oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2013. február 06. 06:58,  Élni és dolgozni hagyni 293 komment

2013. február 06. 06:58 Határátkelő

Élni és dolgozni hagyni

Viszonylag ritkán van szó arról, itt, a blogon, hogy milyen a vállalkozói élet külföldön. Pláne Svájcban, ahol a jelszó az élni és dolgozni hagyni, és ahol a hivatalok is inkább segítenek, mintsem a legrosszabbat feltételeznék. Svájci országfelelősünk, Tilmir mai írásából kiderül, hogy akadnak-e ügyeskedő vállalkozók ott is.

Svájc, építkezés Tilmir.jpg

„A Határátkelőn megjelent cikkek közül nagyon kevés foglalkozik vállalkozásokkal, pedig szerintem sokan keresik kenyerüket ebben a formában külhonban is. Talán egy pici hiánypótlás lesz és akad, akit érdekel, hogy éljük ezt meg, Svájcban. Mi építőiparban dolgozunk, de körbekérdeztem más vállalkozókat is. Csak szólok, hosszú lesz.

Ismerőseim körében – vállalkozók és nem vállalkozók -, gyakran téma az otthoni (ellehetetlenített) vállalkozói környezet, így arra gondoltam írok egy keveset az itteniről, illetve néhány ponton összehasonlítom a két rendszert.

Tudom, sokaknak most emelkedik a vérnyomása, és rögtön eszükbe jut „Pista" a festő, aki egész évben fusizik, kifesti Marika meg Gizike házát egy vagyonért, de számlát nem ad. Egy évben maximum egy hivatalos munkája van, a helyi óvoda/iskola, amit bejelent és abból adózik. Mennyit? Kb. semmit.

Ugye mindenki ismeri „Pistát"?

Nem ezekről lesz szó.

Az éremnek mindig két oldala van, vannak olyan vállalkozók (otthon is), akik minden fillér után becsengetik az adóforintokat, és méltán lázadnak a megszorítások miatt.

Mi volt otthon?

Otthon 1994 óta dolgoztam, dolgoztunk hol fő-, hol mellékállásban vállalkozóként. Kezdetben magánvállalkozó, majd Bt, végül Kft. formájában. A végén, mert fontos, hogy több lábon álljon az ember, már három céget vittünk, különböző tevékenységi körrel.

Szeretek nyugodtan aludni, ezért mindig az adott keretek közt dolgoztunk, és mivel a tevékenységeink az ipari jellegű beruházások körébe tartoztak, még csak elméletben sem jöhetett szóba, hogy valamiről ne adjunk számlát. Ha egy csavart behajtottunk, azt már számláztuk.

Nagyjából 2003-ig egészen normálisan lehetett élni ebben a vállalkozói életformában. Bár a cégek szép árbevétellel rendelkeztek, az adózási számok már akkor sem voltak túl kedvezőek, de családunk megélhetését biztosította (és még 20 másik családét)

Nem, nem volt Bömbi X5, meg karibi nyaralás, de gondjaink sem voltak.

Arról álmodtam, hogy majd a gyerekek, és utána az unokák viszik tovább a céget (tudjátok, mikor a filmekben feltűnik a tábla: Since + évszám), és milyen büszkék lesznek az elődökre. Aztán lassan felébredtem, mert beleért a kezem a bilibe.

2004 táján lett divat, a „nem fizetik ki a számlát", és „mennyit kell adjak zsebbe, hogy legyen munka" attitűd. Ezt egy darabig az ember próbálja kezelni, de idővel eljön az a pont, amikor mind erkölcsileg, mind anyagilag kezelhetetlenné válik a dolog.

Így bezártuk a cégeket.

Svájc, a pénz(mosoda)

Lehet, sokaknak nem tetszik, de csúnyán fogalmazva így igaz. A világ jelentős része itt mossa tisztára a pénzét. Szebben fogalmazva: a lehetőségek országa.

Persze, itt is több részre kell bontani a dolgot. Van, aki ide csak a székhelyet, max. a bürokráciát hozza, hisz valóban nagyon kedvezőek az adózási feltételek egy-egy kantonban. Nem mindenhol, de pl. Kanton Zug vagy Schwyz 8 % körüli társasági adóval megelégszik. Épp most tárgyalnak a további csökkentésről. Lehet, ők is hallották a mondásunkat: Jobb a sűrű fillér, mint a ritka forint.

Vicces, mert két nem túl nagy kantonról van szó, és egy csomó multinak ott van a központja.

Ismerek olyan magyar érdekeltségű céget, akik sok magyar vállalkozást idecsábítottak, közel 100, kisebb-nagyobb vállalat ügyeit intézik.

(Szóval, Svájc sem a dolgos parasztok munkájának gyümölcseként tart ott, ahol.)

És vannak a „valódi vállalkozók", akik itt élnek és dolgoznak. Róluk lesz szó a továbbiakban.

Vállalkozás Svájcban

A válság kezdetén érkeztünk, amikor alkalmazottként nagyon nehéz volt elhelyezkedni, ezért egy lehetőség volt a tartózkodási engedély megszerzésére: vállalkozásba fogtunk. Annak ellenére, hogy jóval nehezebb körülmények között kellett felépíteni a céget, hisz nem ismertük a vállalkozói környezetet, nem voltak kapcsolatok, és még nyelvi nehézségek is adódtak, sokkal egyszerűbbnek tűnt az egész. Főleg, így utólag.

Nekem a mai napig összerándul még a gyomrom egy-egy hatóságtól érkező levél láttán, kicsit izzad a tenyerem, ha a hivatalban kell ügyet intézzek, pedig itt felesleges. Nem bűnözőként tekintenek rám, hanem egy vállalkozóra, aki dolgozik a saját és nem utolsó sorban az ország anyagi jólétének megteremtéséért.

Hogy működik ez otthon?

Aki vállalkozó volt valaha, biztosan emlékszik a kutakodó tekintetekre az ügyintézők részéről. Még az is összecsinálta magát, akinek semmilyen bűne nem volt.

Cégalapítás

Hozzávetőlegesen ugyanazok a feltételek, mint otthon. Némi tőke, alapító okirat, bankszámlanyitás, adó bejelentkezés.

A szükséges tőke GmbH esetében 20 ezer frank. Mivel kell egy Treuhandler (jogi képviselő) is a társasági szerződés megszerkesztéséhez, az ő díja pár száz frank és a bejegyzés az egy picit húzós, 800 frank körül van.

Magánvállalkozáshoz nem szükséges tőke, csak az alapítást/bejegyzést kell fizetni. Ha valakinek ennyi sincs, erre is van megoldás. Igaz, egy kanyi fillér nélkül vállalkozni merész húzás.

Könyvelési kötelezettség: csak GmbH-tól felfele előírás a könyvelő alkalmazása, egy magánvállalkozó magának csinálja, mert itt tényleg elfér egy söralátéten.

Természetesen itt is van program, amit az adóhivatal bocsát ki, így hibázni sem nagyon lehet.

Számla

Sohasem felejtem el a pillanatot, amikor elkészültünk az első munkával és számlaírásra került a sor. Hol van a nyomtatványbolt, hol kapok szigorú számadású bizonylatot? Ja, hát olyan nincs és különben is, mi az a szigorú számadású bizonylat? Telefonos segítség: van egy papír körülötted, van egy tollad? Na, ha mindez a kézben, akkor írd rá a cég nevét, a vevő nevét, a dátumot, hogy mit csináltál és mennyiért és kész a számla. Csak néztem, mint Rozi a moziban.

Aztán később persze gyártottam otthon egy szép excell-táblát és már onnét számláztam. Közben kiderült, hogy a helyi ABC-ben lehet kapni tömböt, amit lehet számlaként, szállítólevélként, vagy nyugtaként kiállítani. Ahogy, és amit akarsz.

Megjegyzem számlát Rózsi néni szobafestésére is adunk, ő ugyanis leírja az adójából.

Vállalkozói szerződés

A legfőbb megrendelőnkkel 5 ujjas szerződésünk van. (Remélem, tudod mi az.) Soha egyetlen napot sem késett, sőt volt olyan, hogy nem küldtem időben a számlát és kérdezte, hogy most mi van, hogy fizessen, ha nem számlázok.

A kisebb – ismeretlen megrendelők – esetében szoktunk írni szerződést. Eddig egyszer szaladtunk bele –rögtön az elején -, hogy nem fizettek ki.

Ez egy osztrák cég volt, aki aztán el is tűnt. Itt szerencsére még nem jött divatba a körbetartozás. Olyan is volt már, hogy aznap átutalták a számla összegét.

Az esetleges ki nem fizetett számlát természetesen le lehet írni. Nem amikor a cég megszűnik, hanem azonnal. Pont azért, hogy ne kelljen befizetni utána az adót.

Hogy működik ez otthon? Hiába az írás, ha nem fizetnek. A cég becsődöl, és Isten neki fakereszt. Ha esetleg valaki arra vetemedne, hogy saját maga hajtja be, akkor bizony a saját egészségét teszi kockára.

Könyvelés, alias Magic

Számomra maga a misztérium. Annak ellenére, hogy én is rendelkezem könyvelői képesítéssel, már évek óta nem sikerül megértenem az ittenit. Olyan egyszerűek a szabályok, hogy csak nézek, amikor „eltűnik" a főkönyvből pl. a pénztár sor. Igen, erre mondja a könyvelő, hogy minek ezt bonyolítani.

Gyakorlatilag a cég bevallása 2 db A4-es oldal. Rajta 5 számmal. Ugyan van kiegészítő melléklet, azon is van vagy 10 szám. Nincs felesleges bizonylatolás, pénztárkönyv, s más, a vállalkozók életét megkeserítő nyilvántartás nyilvántartásának a nyilvántartása.

És ismét egy példa otthonról: soha nem felejtem el azt a pillanatot, amikor a revizor megkérdezte, hogy minek vettünk cementet. Itt meg kell említenem, hogy nem sütödei vállalkozásunk volt, hanem építőipari. Tényleg, minek egy építőipari cégnek cement? Érthetetlen.

Költségek elszámolása

Gyakorlatilag mindent el lehet számolni. Jó-jó, a tejet és kenyeret nem, de a pénteki sörözést a haverokkal igen.

Itt mi a lényeg?

Dolgozz, keress pénzt, fizess adót, költsd el a nyereséget. Nagyjából ez a pénzügyi politika.

Fizetendők

Mielőtt valaki azzal a váddal illetne az eddigiek miatt, hogy „ez itt maga a Kánaán" és biztos adózni sem kell, jelentem, nem így van. Itt sem kevés az adóteher, de nem követhetetlen.

A céget terhelő járulékok közül a legdurvább a TB, ami 5,5 % (a munkavállalónak is ennyi), aztán van még a balesetbiztosítás, a munkanélküli járadék. Nagyjából 10 %. Az áfa most 8%, a vám 7,6 %. A nyereségadóról nem tudok írni, mert az kantononként más. Nagyon nagyok a különbségek, van ahol 8 %, de van ahol 20 %. Hmm.

Aztán van a helyi adó természetesen, ez szintén nagyon eltérő. Amikor megkaptam az első Steueramt (adóhatóság) levelet, tele lett a bugyim, hogy mennyit kell fizetnem. Ugyan, akkor még nem kellett szemüveg, de feltettem, hogy biztosan jól látok-e. 16,95 frank volt, de ha befizetem x ideig, akkor csak 16. Mint kezdő vállalkozás, gondolták, hogy ennyit csak ki tudok fizetni. Kitudtam.

Ekkor voltam úgy, hogy ezt szívesen postáznám az otthoni adóhivatalnak is.

Persze, az igazsághoz hozzátartozik, hogy itt sem árt nyereséget generálni, mert ha állandóan veszteséges a cég, akkor itt is megkérdezik, hogy akkor mi a bánatnak vállalkozol. Szóval itt sem hülyék teljesen.

Minden önkormányzatnak van adóhivatala, tehát egy kisebb településen szemet szúrnak a dolgok. Nem járási, vagy „mittudomén" milyen központtal működnek. Megjegyzem ez szerintem nagyon jó. Egyből kiderül, ha valaki csak úgy el kezd tollasodni. :)

Hivatalok hozzáállása

Cégkivonat lekérése interneten, a másnapi postával érkezik. Díja 30 frank, utólag fizetendő. Adóhivatal: mindenben meg lehet velük egyezni. Pl.: az első év után elégedetlen voltam a könyvelővel, ezért újat kerestem. Úgy jött ki, hogy a váltás után egy hónapon belül be kellett volna adni az éves mérleget.

Az új könyvelő azt mondta, hogy nincs kedve kapkodni vele(!), bemegyünk és kérünk néhány hónap haladékot. Bementünk, előadtuk a problémát, illetékes kedvesen mosolyogva megkérdezte, hogy december 31-ig be tudjuk adni? (ekkor volt május). Csak pislogtam. Nem kellett nyomtatvány, illetékbélyeg, semmi.

Ha elmaradsz valamivel, felhívják a figyelmet a mulasztásra és kérnek, hogy pótold 30 napon belül. Ezt még hajlandóak többször is megtenni, mielőtt bírságolnak.

Munkaügyi hivatal: otthon bérletük volt hozzánk, itt még a hírüket sem hallottam, pedig állítólag léteznek.

Adóellenőrzés: csak a nagyoknál, illetve a notóriusan csalni próbálkozók körében. A kicsikkel nem éri meg foglalkozni.

Ha bemész és nyilatkozol valamiről, nem feltételezi, hogy hazudsz, vagy csalni akarsz.

Ha valami olyan kérdés merül fel, amire nem tudják a választ, akkor utánajárnak.

Bankok

Eddig csak autóvásárlással kapcsolatban kerestem meg bankot hitel céljából, ez is nagyon meglepő volt. Míg otthon visszamenőleg x évre kérték a főkönyvet, DNS, széklet-, és vizeletmintát, ezzel szemben itt elég volt a cégkivonat (amit lekértem az internetről), a kereskedő által kitöltött igénylőlap, amin a cég neve, száma, és címe volt rajt, valamint az autó adatai.

Ezt aláírva elküldtem a banknak és másnap ott volt a szerződés. Ekkor még nem volt egy éves a cég. Ez azóta annyiban változott, hogy a hitelbírálat már egy órán belül kész.

Hatóságok - Ellenőrzések

A lakásunk alatt egy pékség van. Szerintem az ÁNTSZ (még ez a neve?) be is zárná. No, nem azért, mert annyira gáz, csak itt nem érvényesülnek az EU-s alapelvek, sok idióta megvalósíthatatlan követeléssel. Egy 70-es években épült háztömb alsó, illetve pince szintjén üzemel, ami kevésbé hasonlít az otthon már műtőként is működtethető pékséghez.

Nem arra akarok kilyukadni, hogy az normális, ha egérürülék van a raktárban, de véleményem szerint az nem releváns, hogy az öltözőben milyen távolságra van egymástól két mosdó. Egyszer emiatt nem adta ki az ÁNTSZ a működési engedélyt.

Étterem: Zárjegy? Az micsoda? Kint volt a vámos, megnézte a termékeket, egy kérése volt, hogy tartsák külön az idegen országból érkező cuccot, de legjobb, ha ráírják, hogy az privát, és akkor ők meg se nézik. Próbálj meg otthon privát árut tartani a céges hűtőben.

Építkezés: Elméletileg van munkavédelmi hatóság, gyakorlatban nem láttam még. Ha kimennek, első körben azt ellenőrzik, hogy van-e feketemunkás.

Határidők

Ettől voltam otthon teljesen kész. Mindenki ismeri az ÁFA-bevallás menetét. Hónapot/negyedévet követő hónap 20.-ig be kell vallani és fizetni az adót. Eszi, nem eszi, nem kap mást. Itt erre két hónap a határidő. Tehát egy példával élve: az első negyedévet május 30.-ig kell bevallani és befizetni.

Költségek

Ami kicsit húzósnak számító költségek, azok a biztosítások. Nem árt, ha van. Nekünk otthon is volt felelősség-, és balesetbiztosításunk is.

Itt az 5 M frankos felelősségbiztosításra fizetünk évi 800 frankot. Aztán van még jogi biztosítás, ez ennek csak a fele nagyjából. Mivel azonban az ügyvédek óradíja 300 frank körül mozog, célszerűbb ezt választani. Ilyen esetben a biztosító képvisel bármilyen jogi probléma esetén. Az autók biztosítása változó, egy közép kategóriás autó casco-kötelező esetében évi 2000 frank, plusz a súlyadó 400 frank évente.

És hogy ne csak a kiadásról beszéljek:

Vállalkozói díjak

Fodrász: Egy férfivágás 30 franktól kezdődig, egy női vágás, festés 160 frank.

Pedikűr: Igénytől függően 75-150 frank.

Kozmetikus: 150 frank.

Szakmunka vállalkozói díja 80-120 frank óránként.

Egy weboldal elkészítése 400 franktól kezdődik.

Ami problémát okoz, az a szakmunka elismerése. Egy segédmunkás óradíjáért 30-35 frankot lehet felszámolni. Ez az itteni árak mellett nem sok. Persze, a fővállalkozó inkább kifizeti a 35 frankot, mint a 80-t.

Viszont – mi a mai napig nagyon furcsának találjuk -, hogy itt nincs teljesítménybér. Az órabér az elfogadott.

Végezetül, mielőtt valaki azt hiszi, hogy itt nem stikliznek a vállalkozók, akkor téved. Itt is próbálnak kisebb megtakarításokat eszközölni, nevezzük divatos szóval adó-optimalizálásnak, de ezzel a hatóság tisztában van.

Hogy mik ezek? Mondjuk, elszámolja a gyerek szülinapi partiját, mint céges rendezvényt. Egyik vállalkozó ismerős – mivel átlépte volna az Áfa fizetési kötelezettség 100 ezer frankos bűvös határát, az év végi számláját nemes egyszerűséggel kukázta.

Szóval nem akkora bűnök ezek.

Attól sem több az ilyen jellegű „csalás", hogy itt az adócsalás csak szabálysértés. Egyszerűen más a mentalitás. Jut is, marad is.

Konklúzió? Amíg fizetsz adót – aki nem hülye, az fizet –, és esetleg eltartasz még a sajátodon kívül más családot is, akkor nem piszkálnak.

Hagynak élni és dolgozni."

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: vállalkozás Svájc

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr725064908

Trackbackek, pingbackek:

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2013.02.06. 21:59:50

@Jani haverja: a svajci banknak KOTELESSEGE megtudni a penz eredetet. Banki szabalyzat. Kotelessege szinten jelenteni a hatosagoknak. Ez is banki szabalyzat. Meghozza a FINMAe, svajci bank regulator.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2013.02.06. 22:03:23

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: A férfiasított nőkről már írtam. Médiafelfújt a dolog, az itteni lakosság kevesebb, mint 1%-ánál van ilyen szokás, pont azoknál, ahol van a vérbosszú is, ezek az emberek fent északon a hegyekben laknak, és kivétel nélkül FANATIKUS KATOLIKUSOK!

Arról meg nem hallottam még életemben, hogy albán fiúk idősebb nőkhöz mennének férjül. Persze biztosan van ilyen, de szerintem ez a világ minden táján létezik, Magyarországon is, meg máshol is. A tengerparton meg persze, hogy vannak qrvák is, meg hímnemű megfelelőik is, de miért olyan nagy dolog ez Magyarországon, Bulgáriában, Németországban, vagy Svájcban nincsenek?

Pontosítok: Magyarországon, meg Svájcban A TENGERPARTON tényleg nincsenek qrvák :) DDD

zopilote 2013.02.06. 22:06:36

@charlieharper:
Bankokrol:
Gold Scandal - Switzerland
www.youtube.com/watch?v=0SGQORyiJDc
How to Rob Africa -People Power- Al Jazeera English
www.youtube.com/watch?v=TAO035ivjUw
People & Power - Dirty money
www.youtube.com/watch?v=0SGQORyiJDc

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2013.02.06. 22:07:06

@charlieharper: Persze, hogy kötelessége. Én is megkérdezem itt a fórumon, hogy Téged tényleg Charlie Harpernek hívnak? És ha azt válaszolod, hogy igen, én azt el is fogom hinni, és meg is dícsérlek, hogy külföldiként milyen jól tudsz magyarul :) DDD

Szóval komolyra fordítva: Meddig is kell a banknak elmenni a nyomozásban? Egyrészt sem ideje, sem akarata, sem pénze, sem eszköze nincsen különösebben nyomozni.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.02.06. 22:09:57

@Jani haverja: Ezt meg tudom erősíteni. Amikor én kihoztam a pénzt egy sajtpapírt írtam alá, miszerint nem bűncselekményből származik a zsozsó. Ennyi volt. Egyébként természetesen nem. de mi van ha igen? :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.02.06. 22:12:08

@neoteny: ezx hjogy?
kuldok egy csekket haza es azt bevaltjak az OTP-ben?

zopilote 2013.02.06. 22:15:06

@Jani haverja:
Ezt irtad:
" Kit érdekelnek azok a barmok, akik belesodródnak egy Világháborúba "
Erre valaszoltam, hogy ilyet leirni ocsmanysag.

" Én mindkét oldalról nemesi származék vagyok. "
En meg munkas szulok paraszt gyermeke vagyok :)
Egyiknek sincs jelentosege szerintem.

neoteny · http://word.blog.hu 2013.02.06. 22:15:31

@hagyma:

You can deposit it into an OTP account. Ahogy írtam, 60 napos "hold" van az összegen.

Nyilvánvalóan nem tudsz beváltani egy személyi csekket egy kontinenssel arrébb úgy, hogy egyből megkapod az ellenértékét és azt sem tudják, ki vagy.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.02.06. 22:16:38

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: hat ezt kerdezem, eleg furan hangzik
kisebbb osszegeknel meg mindig a WU a legolcsobb nagyobbaknal a banki utalas, de hogy csekk?
ez nekem uj

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.02.06. 22:19:43

@neoteny: ja, hogy varni kell 2 honapot, meg a posta ido
az tul sok

2013.02.06. 22:21:52

@Jani haverja: latom nem a banki szakmaban mozogsz. Banki vilagban ez pontosan le van szabalyozva, foleg Svajcban. Ha PEP vagy, akkor plane.
A banki titok azt jelenti, hogy az ugyfel adatait nem adod ki. A penz eredetere vonatkozoan viszont gyakorlatilag ugyanaz a szabaly, mintha barhol mashol lennel.
A penz eredetetol is meg kell bizonyosodni egy bizonyos osszeg felett. Igen, erre is jol bevalt procedurak vannak.

Ha 3milliard USDval holnap besetalok egy bankba, tobb csekket csinalnak rolam, mint egy internet nick elkenorzese. Lehet, hogy Albaniaban nem, de Svajc banki szabalyzata kotelezove teszi az ellenorzeset.

Persze rengeteg olyan eset van, amikor a wealth managert lefizetik es igy csondbe marad.

neoteny · http://word.blog.hu 2013.02.06. 22:23:14

@hagyma:

"az tul sok"

Viszont a (leg)olcsó(bb); nekem és a fiamnak megfelel.

2013.02.06. 22:23:26

@tilmir: nyilvan nem 3milliarddal setaltal be a bankba. :)

zopilote 2013.02.06. 22:26:16

@neoteny:
Ez regota van, az atutalashoz kell a bank SWIFT szama. Es olcso.
Egy idoben az OTP meg ebbol is vont le egy csomo kezelesi koltseget.
Mint az Intarnational Money Orderbol :(

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.02.06. 22:26:34

@charlieharper: Majdnem... :)
Én úgy tudom a magánbankok nem nagyon kutakodnak... lehet, hogy rosszak az információim.

2013.02.06. 22:26:36

@Jani haverja: meg valami. A regulator, jelen esetben a FINMA, azert adja ki a banki licenset, hogy a bank tegye a kotelesseget. Az egyik ilyen a penz eredetenek vizsgalata bizonyos osszeg felett (diktatorok eseteben csak ilyenekrol beszelunk). Szoval valasz a kerdesedre, kutya kotelessege.

Áron Márton 2013.02.06. 22:26:54

Huh, nem értem hogyan jutottunk a svájci vállalkozói lét ismertetésétől a diktátorokhoz...

2013.02.06. 22:27:19

@tilmir: rosszak. A maganbankokat is a FINMA felugyeli

spangola 2013.02.06. 22:29:18

Nagyon jó poszt volt!

"Eddig csak autóvásárlással kapcsolatban kerestem meg bankot hitel céljából, ez is nagyon meglepő volt. Míg otthon visszamenőleg x évre kérték a főkönyvet, DNS, széklet-, és vizeletmintát, ezzel szemben itt elég volt a cégkivonat..."

Ezen akkorát röhögtem:D

További sok sikert!

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2013.02.06. 22:30:13

@tilmir: Mi viszont itt ebben a Tirana melletti faluban mi vagyunk messze az egyetlen magyarok a környéken. A legközelebbi magyar innen 6 km-re lakik, illetve jóval távolabb lakik ő is, csak ott van az egyik háza, ami most jelen pillanatban üres. Mindig röhögök magamban, amikor a szomszéd falu vegyesboltjában befizetem a havi internetet (merthogy itt az a rendszer), és a bolti eladó betelefonál a netszolgáltató központjába (ő ingyenesen telefonál oda pont ezért), hogy befizetés történt, és mivel soha nem tudja megjegyezni a nevemet, ezért azt mondja, hogy "most van itt a magyar, és befizette a következő havidíjat" :)). Ja, merthogy a befizetésről természetesen semmi papírt nem kapok, a boltban hagyom a pénzt, ha arra jár valamikor valamelyik szerelő, akkor begyűjti, és elviszi a központba, de ez az időpont teljesen esetleges. Aztán, ha kíváncsi vagyok a befizetéseimre, akkor egyrészt megnézhetem a neten, másrészt meg bemehetek a cég központjába Tirana belvárosába, aztán akkor ki is nyomtatnák, ha lennék olyan hülye, hogy kérném :) Lehetne persze netbankon keresztül is utalni a havidíjat, de amíg ez a szimpatikus boltos család valami filléreket kap jutalékként, hogy ők szedik be a pénzt, nekem meg így is - úgy is ugyanannyiba kerül, tetejében úgyis sokszor vásárolok ott, addig inkább kp-ben fizetem be ott :)

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2013.02.06. 22:37:37

@tilmir: Pontosan. Én azon csodálkozom, hogy valaki elvárja egy MAGÁNCÉGTŐL (történetesen ebben az esetben a banktól), hogy olyan ügyekben nyomozzon, amikben országok, és nemzetközi szervezetek hatalmas, és eszközökben bővelkedő apparátusának is beletört a bicskája (a bizonyíték erre pont a pénz az illetőnél léte).

Persze, amikor mondjuk az ENSZ, vagy egy ország bűnügyi hatósága KONKRÉT adatokkal fordul pl. a svájci adott bankhoz, akkor az természetesen meg is teszi a szükséges lépéseket, elsőként zárolja a számlát. És persze, hogy kamatozik akkor is az a számla. Amíg nem lesz eldöntve, hogy kinek adható ki a számlán lévő összeg, addig persze, hogy kamatozik (a kamat is ott marad, csak hozzáírják a számlához), mert a svájci bank becsületes!!! Nem lopja el a kamatot!

neoteny · http://word.blog.hu 2013.02.06. 22:41:45

@zopilote:

"az atutalashoz"

Ha átutalni (wire transfer) akartam volna azért a bankom felszámolt volna $35-öt nekem; nem hiszem hogy az OTP költséget számolt volna a magyar számlára beérkező pénzre.

A (személyi) csekkel megspórolom a $35-öt; és -- a fiam szerint -- az OTP is jóváírja neki a vételi árfolyamon számított forintot, bármilyen más költség felszámolása nélkül. Az egyetlen "ár" a 60 napos várakozási idő amíg felvehetővé válik a jóváírt összeg.

Lehet hogy ez csak mostanában van így; vagy a fiam szépen tud mosolyogni a valutapénztárosra a bankfiókjában... de az biztos hogy nekem csak annyiba kerül amennyit a csekkre írok, és a fiam állítása szerint neki sem kell fizetnie kezelési költséget (attól eltekintve hogy a vételi árfolyam már rendelkezik egy bizonyos mértékű "kezelési költséggel" hiszen alacsonyabb mint a középárfolyam).

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2013.02.06. 22:42:54

@zopilote: De van, annyiban, hogy én konkrét papírokkal, meg azon felül megjelent magyar kiadású, történész által írt dokumentumkönyvvel is tudom bizonyítani azt, hogy melyik ősömet, melyik oldalági családtagomat mikor, és miért hurcolták meg a nyilasok, vagy utána a kommunisták.

Épp ezért én írhatok ilyen "ocsmányságokat" majdnem teljesen jogosan.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2013.02.06. 22:51:00

@charlieharper:
"A banki titok azt jelenti, hogy az ugyfel adatait nem adod ki. A penz eredetere vonatkozoan viszont gyakorlatilag ugyanaz a szabaly, mintha barhol mashol lennel.
A penz eredetetol is meg kell bizonyosodni egy bizonyos osszeg felett. Igen, erre is jol bevalt procedurak vannak."

Igen, meg kell bizonyosodni a pénz eredetéről. És azt hiszed hogy a Mubarak "Hoszni Mubarak" néven nyitott számlát??? Az Al Kaida meg "Al Kaida Fegyveres Tterrorista-kiképzőkozpontokat Támogató Alapítvány" néven? Azon az oldalon is megvannak a kifinomult módszerek. Arra is, hogy nem egyből milliárdokkal sétál be valaki a bankba. Persze Mubarakról például el is tudom képzelni, hogy saját nevén IS volt számlája, merthogy akkor, amikor nyitotta egyáltalán nem volt tilos.

2013.02.06. 22:54:12

@Jani haverja: ez egy paradoxon. A bankokra mindig tobb felelosseg harul. Ez egy ilyen szakma, ezert is fizetnek ebben a szakmaban jobban, mint mashol :)

Tulegyszerusitett pelda:
Ha te holnap letetbehelyezel 3milliardot, amit kokain csempeszetbol szereztel, azt holnap a bank megforgatja a nemzetkozi piacon. Igy bevitt a bank a tudta nelkul illegalis penzt a piacra, mert nem csinalta meg a csekkeket. Na, ezert is kotelezok ezek az ellenorzesek.

Ha bank akarsz lenni, akkor jatekszabalyok vanbak es egyre tobb!

Most viszont megyek a lanyommal beszelni, mert behivatott a francia tanar!

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2013.02.06. 22:56:29

@charlieharper: Még kiegészítve ezt: Marhára álságosnak tartom azokat a más országok politikusait, akik Svájcot, vagy a svájci bankokat hibáztatják, hogy nem nyomozott (nyomoztak) eléggé a pénzek eredete után, amikor ugyanazok a politikusok, és államapparátusi szervek SOKKAL TÖBB ESZKÖZZEL (titkosszolgálatok hada, hatalmas állami költségvetésekből készített titkos nyilvántartások, stb.) is csak évek múltán jönnek rá, hogy mit kéne keresni.

Svájc is nyomoz a maga módján, ha most holnap felülnék a repülőre, elmennék Zürichbe, és nyitni akarnék Al Kaida alapítvány névre egy számlát, még le is tartóztatnának, pedig még lényeges mennyiségű pénz sem lenne nálam :)

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2013.02.06. 23:02:11

@charlieharper: Persze, hogy kutya kötelessége. Ha a magyarországi hétvégi házad kamrájába betörnek, és onnan ellopják a kedvenc baltádat (megtörtént eset), akkor a magyar rendőrségnek is kutya kötelessége kideríteni a tettest, merthogy a dolog elleni erőszakkal elkövetett lopás (a betörés) értékfüggetlenül már eleve bűncselekménynek minősül. Szerinted meglett a kedvenc baltája a barátomnak??? Pedig a rendőrséget azért fizetik, mert kutya kötelessége az ilyeneket elkapni.

svajcineger 2013.02.06. 23:05:48

@tilmir:

"Csak a kupikban, meg a Langstrassen.. :("

Na, ez pl. egy tipikus magyar vallalkozasi forma! :)

Rebarbaraa 2013.02.06. 23:06:39

@charlieharper: " Milyen ertekig perelhetnek teged?"

Ez ugy hangzik mintha az ugyeskedo magyar jo nagy tutiba akarna nyulni, aztan szepen lelepni. Es erdekli mennyire perelheto:))

2013.02.06. 23:09:33

@Rebarbaraa: oooo, semmi ilyen szandek nem volt, de mindenki magabol indul ki.

USAban nemzeti sport volt a pereskedes. Az ember tanul a hibakbol.

2013.02.06. 23:12:30

@Jani haverja: adott orszag politikusai hibasak. Nincs ketseg.

Most a magyar rendorseget hasonlitjuk a svajci bankrendszerhez?

Áron Márton 2013.02.06. 23:15:52

Amúgy egyetértek az írással. Nem születtem Magyarországon, a német bürokráciát megunva költöztem nyolc éve Svájcba. Saját céget alapítottam, időközben lettek lányvállalataink Németországban és Olaszországban is. Eddig minden ok is volt. Aztán két éve alapítottunk egy lányvállalatot Magyarországon is...na hát ez, amit a mai napig képtelen vagyok megszokni...totál zizzent, logikátlan, értelmetlenül túlbürokratizált vállalkozóellenes rendszer!! több macera van ezzel a kis céggel mint a másik hárommal együttvéve. Pénzt nem viszünk Magyarországról, csak hozunk (valami hazafias felindulásból úgy gondoltam, hogy itt is kellene pár embert foglalkoztatnom, máshol is megoldható lett volna). Már volt adó-, és mindenféle más vizsgálatunk, jelzem az elmúlt nyolc évben egyetlen másországbeli cégünknél még színét sem láttam bármilyen hatósági vizsgálatnak.
Beteg, hogy ha elviszek egy üzleti partnert vacsorázni, akkor kérjek cégnévre számlát, akkor is ha csak gyorsan bekapunk egy ebédet. Erre Svájcban egy sima blokk tökéletesen megteszi és ha épp elhagytam valahol, hát akkor megírom kézzel, hogy fizettem valahol ennyit és ennyit: kész! Elég rohanós az életem, nincs időm egy taxiban arra várni, hogy cégnévre írjon számlát...egy vicc...
Ezért vagy zsebből fizetem Magyarországon az ilyen kiadásokat vagy egyszerűen csak blokkot kérek és szépen elszámolom Svájcban mint utazási kiadást. Ezen az ottani hatóság semmi kivetnivalót nem talál. Tja.
Aztán az agyament bürokráciától eltekintve amit ugyanúgy abszurdnak találok, hogy ha jó fej főnök akarok lenni Magyarországon is, szeretem ha az embereim jól érzik magukat, ezért nekem a világ legtermészetesebb dolga volt, hogy megveszem a legjobb Nespresso kávégépet, aztán igyon mindenki annyi kávét és olyant amit szeretne, legyen az irodai hűtőben annyi és olyan üdítő, amihez mindenkinek kedve van, stb. Erre kiderült, hogy ez Magyarországon valami nem tudom milyen című juttatásnak minősül és legyek kedves erre extra adót fizetni. ?!!!
Zizzentek? Tehát engem mint vállalkozót azért büntetnek, mert jót akarok az embereimnek? Hát kapják be...akkor is van továbbra is kávé és üdítő...szépen kifizetem az adót rájuk, de szerintem a legtöbben nem így reagálnának...
Pedig ezek az apróságok (is) nagyon sokat tudnak számítani.
Házipénztár: megszabják hogy mennyi készpénzt lehet mennyi ideig a kasszában tartani??? ez is abszurd. Mi van ha lerohad az egyik számítógép és az IT-snak le kellene szaladnia egy új gépért? Az ügyvezető meg pont máshol van a céges bankkártyával? egy jó teljesítményű Macbook Pro egymillió forint körül van, máris bukott a történet, mert ugyebár a pénztárban max 500 ezer forint lehet. Erre is volt már példa.
Mindemellett itt nincs meg az a bizalom a vállalkozások között...ez is nagyon káros. Ugyanez a szitu Svájcban: az IT-sünk lemegy a Dataquesthez és hoz egy új gépet. A cégünk meg kifizeti, ha ők pár nap múlva elküldik a számlát.
Magyarországon bizalmatlanság és gyanakvás mindenhol...ez nagyon nem jó. Semmi nem gátolja jobban a gazdasági fejlődést mint a bizalmatlanság. Mert a bizalmatlanságból fakadóan az égbe szöknek a tranzakciós költségek (nem elég egy kézfogás egy apróbb dologra, hanem mindenre szerződés, papír, etc.), mindez pedig még sok plusz időbe is telik...ezáltal kevesebb bevétel. A munkával kellene foglalkozni, nem az adminisztrációval.
A legújabb "vicc": van egy csodálatos, megbízható kivitelezőm, aki nekem az irodaátalakításokat, lakásfelújításokat szokta csinálni. Valamelyik pihentagyú bürokrata kitalálta, hogy építkezéseken vezessen elektronikus építkezési naplót...Mintha jobb dolga nem lenne, fulladjon bele a laptopja az építkezésen a porba (látott ez a pihentagyú bürokrata valaha is már egy építkezést??), vagy ha este hullafáradtan hazamegy, akkor ahelyett hogy a gyerekével foglalkozna, üljön le a géphez és írja meg. Na ez, ami énszerintem ugyancsak nagyon beteg. Megkérdeztem Svájcban pár ottani ismerős céget, akik szoktak nekünk szükség esetén ilyen munkákat végezni: vagy úgy néztek rám, mint akinek elment a maradék józan esze, vagy egyszerűen szemberöhögtek, mert azt hitték, hogy viccelek. Miután közöltem velük, hogy nem: az ő válaszuk az volt, hogy ők Svájcban a munkaidejükben dolgozni szoktak, nem pedig értelmetlen dolgokkal foglalkozni.
Elszomorít ez az egész, mert én szívesen jövök Magyarországra, de sajnos nem látom azt hogy ilyen körülmények között esélye lenne a vállalkozói szférának beindítani a gazdaságot...belátható időn belül biztosan nem. Ami által az államnak megint csak kevesebb adóbevétele lesz és ebből következőleg még több agyament intézkedést fognak hozni, addig amíg még marad olyan bátor ember, aki mer még vállalkozni.
Csak kérdés: ki fogja azt a sok embert alkalmazni, ha egyre több vállalkozás megszűnik?

neoteny · http://word.blog.hu 2013.02.06. 23:16:52

@charlieharper:

"USAban nemzeti sport volt a pereskedes."

Volt?! Állástalan ügyvédbojtárok még a jogi egyetemeket is perelni próbálják azzal a felkiáltással, hogy sokba került az iskola de nem mondták meg előre hogy nem mindenkinek lesz hatszámjegyű fizetéses állása azonnal amikor kikerül az iskolából... ;)

ZON 2013.02.06. 23:20:47

Azt tisztelettel kérném, hogy magyarázza meg valaki, hogy : Svájcban leírhatom az adóalapból a hétvégi haveri sörözést legálisan, de a kölök partijának elszámolása adócsalás.(Idézet a cikkből.)

Véleményem szerint egyforma mértékben szolgálják a vállalkozás érdekét. Nulla értékben.

neoteny · http://word.blog.hu 2013.02.06. 23:24:55

@ZON:

"Véleményem szerint egyforma mértékben szolgálják a vállalkozás érdekét. Nulla értékben."

Ha a haverok alkalmazottak is egyben, akkor a sörözés elszámolható mint "team building exercise".

ZON 2013.02.06. 23:30:12

@neoteny: És ha a kölyök a partin cégemblémás pólóban vergődik, akkor "mobilreklám", nem ?

Az érvelésed szerint az alkalmazott kupibeugrója is lehet cafeteria, csak hozzon számlát.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2013.02.06. 23:33:27

@charlieharper: Persze, hogy vannak szabályok. Csak például a szabályok megvalósításához eszközöket nem adnak...

Ja, olyan eszközöket adnak, hogy "szolgáltassál ki korlátozás nélkül minden adatot az ügyfeleidről meg magadról, azaz a saját bankodról is, aztán majd mi jól megvédünk mindentől", csakhát az ilyen eszközöket nemhogy a svájci bankok de ÉN, mint Jani haverja sem szeretem igénybe venni :) Merthogy akkor nem védeném meg SAJÁT MAGAMAT sem, nemhogy az ügyfeleimet, akik túlnyomó részt teljesen tisztességes emberek (most a bankok szemszögéből írtam, de ha saját bankom lenne ugyanezt vallanám).

Ne felejtsd el: AZ INFORMÁCIÓ HATALOM! Ha mindent kiadnának a svájci bankok (merthogy fentebb már leírtam, hogy érdemi nyomozásra képtelenek, és nem is lehet ezt tőlük elvárni), akkor abban a pillanatban tennék tönkre saját magukat, és nem másna, hanem aznap húzhatnák le a rolót.

Én nem üzemeltetek bankot értelemszerűen. De egy kis céget üzemeltetek, ugyanúgy, mint Tilmirék egy másik kis céget egy másik országban. Szerinted akár én, akár Tilmir le fogja ide írni a cégének a legbelsőbb titkait? Nem a fekete dolgokra gondolok, hanem arra, hogy ők, vagy éppen mi mit tervezünk hosszú-, vagy éppen rövidtávon a cégünkkel, kik a potenciális leendő megrendelőink, stb. Hát szerinted hülyék vagyunk? A svájci bankok sem hülyék, sőt okosabbak a tulajdonosok nálunk is. Éppen ezért, amit nagyon muszáj azt megteszik, de hogy feleslegesen maguk ellen dolgozzanak, azt már nem.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.02.06. 23:33:28

@ZON: Ha már idézel, akkor pontosan, ha kérhetem. Ez így a szövegkörnyezetből kiragadva vicces..

Magyarországon is van reprezentációs költség, csak ezt elég szigorúan ellenőrzik, (nyilvántasrtást kell vezetni, stb.) az éves bevétel x százaléka. Ha "túlköltik" adózni kell utána.

Itt is van ilyen tétel, csak épp a kutya nem foglalkozik vele, hogy hányszor, és kik voltak, milyen értékben.
A gyerek partija valóban nem szolgálja a cég érdekeit, a haveri sörözés lehet, hogy igen.
Nem is ez a lényeg. A lényeg abban van, hogy az állam nem szarakodik ezekkel, nem ezek a tételek határozzák meg a cég adóalapját, és adóját. Mondjuk úgy, hogy nagyvonalú.

zopilote 2013.02.06. 23:33:44

@Jani haverja:
Kit erdekelnek azok a barmok, akik belesodrodnak a Vilaghaboruba, politikaba,
es ezert megurcoljak oket:) Fogtak volna be a pofajukat:)
(utana meg jonnek, hogy a nemesi szarmazasuk miatt volt mnden)

neoteny · http://word.blog.hu 2013.02.06. 23:34:08

@ZON:

" És ha a kölyök a partin cégemblémás pólóban vergődik, akkor "mobilreklám", nem ?"

Feltéve hogy potenciális üzletfelek is meghívásra kerültek a születésnapi partira.

"az alkalmazott kupibeugrója is lehet cafeteria, csak hozzon számlát"

Feltéve hogy az alkalmazott kupilátogatása megnövekedett termelékenységhez vezetett... és a számla "Első Személyi Menedzsment Szolgáltató Kft."-től van, nem pedig "Erika A Humán Szívógép Bt."-től.

kártékony 2013.02.06. 23:35:10

@Rebarbaraa: Akkor olvasd el még egyszer az Alkotmánybíróság döntését. Szó nincs benne olyanról, amiről írsz. Max a hírtv-n így mondták be...

Kis segítség: az Alkotmánybíróság azt mondta ki, hogy valakit az alapján, hogy nincs pénze és nincs lakása nem lehet megbüntetni.

Elnézést az offtopicért.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.02.06. 23:39:59

Egyet kell megérteni. Míg otthon megéri egy állami alkalmazottnak tejelni havonta, fizetni a cafeteriát, és az év végi bónuszt, hogy a vállalkozót csesztesse, hogy mire költött 3 ezer forintot, itt nem éri meg.
Egyszerű matek.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2013.02.06. 23:42:09

@charlieharper: A magyar rendőrségnek is több TÉNYLEGES eszköze van nyomozni, mint bármelyik svájci banknak, de most pont nem a magyar rendőrségre gondoltam legfőképp, hanem ilyenekre, hogy FBI, CIA, MI5, MI6, hogy csak néhány 3 karakterest említsek. De van még olyan is, hogy MOSAD, ez már 5 karakter. Aztán van olyan is, hogy INTERPOL, amit sajnos néha a hatékonysága alapján a rossznyelvek "INTERPOOL"-nak is neveznek. Ezek mindegyike rengeteg adófizetőnek rengeteg pénzébe kerül. Aztán még ők hibáztatják a svájci magánbankokat, hogy nem kapják el azokat a "mocskosszemétpénzmosókat", meg a "mocskosszemétdiktátorokat", meg a "mocskosszemétterroristákat"??? Egyszerűen röhögnöm kell.

zopilote 2013.02.06. 23:45:02

@charlieharper:
Emlekszem jol, hogy a 90 - es evekben Vancouverben ugyeskedo magyarok
" kozlekedesi baleseteket " okoztak egymasnak, es az ebbol pereskedessel
szerzett szazezreken megosztoztak. Ezert egy idoben magyarnak nehez volt
ott kocsira biztositast kotnie:) A helyi ujsagok is irtak rola.
Vagy Kaliforniaban az egyik leverte az elelmiszer aruhazban a befottes uveget,
amin a " veletlenul " arrajaro masik magyar elcsuszott, es beperelte az aruhazat:)

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2013.02.06. 23:51:14

@zopilote: Nem. Az én rokonaimmal mindig az történt, hogy előre látták a bajt, szóltak is, de lesz@rták a véleményüket az utóbbi 100 évben legalábbis.

Ugyanennek a rokonságnak a mai, tevékeny (dolgozó) generációjának a túlnyomó többsége abban különbözik az ősöktől, hogy nem várják meg, amíg amiatt bajba kerülnek, hogy az épeszű gondolataikat MEGINT lesz@rja a magyar nagypolitika hanem szép csendesen odébb állnak, ki erre, ki arra, merthogy nem hánytorgatjuk a múltat, mint a magyarok többsége, hanem tanulunk belőle...

neoteny · http://word.blog.hu 2013.02.06. 23:59:58

@zopilote:

Ennek (magyarok Vancouver-ben) így eléggé urban legend hangzása van. Mivel Brit Kolumbia tartományban (fél)állami biztosítótársaság (ICBC) van, mindenkinek náluk kell kötni a KGFB-t; megkülönböztethetnek annak alapján hogy mennyi ideje van jogosítványod, mennyi baleseted volt, mennyi rendőrségi büntetést kaptál (gyorshajtás, ittas vezetés stb.), de annak alapján hogy nemzettársaid mennyi biztosítási csalásban vettek részt: bizonyosan nem.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2013.02.07. 00:08:50

@tilmir: Jaj, nem tudod az újabb magyar jogszabályokat! Még novemberben volt nálam egy olyan magyar cég képviselője, amelyik tulajdonképpen egy multi cég, csak Magyarországon van a Kelet-Európa-i regionális központ. Ő mondta, hogy az üzleti ebédet inkább én fizessem amire meghívtuk a leendő albán partnert, aztán számlázzam ki a saját munkámmal (a cégem munkájával) együtt "gazdasági tanácsadásként, meg piackutatásként", merthogy ha ő kér éttermi számlát az étteremben a magyar cégnek, akkor személyi jövedelemadót kell utána fizetni!! Tiszta röhej. :(
Egyébként ki lettem fizetve természetesen, csak furcsa volt. :)

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.02.07. 00:10:25

@neoteny: Én ilyeneket Magyarországon ismertem. :D Itt Svájcban a gk. biztosítások terén a svájciak, és a németek után mi kapjuk a legtöbb kedvezményt. :)

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.02.07. 00:19:34

@Jani haverja: Nevetséges. Pont erről van szó. Rákényszerítik a vállalkozókat a csalásra. :(

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2013.02.07. 00:23:36

@tilmir: Pontosan. Ott a pont. Csak Magyarországon fordítva van: Elhitették az egyenlősdit az emberekkel (még a Kádárék), és onnantól kezdve az emberek már a Kádár rendszerben is irigyek lettek az akkori kisvállalkozókra (lángosos, zöldséges, autószerelő, stb.). Ja, azt nem nézték, hogy azok az emberek mennyit dolgoztak azért, hogy nekik jobb legyen, hanem azt, hogy AZOKNAK mennyi pénzük van. A rendszerváltás során meg azok, akik a tűz közelében voltak, tényleg meg tudták mocskos módon szedni magukat a saját kapcsolataikat felhasználva, teljesen tisztességtelenül, aminek az lett az eredménye, hogy a pénzes emberek iránti ellenszenv csak nőtt a magyarok szemében, meg az irigység is.

Ezért aztán az igénye a magyar társadalom nagyon lényeges részének az, hogy az ő adójukból, tulajdonképpen az ő kárukra fenntartsanak olyan bürokratikus intézményeket dolgozókkal együtt, amelyek majd jól megszívatják a "büdösbankokat", a "büdösadócsalóvállalkozókat", az "offshorelovagokat" meg bárkit, akiről feltételezik, hogy nála pénz van (akár esetleg alaptalanul is). Mosoly jelet akartam írni utána (mármint az esetleges alaptalanságra), aztán rájöttem, hogy inkább bánat jel kéne, aztán arra gondoltam, hogy most sírjak, vagy röhögjek, úgyhogy nem írtam semmit...

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.02.07. 00:25:46

@neoteny: hat en is ugy tudom, hogy sok minden szamit a statiszkikak alapjan, eletkor, nem, balesetek, rendorsegi ugyek stb. de hogy a szarmazas....
a biztositom azt sem tudja, hogy Magyar vagyok...
/meg egy hetig:)/

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2013.02.07. 00:30:02

@zopilote: Ügyeskedők, bunkók, meg egyéb nem normális emberek minden népben vannak. Most akkor gyűlöljem az osztákokat azért, mert nemrég egy osztrák "hammeresmenőgyerek" benarkózva b@szott megállni a magyar rendőrnek, helyette halálra gázolta? Én nem gyűlölöm az osztrákokat ezért, és nem is mondom azt, hogy minden osztrák 40 év körüli ilyen, mert "megártott nekik a jólét". Sőt, az ellenkezőjét állítom, nagyon sok osztrák embert ismerek, és nem ilyenek, valamint elég sokszor, és sokat voltam Ausztriában ahhoz, hogy levonjak bizonyos következtetéseket.

neoteny · http://word.blog.hu 2013.02.07. 00:33:11

@hagyma:

Tényleg, le kell mondanod a magyar állampolgárságodról mielőtt leteszed az amerikai állampolgársági esküt? Vagy amikor USA útlevelet kérsz? Ezt bizonyítanod is kell valamilyen módon?

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.02.07. 00:38:19

@Jani haverja: ezek java resze urban legend
egyebSt attol, hogy teszem azt elesel egy boltban meg nem fogsz karteritest kapni
ahhoz legalabb komoly zuzodas, meginkabb tores kell
de az teny az emberi fantasia elegge szeles es a penzert sok mindenre kepesek sokan, legyen az Magyar vagy nem Magyar
biztositasi csalas az egy idoben nagyon ment otthon is nem kellett Canadaba menni, foleg mikor meg a kotelezo a benzinarban volt...
de kicsit kesobb is
nalunk egy sajat hibas karambol ugy megnegyszerezi a biztositasi osszeget, egy sima "mezei ittas vezetes" baleset nelkul ugy meghusszorozza, ugyhogy veszelyes jatek
amugy meg a biztositok itt sem fizetnek vagyonokat egy torott kocsiert

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.02.07. 00:41:11

@neoteny: nem, nem kell az USA ismeri a birca altal nehezmenyezett fogalmat:) a kettos allampolgarsagot, megtarthatom a magyart, meg is tartom, es ahogy kezemben a papir igenyelhetem az amerikai utlevelet
a Magyar mar lejart par eve, de ha megyunk haza -amerikaival- lehet csinaltatok magyart is, felteve ha tudok, nem tudom mi kell otthon hozza
/mondjuk annyira nem fontos, ahova en elkepzelhetoen utazni akarok, oda eleg az amerikai is, ahova nem eleg, oda nem is akarok menni:)/

nyisziati 2013.02.07. 00:44:37

Azért én valamire felhívnám a posztíró figyelmét: nagyon sok "Pista" nem azért nem adózik, mert mindenáron trükközni akar, hanem mert választhat: vagy befizeti az adót az utolsó procentig és lehúzza a rolót (vagy nem eszik), vagy fordítva. Tíz évig én is az építőiparban dolgoztam a '90-es években és nem Mercedesre gyűjtöttünk, hanem arra, hogy elsejéig elég legyen a pénzünk. Mindezt ÉVEKIG. A 2000-es évek némi könnyebbséget hoztak, de a válság megint lehúzta a rolót, megint kínlódunk, öcsém segít a jólfizető programozói állásából, mivel nekem hol van munkám, hol nincs. Sokan szeretnének tisztességesen, minden állampolgári kötelezettséget letudva élni, nyugodtan aludni, de egyszerűen NEM ENGEDI A RENDSZER.
Lassanként lehet, hogy el kell gondolkodni a kivándorláson.

zopilote 2013.02.07. 00:47:38

@neoteny:
Nem csak magyarokkal voltak ilyen problemak, hanem vietnamiakkal is, sot azokkal
meg tobb. A kinaiakkal pedig vezetesi vizsga problemak voltak, tobb ezer, ezert nem
alkalmaztak egy ideig kinai vizsgabiztosokat. 23 evig laktam B.C. - ben kissebb -
nagyobb megszakitasokkal, tudom, hogy mirol beszelek. Ha egy tarsadalmi reteg szig -
nifikansan kovet el bizonyos csalasokat, buntenyeket, a hatosagok felfigyelnek ra es
megteszik a szukseges intezkedeseket (bikerek, romak, mexikoiak, indianok, stb)

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2013.02.07. 00:50:52

@tilmir: Hülye vagyok, mert a tényleges poént nem írtam le :)

Miután megebédeltünk, és kifizettem, a kocsiban elkérte a multi cég képviselője az éttermi számlát (még szerencse, hogy zsebretettem, mondjuk annyira nem, mert kb. 5 perc alatt tudtam volna prezentálni egy másikat egy teljesen más étteremből mindenféle költség nélkül), és LEFÉNYKÉPEZTE a telefonjával a multi belső nyilvántartása részére, hogy meg tudja indokolni azt, hogy miért adok ki egy picivel nagyobb (pont az éttermi számlával nagyobb) összegről számlát az előzetesen kialkudott árnál. DDD Merthogy mondtam, hogy a kaját nem nyelem be, mint veszteséget :) Nagyon szívesen meghívok sok embert étterembe kajálni, csak vagy legyen a barátom (még az illetőt is meghívtam volna magánemberként, mert jó fej volt), vagy idegenként legyen rászorulva arra (pl. nincs mit ennie), vagy pedig, szintén idegenként álljon mindez az üzleti érdekemben. Mivel egy multi se nem a barátom, se nincs rászorulva, és az üzleti érdekemben sem áll egy szerződés utáni utólagos engedmény, így szívfájdalom nélkül kiszámláztam :)

neoteny · http://word.blog.hu 2013.02.07. 00:56:18

@zopilote:

"23 evig laktam B.C. - ben kissebb - nagyobb megszakitasokkal, tudom, hogy mirol beszelek."

Nem úgy tűnik:

"Ha egy tarsadalmi reteg szignifikansan kovet el bizonyos csalasokat, buntenyeket, a hatosagok felfigyelnek ra es megteszik a szukseges intezkedeseket (bikerek, romak, mexikoiak, indianok, stb) "

Megteszik azok ellen akik _elkövetik_ a csalásokat/bűntényeket, de nem azok ellen akik azonos nemzeti háttérrel rendelkeznek.

www.cba.org/bc/public_media/rights/236.aspx

What types of discrimination does the BC Human Rights Code prohibit?

The Code prohibits discrimination based on any of the following 16 things, called “grounds”:

race
[...]
ancestry
place of origin
[...]

zopilote 2013.02.07. 01:00:51

@hagyma:
En tavaly elott kertem es kaptam meg a magyar utlevelet Egerben. Csak szuletesi anya -
konyvi kivonatot kertek es azt hiszem 8000 Ft - ot. Ujjlenyomatot es fenykepet a
kerelem leadasakor keszitenek az Okmanyirodanal. 1 honapon belul kikuldtek az
anyam cimere postan a kesz utlevelet.

zopilote 2013.02.07. 01:10:32

@neoteny:
Meg van ra a modszeruk, hidd el :( Hogy neked nem tunik ugy, hogy ott eltem 1988 -
tol 2010, nincs jelentosege a szamomra:) Bar hazudtam, kozben eltem Mexikoban is 4
evig, szinten kissebb - nagyobb megszakitasokkal, sot az USA - ban is par honapig.
De az allando lakohelyem Vancouverben es Nanaimoban volt mindvegig.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2013.02.07. 01:13:08

@hagyma: Pontosan. Mindenhol, és minden népből vannak tisztességtelen emberek. De azok oda mennek, ahol megéri nekik. Ahol olyanok a játékszabályok, hogy nem éri meg, onnan vagy elhúznak, vagy börtönbe kerülnek elég hamar. Pár napja éppen "Nálatok", szóval nem Nálatok, hanem asszem Kaliforniában kaptak el valami kisstílű, magát maffiózónak képzelő magyart. És? Nem az összes magyart kapták el bűncselekmény elkövetése miatt, hanem csak egy kisstílű magyar bűnözőt. Rengeteg magyar él az USA-ban, többek között Te is, ha %-osan nézzük, akkor nem is olyan sok a magyar bűnöző ott Nálatok. Nem véletlenül, merthogy kiszelektálódik a jó része, mert REND van. Még akkor is, ha első látásra egy magyarnak furcsa, hogy nem kérheti el a rendőr az ott legálisan tartózkodását bizonyító bármifajta okiratot csak úgy :) De akkor is REND van, csak más, mint a Magyarországon megszokott. Itt is más a REND, különbözik a magyarországitól, és különbözik az amerikaitól. Itt pl. megállít a rendőr, ugyanúgy, mint Magyarországon, relatív ok nélkül. DE: Ha van kötelező felelősségbiztosításod az autóra abból az országból, amelyiknek a rendszáma az autódon van, akkor még kér egy pillanatra egy távolból bemutatott bármilyen országbeli jogsinak látszó valamit, vagy azt sem, aztán jó utat kíván. Merthogy CSAK arra kíváncsi, hogy úgy közlekedsz-e, hogy ha véletlenül egy ártatlan emberbe belemész, akkor legyen, aki kifizeti a kárt. Valamint régebben arra is kíváncsiak voltak (amíg volt vám az autókra), hogy jogosan vezetsz-e külföldi rendszámú autót. Ez tavaly január 1-től okafogyottá vált, mert eltörölték a vámot az autókra, regisztrációs díj meg nincs, illetve van, de az azt hiszem, hogy 100 Lek, azaz 200 Ft :)

neoteny · http://word.blog.hu 2013.02.07. 01:18:41

@zopilote:

"Meg van ra a modszeruk, hidd el"

Ez csak süket duma; ha valakinek azért nem adna az ICBC ajánlatot a KGFB-re mert a hozzá hasonló nemzetiségűek biztosítási csalásokat követtek el, jóval nagyobb összegre perelhetné az ICBC-t mint az átlagos biztosítási kifizetési összeg.

Egy ismerősöm '95-ben (a másik hibájából) balesetben volt Victoria-ban: széttört a bal térdkalácsa (úgy hogy nem tudta mozgatni teljes mértékben a bal lábát) és _azért_ kapott $120,000-et az ICBC-től (meg kb. egy fél évnyi munkanélküli segélynek megfelelő juttatást). Szóval ez a "százezrekre lenyúljuk az ICBC-t megrendezett koccanásokkal tucatszámra" sem igazán kóser. De ettől eltekintve: az hogy valaki a magyarságából kifolyólag nem tudott KGFB-t vásárolni az ICBC-től a '90-es években utter bullshit. Én tudom, mert '94 és '99 között magam is ICBC biztosítással autóztam.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2013.02.07. 01:22:28

@nyisziati: Ugyanezt írta Tilmir is (ő a posztoló). Nem értem, hogy miért akarod felhívni a figyelmét a magyar sajátosságokra, mikor ő pont azokért ment el Magyarországról, és ezt szintén le is írta ebben a posztban.

"Lassanként lehet, hogy el kell gondolkodni a kivándorláson."

Nem ismerlek, de az általad leírt néhány sor alapján MÁR RÉGEN EL KELLETT VOLNA KEZDENI GONDOLKODNI vagy a kivándorláson, vagy pedig a jövőd másképpen való megoldásán (amiben természetesen benne van pl. egy számodra megfelelő magyarországi munka megszerzése is).

zopilote 2013.02.07. 01:28:31

@neoteny:
Azt irtam, hogy "ezert egy idoben magyarnak nehez volt ott kocsira biztositast kotnie"
Nem azt, hogy nem kapott, hanem hogy szoroztek, jobban utananeztek.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.02.07. 01:30:49

@neoteny: a helyzet jo
/megmondom oszinten ahogy van, ha le KELLENE mondanom a magyarrol, akkor megtennem
de azert orulok, hogy nem kell
@zopilote: a szuletesi az meg van /angolul-magyarul/ valoszinu megcsinaltatom akkor, bar meg az sem biztos mikor megyunk:)/
@Jani haverja: ertelek
mindenesetre a rend mellett en orulok, hogy nem divat a rutinellenorzes, engem ne allitgassanak meg ok nelkul
en idom en eletem en penzem

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.02.07. 01:37:31

@zopilote: ez teljesen nem zarhato ki, de mint emlitettem nalunk halovany segedfogalma nincs a biztositonak, hogy milyen nemzethez tartozom es meg nem talalkoztam olyan nyomtatvannyal /termeszetesen az emigracios irodan kivul/ ahol megkerdeztek volna
maximum azt, milyen a borom szine
/ ne monnd, hogy a nev aalapjan mert johetett mar 1904-ben is.. valamelyik nagyszulo/

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2013.02.07. 01:46:33

@hagyma: Tudom, hogy örülsz, a felesleges b@sztatás hiányának én is örülnék, még akkor is, ha itt jóval kisebb az a bizonyos felesleges b.... Mindenesetre ez az ország rohamosan változik, és tetejében nagy átlagban (na, azért ne képzelj ide csodát, de akkor is több, mint 50%-ban) jó irányba. Áprilisban lesznek itt a választások, az ÁFA csökkentés mellett ezt is megígérte mind a kormánypárt, mind az ellenzék (mármint azt, hogy átmenettel ugyan, de a végcél a szabadságjogokban megfogalmazott alapelvek megvalósítása) .

Aztán majd meglátjuk... Nem mai csirke vagyok én sem (bár Nálad egy pár évvel fiatalabb), láttam én már karón varjút is, meg éjjeliőrt nappal meghalni is :)

neoteny · http://word.blog.hu 2013.02.07. 01:48:50

@zopilote:

"szoroztek, jobban utananeztek"

Mit "szőröztek"? Minek néztek "jobban" utána? A KGFB biztosítási "történelme" az ICBC-nél volt (vagy ha más tartományból költözött át, az ottani -- akár magán -- biztosítóknál); a driving record-ja meg a Superintendent of Motor Vehicles-nél (vagy annak a más tartománybeli megfelelőjénél). Ha egyik sem volt mert akkor szállt le a budapesti repülőgépről, akkor meg a "korábban nem biztosított" kategóriába került, ami jó magas. De az sem a magyarságából kifolyólag, hanem amiatt hogy nem volt biztosítási "történelme".

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.02.07. 01:54:26

@Jani haverja: a mar meglevo AFA csokkentese a legnagyobb butasag
/lsd kedves hazank/
lenyelik a szolgaltatok es a kereskedok
OK hogy jo porgetni a fogyasztast, de AFA-t nem szabad lenyirni
csaxoltam, ha van nemi politkai befolyasod, akkor ne hagyd

zopilote 2013.02.07. 02:10:09

@hagyma:
Mindegy, kotozkodj, ha ez neked elvezetet okoz:) Nem egy ismerosom panaszkodott,
hogy utana neztek regebbi ICBC claim - jeiknek, vizsgalodtak, stb. Sot, kb 5-6 eve
egy jo haverom, akinek autoszerelo muhelye van Burnabyban, szinten panaszkodott,
hogy gyakran jarnak ki hozza rendorok, mert nyomoztak egy magyar autolopasi, csalasi
ugyben. Vegigjartak szinte az osszes magyar autoszerelo muhelyt a Lower Mainlanden.

Eight ordered to pay ICBC nearly $520,000 for fraud:
www.canada.com/story.html?id=453410ef-5b4c-4172-b61b-a30f1ad7e061

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2013.02.07. 02:14:58

@hagyma: Magyarországon sem nyelték (volna) le az ÁFA csökkentést anno (25-ről 20-ra). Csak mire megmutatkozott volna a hatása, addigra visszanövelték. :(

Bármilyen gazdaságnak van egy "tehetetlensége", ezt nem én mondom, hanem MINDEN normális közgazdász (most nem a Matolcsyról, meg a Bogár Lászlóról van szó).

Úgyhogy, ha most elkezdenének Nálatok az ÁFÁ-t emelini a 0%-ról (talán Nálatok annyi van) mondjuk 2%-ra, akkor hirtelen nem történne semmi, azon kívül, hogy az állami bevételek megnőnének. Majdnem minden kereskedő, szolgáltató, stb. lenyelné (Magyarországon is ezzel operált a Matolcsy, amikor 25-ről 27-re emelte az ÁFÁ-t). Hosszú távon meg nagyobb kárt okozna (mint MINDEN adóemelés), mint az a bizonyos 2%. Ez csak egy példa volt, fogalmam sincs, hogy abban az államban, ahol laksz, mennyi az ÁFA, csak azt tudom, hogy nem lehet több, mint 8%.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.02.07. 02:17:42

@zopilote: neked ez maniad, hopgy kotozkodok
en leirtam nalunk ki van zarva, hogy allampolgarsag alapjan ajanljanak szerzodest a biztositok es az ajtot is nyitva hagytam, hogy ettol Canadaban mukodhetett
itt nem
buncselekmenyeket kovethet el mindenki, de itt keptelenseg, hogy mert egy Magyar biztosito csalasi bandat elfognak, onnantol minden Magyar nevunek magasabb less a biztositasa
viszont kimutatasok es statisztikaka alapjan a borszin eletkor es nem is szoba johet
nem tudom, sosem voltam biztositos
az tuti, mikor volt a kisse pias vezetesem, a biztositasom felment 98 dollarrol 3500 dollarra

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2013.02.07. 02:19:25

Na, jó éjszakát mindenkinek, itt most 2 óra 19 van, mire lefekszem, lesz az még fél 3 is, 1/2 8-kor meg kelnem kell sajnos :(

Naten e mire!

zopilote 2013.02.07. 02:40:49

@hagyma:
bocs, rossz helyre irtam a valaszt, a neoteny - nek akartam
elnezest

zopilote 2013.02.07. 02:58:25

@hagyma:
thx
or Mucho Gracias :)

Alice in Wonderland 888 2013.02.07. 05:55:01

@Áron Márton:
Koszi a kiegeszitest, igy lett teljes a poszt!:)
Tokeletes meglatasok! Le a kalappal elotted, szuper fonok vagy, aki gondol az alkalmazottaira!

Tilmir, gratula! Nagyon jol osszeszedted, elvezettel olvastam!:)

2013.02.07. 06:23:02

"Ha esetleg valaki arra vetemedne, hogy saját maga hajtja be, akkor bizony a saját egészségét teszi kockára."

Igen, meg azt is kockára teszi, hogy büntetőeljárás indul ellene, ha esetleg erőszakot alkalmaz...

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.02.07. 06:30:35

@Philosoraptor: Sőt, még abban az esetben is, ha egy már beépített, de még ki nem fizetett anyagot visszabontja a vállalkozó.
:(

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2013.02.07. 08:05:23

@Áron Márton: Tökéletes összefoglaló a magyar állapotokról sajnos.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.02.07. 08:27:14

@Jani haverja:

Úgy tudom, hogy a XIX. sz. végéig szinte általános albán szokás volt, hogy a férfiak 18-20 évesen házasodnak és átlag 10 évvel idősebb nőt vesznek el.

Egyébként nekem ez pont nem baj, mert 19 évesen házasodtam, s a feleségem idősebb nálam, igaz, nem 10, csak 5 évvel... :-)

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.02.07. 08:28:50

@hagyma:

Legolcsóbb az internetes számla, pl. Neteller vagy Moneybookers. Magyarországon egyébként a szerencsjátékosok és pókeresek 90 %-a ezt használja.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2013.02.07. 08:59:03

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Én erről még életemben nem hallottam. De mindjárt indulok a belvárosba, találkozom a tolmácsunkkal is, megkérdezem tőle.

Sőt, inkább én pont a fordítottját hallottam, azaz egy férfi csak akkor nősülhetett a szokások szerint, ha megvolt már a biztos anyagi háttere annak, hogy eltartsa a családját. Így aztán sokszor volt, olyan, hogy 30-35 éves volt a vőlegény, a menyasszony meg 16.

Ettől függetlenül lehetséges, hogy volt az általad leírt dolog is.

Ugyandehogy (törölt) 2013.02.07. 09:17:37

@charlieharper:

azért azt tegyük hozzá, hogy nem sétálhatsz be 3 milliárddal, mert nem fogják befogadni
túl nagy összeg egy számlához...

neoteny · http://word.blog.hu 2013.02.07. 11:05:42

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:

A "szerencséhez" az kellett hogy valaki kipróbálja.

Lassú de a lehető legolcsóbb.

Life is a long string of tradeoffs... then you die.

neoteny · http://word.blog.hu 2013.02.07. 11:19:25

@zopilote:

Sehol sincs arról szó hogy pusztán a nemzetiségük/származásuk miatt vizsgáltak volna bárkit is KGFB szerződéskötés kapcsán.

nyisziati 2013.02.07. 11:29:50

@Jani haverja: "Nem értem, hogy miért akarod felhívni a figyelmét a magyar sajátosságokra"
Nyilván nem azért, mert nem tudja, hanem mert egy elég epés kicsengése van a poszt elején körbeírt "vállalkozóról" leírtaknak. Ezt még jobban alátámasztja, hogy ő magát szembeállítja ezzel a "vállalkozótípussal", mint aki azért kényszarül elmenni, mert korrekt módon akarja fizetni a közterheket, de nem bírja, szemben az ügyeskedő "Pistával". Csodálom, hogy nem vetted észre a leírás ilyetén kicsengését.

bpetya75 2013.02.07. 11:36:14

@Áron Márton:

Ember! Ezt nagyon korrektül leírtad. Kár, hogy az illetékes elftárasak és elftársnők, ha olvasnák, se lennének képesek értelmezni...

montroyal ( CAN qc) 2013.02.07. 14:33:41

svajcba fogok koltozni ... az utolso 10 evben quebecben terror van ado ugyben a nagyokat mennyire ellenorzik nem tudom de veluk nehezebb mert van jogi kepviselojuk szoval nehezebb
a kis vallalkozokat tapossak el mert megis mondjak ha nem tetszik a torvenytelenseg amit elkovetnek ellenorzesnel menj birosagra .. az allam( a kiralyno) ellen...4-5 ev es sok penz ugyvedet fogadni .. ugy sem nyerhetsz annyit amennyibe kerul ..

sajnos az allami koltsegvetesben egyre magasabban megszabjak mennyit kell beszedni a buntetesekbol..es szamitanak a kamatra is . nem is vizsgalnak rogton csak 3 ev mulva es igy plus a kamat.. itt is engedik megvarjak hogy megtollasodj kicsit 5-10 evet mire megfosztanak... vizsgalatot 3 evre visszamenoleg lehet csak csinalni ( regebben 5 volt) kivetel ha sikerul alairatni hogy nem vallottal be valamit (erre rengeteg kedvezmenyt csokkentest igernek) tehet igy elismerted hogy tudatosan csaltal tehat visszamehetnek vegtelen idore..
na ennyit mert nem vagyok targyilagos $100k buntetest huztak le rolam es en egy kis valalkozo vagyok ra is ment a hazam..
viszont akinek semmi nincs a neven nem tudnanak semmit behajtani ( kulon osztaly vizsgalja elore ezt) nem is ellenorzik mert idopocseklas lenne...

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2013.02.07. 21:36:08

@nyisziati: Bocs, nem akartalak megbántani, nem ez volt a célom, az adott kommentemet teljesen más miatt írtam.

nyisziati 2013.02.08. 11:52:30

@Áron Márton: "valami hazafias felindulásból úgy gondoltam, hogy itt is kellene pár embert foglalkoztatnom, máshol is megoldható lett volna"

Ez nagyon szép volt, még nem találkoztam ilyen emberrel, gratulálok a hozzáállásodhoz, a politikusaink tanulhatnának tőled emberséget és hazaszeretetet.

Ami a későbbiekben leírtál vegzálásokat, azért vannak, mert sokan így kerülték meg az adózást, hogy vettek élelmiszert, üdítőt, elmentek étterembe, taxiztak stb. és leírták költségként, miközben nem is vettek ki jövedelmet a cégből (vagy minimálisat) - hiszen lényegében a megélhetésüket fedezték a cég kontójára.
Persze ez a költségkivét nem lenne gond, ha nem egy agyonbürokratizált államban élnénk, ahol ~600.000 (!) ember él meg az állami helyekből. Ez olyan hatalmas pénzeket emészt fel (meg persze a haverok lenyúlásai), hogy csak adópréssel bírják előteremteni az összegeket. Nem is csoda, hogy egyre fokozódik az elvándorlás és nő a feketegazdaság.

Lényegében ez az oka a vállalkozóellenességnek, hogy még mindig a középkori vazallusrendszerben gondolkodnak, a "mindenható" állam és hűséges kiszolgálói rendszerében. Valódi polgárokat itt nehezen tűrnek.

Lényegében ez a válasz az utolsó mondatodra "ki fogja alkalmazni a rengeteg embert, ha a vállalkozások nem működnek?": AZ ÁLLAM. Ezért akar mindent újraállamosítani Orbán. Új Kádár-rendszert akar, ahol ő a kiskirály.

nyisziati 2013.02.08. 11:53:11

@Jani haverja: rendben, köszi a választ.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2013.02.10. 01:21:19

@Jani haverja: Üdv.Nagyságrendileg mennyibe kerül ezeken a helyeken egy szoba?Nem akarok most nevet, meg emilcímet megadni a honlapnak, csak úgy brahiból érdekelne...Kösz, ha tudsz infót.

Lakásfelújító Feri · http://www.lakasfelujitas1.hu 2013.02.12. 07:41:01

Teljesen világosan leírta a poszt szerzője a kézzel majdnem fogható valóságot!
A negatív és semmitmondó hozzászólásokon kívül, érdemes volt végigolvasni ezt a tartalmas írást!

Köszönöm

2013.03.25. 04:09:31

vegignevette a posztod!Annyira atjott belole a reszemrol is megismert tipikusan svjaci attitud! :D

igaz, en nem vallakozoi reszrol ismerem oket (Bar majdnem atvettem egy pizzeria uzemelteteset) hanem mas ugyintezesekbol, de ettol fuggetlenul alatamasztom azt a joindulatu hozzaallast, amit tanusitanak az ember irant.

Amugy, milyen kocsid van, h csak 400 a steuer?En 430at fizetek egy kis szutyok justy-ra (GR).

Most toroltek el nalunk az Abgastest-et (magyar zoldkartya megfeleloje) azon autoknal ahol van visszajelzorendszer (Check engine lampa).Akiknel ilyen rendszer van, egy honapot kap(!) hogy bevigye egy garazsba (garage-nak hivjak a szakszervizeket, muhelyeket) es csinaltassa meg...Otthon? meg a rendszamot is elvettek, ha lejart zoldkartyaba futottak...

Annyira nehez visszaadni, hogy mennyire mas vilag Svajc!Az elet minden teruleten visszakoszon, h Svajc nem EU.Nem is akarnak azok lenni.Az a massza a sok marha szabalyjal nem palya nekik.Egyszeruen nem mukodne :)

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása