oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2013. július 09. 06:53,  A lakáskeresés és a rezsi buktatói 758 komment

2013. július 09. 06:53 Határátkelő

A lakáskeresés és a rezsi buktatói

Az ember azt gondolná, hogy Máltán csupa napfény és mosoly az élet – nos, mint Judit mai posztjából kiderül, ez távolról sem igaz. Sőt, aki nem ismeri a helyi élet minden csínját és bínját, azt csúnya meglepetések érhetik.

130709.jpg

„Sokat gondolkoztam, hogy egyáltalán legyen-e folytatása a máltai beszámolóknak, mivel az előző három írásra elég sok negatív komment érkezett. Soha nem a vélemény megosztásával volt a gondom, hanem a stílussal, a hangnemmel.

Ha negatívumot írok a Máltáról, akkor azt csak azért teszem, hogy az olvasó, aki még nem járt itt, ne csak a dokumentumfilmekből tájékozódjon az országról.

Mielőtt még belelendülnék, megint vissza kell térjek egy sokszor feltett kérdéshez: miért jöttünk el Magyarországról. Mi nem azért költöztünk Máltára, mert elégedetlenek voltunk az otthoni körülményekkel vagy világot akartunk látni (mert akkor nem Máltára jön az ember), hanem a férjem „ölébe csöppent" a máltai munkalehetőség és úgy gondoltuk, vagyunk annyira fiatalok, hogy érdemes legyen megragadni az alkalmat. Ki tudja? Talán nem lesz több ilyen az életünkben.

Az elmúlt hónapok kissé sűrűek voltak. Túl vagyunk egy költözésen, illetve egy fővel gyarapítottuk a máltai magyarok számát.

Kezdeném az első részével.

Amikor Máltára költöztünk, az volt a cél, hogy egy nyugodt tengerparti városba költözzünk, ami nagyjából turistáktól mentes. Ez majdnem sikerült is, mert kizárólag májustól októberig találkoztunk Melliehán nyaralókkal.

A lakás a meglátni és megszeretni típus volt; a város peremén, közel a bevásárlási lehetőségekhez, játszóterekhez. Pont ideális egy kisgyerekes családnak.

Viszont amiről nem számolnak be az ingatlanügynökök, azokról írnék most – azaz a buktatókról. Nincs sok belőlük, de nekünk sikerült belefutni.

Cégér nélküli műhelyek

A lakás egy csendes mellékutcában volt, az utcában viszont csupa 5*4 méteres fém garázskapuval. Na, itt általában műhelyek működnek, amikre csak akkor jön rá az ember, ha nem szieszta időben nézi meg a lakást.

Meg persze ez egyáltalán nem zavaró, ha az ember dolgozik, de én, mint kisgyerekes anyuka nem repestem a boldogságtól, hogy napi 8 órában, az ablakunk alatt ment a flex és/vagy a targonca.

A lakás déli fekvésű volt, az épület második emeletén, felettünk egy penthouse-szal. Viszont csodaszép kilátás nyílt a tengerre és csak ez lebegett a szemeink előtt, amikor arról kellett döntenünk, hogy kivegyük vagy sem. Meg valójában úgy voltunk vele, hogy légkondicionált, így túl melegünk nem lehet. Volt!

Nagyjából június elejétől október közepéig szenvedtünk a lakásban, mert a nap olyan szinten melegítette fel az ablakokat és a felettünk levő penthouse kőburkolatú teraszát, hogy még éjjel sem tudtuk 34 fok alá tornászni a hálószobákban a hőmérsékletet.

...és télen sem volt jobb a helyzet, mert a vacak alumínium nyílászárók olyan rosszul szigeteltek, ha fújt a szél, bent lebegtek a függönyök.

Így figyelembe véve a fentieket, illetve hogy bővül a család, elkezdtünk másik lakást keresni. Ami földszinti, van egy kis udvara vagy terasza és közelebb van a férjem munkahelyéhez, ami San Gwann-ban található. Míg Melliehában laktunk, addig napi 50-60 perc telt el utazással. (Most 20-30.)

Az új lakás

Nagyjából 8 hónap után, május elején találtunk rá a megfelelő lakásra, de akkor már teljesen kétségbe voltam esve, hogy mi lesz, mivel június közepére voltam kiírva. Az új lakhelyünk Attard-ban található.

Azzal ugyan tökéletesen tisztában voltam, milyen 8 hónapos terhesen pakolni, átköltözni, takarítani, stb., de azzal nem, hogy milyen mindezeket egy másfél éves ördögfióka kíséretében végezni. Nem könnyű...

Persze baromi szerencsés vagyok, mert a férjemre lehet számítani; nagyon sokat gürizett az új lakáson. Kifestette, kitakarította, berendezte a szobákat. Mire áthoztuk a holminkat már minden készen volt, csak ki kellet pakolni.

Most július eleje van és lassan két hónapja lakunk itt. Az eddigi maximum, amit idebent mértünk 27 fok volt és a légkondit még egyetlen egyszer nem kellett bekapcsolni.

Szinte minden karnyújtásnyira van tőlünk: szupermarket, zöldséges, cukrászda, patika, hentes, nyomtatványbolt, játszótér, éttermek, stb... ennek ellenére a környék nagyon nyugis, villaövezet.

Ahol nincs túl sok turista

Az utca sarkán, a háztól pár száz méterre van az Amerikai Nagykövetség, valamint a miniszterelnök nyári rezidenciája, ahova bárki bármikor bemehet, ugyanis a San Anton Gardenben található. Olyankor van a bejáratnál egy szem őr, amikor az elnök ott tartózkodik, de ő sem az a fegyveres, marcona típusú ember.

Turistákkal eddig csak itt a San Anton Gardensben, illetve a Kitchen Gardenben találkoztunk. Sokat járunk még a tőlünk 1,5 kilométerre található Ta'Qali Nemzeti Parkba és Family Parkba is.

Bár pont Attard felett húzódik a légi folyosó, ez egy cseppet sem zavar, mert sokkal kellemesebb, nyugodtabb a környezet. A házban nagyon sok a kisgyerekes család, így a fiúnk nem csak akkor lát gyerekeket, ha kimegyünk a játszótérre. Egyébként rajtunk kívül egy másik magyar család is lakik az épületben, nagyon kicsi a világ!

Rezsi

A témával kapcsolatban eddig nem sokat írtam, mert eddig akárhányszor számlát kaptunk, legszívesebben elbőgtem volna magam és inkább igyekeztünk gyorsan elfelejteni az összeget, miután kifizettük.

A rezsiköltségeket az ARMS Ltd. számlázza ki, mely az áramot szolgáltató Enemalta Corp. és a vízszolgáltató Water Services Corp. cégeket összefogó vállalat.

Az elektromos áram és vízdíjakat a Máltai Erőforrás Hatóság állapítja meg és szabályozza. Létezik hazai, lakossági és nem lakossági tarifa.

A lakossági tarifa olcsóbb, mint a hazai tarifa, továbbá a díjszabás még nagyban függ attól is, hány személy van bejelentve az adott címre. Minél több személyt regisztrálnak, annál kedvezőbb a díjszabás.

Amennyiben nem regisztrálnak senkit egy adott címen, úgy az ingatlan fogyasztását hazai tarifa szerint számlázza ki a szolgáltató.

Tarifakedvezmény

egyszemélyes háztartásban (évente): 25% kedvezmény 2,000 kW fogyasztás alatt

két- vagy többszemélyes háztartásban (évente): amennyiben a fogyasztás nem haladja meg a személyenkénti évi 1,750 kW-ot (tehát esetünkben jövőre a 7,000 kW-ot)
25% kedvezmény az első 1,000 kW után
15% kedvezmény a további 750 kW után
ha a fogyasztás átlépi a fenti határokat, akkor a kedvezményeket nem lehet alkalmazni

Amikor ideköltöztünk, ezeket az információkat nekünk senki nem mondta el. Sőt, be sem jelentett minket a tulaj a lakásba, így hazai tarifa szerint számlázott a szolgáltató 1 éven keresztül. Majdnem sokkot kaptunk, amikor megjött az első számla.

Utána bejelentette a férjem, így átkerültünk a lakossági tarifába, de akkor meg nem mondta, hogy különbség van egyszemélyes és többszemélyes háztartás között, így megint elég magas számlát kaptunk.

Egyébként is valami katasztrófa kiigazodni a számlákon, mert egyáltalán nem átlátható.

Miután aláírtuk a jelenlegi bérleti szerződést, bementünk az ARMS-hoz és mindhármunkat bejelentettük. Karácsony környékén kapjuk az első számlát, mivel félévente van leolvasás. Kíváncsian várjuk!

Kórházban

A kórházas posztra jött pár olyan egészségüggyel kapcsolatos komment, amik számomra is tartogattak újdonságot. Viszont júniustól a két évnél fiatalabbak száma eggyel nőtt a családban, így én is az elejétől tapasztaltam a „máltai" 9 hónapot, ami számomra sokkal szimpatikusabb, mint Magyarországon.

Az embert nem zargatják feleslegesen az ilyen-olyan vizsgálatokkal, nem kötik az orrára, hogy az embriónak hány millimétert nőtt a haja az előző ultrahang óta, stb. A kilenc hónap alatt 9 alkalommal kellett megjelennem a kötelező orvosi vizsgálaton.

Valaki azt írta, géndiagnosztikai vizsgálatot Máltán nem csinálnak. Tévedés. Itt is meg lehet csináltatni, viszont számolni kell azzal a ténnyel, hogy Máltán az abortusz jogellenes, így bármilyen rendellenesség ellenére a magzatot világra kell hozni. (Vannak kivételek: ha az anya életét fenyegeti a terhesség, nemi erőszak vagy vérfertőzés történt.) A jogellenes abortuszt végzők és annak alanya is 18 hónaptól 3 évig tartandó börtönbüntetéssel sújthatók.

Nekem az orvosom azt tanácsolta, ha lehetőségem van rá, akkor Magyarországon menjek el a vizsgálatra. Mivel egyébként is viszonylag gyakran megyünk haza (igen, nekünk még mindig Magyarország az otthonunk), így nem okozott problémát a vizsgálat otthoni elvégzése.

A szüléskor bent töltött 5 nap most lényegesen jobban sikerült, mint első alkalommal, mert most nem máltai szobatársam volt, hanem egy bolgár. Maga az operáció is flottul ment, most nem merült fel semmiféle komplikáció, így végig észnél voltam. A nővérek, orvosok ellőtt most is le a kalappal, mert valóban körbe ugrálják a pácienst és mindenre megtanítják a friss anyukákat.

A bölcsi – helyett a Daycare center

Hogy még mindig a gyerek témánál maradjuk, kipróbáltuk a bölcsit. Ami igazából nem is bölcsi, hanem „Daycare center" (továbbiakban dcc). Akár fél órára, de egész napra is ott lehet hagyni a gyermeket.

Ezek az intézmények a „felvétel" előtt gondosan összeállított listát nyújtanak át a szülő részére, hogy mit kell biztosítani a gyermek számára. Mindent! Nem sorolnám fel, mik szerepeltek rajta, legyen annyi elég, hogy szinte minden, ami egy gyerek napi szükséglete pelenkától a vízig.

Melliehán csak egyetlen ilyen dcc van, ami az apácák vezetésével működik. Nincsenek korcsoportok, minden gyerek egy helyen van. Elsősorban azért szerettük volna bölcsibe íratni a fiúnkat, hogy gyerekekkel is találkozzon, ne csak engem lásson egész nap.

Az első nap egyből kaptam egy A4-es nyomtatványt, amit itthon ki kellett töltenünk, illetve egy listát, hogy miket kell vinni a gyereknek (szülőnek) a bölcsibe.

Egyébként a szoktatási időszakban csak napi fél órára lehet otthagyni a csemetét és a dadák döntik el, mikortól lehet növelni az óraszámot. Számunkra kerek egy hétig tartott a „próbálkozás", de mivel ő volt a legfiatalabb (11 hónapos) az intézményben, a következő meg majdnem egy évvel idősebb, így úgy döntöttünk, ez még korai. Igazából akkor telt be a pohár, amikor az egyik 4 éves arcon köpte a fiam és az apácák nem csináltak semmit.

A „tankötelezettség" 3 éves kortól indul, addig a szülő dönti el, hogy beadja a gyermekét valahova vagy sem. Utóbbi verzió esetében a nagyszülők vigyáznak rá, esetleg anyuka otthon marad, mert megteheti. Ez viszont igen ritka.

A jelenlegi albérletünk tulaja az egyik magániskolában dolgozik és ő mondta, hogy általában már születés után regisztrálni szokták a gyerekeket a magánintézményekben, mert elég hosszú a várólista. Mi jövő héten megyünk az egyikbe itt a városban, aztán majd kiderül, mennyi az annyi és egyáltalán van-e hely.

Itt tartunk most."

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Málta országfelelős

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr545396848

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BTBTBT 2013.07.10. 00:30:56

@tildy:):
Az email-eket sem olvasnám nyitott hálózaton.
Akkor ti a Virgin-nél vagytok? Mert arrafelé ők a nagy űttörők abban a technológiában.

@Amarante:
Ez a rossz érzés szokta előre vinni az embereket a nyelvtanulás terén.

Eltűnt az ezzel kapcsolatos kommentem...
Nekem is a trágárkodása vette el a kedvemet a vele való kommunkációtól, pedig eleinte nagyon jól megvoltunk.

@Shanarey:
Értem.
Majd javísd ki, ha rosszul írtam le a magyarázatot Diggernek a csatlakozókkal kapcsolatban. Nálam ilyen felépítésű, és ki/beiktatható a router.

pappito · http://pappito.com 2013.07.10. 00:32:51

@hagyma: kérdezz meg valakit a déli félteke évszakairól pubi :)

Amarante 2013.07.10. 00:33:55

@Barátusz:

az az ember,aki azt hiszi magarol,hogy nelkule nem kerek a vilag nagyon sokat megenged maganak.aztan ha megsem ugy van,ahogyan kepzelte,akkor van a sertodes..

BTBTBT 2013.07.10. 00:37:42

@Shanarey:
Angliában a Virgin "fibre optic-"ját kivéve minden a BT-n keresztül megy. Tehát ahol ki van építve a V. hálózata, ott lehet telefonvonal nélkül is netezni. A kérdés, hogy mibe kerül a V. szolgáltatása, mert azért valakiken be kell hozni a hálózatkiépítés költségeit is. A Branson nem fogja a saját zsebéből állni. :)
Attól, hogy réginek titulálod, a routeren bejöhet a névleges 65 Mbs. Akkor meg annyira mindegy, hogy min jön be, nem?

@Amarante:
Akkor a tárgyalt személy ebbe a kategóriába tartozik.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.07.10. 00:37:43

@Barátusz: Plusnet. Virgin kabel a hazban nincs, sky sincs, csak telefonos modon tudott volna Virgin jonni, de koranni tapasztalataink elozo albikban vegyesek es inkabb negativak voltak.

azt mondja a virgin oldala nekem: 5.4 Mbps - 10.6 Mbps amit itt adni tudnak. Rohej.
Ehhez kepest a valosag ( wifin) : www.speedtest.net/my-result/2826455772

pappito · http://pappito.com 2013.07.10. 00:38:17

mi ez a kavarás a brit telefondugasszal? nem birtam követni

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.07.10. 00:39:13

@pappito: pubi?
hetero vagyok, mar mondtam
nincs eselyed
en toleralom a massagot mindket felteken, de elhatarolodom
de nem banom, legyek pubi:)
kincsem, teregessel mar ki a deli felteken

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.07.10. 00:39:52

@Shanarey: naturlich
ezert nem is emlitettem

Shanarey 2013.07.10. 00:40:28

@Barátusz:

Jól írtad le, az egy kis doboz, ami szétválasztja a normál telefon vonalat az internettől.
Egy T elosztó.

Csak ez egy speciális gyári kiadás ahhoz a nyomi falicsatlakozóhoz.
A vicc hogy még itthon is jobbat adnak ennél.
Nálunk azért müködik a rendes lego szabvány.
Vagyis ha kicsit is ért hozzá a delikvens akkor maga is összeállítja a cuccot, mert annyira egyszerű, és ráadásul minden müszaki boltban beszerezhető a hozzávaló.

pappito · http://pappito.com 2013.07.10. 00:41:14

@hagyma: semmi közöm a preferenciáidhoz

kiteregetnék, de
1. esik kinn az eső
2. szárazak a ruhák

A száraz ruhákat már nem kell megszárítani, kérdezd csak meg Maryt, majd ő elmagyarázza miért :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.07.10. 00:42:32

@pappito: megszaradtak a fregolin?
be is vasaltad oket?

Shanarey 2013.07.10. 00:45:43

@Barátusz:

Nem az a baj hogy régi, hanem az hogy spec, nem tudod bárhol megvenni a hozzávalót.

Ha engem megkérnek dobjak össze egy számítógép hálózatot, akkor az ügyfél a végén amit lát ahhoz bárhol kap hozzávaló kábelt.

Nem pedig csak az adott gyártó vacka jó hozzá.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.07.10. 00:45:51

@pappito: deli felteken sosem esik az eso
mer' akkor mi lesz a frissen mosott ruhakkal?

pappito · http://pappito.com 2013.07.10. 00:46:11

@hagyma: aranyhalacska :) Lassan írom, hogy megértsd, bár 10 perc múlva már nem fogsz emlékezni úgysem:

A szárítógép szárította meg őket, azért szárazak. Télen nem teregetünk a kertben mert télen un. csapadék hullik az égből és mivel 2km az óceán, magas a páratartalom is.

Ámde nyáron! Olyankor a friss tengeri szellő szárítgatja a ruhákat a kertben.

A bevasalás mást jelent, nincs köze a ruhákhoz.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.07.10. 00:48:36

@hagyma: hagyma kertelek mar, csak rolam beszelj, hagyd beken a parom. Te meg ujsagiro lennel vagy mi a tok, ehelyett elvezed a szallodai munkad. Pedig lehet nem artana egy kis olyan munka, ahol meg tudod mozgatni a fogaskerekeket.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.07.10. 00:49:51

@pappito: nincs?
aranydragacsillagom
az eszaki felteken ugy mondjak, hogy bevasalom a ruhakat
kerdezd meg a nyul gazdajat
O meg a zoknit is vasalja

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.07.10. 00:50:43

@hagyma: kivasalni szoktaka ruhakat, el vagy tevedve hagymacska.

Shanarey 2013.07.10. 00:51:13

@hagyma:

A ruhát kivasalják, a tartozást meg bevasalják.

pappito · http://pappito.com 2013.07.10. 00:52:47

@hagyma:

mi nincs?

a bevasalni vmit azt jelenti, hogy behajtani tartozást. lemaradt a magyarod, bár a bevasalást már ötven éve is bevasalásnak mondták.

magyarul a ruhát vasaljuk (vagy kivasaljuk), csak úgy szimplán. zoknit meg vasaljon akinek túl sok a szabadideje

pappito · http://pappito.com 2013.07.10. 00:53:42

meg a betont is bevasaljuk :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.07.10. 00:54:47

@tildy:): nyugodj meg , en abszolute beken hagyom a parod
tobbesszamban irtal, ugy ertetlenkedtem
" informatikusok lennenk"
ez nem OK
vagy azok vagytok vagy nem
lennenk nincs
en mar regen nem vagyok ujsagiro, bar erdekes es szep szelete volt eletemnek
az en munkam valoszinuleg tobb fogaskereket hasznal mint a tied
foleg a parode
/mer ugye nem melozik, de rola tilos beszelni:)/

100 fontert mar en is kiomplenolnek az mas

BTBTBT 2013.07.10. 00:57:26

@tildy:):
Csak a nevét ismerem a Plusnet-nek, a szolgáltatásait nem.
Majd letesztelem a sebességemet ezen a linken. Köszi.

@pappito:

Digger kiiktatta a router-t, és most nem tudja, hogy milyen csatlakozó és kábel kell neki, hogy közvetlenül a fali vezetékes dobozból a számítógépébe csatlakozzon.

@Shanarey:
Amíg meg nem kaptam a tartozékokat, nekem se volt lövésem arról, mit csináljak, de semmi perc alatt összedobtam az egészet.
Tudok képről olvasni: :)))

Ahogy fentebb írtam, Angliában ilyet használnak a legtöbb helyen, tehát a beszerzése is rém egyszerű.

@hagyma:
Az északi féltekén is KIvasalják a ruhákat. Ettől függetlenül könnyen lehet, hogy te a BEvasalás szót használod.
Bud Light ott van már készenlétben?

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.07.10. 00:59:05

@pappito: ezt arra is mondjak
de ruhara is
videke valogatja
sokan ugy mondjak kivasalok
sokan bevasalnak
mindkettonek tobb jelentese van
ilyen erdekes a magyar nyelv

pappito · http://pappito.com 2013.07.10. 01:00:55

@hagyma: pláne az Ashevilli tájszólás

vagy ez a bevasalás még az adóhivatali múltadból maradt meg?

hehe :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.07.10. 01:05:13

@Barátusz: ma natural light lesz
remelem , ez nem okoz traumat neked
majd vacsora utan
meg ice tea
meg limonade
nekem ilyen felesegem van, ellat minden foldi joval
ha erdekel megkerdezem tole, mi lesz a vacsora
amugy Marynek hivjak, ha meg nem mondtam volna

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.07.10. 01:05:27

@pappito: Annyi volt, hogy mar jo regen lett kotve a net abban alakasban, 1.5 megabit jott rajta. A tulajnak nagyon nem szamitott, de ez mar itt is oskovulet, foleg ha meg alberlokis lognak rajta. Tehat nem egy mai cosmag mar, ha huseg is volt rajta, mar valoszinuleg reg lejart. Nagyobb csomagra valtottak, konkretan 40esre, erre a sky valami 100 vagy 140 fontot kiszamlazott nekik telepitesi meg kiszallasi dijnak? WTF. Szerintem siman csak kihasznaltak a tulaj hozza-nem-erteset.

@hagyma: tan elfelejtetted hogy van ez a fajta beszed otthon, hogy "x lennek," meg telefonba is mondjak:P

MEGEGYSZER LEIROM: De igen, melozik, megha nem is munkahelyen, es kibaszottul elegem van belole, hogy ingyenelonek probalod beallitani.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.07.10. 01:06:40

@pappito: ne
most mondhatnam a kivasalas meg abbol ha valakit elutnek
sok videken igy mondjak
bevasalom a ruhat
johetne mar spangola, O vagja ezt jobban

Shanarey 2013.07.10. 01:07:16

@hagyma:

"100 fontert mar en is kiomplenolnek"

Ezt lehetne magyarul?
Akár angolul is jó.

BTBTBT 2013.07.10. 01:09:09

@pappito:
Te ma nagyon sziporkázol. :DDD

@hagyma:
Hogy jön ide a feleséged neve (amit mindenki tud már széles e határban) meg a vacsora? Nyelvtanról volt szó.
Inkább igyál még egyet, és fogd rá a nyuszira. (Ne a zoknivasalósra.)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.07.10. 01:11:14

@tildy:): dehogy akarom es mit erdekel engem
tokfozelek foglalkozik a parkapcsolatokkal

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.07.10. 01:18:17

@Barátusz: hogy igyak meg egyet ha meg egyet sem ittam?
a vasora ugy jon ide, hogy ehes vagyok

BTBTBT 2013.07.10. 01:19:08

@tildy:):
Nem lehet, hogy ez a Tor a kritikus tömegen kívül arra is jó, hogy az amcsi kormány még könnyebben figyelhesse meg a jónépet?
Mert ha ő fejlesztette, biztosan vannak rajta hátsó kapuk, és simán megkerülheti a titkosítást.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.07.10. 01:21:09

@Shanarey: ez az hunglish
@tildy:): szuletesem pillanatatol az vagyok
erre szuletni kell

pappito · http://pappito.com 2013.07.10. 01:21:33

@hagyma: igen ha elüt vkit a busz, az is kivasalás :)

spagnolával meg ne gyere már... ő az aki ki se tette a lábát a falujából, de osztja az észt a külföldön élésről? lehet, hogy keverem és nem ő az egyszerű

pappito · http://pappito.com 2013.07.10. 01:22:28

@hagyma: miért jó a light sör? nem vacakabb az íze, mint a rendesnek?

jó étvágyat amúgy, nekem is lassan ebédidő

tucano 2013.07.10. 01:23:08

@tildy:): ugyan már, ezek az újabb titkosítások, meg beteg jelszó-módszerek elég tolvajbiztosak. És persze minden bank ad biztosítást identity-theft ellen.

BTBTBT 2013.07.10. 01:24:27

@pappito:
Spangola az, aki külön törülközőt használ az arcához, a kezéhez, a testéhez (a férje szintén) plusz még egyet a nyuszikájához. :)
Meg az is ő, akit - állítása szerint - a tömegközlekedésen - ruhán keresztül - megdugnak.

pappito · http://pappito.com 2013.07.10. 01:26:28

@Barátusz: ojvé... akkor nem rá gondoltam, volt itten egy másik hasonló aki egyszer volt nyaralni vhol két hétre és ettől határátkelésügyi szakemberré vált :)

pappito · http://pappito.com 2013.07.10. 01:29:23

@Barátusz: ezt a törülközőhasználati anomáliát nem értem. egyrészt azt se értem, hogy ez miért tartozik a blogközönségre, meg az egészet. de hát nem vagyunk egyformák

BTBTBT 2013.07.10. 01:30:17

@tildy:):
A cikket végigolvasva azért ez mintha nem arról szólna, hogyan rejtőzz el, hanem hogyan nyisd meg a gépedet minél jobban az internet számára. (Mondjuk a felhő-adattárolás is ilyen.)
Azért az a Blackmarket Reloaded-oldal elég gáznak tűnik.

@pappito:
A kedvenc határátkelős "szakembereim" azok, akik otthon élnek. :)
És tőle tudom, hogy S. régebben, amikor még több ideje volt, a zoknikat is vasalta. A férje alsóit a mai napig. Szerinte ez a szerelem egyfajta megnyilvánulása. :)

BTBTBT 2013.07.10. 01:36:04

@pappito:
A "Mi nehezíti meg a beilleszkedést?" posztban vlahogy szóba került a mosás, és ő mondta, milyen sokszor mos hetente, mire rákérdeztünk, hogy miért is, és akkor ment részletekbe a törülközőkkel kapcsolatban is.
Ráadásul kicsit meg is kavarodtam, mert bár láttam a nyuszis avatarját, de mivel "a mindenkinek van külön törülközője, még a Nyuszikánknak (nagy betűvel!) is" megjegyzését félreértettem, azt hittem, hogy a nemiszervére céloz, és még ahhoz is külön t.-t használ. :)

pappito · http://pappito.com 2013.07.10. 01:37:37

@Barátusz: mindenki másképp éli meg a szerelmet, van akinek a gatyavasalás az eszköz, másnak más :)

btw én is ismerek olyat aki _szeret_ vasalni, értetlenül állok a jelenség előtt.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2013.07.10. 01:38:04

@Taxomükke: "Viszont a szárítógép áramot fogyaszt, ezáltal környezetszennyező (ezt mondjuk a pazarló amerikai leszarja), azonkívül a szabad levegőn száradó ruhának olyan jó illata van, amit egy öblítő sem tud. "

Na, hogy en is csatlakozzam a temahoz (ami szorosan osszefugg a maltai poszttal:)))) szoval hogy partjat fogjam a szaritogepnek:) 1. a szabad levegon szaritott ruha - foleg, ha nap is eri - eleg gyorsan ki fog fakulni 2. szaritogepben sokkal gyorsabban megszarad, es puhabb, mint a szabad levegon szarado (sajat tapasztalat) 3. szerintem a mai modern szaritogepek nem fogyasztanak tul sokat (bar ez relativ, kinek mi a "sok")

pappito · http://pappito.com 2013.07.10. 01:43:24

@Zsuzsi65: a gyorsasággal nem értek egyet, itt nyáron pillanatok alatt megszárad a kitett ruha. A fogyasztást nem tudom, miután mindegyikben van egy dzsunga nagy fűtőszál, olyan, mintha a mosgép fűtőszála menne folyamatosan 1-2 óráig, gondolom az szippantja az elektronokat rendesen.

De a fogyasztás engem nem zavar (bár persze télen adódik hozzá a villanyszámlához, amikor amúgy is magasabb a fűtés miatt) de a zörömbölés igen. A napocska némán tudja ugyanezt :)

Meg bolyhosak lesznek a ruhák a szárítógépben. (ezt a nejemtől tudom :)

BTBTBT 2013.07.10. 01:49:03

@Zsuzsi65:
Ha alkalmam van kertben kirakni, akkor éppen ezért szárítom őket mindig kifordítva, és akkor csak a belsejük fakul kicsit, illetve nem hagyom kint őket egész napra.
Szárítógépből kiszedve néha olyan forró volt a ruha, hogy majdnem eldobtam.

@pappito:
Akkor előttem is értetlenül állsz, mert szeretek vasalni. De nem szerelemből, hanem mert utána jól néz ki az ing, amit felveszek. :)
Pólót/alsógatyát/zoknit/ágyneműt/pizsamát viszont nem tolnék a forró vas alá.
Mondjuk kézzel mosogatni is szeretek. Természetesen nem ipari mennyiségeket.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.07.10. 01:51:51

@pappito: mert szomjas vagyok
es nem akarok berugni
es ebben alig van alkohol
es leginkabb, mert szeretem
sot meg ezt is szoktam higitani limonadeval:)
a cel nem a bebaszas
azon mar tul vagyok 20 eve:)
vagy tobb
egyszeruen ezeket a tipusu soroket szeretem

pappito · http://pappito.com 2013.07.10. 01:53:18

@Barátusz: hát a vasalás engem nem szórakoztat :)

a vasalt inget szeretem (meg muszáj is)

a mosogatást nem bánom, bár rajongója annak se vagyok, de képzeld nincs mosogatógépünk, kőkorszaki körülmények között tengődünk :) de a mosogatás valahogy a főzés része

2013.07.10. 01:55:46

@Zsuzsi65: Teljesen igazad van, de psszt, az izék izégépben való izéléséről jobb ha nem beszélünk, felkavarja a kedélyeket! :)

Mindenesetre örülök igy munka után hogy vannak háztartási izék, valamikor élni is kell! :)))

pappito · http://pappito.com 2013.07.10. 01:57:43

@hagyma: ja hát ha berúgás a cél, akkor úgyse a sörhöz nyúl az ember... pláne nem amerikaihoz, azok amúgy is alacsony alkoholtartalmúak általában (mint itt)

azt hittem a light sör az ilyen diétás, de most kiguliztam, hogy van csökkentett alkoholtartalmú meg low-carb

BTBTBT 2013.07.10. 01:59:20

@pappito:
Nem azt mondtam, hogy szórakoztat a vasalás, hanem hogy szeretem a végeredmény miatt. Azon tevékenységek közé tartozik, amit leginkább zenehallgatással viselek el.

Mosogatógép errefelé sem fordul elő. Otthon meg néha megmosolygom azokat a családban, akiknek van, és leöblögetik a tányérokat, meg napokig gyűjtik a csetrest, mire megtelik a gép, és akad olyan is, amelyikben nem elég erős a vízsugár, tehát nem tisztít tökéletesen.

Köszi, ha már a kezemben van az a tányér/villa/pohár/miegymás, akkor elcsapom, és annyival is normálisabban néz ki a konyha.

pappito · http://pappito.com 2013.07.10. 02:04:45

@Barátusz: hát azért a mai mosogatógépek elég pengék, meg van mindenféle okos megoldás (fiókos pl.www.fisherpaykel.com/nz/kitchen/dishwashing/dishdrawer/DD60DDFX7/ ), hogyha kevés a cumó akkor se kelljen kivárni. De nálunk mindig van csomó mosatlan :) ráadásul a mosogatógép kevesebb vízzel mosogat, mint a kézi mosogatás

meg ha mosogatógépet vesz az ember, akkor még a banánt is késsel-villával eszi eleinte :))))

BTBTBT 2013.07.10. 02:10:41

@pappito:
Viszont ha kevés a belevaló, akkor fölöslegesen megy a gép, nem? Akárcsak egy félig/negyedig megpakolt mosógép esetében.

De minek a banánhoz tányér? Mert késsel-villával evéshez az szükséges. :)

pappito · http://pappito.com 2013.07.10. 02:12:20

@Barátusz: hát mert úgyis elmossa a gép :) őrült dekadencia! :)

BTBTBT 2013.07.10. 02:18:48

@pappito:
Oké, valami hasonlóra gondoltam, de nem voltam benne biztos, hogy megértettem, amit írtál. :)

River_Of_No_Return 2013.07.10. 02:29:15

@Barátusz:
Neked egy ámis közösségbe kellene költöznöd. Ott tuti nincs se szárítógép, se mosogatógép. :)

pappito · http://pappito.com 2013.07.10. 02:32:08

@kalandortexasi: viszont vannak csinos amish asszonyok akik minden vasárnap fürdenek!

2013.07.10. 02:34:07

@Kovermadar: "Radon sugárzás."
Nálunk mérik. Magas érték tüdőrákot okozhat, vagy komoly idegrendszeri problémát. A ház inspekció része adás-vételnél. Azt hiszem a környéken nem olyan a talaj (pl. gránit) ami problémát okoz.
"akkor a végén csak Kanada, majd talán USA lesz a program :D Már ha kellünk ott bárkinek is"
Miért ne kellenétek? Kell nekünk minden dolgozni és adót fizetni vágyó ember! :) Bár az állam itt is szivesen turkál a zsebedben:(

BTBTBT 2013.07.10. 02:39:00

@kalandortexasi:
Nem igazán értem, hogy ezt miért nekem címezted. Egy valakit kivéve, aki odáig meg vissza van a szárítógépéért meg a mosogatógépéért, egyetértettünk abban, hogy lehet ezt gépek nélkül is.
Nem vagyok a gépek ellensége, igaz teljesen technológia-függőnek sem mondhatnak.

@pappito:
Az említettnél rendszeresebben fürdő nőket részesítem előnyben. Illetve nagyobb a választék a világban, mint ezekben a zárt közösségekben. :)

2013.07.10. 02:44:52

@Tökfőzelék1: Nem tudom irigyelni, Te cserélnél vele? :)

A szociális programok kihasználásáról meg annyit hogy bár morális oldalról egyetértek veled, én ezért mégsem a posztirót hibáztatnám hanem azt az ellátó rendszert ami a kihasználást lehetővé teszi.

pappito · http://pappito.com 2013.07.10. 03:00:04

@cougarcat: ez a radon izé méricskélése tök fura, mindjárt kiguglizom

2013.07.10. 03:11:03

@pappito: Főleg Ontario-ban téma.... Nincs rá törvény de miután beindult a hisztéria, a vásárlók tudni akarják, mi a helyzet.... A gránit fedőlapokat is meggyanúsitották de ha jól tudom ez még nem konkluziv ...

pappito · http://pappito.com 2013.07.10. 03:26:49

@cougarcat: ja, látom a radon az új azbeszt.

LEcsekkoltam, itt nálunk uránt a talaj csak nyomokban tartalmaz, és széltébe-hosszába lecsekkolták az országot '86-ban. Alacsony a természetes háttérsugárzás, nem kell aggódnunk.

Kicsit furának látom a "radon több haláleset okozója, mint az ittas vezetés" c. melodrámát, de hát... végül is az aszbesztről is kiderült, hogy mit okoz.

2013.07.10. 03:33:54

@pappito: Show off!! :)))

Évekkel ezelőtt fenn voltam egy amerikai eü. fórumon. Volt ott egy fiatal srác Genfből aki naponta többször pánikolt mert hogy ő "radon házban" lakott. Meg volt győződve hogy ALS-e van. Pedig csak egy oltári nagy hipochonder volt. :))

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2013.07.10. 06:21:20

@cougarcat: "Teljesen igazad van, de psszt, az izék izégépben való izéléséről jobb ha nem beszélünk, felkavarja a kedélyeket! :)

Mindenesetre örülök igy munka után hogy vannak háztartási izék, valamikor élni is kell! :))) "

:)))) igy van:) az en eletemet is jelentosen megkonnyiti a szaritogep es a mosogatogep, amiert nagyon halas vagyok (a mosogep mellett): ) most mar csak azt a gepet kellene feltalalni, ami el is rakja a ruhakat a szekrenybe :)))

River_Of_No_Return 2013.07.10. 06:22:17

@Barátusz:
Téged olvastalak már többször is elemezni a mosogatógép feleslegességét, és viccesnek találtam, hogy egy egyedülálló ember napi 2-3 tányérnyi mosogatnivalóval komolyan gondolja, hogy releváns a tapasztalata. Egyébként is vicces, mikor egy fiatal a technológia ellen szólal meg, ezért írtam egy poénnak szánt megjegyzést.

“Egy valakit kivéve, aki odáig meg vissza van a szárítógépéért meg a mosogatógépéért, egyetértettünk abban, hogy lehet ezt gépek nélkül is.”

Az, hogy pár ember egyetért valamiben, még nem jelenti azt, hogy a szárítógép rossz vagy felesleges. Ha az észak-amerikai emberek körében kérdeznél körbe, akkor a többség a szárítógép mellett szavazna. Európában én még csak egybeépített mosó-szárítógépeket használó emberek véleményét hallottam, de azokat felesleges összehasonlítani egy rendes szárítógéppel, mert általában nem túl jó a minőségük. Itt többnyire külön ‘laundry room’ van, így a lakóhelyiségekbe nem igazán hallatszik be a gép hangja. Nekem nagyon jó minőségű gépem van, nem tett még tönkre egy ruhát sem, vasalnom még nem kellett mióta megvan. Kiteregetni és később kivasalni a kötél nyomát a ruhákból jóval tovább tart, mint az a max. fél perc, amíg átteszem a ruhákat a szárítóba. Az, hogy nem lesz tengeri szellő illatú a ruhám, hidegen hagy, ha ezzel megspóroltam havonta több óra munkát, plusz a bosszúságot, amit az okozna, ha a madarak leszarnák a kertben. (Mást is leszartak már, szóval valószínűleg a ruhákat sem kímélnék.) De mindezt csak az fogja megérteni, akinek már volt tapasztalat jó géppel, van ’laundry room’-ja, és járnak a kertjébe madarak (ezek kb. az Észak-Amerikában élők, akikből kevesebb van a blogon), a többi csak a megfelelő tapasztalatok hiánya okozta tájékozatlanság, és hagyma szokásos cukkolása.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2013.07.10. 06:25:32

@Barátusz: "Ha alkalmam van kertben kirakni, akkor éppen ezért szárítom őket mindig kifordítva, és akkor csak a belsejük fakul kicsit, illetve nem hagyom kint őket egész napra.
Szárítógépből kiszedve néha olyan forró volt a ruha, hogy majdnem eldobtam."

A kiforditas jo otlet, de szerintem nalunk a del-kaliforniai UV meg a kiforditott ruhat is kifakitana:) a szaritogepbol meg nem rogton leallas utan kell kikapni a ruhat, akkor meg persze, hogy forro:))) itt a valasz arra is, mire jo meg a cool-down cycle a szaritogepen: laundry.about.com/u/sty/laundryproblems/Your-Laundry-Questions-And-Answers/Why-is-there-a-Dryer-Cool-Down-Cycle.htm

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2013.07.10. 06:30:16

@pappito: "@Zsuzsi65: a gyorsasággal nem értek egyet, itt nyáron pillanatok alatt megszárad a kitett ruha. A fogyasztást nem tudom, miután mindegyikben van egy dzsunga nagy fűtőszál, olyan, mintha a mosgép fűtőszála menne folyamatosan 1-2 óráig, gondolom az szippantja az elektronokat rendesen."

Ez igaz, en meg az otthoni mo-i viszonyokra emlekszem, amikor otthon telen a radiatoron szaritottunk ruhakat, ha a fregoli mar megtelt :) Itt CA-ban nekem is megszaradna percek alatt, ha a napon szaritanam a ruhat:)

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2013.07.10. 06:41:29

@kalandortexasi: ott a pont! :) pontosan igy van, az itteni emberek szamara a szaritogep szinte alapkeszulek, es szamukra teregetni, szaritgatni a ruhat kb. olyan, mint nekunk kezzel mosni: elavult dolog:) az amerikaiak szamara eyebkent is minden a praktikussagrol szol. Amikor en azt mondom a ferjemnek, hogy az amerikaiak lustak, mert mindenre kitalalnak valami gepet, eszkozt, hogy gyorsabban es/vagy egyszerubben lehessen megcsinalni, az o valasza altalaban az, hogy ez nem lustasag, es praktikussag es hatekonysag. Minek valamit sokaig/nagy erofeszitessel stb. csinalni, ha lehet egyszeruen is? :) na, ez a mentalitasbeli kulonbseg koztunk es az amerikaiak kozott :) a szaritasrol meg annyit, hogy en is utaltam mindig kivasalni a ruhaszritokotel nyomat:) es lehet am szelloillatu a ruhad, ha pl. dryer sheet-et hasznalsz a szaritoban:) www.bouncefresh.com/dryer-sheets/

zuulululu 2013.07.10. 09:28:18

@Judieság: " De a 8 hónap alatt ez volt az egyetlen, ami megfelelő adottságokkal rendelkezett; olyan, milyet kerestünk."

Mi volt olyan extra a keresesetekben, hogy 8 honapig nem volt megfelelo? Vagy semmi kulonos, csak ilyen kicsit a maltai lakaspiac? Milyen site-on keresgeltetek? Egy atlagos lakas (nem (farm)haz) olyan 300-400 korul van + rezsi? Ami, ahogy latom, olyan 300 (villany) + viz.

Van mar maltai ID kartyatok? Akkor megkapjatok az olcsobb aramdijat, ami sokkal olcsobb mint a non-resident.
Ezen amugy nagyon sokan ki vannak bukva, meg peticio is volt, hogy megkulonboztetik a kulfoldi/maltai aramdijat, ami elvileg tilos EUban.

BTBTBT 2013.07.10. 09:41:33

@kalandortexasi:
Nem tudom, honnan veszed, hogy napi 2-3 tányért mosogatok. Azt sem tudom, kit tekintesz "fiatal"-nak.

Az a néhány ember abban értett egyet, hogy nem helyes, hogy hagyma szerint nem lehet jól mosogatni/szaritani gépek nélkül. És ebből a szempontból feleslegesek, mert nélkül is el lehet végezni ezeket a házimunkákat. Persze h. is elmondta, hogy ez azért van, mert kényelmes. Meg nyilván az amcsiknak is egyszerűbb így, de ettől még nem feltététlenül kell ezzel egyetérteni.

A kertben teregetés mellett sem én kardoskodtam, de mindegy, úgyhogy nem vágom, hogy azt is miért nekem címezted. Olvass figyelmesebben. :)

@Zsuzsi65:
"es szamukra teregetni, szaritgatni a ruhat kb. olyan, mint nekunk kezzel mosni: elavult dolog:)"

"Ha a lustaság fájna, ordítanának" - ahogy a mondás tartja. Legalább több időt tudnak tölteni a tévéjük meg a kütyüjeik előtt, ha nem vasalnak. :)
Praktikusság meg hatékonyság? Ne viccelj. :)

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.07.10. 09:51:24

@Zsuzsi65: szaritogep nelkuli lakasban 5 emberre ment el havi 50-60 font, itt, szaritogepes lakasban 2 emberre megy el ugyanennyi, holott tok sok helyen ledes vilagitas van. Szoval biza ha havi 30 font kidobando, akkor csak rajta.

Raadasul elvileg csak kis adagokhoz valo, en rendszeresen vasalasnedvesen veszem ki a gepbol, mert 4-5 kilo ruhat mar nem szarit meg csontszarazra. Tehat ugyanugy ki kell teregetni, hogy ne dohosodjon be.

Hozzateszem, aldom az eget, hogy van szaritogepunk, mert lakasban, terasz nelkul szivas lenne, de az biztos, hogy joval kevesebbszer hasznalnam, ha lenne kertunk.

Judieság 2013.07.10. 09:57:24

@zuulululu: Az igeny: foldszint, udvar, 3 haloszoba, legkondi volt. Egy ilyen tipusu lakast 500 Euro plusz rezsitol lehet berelni.
Maltai szemelyink mar 2 eve van. Most csak meg kellene ujitani.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.07.10. 09:57:29

@tildy:): itt nem az alap jelszo. a routerra van ragasztva egz kis papir, ami a "halozatnevet" es a hozza tartozo kulcsot tartalmazza.

Robert N. Danahi 2013.07.10. 10:08:19

@Tökfőzelék1: te Töki, mesélj már, te hogyan oldanád meg az elit csimótáid felnevelését?

Robert N. Danahi 2013.07.10. 10:10:50

@montroyal: a f.sz jó oldalára kellett volna születni, ennyi :)

River_Of_No_Return 2013.07.10. 17:12:48

@Barátusz:
“Nem tudom, honnan veszed, hogy napi 2-3 tányért mosogatok. Azt sem tudom, kit tekintesz "fiatal"-nak.”

Az első egy becslés volt a rendelkezésre álló információk alapján. A fiatal szó az új technológiához való viszony révén szerepelt a mondatban, ezért arra a korosztályra vonatkozik, akiknek már gyerekkoruktól fogva jelen voltak az elektromos háztartási gépek az életükben. Ők általában ritkán szoktak a munkaidőt lerövidítő, hatékonyságot növelő gépek feleslegessége mellett érvelni (kivéve persze a feltörekvő ámisokat). Szükséged van még további szavak, mondatok magyarázatára?

“Az a néhány ember abban értett egyet, hogy nem helyes, hogy hagyma szerint nem lehet jól mosogatni/szaritani gépek nélkül.”

Az én emlékeim szerint az a néhány ember azt próbálta megmagyarázni, hogy mik a teregetés előnyei, és mik a szárítógép hátrányai a saját tapasztalataik alapján. Hagyma sem azt mondta, hogy nem lehet jól mosogatni, szárítani gép nélkül, hanem azt, hogyha akadna is olyan épeszű ember, aki az amerikai viszonyok között inkább teregetne, annak sincs általában lehetőség erre a lakóparkokban.
A kertben teregetést te is említetted a kifordított pólótechnika révén, de valójában azért szerepelt abban a kommentben, mert egy helyen próbáltam összefoglalni, hogy hogyan néz ki mindez amerikai viszonyok között. Általában figyelmesen olvasok, de nem tartanám azt se megszólandónak, ha egy ilyen roppant fontos dolgot, mint egy blog kommentjeinek az olvasgatása, csak felületesen végeztem volna el. Ha így lett volna, akkor gondolom, te örömmel kikeresed majd az idevonatkozó részeket, és beidézed precízen szavanként kielemezve.

BTBTBT 2013.07.10. 18:00:35

@kalandortexasi:
Rosszul becsulsz igy latatlanba. Voltak elektromos haztartasi gepek a gyerekkoromban is, de nem vagyok kenyelmes. Egy szaritogep nyilvan leroviditi a "munkaidot".
Amerikaiak szivesen ervelnek a hatekonysaggal, amikor lustak megmozdulni. Az erre vonatkozo velemenyemet last Zsuzsi65-nel, kicsit feljebb.
A kiforditott ruha elott mar regen felhoztak a kertben teregetest, es az emlekeid hagyma velemenyevel kapcsolatban is tevesek.
Egy szonak is szaz a vege: sem amish nem leszek, sem megmozdulni lusta, de azert koszi, hogy beneztel. :)

River_Of_No_Return 2013.07.10. 18:44:59

@Barátusz:
“Amerikaiak szivesen ervelnek a hatekonysaggal, amikor lustak megmozdulni.”

Ez az állítás helyesen úgy van, hogy a lusta és okos emberek szoktak feltalálni olyan gépeket, módszereket, amelyek növeli a hatékonyságot. Azok pedig, akiknek ez nem megy, illetve nincs lehetőségük ezeket a jobb minőségű gépeket használni, kinyilvánítják, hogy nekik az nem kell, mert ők nem lusták. Ez utóbbi hozzáállás is egy fajta lustaság eredménye, csak nem testi, hanem gondolkodásbeli renyheségé.

“A kiforditott ruha elott mar regen felhoztak a kertben teregetest, es az emlekeid hagyma velemenyevel kapcsolatban is tevesek.”

Nem mondtam, hogy más nem hozta fel, azt írtam, hogy te is említetted.
Ezek szerint nem tudod idézettel megcáfolni, amit hagyma véleményével kapcsolatban írtam. Akkor továbbra is a saját emlékeimet tartom helyesnek.

További szép napot, ámisok szeretettel várnak, van náluk sok mosogatnivaló!

BTBTBT 2013.07.10. 20:01:55

@kalandortexasi:
A lusta ember nem feltétlenül okos, ezt te is tudod. (Nem törvényszerűen lusta) feltaláló pedig igen kevés van, a felhasználók számához képest is. Úgyhogy ez a fajta érvelés minden, csak nem meggyőző. Csak neked így kényelmes.

Nem értem, miért kéne bármit is bebizonyítanom neked, aki megszólítottál az ismeretlenségből?
Biztos azért, mert azt hiszed, olvastál tőlem olyat, hogy kijelentettem, hogy bizony sosem használnék szárító- vagy mosogatógépet.
Egyébként hagymával meg már egy hete megy a huzavona, a részéről jellemzően nagy arcoskodással.

Az amishokat pedig meghagyom neked, mert közelebb vannak hozzád.

Neked is szép napot, de a jövőben ne fáradj azzal, hogy a lusta és kényelmes amerikai arroganciáddal megpróbálsz lesajnálni olyanokat, akik nem osztják a nézeteidet. :)

tucano 2013.07.10. 21:21:51

@pappito: Ez a "szeret vasalni" számomra olyan értelmezhetetlen, mint a "szereti az űrsétát". Lehet, hogy jó, de az is, hogy nem :)
Egyiket sem próbáltam még.

River_Of_No_Return 2013.07.10. 21:52:30

@Barátusz:
“A lusta ember nem feltétlenül okos, ezt te is tudod.” – Ezt nem is írtam.
“Nem értem, miért kéne bármit is bebizonyítanom neked, aki megszólítottál az ismeretlenségből?” – Nem kell bebizonyítanod semmit, de addig az állításaid nincsenek alátámasztva. Meglepő az ismeretlenséget számon kérni egy anonim blogon, ahol bárki hozzászólhat bárkihez.
“Neked is szép napot, de a jövőben ne fáradj azzal, hogy a lusta és kényelmes amerikai arroganciáddal megpróbálsz lesajnálni olyanokat, akik nem osztják a nézeteidet.”
Nem sajnáltalak le, csak egyszerűen buta embernek tartom azt, aki úgy gondolja, hogy a gépek használata egyenlő a lustasággal, inkább választja a fizikai munkát az idő megtakarítása helyett, és ostoba általánosításokat alkalmaz több millió emberre vonatkozóan.
Nem tudom, az arroganciát miből következtetted, csak megosztottam olyan információkat, amelyeket mások nem ismernek, mert nem élnek itt, és nem adtam neked igazat, amikor úgy véltem, hogy nincs igazad. Egyébként nem volt fáradság ez a pár komment, annak az energiának egy részét fordítottam a veled való beszélgetésre, amit a gépekkel megspóroltam.
Egyébként már láttam párszor az itteni szőrszálhasogató ámokfutásodat, és kíváncsi voltam, hogy mit csinálsz, ha ezt a módszert rajtad alkalmazzák. Úgy látom, hogy csak az egyik irányba tudod játszani.

morsels (törölt) 2013.07.10. 22:49:14

@Barátusz:
Most nem azert, de mennyi tanyert mosogatsz naponta?

Tudod, amit most csinalsz, az megint valamifele onigazolas. Egyfajta virtualis mellveres. Te mindenben jobb vagy, mint barki mas.
Mert el tudsz mosogatni egy tanyert, mert ki tudsz teregetni es vasalni egy inget, mert tudsz kajat kesziteni magadnak. Ami persze mind ertekelheto dolog.

Es hat azert elegge ott van az, hogy szerinted ezek mind olyan dolgok, amivel le lehet nezni egy amerikait.

Persze tudom,most jon az, hogy te nem ezt irtad, meg szovegertes.

morsels (törölt) 2013.07.10. 22:57:03

@kalandortexasi:
Az igazsag az. hogy a faszi csak azt keresi, hogy mibe tud 'beleakadni', aztan azt addig logikazza, amig el nem elvez. Persze van olyan is, amikor igaza van, de abbol is a maximumot akarja kihozni; de a beszelgetes mindig ugy kezdodik a reszerol, hogy neki igaza van. Aminak a vege az, hogy elelvez.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2013.07.10. 23:19:42

@Barátusz: "Ha a lustaság fájna, ordítanának" - ahogy a mondás tartja. Legalább több időt tudnak tölteni a tévéjük meg a kütyüjeik előtt, ha nem vasalnak. :)
Praktikusság meg hatékonyság? Ne viccelj. :) "

itt van a kutya elasva, errol beszeltem: szemleletbeli kulonbseg:) amit mi ugy titulalunk, hogy "lustasag", az egy amerikai szamara praktikussag:) Mivel nem tudsz az amerikai borebe bujni (feltetelezem, nem itt elsz, igy nem ismered annyira az amerikai mentalitast), igy nem is lehetseges szamodra megerteni ezt a szemleletet. Megmondom oszinten, amikor idekerultem, en is ugy gondolkodtam, mint te: a sok gep, ketyere mind "lustasag" eredmenye. Aztan rajottem, nem errol van szo.
masreszt ez a szemlelet a kapitalizmus egyik alapeleme is: meglatni a potencialis lehetoseget az uzletre:) csak gondolj bele, hany gepet talaltak fel/fejlesztettek ki ebbol az elvbol kiindulva. Ha maradnank a "lustasag fajna" elvnel, meg mindig kezzel sulykolnank a ruhakat a patakban, esetleg arra hivatkozva, hogy "aaaa, azok a lusta amerikaiak inkabb mosogepbe teszik a ruhat, mint hogy egy kis munkat vegezzenek" . Egyebkent a tv-zes es kutyuk megint egy nagy altalanositas:)) tobb olyan amerikai baratunk van, akiknel nincs is tv a haztartasban, helyette a csalad egyutt szervez valami programot (kihasznalva azt a szabadidot, amit azzal nyernek, hogy nem kezzel, hanem geppel vegeznek haztartasi munkakat :))

River_Of_No_Return 2013.07.11. 06:50:09

@morsels:
Igen, már észrevettem korábban, hogy még nem igazán volt egy normális megjegyzése senkihez, egy rosszindulatú kötözködő, aki szavakat elemezget, hátha talál valami hibát bennük. Arra voltam kíváncsi, hogy ha valaki hasonló stílusban beszélget vele, akkor mit csinál. De sajnos beakadt a lemez a lusta amerikaiaknál.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.07.12. 01:12:33

@kalandortexasi: te most kirol beszelsz? Baratuszrol? Bar nem ismerem szemelyesen, barmit tudnek ra mondani, de hogy rosszindulatu kotozkodo lenne, na azt nem.

River_Of_No_Return 2013.07.12. 01:22:37

@tildy:):
Akkor ezek szerint ebben nem értünk egyet. Az egyikünk rosszul ítéli meg az embereket az online kommunikációjuk alapján.

сняιѕ 2013.07.18. 12:51:05

Kicsi a világ, én is Attardban éltem kb egy évig. Bár messze nem a legjobb hely Máltán, de valóban csendes, kulturált. Amit saját bőrömön tapasztaltam: a körforgalomnál a nagy benzinkúton szeretnek hamis eurót visszaadni a srácok. Mi a Faqqiegh utcában laktunk, onnan a Pitkali útra jártunk bevásárolni, ebédelni/vacsorázni. A kis büfékkel vigyázni kell, több ismerős ételmérgezéssel kórházban kötött ki. Bár a Pitkali úton az egyik sarkon található Exquisito nevű büfé hibátlan pizzát és tésztát szállit házhoz :) www.facebook.com/pages/Exquisito/

30-06 2014.04.15. 18:32:19

Na, ez jó hosszú volt, de ezt is sikeresen végigolvastam, mint az előzőeket. Azt hittem Máltáról szól, aztán kiderült, hogy Norvégiáról, USA-ról, meg tököm tudja, hogy miről
Igen kíváncsi vagyok, hogyan megy ott az iskola ovoda és talán meg is tudom ha megírod, persze a 100. kommentben már kindergarten lesz dögivel.
Már csak valami komoly szűrő kéne beletenni úgy szemantikalag, hogy, ha pl. Máltai ovodára vagyok kíváncsi, akkor ne jöjjön be nekem, hogy a pigmeus hogyan tanítja nyomot olvasni a kis pigmeust, mert az tökre zavaró, meg hogy milyen ruhában lehet felszállni az iskolabuszra Detroitban ( azt majd elolvasom a Detroitos posztnál, a kis pigmeust meg a pigmeusos posztnál.
Kéne folytatni.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása