oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2013. február 05. 06:54,  Lecserélni a piros-fehér-zöld ködöt 149 komment

2013. február 05. 06:54 Határátkelő

Lecserélni a piros-fehér-zöld ködöt

A mai posztból kiderül, hogy milyen az, amikor sokféle náció fiatal felnőttjei élnek együtt egy campuson, megtudjuk azt is, vajon anyu pakol-e a hétvégén sült húst az egyetemista kisfiának / kislányának, és fény derül arra is, hogy a gondnok mindenhol ugyanolyan, dolgozzon bár egy holland egyetemen. Zeeuws Meisje kalandjainak harmadik része következik - az elsőt itt, a másodikat pedig itt olvashatjátok el. (A kép illusztráció, innen származik.)

Hollandia campus.jpg

"A campus

A campus egy fantasztikus találmány. Képzelj el egy városnegyedet, ahol több száz diák él egy rakáson. Képzeld el, hogy utcák hosszú során mindenhol csak az egyetemi cimborákkal találkozol, s karnyújtásnyira lakik tőled egy olasz nemzetközi jogász, egy holland hegedűművész, egy flamand közgazdász és egy Sri Lankán született kultúra szakértő.

Aztán képzeld el, hogy minden este más készít neked vacsorát. Ki sem kell tenned a lábad a házadból, s a tányérodon terem az indonéz, nyelvedet leperzselő leves, a bolgár mézédes sütemény vagy a borban pácolt északi-tengeri kagyló. Megvan?

Akkor még azt is próbáld lelki szemeid elé csalogatni, hogy milyen az, mikor keveredik a sok mentalitás: mikor esténként a multikulti vacsora után a nappaliban csoportprojektet kell készíteni mondjuk szociálpszichológiából, amiért mindenki ugyanazt az osztályzatot kapja, s te egy szemeszteren át egy hajóban evezel egy török fiúval, aki nagyon lazán értelmezi az idő fogalmát, egy bulizós cseh lánnyal, aki inkább töltené esti óráit az egyetemi sörözőben, mint a projektmegbeszélésen, egy holland sportemberrel, aki már a másnap reggeli úszóedzésén van gondolatban, s egy mérhetetlenül maximalista kínai lánnyal, aki ha törik, ha szakad a legmagasabb osztályzatot akarja kapni, akkor is, ha a gyeplőt 15 héten át a kezében kell tartania.

Le a szemellenzőkkel!

Azt mondod, hogy ez szinte lehetetlen s már látod is a sok kulturális különbségből adódó csetepatét? Éppen ez a campus és a nemzetközi intézmények célja. Hogy megtanulj úgy élni, hogy közben megőrzöd saját magadat, a jellegzetes magyar kiejtéseddel, a rántott leveseddel és a kispálos rajongásoddal, mégis tisztelni tudod a másik kultúráját és hagyományait. Akkor is, ha más a bőrszíne, akkor is, ha a saját neméhez vonzódik, s akkor is, ha neki mást jelent a rend és tisztaság fogalma, mint neked.

Ez itt színtisztán a „Look out of the box". Azaz „le a szemellenzőkkel", a gyakorlatban. Azt mondják, csak akkor lehet jól működő valami, ha 4 fázison keresztülmegy.

Elsősorban, ugye megalakul, azaz itt odaköltözik a sok diák.

Második lépésként kialakítja a normáit. A campusos diákközösségben ez azt jelenti, hogy minden ház választ magának egy elöljárót (house elder), aki kézben próbálja tartani, hogy mikor ki mosogat a 10 fős vacsora után (felettébb nehéz ügy!), mikor ki használja a tusolót (mert reggelente 15 percet kap mindenki, hogy elkészüljön) vagy ki viszi ki a szelektív szemetet (hogy ott mennyi különböző színű kuka van...).

Mikor a szabályok már megvannak, de nincs aki ezeket betartsa, akkor következik a háború. Néha világháború is, mert 3 hete megrohadt a hűtőben a gazdátlan maradék csilis bab vagy mert valaki leégette az utolsó használható serpenyőt is, s ahelyett hogy mentette volna a menthetőt, kitette a ház elé, hogy a holland eső majd megoldja helyette a problémát...

Felettébb mókás helyzetek adódtak, de egy biztos: hogy ez a kezdeti nagy káosz rendeződni tudjon, s mi relatív békében együtt tudjunk élni és tanulni, nagyfokú tolerancia elsajátítására volt szükségünk. Kiköltözni, albérletre váltani ugyanis nem lehetett.

Maradni kellett

Az egyetemen általános szabály volt, hogy minden diáknak kötelező a diáknegyedben lakni, és saját szobát fenntartani. Ez akkor is érvényes volt, ha valaki a kb. 40 ezer lelket számláló városkában született, és felmenői pár utcával arrébb élték világukat.

S végül is, tanulás szempontjából is ez volt a legkényelmesebb, mert a budapesti diákokkal ellentétben itt nem kellett órákat villamosoznod, hogy egy projekten másokkal együtt dolgozz, s ha kellett, karnyújtásnyira kaptál a felsőbb évesektől tanácsot a tanárok rigolyáinak kezeléséről.

A nemzetközi campus egy külön világ. Itt nem találkozol középkorúakkal. Itt nincsenek idős emberek, ahogy kicsi gyerekek sem. A felnőtt, dolgozó embereket csak a hetente egyszer, a közös helyiségeket rendberakó takarítóasszony képviselte.

A gondnok mindenhol ugyanolyan

Aztán ott volt még a gondnok, akinek gyakorta gyűlt meg a baja a holtakat is felverő hangerővel zengő, minden közösségi helyiségbe szerelt tűzriasztó elnémításával, na meg a biztonsági őr. Őt kifejezetten nem szerettük, mert a campust üzemeltető társaság azért szabadította a nyakunkba, hogy este 10 óra után a szomszéd utcákban élő őshonos middelburgiak nyugovóra tudjanak térni.

Emberünk nagyon becsületesen végezte munkáját, ezért minden születésnapi bulit, vizsgaünneplést 21:55-kor csírájában fojtott el. Mivel a holland házakban nem igazán jellemző a függöny, s a zenebonához gyakran hozzájárult a fentebb említett tűzriasztó éktelen zaja, az őrnek nem volt nehéz dolga a leleplezéssel.

Érdekes, hogy a holland diákok ezt különösebb zokszó nélkül elfogadták, mert a híres liberalizmusuk mellett hozzá voltak szokva, hogy a város legnagyobb szórakozóhelyei is hajnali 2 órákor könyörtelenül bezárják kapuikat.

Az érthetetlen képeslapok

De ha már a holland diákoknál tartunk, meg kell jegyezni, hogy a campusra beköltözésünk után az első hetekben tucatszám kapták a családtagjaiktól a gratuláló képeslapokat. Érthetetlen volt számomra, hiszen csak akkor kezdtük az egyetemet, nem volt mihez gratulálni.

A képeslapok nagy részén büszkén mosolygott egy-egy fiatal, kezében egy óriási kulccsal, s egy domináns felirattal: „Gratulálunk az új otthonodhoz!". A holland szülők gratulációja nem csak szimbolikus volt. Ezek a diákok tényleg teljesen kiköltöztek otthonról, s ha a későbbiekben emlegették a házat, ahol felnőttek, nem azt mondták, hogy otthon, hanem azt, hogy a szüleim háza.

Nem vitték haza hétvégén a szennyesüket, és nem pakolták fel őket az aggódó anyukák a vasárnapi menü maradékával. A diákok esetenként csak teázni jártak a szüleikhez, s azt sem olyan gyakorisággal, ahogy az a magyar egyetemistáknál jellemző.

Soha nem láttam nagy doboz süteménnyel és napokig kitartó rántott hússal a campusra visszatérő holland csoporttársat sem. S meg kell jegyeznem: mama hotel szolgáltatásai nélkül mégsem haltak éhen.

A holland diákok

A diákok azonban, mint ahogy mindenhol a világon, itt is rétegeződtek. Bármennyire is tiszteletben tartottuk egymás hátterét és hagyományait, akarva-akaratlanul kialakult közöttünk a klikkesedés.

Ott voltak először is a közvetlen, nagyon barátságos holland diákok (kb. az egyetem 70 százaléka), akiket az olvasó is jól ismerhet. Ők a nyitott, sportos, biciklis hollandok, akikkel Magyarországon is gyakran összefut az ember. Róluk elmondható, hogy nagyon segítőkészek, fantasztikus velük együtt dolgozni és lakni.

De mivel a holland évszázadok óta hajós nép, számos diáktársam volt, akiknek az én egyszerű kérdéseim megválaszolása nagyon bonyolult feladatnak bizonyult. A „honnan jöttél?" tőlük olyan hosszú választ követelt meg, mintha nagymamámtól a mézes krémes elkészítésének titkát tudakoltam volna.

Ők azok a diákok, akiknek bár holland útlevele van, az elmúlt két évtized alatt talán egy teljes évet sem éltek „hazájukban", s annak nyelvét egyáltalán nem beszélik. Hogyan is tennék, ha 3-4 évente más kontinensen landoltak, és brit és amerikai tanáraik voltak bárhol is éljenek a világban.

Velük nagyon jó volt együttműködni. Ha csoportban kellett dolgozni, ha páros prezentációt kellett tartani, ők voltak a jolly jokerek, hiszen talán már a betűk rajzolása közben kezdték beléjük verni azokat a soft skill-eket, amik a legjobb osztályzathoz kellettek.

Ráadásul ők, mivel saját bőrükön tapasztalták, hogy milyen kívülállónak lenni egy idegen országban, toleránsabbak, liberálisabbak az amúgy is liberális hollandoknál. S nagyon mókás őket hallgatni, mikor te arról ábrándozol, hogy egyszer lehet, elutazol Ausztráliába és reménykedsz benne, hogy lesz alkalmad a riói karnevált is megnézni, ők unottan legyintenek, hogy ugyan már, nem nagy szám az. Ők ott már jártak.

A holland elit

Sokkal zártabb, és külföldiként talán áttörhetetlen közösséget alkotnak a randstadti lány- és fiútársaságok (angolul sorority és fraternity). Közéjük csak holland származású, gazdag és értelmiségi családból származó fiatalok juthattak be, akik mamája és papája Hága, Amszterdam, Leiden vagy Rotterdam valamelyik kertvárosának házában él.

Felvételi ugyan nem volt, jövedelemigazolást sem kellett mutatni, elég volt, ha az ember lánya a szemét nyitva tartotta. A felhajtott gallérok, a gyöngysorok, a blézerek és a nyári melegben is kötelezően a nyak köré tekert kendők árulkodtak, hogy viselőik szabad perceikben golftanfolyamra járnak, a francia Alpokban síelnek, és a tengeren vitorláznak.

A két társaság tagjai szinte csak egymással randiztak, miközben az egyetemi bulikban kecses üvegpohárból kortyolgatták a messzi földről származó borukat. Valami ilyesmi lehet (bár sokkal magasabb szinten) az a klub is, ahol Kate és Vilmos, a brit trónörökös egykoron megismerték egymást.

Csak nálunk és köztünk a campuson a holland elit tagjai laktak, akik órai munkában együttműködtek, főztek és vacsoráztak velünk, de közelebb kerülni hozzájuk nem lehetett.

Megérte-e közöttük tanulni?

Hogy megérte-e a piros-fehér-zöld ködöt lecserélve, abból a bizonyos dobozból kifele kacsingatva mindezt megtapasztalni? Azt gondolom, hogy ezek az évek alapjaiban változtatták meg a világhoz való hozzáállásomat.

Azok az emberek, akikkel együtt szenvedtem meg a csoportprezentációkat, együtt bicikliztem a tengerpartra vagy éppen a koszos edényeken vitáztam mára Brüsszelben nemzetközi jogászok, Új-Zélandon egyetemi oktatók, Szingapúrban üzletelemzők...vagy éppen Namíbiában önkéntes angol tanárok és Hamburgban alternatív koncerteket szervező életművészek. A világ egy csapásra lett általuk karnyújtásnyira elérhető és barátságos hely."

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: felsőoktatás egyetem campus Hollandia Middelburg

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr365063322

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

VíziLó 2013.02.05. 13:29:30

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Nyilván minden a definíciótól függ.

A Szabadságpárt amúgy erősen Izrael-barát és támogatja a homoszexuálisok jogait.

bobsys 2013.02.05. 13:30:06

@hagyma: ihop-bol irtad a hozzaszolast? :)

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.02.05. 13:34:22

@VíziLó:

Az, hogy valaki kit utál és kit szeret, nem perdöntő. A mai modern szélsőjobb nyugaton zsidóbarát már. Mo-n ez nyilván nem így van, hiszen a magyar nacionalizmus alapeleme az antiszemitizmus, így ezt a rendencát a magyar szélsőjobb nem képes követni.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.02.05. 13:35:36

@VíziLó:

Egyetértek. A cikk valóban informatív és igazmondó. S pont emiatt az olvasó még jobban megutálja Hollandiát.

tableno 2013.02.05. 13:42:37

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Neked mégis mi a bajod Hollandiával? Személyes rossz tapasztalat?

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.02.05. 13:48:01

@tableno:

Számomra Hollandia egyfajta antiutópia. Embertelenség, emberellenesség, plusz szar éghajlat. Ott élt ismerősök is ezt mondták: oda csak pénzt keresni menni érdemes, minden másra szar hely.

HighTroller 2013.02.05. 13:58:11

és mi lett a poszt tolóból?

VíziLó 2013.02.05. 13:58:17

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Néhány hétig barangoltam Hollandiában, s csak megerősíteni tudom. Van néhány kis falu, ami idillikus, de ettől eltekintve nagyon lehangoló élmény.

Mindehhez járul az ultraliberális multikulti, ami szép lassan teljes dekadenciába süllyeszti az országot. Ennek azonban majd hamarosan véget vetnek a multikulti melléktermékei, a harmadik világbeli, főleg muszlim bevándorlók, akiket a nagy liberalizmus nevében senki sem kényszerített rá az alapvető európai normák elfogadására.

2013.02.05. 13:59:00

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: mo-n csak addig lesz zsido gyulolet a szelso jobbnal, amig meg nem jelenik minden keruletben/faluban egy mukodo mecset. Akkor majd a szelso jobb keres maganak mas celtablat.

zanzibar 2013.02.05. 14:03:50

Ismerősek és nosztalgikusak voltak a fent leírtak a heidelbergi és a hamburgi diákidőmből. Mindenkinek, aki huszonéves ajánlom, hogy tanuljon / dolgozzon pár hónapot külföldön, alapvetően fog formálódni a világlátása. Olyan embereket, akik lakva, tanulva, bulizva, szertve ismerték meg egymást, nem lehet olyan egyszerűen egy másik ország polgárai ellen uszítani, mert tudják, hogy mindenütt alapvetően egyformák az emberek, és egyik népség sem jobb, mint a másik.

kiköltöztemvégül 2013.02.05. 14:05:54

Én arra lennék kíváncsi, hogy a posztolót érte-e itthon valamilyen hazatérés utáni kultúrsokk. Már ha hazatért egyáltalán azóta.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.02.05. 14:20:58

@charlieharper:

Lehet, nem tudom.

Ha figyelemmel kíséred a magyar szélsőjobbos médiákat (én igen), észre fogod venni, hogy már most van egyfajta előremozdulás. A korábbi egyértelmű arab- és iszlámpártiság ma már nem egyhangú. Kb. így lehetne összefoglalni: "menjen a mocskos aljanép arab robbantgatni Izraelbe, s akkor tapsolunk nekik, de ide ne jöjjenek". Szóval az arab-izraeli konfliktusban a magyar szélsőjobb ma is 100 %-ban az arab oldalon áll. A holland szélsőjobb meg az izraeli oldalon.

Más részről a magyar hagyomány nem iszlámellenes. Elég csak arra gondolni, hogy amikor Mo. felszabadult az oszmán uralom alól, az akkori magyarok jelentős része ezt nem felszabadulásnak, hanem osztrák hódításnak élte meg. Emlékezzünk vissza: Thököly de facto oszmán pénzen lett magyar "szabadságharcos" és az oszmán érdekeket követte, hívei pedig az osztrákokat tekintették az igazi ellenségnek, az oszmánokat viszont szövetségesnek. Kisebb mértékben, de Rákócziról ugyanez elmondható. S eleve a kora újkori magyar állam, ami de facto az akkori Erdély volt, az oszmánokkal barátkozott, majd az oszmánok kiűzése után az új helyzetet osztrák megszállásnak tekintettek.

marsha 2013.02.05. 14:27:31

Egyetemistának lenni is nagyon jó, meg külföldön élni is. Ráadásul a kettő együtt!
Nem csodálom, hogy ennyire bejött a poszt írójának, és jó, hogy megosztotta velünk.
Én is várom a folytatást, különösen az érdekel engem is, hazatért-e.

VíziLó 2013.02.05. 14:28:48

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Hát azért ez az oszmán-barátság a legtöbb helyzetben kényszerszövetség volt, ahogy mondani szokták 2 pogány közt sínylődött az ország, 2 geopolitikai nagyhatalom ütközőzónájaként. Az egyes politikai szereplők saját társadalmi, földrajzi, vallási helyzetük alapján lavíroztak ahogy tudtak.

2013.02.05. 14:34:33

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: lehet, nem figyelrm a szelso-jobb mediat,ez az egyetlen oldal, amit olvasok magyarul (es az innen belinkelt oldalak neha). Tudom, hogy letezik a kuruc, amit amikor eloszor lattam azt hittem, hogy parodia. olyan 20 perc utan jott a shock.
nem vagyok tortenelem guru, de szerintem az oszman birodalom messze nem tartalmazott olyan szelsoseges iszlam elemeket, mint amit esetenkent megtalalsz Ny-Europaban. Vagy sharia torveny volt az oszman bir alatt?

Mar megfigyeltem, hogy otthon mindenki K-Kelet szakerto, foleg izraeli belpolitikaban.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.02.05. 14:35:21

@VíziLó:

Alapvetően nem a liberalizmus a gond itt. S a multikulturalizmus sem baj.

A baj a multikulturalizmus szinkretista és relatívizáló felfogása, majd a saját értékek ebből következő nihilista feladása.

Mert mi is a multikulturalizmus lényege? Az, hogy lehetnek egymás mellett különböző kultúrák és senki sem köteles a másikéhoz idomulni. Viszont azt nem mondja sehol a multikulturalizmus, hogy minden kultúra hülyeség és vacak, értéktelen hülye hagyomány, ezért az egésznek semmi értelme. Ez nihilizmus és nem multikulturalizmus.

A nihilizmus eredménye pedig az, hogy megszűnik a kultúra, helyére valamiféle kultúrahiány, álkultúra lép - lásd a holland ateista -pornós-buzi-drogos "értékeket" -, a társadalom atomizálódik, s aztán meg csodálkozik, hogy egyes csoportok mégsem akarnak csatlakozni a buzi-hippi drogpartihoz és inkább maradnak saját hagyományaiknál.

Az iszlám bevándorlók nem a keresztény Európával ütköznek, hiszen ilyen már nincs, hanem az ateista-buzi-drogos Európával.

Válaszként pedig újjászületik az európai nácizmus, immár homokos-drogos vezérekkel, de ugyanúgy az "ellenség" kiirtása céljából.

Nem szeretem az iszlámot, de alapvetően a modern európai nácizmus sokkal gusztustalanabb az iszlámnál.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.02.05. 14:37:13

@VíziLó:

Mondjuk az azért érdekes, hogy Buda felszabadításakor 1686-ban sokkal több magyar harcolt az oszmán oldalon, mint az osztrák oldalon...

zopilote 2013.02.05. 14:38:02

@VíziLó:
Voltal mar orvosnal ezzel a iszlam fobiaddal? Ha meg nem, keress fel minel elobb egy
pszichiatert! Mielott egy csinos arab menyecske elcsavarja a fejedet:)

2013.02.05. 14:44:35

@zopilote: akkor Svajc is mehet kollektive a shrinkhez. Referendum tavaly megszavaztak a mecset epitest tilto szabalyt.
Gyere at UK-ba, mondjuk Bradfordba, meglatjuk, hogy milyen dallamot enekelsz.

Szemely szerint, semmi bajom veluk, sot mrg Qaranom is van. Az elvakultakkal van bajom (amibol UK-ban sok van).
Ugyanezt nem birom a keresztenyeknel sem es a zsidoknal sem, vagyis, ha valaki abban hisz, hogy Evahoz egy kigyo beszelt es amiatt vagyunk a foldon.

Dilis Csávó 2013.02.05. 14:46:17

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Az a hollandus szelsoseges part Magyarorszagon balliberalisnak szamitana :-) Mint Pim Fortuyn.

zopilote 2013.02.05. 14:48:18

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:
" de alapvetően a modern európai nácizmus sokkal gusztustalanabb az iszlámnál. "
Miert, a hagyomanyos nacizmus gusztusos? Gondolok itt Rohmre es az SA - ra :)

Dilis Csávó 2013.02.05. 14:48:59

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Van nemi igazsag benne... Pedig beszelem a nyelvuket, evek ota dolgozom itt, itt doktoraltam. Es megis, maig nem tudom megszokni, azt a foku elidegenedest, amit itt van. Ez a tarsadalom tenyleg egyenekbol all, akik alkalmilag osszeverodenk. Van elonye is, de az ar is hatalmas.Kerdezgetem magam neha, hogy Magyarorszag vajon ide tart-e?

Dilis Csávó 2013.02.05. 14:52:18

@Egon Krenz: Hollandiaban nem a homoszexualisok budosek, hanem az atlagember.

zopilote 2013.02.05. 14:55:26

@charlieharper:
En eddig csak normalis muszlimokkal talalkoztam, lehet, hogy az a baj.
(jobban ittak mint en, es a disznohust sem vetettek meg, bar az is szelsoseg)
Abban en is hiszek, hogy azert lettunk kiuzve a Paradicsmbol, mert Eva halgatott
a kigyora:) Es nem is vagyok szelsoseges katolikus:)

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.02.05. 14:55:32

@charlieharper:

Ez BG-ban közeli történelem, hiszen még a XIX. sz. végén is oszmán uralom volt.

A oszmánoknál úgy volt, hogy az emberek két részre voltak osztva. muzulmánokra és mindenki másra. Ez utóbbiak másodrendűek voltak. Az iszlám törvényekezés viszont NEM vonatkozott a nem-muzulmánokra, csak akkor, ha muzulmán fél is volt. Pl. ha 2 keresztény pereskedett, ott nem számított az iszlám jog. Sőt polgári jogi kérdésekben eleve működtek autonóm keresztény, zsidó, stb. bíróságok, az állam által elismerten.

Ami a vallásszbadságot illeti, valamennyire létezett. Állami szinten szabad volt kereszténynek és zsidónak lenni. Működhettek templomok, s mindenki szabadon gyakorolhatta a vallását. Tilos volt muzulmánokat téríteni - ezért halál járt. (S a kereszténységet felvett muzulmánt is kivégezték.) A keresztény oktatásban azok vehettek részt szabadon, akik kereszténynek születtek, a szüleik is már azok voltak.

Fordítva természetesen nem így volt: az iszlámra át lehetett térni. Hivatalosan az oszmán állam nem folytatott sosem iszlámra való térítést, de bizony megesett, hogy egyes időszakokban és helyeken túlbuzgó muszlimok erőszakkal térítettek (a mai Bulgária délnyugati részén pl. a XVII. és XVIII. században több ilyen akció is volt), s ezek ellen az állam nem tett semmit, pedig elméletileg ez tilos volt.

Szóval nem lehet teljesen egyértelmű véleményt mondani.

S természetesen az is számít sokat, hogy az iszlám melyik irányzatáról beszélünk. Az oszmánoknál a fő irányzat a szunni iszlám hanafita irányzata volt, ma is ez fő irányzat az arab világban. Míg az amit Nyugat-Európában "radikális iszlámnak" becéznek, az jellemzően a szinteén szunni, de szalafita irányzat. Most bonyolult részletesen elmagyarázni a különbségeket, de mondjuk "keresztényre fordítva" talán azt lehetne mondani, hogy a hanafita az a katolicizmus, míg a szalafita meg az újprotestáns fundamentalizmus.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.02.05. 14:58:34

@Dilis Csávó:

Attól függ.

A magyar szélsőjobb a gazdaságpolitikában eleve balos, kifejezetten marxista. A holland szélsőjobb gazdaságpolitikája meg kapitalizmuspárti. Azaz ebben nyilván nincs egyezés.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.02.05. 14:59:29

@zopilote:

Én személyes szélsőjobbellenes vagyok. Nem értek egyet az alapelveikkel sem.

VíziLó 2013.02.05. 14:59:44

@zopilote: Fóbiája annak van, aki ok nélkül fél valamitől, ami ne jelent valós fenyegetést. Az iszlám - akárcsak a legtöbb ábrahámi vallás - kizárólagosságra törekszik, egy totalitást alkot, s ahogy a neve is mutatja totalitárius rendszerek létrehozására törekszik. A zsidóságban és kereszténységben is megvannak/megvoltak ezek a tendenciák, de ez utóbbiak megtanultak alávetett helyzetben is élni, másrészt pedig legalábbis Európában, a legtöbb zsidó és keresztény csak papíron az, s nem veszi túl szigorúan névleges vallási-kulturális hovatartozását.

Az iszlámban nem volt reneszánsz, felvilágosodás, ipari-tudományos forradalom, s emiatt az átlag muszlim társadalom mentalitása kb. az 1400-as években élő európai keresztényekéhez hasonlítható. Lehet, hogy iphone-juk van, de attól még makacsul hisznek egy vaskorszaki vallásban és annak szocio-kulturális normáiban. Az integrizmus és a fanatizmus az utóbbi időben ráadásul rohamosan növekszik is körükben, mert látva a felsőbbrendűnek tartott vallásuk-kultúrájuk relatív sikertelenségét a hitetlenekkel szemben, nő a frusztráció körükben. Az iszlámban létező toleránsabb irányzatok (pl. szufizmus) háttéreb szorul, sőt idegen elemként maga is a fanatikusok céltáblájává válik.

A bevándorló muszlimok még több frusztrációt hordoznak, s ezért nagyon nagy mértékben a befogadó társadalom is hibás, mert ahogy maxval is írja fentebb, tulajdonképpen egy Hollandiában élő muszlimnak nincs mihez integrálódnia, mert csak egy széteső, drogos, nihilista társadalma talál. Tetszik vagy nem, Nyugat-Európában oly mértékben nőnek az emiatti feszültségek, hogy a legtöbb nagyvárosban, ahol a jelentős muszlim közösség él, a polgárháborús helyzetek már mindennaposak.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.02.05. 15:02:18

@Dilis Csávó:

Ez tény. A homokosak általában többet tisztálkodnak. Ez a homokosság pozitív mellékhatása...

Nekem is mondták kamaszkoromban haverok: "neked szappanszagod van, baszdmeg, nem vagy te buzi?". Én meg mondtam, hogy nem vagyok buzi, csak fürödtem.

2013.02.05. 15:03:11

@zopilote: nincs gond, ha beszelo kigyoban hiszel. Akkor van gond, ha ram akarod ezt kenyszeriteni.

UK-ban teljesen mas a muzulman reteg, mint USA vagy Kanada. Tobb a szelsoseges itt. Ismetlem, nekem csak a szelsosegesekkel van bajom, aki koveteli a shariat.

Dilis Csávó 2013.02.05. 15:03:43

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: A gazdasagpolitikai besorolasrol irottakkal egyetertek. Ettol fuggetlenul, Magyarorszagon akkor vagy balibsi, ha nem vagy nacionalista, es nem akarod kiirtani a ciganyokat es a zsidokat.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.02.05. 15:05:04

@zopilote:

Én is ismerek olyan muszlimot, aki csak bort nem iszik, mert ez benne van a Koránban, viszont minden mást meg igen... pedig az összes iszlám előírásban benne van, hogy a bor tilalma a Koránban jelképes, s az ÖSSZES alkoholra értendő.

deputy sheriff 2013.02.05. 15:07:25

Azt nem tudtuk meg, hogy melyik meno orszagban futott be valami meg menobb karriert a poszter, a csoporttarsaihoz hasonloan.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.02.05. 15:09:29

@Dilis Csávó:

Magyarországon a "baloldal" és "jobboldal" szó eleve mást jelent, mint máshol Európában. :-)

Mo-n baloldali az:
- akinek tetszik a kapitalizmus,
- nem akar állami bevatkozást a gazdaságba,
- támogatja a globalizációt és az EU-t,
- akinek nem tetszik a marxizmus.

Jobboldali meg az:
- akinek nem tetszik a kapitalizmus,
- erős állami bevatkozást akar a gazdaságba,
- nem támogatja a globalizációt és az EU-t,
- szerinte a marxizmus nem rossz, csak rosszul csinálták.

zopilote 2013.02.05. 15:09:46

@VíziLó:
A polgarhaborus allapotok miatattok, kirekeszto antiliberalisok es a gazdasagi helyzet
miatt vannak :) Szivtal mar te egy jo kis BC Bud - ot egy feher buzival? Probald ki! :)
Peace!

csőcsere 2013.02.05. 15:10:35

@Dilis Csávó: nekem ez az ideális társadalom, amit leírtál. Magyarország nem tart ebbe az iranyba, itt hajlamosak az állampolgárok beleszólni a másik életébe, annak ellenére, hogy kultúrakutatások szerint a magyarok az egyik legindividualistább nép.

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2013.02.05. 15:10:58

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:

Sok képzavar van ebben a kultúra felfogásban.

Az európai kultúra az már gyűjtőfogalom. Eltekintünk attól, hogy nemzeti kultúrák vagy nem? Már az európai kultúra fogalom is egy multikulti lépés.

Az amit nem látsz, az attól nem látszik, mert az nem horizontális interkultúrális konfliktus, hanem modernizációs síkok közötti eltérő világlátások ütközése. Ez egy másik diemnzió. A saját kultúránkon belül is létezik a kihalt világképet képviselő ilyen olyan csapat. Néha kormányra is kerülnek és mint szorgalmas ideológus érdekcsoport neki is állnak lebontani a modernizáció számos elemét.

Például a szólásszabadságot.

Hogy olyan messzire ne menjünk, hogy létezik-e választható identitás?

Dilis Csávó 2013.02.05. 15:12:26

@csőcsere: Van akinek nagyon bejon. Szoval, hajra, itt mindig van allas. Annal jobb, mint ami most Magyarorszagon van.

Dilis Csávó 2013.02.05. 15:13:42

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Pontosan, cska eppen a definiciod alapjan mar nincsennek baloldaliak Magyarorszagon, mind kulfoldon dolgozik. :-)

VíziLó 2013.02.05. 15:14:57

@zopilote: Tőlem nyugodtan megmaradhatsz naiv liberális hitedben, de azért egyszer ugorj át ide hozzánk mondjuk, Bradfordba, s ne lepődj meg, ha X utcában vámot kell fizetned a belépésért, mert hitetlen kafir vagy, vagy ha a lányod arcát borotvával kidekorálják, mert rövidnadrágban ment futni.

blackhairlady 2013.02.05. 15:29:56

@hagyma: Mar azt hittem, hogy az allampolgarsgai vizsgad sikerult, de latom, hogy meg csak 5.-e van:))
Nem tudtam, hogy ez a mai ilyen jeles nap, en csak azt hallottam reggel a hirekben, hogy a Nemzetkozi idojaras(jelentes??) napja van:)
Akkor talan b ekeverek egy kis palacsintat, magyart is, amerikait is, csak hogy tenyleg nemzetkozi legyen:DDD

blackhairlady 2013.02.05. 15:30:52

@jewel79bp: Szerintem az elso posztjaban leirja ezt ha jol emlekszem.

Globetrotter2014 2013.02.05. 15:30:59

@Jani haverja: a Niderland sem sokkal jobb mert az egy nagyobb régió (amit mi valamiért "Német"alföldnek nevezünk.)

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: igen, a Thökölys példa (de még inkább Buda átpasszolása) mutatja hogy mennyire idióták tudunk lenni. Végül is csak 150 évig harcoltunk érte hogy visszafopglaljuk, hányszázer magyar (és más nemzetiségű) halt meg a tötökök ellen. De végül is tök jó haverok vagyunk. Török magyar két jó barát... Vagy mi...

@VíziLó: Azért Amsterdam nagyon rendben van. És vannak még rédekes helyeik.
Amúgy ugyanaz igaz rá mint Németországra, nem rossz hely de nem turstáknak való.

A diák viszont nem turista. Világ- és életszemléletet tanulni szerintem is Hollandia az egyik legjobb hely...

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.02.05. 15:39:10

@blackhair-lady: a national sokkal inkabb nemzeti, mint nemzetkozi:)
ja amugy itt zabaltak a pancekot reggel, mindenfele sziruppal meg baconnel /tejfol nelkul/
en nem vagyok egy pancake rajongo amugy:)
vizsga csutortokon, jovo heten, nem kerdes, hogy sikerul

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.02.05. 15:42:30

@ZF2: raadasul Jumurdzsak magyar gyerekeket lopkodott es akkor meg nem is beszeltunk a golyarol, amit ugye a torok megvag Magyar gyogyit
de azert a torokfurdoket, minareteket es mecseteket itt hagytak

blackhairlady 2013.02.05. 15:44:58

@hagyma: Ok, igaz, de en ezennel nemzetkozive leptetem elo:))

Te vizsgazni mesz jovo csutortokon, en meg megnezem az uj Bruce Willice filmet amit Budapesten forgattott:)

VíziLó 2013.02.05. 15:46:59

@ZF2: Németországot, legalábbis egyes részeit mint pl. a Rajna-völgye, Bajor-Alpok nagyon élveztem turistaként. München egy gyöngyszem Amszterdamhoz képest. Persze elismerem, hogy itt szubjektív szempontok is szerepet játszanak.

Globetrotter2014 2013.02.05. 15:47:18

@hagyma: hány minaretet ias hagytak itt? Most a minaterekké átépített régi templomokra gondolsz?

Van még több ilyen észérved vagy maradsz a gyerekdaloknál...

Globetrotter2014 2013.02.05. 15:51:38

@VíziLó: a vörös téglétól nekem is gyorsan herótom lesz, de a város hangulata akkor is szép. De valóban nem a turizmus miatt erős. Megjegyzem jól zemlélteti azt a trended, hogy minél erősebb egy régió annál kevésbé turisztikai, és minél csóróbb annűl inkább mások pénzére ácsingózik.

München spec kimaradt de valüban van sok érdekes (néha még szép) városa / régiója a németeknek. Ettől függetelenül sehol sicnsenek a franciákhoz vagy az olaszokhoz képest.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.02.05. 16:00:04

@blackhair-lady: en megvarom, megf kijon dvd-n:)
@ZF2: tudtam, hogy lesz aki belekot, de azert szolok, a minaret az nem templom es pl van Egerben, voltam is fent
onnan ordibalt a mujezin
mecset ugy remlik pecsett van
de lehet mashol is
/amugy semi mellett nem erveltem/

zopilote 2013.02.05. 16:03:13

@ZF2:
A minaretet nem lehet atepiteni templomma szerintem.
Egerben meg all, sot a Torok - furdo is uzemel hal' Istennek:)
Hogy a Profeta tartsa meg par jo szokasukat!!

Globetrotter2014 2013.02.05. 16:05:23

@hagyma: igen minaretekkel szokták konvertálni az elfoglalt templomokat. Lást Hagia Sofia.

Tehát nem abban jeleskedtek hogy építettek, hanem elfoglalták, kifosztották (eleve nagy dizájn nem lehet, lásd képek tilalma), és átrendezték hogy smakkoljon a mohamedán ritusnak. Szóval azért erre azt mondani hogy sokat kaptunk a törököktől eléggé meredek lenne.

Globetrotter2014 2013.02.05. 16:06:25

@ZF2: nem ez fordítva történt.

zopilote 2013.02.05. 16:08:01

@hagyma:
Miert hivjak a minaret mellett levo utcat Mecset utcanak?
Es az ott levo etterem neve is Mecset volt, nem minaret.
Emlekszel meg a Szantoferre, a Sorkertre, az Otthonra,
a Pettyesre, Ibolyara, stb? :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.02.05. 16:12:15

@ZF2: en ezt nem mondtam, hogy sokat kaptunk, sot hat ugye akarhogyan nezzuk ez megszallas volt, de a furdokulturat azt fejlesztettek ketsegtelenul
en cask szoltam, hogy ne keverd a minaretet a mecsettel, amik gyakran termeszetesen kozosen epultek
egerbe csak minaret jutott meg a furdo

amugy hollandiara es ny-europara visszaterve, nekem tovabbra is erthetetlen, ha betolong egy mas kultura es a sajatjat akarja kobe vesni
hat maradjanak otthon..

Globetrotter2014 2013.02.05. 16:12:24

@zopilote: a Mecset a mohamedán templom. A Minaret a mecsetnek a tornya. De sok helyen templom nem készült, elég volt az "adótorony" (Minaret) ahol a Müezzin hirdeti az imát.

Globetrotter2014 2013.02.05. 16:13:58

@hagyma: igen az oroszok meg támogatták a vörös festék gyártását. :)
Na písz

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.02.05. 16:14:22

@zopilote: hogyne emlekeznek
amugy tudatlansagbol, a buszmegallo neve is mecset volt
/lehet volt ott regen mecset is?/
tenyleg nem tudom
de a minaretben voltam fent, akkor meg latogathato volt
csigalepcso maradt meg, meg a kilatas

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.02.05. 16:27:28

@ZF2:

Konstantinápoly elfoglalásakor (1453) a templomok nagyjából felét kifosztották, majd átalakították mecsetté. A maradékot is kifosztották, de aztán a szultán visszaadta őket a konstantinápolyi pátriárkának. Ezek egy része persze ma már nem templom (a XX. században a legtöbb keresztény kivándorolt, csak pár ezer maradt a városban), de még ma is van több működő templom ezekben az épületekben.

Egon Krenz 2013.02.05. 17:00:43

@Dilis Csávó: Lehet. De konkrét estünkben éppen nem.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.02.05. 17:02:47

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:
off
de komolyan kerdezem mert nem tudom, hatha Te tudod
mi ez a nagy szekelyzaszlo-szekelyhimnusz mania otthon?
azok az igaz magyarok?
szoval nem ertem

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.02.05. 17:07:17

@hagyma:

Ezt a 90-es években a MIÉP találta ki, s aztán elterjedt. A sok barom meg azt hiszi, hogy ez valami ősi székely dal, pedig 90 évvel ezelőtt írták.

zopilote 2013.02.05. 17:19:21

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: @hagyma:
Mi is enekeltuk meg a 70- es evekben a Szekely himnuszt reszegen a Tavernaban,
buszkelkedve, hogy milyen batrak vagyunk :) Kinottem azota, sot!!

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.02.05. 18:52:14

@zopilote:

Ma már ez kötelező: a Himnusz nem elég, az csak zsidóknak meg más magyarellenes elemeknek maradt. Az igazi magyarok Szózatot és Székely Himnuszt is előadnak. Gyakorlatilag hazaárulásnak minősül, ha csak a Himnuszt énekled. :-)

2013.02.05. 19:14:21

Élmény volt olvasni. :)

rajen 2013.02.05. 19:26:27

A hollandok nem fűtenek, kurvára fáztam, mikor ott voltam. Szarrágó népség, de jó gazdagok lettek! Ne fűtsetek ti se!

christophe 2013.02.05. 19:48:23

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Ahhoz kèpest ,hogy nem èltèl,èlsz ott elèg kemènyen ''osztod az èszt'' èn pl.nem fogok Romàniàrol negativan nyilatkozni,hisz mèg sosem èltem ott,de ha Neked igy teljes a napod...

Mindfield 2013.02.05. 20:28:08

Jaaaj, végig sem tudom olvasni az ilyen bulizósfiatal posztokat.

Éhes_ló 2013.02.05. 20:28:42

Sokadik postot olvasom, de máig nem értem, miért kötelező és lemaradhatatlan tartozéka ezeknek a postereknek a saját élményeik, tapasztnyalataik bemutatásához a honfitársaik, hazájuk fikázása.
Itthon semmivel nincs nagyobb piros-fehér-zöld "köd", mint az usa-ban csillagos-sávos "köd", vagy a franciknál a tricolor "köd", vagy izraelben zsidó "köd".

Milyen "ködnek" kellene itthon lennie a poster szerint?
Mitől nem trendi Magyarországon magyarnak lenni?

Nem konkrétan erről a postról:
Miért kell a magyarokkal kapcsolatban olyan negatív sztereotípiákat hangoztatni, amiket ha a magyarok bárki másról le mernek írni - rögtön ledorongolják őket - jellemzően azok, akik a magyarokról írnak ilyeneket.

Lehet a világ bármely sarkában élni - jobban és könnyebben is talán mint itthon - de ettől még az otthon maradók sem nem hülyébbek sem nem rosszabbak és az országunk Magyarország minden hibájával együtt a világ legélhetőbb országainak előkelő pártucatos élmezőnyében tanyázik évtizedek óta, nem sokkal rosszabb és nem is sokkal jobb helyen, mint a történelemtől hasonlóan vert szomszédai.
Egyszerűen másképpen boldogulnak, élnek, küzdenek azok a magyarok, székelyek, felvidékiek, kárpátaljaiak, délvidékiek, mint akik világgá mennek.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.02.05. 20:34:39

@christophe:

Kutyaszaros omlettet sem ettem még hason csúszva, ennek ellenére határozott véleményem, hogy NEM jó a kutyaszaros omlett, még hason csúszva sem.

J.László 2013.02.05. 20:42:02

"... tisztelni tudod a másik kultúráját és hagyományait. ... akkor is, ha neki mást jelent a rend és tisztaság fogalma, mint neked."

Igen eufemisztikus megfogalmazás.

Jaffar 2013.02.05. 21:14:24

@Éhes_ló:
A válaszom egyszerü a kérdésedre:

Amit te "fikázásnak" vélsz, az a valóság. Miért nem tudjuk elfogadni, hogy nem mi vagyunk a világ közepe. Nem mi adtuk a világnak a legtöbb Nobel-díjast (pláne, hogy csak 1 volt igazán magyar :)).
Idézek neked egy korábbi poszt alatti kommentböl:

"Szeretnélek visszavinni úgy 200 évvel korábbra.

Széchenyi végigjárta Nyugat-Európát és a legnagyobb hatást London gyakorolta rá. Elámult a hazai és angliai élet különbözőségén. Értelmes ember volt: kutatta az okokat, izgatták őt a részletek. Végső soron úgy ítélte meg, itthon is megvalósítható lenne sok vívmány, ami az emberek életét okosabbá, egyszerűbbé, könnyebbé, szebbé teszi.

Széchenyi ezen felül rémesen gazdag volt. Számára egy évi jövedelméről való lemondás semmiség volt. Szerette a hazáját, őszintén tenni akart érte. Számtalan kezdeményezése sikerrel járt – még ma is profitálunk belőle – annál több ötlete zsákutcába futott. A végén beleőrült abba, hogy hiába a jó szándék, hazája nemhogy megvalósítani, de még elfogadni sem tudja a jót. A dolog vége egy vadászpuska lett.

Akik ma külföldre mennek, sohasem szakadnak el az otthonuktól, hazájuktól. Egyszerűen mert itt születtek, mert az életük talán legszebb évei ide kötik őket. Különbségeket tapasztalnak új és régi hazájuk között. Elámulnak azon, hogy a különbségek főként jelentéktelen, apró mozzanatokban realizálódnak. Jó sokban. Sokan hajlanak arra, hogy ötletekkel, javaslatokkal – de akár tettekkel – előre mozdítsák a hazai viszonyokat. Kis Széchenyik ők – naná: sokkal kevesebb pénzzel és befolyással – de legalább akkora hazaszeretettel. Erről nem illik persze beszélni, ez egy szemérmes ügy – de az ember próbál tenni valamit. Sokan csak írni tudnak – az Internet erre príma dolog – mások talán üzletbe kezdenek: ami vagy sikerül, vagy sem.

Az indulatokat talán az váltja ki, hogy az itthon maradtak nem szívesen veszik a tanácsokat, ötleteket – még akkor sem, ha az triviálisan jó, hasznos. Irigyek vagyunk másokra, akiknek jobb az élete, akik láthatóan előttünk járnak, de tanácsot, ötletet elfogadni túl büszkék vagyunk. És hát valljuk be: tanulni sem szeretünk.

Szóval sok tízezer – ha nem százezer - Széchenyink van, akik így éreznek, azután van egy Orbánunk és egy Kövérünk, akik lózungokban gondolkodnak, már ha gondolkodnak."

spangola 2013.02.05. 22:23:22

"Hogy megtanulj úgy élni, hogy közben megőrzöd saját magadat, a jellegzetes magyar kiejtéseddel, a rántott leveseddel és a kispálos rajongásoddal, mégis tisztelni tudod a másik kultúráját és hagyományait. Akkor is, ha más a bőrszíne, akkor is, ha a saját neméhez vonzódik, s akkor is, ha neki mást jelent a rend és tisztaság fogalma, mint neked."

Ez olyan szép volt.

Várom a folytatást, nagyon jól írsz.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.02.05. 22:42:21

@spangola: na jo, hogy talalkozunk:)
ez jol hangzik, de pl. nekem mindig fura volt, ha egy oltozoben oltoztem egy homoszexualissal, mert nem tudtam mit gondola
/jo ertem en, en sem akarnek minden not, meg ha elatnam is oket mezitelen, de mondjuk nem is jarok kozos oltozobe nokkel
szoval erdekes ez
a rend es a tisztasag fogalmaval en tuti nem tudom tisztelni azokat akik hetente furdenek es kuplerajban elnek
mas a kulturam es masok az igenyeim
jo, ertem, fiatalon, egy campuson sok minden nem okoz problemat...
szep is az elet ha szines es valtozatos
en azert konzervativabban allok a dolgokhoz es szivesebben mozgok az "en koreimben"

spangola 2013.02.05. 23:03:45

@hagyma:
itt most nem szó szerint a rendetlenségről és higiéniáról akart írni szerintem, hanem az elfogadásról. Ezért írtam, hogy szép.

Amúgy rend- és tisztaságmániás vagyok, nem tudok mit tenni ellene, nehéz velem együtt élni, az biztos.

Én a fősulin 2 évig koedukált folyosón laktam, (volt a mi szárnyunkban 2 ilyen szint), és tök jó volt.

Egy WC-be jártunk és egy tusolóba a fiúkkal, eleinte fura volt, de megszoktuk.

A tusolóban a térelválasztók miatt nem láttuk egymást, meg azért figyeltünk rá, ha fiú van benn, akkor inkább később mentünk, de a WC-n ezt már nem lehetett kivédeni.

Ráadásul olyan volt a WC, hogy volt kb. 6 WC, de az oldalfalak nem értek el az ajtó faláig, tehát luk volt ott, illetve nem értek fel a plafonig, csak kb. 2 méter magasak voltak, tehát át lehetett látni a másik WC-be.

spangola 2013.02.05. 23:07:09

Ja, meg mivel a földszinten laktam, ott külön vigyázni kellett, hogy éjjel idegen fiúk ne másszanak be az ablakon.

Minden nyitva hagyott ablakon próbáltak éjjel fura idegenek belógni a koleszba, mert a bejáratot biztonsági őrök őrizték.

Én meztelen alszom, aztán egyszer éjjel melegben kicsit nyitva hagytam az ablakot, hát arra ébredtem, hogy a combomon csattant valami. Egy szatyor volt, és hallottam, hogy két srác mászik be a szobámba. Egyik bakot tartott a másiknak.

Na, úgy kiabáltam, ahogy a torkomon kifért, elzavartam őket a jó édes anyukájukhoz, és utánuk vágtam a szatyrot.

De volt, aki szeretettel és cigivel várta az ilyen srácokat:)

Éhesló 2013.02.05. 23:23:49

@Jaffar: amit néhány magadfajta "magyar valóságnak" gondol, az egyfajta vélemény olyasmikről, amikről az emberek többségének nincs konszenzusos véleménye.
Láss csodát, még alapvető (kulturális, történelmi, vallási) kérdéseket illetően sincs.

Ennek okai túlmutatnak a poston és a kommenteken, de nem a vélemények különbözősége érdekel, (mert ez természetes) hanem:
- az a kényszere sokaknak, hogy távozóként beköpjön egy-több alaposat oda ahonnan ellép(ett), és persze hasonló módon köpjön azokra, akiktől távozik(zott),
- az a kettős mérce, hogy ugyanilyen buta, egyoldalúan negatív általánosítások kapcsán miért hördülnek fel ugyanazok, ha nem magyarokat illetnek ilyetén módon.

Én sehol nem írtam sem nobeldíjasokról, sem sportolókról, tudósokról, történelmi nagyjainkról, katonáinkról, művészeinkről.
Köszönjük, van elég sok és sokan jelentkeznek értük sajátjukként, miközben még országunk, népünk létét is vitatják, tagadják.

Arról írtam, nem értem miért gond a posternek és a társainak a magyar "köd" és miért nem az a francia, usa, vagy zsidó köd.
Mitől más az a "köd" mint a miénk?

Minden egészséges pszichéjű ember és közösség különlegesnek, egyedinek érzi és ezért (is) büszke magára, a szeretteire, a rokonságára, nemzetségére, nemzetére, történelmére, értékeire, kultúrájára, mítoszaira, legendáira. Ez a "köd"?

Mitől természetes és megértendő sőt támogatandó mások nemzeti elfogultsága, pátosza, nacionalizmusa, büszkesége, nagyszerűsége és mitől gunyorosan elítélendő, megvetendő a magyaroké?

A politikát nem kevertem ide, te se tedd.
A jelenség maga érdekel és az a beteges és vissza vissza térő kényszer ami emegett a magyar(ön)gyűlölet megett meghúzódik és fel fel tör ezekben a pejoratív jelzőkben, vagy kifejezetten durva és buta kirohanásokban ezen emberek részéről.

A kibicnek semmi nem drága és tanácsból, kívülről jött okostónikból mindig több volt/van mint libából (már ha ismered a viccet az öreg rebével).
Szavazni kell, mert végre lehet és élni a jogainkkal, amennyire lehet.
A demokráciát és jobb országot nem a megmondóemberek és okostojások csinálják, még akkor sem, ha ők úsznak a felszinén, hanem az alattuk lötybölődő és őket a hátukon cipelő, eltartó plebs. Ők lent sokan vannak, az okosok fent meg kevesen.

Nekik ott lent meg van némi önérzetük, önbecsülésük, meg életük és persze szavazatuk, még akkor is ha nincs nyelvvizsgájuk, számlájuk Dublinban, vagy kávézójuk Bécsben.
Aki menni akar mehet.
Csak az öregek tudják ez mekkora szabadság.
Éljenek vele, de ne vissza.

bpetya75 2013.02.05. 23:43:58

@Éhesló:

Én is látom azt a kettős mércét, amiről írsz, és engem is zavar. Nem csak fölösleges és indokolatlan, hanem káros is.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.02.05. 23:49:15

@Éhesló: hat igen a cim nem igazan talalo
egyreszt nem hiszem, hogy kod lenne otthon, masreszt nem tudom miert kene - ha megis lenne- a piros-feher-zold kodot piros-feher-kekre cserelni

a kaja csomagolas a szuloktol Magyar hagyomany
en ismerek olyan pasit is aki eljar az egyetemista fiahoz kitakaritani, kimosni es megfozni egy hetre:)

hothead 2013.02.06. 03:42:47

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: megoldható, hogy írsz egy posztot "ezért utálom hollandiát" címmel (nem biztos, hogy elolvasom), és az "Ott élt ismerősök is ezt mondták" alapján formált véleményedet - amely nélkülöz mindenféle személyes tapasztalatot - nem írod oda minden holland poszt alá? a felhozott omlettes példa nevetséges, egyáltalán nem helytálló. szóval tényleg nem kellene fikázni egyik országot sem, pláne nem ennyiszer, és pláne nem úgy, hogy nem éltél ott egy napig sem.

Don Quixote de la Ferko 2013.02.06. 07:07:27

Vicces ez a "piros-fehér-zöld köd".
Koma, ne a saját életszemléletedből indulj ki. Ha neked a hazai élet ezt jelenti, jobb is, ha elmentél.

A ködhöz és a hiperszuper holland oktatáshoz csak egy saját élménnyel tudok hozzájárulni, mikor a hollandiában cirka 15 éve élő haver 16 éves lánya megkérdezte apucit, hogyan kell kettő darab háromjegyű számot összeszorozni. A kérdés jelzett valamit az általad oly nagyra értékelt holland oktatásról, és az, hogy fejben előbb szoroztam össze a két számot, mint apuci és lányuci papíron, az a hazai cirka 20 évvel ezelőtti "programozó matematikus" oktatásról is.

Fekete Pestis 2013.02.06. 07:59:57

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:

"A nihilizmus eredménye pedig az, hogy megszűnik a kultúra, helyére valamiféle kultúrahiány, álkultúra lép - lásd a holland ateista -pornós-buzi-drogos "értékeket" -, a társadalom atomizálódik, s aztán meg csodálkozik, hogy egyes csoportok mégsem akarnak csatlakozni a buzi-hippi drogpartihoz és inkább maradnak saját hagyományaiknál."

Maxval, te tök olyan vagy mint az Alex nevü szerb, akivel egy nyelviskolába járok : az is mindenhez hozzászól ( a hiperbolikus geometriától kezdve az indiai hindukig ) amihez köze nincs.
Csak címszavakban néhány holland érték, ami fölött átsiklottál :
o vitakultúra
o relativizálásra való hajlam
o közös döntéshozatal
o nagyfokú önállóság
o hierarchia sokkal kisebb, mint az Elbától keletre.

Megnéztél-e már egy holland internetes vitafórumot, hogy ott milyen stílusban vitatkoznak ? Kinyitottál egy országos holland napilapot, hogy ott milyen a vélemény rovat ?

Ami meg a pornós dolgot illeti, éppenhogy Magyarország [a csehekkel meg az ukránokkal együtt], ami Európában a pornóról híresült el. Tudod maxval, NL-ben azért engedik a pornót mert gyakorlatiasak : ha megengedik, akkor azt lehet ellenörizni, és utána adót lehet fizettetni. És ez csak egy különbség: a többi lárifári, amit leírtál, az is a holland szokások és habitus nem ismeretértöl tanuskodik.

Tudod mit mondana egy holland arra a sok hülyeségre, amit itt összehordtál ? azt hogy "tja, ez is egy vélemény".

Fekete Pestis 2013.02.06. 08:06:03

@Dilis Csávó:
"Ez a tarsadalom tenyleg egyenekbol all, akik alkalmilag osszeverodenk."

Ez így nem igaz.
Tagja vagy p.l. a buurtverenigingnek ? Néztél együtt a szomszédaiddal meccset a VB/EB alatt ?
Hozzám p.l. a lakóhelyemen többször is odajöttek gyerekek maguktól, p.l. szupermarketben segíteni rakodni (!!), az utcán egy kislány csacsogott velem, együtt akartak sétálni velem (!!) : ilyen Magyarországon elképzelhetetlen.
Mintahogy az is, hogy vadidegenek ( na jó, nem a Randstadban ) az utcán köszönjenek nekem.

Rokonok a Sashegyen laknak : ök csak ugy értesülnek a szomszédokról, hogy azok (a) kiszúrják a kocsikereket (b) feljelentik öket az önkormányzaton.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.02.06. 08:39:56

@Fekete Pestis:

Mindenben van jó is, én sem állítottam mást. De az összegzés negatív.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.02.06. 09:11:58

A drogosozas nalam a csucs... :)

A svedek is fujnak ra, szornyu folog a fuves cigi. Rettenetes. De garazsbol arulni a tomenyet (szinten illegalis), az belefer. Hetvegente eszmeketrenre inni magukat az OK.

De ha en atjarok Amsterdamba kicsit CaffeeShopozni, akkor fuuuuj, drogos! vagyok.
Erdekes dolog ez...

Szimpatizalok az "egyszer elunk" szemlelettel... masok altal felallitott, buta es hasztalan korlatok kozott nem vagyok hajlando elni. :)

VHB 2013.02.06. 09:50:32

Én komolyan nem értem, mit kell lovagolni azon, hogy köd. Helyettesítsd be szemüvegre és a probléma megoldva.

Egyértelműen arról szólnak a hölgy írásai, hogy rácsodálkozott a világra. Erre ti meg nyomjátok a köpködős ködöt.

DieNanny CH 2013.02.06. 11:07:23

@Éhesló:

Általában a blogtulajdonos ad címet az írásoknak. Tehát, mielőtt a posztíró fejéhez vágod a dolgokat, tisztázni kéne HÁ-val, most ki alkotta a címet.

hothead 2013.02.06. 12:38:00

@Don Quixote de la Ferko: ha kettőjüknek sem sikerült összeszorozni két számot - lévén, hogy különböző országokban tanultak (vagy mi...) - nem vagyok benne biztos, hogy ez az oktatási rendszereket minősíti...

Dilis Csávó 2013.02.06. 21:45:44

@Fekete Pestis: Igen koszonnek az utcan, es ebben kb ki is merul a nagy osszetartozas. De en nagyvarosban elek, videken biztos jobb. Ez igy van Magyarorszagon is.

Alice in Wonderland 888 2013.02.07. 05:58:08

Orom volt olvasni! Koszi, hogy ilyen reszletesen leirtad!
Szinte lattam magam elott mindent...:)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2013.02.08. 00:55:33

Uhh. Biztos velem van a baj, de én ezt el nem tudnám képzelni, hogy ilyen túlszabályzott, túlszigorított rendszerben éljek, mint diák.De a posztok nagyon jók, érdekesek voltak, köszi.

schmittpál 2013.02.09. 00:45:07

@jewel79bp: persze, jelentkezni kell a studielink.nl honlapon, de a legtöbb egyetemen 1800€ az éves tandíj – ez kevesebb, mint otthon a legtöbb szakon (EU-s állampolgároknak ennyi, a jóval magasabb díjak az EU-n kívüliekre vonatkoznak). Jó eséllyel találsz pakolós/felszolgálós részmunkaidős melót, a legtöbb egyetemen meg lehet pályázni ösztöndíjakat is, mindenféle állami támogatás van pl. _havi_ 32 óra munka esetén az állam fizet neked a szüleit jövedelmétől függően 270–500€/hó extra pénzt, amit ajándékba kapsz, ha időben elvégzed a tanulmányaidat – kulcsszó: studiefinanciering, lakbértámogatás is van, kulcsszó: huurtoeslag, ha dolgozol, kell biztosítást kötni, nem elég az EU-s TB kártya, de – meglepetés – erre is van támogatás: zorgtoeslag.

szóval elég sok lehetőség van "mezei" embereknek is, ki lehet hozni nullszaldóra, csak sok utánajárás-olvasás-ügyintézés, de megéri. és még akkor is igaz ez, ha egy szót sem tudsz hollandul, google translate a te barátod.

sok sikert!
üdv amszterdamból

medvemackó 2013.02.11. 16:17:17

"A két társaság tagjai szinte csak egymással randiztak, miközben az egyetemi bulikban kecses üvegpohárból kortyolgatták a messzi földről származó borukat. Valami ilyesmi lehet (bár sokkal magasabb szinten) az a klub is, ahol Kate és Vilmos, a brit trónörökös egykoron megismerték egymást."

Hát nem, nem ilyen. A lányom történetesen arra a bizonyos egyetemre jár - St. Andrews, Skócia - és nincsenek ilyen "klubok", mindenki mindenkivel barátkozik. A gyereket az első napokban elhívta a szobatársa (egy india lány) egy házibuliba, ahol konkrét milliomos csemeték voltak, megkérdezték tőle ki vagy, honnan jöttél és azóta együtt lógnak egyhuzamban, az egyik lánnyal most készülnek közös lakást bérelni - én forintban a felét keresem mint a szülei fontban - és soha senki egy pillanatig nem éreztette vele, hogy ő kilóg a társaságból. Persze lehet, hogy ez csak egyéni mázli, és nem mindenkit fogadnak így be, de nálunk működik.

hothead 2013.02.12. 02:43:00

@medvemackó: itt valami félreértés lesz " A lányom történetesen arra a bizonyos egyetemre jár - St. Andrews, Skócia", viszont a szerző mindhárom posztjában egy middelburgi egyetemről (hollandia) van szó.

medvemackó 2013.02.13. 14:09:40

@hothead:
Szerintem te értetted félre amit írtam, olvasd el mégegyszer:
"Valami ilyesmi lehet (bár sokkal magasabb szinten) az a klub is, ahol Kate és Vilmos, a brit trónörökös egykoron megismerték egymást."

Én erre a félmondatra reagáltam, és mint tudjuk, Vilmos és Kate a skóciai St Andrews egyetemen ismerkedtek meg, nem Middelburgban (tudom hol van, évekig éltem Hollandiában...). Az ottani "társadalmi rétegződésről" volt szó, ki kivel barátkozik, meg ilyenek. Érdemes figyelmesen olvasni...

hothead 2013.02.14. 02:34:43

@medvemackó: "Én erre a félmondatra reagáltam," én pedig arra, amit idéztem a kommentedből. mivel ez a cikk sorozat egy hollandiai egyetem mindennapjaiba enged betekintést, ezért úgy gondolom, az ott tanuló (middelburg) diákok társadalmi rétegződését vázolja, és csupán példaként említi skóciai st andrews egyetemet. ""Valami ilyesmi lehet (bár sokkal magasabb szinten) az a klub is" míg ez a te véleményed szerint nem ilyen. ennyi.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása