oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2013. szeptember 29. 06:44,  A wannabe emigránsok, avagy elküldtek a búsba 383 komment

2013. szeptember 29. 06:44 Határátkelő

A wannabe emigránsok, avagy elküldtek a búsba

Ma három blogbejegyzést ajánlok a figyelmetekbe. Az első a Jobbegyenes blog már címében is sokatmondó posztja a „wannabe emigránsokról", melyben nem túl kedvesen próbálják meg tipizálni a határátkelőket. (Egyébként tableno lőtte és ajánlotta tegnap.) A másik Bandirepublic posztja arról, milyen is egy állásinterjú egy multinál, míg a harmadikban megismerkedhetünk az ampalayával. Lássuk!

blog billentyűzet_3.jpg

Kezdjük is a Jobbegyenes írásával, amit tulajdonképpen teljes egészében is idemásolhatnék, annyira klasszikus példája a határátkelők elleni uszításnak (próbáltam visszafogottabb kifejezést keresni, de még a hangulatkeltés is kevésnek tűnt), így aztán csak pár jellemző részletet ragadok ki.

„Aki nem külföldre kényszerült, nem is ment, egyenesen menetelt. Diadalban. Végre megvalósult a késő kamaszkor óda dédelgetett vágy: itt hagyni ezt a mucsai paraszt országot, és elmenni naaagy betűs Nyugatra. Mert ebben a szarfészekben, ugye nem lehet élni.

A wannabe emigráns kritikus ember. Kritikus a többi embertársával és a hazájával szemben, de - kitalálhatják - magával szemben a legkevésbé sem. (...)

Miután kijutott az ígéret londoni/ausztrál/amerikai földjére, számtalan fórumon elmondja, hogy mi a kádári nosztalgiában ragadt langyos levesben dagonyázó ingyenélő bölcsészek országa vagyunk, de sohasem teszi fel magának a kérdést, vajon miért nem volt szükség itthon a munkájára. Két 12 órás műszakban lehúzott mosogatás után, a másfél négyzetméteres kelet londoni ágybérletéből élvezettel szidja a sok otthonrekedt szerencsétlent. Akik még mindig azt hiszik, hogy „abban" (véletlenül sem „ebben", hiszen ő már csak így kívülállóként nyilatkozik a hazájáról) az elbaszott országban még el lehet érni valamit. Ő már rég túltette magát ezeken az illúziókon, és igenis, sikeres ember. Illetve, biztosan az lesz, mert ő szorgalmas, intelligens, kiemelkedik a siralmas, tahó magyar átlagból. Diadalittasan jelentgeti haza a fészbúkon hogy már össze is spórolt 50 fontot a múlt hónapban. (...)

A wannabe emigráns egy másik típusa- legalábbis netes kommentjeinek tanulsága szerint - sikeres vállalkozó, kutató, magasan képzett mérnök, jogász, közgazdász, aki a City-ben hasznos tagja egy prosperáló, jól működő társadalomnak. Az ő agyában a fentebb elemzett szoftver 2.0-ás verziója fut, hiszen ő értelmiségi. Ő már szélesebb spektrumban, a gazdasági-és közélet számos területét átfogó látókörrel köpködi egykori hazáját. Egy pint Guinness legurítása alatt akár több tucat érvet is elő tud hozni, miért lett elege Magyarországból. Ezek között különösebb logikai összefüggést kár lenne keresnünk, az se baj, ha egymásnak homlokegyenest ellentmondanak. Úgyis úgy szar az egész, ahogy van, nem? (...)

A wannabe kivándorló amellett, hogy nem érti miért maradt még egyáltalán élő ember, ebben a korrupt, ostoba, lusta és sikertelen országban, szemrebbenés nélkül hagyja itthon a nyugdíjas szüleit is. Ő az, aki még véletlenül sem gondolja át, amíg ő „sikeres", a szüleit már az itthon maradt korrupt, ingyenélő, sikertelen ország tartja el. Mert ő lelépett, hogy finanszírozza a brit, vagy amerikai nyuggerek 200 rugós nyugdíját."

No, hát idézgethetnék még, de minek, így is felidegesítettem magam rajta (már megint), de ha valakinek ennyi nem lenne elég, egészen nyugodtan kattintson és olvassa el a teljes posztot, és ha tart még az idegrendszere, olvasson bele a kommentekbe is!

Munkakeresés és a multik

De lépjünk tovább, mert Bandirepublic egy érdekes (és hosszú) bejegyzést írt a munkakeresésről és a multis felvételikről, nem sok illúziót hagyva a folyamat emberségességéről (no nem mintha sok illúziónk lett volna...).

„Már az elején sokkal durvább megaláztatások érnek, mint hogy anno megnézték, egészséges-e Izaura fogsora. Egy esetleges sikeres felvételi procedúra után lazán elküldenek orvosi alkalmassági vizsgálatra, ahol szemrebbenés nélkül végeznek rajtad drogtesztet például. Sok amerikai cégnél még azt is csekkolják, hogy dohányzol-e, hiszen bemondásra nem hiszik el, ráadásul az sem számít, ha kibírod a munkaidőt cigi nélkül. (...)

Kell egy szép és jó önéletrajz. ez elég kényes téma, mert például, ha pályakezdő vagy, akkor nem sok olyat tudsz felvillantani, ami megkülönböztetne téged a másik 140 jelentkezőtől. A személyzeti osztályon kb. 20 másodperc alatt eldöntik, hogy a cv-d repül-e a kukába vagy még újra rápillantanak később.

Kamuzni viszont nem érdemes, mert nekem már volt olyan élményben részem, hogy 8-9 évre visszamenőleg felkeresték a korábbi munkáltatóimat és ellenőrizték, hogy tényleg ott dolgoztam-e. Ez akkor bír nagyon kellemetlen lenni, ha vannak lyukak a korábbi állásaid közt, amiket próbáltál a tól-ig meghosszabbításával kitölteni. Ilyenkor érdemes egy nyelvkurzust vagy egy földkörüli utazást bemesélned inkább. (...)

Ha mostanában nézegettél álláshirdetéseket, akkor biztosan szembetűnő volt, hogy a cégek egyre irreálisabb elvárásokat támasztanak a jelentkezőkkel szemben. Nem igazán tudom, hogy azért keresnek-e mindenhová superman-eket, mert tényleg arra van szükségük, már csak ők képesek kivakarni őket a szarból, vagy annyira sok a jelentkező, hogy így próbálják kiszűrni a józanul gondolkodni képes munkavállalókat.

Ha a multihalandzsát hétköznapi nyelvre fordítom, akkor egy mai toborzó szöveg így néz ki: A világ legdurvább, legkomolyabb cége vagyunk, úgyhogy jó, ha már az elején beszerényedsz! Az igaz, hogy az elmúlt 5 évben vállalatunk folyamatosan veszít a piaci részesedéséből, de most, hogy kirúgtunk minden értelmes embert, aki még magától nem hagyta el eddig a süllyedő hajót; na most keresünk egy szerencsétlen munkanélküli balfaszt, aki majd 2 ember munkáját is elvégzi sokkal kevesebb pénzért, mint korábban bárki.

Legyen legalább 5 év szakmai tapasztalatod egy még nálunk is jobb cégnél, de ne legyél túl jó, mert akkor itt hónapokon belül veszed a sátorfádat, és itt hagysz minket a szarban.

A fizetésed versenyképes, ami azt jelenti, hogy a többi hasonló céggel kartelezünk, ezért kb. mindenhol ennyit kapsz.

A legfontosabb, hogy legyél nagyon innovatív és kreatív, gondolkozz szabadon, csak nehogy elhidd, hogy az ötleteidből bármit is megvalósítunk! Ez inkább csak egy ilyen pr szöveg, egy vízió, amit a felsővezetés megálmodott. A lényeg, hogy ne problémázz, csak csináld, amit a középszerű főnökség mond és ne rinyálj, ne okoskodj!"

Ez persze csak egy ízelítő volt Bandirepublic posztjából, melyet teljes egészében itt olvashatsz el!

A titokzatos ampalaya

Végezetül lazításképp hadd mutassam be nektek (Jimbohumeister segítségével) az ampalayát. Mielőtt kiderülne, mi is ez, elárulom, azért is szeretem az egzotikus országokból blogolók írásait, mert rengeteg olyan dologgal ismerkedhetem meg, amivel egyébként esélyem sem lenne. Na, ilyen például az ampalaya.

ampalaya_belezve.jpgNa, ő az, igaz, már belezve - a képet Jimbohumeister készítette, én meg kölcsönvettem

„Első ránézésre egy rücskös uborkának néz ki. Másodikra is. Állítólag nagyon egészséges, de minden zöldségre, gyümölcsre ezt mondják - mindegyik rekordja valaminek, amiért feltétlen fogyasztani kell. Az ampalayának állítólag a cukorbetegség elleni küzdelemben - talán a kettes típusával szemben, de ezzel lehet, hogy nagy hülyeséget írtam - vesszük igen jó hasznát, még kapszulát is készítenek belőle. Ízre nagyon keserű, de ha sós vízzel mosod meg akkor valamivel kellemesebb. Főleg tojással szokták enni, rántottához hozzáadva."

Hát így. További képekért, no meg egy jó kis monszunért feltétlenül kattintsatok a 90 millió fülöpke blogra!

A kommentelési szabályokról ide kattintva olvashatsz.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: blogajánló Magyarország Fülöp-szigetek

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr885538672

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

DieNanny CH 2013.09.29. 21:25:37

@Chang Yai:

Találtam egy táblázatot, az én bruttóm most 149ezer lenne. HA figyelembe vennék a 7 éves óvodai munkámat. Mert egy kezdő diplomás 122ezret kap.

nyuszigonosz 2013.09.29. 21:26:11

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: Igen, én tudom, hogy az ugyanaz, de itt a kiejtést magyar szempontból írtam.

vazzup 2013.09.29. 21:26:59

@sodalisO: hát igen, Frankfurtban kicsit másképpen történt volna mindez. :D

régebb óta vagyok Subban mint te 2013.09.29. 21:30:46

@Mr. Long:
Nem ki. Vissza. Látogatóba.

------------------------------------------------------------------------------------------------
Ez egy visszatartott, cenzúrázott (aka ellenőrzött) hozzászólás, íródott 2013.09.29 20:16
Magyarország

régebb óta vagyok Subban mint te 2013.09.29. 21:30:46

@DieNanny:
"Szerintem azért eszünk kevesebb sertéshúst, mert megtanultuk, hogy nem igazán egészséges."
:)))))))))))))))
Az összes húsfogyasztás is a hetvenes évek szintjén van. És nem az egészséges életmód mánia miatt. Mert akkor a dohányzás és alkoholfogyasztás is csökkenne.
Oda jutottunk, hogy már enni sincs nagyon miből.

------------------------------------------------------------------------------------------------
Ez egy visszatartott, cenzúrázott (aka ellenőrzött) hozzászólás, íródott 2013.09.29 20:50
Magyarország

régebb óta vagyok Subban mint te 2013.09.29. 21:30:46

@cicalany76 (die Schnäpplijägerin):

4000 CHF az akkor is lényegesen több, mint a magyarországi Lidl-ekben a fizetés.
És akkor elgondolkozik az ember, hogy is van ez. Az árak itt is ott is kb. azonosak (ott éppen 1,49 CHF a Camembert, itt 399Ft), ránézésre a forgalom se kisebb Magyarországon, és többen sem dolgoznak egy boltban.

------------------------------------------------------------------------------------------------
Ez egy visszatartott, cenzúrázott (aka ellenőrzött) hozzászólás, íródott 2013.09.29 21:13
Magyarország

cristallo 2013.09.29. 21:31:54

Édes istenkém elolvastam az ampalaya leírását izé nyelven az utolsó betűig. Pont olyan ez a szöveg, mintha beragadt volna a klavin az a, a bé, a pé és az en betű. Illetve lehet, hogy abban az izé nyelvben csak ez a négy betű létezik. És most már tudom, hogy az ampalaya olyan mint az impala, csak zöld és nincs lába.

cristallo 2013.09.29. 21:38:53

@diggerdriver: de jól megmondta: egyik párt a másik, na!
Sztem akár politikusnak is elmehetne ez a jóember: egyetlen kérdésre sem sikerült értelmes választ adnia.

puhacica 2013.09.29. 21:39:50

@diggerdriver: jo nagy ajandek, az mar egyszer biztifix. :)

2013.09.29. 21:42:45

@morsels: "Nem lehetne az, hogy ha minket erdekel, akkor elmegyunk a nol.hu-ra?"

Nem. Arról volt szó a minap hogy bárki jöhet, bármilyen mondanivalóval és stilussal - sőt minderre igény van. :)

2013.09.29. 21:42:59

@diggerdriver: megneztem. Nem tudnam osszefoglalni, hogy mit mondott a valasztopolgar.
Digger, miert van videken minden hazon lehuzott redony nappal (hatterbol jutott eszembe a youtuberol)? Ugy nez ki, mintha az utca feloli ablakok mindig le lennenek redonyozve. Ha az eletben nem huzza fel a redonyt, akkor minek terveznek az utca fele ablakot?

M. Péter 2013.09.29. 21:43:22

@Saman: Fentebb azt írtad, hogy a bér 1/3-a 10 évvel ezelőttinek, ezt magyarázzad, ne a sertéshúsfogyasztás alakulását.

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2013.09.29. 21:44:40

@rezsoatya: El vagy varázsolva ? Csak nem ? te is ? Egy erdei elf ?? :-DD

cristallo 2013.09.29. 21:51:09

@charlieharper: mert szabványházak és az ötven évvel ezelőtt készült terv prototípusra valaki rárajzolta.:)
Van egy norvég ismerősöm, nemrég panaszkodott, hogy itt nálunk milyen sokan használnak függönyt a norvégokhoz képest. Mindjárt mondtam neki, hogy nézzen el egyszer Mo-ra, majd rájön, hogy a függöny-redőny kombóban micsoda lehetőségek rejlenek:)

vazzup 2013.09.29. 21:54:52

@charlieharper: "Nem tudnam osszefoglalni, hogy mit mondott a valasztopolgar."

Én igen. Azt, hogy "őőőőő, legyen valahogy".

2013.09.29. 21:55:46

@cristallo: akkor a magyarorszagi videk a redony business Kanaanja

Dragonlady (Bp, Hun) 2013.09.29. 21:57:40

Digger wazz te megátkoztál engem azzal a fingós névvel? :-D
nagyon röhögök.
valamitől kiakadt a gyomrom az elmúlt 12 órában, aztán így jártam, mászkálok a vécére.
légyszi szedd le rólam az átkot, mindjárt megyek nyaralni, és az ablak mellé foglaltam helyet a repülőn :-D

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.09.29. 22:02:46

@charlieharper:
Ha megnézed a régi 60-as 70-es évekbeli lakásállományt akkor 10x10-es sátortetős egyenkaptafára húzott házakból áll a lakásállomány.
A többség úgynevezett típusterv alapján épült. Fiilérekért meg lehetzett venni a tervdokumentációt aztán a rokonság, haveri kör úgynevezett kalákában felépítette a házat.
Ezek a házak úgy épültek hogy két szoba az utcára nézett középen egy folyosó a telek felé konyha fürdőszoba.
A tájoláson nem lehetett változtatni.
Ugye a nagy melegben úgy védekeztek a szobák felmelegedése ellen hogy lehúzták a redőnyöket. Ha mondjuk csak délelőtt sütött be a nap akkor sem húzták fel délután a redőnyt mert minek. A szobában napközben senki nem tartózkodott azokban a házakban az emberek leélték az életüket a konyhában. Este meg úgyis le kellett volna húzni megint. A szellőzés ritkára eresztett vagy alul kitolt redőnnyel is meg lehetett oldani.
Akkoriban ez volt a trend. Később jött be a nappali divatja még később az amerikai konyháé.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.09.29. 22:03:32

@Mr. Long: Ohhh, hat hallod, nekunk lengyeleknel van az IT help desk. Mindig egy srac szokott segiteni nekem, mar ilyen buddy-zos viccmeselos pacsiviszonyban voltunk (belso chat-en keresztul) amikor egyszer jofejsegbol beirtam neki valami poenra hogy "Polak, Węgier, dwa bratanki, i do szabli, i do szklanki." (Lengyel magyar, ket jo barat, egyutt harcol s issza borat).

Nah most vagy valamit felreutottem a billentyuzeten es elkuldtem az anyjaba lengyelul vagy szivbol utalja a magyarokat es csak akkor tudta meg hogy az vagyok, de azota olyan formalis szintekre tolta vissza a beszelgeteseinkent mintha II. Erzsebettel egyeztetnem le hivatalos irott levelben a kovetkezo 5 orai teazasunkat. :D

cristallo 2013.09.29. 22:04:51

@charlieharper: bizonyos szempontból igen, csak az a baj, hogy mivel a ház építésekor rögtön leengedik a redőnyt (de csak résnyire, hogy azèrt a lyukakon lássuk, hogy mi történik az utcában) és utána csak minden ötödik szökőévben húzzák fel, a nyomorult nem bír elromlani, így se javítani, se cserélni nem kell. Már nem is akkora biznisz, nemde?:)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.09.29. 22:07:55

@charlieharper:
Akkoriban faredőnyők voltak, az ablak felett hatalmas redőnytokkal.
A redőnytok volt a lakás hőháztartásának a leggyengébb pontja.
Csak úgy süvített be rajta a szél.
A falak B30-as téglából voltak, a mai hőátbocsátási tényezőhöz képest jóval gyengébb szinten.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.09.29. 22:10:55

@cristallo:
Redőnyügynökök járták az utcákat és próbálták rábeszélni az emberekei új redőnyökre.

cristallo 2013.09.29. 22:11:19

@diggerdriver: de a szellőzésnek köszönhetően nem is voltak penészesek a házak..:)

2013.09.29. 22:12:02

@cristallo: ertem. Engem a vilagbol ki lehetne kergetni a redonnyel, de kinek mi tetszik ugye...

@diggerdriver: nem lehet ablakokat cserelni + styrofoam szigeteles? Nem kell akkor a csukott redony es az ablak is ertelmet kap. Kanadaban a -30-ban siman birta a nem tegla (!) hazunk. Volt meg a szigeteloanyag, amit csak pink panthernek hivtuk. @morsels: hogy hivjak a pink pantheres szigeteloanyagot szaknyelven?

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.09.29. 22:17:22

@diggerdriver: hogy allsz a darukkal (a gepre gondolok)? vasarnaponkent meg a bbc-n a The Crane Gang. Nagy gepek emelgetnek nagy mindenfelet.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.09.29. 22:24:33

Mindent lehet és később a fűtésköltségek növekedésének hatására meg is tették sokan de Magyarországon ezek a dolgok nem tetszés és nem tetszés függvényei.
Van rá pénz vagy nincs rá pénz.
Amikor azok a házak épültek ismeretlen volt a hőszigetelés.
Később ez kényszerré vált és sokan kivülről beburkolták a házukat hungarocellel.
Ez a folyamat a mai napig tart.

@cristallo: A penészedés oka a hőhidak vagyis ha egy háznak van egy viszonylag jó hőszigetelése de a koszorú és az áthidalók nincsenek leszigetelve.
Mivel a B30-as falnak a hőszigetelése hasonló koszorú és áthidalókhoz vagyis hasonló szar így nem keletkeztek hőhidak.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.09.29. 22:26:20

@cristallo:
Ez errefelé nem túl nagy divat.
Redőnyt nem ismerik. Reluxa van és függöny. Nehéz volt megszokni, mert Mo-n redőnyünk volt és azt preferáltuk.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.09.29. 22:33:45

@Mr. Long: Nagyon szeretem a darukat és hihetetlen sokféle érdekes darut láttam itt. Ha érdekel akkor mondok néhány érdekes dolgot toronydarukról.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.09.29. 22:35:53

Ez a jobbegyenes blog valami eszméletlen. Olyan arcot találtam, hogy soha többé nem kell füvet vagy alkoholt vennem, annyit röhögtem az este folyamán :D

Igazi kis mókamester :D

cristallo 2013.09.29. 22:36:43

@diggerdriver: tudom, hosszú időt sikerült lehúznom az építőiparban, azt hiszem, amit a falak vizesedéséről, a penészesedésről, hőhidakról tudni lehet, azt volt szerencsém megismerni. :)
A fentiekhez még annyit, hogy a csúcsot ezeknél a házaknál a parapetes konvektorok beszerelése jelentette, amivel az egyébként is hideg házakat nem sikerült felfűteni, az utcát viszont annál inkább: :(

tucano 2013.09.29. 22:38:44

@DieNanny: mindenféle szentekre, ezt meg hogyan? Nem csodálom, hogy elmenekültél!

cristallo 2013.09.29. 22:40:19

@Kovermadar: nekem sincs bajom a redőnnyel, kiválóan véd a kánikula ellen:) arra felétek talán ezért nem annyira ismert:))

vazzup 2013.09.29. 22:41:43

@Kovermadar: addig-addig toljátok, míg hozzá nem szólok én is... :D Pedig azt nagyon utálnám.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.09.29. 22:43:25

@cristallo:
Igen így van. Bár a rosszul rakott vagy rosszul méretezett cserépkályák is megérnek egy misét.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.09.29. 22:44:38

@DieNanny:
Bruttó 149e... ez forint vagy euró? :)
Nem értem a felháborodásotokat! Jóval több, mint a 49e Ft, amiből szintén remekül meg lehet élni.

Csak a jövő generációját nevelitek, nem értem mi ebben a kunszt! ;)

Itt egy óvónő 23.500 bruttót kap (SEK) kb.
Általános iskola: 25.000 bruttó kb.
Középiskola: 27.000 bruttó.

Ezek nagyon durva átlagok, de a 23.500 bruttó már két ember kényelmes megélhetésére elég egy autóval és némi nyaralással is.

A 149e bruttó mire elég?

cristallo 2013.09.29. 22:45:51

@diggerdriver: na ja, azt el is felejtettem...

cristallo 2013.09.29. 22:47:31

@Kovermadar: már az elnevezés is milyen sokatmondó: közszolga...

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.09.29. 22:49:20

@cristallo:
Jó meglátás, ritka a kánikula :) Nem mondom, néha már nehéz kibírni a tikkasztó 28 fokot... :)

A fény inkább lehet problémás, az is északon. A sarkkörön túli területeken ugyan túl sok ember már nem lakik, de amikor beköszönt a 1,5 hónapos világosság, ember legyen a talán, aki akkor aludni tud.

Csak reluxával nekünk sem menne, a hálóban vannak vastag, barna függönyök, amik azért távoltartják a fényt.

@vazzup:
Mit tolunk? :)

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2013.09.29. 22:58:15

@Kovermadar: @vazzup: Gondolom, redőny, róló, reluxa, sötétítőfüggöny....! De nem arról volt szó, hogy lesz ma aranyér is ?? :-)

vazzup 2013.09.29. 23:03:01

@sodalisO: az aranyeret tolják? Ezt nem is tudtam eddig! :D

Mondjuk a rolóból is a régi, szocialista bélszín-~ a kedvencem!

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2013.09.29. 23:08:35

@vazzup: Na, akkor ...>>a gyengébbek kedvéért! >>.Kovermadar: kérdezte: "Mit tolunk ? " én feltételeztem >"Gondolom, redőny, róló, reluxa, sötétítőfüggöny....!" És ő ígért be tegnap egy jó kis aranyeres vitafórumot mára , és ezt csak úgy mellesleg kérdeztem tőle, mert a redőnyreluxa annyira most nemtomééé de nem köt le. :-)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.09.29. 23:21:35

@vazzup:
Én nem verekszem! :)

@sodalisO:
Tessék:

kepfeltoltes.hu/111216/aranyer-eloesese_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

A jó aranyér chilisbab evése után ismerszik meg. Kitapintható, váladékozik, szerencsére szaga nincsen.
Megszerezhető konditeremlátogatás alkalmával, börtönbűntetés letöltése alatt és tulajdonképpen bármilyen ülő vagy ellő munkavégzést követően.

Kezelhető házilag az erre kifejlesztett kenőcs vagy kúp segítségével. Önkényes visszatuszkolása nem ÉR és nem is segít sokat. Végső esetben megoldást jelent egy orvos meglátogatása (fül-orr-gégész sajnos nem megoldás).

Aranyérrel kifejezetten kerülendő tevékenységek: tengerben fürdés, túlzott pálinkafogyasztás, csipős ételek fogyasztása, anális szex (feltéve, hogy a passzív felek lennénk), biciklizés.

Nektek milyen tapasztalataitok vannak?

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.09.29. 23:23:32

@vazzup:
Nézd... van ahol a macskaszart isszák kávénak. Van, ahol a mákot szúrják vénába.
Komolyan fennakadsz azon, ha valaki egy méretes aranyeret tol maga előtt? (esetleg betekeri és elszívja)

Naschkatze (Mostindien / CH) 2013.09.29. 23:32:47

@sodalisO: De a reluxa, redöny, rolo egyes helyeken aranyat ér... :-)

vazzup 2013.09.29. 23:38:34

@Kovermadar: szerencsére nekem semmilyen tapasztalatom nincs az aranyeret illetően. Sem ezen a végén, sem a másik végén. :)

@sodalisO: látom, téged megfogott ez az arany-ár-eső, akarsz róla beszélni? :)

@cicalany76 (die Schnäpplijägerin): ha az ablakkeret aranyból van, akkor feltétlenül!

---
Két nap mókázás a gyerekkel és rögtön le is merültem humorilag. Ehm.

vazzup 2013.09.29. 23:39:20

@vazzup: arany-ár-eső = arany-ér-eső

Naschkatze (Mostindien / CH) 2013.09.29. 23:43:14

@régebb óta vagyok Subban mint te: Persze, h több, de azt probälom neked elmagyaräzni, h itt kb akkora értéke van, mint otthon a 110ezernek... Ne csak a kajät hasonlitsad mär össze! 4ezres fizetésböl nem fogsz camembert hegyeket kajälni, uugy mint otthon sem.
@tucano: Nekem 96 decemberében az elsö fizetésem 32ezer volt. (Na jo, elötte 3honapot dolgoztam a Postän, és ott huszonvalahänyezer volt.) Pesten föltornäztam vmi 50ezerre, de ott albit kellett fizetni. Ezekutän az izraeli fizetésem elöször +/-2000$, majd +/- 3000$ volt... '98-2000-ig dolgoztam ott. Na ott, akkor rendesen elkapott a L'Oreal érzés. :-(

Naschkatze (Mostindien / CH) 2013.09.29. 23:44:38

@vazzup: Ez most szovicc akart lenni, de lätom sajätos humorom nem értékelödik... :-)

vazzup 2013.09.29. 23:45:53

@cicalany76 (die Schnäpplijägerin): ó dehogynem, és fogtam is! :)
Sajnos továbbgörgetni most nincs agyam, sajnos ezen röhögök tz perce:

www.geeksaresexy.net/2013/09/29/stormtrooper-visits-laundromat-for-the-first-time-pic/

Naschkatze (Mostindien / CH) 2013.09.29. 23:57:21

@Kovermadar: A L'Oreal érzés: Mert megérdemlem...
Amire te gondolsz az a 3 Wetter Taft a Schwarzkopftol. :-)

régebb óta vagyok Subban mint te 2013.09.30. 01:13:15

@cicalany76 (die Schnäpplijägerin):
én pedig azt próbáltam elmagyarázni neked, hogy szerintem a 4 ezer chf fizetéssel, pont akkora értéket állít elő, mint az itteni alkalmazott 110 ezer forintért.
Nem magfizikus egyik dolgozó sem.
A sokszoros bérkülönbség miatt pedig nem orbán/gyurcsány a felelős, sem a rothadó magyar társadalom, hanem egyedül a munkaadó cég, nevesen a Lidl.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ez egy visszatartott, cenzúrázott (aka ellenőrzött) hozzászólás, ami a fene tudja mikor fog végre megjelenni, köszönhetően a bloggazdának és az általa létrehozott idióta rendszernek.
2013.09.29 23:56
Magyarország

régebb óta vagyok Subban mint te 2013.09.30. 01:13:16

@Kovermadar:

27 ezer SEK? Ráadásul ez brutto, akkor gondolom még vonnak le belőle adót is.
Meg lehet abból ott élni?

------------------------------------------------------------------------------------------------
Ez egy visszatartott, cenzúrázott (aka ellenőrzött) hozzászólás, íródott 2013.09.29 22:49
Magyarország

régebb óta vagyok Subban mint te 2013.09.30. 01:13:16

@Kovermadar:
"amikor beköszönt a 1,5 hónapos világosság, ember legyen a talán, aki akkor aludni tud."

Ember vagyok a talpamon, nekem sikerült.

------------------------------------------------------------------------------------------------
Ez egy visszatartott, cenzúrázott (aka ellenőrzött) hozzászólás, íródott 2013.09.29 22:51
Magyarország

Határátkelő 2013.09.30. 01:17:53

@régebb óta vagyok Subban mint te: Figyelj, értem én, hogy lelkes jogvédő vagy, és nem zavar különösebben az állandó cenzúrázós dumád sem, de a maradék humorérzékemet bevetve szólok, hogy ne vesd el a sulykot. Sajnálom, ha nem tetszik az "idióta rendszer", de ez van. Én tisztelem az elveid, de még soha nem idiótáztalak le sem téged, sem azt, hogy minden egyes hozzászólásodnál lecenzorozol. De ma nem vagyok a humorérzékemnél, és nagyon jó lenne, ha nem szívatnál külön is.

Hálás köszönet.

pappito · http://pappito.com 2013.09.30. 02:34:18

ojvé...

remélem az, hogy a csirkecsődör a kommentekben osztja a faszságokat azt jelenti, hogy posztban nem!

az uborka fura, bandit olvasom amúgy is, a jobbegyenes meg szomorú leginkább.

Ugyandehogy (törölt) 2013.09.30. 06:05:23

@Taxomükke: én nem szégyellem. máig sem értem, miért hájpolják.
pedig szeretem az abszurd humort.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.09.30. 06:26:32

@régebb óta vagyok Subban mint te:
Igen, kenyelmesen.
Hazat a tengerparton nem ebbol fog az ember venni, de szukolkodni sem fog.
Mi ket eve 21.000 bruttoval kezdtuk, nemi tulora is becsuszott, de kettonknek untig eleg volt es utazni is maradt.

Elismeresem, jol birod a fenyt :)
Hol voltal/vagy?

zopilote 2013.09.30. 08:00:48

@charlieharper:
" hogy hivjak a pink pantheres szigeteloanyagot szaknyelven? "
Nem engem kerdeztel, de mint volt kanadai hazszigetelo, ugy erzem, valaszolhatok. Fiberglass az az uveggyapot a pink panther, regebben pink flamengo volt. De lehet, hogy tevesztem a styroform - mal, az az hungarocellel. Ujabban hasznalnak kozetgyapotot is, ami dragabb, de kevesbe egheto. Ez a szigeteles regi vesszoparipam, szoktam is mondogatni, ha hazat vennek Magyarorszagon,az elso dolgom lenne ledozerolni, meg ha 1 eves is lenne. Leginkabb a szigeteles miatt. A kulso styroform annyit er, mint suketnek a zdrasztvutye, az az semmit. Amugy a tokeletes szigeteles - mint annyi mas - a reszletekben rejlik: nyilaszarok korul, padlasterben, villanykapcsolok, dugaljzatok, stb.
@Kovermadar:
" Nektek milyen tapasztalataitok vannak? "
Nekem szornyu tapasztalataim voltak fiatalabb koromban. Egyszer ultem jegen par ora hosszat - kivancsisagbol es unalombol, jobb dolgom nem leven - es felfaztam, de ugy, hogy menni is alig tudtam. Lementem Calgaryba busszal - par 100 km - az utat vegigalltam:( Masnap bementem a dokihoz - 56 - os magyar orvos, dolgoztam a farmjan - gorbe szogeket egyengettem napokig - mondta, fekudjek fel, kis nyisszantas, kesz. Masnap mehetek dolgozni, vigasztalt:) Persze, hogy kileptem. En hogy halalos betegen dolgozzak!!? Ne mar!! Meg egeszsegesen se:) Attol fuggetelenul, azota semmi bajom, pedig majd 30 eve tortent az operacio es azota dolgoztam hidegebb viszonyok kozott is.

tucano 2013.09.30. 08:17:08

@cicalany76 (die Schnäpplijägerin): Azért kaptam fel a fejem, DieNanny beírására, mert 2000-ben 364 bruttó volt a fizum és szűköltem rendesen, hogy kevés. Az tízszeres szorzó! És én is nagyon fiatal, bár nem kifejezetten pályakezdő voltam.

tucano 2013.09.30. 08:20:01

@tucano: az volt a nettóm is :D

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.09.30. 11:16:28

@zopilote:
Idonkent irigylem az eletpalyadat, de oszinten szolva a seggemet nem szeretnem szetvagdaltatni ;)

zopilote 2013.09.30. 11:48:39

@Kovermadar:
Talan az egyetlen pozitivum volt " irigylesre melto eletpalyam " folyaman az a 2 perces aranyer operacio:) Elotte embertelen fajdalmakon mentem keresztul parszor. Azota semmi problema.

régebb óta vagyok Subban mint te 2013.09.30. 13:25:42

@Kovermadar:
Kétszer Nordkapp-on.
Az első alkalommal fel, északra Finnországban, majd "pár" kilométer Svédország után Norvégia, Nordkapp, és le délre a partvonalon. Ez csak 3 hét volt, de következő alkalommal oda-vissza is a finneken keresztül mentünk.
Köszönhetően annak, hogy Norvégia brutálisan drága, még nekem is.
Második alkalommal bejártuk Finnország északi részét keresztül-kasul, egy csepp eső nélkül, gyönyörű napsütéses, 20-30 fokos időben.

Digger ott megőrülne, késő délután a piáspultok előtt lehúzzák a redőnyt, ha nem kapcsol napközben, nem ihat egy korty sört sem.

Én az egyik téli üdülőfalucskában akadtam ki, ami ugyan tele volt szállással, de nyár lévén, mind be volt zárva. Nosza együnk az egyik nyitva tartó étteremben valamit,- ott meg kaja nem volt, csak inni lehetett.
Milyen hülye egy hely, ahol a benzinkúton nincs sör, az étteremben csak pia van, de nincs kaja, a szállodákban meg nincs szállás. Ja, és annyi a szúnyog, hogy a levegővétel se nagyon megy, egyik-másik lenyelése nélkül.

Különben az összes bejárt hely közül Finnország jött be leginkább nekem, de élni ott sem szeretnék.

------------------------------------------------------------------------------------------------
Ez egy visszatartott, cenzúrázott (aka ellenőrzött) hozzászólás, íródott 2013.09.30 12:05
Magyarország

régebb óta vagyok Subban mint te 2013.09.30. 13:25:42

@zopilote:
nálunk a kőzetgyapotot nem igazán az éghetetlensége miatt használjuk, hanem mert jobban lélegzik a fal. A mostanában épített házakat kár lenne ledózerolnod, jellemzően jó hőszigeteléssel épülnek.
Aki most épít/tet, erre nem sajnálja a pénzt, köszönhetően a megemelkedett energia áraknak.

------------------------------------------------------------------------------------------------
Ez egy visszatartott, cenzúrázott (aka ellenőrzött) hozzászólás, íródott 2013.09.30 12:22
Magyarország

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.09.30. 14:41:06

@régebb óta vagyok Subban mint te:
Meg az egyre szigorodó höátbocsátási elöírásoknak.

régebb óta vagyok Subban mint te 2013.09.30. 15:35:47

@diggerdriver:
Meg az egyre szigorodó höátbocsátási elöírásoknak.

:))))))))

Közelről ismerem a témát, az hogy milyen szigetelés kerül az épületre, csak a megrendelő igénye határozza meg.

------------------------------------------------------------------------------------------------
Ez egy visszatartott, cenzúrázott (aka ellenőrzött) hozzászólás, íródott 2013.09.30 14:49
Magyarország

rumitom 2013.09.30. 16:32:40

@Don Kartasch: amerikaban nem tulzas, a drogteszt pl egye sima hegesztoi melora is alap. de meg egy walmart penztarosnak sem ritka ... europaban nekem is jok a tapasztalataim multikkal. mind interju, mint munkavegzes.

DieNanny CH 2013.09.30. 18:59:41

@tucano:

Ó, hiszen arányaiban véve egy óvónő ma sem keres sokat:

www.kozszolga.hu/illetmenyalap

(Az F-kategória jelenti a főiskolát, a függőleges számok a szolgálati idő)

2013.09.30. 19:01:08

@morsels: Meg a sok inaktívat. Örülök neki, hogy az én fizetésem fele azért megy adóba, mert a sok politikus szocializmust játszik.

DieNanny CH 2013.09.30. 19:03:35

@Kovermadar:

"A 149e bruttó mire elég?"

Sajnos nem tudom. De nem is szándékozom kipróbálni.
Itt Svájcban kb 4500 sFr egy óvónő fizetése. 240 a szorzó. Egyszer már összehasonlítottam, hogy míg itt a 4,5 frankos kenyérből 1000 darabot tud venni, egy magyar kolléga a 260 forintosból vajon hányat...

DieNanny CH 2013.09.30. 19:13:49

@tucano:

Én nem voltam pályakezdő. 1993-ban kezdtem júniusban, akkor 12500 Ft volt a fizetésem, szakképzetként. Nettó. '99 januárjában lediplomáztam, utána "nőtt" meg. Megvannak ám még a fizetési papírjaim! :-) Talán karácsonykor meg is nézem őket, nosztalgiából...

2013.09.30. 19:13:56

@régebb óta vagyok Subban mint te: Igen, csak a 4k frankot ott költöd el, nem pedig itt. Bizonyára véletlenül mennek át vásárolni az emberek, a határon... :) Nem kell ide feltétlen nyugati szintű fizetés, kezdésnek tökéletesen elég lenne, ha nem menne az emberek fél fizetése adóba, plusz 27% áfa és természetesen mindenre és mindenhol adót kell még külön fizetni. Ez van akkor, amikor 2-3 millió aktívat sarcol az állam, mert itt szocializmust kell játszani a politikusoknak, ezzel nyernek választásokat.

rumitom 2013.09.30. 20:19:58

@shakti_rom: koszonom a linket. nagyon jo olvasmany volt. egeszen tudomanyos ertekezesnek hatott

weierstrass 2013.10.01. 05:00:40

Az nem jött le, hogy az ampalayának a külsejét kell-e megenni a belseje eltávolítása után, vagy pont fordítva? (A másik blogon nem találtam meg a komment mezőt.)

Egon Krenz 2013.10.01. 07:28:21

@tucano: Valaki az ellenkezőjét állította?

Egon Krenz 2013.10.01. 07:28:22

@Kovermadar: Nézd, hogy kinél mikor jön ki és milyen formában a honvágy az változó. De az ember már csak úgy van összerakva, hogy a megnyílvánulásaiból kirajzolódik a lelki állapota. Ha számára teljesen mindegy, hogy hol él illetve, ahol a pénz ott a haza alapon választja meg lakhelyét, akkor miért keres minden lehetőséget meg, ahol magyarul megnyilvánulhat magyaroknak és csak fikáz.

Ha annyira világpolgár akkor elfelejti a magyart nem érintkezik többet magyarokkal és nem lesz igénye arra, hogy elmondja úton-útfélen, hogy milyen rossz otthon a politika, ami úgysem érinti és milyen a magyar mentalitás ami szintén nem.

A másik 7 mrd emberrel nem tudom mit akarsz ők nem itt szocializálódtak így hiányérzetük sem lehet.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.10.01. 08:07:05

@Egon Krenz: Apukám mondta mindig, ott vagyok otthon, ahol otthon érzemmagam. Azért fórumozik sokszor magyarul az ember , mert az az anyanyelve.

Akármennyire is viláhpolgár valaki ( én is annak tartom magam: még nem kell elfelejtenia múltat. Ez nem csak fehér vagy fekete lehet.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.10.01. 08:13:44

@rumitom: Angliaban nalunk is van drogteszt, meg a szerzodesemben benne van, hogy mennyi lehet a max. veralkohol szintem.

tucano 2013.10.01. 09:03:36

@Egon Krenz: nem akarja megmutatni, hogy ezt melyik kommentemre írtad!

Egon Krenz 2013.10.01. 09:31:36

@tucano: erre ni: "... Hülyeség az hülyeség, még akkor is ha tömegesen fordul elő, de nem jellemzőbb a külhoniakra, mint a belföldiekre. ..."

Egon Krenz 2013.10.01. 09:31:36

@tildy:): Hogy az anyanyelvedet ápolni akarod azt értem. Hogy ha anyanyelv ápolás címszó alatt csak az otthon maradottak lesajnálására futja azt már kevésbé.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.10.01. 22:39:58

@Egon Krenz: Ezt most onkrétan rám érted?

Én nem lesajnálom az itthonmaradottakat, én próbálok erőt önteni beléjük. Ami persze kívülről könnyebb.

Itt van pl.a falum, ahol átvette az egyház az iskolát. Kötelező hittan van, ateista gyerekeknek is. Akinek nem tetszik a rendszer , a tanárok közül , azt simán kirakják. A faluban egy iskola van, máshova eljárás így nem megoldott.

Aki nem nyal az egyháznak, azt leváltják, elküldik. Ez milyen már?
Olyan oktathat felsősöknek hittant, akinek elvileg képesítése sincs rá. Olyan kerül hirtelen igazgatóhelyettesnek, aki még korábban itt se tanított.

Etika óra nem lehet, mert ez katolikus iskola. A gyerekek nem számolhatnak ötödikben papíron, csak fejben, mert olyan új tanár jött.

És ismerősi alapon válogatják meg az embereket. Még szép, hogy próbálom felpiszkálni azokat, akiknek nem tetszik, hogy adjanak neki hangot. De ha az igazgató alapból ilyen levelet küld ki, hogy akinek nem tetszik az oldja meg más iskolába a gyerek eljárást ? ( 5-10 km-re???)

Nem, nem lesajnálok, de összefoggásra szükség van, ebben pedig maximálisan támogatom azt, aki ki mer állni.

Egon Krenz 2013.10.01. 23:31:25

Hogy konkrétan rád értem-e vagy sem nem tudom megmondani. Hiszen a blogbejegyzés szól azokról, akik kintről osztják az észt irritáló stílusban. Hogy ebbe a csoportba tartozol-e azt nem tudom megmondani, mert attól, hogy külföldön élsz és magyarul fórumozol ez még nem jelenti feltétlen azt. /Ha visszaolvasol kinek mire válaszoltam egyértelműbb lehet./

A falud iskolájáról leírtak igen érdekesek. De fel lehet tenni a kérdést: Eddig, aki egyházi oktatást akart nem ugyanezt mondták? Oldja meg, ahogy akarja? Valószínű. Az is ennyire zavart téged? No, az már kevésbé. Hogy a gyereket fejbe számoltatják ebben nem tudom mi a kivetnivaló. Gondolom nem két 3 jegyű számot kell szorozniuk meg osztaniuk.

Az ismerősi alapon való pozíció osztást is el tudom képzelni. Mert semmi újdonság nincsen benne. Csak mostanában mindenki úgy beszél róla, mintha ezeket a dolgokat most találták volna ki.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.10.03. 15:37:35

@Egon Krenz: Nem, nem ugyanezt mondták. Ugyanis még azén időmben is volt több hittanóra is az iskola falain belül, de akkor az járt rá, aki akart, tehát az egyházi oktatás elérhető volt, de nem kötelező. Nem mindegy.

26*96. ilyeneket. Nem két háromjegyűt, csak két kétjegyűt. Miért nem szorozhatja papíron?

Az ismerősi dolgokra: nem, nem most találták ki, csak talán most a legnyilvánvalóbb, legszembetűnőbb. Többek közt ebből is lett elegem, mikor leléptem.

paraszthajszal 2013.10.03. 20:28:08

@tildy:): ez jó arra, hogy a nebuló rájöjjön, hogyan érdemes kihasználni az alapmûveletek asszociativitását, kommutativitását.

Ha ezt papíron szorozza, akkor csak mechanikusan számo, de ha fejben kell, és kicsi a memóriakapacitása, akkor rá kell jöjjön, hogy

26*96=26*100-26*4=2600-25*4-1*4=2600-100-4=2496

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.10.03. 23:34:00

@paraszthajszal: Oké, nem gondolom, hogy ötödikeseknek ez így hirtelenjében triviális, főleg a gyengébb képességűeknek,

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása