oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2023. március 11. 15:15,  Kórházban (vagy hotelben?) Ausztriában 267 komment

2023. március 11. 15:15 Határátkelő

Kórházban (vagy hotelben?) Ausztriában

Miközben Magyarországon az oktatás után (mellett) most éppen az egészségügy körül áll (vagy folytatódik) a bál, Ausztriában kicsit más a helyzet. Lívia történetéből kiderül, kórházba ugyan sehol nem jó kerülni, de van, ahol jobb, mint máshol.

ci_m_6.jpg

„Senki nem szeret kórházba menni, de ha már muszáj, nagyon nem mindegy, milyen körülmények közé költözik be az ember. Nemrég úgy adódott, hogy velem is ez történt. Egy kis időre beköltöztem. Szó szerint. Vittem a könyveimet, okoskütyüket és otthonosan beköltöztem.

De kezdjük az elején!

Miután az egyik orvos ismert már, engedélyt kaptam, hogy ne reggel jelenjek meg az osztályon (nem fontos, melyiken voltam, így nem is írom bele a történetbe).

ki_vu_l_1.jpg

11 óra után érkeztem meg, a recepción ellenőrizték, hogy érvényes-e a Covid-oltásom, utána engedtek fel. Lejelentkeztem a egyik nővérnél, aki mondta, hogy egy kicsit üljek le.

Amíg várakoztam, kaptam kitölteni való papírokat, a férjem pedig egy kódot, amivel jöhetett látogatni. Aztán jött egy nagyon kedves ápoló, aki levette a vért tőlem.

szoba_7.jpg

Ezután a kapott részletes kórházi térkép alapján, elmentem az altatóorvoshoz. Ő kedvesen elmagyarázott mindent onnantól kezdve, hogy a műtőbe tolnak, egészen addig, amíg majd a szobába vissza nem kerülök.

Aztán visszamentem az osztályra és kaptam szobát, ahol bent volt a fürdőszoba is. Két szobatársam volt, az egyik már gyógyulgatott, ő jött-ment, a másik frissen műtve még feküdt. Volt egy szekrényem, ahova bepakoltam a ruháimat és átöltöztem macinaci-pólóba, majd olvasgattam, pihentem.

Minden ágyhoz (amik távirányítóval állíthatóak) külön tv tartozott. A szoba felszerelve fertőtlenítővel, gumikesztyűkkel, kéztörlőkkel. Az ajtó mellett egy gomb, ha a nővérke bejön, megnyomja, ez jelez a nőverpultban a többieknek, hogy ő melyik szobában van.

Sokszor bejöttek megnézni, hogy minden rendben van-e, jól érzem-e magam, pedig akkor még se vizsgálataim, se fájdalmaim nem voltak. Mindig kérdezték, hogy mindent megértek-e, amit mondanak, mert ha esetleg valamit nem, akkor jöhet a Google-fordító. :)

a_gy_1.jpg

Később megkaptam a vacsorát, ami egy mákkal megszórt zsemle volt, barna kenyér, egy tányéron sok szelet felvágott, sajt, zöldségfélék, mindez szépen dekorálva. Nagyon adnak a kórházi étkezéskor is az ételek tálalására.

Este 10 órakor volt az első és egyetlen vizsgálatom. Jött értem az ápoló és hiába mondtam neki, hogy semmi bajom, tudok járni, ragaszkodott hozzá, hogy eltoljon a vizsgálatra, majd vissza a szobába. Vizsgálat után jó éjszakát kívántak és a nővér csak a szobatársamat „zargatta” éjjel.

kantin.jpg

Másnap reggel fél 8-kor volt vizit, ahova laptoppal érkeztek az orvosok. Miután elmondtuk, hogy jól vagyunk, szép napot kívántak és tovább mentek. Az orvos, aki végezte a műtétemet, bejött hozzám, elmondta, mikor lesz az operáció, mire számítsak, mikor mehetek haza.

Ezután az ápoló, aki előző nap levette a véremet, hozott tiszta törülközőt meg egy hálóruhát, amit majd a műtéthez kellett felvegyek. Tiszta törülközőt minden nap, minden beteg kap.

Kicsit később visszajött az ápoló, hogy felkészítsen a műtétre. Ékszerek ki- és lekerültek rólam, felhúztam a hálóruhát, lefeküdtem az ágyamra, betakart és mondta, hogy mindjárt jönnek értem. Így is volt, ággyal együtt vittek a műtőbe.

Na, ott volt sürgés-forgás... de mindenkinek volt felém egy mosolya, egy kedves szava, megálltak az ágyam mellett, kérdeztek ezt-azt.

Amikor felébredtem, kicsit még őriztek ott, aztán visszatoltak a szobába, ahol már várt az ápoló, hogy megkérdezze jól vagyok-e, szükségem van-e valamire. Bár ő utána kiment a szobából, 10 percenként jött valaki megnézni, hogy minden rendben van-e. Hoztak teát, elkísértek a fürdőszobába.

fu_rdo_szoba.jpg

A délutáni vizit után megkaptam borítékban a zárójelentést, majd hazajöhettem. Igaz, hogy csak 30 órát töltöttem bent, de inkább éreztem magam egy sok csillagos hotelben, mint kórházban. Ez a fajta törődés, kedvesség, figyelmesség, kiszolgálás, a felszereltség, a tisztaság... valami elképesztő, ugyanakkor teljesen természetes.

Apropó tisztaság... amikor a folyosón használtam az egyik mosdót, úgy ragyogott a tisztaságtól, hogy miután kezet mostam, kitöröltem magam után a mosdókagylót, nehogy vízcseppes maradjon. :)

ki_vu_l_2_ve_ge_re.jpg

Eljövetelünkkor pedig még láttam, hogy az egyik nővérke kártyázik egy beteg bácsival. :)

Hát... ilyen Ausztriában kórházban lenni.

Mindenkinek jó egészséget kívánok!”

Ha szívesen olvasnál még Líviától, látogass el a blogjára

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével. 

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: kórház egészségügy Ausztria

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr6618069578

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

SzZoole 2023.03.11. 15:43:33

Tündérkert, rég olvastam ilyen jó posztot, hiánypótló, tényleg!

P.Elliot 2023.03.11. 16:32:49

Jo informativ poszt, jo egeszseget kivanok a posztolonak, remelem hogy mar meggyogyult.
A korhaz es a leirtak itt / Usa/, ugyanilyenek....

Az etkezes az rendelesrol megy, van etlap mindharom etkezeshez amit telefonon kell leadni hogy mit, / a noverek segitenek intezni ha a beteg nem tudja/, a rendelt etelt felhozzak de megy a noverpultra eloszor ahol ellenorzik a papirjaikbol hogy ehet-e ilyesmit, ha nem akkor megbeszelik a beteggel hogy mit helyette de ezt amit rendelt, megtiltotta az orvos. Piros cedulazzak es indul vissza a konyhaba!

Mi jartunk igy!
A ferjem siman megrendelte maganak amikor nem voltam ott a cukros, sos, fogaravalo eteleket holott tudta hogy nem szabad de otet affele ferfimodra nemigazan erdekelte hogy lehet-e.

Jottek is rogton a noverpulttol hogy egy szivbeteg ezt nem eheti, valasszon mast.

Valasztott nagy neheztelesek kozepette hogy otet itt halalra fogjak eheztetni, hehehe....

Mondtam neki hogy ugye dragam nem kepzeled hogy otthon majd azt ehetsz amit akarsz?

Jobb ha lelekben felkeszulsz...Otthon azert megette amit kapott de mindig reklamalt...

P.Elliot 2023.03.11. 16:43:47

A berakott foton latom hogy egy konyv van az agyon, Danielle Steel, egy konyvebe kukkantottam bele de mar tudtam is hogy ilyen tre konyveket en nem olvasok....

dikusz. 2023.03.11. 21:35:57

Műtét után néhány perccel tea? Szabad?

A fürdőszoba, a társalgó azokban a kórházakban, ahol megfordultam látogatóként, és betegként ugyanilyen volt. Naponta többször takarították a folyosót, és a mellékhelyiségeket is.

Az pedig, hogy az étkezés olyan, amilyen, nem a kórház tehet. De arról sem, hogy nincs törölköző, wc-papír, vagy fertőtlenítő-kézmosó.

P.Elliot 2023.03.12. 01:38:22

@dikusz.: Nem hiszem hogy a tea mutet utan egeszseges lenne, talan csak koffein mentest lehet.

A mutettol is fugghet hiszen vagnak, varrnak.

Ugy tudom hogy mutet utan csak vizet esetleg kis almajuicet lehet inni, illetve amit az orvos megenged.

Azt hogy a posztolo irta a teat az gondolom nem azt jelenti hogy rogton azzal itattak hanem hogy volt az is a szobaban.

fhdgy 2023.03.12. 08:29:34

@P.Elliot: Vannak műtétek, amikor kifejezetten szükséges sok tea ivása! Ilyen pl. a katéterezés, ha rádióaktív anyagot is juttatnak be a szervezetbe. Sok teát itatnak a pácienssel, hogy a vizelettel minél hamarabb kiürüljön a szervezetbe nem való anyag.

dikusz. 2023.03.12. 10:27:02

@P.Elliot: Nyilván vannak, ahogy @fhdgy: is írja speciális műtétek, ahol kell inni folyadékot.

Saját tapasztalat, hogy a nagyobb műtéteknél előző nap éjféltől már nem ihat a beteg semmit, és a műtét után is csak másnap.

P.Elliot 2023.03.12. 13:51:50

Hihetetlen hogy mennyire nem lehet belepni ide a normal jelszavammal. Most irtam a fonoksegnek, ugy latszik most lehet....

Barta Emil 2023.03.12. 17:24:28

Akkor már vagy negyven éve megelőztük Ausztriát.
16 éves koromban egy szemműtét alkalmából hasonlóan kedves és csillagos ellátásban volt részem a salgótarjáni kórházban , a szocializmus építésének korában, bár akkor még nem volt tablet.
Azóta nem volt kórházi élményem, de szerintem a leírt élményért nem kell Ausztriáig rohanni.

blaubner 2023.03.12. 17:24:35

Sajnos nagy a kontraszt, de az osztrak egeszsegugy az egyik legfejlettebb az egesz EU-n belul is.

ulpius66 2023.03.12. 17:24:39

Akkor most minden magyar mehet osztrák kórházba?
(avagy mit kell tennem, hogy osztrák kórházba kerüljek?)

luis5 2023.03.12. 17:24:57

Ez nálunk is így van. Vagy nem?

dikusz. 2023.03.12. 17:39:15

Látszik, hogy címlapos a poszt, már délelőtt is az volt, de úgy látszik most vették csak észre.

Csodabogár 2023.03.12. 17:59:45

@dikusz.: Zürichben két állásom is volt privát kórházban. Inkább nem mondok semmit. Nálam a 3 ágyas szoba már kiveri a biztosítékot és csak remélni tudom, hogy valahol útközben halok meg, honi kórház nélkül.:-(

littke 2023.03.12. 20:05:58

Nálam az orvosi kezelés egy mutatója, hogyan kezelik a nem saját állampolgárukat. Szerencsére csak egy tapasztalatunk volt, az USA-ban, Atalantában, kb 8 éve.

Első nap nejem elcsúszott a hotel fürdőkádban, elrepedt a karcsontja mint kiderült. Ha mint külföldi ilyen problémával bemégy, muszáj hogy legyen külön biztosításod. Ha nem, talán valahol megcsinálják de a többi helyen kérik a Visa-t. A mijent jó 30 ezer dolcsiig ezt használt.

A biztosítód majd később fizet, de itt ők egy kanadai biztosítást simán leszarnak.

Mellesleg a kórház rendelője előtt nagybetűkkel. " Kérjük lőfegyverét hagyja a kocsijában!" Na tessék....

Hát így megy ez a világ leggazdagabb országában, amit az EU is sokban engedelmesen követ.

dikusz. 2023.03.12. 21:23:03

@Csodabogár: Pedig mondhatnál, engem érdekelne, akár jók a tapasztalataid, akár rosszak..:)))

Annak a kórháznak, ahova körzetileg tartozom vannak VIP-szobái,ahol a beteg kérheti, hogy egyedül lehessen.

ulpius66 2023.03.12. 22:08:54

@luis5:

Igen!

Nálunk is így van!!!!!
(a magánklinikákon....)

fkv.119 2023.03.12. 22:09:11

"amikor a folyosón használtam az egyik mosdót, úgy ragyogott a tisztaságtól, hogy miután kezet mostam, kitöröltem magam után a mosdókagylót, nehogy vízcseppes maradjon"

Itthon bemész a retyóba, falak összeszarva, retyópapír sehol, leülni se mersz, pucsítva becélzod a kagylót, aztán egy része bele, más része mellé megy. Utána vagy hoztál magaddal papírt és kitörlöd, vagy marad az előtéri mosdóban seggmosás. Hungarisztán 2023.

fkv.119 2023.03.12. 22:09:16

@littke: Amerikában vadkapitalizmus van, Ausztriában meg kb. kommunista piacgazdaság. De a jó értelemben. A szakszervezeteket nem lehet csak úgy leszarni mint nálunk, ott a kisembernek is vannak jogai. Meg is látszik hol tartanak ők, és hol mi.

fkv.119 2023.03.12. 22:09:18

@Barta Emil: Hanem meddig? Szlovénia? Szlovákia?

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2023.03.12. 22:09:22

Mérsékelt fideszkomcsi jelenlétet tapasztalok.
Hát nem jön senki megmagyarázni, hogy minekünk jobb?!

DFK 2023.03.12. 22:09:25

Kérdés, ezért havonta hány euró biztosítást kell fizetni?

Csodabogár 2023.03.12. 23:08:17

@DFK: Sokat. Mikor évekkel ezelőtt felmondtam az én mindenhova érvényes biztosításomat, amit főleg Amerika miatt fizettem addig, már havi 1400 EUR volt a díj!
De ott iszonyt árak vannak, ahhoz képest Svájc csak gyenge kezdő, pedig ott is sokba kerül ha valaki csak úgy becsöppen egy kórházba.

P.Elliot 2023.03.12. 23:14:28

@littke: Az hogy a lofegyveret hagyja a kocsijaban egy normalis felkeres.

Bizonyos allamokban tarthatsz fegyvert magadnak de ez nem azt jelenti hogy hasznaljak is, csak van, joguk van ra.

A korhaznak viszont nincs kedve ahhoz hogy esetleg egy maga alatt levo, ketsegbeesett, begolyozott hozzatartozo netan azzal kerje szamon az orvostol hogy miert halt meg a hozzatartozoja....

Az hogy a feleseged balesetet szenvedett a furdokadban neked nem kerult penzbe ha volt biztositasod, / nemcsak itt de minden orszagban kerik a korhazban hogy hol van a biztositas, ha en mennek at Kanadaba akkor ott is, miert csodalkozol?

Gondolom a hotel maga fizetett nektek vagy ha pereltetek akkor meg maradt is a kifizetesek utan valami...

fhdgy 2023.03.13. 00:58:02

@DFK: Szerintem tök mindegy, hogy mennyit! Ha van miből és még marad is, akkor mi a gond?

Én pl, szívesen fizetnék 90 % adót is, csak a mai árakon számolva maradjon, mondjuk havi egy milliárd!

Ezzel, csak azt szeretném mondani, hogy minden viszonyítás kérdése.

littke 2023.03.13. 03:32:01

@P.Elliot: nem a hotel hibaja volt, szoval mi nem pereskedtunk. Ez a folytonos pereskedes is az agyamra megy

2023.03.13. 07:41:50

@Csodabogár:

Ha két kórházban dolgoztál akkor van tapasztalatot.

Nekem eddig kétszer volt itt alkalmam kórházban lenni, egyszer osszezuhantam, majd helikopter és öt nap kivizsgálás ami semmit nem talált. Egyszerűen túl hajtottam magam.
Másodszor rekeszizom szakadás miatt operálni kellett, de ez is az újfajta 5 kis vágassal történt. Az előzmények mint a posztban, az orvosok, altató orvos professzor sok magyarázata nekem meg egy kicsit túl sok volt. Mint privát páciens kétágyas szoba, többfajta reggeli, három fajta ebéd, az egész cirkusz körülötted, ez is sok volt.
Apamon keresztül megismertem a keszthelyi kórházat is, leírhatatlan állapot, sok ágyas szoba, leharcolt állapot. Az orvosok szuper kompetensek és segitokeszek. Ami itt zavart az általános hangnem a betegekkel, ha ide bekerülsz megszűnik az emberi meltosagod. Az egyik beteget etette az egyik nővér, mivel nem volt elég gyors, azt mondta, majd a fejére húzok egy nylonzacskot akkor gyorsabban fog enni. Elismerem, hogy túlterheltek és kevesen vannak de így nem lehet viselkedni. Remelem, hasonlóan hozzad otthon ér a kegyes halál, vagy egy svájci kórházban is kiegyeznek.

2023.03.13. 07:52:07

@fkv.119: “ Utána vagy hoztál magaddal papírt”

Lehet, hogy a társadalom is hibás? A kádári korszak lopási zsigerei meg mindig működnek, amit ki teszel annak hamar nyoma vész. Az otthoni irodankbol is rendszeresen eltűnik. Soha nem fogom megérteni, jól kereső emberek elvisznek filléres dolgokat. nyomtató toner, papír és tollak többszörösére van szugseg, kisebb létszám mellett.

A másik ami mindig zavar otthon a közös dolgokhoz való szemléleti hozzáállás. Ami közös, azt nem kell ápolni törődni vele, mert az közös. Itt kellene változás!!!!

2023.03.13. 07:59:30

@Csodabogár: “ Svájc csak gyenge kezdő, pedig ott is sokba kerül ha valaki csak úgy becsöppen egy kórházba.”

Beteg biztosításunk CHF 880 havonta, de CHF 2500 évente az önrész, a gyógyszereknek CHF 700 amit saját zsebből fizetsz. Ezenkívül mindennek 10% megint saját zsebből megy. Ide vezet amikor egy egészségügy privatizalva van. Ez egy hatalmas üzlet. Emlékszem USA-ban egy férfi levágta a fűrésszel két ujjat, döntenie kellett melyiket várják vissza, mert csak egyre volt biztosítása. Abszurd.

2023.03.13. 08:03:55

@littke: “ Kérjük lőfegyverét hagyja a kocsijában!" Na tessék....

Hát így megy ez a világ leggazdagabb országában, amit az EU is sokban engedelmesen követ.”

Engem a mikrohullámú Sütő felirata lepett meg, kérjük ne tegye háziállatot be szárítás céljából.

Sajnos az EU nagy formátumú politikusai kihaltak, akik mertek az USA birodalmi szemléletének ellentmondani. A mostaniak mind szürke egerek.

2023.03.13. 08:06:25

@Magna cum laudeTigeri másztesz digrii: “ Mérsékelt fideszkomcsi jelenlétet tapasztalok”

Itt vagyok! Habár nem vagyok fideszes, de a lényeg hogy ezt a bélyegzőt már ramnyomtad:-))

dikusz. 2023.03.13. 09:06:21

@Mr.Tellinghovon: Szeretném megkérdezni: azok a svájciak, akiknek nincs módjuk megfizetni a magas díjakat, milyen ellátást kapnak? Ők is olyan szuperül felszerelt kórházakban gyógyulhatnak?

10 + éve eléggé jól ismerem kívül-belül azokat a kórházakat, amelyekhez tartozunk a fővárosban. Amelyik régi épület, ott valóban több ágyas kórtermek vannak (van olyan kórház, ahol 29 ágyas kórterem is van). Ezeknek a kórházaknak a felújítása, átépítése olyan hatalmas összegbe kerülne, hogy azt a jelenlegi helyzetben lehetetlen kigazdálkodni. Szerinted hogy lehetne jobbá tenni az egészségügyet?

dikusz. 2023.03.13. 09:09:09

@Mr.Tellinghovon: Most kivételesen nem rád értette, ebben biztos vagyok.
Index címlapos volt a poszt, és akik hirtelen megjelentek, azok valóban méltán kiérdemelik az említett jelzőt.

2023.03.13. 09:43:30

@dikusz.: “ Szeretném megkérdezni: azok a svájciak, akiknek nincs módjuk megfizetni a magas díjakat, milyen ellátást kapnak?”

A magas díjak mindenkinek egyformák. A szolgáltatás mértéke ugyanaz. A különbség az általános és a fel privát- privát között a következő: általánosnál elhelyezés 4-6 szobákban, kezelés az osztályos orvos által, fel privát 2-4 ágyas szoba, kezelés főorvos, a privát 1-2 szoba de lehet kérni egyagyast,, kezelés professzor által. A kezelés mindenkinek egyforma, csak a cirkusz körülötte kulönbözö.

A az általam irt összegek a mostani biztositasomra szólnak. Ez az úgynevezett alap biztosítás, háziorvos megoldással. Ez azt jelenti hogy elso a haziorvosom akinél kell problémával jelentkeznem. További megkötés kórház csak a megye területen, kezelés a kórház orvosai által. A régebbi magasabb biztosítás megadta a szabad kórház és orvos választás lehetőséget az egész ország területére.
Tehát ott és avval kezeltetehettem magam a akivel és ahol akartam.

2023.03.13. 09:44:16

@dikusz.: “ Most kivételesen nem rád értette”

Velem szemben van egy fobiaja:-))))

2023.03.13. 09:49:11

@dikusz.:

Meg annyit a szegényebbek, vagy a kisnyugdíjasok kerelmethetnek pénzbeli szociális támogatást, ha pl. ezeket a kiadásokat nem tudják kigazdálkodni. Tehát az állam finanszírozza a magánbiztosító profitját. Tudod jól ki van ez a kapitalizmus találva. Ilyenkor jön elő a szocialista vénám:-)))
A terhek a társadalmat terheljek, a profit a maga szektort.
Ha meg kérdésed van….

ulpius66 2023.03.13. 09:57:34

@DFK:

Jó, mindenki tuggya, hogy szar a magyar egészségügy....
... azonban az ÖSSZES!!!!!! NYUGATRA SZAKADT ISMERŐSÖM, HAZAJÖN GYÓGYKEZELTETNI MAGÁT!

Tegnapi hír!

Angliából repült haza a nejem egyik barátnője itthon kezeltetni magát, mert Londonországban a kezelés kb. 1 milla! ... itthon meg ugye ingyenes!

Billy Hill 2023.03.13. 09:57:38

@DFK: Mivel itt szerzetesrendi háttér (is) van, ezért talán elég egy Gott vergelt's! ;-)

DFK 2023.03.13. 09:57:41

@fhdgy: Nem mindegy, hogy hány euróból óhajtod megkapni a szolgáltatást. 1000-ből vagy 30-ból, esetleg legfeljebb párszázból. Mert nem jöhet ki belőle ugyanaz.

2023.03.13. 10:00:51

@dikusz.: “ Ezeknek a kórházaknak a felújítása, átépítése olyan hatalmas összegbe kerülne, hogy azt a jelenlegi helyzetben lehetetlen kigazdálkodni. Szerinted hogy lehetne jobbá tenni az egészségügyet?”

Egyszerű a valasz: sehogy! Olyan megkövesedett hatalmi lobby struktúrák vannak, amelynek robbantasara eddig egy kormány sem tett érdek ütközések miatt, érdemleges kísérletet.
A hálapénz eltörlés, meg az összes többi csak felületi kezelés. Átveheti a kormány a kórház veszteséget, de mivel a működés ugyanúgy megy tovább, továbbá is veszteséget halmoz fel. A magasabb díjak egy megoldás lenne, de ezt ki tudna megfizetni.

Voltam anyámmal laborban utána a ki értékelő orvosnál. Minden rendben nála, de kapott legalább hat fajta gyógyszert. Úgy éreztem magam mint egy SPAR-ban. Felmerült bennem az érdekeltség kerdese. Ez lenne a fizetés-kiegészítések egy új formája?
Egy biztos az egészségügy finanszírozása a mai befizetések mellett nem lehetséges. Az is tény, hogy a magyar nép, nem el valami egészségesen. Ennek is megvannak az történelmi előzményei.

2023.03.13. 10:06:20

@ulpius66: “ itthon meg ugye ingyenes!”

Kinek ingyenes? Nekem például nem, mert nincs taj számom.

Vagy külföldön van egezsegbiztositasod vagy otthon. A törvények a kettő együttes lehetőséget kizárják.

Persze lehet kenopenz a dologban

Én a fog beültetést 6 db is Svájcban csinaltattam, mert nem volt kedvem ide-oda repdesni

svajcineger 2023.03.13. 11:56:59

@ulpius66:
Ha valaki külföldön van biztosítva, akkor annak nem jár Magyarországon semmi, max. sürgősségi ellátás. Több országban biztosítottnak lenni meg szabálytalan...
A kórházak állapotában lévő különbség nem kérdés. Illetve pénz-kérdés. Az orvosok szakmai hozzáértéséről viszont nem vagyok Svájcban meggyőzve.

2023.03.13. 12:48:41

@svajcineger: “ Az orvosok szakmai hozzáértéséről viszont nem vagyok Svájcban meggyőzve.”

Sok országban jártam, időnként utasaink orvosi kórházi ellátásra szorultak. A szakmai hozzáértés nem pénzkérdés, vagy van hozza erzeked vagy nem. Ez így van több szakmával is.

Egy szemléleti különbség van Magyarország és svajc között. Otthon az orvosok meg mindig félig istenek fehér köpenyben és így is viselkednek, míg itt egy szolgáltatás nem több, egymásból élünk alapon.

A svájci orvosok szakmai hozzáértése nem több mint az otthoni, sőt én meg alacsonyabbra helyeznem, csak anyagi okokból van több lehetőségük.
Nagyon sok műtétet is végeznek teljesen feleslegesen, és ok sem hiba mentesek.

fhdgy 2023.03.13. 12:51:48

@Mr.Tellinghovon: és ők sem hiba mentesek, de ehhez van egy nagyon jó védekezési alapjuk. Ja, mi hozott anyagból dolgozunk, mondják.

svajcineger 2023.03.13. 13:38:51

@Mr.Tellinghovon:
Első bekezdés : ezt mondom én is.

Második bekezdés: ebben is van valami

Harmadik bekezdés: ezt mondom én is.

Olyan érzésem van sokszor, hogy szerintük a probléma majd megoldódik magától. Mintha félnének dönteni. Tartanak talán a betegbiztosítóktól, vagy az esetleges műhiba perektől. Ami viszont a legrosszabb, hogy diagnózist felállítani nem igazán tudnak. Anélkül viszont elég nehéz gyógyítani, lehet bármilyen szuperül felszerelt a kórház.

2023.03.13. 13:45:35

@fhdgy: “ Ja, mi hozott anyagból dolgozunk, mondják.”

A jóléti társadalom pozitív hozadéka, az hogy megengedheted magadnak a minőségibb élelmiszert, egészségesebb életvitelt.

A kiegyensúlyozott táplálkozás nagyon fontos, apám hússal húst evett, amikor én már harmadik napja a húshoz salátát ettem, csak csóválta a fejét a harmadik pohár bor után kifakadt: fiam mit csinált belőled svajc? Nem tudsz enni és inni!

A mozgás is fontos, de ez is tudatos kell, hogy legyen.
Annyiban igazuk van a hozott anyag nagyon fontos. Itt egy kritika a miniszterelnök úrról is, ebben a pozícióban ahol az átlagnál több lehetősége van, jobban kellene az egészségével és kinézete el törődni, amennyiben elhizasanak nem valamilyen betegség az oka.

2023.03.13. 13:52:09

@svajcineger:

Második bekezdés:
Amit az orvos mond, az alap igazság nincs kérdőjel, meg egy második vélemény sem jön szoba. Hiába akartam a szüleimet is ebbe az irányba terelni, kérdezz rá mi miért van. Valasz: ha az orvos úgy gondolja akkor így van. Én meg mondtam, de a te tested és egészséged. Persze ment mindig a kis belelt boríték is meg a kanna pálinka bor stb…

svajcineger 2023.03.13. 14:33:19

@Mr.Tellinghovon:
Azért ez mára már sokat változott. Főleg, hogy most már Magyarországon is a magánegészségügy kerül egyre jobban előtérbe.

Apádnak meg, igaza volt!

2023.03.13. 14:39:15

@svajcineger: “ Apádnak meg, igaza volt!

Golf2 2023.03.13. 15:15:52

érvényes-e a Covid-oltásom, utána engedtek fel... és ha nem, akkor elhajtják még mindig?

2023.03.13. 17:14:39

@svajcineger: “ “ Apádnak meg, igaza volt!”

Megmondom neki ha találkozunk :-)))

Csodabogár 2023.03.13. 19:44:21

@dikusz.: Különböző biztosítások léteznek. Van az alap, ami ha dolgozol valahol kötelező. Van félprivát, ami nem tudom pontosan mit jelent és van a teljesen privát.
Az alap és félprivát betegeket normál állami , ami vagy kanton által vagy egy város által szubvencionált kórház. Nagyon rendes ellátást kap mindenki. Nincs olyan éttermi választék és nem garantált az egy ágyas szoba és nincs szabad orvos választás, de tisztaság és rend van, valamint wc papír és egyéb tisztálkodási szerek is.

Mit kellene csinálni nálunk? Semmi esetre se az 1800-as évek végén megépült mára totálisan alkalmatlan kórházakra kellene költeni a rengeteg pénz, hanem akár mellettük felépíteni egy újat. Nem biztos, hogy sok kórházra van szükség. Kevés de jól felszerelt kórház sokkal jobban szolgálja a népet, mint a sok kicsi.
Zürichben az utolsó munkahelyemet, privát kórház, lebontották, mert nem érte meg felújítani a mai körülményeknek megfelelően. De egy városi kórházat, ami az hiszem a 70-es években épült is lebontottak, de felépítettek mellette egy vadonat új modernet. Kizárólag egyágyas szobákkal, amikhez természetesen fürdőszoba is jár, stb. kiszámolták, hogy így olcsóbb. A hajamat tépem, mikor azt látom, hogy pl. a Jánost, ahova tartozom, rengeteg pénzzel próbálják feltupírozni. Sokkal észszerűbb lenne lebontani és építeni egy új modern kórházat.

2023.03.13. 20:37:43

@Csodabogár:

Feljebb leírtam a fel privát és a privát különbséget.

Egyezik a véleményünk a mostani kórházak csak viszik a pénzt. Újakat és kevesebbet de jobban felszereltet kellene az osztrák landeskrankenhaus példájára.

Egyébként a posztoló kórháza a 30. helyen áll a ranking listán Ausztriában.

dikusz. 2023.03.14. 00:22:19

@Csodabogár: Köszönöm a választ.

A János kórházat nagyon jól ismerem, oda is tartozunk, mert a Szent Imre kórházban (előző nevén Tétényi úti kórház) nincs traumatológia, így a budai kerületek mind oda tartoznak.
De gondolj bele, ha az összes olyan kórházat lebontanák Budapesten, amelyik a XIX-XX. században épült nem maradna kórház a fővárosban néhány kivételtől eltekintve. Én így kapásból hármat tudnék említeni, az újbudai Szent Imre kórház, a Heim Pál gyermekkórház, és a Dél-Tepsi kórház.
Új kórházakat építeni egyszerűen lehetetlen, nincs az a pénz, ami elég lenne rá.

A Jánost meg úgy emlékszem nem lebontani akarták, hanem luxuskórházzá átépíttetni. Azt az új kórházat, amit a XI.kerületben akartak pár éve felhúzni, azért hanyagolták, mert az a telek, ahol felépült volna, lápos-ingoványos terület. Érdekes módon erről sincs semmi infó.

fhdgy 2023.03.14. 07:40:45

@Csodabogár: "hanem akár mellettük felépíteni egy újat", nem biztos, hogy jó ötlet. Azok a kórházakat, amiket le kellene bontani, azokat jellemzően már körbe nőtte a város. A város egyik egyik feléből átvinni a balesetet szenvedettet a kórházba, a szűk régi utcák, a zsúfolt forgalom miatt túl hosszú idő.

Szerintem praktikusabb lenne egy "Kórház a város szélén", ha ez mond még valakinek valamit. Pl. az elkerülő út mellé építeni, megfelelő helikopter leszállóval, stb. Aztán nem engedni, hogy a város megint körbenőjje!

Csodabogár 2023.03.14. 07:50:18

@dikusz.: Nem szoktam politizálni de azt a lápos ingoványos, nulla infrastrukturával rendelkező telket megvették valakitől és kész. Egy valaki biztos jól járt.
A János egy rémálom. 80+ barátnőmet sürgősséggel beutalták, vakbélgyulladás miatt. Az első éjszakát egy 20 ágyas!!! kórteremben töltötte. Másnap elvitték a műtőbe és utána egy idilli 4 ágyasban találta magát. Elég rosszul jár és az egész bent tartózkodás alatt attól félt, hogy nem ér oda a valahol a folyosón lévő mellékhelyiségbe.
Nem az összeset kellene lebontani, van amit már elég rendesen modernizáltak, pl. a Tétényi útit. De ezeket az ős szörnyetegeket bizony el kellene tüntetni. Gondolj csak bele a Jánosnak mekkora hatalmas területe van. Ha az alsó részt lebontanák és oda felépítenének egy modern kórházat, a maradék telket rengeteg pénzért el lehetne adni. Ugyan ilyen az István és a László is. A kettőből lehetne egyet építeni. A valamikori angyalföldi tébolydánál, ami ma Nyirő Gyula, már kádári időben megcsinálták, hogy lebontottak néhány pavilont és helyére került egy , akkor modern, belgyógyászat. Persze kell hozzá pénz. A stadionokhoz, meg az örült Hausmann felújításokhoz nem kell? Utóbbiak meg teljesen feleslegesek.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2023.03.14. 09:00:00

@dikusz.: Rá is, csak akkor ő még nem volt itt!! :))

dikusz. 2023.03.14. 10:31:49

@Csodabogár: A politikát hagyjuk is.

A János kórház kertje gyönyörű, ha még nem védett, azzá kellene tenni. Az épületeket meg át kellene építeni úgy, hogy az betegápolásra alkalmas legyen, és ne nyúlhassa le senki, maradjon a betegeké. A belső kerületekben álló kórházakat, klinikákat meg úgy kellene felújítani, hogy a régi épület megmaradhasson.

Fentebb írtam már, hogy mindkét kórházat igen jól ismerem, 2010-2017 között bérletem volt mindkettőbe. A Szent Imre/Tétényi úti kórháznak nem sok olyan osztálya volt ez idő alatt, ahol ne jártam volna. A volt főigazgatója egyébként a kerület (XI.) jelenlegi polgármestere.

Mindenben igazat adok egyébként neked, de az valahogy furcsa számomra, hogy sürgősséggel beutalt vakbélgyulladásos beteget ne azonnal műtsenek meg, hanem csak másnap reggel. A Jánosban, ahol apukám, és a férjem is feküdtek többször is, a férfiak kórterme 29 ágyas volt. A női kórterem (egymással szemben voltak a szobák) ezek szerint kisebb.

A Sárga Házról meg ne is beszéljünk. Úgy emlékszem, az lenyúlhatatlan.

2023.03.14. 19:56:59

@dikusz.: “ Mérsékelt fideszkomcsi jelenlétet tapasztalok”

Látod csak rám gondolt, javíthatatlan :-)))

2023.03.14. 19:57:52

@Magna cum laudeTigeri másztesz digrii:

Dehogynem, csak akkor meg a leánykori nevemen

Golf2 2023.03.15. 14:28:29

Politikai áthallások miatt tilthatták be egy negyedikes osztály március 15-i előadását...kádár elbújhat,ez már rákosi.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2023.03.15. 17:14:55

Kezdodik...az amerikai bank panik kezd tovabb gyuruzni...a svajci tartalekaitokat vegyetek ki, haha:)))
www.reuters.com/business/finance/credit-suisse-shares-drop-fresh-record-low-cds-widen-2023-03-15/

2023.03.15. 17:20:45

@Zsuzsi65:

Köszönöm az infot. Ma voltam a Credit-Suisse-nel, mindert biztonsagba helyeztem.:-)))

2023.03.15. 17:24:10

@Zsuzsi65:

Az állam meg fogja menteni az adófizetők pénzéből.

2023.03.15. 18:26:14

@Zsuzsi65:

Ha a Credit Suisse (CS) csődbe menne, a bank továbbra is rendszerszinten fontos lenne – még akkor is, ha egyre kisebb lesz – mondja Peter V. Kunz üzletjog professzor a 20 percben. „A svájci üzletet már biztosítják a bank vészhelyzeti tervei. Én személy szerint egyébként azt feltételezem, hogy az állam ezt a területet mindenképpen megmentené, mint „túl nagy ahhoz, hogy megbukjon”, különben káosz lenne a pénzügyi központban” – mondja Kunz. A 100 000 frankig terjedő számlákat már törvény biztosítja.

A lányom a zürichi kantonal banknál dolgozik, az o tanácsára hónapokkal ezelőtt átmentünk 40 év cs után egy állami bankhoz.
Idáig 111 milliárd frankot vontak ki az ügyfelek. Sok hibás döntés, csak a nagy globális player ügyfelek voltak fontosak, most mindez megbosszulja magát.

Golf2 2023.03.16. 07:43:13

@Zsuzsi65: vegyetek ki, haha:))) Ilyenkor kell venni amikor lefele megy.

2023.03.16. 08:01:52

@Golf2: “ vegyetek ki, haha:))) Ilyenkor kell venni amikor lefele megy.”

A betett összegekről volt szó, és nem a részvény árfolyamról. A credit suisse részvénye egy evvel ezelőtt frank 80 volt, most szabadesesben 1.62. Lehet ilyenkor venni részvényt de persze a bukás lehetősége benne van. Megtörténhet, hogy a kormány veszni hagyja, és akkor a részvény nem ér semmit. A credit suisse a második legnagyobb bank, országon belül. Lehet hogy a kormány megmenti de annak az lesz az ára, hogy csak országon belül marad. Akkor pedig a részvény ára megint nem sokat ér.
Látom, hogy szakértő vagy a témában, kérlek adj tanácsot ne csak kritizálj.

fhdgy 2023.03.16. 08:27:32

@Mr.Tellinghovon: Szóval, azt mondod, hogy reszkír nélkül nincs rizikó?

SzZoole 2023.03.16. 09:39:02

@Mr.Tellinghovon: jaj Vincebá, mi történt a tündérkertben, pukkan a lufi, tündöklése és bukás? :-))

2023.03.16. 09:58:06

@SzZoole:

Amit en itt vagyok a tunderkert tunderkert marad:-)))

A nagyravagyas, a minél nagyobb profit hajszolása, többször tisztességtelen kétes eszközökkel. Évekkel ezelőtt a ceo azt mondta, nincs szugsege a kis közép befektetőkre. Az volt az a pont amikor a céges dolgokat más bankhoz irányítottam. Az utóbbi hetekben meg az államilag garantált folyószámlák is áthelyezésére kerültek.
Most a fagyi vissza nyal, ahogy írtam, nagy szugseg lenne a nép pénzére.
A nemzet bank nagyon visszafogott, ezért gondolom egy kompromisszum megoldás jön. Szoba jöhet egy fúzió más bankkal, vagy a hatáskör szűkítése.
Én személyesen az USA bankjaiert aggódom, pénznyomtatás magas fokon, ez lehet egy újabb krach lehetősége.

2023.03.16. 10:02:16

@fhdgy: “ Szóval, azt mondod, hogy reszkír nélkül nincs rizikó?”

Tudod ha van felesleges pénzed amit ha elvesztesz nem probléma. Én egyszer mentem bele ilyenbe, amikor az ABB részvények voltak hasonló állapotban. Olcsón vásároltam emiatt 400% hasznot realizáltam ami egy lakás vásárlására is elég volt.

Ne tudd meg mit éltem át ebben az időben lelkileg :-))))

fhdgy 2023.03.16. 10:08:59

@Mr.Tellinghovon: mit éltél át? Az izgalmat, hogy nem buksz-e vagy igazságtalannak , hogy sokat nyertél?

2023.03.16. 10:24:32

@SzZoole:

A Credit Suisse svájci nagybank csütörtökön közölte, hogy 54 milliárd dolláros hitelt vesz fel a svájci központi banktól a likviditás és a befektetői bizalom megerősítése érdekében, miután részvényeinek zuhanása felerősítette a globális bankválsággal kapcsolatos félelmeket

2023.03.16. 10:27:31

@fhdgy: “ mit éltél át?”

Eletem első rizikós üzlete volt, az izgalmat, a félelmet és később az indokolatlan magas nyereség okozta lelkiismeret furdalást.

fhdgy 2023.03.16. 10:43:54

@Mr.Tellinghovon: a lelkiismereted megnyugtatására mondom, nagyon együtt érzek veled!

svajcineger 2023.03.16. 11:56:46

@Mr.Tellinghovon:
Lelkiismeret furdalást???
Akkor nem lettél mégse igazi svájci!

svajcineger 2023.03.16. 11:58:23

@SzZoole:
Ezt a lufi dolgot én már régóta mondom...
Mondjuk érdekes módon a CHF árfolyamát egyelőre nem befolyásolta a dolog.

2023.03.16. 13:42:35

@svajcineger: “ Lelkiismeret furdalást???”

Inkább nem a nemzetiségre vezetnem vissza, hanem a neveltetése és arra amit otthonról hozol. Elődjeim mind szorgalmas emberek voltak, és jövedelmük mögött valós teljesítmény volt.
Ebben az esetben is az okozott problémát, hogy nem volt mögötte munka. Most is valakik nagyot fognak kaszálni, a bank stabil biztos lábakon áll, a kihelyezett hitelállománya nagyon magas. Most likviditási problémái vannak, ezt a médiák sulykolják az emberekbe, csak tegnap rekordösszegű tőke kivonás volt.
Szóval keltünk a jogosnal nagyobb hisztériát, elbizonytalanítják az embereket, manipulálják a Medián keresztül és amikor elég alacsony lesz a részvények ára be vásárolunk. Pár év múlva pedig kassza. Piszkos egy világban élünk

2023.03.16. 13:49:04

@svajcineger:

Nem is fogja, a nemzeti bank óvatos duhaj

2023.03.16. 14:03:05

@SzZoole:

Hogy érzékeltessem, mi történik és kikkel, csatolok egy fotót a bank vezetőjéről.
Pippa Bunce vagy Philip Bunce. Hangulattól függően.
www.thesun.co.uk/news/7322136/outrage-as-gender-fluid-credit-suisse-boss-who-sometimes-wears-a-wig-to-work-is-named-among-top-100-women-in-business/

fhdgy 2023.03.16. 14:21:01

@Mr.Tellinghovon: Ezek szerint, ha egy kopasz férfi szoknyát húz, kinő a haja! Ügyes!

fhdgy 2023.03.16. 14:26:32

@Mr.Tellinghovon: Azt már meg sem merem kérdezni, hogy a szoknya alá gatyát, a nadrág alá bugyit húz-e!

svajcineger 2023.03.16. 15:34:50

@fhdgy:
Na, ezt én is kipróbálom!

2023.03.16. 15:37:39

@fhdgy: “ nadrág alá bugyit húz-e!”

Nincs róla információm.

Mikor ilyet látok, vágyakozók a boldog gyermek éveim után.
- és meg miket kell meg majd megernunk!

fhdgy 2023.03.16. 15:51:09

@Mr.Tellinghovon: Komlós János humorista, még a szocializmusban, azt mondta, hogy disszidálni fog.

Megkérdezték tőle, de hát miért? Hát, mert valamikor még a homoszexualitás bűn volt, aztán betegség lett és ő nem akarja megvárni, amíg kötelező lesz.

Az, hogy ki milyen irányultságú legyen magánügy! De döntsön végre!

Ha nem tud dönteni, akkor az szkizofrénia, ami tényleg betegség.

SzZoole 2023.03.16. 16:36:44

@Mr.Tellinghovon: “ A nagyravagyas, a minél nagyobb profit hajszolása, többször tisztességtelen kétes eszközökkel. Évekkel ezelőtt a ceo azt mondta, nincs szugsege a kis közép befektetőkre. Az volt az a pont amikor a céges dolgokat más bankhoz irányítottam.”

Nem vagy elég nagy oligarcha, és még csak ruszki sem :-))

SzZoole 2023.03.16. 16:38:16

@Mr.Tellinghovon: “ A Credit Suisse svájci nagybank csütörtökön közölte, hogy 54 milliárd dolláros hitelt vesz fel a svájci központi banktól”

Eddig aszittem, hogy Svájcban svájci frank van :-))

fhdgy 2023.03.16. 16:41:30

@SzZoole: Átszámolták dollárba, mert az átlag jenki azt sem tudja, hogy mi a svájci frank???

SzZoole 2023.03.16. 16:42:07

@svajcineger: valóban nem láccik változás 1GBP = 1.13 CHF, napok/hetek óta így van.

SzZoole 2023.03.16. 16:43:56

@Mr.Tellinghovon: hogy hova lett ez a világ……

Ez a buzikurva nem a csatornás Szájer cimbije? :-)))

SzZoole 2023.03.16. 16:44:57

@svajcineger: te is kopasz vagy?

Inkább maradok kopasz :-))

Golf2 2023.03.16. 16:45:05

@Mr.Tellinghovon: Látom, hogy szakértő vagy a témában, kérlek adj tanácsot ne csak kritizálj...Mit látsz már megint,és milyen kritika? Nyilván nem a bukott svájci bankot kell venni hanem a többit amik most olcsóbbak pl erste bank.

SzZoole 2023.03.16. 16:48:34

@fhdgy: nade ha a svájci nagybank hitelt vesz fel a svájci központi banktól, aszt miért dollárban teszi, eszt nem értem.

fhdgy 2023.03.16. 16:54:17

@Golf2: Szerintem meg pont a Credit Suisse-t.

Most olcsó, de vissza fog erősödni, mert Svájc, a bankok és az órák hazája nem engedheti meg, hogy gyenge maradjon.

Ha kis pénzeket akarsz, de biztosan ( viszonylag ), akkor úgy, ahogy mondod. Ha szakítani akarsz és bátor vagy, akkor menj a tömeggel szembe!

Amikor Napóleon vesztett Waterloo-nál, a Rothschildok hírvivője hamarabb ért Londonba, mint a hivatalos hírek. Ők így hamarabb tudták meg, hogy Napóleon vesztett. Esze-veszett eladásba kezdtek.

A tömeg meg reagált, a a Rothschildok eladnak, akkor biztos tudnak valamit, akkor nekik is el kell adni.

Az árak a padlóra kerültek. Aztán hirtelen a Rothschildok felvásároltak mident, de már beszakadt árakon.

fhdgy 2023.03.16. 16:56:43

@SzZoole: Nem vagyok szagértő, hogy miben vették fel ténylegesen, nem tudom. Lehet, hogy csak a kommunikációban nevesítették dollárban.

svajcineger 2023.03.16. 17:18:57

@SzZoole:
Ahhát! De nem ám az a gengszterkopasz, hanem az az okos fajta.

SzZoole 2023.03.16. 17:26:06

@svajcineger: okos fajta, az meg milyen az, géppel vágott, vagy borotvált, vagy csak öregebb vagy Vincebánál? :-)))

svajcineger 2023.03.16. 17:31:20

@SzZoole:
Beretvált, természetesen.

Golf2 2023.03.16. 17:43:55

Csányi Sándor egy családi vagyonkezelőbe kezdte átpakolni a vagyonát...
Süllyed a hajó,vagy visszautasíthatatlan ajánlat.

SzZoole 2023.03.16. 17:48:30

@svajcineger: bameg niglet, oszt még te híjsz engemet genxternek……….:-)))

2023.03.16. 17:50:09

@SzZoole: “ Eddig aszittem, hogy Svájcban svájci frank van :-))”

Az is, de ez a nemzetközi hírekben volt, a gyengébbek kedvéért dollárban mint vezető valutában adtak meg.

“ Nem vagy elég nagy oligarcha, és még csak ruszki sem :-))”
Hat nem:-)))

“ Átszámolták dollárba, mert az átlag jenki azt sem tudja, hogy mi a svájci frank???”

Pontosan

“ öregebb vagy Vincebánál? :-)))”

Nálam öregebb, az nem létezik:-)))

SzZoole 2023.03.16. 17:56:33

@Mr.Tellinghovon: hanyas ívású vagy Vincebá?

SzZoole 2023.03.16. 17:59:07

@Mr.Tellinghovon: nevetni fogsz, épp ma reggel mérlegeltem magam kakkantás után, kereken-percen nyócvanöt kilát mutatott, pont jó :-))

2023.03.16. 18:34:57

@SzZoole: hanyas ívású vagy Vincebá?

Mint az összes fiatalkorú itt, plusz mínusz egy-két év.

2023.03.16. 18:38:36

@SzZoole: “ hanyas ívású vagy Vincebá?”

Mire gondolsz? Hogy időnként mennyinek érzem magam, vagy mennyi szeretnek lenni?

Mennyire saccolsz?

2023.03.16. 18:42:05

@SzZoole: “ kereken-percen nyócvanöt kilát mutatott, pont jó :-))”

És mennyi időt töltöttel el ama nevezetes helyiségben, ami melléknek is becéztek. Újságot, vittél be magaddal?
Ha igen akkor hiteles a 85 kiló.

2023.03.16. 18:44:59

@svajcineger: “ Ahhát! De nem ám az a gengszterkopasz, hanem az az okos fajta.

SzZoole 2023.03.16. 18:48:27

@Mr.Tellinghovon: “ Mennyire saccolsz?”

Közelebb a százhoz, mint a halálhoz? :-))

SzZoole 2023.03.16. 18:51:24

@Mr.Tellinghovon: általában 10-15 percet, persze, hogy viszek újságot/telefont, akkor olvasom át az éjszakai műszak (usákok) kommentjeit, már ha írnak :-))

SzZoole 2023.03.16. 18:54:20

@Mr.Tellinghovon: honnan tudod, hogy mennyi tetkó díszíti a habtestem? :-)

Amúgy nem csak kopasz és tetovált vagyok, hanem napszemüveges és fekete mercis is :-)))

svajcineger 2023.03.16. 20:22:23

@SzZoole:
Visszavonok mindent. 85 kilós gengszter nincs, max. gengszter-tanonc. Hiába a tetkó, a napszemüveg, meg a Merga. :)

SzZoole 2023.03.16. 20:27:18

@svajcineger: voltam 97 kilós is fény koromban, nem most, valamikor, akkor még a 110 kilóba háromszor belenyomtam fekve :-))

svajcineger 2023.03.16. 20:29:20

@Mr.Tellinghovon:
Tetkóm egy darab sincs. Mondtam, hogy én az okos fajta kopasz vagyok.

svajcineger 2023.03.16. 20:30:12

@SzZoole:
Na, akkor engem is emelgethetnél! :)

SzZoole 2023.03.16. 20:38:02

@svajcineger: vágás érett vagy :-)))

2023.03.16. 20:58:14

@SzZoole: “ Amúgy nem csak kopasz és tetovált vagyok, hanem napszemüveges és fekete mercis is :-)))”

Pont ilyennek képzeljük a fiatal ártatlan fiukat!

A Merci az stimmel de nem fekete, igaz?:-)))

SzZoole 2023.03.16. 21:03:55

@Mr.Tellinghovon: igazad van, van egy kék is, ami a feleségemé, de az enyém az tényleg fekete, pontosabban obsidian black :-))

svajcineger 2023.03.16. 22:34:07

@SzZoole:
Ahhoz még kell pár kiló. :)

Golf2 2023.03.17. 08:42:13

Kiderült, hol lopnak a legtöbbet Magyarországon
Tavaly február óta Budapesten történt a legtöbb rablás és lopás is. A legritkábban a nyugati országrészeken történt hasonló bűncselekmény.

dikusz. 2023.03.17. 10:59:48

@Golf2: Ennek egyértelmű magyarázata van! Mióta Karácsony Gergely a főpolgármester, azóta minden rosszabb, akkor is, ha ez nem igaz...

De egyébként nem tudom, hogy mit is szerettél volna ezzel mondani
...:)))

Golf2 2023.03.17. 11:56:03

@dikusz.: Csak meglepődtem hogy már ilyen kimutatás is van, és leközlik.

dikusz. 2023.03.17. 11:59:46

@Golf2: Már nem kéne meglepődnöd.:)
Statisztikát egy adatból százat is ki lehet mutatni, úgy ahogy a megrendelő kívánja...

2023.03.17. 13:16:52

@dikusz.: „ De egyébként nem tudom, hogy mit is szerettél volna ezzel mondani
...:)))”

Ez a kérdés sok golf2 komment-nel felmerül bennem.:-)))

Vicc volt

2023.03.17. 13:19:26

@dikusz.:

Mi lesz a városnézés következő célpontja ? Vigyázz azokra a keruletekre ahol magas értéket mutat a statisztika, vagy vidd el golfit mint testort.

SzZoole 2023.03.17. 15:40:24

@Mr.Tellinghovon: ne báncsátok má mindig szegeny gulfit, nem tehet ő róla, hogy ilyen, így hozták a körülmények :-))

dikusz. 2023.03.17. 16:25:19

@Mr.Tellinghovon: Nem hiszem, hogy nekem kellene testőr...:)))

A legközelebbi hasonló program a "Múzeumok Éjszakája" lesz, három hónap múlva. Tavaly csak egy programon tudtam részt venni (Újbudai Zsinagóga), a többiről (Róth Miksa emlékház) vagy lemaradtam, vagy azonos időpontban volt.
Idén is lesz, de csak június végén.

Esetleg színházba megyünk a volt osztálytársnőimmel, bár a legutóbb pórul jártunk, mert a Madách Színházban néztük meg az "Aranyoskám"-című musicalt. Gyönyörű a színház, de a széksorok nagyon kényelmetlenek. Semmi köze nem volt a filmhez, nem színpadra való.

A posztom szövege már készen van, csak a saját fotókat nem tudom hogy kell hozzáadni.

2023.03.17. 18:18:25

@dikusz.: “ csak a saját fotókat nem tudom hogy kell hozzáadni”

Milyen formátumban irod? Docs?

Csodabogár 2023.03.17. 18:23:20

@dikusz.: Gondolom a posztot e-mailben küldöd. Akkor csak csatolni kell a képeket, mint más normális mail csatolást szoktál. Nekem ez megy a legkönnyebben, pedig elég béna vagyok a géppel. Persze nem árt előtte valamelyest lekicsinyíteni a képeket.

dikusz. 2023.03.17. 18:52:52

@Mr.Tellinghovon: , @Csodabogár:

E-mail-ben küldöm a posztot. A fotókat Kodak digitális fényképezőgéppel készítem, amit Zoli fiam átmásol a számítógépre.
Nem lett eléggé lekicsinyítve a kép, az lehet a baj. Én meg nem merek hozzányúlni, nehogy véletlenül letöröljem.

2023.03.17. 19:44:23

@dikusz.:

A probléma hogy az e-mail nagysága miatt nem fogod tudni át küldeni ha eredeti nagyságban helyezed be a képeket a posztodba.

A kép be helyezés elég egyszerű, milyen rendszert használsz, ha vindows és számítógép akkor használd az Eger jobb oldali gombját a be helyezésre

2023.03.17. 19:49:40

@dikusz.:

Úgy 20 Mb az e-mail határ amit át tudnak küldeni. Ezt én úgy oldottam meg, hogy a word-ben készített posztot feltöltöttem a felhőbe pl. Dropbox és onnan a blog gazda letöltötte.

Amennyiben e-mailben akarod küldeni, akkor a fényképeket le kell zsugorítani.

dikusz. 2023.03.17. 22:26:55

@Mr.Tellinghovon: Eddig e-mailben küldtem át, és a képek is átmentek.
Viszont a jelenlegi nulla tudásommal nem tudtam lekicsinyíteni a képeket. csak egy kinagyított részlet látszik, még most is túl nagy.

P.Elliot 2023.03.18. 01:24:58

@dikusz.: Na vegre!

Alig varom, remelem HA. eloreveszi...

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2023.03.18. 06:31:07

Hoztam nektek egy kis tavaszi hangulatot. Malibu hegyei a kedven turazo helyeink koze tartozik. Ma egy jo kis "kardio" edzset tartottunk, mert ez egy eleg meredek turaosveny, az elso fel merfold alatt tobb mint 300 m-es szintemelkedessel.
De megerte, a csucson 360 fokos kilatas a Csende-Oceanra es korben a hegyekre...A sok esonek koszonhetoen pedig un. super bloom van, vagyis nagyon sok vadvirag nyilik mindenfele, tobbek kozott CA allami viraga, ez a sarga pipacs (California Poppy)

ibb.co/3YCYN53
ibb.co/S5cq9Ht
ibb.co/23yxfgX
ibb.co/g30wMCM
ibb.co/tpdRVFW
ibb.co/mSRyJMy

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2023.03.18. 06:35:07

@Zsuzsi65: A "raadas" pedig az volt, hogy a Blue Angels eppen a hetvegi Air SHow-ra gyakorolt, igy azt is elvezhettuk :)

Point Mugu (ahol turaztunk), a haditengereszet egyik bazisahoz van kozel
venturacountycoast.com/point-mugu-airshow-visitors-guide/

2023.03.18. 07:35:17

@Zsuzsi65:

Jó kis kardio edzés lehetett, ekkora szint különbséggel. Nagyon szép a panoráma és meg egy külön programot is kaptatok. Látod minden erőfeszítés elnyeri jutalmat.
Régebben ebben az időszakban, mindig dél Olaszországban jártam, gyönyörű voltak, mint a kepeiden a mezei virágok.

A jövő hónap közepén mi is virágokat fogunk nézegetni, jobban mondva a török eredetű tulipánokat Hollandiában. Itt három hónapig virágba öltözik az ország eme része. Meglátogatjuk keukenhofot, Rotterdam, Harlem, Amsterdam.-ot. Beiktatunk egy hajókázást is az amszterdami csatornákon, több van belőlük mint Velencében. Persze nem maradhat ki egy sajtkészítő (eidam j sem.

A Keukenhof (fordításban konyhakert) a világ legnagyobb virágoskertje.
A hollandiai Lisse városka mellett található, Haarlemtől délre, Amszterdamtól délnyugatra. Méretei miatt gyakran Európa kertjének is nevezik. A hivatalos adatok szerint kb. 7 millió virághagymát
ültetnek el évente a 32 hektáros parkban.
ibb.co/GWbh6v9

2023.03.18. 07:41:25

A mai napon jelent meg a svájci magyar közösség oldalán.

“Magyar vagyok, de turista

Biztos vagyok benne, hogy nem csak velem fordul elő olykor, hogy keveredik az itthon és az otthon fogalma egy-egy mondaton belül. Például: „Otthon hagytuk azt, de jó mert itthon van helyette ez.” Amikor újságoljuk valakinek, hogy hazamegyünk három hétre, de majd, ha hazajövünk (vissza ide) akkor találkozunk újra. Ezek a helyzetek mindenkinek ismerősek lehetnek, aki külföldön él. Egy idő után lesz "itthon" és "otthon". Sokan foglalkoznak ezzel a kérdéssel, hogy hol is van egy migránsnak a haza, hol az otthon. Mi a különbség a haza és az otthon között?

Egy nyaralást mindenki izgatottan vár, akárhová is vezessen az utunk. Utánanézünk, tervezgetünk, programokat szervezünk. Egyszerűen csak magunk elé képzeljük a prospektus képeiről – ma már inkább a netről –, hogy mi is vár ránk. Hol lesz a metrómegálló, merre lesz egy kisbolt, vagy tourist-info? Meleg lesz-e, kell-e kabát, vagy szúnyogriasztó? Ezek a képek, nekünk – akik eljöttünk otthonról – az emlékezetünkbe és a szívünkbe beleégve lebegnek, úsznak, egyfajta lilás-rózsaszínes ködben. Tudjuk a válaszokat zsigerből.

Milyen jó, hogy emlékszünk, hol vár majd ránk a kedvenc pékségünk, a régi törzshelyünk, ahol a szünetekben múlattuk a végtelennek tűnő fiatalságunkat, vagy egyszerűen csak, hogy hol kell lemenni a metróba. Kérdezés nélkül, ösztönösen tudni fogjuk. Mert mi a"saját" közegünkben mozgunk majd. Csak rágondolunk, és érezzük a frissen sült kakaós csiga illatát, a metró szelét és melegét, a kedvenc szilvafánk minden göcsörtjét a tenyerünk alatt, hisz éppen eleget estünk le róla gyerekkorunkban. Biztos vagyok benne, hogy mindenkinek van valami ilyen, amire nagyon készül, amire nagyon élesen emlékszik, ami sokszor fájóan hiányzik.

Eljön az indulás előtti este, amikor úgy várjuk már a Magyarországra érkezést, mint más egy egzotikus utazást. Hisz nekik az otthon minden nap ott van, gondoljuk legalábbis, miközben lehet, hogy ők máshová vágynak. Talán pont oda, ahol mi élünk most. Nekik nem hiányzik a narancsos fényben úszó Duna-part, a vihar előtti dühös Balaton, a langyos szélben lengedező búzamezők, sárgában vibráló repce- és napraforgó-földek. Ők minden nap élvezhetik, a régi barátokkal való borozgatást egy kellemes kerthelyiségben, árnyékos fák alatt ücsörögve, régi kedvenc zenekarok koncertjeire tombolnak hajnalig nélküled, beülnek hétköznap este egy klasszikus színdarabra, és elmennek vacsorázni utána abba a kis bisztróba, amit még együtt fedeztetek fel teljesen véletlenül. Ehetnek a Nagyi lekvárjából, amikor csak szeretnének, beszélgethetnek idegenekkel teljes magabiztossággal az anyanyelvükön. Mert ők testben is otthon vannak, nem csak úgy, mint mi. Néha titokban, lélekben, az emlékek között.

Aztán végre hazaérsz és az első percben kiborulsz, mert már nem ott van a buszmegálló, ahol eddig volt, a pékség helyett használtruha-bolt nyílt, minden út fel van túrva, fák kivágva, közterek átalakítva. Rádöbbensz, hogy mennyi minden megváltozott. Majd szinte sokként ér, hogy főképp te változtál meg. Kívülálló lettél. Egy láthatatlan közösség tagja, mely szétszóródott a világban, de talán a közös nyelv és emlékezet, ami még összeköt velük. Szembesülsz sok dologgal, amit már nem is értesz, sok rosszal is, amit képtelen vagy elfogadni. Ráeszmélsz, hogy némely bizonytalan lábon álló kapcsolat valóban törékeny és mulandó.

Lehetsz még úgy igazán itthon otthon? Nem, aki egyszer elment, örökre magán hordja a kívülállósság láthatatlan bélyegét. Talán egy-két baráti kapcsolat, rokoni szál, ha igazán erős és túléli, megmaradhat állandónak ebben a folyamatosan változó hazában. Amiért akkor is érdemes lesz ellátogatni ide, ha már kivágták a régi szilvafát, és a ház sem ott áll már, ahol felnőttél.

Én hazamegyek. Haza, de látogatóba. Haza, egy idealizált nyaralásra, a régi barátok, kedves rokonok, ismerős városok, a saját nyelvem és kultúrám világába. Oda, ahol felnőttem, oda ahonnan valamikor eljöttem. Ahova talán mindig visszatérek, mint a fecskék tavasszal. Ahol magyar vagyok, de már csak turista.”

fhdgy 2023.03.18. 09:33:34

@Mr.Tellinghovon: hol a legjobb annak az embernek, akinek itt is otthon, akinek ott is itthon?

Hát útközben!

2023.03.18. 10:12:13

@fhdgy: “ Hát útközben!”

Minden bizonnyal :-))))

2023.03.18. 10:15:11

@fhdgy:

Hozza kell tegyem aki írta a bejegyzést, egy fiatal magyar hölgy, kora miatt érzelmesebben írja meg az állapotot amiben van, mint mondjuk a velem egykorubbak.

dikusz. 2023.03.18. 12:01:19

@Mr.Tellinghovon: 10+ évvel ezelőtt láttam a TV-ben egy műsort, Szy Ferenc életéről. Kerestem valamit róla, az életéről, és csak most sikerült találnom egy cikket, amiben elhangzott az a pár mondata az otthonról/itthonról/honvágyról, ami azóta is sokszor eszembe jut. Kiemeltem azt a részt a cikkben, érdemes elolvasni.

www.oee.hu/hirek/agazati-szakmai/bucsu_szy_ferenc

2023.03.18. 12:42:50

Mert az az én hazám. Ilyen az élet. Nekem itt is van egy hazám, otthon is van egy hazám. Végeredményben sehol sincs.”

Igaza volt

Csodabogár 2023.03.18. 17:09:22

@fhdgy: Mindenütt jó, de a legjobb sehol.
Ezt én már bőven megéltem.
Mint a cikkből is kiderül, mi magunk is változunk. Már rég nem vagyok ugyanaz, mint aki elmentem és már az se mint aki visszajöttem.
Néha mikor felhúzom magam a hazai dolgokon, akkor bele gondolok, hogy most vajon milyen lenne Stockholmban vagy Zürichben? Aztán enyhe borzongások közepette rájövök, hogy most vagyok jó helyen, mert ott is mindenütt meghaltak már a barátok és biztos nem lett volna annyi alkalmam új ismeretségekre és egy-egy új barát megismerésére, mint itthon.

fhdgy 2023.03.18. 17:56:19

@Csodabogár: amikor Münchenben éltem, jó volt hazajönni és pár nap után visszamenni.

Amikor már hazaköltöztem, visszamenni Münchenbe mindig csalódás volt. Kicserélődött a társaság, már semmi sem volt a régi.

2023.03.18. 18:57:21

@fhdgy: “ Kicserélődött a társaság, már semmi sem volt a régi.”

Én pont így vagyok Magyarországgal:-)))

2023.03.18. 19:00:50

@fhdgy:

Pont a tömeg baleset napján jöttem vissza, igaz pár órával előtte. Messziről lehetett látni az atfuvasokat és az oldalszel is nagyon erős volt. Érdekes módon, ahol a baleset történt, bokrok és fák vannak a sztráda mellett. Persze ilyen esetben meg a 80 km/h is sok tud lenni.

Csodabogár 2023.03.18. 23:46:28

@fhdgy: Eleinte szerettem haza jönni meg vissza menni stb. De ahogy múltak az évek, egyre rosszabbul esett a vissza menés. Emlékszem egyszer Malagában álltunk az egyik kapunál a repülőtéren, míg a szomszéd kaputól egy malév járat indult Pestre. Majdnem sírva fakadtam, hogy nekem a zürichi járatra kell felszállnom. Akkor már biztos vagy 25 év volt a hátam mögött, elveszett már az újdonság varázsa. Már csak igazán haza akartam jönni, Pestre.
Ebben részemről nincs semmi féle hazafiasság. Ha a gyerek koromat egy másik nagyvárosban éltem volna le, akkor biztos oda vágytam volna. De miután itt éltem Pesten, ez maradt az örök szerelem.

P.Elliot 2023.03.19. 02:48:16

Nem vagyok kepes a gep ele jonni annyira el van foglalva mostanaban a napom, annyi minden osszejott hirtelenul, at kell vizsgalnom hogy mi a fontos es amit csak lehet leepiteni....

Latom beszelgettek hogy ki hol van otthon, annyira regen eljottem es annyira beleszoktam ebbe az eletbe hogy ha most haza kellene koltoznom megszakadna a szivem hogy nem lathatom tobbe azt amiben eltelt az eletem .
Hianyozna a varos/, maga az orszag, az emberek, a kornyezet, a sok mosoly/ nehogy azzal gyertek hogy mumosoly mert nem az, termeszetes kedvessegu mosoly, igy szoktak meg itt, nekem kedvesebb mint a mogorvasag vagy kozony, nem latnam tobbet az utakat ahol vezetgetek, a folyot ami annyira megragad meg most is ha elmegyek mellette, a szomszed kutyajat aki mindig vidaman atugat ha meglat, a teveben a megszokott es megszeretett bemondokat, az uzleteket ahova vasarolni jarok, a kis fesztivalokat, mindent!

Ez az itteni nagy szeretetem az orszag, emberek es minden utan gondolom foleg abbol is jon hogy fiatal, friss hazas voltam,itt kezdtuk el felepiteni a kozos eletunket, kialakitani a magunk kedvere valo eletmodot, minden uj volt, erdekes, mindennek ugy tudtunk orulni, nem kellett figyelembe venni senki velemenyet, beleszolasat, ahogy nekunk jolesett ugy csinaltuk.

Minden uj volt, masfajta emberek, borzasztoan kedvesek, befogado kornyezet, mi meg elfogadok voltunk, jokedvuek, vidamak, boldogok.

Most is az vagyok. Elegedett es boldog.
Elgondolkoztam rajta hogy ha mas orszagba mentem volna, mondjuk Europaba valahol hogy hogy eltem volna meg.

Mennyire tudtam volna belekapcsolodni egy masik orszag eletebe, hat nem tudom.
Akarmennyire tunodok rajta nem tudnek ra valaszt adni mert az valoszinu hogy fugg a befogado orszag embereitol is.
Az alkalmazkodasi kepessegem eleg nagy de azert az nem eleg, fene tudja.

Az olasz taborban eltunk 8 honapot, jo lett volna ott maradni bar az emberek zajos hangos, kiabalos stilusat nem lett volna kedvem atvenni, annal "komolyabb" voltam, hehehe....

P.Elliot 2023.03.19. 02:56:29

@Zsuzsi65:
De szep fotok!

Alomszep az a sarga virag, a hegyek, minden.

Az a lany a kisebbik lanyod? Szep kis pofija van amennyire latni lehet, na meg a ferjed lehet, gondolom nem idegeneket fotoztal, hehehe...

Jol teszitek hogy hegyi turaztok, olvastam orvosi musorban hogy az egyenlotlen talajon, dombon sokkal egeszsegesebb a talpnak, labszarnak, forgoknak a seta mint teljesen siman, az 50 even felul nem ajanlott tulzasba vinni, csak ugy mint sulyzot emelgetni mert tonkreteszi szep lassan a csuklot.

P.Elliot 2023.03.19. 02:58:38

@P.Elliot: Ugy ertettem hogy a sima talajon nem szabad tulzasba vinni a setat, futast. Hegymenetben, dombon lehet ha van hozza erod.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2023.03.19. 04:49:43

@P.Elliot: Igy van, betonon setalni sokkal rosszabb...Igen, a ferjem es a kisebbik lanyom van a kepeken :)

NorthPier 2023.03.19. 13:25:15

Meg tudna mondani valaki, hogy privat uzenetben hany karakterig lehet irni? Lehet, hogy valahol ott van ez az info, csak nem talalom.
Elore is koszi.

dikusz. 2023.03.19. 15:10:24

@NorthPier: Szerintem nincs korlát.

Golf2 2023.03.19. 15:45:46

50 méter hosszú, tízmilliárdot érő, háromszintes luxusjacht tulajdonosa jelenleg a NER-közeli milliárdos, Szíjj László... miből lehet ennyit összelopni?

NorthPier 2023.03.19. 16:05:09

@dikusz.: Köszi. Akkor megkaptad, amit írtam neked?

2023.03.19. 16:37:45

@Golf2:

Mondd neked nincs más érdeklődési területed, hogy állandóan ilyen témákkal jössz.
Ennyiből áll az életed? Őszintén sajnállak

SzZoole 2023.03.19. 17:09:38

@Mr.Tellinghovon: egy évtizede csinálja, gondold változni fog? :-))

Golf2 2023.03.19. 17:16:00

@Mr.Tellinghovon: Megválaszolod magad a kérdéseidet? Akkor minek jártatod a szád?
Szerintem ezek a hírek vérlázítóak,csak a birkáknak,vagy a hasonlóknak mindegy...

Golf2 2023.03.19. 17:17:37

@SzZoole: Ezek mocskos tények józsikám,miért ne lehetne mondani? A te te beszólásaid kellemessebbek?

SzZoole 2023.03.19. 17:21:29

@Golf2: Józsikám?? Te keversz valakivel gulfi, én Zoli vagyok nem Józsi :-))

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2023.03.19. 17:39:16

Majd elfelejtetted. Há 2030-ra utolérjük Ausztriát! :))

2023.03.19. 19:11:55

@Golf2: „ Szerintem ezek a hírek vérlázítóak,csak a birkáknak,vagy a hasonlóknak mindegy...“

Tudod avval nincs bajom, hogy te valamit vérlázítónak találsz, de miért osztod meg ezt velünk?
A blog neve hataratkelo. Nagyon jól el lennénk a politika nélkül is, arra van sok más fórum. Miért nem gazdagitod azokat a kommentjeiddel?

2023.03.19. 19:18:06

@Tulsa King: “ Párbeszédes aktivistát zavartak el Szíjj jachtjáról”

Miből gondolod, hogy engem ez Zürichben a tóban gyonyorkodve egy pohár finom cabernet sauvignon-nal a kezemben, érdekelne ?

Nekünk itt saját problémáink vannak. Például, mennyi CS részvényt vegyünk és főleg mikor? Ha ebben tudsz segíteni, örömmel vennénk!

2023.03.19. 19:19:23

@taga20:

Meg mindig a lopott avatar-t használod?

2023.03.19. 19:22:49

@SzZoole: “ Te keversz valakivel gulfi, én Zoli vagyok nem Józsi :-))”

Mindig mondom, óvatosan a tudatmódosító szerekkel!

A Zoltán név sokkal szebb mint a joooooska, meg a jelentése is szuper, oh felseges uram:-)))

dikusz. 2023.03.19. 21:09:35

@NorthPier: Köszönöm szépen, megkaptam, olvasom.:)

Az igazság az, hogy a fiam ért hozzá, de későig dolgozik, és ha átjön, már sokszor fáradt. De mielőtt a képekkel variálnék bármit is, meg szoktam kérdezni tőle, jó-e amit csinálok. Egyébként duplán menti le a fotókat a gép.

Csodabogár 2023.03.19. 23:12:36

@Mr.Tellinghovon: A CS-t most bekapja az UBS. Komoly lehet az ügy ha már a Nationalbank is beszáll.

svajcineger 2023.03.20. 00:05:02

@Mr.Tellinghovon:
Részvényvásárláson már nem kell gondolkodnod. Legalábbis CS részvényen nem.

2023.03.20. 05:48:36

@svajcineger: Részvényvásárláson már nem kell gondolkodnod. Legalábbis CS részvényen nem“

Az ubs saját részvényeket ad a cs részvényekért. Kb. 10 ezer munkahely fog megszűnni.

2023.03.20. 06:03:42

@Csodabogár: “ A CS-t most bekapja az UBS. Komoly lehet az ügy ha már a Nationalbank is beszáll.”

A CS problémája, hogy tul nagy, az atvetellel lesz egy meg nagyobb bank. Ezt a kormány sem akarja. A másik opció, a cs-t három darabra osztani, national,international és invesment bank. Itt az a baj, hogy az invesment nem ér semmit, nem lenne rá külföldi vevő.
Meg nincs is külföldi érdeklődő, a deutsche bank meg mindig beteg,a saudiaknak nem kell, a Blackrock talán.
Így a kormány előre menekült, remélve, hogy az ubs gatyába rázza a CS-t. Probléma, hogy cs azért van ebben a helyzetben, mert hitelességi problémái vannak, ezért történt a hatalmas tőkekivonás. Most pont egy olyan veszi át aki meg kevésbé hiteles bank, aki ki van tiltva sok országból.
Szerintem a vége az lesz, hogy házon belül feldarabolják. A párhuzamos üzletágat megszüntetik, 10 ezer ember kerül az utcára.

Nekem az UBS nem alternatíva mindig utaltam őket. Maradok a sok lábon állás mellett, a pénzek szétosztva, több bankra és egy része a padláson a szénát között. Amióta a bankjegyek műanyagból készülnek, még nem is kell forgatnom őket nehogy bepeneszedjenek:-))))

2023.03.20. 06:27:32

@Mr.Tellinghovon:

A cs részvény ára CHF 1.86 volt, az UBS 0.76 ad érte. Sokan vesztettek a pokerben.;-))))

SzZoole 2023.03.20. 12:07:43

@Mr.Tellinghovon: rosszak az információid Vincebá. Biztos forrásból tudom, hogy nem a UBS vásárolja ki a CS, hanem a BLM!

2023.03.20. 12:27:54

@SzZoole: “ UBS vásárolja ki a CS, hanem a BLM!”

ubs felvásárolja és nem kivásárolja, de minden lehetséges:-))))

Ma olvastam

“ istent 6 napja nem látták. A hetedik napon Gábriel angyal rátalál, és megkérdezi: "Hol voltál az elmúlt héten?"

Isten lefelé mutat a felhőkön keresztül, és büszkén mondja: "Nézd, mit alkottam!"

Gabriel ránéz, és megkérdezi: "Mi az?"

Isten azt válaszolja: "Ez egy bolygó, és életet tettem rá. Földnek fogom hívni, és ez a hihetetlen egyensúly helye lesz!"

"Egyensúly?" kérdezi Gabriel.

Isten elmagyarázza, miközben a világ különböző részeire mutat: "Például Észak-Amerika nagyon virágzó lesz, de Dél-Amerika nagyon szegény. Ott van egy kontinensem fehérekkel, itt feketékkel. Egyes országokban nagyon meleg lesz és száraz, a többit vastag jég borítja."

Gabrielt nagyon lenyűgözi Isten munkája. Közelebbről szemügyre veszi a földet, és megkérdezi: "És ez mi?"

"Ez - mondja Isten - Svájc! A legszebb és legjobb hely a földön. Lesznek kedves emberek, csodálatos tavak és erdők, idilli hegyi tájak és hangulatos sörkertek, és a kultúra és a társasági élet központja lesz. A svájci emberek nemcsak szebbek lesznek, hanem okosabbak, jobb humorérzékük és képzettebbek is. Nagyon társaságkedvelőek, szorgalmasak és produktívak lesznek."

Gabriel mély benyomást kelt, és megkérdezi: "De uram, mi van az egyensúlyral? Azt mondtad, mindenhol egyensúly lesz!"

Isten: "Ne aggódj, a szomszédságban van Anglia."

SzZoole 2023.03.20. 14:59:28

@Mr.Tellinghovon: jájj Vicces Vincebá miért kell már neked is kisregény hosszúságú kommentet írni??? Könybe lábad a pinám mire végig olvasom :-)))

SzZoole 2023.03.20. 15:02:57

@Mr.Tellinghovon: kiverted a fejembűl a gondolatod…….

Csak asztat akartam mondani, a BLM aki átveszi a CS-t, nem más mint; Bank of Lawrance Butcher :-))))

svajcineger 2023.03.20. 16:30:54

@Mr.Tellinghovon:
Ebben az a vicc, hogy ez nem vicc. Sokan tenyleg igy gondoljak. Tunderkert...

2023.03.20. 17:35:29

@SzZoole: “ Könybe lábad”

Így gyakorolhatod az olvasást és pozitív mellékhatásként benedvesedsz.:-)))

BLM:-))) alabecsulted a rejtvenyfejto kepessegemet, az első olvasatban is értettem kire gondolsz:-))))

Ma jött ki, hogy szaúdi-k is kínáltak 5 milliárdot de a kormány elutasította.

2023.03.20. 17:44:40

@svajcineger: “ Tunderkert...”

Én a mai napig így gondolok rá, Akkor is ha sok kritikát fogalmazok meg velük szemben. Nem egy okos nép, megvannak a hataraik, dehát mi sem vagyunk sokkal különbek.
Néha olvasom a feszbukon a svájci kisokos csoportban a kommenteket, ott is el kell többször takarnom az arcom.
Némelyik nem is tudom milyen elvárásokkal jött ide.
A jogos kritikanak mindig helye van de néha túl mennek minden határon.

SzZoole 2023.03.20. 17:46:21

@Mr.Tellinghovon: nem fogod elhinni, de gyakorlás nélkül is megy, nem vagyok én belterjes svájci, azok sem tartanának sehol a gyütmentek nélkül, csak a vamzerkodás megy nekik jól :-)))

Csodabogár 2023.03.20. 18:23:27

@Mr.Tellinghovon: Tündérkert nem létezik. De aki sokat akar dolgozni és nem vágyik feltétlenül házra a tóparton, az jól fog élni.

Én tudtam kb. mi vár rám, mert már nagyon régen mondta apám öreg barátja, akinek volt háza is Svájcban, csak buta módon inkább Pesten maradt, ahonnét aztán jól ki is telepítették anno. Szóval ő nagyon dicsérte az országot, de azt ajánlotta, hogy csak akkor akarjak oda menni, ha sok pénzem van.
Ennek tudatában meg se fordult a fejemben Svájc, mikor már másodszor hagytam el a szocializmust, akkor a svédországit, de a sors másként akarta. Lehetett volna rosszabb is.:-)

Golf2 2023.03.21. 08:32:14

London lakosságának többsége nem fehér brit etnikai hátterű, a londoniak 20 százalékának nem az angol az anyanyelve, mindeközben a Scotland Yard állományának 82 százaléka fehér, 71 százaléka férfi,sok közülük rasszista,homofób,nőgyűlölő...

2023.03.21. 10:07:46

@Golf2:

Én csak egyet ismerek aki nem nem brit etnikai hátterű, nem angol az anyanyelve és homofób, fehér hetero beállítottságú és tiszteli a női nemet és nagyon jó humora van.:-))))

“ 71 százaléka férfi,sok közülük rasszista,homofób,nőgyűlölő...”

Mennyire életszerű ez a statisztika? A rendőrség szabályzata tiltja mindezt, aki megszegi az állásával játszik?

Megint felkaptál valami tyúkszar hírt!

SzZoole 2023.03.21. 16:46:07

@Mr.Tellinghovon: ha a fentiekben rám utaltál, akkor kikérem magamnak, én nem homofób vagyok, hanem rasszista-homofób, pontosabban :-)))

Gulfinak van igazsága éppen most a rendőrséggel kapcsolatban, valóban sok visszaélés volt az utóbbi időben a Metropolitan Police kereteiben, amikre most derült fény. Rasszizmus, nők megerőszakolása stb.

Golf2 2023.03.21. 18:10:10

A magyar kurmány ismét a parlament elé terjeszti az orosz–ukrán háború miatti veszélyhelyzet meghosszabbítását...
Szabadkéz a továbblopáshoz.

2023.03.21. 20:39:04

@SzZoole: „ hanem rasszista-homofób, pontosabban :-)))“

Mea culpa:-)))

2023.03.21. 20:42:19

Ma engem se enged be egész nap az indapass, a másik készüléken is gyogvelelosen

fhdgy 2023.03.22. 07:22:37

Tegnapi hír: Mégsem kapja meg Magyarország a beígért mezőgazdasági támogatást az EU-tól.

index.hu/belfold/2023/03/21/agrarminiszterium-nagy-istvan-europai-unio-penz-gabona/

Röviden: Lengyelország, Románia és Bulgária plusz agrár támogatást kap az EU-tól az Ukrán gabona helyzet miatt, Magyarország nem.

Ezt persze, mindjárt diszkriminációnak kiáltotta ki a magyar kormányzat. Igen, annak tűnik, miért is? Elindult a folyamat, hogy az EU nyíltan nekimegy Magyarországnak?

Ha igen, hol lesz a vége?

Mondhatjátok, hogy ne politizáljunk, mert ez egy határátkelő blog, stb.

Én viszont attól félek, hogy pont rajtatok, az EU-ban élő magyar határátkelőkön is csattanni fog az ostor.

Kérdezhetitek, hogy miért, hisz Ti nem is itt éltek. Igen, nem itt, hanem ott. De mi lesz, ha ott megindul egy magyarellenes hangulatkeltés és pont Ti lesztek a célpontok?

Mondhatjátok, hogy ne fessem az ördögöt a falra! Nem én festem!

Ezt az ördögöt már régóta festegeti valaki.

Arthamyr 2023.03.22. 09:46:45

@fhdgy: "Kérdezhetitek, hogy miért, hisz Ti nem is itt éltek. Igen, nem itt, hanem ott. De mi lesz, ha ott megindul egy magyarellenes hangulatkeltés és pont Ti lesztek a célpontok?" - Szerintem te túlértékeled Magyarország és a hangulat jelentőségét.

2023.03.22. 10:44:44

@fhdgy: “ De mi lesz, ha ott megindul egy magyarellenes hangulatkeltés és pont Ti lesztek a célpontok?”

Eddig sem indult egy hangulatkeltés! Mi nagyon kis célpontok lennénk.:-))))

fhdgy 2023.03.22. 11:01:59

@Mr.Tellinghovon: a hangulat forgandó, mint a széljárás.

2023.03.22. 13:39:07

@fhdgy: „ a hangulat forgandó, mint a széljárás.”

Amikor a magyar médiát olvasom, hallgatom mindig olyan érzésem van mintha Magyarország a világ közepe lenne. Ezen a féltekén hazánk egy a sok nemzet közül, az EU-n belül is csak egy a 27 közül.
Igaza van Arthamyr-nak tulbecsulod mind az ország mint a hangulat jelentőséget.

Golf2 2023.03.22. 16:52:38

Azért ítélem el Orbánt, mert teljesen hiányzik belőle az emberség – mondja az ország legidősebb, százévesen is praktizáló háziorvosa,aki kétszer utasította vissza a tisztikeresztet...+1000

SzZoole 2023.03.22. 17:21:30

@fhdgy: “ Én viszont attól félek, hogy pont rajtatok, az EU-ban élő magyar határátkelőkön is csattanni fog az ostor.”

Akkor az rám nem vonatkozik :-)

Viccet félretéve, kérdés, hogy meddig lesz még EU, többször olvastam, hogy a franciák és a németek elég rendesen egymásnak feszültek. EU-n belüli hatalom átvétel lesz?

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2023.03.22. 18:55:06

A lanyom kuldte ezt a linket ma, es azt mondta, orul, hogy egyelore olyan orszagban elunk,ahol ez meg lehetseges (velemeny nyilvanitas szabadsaga)...Ki tudja, meddig ;)

twitter.com/sahouraxo/status/1637873561976152064?s=20&fbclid=IwAR0CQaQsaLpN5X2iUuh1vfuKfudpssI5kk52Ca3Lrm5eeUmvpOJqEL4_OnA

SzZoole 2023.03.22. 19:17:59

@Zsuzsi65: szerintem igaza volt a srácnak, az iraki, és más háború is amit az USA indított, teljesen értelmetlen volt, mivel semmi bizonyítékot nem találtak a biológiai fegyverek létezésére, és ebben Tony Blair is vastagon benne volt, ami miatt itt háborús bűnösnek tartják. De ez csak az én szerény véleményem, ami mit sem számít :-)

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2023.03.22. 19:59:04

@SzZoole: igen, ezt egyre tobben gondoljak igy nalunk is...:) marmint ami a haboru ertelmetlenseget illeti.

2023.03.22. 20:35:52

@Zsuzsi65:

Mit is mondott a hadügyminiszter? Kitartunk az utolsó ukrán katonáig, és a segítség amit adunk csak 10% az éves budget- nek
Na akkor hajrá

Az egész háború olyan értelmetlen, csak megy a vér áldozat

2023.03.22. 20:42:46

@SzZoole: “ szerintem igaza volt a srácnak,”

Persze, hogy igaza volt, mint veterán ezt átélte.

Ez a kérdés már a vietnami háborúban felvetődött, mit keres egy USA katona ott? Hazugság ért és hamis ideálokért feláldozni fiatal embereket.

taga20 2023.03.22. 21:30:28

@Golf2: döbbenet, hogy még itt is bevédik egyesek a neres lopásokat!

FutureFry 2023.03.23. 00:10:38

@Zsuzsi65: @Mr.Tellinghovon: @SzZoole:
Mondjuk a (második) iraki háborúban az (ifjabb) Bushnak jóval nagyobb szerepe volt, ezért Ő többször is nagyon hasonlóan megkapta az ezzel kapcsolatos “feedback”-et, pl. pár éve: [1]. Igaz ott kisebb a tét mert Ő már nem lehet újra elnök, de azért - iraki háború ide vagy oda - anno megválasztották másodszorra is. Szóval attól, hogy egy vagy több veterán szerint egy jelölt “disqalified” nem jelenti, azt hogy mások ne szavaznának rá. @Zsuzsi65 videója is erre példa mert az 2020 Márciusában (azaz a legutóbbi elnökválasztás előtt) készült.

[1] Iraq Veteran Confronts Ex-President George W. Bush On War Deaths (September/2021):
twitter.com/i/status/1440797556515082246

FutureFry 2023.03.23. 00:11:38

@Mr.Tellinghovon: "Az egész háború olyan értelmetlen, csak megy a vér áldozat"
Igazad van, legjobb el sem kezdeni.

2023.03.23. 06:21:41

@SzZoole: „ De ez csak az én szerény véleményem, ami mit sem számít :-)“

Nálunk a felesegemnel a véleményem és az utolsó szó joga megillet engem!!!!!!!

(amíg egyezik az övével):-))))

fhdgy 2023.03.23. 07:23:58

@Mr.Tellinghovon: Utolsó szó joga.

Persze drágám, hogyne drágám, úgy lesz drágám!

Erre gondoltál?

2023.03.23. 08:06:07

@fhdgy: „ Erre gondoltál?“

Ahogy gondolod, drágám, igazad van drágám, természetesen drágám és így tovább:-))))

fhdgy 2023.03.23. 09:16:13

@Mr.Tellinghovon: valami ilyesmi. Olyanra már nem is merek gondolni, hogy valaki vitatkozni is mer.

Pl. Gyere ki az ágy alól!

Nem megyek!

2023.03.23. 09:32:55

@fhdgy: “ Pl. Gyere ki az ágy alól!

Nem megyek!”

Ha viszek be egy sört és egy kis párnát, egész jól el vagyok

2023.03.23. 09:39:20

A Bükki Nemzeti Park tájékoztatása szerint az M237-es kódjelű sokat, az utóbbi hetekben emlegetett svájci farkas nem állt meg a dél-budai agglomerációnál, a fiatal állat már Nógrád vármegye keleti részén jár.

Lehet, hogy a tokaji borvidékre tart ? Vagy megnézi Kassa városát ?

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2023.03.23. 15:24:12

@FutureFry: az altalam belinkelt Twitterben Bidennek szol a "disqualified", vele beszel egy fiatal srac.

FutureFry 2023.03.23. 15:33:25

@Zsuzsi65: Igen, az általad belinkelt Twitter videóban (ami _nem_ mostanában, hanem 2020 Márciusában lett felvéve) Bidennek szólt a "disqualified" komment egy veterántól (aki ennek ellenére lett megválasztva elnöknek 2020 Novemberében).

FutureFry 2023.03.23. 15:45:44

@FutureFry: Pontosan 2020 Március 3-án történt az eset [1]:

“ … During a campaign event in Oakland, California on 3 March, Michael Thurman asked Mr Biden: "We are just wondering why we should vote for someone who voted for a war and enabled a war that killed thousands of our brothers and sisters [and] countless Iraqi civilians." ...”

[1] www.independent.co.uk/news/world/americas/us-election/joe-biden-iraq-war-veterans-george-bush-a9380076.html

SzZoole 2023.03.23. 17:13:12

@Mr.Tellinghovon: tudtam én mindig is, hogy azt csinálsz amit akarsz, csak a feleséged mondja meg neked, mármint Vicces ‘papucs’ Vincebának, hogy mit akarsz :-)))

2023.03.23. 17:52:22

@SzZoole: „ Vincebának, hogy mit akarsz :-)))“

Egy híresség gyémánt házassági évfordulójukat ünnepli feleségével, néhány barátjával és riporterével.
Egy riporter azt kérdezi, hogy "hogy lehet az, hogy te és a feleséged ennyi éve együtt vagytok, és soha nem veszekedtek?"
A híresség azt mondja: "Ez egy hosszú történet... Akkoriban mindketten a Szaharában utaztunk, de A feleségemet nem engedte a teve felülni, mert nem akart leterdelni, ekkor azt mondta, hogy „1”, kesobb inni akartunk valamit, de a feleségem nem tudott leszállni a tevéről, mert a teve nem akart leterdelni, ekkor azt mondta „2”, majd amikor egy szurdokban a teve ledobta a feleségemet, akkor azt mondta "3" és lelőtte a tevét ...

Haragosan rá szóltam , kedvesem nem lőheted csak úgy le a tevét"!

Ekkor a feleségem azt mondta, hogy "1"

Azóta óvatos vagyok:-))))

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2023.03.23. 19:28:43

@FutureFry: szoval mar akkor vilagos volt, hogy szerencsetlen Biden nem odavalo...azota csak romlott a helyzet...;) kivancsi leszek, 2024-ben kivel fognak a demokratak elorukkolni, mert hogy Biden eleve kudarcra lenne itelve (szvsz)...de God's in controll, ahogy szoktam mondani ;)

FutureFry 2023.03.23. 19:45:43

@Zsuzsi65: Lehet, hogy számodra világos volt, hogy “Biden nem odavaló”, a szavazók többségének viszont nem (pláne ha a novemberi riválist nézték).

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2023.03.23. 19:49:24

@FutureFry: Hat errol van szo :) the blind masses :)))

ekkora labdat nem lehetett nem leutni LOL

FutureFry 2023.03.23. 20:05:34

@Zsuzsi65: Nincs itt semmilyen labda, szerintem, hiszen a “blind masses” szavazta meg az ifjabb Bush-t is (2x) meg persze Obama-t (2x) és Trump-ot is (eddig 1x).

Golf2 2023.03.23. 20:40:04

a dúsgazdag Polgár házaspárt is megdöbbentette, hogy a floridai nagybevásárlásuk, még ha kicsivel is, de olcsóbbra jön ki, mintha Magyarországon vásárolnának. Arról nem is beszélve, hogy az amerikai boltba rengeteg az 1-et fizet, kettőt kap akció...Mindez az elmebeteg 27% nemzeti áfa miatt.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2023.03.23. 20:57:30

@Golf2: kivancsi lennek, hol es mit vasaroltak ;)

2023.03.24. 11:26:45

@Golf2: “ elmebeteg 27% nemzeti áfa miatt”

“Mielőtt Magyarország csatlakozott az Európai Unióhoz, 12 százalék áfa terhelte az élelmiszereket. A mérték 2004-ben 15 százalékra kúszott fel, ám nem sokáig maradt annyi. A balliberális koalíció 2006 tavaszán választást nyert, a módszerekről a baloldal akkori – és mostani – vezére, Gyurcsány Ferenc vallott Balatonőszödön.
A GYURCSÁNY-KORMÁNY 2006 SZEPTEMBERÉBEN MEGSZORÍTÓCSOMAGOT FOGADTATOTT EL A TÖRVÉNYHOZÁSSAL, AMELY 20 SZÁZALÉKRA EMELTE AZ ÉLELMISZEREK FORGALMI ADÓJÁT.

A 2009-es újabb, minden korábbinál kegyetlenebb lakossági megszorítás idején Gyurcsány és utódja, Bajnai Gordon tovább emeltette, 25 százalékra srófolta fel a forgalmi adót. Kivételt a kenyér- és a tejféleségek jelentettek, azoknál „kedvezményes", 18 százalékos áfát szabtak meg a balliberálisok.

Az alapvető élelmiszerek forgalmi adóját végül nem Gyurcsányék, hanem a Fidesz–KDNP-kormány csökkentette, ráadásul egy többéves program keretei között 5 százalékra.

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) a közelmúltban megvizsgálta a 2015 és 2019 közötti hazai áfacsökkentések hatásait. A számvevők arra jutottak, hogy

AZ ÁFACSÖKKENTÉS VISSZASZORÍTOTTA AZ ALAPVETŐ ÉLELMISZEREK PIACÁN KORÁBBAN TAPASZTALT FEKETEKERESKEDELMET, AZ ÁRAKAT AZONBAN LEGFELJEBB CSAK IDŐLEGESEN CSÖKKENTETTE.

A fogyasztók hosszabb távon általában semmit nem éreztek az áfacsökkentésből, a drágulás legfeljebb rövid ideig állt meg.

Ellenben a költségvetést hiány érte, az áfa adja ugyanis az állami bevételek egyik legfontosabb elemét.”

Csak, hogy maradjunk a tényeknél!

2023.03.24. 11:39:43

@FutureFry:

Trump azért tudott nyerni mert, mindenki alábecsülte az esélyeit. Így tudott a kevesebb rá leadott szavazat ellenére nyerni.
A Trump-i négyévet állandó media nyomás jellemezte. Azok akik józanok maradtak, azt már akkor jeleztek, hogy ez nem fog megtörténni mégegyszer. Az pedig, hogy azóta is milyen módon folyik az ellehetetlenítése, az nem méltó a világ morális mertek mercejenek kikiáltott USA-hoz. Az ilyen inkább egy banán köztársaságra jellemző.
Hogy árnyaljam a helyzetet, ki nem alhattam trump és az ifjabb Bush stílusát és megvan eléggé elítélő véleményem a politikai tevékenységükről.
Ami pedig a “ blind masse”-t illeti, ez egy létező probléma. Egyszer a nép bölcs, egyszer tudatlan, ez a megítélés annak függvénye, hogy ki nyerte a választást.

2023.03.24. 11:45:55

@Zsuzsi65: “ szoval mar akkor vilagos volt, hogy szerencsetlen Biden nem odavalo...azota csak romlott a helyzet...;) kivancsi leszek, 2024-ben kivel fognak a demokratak elorukkolni, mert hogy Biden eleve kudarcra lenne itelve (szvsz)...de God's in controll, ahogy szoktam mondani ;)”

Ez mindenki számára nyilvánvaló volt, hogy biden csak az életkora miatt sem alkalmas. Én is hányszor állok meg a szoba közepén elgondolkodva, hogy mit is akartam, és én nem vagyok elnök. ( ahogy a napokban Zoltán barátunk helyesen megállapította, max. Vice president lehetnek, az feleségem mellett):-))

A demokrata candidat személyére én is kivancsi vagyok

fhdgy 2023.03.24. 12:19:21

@Mr.Tellinghovon: Van egy ajtóeffektus.

Ha elfelejtesz valamit, menj vissza az ajtón, amin utoljára beléptél és lőn csoda!

Nem azt mondom, hogy tökéletesen működik, de megtapasztaltam, hogy kb. 70-80 %-ban igen.

Hú, várj, ki kell mennem, mert elfelejtettem, hogy mit is akartam még írni.

Bakker, most nem működik! -:)

2023.03.24. 12:21:07

@fhdgy: “ menj vissza az ajtón”

És ha nincs ajtó, vagy nyitva van?

2023.03.24. 12:22:33

Megint nem megy a belépés, szerencsére van másik iPad:-)))

fhdgy 2023.03.24. 12:26:15

@Mr.Tellinghovon: Valahol, valamikor beléptél egy ajtón.

Az nem feltétel, hogy újra ki kell nyitni.

Igazából oda kell visszamenni, ahol még tudtad, hogy mit akarsz.

Akkor van nagy baj, ha már arra sem emlékszel, hogy hol is történt.

Egyébként, viccet félretéve, elég jó hatékonysággal működik.

Próbáld ki, és írd meg, hogy mit tapasztaltál!

Egy kísérlet, nem kisérlet!

fhdgy 2023.03.24. 12:30:35

@Mr.Tellinghovon: Erről már írtam egypárszor! Windows alatt is kettő böngészőt használok, FireFox és Avast.

Az Avasttal még soha nem volt gond. FireFox-szal, mint a mesében, hol volt, hol nem volt.

Régebben a FireFox-szal sem volt gond, aztán egyszer csak elkezdett szórakozni. Hogy a FireFox változott-e vagy a blog.hu, nem tudom, de az is lehet, hogy mind a kettő.

dikusz. 2023.03.24. 12:39:20

@Mr.Tellinghovon: Lenne mit hozzáfűznöm ehhez a kommentedhez, de nem tudom, megtegyem-e.
Másképp, más oldalról látjuk a dolgokat, és nem egyezik a véleményünk itt sem.

Valakivel vitába keveredtél nemrégen, és azt írtad neki kb, hogy csak ellenzéki hírportálokat olvas, és elfogultan alkot véleményt.
Szerinted ez a cikk (lenne tippem hol olvastad) nem elfogult?
Azt írod ezek az adatok tényként kezelendők, hitelesek, de hidd el nekem, nem azok.

dikusz. 2023.03.24. 12:48:04

@Mr.Tellinghovon: Antitalentum vagyok ezekhez a dolgokhoz, és kényelmes is, nem vagyok rákényszerülve arra, hogy megtanuljam, van állandó segítségem.
Le vala írva szájbarágós ódon, hogy mit kell csinálnom akkor, ha nem tudok kommentelni:

blog.hu/
blog.hu fiók: .....(e-mail címet kell beírni)
Jelszó: .....
(„belépek indapass” gombra kattintva)

- ha pirossal hibás a felhasználónév vagy jelszót ír ki, akkor próbáld újra:
......(e-mail címet kell beírni)
Jelszó: .....

Lehet, hogy akik profibbak, azok az egyszerűsége miatt nem értik, de nekem ez működik.:)))

2023.03.24. 14:45:41

@dikusz.: “ de nekem ez működik.:)))”

Érdekes, több iPad van a tulajdonomban, az egyiken hol megy, hol nem megy a belépés. A többin működik, a e-mail cím és a jelszó ugyanaz. Ma és most! Hetekkel ezelőtt pont fordítva volt.

2023.03.24. 14:55:36

@dikusz.: “ Azt írod ezek az adatok tényként kezelendők, hitelesek, de hidd el nekem, nem azok.”

Te lennel az utolsó akivel vitába akarnék keveredni, annál jobban tisztellek.
A kivonat az Origo oldalán volt, onnan másoltam, mert jobb összefoglalását adta a történteknek.

A tényként való kezelés nem amiatt van, mert egy ilyen vagy olyan oldal megjelentette. Számomra azért tény, mert kb. egykorúkent ezt mindketten átéltük. Az ígéreteket az előző kormányoktól és a valóságot is. Ez persze, nem azt jelenti, hogy nem lenne ezen a téren tennivaló, ez a mindenkori kormányzat felelőssége.

Az utolsó sor volt a fontos, az ÁFA mindenhol jelentős bevétel az állam számára. Erről senki nem mond le.
A cikkel golf kommentjere reagáltam, mert amiért ilyen magas az ÁFA az nem csak az mostani hanem az előző kormányzatok bűne is.

2023.03.24. 15:45:43

@dikusz.:

Megtaláltam a megoldást Safari-rá vonatkoztatva:
Beállítások
Safari
Legalul további beállítás
Weboldal adatok
A megjelenő közül a blog.hu-t torolni

És lőn csoda minden működik

SzZoole 2023.03.24. 16:45:41

@Mr.Tellinghovon: “ Számomra azért tény, mert kb. egykorúkent ezt mindketten átéltük. Az ígéreteket az előző kormányoktól és a valóságot is.”

Namost én vagyok veled egyívású, de ezeket én is átéltem. Én vagyok az a korosztály, akinek a ‘80-as évek végén és a ‘90-es években folyamatosan azt mondták, hogy nektek minden jobb lesz. Folyamatosan reménykedtünk. A remény a kétezres évek közepétől elszállt és léptünk, mert két normálisnak mondható keresettel nemnagyon lehetett boldogulni hivatalos munkából, kellet egy mellékes, ha boldogulni akartál, de ezt tudja mindenki szerintem :-)

2023.03.24. 17:44:16

@SzZoole: “ Namost én vagyok veled egyívású”

Szerintem itt kimaradt egy nem szó!

Generációs eltérés miatt jópár dolgot biztosan másképp látunk, de egy párhuzam azért van köztünk. A hazánk elhagyásának oka a kilátástalanság volt. Az én fiatal korom a kádári időszakra tevődik, minden negatív és kevés pozitív oldalával együtt. Akkor en is folyamatosan reménykedtem, de aránylag hamar rájöttem, hogy a szólamokon kívül a politikában nincs tartalom, nem ad jövő képet.
Az, hogy 89-ben milyen társadalmi változás fog történni, senki nem gyanította. Ha ezt tudtam volna előre, nagy valószínűséggel maradtam volna.

Kulönbözö okokból vagyunk nyugaton, van aki férjhez ment, van akinél a kalandvágy, nálam a politika, nálad a megélhetés az ok.

Emiatt és a gyerekkori indíttatás miatt van az eltérő meglátásunk, ami szerintem csak színesíti a társalgást.( Amennyiben az enyémmel egyező véleményt szeretnek csak hallgatni, az ágy alatt csak magamba beszélnék.)

Aminél elfog mindig el fog a belső borzongás, az a dolgokra történő dogmatikus ideológiailag elkötelezett rálátás.

Törekedni kell az objektivitásra

SzZoole 2023.03.24. 18:15:17

@Mr.Tellinghovon: “ Szerintem itt kimaradt egy nem szó!”

Valóban kimaradt a nem szó, és ezennel esedezem az elnézésedért, hogy eme hibát elkövettem :-))

“ Kulönbözö okokból vagyunk nyugaton, van aki férjhez ment, van akinél a kalandvágy, nálam a politika, nálad a megélhetés az ok. ”

Ez estben te tévedsz, nekem nem voltak megélhetési problémáin, születésétől fogva jó módban éltem/élek, mivel jómódú családba születtem (apai részről nemesi család )

Háromszobás hitelmentes házunk volt, amikor jöttünk, és autó :-)

Az én esetemben a “mellék állásból” eredő kellemetlenségek esete állt fent :-)))

FutureFry 2023.03.24. 19:29:21

@Mr.Tellinghovon: “… Az ilyen inkább egy banán köztársaságra jellemző. …”

A politikának (és a politikai sajtónak) - pláne az amerikainak - mindig is jelentős része szólt a rivális ellehetetlenítéséről (lásd Clinton szexbotránya [1], de pl. a durva negatív kampány már a második (Adams) és harmadik (Jefferson) amerikai elnök rivalizásából megszületett [2]). A helyi politika meg méginkább ilyen, ez pl. - európai szemmel talán/néha durvának tűnő (?) - plakátok, röplapok és politikai TV hirdetésekben jelenik meg (amiben igazi amerikaiként a jelölt - bizonyos államokban/körzetekben a demokrata is - gyakran fegyverrel demonstrál [3], [4], [5]).

Az érdekes mindenben az, hogy a napi életben vagy a munkahelyeken ennek nincs igazán lenyomata, ott mindenki igen civilizált akkor is ha ilyen politikai téma (_nagyon_ ritkán) felmerül (akkor is inkább “praktikus körítésben”, pl. hogy hol lehet töltényt vásárolni, amikor Obama megválasztása miatt éppen hiánycikk lett egy ideig [6] :)),
Bár a teljes képhez hozzájárul, hogy - pláne Trump óta - azért volt egypár nem éppen békés “politikai esemény” is…

[1] books.google.com/books/about/An_Affair_of_State.html?id=JFRi1TQgVmQC
[2] www.mentalfloss.com/article/12487/adams-vs-jefferson-birth-negative-campaigning-us
[3] youtu.be/4ABRz_epvic
[4] youtu.be/tNte7Vr-IJg
[5] youtu.be/KNovhS7Z5-s
[6] usatoday30.usatoday.com/news/nation/2009-03-29-ammo-shortage_N.htm

FutureFry 2023.03.24. 19:33:53

@Mr.Tellinghovon: “… Ez mindenki számára nyilvánvaló volt, hogy biden csak az életkora miatt sem alkalmas. …”

A szavazóknak úgy tűnik nem. Ráadásul a magas életkor nem feltétlenül alkalmatlansági ok, bár Biden mintha tényleg kicsit (és valószínű egyre inkább) lelassulna, ilyesmi Trump-on kevésbé látható (ő “ránézésre” most is szinte ugyan olyan szinten van mint 2016-ban vagy akár előtte), Bernie Sanders pedig (aki még idősebb is mindkettőjüknél) teljesen frissnek tűnik szellemileg most is (interjúk, beszédek alapján).
Egyébként meg - bár az elnöké a végső szó - ugyan annyira (ha nem jobban) fontos a hozzá tartozó apparátus szóval aki szavaz lehet ezt is figyelembe veszi.

NorthPier 2023.03.24. 19:57:05

@Golf2: "Mindez az elmebeteg 27% nemzeti áfa miatt."
Na, na, ne dobd el a sulykot, például 5 % az áfa a vakok fehér botjára! Fogadjunk, Polgárék ennek többszörösét csengetik be az államkasszába érte.
Na ugye?!

2023.03.24. 21:21:38

@SzZoole: “ mert két normálisnak mondható keresettel nemnagyon lehetett boldogulni hivatalos munkából”

Mea culpa, a felső sorok vezettek tévútra

2023.03.24. 21:27:58

@FutureFry: “ A politikának (és a politikai sajtónak) - pláne az amerikainak - mindig is jelentős része szólt a rivális ellehetetlenítéséről”

Igen Amerika egy más világ. Az első időkben történő beszelgeteseknel mindig meglepett az amerikai patriotizmus mértéke. (ebből Trump meg egy szlogent is kreált.)
Utána csak óvatosan mertem kritikus hangokat megütni. Amit mindig kedveltem ott a derűs gondtalan pragmatikus hozzáállás dolgokhoz

2023.03.24. 21:29:40

@NorthPier: “ Polgárék ennek többszörösét csengetik be az államkasszába érte.”

Kérlek, vilagosits fel mint tudatlant: kik azok a polgárok?

2023.03.24. 21:38:20

@FutureFry: “ hozzá tartozó apparátus”

Biztosan ez is egy átgondolt érv a szavazopolgaroknal.

Az életkort kérdése termeszetesen kulönbözö az embereknél, de Biden állapota a megválasztásakor is present volt. Valahogy nem érzem jól magam, ha ilyen állapotban levő emberek vannak fontos döntéshozói helyzetben. Így voltam egyébként az összes szovjet pártfőtitkár elvtárssal.

dikusz. 2023.03.24. 21:51:39

@Mr.Tellinghovon: Nem a nép, az istenadta nép, hanem ő:

Polgár Árpád (Zalaszentgrót, 1955. január 4. –) magyar műkereskedő, műgyűjtő, üzletember, a budapesti Polgár Galéria és Aukciósház tulajdonosa, több művészettörténeti könyv szerzője, vlogger. (Wikipédia)

Arthamyr 2023.03.25. 06:29:25

@SzZoole: Ha helyben nem is, akkor is sokkal könnyebben léphettél, mint a szüleid, már pusztán emiatt is jobb lett.
Egyébként szerintem helyben is, hacsak nem volt nagyon jómódú/befolyásos család sarja, azért a 70-es, 80-as években sok, ma teljesen alapvetőnek tekintett dologhoz nem fért hozzá az ember (én mondjuk csak az utóbbira emlékszem az életkoromnál fogva, de az ismerősök/rokonok, akik éltek előtte is, egyöntetűen azt állítják, hogy előtte még rosszabb volt).

2023.03.25. 10:10:16

Egypár kép a múltról és jelenről:

Gyerekkori emlék
Széll Kálmán tér 1941

A furfangos svájciak leplezett radarja napjainkban

ibb.co/m48YRHn
ibb.co/wz6f46j
ibb.co/gVZyLtY
ibb.co/1mtsqnS

fhdgy 2023.03.25. 10:35:53

@Mr.Tellinghovon: melyik a radar? A kuka szerű valami vagy a tehén szerű vagy mind a kettő?

2023.03.25. 14:08:05

@fhdgy:
Mindkettő

Az egyik szemetes kukanak van álcázva, a másik a tehén homlokán van.

Hiába a cs megmentése sok pénzbe kerül :-))))

ibb.co/py1HkSq
ibb.co/4pRr1KV
ibb.co/pnVfLxf

fhdgy 2023.03.25. 16:28:08

@Mr.Tellinghovon: Tudtommal, Svájc a népsavazások ( ! ) hazája.

Ki kell íratni egy népsavazást, csak azok az eszközök érvényesek, amit egy úriember annak elfogad!

Golf2 2023.03.25. 17:36:47

Müller Péter szerint Hofi „három dolgot gyűlölt megbocsáthatatlanul: a hazugságot, a hülyeséget és a gátlástalan hatalomszomjat...ebből kettő orbánc.

SzZoole 2023.03.25. 18:21:00

A minap olvastam, hogy az amerikai turisták 33% azért látogat Skóciába mert azt hiszik, hogy a haggis egy vadállat, hihetetlen……….. mármint, hogy tényleg ennyire ostobák lennének?

Golf2 2023.03.26. 09:50:01

Kazettás bombaként robbanhat az etikai eljárások elvétele és állami kézbe adása a Magyar Orvosi Kamarától

SzZoole 2023.03.27. 10:15:27

@Mr.Tellinghovon: “ Annyi szép dolog van az életben”

Így van, egy találós kérdés, mi az p-vel kezdődik és inára végződik? :-)))

fhdgy 2023.03.27. 10:34:01

@SzZoole: Pristina kielégíti az elvárásaidat?

SzZoole 2023.03.27. 15:20:50

@fhdgy: tökéletesen, pont erre gondoltam :-)

smunci mókus 2023.03.27. 20:05:50

@Golf2: a tagának is:

Becsicskult a sziámi is. Havi 100ezer a harminc ezüst.

Határátkelő 2023.03.27. 20:12:15

Sziasztok!

Némi influenzával súlyosbított gyengélkedést követően ismét új poszt! :Akad még egy-kettő talonban, szóval rövidebb szüneteket ígérek! :)

hataratkelo.blog.hu/2023/03/27/a_teli_kalifornia

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása