oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2013. július 26. 18:00,  Egy szál bőrönddel elindulni őrültség komment

2013. július 26. 18:00 Határátkelő

Egy szál bőrönddel elindulni őrültség

A blog indulása után pár hónappal indult el a Fogadó a Határon, amelynek lényege, hogy a Facebookon lehet egy-egy órában kérdezni "élőben" egy országfelelőst (vagy olyasvalakit, aki azt megelőzően valamiért érdekes, különleges posztot írt és vállalkozik rá). Az egyik első ilyen beszélgetés házigazdája spanyol felelősünk, Roxi volt, és mert sok érdekes és hasznos információ hangzott el, most ismét közreadom az általa írt összefoglalót.

spanyol építkezés.jpg

"Kb. 3 évvel ezelőttig, aki kijött Spanyolországba, az nagy eséllyel hamar talált munkát, vagy a vendéglátásban, vagy az építőiparban, vagy bármely olyan szegmensben, ahová spanyol nem tette be a lábát (pl. takarítás, lakatos munkák, stb.).

A világ azóta nagyot változott, és ma, a gazdasági világválság kellős közepén sajnos már nem ilyen rózsás a helyzet. Eleve 20 százalékos munkanélküliség van, azaz borzasztó nehéz állást találni, és ehhez jön még az 5,1 millió bevándorló, aki ma Spanyolországban él.

Ezeknek az embereknek jelentős része latino, akik uralják a vendéglátós munkaköröket (legalábbis itt Madridban), illetve ne feledkezzünk meg arról a 830 ezer románról, akik az építőiparban, a logisztikai raktárakban vagy a takarításban dolgoznak (és sok egyéb helyen - a románok rendkívül szorgalmas és jó munkaerő, gyorsan tanulnak spanyolul és általában beszélnek ezen kívül franciául is, de rájuk a későbbiekben szánok egy külön posztot, mert bámulatos az összetartásuk).

Elengedhetetlen a nyelvtudás

A munkanélküliek nagy százaléka az építőiparból, illetve a szakmunkás rétegből kerül ki. Ma egy szál bőrönddel, "majd csak találok valamit" alapon, nyelvtudás nélkül kijönni elég kockázatos dolog, durvábban fogalmazva egyenesen őrültség - kivéve, ha ismerőshöz jössz, ki mindent elintéz neked.

Nem győzöm hangsúlyozni, hogy itt mennyire fontos tudni a nyelvet, még akkor is, ha esetleg a munkád során sosem kell majd használni - de a mindennapi életben igen, és ha csak nem vagy olyan szerencsés, hogy van spanyol tolmácsod, vagy valaki, aki ebben állandóan segít, akkor itt hamar elveszettnek fogod érezni magad.

Ha amúgy van még csiszolni való a nyelvtudásodon (vagy esetleg a párod nem beszéli még a nyelvet, de Te igen), akkor sem kell kétségbeesni: ha már itt élsz akkor majd önkormányzatnál (ayuntamiento) lehet érdeklődni ingyenes spanyol nyelvtanfolyamokról külföldiek részére.

Milyen munkakörökben érdemes mégis próbálkozni?

Alapvetően három területen: bármilyen munkakörben, ahol szakképzett, nyelveket beszélő embereket keresnek; informatikai vagy nyelvtanári területen.

Dél-Spanyolországban talán lehet esélyed a vendéglátás vagy a turizmus területén, de csak akkor, ha extra kvalitásaid vannak, esetleg 2-3 nyelvet beszélsz és több éves nemzetközi gyakorlatod van, máskülönben itt sincs, mert ugyan a statisztika szerint az idei kimagaslóan jó év a spanyol idegenforgalomban, de "van miből meríteni" ha új embert kell felvenniük a cégeknek, akár konyhai munkára vagy szobalánynak.

Itt is igaz, hogy nem árt tudni spanyolul az idegen nyelvek ismerete mellett. Ha az angol a szaknyelved, akkor van esélyed, ha a jellegzetes kelet-európai akcentus nélkül beszéled a nyelvet - a spanyoloknak megvan az erős spanyol akcentusuk, nincs szükségük olyanokra, akik szintén akcentussal beszélnek, de ha bilingüe (azaz kétnyelvű) vagy, eséllyel pályázhatsz.

Hol érdemes keresni?

Mindenképpen első körben a nagy állásportálokon, ezek: infojobs.net, infoempleo.com, monster.es (itt a monster nem olyan elterjedt, de érdemes megnézni), valamint a nagy munkaerő-közvetítő cégek honlapjai: adecco.es, randstad.es, manpower.es, hays.es, flexiplan.es, pagepersonnel.es, michaelpage.es, robertwalters.es (ez utóbbi kettő főleg vezető pozíciók keresésére alkalmas).

Illetve vannak helyi erők is: conciliat.es, selectiva.es. Ha nem interneten nézel állást, akkor jó megoldás lehet még a várost járva az üzletekben kitett esetleges álláshirdetésre bemenni.

Ha a kereskedelemben szeretnél lehelyezkedni, vagy az élelmiszer nagyáruházaknál, akkor itt nézz körül: elcorteingles.es, carrefour.es, mercadona.es, alcampo.es, dia.es, ahorramas.es.

Viszont ebben az esetben számíts arra, hogy nagy a túljelentkezés, egy-egy állásra több száz jelentkező van, sok a kvalifikált (szakirányú végzettségű) jelentkező. Jó ötlet lehet még a linkedin.com-on keresni, ami egy szakmai közösségi portál.

Azonnal kell

Arra azonban számíts, hogy interjúztatás esetén nem túl rugalmasak - általában azonnal vagy másnap kell menni és nemigen nézik jó szemmel, ha nem vagy azonnal elérhető. Velem kétszer is előfordult, hogy azért nem vettek fel egy állásra, mert nem tudtam a következő nap elmenni egy interjúra. Érdemes referenciákkal készülni, sok helyen kérik.

A helyzet ma annyiban különbözik, mondjuk a 3-5 évvel ezelőttiről, hogy míg anno maximum a bevándorlókkal voltál versenyben egy-egy szakmunkás állásért, ma ugyanúgy a spanyolokkal is versenyezned kell.

Öt éve szinte elképzelhetetlen volt, hogy egy spanyol dolgozzon takarítóként, pincérként, vagy egy építkezésen. (kivételek persze mindig is voltak és lesznek). Ma a válság idején a spanyolok is megkötik a kompromisszumokat és olyan állásokra is jelentkeznek, amire korábban sosem jelentkeztek volna.

Magyarként egyetlen előnyöd a képzettséged, vagy az extra nyelvtudásod lehet, vagy ha olyasvalamiben vagy tapasztalt, amiben itt nem sok ember. Viszont ha egyszer bekerülsz egy helyre, onnan megnyílik az út, könnyebben találsz újra munkát, ha a szükség úgy hozza, vagy könnyebben váltasz állást.

Szorgalmasabbak és terhelhetőbbek vagyunk

Általában tapasztalatom szerint egy átlagos magyar ember sokkal szorgalmasabb és nagyobb munkabírású, illetve lelkiismeretesebb a spanyol kollégáknál – amit mi elkezdtünk, véghez is visszük, csak azért, mert van még egy 2 perces valami nem fogjuk leejteni a tollat a munkaidő végén, és nem hagyunk semmit a következő napra - és ezt itt nagyon értékelik. Persze, ez is általánosítás, de nekem ez a tapasztalatom.

A kiválasztási folyamatról tudni kell, hogy sokszor hónapokig elhúzódik, mivel itt semmit sem sietnek el, aztán mikor hirtelen sürgősen kell az új munkaerő, akkor azonnal kell kezdeni.

Hetek alatt sikerülhet!

Ha egy személyes dolgot hozzátehetek: én 3 héttel a NIE kézhezvétele után elhelyezkedtem, igaz, előtte 3 hétig nyomultam a neten (Utóbb derült ki, hogy NIE nélkül nem igazán alkalmaznak senkit.) Amikor lejárt a szerződésem 5 hét alatt találtam új munkát, és én a válság közepén érkeztem.

Könyvelési területen dolgozom és a spanyolon kívül angolul is szinte anyanyelvi szinten és franciául is elég jól beszélek. Ezt nem hencegésből írtam, félreértés ne essék, csak azért, hogy érzékeltessem, hogy semmi sem lehetetlen."

Ez egy archív poszt, melynek eredetije itt jelent meg. Kommentelni itt, a poszt alatt nem lehet, ha beszélgetni, hozzászólni szeretnél, azt a mai Klubsarokban teheted meg.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Spanyolország Fogadó a Határon

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr865427152

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása