oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2012. november 13. 06:54,  Magyar vagyok itt is 199 komment

2012. november 13. 06:54 Határátkelő

Magyar vagyok itt is

Jó régen jártunk már Lengyelországban, úgyhogy itt az ideje, hogy Varsó felé vegyük az irányt. Már csak azért is, mert (mint Lengyelmagyar írásából kiderül) a lengyelek nem kapkodják el az életet, amit Pató Pál úrhoz méltó tempóban élnek.

Varsó 4.jpg

„Miért Lengyelország? Mert 12 éve itt kaptam munkát (életem legjobb döntése volt, hogy elvállaltam), hamar beilleszkedtem, de a lengyeleket megszokni nem volt egyszerű.

Én nagyon pörgősen dolgozom, a lengyelek pedig inkább Pató Pál módjára, amolyan „nem kell elkapkodni, holnap is lesz nap" hozzáállással. Őszintén megvallva az elmúlt években hozzájuk igazodtam, semmi stressz, nagy séták a parkokban, jó levegő.

Miért most Lengyelország? Mert a nagy cégek európai központjai itt vannak, rengeteg magyar utazik ma is hétfő reggel a Varsóba induló géppel, jó a fizetés, nyugalom van, keresik a magyarul és angolul beszélő képzett embereket.

Közlekedés

Budapest - Varsó

A legegyszerűbb közlekedési eszköz Budapest és Varsó közt a repülőgép, az út 45-50 perc. A reptér közel van a centrumhoz, taxival 2000 Ft körüli összegért ki lehet jutni. Egészen más a helyzet, ha fapadossal jössz, a reptér akkor már 50 km, onnan 7000 Ft-ért hoz be a taxi (van busz és vonat is, de csak akkor olcsóbb, ha egyedül jössz).

Vonattal minimum 12 óra az út, az ára majdnem megegyezik egy repülőjegy árával. Autóval 8-9 óra alatt lehet ideérni, az út nyugodt, biztonságos. Ha már autó: az üzemanyag egyébként is olcsóbb, mint Magyarországon.

Varsóban

Ha van autód, akkor csak a szokásos (reggel 7 és 10, valamint este 16 és 18 közötti) csúcsforgalmat kell megpróbálnod elkerülni.

Metróból egy van, igaz, az keresztülszeli a várost, bár azt, hogy a végállomása miért az erdőben van, sosem értettem. Most építik a második vonalat – mondjuk az első építése majd' 40 évig tartott, remélem, felgyorsítanak kicsit.

A villamos- és az autóbusz-közlekedés menetrendszerű, ha épp egy Ikarus le nem robban. Igaz, ez itt senkit nem zavar, majd jön másik úgy 10-15 perc múlva. Nagyon nagy távokat tesznek meg a járművek, vannak vonalak, amik 25 km hosszúak is lehetnek. Akadnak az egész várost átszelő járatok is.

Sok a jegyautomata, rengeteg jegytípus van, és már régen működik a Budapesten még mindig csak ígérgetett chip-kártyás rendszer. A normál jegy egyébként 250, a napi jegy 850 Ft.

A kerékpárosoknak jó hír, hogy jó az úthálózat, 1000 kerékpárral rendelkező rendszer van kiépítve (lásd: BuBi). Az első 30 perc ingyenes, ha van tagsági igazolványod. Érdekes módon itt a robogók nem terjedtek el.

Lakhatás

A lakásárak a duplája a budapestinek, egy garzon átlagára 200 000 zloty azaz 14 millió forint. Ha bérelni akarsz, akkor egy garzon 70 ezer Ft-tól kezdődik, a szobabérlés 35 ezertől. (Bérelni magánembertől kell, mert az irodák sokat kérnek a közvetítésért.)

Élelmiszer

Az alapvető élelmiszerek olcsóbbak, mint mondjuk Budapesten és nagyobb is a választék, főleg tej és tejtermékekből, hús és húskészítményekből, a csirke kifejezetten olcsó. Minden sarkon van pékség vagy cukrászda, valamint gyógyszertár.

Ne lepődj meg, ha méterenként árusokba botlasz, kapni itt mindent a cipőfűzőtől a zöldségig, számlát viszont senki nem ad. Az éttermek elfogadható árakat számolnak fel.

Az alkohol árusítását teljesen külön kezelik, nem veheted csak úgy le a polcról a legtöbb üzletben (néha be is tiltják, főleg gyásznapokon vagy választások napján). A műszaki cikkek, valamint az autó sokkal olcsóbb, mint otthon. Ami viszont nagyon drága, az a fogorvos és a fodrász.

Kihangosított misék

Az emberek nyugodtak, békések. Mivel katolikus ország, rengeteg ember jár templomba nap mint nap, meglepő módon a fiatalok is. Nem ritka, hogy nem férnek be a templomba, így a miséket kihangosítják.

Rengeteg rendőr van az utcákon, kettesével sétálnak és beszélnek angolul is. Ha tüntetés vagy focimeccs van, nem érdemes arra a környékre menni, sosem lehet tudni, hova fajulnak az események.

Az ügyintézés nem egyszerű, mert ugyan kiépítették a hívószámos rendszert, de ettől még nem sietik el az ügyintézést. Az uniós egészségügyi kártya kiváltható, de nem szívesen mennék itt kórházba (van magyar orvos és fogorvos is).

Jó a magyar közösség kapcsolattartása (Facebook), és a Magyar Intézet is mindig szervez családi programokat, hétvégi iskolákat gyerekeknek.

Elnézést kérek a kommentelőktől, hogy nem magamról mesélek, csak infókat osztok meg, de magamról csak annyit, nyugodt, kiegyensúlyozott lettem itt, békésen élek.

Nem idegesít a politika, a stressz, magyar vagyok itt is, de nem vágyom haza, hisz Európában élek / élünk. Nincsenek határok, az, hogy ebben a nagy közösségben hol él az ember, már mindegy, attól még a szíve magyar.

Mindenkinek nyugodt szívvel ajánlhatom, ha egy nyugodt helyen akar élni és / vagy dolgozni bátran válassza Lengyelországot, nem fogja megbánni!"

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Lengyelország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr184904417

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Vasfüggönyt ide! 2012.11.13. 18:49:13

Nem kell itt szarakodni és karba tett kézzel várni, amíg fiataljaink mind egy szálig elhúznak innen és a hanyatló imperializmus ópiumával kábítják magukat ahelyett, hogy a munkaalapú társadalmat építenék. Kemény kezet ide, meg vasszigort! A négysz...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Balangó 2012.11.13. 18:01:11

Ami a lengyel nőket illeti: kifejezetten sok a szép nő, és öltözködésükben - az én ízlésem szerint - sokkal nőiesebbek, mint a magyarok. Az oroszoktól abban különböznek, hogy rengeteg gyönyörű orosz lány van, néha elképesztően szépek, de alig van szép orosz asszony. Negyven felett aztán már végképp nincs. Lengyelországban viszont nem csak sok szép lány van, hanem sok szép asszony is.
Cigányok pedig tényleg nincsenek. A lengyel falvakban - amelyek egészen más településszerkezetűek, mint a mieink - sok helyen egyáltalán nincs is kerítés.

DominoFX 2012.11.13. 18:01:51

@wásztákhurwáh: mézsört pl. itt lehet kapni: www.britishstore.hu/

Ez angol, és nem tudom, hogy viszonyul a lengyelhez :)

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.11.13. 18:04:10

@tobias2:

Biztos? Sajnos, sosem néztem egyet sem. Nem alámondás az is?

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.11.13. 18:12:31

@Balangó:

"Negyven felett aztán már végképp nincs."

Ez bizony sok országban van így.

A Balkánon pl. az az ősi hagyomány, hogy aki már házas, annak nem kell magát ápolnia, hiszen már van férje. Hülye hagyomány. Hála Istennek, kezd lassan megdőlni.

20 éve Bulgáriában a 40 feletti nők 90 %-a borzasztóan nézett ki. Ma már csak 60 %.

Ami az oroszokat illeti, annak idején orosz iskolába jártam és ott is érettségiztem. Volt kb. 40 tanárnőm, 35-55 év közti korosztályban. Nos, a 40-ből 38 iszonyúan nézett ki: 30 kiló túlsúly, semmi ékszer, semmi smink, csak hatalmas mennyiségű kölni, zsákszerű órmotlan ruhák, kócos frizura. 2 normális kinézetű tanárnőnk volt. S közrük az egyik eleve zsidó nemzetiségű, azaz nem is igazán orosz. Az egy darab normális orosz "csaj" - akkor nekem persze néni volt - sovány volt, 40 év körüli, sminkelve volt, fülbevalóval, festett körmökkel. testhez álló ruha, gyakran nadrág is. Abszolút kilógott a sorból. Sajnos nem az én típusom volt, mert nagyon szőke volt és kék szemű.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.11.13. 18:13:21

@tobias2:

Te mikor fogsz cikket írni a Határátkelőbe egyébként? Én írhatnék, de engem úgyis mindenki ismer, nem lenne érdekes.

Mária 2012.11.13. 18:21:08

Ha valaki komolyan gondolja a kiköltözést, pár dologgal jóelőre számoljon:

1. A lengyelek extrém mértékben toleránsak egymással. Szinte bármit elnéznek a másiknak, feltéve, hogy nekik maguknak nem okoz sérülést, vagy anyagi kárt. Poroszos neveltetésű magyarként ne forrjon fel az agyvized miatta :)

2. A lengyelekben a magyarokhoz képest hatalmas tartás és egészséges jogi öntudat van. Nem tudom ezt más szavakkal leírni, arról van szó, hogy mindenki tudja, mikor mihez van joga, és természetes, hogy adott esetben él a jogaival. Másrészt mindenki tudja, hogy nem csak neki, hanem a másiknak is vannak jogai, és a mások jogait jellemzően tiszteletben is tartják. Nem csalnak, nem hízelegnek, nem manipulálnak.

3. Lengyel szemmel nézve egy átlagosan udvarias magyar már érthetetlenül megalázkodó. Kerüld a "Bocsánat, meg tudná mondani..." vagy az "Elnézést, nem tudja, hogy..." típusú fordulatok tükörfordítását. Csak akkor kérj bocsánatot meg elnézést, ha valóban csúnyán viselkedtél. Egyébként nem kell megalázkodnod, egy sima "Legyen szíves..." bőven elég.

4. A lengyelek nem tegeződnek, kivéve, ha VALÓBAN barátok. Egyébként minden esetben magázódnak.

5. A férfiak megszólítása az "uram" (Pan), a nők megszólítása az "asszonyom" (Pani) formula. A fiúknak, lányoknak, miután kinőttek a gyermekkorból, szintén az uram, asszonyom jár. Keresztnéven lehet szólítani egymást, de kötelező elérakni, hogy uram, asszonyom.

6. Nem viszik be a magánéletet a munkahelyre. Nem pletykálnak, nem panaszkodnak, nem használnak lelki szemetesládának boldog-boldogtalant. A főnökök nem szemétládák, nem élnek vissza a pozíciójukkal, nem szívatnak, nem károsítanak meg anyagilag. (Felsőfokú végzettségű emberekkel van tapasztalatom, de nyilván más pozíciókban is ez van.)

7. A lengyelek idegenekkel szemben nagyon barátságosak, ám a felszín alatt nagyon zárkózottak. Nem fogod megtudni, milyenek a lengyelek addig, amíg be nem fogadtak annyira, hogy meghívjanak például a családjukba. Ezért ne terjessz hülyeségeket róluk azok alapján a tapasztalatok alapján, amikhez nyelvtudás nélkül, külföldiként, outsiderként jutottál.

tobias2 2012.11.13. 18:27:50

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Biztos, birca. Időnként belenézek.

"Te mikor fogsz cikket írni a Határátkelőbe egyébként?"
Minek írnék? Én Bulgáriába nem dolgozni jöttem, hanem lakni. Várna fenséges hely, tele kultúrával, fiatalokkal, zenével, remek parkokkal és tengerparttal, május közepétől október végéig tartó strandszezonnal. Télen pedig ki lehet költözni a síparadicsomokba: Bansko, Pamporovo, stb. -- havi 250 euróért már 50 négyzetméteres lakást adnak a felvonóhoz 500 méterre. A többi ár is hasonló. A bolgárok kedvesek, barátságosak, a dolgok működnek, és még a fogorvos is szuper és olcsó. Jól érzem itt magam.

Cs 2012.11.13. 18:28:28

A lengyel úthálózat minden, csak nem biztonságos. Épülnek az autópályák ott is, de nagyon messze vannak még a magyar szinttől is. 2x1 sávos utak kétoldalt 1-1m "leállósávval" Gondolkozás nélkül előznek a szembejövők, mert elfér 3 jármű egymás mellett az úton.
Nők. Nekem annyira nem jöttek be. Én nem vagyok oda a vékony szőkékért, inkább a nőiesebb vonalak jönnek be, Ebből meg több van itthon.
Amúgy nem rossz hely, fejlődnek folyamatosan.

kewcheg 2012.11.13. 19:08:24

Ha másért nem is, már a romátlanságért érdemes ott élni.Mekkora energiák szabadulnak fel emiatt,hogy nem kell annyi nyomozó,ügyész,bíró, bv őr,meg persze a pénzszivattyú sem megy nekik....engem gyaklatilag heti rendszerességgel szivatnak,inzultálnak szép lassan agyonvernek...

Hairy Hustler szendrőládról....

Alice in Wonderland 888 2012.11.13. 19:18:37

Érdekes írás, én annak is örültem, hogy egy általam kevésbé ismert országról szólt...( én szívesen olvasom a személyes beszámolókat is bárhonnan...:) )
Köszönöm az infókat.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2012.11.13. 19:31:36

@Az Béla: ".na attol falra tudnek maszni konkretan olyan rossz.Toltott kaposztat szosz es tejfol nelkul eszik krumplipurevel....es ahogy mondtam, irtam.....a hal.....na az a mindenuk.........ketpofara tudjak tomni,"
Mindig jot mosolygok, amikor mi magyarok ki vagyunk akadva mas nemzetek etelein:))) Kinek a pap, kinek a papne...ami nekunk finom, lehet, hogy masnak nem, es vice versa. Most kepzeljetek el, az amerikaiak teljesen ledobbennek, amikor arrol meselek nekik, hogy a turoba piros paprikat teszunk, es ugy esszuk ::) (pedig milyen jo is egy kis korozott:)) de a turorudi is valami egzotikum szamukra :))) de sorolhatnek meg mas "egzotikus" magyar eteleket, amelyeket egy itteni utazasi musor (Bizarre foods) kereteben mutattak be, mint pl. pacal, kakashere porkolt es tarsai :)))) na ez nekik kb. olyan volt, mint ha mondjuk porkolt szocsket meg egyeb finomsagokat kellene enni :)))

nyuszigonosz 2012.11.13. 19:33:40

Jó volt olvasni, érdekes a poszt.
Valamikor még többször voltam Lengyelországban, lényegében az óriási ország sok sok részét bejártam.

Ugyandehogy (törölt) 2012.11.13. 19:35:10

nekem mindössze két emlékem van lengyelországról, vagyis a lengyelekről, az egyik egy ndk-s építőtáborban történt, aholis minden nélkül kétpofára zabálták a zöldpaprikámat, mint akik sose láttak se ilyet, se ilyen finomat, a másik meg egy lengyel főnököm, aki több szót sem érdemel, juuuj.

tarzus 2012.11.13. 19:35:24

@Mária:

Régóta és gyakran járok ki – időnként huzamosabb időre is - Lengyelországba, így én is összefoglalnám a tapasztalataimat. Amelyek elég sok eddig beírt kommentnek ellentmondanak. Kezdem a negatívumokkal és haladok a pozitívumok felé:

- A posztíró által említett nagy nyugalmat és lassú tempót én nem érzem. Pörgősebb az élet, és úgy látom, hogy inkább nagyobb a munkahelyi hektika, mint nálunk. A főnököket se látom jobbaknak vagy kedvesebbnek, sőt, általában fenn ülnek a magas lovon és megjátsszák a janit, még munkahelyi csendőrpertuval (a beosztott nem tegezhet vissza) is találkoztam. Ezzel együtt az átlaglengyel követelődzőbb és erőszakosabb az átlagmagyarnál.

- A közúti közlekedés is rémálom a magyar viszonyokhoz képest. Kevés az autópálya, gyakoriak az építkezések, és nagyon sok a kocsi. Hiába jobbak a mellékutak, mint nálunk, időnként annyira teli vannak, hogy jó, ha a városok közötti forgalomban eléred az 50 km/órát.

- Hivatalos ügyintézésben valóban sokat kell várakozni, (nálunk az okmányiroda nem rossz találmány), ellenben a kórházi ellátás lényegesen jobb, főleg ami a kaját illeti.
(sajnos voltam az utóbbi években kórházban ott is, itt is.)

- Valaki itt nyomott bérekről beszélt. Ha ott nyomottak, akkor nálunk agyontaposottak. A fizetések magasabbak, mint nálunk, kivétel nélkül minden szakmában és pozícióban – a takarítónőtől kezdve a vezérigazgatóig. Aki kimegy, legalább 30%-kal kérjen többet, mint amit itt kapna!

- A bolt és az éttermi kaja finomabb és igényesebb mint nálunk, ráadásul valamivel olcsóbb is. Csak elfogult-elvakult és a magyar túlfűszerezésre lebetegedett gyomor állíthat mást.

- Mióta megy a gazdaságuk, azóta jóval kevesebb alkeszt lehet látni az utcákon. Ha bemész a hipermarketbe, két utcányi vodka sorol a polcokon százfajta márkában, de a kosarakban már csak ritkán látsz.

- Cigánykérdés valóban nincs. A tízmilliós Magyarországon van min. 800 ezer roma (8%) a harmincnyolcmilliós Lengyelországban pedig csupán 80 ezer (két ezrelék!).

- A lányokat és nőket illetően nem ildomos dolog teljes komolysággal összehasonlítgatni. Az biztos, hogy általánosságban sokkal ízlésesebben öltözködnek náluk minden korosztályt tekintve. Ehhez még azt is hozzátenném, hogy az ottani textil- és divatipart nem ette meg a kínai dömping.

És ami számomra a legszomorúbb:

- Régen, huszonöt-harminc éve mi voltunk számukra a csillogó és vonzó ország. Akkor szürke, áruhiányos vidék volt.
Napjainkra viszont Lengyelországot rendbe tették, és már sokkal ápoltabb, tisztább és gazdagabb országnak néz ki, mint mi.

nyuszigonosz 2012.11.13. 19:36:47

Ja a lengyel kaja: az nem rossz! Egyszerüen más, mint a tipikus magyar ételek.

padlas 2012.11.13. 20:23:00

@váj mí: szerintem nem meglepő, hogy fiúnak néznek, nem illenek bele a nőkkel kapcsolatos sztereotípiákba a megnyilvánulásaid. Például keményen vitázol, egyáltalán nem kerülöd a konfliktusokat, és nem mész alá a másiknak.
Nekem is visszatérő élményem, hogy férfinak hisznek online. Meg az is, hogy offline társaságban elindul valami kemény vita, mondjuk közéleti kérdesekről, és egy idő után csak a fiúk meg én vitatkozunk, a többi lány elhallgat, maximum bólogat ha a pasija mond valamit.
Amúgy szerintem ez kulturális dolog, a hollandoknál ezt nem igazán érzem, Magyarországon meg nagyon sokszor.

Anti Anyag (törölt) 2012.11.13. 20:52:22

@Philosoraptor: Autós vagyok magam is. Egyébként úgy sem rossz, kivéve csúcsforgalom, de akkor mindenütt rossz, nem csak Bp.-n.

Az Béla 2012.11.13. 20:52:55

@tarzus: par dolgot had cafoljak meg (csak igy melegeben meg)

1. Magyarorszagon nincs 800ezer cigany.Ha van 500ezer az mar magas szam.
2. :Lengyelorszagban nincs 80ezer cigany.30ezerrol tudnak,elismertek es ki vannak koltoztetve a varosokbol,falvakbol.
3.a berek nagyon alacsonyak.Abszolut nem igaz,hogy min. 30% a magyar felett.Sot inkabb meg alatta van es ugyanugy sujtja oket az orvoselvandorlas mint minket (tan meg jobban is)
4. Nem mondanam,hogy igenyesebb es finomabb. Megint csak megvedem Magyarorszagot mert sokkal valtozatosabb es tobbfajta eteleink vannak.Pl. a magyar zoldpaprikat sem ismerik es helyette a szar pritaminpaprikabol probalnak fozni is.Az olyan is.
5. Ne hasonlitsd ossze Pesttel Lengyelorszagot.Menj el Szegedre, Gyorbe, Debrecenbe Szombathely, Kaposvar, stb sokkal de sokkal szebb es tisztabb varosaink vannak (jah es nalunk nem latsz antiszemita graffitit, amiert masnap mar a washingotni kongresszus is emleget a magyar kormanynak nalunk teljesen termesztes a "jebac zidow" esatobbi).A lengyel vendegeink le voltak tobbenve,hogy mennyire tiszta, modern es szep rendezett Magyaroszag jah es meg a vasutat is emlegettek,hogy hozzajuk kepest 5 star.
Ui: konkretan 4 korhazban jartam Lengyelorszagban es abbol 3 olyan volt,hogy meg a butorok is a 60 evekbol valok voltak es korhaztomb falan nem volt vakolat.Szoval meg mindig Magyarorszag all jobban.......ezt azutan mondom,hogy Barwinektol Gdanskig gyak. bejartam az orszagot........

2012.11.13. 20:53:00

@Mária:

Pontos leírás. A 2. pont nagyon találó, nekem ez először a lengyel nőkben tűnt fel - és nagyon furcsa volt. Egyben nagyon vonzó is.

Az Béla 2012.11.13. 20:58:53

@felucca: szerintem azert mert lattad mar Varsot tobbszor is az nem azt jelenti,hogy lattad es megtapasztaltad egesz Lengyelorszagot.Amint masok is irtak.....utak,vasut stb infrastrukturaban az orszag nagyon elmaradott meg.
Varso meg:hat kinek a pap kinek a papne vagy mi.Szerintem nem szep.Nemhiaba Pestre jonnek forgatni az amerikaiak is mert ott nincs hol ha europai varost kell reprezentalni (mivel a 2. vh-ban elpusztult a varos) es ujjaepitettek es olyan csodas muveket hoztak letre mint a kulturpalotajuk - igazad van a Lanchiddal meg parlamenttel meg az 5. kerulettel ossze se lehet hasonlitani.
Ui: csak menj egyszer vegig autoval Magyarorszagon (nezd meg milyen autopalyaink vannak ha meg nem lattad egyaltalan) es menj keresztul lengyelorszagon - kivancsi leszek hany km. magyar minosegu autoplyan fogsz menni.Nos megsugom - gyak. egyen sem.

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2012.11.13. 20:59:30

@tilmir: Hát nézd az alagút ki van fúrva. Mondjuk a 3hármas metróé is ki van fúrva az utolsó megállóhoz a két kilométerből kb.1,5. És húsz éve arra vár a Káposztás I.II., hogy megérkezzen a lakótelepre.

Tehát passz. De ettől még lehet, hogy négyes elindul 14-ben.

2012.11.13. 21:00:13

@Anti Anyag: Az utak minőségére gondoltam. Kritikán aluliak, mondjuk ezzel minden józan paraszti ésszel megáldott ember tisztában vagy, hogy miért van ez így. :)

tarzus 2012.11.13. 21:27:47

@Az Béla: - A cigányok létszáma necces ügy, mert nincsenek pontos és megbízható statisztikák, de gyakran hallottam az általam említett magas magyarországi számot. Mindegy. A lényeg, hogy nekünk ez nagyságrendekkel nagyobb probléma.

- A lengyel bérek viszont tényleg magasabbak mind a magyarnál, mind a szlováknál. Ezt nem csak a nemzetközi statisztikák bizonyítják, ezzel magam is szembesültem. Multis
vezetőként voltam kiküldetésben, és többet kellett adni akár a könyvelőnek, akár a kereskefelmi osztályvezetőnek, mint amit nálunk a magyarok kaptak. A 30% persze túlzás, de azt csak feszítésnek írtam azoknak, akiket megkínálnak lengyelországi job-bal!:-)

- A kaja jellege ízlés és hagyomány kérdése. Én a minőségről beszéltem. Nagyon sok magyar étteremben a magas ár ellenére kritikán alul főznek, míg náluk általában nem tudod nagyon elrontani , akárhova térsz be.

- A vidéki városokkal azonban igazad van. Abból sok kis ékszerdoboz lett nálunk is. Ünnep, ha az általad is említett várások (+ jónéhány) belvárosába, főterére eljutok.
Csak hát a pesti dzsumbuj élén a " rákocsival"nagyon lehangoló lehet annak a lengyelnek, aki harminc éve tátott szájjal csodálta.
Meg a borsodi, nógrádi vagy akár szolnoki, békési elhanyagolt sáros rozzant vályogházas falusi milliőt se találod meg Lengyelországban.

Az Béla 2012.11.13. 21:45:02

@tarzus:
Ciganyok:hmmmm persze csak becslesek vannak ez igaz.

Berek: Na latod ezt nem hiszem el (bar te voltal ott te tudhatod) de nekem mindig az ellenkezoje jott le.Szerintem a min.ber kivetelevel minden ber alulrol surolja a magyarokat.Van egy smerosom konkretan a Leroy M.-ben melozik mint szupervajzor.Keres kemeny 1400 zl.-it netto.Csak 1 pelda.
A kaja: ez azert van,hogy nem lehet elrontani mert mind ugyanaz tulajdonkeppen.Tobb magyar ismerosom is panaszkodott,hogy tok mindegy pulyka, csirke, diszno, marha- gyakorlatilag mind ugyanolyan izu, jellegtelen.Ellenben sehol nem ettem meg olyan jo szarvasporkoltet mint otthon a sokaok alltal lenezett Magyarorszagon, hmmmm egy falusi eldugott etteremben pl.
Varosok, falvak: Pest, Szentendre pl. lengyeleknek hatalmas elmeny.Sokan kerestek meg es mondtak,hogy nagyon-nagyon pozitiv velemenyuk van es kellemesen csalodtak es banjak,ogy csak most jutottak el es a tobbi de a lepukkant saros falvakra nekem csak azt mondtak: Miert van az,hogy keresztulmentunk valami falun es nem volt ott elet?Sotet volt es a hazakban is sotet volt,mintha senki sem lakott volna ott.Mondom altalaban oregek lakjak es mikor mar este 8 korul ti ott athuztatok mar persze semmi vilagossag mert lekapcsoljak a villanyt.Ott altalaban az emberek szegenyek......akarcsak tifeletek..Jah hat az igaz.....a csori nyomi falvak ott altalaban osszedolt fahazakbol all meg 1-2 helyen (szilezia) minden haz felkesz es meg az ablakok is foliazva vannak mert meg arra nem jutotta.Gazt szinten nem hasznalnak annyit mint a magarok mivel a hazak sokszor ossze-vissza vannak epitve es nem tudjak kiepteni hozza a vezeteket ugy,hogy mindenhova elerjen.Csodalkoztak is,hogy nalunk van gazkonvektor meg gazzal melegitjuk a vizet is.

váj mí 2012.11.13. 22:38:27

@padlas: Khm, te én olyan szívesen megyek valaki (na jó, nem mindegy ki) alá, hogy az csak na ;). Igaz, nem vita közben :).
Különben anno muszáj volt nagypofájúnak lenni a társaságban, olyan volt a banda. Aztán ez valahogy megmaradt ...

váj mí 2012.11.13. 22:40:19

@Babette_: Az a zöldpaprika nagyon fájhatott neked ;).

tarzus 2012.11.13. 22:52:15

@Az Béla:

Jó, nekem lehet egy kis csőlátásom, mert az olajiparra épülkt IT-és kereskedelmi ágazatban ügyködtem, ahol a ranglétra legalján dolgozó érettségizett munkatárs is megkerete a brutto 4 ezer zlotyt. Az osztályvezetők meg a 10-12 ezret.

A kiskerben persze a bérek ott is kicsik. De nálunk se magasabbak,úgy tudom egy átlag bolti eladó már örül a havi nyolcvan-kilencven nettónak, és az áruházi osztályvezetők se nagyon mennek föl ennek duplájára.

Budapest természetesen kopottan is meseszép. De jobban kéne rá vigyázni! Azt hittem, Tarlós keményebb gyerek lesz:-(

tarzus 2012.11.13. 23:02:26

A posztírónak ezzel a kicsit félre sikeredett mondatával még foglalkoznék:
"Mivel katolikus ország, rengeteg ember jár templomba nap mint nap, meglepő módon a fiatalok is."

Tudom, mit szeretett volna mondani, de így nem logikus. Hiszen:
- Vannak más "katolikus országok" is, de ott nem járnak annyian templomban.
- A nap mint nap erős túlzás, mert döntően vasárnap járnak templomba-
- "Meglepő módon a fiatok is' megfogalmazás meg azt a látszatot (sztereotípiát) kelti, mintha a templom valami korhatáros intézmény lenne, ahova csak öregek járnak. Valszeg régen nézett be akár egy magyar, akár egy környékbeli ország templomába. Nincsenek annyian, mint Lengyelországban, de minden korosztály képviseli magát. A huszonévesek is.

Girhes Joe 2012.11.13. 23:24:44

Gyerekek, azért irtó szélsőséges egyik-másik negatív vélemény, süt róla a "nyugat és csak a nyugat jó" érzés. Én mondjuk féllengyelként aláírom, hogy elfogult vagyok a lengyel dolgok iránt, de azért észreveszem a negatívumokat is, akárcsak itthon.

Utak:
tényleg szarok, tele vannak még a 70-es években épült "gyorsforgalmikkal", ami 2x2 sáv leállósávval, de van rajta itt-ott szintbeni keresztezés, lámpa, meg zebra... kész életveszély. Autópálya ami van az jó, de roppant kevés van még az ország méretéhez képest. És elég durván is vezetnek, előzött már meg engem a falu közepén teherautó, úgy, hogy én mentem 80-nal.

Tömegközlekedés:
a járművek nagy átlagban valamivel modernebbek, mint idehaza, de ott is előfordulnak 30-40 éves bontószökevények. A helyi buszhálózatok olyanok mint itthon, a villamoshálózatok sűrűbbek. A távolsági közlekedés viszont ritkább a magyarnál. A helyi tarifák alacsonyabbak, a távolságiak magasabbak hozzánk képest.

Nők:
nekem felemás a véleményem. Átlagban talán kicsit szebbek, és nem igaz, hogy mind szőke lenne. Ami viszont igaz, hogy klasszisokkal nőiesebben öltözködnek. Ellenben a magyar nőideálhoz szokott férfinak roppant nagyszájúak, öntudatoskodók, harsányak. (Most biztos megkapom, hogy micsoda őrült vagyok, hogy nekem nem az tetszik. Hát ilyen az ideálom és kész, lehet megkövezni.)

Városok:
aki lengyel várost akar látni, ne Varsóba menjen, ott csak a helyreállított óváros ér valamit, meg a külvárosi parkok, kastélyok. Krakkó a legjobb választás. Wroclaw, Poznan, Gdansk se rossz, de azok történelmi okokból kissé németes beütésűek (mármint építészetileg). Kisvárosban ott is lehet olyan ékszerdobozokkal találkozni, mint idehaza. Ugyanakkor több és nagyobb a lepukkant szoci iparvidék is.

Kaja:
na ez az abszolút szubjektív dolog. Én imádom a magyar meg a lengyel kaját is (a pierogi kifejezett kedvencem). Annyi a titka, hogy el kell vonatkoztatni a hazai "rengeteg fűszer, főleg pirospaprika" meg a "húst hússal" elvárástól, és máris rá lehet érezni az ízére. A "szar a lengyel hús" kommentet nem tudom hová tenni, nekem durván más a tapasztalatom, felvágottban például ég és föld a lengyelek javára (na persze ott nyilván nem szalámit kell keresni). Az adagok ott is hatalmasak, a vendéglátás szívélyessége meg még rá is tesz a magyarra egy nagy lapáttal, pedig ebben itthon is igen jól állunk.

Pia:
lehet a vodkát szeretni vagy nem szeretni, de attól még ott hagyománya van. Viszont erősen szorul vissza, különösen a fiatalok körében. Eszement sokféle sörük lett az utóbbi 20 év alatt, nekem ízlenek. A bort is egyre jobban becsülik, köztük a magyart. A Tokaji és az Egri Bikavér is ismerősen cseng arrafelé.

Vallás:
valóban magyar szemmel meglepő arányban veszik komolyan, ami persze nekem (vallásosként) jó dolog. Hívőknek egy apró, de mégis sokat jelentő pozitívum, hogy nem a bezárt templomon belül van kiírva a misék időpontja, ahol csak akkor tudod megnézni, ha elmész misére... hanem kint, sokszor az utcáról is láthatóan. Mondjuk a templomokat nappal amúgy se zárják be.

Temperamentum:
mindkét oldalnak igaza van. A privát kommunikációban, főleg ha már nem annyira hivatalos, szeretnek harsányak, sőt tolakodók lenni. Munkában viszont az ellenkezője igaz, ahhoz úgy állnak hozzá, hogy más is hozzáférjen, ráérősen, sokszor hanyagul. Szervezni nem tudnak. Ellenben a csencselés, ügyeskedés, kiskapukeresés a vérükben van (200 évnyni német-orosz megszállás után nem csoda), mi magyarok elbújhatunk mellettük. Roppant öntudatosak a politikában, folyton tüntetnek, sztrájkolnak, ezerfelé szakadóan pártoskodnak, akkor is, amikor már előre nyilvánvaló, hogy nem fognak célt érni. Hozzájuk képest a magyar politika maga a megtestesült nyugat-európai Kánaán. Ezekben mind kábé az olasz-görög vonalra hajaznak, ahogy a Nők címszó alatt mondottakban is. A német kimért precizitás, na az az, ami a lengyelek tökéletes ellentéte, nem csoda, hogy kölcsönösen utálják egymást évszázadok óta.

Cigányok:
na azok csak papíron vannak és úgy is kevesen, a valóságban láthatatlanok. Ennek ellenére a városokban semmivel se jobb a közbiztonság, szépen pótolja a brazilokat a lengyel lumpen réteg. A falvakban viszont tényleg olyan nyugis, békés a hangulat, mint nálunk mondjuk a 70-es években. Ha nekem költöznöm kéne (szerencsére nem kell), lengyel faluba mennék. Azon belül is a hegyekbe, Zakopane környékére. Azt a vidéket mindenkinek jó szívvel ajánlani tudom.

balage_81 reloaded (törölt) 2012.11.13. 23:36:32

a lengyel csajok pedig eléggé jók, volt szerencsém céges tréningen látni úgy 150-et

Girhes Joe 2012.11.13. 23:45:40

@tarzus:

"A nap mint nap erős túlzás, mert döntően vasárnap járnak templomba"

Döntően igen, mégse túlzás (bár gondolom a posztoló nem így értette). Láttam én már Krakkóban kutyaközönséges hétköznapon este 9-kor több tucat csendben imádkozó egyetemistát egy templomban, és ez ott korántsem elszigetelt jelenség. Ők tényleg hisznek, nem csak templomba járnak, "merazúgyszokás". Egyébként az egész országra vetítve 40% körüli a minden vasárnap misére járók aránya (nálunk 5%), persze régiónként változik, a falvakban és az ország déli-délkeleti részében (ott a városokban is, lásd Krakkó) a legtöbb, Varsóban a legkevesebb, de ott se üresek a templomok.

GERI87 2012.11.13. 23:49:58

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:

"Az ideális a felirat. De az alámondás is jobb a szinkronnál."

Nem feltétlen. Sőt, az alámondásnál biztos hogy jobb.
Különben is, különösen az amerikai filmek gyakran pont amiatt élvezhetetlenek és érthetetlen, sőt hallgathatatlan eredeti nyelven mert suttogva nyüszögnek benne, (pl utószinkron) ami idegesítő, zavaró...így viszont minden más irritálóan baromi hangos lesz...

"Ráadásul a magyar szinkron kifejezetten rossz,"
"még ökörségeket is terjesztett (pl. "jobb a magyar szinkron,mint az eredeti"). "

Mihez képest. Amit eddig hallottam némethez képest jobb:)
Az hogy nem pontos a fordítás, egyrészt nem feltétlen baj, a kulturális közeg is más, egy amerikai vagy brit viccet, szófordulatot úgysem tudsz lefordítani úgy hogy érthető is legyen...kézenfekvő hogy helyettesíteni kell.
Eredeti nyelven aki nem született usa polgár hogy érti meg? Jórészt sehogy. Ilyet csak magukat világpolgárnak képzelő sznobok mernek állítani.
Egyébként pl hogy érteted meg azt egy külföldivel hogy "magyar narancs" sehogy, nem érti meg.
Baszhatjuk a feliratot, alámondást, szó szerinti fordítást.
És ez csak egy példa....

Pár színész eredeti hangja is olyan fos hogy ezerszer a magyar szinkron hangja, sokszor eredetibe pont ezért nem nézném meg.

venator 2012.11.13. 23:57:06

@Gergő77: A kommented gyakorlatilag posztnak is elment volna. Koszi. ;-)

venator 2012.11.13. 23:59:39

@GERI87: Egyetertek. Van ugy hogy jobb a magyar szinkron.

GERI87 2012.11.14. 00:10:34

@venator:

"kedvencem" még amikor azzal trollkodják szét pl a Port.hu-t hogy:
"a film nem olyan mint a könyv...kihagytak, hozzátettek, átírták, a lámpa nem ott van ahol a könyvben leírták stb"

Hát baszki, egy könyv lehet 2000 oldal meg vannak rá órák, napok,hetek akár...ez meg egy film, ami kb 2 óra...

Sanyi9 2012.11.14. 01:14:09

@Gergő77: Az altalad kisse nemetesnek mondott varosok 70 eve meg 90+ szazalekban nemetek altal voltak lakva. Ugyanez forditva igaz egy par tortenelmileg lengyel varosra, amelyek ma mar nem a mai Lengyelorszag teruleten fekszenek (Lemberg, Vilniusz).
En meg nem jartam Lengyelorszagban, Ukrajnaban es Litvaniaban, de nagyon viszket a tenyerem, hogy vegyek e (vonat/repulo)jegyet es 1-2 hetet ott toltsek, mert ezek az orszagok nagyon erdekesnek/vonzonak tunnek.

váj mí 2012.11.14. 01:41:32

@GERI87: Azért ne essünk már hanyatt önmagunk csodálatától. Egyrészt, mert pár tucat színész szinkronizál mindössze, de azok aztán mindent. Röhögni persze lehet éppen rajta, hogy a bűbájos boszorka még 2 perce halrudacskákat reklámozott az iglónak, csak éppen baszottul zavaró, és messze nem profi.
Másrészt meg éppen ezért megöli a karaktereket, minden egyes színész ugyanazon a pár tucat, unalomig ismert hangon szólal meg. Az különösen vicces, amikor egy nagydarab, vehemens, feka csajra rácincognak, vagy rányávognak. Nesze neked szinkron.
Különben a sajátos nyelvi poénokat is nagyon faszául lehet feliratozni, ugyanúgy, mintha a szöveget a szinkronszínész szájába adnád. Plusz, esetleg tanulnál egy szófordulatot az illető nyelven. Sokszor jobb lenne, ha csak a felirat lenne, mert oltári baromságokat képesek összehozni a fordításnál, és szinkronnal, csak bámulsz, mert valami hiba van a mátrixban, valahogy nem áll össze logikailag.

zse 2012.11.14. 01:42:13

Én 2003-ban dolgoztam 3 hónapot Varsóban. A francia fizetésből az ottani árakon kiválóan ki lehetett jönni.

A második metróvonalat már akkor is építették, szóval már ez is minimum 9 évnél tart.

Nekem tetszett, hogy sokkal kevesebb elhízott embert láttam, mint Magyarországon. Sok volt a szép nő is, szerintem kb. ugyanannyi, mint otthon.

Viszont Varsó mennyire iszonyatosan unalmas város! Lehet, hogy nyáron nem, de én télen voltam, és csak zárt gyártelepek és lakótelepek váltakoztak akármerre néztem. Du. négykor vaksötét éjszaka van.

A csapvizet nem lehet meginni, boltból kellett ivóvizet felvinni a lakásba.

Nem mondom, hogy rossz volt, de nem mennék oda vissza lakni.

GERI87 2012.11.14. 02:04:09

@váj mí:

"Egyrészt, mert pár tucat színész szinkronizál mindössze, de azok aztán mindent."

Engem ez kifejezetten nem zavar, mivel elég kevés filmet nézek, másrészt meg jónak tartom hogy adott színésznek bevett szinkron hangja van...
Reklámot meg nem nézek, kis ország ez mit vársz? külön szinkron legyen a halrúdnak is?

"a sajátos nyelvi poénokat is nagyon faszául lehet feliratozni, ugyanúgy, mintha a szöveget a szinkronszínész szájába adnád. "

Pont hogy nem adják, helyettesítik, mert így érthető...
És amúgy nem, nem hinném hogy a többség értené.

"Plusz, esetleg tanulnál egy szófordulatot az illető nyelven."

Naná, mert azt csak úgy innen be lehet seggelni...

Amúgy nézd eredetibe, de nehogy már kötelező legyen...főleg hogy manapság már tényleg nem szükséges ezt szabályozni...aki akarja letölti....a népet meg nem így kell nyelvre tanítani.

váj mí 2012.11.14. 02:17:31

@GERI87: Engem nagyon zavar, főleg a sorozatoknál, amikor teszem azt, egy adott színész detektívet szinkronizál egy adott sorozatban, hozzánő a hangja a karakterhez, majd egy másik sorozatban rablógyilkost, vagy mit tudom én. Ez a karaktergyilkosság.

Mna, hát azt a behelyettesített magyar kifejezést lehet ugyanúgy feliratozni, mint amikor a szinkronszínész mondja. Csak esetleg hallanád az eredeti kifejezést is. És persze nem innen tanul meg a nép semmilyen idegen nyelven, de esetleg/talán/előfordulhat, hogy egy-egy ilyen szófordulat megragad benned, mert jópofának tartod vagy valami hasonló.

Ja, eredetiben szoktam, már az angol nyelvűeket. Ha lusta vagyok, és van, akkor magyar felirattal.

nyisziati 2012.11.14. 03:10:58

@váj mí: na itt a lényeg. Végigolvastam a kommenteket, és ez a megállapítás talált be: tényleg szinte minden kolléganőm/ismerősöm vagy a) ízléstelenül, vagy b) trampli módon öltözött. Belvárosban szinte kiáltó volt az ellentét a turistákhoz képest.

nyisziati 2012.11.14. 03:16:40

@tarzus: "Azt hittem, Tarlós keményebb gyerek lesz:-( "
háhá, királyfi, hány éves vagy te? :D

nyisziati 2012.11.14. 03:25:59

@GERI87: na, azért árnyaljunk kicsit. Tényleg van felesleges fikázás sokszor, de azért előfordul, hogy a film agyonvágja az eredeti üzenetet.
Pl. kedvencem a Rambo, ami eredetileg szociodráma, nekem nagyon tetszett a könyv, de a film az szinte nézhetetlen piff-puffá silányította az eredeti sztorit.

pappito · http://pappito.com 2012.11.14. 04:46:54

csak két megjegyzés

1. ez a magyar vagyok itt is, ezt nem értem, a magyarnaklevés nem kopik le az emberről (magától), csak mert másik országban lakik, szóval nem értem ez mitől pozitívum vagy kiemelésre érdemes? Nem vonja kétségbe senki mások magyarságát (35-ös IQ felett)

2. azért, mert a kommentelő nem szereti a vodkát, attól még a lengyelek csinálják a legjobbat belőle, nekik kulturálisan az van, ahogy nekünk a gyümölcspárlat. Ők azt főzték zugban, mi emezt.

Void Bunkoid 2012.11.14. 07:11:43

@Sanyi9: tudom, off is ehhez a bloghoz, meg már kifejtettem sokszor, de légy szíves ne gyere már ezekkel a marhaságokkal - és más sem -, hogy "a filmek eredeti nyelven való vetítése nyelvtanulsá szempontjából hasznos".

Én, amikor filmet nézek, akkor FILMET AKAROK NÉZNI, és nem nyelvet tanulni.

Ugyandehogy (törölt) 2012.11.14. 08:18:01

@váj mí: inkább csak lestem tátott szájjal, mint a luki nyúl. a főnök jobban fájt:)

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.11.14. 08:46:02

@GERI87:

"Az hogy nem pontos a fordítás, egyrészt nem feltétlen baj, a kulturális közeg is más, egy amerikai vagy brit viccet, szófordulatot úgysem tudsz lefordítani úgy hogy érthető is legyen...kézenfekvő hogy helyettesíteni kell.
Eredeti nyelven aki nem született usa polgár hogy érti meg? Jórészt sehogy. Ilyet csak magukat világpolgárnak képzelő sznobok mernek állítani.
Egyébként pl hogy érteted meg azt egy külföldivel hogy "magyar narancs" sehogy, nem érti meg.
Baszhatjuk a feliratot, alámondást, szó szerinti fordítást.
És ez csak egy példa...."

Az hogy nem lehet mindent megérteni, az nem jelenti, hogy ferdíteni kell.

A kedvenc példám. Egy amerikai filmben szóba került Jim Hoffa. A magyar változatban Jim Hoffa fordítása "Petőfi Sándor" lett. Szerinted ez jó? Vagy inkább maradjon Hoffa, akkor is, ha a magyar nézők 95 %-a nem tudja ki az és miért lett említve a filmben?

"Pár színész eredeti hangja is olyan fos hogy ezerszer a magyar szinkron hangja, sokszor eredetibe pont ezért nem nézném meg."

Mert megszoktad a hamis hangot. Mint amikor a fővárosi kisgyerek bolti műanyag tubusos lekvárt kér és kijelenti, hogy a házi lekvár rossz.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.11.14. 08:47:57

@Void Bunkoid:

Ha szinkront nézel - különösen ha rossz szinkront -, akkor te nem filmet nézel, hanem a szikronstúdió kétes produktumát. Kb. mintha Bachot csak telefonos csengőhangban hallgatnád.

Ugyandehogy (törölt) 2012.11.14. 09:13:55

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: erről hosszas viták vannak fordító körökben.
hogy a példádnál maradjak: én nem nagyon érteném, hogyan kerül petőfi amerikába.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.11.14. 09:21:27

mikor utoljara lengyelorszagban voltam 1000 forintert adtak 300ezr zlotyit es a pizzan sajt helyett cernametelt volt es az akkori felesegem 3 napig fosott

a szinkronnak is meg van a helye, szerintem regen nagyobb hangsult helyzetek ra
azert voltak telitalalatok
woddy Allen-Kern
Kojak
Deriick

es ne feledjuk feliratozas eseten nem lehet mindent felirni, meg kell huzni
maradhatunk annyiban, hogy van jo szinkron meg szar szinkron
aki beszeli a nyelvet, az persze nezze eredetiben, de aki nem annak sokkal kenyelmesebb es jobb elmenyt nyujt a szinkronizalt film
/ nekem talan a Pulp Fiction volt az elso film amit eredeti utan megneztem magyar szinkronnal
elvezhetetlen volt
de ha a magyarral kezdem, tuti nem igy gondolom/

NA YA! 2012.11.14. 09:23:42

Hamarosan jön egy " miért jobb Bukarestben, (vagy Tiranában, Bagdadban stb.) élni és dolgozni" poszt!
Ja, és Varsó tényleg klassz, és a lengyelek is jó arcok általában (nem a béketáboros keresztesekre gondolok)!

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.11.14. 09:23:47

@Babette_:

Vita erről nemigen van.

A fordításelmélet ki van dolgozva.

A fordítás szintjei:
- szó,
- kifejezés,
- mondat,
- gondolat.

Mindig a lehető legalacsonyabb szinten kell fordítani, magasabb szintre akkor kell lépni, ha az alacsonyabb szint nem működik.

Ellenben arra számítani, hogy a többség ostoba, s az ő szintjükre lemenni ostobaság. Mert ha ebből indulunk ki, akkor az ananászt fordítsuk baracknak, a tevét meg pulinak, mert esetleg Büdösparasztfalván még nem hallottak ananászról meg tevéről.

A fordítás célja ugyanis nem a leegyszűrítés, hanme az eredeti visszaadása más nyelven.

Szóval pl. ne fordítsuk le Robin Hoodot pl. Rózsa Sándorra.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.11.14. 09:24:38

@NA YA!:

Három ismerősöm is van, aki Budapestról Bukarestbe ment dolgozni.

Sanyi9 2012.11.14. 09:26:09

@Void Bunkoid: OK, bocs, ezentul jobban odafigyelek majd.

NA YA! 2012.11.14. 09:26:13

@hagyma: Kedves Amerikában szakadt honfitársunk! Gratulálok Obama elnök újraválasztásához! A te szavazatod is segített!;)

tarzus 2012.11.14. 09:26:15

@hagyma:

Menj el most a mostani feleségeddel!:-)
És lehet összehasonlításokat tenni.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.11.14. 09:26:45

@NA YA!: nekem is van egy netes ismerosom aki albaniaban el es kifejezetten elvezi
imadja pl a feketerigot sutve

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.11.14. 09:28:42

@NA YA!: en meg nem szavazhattam, hivatalosan januarban leszek allampolgar, a nejem Romneyre szavazott, de koszonjuk:)
@tarzus: magyarorszagra nem jutunk el mar 4 eve, pedig keszulunk, talan tavasszal...

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.11.14. 09:30:23

@tarzus: ja es szemley szerint kb 15 eve nem voltam magyarorszagon, ugyhogy majd eleg lesz nekem onnan osszehasonlitasokat tenni

NA YA! 2012.11.14. 09:32:19

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Na! Ugye megmondtam! Egyébként az utóbbi pár hónapban repülővel több ízben is Budapestre érkezve, kétszer is " üdvözöljük Bukaresten" elszólása volt a légi kísérőknek!:)

tarzus 2012.11.14. 09:35:26

@hagyma:

Mindenütt jó, de legjobb .....

tarzus 2012.11.14. 09:35:26

@hagyma:

Mindenütt jó, de legjobb .....

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.11.14. 09:51:54

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: hogy miket nem olvasol?
az okozhatta a problemat, hogy allitolag a no bolgar /is?/
meg hogy az ujsag bulvar:)

Ma Ő, holnap Te vagy Én ? · http://dawmar.blog.hu 2012.11.14. 10:29:29

Elolvasva a kommenteket ,sokkal fontosabb egy amerikai film narrátora, a lengyel nők ruhája mint a leirt infók. Magyarul senkit nem érdekelt a poszt. Gergő kommentje szuper kiegészités a poszthoz:)))

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.11.14. 10:32:22

@Babette_:

Rendszeres olvasójuk vagyok. Ott a vita arról szól, hogy jó.e egy adott fordítás.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.11.14. 10:33:33

@hagyma:

Tök véletlenül vettem észre egy bolgár lapban, ahol azzal viccelődtek, hogy az USÁ-ban nem tudjuk, hogy Budapest az nem Bulgária.

nookedli 2012.11.14. 10:35:12

Engem az érdekelne, Lengyelországban mennyi az átlagfizetés?
Amúgy meg nem a ruha teszi az embert, nem a külsőségek fontosak. Igaz a szélsőségesen öltözködőktől én is elhatárolódok, de ne attól legyen szép egy nő, hogy öltözködik. Sem a smink, körömlakk, műköröm, tetoválás, ezek mind elcsúnyítják őket. Ja meg a falióra méretű karórák. Mikor jönnek rá, hogy ezektől a szánalmas 2 hónapig tartó divatoktól nem lesznek többek. Sőt, 2 hónap után gáz, aki az ódivatot követi. :) Mindenkinek legyen saját stílusa!

zassz 2012.11.14. 11:17:38

@tobias2: Ha lehet, írj erről bővebben. Először még 85-ben jártam arra, igazi szocreál, de életemben először tenger. Burgasz-Szozopol-Várna tengely, nekem nagyon bejött. Utána 90-ben, akkor 3 hetet éheztünk, leszámítva a sajtos sült kruplit, meg a rengeteg szeszt, más nem volt, csak az a csodaszép tenger.

Az utóbbi három nyáron mindig Szozopoltól délre, Primorskóban nyaralunk, ugyanott. Természetesen jövőre is ugyanoda megyünk, mert a mi megítélésünk szerint veri az Adriát, meg a görögöket. Az ilyen "ól inklúzív" magyar-tanya, mint Egyiptom, Törökország nem vonz.
Kedveljük az ottani embereket, a jó árakat, a normális szinvonalat és azt a kedvességet, nyugalmat, ami az emberek legnagyobb részéből árad.

Ami miatt zaklatnálak az az, hogy bennünk is felmerült, s minden évben egyre erősebben, hogy itt kéne hagyni mindent itthon és Bulgáriában tengetni tovább életünket, mint kemping, vagy panzió tulajdonos, persze magyarokra épített konyha-horgászat-lovaglás-off road túrák, könnyűrepülés, stb extrákkal körbeszervezve.

Viszont a helyi viszonyokat túristaként nem nagoyn lehet mélyebben megismerni.
Ha nem gond, várom részletesebb beszámolódat.

NA YA! 2012.11.14. 11:18:06

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: "Sőt, az amerikai bulvársajtóban tegnap azt olvastam, hogy Budapest Bulgáriában van."

Ez rágalom! Hiszen Bulgária van Budapesten, legalábbis gyakran így érzem!;)

GERI87 2012.11.14. 11:33:17

@váj mí:

Hogy mennyire jó a magyar szinkron az lehet ízlés dolga....én volt hogy megnéztem ugyanazt a filmet eredeti nyelven, felirattal...de szinkronnal jobb volt, van sorozat ami számomra csak szinkronnal élvezhető.
Ez ilyen.

Viszont önmagában a szinkronizálást semmiképp nem hagyatnám el.

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:

"A magyar változatban Jim Hoffa fordítása "Petőfi Sándor" lett. "

Nem ez nem jó. Én ilyen durva beavatkozással még nem találkoztam. De ez már minőségi kérdés nem a szinkronizálásnak magának a hibája...

"Mert megszoktad a hamis hangot."

Persze. ez csak szokás kérdése de attól még lehet rossz.

venator 2012.11.14. 11:57:46

@GERI87: A Portos kommentek is megérnek egy misét, ott mindenki producer vagy filmrendező. Akkora mellénnyel nyilatkoznak, mint itt némely expat. :)

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.11.14. 12:49:41

@GERI87:

Ha rossz, akkor az egész rossz. De azt állítani, hogy egy színész jobb, ha lecseréljük a hangját?

kisqtya 2012.11.14. 13:08:16

Hát, kicsit meglepődtem 1-2 kommenten :)
Nos én csak 1x jártam a lengyeleknél, olyan 2 éve Zakopane környékén. Nekem nem jött be az ország. Sajnos épp valami vallási ünnepük volt azon a 7végén(aug 15 körül), és irgalmatlanul sokan voltak. NEkem az jött le elsőre, és nem csak nekem, hogy a lengyelek nem ismerik az "intim zónát", vagy minek nevezik az ember "személyes terét", talán így jobb. Minden sorbanállásnál ott vannak közvetlen, de tényleg pár centire az ember nyakán. Én kiálltam a sorból, leültem a fűre, később jött oda egy csaj, és mintha nem lett volna hely, odaül szinte a nyakamba :) a hátam mögé.. Tesóm is mondta, hogy a boltban is ott köhögtek a füle mellett :) Viszont türelmesnek tűntek, nem volt zúgolódás semmi, tényleg mintha mindenki szeretné egymást :) Nekem nem tűnt fel hogy a nők jobbak lennének, hogy őszinte legyek egy igazi szépséget sem láttam. Sztem átlagosak, öltözködésben is. Romániában több a jó csaj, komolyan :) A férfiak öltözködése viszont gáz. Mondjuk ez vidék volt, de mindenki olyan parasztosnak tűnt, vagy giccsesnek(zselézett haj, fülbevaló..), egy szóval jellemezve: szánalmasan néztek ki :)
Sztem a magyar vidék, a falvak rendezettebbek, az úthálózatunk jobb. Én nem egy helyről hallottam, hogy LEngyelko úgy összességében valamivel lepukkantabb, de igaz ez aszlovákokra és a csehekre is. Lepukkantabb házak, lakótelepek, kevesebb és gyengébb autópálya. Na de ez logikus is, valahol itt is kell keresni a magyar eladósodottság okát: mi hitelből próbáltunk jobban élni, az állam is és a háztartások is. Hitelből építettünk sok autópályát, házat, vettünk új autót stb stb. És ezek látszanak is az országokon. A lengyelek pedig a lassabb fejlődést választották.
Ez taz egészet több helyről hallottam visszaigazolni, pl idejérnak át a románok, szerbek vásárolni, fürdőzni, kórházakba(!), nemrég meg itt olvastam hogy egy horvát rapper hájpolja Mo-t, hogy hozzájuk képest mennyivel jobb :)
Persze az előnyünk lassan elfogy.

GERI87 2012.11.14. 14:33:06

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:

Hát ez lehet fura, de szerintem sokszor igen:)
Kiábrándító amikor egy karakteres vagy legalábbis átlagos hanggal szinkronizált színészt meghallasz a sajátján suttogva nyünyörögni, vagy motyogni mint valami szélütött....
Hozzáteszem utószinkronizálhatja saját magát, akkor már a magyar...

GERI87 2012.11.14. 14:57:19

"hogy LEngyelko úgy összességében valamivel lepukkantabb, de igaz ez aszlovákokra és a csehekre is"

Érdekes...ki ezt mond ki azt...

Én is voltam Zakopane környékén, Sziléziában (Opole), Krakkó...az utak jobbak, az autópályával, autóúttal semmi probléma nem volt, a falvak tisztábbak, (bár a néhol erős szén és füst szag volt) az emberek olyanok mint itt, a csajok viszont szépek, jól öltözöttek...bár ha vki a délieket részesíti előnyben akkor az megint más...
Szlovákia detto: jobb út, nincs értelmetlen 30-as 40-es tábla...csak ha tényleg kell, nincs lószar, sár és lovaskocsi az úton, a házak semmivel se rosszabbak mint itt....sok a régi Skoda...öregebb a járműpark, de hát nálunk a hitel ugye...

Girhes Joe 2012.11.14. 15:14:43

@Sanyi9:

Írtam is, hogy történelmi okokból van így. Ha mi magyarok a történelmünket tragikusnak tartjuk, akkor gondoljunk mindig a lengyelekre, akik mind emberi, mind anyagi áldozatokat tekintve még rosszabbul jártak sokszor, mindezt úgy, hogy elméletileg a győztes oldalon fejezték be a II. világháborút.

Az persze igaz, hogy ők az ország keleti felének az elvesztéséért cserébe megkapták az akkori Németország tetemes darabját (ami ma Lengyelország nyugati fele), ez Trianonhoz képest nem is hangzik olyan vészesen. Na de képzeljük csak el a szituációt: elzavarják az összes osztrákot Stájerországból és Karintiából, miután a területet már rommá lőtték, majd 100%-ig lerabolták az oroszok. Utána fogják az összes székelyt, odatelepítik őket minden vagyonuk hátrahagyásával (mondván hogy úgyis megkapják az osztrákok (porrá lőtt) házait), majd így veszítjük el Erdélyt. Csíkszereda, Marosvásárhely, Kolozsvár örökre színromán várossá lesz, míg Klagenfurt, Graz, Villach színmagyarrá válik úgy, hogy a székelyek építették újjá, de sose érzik szülőföldjüknek, és az osztrákok is jönnek újra és újra "turistaként", nem titkolva, tulajdonképpen joggal, hogy ezt a vidéket őtőlük bitorolják. Hát nem tudom, akkor már talán jobb a kisebbségi lét, de az az ősök földjén... szerintem.

Elchango 2012.11.14. 15:55:42

@GERI87: ki igy geri ki ugy latja a dolgokat. En szeptemberben voltam utoljara Szlovakianak nevezett orszagban.
Ha meg eltel halalkesz lepukkant utakat na ott kapsz.Betonbol osszetakolt, aszfalt nelkuli formedvenyek, autopalya jon a semmibol vege a semmiben, de szerinted ott jobb.Az teny es feltunt,hogy a falvak elkepeszto tisztak de mind ures.Ejjel-nappal tok uresek, senki nem maszkal.Hogy hogy csinaljak nem tudom?
Kivanom vezess vegig delrol eszakra, keletrol nyugatra osszevissza vagy 350-400 km-ert es majd utana gyere vissza,hogy mennyire franko is Szlovakia.

GERI87 2012.11.14. 16:02:03

@Gergő77:

Enyhít valamit a dolgon a lengyelek részére hogy azok a területek városok egyszer valamikor már tartoztak hozzájuk...igaz jó régen, és a németek települtek oda be...
Ezért is a "visszaszerzett területek" kifejezés erre a terültre.
Így mégsem tűnik 'rablott' területnek.

m.cdn.blog.hu/vi/vilagnezet/image/Eur%C3%B3pa%20a%2010%20sz%C3%A1zadban.jpg

terkepek.adatbank.transindex.ro/belso.php?nev=240

Elchango 2012.11.14. 16:05:22

@Gergő77: es mit szolsz akkor a csehszko fele benes diktatumhoz? Ott meg a mai napig az allamgondolkodas szerves resz, sot hostett,hogy elzavartak allat modjara 3 millio nemetet. menj el csehorszag nyugati reszere egyszer (ha meg nem voltal) a bajor hatar kozvetlen kozelebe.Mintha csak Ukrajna es Svajc lenne hataros egymassal.Halomban allnak az elhagyatott hazak, ures lepukkant falvak mindenhol, alig ember mivel ott csak nemetek laktak akiket elzavartak, legyilkoltak es azt nem ertem,hogy a nemetek ezt miert nyeltek be?Ok voltak buneik nem 100 hanem millio de nem hiszem,hogy fair a nemetek reszerol ha ezt hagyjak. Ha Nemetorszagtol megkoveteltek a haborus jovatetelt akkor nekik is jart volna a jovatetel es az akkori nemet kormanynak kellett volna,hogy legyen esze es azt mondja,hogy STOP NEIN EU! amig Csehorszag nem kartalanit es ker bocsanatot minden erintett nemettol (leszarmazottol)

GERI87 2012.11.14. 16:15:52

@Elchango:

Bejártam a déli részt (szlovák alföld) és az út jó vagy elfogadható minőségű....ami a Kis-Alföld Dunától délre eső részéről közel sem mondható el....nagy a különbség, nem a mi javunkra.
A karbantartás is példa: mifelénk már vagy 10 éve nem láttam aszfaltozó gépet, útkarbantartás...arrafelé meg 1 éven belül többször is...ezt több megyényi terültre értve.
Nálunk annyit tesznek hogy kiraknak egy 60-as táblát "vigyázz szar az út" és ennyi, meg büntetnek.
Autópályán nem voltam, de nem is leszek valószínűleg úgyhogy erről nem tudok mit mondani...

Hogy mit csinálnak az emberek arrafelé meg miért nem mászkálnak...nem izgat különösebben. A forgalom normális.
De amúgy jobb is.
Itt a falvakban állandóan a lószart, sarat, meg a részeg, öreg bicikliseket kell kerülgetni.....ott ilyen probléma sose volt.
Főút, alsóbbrendű út....teljesen jó.

A Google maps képeit nézve már előre láttam hogy mire számíthatok és mindig bejött.....a hegyvidéki rész sem tűnik vészesnek, sőt.

Én a magam részéről a jövő évi motoros szezont Szlovákiában és Ausztriában akarom reményeim szerint végigtolni......ez az útnak nevezett aszfalttal leöntött szántás ami nálunk van már elviselhetetlen....
Pilis, Mecsek, Börzsöny, Bakony....80%-ban ótvar hányadék!

GERI87 2012.11.14. 16:22:16

@Elchango:

Azért mi is kidobtunk pár százezer németet innen anno....ez "bevett gyakorlat" volt akkor (kollektív bűnösség elve) meg zsidót...meg elmenekült pár százezer román '40-ben Észak-Erdélyből...
Persze ez nem menti fel a cseheket.
"Miért hagyják?"
'45 körül pattogni nem lehetett...meg voltak szállva...
Utána a hidegháborúban ez nem volt napirendi téma...Cseszko ráadásul az ellenséges oldalon állt...
A történelmet a győztesek írják, ez van.....

Ma igazságot tenni nem lehet.....legalább 3 generáció óta ott élő csehek millióit kiüldöznéd? Az igazságos lenne? nem hinném...

Elchango 2012.11.14. 16:24:43

hat en pont igy vagyok Szlovakiaval.Ha at megyek csak kenyszerbol megyek.Aszonyal egyutt a hideg kiraz minket mar hot ideg vagyunk es alig varjuk,hogy aterjunk a hataron.
Szo szerint ahogy mondod: otvar hanyadek, mindenhol kiteve a 40-es, 20-as tabla, a szlovak gezak eszakon a lengyelekre, delen a magyarokra vadasznak. (tudom mivel kaptak el trafipaxxal), beton (ember erted beton) utjaik vannak, de ha meg vagy par szaz meter ok, de majd 40 km-en ugy mentunk fenn eszakon es meg az is ripityara torve es hot loszar sar ha esik es basznak takaritani.Szoval ez Szlovakia. Nincs penz, leszarjak es tele van lengyel meg magyar kamionokkal, de foleg lengyelek dongolnek at rajta.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.11.14. 16:37:04

@GERI87: ez egy baromsag
a szinkronhang sosem lehet jobb, maxcimum a Te magyar fulednek
emlitettema Pulp fictiont, hat nagyon gaz volt megnezni azzal a szinkronnal
csak Te forditva vagy vele, megszokod magyarul es mikor az eredetit hallod meglepodsz
volt itt egy agyar srac az mindenkit gyozkodott, hogy Friends, magyarul jobb mint angolul
erre mit lehet momdani?
neked!

GERI87 2012.11.14. 16:43:21

@hagyma:

"maxcimum a Te magyar fulednek"

Hát nyilván, de vagyunk ezzel még páran...

GERI87 2012.11.14. 16:52:51

@Elchango:

Voltam északon, igaz busszal, esett is....megint csak nem így láttam.
simán jó főút volt.

Rendőrt egyet láttam..

"beton (ember erted beton)"

Értem én. Ha sima akkor mi a gond?
A felmart, nyomvájús "aszfalt"-nál meg a tükörsimára kopottnál (ahol az aszfalt már lekopott, konkrétan sima kavicson mész..)
jobb...

nyuszigonosz 2012.11.14. 16:56:53

@Elchango: A Benes dekrétek nem csak a németeket semmizték ki.
Ugyanis öket 1946-ban toloncolták ki, gyilkolták le, ez mind igaz.
Az is igaz, hogy ugyanebben az évben meg azokat a magyarokat, akik megint egyszer Csehszlovákia nem kívánt polgárai lettek, mert megint egyszer változott a határ, deportáltak ezekre a szudéta területekre. Marhavagonokban.Napokig sínen.
Irataikat elvéve, nem kívánt személyek lettek és a szétment, szétlött házakba lakhattak a Csehszlovák-Nyugatnémet határterületeken... De ez egy hosszú és összetett történet. Történelem, amit sajnos nem tanítanak az iskolákban....

GERI87 2012.11.14. 17:01:13

"Történelem, amit sajnos nem tanítanak az iskolákban.... "

Dehogynem. Akit meg nagyon érdekel az meg jobban utánanéz...

Ugyandehogy (törölt) 2012.11.14. 19:59:50

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: olvasd a kommenteket is:)

na mindegy, most csak azt akartam írni, hogy éppen a jóbarátok megy, egy "gyerekkorik edvenc mesekönyv", mire mónika: "a kockásfülű nyúl?"

MIT KERES A KOCKÁSFÜLŰ NYÚL AMERIKÁBAN??

Elchango 2012.11.14. 21:07:34

@GERI87: hat ember akkor csak sikert.....nemis gondoltam volna eletemben,hogy van olyan ember Magyarorszagon akinek a fejeben megfordul,hogy Szlovakia csillagos 5 ot orszag.Csak sajnalatot erzek es remelem ott megtalalod a szamitasod.
Aszonyomnak mondtam a velemenyed hat szakadt a rohogestol.........csak annyit mondott,hogy aludj el az autoban es nemis kell a szemed kinyitnod,hogy tudd,hogy megereztel a magyar oldalra mert az auto vegre egyenes uton megy.A kulonbseg min. 50 evben merheto az aszonyom szerint (is) ahogy a hazak, utcak, falvak varosok kineznek a magyar oldalon.Mondjuk mi, akik mar bejartuk Szlovakiat az osztrak-magyar-szlovak hatartol egeszen Satoraljaujhelyig egeszen fel eszakig a cseh hatartol el barwinekig es hat dobbenet.De tudom neked ajanlani meg Namestovo es kornyeket, amit 2008 ota jarok rendszeresen,hat gyonyoruseges hely am az is.Kozvilagitas sehol, utak darabokra torve, feher vonal nincs felfestve sehol es mehetsz az eccakaba.Halalfelelme van az embernek olyan franko hely,de szerinted semmi gond vele sot a betonlapokbol osszetakolt uttal sem ami meg egy Hummernek is becsuletere valik megmaszni de semmi gond vele.Vegtere is neked ott menyorszag.

GERI87 2012.11.14. 22:26:14

@Elchango:

Végül is utálhatod őket ha annyira akarod.
Nekem eddig csak pozitív tapasztalataim voltak.
De nyugodtan látogass el az említett hegységekbe vagy a Dunántúlra...ha szerinted itt jobbak az utak akkor veled van a baj.

Girhes Joe 2012.11.19. 14:18:21

@GERI87:

Igen, a lengyelek hivatalosan tényleg "Visszatért föld"-nek (ziemie odzyskane) nevezik a nyugati részt, ami kissé nyakatekert logikával igaz is, de valójában inkább hajaz a dáko-román elméletre meg a tótok nagymorva eredetmítoszára. Tény, hogy valaha szlávok éltek még a mai Berlin vidékén is, na de erre hivatkozni 700-800 év távlatából, ami akárhogy is nézzük legalább 30 generáció, hát némileg visszás. Mintha mi követelnénk vissza Bécset, mert Mátyás király elfoglalta egyszer. Na persze mindezt a lengyel barátaimnak, családtagjaimnak nem szoktam nagyon hangoztatni (mondjuk a magyar történelemben is van egy-két ilyen véleményem, amit jobb nem hangoztatni), mert ez eléggé tabutéma náluk, bár itt-ott lehet olvasni önkritikus szójátékkal a "Kizsigerelt föld" (ziemie wyzyskane) kifejezést is.

Girhes Joe 2012.11.19. 14:49:24

@Elchango:

A Benes-dekrétumok is legalább akkora aljasságot jelentenek, és nekem is felforr az agyvizem minden egyes említésükkor attól, hogy még mindig a cseh meg a szlovák jogrend részei. Ma már nincs szinte semmi tényleges hatásuk, tehát jelképes, békülő gesztus lenne eltörölni őket, erre ezek meg jelképesen bent hagyják. Hát elmennek ők a jó... -ba.

Ami a lengyelek esetében különleges, az a nagyságrend: ott tényleg a fél országot "arrébb rakták" röpke 500 kilométerrel, és a kényszerű népvándorlás összes érintettjének a száma a tízmilliót is bőven meghaladja (nyugatról kitelepített németek + áttelepített lengyelek + keletről betelepített oroszok, ukránok, bár ez utóbbiaknál részben önkéntes volt).

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása