oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2012. november 03. 06:58,  Amikor támad a feketehátú 98 komment

2012. november 03. 06:58 Határátkelő

Amikor támad a feketehátú

Kisebb csend után ismét jelentkezett egyik legrégibb szerzőnk, Hothead, egyenesen Ausztráliából. Azt gondolom, mai írása kifejezetten nyugtatólag hat majd, és méltó lesz egy nyugodt és kellemes hétvégi naphoz. Ráadásul az is kiderül belőle, le kell-e szállni a bringáról, ha támad a Feketehátú fuvolázómadár.

0_au_.JPG

„Az első poszt óta eltelt nagyjából egy év. (Hothead első posztját, melyből kiderül, milyen viszontagságok után váltottak országot, itt olvashatjátok. A második írásban a holland és az ausztrál iskolarendszer különbözőségeiről olvashattok, a harmadik rész pedig egy sajátos mikrovilágon, az uszodán keresztül mutatja meg, mennyire másként látják a világot e két ország lakói. Végezetül ismét Hollandia került terítékre, a házak, városok és az ünnepek. Mindegyiket érdemes elolvasni!)

Továbbra is Queensland állam fővárosában élünk, az előzőleg ócskának titulált házban, ami, a körülményeket tekintve, tulajdonképpen nem is annyira vészes.

Megszoktuk, a legegyszerűbb padlószőnyeget, a linóleumot, alaposan kiszellőztettük, kifertőtlenítettük az ezeréves beépített bútorokat, lassacskán berendezkedtünk, nagyjából mindennek meglett a helye.

Mit szépítsem a dolgot, ez egy faház, oszlopokon áll, az alja beépítve, így garázsként funkcionál, szóval olyan, mint a legtöbb ház itt a környéken. Szerkezetéből adódóan elég szellős, tulajdonképpen átfúj rajta a szél, de hát nincs benne fűtés, nincs miért hőszigetelni sem.

1_.jpg

A benti hőmérséklet mindössze néhány °C-kal tér csak el a kintitől. Téli éjszaka nem volt ritka a 8-9 °C idebent, amit fűtés híján felöltözéssel kompenzáltunk, de napközben azért felkúszott 20 °C körülire a hőmérséklet.

Ez az időszak kedvezett a penésznek, ami az egész napos szellőztetés ellenére, szinte az összes helységben felütötte a fejét. A műanyag keretes tolóablakok mind szúnyoghálóval felszereltek, ami ismerve az itteni faunát, erősen ajánlott.

Nem akartunk megint költözni

A helyi viszonyokhoz képest olcsón (360 AUD/hét) béreljük a 3 hálószobás házat, ügynökségen keresztül, kínai tulajdonostól. Fél év elteltével nem akartuk nyakunkba venni egy újabb költözés nyűgjeit, ezért aláírtuk további egy évre a házbérlésre vonatkozó szerződést.

Az alacsony ár mellett, ami a maradás mellett szólt még, az iskola és uszoda közelsége. Ezek egymás mellett terülnek el (szó szerint – kb 6 hektáron a kettő együtt), és az utcánk végén kezdődő parkon át pár perces sétával megközelíthetőek. Mióta itt vagyunk, nyílt egy új orvosi rendelő is a közelben, nagyon kedves, Srí Lanka-i doktor nénink van.

A hollandiai szűk homlokzatú sorházak után egy lazán beépített zöldövezeti kerületbe érkeztünk, ahol nem vesz körbe többé a végeláthatatlan síkság, itt csak a következő dombig, hegyig látni el.

A házak egyszintesek, legalább két bejáratuk van, magasra lettek építve a nyári esőzések miatt (legutóbb 2011 januárjában pusztított az árhullám), kisebb-nagyobb teraszokkal, zöld kertekkel körülvéve. Épített-, és természetes környezet szépen megfér egymás mellett - míg a belvárosban egymást érik a felhőkarcolók, addig óriási területeken zöldellnek a trópusi esőerdők, végtelen nyugalmat árasztva.

A város és a természet

A városi kertek korántsem annyira gondozottak, mint amilyeneket Hollandiában megszoktunk, itt nem ritka a magas gaz vagy a kerítésen áttörő vegetáció. Az egész városban jellemzőek a hatalmas parkok, gazdag élővilággal, színes virágokkal, gigantikus fákkal, játszóterekkel, barbecueval, mosdóval, wifivel, számos rekreációs lehetőséggel.

Figyelemre méltó az ember és a természet közeli viszonya. Habár nagyvárosban élünk, hihetetlenül sokszínű madárvilág vesz körbe minket. Egyáltalán nem tartanak az embertől, sőt fészkelési időszakban egyesek támadóan lépnek fel, ha túl közel haladunk el a fészkeik alatt.

2_magpie.jpg

Erre legjobb példa a Feketehátú fuvolázómadár (Australian Magpie, avagy Gymnorhina tibicen), ami komoly skalpsérülést okozhat, hátulról csapva le "áldozatára". Az érintett területeken figyelmeztető táblákat helyeznek el, a gyerekek pedig már az iskolában megtanulják, hogyan kerüljék el az ilyen jellegű támadást (augusztus és október között):

* gyorsan haladj át a területen, de ne szaladj

* viselj kalapot vagy sisakot, napszemüveget, vigyél ernyőt

* szállj le a kerékpárról (ha azzal vagy éppen), inkább sétálj

* közlekedjetek csoportban

* soha ne menj közel a fiókához

* ne vedd le a szemed a madárról, addig nem támad, amíg figyeled

* soha ne bántsd, ne provokáld a madarat

Mézmadár az ablakunkban

Néhány hete közvetlen közelről figyelhettük meg egy Feketehomlokú mézmadár (Noisy Miner - Manorina melanocephala) pár fiókáinak felnevelését, ugyanis az ablakunk előtti Crotonra építették a fészküket. Jól szervezetten élnek, egymás fiókáit is etetik és védelmezik, 10-20 fős csapatba verődve elzavarják a náluk nagyobb testű madarakat (pl. Magpie) is.

3_noisyminer.JPG

Igen zajos és színes népség a papagájok és kakaduk, őket a Szivárványlóri (Rainbow Lorikeet - Trichoglossus haematodus) és a Rózsás kakadu (Roseate Cockatoo vagy Galah Cockatoo - Eolophus roseicapilla) képviseli a lakóhelyünkön.

4_rainbowlorikeet.jpg

A parkokban és a parton annyira elszemtelenedett az íbisz (Australian White Ibis - Threskiornis molluca), hogy kártevőként tartják számon, kihelyezett táblákon külön kérik, hogy ne etessük őket.

5_auw_ibis.jpg

Vizes élőhelyeken gyakran láthatunk Ausztrál víziagámát (Australian Water Dragon - Physignathus lesueurii) a napon melegedni, türelmesen hagyja a fotózást. Az elvárosiasodás szép példája a házi gekkó (Hemidactylus frenatus), ez a hüllő annyira elterjedt Brisbane-ben, hogy kiszorítja a helyi fajokat.

6_auw_dragon.jpg

7_gecko.jpg

Esténként rovarokra vadászva fürgén szaladnak az ablaküvegen, házfalakon, hangos cuppogó hangot hallatva. Néha betévednek a házba, főleg a még tapasztalatlan bébik, ilyenkor figyeljük, merre járnak, nehogy kárt tegyünk bennük.

Posszumok a villanyvezetéken

Szintén éjszakai állatok a posszumok, ezek a kb. 1 kg testsúlyú, hosszú farkú, ausztrál gyűrűsfarkú erszényeseket (Common Ring-tail Possum - Pseudocheirus peregrines) szinte naponta látunk, ahogy a villanyvezetékeken egyensúlyozva közlekedik a fák között, ehető gyümölcsöt vagy virágot keresve.

8_possum.jpg

Ausztráliáról sokaknak a koala ugrik be először. Eddig mindössze egyszer találkoztunk vadon élő példánnyal, ez sajnos már itt is ritkaságnak számít. Méltán hírhedtek az ausztrál ízeltlábúak, közülük is főleg a különböző pókfajok. Szerencsére a házban eddig csak apró és ártalmatlan példányokkal találkoztunk, a kertben már előfordult tekintélyes méretű Arany hálószövő pók (Golden orb-weaver - Nephila ornata), néha megcsodáltuk, nem piszkáltuk, hát ő sem bántott minket. Ennyi elővigyázatosság persze nem mindig elég...

9_koala.jpg

10_golden_orb.jpg

A méretéről nevezetes csótányt is még csak a garázsban láttam. Mondom, hogy nem is olyan rossz ez a ház! Az európai szemnek különleges, de itt hétköznapi növényekről is sokat lehetne írni, most csak néhányat érintenék.

Csodás növények mindenhol

Nem győzöm csodálni a trópusi-, szubtrópusi növényeket a természetes élőhelyükön. A Bottlebrush (Callistemon sp.) fajok - melyek közül 30 cm-nél magasabb példányt csak a budapesti Füvészkert ausztrál házában láttam ezelőtt - itt közönségesek, gyakran ezt ültetik az autópálya elválasztó sávjába.

11_bottlebrush.JPG

12_jacaranda.JPG

Jakarandafa, Bougainvillea, Grevillea, eukaliptusz, fikusz, sokféle pálma, bambuszfélék, broméliák és a világ legnagyobbra növő lágyszárú növénye: a banán. Közönséges növénynek számít az európai virágüzletekben oly drága Crane Flower vagy Bird of Paradise (Strelitzia sp.), a Papagájvirág.

14_banan.JPG

A rendkívüli növényvilág szép gyűjteménye tekinthető meg a Brisbane Botanic Gardens- ben, ahol az egyéni, vagy vezetett sétán kívül lehetőség van piknikezni, a környező irodák dolgozói elkölthetik ebédjüket, de gyakran rendeznek itt esküvőt vagy koncertet is.

15_bougainvillea in the city.jpg

Kötelező az egyenruha

Végezetül egy kicsit rólunk: a gyerekek szépen beszélnek angolul, a kisebbik iskolásom is megtanult már annyira olvasni, hogy nem kell emiatt külön órákra járnia. Az osztályok heti kétszer járnak az iskola könyvtárába, ahonnan az olvasási szintjüknek megfelelő besorolású (mese)könyveket hoznak haza itthoni olvasásra.

Kellemesebb az iskolába járás mióta rátaláltunk a kötelező egyenruha pamut változatára a boltokban. Igaz, hogy az iskola logója nincs rajta, de engedélyezik a viselését, és a nyári 30-36 °C-ban csak kényelmesebb, mint a műszálas holmi, pláne, hogy a napi testmozgáshoz sem öltöznek át.

Kivéve persze az úszást, amire ebben a tanévben is lehetőségük nyílt, egy újabb 8 hetes program keretében. Szépen beilleszkedtek újfent; egy kedves gesztus: az egyik barátjuk az idei olimpián a magyaroknak szurkolt, ha az adott versenyszámban épp nem volt ausztrál versenyző.

A legkisebb lassan 3 éves lesz, a nyári szünet után megpróbálkozunk helyet kapni a közeli Early Learning Center-ben, ami az iskolai tanulmányok megkezdését megelőző intézmény, olyasmi lehet, mint az óvoda.

Én megpróbálok részmunkaidőben elhelyezkedni, a férjem pedig hamarosan levizsgázik az itteni szabványokból, miegymásból, hogy végre megszerezze az áhított villanyszerelő licence-t. Az utolsó bekezdés legyen egy következő poszt bevezetése, legközelebb ezekkel a témákkal (munka, „óvoda") jelentkezem."

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: növények állatvilág Ausztrália

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr984886258

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2012.11.03. 08:44:07

Szimpatikus cikk, szokatlan módon természetleírással. :) Bár a szigeteletlen házat sosem fogom megérteni, de hát ez van ezzel kell főzni.

tableno 2012.11.03. 08:57:29

Hothead írásait mindig jó olvasni! Már várom a következőt, nagyon kíváncsi vagyok arra, hogy tudtok megélni, amíg a férjednek megvan a licence-e?

Alice in Wonderland 888 2012.11.03. 09:03:37

Vegre egy erdekes cikk...varom a tovabbi reszleteket...;)

szszandra · http://ausztraliabamentem.wordpress.com 2012.11.03. 09:08:22

nekem nagyon tetszett, jó végre tudni, hogy mik azok az állatok és növények, amiket látok, mert elég nehéz kideríteni máshogy. A "tudod, az a lila virágú fa" minden helyinek mást jelent. Már ha tudják egyáltalán.

csoffadtkutya 2012.11.03. 09:20:11

nem tudom miért van az, hogy akárhányszor Ausztráliáról olvasok (főleg az ilyen "jelentéseket"), akkor a szigeteletlen házak ellenére is feltámad bennem az érzés hogy: "oda szeretnék eljutni" ...
.. talán épp az ilyen írások miatt ... :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.11.03. 09:40:04

1500 dollar havonta nem mondhato olcsonak, ilyen jellegu es meretu hazat 1000 korul bereltunk floridaban es a ket dollar kb 1=1

Aussie pride 2012.11.03. 09:56:29

@hagyma: relativ. Atlagosan egy ilyen kertes haz jobb kornyeken beleszalad 550-700 dollarba hetente.
Van ismerosom, 3 szobasban vannak 750-ert.
Olyanrol is tudok hogy lakoparkokban egy 2-3 szobas lakas kerul 700- ba hetente.
Vagy szoba kulon furdovel 280, room share 180/fo. / het.

Az egyik legnagyobb kiadas a keresetbol mindig a lakhatas.

Haragos Paradicsom 2012.11.03. 09:57:22

@hagyma: Amerika olcsobb mint Oz. Nagy altalanossagban elmondhato, hogy a lakhatas, elemiszer es ruha arak olcsobbak de a berek is joval alcsonyabbak

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.11.03. 10:05:03

@Aussie pride: @Haragos Paradicsom:
OK csak hangosan gondolkodtam
mondjuk az is igaz a nyugati parton meg apartmant sem kapsz ennyiert
itt a keletin 1500 dollarert mar nagyon jo kis hazat lehet berelni, sot nem berelni, hanem rent by owner szisztemaban bekoltozni
annak idejen mikor eldontottem, hogy lelepek ket orszag jatszott Au es USA, elobbiben mar a papirmunkaba is belekezdtem '90 korul
aztan kijottem ide illegalisba:)
az elet engem igazolt, bar sosem tudjuk meg, mi lett volna ha.........

Haragos Paradicsom 2012.11.03. 10:08:05

@csoffadtkutya: hozza lehet szokni a szigeteletlen hazakhoz. Nem a hideggel van a problema, mert hiaba megy le a homerseklet 4-5 fokra telen akkor csak felveszek meg egy pulcsit (bar igy 6 ev kinn let utan mar 20 fok alatt pulcsiban jarok) hanem amikor nyaron 35 fok van es 90% folotti paratartalom. Az a gyilkos. Errefele a meleget kell kinntartani

Haragos Paradicsom 2012.11.03. 10:13:28

@hagyma: 1500 havonta vagy hetente? Gondolom havonta. Itt nalunk minden hetibe megy. En 420-at fizetek hetente egy ket halo + study + nappali-ert egy kicsi kerttel

2012.11.03. 10:14:26

Engem is vonz Ausztralia, de nem vagyok benne biztos, hogy könnyen hozza tudnek szokni az ott burjanzo vegetaciohoz. A kepek mindenesetre szepek, tovabbi sok sikert.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.11.03. 10:25:39

@Haragos Paradicsom: nalunk a rent havonta megy
itt is elszoroztam a 360 dollart, hogy kb 1500 havonta
mi most apartmanban elunk, 725 havonta, nagyon jo helyen
2halo+2furdo + livingroom, + amerikai konyha ingyen parkolo kis porch aranylag szigetelt e s a legkondi alap errfele
most vagyunk a hazvasarlas kozepen

Aussie pride 2012.11.03. 10:32:05

@PetraBee: ennel azert joval egyszerubb a dolog. A varosokban nincs ennyire jelen a vadvilag. Vannak pokok, mint mindenhol. Vannak csotanyok, mint mashol egerek. Kigyoval meg nem talalkoztam.
Szoval ne ez alapjan itelj, az aussie bemegy a vizbe akkor is mikor a parttol 15 meterre 4.5 meteres feher capat latnak.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.11.03. 10:38:12

azt mondjuk nem ertem miert kell hetente fizetni?

SilentDreams 2012.11.03. 11:20:51

Kellemes poszt, szimpatikus szerzőtől szép képekkel.

Az Australian magpie (hogy lett vajh ebből "Feketehátú fuvolázómadár" :)) ) nagyon megtetszett a képen, szívesen megnézném élőben is, persze csak óvatosan..... :)

tucano 2012.11.03. 11:21:07

@Aussie pride: cápákért érdemes hozzánk költözni:
bioventuraecoturismoanimal.files.wordpress.com/2011/06/ataque-tubarao-recife1.jpg

Rohadt agresszív dögök. Múltkor olvastam, hogy világszerte évente 15 cápatámadást regisztrálnak, ehhez képest Recifében szerintem havonta összejön ennyi.

kincsa 2012.11.03. 11:41:48

Gyönyörű képek, köszönjük! Bearanyoztad velük a napom. Remélem, egyszer mi is eljutunk Ausztráliába. :)

NIKI LAURA 2012.11.03. 11:42:49

360 dodo hetente?...

.Kanadában(igaz,nem Vancouverben)1200 can dollar /hónap sokkal jobbat lehet bérelni,
Amerikában pl "elefántemetőnek"becézett Floridában 600-700 dollar!!!(igaz,ott 10 mill ft medencés házat kapsz,de a sok bankruptcy miatt 2miilka befizetése után tied a kulcs!)

Rohadt drága ez az Ausztrália!

Haragos Paradicsom 2012.11.03. 11:49:05

@hagyma: mert itt a legtobb helyen hetente adnak fizetest. Nehany helyen kethetente de az a ritkabb. Rent hetente van, kaucio 4 heti rent. A szamlak 3 havonta jonnek, kiveve a kocsira a kotelezot mert az 6 havonta vagy evente

Haragos Paradicsom 2012.11.03. 11:57:22

@NIKI LAURA: Ket evvel ezelott mikor ocsemek voltak itt latogatoba azt mondtak, hogy itt minden 3szorosa az otthoninak. Fizetesek, arak, minden. Itt Brissie-ben elheto kornyeken 3 szobas valahogy kinezo haz olyan 400ezer es attol felfele. Sydney, Melbourne az meg dragabb. Viszont a fizetesek is magasabbak mint a tocsan tul. Igaz hazat venni meg a magasabb fizetesekkel is huzos

hothead 2012.11.03. 12:09:57

@SilentDreams: a magyar nevektől elzárkózom, nem én írtam bele őket, megmondom őszintén, nem néztem utána van-e magyar megnevezésük az itteni fajoknak. az angol és a tudományos név abszolút elég a beazonosításhoz.
a magpie fészkelési időn kivül egy kifejezetten szelid madár ;)

hothead 2012.11.03. 12:19:51

@hagyma: nem egészen értem, mi köze lenne az itteni és a floridai házbérlésnek egymáshoz. ha azt mondom ez az ár itteni viszonylatban olcsó, kérlek, fogadd el. nemhogy au-n belül, de a városon belül is óriási különbségek vannak (sokmindenben, nem csak a bérleti díjakban). hidd el, igyekeztünk a legolcsóbb lehetőségek közül választani, szem előtt tartva, hogy megfelelő legyen a környék.

tyeli 2012.11.03. 12:24:30

Jó leírás, engem mindig nagyon érdekel az adott hely természeti környezete. Számomra is valami nedves szubtrópusi éghajlaton lenne az ideális lakhely. Azonban Ausztráliával az a "baj", hogy túl messze van azoknak, akiket érzelmi szálak Európához, Magyarországhoz fűznek (család, barátok), nem lehet ugrálni, még évente egy pl. karácsonyi látogatás is kész vagyon.. Mindenesetre szívesen elmennék 1-2 évre én is.
Az egzotikusabb élőlényekhez azonban nem kell feltétlenül olyan messzire menni. Az említett növények itt Máltán is megélnek, a kaméleonok, gekkók teljesen hétköznapi állatok tavasztől őszig. Az éghajlat is hasonló, sok ausztrál fajt is ültetnek (pl. eukaliptusz, ami már ökológiai katasztrófákat is okoz egyes helyeken) a nyár viszont sajnos teljesen száraz, a legtöbb dísznövényt locsolni kell.

hothead 2012.11.03. 12:33:17

@tableno: köszi, kedves vagy :)
a licence a hónap végére úgy tűnik meglesz, még egy vizsga van hátra. addig is casual worker-ként dolgozik, márvány- és egyéb kőburkolatokkal foglalkoznak.

SilentDreams 2012.11.03. 12:45:25

@hothead: Kedvenceim a természetben megfigyelhető állatok, így nagyon tetszik, hogy ennyi mindennel találkozhat az ember arrafelé. Az meg már külön jó, hogy ennyire nem félnek az embertől, így nem kell annyira bújkálni, hogy figyelhesd őket :)

Aussie pride 2012.11.03. 13:04:01

@tucano: evente 15 capatamadas?
Valahol azt olvastam, hogy csak au korul evi 50-60 tamadast regisztralnak, es ezeknek joresze WA-nal.

Aussie pride 2012.11.03. 13:06:58

@hothead: teljesen korrekt arakat irtunk, itt valoban draga a berles, viszont a haz sem olcso.
USA-ban tudtommal (majd kijavitanak ha nem igy van) csak a hazat veheted meg, a fold az allame. Nem tudom igaz-e.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2012.11.03. 13:37:25

@hothead: Abszolut jogos. Nomeg nagyon sok minden fugg attol, hol lakik az ember, hagyma az USAban nema fovarosban, nem a nyugati parton. Multkor csodalkozott a londoni arakon is, osszehasonlitva a sajatjaval, csak azt felejtette el, hogy az o ottani araihoz talan itt nem a londonit, hanem mondjuk pl. a cardiffi vagy brightoni arakat kene alapul vennie.

tucano 2012.11.03. 13:39:09

@Aussie pride: én egy város 1 db. strandjára gondoltam:)
De mondom a világstat szerint világszerte évi 15 cápatámadás van, ami szerintem dőreség, hogy válogassam a szavaimat.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.11.03. 13:53:43

@hothead: en maximalisan elfogadom
nem ertem mi a gondod?
nekem magasnak tunt, de nem vagyok tisztaban az ottani fizetesekkel sem
soknak tunt es kesz
ennyi@Aussie pride: nem
@tildy:): en nem csodalkoztam, csak azon, hogy van aki ott akar elni maximum
de azon sem
elhetnek en washingtonban vagy new yorkban is, akar friscoban
csak nem akarok
olyan fasza kis hazat neztunk ki itt a hegyekben 120 ezer dollarert, hogy el sem hiszed

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2012.11.03. 13:58:56

@hagyma: Nos, ez azt hiszem kolcsonos.
Nekem USA-val kapcsolatban van ilyen erzesem.

Mondjuk ha oda mennek, valoszinuleg maradnek az "europai" varosokban (Keleti parton van par).

mommmmo 2012.11.03. 14:16:33

Hat ugy latszik, a futes hianya az egesz deli feltekere jellemzo. Del Afrikaban igy van, Braziliaban szinten ez lesz, es mint megtudtuk Ausztraliaban is.. Ugy latszik az emberek nem birnak tuljutni a "delen vagyunk szoval melegben" fele hamis koncepcion, akkor sem, ha kint fujnak a hoviharok es szetfagy a fenekuk..

Don Quixote de la Ferko 2012.11.03. 14:31:25

Jópofi

Vajon a levegőben van valami arrafelé?
Máskülönben hogyan tudja a felsorolt figyelmeztetéseket egy gyerek is megtanulni az iskolában.
Itthon a bringásoknak szinte semmi nem marad meg az agyában a szabályokról (már amelyik valami csoda folytán megpróbálja megtanulni), ott meg eleve azt tanulják, hogy ha muszáj, akkor leszállni, oszt tolni a gépet.

Milyen tanulékonyak ezek az ausztrál lurkók. Jöhetnének hozzánk bringásoktatóknak.

Don Quixote de la Ferko 2012.11.03. 14:37:56

@tucano:

És ehhez képest mégsem a cápa a legveszélyesebb állat a világon, csak ugyi ki a frászt érdekel ha Nyenyere Vuzungut a parti nádasba döngöli a víziló évi több ezer társával egyetemben, míg John Smith gyári munkás két martini közbeni merülés alatt lerágott lábáról lehet jópofa 15 perces szörnyülködést rittyenteni mint vezető hír, oszt jöhet a következő tizenöt perces "szerencsés".

tucano 2012.11.03. 14:42:53

@Don Quixote de la Ferko: sőt, még csak nem is nagyok az igazán veszélyes állatok (kivéve a politikusokat, azok biztosan nagy barmok), hanem a dengue-szúnyog, a cecelégy, a kullancs vagy az egészen aprók, mint a leptospirózist okozó parazita, a leptospira és még egy csomó kis dög.

Don Quixote de la Ferko 2012.11.03. 14:46:56

@tucano:

Stimm.

Az áldozatok szerencsétlensége, hogy nekik nincs hírértékük.

bobsys 2012.11.03. 14:55:04

@hagyma: nem hetente fizetsz csak az ar van megadva /het. Legalabbis mi havonta fizettunk. Havi 2172.6 volt a havi rent egy 2/1 condoert Sydneyben. Olyan okosan szamoltak, hogy heti rent/7 majd ezt megszorzod 365el es osztod az egeszet 12vel :) Futes, szigeteles es legkondi nelkul. Itt Floridban ahogy neztem a 2/2 condok a parthoz kozel (es nem fel orara kocsival) $1200 korul vannak, de par het mulva kiderul mikor kiveszunk egyet.

hothead 2012.11.03. 14:59:51

@tucano: most látom, az apróbb változtatásoknak köszönhetően nem kerültek be a posztba a linkek, pedig volt néhány. íme egy a pókokról: www.termite.com.au/spider-identification.html

hothead 2012.11.03. 15:05:19

@Don Quixote de la Ferko: itt nagyobb százalékban szabálykövetőek az emberek (persze, kivétel van, mint mindig).

tucano 2012.11.03. 15:05:30

@hothead: és ezek bemásznak a városba is? Brazíliában az ilyeneket legalább megeszik a kígyók:)

Haragos Paradicsom 2012.11.03. 15:10:16

@hothead: erdekes, hogy azt irjak a huntsman atmeroje 45mm mert en mar nem egy, joval nagyobb peldannyal talalkoztam. Az meghogy non-aggressive addig igaz amig nem akarod kirakni a lakasbol. Akkor ugyanis atmegy nem kicsit aggressive-ba es szoszerint megtamad. Volt benne szerencsem es senkinek nem kivanom.

épészmérnök 2012.11.03. 15:11:21

@mommmmo: életemben nem fáztam úgy, mint az első télen Chilében! Március közepétől novemberig bármikor lemehet 8-10 fokra a hőmérséklet éjszaka, Santiagoban nyáron is. Hiába öltöztem fel nyakig, húztam hálósipkát, az arcüreggyulladás így is megtalált. Végül elővettem egy vékony selyemkendőt, azzal takartam be az arcomat éjszakára.
Azóta beszereztünk elektromos ágymelegítőt, és falra szerelt hősugárzó lapot, így teljesen rendben van, csak zoknit mindenképpen kell húzni az alváshoz.
A nappalok viszont itt, a tengerparton csodálatosak télen, amikor süt a nap. Kevés dolog ér fel azzal, amikor tél közepén, júliusban vasárnap reggel kiül az ember az erkélyre, sütkérezik a szikrázó napon, kávét szürcsöl, és bámulja a hajókat az óceánon.
Nyáron legfeljebb harminc fokra megy fel a hőmérő délben, pára semmi, csak a ragyogó nap, és hűs szellő.

hothead 2012.11.03. 15:53:51

@tucano: bizony be, a házakba is. megelőzésképpen negyedévente körbefújjuk a házat rovarírtószerrel, ami nem természetbarát cselekedet, de a természet - pókostul, rovarostul - maradjon csak szépen a házon kívül. kígyó nem jellemző a városban. megjegyzem, kóbor kutyát vagy macskát sem láttam még.

hothead 2012.11.03. 16:00:33

@Haragos Paradicsom: igen, valóban léteznek nagyobbak is. a huntsman rosszul lát, viszont gyorsan fut...

Mr. X 2012.11.03. 16:02:08

Most legalább megtudtam, hogy Ibis madárnak hívják ezt a két lábon járó állatot, amivel tele van Sydney. Elég szemtelen tud lenni.

Egyszer sötétben rövidítettem egy parkon keresztül és belegyalogoltam egy golden orb weaver (vagy valami hasonló) hálójába.. Nem volt megnyugtató élmény.

Amúgy az ausztrál élővilág tényleg csodálatos, engem ez fogott meg a legjobban otttartózkodásomkor.

tucano 2012.11.03. 16:27:39

@Haragos Paradicsom: az egy hülye, mire való a sörétes?

@hothead: a macskahiány finom jelzés arra, hogy éhes ragadozók vannak a környéken. Brazíliában a nagyobb cuccok közül városban csak a kígyók veszélyesek, meg a százlábúk között van néhány extramérgező, de ahogy külterületre téved az ember, rögtön bővül a veszélykör. Viszont vannak édi kolibrik is.

dzseebee 2012.11.03. 16:29:46

Nagyon tetszik a post.

Nem semmi ez a hely. Ha bemész a tengerbe, megesz a cápa, leterít a kékgyűrűs polip, a kúpos csiga, a kockameduzza, a kőhal, meg még mittudomén mi. A szárazföldön a legmérgesebb kígyófajok serege vár, melléjük hatalmas pókok, skorpiók, vagy épp kicsik olyan méreggel, hogy elmesélni sincs időd, mi történt veled. A kígyókat mondjuk szeretem, de a múltkori ausztráliai postban is megemlített valaki egy pókot, ami 20 centisre nő - igaz, nem bánt. Na azzal nem tudnék mit kezdeni, lendületből csomagolnék össze, és mennék a reptérre.

És ha mindezt túlélted, és nem rúgott fel egy kenguru, akkor kezdj félni a madaraktól. Mert az is neked megy - nem kérdez, megskalpol.

Ott biztosan nem unalmas az ingázás. :)

Tigerwill 2012.11.03. 17:00:01

@dzseebee: Es ha ez meg mind nem lenne eleg, mindent sikeresen tulelnel, akkor a Bevandorlasi Hivatal gondoskodik egyeb izgalmakrol! :-DDD

midnight coder 2012.11.03. 17:46:54

Mondjuk nekem az nem teljesen tiszta, hogy valaki mi a fenéért megy el Hollandiából ide az isten háta mögé. Ennél még Magyarország is jobb helynek tűnik.

tableno 2012.11.03. 18:04:49

@hothead: És végül is hogy érzitek magatokat odakint? Megérte miatta otthagyni Hollandiát? Mondjuk az idő biztosan jobb... :)

Muscari 2012.11.03. 19:32:50

Kedves Hothead, koszonjuk a gyonyoru kepeket. Az ausztral novenyvilag nagyon kedves a szivemnek, hogy az allatokat ne is emlitsem, persze most nem a pokokra gondolok. Nagyon kellett mar egy ilyen poszt a sok nyavajgos es vita-generalo utan. Folytasd majd, kerlek, meg, meg, meg!
Aki szeretne izelitot az ausztral allatvilagbol annak melegen ajanlom a budapesti allatkert Ausztral Hazat. Igaz koala nincs, de vannak nagyon edes vombatok, meg valami szorgombolyag, ami szabadon maszkal es meg lehet simogatni, sajnos a nevere nem emlekszem.

Béla, tudod a Béla 2012.11.03. 19:43:37

@Haragos Paradicsom: csak érdekesség képen egy heti 400 dolcsiért bérelt házat mennyibe kerül megvásárolni?

Tiheli 2012.11.03. 20:07:36

@tucano: azt hiszem ma rémálmaim lesznek :D

Én nagyon szívesen nézegetnék papagájokat, koalákat meg kengurukat, de a pókokat és a kígyókat inkább kihagynám. Tiszta disznóság, hogy természetes környezetben ezek általában együtt járnak. Hát ez van, marad az állatkert :D

dzseebee 2012.11.03. 20:42:47

@Haragos Paradicsom:

Azt mondd meg nekem, hogy egy 45 mm ( vagy több ) átmérőjű pók hogy kerül be a lakásba?

Becsenget, te meg ajtót nyitsz, mert azt hiszed, hogy a postás?

Ez nem kúszik be a küszöb alatt, annyira meg nem hiszem, hogy szellős a lakás, hogy egy macska méretű pók besétáljon a réseken. Vagy elég csak egy órára nyitva hagyni az ablakot, és ott van a tajpántól kezdve a fehér cápáig minden?

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.11.03. 21:04:29

@tildy:): nade ide nem lehet csakugy jonni mint londonba:)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.11.03. 21:07:39

@bobsys: hat kicsit tul van bonyolitva
itt havonta ennyi, oszt annyi
a condo az mas kategoria, mint az apartman
az arban nem is csak a vizpart a meghatarozo, /sot!/ hanem a kornyek es a minoseg
amerikaban fel ora kocsival kifejezetten kozelnek szamit

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2012.11.03. 22:25:40

Elvezet volt olvasni, es felfedezni, mennyire hasonlo az ottani novenyvilag a mi del-kaliforniai novenyzetunkhoz. (a feltett kepek a novenyekkel akar nalunk is keszulhettek volna:)
Nalunk is gyakran elofordul az "evegmoso"fa (mi csak igy nevezzuk), es sok mas medierran ill. tropusi noveny, ami Mo-n csak meleghazakban, itt meg vadon no:) Erdekes modon ide hozzank is behoztak az eukaliptuszt, ami nem oshonos, de mostanra nagyon elterjedt.
A szigeteles nelkuli haz problemaja is ismeros:) A regebbi hazakon itt sincs nagyon, de az ujabb epitesueken mar igen, kulonben nyaron nagyon magas lesz a villanyszamla az allando legkondi miatt:)

wásztákhurwáh (törölt) 2012.11.03. 23:39:20

Olvasom ezt a blogot egy ideje és mindig belefutok abba, hogy valami fogalmatlan az USA-ból elkezdi osztani az észt, hogy milyen drága ez vagy az a világ más pontjain. Az USA-ban meg más a drága. Teljesen értelmetlen árakat összehasonlítani olyan országok, pláne kontinensek között, amik közt semmi kapcsolat nincs. Sőt, Sydney és Florida összevetése is elég meredek. Nem egy kategória.
Se nem anyaország-gyarmat, se nem két szomszédos tagállam, se nem egy pénzrendszer, jogrendszer, fizetések, még csak nem is egy féltekén vannak.
Érdekességnek elmegy, meg melldöngetésnek, hogy XY milyen fasza gyerek, hogy egy lakást fele annyiért bérel a világ másik felén.
Az USA-ban pláne Floridával példálózni kissé visszás, ahol ingatlan lufi miatt is sok a kiadó, eladó vityilló, de a szomszédaid valószínűleg 80 év feletti new yorki zsidó öreglányok lesznek, természeti szépség nulla, a legegzotikusabb látvány meg a nursing home-ban dolgozó filippínó ápolónő... nagy élmény!
Almát az exkavátorral nem kellene összehasonlítani.

Cápákhoz: nem olyan vészesek, hiszen alig van esélye egy átlagembernek (aki nem napi 8 órát szörföl) találkozni velük. A kutyatámadástól a világ minden részén jobban tartanék, mint egy cápától. Meg egy közlekedési balesettől. Ausztráliában is sokkal veszélyesebb ám az emberekre a box jellyfish, mint a cápa.

A poszt egyébként jó, nagyon hangulatos, élhető helyen lakik az írója. Sok sikert az életben!

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2012.11.03. 23:45:46

@hagyma: Hat, tudod en torvenytisztelo ember modjara probalok elni, nem holmi illegalkent, mint nagyon sokan, akik kimentek.

Aussie pride 2012.11.04. 00:46:55

@dzseebee: ne felejtsuk el megemliteni a kinai soforoket. Ne veluk szep az elet az utakon.

Aussie pride 2012.11.04. 00:47:55

@bobsys: ti ha jol tudom, Sydney-ben voltatok. Most meg USA?
Mi tortent ha nem titok?

Aussie pride 2012.11.04. 00:53:56

@dzseebee: sajos de, bejon a kuszob alatt. Vagy a klimabol jon ki. Vagy szaz masik lehetoseg. Hidd el, bejonnek, egy pelda az itteni minosegre.
Ritkan van kuszob, ritkan van rendesen zarodo ablak, ritkan van barmilyen minoseg. Az ausztral ebbe szuletik bele, ha valami 70%-an jo, akkor az mar tokeletes szamara. Csak a nem evilagbol erkezett emberek panaszkodnak ilyen dolgok miatt.
Ismerosom festo mellett dolgozott, meselte hogy kimentek festeni egy oreghez, es a szobaban az ajto folott egy ilyen alien tanyazott. Az oreg szolt hogy ne bantsak, hagyjak ott ahol van, a festo kerdezi hogy akkor hogyan fesse ki a szobat. Valasz: fesd korbe de ne zavard meg, nagyon jo legyfogo.
Majdnem leestem a szekrol.

wásztákhurwáh (törölt) 2012.11.04. 01:03:59

Azt azért megkérdezném, hogy mi előnye származik valakinek abból, hogy képzetlenül, hívatlanul, illegálisan kimegy az USA-ba, ahhoz képest, aki képzetten és legálisan...
Mert a legális, brain drain-nel kimentek sose verik a mellüket, mindig csak a képzetlen illegálisok, hogy mekkora májerek, megcsinálták a szerencséjüket és ezt senki nem tudná utánuk csinálni.

Pont mint az Egyesült Királyságban, a mosogatónak, takarítónak szegődő mátészalkai csóró rajoskodik, felvág, a képzett, nyugodtan élő, orvos, IT-s, mérnök, bankár meg nem döngeti a mellét.

wásztákhurwáh (törölt) 2012.11.04. 01:13:32

@Aussie pride: ehhez képest meg a japánok minden eszközzel irtanak minden rovart a környezetükben mindenféle vegyszerekkel, steril környezetben akarnak élni.
Az sem egészséges, hogy erdő sem lát a gyerek, csak ha elviszik kirándulni. Aki úgy nő fel, hogy mérges állatok veszik körbe, az megtanul vigyázni magára, a bevándorló meg retteg, amíg beleszokik.

Ha hirtelen eltűnne a sok mérges állat, akkor szerintem felborulna az ökológiai egyensúly egyhamar, elárasztana mindent a sok légy, féreg.
Nem véletlenül fejlődtek ám ki azok a hardcore élőlények Ausztráliában. Így kerek az a kontinens.

Haragos Paradicsom 2012.11.04. 01:35:11

@dzseebee: hat ez egy jo kerdes. Fogalmam sincs. De bejon. Valahol. Persze azert ezt nem ugy kell elgondolni, hogy ez mindennapos esemeny de megtortenik. A problema akkor van amikor megprobalod kirakni a lakasbol. En mondjuk nagyon nem birom a pokokat mar-mar phobiam van. A helyiek eleg toleransak az elovilaggal, en kevesbe. Viszont a rohadtak nagyon jol birjak a kemotox-ot. Rafujsz egy felflakonnal es tok aggressziv lesz. Volt, hogy beszaladt a beepitett szekrenybe, en meg 3 napig bottal piszkaltam ki a ruhaimat. Van viszont sok elonye is a huntsmannek. Peldaul megeszi a csotanyokat amik ugyancsak szep nagyra nonek es tudnak repulni), legyeket, szunyogokat. Nalam peldaul van egy nagyobbacska sarga-lila pok egy 2meteres haloval nem messze a konyha ablaktol. Amiota bekoltozott nincs legy a lakasban igy maradhat :)

Haragos Paradicsom 2012.11.04. 01:38:50

@Aussie pride: azaz. A kozepkoru azsiai holgy a terepjaroval 60-nal az autopalya kozepso savjaban. Sunnybank kornyekere meg ha nincs biztositas a kocsidon ne is nagyon mereszkedj...

Haragos Paradicsom 2012.11.04. 01:50:20

@Béla, tudod a Béla: www.realestate.com.au/
ez kornyektol fugg. A haz amiben lakunk szerintem szerintem olyan 550-600ezer lehet mert eleg jo kornyeken van, kozel a varoshoz. Mondjuk en nem vennem meg. Lakni nem rossz de ha vasarlasra adnam a fejem, valami olcsobbat vennek, jobb allapotban tavolabb a varostol, nagyobb kerttel, esetleg medencevel. Esetleg, mert a medence az egy borzaszto penznyelo. De peldaul en 3 evig eltem egy borzasztoan lepukkant hazban, nagyon nagyon jo kornyeken $90/het/szoba annyira lelakott volt, de a haz vegul tobb mint 700ezerert ment el a pozicio miatt

hothead 2012.11.04. 01:59:17

@tucano: nekem a "macskahiány" inkább a felelősségteljes állattartást jelenti :) van kutya is, macska is a környéken,, de nincs kóbor állat, ami jó. vannak hatalmas denevérek, amik meglepő módon jól látnak. szóval van itt sokféle növény, állat, pláne ha távolabb megyünk a várostól, de nekünk új volt ez a helyzet, hogy egy nagyváros közepén ennyi minden él az emberrel együtt.

hothead 2012.11.04. 02:12:58

@dzseebee: ezen én is folyamatosan gondolkodom :) nálunk még nem volt az elmúlt egy évben, de pl. sok helyen látok szúnyogháló nélküli ablakot, ajtót. a gekkó is bejön, a pók is megoldja. mondjuk nem kifejezetten céljuk, hogy az ember közelében legyenek, de az esős évszakban bemenekülnek a házba. ez van, de azért ez nem mindennapos dolog itt sem.

hothead 2012.11.04. 02:22:08

@Mr. X: a golden orb-weaver hálója annyira erős, hogy kisebb madarakat is képes elejteni. a pók maga nagyon szép (lásd a képen), a hálója meg pláne, tényleg aranyszínű a napfényben. a lakásban nem tetszene ennyire :p

hothead 2012.11.04. 02:40:45

@tableno: köszönjük, jól vagyunk. a gyerekek is megszokták már, írogatnak néha hollandiába, de vannak már itt is barátok. az iskolában jól teljesítenek, nincsenek nyelvi problémáik. az uszoda közelsége nagy erőt ad a nagylánynak, megtalálta a tökéletes edzőt, aki nagy odafigyeléssel segíti őt, látja rajta, hogy céltudatos, elszánt gyerek. már csak emiatt is megérte. remélem, hamarosan beszámolhatok további sikerekről a munkavállalás kapcsán (is).

hothead 2012.11.04. 02:52:40

@wásztákhurwáh: köszönöm, én is erre próbáltam rávezetni. a továbbiakban meglátjuk, sikerült-e...

Aussie pride 2012.11.04. 04:23:36

@wásztákhurwáh: en elvagyok a vadallatokkal. Ha betartasz par egyszeru szabalyt akkor nem lesz sok gondod veluk. Azt kell megerteni, hogy mi jottunk az o teruletukre, ez pont olyan amikor te a szomszedod jon a teruletedre. Ideig oraig elturod, aztan ha kell, puskat ragadsz:-))

ffüttyfürütty 2012.11.04. 08:46:16

@hothead: Lehet hogy van macska- és kutyapók is. ÁÁÁÁ, már a képen kitört a frász ezektől, videót meg gyorsan becsuktam amikor apu feje fölött kezdett kalimpálni az a szörnyeteg.

2012.11.04. 10:42:52

@hothead: Nagyon, nagyon jo poszt, mar pont kezdtem keresni egy masik blogot amit olvasni tudnek magyar nyelv gyakorlasa celjabol, de ez a poszt meggyozott hogy van meg remeny ennek a blognak... Vegre semmi magyar politika, hanem normalis dolgok erdekes leirasa. Irj meg ha raersz!

hothead 2012.11.04. 13:12:27

@Mirjam2: köszönöm, igazán kedves vagy :)

@bandirepublic: te is :), már hiányoltalak tegnap.

bobsys 2012.11.04. 13:33:25

@hagyma: eszrevettem, nem mindegy, hogy a US1 keleti vagy nyugati oldalan van a peco. Nagyon nem mindegy,

bobsys 2012.11.04. 13:37:30

@Aussie pride: Szeretjuk a kalandokat :) Lett egy USA zoldkartyank es eltunk a lehetoseggel, soha nem eltem meg itt ki kell probalnom. Ha nem jon be, megyunk vissza Ausztraliaba.
Ausztraliat nagyon szerettem, Sydney nem a szivem csucske mint varos, de az orszag illetve a kornyezet, novenyzet, allatok az erintetlen termeszet az csodalatos. Hianyzik is a hetvegi turazas, itt nincs semmi ilyen, Florida legmagasabb pontja valami 100 meter.

bobsys 2012.11.04. 13:41:13

@dzseebee: Az ausztraloknak van egy olyan hulye szokasa haz epitesekor, hogy mindenfele szellozo lyukat csinalnak a haz falba amit nem tudsz lezarni. Ahol mi laktunk konkretan volt 4 darab olyan tegla ami lukas volt gyarilag (ha jol emlekszem 6 darab volt benne/tegla), hogy szellozon a lakas vagy mittudoen miert. Plusz volt egy kb 10mmx30mm hezag a padlo es a fal talalkozasanal a konyhaban a mosogatonal. Nah ott bejon minden, pok, csotany, szunyog stb. A vegen kivulrol ragasztottam ra szunyoghalot.
Azert is jo ez a luk, mert telen igy vegkepp nem lehet futeni, mert csak adsz a szarnak egy pofont az elektromos radiatorral.

ffüttyfürütty 2012.11.04. 16:21:48

@hothead: Na mondjuk ez a Fred is egy vicces és kedves ember lehet :D Jó hogy azt nem írta, hogy a koalák bevándorlóvért isznak :))

pappito · http://pappito.com 2012.11.05. 00:29:30

ez tök jó volt hothead, köszi, öröm nézni, hogy valaki nyitott szemmel jár és a kenyér árán kívül más is feltűnik neki!

A fotók is klasszak nagyon!

Az érdekes, hogy ott a posszum védett jószág, itt meg irtjuk ahogy bírjuk, ahogy a magpie-t is, a .22LR kaliber pont erre van kitalálva :)

Nekem nagyon tetszett Queensland, már amennyit láttam belőle, örülök, hogy jól érzitek magatokat és a srácok is beilleszkedtek, csak így tovább, úgyis itt a nyár a nyakunkon :)

elkoltozott. 2012.11.05. 11:11:33

Nem nagyon értem mit lehet Ausztráliában szeretni de kinek mi..
Tölem hupilila fa is nöhetne fejjel lefelé akkor is kiakadnék ha a házban 9 fok lenne és átfújna rajta a szél. Állatvilágról ne is beszéljünk.

a nagy levin 2 2012.11.05. 11:33:12

Jó kis írás volt....bár nekem a pókok meg a kígyók jutnak elsőre eszembe, ha az Ausztrál természet túlélésére gondolok. Viszont a fényképek alapján szép helyen laktok.
Akkor meglesz végre a licence! Gratula! :)

hothead 2012.11.06. 13:57:35

@a nagy levin 2: gondoltam rád, hátha olvasod, hiszen ígértél "jó kis hozzászólást" és ez bizony az volt :), köszönöm! még kb. 2 hét és meglesz a licence, bő fél év várakozás és egy fél éves tanfolyam kellett hozzá. pár hónap múlva megírom részletesebben.
"Gratula! :)" - még jó, hogy ülök... :) köszi még egyszer.

hothead 2012.11.06. 13:58:58

@elkoltozott.: "Nem nagyon értem mit lehet Ausztráliában szeretni" www.youtube.com/watch?v=JtPUbsnnYW4

a nagy levin 2 2012.11.06. 15:31:42

@hothead:
Még szép, hogy gratula:)!
Nem nagyon járok már ide, kicsit unalmasak lettek a posztok....vagy engem nem érdekelnek, vagy nincs időm; szóval valamelyik.
Meg úgy általában elég gáz lett itthon a helyzet.

hothead 2012.11.07. 09:52:58

@a nagy levin 2: "Meg úgy általában elég gáz lett itthon a helyzet." ezt hogy értsem? még a végén határátkelés lesz belőle...?

a nagy levin 2 2012.11.07. 17:59:55

@hothead:
Hát, ja....minden elképzelhető. Van az a helyzet, amikor életszerűnek tűnhet ez a megoldás....
Ha így lesz, ígérem megírom:)

hothead 2012.11.08. 13:56:52

@a nagy levin 2: hogy mik vannak :d, hát kíváncsi vagyok a fejleményekre!

Genevier (törölt) 2012.11.13. 13:37:33

@wásztákhurwáh: A huntsman szokott elofordulni az autokban is ,eleg gyakran.Ha mondjuk epp akkor jon elo amikor a forgalomban van az illeto,az gyakran okoz balesetet,es nagy meglepetest egyben:)Bar nem akar az a pok semmi rosszat.Csak ott lakik:)

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása