakatokban, az éttermek megterített asztalaiban, de még az akármelyik hipermarket szépen rendezett polcaiban is.

Olaszországban enni jó, mert a legegyszerűbb szelet pizza is nyújthat valódi kulináris élményt. Olaszországban élni jó, mert ha eszedbe jut, hogy tengerpartra akarsz menni, kocsiba ülsz, és másfél óra alatt ott vagy. Akárhol is élsz. Na jó, van, aki két órát utazik.

Magyarországra már ritkábban járunk, de a gyereket továbbra is ebben a boldog multikuti szellemben nevelem, magyarul kéri a Hupikék Törpikéket és ugyanolyan szívesen eszik paprikás krumplit, mint polentát.

Az ajtót nem zártuk be magunk mögött teljesen, sőt. Tervben van, hogy egyszer tartósan visszatérünk, még ha az esetleg csak arra fog korlátozódni, hogy nyugdíjas éveinket a Balaton mellett éljük."

Akit érdekelnek olaszmamma további írásai, az látogasson el a blogjára!

A kommentelési szabályokról ide kattintva olvashatsz.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Olaszország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr775672528

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

talján sógor 2013.12.03. 18:02:54

@tucano: Köszönöm, hogy írtál, rengeteg új dolgot tudtam meg tőled. Én a tengerbe szórásról konkrétan nem hallottam, de logikusnak hangzik. A szennyező anyagok földbe temetéséről Pugliában pedig nemrég borította ki a bilit egy volt Camorra-tag:

bari.repubblica.it/cronaca/2013/11/02/news/i_verbali_del_pentito_schiavone_in_puglia_le_discariche_della_camorra-70072396/?ref=search

És ha már olasz gazdaság, akkor természetesen nem lehet kihagyni, hogy milyen méreteket ölt ott (is) a korrupció, a közpénzek kezelésével való visszaélések. A munkanélküliséget még a rengeteg illegális bevándorló is fokozza, naponta érkeznek a hajók Lampedusába és a déli kikötőkbe több száz szerencsétlennel, akiket az olasz állam képtelen "felszívni", Európa pedig nem nagyon hajlandó segíteni rajtuk, illetve ott sem tudnak rá sajnos megoldást. Az olasz-francia határon határőrök vannak és az ideiglenes okmányokkal rendelkezőket nem engedik be Franciaországba. Tudom, Európa minden országában gond a menekültkérdés, de Olaszországra - a földrajzi elhelyezkedése miatt - ez hatványozottan igaz. És hát a politikai bizonytalanságok még egy gazdaságnak sem tettek jót...
Különben imádom Olaszországot, de 25 éve, amikor egy pár évig ott éltem, szerintem élhetőbb volt, most nehezebb ott (is) boldogulni.

talján sógor 2013.12.03. 18:02:58

@mojoking77:
"Kantononkent mas es mas idopontban vannak az iskolai szunetek, meg veletlenul sincs szinkronizalva."
Direkt vannak más-más időpontban az iskolai szünetek. Gondolj a síszezonra: nem mindenkinek ugyanazon az egy héten kell megtámadni a szállásokat.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.12.03. 18:08:56

@Barátusz: Hehe dan(norveg?) akcentust mondtak multkor nekem. Akkor jo vagyok?

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.12.03. 18:15:40

@tucano: Nekem tízet mondott, nem tudom, költői túlzás volt-e, de azt is mondta, hogy a vállalkozó már szó szerint könyörgött a dolgozójának, hogy legyen már kedves dolgozni, ne a semmire fizesse ki a kétezer eurót...

Ami a szakszervezetet illeti, valahol középen lenne az optimális működés. Sem az nem normális, ami Olaszországban van, sem az a teljes súlytalanság, ami itthon.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.12.03. 18:20:48

OFF

Akkor most orommel prezentalnam nektek az eddigi legviccesebb (es meltatlanul ismeretlen) magyar tumblr oldalt! Tadamm! :)

geccodejoakecod.tumblr.com

Elore szolok hogy borzaszto addiktiv! :D En tegnap es ma delelott is szo szerint konnyes szemmel rohogtem rajta orakon at. :D

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.12.03. 18:26:38

"Az olaszos terhesgondozásról, szülésről, gyereknevelésről és az óvodáról külön könyvet lehetne írni, de ezt most átugrom."

Lehet, hogy ez sem csak engem érdekelne...

Az olasz általános és középiskolai oktatásról horror sztorikat mesél az olasztanárom, nem szívesen tenném ki ennek a kiskorúmat, az tuti...

Herr Géza 2013.12.03. 18:27:31

OFF. Jut eszembe: megjelent a Quimby új lemeze. Ezt ismeritek ? Nem kicsit aktuális....

www.youtube.com/watch?v=Y2Nkl7m1bCc
ON.

BTBTBT 2013.12.03. 18:34:46

@shakti_rom:
Nincs orosz akcentusom. :)
Az a vicc, hogy eppen a nem angolok vagy nem feher angolok mondjak, hogy kelet-europai akcentusom van. Ami igaz is.
A tosgyokeres angolok szerint szinte akcentus nelkul beszelek. (Ami szerintem nem igaz.)
Mondjuk a ruszki meg a francia nazalis akcentus az, amit azonnal felismerek.

@Mr. Long [expert .... szakerto]:
Akcentus alapjan voltam mar finn, nemet, osztrak (es nem ausztral!), orosz, lengyel, dan, szlovak is. Roman meg sosem.
Leginkabb a danon meg a finnen lepodtem meg.

Posh-nak lenni Manchesterben? Kesz vicc. :)
Del-Angliaban (kulonosen del-nyugaton) elnek a posh nepek.

montroyal ( CAN qc) 2013.12.03. 18:38:52

@zöldeketbeszélek: akkor Neked se trafik se italbolt se egy kis nyomorult polgarmesterseg...DDD

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.12.03. 18:40:43

@Barátusz: "Posh-nak lenni Manchesterben? Kesz vicc. :)" Na miert is? :D Nem ertem ezt a nagy ellentetet eszak-del kozt.

BTBTBT 2013.12.03. 18:46:06

@Mr. Long [expert .... szakerto]:
Nincs itt ellentet. Manchester (meg Liverpool es Birmingham is) egy munkasvaros. Ettol persze akadnak ott jomoduak is. De attol meg a munkasvaros.
Igen, Londonban is volt ipari forradalom meg kismillio gyar, de fovaroskent talan tobbet koltottek a kulturalis agazatra is. (Persze nem egy kozelmultbeli poszterina szerint, de az mas teszta.)

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.12.03. 18:50:08

@Barátusz: Melyik volt az a poszterina? Mostanaban volt egy csomo kulturalisan elszigetelt postzolo.

Hat jah, de azert probaljak magukat felozni, mivel mar messze mast jelent az iparvaros. Ellenben meglepodtem azokon a plakatokon, hogy azzal probaljak a cegeket idecsalogatni, hogy megerositettek az IT halozatot a varosban. Ellenben itt a Kellogs gyar, amit multkor fedeztem fel. Szoktam geocachingelni es ilyen hulyesegeket tudok meg altala...

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.12.03. 18:59:46

@Mr. Long [expert .... szakerto]: Lehet sokszor hasznalom az ellenben szot... Ellenben tetszik :D

BTBTBT 2013.12.03. 19:17:44

@Mr. Long [expert .... szakerto]:
"Mostanaban volt egy csomo kulturalisan elszigetelt postzolo." :)))
Multhet szerdan tortent az eset.

Persze, zarkoznak fel rendesen, es csalogatnak is. Birmingham is.
A Nestle meg Croydonban van. Igaz, Gatwick a kozpont.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.12.03. 19:46:57

Na szóval...

kepfeltoltes.hu/131203/2013-12-03_171939_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

Most pedig különleges napok jönnek ugyanis öt napig az Avataromon Shakti Rom törzskommentelőnk fizimiskája fog virítani.
Fantasztikus arc, fantasztikus arcszőrzet.
Külön felhívnám a figyelmet a hajszerkezetre ami mintegy idézőjelbe foglalja a kompozíciót.
Tudom, másféle szőrhöz szoktatok az avataromon de szőr szőr.
Végül is mindegyiket....
Eme markáns szőrkompozícióhoz fogadjátok szeretettel ezt a dalt.
Aki végig tudja hallgatni az garantáltan túlél egy atombomba robbanást az epicentrumában:)))))))))))))))))))))))))))))

www.youtube.com/watch?v=P85bzVmrzy8

A posztról.
Olaszország fantasztikus. A poszt jó.
Jól megfogalmazott, olvasmányos tényleg csak a hivatásos kötözködők tudnak belekötni.
Én akkor voltam ott mikor meghívott a Komatsu gyár meghívott tesztelni.
Észak Olaszországban el tudnám magamat képzelni.
Az olaszok életigenlő mentalitása utolérhetetlen.
Amikor este megtelnek az utcák a vendéglők és tényleg ÉLNEK az emberek.
Az olasz konyha is az elsők között van Európában.

BTBTBT 2013.12.03. 19:47:02

@Mr. Long [expert .... szakerto]:
Egyebkent mit talaltal mar a geocaching-gel? Es merre?

BTBTBT 2013.12.03. 19:54:27

@diggerdriver:
Most nem tudom megnezni a linkelt kepet, ugyhogy csak a sotet szorzetu pasi latszik az avataron.
Nem azt mondta shakti, hogy o a baloldali azon a kepen, oszes szakallal?

De elvetemult vagy ezzel a youtube-videoval! :DDD

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.03. 19:59:21

@diggerdriver: @Barátusz:
Emlékeim szerint is Barátusznak van igaza... de semmi gond digger, idegen pasik avatárját kitenni... az már valami! :D

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.03. 20:02:40

@Mr. Long [expert .... szakerto]:
"Mostanaban volt egy csomo kulturalisan elszigetelt postzolo."
- Ezt ilyen szépen még sosem láttam leírva ;)

@montroyal:
Megoldódtak a gondok? Jobb kedved van már?

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.12.03. 20:07:18

@diggerdriver: Ugyan már, én nem vagyok hivatásos, mégis mindenbe bele tudok kötni :). De egy olasz posztba azért sem fogok :))!

talján sógor 2013.12.03. 20:11:36

@zöldeketbeszélek: Szia, még fiatal koromban voltam pár évig Olaszországban, most Ausztriában élek.

tableno 2013.12.03. 20:12:39

@TheSeszti: nem jól tudod. Japánul a mobil neve keitai.

Ugyandehogy (törölt) 2013.12.03. 20:17:07

@diggerdriver: most hangosan röhögök :DDDDDDDDDDDDDDDDD

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.12.03. 20:30:19

@talján sógor: De ahogy látom, nem felejtetted el végleg a régi szép időket :)! És persze naprakész is vagy. Gondolom azért csak átruccantok időnként a csizmára most is?

morsels (törölt) 2013.12.03. 20:32:04

@diggerdriver:
A shakti a masik fazon a keprol, nem ez :-)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.12.03. 20:41:41

@Barátusz: @Kövérmadár: @morsels:
Ugyan már a kákán is csomót kerestek.
Én világéletemben jobb-bal kéz tévesztő voltam el lehet képzelni a honvédségnél alakizás közben ez milyen helyzeteket teremtett:))))))))))))))))))))
Különben is Shakti egy karakteres fazon gondoltam a képről hogy ő az:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

M. Péter 2013.12.03. 20:43:23

@Don Kartasch: AZ USA-ban szerintem nagyon tekintettek a hadiszállítókra, hogy segítenek hős fiaiknak megnyerni a háborút.

Latcho Rom 2013.12.03. 20:46:37

@Babette_: Nem latok itt avatarokat, a benga mohawkost tette fel az idiota??? :-))

Latcho Rom 2013.12.03. 20:47:36

@diggerdriver: Jobb vagy bal kezzel mutatok most egy ujjat? :-)

Latcho Rom 2013.12.03. 20:48:51

@Barátusz: Oda se bassz ha ruszkinak gondolnak, engem meg gorognek, reszben a vezeteknevem miatt is :-)

2013.12.03. 20:50:10

www.youtube.com/watch?v=_VCc_HZytKg

Végignéztem. 15 rész. Nem tudom hányan láttátok már.
Elgondolkodtató.

GretaBlanka 2013.12.03. 20:56:32

A poszt nagyon helytálló. Valóban nagy a munkanélküliség, tapasztalom. Anyaként, gyerekekkel meg pláne. Ha csak felvetem a gondolatot, hogy dolgozni szeretnék, olasz ismerőseink többsége elkerekedett szemekkel rámcsodálkozik, két gyermek mellett!? Hogy gondolom én ezt?! Úgy, hogy otthon egy egy éves, és 4 éves mellett munkába álltam. Nem volt választásom. Egy-két hónapig valóban élvezetes a háztartásbeliség, de utána... Szeretnék én is a talpamra állni, dolgozni, biztonságot érezni és hátradőlni... Itt olvastam a blogon valahol, valakitől (talán Norvégiából), hogy egy fizetésből elvagyunk, kettőből bátran tervezhetünk. Na ez az, ami még várat magára, mert az ország valóban gyönyörű, a mentalitás is pozitív és a válság valóban más, mint otthon.
A gyermeknevelés!? Valóban nem ugyanaz, mint nálunk, de nem mondanám, hogy rosszabb. Óvodai és iskolai tapasztalataim egyaránt vannak otthonról és Olaszországból. Itt igyekeztek elrémíteni azzal, hogy miért hoztuk ide a gyerekeket, mert nem tanulnak semmit. Ezt nem állítanám. Reggel 9-től 5-ig iskolában vannak, délelőtt és délután tartanak órákat és este még várja őket a plusz házifeladat... Az oviban rengeteg a kreatív foglalkozás, énekelnek, mesét olvasnak és néznek. De az otthoni oviban is nézett mesefilmet a kislányom...
Olasz barátaink fiai diplomások, sportolnak, több nyelven beszélnek (angol, spanyol) és roppant intelligensek. Itt sem feltétlenül az iskolázottság a mérvadó.
Persze vannak dolgok, amelyek nem igazán tetszenek, (pl. az oviban a gyerekek köpenyben, cipőben fekszenek le aludni, minimális időt, télen szinte semmit sem tartózkodnak az udvaron, és még sorolhatnám, az időnként feltörő idegenellenességről nem is beszélve) de mindezek ellenére szeretjük Olaszországot, csak most nehéz itt. Nem tudom, milyen volt a válság előtt, de még így válság idején, egy fizetésből is jobb itt hajszállal, mint otthon volt, sajnos.
Lehet nagyot álmodni, informálódni, de otthonról csak részben lehet felkészülni mindarra, ami itt vár az újonnan érkezettekre, negatív és pozitív értelemben egyaránt!

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.12.03. 20:59:24

@az igazi Trebitsch: Tiszta Robin Cook. De végignézem, az első rész érdekes volt.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.12.03. 21:00:13

@shakti_rom:
Jóvanna, fotosoppoltam rajtad egy kicsit.
Hidd el előnyödre változtál mint Cini a Playboy-ban:))))))))))))))))))))))))))))))))))
Köszönetet vár az ember aztán tessék az ujjait mutogatja:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
...és még a zene is jó amivel ajánlottalak
:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.03. 21:00:27

@Barátusz:
Nekem is azt mondták, hogy orosz akcentussal beszélem a svédet... ez van. Még mindig jobb, mintha szomáliai akcentussal beszélném, nem? :)

@shakti_rom:
Mutatsd mindkettővel, hogy el ne tévessze ;)

@diggerdriver:
Így igaz, teljesen lényegtelen apróság :D

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.03. 21:10:07

Azt a croissant-t szívesen lenyelmném a holnap reggeli kávémhoz... basszuskulcs!

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.12.03. 21:14:49

@Barátusz: Elsosorban Mo-n jatszottam, amerre jartam arra kerestem. Itt kint is voltam parszor ladazni.

@Kövérmadár: Orulok, hogy segithettem :D

montroyal ( CAN qc) 2013.12.03. 21:18:25

@Kövérmadár: koszi a kerdest .. ugy szep az elet ha zajlik... lehet 1-2 honapig egyedul leszek a munkaba de eddig birom le lassulunk ugy is az unnepek miatt ...

talján sógor 2013.12.03. 21:20:41

@zöldeketbeszélek:
Köszi :) Amikor idejöttünk, nem tudtam németül, ezért inkább az olasz híradót néztem, ez a szokásom azóta sem változott. Ma (5 év után) is naprakészebb vagyok Olaszországból, mint Ausztriából. Persze tucano-van nem vitatkozni akartam, csak hozzátenni. Remélem, ő is így vette.

M. Péter 2013.12.03. 21:22:02

@Barátusz: Greater Manchester déli részén vannak nagyon is posh helyek, pl. Hale, Bowdon. Észak-Cheshire egész Anglia leggazdagabb részei közé tartozik, ingatlanárakban, egy főre eső Rolls-Royce-ok számában és hasonló statisztikákban mindig nagyon jó helyen áll.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.12.03. 21:24:36

@Barátusz: OOOOO Baszdmeg!
Most olvastam el a mult szerdai bejegyzest... De jo, hogy csak reggel belepofaztam akkor es elmentem csapatepitesre. Nagyot kapott a csaj?

tucano 2013.12.03. 21:25:03

@talján sógor: nagyon szívesen, sőt :)
Bevándorlókkal az van, hogy míg egy fekát napi 5 euróért dolgoztattak a földeken, addig egy olasz napi 50 alatt nem megy el dolgozni, főleg fizikait. Amikor Berlu behozta, hogy az illegális bevándorlóság nem szabálysértés, hanem bűncselekmény, aznap minden bevándorló felpattant északra. Abban az évben a fákon rohadt meg az olajbogyó/szőlő. Északon meg brutál túlterhelés lett a munkaerőpiacon. Egyébk, érdekes módon nem csak az afrikai menekültekkel van a baj, hanem rengeteg fülöp-szigeteki érkezik és persze a csatlakozás óta a bulgárok+románok. Most is önkénteskedek fekete-afrikai bevándorlókat segítő alapítványnál (remélem Szt. Péter jóvá írja a számlán :), csak Máltára napi száz érkezik átlagban május eleje és október vége között, Lampedusára ugyanennyi. Mondjuk volt olyan is a 90-es években, hogy napi 20.000-en Albániából Bariba. Az olaszoknál volt tökjó rendszer az integrációra (mármint aki akart és nagyon sokan voltak ilyenek). Az ideiglenes tartózkodásihoz meg kellett csinálni egy heti5x4órás nyelvi+állampolgársági ismeretes kurzust 1 éven át, ami után le lehetett rakni különbözetivel az érettségit vagy lehetett menni szakmunkásképzőbe. Na, ezt is megszüntette Berlu, hogy a jó édes k. anyját. Mert drága. Inkább lefizette Kadhafit, hogy a parton lődözzenek a menekültekre.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.12.03. 21:26:55

@Kövérmadár: "Még mindig jobb, mintha szomáliai akcentussal beszélném, nem? :)" Lehet tobben megertenenek :DDD

tucano 2013.12.03. 21:28:45

@zöldeketbeszélek: az én fiam a haditengerészet általános iskolájában járta ki az első évet. Azóta ez a 11. általános iskolája és csak ez van olyan szinten, mint az. Nagyon aranyos tanárnéni, mindekire odafigyelt. Suli után teljesen ingyen és örömmel foglalkozott a kölökkel, imába foglaltuk a nevét :) Viszont többszáz kilométeres körzetben az volt az egyetlen normális általános, mi is csak úgy kerültünk be, hogy szemben laktunk vele és nem tudtak emiatt máshová irányítani, csak a fiam volt "civil leszármazott" az egész oskolában. Aztán volt az utcában egy középiskola, na ott robbantott egy elmebeteg pár éve :(

Mikó? 2013.12.03. 21:38:10

@mojoking77: Hát nem tudom,nem akartam vitát kezdeni ezzel, a mondandódnak amúgy se ez volt a lényege. De ha megnézed ezt a térképet, akkor itt is úgy néz ki, hogy Thun teljesen a német régióban van: en.wikipedia.org/wiki/File:Map_Languages_CH.png

Amúgy nekem meg egy barátom lakik ott, de ez nem lényeges ebből a szempontból. Na, de ha nem gond tényleg kérdezd már meg a kollégát, mert kiváncsi vagyok, hátha tényleg úgy van ahogy mondod.

Peace

Latcho Rom 2013.12.03. 21:52:06

@Babette_: Szégyelli a pofámat :-)

BTBTBT 2013.12.03. 21:58:40

@diggerdriver:
Mesélj egy kicsit ezekről az alakizással kapcsolatos helyzetekről. :)

@shakti_rom:
Nem érdekel, minek gondolnak. Jó ideje már az is lepereg rólam, amikor valaki, ahelyett, hogy megkérdezné: "Where are you from?", egyből azzal indít, hogy "Are you Polish?". :)
Az volt a kedvencem, amikor egy - egyébként jó szándékú, de - félművelt alak körbelőtte Mo.-ot, éppen csak azt nem mondta.

Egyébként faszán nézel ki azzal a tarajos hajjal. :)))

@Kövérmadár:
Jobb lenne, ha megtanulnád a szomáliai akcentust, mert ha így halad a svédek sorsa, szükséges lesz. Ráadásul a bőrödet is barnítani kell majd. Az iszlám felvételéről nem is beszélve. :)

@Mr. Long [expert .... szakerto]:
Érdekes lehet. Nem volt soha semmi gondod?
Csak mert olvastam furcsa dolgokról, balesetekről, ilyesmikről.

Arra nem nagyon tudok mit reagálni, amit a poszterina leírt. De hát ő a "szakértő", na. Hogy jövök én ahhoz, hogy ellentmondjak egy 24 évesnek? :)

@M. Péter:
Oké. Ennyi erővel mondhatjuk, hogy Greater Londonban is vannak posh helyek, nem? Meg egy csomó retek vidék is. Akárcsak Manchesterben.
Dél-Anglia továbbra is a leggazdagabb régiónak számít.

Nem vagyok az a nagy linkelgetős, de erre azért ráleltem -

www.lovemoney.com/news/property-and-mortgages/house-prices/21008/the-top-10-richest-towns

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.03. 22:21:10

@montroyal:
Legalább te keresed a pénzt, nem? :)
Hívd meg zopilote-t, hátha átugrik hozzád bedolgozni... :)

@Mr. Long [expert .... szakerto]:
Nem hiszem :)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.03. 22:21:59

@Barátusz:
Ezek nem reális félelmek az én életemben... :)

Latcho Rom 2013.12.03. 22:34:28

@diggerdriver: na ezt a hanyadek kettost, jesszasz. Nem ezt a bajgunart akarjak lesittelni?

montroyal ( CAN qc) 2013.12.03. 23:12:26

@Kövérmadár: elfocizta a térdét a melosom de munka nem sok van unnepek elott ... nem hogy enyem lesz a penz inkabb kevesebbet kell beletennem a megtakaritottbol ... de az is jo ..

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.12.03. 23:16:43

@M. Péter: "AZ USA-ban szerintem nagyon tekintettek a hadiszállítókra, hogy segítenek hős fiaiknak megnyerni a háborút."

Amilyen furan gondolkodnak arrafele a haborukkal kapcsolatban, ez valoszinuleg igy van sajnos...

montroyal ( CAN qc) 2013.12.03. 23:36:21

na jo hir .. a kozepmezonybe van MO a korrupcio tekinteteben .. vannak rosszabbak is ... hihetetlen...

cpi.transparency.org/cpi2013/results/

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2013.12.03. 23:49:53

@Mr. Long [expert .... szakerto]: Hallottam már olyat, hogy austrocell...de nem tudom, mire mondták.Dzsip, mint általános terepjáró autó?

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.12.04. 00:26:31

MIvel ma meg nem kerult elo a magyarsagtudat, ime:
"II. Rákóczi Ferenc nagyfejedelmünket az osztrákok azért küldték Párizsba, hogy ott a magyarságtudatot kisgyerek korában kiverjék belőle. Azért végezte el a Prágai egyetemet, hogy még egy lökettel kimossák az agyát. Az agyát bárkinek kimoshatják, de a lelkét és a génjeit nem. Sajnos igaz, hogy ennek a szerencsétlen fiatalságnak egy része úgy él, ahogy látjuk, de génjeiben mindegyikük ott hordozza a magyarságtudatot. Ez elő fog jönni a génekből és ez lesz a kulcs a valós változáshoz. Ma Magyarországon - egyedülállóan a világban - az erkölcs lázadását éljük. Én ezért vagyok bizakodó."
Aki megmondja honnan van kap egy dicseretet.

BTBTBT 2013.12.04. 00:30:52

@Mr. Long [expert .... szakerto]:
Jobb klikk, aztán még egy a "search Google for "II. Rákóczi Ferenc nagyfejedelmünket az osztrákok"-ra, és máris megvan a találat.
Asszony csajos bulin van, hogy ilyesmit olvasgatsz? :)

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.12.04. 00:32:54

@Barátusz: Asszony hetkozben Notttinghamben lakik karacsonyig... :(
Most neztem meg az Abraham Lincoln the Vampire Hunter filmet. Kell a levezetes :D

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.12.04. 00:33:50

@Barátusz: Index forumon olvastam, nem a barikad oldalan!

BTBTBT 2013.12.04. 00:37:37

@Mr. Long [expert .... szakerto]:
Hogyhogy? Bentlakásos a munkahelyén?

Én meg a közepes 2. szezon meg némi fejvakargatás után adtam még egy esélyt a "Breaking Bad"-nek, de a 3. évad 1. epizódja is gyengén muzsikált, úgyhogy végleg hagyom a fenébe.
Jövőhéten meg már úgyis jön a moziba "A hobbit".

Hát persze, hogy nem a barikádon olvastad. :)))

blackhairlady 2013.12.04. 03:22:19

@Bebbi: kleenex a papirzsepi az usaban
Domestos is ilyen szerintem

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.04. 06:23:58

@Mr. Long [expert .... szakerto]:
De azert ezt ugye nem hiszi el senki? Kezdek aggodni! :)

@Barátusz:
Miutan Long vampiros filmet nezett, inkabb zardaba vonult ;)

@montroyal:
Tessek ontozni kicsit a muhely elotti utcat, hatha hozzad vandorol a karacsonyi ajandek.
Nalatok is kell minimum adot fizetni, mint Mo-n?

kutya vacsorája 2013.12.04. 07:52:26

@Mr. Long [expert .... szakerto]: nagyjából. illetve erre: leonel messi: focizni képtelenség, nehogy focizz, el se kezdj. én mondjuk pont tudok. vagy: soros györgy: a befektetések kockázatos, varrd a pénzed dunyhába.
szóval még igaz is lehet, de önhittséget sugall erre cikk tanulságát alapozni.

kutya vacsorája 2013.12.04. 07:55:19

@mojoking77: ez a hölgy konkrétan fehérmenűmodell-operaénekes lenne, ha ő lenne te. vagyis más stlusban kellene okosítania, ez a ne is álmondj róla! odabentről nekem nem rokonszenves, ez van.

Evain 2013.12.04. 08:32:44

@geegee: A savas tehénen. :D Ott van a linkben a forrás. :D

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.12.04. 08:40:29

@Kövérmadár: En balga beleolvastam az "Aki teheti hagyja el Magyarorszagot" forumbe. Mar azt sem tudom hogy talaltam ra.

@Barátusz: Nem, csak ketora vonatut van a ket varos kozt. :) Vasarnap este utazik oda, pentek delutan jon vissza. De mar csak ket het, plusz amiebbol visszavan es befejezodik az osztondija, igy majd kezdodik itt a munkakereses.
Mar varom en is a Hobbitot, remelem talalok itt mozit ahol van hozza felirat is :D vagy marad a magyar mozizas az unnepek alatt.

BTBTBT 2013.12.04. 09:39:05

@Mr. Long [expert .... szakerto]:
Vigyazz, nehogy a Robin Hood lecsapja a kezedrol az asszonyt. :)
A sztorit ismered, ugyhogy felirat nelkul is siman meg tudod nezni a Hobbitot. Amikor kijon DVD/n, teszel ra azt is.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.12.04. 11:45:06

@Barátusz: Igazabol nem olvastam meg a konyvet, igy nagyjabol kapisgalom csak. de megprobalom, vegulis annyira az elsoben sem voltak komplikalt parbeszedek, hogy ne lehessen kitalalni. :) Meg ezekben az adaptaciokban inkabb a latvany a lenyeg!

BTBTBT 2013.12.04. 11:56:01

@Mr. Long [expert .... szakerto]:
Na, latod! Ugyhogy felejtsd el a feliratos valtozatot. :)

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.12.04. 12:15:54

@Barátusz: De, mert epp egy kollegamat kellett referalnom (vagy mit) egy cegnek. Kulonben egy perc sem lett volna :D Most neztem lehet meg kapni 13 Decre este fel kilencre es csak £6.80ba kerul.

BTBTBT 2013.12.04. 12:19:02

@Mr. Long [expert .... szakerto]:
Lehet kapni, vagy mar meg is vetted?
Nekem mar van a 13-i elso eloadasok egyikere. Igaz, kicsivel tobbert, mint amit emlitettel.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.12.04. 12:25:06

@Barátusz: Aznap lesz a karacsonyi party, eselytelen, hogy vegiguljek 160 percet annyi sor utan :D Majd kovetkezo heten, mintegy elo karacsonyi ajandek magamnak.

BTBTBT 2013.12.04. 12:27:10

@Mr. Long [expert .... szakerto]:
Nem korai egy kicsit a 13-a karacsonyi partinak?
En majd nemi ajandekvasarlassal is egybekotom a mozizos napot. Vegulis pentek, 13.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.12.04. 12:47:50

@Barátusz: En akor dobbentem le, hogy itt ez mekkora biznisz, amikor mar juliusban a legnagyobb ettermek mar reklamoztak a foglalhatosagukat karacsonyra...
Lehet, hogy korai, de ez van :D Utana heten pl csak hetfo-kedden dolgozok, mert a masik harom napon kepzesen leszek. Meg sokan mar akkor elmennek szabira.

2013.12.04. 13:38:30

@diggerdriver: 'öt napig az Avataromon Shakti Rom törzskommentelőnk fizimiskája fog virítani'

Vegre egy helyes pasi. Koszi, Digger.

BTBTBT 2013.12.04. 13:39:07

@Mr. Long [expert .... szakerto]:
Az egy dolog, hogy nyaron reklamozzak a foglalhatosagot, de jegyet legfeljebb 4-5 hettel a bemutato elott lehet venni.
A rohej, hogy tavaly 5 hettel az 1. Hobbit elott mar a Cineworld jegypenztaranal kaphato volt, es tudtak a formatumot (mivelhogy ez volt az 1. HFR-es film) meg a pontos kezdeseket - de iden ugyanebben az idoben meg csak online lehetett jegyet rendelni, a moziban meg lovesuk sem volt az egeszrol. A menedzsernek sem, mert vele is beszeltem.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.12.04. 14:31:23

@Barátusz: A karacsnyi bulira gondoltam a foglalhatosaggal.
Mi az a HFR-es film? High Frame Rate?

mojoking77 2013.12.04. 14:37:43

@kutya vacsorája: Lehet jobban hangzana az "iszonyat szerencses voltam, plusz volt hatszelem, igy sikerult munkat kapni, de messze nem ez az altalanos", de a lenyeg attol meg lenyeg marad. En ugy latom, inkabb arra probalja felkesziteni a magyarorszagi holgyeket, hogy ne nagyon eljek bele magukat, hogy kilepnek otthon a TESCO-tol, elmennek Olaszorszagba, es ket het mulva mar egy irodaban fognak dolgozni, mint allando munkaero.... Ez pedig, meg ha nem is szep, de mindenkep segitseg az otthoniaknak..

BTBTBT 2013.12.04. 14:40:53

@Mr. Long [expert .... szakerto]:
Bocs, azt hittem, hogy a filmre.
Igen, a HFR azt jelenti.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2013.12.04. 16:11:34

@Evain: Ja igen. De nagy marha vagyok...pedig azért idáig el szoktam jutni... :-))

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.12.04. 18:21:16

@tucano: Hűha, én 'csak' négy különböző általános iskolába jártam és így sem tudtam igazi barátságokat kiépíteni. Nem irigylem a fiadat...neki is voltak nehézségei, gondolom.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.12.04. 18:24:22

@GretaBlanka: Én úgy tudom, hogy az olasz általános iskolások rémesen leterheltek, a középiskolában ez csak fokozódik, az érettségi egy horror, 15 tárgyból, a diákok holtra váltan seggelnek előtte hetekig, semmi ballagás, tanároknak éneklés, örülnek, hogy élnek. Utána az egyetem már felüdülés...

Kellemes Zérókomponista (törölt) 2013.12.05. 13:49:34

Kiváló lényegmegragadás, értelmesen való összeszedettség, manna szemeimnek e poszt.

DieNanny CH 2013.12.06. 17:19:18

@mojoking77:

Tudom, már 3 napja írtad, de azért vannak kantononként máskor a szünetek, hogy a hotelek, panziók egyenletesen legyenek leterhelve. Vagy síszünetekkor a sípályák. Gondolj bele, ha február első hetében mindenki síszüneten van... Gombostűt nem lehetne leejteni.
Amúgy hasonlóan van Ausztriában is megoldva. Én nagyon praktikusnak tartom.

DieNanny CH 2013.12.06. 17:22:41

@talján sógor:

Jajj, elsiettem a válaszadást... Megelőztél.

mojoking77 2013.12.07. 19:58:58

@DieNanny: Ebben is van racio, epp csak kollegam kap idegbajt tole, mert valamilyen oknal fogva, az idossebb kissracot egy masik iskolaba kellett beiratni egy masik varosban, ami mar egy masik kanton resze. Azota a karacsonyt kiveve nem nagyon tudnak egyut elmenni sehova, mert vagy az egyiknek, vagy a masiknak van szunet epp....

blasiusii 2013.12.13. 07:32:12

Üdítő volt egy ilyen aktív anyuka írását olvasni! ...Ő is megírta azt a sztereotípiát, hogy sok magyar nő megy ki Olaszo.-ba, valószínűleg örök háziasszonynak, de tegyük hozzá, általában ezeknek a nőknek ez teljesen elég is. Én sem megyek Svédországba csak azért, mert szép és gazdag szőke nők vannak ott meg szép havas táj. Ha valaki karriert akar, annak nem ezek a prioritásai. Az utóbbi pár évben évente többször is megfordultam Olaszországban, hát, láttam pár magyar milf-csoportot, akik "pasifogóba" mentek :D (De mint írtam, nekik nem is kell más.)

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása