oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2013. szeptember 29. 06:44,  A wannabe emigránsok, avagy elküldtek a búsba 383 komment

2013. szeptember 29. 06:44 Határátkelő

A wannabe emigránsok, avagy elküldtek a búsba

Ma három blogbejegyzést ajánlok a figyelmetekbe. Az első a Jobbegyenes blog már címében is sokatmondó posztja a „wannabe emigránsokról", melyben nem túl kedvesen próbálják meg tipizálni a határátkelőket. (Egyébként tableno lőtte és ajánlotta tegnap.) A másik Bandirepublic posztja arról, milyen is egy állásinterjú egy multinál, míg a harmadikban megismerkedhetünk az ampalayával. Lássuk!

blog billentyűzet_3.jpg

Kezdjük is a Jobbegyenes írásával, amit tulajdonképpen teljes egészében is idemásolhatnék, annyira klasszikus példája a határátkelők elleni uszításnak (próbáltam visszafogottabb kifejezést keresni, de még a hangulatkeltés is kevésnek tűnt), így aztán csak pár jellemző részletet ragadok ki.

„Aki nem külföldre kényszerült, nem is ment, egyenesen menetelt. Diadalban. Végre megvalósult a késő kamaszkor óda dédelgetett vágy: itt hagyni ezt a mucsai paraszt országot, és elmenni naaagy betűs Nyugatra. Mert ebben a szarfészekben, ugye nem lehet élni.

A wannabe emigráns kritikus ember. Kritikus a többi embertársával és a hazájával szemben, de - kitalálhatják - magával szemben a legkevésbé sem. (...)

Miután kijutott az ígéret londoni/ausztrál/amerikai földjére, számtalan fórumon elmondja, hogy mi a kádári nosztalgiában ragadt langyos levesben dagonyázó ingyenélő bölcsészek országa vagyunk, de sohasem teszi fel magának a kérdést, vajon miért nem volt szükség itthon a munkájára. Két 12 órás műszakban lehúzott mosogatás után, a másfél négyzetméteres kelet londoni ágybérletéből élvezettel szidja a sok otthonrekedt szerencsétlent. Akik még mindig azt hiszik, hogy „abban" (véletlenül sem „ebben", hiszen ő már csak így kívülállóként nyilatkozik a hazájáról) az elbaszott országban még el lehet érni valamit. Ő már rég túltette magát ezeken az illúziókon, és igenis, sikeres ember. Illetve, biztosan az lesz, mert ő szorgalmas, intelligens, kiemelkedik a siralmas, tahó magyar átlagból. Diadalittasan jelentgeti haza a fészbúkon hogy már össze is spórolt 50 fontot a múlt hónapban. (...)

A wannabe emigráns egy másik típusa- legalábbis netes kommentjeinek tanulsága szerint - sikeres vállalkozó, kutató, magasan képzett mérnök, jogász, közgazdász, aki a City-ben hasznos tagja egy prosperáló, jól működő társadalomnak. Az ő agyában a fentebb elemzett szoftver 2.0-ás verziója fut, hiszen ő értelmiségi. Ő már szélesebb spektrumban, a gazdasági-és közélet számos területét átfogó látókörrel köpködi egykori hazáját. Egy pint Guinness legurítása alatt akár több tucat érvet is elő tud hozni, miért lett elege Magyarországból. Ezek között különösebb logikai összefüggést kár lenne keresnünk, az se baj, ha egymásnak homlokegyenest ellentmondanak. Úgyis úgy szar az egész, ahogy van, nem? (...)

A wannabe kivándorló amellett, hogy nem érti miért maradt még egyáltalán élő ember, ebben a korrupt, ostoba, lusta és sikertelen országban, szemrebbenés nélkül hagyja itthon a nyugdíjas szüleit is. Ő az, aki még véletlenül sem gondolja át, amíg ő „sikeres", a szüleit már az itthon maradt korrupt, ingyenélő, sikertelen ország tartja el. Mert ő lelépett, hogy finanszírozza a brit, vagy amerikai nyuggerek 200 rugós nyugdíját."

No, hát idézgethetnék még, de minek, így is felidegesítettem magam rajta (már megint), de ha valakinek ennyi nem lenne elég, egészen nyugodtan kattintson és olvassa el a teljes posztot, és ha tart még az idegrendszere, olvasson bele a kommentekbe is!

Munkakeresés és a multik

De lépjünk tovább, mert Bandirepublic egy érdekes (és hosszú) bejegyzést írt a munkakeresésről és a multis felvételikről, nem sok illúziót hagyva a folyamat emberségességéről (no nem mintha sok illúziónk lett volna...).

„Már az elején sokkal durvább megaláztatások érnek, mint hogy anno megnézték, egészséges-e Izaura fogsora. Egy esetleges sikeres felvételi procedúra után lazán elküldenek orvosi alkalmassági vizsgálatra, ahol szemrebbenés nélkül végeznek rajtad drogtesztet például. Sok amerikai cégnél még azt is csekkolják, hogy dohányzol-e, hiszen bemondásra nem hiszik el, ráadásul az sem számít, ha kibírod a munkaidőt cigi nélkül. (...)

Kell egy szép és jó önéletrajz. ez elég kényes téma, mert például, ha pályakezdő vagy, akkor nem sok olyat tudsz felvillantani, ami megkülönböztetne téged a másik 140 jelentkezőtől. A személyzeti osztályon kb. 20 másodperc alatt eldöntik, hogy a cv-d repül-e a kukába vagy még újra rápillantanak később.

Kamuzni viszont nem érdemes, mert nekem már volt olyan élményben részem, hogy 8-9 évre visszamenőleg felkeresték a korábbi munkáltatóimat és ellenőrizték, hogy tényleg ott dolgoztam-e. Ez akkor bír nagyon kellemetlen lenni, ha vannak lyukak a korábbi állásaid közt, amiket próbáltál a tól-ig meghosszabbításával kitölteni. Ilyenkor érdemes egy nyelvkurzust vagy egy földkörüli utazást bemesélned inkább. (...)

Ha mostanában nézegettél álláshirdetéseket, akkor biztosan szembetűnő volt, hogy a cégek egyre irreálisabb elvárásokat támasztanak a jelentkezőkkel szemben. Nem igazán tudom, hogy azért keresnek-e mindenhová superman-eket, mert tényleg arra van szükségük, már csak ők képesek kivakarni őket a szarból, vagy annyira sok a jelentkező, hogy így próbálják kiszűrni a józanul gondolkodni képes munkavállalókat.

Ha a multihalandzsát hétköznapi nyelvre fordítom, akkor egy mai toborzó szöveg így néz ki: A világ legdurvább, legkomolyabb cége vagyunk, úgyhogy jó, ha már az elején beszerényedsz! Az igaz, hogy az elmúlt 5 évben vállalatunk folyamatosan veszít a piaci részesedéséből, de most, hogy kirúgtunk minden értelmes embert, aki még magától nem hagyta el eddig a süllyedő hajót; na most keresünk egy szerencsétlen munkanélküli balfaszt, aki majd 2 ember munkáját is elvégzi sokkal kevesebb pénzért, mint korábban bárki.

Legyen legalább 5 év szakmai tapasztalatod egy még nálunk is jobb cégnél, de ne legyél túl jó, mert akkor itt hónapokon belül veszed a sátorfádat, és itt hagysz minket a szarban.

A fizetésed versenyképes, ami azt jelenti, hogy a többi hasonló céggel kartelezünk, ezért kb. mindenhol ennyit kapsz.

A legfontosabb, hogy legyél nagyon innovatív és kreatív, gondolkozz szabadon, csak nehogy elhidd, hogy az ötleteidből bármit is megvalósítunk! Ez inkább csak egy ilyen pr szöveg, egy vízió, amit a felsővezetés megálmodott. A lényeg, hogy ne problémázz, csak csináld, amit a középszerű főnökség mond és ne rinyálj, ne okoskodj!"

Ez persze csak egy ízelítő volt Bandirepublic posztjából, melyet teljes egészében itt olvashatsz el!

A titokzatos ampalaya

Végezetül lazításképp hadd mutassam be nektek (Jimbohumeister segítségével) az ampalayát. Mielőtt kiderülne, mi is ez, elárulom, azért is szeretem az egzotikus országokból blogolók írásait, mert rengeteg olyan dologgal ismerkedhetem meg, amivel egyébként esélyem sem lenne. Na, ilyen például az ampalaya.

ampalaya_belezve.jpgNa, ő az, igaz, már belezve - a képet Jimbohumeister készítette, én meg kölcsönvettem

„Első ránézésre egy rücskös uborkának néz ki. Másodikra is. Állítólag nagyon egészséges, de minden zöldségre, gyümölcsre ezt mondják - mindegyik rekordja valaminek, amiért feltétlen fogyasztani kell. Az ampalayának állítólag a cukorbetegség elleni küzdelemben - talán a kettes típusával szemben, de ezzel lehet, hogy nagy hülyeséget írtam - vesszük igen jó hasznát, még kapszulát is készítenek belőle. Ízre nagyon keserű, de ha sós vízzel mosod meg akkor valamivel kellemesebb. Főleg tojással szokták enni, rántottához hozzáadva."

Hát így. További képekért, no meg egy jó kis monszunért feltétlenül kattintsatok a 90 millió fülöpke blogra!

A kommentelési szabályokról ide kattintva olvashatsz.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: blogajánló Magyarország Fülöp-szigetek

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr465538672

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bandirepublic · halottnakacoach.hu 2013.09.29. 07:54:21

szél jegyzet úr nemcsak a wannabe szó jelentésével nincs tisztában...

Link elek 2013.09.29. 07:57:07

A technologiai fejlodes felgyorsitotta a termelekenyseg javulasat. vagyis egyre kevesebb ember kell ugyanannyi termek eloallitasahoz -> valogathatnak az atlagemberek kozul, akkor inkabb a supermaneket valasztjak.

Masreszt pedig a termekek egyre bonyolultabbak, vagyis termek fejlesztonek egyre okosabb emberek alkalmasak csak -> ide tenyleg supermanek kellenek.

2013.09.29. 08:13:57

Olvastam tegnap a tableno által linkelt wannabe posztot. Szerintem süt belőle a tipikus magyar irigység és frusztráció, de ez megfigyelhető némelyik hozzászólásban is...

Énbagoly 2013.09.29. 08:41:24

Sosem értettem azt, hogy miért fikázzák a külföldön szerencsét próbálókat.
És ha "csak" mosogatók? Akkor mi van? Rájuk is szükség van. Utálom azt, ha bármilyen munkát is lenéznek. Jobban mondva, azt aki végzi.
És többek között emiatt a mentalitás miatt van az, hogy sokan többnek, jobbnak, nagyobbnak hazudják magukat, mint a valóság. Mert ha nem vagy valami jól kereső főnök, akkor már nem is volt értelme kimenned?
Meg kellene tanulni inkább mindenkinek azt, hogy az ember és a munkája is érték. Önmagában is.

A világ pedig nagy, és érdekes. Aki csak megteheti nézzen szét benne. :)

nemetgabor 2013.09.29. 08:41:24

Wannabe:A cikk írója azokat a kivándorlókat fikázza akik a kivándorolt országból fikázzák az itthon maradtakat és mo.-t.
Csak a problémát, az ellenségeskedést szítják.
Van még ennél lejjebb?

Dragonlady (Bp, Hun) 2013.09.29. 08:41:29

így majdnem 10 év után akkor én most wannabííí vagyok vagy nem?
viszont ez az a színvonal, amin már felbosszantani se tudom magam, röhögni inkább.
a kommentekben meg megjelentek az elvándorolt orvosok.
na ebből lesz még kapitális szívás otthon nem is olyan sokára szerintem.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.09.29. 08:45:28

"az ígéret londoni/ausztrál/amerikai földjére" London orszagnak mi a fovarosa? vagy olyan,mint a Vatikan?
multinal dolgozom, szerintem nem igy ment a kivalasztasom es korabban nem talalkoztam irrealis allashirdestesekkel.
tovabbi szep napot, mennem kell asszonnyal foglalkozni!

rezsoatya (törölt) 2013.09.29. 08:55:19

@Énbagoly: ez igy van!
Nemeth Kalman szobraszmuvesznek lattam egy alkotasat (tobb evtizeddel ezelott!), a mottoja ez volt:
"tiszteljetek az utcaseprot, mert osszesopri a kulturember szemetet!"

rezsoatya (törölt) 2013.09.29. 09:05:25

@Chang Yai: ugy tunik, te mar minden vagy! Chang Yai, Cheng Pei-Di, wannabe, esatobbi, esatobbi, esatobbi... :D

nemetgabor 2013.09.29. 09:15:38

@Mr. Long: Én épp a tegnap láttam egy ilyet.alap az anyanyelvi szintű francia és fluent angol.Plusz a többi:releváns több éves szakmai tapasztalat.Mindezt persze magyarul írták.

A másik:olyan pozíciókra felvételiztetnek, amely pozíció még nincs is, és nem is tudják, hogy lesz-e egyáltalán (Debrecen, NI). Végigszenvedi az alany az 5 körös állásinterjút, aztán meg vár.Ki tudja meddig,mert már eltelt az első interjú óta 6 hónap.

csokidrazsé 2013.09.29. 09:15:38

wannabe:
Olyan ember, aki valakihez (pl. ismert sztárhoz) akar hasonlítani, ezért hozzá hasonlóan viselkedik
wannabe:
angolból származik, néha élő nyelvben is használjuk, jelentése: valamit csak divatból csinál/nincs elég tehetsége hozza pózer

Aki az első bejegyzést megírta (olvastam a teljes blogbejegyzést), maga a wannabe, aki borzasztó irigységgel fröcsög a nála bátrabbakra. Nem mondom, hogy nincs 1-2 olyan ember, mint akiket leírt, de szinte elenyésző a számuk. Nem tudom, miért akarja ezzel igazolni, hogy ő nem mer/akar lépni.

_Jeff_ 2013.09.29. 09:26:59

nade srácok! ti is azzal foglakoztok amelyikkel nem kéne!
bandirepublic írása qrta jó :)))

Dragonlady (Bp, Hun) 2013.09.29. 09:30:28

@rezsoatya: a kínai nevem halál komoly volt, másképpen nem akartak nekem bankszámlát nyitni.
és a burmai nevem még nem is mondtam, azt csak poénból adták a kölykök (mindnekinek egy nagyon rövidke hivatalos listáról van csak neve, hát nekem is adtak egyet). még leírni is megtanítottak és hallgattam is rá.

DieNanny CH 2013.09.29. 09:34:35

Elolvastam a múlt éjszakai, tegnapi poszt alatti kommenteket.
Angliaiak! Nincs a hírekben olyan, hogy egy furcsa akcentussal beszélő nő Skóciában a lutoni repteret keresi?

(hogy én mit kapok a fejemre tőle...)
:-)

tableno 2013.09.29. 09:37:52

@bandirepublic: hú, azért ez a multis poszt elég keserűre sikeredett! Persze sok igazság van benne, meg jól is van megírva, de azért nekem ennél nagyságrendekkel jobban a személyes tapasztalataim. Mondjuk az interjúztatás tényleg elég kellemetlen procedura, de ha már bent van az ember, ki tud magának harcolni bizonyos mozgásteret, és akár még élvezheti is a munkáját. Persze meg kell válogatni a céget, és az is igaz, hogy jobb a központban lenni, és nem a kihelyezett lerakatnál a "gyarmatokon".

DieNanny CH 2013.09.29. 09:37:57

@Chang Yai:

A kínai nevedet te találtad ki (mint pl indiánoknál Hajnali Szellő), vagy ők mondták meg?

DieNanny CH 2013.09.29. 09:42:56

bandirepublik posztjához:

"az usa-ban a munkanélküliek több, mint fele felsőfokú végzettséggel rendelkezik."

Nem értek hozzá, talán rosszul is tudom, de egyszer azt olvastam, hogy ez a felsőfokú végzettség tudás tekintetében azonos szinten van a magyar érettségivel. Mert delikvens elmegy egy 2 éves fősulira, és utána dönti el, milyen szakra megy tovább. Kintiek javítsanak, vagy egészítsenek!

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.09.29. 09:46:26

Szerintem alaposan félreértetted a Jobbegyenes cikkét. A cikk egy alapvetően létező negatív jelenséget kritizál, nem általában a határátkelőket.

tableno 2013.09.29. 09:49:30

@tableno: egyébként az alapvető jótanácsaim: ne akarj ott dolgozni, ahol mindenki más is! Keressél olyan helyet, ahol nagyobb szükségük van rád, mint fordítva. Kisebb cégek, startupok, obskurus és nem túl "menő" iparágak előnyben! Unalmasnak hangzó, száraz és tényszerű munkaköri leírás érdekeljen! Ja, és csak olyan cégnél dolgozz, ami szerinted is értelmes dolgot csinál!

tableno 2013.09.29. 09:52:10

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: szerintem meg te értetted félre. A kommentekből kiderül, hogy a szerző kizárólag a gyüjtögető és mihamarabb hazatérő vendégmunkásokat nem ítéli el a határátkelők között.

Dragonlady (Bp, Hun) 2013.09.29. 10:02:15

@DieNanny: mivel kínaiul nagyon limitált, hogy mit lehet egyáltalán leírni, mi értelmes, persze egy kínai kolléga adott nekem nevet. a vezetéknév egy gyakori vezetéknév (nem az, amit írtam, egy másik, még így is félek :-D), a keresztnévnek is teljesen ok jelentése lett.
az indián nevek eszméletlen jó buli harmadik-negyedikesekkel játszani, hogy adjanak egymásnak, maguknak és a tanáraiknak nevet :-) én Flying Eagle címen szoktam futni, de az égvilágon minden másnak is elneveztek már :-)

tableno 2013.09.29. 10:05:25

@tableno: Még egy dolog: a legfőbb motivációd a tanulás legyen! Ne csak az interjún, hanem tényleg. Olyan melókat vállalj, ahol új dolgokat tanulhatsz, lehetőleg olyat, amihez kevesen értenek. Ezzel folyamatosan nőni fog az értéked a cégnél, ami a fizetéseden is meg kell, hogy látsszon. Ha nem, akkor meg könnyebben tudsz váltani.

ffüttyfürütty 2013.09.29. 10:05:36

@tableno: Nem értem hogy egyáltalán minek kéne ezen felhúzni magát az embernek. Ugyan Tableno egyszerűen ezen kár derpegni. :) Hadd mondja aztán örüljön magának. (jobbegyenes nevű honlap? légyszi)
Na ugorgyunk! :)

@DieNanny: Hajnali Szellő? ez már Mo.-n is lehetne egy komplett név, tényleg! Van már Szellő keresztnév. :)

tableno 2013.09.29. 10:12:29

@ffüttyfürütty: nem húztam fel magam. Én is csak röhögök rajta.

ffüttyfürütty 2013.09.29. 10:16:28

@tableno: Egyébként már berakta valaki előtted egyik este a linket. De úgy látszik HÁ gondolta így könnyen jut sok kommenthez. :)) De azért a parttalan anyázást csak nem éri meg - szvsz.

Egon Krenz 2013.09.29. 10:26:07

@csokidrazsé: Azért több az mint egy-két ember. Én ha a fent leírt jelenséggel találkozom azért nem érdekel mert tudom, hogy ez is a honvágy egyik megnyilvánulása. Minél jobban ordít és köpköd vki annál jobban fáj neki.

Egy konkrét példa: Ismerősöm kint szült gyereket majd hazajővén kijelentette, hogy az ő gyereke csak és kizárólag ásványvizet ihat. A közértben, ahol voltunk volt vagy 40 féle tehát ettől gond nem lehet - gondoltam én. Majd kiderült, hogy nem akármilyen ásványvíz kell neki hanem bébi ásványvíz. Abból is volt vagy 10 féle. Amikor megtaláltuk akkor jött az újabb kívánság, hogy Jana bébi ásványvíz kell. Miután ezt is megtaláltuk közölte, hogy neki ez nem kell mert ezt a magyaroknak gyártják ergo rosszabb minőségű mint a bécsi.
Másik kedvence az árösszehasonlítgatás. Bemegy Pesten a közértbe vesz mindenfélét majd kijővén megállapítja, hogy ez ugyanannyiba kerül mint Bécsben. És ezt minden hónapban. Majd árajánlatot kér mondjuk egy asztalostól és, amikor megkapja szörnyülködve teszi fel a kérdést: MI az, hogy ennyit akar keresni a MAGYAR asztalos?

Na ezek után senki se csodálkozzon ha fenntartások vannak a külföldre szakadt magyarok iránt.

tableno 2013.09.29. 10:27:48

@tableno: egyetértek, ha megnézed én is inkább bandirepublik posztjára reflektálok.

ffüttyfürütty 2013.09.29. 10:32:43

Tulajdonképpen mókás így együtt a három téma, még a végén azt szűröm le, hogy HÁ valahol a trópusokon látja a megoldást, mintegy menekülésként a gonosz magyar közhangulat és a gonosz nemzetközi multik elől. :)

PannonBoy 2013.09.29. 10:47:55

Na, azt sejtettem, hogy a jobbegyenes "wannabe" posztja fogja a legtöbb kritikát kapni, de itt teljesen egyetértek a kedves kommentelőkkel, nekem is kivágta a biztosítékot.
Főleg, hogy bekategorizált a 2.0-ás verzióba. Eléggé sértő.
Mindenki okkal megy ki, csak épp más-más okokkal, de egyik sem kevésbé fontosabb a másiknál. És ugye, most a tartós letelepedőkről van szó. Majd akkor szóljanak, ha Mo-n nem az idiotizmus meg mind az irányításban, mind a hétköznapokban és normális elfogadása lesz a melegeknek, na akkor beszélhetünk...

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.09.29. 11:05:47

Azert ez a multis felvetelis dolog szerintem boven tulzas.
Bar gondolom magatol a cegtol is fugg hogy mi a policy meg ugyebar leginkabb attol hogy az ember szakmaja mennyire keresett. Nyilvan egy frissdiplomas HR vegzettsegunek "kicsit rogosebb" (aka b@szott nehez) az utja az alommeloig, mig mondjuk egy frissdiplomas Software Engineer, aki az egyetem mellett vegig melozott otthonrol mar valogathat az ajanlatok kozott...

Dehat az elet szerencsere igaszsagos! Ha az egyik labad rovidebb, akkor a masik hosszabb! :)

petrasp · http://kulfordementemmajdjovok.blog.hu/ 2013.09.29. 11:06:48

Elolvastam a cikket, és két dologra jöttem rá: a kacsazsíros kenyér naaaaaaaagyon finom, és hiányzik, de a pecsenyezsíros még jobban!!! És arra még, hogy én nem vagyok wannabe...:)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.09.29. 11:07:57

Érdekes napnak ígérkezik :)

A wannabe-emigránsban tökéletesen magamra ismertem, pont ilyen vagyok, pont így gondolkodom. És akkor mi van?

A visszafelé köpködés viszont nem újkeletű dolog. Egész életemben köpködtem, mert láttam, hogy lehetne ezt jobban is. És azt is, hogy a választásokon a többség nem az esze, hanem az érzelmei mentén voksol. Így reménytelen, hogy valaha is jobb lesz, hiszen nincs egy erős gazdaság, ami támogatná a hazugsággyárat.

Egyébként mindig ilyen óriási téma volt ez a kivándorlásos dolog? Mert az utóbbi időben látom csak ennyire megszaporodni ezeket a cikkeket...

@Egon Krenz:
Miért lenne a honvágy megnyilvánulása? Szerintem ezt csak azok találják ki, akik képtelenek elfogadni, hogy van, aki gond nélkül tud hazát váltani, akinek nem okoz lelki problémát az, hogy otthgyott valamit, ami nem felelt meg neki.

Hiányzik-e a régi életem? A pénztelenség? A közel nulla esély arra, hogy a hobbimnak éljek (bejárni a világot)? A rokonok és "barátok"? Egyáltlán nem. Vannak új barátaim, új "kedvenc ételeim", új lehetőségeim, stb...

Persze, biztos van honvágyam, majd bele pusztulok az új életembe! :) Úgy szenvedek itt, hogy jajj... ugyan már!

Vagy az teljességgel elképzelhetetlen, hogy valaki jól érezze magát Magyarországon kívül? Ha igen, rettenetesen sajnálom azt a 7mrd embert, aki sosem volt magyar és nem adatott meg neki a magyarság okozta boldogságérzet :)

DieNanny CH 2013.09.29. 11:10:28

@ffüttyfürütty:

Csak úgy eszembe jutott. Pocahontas-t mégsem írhattam... :-)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.09.29. 11:24:30

@rezsoatya:
Fater, lehet hogy Te nyitott szemmel jársz a világban?

VHB 2013.09.29. 11:25:02

@Kovermadar: Madár sok a duma és mosogass tovább inkább :)

petrasp · http://kulfordementemmajdjovok.blog.hu/ 2013.09.29. 11:26:14

@VHB: azt hiszem, igen! ma amúgy is bevásárló délutánunk van, szóval........
köszönöm!!!

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.09.29. 11:29:21

@DieNanny:
Hajnali Szellő mi?
Udvariasan tudsz fogalmazni.
Nekem mint parasztgyereknek, kevésbé udvariasan a Hajnali Szellő helyett Orbitális Fing-ot írtam volna de minimum Lyukas Gumit.
:))))))))))))))))))

rezsoatya (törölt) 2013.09.29. 11:29:43

@diggerdriver: igen B+, ha becsukom, nekimegyek a villanyoszlopnak! :D

nyuszigonosz 2013.09.29. 11:38:13

Akkor ma az van, hogy az ember vannabe emigrál- wannabe kivándorol, utána kezdödik a multiknál az interjúk szörnyüsége és végülis ampalayát rág, hogy ne legyen cukorbeteg.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.09.29. 11:43:15

@Kovermadar:

Egy dolog a kritika, más a köpködés.

Ez a köpködés nekem ellenszenves. S bizony nem ritka dolog. Voltam már olyan helyzetben, hogy én lettem a "magyar nacionalista", pedig ez nagyon távol áll tőlem, kifejezetten "magyarellenes" minősítést szoktam kapni, de volt,hogy köpködő társaságban én bizonyultam az egyetlen nem köpködőnek és meg lettem vádolva, hogy "magyarkodó" vagyok, ami azért eléggé vicces pont az én esetemben....

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.09.29. 11:45:43

@PannonBoy:

"Majd akkor szóljanak, ha Mo-n nem az idiotizmus meg mind az irányításban, mind a hétköznapokban és normális elfogadása lesz a melegeknek, na akkor beszélhetünk..."

Na ez a buta mondat a lehető legkárosabb. Ilyen a magyar valóság: csak két szélsőség van. Szóval vagy magyarkodás van vagy buzik. Más nincs. Amíg EZ nem váltopzik, addig nem lesz normális közélet.

Len.Mag 2013.09.29. 11:47:02

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: Egyetértek.
Attól függetlenül, hogy ilyen indulatos stílusban van megírva, és sajnos tényleg szítja az ellentéteket, vannak benne jó meglátások. De ugye akinek nem inge, ne vegye magára, akinek pedig inge, de önmagára vak, az úgysem fogja soha beismerni, hogy a saját tükörképét látja - még ha felnagyítva is egyes részeken.

Ezt a divatos "szidjuk a Magyarországi állapotokat" dolgot (szándékosan nem "szidjuk Mo-t" írtam) én azóta sem értem, amióta regisztráltam, hogy írhassak ide, mert amúgy remek a társaság és nagyon érdekes vitákat olvashatok.

Persze, nagyon sok mindent lehet sajnos kritizálni, ami nem úgy működik itt, ahogy lehetne, de szerintem ilyen mindenhol van, amerre eddig eljutottam, én így láttam. Illetve illene ezeket a konkrét jelenségeket, bajokat vagy hiányosságokat kritizálni, mert abban van fejlődési lehetőség, és nem általánosságban az egész szar országot. :)

Dragonlady (Bp, Hun) 2013.09.29. 11:49:07

@diggerdriver: valami bajod van velem, vagy egyszerűen ez az alapstílusod, hogy csak viccben lehet megnyilvánulni?

morsels (törölt) 2013.09.29. 11:51:10

@bandirepublic:
Nagyon sok igazsag van abban, amit irtal :-)
Sokat valtozott az interjuztatas az elmult evekben, manapsag mintha mindenki ugyanazt a tipusu cuccot csinalna, mint a 'nagyok'.

Amit talan kihagytal az az, hogy sok helyen a CV eloszor egy szoftveren fut keresztul, amin ha nem megy at, akkor el sem jut az HR-ig. Az HR sem jobb szuro a legtobb esetben, szoval eljutni egy interjura mar nagy dolognak szamit. Ott meg vannak neha nagyon erdekes dolgok, de tenyleg mintha mindenki mini geniust keresne, mint a 'nagyok'.

morsels (törölt) 2013.09.29. 11:55:40

@Chang Yai:
Egyertelmuen viccelt. Mondjuk nala ez alapstilus is :-)
Raadasul azt mondta, hogy ha maganak valasztott volna nevet, akkor...
Legalabbis az en olvasatomban nem teged cikizett, hanem sajat magat.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.09.29. 11:58:05

@Chang Yai:
Nincs semmi bajom Veled. Bocsánat a viccért nem fog többet előfordulni.
Az én hibám.
Gondoltam bepróbálkozok hátha a humor kicsi szikrája még maradt Benned de már látom nem kellett volna.
Még egyszer bocs.

Len.Mag 2013.09.29. 11:59:32

@morsels: Persze, mert ők is nagyok akarnak lenni. És ahhoz kellenek a geniusok. :)
Csak abba nem gondolnak bele, hogy esetleg a supermanek megcsinálják a maguk cégét és abból lesznek a nagyok. :)
De ne aggódj, zsák a foltját. :) Az összes CV-t nem darálhatják le, mert akkor nem lesz alkalmazottjuk. :)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.09.29. 12:00:15

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
Eleg nehez meghuzni a hatart a ketto kozott. Mi szamit kopkodesnek?

Ha valami teny es azt kimondjuk, az kritika vagy kopkodes? Ha felsorolok 10 ilyen tenyt, akkor az meg kritika vagy 5 utan kopkodes?

@VHB:
:) Hetvegen nem dolgozom!
Atvettem a zsido szabbatot es tovabbfejlesztettem ;) Az uj madas-vallas szugoruan tiltja a pentek 16:30 es hetfo 06:00 kozotti barminemu munkavegzest.

@Chang Yai:
Ez az alapallapot nala. De orulj neki, higy nem linkelt be egy fingo segget ;)

morsels (törölt) 2013.09.29. 12:05:55

@Don Kartasch:
Nem, nem tulzas igazabol.
A baj az az, hogy a cegek amikor keresnek embereket, akkor olyat keresnek, aki mindenhez ert. Es persze mindenhez jol.
A baj az az, hogy kulonbozo specializalodott teruleteket kell ellatnia ugyanannak a programozonak. A cegek egyszeruen sporolnak ott, hogy aki meg tudja csinlani a front-ended, az biztos jo a database-ben is, meg a business logic megcsinalasaban is, hogy komplexebb dolgokat ne is emlitsek. Meg hat elvileg egy system architect eleg, de gyakorlatilag mindenkinek annak kell lennie, aztan persze mindenkinek jobb otlete van, mint a masiknak.
Es igy tovabb, lehetne sorolni hosszan.

Az meg hogy egy friss diplomas utan mennyire kapkodnak, sok minden mason mulik. Mondjuk az europai viszonyokat nem ismerem, eszak-amerikaban egyertelmuen sokat szamit, hogy melyik egyetemrol van az a diploma. pHd-vel valoszinuleg meg konnyebb munkat talalni.

Nadehat a blog iroja is azt irta, hogy nem akar o manager lenni. Egyszeru programozo. De mintha azoknak mar nem lenne hely :-)

Dragonlady (Bp, Hun) 2013.09.29. 12:08:40

@diggerdriver: nekem nem vicc kategória egy ismeretlen embert lefingozni és szakadtgumizni. ha magadnak adsz egy ilyen nevet, tegyed, vagy a régi haverjaiddal, vagy itt a többi keménytökű srácokkal, akikkel ez a stílus megy. de ilyen formában ez egyszerűen egy orbitális bunkóság volt.
és nem az én humorérzékemmel van a baj, hanem a tieddel, ha ezt nem érzed, ha ennyire nem tudsz különbséget tenni, hogy kivel mi a hangnem.

ffüttyfürütty 2013.09.29. 12:09:57

@Kovermadar: Még villanyt sem kapcsolsz fel/le? (vagy rosszul tudom hogy ez is bökkenő lehet náluk)

morsels (törölt) 2013.09.29. 12:10:28

@Len.Mag:
Szerintem van valami formula, amivel kiszamithato, hogy mennyi genius kell attol fuggoen, hogy mekkora a ceg, hanyan dolgoznak, min van a hangsuly es igy tovabb.

De mindenki azt hiszi, hogy ok lesznek az uj google.
Es ahhoz is igazitjak a ceg 'szellemet'.
A google-nal is gyakorlatilag arrol van szo, hogy a fiatal geniusok kikoltoznek az egyetem kampusarolo es bekoltoznek a ceg kampusaba. El sem kell hagyniuk a munkahelyuket, mert ott van minden. Nekik alom az, hisz azt csinalhatjak amit imadnak, kozben etetik-itatjak oket, mosnak rajuk, sajat fodraszuk lehet, ott a gym, jatszhatnak, minden, amit csak akarnak. Es melle kurva jo fizetes.

Es mintha ezt akarna lemasolni egy csomo masik ceg is. Legalabb reszleteiben.

ffüttyfürütty 2013.09.29. 12:11:51

@Chang Yai: Szerintem nem rád gondolt digger, csak elvonatkoztatott a nevek szintjén. peace :)

33621 2013.09.29. 12:14:39

Kedves határátkelők éppen tegnap este volt a tv-ben egy riport a szokásos témával, hogy kimentem de visszajöttem ill kint maradtam mert jól érzem magam ott. Vajon a nyilatkozók között van e HÁ-s posztoló? Nem ismerős valaki belőlük valakinek?

rtlklub.hu/musorok/fokuszplusz/videok/221441

ffüttyfürütty 2013.09.29. 12:14:58

Valami döccenés van az "erőben"? Nálatok is?

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.09.29. 12:16:33

@ffüttyfürütty:
Dehogynem!
Kenyelmesen, sajat magamra szabtam (fejlesztettem) a dolgot.

Jol tudod, de az nem kenyelmes ;)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.09.29. 12:20:16

@morsels:
Ez eleg jol hangzik!
Kar, hogy kuka vagyok az IThez :(
(annak idejen megfektettek a pointerek C#-ben, ott adtam fel vegleg)

Mercel 2013.09.29. 12:22:18

A jobbegyenes posztjával kár volt foglalkozni.
Tipikus fotelnáci blog a szokásos szélsőjobbos csőlátással, csúsztatásokkal és tipikus alibimagyarkodással.
Az ilyet agyonhallgatni kell nem szaporítani.

"Frigyes"

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.09.29. 12:32:39

@Chang Yai:
Utoljára mondom, bocsánatot kérek.
Részemről egy próbálkozás volt nem nagyon számítottam másra de gondoltam hátha.
Zárjuk itt le a témát mert nem jó mélyebben belemenni hidd el.

@morsels: @ffüttyfürütty: @Kovermadar:
Köszönöm mindegyikőtöknek.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.09.29. 12:39:05

@33621:
Azon a videken az lepne meg, ha nem igy lenne.

Az utolso magyar munkahelyemen egy igazi tirpak a fonok (tulaj). A fonokomnek (no) mondtak, hogy ha majd gyereket szeretne, szoljon elore es megbeszelik a dolgot + jeleztek, hogy szeretnek ha csak nehany honapot (a leheto legkevesebbet) maradna otthon.
Eszmeletlen...

PannonBoy 2013.09.29. 12:39:43

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: Inkább az kellene, hogy legyen liberális a társadalom, akik a magyarságot is normális keretek között tudják kezelni. És nem ilyen hülyeségekkel jönnek, hogy "mária országa".

Ez nyugaton sokkal jobban megvalósul. Pl, Angliában attól, hogy valaki liberális, még büszkén viselheti a union jack-et.

morsels (törölt) 2013.09.29. 12:40:59

@Kovermadar:
c#-ban pointerek?
Nem c++ lesz az? :-)

Fiatalon nagyon sok minden jol hangzik.

morsels (törölt) 2013.09.29. 12:41:32

@33621:
Erdekes volt, kosz a linket :-)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.09.29. 12:44:12

@morsels:
De lehet, 10+ eve volt...

En orok fiatal maradok! Ez az eletcelom! ;)

morsels (törölt) 2013.09.29. 12:46:50

@Kovermadar:
Akkor szinte biztos c/c++ volt.
Nade ebbol is latszik, hogy csak azert, mert valaki jo matematikaban, meg nem biztos, hogy jo programozo.

morsels (törölt) 2013.09.29. 12:53:19

@33621:
Mondjuk erdekesebb lett volna, ha zopilote magyarazza el, hogy miert jobb a furdo Egerszalokon, mint a hottub Banff-on, de persze ertheto, hogy 'kulonleges' hatterrel rendelkezo embereket mutattak be.
Az egyszeru, hetkoznapi emberek unalmasak. Tok mindegy, hogy hova, merre koltoznek es plane miert :-)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.09.29. 12:57:52

@morsels:
Konybol tanultam es egyedul. Egy jo tanar lehet atsegitett volna a dolgon. De attol meg lehettem volna csapnivalo programozo :)

Viszont elkonyveltem, hogy ez nem megy es mikor most keresek foiskolat es szakot, ezzel eloszurom a lehetosegeket. Ami nem jo, mert igy a villamosmernok szak is kiesik, ami erdekelne (valoszinu gepesz/matematika vonalon mozgok majd tovabb).

Nem lehet mindenki programozo, nem igaz? ;)

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.09.29. 13:00:11

@Kovermadar:

A hozzáállásban látszik a különbség a legjobban. A kritizáló ember jellemzeőn nem durva, mert nincs érzelmi viszonya a kérdéshez. A köpködő meg beleteszi teljes lelkét, mert neki lelki gyógyír, ha köpködhet.

HaHáromLábonGyábokorsz 2013.09.29. 13:00:29

hat en az elson olyan jokat rohogtem!!!
bandirepublicnak pedig tenyleg nagyon jo az irasa!

elevenlive 2013.09.29. 13:00:29

Sziasztok!

Nem tudom, de szerintem ahhoz is nagy bátorság kell hogy az ember otthon próbáljon boldogulni és ahhoz is, hogy külföldön. A helyzet az, hogy egyik félnek sem kéne ezek miatt kritizálni a másikat, de sajnos sötét elmék mindenhol vannak. (Tartózkodási helytől függetlenül.) Ettől függetlenül ez a trendi elnevezésű wannabe témájú blog kissé offenzívnak hat, ami semmiképp nem jó, tekintve hogy az nemzetünk szétesése nem a helytől függ ahol vagyunk, hanem a hozzáállástól, amit egymás felé tanúsítunk minden áldott alkalommal. Az sincs rendben, hogy az otthoni helyzetet a politikusok teljes lerontották, de egymás felé sem nyújtunk (a többség) sajnos segítő kezet. Nehéz is lenne úgy eggyé kovácsolni a nemzetet, hogy nincs béke, nincsenek egymás segítségére siető emberek. Kritizálni mindíg könnyű, tenni annál nehezebb. A kedves wannabe cikk írója kicsit inkább törhetné a fejét azon, hogy hogyan ébressze fel a magyarokban a rég elveszett összetartást! Aki meg külföldön dolgozik, az legalább tud hazafelé is segítséget nyújtani idővel! Sehol nincs kolbászból a kerítés! Ne azt kritizáljuk aki tenni is próbál valamit!

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2013.09.29. 13:05:29

Ez a multikkal kapcsolatos alulnézeti felvétel azért egy fontos problémára világít rá. Olyan, mint amikor az autószerelő lát valami olyat, amit mi, akik nem mentünk oda, nem látunk.

Furcsa módon ez egy felülnézet.

Amikor beriatkoztam HR szakra másoddiplomás képzésre, akkor az osztálytársaim fele dolgozott HR osztályon multiknál.

Az egyik tanárom megkérdezte tőlünk, hogy jól látja, hogy a multik sorra csinálják azt, amit ez a cikk író itt felemleget, azaz ugyan azért a munkáért felvesznek kevesebbet kereső munkatársakat?

Bólogattak!

Nemcsak az infláció erodálta el a bért. Maga a magyar bér is olyan, hogy kb. a 30%-át keresik az otthoniak annak, amit 10 évvel ezelőtt, de ezt a folyamatot tetézte a nagyobbacska vállalatok bércsökkentő kampánya.

Ez sokat segített abban, hogy a piacon lévő fizetőképes kereslet nézőpontjából egy izmosodó gazdaságból elérjük a balkán alsó státuszt!

A cikk elején felvetett példa meg abból a szempontból érdekes hogy mit akarunk a szőnyeg alá söpörni és mit engedünk be a tudatunkba.

Az elfojtókánk tornagyakorlatai ezek.

Az illető semmiképpen nem akar szembesülni a kisközösségeink /az enyém/, az ágazai alkujaink /az enyém!!/, a pártok jövőképének az életünkre releváns nyomása... vagy modernizációs irány típusú kérdésekkel. Amikor arról írtam itt, hogy a NEMZET = KERETALKOTÓ SIKERESSÉG, akkor a hozzászólók döntő többségben ezügyben tornáztatták az elfojtókájukat.

A személyiségben zajlik az az "alku" hogy mi közöm nekem ezeknek a csoport identitásoknak konfliktusaihoz.

Vannak akik úgy levetik a nemzeti identitásukat mint amikor ruhát cserélünk a másnapi munkánkhoz, van aki ezt vérlázítónak tartja! Nem akar szembesülni azzal, hogy ez ennyire egyszerű!

Van, akinek halál természetes, hogy kritizálom, analizálom a kultúrámat és ha beteg valamilyen része, akkor kiműtöm, van akinek ez a sztori nem akceptálható, soha semmilyen körülmények között nem fog kritikai nézőpontokat a tudatába beengedni.

Még csak a gondolkodás kedvéért se!

Én az itteni cikkeimmel pl közöttetetek is kilóra kiváltom ezt a hatást, a legtöbb ember a kommentjeiben azon dolgozik, hogy az elfojtókánk hogyan üljön tort a rálátás felett.

Nyilván az én csapongó gondolatmentem ebben sokat segít, de azért sokan vannak olyanok is, akiknek leesik a tantusz és valahogy a csoport dinamikát mégsem ők uralják.

Az, hogy az eljojtókánk tort ül azt onnan lehet látni, hogy elképesztő érzelmi vehemencia jelenik meg ezekben a "vitákban". Ez belső ügy, de amikor ezeket a véleményeket így közzé tesszük, akkor ezek csoport ügyek is. Tornásztatjuk a többi embert ezekkel az érzelmekkel sőt olyan hatása is van ennek a közbeszédnek, hogy kifejezetten nem az egyéni jövőképeket döntik el ilyesmik, hanem kifejezetten közösségi ügyeket meghatározhatnak.

Fodor Gábor pl. úgy értelmezte a volt barátja tusnádfürdői beszédét, hogy ott kerek perec meghirdette viktor, hogy az ország márpedig kilép az EU keretei közül! Ez a keretalkotó "módosítási javaslat" pl megint visszahat az alsóbb ügyekre. Ha MO nem EU tag, akkor megint nagy változásokon megy keresztül minden.

A csoportunkat védő érzelmi háttér, pl. a magyarkodásnak elkötelezett közbeszéd inspirálhatja a keretalkotókat arra, hogy úgy érezzék, hogy mi itt támadjuk a nemzeti összetartozást.

Süketek párbeszéde ez az egész és a politikusaink ezt nagyon szeretik. A Mari néni tudatállapotúak is nagyon szeretik mint ahogy ez a blogger is, aki valahol ennek a kettőnek a valamilyen aránya.

Nemcsak a személyiség számára érdekes ez, nemcsak önismereti szempont létezik.

Én pl közösségfejlesztőként dolgoztam, engem szakmailag az érdekel, hogy ezekből mit tudunk energiaként használni akkor, amikor a szervezet vagy a közösség CÉLOKAT FOGALMAZ MEG.

Nagyobb szinten. Mi jelenik meg a fájdalmainkból, a bajainkból, a probléma érzékelésünkből a jövőkép alkotás terepein?

Az ágazati alku, vagy a politikai jövőkép alkotás síkja ezért nagyon fontos ebből a szempontból!

A legtöbb embert persze nem lehet ezekre a témákra leültetni egy asztalhoz, internetes fórumon se, nem segít a tiszta beszéd.

A politizálni TILOS! - mint az elfojtókánk egy izmos tevékenység területe nem szereti a rálátást építgető nézőpontokat! Jelenleg ez egy durva törésvonal a hazai közbeszédben! Ahogy ez az esetpélda is mutatja!

Bonjour 2013.09.29. 13:05:31

@Chang Yai: az elfogadas nagy ereny, nemreg beszeltel itt errol. Most, hogy valaki bocsanatot kert toled, es tole fuggetlenul tobben megerositettek, hogy magara vonatkoztatva viccelodott (hiszen kicsit pejorativan irta, h o mint "parasztgyerek").
Ezek utan tovabbrugni valakibe? Hisztisnek tunik a dolog, de biztos csak bal labbal keltel fel, hiszen tok jok a kommentjeid.
Diggert igy kell elfogadni, mert amugy joember. Muveszi aktkepeket rak ki, es neha vulgaris a humora.
Bocsanatkerese utan eleg lett volna annyi, hogy oke, ha nem nekem szolt, teged ez bant, es a tovabbiakban feled ez mellozze, de nincs semmi gond.
Szerintem megertette volna.
Hiszen alapvetoen mindketten kellemes kommentelok vagytok.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.09.29. 13:06:19

@PannonBoy:

Éppen tegnap hallgattam a Klub Rádiót. Pont a tipikus példája volt a beszélgetés az álliberális halandzsának. Nos, ha ezzel akar valaki Orbán ellen fellépni, akkor nagy tévedésben van, ezzel csak Orbánt a "kisebbik rossz" szerepébe lehet segíteni. Pont a honfitársam Krasztev Péter volt éppen az illetékes megmondóember. Elkezdett értelmesen beszélni, vázolt dolgokat, majd arra hegyezte ki az egészet, hogy az alaptörvény szerint a házasság férfi és nő kapcsolata. Na most, ha egy politikailag határiozatlan átlagember véletlenül hallja ezt, mit gondol? Kb. azt: "a buzivédő liberálisok fő baja Orbánnal, hogy a házasság férfi és nő kapcsolata - ezeknek elment az eszük? akkkor már inkább Orbán legyen".

ffüttyfürütty 2013.09.29. 13:08:22

@diggerdriver: Ne zrikáld! Részemről nem állásfoglalás volt, mindkettőtöket bírlak. :)

morsels (törölt) 2013.09.29. 13:08:29

@Kovermadar:
Viszont nem is kellett problemaznod azon, hogy most akkor pointert hasznalj, vagy reference-t :-)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.09.29. 13:10:22

@Kovermadar:
Én meg gyűjtöm a születésnapokat.
Már van belőle 49.
:))))))))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.09.29. 13:13:53

@ffüttyfürütty: Persze. Többet nem.
Bepróbálkoztam. Nem sikerült. Bocsánatot kértem.
Ennyi.

morsels (törölt) 2013.09.29. 13:14:04

@Saman:
Azert az nem semmi, hogy te az HR kepzes utan felulrol latod a multikat es akik mondjuk az R&D-nel dolgoznak (software developers) meg alulrol.

Persze ertem en, hogy te az alap felvetesbol rogton globalis elemzesre valtottal, dehat... minden blognak kell legalabb egy 'falu bolondja'.

ffüttyfürütty 2013.09.29. 13:15:40

Mai napra megvan minden kipipálnivaló: kolbász és kerítés valamint keretalkotás, a túrórudit inkább hagyjuk ki oké? :D

Bonjour 2013.09.29. 13:16:43

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: maxval, ma is nagyon egyetertek a kommentjeiddel. A kulturalt kommunikacio vagy hianyzik, vagy nem eri el celjat.
Nehez ugy kozeputasnak maradni, hogy ne legyel unalmas es hosszasan kelljen magyarazni, mert arra senki se figyel.
Ahogy szegeny Saman kommentjet skippeltem egybol. Pedig neha mond erdekeset, bar a helyesirasa csapnivalo, es nem kepes artikulalni a kuszasagba csapo, de neha valosaghoz kozeli megerzeseit.
Hosszas folyamat es tanulas aran lehetne elerni, hogy a gondolkodas egy uj szokincs menten moderalt legyen a valasztopolgarok kozott. Ehhez olyan polgari v. Kormanyzati akarat lenne, ahol a kulonbozo politikai strukturakat, a civil kezdemenyezes jelentoseget, a demokracia mukodeset, a uralmi rendszereket (es neha azok elkerulhetetlen szuksegesseget objektivan, direkt regmultbol vett peldakkal bemutatja es vitara sarkallja a diakokat mondjuk az osztaly/iskola szintjen vett peldakkal.
Mondom, hosszu ez a folyamat es nincs hozza politikai akarat.

ffüttyfürütty 2013.09.29. 13:16:51

@diggerdriver: Viszont a mai avatarod (tegnapi) nem bejövős, várom már hogy lecseréld. :)

Bonjour 2013.09.29. 13:17:21

@diggerdriver: azt hittem, idosebb vagy. Csitri. :))))

Bonjour 2013.09.29. 13:18:16

@morsels: kemeny vagy, de igazad van :))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.09.29. 13:22:02

@ffüttyfürütty:
Micsodaaaa,
Az üzenetet nézd benne Teeeeee:))))))))))))))))
Fantasztikusan jó kompozíció.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.09.29. 13:24:12

@Bonjour:
Rendben van Nagypapa:)))))))))
Még tudsz dugni vagy már Mercedesed van? :))))))))))))))))))))

Latcho Rom 2013.09.29. 13:25:08

@diggerdriver: Ovodas :))

kicsit valo csak ide, most olvastam:
mozgovilag.com/?p=6727

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.09.29. 13:29:29

@Bonjour:

Éppen a napokban kezdtem kigyűjteni a két ellenoldal legjobb agyatlan szövegeit a blog.hu legnépszerűbb politikai blogjaiból. Jobb, mint egy paródia.

Példa: a téma Magyarország gazdasági és életszínvonalbeli romlása a térségben:

Fidesznyik: Mindenért az elmúlt 8 év tehet, amikor Medgyessy, Gyurcsány, Bajnai a szakadék felé indították az országot

Balliba: Mindenért az első Orbán-kormány a felelős, mely populista ígéretekbe hajszolta az országot, ennek lett foglya az MSZP is 2002 után. Bajnai sikeresen kivezette ebből az országot, de ismét jött Orbán, aki megint mindent elrontott.

Még összegyüjtök párat és megjelentetem.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.09.29. 13:31:18

@shakti_rom:

Az a kevés magyar folyóirat egyike, melyet érdemes olvasni. Nem független lap (nem is kell, hogy az legyen egy média!), viszont mentes minden demagóg butaságtól.

Latcho Rom 2013.09.29. 13:35:14

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: igy volt ez az atkosban is.
es-t is iderakom, az egyetlen lap amire elofizetek(netes)

Dragonlady (Bp, Hun) 2013.09.29. 13:37:29

@Bonjour: nem tudtam előbb visszajönni, nem ment.

nekem nem volt világos, hogy a "parasztgyerek" magára értette-e a népi megfigyeléseket, vagy rám. mivel a körítésből az jött le, hogy piszkálgat, ezért gondoltam, hogy akkor rám. de hát komfortosan visszakozni lehetett, hogy nem úgy van. ok. akkor most ő a napi hős, még bocsánatot is kért, különféle gunyoros felhangokkal, és akkor most én leszek a gonosz, hogy nem vagyok meghatva.
ügyes.
egyébként azért veszem magamra, mert simán lejött még nekem is, hogy egy ritka intelligens emberről van szó, nem az, akinek simán lehet ignorálni a vakondtúrás színvonala alatti ámokfutását, akkor tiszta sor lenne, ki venné fel.
pont az ilyen dolgokra mondom, próbálom magyarázni, hogy ezért nem jön be nekem Európa. nem akarok még direkt csinált semmiket is megharcolni. mindig, mindig a harcolás. belefáradtam. lehet, hogy le kellene kattannom az internetről.

Digger, tudod, hogy "nincs humorérzékem". akkor ne piszkálj. ettől még lehetek normális, netán értékes ember, akkor is, ha ezt esetleg lenézed, vagy lúzer kategóriába rak engem végleg a szemedben.
vagy a vegetáriánus kollégád előtt is csakazértis tolod a szalonnát, ha tudod, nem bírja, mert mondjuk lenézed ezt a "jellemgyengeségét"?
hagyjuk már egymást békén.

morsels (törölt) 2013.09.29. 13:44:17

@Chang Yai:
Nem visszakozott. Plane nem lattam amokfutast.
Harman is ugy ertelmeztuk, hogy magara irta azt, amit.
Te olvastad bele azt, amin aztan megsertodtel. Nem kell szeretni digger humorat, vagy a te szempontodbol szexista nezeteit, nade nem teged akart bantani vele.

Most mar kezd erdekelni, hogy mitol vagy ilyen. PMS? Magyarorszagi utazas elotti izgalom? Feminizmus? Vagy egyszeruen csak hozza vagy szokva, hogy felneznek rad.
A kornyezeted egy resze erinthetetlennek tart, a masik (a valogatott) meg kifejezetten elit kategoria, amibe nem ferhetnek bele sokan es a lec igen magasan van.

:-)

DieNanny CH 2013.09.29. 13:51:32

@33621:

Érdekes riport, bár nekem rettentő lassan tölt be, meg 17'-nél lefagyott... Talán nemsokára fent lesz yt-on is.
Köszi!

DieNanny CH 2013.09.29. 13:52:27

Ja és Osvárt Andrea mondta ki a vágyamat: egyszer szeretném én is magamnak megengedni azt a luxust, hogy Mo-on éljek...

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.09.29. 13:57:00

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
Ez így jól hangzik és kétség kívül így is van.

Azt gondolom, hogy ez a köpködősség valahonnan onnan ered, hogy mikor a kivándorlókat kritizálják, azt ritkán teszik finoman és kulturáltan. Már önmagában kritizálni bárkit is, aki elment szerintem nem lehet nem köpködés. Hiszen a mucsaröcsögei Józsi bácsinak ugyan mit számít, hogy léptem? Mégis azt kiáltja, hogy hazaáruló. Ha viszont kiálthatja, akkor én is "visszaszúrkálok".

A kritikára hasonló rekciók szoktak szülni: elmondok 10 dolgot, ami szerintem máshol jobban, olcsóbban, okosabban működik, de a felénél már látom a dühöt és haragot, hogy "mit képzel el, hogy beleugat abba, amihez már semmi köze".

Valahonnan innen fakad az, hogy "tojok Mo-ra, nem érdekel, ha honap megszűnik létezni, mert jelentéktelen a számomra". És utána erre mondják, hogy honvágyam van... eszem megáll :D

@Saman:
Alulról felfelé görgettem a kommenteket. Mikor a tiednek elkezdett "soha véget nem érni", akkor már sejtettem, hogy te vagy az :)

Az eszmefuttatásra csak egy klasszikus kérdés:
"Miért hgytuk, hogy így legyen?"

@ffüttyfürütty:
:D

Dragonlady (Bp, Hun) 2013.09.29. 13:57:07

@morsels: szerintem direkt piszkált, nem bántani akart, de piszkálni midnentképp, "megpróbálom utoljára" felkiáltással.
köszönöm érdeklődésed, nem menstruálok, sajnos két hete kellett az országos matekverseny vasárnapi döntője helyett itthon maradnom, hogy hányjak és fossak egész nap (ha már a hormonális viszonyaimba akarunk belemenni).
a magyarországi utazás újévkor, hála a jó égnek még nem kell foglalkoznom vele.
feminista sem vagyok, legalábbis nem a manapság használt durva értelemben.
alighanem hulla fáradt vagyok.
ezt a felnézést rám meg elteszem alkalomadtára, mert olykor nagyon jól jönne :-) nagyon meg kell küzdeni mindenért, könnyen átgyalogolnak az emberen ebben a szakmában, ha nincs észnél.
de ok nélkül legalább nem gyalogol át az átlagember a másikon,és direkt rosszindulattal évente egyszer lehet találkozni.

és most nem megsértődök hanem offline leszek, mert még van egy csomó papírmunka.

morsels (törölt) 2013.09.29. 13:57:42

@Bonjour:
Hat a faszi ilyenekt tud:
"A cikk elején felvetett példa meg abból a szempontból érdekes hogy mit akarunk a szőnyeg alá söpörni és mit engedünk be a tudatunkba.

Az elfojtókánk tornagyakorlatai ezek.

......

Én az itteni cikkeimmel pl közöttetetek is kilóra kiváltom ezt a hatást, a legtöbb ember a kommentjeiben azon dolgozik, hogy az elfojtókánk hogyan üljön tort a rálátás felett."

Egyszeruen csak mondja a magaet. Mi jo kozonseg vagyunk neki, akik csak erositik a sajat magaba vetett hitet.
Ahogy irtam regebben; neki ezek a szosszenetek olyasmik, mint egy bodybuildernek a tukrok. Szuksege van ra.
Vannak meg ilyenek a vilaghalon :-)

morsels (törölt) 2013.09.29. 14:02:25

@Chang Yai:
Szerintem nem direkt piszkalt; egyebkent te falusi lany vagy, vagy mi? Az elso irasa, amire beragtal, az tenyleg vicc volt, nekem sem tetszett igazan, de nem neked szolt be vele. Sot, inkabb azt irta, hogy o milyen nevet mondott volna, ha ilyen nev kerul szoba.

Amit most serelmezel, az mar a te elegge eros (olvasd hisztis) reagalasodra szuletett... innentol meg mar nehez barmit is megbeszelni ugye.

Nezd, digger humora olyan, amilyen. De nem teged cikizett (legalabbis az elsoben, amire beragtal) es plane nem volt rosszindulatu.

Peace.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.09.29. 14:04:50

@Chang Yai:
A bocsánatkérése szerintem is gunyoros volt, de tőle szerintem ez az elvárható.

Ettől függetlenül szerintem is picit túlreagáltad a dolgot, amihez egyébként minden jogod megvan, én is tudok túlreagálni mások számára "jelentéktelen" dolgokat.

Európa nem neked való hely? Én is érzek így egy bizonyos ország iránt, így maximálisan elhiszem és megértem. Örülök is, hogy ezt leírtad, mert megerősít abban, hogy létezik ilyen és nem csak kitaláltam.

Szóval fel a fejjel, ne izgatsd magad digger miatt, ő egy 49 éves, nagy, gyerek :)

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.09.29. 14:05:04

@Kovermadar:

A "tojok az országra" hozzáállás nem gond, ha őszinte. De ha valaki folyamatosan ismételgeti, hogy tojik, az nem őszinte, azaz az ilyen ember valójában egyáltalán nem tojik az országra, hanem van valami lelki fájdalma, melyet meg akar gyógyítani ily módon.

Kifejezetten utálom Steve Martint, a humortalan amerikai komikust, de volt neki is azért jó filmje, Az egyikben a válóperen, amikor a felesége a képébe vágja, hogy "minden orgazmust csak színleltem", ő visszaüvölt "én is színleltem minden orgazmust!". Szóval ez jutott eszembe a tojásról...

DieNanny CH 2013.09.29. 14:05:55

@ffüttyfürütty:

"a túrórudit inkább hagyjuk ki oké? :D"

De hiszen abból van a keret! :-)

01001100au (törölt) · http://ittmindenilyen.blogspot.co.uk/ 2013.09.29. 14:13:03

@elevenlive: ha olvastasd akkor csak egy tipust kritizál, azt amelyik nem segít az otthoniaknak és inkább a széthúzást erősíti ha még nem olvastad el a teljeset akkor tedd meg

régebb óta vagyok Subban mint te 2013.09.29. 14:13:11

Kedves Határátkelő,

"uszító" írás? Na, ezzel kb. a modorosblogon magukra ismerőkkel kerültél egy szintre.
Vak vagy, ha nem látod, hogy igenis léteznek ilyen "wannabe" határátkelők, elég csak a saját blogod hozzászólásait olvasnod.

------------------------------------------------------------------------------------------------
Ez egy visszatartott, cenzúrázott (aka ellenőrzött) hozzászólás, íródott 2013.09.29 14:00
Magyarország

01001100au (törölt) · http://ittmindenilyen.blogspot.co.uk/ 2013.09.29. 14:13:18

Azért ezt a rész lefelejteted.
"Sajnos szinte mindnyájunknak vannak olyan rokonai, vagy barátai, akik a reménytelennek ítélt hazai gazdasági helyzet miatt nálunk szerencsésebb országokban kénytelenek szerencsét próbálni. Ők, azok, akik akár napi 10-12 órát is güriznek, és zsíros kenyéren élnek, hogy egyszer, valamikor hazajöhessenek, és emberhez méltó életet teremthessenek maguknak itthon. Ez a cikk NEM RÓLUK szól. Hanem az idegenbe szakadt hazánkfiának egy másik, halálosan irritáló típusáról: a wannabe emigránsról."

Ezzel kezd tehát nem általánosít hanem csak egy típust ír le. Teljesen jól jegyzem meg.

01001100au (törölt) · http://ittmindenilyen.blogspot.co.uk/ 2013.09.29. 14:13:30

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: az a legjobb, hogy az előző 8 évben már ők is benne vannak 3 évvel, legalábbis az én matematikám szerint.

01001100au (törölt) · http://ittmindenilyen.blogspot.co.uk/ 2013.09.29. 14:13:35

Őszintén megmondva az első részben van igazság. Én is ismerek ilyen embereket akikre a fenti leírások teljesen rá illenek. Nem is egyet aztán persze sokuk szeméről lehullik a rózsaszín szemüveg és rájönnek, hogy bilibe lóg a kezük.
persze nem mindegyikéről van aki éveken keresztül képes ilyen "egyszerű" maradni.

ffüttyfürütty 2013.09.29. 14:17:09

@33621: Egész jók a riportok, rosszabbra számítottam, de így emberenként látva könnyebben átjön, hogy mennyi szubjektív elem van a dolgok mögött.

ffüttyfürütty 2013.09.29. 14:18:07

@DieNanny: azt hittem a keret kizárólag kolbászból készülhet :P (esetleg hurkából) :)))

Latcho Rom 2013.09.29. 14:18:47

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: humortalan????
ma mar megkopott..igaz..zeneben szuper..de ember, a hetvenes nyolcvanas evekben stadiumokat toltott meg, s a filmjei is baszarasilag viccesek..mint a Jerk peldaul.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.09.29. 14:18:49

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
Lehet benne valami.
Rengeteg sérelem van pl. bennem, ami lehet nem is az ország sara, inkább az embereké. Az országot meg azokkal azonosítom.
Ez van :)

Az "új" Steve Martint én is. A "régit" még kedveltem. Az L.A. Story szerintem jó volt. A riviéra vadorzói is elment még.
Akiket viszont úgy isten igazából utálok: Jim Carrey és Leslie Nilsen. Mondjuk a vígjátékok a legtöbb esetben inkább bosszantani szoktak :) A horror, thriller, krimi, sci-fi az én műfajom.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.09.29. 14:20:09

@morsels: Akkor mondom ugy hogy ezt en a sajat boromon meg nem tapasztaltam h csodakat varnanak el tolem a munkahelyemen.

Tobb mindent csinalok mint ami elmeletileg a munkakoromben van? Termesztesen igen, a szukseg mindig torvenyt bont.
A heten alairtunk egy 3 millio euros projektet, egy bo fel evig most olyasmit is fogok emiatt csinalni ami nem feltetlenul lenne az en feladatom. De ez ettol fuggetlenul rendben van.
Elmondtam magamrol a felvetelin (es igy is gondolom) hogy vegtelenul rugalmas vagyok. Termesztesen szivesen csinalok olyasmit amit elotte nem csinaltam mert alapvetoen igy fejlodsz a munkahelyeden. Ezert en el is varom hogy idonkent kapjak olyan feladatokat amiknel elso blikkre fogalmam sincs hogy kell megcsinalni mert ezekbol lehet leginkabb tanulni.

Szerintem nem veletlen hogy a multiknal a vezetokepzo programokban fel evente kapsz masik poziciot cegen belul masik department-nel...

Ha interjun latjak rajtad hogy agilis szemely vagy, akinek ez nem jelent gondot, akkor nem hiszem hogy ez olyan nagy kizaro ok lenne.

Latcho Rom 2013.09.29. 14:22:25

@Kovermadar: pikkelsz a kanadai humorra :)

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.09.29. 14:24:45

@shakti_rom:

Ízlés kérdése. Nekem sosem tetszett. Leslie Nielsen sosem kopott meg, szóval ez nem kor és időmúlás kérdése.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.09.29. 14:28:49

@33621: Olyan, de olyan szivesen megneznem ha az RTL most honlapja nem lenne ekkora tragya hogy mar 100X rafrissitettem de mindig kifagy valahol meg 2 perc elott. Masnak megy? Lehet a Safari nem szereti?

DieNanny CH 2013.09.29. 14:29:31

@Kovermadar:
"A horror, thriller, krimi, sci-fi az én műfajom."

Coraline és a titkos ajtó-t ismered? Ne riasszon el, hogy rajzfilm...

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.09.29. 14:30:14

@Pickles:
Miért kellene segíteni az "otthoniaknak"? Különösen, ha nem is maradtak már olyanok. Kinek segítsek?

Azoknak, akik leköpnek, mert ligát váltottam?
Azoknak, akik sosem voltak elég erősek váltani?
Azoknak, akik akkor nem segítettek nekem, amikor ők voltak jobb helyzetben?

Fel is út, le is út. Amennyit én kaptam akkor, annyit adok most vissza.

Aki ottmaradt, az nyilván boldog ott, jól érzi magát, semmi gondja. Isten ments, hogy rátukmáljam a pénzemet vagy támogatásomat olyanokra, akiknek nincsen rá szükségük! Persze, aztán még azért is kapnék, mert lenézem őket és azt feltételezem, hogy nem tudják megoldani egyedül...

Most akkor hogy is van ez?

@régebb óta vagyok Subban mint te:
Te nagyon szenvedhetsz, hogy mindig csak kritizálod ezt a blogot és mindúntalan valamiért mégis vissza-vissza kell látogatnod ide :)
Legalább üdítő színfoltja vagy a blognak! :)

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.09.29. 14:30:38

@Kovermadar:

"Akiket viszont úgy isten igazából utálok: Jim Carrey és Leslie Nilsen."

Az előbbi nekem sem a kedvencem.

De az utóbbi az egyik legjobb ebben a műfajban, bár rossz filmjei neki is vannak bőven.

Tény persze: nem egy jó színész, mert de facto saját magát játszotta minden szerepben. Háromszor hagyták őt el nők, az egyik meg is mondta egy interjúban: egy dolog nevetni egy filmjén, más dolog állandóan vele élni, mert ő tényleg olyan, mint a szerepeiben.

Utolsó interjúján a kórházban halála előtt is adta magát. Megkérdezte tőle a riporter fog-e duplőrt használni készülő új filmjében, mire ő:
- Az én koromban az ember már a reggeli kávéja megivásához is kénytelen dublőrt használni.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.09.29. 14:32:32

@DieNanny:
Nem ismerem.
Elolvastam, érdekesen hangzik. :)

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.09.29. 14:33:49

@Kovermadar:

"A horror, thriller, krimi, sci-fi az én műfajom."

A horroron én elalszom, a krimi untat. Nála jobban csak a kalandfilm és fentezi untat.Elég csak kimondnai Harry Potter vagy a hobbitok nevét, már alszom is. A triller oké ha jó. A sci-fi meg majdnem mindig oké, hacsak nem tényleg nagyon unalmas.

DieNanny CH 2013.09.29. 14:35:16

@Don Kartasch:

Nekem is lefagy. Otthagytam pause-n 10 percre, feléig betöltött, elkezdtem nézni, 17 percnél már hiába vártam tovább... win7-em van...

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.09.29. 14:37:05

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
Ezesetben a műfajjal vannak fenntartásaim. Nekem mindig erőltetett bohóckodásnak tűntek LN filmjei.

Ugyanakkor pl. a Brian élete tetszett.

Aztán ottvan Mr. Bean... ha egyszer valaki úgy istenigazából meg akar kínozni, akkor Bean-t nézet velem. 5. perc után megoldanám, hogy átharapjam a saját torkomat :D

Latcho Rom 2013.09.29. 14:40:03

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: jadehogynem, steve arcaval egyutt felvaratta a humorat is. De mondom, a banjon egyre jobb :)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.09.29. 14:41:36

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
Ebben megegyeztünk!
A hobbitos-varázslós vonal (és úgy általában a fantasy) engem is elaltat.
Egyszer végig akartam nézni a LoTR trilógiát, de nem ment. Képtelen voltam rá. Ahogy a 4 db mezítlábas hobbit 3*4 órán keresztül megy... megy... és csak megy... na ne már! :)

Bár én apámat elneveztem Voldemortnak, annyi értelme volt csak a HP sorozatnak. Harry Potter, aki Hewlett Packard akart lenni, de nem ment neki az architektúra :D

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.09.29. 14:47:55

@Kovermadar:

Nyilván, helyzetkomikum a műfaja, ez tény. De jól csinálja. S van benne sokszor közélet is. Legendás az álbeszéde az Oszkár-díj átvételekor:
“Ebben az országban oly sokan fekszenek el éhesen, pedig a macskaeledel tele van tonhallal! Minden alkalommal amikor az állatkertbe megyek, látom ott azt a sok delfint, azokban a tartályokban, s azt gondolom: micsoda pazarlás ez! Mészároljuk le a delfineket most! S a több száz kiló delfinhússal megetethetnénk macskáinkat, s a tonhal meg felszabadulni éhes nemzetünk számára! De tovább megyek! Olyan sok a hideg éjszaka, sokan dideregnek, így én azt mondom, vágjuk le a macskákat, nyúzzuk meg őket! S használjuk a szőrméjüket a fázók felmelegítésére!”

S legendás dolgok fűzödnek hozzá. Neki köszönhetően az is ismeri az amerikai himnuszt, aki egyébként sosem hallott róla.

www.youtube.com/watch?v=bBllsuFHc3o

S Mr Bean is a kedvencem. A filmbeli karaktertől teljesen eltérően, Rowan Atkinson egy végletekig precíz maximalista, mesélik róla, hogy egy jelentéktelen jelenetet is képes 50-szer ismételni, ha a legapróbb mértékben eltér attól, ahogy ő eredetileg elképzelte. A sokszor improvizáltnak tűnő humoros esetlenség valójában mind aprólékosan kidolgozott jelenet.

A Brian élete jó film, egyik kedvencem.

Most olvastam: egy volt kommunista aktivista mesélte egy lapban. Amikor Pinochet börtönében volt, a börtönben megszakítás nélkül hangosan Julio Iglesias számokat játszottak - ez volt a lelki kínzás egyik módszere.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.09.29. 14:56:22

@Kovermadar:

A Monty Python filmekből még a Holy Grail (1975) is tetszett. A többi már nem olyan jó. Ez az Artúr-legendák paródiája. Az egyik jelenet, melyben Artúr találkozik egy parasztasszonnyal:

Artúr király: Én vagyok a királyod.
Nő: De hát én nem szavaztam rád.
Artúr király: Királyokra nem szokás szavazni.
Nő: Hát akkor hogy lettél király?
Artúr király: A Tó Asszonya, csillogó aranyba öltözve, karjával a tó mélyéről magasba emelte Excalibur kardját, jelezve, hogy az isteni gondviselés engem, Artúrt választott, hogy viseljem a kardot. Így lettem király.
Nő: Figyelj, tavacskában hentergő furcsa nők kardosztogatása nekem nem tűnik megfelelő legitimációs alapnak. Egy kormányzati rendszerben a legfelsőbb végrehajtó hatalom alapja a néptömegek megbízása, nem pedig valami nevetséges cirkuszi víziszám.

Legelőször még a magyar tévében láttam 1979-ben. S aztán hónapokig a filmről beszélgettünk a haverokkal.

Meg hát John Cleese önmagában is nagyon jó. Máig nem készült viccesebb sorozat, mint az ő 12-részes sorozata a 70-es évek elején (Fawlty Towers).

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.09.29. 14:58:23

@shakti_rom:
Ezen még sosem gondolkoztam, lehet :)

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
Látod, a fenti idézetben semmi vicceset sem látok :)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.09.29. 15:02:15

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
Óh igen, a Gyalog-galopp! :)
Az is nagyon jó film.

Woody Allen? Nem mondom, hogy kedvencem, de szerettem a filmjeit.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.09.29. 15:03:31

@Kovermadar:

Oké, ízlés kérdése.

Velem is megesik: valamin mindenki nevet, én meg nem értem. Két ilyen alkalomra emlékszem:
- A 22-es csapdája című könyv - nem értettem, mi benne a jó,
- Hofi élő előadása Élelem bére címmel a 90-es évek elején - mindenki nevet, én meg csak elmosolyodtam ritkán, de alapból nem tetszett.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.09.29. 15:10:22

@Kovermadar:

Igen, ez a magyar címe. De amikor láttam az eredetit, az sokkal jobban tetszett.

Woody Allen: jó is van, rossz is. Az egyik legjobb filmet ő csinálta: Everything You Always Wanted to Know About Sex But Were Afraid to Ask (1972). Az egyik részben az egyik kedvenc színészem Gene Wilder játszik. Na, ezt a részt azok is ismerni szokták, akik nem is látták a fimet. A szodomiáról, zoofiliáról szóló rész ez: a híres New York-i zsidó állatorvos egy pillanat alatt szerelmes lesz a szintén szodomita örmény juhász kedvenc juhába, a csodaszép Daisy-be.
www.youtube.com/watch?v=B94lP-fZyLk

www.everywoodyallenmovie.com/images/everything-about-sex-5.jpg

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.09.29. 15:21:44

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
Az nagyon jó film volt!
Másik "kedvencem" a Fogd a pénzt és fuss.
"Csak semmi cicó, nálam van a slugger" :)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.09.29. 15:23:01

Nem láttam / olvastam a 22-es csapdáját, de a leírás alapján érdekesnek tűnik.

2013.09.29. 15:24:44

A 'wannabe' posztnak van par vicces pontja, pl. a 'wannabe' szo felreertelmezese; tovabba ez a hozzaallas hogy 'minden magyar minimalberert mosogat kulfoldon, bar nehanyan azt allitjak Facebook-on hogy ok nem de ez ugyis hazugsag, es ha megis igaz hogy 'ertelmisegi' munkat vegeznek, akkor is rogton bebizonyitom hogy hulyebbek nalam, az okos Magyarorszagon elo magyar blogironal'.

régebb óta vagyok Subban mint te 2013.09.29. 15:26:30

@Kovermadar:

valóban nem a te hozzászólásaid miatt olvasom a blogot. :)

------------------------------------------------------------------------------------------------
Ez egy visszatartott, cenzúrázott (aka ellenőrzött) hozzászólás, íródott 2013.09.29 15:00
Magyarország

01001100au (törölt) · http://ittmindenilyen.blogspot.co.uk/ 2013.09.29. 15:26:42

@Kovermadar: Vagy csak nem akar külföldre menni, hogy minimál bérért mosogasson.

Baloldali érték 2013.09.29. 15:26:50

Na mi van itt, ennyire szelektív a HÁ humorérzéke?
multik sztereotip fikázása --> szeretjük
wannabe emigránsok sztereotip fikázása --> nem szeretjük

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.09.29. 15:27:20

@Mirjam2:
Gondolom ez is csak olyan önigazolás, mint amit én csinálok, csak a másik irányban :)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.09.29. 15:31:39

@Pickles:
Ez meglehet.
De akkor miért kellene a minimálbérért mosogatónak támogatni a jól kereső magyarországi rokont?

Egyébként tényleg mindenki Londonban mosogat minimálbérért?

Van ismerőzöm Lonbonban, Mianmarban, Svédországban, Ausztriában, Csehországban,... egyikük sem mosogat. Van persze szalag melletti munkás, de van tanár, mérnök, orvos, festő, CNCs is. Minimálbérért tudtommal egyikük sem dolgozik.

Bonjour 2013.09.29. 15:35:42

@diggerdriver: :)))))))
Eros (Erosz) malmai lassan orolnek.

2013.09.29. 15:36:02

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: 'Amikor Pinochet börtönben volt, a börtönben megszakítás nélkül hangosan Julio Iglesias számokat játszottak - ez volt a lelki kínzás egyik módszere.'

Te jo eg, ez tenyleg embertelen. En azonnal mindent bevallottam volna, csak hogy kikapcsoljak a 'zenet'.

A 22-es csapdajat en sem ertem. Tobbszor is megprobaltam elolvasni, de mindig elakadtam, unalmas es semmitmondo nekem. Az a furcsa hogy Heller mas, kevesbe nepszeru konyvei bejonnek nekem (pl. Good as Gold, Something Happened).

Bonjour 2013.09.29. 15:37:31

@morsels: :))))
Na ezert el se olvastam. Kosz a kivonatolast. Hat ultragaz szerintem is.

Bonjour 2013.09.29. 15:38:54

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: na ezt kivancsian varom. Ha van annyi benne, valami elemzesfelet is megerhet.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.09.29. 15:49:03

@Kovermadar: Jelentem en amugy geptervezokent dolgozom, de szoktam mosogatni is. Egyszeruen muszaly mert ugye a mosatlan csak gyulik es gyulik... van ugyan mosogatogep a konyhaban, de ellenkezik az elveimmel hogy hasznaljam, ezert kenytelen vagyok mosogatni. Szegyen-nem szegyen, de en ezert meg penzt sem kapok, nemhogy minimalbert...

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.09.29. 15:51:27

@Mirjam2:

Az a gond vele, hogy vannak jó számai is éppen, de minden száma szinte ugyanaz és van 1000+ száma. Kicsit olyan ez, mint a görög népzene, 2 napig oké, aztán kezd idegesítő lenni.

Viszont emberként kifejezetten érdekes dolgai vannak. Marha ritka dolog, hogy egy férfi, különösen olyan férfi, aki egykor amolyan szexbálvány volt bevall olyan dolgokat, mint amiket ő: pl. hogy impotens, csak gyógyszerrel képes szexre és eleve a szex nála ritka esemény, de nem zavarja, mert ez nem is fontos.

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2013.09.29. 15:59:41

@Kovermadar:
Az eszmefuttatásra csak egy klasszikus kérdés:
"Miért hagytuk, hogy így legyen?"

A kultúra elég nagy walami ahhoz, hogy ne tudjon kizökkenni a kerékvágásából.

Érdemes analizálni, ízekre szedni és ezer oldalról megvizsgálni.

Már az első cikkemben behoztam ezt a keretalkotó sikeresség kérdést, meg azt hogy a saját életemben, a saját családi életstratégiámban hogyan jelenik meg ez a tipikus magyar betegség.

Azt is felvetettem, hogy a korábbi nagy kivándorló generációk, az 1906-os, az 1932-es, az 1945-ös, az 1956-os pont egy -egy generációváltásnyi távolságra vannak egymással.

Ahogy az utóbbi 5-6 generáció azaz a teljes modernizált magyar kultúra járt már ebben a kerékvágásban, ebben az identitás válságban, úgy mi is megidéztük ezt az átkot!

A megértés, a rálátás, talán segíthet, talán nem.

Ha ez túl nagy, akkor csak annyit tehetek vele, hogy elugrok előle! Ha nem túl nagy ahhoz, hogy tegyünk vele valamit, akkor meg kell próbálnunk!

Én amikor odahaza civil voltam, szerveztem országos társadalmi vitákat. A "Fiatalok első lakáshoz jutásáról", a "Munkahelytermetésről" és a "Távhő" és az " Vidékfejlesztés - EU mezőgazdasági támogatások" kérdésben is nekilendültem.

A mozgalmakban, ahol dolgoztam rengeteg tréning, fórum, tervező műhelymunka, önismereti csoport volt elérhető ezügyben.

Amikor a neten ezeknek a mozgalmaknak a rálátásait bedobom abba a közegbe, ahol mondjuk a nol-on a két párt párt aktivistái köpködik egymást, lehet látni a kontrasztot.

Egyszerre azt lehet mondani, hogy ez a nézőpont hiányzik a közbeszédből és egyszerre azt is tudom mondani, hogy nem hiányzik.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.09.29. 16:20:10

@Don Kartasch:
Nabasszus! Mosogatsz és még minimálbért sem kapsz érte? Ez ám a kizsákmányolás! ;)
Most mondd, megérte?!

@Saman:
Esküszöm, hogy szívesen beszélgetnék erről, illetve arról, hogy miért olyan a magyar nép, amilyen és miért nem tud felzárkózni gondolkodásban mondjuk a "nyugathoz".
Két éve élek itt és még mindig rácsodálkozom arra, hogy mennyivel másabbul gondolkodnak itt az emberek. Mennyivel szabadabban, mennyivel mások a problémáik.

DE! És most jön a szomorú "DE". Sajnos nem értem azt, amit leírsz. Ha nem is teljesen, mert külön-külön mondjuk a bekezdések még megvannak, de sokszor nem látom a kapcsolatot 2 bekezdés között.

01001100au (törölt) · http://ittmindenilyen.blogspot.co.uk/ 2013.09.29. 16:21:43

@Kovermadar: azal csak utalni akartam, hogy nem biztos, hogy boldog csak a nyugat sem jelentene neki jobblétet. Ezek szerint nem jött át.

Fekete Pestis 2013.09.29. 16:21:43

@Kovermadar:
"valoszinu gepesz/matematika vonalon mozgok majd tovabb"

Hacsak nem vagy egy Henry McKean-be oltott Kiyoshi Ito, akkor nem fogsz tudni elhelyezkedni kutató matematikusként. ;)
Ez azt jelenti hogy alkalmazott matematikusként kell elhelyezkedni.

Vagyis : ipari problémákat kell megoldanod ÉS a megoldáshoz a software-t kifejlesztened.
Hogy még szarabb legyen a dolog : általában a matematikai alkalmazásokat ( vagyis a számolgatósdit ) C++ ban fejlesztik ki production environment-ben, pont azért, mert az a leghatekonyabb // leggyorsabb.

És a C++ egy része bizony a memóriameneddzsmentröl szól ( pointer // reference // smart pointer etc ).

Kérdezd csak meg a charle harpert, hogy a Monte Carló pricerjük milyen nyelven íródott ;)

paraszthajszal 2013.09.29. 16:21:43

@Kovermadar: akarod vagy sem, svéd adófizetõként ígyis-úgyis támogatod a magyarokat az EU-alapokon keresztül. Jó-jó, az csak a fizetésed 0,01%-a, de ezekbõl a tízezrelékekbõl lesz aztán a Habony Árpi új Lexusa meg a felcsúti stadion. ;-)

Határátkelő 2013.09.29. 16:26:57

@régebb óta vagyok Subban mint te: De, pontosan látom, és nem is ez a fő gondom.

Klasszikusan az az eset, amikor valaki úgy kezdi a mondanivalóját, hogy "nekem nincs bajom a melegekkel / cigányokkal / kék szeműekkel / stb., nagyon rendes emberek vannak köztük, DE...". Azt hiszem, mindannyian ismerjük az ilyen szöveget. Nekem ez a bajom ezzel az írással. Egy mondatban elintézi azt, hogy "vannak köztük olyanok is", majd hosszasan fejtegeti, miért undorító áruló aljanépek azok, akik elmentek az országból.

morsels (törölt) 2013.09.29. 16:28:50

@Kovermadar:
Szivesen leforditom neked :-)

"Szerveztem orszagos tarsadalmi vitakat... blablabla... a keretalkotas volt a cel ... blablabla... a korulottunk levo vilag mukodese ... blablabla.. meg ahogy az egyen csoportta valik... blablabla ... es olyan lesz mint egy gyurma... blablabla es amikor en mozgalmaztam, akkor rengeteg trening volt blablabla es a kozepen voltam az ilyen onismereti csoportoknak blablaba... es amikor ezt masoknak elmondom, akkor nem ertenek meg."

Határátkelő 2013.09.29. 16:29:11

@Pickles: Ígérem, ha lesz olyan cikk a Jobbegyenesen, amely azt fejtegeti, miért kényszerülnek emberek tízezrei arra, hogy elhagyják a hazájukat, azt is kiteszem ide.

Határátkelő 2013.09.29. 16:30:42

@Baloldali érték: Ezen nagyot nevettem, teljesen igaz. :)))) Talált, süllyedt.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.09.29. 16:45:21

@morsels:
Ha megtennéd!? ;)

@Fekete Pestis:
Nem vagyok :)
Viszont én is úgy gondolom, hogy az iparban hasznát lehetne venni talán. Ne nem pont ott és pont úgy, ahol/ahogy éppen dolgozom, de ha munka mellett tanulhatok egy kicsit és annak 1%-ával feljebb tudom tornászni a termelékenységet vagy optimalizálni a különböző termelési folyamatokat, akkor máris megérte (szerintem).

A gépész/matematius dolog lehet megtévesztő volt. Vagy kapcsolatra gondoltam. A matek inkább hobbi szinten, a gépészet pedig nyilván adja magát.

Azt már nem is mondom, hogy az így megszerzett tudással és tapasztalattal esetleg valami vállalkozáson is töröm a fejem (magánzóként rajzolni és programokat írni, de az egy vagyon lenne - softwarelicense-ek ugye :) ).

Bonjour 2013.09.29. 16:46:42

Szerintem ampalaya az magyarul a keseruuborka es szaritva porra orolve lattam sok eve a MOM piacon, de tul bizarrrr volt a neve, hogy kozelebbrol megismerkedjunk. Meg ott ismgyogynovenynek arultak, en meg enni szeretek inkabb :). Jo volt latni, hogy akkor ez az.
Nem tudom lehet-e kapni, vagy barhol mashol. Neha Parizs aluljaroiban bukkanak fel fekete zoldsegarusok es horroraron adjak a a zoldseget, ott mintha lattam volna egyszer.
A multisat nem olvastam el, majd este. A masikat meg tegnap olvastam. A tipikus irigykedo, kozben meg - ebben igaza van Maxvalnak - letezo problemat is feszeget, ami viszont ebben a kontextusban, meg ahogy irja, sajna eltorpul. Pedig milyen jo lenne arrol beszelgetni, hogy azok, akik igazan veglegesen, a visszateres legaprobb szandeka nelkul elmennek, mikent viszonyulnak Mo fele, aztan sorrendben a tobbi, akiknek maradt kotodesukvagy csak kijarkalnak, de sokat. Esetleg ingaznak. Errol lehetne irni egy posztot. Hu de sok tamadas lenne ott :))).

tucano 2013.09.29. 16:48:08

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: nem, szó sem volt erről. Egy negatív jelenség alapján gyalázott minden külföldön élőt. @Egon Krenz: Ez pont ugyanolyan, mint amikor a Budapestre érkező braziloknak meg akarták mondani, hogy mennyit kérhetnek el egy edzésért, mert nehogy már többet keressenek, mint az átlagmagyar. Hülyeség az hülyeség, még akkor is ha tömegesen fordul elő, de nem jellemzőbb a külhoniakra, mint a belföldiekre.
@Pickles: "Ez a cikk NEM RÓLUK szól. " Ez volt az előrevett "Vörös Farok", majd szépen egységesen megpróbált egy kalap alatt mindenkit leoltani. Pont olyan, mint a "nekem is vannak cigány barátaim, de..."

@shakti_rom:
Az új Rózsaszín Párduc 2. nem rossz egyáltalán. Sosem hittem volna, hogy a közelébe ér Peter Sellers-nek, de a második rész tényleg volt annyira hülye, mint az elődök.

@Kovermadar: ne hallgass bircára, nagyon-nagyon-nagyon jó könyv, mármint a 22-es csapdája.

Szúnyog 2013.09.29. 16:51:38

A Jobbegyenes tökéletesen írta le a típust. Mi ezzel a gond?

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2013.09.29. 16:56:29

@morsels: az első hozzászólásomban arról írtam, hogy létezik érzelmi ellenállás, ami nem engedi meg nekünk, hogy ezek a kérdések valójában gondolkodás tárgyát képezzék.

Az elfojtóka úgy működik ahogy írod.

Elolvasom balbablabla
tovább ugrok a következő gondolatra blabla bla

nem értem
nem érdekel
idegesítő semmimondás
minek ez nekem

Ha ilyeneket érzel akkor tudjál róla, hogy nehezen fogsz rákapcsolódni a témára, mert az elleneállás a fontos és nem az empátia.

én eredetileg tréningeket csináltam. Ott per pofa megvan a visszajelzés, hogy ki ért ki kattant rá és ki nem. A csoport munka során kezdünk is ezzel valamit.

Ez az újságírós műfaj tök más. Itt nincs felépített csoport bizalom, nincsen pl. szerződés közöttünk, nincs vagy nem működik a csoport cél stb. Ez a visszajelzés, amit itt kommentekben művelünk ez nem az, mint, ami a személyesen jelen lévők élő visszajelzései.

Ugyanakkor fontos jelentősége van a társadalmi tervezés síkon.

Attól, hogy a határátkelő létezik mint témablog, attól hogy itt kismillió ember megnyilvánul és elmondja, hogy miért indult útnak, mi fájt, mitől vesztette el a reményt odahaza nyilvánossá válik sok személyes elem.

Ezek a hiteles emberi történetek szembe helyezhetők az olyan cimkéző mondatokkal, mint amit a jobbegyenes ebben a cikkében megengedett magának

"de sohasem teszi fel magának a kérdést, vajon miért nem volt szükség itthon a munkájára"

Itt x szerzőt tudok mutatni, akik igen is kalkuláltak a saját személyiségük korlátaival és mérlegre tették azokat a rendszerbajokat is, amiket ez a szerző felsorolt.

Mégsem azzal intézték el a dolgot, hogy a rendszer úgy ahogy elfogadható és a személyiségem meg beteg. Ahogy ez a jobb egyenes diganózisából következne.

Valahogy sokan itt a saját életükkel megmutatják azt, hogy ez fordítva van.

A rendszernek vannak olyan bajai, amelyeket egy egészséges személyiség sem bírhat ki.

Ugyan mit kezdjen egy egészséges személyiség olyanokkal amikor 10 év alatt harmadára esik vissza a bér vagy 3 év alatt megduplkázódik a lakáshitel vagy eljő egy olyan 10 év amikor az öngyilkossággal egyenértékű vállalkozásba kezdeni, az ember ambicionálta volna mágát ilyesmire ebben az életszakaszban....

Na ezekből látszik hogy "beteg vagy de a rendszer jó!!!" logika áll meg a talpán vagy ... ennek az ellenkezője!

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.09.29. 17:03:26

@tucano:

Az új párduc szerintem meggyalázta Sellers emlékét.

M. Péter 2013.09.29. 17:08:26

@Saman: "10 év alatt harmadára esik vissza a bér " Ezt szereted ismételgetni, de áruld már el, hogy honnan szeded.

VHB 2013.09.29. 17:29:14

@M. Péter: Két tescós blokk összevetése alapján, delta té kb 2-3 év, ha minden igaz.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.09.29. 17:30:42

@Bonjour:
Tárgyilagosan kell megírni, értelmes emberek előadásában (aka nem olyanokkal, mint én :) ). Így nem lenne miről köpködni, illetve ha valaki mégis képes lenne, az biztosan nem tartozna az értelmes olvasóközönség tagjai közé.

@Szúnyog:
Semmi gond nincsen vele. De fentebb írták, hogy ez nem csak a tapusnak szólt, hanem mindenkinek. A mindenki pedig nem gondolom, hogy megérdemli a gyalázást csak azért, mert más az értékrendje.

Csak ugye úgy kezdődött, hogy visszaköpött... :)

@Saman:
Végre ezt most értettem! :)

Valóban, ha az ember próbál higgadtan gondolkodni, akkor felteszi magának a kérdést: vajon miért nem tudok emberhez méltóan megélni a fizetésemből? Miért tud az osztrák "kollégám" emberi körülményeket teremteni onmagának ugyan azzal a munkával?
Erre nincsen válasz... vagy csak nem találtam eddig.

Aztán látja, hogy a politikusok botrányt-bortányra halmoznak, látja, hogy bármit megtehetnek, mert semmiféle fék nincsen rajtuk. A következő banda pedig a büntetés helyett elnéző, mert vele is elnéző lesz a rákövetkező. Az érdekeiket a képviselőik nem nézik, nem képviselik őket valójában.

Erre mit lehet reagálni?
Mondjuk miután 24 éve megy ugyanez a lemez? Nagy szavak, óriási ígéretek és persze a köpködés már a legfelsőbb szinten.

Szükségünk van erre? Nekem biztosan nem.
De valamiért mégis megy és úgyérzem menni is fog még.

Ha már csoport: miért van az, hogy az egyénnek nem jó ez az irány, mert akivel eddig beszéltem, senkinek sem volt jó. De amit csoport van, amint választás van és tömegek, hirtelen jó lesz és együtt örülnek a "sikernek"?
Miért lesz komplett idióta az ember, amint csoportbaverődik?

2013.09.29. 17:53:14

@Kovermadar: "Miért lesz komplett idióta az ember, amint csoportbaverődik?"

Erre ad választ az emberi pszichológia tanulmányozása. Hitler sem véletlenül tartott irdatlan nagy tömeggyűléseket. Az emberek kivetkőznek önmagukból, és eszméletlen könnyen manipulálhatóak a tömegnek köszönhetően.

morsels (törölt) 2013.09.29. 17:56:16

@Saman:
Te azt feltetelezed rolam, hogy nem ertelek meg. Meg azt, hogy erezelembol reagalok.
Pedig hidd el, ertem amit irsz es nem erzelmi, zsigeri reakcio tolem az, amikor azt irom, hogy te egy tarsadalomtudomanyi ezoterikus vagy, egy blogszfera lufi. Nagy szavakat es nagy iveket szeretsz hasznalni, de ha moge nezunk akkor igazabol valamifele lelkesito-motivacios szovegen kivul semmi mas nem marad.
Azok meg persze jok lehetnek kulonbozo treningeken (azoknak, akik ilyesmikre vevok), de amire te szanod, na arra aztan tokeletesen alkalmatlan.

Vallvonas.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.09.29. 17:56:46

@Philosoraptor:
Azt mondod ezért nem szeretek emberek között lenni? :) A munkahely még OK, de amikor negyedéves "értekezlet" van és ott az egész vállalat, akkor már rosszul érzem magam.

M. Péter 2013.09.29. 17:57:20

@VHB: A tescos blokkon hol van a bér?

morsels (törölt) 2013.09.29. 18:02:34

@Kovermadar:
Maradjunk a te peldadnal.
A te szempontodbol semmi ertelme, hogy ha ugyanazt csinalod Magyarorszagon, mint Svedorszagban, akkor miert joval kevesebb a fizetesed.
Aztan persze belemehetsz a Saman fele "ezer reszlet" ezoterikus kutatasaba, vagy egyszeruen vegiggondolod azt, hogy kinek csinalod ugyanazt.
A munka hozzaadott erteke nem elsosorban rajtad mulik. A ceg hire, elismertsege, ahol dolgozol, az sem elsosorban rajtad mulik. A tobb fizetes marpedig leginkabb ilyesmiktol fugg. Hogy amit te legyartasz, azt mennyiert es milyen mennyisegben lehet eladni.

A szolgaltasban dolgozokra ez meg jobban ervenyes. Akik Magyarorszagon festok, fodraszok, vizvezetekszerelok stb. azoknak a fizetokepes kereslethez kell igazitaniuk azt, hogy mennyit kerhetnek. Es igy tovabb.

Persze ha valamifele onismereti csoportban akarsz resztvenni, akkor nem zavarlak.
:-)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.09.29. 18:13:09

@morsels:
Nem biztos :)

Inkább apósom példáját nézném, mert ott van összehasonlítási alapom. Nekem ugye nem sok munkám volt Magyarországon.

A cégek, ahol dolgozott: Láng Gépgyár, General Electric, Alstom, ABB. Mindenhol szánalmas alamizsnát kapott a mostani (külföldi) béréhez képest. Pedig ezek óriási nevek, óriási presztízzsel (szerintem).
A mostani munkahelyünkről biztos, hogy soha senki sem hallott, csak egy cég a millióból, messze nem egy Scania.

Érdekelne egy csomó "Miért?", de senki sem ad kielégítő választ. Ha pedig már kellemetlen a sok kérdés, akkor jön a már említett "mit ugatsz bele, eléptől, ne köpködj vissza"

Ettől függetlenül nem hiszem, hogy Sámán rosszat akar csak leírni nem tudja megfelelően a gondolatait és ettől hat olyannak, amilyen.
Persze szociológiai vonalon mondhatni nem vagyok túl erős :D

DieNanny CH 2013.09.29. 18:15:07

@M. Péter:

Szerintem úgy értette, hogy meg kell nézni 10 alapvető dolog árát 10 évvel ezelőttről, meg egy mai blokkot, majd megnézni mennyi volt a fizetésem 10 éve, és mennyi ma. Vagyis, az a 10 dolog a fizetésem hány százaléka volt akkor és ma.

Én vezettem háztartási naplót 2000 augusztusáig, míg ki nem jöttem, minden kiadást forintra pontosan leírtam. Isten bizony, előkeresem azt a füzetet (legkorábban december végén), és megnézem, az akkori, 35 ezer Ft diplomás fizetésemből mennyivel éltem jobban, mint ahogy ma élnék... A fizetésnek utána tudok nézni a pedagógusi bértáblában, mert az még létezik.

2013.09.29. 18:19:31

@morsels: Nos, ha már nem keresünk itthon sokat, legalább ne kellene ennyit adózni a fizetésből...

morsels (törölt) 2013.09.29. 18:24:48

@Philosoraptor:
Hat mert az allamnak valamibol fenn kell tartania magat. Az meg sokba kerul.
:-)

tucano 2013.09.29. 18:29:47

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: az első rész igen!
A másodikat repülőn láttam és meglepett nagyon, hogy röhögtem rajta, de tényleg vannak benne jó poénok, illetve nagyon komoly a többi szereplő.

morsels (törölt) 2013.09.29. 18:31:09

@Kovermadar:
A multinacionalis cegek ritkan allitanak fel olyan uzemeket Magyaroszaghoz hasonlo helyzetben levo orszagokban, ahol magas lenne a munka hozzaadott erteke. A munkabereken igy tudnak sokat sporolni, hisz a helyi viszonyoknak megfelelo berezest alkalmaznak.
Aposod sem tudna a GE-nek, vagy Almstromnak dolgozni Svedorszagban, mert azokat a munkakat mar elvittek tobbek kozott Magyarorszagra. A magas hozzaadott erteku munkak meg persze megvannak, de ott kevesebb munkas is eleg arra, amire kellenek.

Az, hogy ahol most aposod dolgozik, az pont azert mas az emlitett cegek magyarorszagi telephelyevel osszehasonlitva, mert nem akkora, hogy ilyen osszeszerelo uzemeket nyissanak ott. Ok egy specialis teruletre fokuszolnak, amiben nyilvan sikeresek is valamennyire; feltetelezem a hozzaadott ertek is magas, ha van is sorozatgyartas az kis szeria es ilyenek. A lenyeg az, hogy egy magyar ceg nem tudna versenyezni veluk meg akkor sem, ha te es az aposod annal a magyar cegnel dolgozna.

tucano 2013.09.29. 18:31:20

@DieNanny: 2000. augusztusában 35k forintot kerestél? jesszusom

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.09.29. 18:37:34

Filmes kérdés következik:
Keresek egy norvég filmet, ami egy osloi fiatalkorú-nevelőintézetről szól. Talán 2 éves lehet. Van benne egy nyuszi is :D

Tud róla valaki valamit?

morsels (törölt) 2013.09.29. 18:42:16

@Kovermadar:
Egy dolog biztos. A multit (meg nem csak a multikat, de minel nagyobb egy ceg, annal jellemzobb ez) csak a profit erdekli, semmi mas. Amennyiben jol fizetnek, jo az alkalmazottaknak, az is csak jarulekos jelenseg; egyszruen tudjak azt, hogy az elegedett melos a jo melos. Viszont ha nincs megfelelo profit, akkor siman rugnak ki embereket ezrevel.

A kerdes az az, hogy lehet-e ezen Saman megkozelitesevel valtoztatni? Hat persze, lehetne egyfajta nemzetkozi munkasmozgalmat kezdemenyezni, aztan nezni, ahogy onszervezodik, de szerintem erre az esely eleg kicsi.

Alapvetoen az ezzel a problema (ahogy en latom), hogy azt feltetelezi, hogy amennyiben tarsadalmi nyomas hatasara valtoztatnanak a gazdasagi szabalyozokon, akkor a gazdasagi termelekenyseg/hatekonysag nem valtozna semmit, viszont maskepp osztanak el a profitot. Ilyen jellegu kiserletek voltak mar.

Az egy egeszen mas dolog, hogy az egyen hogyan talalja meg a sajat helyet egy olyan tarsadalomban, ahol minden tole fuggetlenul tortenik (meg akkor is, ha vannak demokratikus csatornak, meg a tobbi). De az meg megint egy mas kerdeskor.

Nem veletlen, hogy Saman szereti ezeket osszevonni, mert akkor konnyeden irhat gyakorlatilag barmit, mindent meg tud magyarazni ugy, hogy szinteket es kategoriakat ugral at.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.09.29. 18:42:36

@morsels:
Lehet ebben valami.

Egy aranyos történet: egyszercsak az egyik megrendelőnk el akarta vinni a termelést Kínába. El is vitték, ahogyan azt kell. Majd fél évvel később visszahozták hozzánk, mert a kínaiak nem tudtak produkálni :)

Ami nálunk "egyedi", hogy a termelési folyamat legelejétől a legvégéig tudunk vállalni munkákat. Egyedül öntödénk nincs, minden más van: hegesztők, lemezmegmunkálók, plazmavágó, CNC géppark az aprótól az elég nagy darabokig (de azért messze nem az óriásiig), festőüzem és összeszerelő műhely.

Csak hallomásból tudom, hogy a 2008-ban egyetlen gépünkre volt munka, az az egy tartotta el az összes embert a cégnél (és nyilván a felhalmozott tartalékok). Senki sem került az utcára, ami becsülendő a vezetést illetően, szerintem.
(65-70 fő körüli a cég)

DieNanny CH 2013.09.29. 18:54:42

@tucano:

Ez a nettó - a tévedések elkerülése végett...

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.09.29. 18:56:57

Nekem gyanús ez a Sámán gyerek. Sámán, nem te vagy a HÁ tulaja?

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.09.29. 18:57:20

@Kovermadar: "Filmes kérdés következik:
Keresek egy norvég filmet, ami egy osloi fiatalkorú-nevelőintézetről szól. Talán 2 éves lehet. Van benne egy nyuszi is :D

Tud róla valaki valamit?"

Oooo, erre gondolsz? Nem tudom, lehet nem... :D :D :D

www.youtube.com/watch?v=TLEo7H9tqSM

nyuszigonosz 2013.09.29. 18:57:42

@Kovermadar: Ezt gondolod: King of Devil`s Island ? a filmet 2012-ben mutatták be, Norvég film, rendezte: Marius Holst
nevelöintézet egy szigeten, valami különösen szörnyü körülmények között élnek ott a fiatalkorúak a 20. század elején. És egy nagyon hideg télen fellázadnak.
Nyuszi nem tudom hol van benne, de lehethogy van.

qwasder 2013.09.29. 19:01:39

No és az a típus hol van, amikor azért megy egy család, mert a havi számlák összessége negatív? Ugyanez a család akár hazafelé is tolhatja a pénzt, mivel az otthoniakat is segíteni kell?

Azt hiszem ez a típus is jellemző és nem csak turullandon hanem a környező országokban is.

Azt meg ne gondolja senki, hogy nem motiváció, ha nem lehet megélni biztonságban, mert a politikai váltásokkal állandóan létbizonytalanság lép fel. Ezzel szemben egyes embereknek akár a blogban említett mosogató "állandósága" is többet adhat, mint a korrupt politikai elit által összehazudott összes eredmény.

Archenemy 2013.09.29. 19:01:40

Én se értem, mi a gond a Jobbegyenes írásával. Nyilván ilyen vicceskedő-trollkodó, de beletalált, mert tényleg elég sok olyan hsz van akár itt is, amelyikre ráillik.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.09.29. 19:27:09

@nyuszigonosz:
Igen, ez az!
Köszönöm!

Már csak angolul, magyarul vagy svédül kellene letölteni valahonnan. Németül és hollandul már találtam :D

@Don Kartasch:
Nem, most egy pecsenyezsíros kenyérre gondolok! :)
De azért köszönöm!

@Archenemy:
Nincs vele semmi gond.
Az nem derült ki, hogy a "hazaárulózás" miatt alakult ki a "visszaköpködés" vagy a "visszaköpködés" szülte a "hazaárulózást". Egyik esetben sem lepódnék meg, de valami oka mind a két dolognak kell legyen.

morsels (törölt) 2013.09.29. 19:28:18

@Kovermadar:
A 'know how' egy elegge absztrakt dolog, de sokszor tenyleg ebben van a lenyeg. Raadasul ha valaki kis szeriaban, specialis dolgokat szeretne, az nem megy kinaba, mert nem eri meg.
A ceged gyakorlatilag egy olyan szegmenst hasznal ki, amire van kereslet. Nade szerinted egy magyar cegnek mekkora eselye lenne ide bekerulni? A know how nelkul?
Ezt nem lehet csak fizetesekkel helyettesiteni, vagy komoly alaptoke kell.
A rendszervaltaskor ('90-ben, de mar elotte is voltak ilyen jellegu probalkozasok) lehetett volna esely ra, de az mar nincs. Persze mas strategia kellett volna, meg egy csomo dolog. Te is tudod, hogy a magyar szakmunkas megallja a helyet a vilagon barhol, ti is peldak vagytok ra.

morsels (törölt) 2013.09.29. 19:29:13

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
Vagy a ferje.
Esetleg reszt vett onismereti, keretepitesi taboron :-).

eagles 2013.09.29. 19:33:57

Ma olvastam, hogy a Lidl Svájcban megállapodott a szakszervezetekkel, a kezdők minimálbére 4000 CHF. lesz a cégnél.
Ezek után azt üzenem a jobbegyeneseknek, balegyeneseknek, liberóegyeneseknek, meg minden egyéb nem az első édesanyjától való idiótának:

A hazám ott van, ahol a megélhetésem.

morsels (törölt) 2013.09.29. 19:35:07

@Kovermadar:
Egyebkent a sajat tapasztalatom szerint a hatar egy 'csaladias ceg' es mar inkabb komolyan profitra toro ceg kozott az olyan 80-100 alkalmazott. Persze ez igy csak egy jellemzo a sokbol.
Peldaul ha egy ceg a tozsden van, akkor a reszvenytulajdonosok a tulajok, azok meg ritkan foglalkoznak azzal, hogy talan nem kene mindenkit leadni, ha epp nincs munka, mert barmikor fel lehet venni masokat, ha van. Oket csak a profit erdekli, a cegvezeto (CEO) is egyedul ebben erdekelt, ha meg akarja tartani a munkajat, stb.
Ellenben a ceg, ahol te dolgozol, valoszinuleg magantulajdonban van, a hozzaallas is mas. Persze erosen ki vannak szolgaltatva a piacnak, komoly munkat kell vegezniuk ahhoz, hogy a melosok dolgozni tudjanak, viszont szamitanak is rajuk.
Szamomra ez a legszimpatikusabb hozzaallas.

2013.09.29. 19:37:59

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: @morsels: rajottem Saman titkara. Nem magyar anyanyelvu, tanult nyelve a magyar. Ahhoz kepest egesz jol ir

morsels (törölt) 2013.09.29. 19:40:39

@Don Kartasch:
Elegge felreertettel, de az igazsag az, hogy a legtobben hasonloan reagalnak erre, amit irtam.

Pedig nem irtam egy szoval sem azt, hogy nem akarok, vagy nem tudok ujat tanulni. Sot, az igazsag az, hogy mar semmi olyat nem csinalok, amit meg a suliban tanultam. Najo, most c/c++, de egy eve csupa olyasmit csinaltam, amit munka kozben tanultam. Sot, meg Windows programozast is munka kozben, Charles Petzold konyvebol tanultam, mert a suliban azt sem tanitottak.

Szoval nem az a gond, hogy nem akarok ujat tanulni. Azt irtam, hogy egy web gui fejlesztorol elhiszik, hogy tud db-t programozni, hogy jo busines logicban, hogy jo tcp/ip-ben, hogy tud valtani rendszerek, processek kozott, akinek meg nincs web gui tapasztalata, csak azon kivul szinte minden mas, az mar elveszett, menthetetlen.
Csak egy pelda :-)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.09.29. 19:41:58

Na szóval...

kepfeltoltes.hu/130929/2012-01-10_205438_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

A posztról.
A waannabe cuccról. Szokásos jobbos fröcsögés semmi több.
A buzerátor aki írta a lelkét eladná az ördögnek hogy külföldön élhessen.
Egyszerű puhapöcs.

Az interjúkról.
Életemben egyszer voltam interjún egy halal kajáldában egy arab építési vállalkozónál. Lecsekkolta a referenciáimat. Az a mi szakmánkban annyi hogy felhív két művezetőt a korábbi munkahelyeimről és megkérdi hogyan dolgozok.
Azt mondta este felhív aztán nem hívott csak két hét múlva akkor meg már dolgoztam.

A déligyümölcsökről.
Elhatároztam hogy végigkóstolom az itt kapható palettát ha beledöglök is.
Majdnem sikerült. A Sárkánygyümölcstől olyan beteg lettem egy hétig hogy papot akartak hívni. Ez még hagyján de a sört sem kívántam és ezt sose bocsátom meg neki.
Régi meggyőződésem hogy a déligyümölcsök íz és fajtaválasztékban messze elmaradnak a mediterrán nemesített gyümölcsök mögött.
Tud valaki mondani olyan déligyümölcsöt ami közvetlenül mindenféle előkészítés nélkül azonnal fogyasztható?
Nem kell pucolni, bőrét lehúzni szóval semmit csak leszedni a fáról és enni.

régebb óta vagyok Subban mint te 2013.09.29. 19:42:06

@DieNanny:
"2000 augusztusáig, míg ki nem jöttem, (...) megnézem, az akkori, 35 ezer Ft diplomás fizetésemből"

Tökéletesen érthető miért pattantál meg Magyarországról. Az szégyen, nem fizetés, a rabszolgák is magasabb életszínvonalon élhettek.

------------------------------------------------------------------------------------------------
Ez egy visszatartott, cenzúrázott (aka ellenőrzött) hozzászólás, íródott 2013.09.29 19:00
Magyarország

régebb óta vagyok Subban mint te 2013.09.29. 19:42:06

@qwasder:
én ismerek olyat, aki már az USA-ban él, ottani házastárssal, több gyerek,

és a magyarországi család dobta össze nekik a repülőjegyre valót. (hazai családlátogatásra)

Nyilván nem ez az általános, de ilyen is van. Röhögtünk is rajta a haverokkal.

------------------------------------------------------------------------------------------------
Ez egy visszatartott, cenzúrázott (aka ellenőrzött) hozzászólás, íródott 2013.09.29 19:17
Magyarország

2013.09.29. 19:42:53

Nem vettem magamra ezt a "wannabe" cikket. Ez nem egy tárgyilagos cikk, csöpög az érzelmektől - neki ez a véleménye, hát jó. Akinek rosszul esik azt esetleg még segiti is a honvágy leküzdésében.

Bandirepublic irása sokkal érdekesebb. Miután úgy tünik egyre többen versenyeznek a jó állásokért, a munkáltatók kedvükre válogathatnak, az adott munkaerő piac lehetőségeihez mérten képesek megszabni a feltételeket. Amúgy meg tényleg igaz, hogy szinte "superhuman" tulajdonságokat várnak el - a jelentkezőnek ezzel tisztában kell lenni, ismerni kell az épp divatban lévő "buzz word"-oket, és ha eljutsz egy interjúra akkor jó ha ezeket sorban elpufogtatod. A felvételnek nyilván van egy szakmai része de sok helyen ezenkivül meg kell felelned egy bizonyos imázsnak. Pl. public service - mottók, szlogenek, stb. köznép felé irányitott propaganda - ha ezt nem vagy képes legalább elfogadható módon (és cinikusság nélkül) visszaadni mint saját filozófiádat az interjún akkor elbuktál.

"így próbálják kiszűrni a józanul gondolkodni képes munkavállalókat."

Erről a témáról nagyon sokat vitázunk a kollégákkal. Az oldtimer-eknek úgy tünik hogy mostanában szakmailag kevésbé felkészült vagy odaillő, de amúgy könnyen irányitható, mindenbe beleegyező "katonákat" ill. "cheerleader"-eket részesitik előnyben. Józan gondolkodásra nincs szükség, a management "gondolkozik", a te dolgod az hogy elvégezd a munkát. Ennek van előnye is meg hátránya - pl. nem szükséges hogy a dolgozó állandóan beleugasson a mgt dolgába és hátráltassa a döntéshozó folyamatokat, de időnként nekik is oda kellene figyelni a visszajelzésekre.

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2013.09.29. 19:43:56

Csináltam hasonló közösségi blogot. A nol.hun elindítottunk egy KülTüKör nevű ilyet.

Ezt a blogot nem én csinálom, de nagyon jó érzékkel szerkesztett közösségi blognak tartom és örülök hogy kitették a cikkeimet.

Fogok még írni ide és a továbbiakban örömmel veszem majd ha kikerül.

Ez a "le a Sámán cikkekel" kórus engem egyáltalán nem zavar.

morsels (törölt) 2013.09.29. 19:44:39

@diggerdriver:
Barmit megehetsz hejastul is, csak nem annyira jo, mint nelkule.
:-)

morsels (törölt) 2013.09.29. 19:48:20

@Saman:
Nem lehetne az, hogy ha minket erdekel, akkor elmegyunk a nol.hu-ra?
Csak kerdezem.
Persze mondhatod, hogy a tobbseg szomjuhozza azt, amit te kepes vagy hozni a kozossegbe, ebben az esetben csak legy szorgalmas tovabbra is. Persze ha nem banod, akkor valoszinuleg fogok megjegyzeseket tenni, hisz visszajelzes nelkul meg azt hiheted, hogy.... hat egesz pontosan azt, amit most :-)

eagles 2013.09.29. 19:50:06

@diggerdriver:

Arab punci. Persze evés előtt ezt sem árt megmosni.

ffüttyfürütty 2013.09.29. 19:52:25

@diggerdriver: Füge, datolya? Innen lestem :)
hu.wikipedia.org/wiki/Gy%C3%BCm%C3%B6lcs

@cougarcat: Pomponnal is hadonásztok? :))

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.09.29. 19:53:30

@régebb óta vagyok Subban mint te: nincs ebben semmi gaz, en is igy jottem ki. jott a lehetoseg, apam betamogatott £1150-tal en hoztam sajat 500-at, meg megvettem a repjegyem.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.09.29. 19:54:14

@diggerdriver: "Tud valaki mondani olyan déligyümölcsöt ami közvetlenül mindenféle előkészítés nélkül azonnal fogyasztható?
Nem kell pucolni, bőrét lehúzni szóval semmit csak leszedni a fáról és enni."

Szeretem a rejtvenyeket. Mondjuk a kumkvat? Annak pont ez a varazsa, citrusos iz mindenfele pucolas es tokoles nelkul. :)

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.09.29. 19:57:10

@diggerdriver: Meg mondjuk talan meg a datolya es a fuge. De az osszes tobbit pucolni kell. :)

DieNanny CH 2013.09.29. 19:57:13

@diggerdriver:

A füge, datolya déligyümölcs? Mert imádom őket. Héjasan.

2013.09.29. 19:57:30

@ffüttyfürütty: "Pomponnal is hadonásztok? :))"

Azzal még nem, csak a szánkkal. :))

DieNanny CH 2013.09.29. 19:57:57

@Don Kartasch:

Jajj, míg írtam, megelőztél...

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.09.29. 20:00:18

@diggerdriver: Oo-ooo-ooo, es a physalis, ami magyarul... pill... foldicseresznye (vicces mert engem a paradicsomra meg a sarga szilvara emlekeztet az ize). Oke-oke, lealltam, megyek megkeresem az elgurult gyogyszereimet...

rezsoatya (törölt) 2013.09.29. 20:00:18

@diggerdriver: alma. Csak pontosan 12-kor edd! Akkor az deli gyumolcs... :-P

DieNanny CH 2013.09.29. 20:00:19

@Mr. Long:

Az a gáz, hogy a kint élő nem tudott összespórolni egy repülőjegyre valót.

DieNanny CH 2013.09.29. 20:01:38

@rezsoatya:

:-))))))

@Don Kartasch:

Physalis-t imádom, szintén! Csak nagyon drága.

DieNanny CH 2013.09.29. 20:03:41

@ffüttyfürütty:

Igen, téged meg már utólag láttalak... :-)

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.09.29. 20:05:46

@DieNanny: ja, akkor mas teszta. nem olvastam el a kommenteket, csak az utolso parat. hetvegen nincs erre idom :) munka kozben meg raerek!
tudja valaki lengyelul az orulok, hogy talalkoztunk szofordulatot? vsgy amit mondanak, ha bemutatnak egymasnak ket embert?

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.09.29. 20:15:02

@morsels:
Igen, egyetlen tulajdonos van, egy 70+-os bácsi, aki ha éppen sok munka van bejön és hegeszt a többiekkel. :)
Az ügyvezető a tualj fia, aki kvázi lentről kezdte a cégnél és az "öreg" végigmászatta" vele a ranglétrát az utóbbi 15-20 évben, hogy ma ő lehessen az ügyvezető (egyébként 2 hónapja lett ő a főnök).

A másik, ami miatt nem nagyon rúgdosnak ki, hogy eléggé távol esik a cég mindentől (földrajzilag). Elég nehéz munkást találni, ha éppen szükség van rá. Ha valaki elmegy és nem jön más a helyére, akkor van, hogy hónapogik üres a hely, mert senki sem akar a "világ végén" dolgozni.

Nem tudom, hogy a nagyobb cégeknél hogyan működik, de minket szoktak vinni csapatépítésre (ami 3 napos ivászatot jelent a cég kontójára, zömében külföldön), céges bulik nyáron (az év többi részében hideg van :) )...

Azt már az itteni kollégáktól is hallottam, hogy ilyen cég nincsen mégegy, annyira jó sorunk van. Ebben biztos vagyok, különösen, hogy tudom, honnan jöttem :)

Remélem nyugdíjig kihúzzuk még, az már csak 36 év (vagy 46 :) ).

@Quercus58:
Erről ennyit, pontosan ígyvan!
Pacsi ;)

Naschkatze (Mostindien / CH) 2013.09.29. 20:16:26

@DieNanny: A mäsik a Nightmare before Christmas Rímbörtöntöl. :-)

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2013.09.29. 20:21:58

infláció számítási megközelítések:

1. A ténytár kitett a nemrégiekben egy cikket arról, hogy 10 éve 100.000 volt a tanarak nettoja. /Anno én is közalkalmazotti bérből éltem mint iskolai szociális munkás. Egy gimnáziumban dolgoztam gyermekvédelmisként./ Ma 140.000 ezer a netto átlagfizetés.

2. Ebben a 10 évben én nem nagyon tudok olyan évet, amikor a KSH nem arról ad le MTI jelentést, hogy az infláció és a béremelkedés kompenzálja egymást, tehát kb. mindenki nyugodjon meg, mert ugyan annyit keres mint tavaly.

3. Az ex nejem elvégzett egy számítást egy 5 évvel ezelőtti TESCO számlából és az az adat azt mutatja, hogy az árak abban az 5 évben megduplázódnak és a közalkalmazotti bér pedig egy lebegtetéses állapotban van, mivel kikerül a 13. havi, így az 5. év végén 1%-nyi különbséggel pontosan ugyan annyit keresünk mint az elején, így könnyű belátni, hogy mekkora hazugság a KSH demagógiája.

4. A KSH inflációs adatai viszont ehhez az 53%-os inflációhoz képest 49%-ot mutatnak. Ez statisztikai hibahatáron belüli. Az egy áldott állapot, amikor egy stagnáló bérhez kell inflációt számolni. Könnyű préda!

5. A kérdés az, hogy az infláció és a stagnáló bér összevetésétől elrugaszkodva mi a valós kép 10 éves távlatban vagy még régebbi bázisokhoz képest?

A mai nol-on van egy cikk a húsfogyaszásról pl.

"Egyetemista koromban, az 1970-es években a menzai vacsorajegyet kedvezményesen Pick szalámira lehetett beváltani. Ez akkor óriási dolognak számított.

Volt összehasonlítási alapunk: tíz évvel korábban még csak a szabadtéri játékok idején lehetett friss húst kapni a szegedi boltokban. 1970-re 29,8 kilogrammra nőtt az egy főre jutó éves sertéshúsfogyasztás. 1989-ben, a rendszerváltozás előtti utolsó „békeévben” volt a legmagasabb: 43,3 kg. (Forrás: KSH). 2010-ben már újra kevesebb sertéshúst (25,3 kilogrammot) fogyasztottunk, mint 1970-ben.

A teljes magyar húsfogyasztás az 1970-es 59,1 kilóról 1989-re 79,7 kilóra ment fel, majd 2010-re visszaesett 58,6 kilóra. (Az EU–27-ek átlaga – benne velünk, Romániával, Bulgáriával – 79 kilogramm). A nyugat- európai országokban 100 kilogramm körül van, az Egyesült Államokban 115 kiló.) "

6. Sose feltételezd a kommentelőtársaidról, hogy nincsenek párt aktivisták közöttük. Orbán és Selmeci Gabriella például egy olyan világkép politikai marketingjét építgetik, hogy a nyugat összeomlott és most már tőlük tanulja, hogy milyen a keretalkotó sikeresség! Ebbe a kórusba a Jobbegyenes idézett cikke vajh hogyan kapcsolódik be, a vektor milyen irányba mutat? A pedagógus életpályamodell körül milyen számok röpködtek a sajtóban?

nyuszigonosz 2013.09.29. 20:22:05

@Mr. Long: Örülök, hogy megismertelek/ talákoztunk/ bemutattak: a legegyszerübb fordításban: Milo mi cie poznać

Naschkatze (Mostindien / CH) 2013.09.29. 20:25:21

@Quercus58: Abbol a 4000-böl lejön még egy kicsi (többtényezös, h mennyi az annyi), és itt bär meg lehet élni belöle, de nagyon meg kell nézni, h mire költ az ember. :-)
Igaz, ez csak ténymegällapitäs, meg az otthonmaradottakon nem segit, te itt is lehet nagyot koppanni, és igen gyorsan megy a hatalmas zuhanäs is.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.09.29. 20:26:41

@nyuszigonosz: koszonom szepen! ezt fonetikusan mondhatom? az utolso betut hogy ejtem?

morsels (törölt) 2013.09.29. 20:27:24

@Kovermadar:
Ohh, csapatepites szinte minden nagyobb cegnel van, persze beosztastol fuggoen kulonboz kaliberu mokakkal. Tobbnyire ilyen Saman fele fazonok hangsulyt helyeznek arra, hogy az egyuttmukodes hatekonysaga mennyire fontos a ceg szamara es hogy mindenki kulonleges.
Ami persze nem gatolja meg oket abban, hogy 3 honappal kesobb elkuldjek a ceg felet, mert elbasztak.

A te ceged tenyleg kulonleges :-)

Dragonlady (Bp, Hun) 2013.09.29. 20:28:11

@Kovermadar: ez nagyon érdekelne.
ami nekem visszatérő motívumnak tűnik sok-sok határátkelős írásból, az az, hogy "megbecsülik a munkámat".
ami nem kicsit elgndolkoztató, akármit is jelent konkrétan lebontva különféle országokra.
(hm, akár úgy is, hogy a gonosz multik Mo-n kitapossák az ember belét, aztán ha kikerülsz a HQ-be Dublinba mondjuk, akkor jé, emberszámba vesznek.)

DieNanny CH 2013.09.29. 20:28:43

@cicalany76 (die Schnäpplijägerin):

Az nem igazán thriller, számomra a zene miatt is rendkívül jó!

2013.09.29. 20:30:11

@Mr. Long: tegyel bele par rzscszs hangot, autetikusabb lesz.
@morsels: kellett neked a Samant cukkolnod, itt az eredmeny

Dragonlady (Bp, Hun) 2013.09.29. 20:30:18

@Kovermadar: erre ment a válasz, hogy miért nem látszik elsőre?!

eagles 2013.09.29. 20:30:28

@diggerdriver:

Ha már maxwal latin idézettel élt. A képhez:

"Non multa, sed multum. "

Nem sokfélét, hanem egyből sokat!

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.09.29. 20:33:20

@charlieharper: hat akkor nem kedveskedunk az uj lenyel kolleganak. ezt, ha en sem birom kimondani, akkor az angolok biztosan nem :D marad a nice to meet you :D

Taxomükke (UK) 2013.09.29. 20:34:03

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: Ne is mondd, valahol a mai napig szégyellem, hogy a 22-es csapdáját nem bírtam végigolvasni. Pedig nem sok könyv van, amit nem fejeztem be.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.09.29. 20:34:34

@morsels:
Tudom... képesek voltak felvenni és még mindig nem rúgtak ki. Valami nem stimmel :)

morsels (törölt) 2013.09.29. 20:34:46

@charlieharper:
Az en hibam???
Tudod kire emlekeztet a fazon?
Van a belvarosban egy hely, egy parkolohaz, de az also szinteken vannak boltok. Namost ez a figura oda allt, ahol a szemetest taroltak, mert jo volt az akusztikaja. Nem vicc :-)
Es mondta a bibliat, vagy mit. Csak ugy. Emberek jonnek, mennek, o meg csak mondja. Es a visszhangtol meg erdekes is lett az egesz. Persze volt szaga is, marmint szo szerint, de felaldozta magat.

Szerintem mi ilyenek vagyunk neki.

DieNanny CH 2013.09.29. 20:35:04

@Saman:

Szerintem azért eszünk kevesebb sertéshúst, mert megtanultuk, hogy nem igazán egészséges. Mert ha csak az ára miatt, az nem lehetséges, mert még mindig az a legolcsóbb, ha jól tudom. A másik oka meg, hogy akik háztájiban neveltek 20-at eladásra, már nem érte meg nekik tartani. (Nagynénémék is beleugrottak, aztán már csak fillérekért tudták eladni a drágán felhizlalt disznókat. Ez úgy '95 környékén volt.)

eagles 2013.09.29. 20:35:47

@cicalany76 (die Schnäpplijägerin):

Ezt Te tudod, hiszen ott élsz.
Csak, hogy Magyarországon egy kezdő alkalmazott a Lidl-nél örülhet, ha kb. 100-110 ezer bruttót kap. Már ha olyan szerencsés, hogy 8 órásnak veszik föl.
A másik lényeges dolog.
Olyat, hogy Magyarországon a szakszervezet bértárgyalást folytat a Lidl-el, legfeljebb a kabaréban lehet hallani.

morsels (törölt) 2013.09.29. 20:35:58

@Mr. Long:
Lenyel kollega?

Hol van ilyenkor Freud :-)

morsels (törölt) 2013.09.29. 20:38:21

@Kovermadar:
Hat neked ez az egyetlen eselyed. Viszont elmondhatod, hogy a vilag vegen, a jeg hatan is megelsz :-)

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.09.29. 20:39:47

@morsels: utalok a telefonomon gepelni (egybol javitottam a kovetkezo kommentben), de orulok, hogy legalabb elolvassatok a kommentjeim. mar ezzel is elorebb vagyok, mint saman :D:D

nyuszigonosz 2013.09.29. 20:45:21

@Mr. Long: Majdnem fonetikusan: cie - cse és tye között valahogy :-))
poznać - fonetikusan, utolsó betü : cs

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.09.29. 20:45:39

@charlieharper:
@DieNanny: @ffüttyfürütty:
@Don Kartasch:
OK. Elfogadom mindet.
A mediterrán nemesített gyümölcsök közül hány van amit pucolni kell?
A fajtagazdagságról az ezerféle ízvilágról nem is beszéltem.

morsels (törölt) 2013.09.29. 20:46:36

@Mr. Long:
Tul magas volt a labda, nem lehetett kihagyni :-)
(a javitast meg kesobb olvastam, szoval ez az en hibam, nem ugy mint Saman :-))

eagles 2013.09.29. 20:47:25

@diggerdriver:

Nem leveszi magától.
Na ilyen déligyümölcsöt mondjál!

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.09.29. 20:48:46

@rezsoatya:
:)))))))))))))))))))
Menj a picsába:)))))))))))))))))

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2013.09.29. 20:49:45

@DieNanny: Teeee kis dög! :-))))) Csodák csodájára, megmagyarázhatatlan módon megérkeztem Magyarországra, magam sem értem, hogy történhetett ez meg velem! :-D Viszont az biztos, tegnap este addig röhögcséltem itt veletek, hogy hajnal 4-kor sikerült elaludnom, majd mikor ébresztett a telefonom, én a másik oldalamra fordultam és tovább doromboltam. A lakótársam dörömbölt dzsekiben az ajtómon, hogy akkor nem mégy haza vagy most mi van ????? Jaaaaaaaaaaa, mondom de, pill!!!! Kapkodás, rohanás, csipa, nyál rámszáradva, csomag felkap, sekávésecigi és go. ! perccel a gép indulása előtt beestem , check in pult zárva ofc, rohanás fel a gate-hez, és beestem a géphez. Halványlila borvörös fogalmam nincs , hogy sikerült GPS nélkül megtalálnom bent a 21-es kaput....még most is ezen töprengett! Csoda történt ???? :-DDDD

nyuszigonosz 2013.09.29. 20:52:50

@Mr. Long: Nyugodtan lehet kedveskedni a lenygel kollégának, hiszen egyszerü kimondani, és ha mégsem igazi lengyelül hangaza, hidd el, akkor is nagyon fog örülni, hogy valaki vette a fáradtságot és megtudta - megtanulta ezt.

Naschkatze (Mostindien / CH) 2013.09.29. 20:54:49

@sodalisO: Sztem annyira ideges voltäl, h idöd sem volt eltévedni! :-)

rezsoatya (törölt) 2013.09.29. 20:58:22

@sodalisO:
Azert ugye visszajossz? Nehogy má wannabe disszidalj (hogy a poszthoz is kapcsolodjak!)

a turbanos orc (meg egyeb orultek) azota is var a parkban... ;-)

vazzup 2013.09.29. 21:05:24

@sodalisO: mert nem fogtál keresztet, hiába írtam tegnap! :D (nekem már ma...)

Dragonlady (Bp, Hun) 2013.09.29. 21:06:21

déligyümölcs: az ottani sárkánygymölcsnek, mangónak, banánnak, narancsnak kb annyi köze van az igazihoz, mint az itt árult szilvának, körtének vagy epernek :-( ha valakit a trópusokra vet a sors, érdemes megkóstolni a frisset is.
anyukámat úgy kellett megfenyegetni, hogy kóstolja meg a naracsot - Chiang Mai nagy narancstermő vidék - aztán úgy kellett levakarni róla, hogy ne egye meg mint a 2 kilót a hűtőtől egy nekifutásra.
az a helyzet, hogy amilyen szinten vegyszereznek manapság mindent, szerintem nem rossz ötlet almát stb meghámozni :-(
amikor először volt papajafám, csodálkoztam, hogy több mint 4 hónapig érik a gyümölcs, miután megnőtt. aztán kiderült, a többi se olyan gyorsbajnok, mint a mi gyümölcseink, van idejük megérni. de a madarak, hernyók stb felzabálnák sok hónap alatt, megrohadna az esőben és napon stb ha nem lenne rendes héja.

tanári fizetés: nemtom, Sámán honnan szedi a 10 éve 100ezret, szerintem még most sincs annyi. 1999-ben a közalkalmazotti bértábla alja az egyetemi diplomával 50k volt. a főiskolai kevesebb, gondolom, ezért DieNanny még alacsonyabb száma. akik kollégák megpróbáltak albiba költözni egyedül, napi 4-6-8 órákat pluszban tolták még a magánórákat és a nyelviskolát :-(

Naschkatze (Mostindien / CH) 2013.09.29. 21:07:25

@Quercus58: Nehogy azt hidd, h itt annyira hu meg ha a szakszervezet. Itt konkrétan csak akkor képviselik az érdekeidet, ha te képviseled az érdekeidet. :-)
Vannak szakmäk, amik erös szakszervezettel rendelkeznek mär kb 50éve, de azok anno igen sokat harcoltak. Megvan mindennek az elönye és hätränya is.
Ezt az egészet csak azért kaptäk föl, mert mär elég régota minden ägazatban gumicsontként lebeg a minimälbér, ami mint olyan nincs Sväjcban. Ajänlott minimälbér van ägazatonként.
A 100-110ezer brutto az kb. egyenes aränyossägban äll az itteni 4000-rel.
45oräs munkahét, amibe az ebéd- (és mäsfajta )szünet ältaläban nincs benne. Hivatalosan nem lehet többet tuloräzni, mint napi 2ora.
Nem vitatkozni akarok, csak tényt közlök, mert sokan azt hiszik, h itt a tejjel-mézzel folyo Känaän van. :-)

rezsoatya (törölt) 2013.09.29. 21:07:54

@vazzup: miert? Hitteritonek ment? Lemaradtam valamirol?

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.09.29. 21:09:10

@Quercus58:

Egyrészt, ez nem igaz.

Másrészt pedig ez irreveláns szempont: a termékek árai gyorsabban egyenlítődnek ki, mint a munkaerő ára,

eagles 2013.09.29. 21:11:18

Magyarországról azért is el kell menni, mert sok a munkahelyi baleset.

www.youtube.com/watch?v=fWznnvvH3_I

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2013.09.29. 21:11:29

@cicalany76 (die Schnäpplijägerin): @vazzup:
Hát a GPS-t tényleg nem volt idő elővenni az biztos, 4 percen múlott, hogy ne egyek csigalevest, csirkepaprikást galuskával +ubisali!!!!
A kereszt mindig a nyakamban van amúgy, tehát gondolom "Csoda történt, emberek , csoda történt" / Idézet a Rátóti legényanya c. könyvből../.....:-DDDd

puhacica 2013.09.29. 21:14:21

@diggerdriver: a ket irdatlan nagy csocsot felismertem, nekem is ilyenek vannak, csak persze kisebbek es nem ketto, hanem 8, mint a puhacicaknak altalaban. az abrazolasukon rohogtem/rohogok meg most is. :D

vazzup 2013.09.29. 21:14:58

@rezsoatya: nem, csak a Lutonról repült, ott meg úgy van, hogy bemegy az ajtón, balra fordul (fog egy keresztet /Brian élete c. flm/) és ott a departure.

@sodalisO:
"Túltoltuk, rátoltuk, túltoltuk, rátótiak, túltoltuk"

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.09.29. 21:15:17

@morsels:
Már miért lenne az egyetlen esélyem?

@Chang Yai:
Szerintem a legkézzelfoghatóbb az, hogy a főnök emberszámba vesz és nem azt érezteti folyamatosan, hogy alattvalója vagyok.
A másik, hogy az esetek túlnyomó többségében valószínű a fizetése is jobb, fizetik a túlórát, időnként van valami kis meglepi.
Számomra legalábbis ezek a döntő tényezők ebben a kérdésben.

DieNanny CH 2013.09.29. 21:15:19

@sodalisO:
"Csodák csodájára, megmagyarázhatatlan módon megérkeztem Magyarországra, magam sem értem, hogy történhetett ez meg velem!"

Szerintem azért, mert igazából Izlandra indultál...
:-DDDD

M. Péter 2013.09.29. 21:15:48

@DieNanny: Azt el tudom hinni, hogy az élemiszerárak 10 év alatt kb. 2-szerese emelkedtek, de nem 3-szorosra. Vannak olyan áruk, amelyek kevésbé drágultak, pl. ruházati cikkek, a műszaki cikkek ára pedig lefelé ment. Közben azért a fizetések is emelkedtek, bár alighanem kevesebbel, mint az infláció.

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2013.09.29. 21:16:37

@rezsoatya: Persze hogy visszamegyek, naná, csak most azon gondolkodom , hogy most akkor én is wannabe leszek-e holnap, mert a pin-up mánia miatt Marilyn Monroe frizurát vágatok, de utánozni semmi másban nem fogom, mert az én koromban már a fehér pörgös és felreppenős loknis szoknya nem való, ráadásul félő, hogy a turbános rézfaszú erdei orkok bevisznek az erdei susnyóba, ahonnan aztán köztudottan sosem találok vissza!!
De most akkor én ugye nem leszek wannabe???? .-D

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.09.29. 21:18:20

@nyuszigonosz:

"Majdnem fonetikusan: cie - cse és tye között valahogy :-))
poznać - fonetikusan, utolsó betü : cs"

A mássalhangzó ugyanaz: A "ci" és a "ć" ugyanaz a hang. Az ejtést viszont jól írtad magyar szempontból, ez lágy cs, ami magyar füllel ty és cs közötti hangnak hallatszik.

Ugyanez a hang a szerbben is van, lásd erről az örök vitát, hogy mi a jobb: Milosevics vagy Milosevity.

rezsoatya (törölt) 2013.09.29. 21:18:49

@vazzup: igy mar ok, ertem!

(Csak kicsit el vagyok varazsolva mostanaban...! :-) )

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2013.09.29. 21:20:41

@DieNanny: Akkor legközelebb is ez lesz a nyerő taktika! :-DDD

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2013.09.29. 21:23:33

@vazzup: Pontosan így történt. Berohantam, előttem semmi, egy zöldcsíkos mellényesnek mutattam Wizzair ? Mutatta: <<< mondom magamnak e csak balra lehet, Sodalis balra el, majd fel és már ott is voltam. Magam is meglepődtem, milyen kis szutyok,fos repülőtér ez ! El se tudok tévedni itt ...:-DD

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.09.29. 21:25:34

@puhacica:
Valahogy helyet kellett nekik csinálni na...
Nincs ott semmi baj.
Isten ajándéka két olyan csöcs:))))))))))))

DieNanny CH 2013.09.29. 21:25:37

@Chang Yai:

Találtam egy táblázatot, az én bruttóm most 149ezer lenne. HA figyelembe vennék a 7 éves óvodai munkámat. Mert egy kezdő diplomás 122ezret kap.

nyuszigonosz 2013.09.29. 21:26:11

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: Igen, én tudom, hogy az ugyanaz, de itt a kiejtést magyar szempontból írtam.

vazzup 2013.09.29. 21:26:59

@sodalisO: hát igen, Frankfurtban kicsit másképpen történt volna mindez. :D

régebb óta vagyok Subban mint te 2013.09.29. 21:30:46

@Mr. Long:
Nem ki. Vissza. Látogatóba.

------------------------------------------------------------------------------------------------
Ez egy visszatartott, cenzúrázott (aka ellenőrzött) hozzászólás, íródott 2013.09.29 20:16
Magyarország

régebb óta vagyok Subban mint te 2013.09.29. 21:30:46

@DieNanny:
"Szerintem azért eszünk kevesebb sertéshúst, mert megtanultuk, hogy nem igazán egészséges."
:)))))))))))))))
Az összes húsfogyasztás is a hetvenes évek szintjén van. És nem az egészséges életmód mánia miatt. Mert akkor a dohányzás és alkoholfogyasztás is csökkenne.
Oda jutottunk, hogy már enni sincs nagyon miből.

------------------------------------------------------------------------------------------------
Ez egy visszatartott, cenzúrázott (aka ellenőrzött) hozzászólás, íródott 2013.09.29 20:50
Magyarország

régebb óta vagyok Subban mint te 2013.09.29. 21:30:46

@cicalany76 (die Schnäpplijägerin):

4000 CHF az akkor is lényegesen több, mint a magyarországi Lidl-ekben a fizetés.
És akkor elgondolkozik az ember, hogy is van ez. Az árak itt is ott is kb. azonosak (ott éppen 1,49 CHF a Camembert, itt 399Ft), ránézésre a forgalom se kisebb Magyarországon, és többen sem dolgoznak egy boltban.

------------------------------------------------------------------------------------------------
Ez egy visszatartott, cenzúrázott (aka ellenőrzött) hozzászólás, íródott 2013.09.29 21:13
Magyarország

cristallo 2013.09.29. 21:31:54

Édes istenkém elolvastam az ampalaya leírását izé nyelven az utolsó betűig. Pont olyan ez a szöveg, mintha beragadt volna a klavin az a, a bé, a pé és az en betű. Illetve lehet, hogy abban az izé nyelvben csak ez a négy betű létezik. És most már tudom, hogy az ampalaya olyan mint az impala, csak zöld és nincs lába.

cristallo 2013.09.29. 21:38:53

@diggerdriver: de jól megmondta: egyik párt a másik, na!
Sztem akár politikusnak is elmehetne ez a jóember: egyetlen kérdésre sem sikerült értelmes választ adnia.

puhacica 2013.09.29. 21:39:50

@diggerdriver: jo nagy ajandek, az mar egyszer biztifix. :)

2013.09.29. 21:42:45

@morsels: "Nem lehetne az, hogy ha minket erdekel, akkor elmegyunk a nol.hu-ra?"

Nem. Arról volt szó a minap hogy bárki jöhet, bármilyen mondanivalóval és stilussal - sőt minderre igény van. :)

2013.09.29. 21:42:59

@diggerdriver: megneztem. Nem tudnam osszefoglalni, hogy mit mondott a valasztopolgar.
Digger, miert van videken minden hazon lehuzott redony nappal (hatterbol jutott eszembe a youtuberol)? Ugy nez ki, mintha az utca feloli ablakok mindig le lennenek redonyozve. Ha az eletben nem huzza fel a redonyt, akkor minek terveznek az utca fele ablakot?

M. Péter 2013.09.29. 21:43:22

@Saman: Fentebb azt írtad, hogy a bér 1/3-a 10 évvel ezelőttinek, ezt magyarázzad, ne a sertéshúsfogyasztás alakulását.

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2013.09.29. 21:44:40

@rezsoatya: El vagy varázsolva ? Csak nem ? te is ? Egy erdei elf ?? :-DD

cristallo 2013.09.29. 21:51:09

@charlieharper: mert szabványházak és az ötven évvel ezelőtt készült terv prototípusra valaki rárajzolta.:)
Van egy norvég ismerősöm, nemrég panaszkodott, hogy itt nálunk milyen sokan használnak függönyt a norvégokhoz képest. Mindjárt mondtam neki, hogy nézzen el egyszer Mo-ra, majd rájön, hogy a függöny-redőny kombóban micsoda lehetőségek rejlenek:)

vazzup 2013.09.29. 21:54:52

@charlieharper: "Nem tudnam osszefoglalni, hogy mit mondott a valasztopolgar."

Én igen. Azt, hogy "őőőőő, legyen valahogy".

2013.09.29. 21:55:46

@cristallo: akkor a magyarorszagi videk a redony business Kanaanja

Dragonlady (Bp, Hun) 2013.09.29. 21:57:40

Digger wazz te megátkoztál engem azzal a fingós névvel? :-D
nagyon röhögök.
valamitől kiakadt a gyomrom az elmúlt 12 órában, aztán így jártam, mászkálok a vécére.
légyszi szedd le rólam az átkot, mindjárt megyek nyaralni, és az ablak mellé foglaltam helyet a repülőn :-D

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.09.29. 22:02:46

@charlieharper:
Ha megnézed a régi 60-as 70-es évekbeli lakásállományt akkor 10x10-es sátortetős egyenkaptafára húzott házakból áll a lakásállomány.
A többség úgynevezett típusterv alapján épült. Fiilérekért meg lehetzett venni a tervdokumentációt aztán a rokonság, haveri kör úgynevezett kalákában felépítette a házat.
Ezek a házak úgy épültek hogy két szoba az utcára nézett középen egy folyosó a telek felé konyha fürdőszoba.
A tájoláson nem lehetett változtatni.
Ugye a nagy melegben úgy védekeztek a szobák felmelegedése ellen hogy lehúzták a redőnyöket. Ha mondjuk csak délelőtt sütött be a nap akkor sem húzták fel délután a redőnyt mert minek. A szobában napközben senki nem tartózkodott azokban a házakban az emberek leélték az életüket a konyhában. Este meg úgyis le kellett volna húzni megint. A szellőzés ritkára eresztett vagy alul kitolt redőnnyel is meg lehetett oldani.
Akkoriban ez volt a trend. Később jött be a nappali divatja még később az amerikai konyháé.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.09.29. 22:03:32

@Mr. Long: Ohhh, hat hallod, nekunk lengyeleknel van az IT help desk. Mindig egy srac szokott segiteni nekem, mar ilyen buddy-zos viccmeselos pacsiviszonyban voltunk (belso chat-en keresztul) amikor egyszer jofejsegbol beirtam neki valami poenra hogy "Polak, Węgier, dwa bratanki, i do szabli, i do szklanki." (Lengyel magyar, ket jo barat, egyutt harcol s issza borat).

Nah most vagy valamit felreutottem a billentyuzeten es elkuldtem az anyjaba lengyelul vagy szivbol utalja a magyarokat es csak akkor tudta meg hogy az vagyok, de azota olyan formalis szintekre tolta vissza a beszelgeteseinkent mintha II. Erzsebettel egyeztetnem le hivatalos irott levelben a kovetkezo 5 orai teazasunkat. :D

cristallo 2013.09.29. 22:04:51

@charlieharper: bizonyos szempontból igen, csak az a baj, hogy mivel a ház építésekor rögtön leengedik a redőnyt (de csak résnyire, hogy azèrt a lyukakon lássuk, hogy mi történik az utcában) és utána csak minden ötödik szökőévben húzzák fel, a nyomorult nem bír elromlani, így se javítani, se cserélni nem kell. Már nem is akkora biznisz, nemde?:)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.09.29. 22:07:55

@charlieharper:
Akkoriban faredőnyők voltak, az ablak felett hatalmas redőnytokkal.
A redőnytok volt a lakás hőháztartásának a leggyengébb pontja.
Csak úgy süvített be rajta a szél.
A falak B30-as téglából voltak, a mai hőátbocsátási tényezőhöz képest jóval gyengébb szinten.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.09.29. 22:10:55

@cristallo:
Redőnyügynökök járták az utcákat és próbálták rábeszélni az emberekei új redőnyökre.

cristallo 2013.09.29. 22:11:19

@diggerdriver: de a szellőzésnek köszönhetően nem is voltak penészesek a házak..:)

2013.09.29. 22:12:02

@cristallo: ertem. Engem a vilagbol ki lehetne kergetni a redonnyel, de kinek mi tetszik ugye...

@diggerdriver: nem lehet ablakokat cserelni + styrofoam szigeteles? Nem kell akkor a csukott redony es az ablak is ertelmet kap. Kanadaban a -30-ban siman birta a nem tegla (!) hazunk. Volt meg a szigeteloanyag, amit csak pink panthernek hivtuk. @morsels: hogy hivjak a pink pantheres szigeteloanyagot szaknyelven?

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.09.29. 22:17:22

@diggerdriver: hogy allsz a darukkal (a gepre gondolok)? vasarnaponkent meg a bbc-n a The Crane Gang. Nagy gepek emelgetnek nagy mindenfelet.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.09.29. 22:24:33

Mindent lehet és később a fűtésköltségek növekedésének hatására meg is tették sokan de Magyarországon ezek a dolgok nem tetszés és nem tetszés függvényei.
Van rá pénz vagy nincs rá pénz.
Amikor azok a házak épültek ismeretlen volt a hőszigetelés.
Később ez kényszerré vált és sokan kivülről beburkolták a házukat hungarocellel.
Ez a folyamat a mai napig tart.

@cristallo: A penészedés oka a hőhidak vagyis ha egy háznak van egy viszonylag jó hőszigetelése de a koszorú és az áthidalók nincsenek leszigetelve.
Mivel a B30-as falnak a hőszigetelése hasonló koszorú és áthidalókhoz vagyis hasonló szar így nem keletkeztek hőhidak.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.09.29. 22:26:20

@cristallo:
Ez errefelé nem túl nagy divat.
Redőnyt nem ismerik. Reluxa van és függöny. Nehéz volt megszokni, mert Mo-n redőnyünk volt és azt preferáltuk.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.09.29. 22:33:45

@Mr. Long: Nagyon szeretem a darukat és hihetetlen sokféle érdekes darut láttam itt. Ha érdekel akkor mondok néhány érdekes dolgot toronydarukról.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.09.29. 22:35:53

Ez a jobbegyenes blog valami eszméletlen. Olyan arcot találtam, hogy soha többé nem kell füvet vagy alkoholt vennem, annyit röhögtem az este folyamán :D

Igazi kis mókamester :D

cristallo 2013.09.29. 22:36:43

@diggerdriver: tudom, hosszú időt sikerült lehúznom az építőiparban, azt hiszem, amit a falak vizesedéséről, a penészesedésről, hőhidakról tudni lehet, azt volt szerencsém megismerni. :)
A fentiekhez még annyit, hogy a csúcsot ezeknél a házaknál a parapetes konvektorok beszerelése jelentette, amivel az egyébként is hideg házakat nem sikerült felfűteni, az utcát viszont annál inkább: :(

tucano 2013.09.29. 22:38:44

@DieNanny: mindenféle szentekre, ezt meg hogyan? Nem csodálom, hogy elmenekültél!

cristallo 2013.09.29. 22:40:19

@Kovermadar: nekem sincs bajom a redőnnyel, kiválóan véd a kánikula ellen:) arra felétek talán ezért nem annyira ismert:))

vazzup 2013.09.29. 22:41:43

@Kovermadar: addig-addig toljátok, míg hozzá nem szólok én is... :D Pedig azt nagyon utálnám.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.09.29. 22:43:25

@cristallo:
Igen így van. Bár a rosszul rakott vagy rosszul méretezett cserépkályák is megérnek egy misét.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.09.29. 22:44:38

@DieNanny:
Bruttó 149e... ez forint vagy euró? :)
Nem értem a felháborodásotokat! Jóval több, mint a 49e Ft, amiből szintén remekül meg lehet élni.

Csak a jövő generációját nevelitek, nem értem mi ebben a kunszt! ;)

Itt egy óvónő 23.500 bruttót kap (SEK) kb.
Általános iskola: 25.000 bruttó kb.
Középiskola: 27.000 bruttó.

Ezek nagyon durva átlagok, de a 23.500 bruttó már két ember kényelmes megélhetésére elég egy autóval és némi nyaralással is.

A 149e bruttó mire elég?

cristallo 2013.09.29. 22:45:51

@diggerdriver: na ja, azt el is felejtettem...

cristallo 2013.09.29. 22:47:31

@Kovermadar: már az elnevezés is milyen sokatmondó: közszolga...

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.09.29. 22:49:20

@cristallo:
Jó meglátás, ritka a kánikula :) Nem mondom, néha már nehéz kibírni a tikkasztó 28 fokot... :)

A fény inkább lehet problémás, az is északon. A sarkkörön túli területeken ugyan túl sok ember már nem lakik, de amikor beköszönt a 1,5 hónapos világosság, ember legyen a talán, aki akkor aludni tud.

Csak reluxával nekünk sem menne, a hálóban vannak vastag, barna függönyök, amik azért távoltartják a fényt.

@vazzup:
Mit tolunk? :)

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2013.09.29. 22:58:15

@Kovermadar: @vazzup: Gondolom, redőny, róló, reluxa, sötétítőfüggöny....! De nem arról volt szó, hogy lesz ma aranyér is ?? :-)

vazzup 2013.09.29. 23:03:01

@sodalisO: az aranyeret tolják? Ezt nem is tudtam eddig! :D

Mondjuk a rolóból is a régi, szocialista bélszín-~ a kedvencem!

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2013.09.29. 23:08:35

@vazzup: Na, akkor ...>>a gyengébbek kedvéért! >>.Kovermadar: kérdezte: "Mit tolunk ? " én feltételeztem >"Gondolom, redőny, róló, reluxa, sötétítőfüggöny....!" És ő ígért be tegnap egy jó kis aranyeres vitafórumot mára , és ezt csak úgy mellesleg kérdeztem tőle, mert a redőnyreluxa annyira most nemtomééé de nem köt le. :-)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.09.29. 23:21:35

@vazzup:
Én nem verekszem! :)

@sodalisO:
Tessék:

kepfeltoltes.hu/111216/aranyer-eloesese_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

A jó aranyér chilisbab evése után ismerszik meg. Kitapintható, váladékozik, szerencsére szaga nincsen.
Megszerezhető konditeremlátogatás alkalmával, börtönbűntetés letöltése alatt és tulajdonképpen bármilyen ülő vagy ellő munkavégzést követően.

Kezelhető házilag az erre kifejlesztett kenőcs vagy kúp segítségével. Önkényes visszatuszkolása nem ÉR és nem is segít sokat. Végső esetben megoldást jelent egy orvos meglátogatása (fül-orr-gégész sajnos nem megoldás).

Aranyérrel kifejezetten kerülendő tevékenységek: tengerben fürdés, túlzott pálinkafogyasztás, csipős ételek fogyasztása, anális szex (feltéve, hogy a passzív felek lennénk), biciklizés.

Nektek milyen tapasztalataitok vannak?

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.09.29. 23:23:32

@vazzup:
Nézd... van ahol a macskaszart isszák kávénak. Van, ahol a mákot szúrják vénába.
Komolyan fennakadsz azon, ha valaki egy méretes aranyeret tol maga előtt? (esetleg betekeri és elszívja)

Naschkatze (Mostindien / CH) 2013.09.29. 23:32:47

@sodalisO: De a reluxa, redöny, rolo egyes helyeken aranyat ér... :-)

vazzup 2013.09.29. 23:38:34

@Kovermadar: szerencsére nekem semmilyen tapasztalatom nincs az aranyeret illetően. Sem ezen a végén, sem a másik végén. :)

@sodalisO: látom, téged megfogott ez az arany-ár-eső, akarsz róla beszélni? :)

@cicalany76 (die Schnäpplijägerin): ha az ablakkeret aranyból van, akkor feltétlenül!

---
Két nap mókázás a gyerekkel és rögtön le is merültem humorilag. Ehm.

vazzup 2013.09.29. 23:39:20

@vazzup: arany-ár-eső = arany-ér-eső

Naschkatze (Mostindien / CH) 2013.09.29. 23:43:14

@régebb óta vagyok Subban mint te: Persze, h több, de azt probälom neked elmagyaräzni, h itt kb akkora értéke van, mint otthon a 110ezernek... Ne csak a kajät hasonlitsad mär össze! 4ezres fizetésböl nem fogsz camembert hegyeket kajälni, uugy mint otthon sem.
@tucano: Nekem 96 decemberében az elsö fizetésem 32ezer volt. (Na jo, elötte 3honapot dolgoztam a Postän, és ott huszonvalahänyezer volt.) Pesten föltornäztam vmi 50ezerre, de ott albit kellett fizetni. Ezekutän az izraeli fizetésem elöször +/-2000$, majd +/- 3000$ volt... '98-2000-ig dolgoztam ott. Na ott, akkor rendesen elkapott a L'Oreal érzés. :-(

Naschkatze (Mostindien / CH) 2013.09.29. 23:44:38

@vazzup: Ez most szovicc akart lenni, de lätom sajätos humorom nem értékelödik... :-)

vazzup 2013.09.29. 23:45:53

@cicalany76 (die Schnäpplijägerin): ó dehogynem, és fogtam is! :)
Sajnos továbbgörgetni most nincs agyam, sajnos ezen röhögök tz perce:

www.geeksaresexy.net/2013/09/29/stormtrooper-visits-laundromat-for-the-first-time-pic/

Naschkatze (Mostindien / CH) 2013.09.29. 23:57:21

@Kovermadar: A L'Oreal érzés: Mert megérdemlem...
Amire te gondolsz az a 3 Wetter Taft a Schwarzkopftol. :-)

régebb óta vagyok Subban mint te 2013.09.30. 01:13:15

@cicalany76 (die Schnäpplijägerin):
én pedig azt próbáltam elmagyarázni neked, hogy szerintem a 4 ezer chf fizetéssel, pont akkora értéket állít elő, mint az itteni alkalmazott 110 ezer forintért.
Nem magfizikus egyik dolgozó sem.
A sokszoros bérkülönbség miatt pedig nem orbán/gyurcsány a felelős, sem a rothadó magyar társadalom, hanem egyedül a munkaadó cég, nevesen a Lidl.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ez egy visszatartott, cenzúrázott (aka ellenőrzött) hozzászólás, ami a fene tudja mikor fog végre megjelenni, köszönhetően a bloggazdának és az általa létrehozott idióta rendszernek.
2013.09.29 23:56
Magyarország

régebb óta vagyok Subban mint te 2013.09.30. 01:13:16

@Kovermadar:

27 ezer SEK? Ráadásul ez brutto, akkor gondolom még vonnak le belőle adót is.
Meg lehet abból ott élni?

------------------------------------------------------------------------------------------------
Ez egy visszatartott, cenzúrázott (aka ellenőrzött) hozzászólás, íródott 2013.09.29 22:49
Magyarország

régebb óta vagyok Subban mint te 2013.09.30. 01:13:16

@Kovermadar:
"amikor beköszönt a 1,5 hónapos világosság, ember legyen a talán, aki akkor aludni tud."

Ember vagyok a talpamon, nekem sikerült.

------------------------------------------------------------------------------------------------
Ez egy visszatartott, cenzúrázott (aka ellenőrzött) hozzászólás, íródott 2013.09.29 22:51
Magyarország

Határátkelő 2013.09.30. 01:17:53

@régebb óta vagyok Subban mint te: Figyelj, értem én, hogy lelkes jogvédő vagy, és nem zavar különösebben az állandó cenzúrázós dumád sem, de a maradék humorérzékemet bevetve szólok, hogy ne vesd el a sulykot. Sajnálom, ha nem tetszik az "idióta rendszer", de ez van. Én tisztelem az elveid, de még soha nem idiótáztalak le sem téged, sem azt, hogy minden egyes hozzászólásodnál lecenzorozol. De ma nem vagyok a humorérzékemnél, és nagyon jó lenne, ha nem szívatnál külön is.

Hálás köszönet.

pappito · http://pappito.com 2013.09.30. 02:34:18

ojvé...

remélem az, hogy a csirkecsődör a kommentekben osztja a faszságokat azt jelenti, hogy posztban nem!

az uborka fura, bandit olvasom amúgy is, a jobbegyenes meg szomorú leginkább.

Ugyandehogy (törölt) 2013.09.30. 06:05:23

@Taxomükke: én nem szégyellem. máig sem értem, miért hájpolják.
pedig szeretem az abszurd humort.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.09.30. 06:26:32

@régebb óta vagyok Subban mint te:
Igen, kenyelmesen.
Hazat a tengerparton nem ebbol fog az ember venni, de szukolkodni sem fog.
Mi ket eve 21.000 bruttoval kezdtuk, nemi tulora is becsuszott, de kettonknek untig eleg volt es utazni is maradt.

Elismeresem, jol birod a fenyt :)
Hol voltal/vagy?

zopilote 2013.09.30. 08:00:48

@charlieharper:
" hogy hivjak a pink pantheres szigeteloanyagot szaknyelven? "
Nem engem kerdeztel, de mint volt kanadai hazszigetelo, ugy erzem, valaszolhatok. Fiberglass az az uveggyapot a pink panther, regebben pink flamengo volt. De lehet, hogy tevesztem a styroform - mal, az az hungarocellel. Ujabban hasznalnak kozetgyapotot is, ami dragabb, de kevesbe egheto. Ez a szigeteles regi vesszoparipam, szoktam is mondogatni, ha hazat vennek Magyarorszagon,az elso dolgom lenne ledozerolni, meg ha 1 eves is lenne. Leginkabb a szigeteles miatt. A kulso styroform annyit er, mint suketnek a zdrasztvutye, az az semmit. Amugy a tokeletes szigeteles - mint annyi mas - a reszletekben rejlik: nyilaszarok korul, padlasterben, villanykapcsolok, dugaljzatok, stb.
@Kovermadar:
" Nektek milyen tapasztalataitok vannak? "
Nekem szornyu tapasztalataim voltak fiatalabb koromban. Egyszer ultem jegen par ora hosszat - kivancsisagbol es unalombol, jobb dolgom nem leven - es felfaztam, de ugy, hogy menni is alig tudtam. Lementem Calgaryba busszal - par 100 km - az utat vegigalltam:( Masnap bementem a dokihoz - 56 - os magyar orvos, dolgoztam a farmjan - gorbe szogeket egyengettem napokig - mondta, fekudjek fel, kis nyisszantas, kesz. Masnap mehetek dolgozni, vigasztalt:) Persze, hogy kileptem. En hogy halalos betegen dolgozzak!!? Ne mar!! Meg egeszsegesen se:) Attol fuggetelenul, azota semmi bajom, pedig majd 30 eve tortent az operacio es azota dolgoztam hidegebb viszonyok kozott is.

tucano 2013.09.30. 08:17:08

@cicalany76 (die Schnäpplijägerin): Azért kaptam fel a fejem, DieNanny beírására, mert 2000-ben 364 bruttó volt a fizum és szűköltem rendesen, hogy kevés. Az tízszeres szorzó! És én is nagyon fiatal, bár nem kifejezetten pályakezdő voltam.

tucano 2013.09.30. 08:20:01

@tucano: az volt a nettóm is :D

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.09.30. 11:16:28

@zopilote:
Idonkent irigylem az eletpalyadat, de oszinten szolva a seggemet nem szeretnem szetvagdaltatni ;)

zopilote 2013.09.30. 11:48:39

@Kovermadar:
Talan az egyetlen pozitivum volt " irigylesre melto eletpalyam " folyaman az a 2 perces aranyer operacio:) Elotte embertelen fajdalmakon mentem keresztul parszor. Azota semmi problema.

régebb óta vagyok Subban mint te 2013.09.30. 13:25:42

@Kovermadar:
Kétszer Nordkapp-on.
Az első alkalommal fel, északra Finnországban, majd "pár" kilométer Svédország után Norvégia, Nordkapp, és le délre a partvonalon. Ez csak 3 hét volt, de következő alkalommal oda-vissza is a finneken keresztül mentünk.
Köszönhetően annak, hogy Norvégia brutálisan drága, még nekem is.
Második alkalommal bejártuk Finnország északi részét keresztül-kasul, egy csepp eső nélkül, gyönyörű napsütéses, 20-30 fokos időben.

Digger ott megőrülne, késő délután a piáspultok előtt lehúzzák a redőnyt, ha nem kapcsol napközben, nem ihat egy korty sört sem.

Én az egyik téli üdülőfalucskában akadtam ki, ami ugyan tele volt szállással, de nyár lévén, mind be volt zárva. Nosza együnk az egyik nyitva tartó étteremben valamit,- ott meg kaja nem volt, csak inni lehetett.
Milyen hülye egy hely, ahol a benzinkúton nincs sör, az étteremben csak pia van, de nincs kaja, a szállodákban meg nincs szállás. Ja, és annyi a szúnyog, hogy a levegővétel se nagyon megy, egyik-másik lenyelése nélkül.

Különben az összes bejárt hely közül Finnország jött be leginkább nekem, de élni ott sem szeretnék.

------------------------------------------------------------------------------------------------
Ez egy visszatartott, cenzúrázott (aka ellenőrzött) hozzászólás, íródott 2013.09.30 12:05
Magyarország

régebb óta vagyok Subban mint te 2013.09.30. 13:25:42

@zopilote:
nálunk a kőzetgyapotot nem igazán az éghetetlensége miatt használjuk, hanem mert jobban lélegzik a fal. A mostanában épített házakat kár lenne ledózerolnod, jellemzően jó hőszigeteléssel épülnek.
Aki most épít/tet, erre nem sajnálja a pénzt, köszönhetően a megemelkedett energia áraknak.

------------------------------------------------------------------------------------------------
Ez egy visszatartott, cenzúrázott (aka ellenőrzött) hozzászólás, íródott 2013.09.30 12:22
Magyarország

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.09.30. 14:41:06

@régebb óta vagyok Subban mint te:
Meg az egyre szigorodó höátbocsátási elöírásoknak.

régebb óta vagyok Subban mint te 2013.09.30. 15:35:47

@diggerdriver:
Meg az egyre szigorodó höátbocsátási elöírásoknak.

:))))))))

Közelről ismerem a témát, az hogy milyen szigetelés kerül az épületre, csak a megrendelő igénye határozza meg.

------------------------------------------------------------------------------------------------
Ez egy visszatartott, cenzúrázott (aka ellenőrzött) hozzászólás, íródott 2013.09.30 14:49
Magyarország

rumitom 2013.09.30. 16:32:40

@Don Kartasch: amerikaban nem tulzas, a drogteszt pl egye sima hegesztoi melora is alap. de meg egy walmart penztarosnak sem ritka ... europaban nekem is jok a tapasztalataim multikkal. mind interju, mint munkavegzes.

DieNanny CH 2013.09.30. 18:59:41

@tucano:

Ó, hiszen arányaiban véve egy óvónő ma sem keres sokat:

www.kozszolga.hu/illetmenyalap

(Az F-kategória jelenti a főiskolát, a függőleges számok a szolgálati idő)

2013.09.30. 19:01:08

@morsels: Meg a sok inaktívat. Örülök neki, hogy az én fizetésem fele azért megy adóba, mert a sok politikus szocializmust játszik.

DieNanny CH 2013.09.30. 19:03:35

@Kovermadar:

"A 149e bruttó mire elég?"

Sajnos nem tudom. De nem is szándékozom kipróbálni.
Itt Svájcban kb 4500 sFr egy óvónő fizetése. 240 a szorzó. Egyszer már összehasonlítottam, hogy míg itt a 4,5 frankos kenyérből 1000 darabot tud venni, egy magyar kolléga a 260 forintosból vajon hányat...

DieNanny CH 2013.09.30. 19:13:49

@tucano:

Én nem voltam pályakezdő. 1993-ban kezdtem júniusban, akkor 12500 Ft volt a fizetésem, szakképzetként. Nettó. '99 januárjában lediplomáztam, utána "nőtt" meg. Megvannak ám még a fizetési papírjaim! :-) Talán karácsonykor meg is nézem őket, nosztalgiából...

2013.09.30. 19:13:56

@régebb óta vagyok Subban mint te: Igen, csak a 4k frankot ott költöd el, nem pedig itt. Bizonyára véletlenül mennek át vásárolni az emberek, a határon... :) Nem kell ide feltétlen nyugati szintű fizetés, kezdésnek tökéletesen elég lenne, ha nem menne az emberek fél fizetése adóba, plusz 27% áfa és természetesen mindenre és mindenhol adót kell még külön fizetni. Ez van akkor, amikor 2-3 millió aktívat sarcol az állam, mert itt szocializmust kell játszani a politikusoknak, ezzel nyernek választásokat.

rumitom 2013.09.30. 20:19:58

@shakti_rom: koszonom a linket. nagyon jo olvasmany volt. egeszen tudomanyos ertekezesnek hatott

weierstrass 2013.10.01. 05:00:40

Az nem jött le, hogy az ampalayának a külsejét kell-e megenni a belseje eltávolítása után, vagy pont fordítva? (A másik blogon nem találtam meg a komment mezőt.)

Egon Krenz 2013.10.01. 07:28:21

@tucano: Valaki az ellenkezőjét állította?

Egon Krenz 2013.10.01. 07:28:22

@Kovermadar: Nézd, hogy kinél mikor jön ki és milyen formában a honvágy az változó. De az ember már csak úgy van összerakva, hogy a megnyílvánulásaiból kirajzolódik a lelki állapota. Ha számára teljesen mindegy, hogy hol él illetve, ahol a pénz ott a haza alapon választja meg lakhelyét, akkor miért keres minden lehetőséget meg, ahol magyarul megnyilvánulhat magyaroknak és csak fikáz.

Ha annyira világpolgár akkor elfelejti a magyart nem érintkezik többet magyarokkal és nem lesz igénye arra, hogy elmondja úton-útfélen, hogy milyen rossz otthon a politika, ami úgysem érinti és milyen a magyar mentalitás ami szintén nem.

A másik 7 mrd emberrel nem tudom mit akarsz ők nem itt szocializálódtak így hiányérzetük sem lehet.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.10.01. 08:07:05

@Egon Krenz: Apukám mondta mindig, ott vagyok otthon, ahol otthon érzemmagam. Azért fórumozik sokszor magyarul az ember , mert az az anyanyelve.

Akármennyire is viláhpolgár valaki ( én is annak tartom magam: még nem kell elfelejtenia múltat. Ez nem csak fehér vagy fekete lehet.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.10.01. 08:13:44

@rumitom: Angliaban nalunk is van drogteszt, meg a szerzodesemben benne van, hogy mennyi lehet a max. veralkohol szintem.

tucano 2013.10.01. 09:03:36

@Egon Krenz: nem akarja megmutatni, hogy ezt melyik kommentemre írtad!

Egon Krenz 2013.10.01. 09:31:36

@tucano: erre ni: "... Hülyeség az hülyeség, még akkor is ha tömegesen fordul elő, de nem jellemzőbb a külhoniakra, mint a belföldiekre. ..."

Egon Krenz 2013.10.01. 09:31:36

@tildy:): Hogy az anyanyelvedet ápolni akarod azt értem. Hogy ha anyanyelv ápolás címszó alatt csak az otthon maradottak lesajnálására futja azt már kevésbé.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.10.01. 22:39:58

@Egon Krenz: Ezt most onkrétan rám érted?

Én nem lesajnálom az itthonmaradottakat, én próbálok erőt önteni beléjük. Ami persze kívülről könnyebb.

Itt van pl.a falum, ahol átvette az egyház az iskolát. Kötelező hittan van, ateista gyerekeknek is. Akinek nem tetszik a rendszer , a tanárok közül , azt simán kirakják. A faluban egy iskola van, máshova eljárás így nem megoldott.

Aki nem nyal az egyháznak, azt leváltják, elküldik. Ez milyen már?
Olyan oktathat felsősöknek hittant, akinek elvileg képesítése sincs rá. Olyan kerül hirtelen igazgatóhelyettesnek, aki még korábban itt se tanított.

Etika óra nem lehet, mert ez katolikus iskola. A gyerekek nem számolhatnak ötödikben papíron, csak fejben, mert olyan új tanár jött.

És ismerősi alapon válogatják meg az embereket. Még szép, hogy próbálom felpiszkálni azokat, akiknek nem tetszik, hogy adjanak neki hangot. De ha az igazgató alapból ilyen levelet küld ki, hogy akinek nem tetszik az oldja meg más iskolába a gyerek eljárást ? ( 5-10 km-re???)

Nem, nem lesajnálok, de összefoggásra szükség van, ebben pedig maximálisan támogatom azt, aki ki mer állni.

Egon Krenz 2013.10.01. 23:31:25

Hogy konkrétan rád értem-e vagy sem nem tudom megmondani. Hiszen a blogbejegyzés szól azokról, akik kintről osztják az észt irritáló stílusban. Hogy ebbe a csoportba tartozol-e azt nem tudom megmondani, mert attól, hogy külföldön élsz és magyarul fórumozol ez még nem jelenti feltétlen azt. /Ha visszaolvasol kinek mire válaszoltam egyértelműbb lehet./

A falud iskolájáról leírtak igen érdekesek. De fel lehet tenni a kérdést: Eddig, aki egyházi oktatást akart nem ugyanezt mondták? Oldja meg, ahogy akarja? Valószínű. Az is ennyire zavart téged? No, az már kevésbé. Hogy a gyereket fejbe számoltatják ebben nem tudom mi a kivetnivaló. Gondolom nem két 3 jegyű számot kell szorozniuk meg osztaniuk.

Az ismerősi alapon való pozíció osztást is el tudom képzelni. Mert semmi újdonság nincsen benne. Csak mostanában mindenki úgy beszél róla, mintha ezeket a dolgokat most találták volna ki.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.10.03. 15:37:35

@Egon Krenz: Nem, nem ugyanezt mondták. Ugyanis még azén időmben is volt több hittanóra is az iskola falain belül, de akkor az járt rá, aki akart, tehát az egyházi oktatás elérhető volt, de nem kötelező. Nem mindegy.

26*96. ilyeneket. Nem két háromjegyűt, csak két kétjegyűt. Miért nem szorozhatja papíron?

Az ismerősi dolgokra: nem, nem most találták ki, csak talán most a legnyilvánvalóbb, legszembetűnőbb. Többek közt ebből is lett elegem, mikor leléptem.

paraszthajszal 2013.10.03. 20:28:08

@tildy:): ez jó arra, hogy a nebuló rájöjjön, hogyan érdemes kihasználni az alapmûveletek asszociativitását, kommutativitását.

Ha ezt papíron szorozza, akkor csak mechanikusan számo, de ha fejben kell, és kicsi a memóriakapacitása, akkor rá kell jöjjön, hogy

26*96=26*100-26*4=2600-25*4-1*4=2600-100-4=2496

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.10.03. 23:34:00

@paraszthajszal: Oké, nem gondolom, hogy ötödikeseknek ez így hirtelenjében triviális, főleg a gyengébb képességűeknek,

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása