oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2022. november 21. 06:55,  A felfoghatatlan Magyarország 624 komment

2022. november 21. 06:55 Határátkelő

A felfoghatatlan Magyarország

Egyre gyakrabban van olyan érzésünk, mintha Magyarország (vagy legalábbis az ország egy nagy része) lassan teljesen más valóságba csúszna át, mint Európa többi része. Mintha lassan már azok is elfogadnák az egyébként normálisnak nehezen nevezhető jelenségeket, akik nem értenek egyet az intézkedésekkel. Ezt az érzést adja vissza Gábor beszámolója is.

budapest_szabadsag_hid_foto_pixabay_com_pokati3_3.jpg

„Nagyjából két és fél éve hagytam el Magyarországot, és az első másfél évben viszonylag gyakrabban jártam vissza. Aztán az elmúlt egy évben ezek a látogatások elmaradtak, aminek munka- és magánéleti okai is voltak. Lényeg a lényeg, nagyjából egy év után a múlt héten töltöttem némi időt (egészen pontosan három napot) Budapesten.

Ez a három nap nagyon érdekes tapasztalatokat jelentett, megpróbálom összeszedni őket.

Lassú eltávolodás

Ez volt az első alkalom, amikor idegennek éreztem a gyakorlatias dolgokban magam. Például többször el kellett gondolkodnom azon, hogyan a legegyszerűbb eljutni tömegközlekedéssel egyik helyről a másikra.

Vagy ott van a BudapestGO nevű applikáció, amiről még csak nem is hallottam eddig (kiderült, idén februárban vezették be). Nem tudom, milyen, mert háromnapos jegyet vettem, de jó, hogy van.

Ez azonban csak egy-két gyakorlati példa, sokkal érdekesebb, hogy valahogyan az egész város idegennek tűnt. Pedig az utcák ismerősek voltak, de hirtelen nem találtam a helyem. Nehéz elmagyarázni az érzést, bár a blog olvasóinak talán nem is kell.

Most olyan apróságokról nem beszélek, hogy az embernek az agya miként vált a nyelvek között (nemzetközi társasággal voltam), az ember az évek alatt megszokja, hogy a boltban például milyen nyelven köszön és kell egy kis idő, mire visszaáll, pláne, ha (hiába van Magyarországon) a nap döntő részében angolul beszél.

Feszültség a levegőben

Nem szívesen írok erről, mert kényes téma, de ettől még az a helyzet, hogy volt valami nehezen megfogható feszültség a levegőben. Az emberek egy része ideges, és többször belefutottam olyan helyzetbe, amikor az a bizonyos szikra berobbant. Három példát említenék.

Az egyik nem sokkal a megérkezésem után történt (meg kell jegyeznem, hogy a reptérről a szállásomra szállító taxis nagyon udvarias, kedves és normális volt). Felszálltam a buszra, ahol két percen belül már üvöltött a buszsofőr egy utassal, aki megítélése szerint rossz helyen állt a megállóban. Nem tudom eldönteni, még az is lehet, hogy igaza volt, de a dührohama elég kellemetlen volt.

Nem saját élmény, az egyik külföldi kolléga mesélte, és szintén a közlekedéssel kapcsolatos. Egy kereszteződésben két autós keveredett némi konfliktusba, a „kinek volt elsőbbsége?” volt a téma, és a kollégám szerint elég heves üvöltözésbe torkollott a dolog.

Az viszont már megint személyes élmény volt, amikor egy boltban két pénztár közül az egyikben csak kártyával lehetett fizetni. A vásárló viszont készpénzzel szeretett volna, ezért odalépett a másikhoz, ahol a pénztáros éppen pénzt számolt. A férfi megkérdezte, tud-e készpénzzel fizetni, mire a válasz egy minősíthetetlen hangnemű „Pénzt számolok” felmordulás volt.

Értem én, hogy nem akarta elveszíteni a fonalat (már ha nagyon jóindulatú vagyok), de azért egyelőre talán még mindig úgy áll a dolog, hogy ő van a vevőért és nem fordítva.

Benzin, tojás és társai

Persze már ebben sem lehet biztos az ember. Ami ugyanis az ársapkás variálásokkal megy, az határátkelő szemmel nézve egészen felfoghatatlan. Az, hogy sok helyen nem lehet tojást kapni, mert az ársapka miatt eltűnt a polcokról, az valami döbbenetes. Én a 80-as évek közepén voltam gyerek egy vidéki városban, de nem emlékszem olyanra, hogy ne lett volna tojás.

Miként olyanra sem, amit egyik közeli ismerősöm mesélt. Ő elment tankolni, de nem kapott, csak 25 litert, úgyhogy másnap vissza kellett mennie, mert tele akarta tankolni az autóját. Értitek, 2022-ben, Magyarországon.

Ami még ennél is felfoghatatlanabb, hogy ezt az egészet (a polcokról hiányzó tojást és egyebeket, a tankolási korlátozásokat, hogy a MOL közli, több száz kútnak nem szállít benzint, mert nincs…) a magyarok zokszó nélkül tűrik. Nincsenek tömegtüntetések, sem látható felháborodás az utcákon, mindenki megy és éli az életét, mintha ez az egész normális lenne.

Pedig minden, csak nem az.”

(Fotó: pixabay.com/pokati3)

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Magyarország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr9917983708

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ChristineK · http://christine-jartamban-keltemben.blogspot.com/ 2022.11.21. 08:20:19

Én is alig egy hete jöttem vissza egy villámlátogatás után. Csak én már 17 éve nem jártam otthon. Épp ezért szinte rettegtem az utazástól. Ehhez képest szinte csak pozitív élményeim voltak. Viszont az is tény hogy turista lettem, hiába a szülővárosom Budapest és hiába éltem le ott az életemből 30 évet, ennyi év távollét után már csak turista lesz az ember. Én nem éreztem feszültséget sehol, nem láttam konfliktust se a várost járva. Velem mindenki udvarias volt, mondhatni meglepően udvarias, az emlékeimben nekem is az van hogy a magyar kereskedelemben nem feltétlen erről híresek. De senki nem mordult rám sehol mert bénáztam a pénzekkel. Köszöntek is mindig mindenhol. Persze olvasok otthoni híreket, így tudom hogy nem rózsás otthon a helyzet, de a felszíni látszatból ez nem derül ki szerintem. Még.

Csodabogár 2022.11.21. 09:43:58

@ChristineK: Ez a hsz. igen megnyugtatott, mert a posztot olvasva azt kezdtem hinni, hogy én valahol máshol, nem Pesten élek.
Hiszen én nap mint nap utazom, vásárolok, mert háztartásomat vezetem. Pont szombaton vettem tojást, szokásos mennyiség és választék volt a polcokon. Autóval már rég nem járok, a városban értelmetlen is lenne. Buszsofőrök általában vagy udvariasak, vagy közömbösek. Nincs érzékem idegen emberekről megállapítani, hogy feszültek-e vagy sem.
Benzinnel nem foglalkozom. Ha lenne kocsim, biztos megelégednék egyszerre 25 literrel. Nem csak itthon van korlátozás.
Egyébként már nagyon régóta olvasom rendszeresen a Határátkelőt. Mindig is vannak akik ha hazajönnek, csupa kellemetlenségbe és átverésbe keverednek és vannak elég sokan, akiknél minden jól működik.

Golf2 2022.11.21. 09:47:05

nem kapott, csak 25 litert...van ahol csak 1 litert adnak a külföldön körözött, milliárdos hernádi parancsára.Direkt kinyírja a nem mol kutakat.

Golf2 2022.11.21. 09:48:47

@ChristineK: 3 órára laksz és nem jöttél a szülőhazába 17 évig.Nagyon hiányzott:)

2022.11.21. 10:26:16

Nekem különböző élményeim vannak. Egy “turista” számára meglepő lehet a sok helyen kioktató modor lásd a blogban szereplő buszvezető. Példa tegnap a SPAR-ban hosszú sor az egy kasszánál, én odamegyek az uzletvezetohoz és udvariasan kérdem, lehetséges volna egy további kasszát kinyitni. Keresem verbális reakció nélkül marad, de elmegy egy kasszához és kinyitja. Amikor én kerülök sorra, ingerült hangon azt mondja, látja hogy sorra került minek kellet ugrálni. Válaszom: asszonyom látja ez teljesen felesleges megjegyzés, nem ismer lehetnek egy főnök is a SPAR-nal és akkor fuccs karrier. Az élet egy része az ilyen felesleges dolgokra megy el, többször volt az az érzésem, hogy akar a hivatalokban is nem a probléma megoldásában érdekeltek, hanem abban hogyan nehezitseg meg az intézését.

ChristineK · http://christine-jartamban-keltemben.blogspot.com/ 2022.11.21. 10:42:43

@Csodabogár: Anno mikor otthon éltünk nekem is rengeteg negatív tapasztalatom volt a városban mászkálva. Épp ezért tartottam is a látogatástól. De most valahogy rendben volt minden. Lehet csak szerencsém volt, nem tudhatom. Lehet függ attól te is hogy állsz a másik félhez. Nekem a köszönés a kérem és köszönöm természetes minden helyzetben. Angolok közt élve az ember megszokja hogy akkor is elnézést kérek, ha az én lábam taposták le. :))

@Golf2: Valóban nem hiányzott úgy igazán. Pontosabban: ami hiányzik azt már rég nem találom ott meg mert meghalt, lerombolták, megváltoztatták. Nincs miért hazamenni, ezzel az utazással lezárult minden szál.

Golf2 2022.11.21. 11:25:35

@ChristineK: Fura érzés lehet,nekem nem menne.Túl erősek az emlékek.

fhdgy 2022.11.21. 11:44:57

@Golf2: Én jó párszor a túl erős emlékekben csalódtam, azok okoztak csalódást.

Elmész egy városba, ahol laktál pár évet, csak közben eltellett újabb pár év. Várod, várod a csodát, aztán elmarad.

Szegeden voltam egyetemista, természetes volt, hogy egy kis séta és ismerősök jönnek szembe. Pár év után hiába sétáltam órákat a városban, sehol egy ismerős.

Az épületek is változnak, a boltok is, a vendéglők is, hiába keresed őket.

Hiába, egyszerű a képlet, ami volt, már nincs. Maximum az emlékekben.

dikusz. 2022.11.21. 11:55:06

@Golf2: Tényleg van olyan benzinkút, ahol 1 liter benzint adnak, vagy ez irónia akart lenni?

fhdgy 2022.11.21. 12:07:24

@dikusz.: Orbanisztánban minden lehetséges!

Egyébként a hír igaz, pl. Siklóson.

Aztán többen is átvették. Olvastam, hogy van ahol kettő liter a maximum.

Mondjuk, az egy litert nem értem! A legtöbb benzinkúton ki van írva, hogy a minimális mennyiség kettő liter.

Ebből akkor az következik, hogy a minimum kettő, de a maximum egy, így nem is tankolhatsz! Zseniális!

Congeria 2022.11.21. 12:11:52

A posztoló gyakorlatilag egy évig volt távol amikor a közlekedésen, tájékozódásban gondolkoznia kellett. Hány éves az illető ? A magyar nyelvet is elfelejtette esetleg, ahogy sokan, pár év távollét után?

Congeria 2022.11.21. 12:15:52

@fhdgy: Talán brüsszelisztikában, a szankciók miatt van mindez a probléma.

dikusz. 2022.11.21. 12:17:43

@fhdgy: Dehát így hogy tankol az, akinek az autó a munkájához, a mindennapi élethez kell?
Miért éppen a MOL-t akarják egyeduralkodóvá tenni?

fhdgy 2022.11.21. 12:31:57

@dikusz.: Az eredeti benzines hozzászólásodban rákérdeztél, hogy ez nem irónia?

Most én is rákérdezek, a kérdéseid ugye, csak irónia???

fhdgy 2022.11.21. 12:34:53

@Congeria: Egyik nap, amikor leállt a kőolajvezeték, mindenkit megnyugtatandó, bejelentették, hogy 90 napra elég tartalék van.

Két-három nap múlva a vezeték újraindult. Akkor most a két-három kiesett nap felemésztette a 90 napos tartalékot?

Egyébként meg remélem, hogy Brüsszel részedről tényleg irónia volt!

nyuszigonosz 2022.11.21. 12:35:31

@Congeria: Ne kezdjél brüsszelitázni! Onnan Kanadából gondolom magyar propaganda oldalakat olvasva. Mit tudsz te a valós helyzetröl. Semmit, de brüsszelitázol. Minek?

Miért nincs Magyarországon benzin vagy dízel? Hát azért nincs, mivel a magyar kórmány képtelen ársapkákat rak rá irtó sok ideje, meg megkülönbözötetö árakat magyaroknak meg a nem azoknak! majd ezeknek meg másoknak, ez eleve minden normalitással szembemegy.
Az üzemanyagok árait az országok saját maguk alakítják a gyártókkal együtt - piaci árak vannak, normális európai országokban. Gondolom Kanadában is.
Magyarorszagon megállapítja a kormány, hogy ennyiért szabad csak eladni ami jóval olcsóbb, mint a piaci beszerzési ár, akkor a benzinkút tulajok mennek csödbe, nem is rendelnek, mivel nekik meg nem keveset kell érte fizetniük majd olcsóbban eladniuk... így nem is visznek oda, kevesebbért semelyik olajfinomító nem fogja eladni ha máshol más árat kap érte.

Egyszóval: a magyarországi ellátási problémák a magyar kórmány hihetetlen buta gazdasági politkájának a végterméke.

Semmi köze Brüsszelhez vagy az Ororszország elleni EU-s szankciókhoz.

Képzeld, mászkáltam Európában kocsival az utóbbi két három hónapban - Magyarországot hagytam ki - mindenhol volt benzin, amennyit csak akarsz, jó de ára van, nem is kicsi.

fhdgy 2022.11.21. 12:38:30

@nyuszigonosz: Ámen! Nincs mit hozzátennem!!!

dikusz. 2022.11.21. 12:43:15

@fhdgy: Nem az, de tudom miért gondolod azt, hogy ironizáltam.

Mindig azt hittem, a MOL magyar tulajdonú cég. Pár évvel ezelőtti adatok szerint a magyar állam 15% körüli tulajdonos a Mol-ban.

Ezért kérdeztem azt, amit. De szívesen fogadom, ha valaki elmagyarázza mit, és miért nem igaz az, amit gondolok.

London2009 2022.11.21. 12:46:48

Szamomra is erezheto a kulonbseg. Feszultseg, fasultsag es alig latni igazan felszabadult embert. Nekem ez az egyik legszembetunobb kulonbseg es a sajat szemelyisegembol kifolyolag ez mar akkor is zavart amikor Mo-n eltem. Videken meg sokkal rosszabb az atlag ember penzugyi helyzete, egeszegugyi allapota es mentalis egeszsege. Budapest ehhez kepest meg sokkal jobb helyzetben van. Videken mindig ledobbenek, annyi dolog feltunik es csak elkepedek, hogy itt tartunk. Szerencsere mar en is csak turistakent latogatok Mo-ra. Budapesten evek ota nem voltam. Majd most ev vegen keszulunk es keresgeltem valami jo ettermet magunknak. Le voltam dobbenve, hogy micsoda helyek vannk es milyen arak. De egyre inkabb igaznak tunik az, hogy van egy reteg aminek teljesen mindegy, hogy egy vacsora mennyibe kerul mert a penz nem szamit, a masik retegnek meg azert mindegy, hogy mennyibe kerul mert ugysem tudja megengedni maganak. Egyre jobban nyilik az ollo. Rengeteg a szegeny ember es van a NER meg a tobbi maffiozo, ami alkotja a Magyarorszag "elitet". No ezert is nem lesz valtozas meg nagyon sokaig. Be van betonozva ez a rablobanda, eltunt a jozan esz es igy van ahogy irod az a keves ember aki atlatja es nem hagyja megvezetni magat megis turi.

fhdgy 2022.11.21. 12:47:25

@dikusz.: A mol csókosokkal van kitömve. Persze, hogy ki kell tömni a csókosok zsebét.

Így a molra vonatkozó kérdésedre a válasz, hogy természetesen csak a mol.

Az meg, hogy ki hogyan jár munkába, érdekel valakit a szenvedő alanyon kívül?

London2009 2022.11.21. 12:51:43

@Csodabogár: nekem volt olyan utam, hogy csupa kellemetlenseg ert es utaltam az egeszet, maskor meg nagyon jol sikerult az egesz latogatas es csupa jo emleket gyujtottem. Minden relativ, nagyon sok minden valoban csak rajtunk multik. Az biztos, hogy Budapest egy mas vilag, de ami videken van es a keleti reszre gondolok, a nyugati orszagresz mar megint mas, az nem jo es a fejlodes is minimalis.
Budapesten en meg normalis buszsoforrel nagyon kevessel talalkoztam. Ha szerencsed van akkor kozombos es nem zarja direkt rad az ajtot meg hagy ott a megalloban, amugy a tobbseg nem a kedvessegerol, udvariassagarol hires.

Arthamyr 2022.11.21. 12:55:21

@nyuszigonosz: A megkülönböztető árak mondjuk pont segítik az ellátást, ha mindenki olcsón tankolna, még több helyen lenne hiány... Amúgy igen, a kormány buta gazdaságpolitikájával (és mással) nagyon sokat tett azért, hogy olyan legyen a helyzet, amilyen. Viszont a szankciók is hozzájárulnak, ha Európa szépen sorsára hagyta volna az ukránokat, valószínűleg továbbra is jönne orosz az szénhidrogén olcsón és megbízhatóan.
Valahol szánalmas és szomorú ez a helyzet, hogy pl. az USA egyes részein olcsóbb a benzin, mint Magyarországon a hatósági áras, hát még a gáz...
Igazából már 5-10 éve el kellett volna kezdeni lejönni az orosz függésről, és akkor most eggyel kevesebb gondja lenne Európának, de így utólag könnyű okosnak lenni, a politikusok 2012-ben elég nehezen adták volna el a szavazóiknak, hogy azért szívnak akkor, hogy később ne szívjanak még jobban. A demokrácia "előnye", hogy mind a sikeres politikusok, mind a szavazók többsége leszarja már a középtávot is. Most Kínát és a közel-keleti olajmonarchiákat is le kellene húzni a wc-n (sőt le kellett volna), de ezzel most senki sem foglalkozik, csak majd amikor már nagy lesz a baj vagy késő.

fhdgy 2022.11.21. 12:57:13

Mennyi minden van még, pontosabban már nincs, ebben az országban.

Ezeket egy hazalátogató, egy turista természetesen nem látja.

Pl. sorjáznak a hírek, hogy ebben a városban, meg abban a városban a kórházban megszűnik a szülészet, a gyerekosztály, stb.

Vagy, mert nincs orvos, vagy mert nincs pénz.

Könyörgöm, amit apáink a háború után felépítettek, azt módszeresen leromboljuk?

Nekik könnyebb volt? Ők vidáman építettek, mi meg a nagy fene "Magyarország előre megy nem hátra" csak rombolni tudunk?

Hogy van ez? Magyarázza meg nekem valaki!

fhdgy 2022.11.21. 12:59:37

@Arthamyr: Aztán, amikor az oroszok Záhogy előtt nem húzzák be a fékeket, akkor minket sorsunkra kell hagyni?

Arthamyr 2022.11.21. 13:11:28

@Golf2: Sőt, olyan is előfordult (bár ez hónapokkal ezelőtt volt, még nyáron), hogy napokig nem volt, legalábbis hatósági áras benzin. Vagy legalábbis amikor odamentem a kútra, nem volt.

@fhdgy: Behúzzák a féket, mert NATO és EU tagok vagyunk, de amúgy akkor, ha nem lennénk NATO és EU tagok, ez akár érdekes dilemma is lehetne.
Egyébként nem tudom, hogy sikerült ezt kivenned a hozzászólásból, utána benne volt, hogyan kellett volna/kellene eljárni az oroszokhoz hasonló autokráciákkal, kerül, amibe kerül.

Arthamyr 2022.11.21. 13:13:29

@Mr.Tellinghovon: "asszonyom látja ez teljesen felesleges megjegyzés, nem ismer lehetnek egy főnök is a SPAR-nal és akkor fuccs karrier" - látod ez is teljesen felesleges megjegyzés volt. Legalább jól esett kicsapni a virtuális bránert az asztalra? :)

Arthamyr 2022.11.21. 13:16:56

@fhdgy: A MOL kb. annyira örül az ársapkának, mint az egyszeri autós a benzinhiánynak. Elég régóta panaszkodik is ellene.

fhdgy 2022.11.21. 13:22:14

@Arthamyr: Meg ne szakadjon a szívem a molért.

484 milliárdos nyereséget termel a cég ( már mint a mol ) itthon, ami duplája az egy évvel ezelőttinek.

www.penzcentrum.hu/gazdasag/20220805/sosem-latott-nyereseg-a-mol-nal-kifizetodo-az-olcso-orosz-olaj-1127669

Arthamyr 2022.11.21. 13:25:48

@fhdgy: Már a cikk címében benne van, hogy miért, nem az ársapka miatt.

svajcineger 2022.11.21. 13:26:51

1 éve nem voltál otthon, és szinte mindent elfelejtettél. Nyelvet, közlekedést, stb. Meg híreket sem olvastál. Furcsa. Mintha agymosáson estél volna át...

fhdgy 2022.11.21. 13:31:39

@Arthamyr: Akkor sem szakad meg a szívem értük.

Azzal, hogy a kiskereskedelmi ár lett befagyasztva, a kis kutak fizették a számlát, mert a mol ára, amin szállított a kutaknak, nem lett befagyasztva.

Ja, és meg lettek a kis kutak fenyegetve, hogy aki nem árul olcsó benzint, az einstand!

Jude 2022.11.21. 14:34:39

@Congeria: Látom, működik a kormány brüsszelezése.
Olvastál arról valahol, hogy alakult a földgáz világpiaci ára a nyár eleje óta? Nálunk Brüsszel miatt nem csökken? És ha drágán vesszük, miért nem csatlakozunk a közös EU-s beszerzéshez?
Annyira jól demonstrálod egyébként, milyen emberek azok, akik miatt a posztoló már hazajárni sem szeret.

Terézágyú 2022.11.21. 14:35:15

Ez egy frusztrált ország, tele frusztrált lakókkal.
És azért frusztrált, mert folyamatosan frusztrÁLJÁK.
Hogy kik? A feljebbvalók.

Tulsa King 2022.11.21. 14:35:20

@svajcineger: üres duma, szerintem. 42 év után se feledek semmit, se hazát, se várost, se nyelvet! Csodabogár igazolj :)

Tulsa King 2022.11.21. 14:35:22

Kane, Sterling..hajrá britek :)

Tulsa King 2022.11.21. 14:35:24

@Arthamyr: csak egy otthoni magyar éli ezt meg úgy hogy bráner.

Épitő kritika.

SzZoole 2022.11.21. 15:18:23

Mindenki más szemüvegen keresztül látja a világot, és olyannak, amilyennek látni akarja.

2.5 év után én is hasonlóan láttam Magyarországot egy-egy haza látogatás után, 14 év után már másképpen, majd a poszter látásmódja is meg fog változni az évek múlásával, szerintem.

svajcineger 2022.11.21. 15:38:34

@Tulsa King
Volt egy cimborám, aki még a 80-as évek végén "disszidált". Na, ő már egy hónap után alig találta a magyar szavakat.

fhdgy 2022.11.21. 15:39:50

@SzZoole: elfogadva, amit írsz ( ma már én is másképp látom ), milyen folyamat játszódik le az emberben? Szerinted?

SzZoole 2022.11.21. 16:06:52

@fhdgy: szerintem? Nehéz véleményt alkotni releváns tudás nélkül, semmit nem tudunk az előzményekről, mindenki más okok miatt hagyja el az országot, szerintem :-)

Egy biztos, az idő múlásával enyhülni fog a sértődöttsége, ha van egyáltalán neki, szerintem.

SzZoole 2022.11.21. 16:08:56

@svajcineger: én olyat is ismerek aki egész életében Magyarországon él, még sem értem egy szavát sem :-))

Tulsa King 2022.11.21. 16:15:17

@Tulsa King: Saka! OMG, ezzel a csapattal messzire mehetnek..:)

Tulsa King 2022.11.21. 16:15:17

@SzZoole: Hazalátogatást egybe írjuk, még a sok éved után is.

Kane is good, walks…

Tulsa King 2022.11.21. 16:15:17

Saka (közben az irániak rúgtak becsületgólt)

Saka was born in Ealing, Greater London, to Yoruba[9] parents[10] Adenike and Yomi Saka, and was the youngest of two children. He attended Edward Betham Church of England Primary School[11] before Greenford High School,[12] where he gained high grades in his GCSEs, achieving four A*s and three As.[13] Prior to joining Arsenal, Saka played youth football for local club Greenford Celtic.[14] His parents emigrated to London from Nigeria as economic migrants.[15] In an interview, Saka stated the importance of his father, Yomi, in his footballing career: "He's a massive inspiration for me. From when I was young, he always kept me grounded, kept me humble."[16]

His name "Bukayo" originates from the Yoruba language spoken in southern Nigeria, meaning "adds to happiness".[17]

fhdgy 2022.11.21. 16:27:45

@SzZoole: jó, majd otthonról leírom az én történetemet. Én most arra lettem volna kíváncsi, hogy általában hogyan látod, nem a mai poszter szempontjából.

SzZoole 2022.11.21. 16:34:26

@fhdgy: én úgy látom a hazalátogatás (egybeírva ) alkalmával, hogy nem sok mindent látok, mert nem sok helyre megyek, ahova megyek, ott ismernek.

Mint már írtam, voltam az okmány irodában szig-et megújítani, rendes, udvarias/kedves volt az ügyintéző, mást nem sokmindent tudok mondani :-)

fhdgy 2022.11.21. 17:43:21

@SzZoole: 2009 októberben jöttem haza. Nagyon nem akartam, de jöttem.

Nagyon nehéz volt visszailleszkedni.

Kettő fővonulat volt abban, ahogy változott a látásmódom.

Az egyik határ az volt, amikor nyugdíjba mentem és tudatosult bennem, hogy innentől nem kell alkalmatlan főnökökkel állandóan harcban állni. A német és magyar főnök-beosztott viszony között hatalmas a különbség és elárulom, hogy szerintem nem a miénk a példaértékű.

A másik vonulat politikai volt, ugye októberben hazajöttem, tavasszal következtek a választások. Padlót fogtam a fidesz 2/3-os győzelmétől.

14-ben újra reménykedtem, még nagyobb pofára esés. 18 sem volt kutya!

22-re kezdtem immunis lenni. Janár végén, februárban már az volt a véleményem, hogy ilyen balfácán bandával nem lehet nyerni. Sajnos, be is jött.

Azóta egyre rezignáltabb vagyok. Mit idegesítsem magam? Anyagilag nem panaszkodom ( még ), sokan vannak nálam lényegesen rosszabb helyzetben, de tapsikolnak, gőgicsélnek.

Ha ez kell nekik, akkor megkapták! Most már azt is mondom, hogy hülye lenne orbán, ha másképp csinálná.

Amire vágytak, megkapták, ami meg orbánnak kell, azt elveszi!

Hol a baj?

fhdgy 2022.11.21. 17:58:38

@svajcineger: Kb. Aki meg nem, az magára vessen!

Shanarey 2022.11.21. 18:00:48

A hanyatló nyugaton aki dolgozik az meg tudja fizetni a valódi benzinárat, és a megemelkedett élelmiszerárakat is. Magyarisztánban ez egy kicsit macerás, legalábbis az átlag emberek számára akik a KSH nevű fafútő egyesület szerinti átlag fizetést sem kapják meg a hónap végén. A MOL azért szórakozik a kis kutakkal, mert egy fideszes genya már kinézte magának, s ha a kutak tönkre mennek, olcsóbb lesz megvenni.

SzZoole 2022.11.21. 18:09:46

@svajcineger: igaza van a kecskészbácsinak, beveszed a leszaromtablettát és úgy egész jól elviselhető, szerintem :-)

Arthamyr 2022.11.21. 18:13:05

@fhdgy: Az enyém sem, nem azért írtam, amit írtam, csak hogy helyükre kerüljenek a dolgok.
Ugyanezen a vonalon maradva: tudtommal azt az árat is jó ideje rögzítették, amin szállítanak a kutaknak, "csak" eleinte nyelték be ők a veszteséget. Ez meg csak a kormánytól megszokott előrelátás, körültekintés és korrektség szintje, nincs itt semmi látnivaló, utána egy újabb elegáns fejszevágással korrigáltak.

@Tulsa King: Te ugye a bráner sakti vagy? Ha igen, vedd építő kritikának, ha nem, akkor meg ne vedd magadra (se a bránert és főleg azt ne, hogy lesaktiztalak). :)
Viszont ha már focivébé, én is nagy focikedvelő vagyok, de a katari rendezés teljesen elvette a kedvem a vb-től, nem is fogok megnézni egy meccset sem. Itt a vb nemhivatalos indulója, a katari rendezés lényege benne van: www.youtube.com/watch?v=YKp2SuK1fvc

SzZoole 2022.11.21. 18:22:26

@Arthamyr: nem tévedtél, ő az, mindig vissza mászik :-(

2022.11.21. 19:03:54

@dikusz.: Miért éppen a MOL-t akarják egyeduralkodóvá tenni?“

Most tankoltam az OMV -nel, ők Ausztriából hozzák a benzint mint osztrák cég, az osztrák Bécs melletti finomító meg nem működik teljes kapacitással, emiatt csak 50 litert tankolhattam.
Mindenhol ha piaci áron tankolsz, nincs korlátozás. A korlátozás csak arsapkas arra vonatkozik

Zulu4321 2022.11.21. 19:07:09

@ChristineK: En azert gyakrabban jarok ennel, evente min. 2x az elmult tizenplusz evben, de hasonlok a tapasztalataim, mint a tied. Pontositok: azt vettem eszre, hogy javult az osszkep sok teruleten. Lehet, ha 10 eve mentel volna haza, tobb felelmed beigazolodott volna;-)

Es igen, a helyzet nem rozsas, de ahogy korulnezek magam korul, mashol is egyre kevesbe az...

2022.11.21. 19:13:35

@Arthamyr: “ Legalább jól esett kicsapni a virtuális bránert az asztalra? :)”

De meg hogy ;-))))

Persze először van ok és okozat, a reakcióm másodlagos volt, és végig nagyon halk és disztingvalt voltam. Nagyon tudnak zavarni a megjegyzések, ha én is beszóltál volna azoknak akikből elek, nem jutottam volna semmire.
Hiányzik meg a nyugat európai szemlélet. Valószínűleg te is nap mint nap mint hazatelepült bosszankodsz, mert tudod ezt lehetne másképp jobban csinálni.

2022.11.21. 19:24:42

@Arthamyr: “ politikusok 2012-ben elég nehezen adták volna el a szavazóiknak, hogy azért szívnak akkor, hogy később ne szívjanak még jobban. ”

Persze Merkelt is megkoveztek volna azok akik most a függőséget szemére vetik

FutureFry 2022.11.21. 19:43:12

@Arthamyr:
John Oliver szánt rá úgy 25 percet erre a katari VB-re tegnap:
youtu.be/UMqLDhl8PXw

eMeL · http://emel.blog.hu/ 2022.11.21. 19:53:32

@Arthamyr: "Igazából már 5-10 éve el kellett volna kezdeni lejönni az orosz függésről, és akkor most eggyel kevesebb gondja lenne Európának"

Nekem mániám, hogy az EU és Oroszország nagyon jó partnerek tudnának lenni.
Teljesen másban erősek. Kiegészíthetik egymást.
A kölcsönös függőség, ezzel egymásrautaltság meg hasznos a jó partneri viszony kiépítésére.

Persze -ismerve az oroszokat- ez hiba, hiszen az önsorsrontó, önpusztító létük nem garantálja a józan észt, hogy a kölcsönös függőséget mint előnyt, lehetőséget tekintsék.
Kellett egy elmebeteg barom a vezetésbe és felrúgták a helyzetet, és visszalövik magukat a középkorba.

Pedig józan ésszel (amiben az EU hibázott, mert feltételezte hogy van az oroszoknak is) 0roszországnak az EU az egyetlen reális szövetségese.
Semmiben nem ellenfele, és a balekségig jóindulata miatt jó partner is lenne.
Ellentétben az amcsikkal, akik máig legyőzni akarják az oroszokat, vagy a kínaiak, akik megvenni (azaz kirabolni) akarják őket.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2022.11.21. 20:03:38

@SzZoole: pontosan igy van! En is irtam errol egy egesz posztot valamikor, egy valasi folyamattal erzekeltetve ezt az erzelmi levalast. Amig a dolog friss, addig ott a sok negativ erzelem. Evek utan azonban mar elhalvanyulnak a negativ emlekek, begyogyulnak a sebek, az ember uj eletet kezd, es visszanezve mar kepes a szepet is meglatni.

Arthamyr 2022.11.21. 20:32:27

@Mr.Tellinghovon: Igazad volt, és naná, hogy engem is bosszantanak az ilyesmik (de azért szerencsére messze nem nap, mint nap szembesülök ilyesmivel), de én igyekszem nem belemászni más arcába ilyen módon (és úgy sem, ahogy ő tette).

@FutureFry: Nem rossz. :) Itt egy másik, ami ugyanerről szól, sok embert megihletett: www.youtube.com/watch?v=H6IuhRsxROM

@eMeL: Nem tudom, én nem akarnék parterkedni és ezáltal erősíteni ennyire más berendezkedéssel rendelkező országokat. Előbb szépen fogadják el a mi játékszabályainkat, játsszanak azok szerint, aztán lehet partnerkedni.
Addig csak a szargolyót növeljük, ami előbb-utóbb visszagurul ránk, ez jól látszik Kína esetében (és kis mértékben az oroszoknál is): a fejlett világban sok befolyásos entitás hülyére kereste/keresi magát (a lakosság maradékának nagy részének meg csak simán jó volt) a velük való kooperációval, cserébe Kína kezelhetetlenné erősödött. Ami persze egyébként is jó eséllyel bekövetkezett volna, csak lényegesen lassabban.

glorianna 2022.11.21. 20:35:10

@Arthamyr: Eleve jó 30-35%-kal kevesebb üzemanyag kerül be az országba, mint korábban. A MOL azoknak szállít továbbra is, akikkel az ársapkás macera előtt is szerződésben állt. A maximált értékesítési ár első körben azt hozta magával, hogy fél Európa kamionosai Magyarországon tankoltak és a határok menti üzemanyagcsempészet virágzott, viszont az addigi külföldi beszállítók nem hozták a kész üzemanyagokat. Miután azt vezették be, hogy csak magyar forgalmira adnak ársapkás üzemanyagot, némileg visszaesett a kereslet, de közben a schwechati finomítóban baleset történt, még ma sem működik telejs kapacitással. Most a MOL-on kívül senki nem szállít a magyar tulajdonban levő kis kutaknak, a Schell és az OMV a saját kútjaiba hoz annyit, amennyivel átvészelik a napot. A mezőgazdasági gépeknek sincs elég üzemanyag, max. 100 liter dízelolajat adnak annak is, akinek a munkagépe napi 250-et fogyasztana, ráadásul nem adnak külön tartályba, a traktorral mehet 30-40 km-t a 100 liter dízelért, amiből el is pöfög 20-at, 30-at, mire a munkahelyére ér.
Mivel kötelező tartani és értékesíteni az ársapkás üzemanyagot akkor is, ha a MOL nem szállít (kínos retorziókat helyeztek kilátásba arra az esetre, ha nem szolgáltatnak), egyes kutak az 1-2 literes "kiszolgálásra" kényszerülnek. Ezek zöme vidéki, rendszerint a szegényebb környékeken, ahol 10-20-30 km-es körzetben egyedüli üzemanyagvásárlási lehetőségként funkcionáltak.

2022.11.21. 21:33:39

@eMeL: “ Kellett egy elmebeteg barom a vezetésbe és felrúgták a helyzetet, és visszalövik magukat a középkorba”

Putin 1999 óta vezeti az orosz foderaciot. Az eltelt idő alatt egy megbízható partner volt az EU számára.

fhdgy 2022.11.21. 22:14:28

@Mr.Tellinghovon: "megbízható partner volt az EU számára". Ezt azért 2014 óta, Krim annektálása óta, egy kicsit kétségbe vonnám.

Amire emlékszem, csak az elmúlt 5-6 évből, amiket az ellenzékkel művelt, bőven okot adott arra, hogy nagyon veszélyesnek tekintsék.

Csodabogár 2022.11.22. 07:47:12

@ChristineK: Ezt soha nem tudtam volna megcsinálni. Gondolom nagyon mélyek a gyökereim, na meg soha nem akartam se igazi svéd se igazi svájci lenni. Végig megmaradtam külföldön élő magyarnak. Érdekes módon a férjem és a társaim is valahogy így voltak vele, pedig ők nem tősgyökeres pestiek.
No de, szerencsére nem vagyunk egyformák.:-)

Csodabogár 2022.11.22. 08:02:39

@fhdgy: Sajnos apáink, legalább is az enyém meg a nagyapám is, csak szerették volna felépíteni az országot és a gazdaságot. De mint te is biztos tudod az állam vette a kezébe a dolgokat. Mindent és mindenkit államosítottak. Az új generációk már a csodás szocializmusba születtek bele és már csak a hétvégi nyaralókat építgették, semmi más nem volt érdekes.Aztán ha lakás nyaraló már volt, akkor jött az autó. A munkamorál ismeretlen fogalom lett, loptak ahol lehetett. Sajnos a rendszerváltás után megint egy olyan kormány lett, aminek semmi tapasztalata nem volt egy normális állam vezetésében. Tanácsot nem fogadtak el senkitől, de bevezették az uram bátyám életet.

2022.11.22. 08:10:51

@fhdgy: “ Amire emlékszem, csak az elmúlt 5-6 évből, amiket az ellenzékkel művelt”

Én arra is emlékszem zelenszkij mit tett az elmúlt 5-6 évben, betiltott minden ellenzéki pártot és a vezetőjüket börtönbe dugta.

Soha nem leszek oroszbarát, habár sokat jártam ott, de mindig zavart a mérhetetlen korrupció és az üzérkedés. De láttam azt is, hogy mennyiben javultak az orosz ember életkörülményei. Az pedig aberracio amikor Anna Netrebko nem léphet fel a zürichi operában mert orosz.

2022.11.22. 08:16:34

@Csodabogár: “ munkamorál ismeretlen fogalom lett, loptak ahol lehetett.”

A gyár kapu felett ott volt a felirat” Tiéd a gyár “, és ezt sokan szó szerint vettek:-)))
Egyenlő bérezés volt, akkor mi ösztönzött volna a jobb teljesítményre? A lelkesedés meg elmúlik egyszer.

fhdgy 2022.11.22. 08:22:26

@Mr.Tellinghovon: Bebörtönözni sem szép dolog politikai okok miatt, de meggyilkoltatni, mégis csak más kategória.

ChristineK · http://christine-jartamban-keltemben.blogspot.com/ 2022.11.22. 08:23:25

@Csodabogár: Ez nálam sincs másképp. Sose fogom azt mondani hogy én brit vagyok. Brit állampolgár igen, mert az egy procedúra, meg van brit útlevelem, de ez csak papírmunka lélekben vagy mentalitásban sose leszek igazi brit. Még ha bizonyos szokásaikat könnyű is átvenni. Külföldön élő magyar vagyok, aki nem jár haza mert nincs miért hazajárnia. De az anyanyelven mindig magyar lesz, ezen a nyelven írok, ezen a nyelven gondolkodom, ezen álmodom. Csak épp sose akarok már Magyarországon élni.

2022.11.22. 08:31:11

@Zsuzsi65: “ En is irtam errol egy egesz posztot valamikor, egy valasi folyamattal erzekeltetve ezt az erzelmi levalast”

Nem hiszem hogy valamikor is, bekovetkezhet egy totális érzelmi leválás, hisz akkor minden emlekedet akkor sutba kellene dugni.
Lehet az agyad leghátsó szegletébe száműzni a hon szeretet, idővel újra előjön, legkésőbb az igazság pillanatában.
Moldova György írótól egyszer kérdeztek miért nem disszidált soha, valasz : mert vinnem kellett volna az emlékeim.

Persze ezek fontossága az életkor függvénye is

2022.11.22. 08:36:52

@fhdgy: “ Bebörtönözni sem szép dolog politikai okok miatt, de meggyilkoltatni, mégis csak más kategória”

Ebben igazad van akkor is ha személyesen nem neki tulajdonítható

@ChristineK: “ De az anyanyelven mindig magyar lesz, ezen a nyelven írok, ezen a nyelven gondolkodom, ezen álmodom”

Így igaz:-))

fhdgy 2022.11.22. 08:44:03

@Mr.Tellinghovon: Nehezen tudom elképzelni, hogy egy olyan diktatúrában, mint Oroszország, egy frekventált ellenzéki megölése ne a legfelsőbb jóváhagyással történjen.

Tulsa King 2022.11.22. 08:49:14

Hogy fújják a welsziek, wowowow!

Zulu4321 2022.11.22. 08:49:14

@Zsuzsi65: Illetve az is hozzatartozik szerintem, hogy egy ido utan az ember tisztabban latja az uj helyet is, moge lat az elsore talan vonzobb, hibatlanabb felszinnek, es jobban egyensulyba kerulnek a dolgok a hatrahagyott es az uj eletter/haza kozott. Szemely szerint en nem mondhatom, hogy sebekkel, negativ emlekekkel jottem volna el Mo-rol, igy a valas hasonlatot sem erzem annyira magamenak, de ezzel a keves szerencses kozott vagyok, tudom:)

Azokat sajnalom, akik hosszu evek/evtizedek utan sem talaltak meg a fent emlitett egyensulyt, es csak folyamatos vissza-kritizalassal tudnak onigazolni. Ez nehez lehet.

ulpius66 2022.11.22. 08:49:14

Maradjunk a földön, maradjunk a tényeknél.

holtankoljak.hu/uzemanyag_arvaltozasok#1437

Magyarországon 1 liter benzin szerdától 647 forint, és annyit veszel belőle és ott ahol akarsz!

Ennyike!
(ma 1 euró 410 forint, 1 font 470 forint, azaz 1 liter benzin kb. 1,6 euró és annyit tankolsz és ott, ahol akarsz...)

ulpius66 2022.11.22. 08:49:14

@glorianna: "Eleve jó 30-35%-kal kevesebb üzemanyag kerül be az országba, mint korábban."

Ezt melyik mesében olvastad?

Csak a TÉNYEK KEDVÉÉRT:

"Megugrott az üzemanyag-fogyasztás Magyarországon

2022.07.14. 19:38
Index.hu

Az első fél évben 28,7 százalékkal több motorbenzin és 35,1 százalékkal több gázolaj fogyott Magyarországon, mint az előző év azonos időszakában, az üzemanyag-fogyasztás így átlagosan 32,7 százalékkal nőtt a tavalyi első fél évhez képest – tette közzé honlapján a Magyar Ásványolaj Szövetség (MÁSZ) csütörtökön."

különvélemény 2022.11.22. 08:49:14

"Ami még ennél is felfoghatatlanabb, hogy ezt az egészet (a polcokról hiányzó tojást és egyebeket, a tankolási korlátozásokat, hogy a MOL közli, több száz kútnak nem szállít benzint, mert nincs…) a magyarok zokszó nélkül tűrik."

Van tojás is, és üzemanyag is, teljes áron, mint bármelyik másik országban. Ársapkás áron van korlátozott mennyiségben.
Minek tüntetne valaki? Hogy töröljék el az ársapkát?

Nagyon erőlködik szerencsétlen poszter, ha egyáltalán létezik, mert 0 konkrétum van a cikkben, általánosság az egész, olyan kamuszagú.

Etniez 2022.11.22. 08:49:14

Magyarországgal kapcsolatban én már elveszettem a fonalat.

Etniez 2022.11.22. 08:49:14

@Arthamyr: még szerencse, hogy nem dobták oda az ukránokat, hogy neked olcsó legyen a benzin.
Megáll az ember esze. Ha te lennél ukrán, akkor is ezt mondanád?

Kivlov 2022.11.22. 08:49:18

Vihar a biliben kategória...

bordon 2022.11.22. 08:49:46

@Mr.Tellinghovon: Az a baj, hogy az EU-orosz együttműködés olyan erős, versenyképes gazdasági térséget teremtett, amit nem tudtak lenyelni a rivális angolszász országok. Ez állt a Brexit mögött is, hogy az EU a németek hegemógia projektje lett, mellettük esetleg a franciáknak volt szava az EU-ban. A britek ezért Brexiteltek, majd összefogtak a természetes szövetségeseikkel, az amerikaiakkal, kanadaiakkal, ausztrálokkal, velük eddig is együttműködtek a hírszerzés, lehallgatás terén (Öt szem szövetség).
Most szépen lenullázzák a versenytárs Európát. Lehet majd venni a kanadai, amerikai LNG-t. És az ukrajnai balhé számláját ki fizeti majd? Az EU, hitelből. Logikus, hogy az angolszász csatlós, velejükig korrupt ukránoknak az EU országai adjanak hitelből pénzt.
Pár éven belül nem csak a tojás ára lesz ám probléma, ha ez így folytatódik.

25 liter benzin? Elég pár napra, aztán tankolhat újra. Ezt hívják tervgazdálkodásnak, tervezett gazdálkodásnak.

birkamenet 2022.11.22. 08:50:16

Magyarország már rég Putyinisztán EU-ba becsempészett ruszki ügynök országa, jó reggelt!

glorianna 2022.11.22. 09:23:53

@ulpius66: Például itt is: 444.hu/2022/05/31/a-shell-es-az-omv-is-hazautalta-a-hatosagi-arral-csokkentett-nyereseget (májusi cikk, ajánlom figyelmedbe az utolsó bekezdést).
A nyár közepéig tartó forgalomnövekedést jórészt az átmenő és a határmenti forgalom hozta össze. Rövid ideig olyasmi is volt, hogy az autópályák mentén levő kutaknál más árakat kell alkalmazni, mint máshol - de az napok alatt kimúlt, túl nagy szamárság volt.
Bónusz érdekesség: www.shell.hu/media/news-and-media-releases-2022/a-shell-hungary-zrt-ujabb-toltoallomasait-alakitja-at.html - ez november 2-i.

2022.11.22. 09:50:33

@bordon:

Az öt szem érdekeit érvényesíteni kell, nem akartunk orosz függő lenni most leszünk nyugat függő

megamovieboy · http://europeanphalanx.blog.hu/ 2022.11.22. 09:55:33

@fhdgy: A Krím annektálása előtt, azért történtek dolgok Ukrajnában, mint pl. egy megválasztott vezető elkergetése. Ilyen alapon Ukrajna is veszélyes lett az elmúlt nyolc évben.

Zsizsizsozsó és a stexes bratyók 2022.11.22. 09:56:04

Magyarországon mindig is elmebetegek voltak az emberek, egyfajta nemzeti sport az egymás utálata, a taposás és a dögöljön meg mindenki rajtam kívül hozzáállás. A magyarokat a külföldi autópályákon anélkül szúrom ki, hogy ránéznék a rendszámukra...
A benzinmizériához: idei emlékem, hogy egy szlovák rendszámú atyafi az ársapkás benzinnel megtankolta a kis autókáját, majd a csomagtartóból előkerülő különféle kannának, tárolókat (még a gumikalucsnit is) telerakta benzinnel. A Shell nem tudom, hogy honnan veszi a benzint, de a nyáron többször előfordult, hogy kifogytak a 95-ös benzinből.
A 25 literes korlátnak talán ezekhez lehet köze, de engem nem hat meg túlzottan, hisz 37 literrel autózok 650 kilométereket.

bordon 2022.11.22. 09:56:42

Ha nem lenne árstop, akkor meg az lenne a posztoló baja, hogy minden nyugati áron van a csóró magyaroknak. Ha van kalapja az a baj, ha füstszűrő nélküli a cigije, akkor meg az.
Posztoló nyilván meg tudná venni a több száz forintos tojást is, mert jól keres mosogatóként nyugaton. Mármint magyar szemmel jól keres.

Az is mennyire életszerű, hogy a nyugatról 3 napra hazalátogató magyar a tojáshelyzeten izgul... 3 napja van és tojásokat akar venni és azzal valamit kezdeni. Nem ám étterembe menni a nyugaton keresett pénzéből!

Ha nem lenne árstop, akkor is elkapkodnák az emberek a tojást, mert az infláció miatt esetleg pár nappal később is jóval drágább lesz, inkább bevásárolnak most.
Angliában meg a bolgár, litván, magyar teherautó sofőröket kiutálták a nagyonkozmopolita idegengyűlölők, aztán nincs, aki kiszállítsa a Tescoba az akármit. Be kellett vetni a hadsereget is. Az ám a komenizmus!

"Feszültség a levegőben
Nem szívesen írok erről, mert kényes téma" - Majd 5 bekezdésben erről vekereg. Magyarországon mindig volt feszültség az emberekben, mindig volt paraszt hozzáállás, az utasok és jegyellenőrök évtizedek óta verik, harapják, gázspray-zik egymást, a taxis átveri a külföldit stb. Ez olyan, mint azok fennakadni, hogy mohamedán országban mocsok van, átvernek, Marokkóban gyerekek verik át a turistákat, meg Kairóban kifolyt szemű leprás koldusok nyomulnak, Párizs meg kutyaszaros, drága és tele van erős szagú, bunkó emberekkel. Ezek évszázados toposzok.

Autós ütközéseknél ordítás? Megesik. Amerikában (Floridában) meg fegyvert rántanak és lelövik a egymás gyerekét. Pár hete történt. Mert feszültség mindenütt van.

Üzemanyaghiánynak talán lehet valami köze ahhoz, amit a felvilágosult Nyugat kavart Ukrajnában. Lassan leesik az embereknek, hogy a háborún nem szoktak nyerni a kisemberek. Akinek nem esik le, az meg hőzöng, hogy miért csak 25 litert lehet tankolni.

fhdgy 2022.11.22. 11:02:23

@megamovieboy: egy megválasztott vezetőt elkergették? Hogy csinálták? Nekünk is meg kellene tanulni!

2022.11.22. 15:14:45

@Etniez: “ még szerencse, hogy nem dobták oda az ukránokat, hogy neked olcsó legyen a benzin.
Megáll az ember esze. Ha te lennél ukrán, akkor is ezt mondanád?”

Történelem: 1956-ban ugyanaz a felvilágosult nyugat dobta az oroszok kezébe a forradalmat, avval sok ártatlan életet.
Mit is mondott akkor az USA elnök: nem tekinti érdek szférájának a kelet európai országokat.

bordon 2022.11.22. 15:16:05

@különvélemény: Na igen, ezt az apróságot én se vettem észre. Hogy bizonyos tojásokon meg tejen és egyéb termékeken van ársapka. Emellett van rengeteg ársapka nélküli termék ugyanazokban a kategóriákban. Ha elfogy az ársapkás, akkor lehet venni más márkájú tojást.

A három napra hazatért külföldön roppant sikeres (muhaha) megmondóembernek csak az ársapkás cucc kellett volna? A magyarok jó része erre rászorul, aki megteheti, az veheti a drágábbat, nem kötelező a patásorbán rendszerétől az alamizsnát elfogadni.

luis5 2022.11.22. 15:16:20

Kamuposzt. Gyere Győrbe itt van arsapkas tojás meg benzin is 480-ert.
Nem arsapkas cuccot meg annyit veszel mint Britanniában :)

2022.11.22. 15:21:26

@Zsizsizsozsó és a stexes bratyók: “ idei emlékem, hogy egy szlovák rendszámú atyafi az ársapkás benzinnel megtankolta a kis autókáját, majd a csomagtartóból előkerülő különféle kannának, tárolókat (még a gumikalucsnit is) telerakta benzinnel”

Idei emlékem, mivel Horvátországban és Szlovéniában olcsóbb a piaci ár, át járnak a határ közeli buszos és camionosok oda tankolni.
Kettős mérce?

2022.11.22. 15:28:13

@Zsizsizsozsó és a stexes bratyók: “ A Shell nem tudom, hogy honnan veszi a benzint, de a nyáron többször előfordult, hogy kifogytak a 95-ös benzinből”

Az OMV kivételével minden társaság a MOL-tol veszi az üzemanyagot.

nyuszigonosz 2022.11.22. 15:49:58

@Mr.Tellinghovon:

Írod, hogy : "
Történelem: 1956-ban ugyanaz a felvilágosult nyugat dobta az oroszok kezébe a forradalmat, avval sok ártatlan életet. "

Ehhez a kijelentéshez az is hozzátartozik, hogy akkorra Magyarország sajnos már tagja volt a Varsói szerzödésnek. Amit ugyan Varsóban írtak alá 1955 májusában - ezért ez a neve - de a Szovjetúnió javaslatára és amit azok javasoltak azt parancsolták is. És amit azok parancsoltak, azt ha valaki nem tette meg, nem volt sokáig ott ahol addig. :-( Szörnyü évtizedek a szovjetek markában. És miért? Mert ugye felszabadítottak, de ahol felszabadítottak, ott aztán már ök parancsoltak.

Na és azért kellett a Varói szerzödés, hogy még jobban bele avatkozhassanak mindenbe. Na meg föleg azért, mert a Német szövetségi köztársaság 1955- töl ,mégpedig 1955 május 6- tól NATO tag lett.
Erre gyorsan szintén 1955, de május 14. egy katonai szerzödés szovjet módra.
Miért? Mert így aki annak tagja volt, azt a nagy Szovejtúnió "védte".
Egy másik katonai szövetség belépése adott esetben világháborúhoz vezethetett volna.

Ez volt 1968 ban a volt Csehszlovákiában is: bevonultak mind az egész varsói szerzödés tagok tankokkal mindennel és megakadályozták, hogy az ország egy normális jövöbe léphessen. Igen, halottak is voltak nem is kevés. Itt az 50 évre titkosított iratokat 2018 tól meg lehet nézni és jó sok eltünt mindenkiröl derült ki, hogy nem, nem az országot hagyta el, hanem "csak" elásták.

Szóval nem lehet párhuzamot tenni. Ukrajna nem volt semmiféle más katonai szövetségben.

Néha érdemes tudni a történelmi tényeket is.

fhdgy 2022.11.22. 16:10:04

@nyuszigonosz: mintha a románok nem vették volna benne részt. A bolgárokban sem vagyok biztos.

fhdgy 2022.11.22. 16:12:49

@fhdgy: utánanéztem, a bolgárok ott voltak

nyuszigonosz 2022.11.22. 16:14:14

@fhdgy: De, mindkét ország tag volt. Plusz még Albánia is, de ök 1968 ban kiléptek.
Ök egyedül ki tudtak lépni, mivel az oroszoknak ök nem voltak geopolitikailag fontosak, gazdaság alig.

fhdgy 2022.11.22. 16:19:09

@nyuszigonosz: bocsi, 1968-ban Csehszlovákiában nem voltak. Én arra értettem

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2022.11.22. 16:28:19

@Zulu4321: igen, ez a fajta egyensuly is hozzatartozik valoban. Pontosan azert, mert aki meg friss kivandorlo, az a honeymoon idoszak elfogultsaga miatt a kulfoldi eletnek csak a pozitivumat latja, ami ohatatlanul felnagyitja az ezzel szemben allo elhagyott orszag negativumait is.
Persze ez szerintem inkabb rank, az ex-szoc orszagokbol nyugatra koltozokre jellemzo. Nem tartom valoszinunek, hogy egyik nyugati orszagbol egy masik, hasonlo korulmenyeket biztosito orszagba koltozo is hasonlo "sokkent" elne meg a valtozast - leszamitva a normalisnak mondhato kultursokkot.

nyuszigonosz 2022.11.22. 16:42:38

@fhdgy: Az oroszok igen, nagy többségben, de a magyarok is lengyelek is, és kelet németek - ök kevés katonát küldtek, de bolgárok is.

Tény, hogy románok és albánok nem.

fhdgy 2022.11.22. 16:51:40

@nyuszigonosz: utólag megnéztem, NDK megindult, de nem lépte át a határt.

2022.11.22. 17:01:40

@nyuszigonosz: Történelem: 1956-ban ugyanaz a felvilágosult nyugat dobta az oroszok kezébe a forradalmat, avval sok ártatlan életet“

Ismerem a történelmet, hiszen az első huszonkét évemet ebben töltöttem, sőt meg majdnem három év katonaságon is túl voltam.

Látom az előző dátum irritáló,tehát javítom: Történelem: 1945-ban ugyanaz a felvilágosult nyugat dobta az oroszok kezébe kelet Európát.

2022.11.22. 17:03:41

@fhdgy: “ a románok nem vették volna benne részt”

Így igaz. Állítólag Kádár sem nagyon akart de a végén mégis rábólintott.

2022.11.22. 17:08:53

@nyuszigonosz: “ Szörnyü évtizedek a szovjetek markában. És miért? Mert ugye felszabadítottak, de ahol felszabadítottak, ott aztán már ök parancsoltak”

Miért van egy de ja vue érzésem, USA es dél Amerika viszonyában

nyuszigonosz 2022.11.22. 17:12:24

@Mr.Tellinghovon: Mert a történelem ismétli önmagát. Sajnos.

2022.11.22. 17:17:13

@bordon: “ Lassan leesik az embereknek, hogy a háborún nem szoktak nyerni a kisemberek”

A kisemberek általában fizetik a számlát.

Hari Seldon 2 2022.11.22. 17:32:43

@SzZoole:
"beveszed a leszaromtablettát és úgy egész jól elviselhető, szerintem :-)"

Tudod PONT ezt csinálta a putler a ruszkikkal is. Egy teljesen apolitikus népet nevelt ki.

Tojik mindenre, agresszuióra, korrupcióra. Mindenre. Csak legyen "zabálni való".

- Egy idő után mindent elfoganak mint a birkák. Meghal 80 000 orosz egy háborúban? "Mindegy, nem a mi dolgunk, csak legy mit enni."
- Kb a maslow piramis legalsó szintjét biztosítja a népnek.

Láttuk, hogy pont erre tart Magyarország is azzal a rezsimmel.
(kb 6-8 évvel követik putler minden lépését, csak Magyarország szerencsére egyáltalán nem veszélyes a szomszédaira)
Nekem ez a tudat megalázó volt. Most már kék színű a személyim. Ez számomra egy felszabadító érzés lett.

fhdgy 2022.11.22. 17:55:34

@Zsuzsi65: nincs, főleg nem volt mindenkinek elfogult időszaka. Nem mindenki önként ment világgá. Ez csak a mostani generációnak adatik meg.
Sokan, sokáig ették idegenben a keserűség kenyerét.

Hari Seldon 2 2022.11.22. 18:12:50

@fhdgy:
Igaz. Most az ukrán háború nagyon elterelte a figyelmemet minden másról. (de azért el szoktam olvasni a posztokat)

fhdgy 2022.11.22. 18:19:21

@Hari Seldon 2: pedig azt gondolom, hogy messzebb vagy tőle, nem érint annyira. Vagy mégis?

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2022.11.22. 18:37:45

@fhdgy: persze, ez teljesen igaz. En csak a sajat generaciomrol tudok nyilatkozni, de tudom, hogy akik meg a "disszidalos" korszakban hagytak el az orszagot, teljesen maskent gondolkodtak anno. Ebbol adodik az akkori generacio es a fiatalabbak kozti surlodas/ellentet is.

fhdgy 2022.11.22. 18:43:05

@Zsuzsi65: Most lehet úgy gondolkodni, hogy elmegyek, megpróbálom, ha nem tetszik, visszajövök. Saját döntés, saját elhatározás.

1845-ben, 56-ban sokaknak szinte csak az élet és a halál között lehetett választani. Így nézve, nem voltak birtokában a szabad döntésnek.

Hogy a generációs ellentétek miből vannak, már nem tudom, nem emlékszem rá, de szerintem messze túlmutat a menni, maradni kérdéskörén.

Csodabogár 2022.11.22. 19:21:14

@Mr.Tellinghovon: Meg volt az oka. Simán kifütyülték volna. Én is buktam akkor Netbrektot Milánóban. Már nem is izgat. Ötször volt jegyem rá és ebből négyszer ő mondta le az előadást, egyszer meg a Scala.
Egyébként orosz művészek nyugodtan felléphettek, csak ő és a híres karmester, nem voltak hajlandók eleinte legalább is, elhatárolódni Putintól. Néhány hét múlva olvastam a Die Zeit-ben egy beszélgetést vele, ahol ugyan hangoztatta, hogy ő nincs is jóba Putinal és akkor már hajlandó volt kimondani, hogy az oroszok lerohanták Ukrajnát, ahol nincsen is fasiszták.

2022.11.22. 19:50:55

@Csodabogár:

Netrebko a «Primadonna assoluta», többször volt szerencsém a Met-Ben, Scalában és zuri-ben művészetet élvezni.

Kérdés miért vetnek ki művészekre a kollektív bűnösség elvet, és miért késztetik őket állásfoglalásra.

Nem inkább az általa nyújtott öröm lenne a fontos?
Netrebko egyébként Kozák származású, ez a nép soha nem volt orosz szimpátiájárol híres.

A legszebb opera élményeim aréna dí Verona, és Verdi csodálatos műveit hallgatni

fhdgy 2022.11.22. 20:00:56

@bordon: Jó, általában igaz, hogy a háború nem jelent jót a kisembernek.

Persze, mint minden alól, ez alól is vannak kivételek.

Pl. volt jó pár német, aki kisember volt az I. VH. kitörésekor, de a háború végére felküzdötte magát. Nem kell mindjárt nagyon nagyra gondolni.

Pl. Sepp Dietrich őrmesterként fejezte be a háborút, igaz, I. és II. Vaskereszttel kitüntetve.

A II. VH. végére viszont már SS vezérezredes lett. Henteslegényből kiemelt, magas rangú tábornok. Csak egy érdekesség róla: 1966-ban halt meg, temetésén hatezer Waffen-SS veterán jelent meg.

Ilyen vagy hasonló példák más korban is megtörténtek. A háborúk, forradalmak, a többségnek nyomorúságot, a szerencséseknek óriási karriert hozhat.

fhdgy 2022.11.22. 20:03:01

@Mr.Tellinghovon: A kozák milyen nép? Nem tudtam, hogy ők egy nép!

2022.11.22. 20:22:19

@fhdgy: “ A kozák milyen nép? Nem tudtam, hogy ők egy nép!”

Akkor minek nevezzük őket?

fhdgy 2022.11.22. 20:29:32

@Mr.Tellinghovon: A kozák egy gyűjtőfogalom. Egy kozák lehet orosz, lengyel, ukrán, stb.

Kettő közös dolog van bennük: szlávok és hasonló volt az életmódjuk.

Vannak orosz területen és ukrán területen élő kozák.

SzZoole 2022.11.22. 20:34:23

@fhdgy: “ A kozák milyen nép? Nem tudtam, hogy ők egy nép!”

hu.m.wikipedia.org/wiki/Koz%C3%A1kok

Szívesen, örülök, hogy segíthettem :-)

fhdgy 2022.11.22. 20:44:12

@SzZoole: Ennek a linknek a nem mobilos, tehát asztali gépes változatát már ismertem.

Akkor "tanulmányoztam" a kérdést, amikor kitört az ukrán-orosz háború. A kozákok egy idő után katonáskodtak, és nem lehetett őket lebecsülni.

Arra voltam kíváncsi, hogy melyik oldalt erősítik inkább, az ukránt vagy az oroszt. Ekkor derült ki számomra, hogy ők nem egy nép.

Magyar történelemből vett példával, ők a hajdúkhoz hasonlíthatók, ami a szerepüket illeti.

SzZoole 2022.11.22. 20:51:31

@fhdgy: “ Magyar történelemből vett példával, ők a hajdúkhoz hasonlíthatók, ami a szerepüket illeti.”

Vagy Rózsa Sándorhoz :-)

Golf2 2022.11.22. 20:59:51

@fhdgy: rettegtek tőlük az elszántságuk, vadságuk és megingathatatlan bátorságuk miatt.A kozákok ölték meg Petőfit is nem?

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2022.11.22. 21:01:00

@fhdgy: a generacios ellentetek is ebbol fakadnak. A fiatalabb generacio nem erti azt a fajta hazaszeretetet, ami az 56-osokat (vagy pl sok erdelyi szarmazasut) jellemzi. Amikor valamit elvesznak/tiltanak, sokkal ertekesebbe valik. Ezert van az, hogy pl a kulfoldon elo 56-osok orzik leginkabb a magyar hagyomanyokat, szokasokat, es bar idovel ok is tobbe-kevesbe integralodtak a helyi tarsadalomba, ez nekik hosszabb idot vett esetleg igenybe.
A fiatalabb generacionak mar nem annyira fontos ez a fajta ragaszkodas a gyokerekhez. Az o szemukben - ezt latom a sajat gyerekeimen - az ohaza inkabb egy nosztalgikus es/vagy "egzotikus" valami, amire buszkenek lehet lenni, foleg itt az USA-ban, ahol azok, akiknek a felmenoi mas orszagbol valok, ezt buszkeseggel emlegetik.

fhdgy 2022.11.22. 21:23:36

@Golf2: Sokan, sok mindent állítanak. Aztán ki tudja, hogy melyik az igaz?

Ha tényleg ott lett volna eltemetve huszadmagával, akkor pl. miért keresték Barguzinban?

fhdgy 2022.11.22. 21:28:20

@Hari Seldon 2: Átvitt értelemben igen, bizonyos hatásaiban is biztosan.

Összességében viszont nem hiszem, hogy Nyugat Európában jobban kellene aggódni, mint mondjuk a magyar-ukrán határ mentén.

fhdgy 2022.11.22. 21:32:44

@Golf2: Most pl. a kozákok örvén egy kicsit kutakodtam a neten.

Elég könnyedén eljutottam a kunokig, meg a jászokig. Amin nagyon elcsodálkoztam, hogy vannak dolgok, amiket határozottan, szinte megfellebezhetetlenül állít valaki, aztán másutt meg az áll, hogy nem eldöntött, vitatárgyát képezi, stb.

Csak egy a biztos, semmit nem lehet készpénznek venni.

svajcineger 2022.11.22. 21:40:15

@Zsuzsi65:
"akiknek a felmenői más országból valók"
Magyarul: mindenki.

2022.11.22. 21:57:24

@fhdgy:

Benannt nach ihrem Lebensraum gab es Don-Kosaken (Don-Fluss), Ural-Kosaken (Ural-Fluss), Sibirische Kosaken, Astrachan-Kosaken und etwa zehn andere Gemeinden

fhdgy 2022.11.22. 22:07:49

@Mr.Tellinghovon: Aztán Kubáni Kozákok, Krimi Kozákok és még ki tudja a folytatást.

2022.11.22. 22:25:07

@Zsuzsi65: “ Az o szemukben - ezt latom a sajat gyerekeimen - az ohaza inkabb egy nosztalgikus es/vagy "egzotikus" valami, amire buszkenek lehet lenni”

Ez természetes dolog. A lányom kint született, folyékonyan beszél olvas magyarul, de ha kérded hova tartozol: a fejem svájci a szívem magyar. Az unokák értenek beszélnek magyarul, talán mert mi konzekvensen így beszélünk velük. Azt elvárni nem lehet, hogy hasonló érzelmi identitásuk legyen mint nekünk. Mi tovább adjuk az örökséget, az hogy mi lesz belőle, ezt ők fogjak meghatározni.

Elvárni, hogy 100% magyar maradj egy idegen társadalomban azt illúziónak tartom. A gyerekeket minden oda köti, ott érzik otthon magukat, ott van a baráti koruk, nekik az a haza, es ha belegondolsz, valahogy ez így van rendjén. Kívánjuk hogy sikeres örömmel teli életük legyen, ez pedig felemás identitással nem fog menni. Dönteniük kell, így marad a nosztalgikus büszkeség az ó-hazára.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2022.11.22. 22:27:14

@svajcineger: ok, tudtam, hogy ebbe valaki bele fog kotni :))) termeszetesen visszamehetnenk egeszen Adamig es Evaig aka'r...Gyakorlatban azert tudjuk, hogy par generacion tul ennek semmi ertelme, csak a mostani pc/woke kultura szokta ezt allandoan felhozni ;)

2022.11.22. 22:28:12

@SzZoole: A kozák milyen nép? Nem tudtam, hogy ők egy nép!”

hu.m.wikipedia.org/wiki/Koz%C3%A1kok

Szívesen, örülök, hogy segíthettem :-)

Koszonom kedves öcsém, ámulok csak, hogy te miket tudsz:-))

2022.11.22. 22:31:23

@Zsuzsi65: “ ok, tudtam, hogy ebbe valaki bele fog kotni :)))”

Szerintem nem fejtette ki minden árnyalatát, hogy mire gondolt.
Arra célzott hogy az USA csak bevándorlókból áll.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2022.11.23. 03:19:58

@fhdgy: "Hogy a generációs ellentétek miből vannak, már nem tudom, nem emlékszem rá, de szerintem messze túlmutat a menni, maradni kérdéskörén."

A generacios ellentetet en a kulfoldon elo idosebb es fiatalabb magyar generaciora ertettem. Amire valahol rahuzhato az altalanosan kulonbozo gondolkodasmod, de erre me'g rarakodik az a bizonyos masik ellentet, amirol mar irtam (az idosek erosebb ragaszkodasa a magyarsagukhoz)

Etniez 2022.11.23. 09:03:21

@bordon: némileg ellentmond neked, hogy UK bukik a Brexit óta, folyamatosan gyengül.
Kicsit át kell gondolnod újra ezt a nagy megfejtést.

Etniez 2022.11.23. 09:03:30

@megamovieboy: a szó amit keresel: forradalom. Magyarországnak sem ártana most.

Etniez 2022.11.23. 09:03:31

@Mr.Tellinghovon: na, éppen ezért mondom, '56-nak nem szabad megismétlődnie.

Ja, te biztos nem erre gondoltál...

Ződ2000 · http://egzostive.com 2022.11.23. 12:06:11

@Mr.Tellinghovon: ez egy tipikus hazai marhaság amit megint tol a propaganda.

"érdekszféra" a francokat. Fizikailag lehetetlen lett volna minket megsegíteni, nem volt olyan ország amin keresztül egyáltalán elérhettek volna minket. 5 perc wiki elég ahhoz hogy valaki ezt felfogja.

Ha kicsit kihúzod a fejed a ruszki-seggnyaló magyar propaganda seggéből, talán feltűnik hogy most sincs semmilyen NATO haderő Ukrajnában, ezzel is hangsúlyozva Putyin hazugságait.
Ukrajna jelenleg egyedül veri el a ruszkikat, ami nem kis teljesítmény. Sajnos ezt kellett volna Nagy Imrééknek is. Békésen de szárazon tartva a puskaport. Igaz Ukrajnának volt pár éve felkészülni a krími invázió óta, a magyaroknak pár hónapja.

Muscari 2022.11.23. 13:20:22

@Csodabogár: az Öcsém szombaton a fél várost bejárta és nem kapott tojást anyukám szerint. A sógornőm arra panaszkodott, hogy nyáron, a befőzési szezon közepén nem tudott elég cukrot venni. Anyukám csak az árakra szokott panaszkodni, de arra nagyon.

Mi pár hete voltunk otthon egy temetés miatt egy pár napig, most épp nem volt rossz tapasztalatunk. De már mi is úgy járunk, mint a turisták.
Egy valami volt csak, fel szerettem volna hívni a MVM ügyfélszolgálatát anyukámnak. Két óráig tartottam a vonalat, aztán feladtam. Írtam nekik emailt is, igaz, hogy csak 3 napja, de még nem válaszoltak.

Muscari 2022.11.23. 13:40:22

@bordon: hát nekem nagyon jól esne, ha így lenne, de egyelőre a Brexit előnyei nem nagyon látszanak. Hol van a trade deal Az USA-val? Az ausztrált is a hajunkra kenhetjük. A G7 országok közül is a legnagyobb az infláció és a visszaesés. A munkaerőhiányról meg az alig működő egészségügyről ne is beszéljünk, ez utóbbit belülről látom. Lehet, hogy nemsokára életemben először sztrájkolni fogok.

Arthamyr 2022.11.23. 13:43:54

@Muscari: Ez a "befőzési szezon" érdekes koncepció... Sokszor láttam több helyen (pedig én kb. 4-5 naponta járok boltba), hogy a kedves vásárlók úgy hackelik meg a szabályokat, hogy a család több tagja vesz az áruból. Az eladó meg konfliktuskerülő (amit meg tudok érteni több okból is), és nem szól semmit, pedig pl. egymás után vett anyu, apu, meg a két gyerek cukrot, amit persze mind apu kártyájáról fizettek. Biztos náluk is "befőzési szezon" volt. Vagy pálinkafőzési szezon.

1. A fasznak kellenek ezek a hülye hatósági árak, ha "rendes" áron lenne a cukor, akkor szépen kihagynák a szezonjukat (és panaszkodnának az árakra, de nagyon, mint anyukád, ami alapvetően jobb, mint arra panaszkodni, hogy valamiből hiány van, vagy csak a negyedik boltban sikerül találni).
2. Ha már van ársapka, akkor tartassák be a mennyiségi korlátozást vasszigorral, és ne lehessen ilyen primitív módon kikerülni. Aki meg keménykedik, azt mocskosul megbüntetni, hogy az élettől is elmenjen a kedve, ne csak a csalástól.

Itt van hatósági ár, és leszarják az esetleges korlátozásokat a vásárolható mennyiségre, mint ahogy a magyar lakosság jelentős része leszarja a szabályok jelentős részét. Megszokták, és meg is tehetik, következmények nélkül, hosszú évtizedek óta ez megy.

SzZoole 2022.11.23. 14:42:33

@Arthamyr: a pálinkafőzéshez nem szükséges cukor, ugyanis azt párolják, szerintem :-)

“Fasznak, leszarják”. Mi van veled Arty, ez nem jellemző rád, kemény lettél mint Csoki :-)))

youtu.be/sDZQeKmqnbE

fhdgy 2022.11.23. 14:48:40

@SzZoole: A főzéshez tényleg nem kell. Ahhoz fa, gáz vagy villany kell. A cukrot macerás égetni.

Ellenben, ha több pálinkát akarsz, mint amit a gyümölcs adna, akkor nem árt pétisózni, vagyis cukorral hizlalni a mennyiséget.

Egy kiló cukor plusz hét deci pálinka, állítólag.

SzZoole 2022.11.23. 15:01:08

@fhdgy: mi soha!! nem teszünk/tettünk cukrot a cefrébe. Hagyni kell a hordóban állni, néha megforgatni. Pár hónap állás után összeesik az rendesen, aztán lehet párolni.

A kész párlatot pedig minimum 3 hónapig tölgyfahordóban pihentetni és szellőztetni, a végtermék pedig tudod milyen jó :-)

fhdgy 2022.11.23. 15:05:05

@SzZoole: nem vagyok pétisózó típus, de kevés cukor előnyös, csak a tetejére éppen, hogy ne penészesedjen.

SzZoole 2022.11.23. 15:21:03

@fhdgy: azért kell megkavarni időnként, évtizedes tapasztalat :-)

De végülis ahány ház annyi szokás :-)

Van egy gyerekkori haverom, na az olyan pálinkát/konyakot/whisky-t (bármit gyakorlatilag) kever ki víz/finomszesz/aroma felhasználásával, hogy az eredetitől sem tudnád megkülönböztetni :-))

fhdgy 2022.11.23. 15:40:37

@SzZoole: hát, igen, az alkimia ma már csodákra képes!

SzZoole 2022.11.23. 15:45:33

Ilyen nincs, a japánok alázzák a németeket rendesen….!!!

fhdgy 2022.11.23. 15:48:41

@SzZoole: miről beszélsz? Jobb a japán szaké, mint a német Schnaps?

SzZoole 2022.11.23. 15:53:37

@fhdgy: eddig úgy néz ki.

GER 1 - 2 JPN

6 percük van a németeknek, hogy egyenlítenek, ha nem az esti géppel mehetnek is haza

fhdgy 2022.11.23. 16:00:26

@SzZoole: egy német Schnaps egyenlő kettő szakéval?

SzZoole 2022.11.23. 16:00:52

Na másik meglepetés, Japán kiütötte Németországot, sirok….

dikusz. 2022.11.23. 16:53:10

Abszolút nem a poszthoz tartozik, de többen panaszkodtatok arra, hogy a blog.hu(vagy valami felsőbb hatalom) időnként kipaterol, és nem tudtok hozzászólni.

Hétfőn én is pórul jártam, és hiába próbáltam bejelentkezni. Az előző hasonló eset pont egy hónapja volt. Akkor még sikerült egyedül visszamásznom, most nem.

Ma írtam e-mailt a blog.hu ügyfélszolgálatának, 1/2 1-kor, 10 percen belül válaszoltak, mostanra tudok újra kommentelni. A válaszukban ezt írták:

"A leveledet megkaptuk és a SUPPORT-107009 ID-val láttuk el. Igyekszünk 72 órán belül válaszolni rá, addig is köszi a türelmet"

Fogalmam sincs hogy ez mond-e bárkinek is bármit, nekem ez kínaiul van.

fhdgy 2022.11.23. 17:17:48

@dikusz.: Kaptál egy automata választ, lehet, hogy a noreply@blog.hu-ról, hogy nyugodj meg, a többi meg majd ....

Ha már nagyon türelmetlen leszel, írhatsz új e-mailt, benne hivatkozva a support-blabla azonosítóra

Egyébként drukkolok, mert ez nekem is, másoknak is probléma.

2022.11.23. 17:33:00

@fhdgy: “ Egyébként drukkolok, mert ez nekem is, másoknak is probléma”

Nálam ez rendszeresen visszatérő probléma

Golf2 2022.11.23. 17:38:07

@Muscari: Ott nem müködik az egészségügy? Hisz oda ment fél kelet Európa orvosa. Mit szóljunk mi?

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2022.11.23. 17:46:10

@Mr.Tellinghovon: ezzel tisztaban vagyok, de ez a "mindenki bevandorlo az USA-ban" - ahogy irtam - sok mashoz hasonloan egy, a progresszivek altal nyomatott szoveg, a zaszlajukra tuzott " equity" egyik alappillere ;)
Persze a problema ott van, hogy ez az elv szerintuk nem vonatkozik az "oslakosokra", bar az indianok (bocsanat, "native Americans ") is bevandorlok, ahogy tudjuk :)

fhdgy 2022.11.23. 17:47:37

@Mr.Tellinghovon: Én korábban Firefox-ot használtam és szerettem, mert pl. lehetett állítani a színeket, betűtípust, -méretet, stb.

Aztán addig javítgatták, míg jött ez a kommentelési probléma, ill. az index.hu-n nem lehetett kattintani a linkekre. Hogy kinek a sara nem tudom.

Kénytelen voltam az Avast böngészőjét használni. Ezzel nincsenek a fenti problémák, csak a színeket nem tudom állítani, amit nagyon hiányolok.

2022.11.23. 17:48:38

Voltam ma megnézni az új néprajzi múzeumot. Az épület szép, a tetőn megdöntött fémből készült lepcsofokokkal, ha lefelé jössz erős figyelem szükségeltetik nehogy csúszdanak használd.
A kiállítás koncepciójának biztos van mely művészi értelme, én meg hagyok magamnak időt, hogy erre rajojjek.

A belépőjegy 2 óra ingyen parkolást biztosít a múzeum mélygarázsban. Szuper gondoltam, mert pont ott parkoltam, de a parkolójegyet érvényesíteni nem a mélygarázs oldalon levő pénztárnál lehet hanem az épület legtávolabbi pénztáraknál. Így hagytam is. Ez biztos hogy csak egy kuriózum, hogy mily fifikás a magyar

2022.11.23. 18:13:08

@fhdgy: “ Én korábban Firefox-ot használtam”

Safari és chrome amit használok. Érdekes újabban a pesti srácok app-t sem tudom kinyitni, itthon probléma mentesen működik. Persze lehet, hogy ez az új almás iPad Pro az okozója

fhdgy 2022.11.23. 18:14:13

@Mr.Tellinghovon: Egy rohadt alma tönkre tud tenni egy egész ládányit.

P.Elliot 2022.11.23. 18:22:53

Milyen kellemes meglepetes hogy ilyen sok uj vagy visszajott hozzaszolo van.

El ne menjetek megint!

P.Elliot 2022.11.23. 18:28:04

@SzZoole: Ne sirj, udito valtozas, a japanok nagyon jol jatszottak, sot fantasztikusan jol.

Argentina es Nemetorszag utan lesz meg meglepetes.

2022.11.23. 18:30:31

@Ződ2000: “ érdekszféra" a francokat. Fizikailag lehetetlen lett volna minket megsegíteni, nem volt olyan ország amin keresztül egyáltalán elérhettek volna minket. 5 perc wiki elég ahhoz hogy valaki ezt felfogja. ”

Az első évszám amit írtam 1945 Churchill és Sztálin felosztották az érdekszférákat az akkori roppant gyenge USA elnök pedig rábólintott. A második évszám 1956, a szabad Európa rádió és a nyugat médiák harsogták, tartsatok ki, jövünk. De nem jött senki!
Emiatt Is él családom több kontinensen.

“ Ha kicsit kihúzod a fejed a ruszki-seggnyaló magyar propaganda seggéből, talán feltűnik hogy most sincs semmilyen NATO haderő Ukrajnában, ezzel is hangsúlyozva Putyin hazugságait”

Tájékozódási pontom nem kizárólag a magyar média. Itt szeretnélek megkérni tartsd be az alapvető civilizált társalgási formát.

“ Ukrajna jelenleg egyedül veri el a ruszkikat, ami nem kis teljesítmény”

A háborúnak meg nincs vége, majd akkor hirdess győztest.
Habár itt mindenki vesztes lesz az oroszok ukránok mi magyarok és egész Európa.

2022.11.23. 18:32:09

@fhdgy: “ Egy rohadt alma tönkre tud tenni egy egész ládányit”

;-))))

SzZoole 2022.11.23. 18:37:26

@fhdgy: “ Egy rohadt alma tönkre tud tenni egy egész ládányit.”

Vagy;

ibb.co/MPszXXS

fhdgy 2022.11.23. 18:38:20

@P.Elliot: Egyik nap mintha kintláttam volna a posztot az indexen. Most viszont nem találom.

SzZoole 2022.11.23. 18:40:02

@P.Elliot: dehogy sírok, csak szarkasztikus voltam :-)

A Japánok megérdemelten győztek!

Most éppen a spanyolok alázzák a costa ricai csapatot 5-0.

P.Elliot 2022.11.23. 18:50:06

@SzZoole: El vagyok foglalva nem neztem. Tenyleg?
Mar rohanok is nezni...

SzZoole 2022.11.23. 18:53:26

7-0 a spanyoloknak.

Messze a legjobb csapat, eddig….

fhdgy 2022.11.23. 18:55:14

@SzZoole: A gyűjteményem szép darabja lett. Köszönöm!

SzZoole 2022.11.23. 19:15:47

@Mr.Tellinghovon: holnap reggel a svejciak jáccanak Kamerunnal, kemény meccs lesz, szerintem :-)

2022.11.23. 19:19:50

@SzZoole: “ holnap reggel a svejciak jáccanak Kamerunnal, kemény meccs lesz, szerintem :-)”

Sajt ország csapatának tagjai nagy részben szkipetarok, de azért kőkeményen szurkolunk.
Ha vesztenek megyek a Lindt múzeumban szomorúságomat csokiba folytatni

2022.11.23. 19:21:26

Sorry fojtani nem folytatni

SzZoole 2022.11.23. 20:00:27

@Mr.Tellinghovon: “ szkipetarok”. Ez miez?

Lindt múzeum, oda én is mennék :-)

fhdgy 2022.11.23. 20:03:12

@SzZoole: Szkipetárok? Hát a jó öreg albánok!

Arthamyr 2022.11.23. 20:11:34

@SzZoole: Valóban nem szükséges, de mégis nagyon sokan szoktak hozzá rakni. Talán mert úgy kevesebb gyümölcsből több alkoholt lehet készíteni. :)

2022.11.23. 20:15:27

@SzZoole:

Az albánok vagy szkipetárok (albánul shqiptarë) a Balkán-félsziget délnyugati részén élő, az indoeurópai albán nyelvet beszélő nép

2022.11.23. 20:22:08

@SzZoole: “ Lindt múzeum, oda én is mennék :-)”

Dec.05 délelőtt 10 óra, van egy felesleges jegyem, johetsz:-)))
A sós karamell fenomenális.

2022.11.23. 20:24:13

@fhdgy: “ Lábon járó wikipédia!”

Majdnem de sok mindent fejből is tudok:-))))

SzZoole 2022.11.23. 20:26:01

@Arthamyr: “ Talán mert úgy kevesebb gyümölcsből több alkoholt lehet készíteni. :)”

Valóban, már el is felejtettem, hogy így is működnek dolgok :-))

Amióta rendes munkából élek, azóta nem kell ilyen dolgokon gondolkodnom :-))

fhdgy 2022.11.23. 20:26:02

@Mr.Tellinghovon: Sok mindent elhiszek, de hogy ideírtad "shqiptarë", no ezzel kétségeim vannak!

SzZoole 2022.11.23. 20:31:19

@Mr.Tellinghovon: azokkal itt gond van, legtöbben ők jönnek át a kis lélekvesztővel a csatornán.

fhdgy 2022.11.23. 20:42:27

@SzZoole: @Mr.Tellinghovon: Találtam egy olyan változatot is, hogy šiptar. Nehezen találtam meg, mert hallás után én annak idején šiftarnak értettem.

A horvátok mondják őket šiptarnak. Az unokatestvéremék Eszéken laktak és az egyik szomszédjukra mindig azt mondták, hogy šiptar. Nem tudtam, hogy mi az rákérdeztem. Mondja, hogy albanac. No, ezt már kisilabizáltam, hogy albán.

Most esett le a tantusz, hogy a šiptar a szkipetár kissé módosult alakja.

fhdgy 2022.11.23. 20:43:09

@SzZoole: Albániai albánok vagy koszovóiak?

SzZoole 2022.11.23. 20:48:34

@fhdgy: azt nem tudom, a hírekben csak albánokként mondják

2022.11.23. 20:51:06

@fhdgy: “ de hogy ideírtad "shqiptarë”

Pedig ez fejből van:-)))
Volt szerb kollégáim csak schiptar néven emlegettek őket, az itt elő koszovobol jöttek büszkén nevezik így magukat. Annyian vannak, hogy múltkor is kérdeztem egyet, van meg valaki Koszovóban? Általában 3-4 gyerek van, húsz harminc év múlva ki lehet tenni islam köztársaság svajc. Szoktam kétszer háromszor oktatni a közlekedési vállalatnál, tele van fiatal tesztoszteronnal töltött huszonévesekkel mérhetetlen erőszakosak és egoistak.

2022.11.23. 20:55:09

@fhdgy:

A shqiptarë albán nyelven van

ulpius66 2022.11.23. 20:57:45

@SzZoole:

... és akkor mi lesz a spanyol - német meccsen?
(a németek megint csomagolhatnak a csoport-kör után, mint 4 éve?)

Csao Manus 2022.11.23. 20:57:53

30.000 kanadai lesz a meccsen

fhdgy 2022.11.23. 21:00:53

@Mr.Tellinghovon: Ezt tudtam, de leírni nem tudtam volna fejből.

Hogy a kétségeim nem légből kapottak:

Te azt írtad, hogy "Az albánok vagy szkipetárok (albánul shqiptarë) a Balkán-félsziget délnyugati részén élő, az indoeurópai albán nyelvet beszélő nép"

A Wikipédia azt írja, hogy "Az albánok vagy szkipetárok (albánul shqiptarë) a Balkán-félsziget délnyugati részén élő, az indoeurópai albán nyelvet beszélő nép"

Szerinted csak merő véletlen?

fhdgy 2022.11.23. 21:06:15

@Mr.Tellinghovon: Én pár napot voltam 2017-ben Albániában. Nekem nem tűnt erőszakosnak a muzulmánság.

Keresztény templomok, minaretek egymás mellett békében álltak.

Amin leesett az állam, az az volt, hogy többször is láttam kocogó nőket eléggé jellegzetes muzulmán öltözetben.

Így azt mondom, hogy nem tűntek fanatikusnak.

élhetetlen 2022.11.23. 21:13:51

@Arthamyr: „Ha már van ársapka, akkor tartassák be a mennyiségi korlátozást vasszigorral”. Van ötletem magyar módra. Ahogy létrehoztak egy vízfejet a hulladékszállítás fölé, akik csak a pénzt szedik be, de annyiba kerülnek, hogy támogatás nélkül nem tudják kifizetni a ténylegesen dolgozókat, úgy össze lehetne dobni egy országos adatbázist, ahol mindenkinek minden rokonát nyilvántartanák. Akkor már nem csak a családdal nem mehetnél cukrot venni, de az unokatesóddal sem. Személyi, listaböngészés, maguk rokonok, csak egyikük vehet két kiló cukrot. Így gondolod?
Házhozszállítás. Csalás nélkül rendelhetek különböző gyártóktól a limitjük szerint. 2 helyről két kiló, és egy 1 kiló. Az egyik helyen nem volt, így három kilót sikerült összecsalnom az ünnepekre.
A kimért krumpli limitje 2 kg. (Van öt kilós zsák is, de az nincs). Rendeljek háromszor két kilót? A kiszállítás díja 1000 körül mozog, ha 10 000 alatt vásárolok, + 750 ft. 1750 ft felár két kiló krumplira? Igazad van, jó ez az ársapka, csak szigorúbban kéne venni.

fhdgy 2022.11.23. 21:33:30

@élhetetlen: Szerintem nem jó ez az ársapka. Egyszerűen onnét indult a dolog, hogy megvették a szegények szavazatait. A rezsi csökkentés is ársapka volt, csak akkor még nem nevezték annak. A rezsi csökkentés 2012 végével indult és 2013 január 01.-gyel lépett életbe. Akkor egy vízműnek dolgoztam, benne voltam a vízműveket érintő dolgok sűrűjében.

Persze, mindjárt volt okos megoldás. Pl. Karácsony előtt egy-két nappal derült ki félhivatalosan, hogy a dec. 31.-ei állapotot kell 10 %-kal csökkenteni és utána nem lehet emelni. Erre december 29. vagy december 30.-ai dátummal megemelték az árakat a vízműnél. Ugye dec. 31.-én azok voltak az érvényes, kiinduló árak! -:)

A vízművek a mai napig szenvednek a rezsicsökkentéstől. A végtelenségig nem lehet fenntartani, akkor viszont el fog szabadulni a pokol, ahogy most pl. az energia árakkal történt.

Leírtam már itt többször, hogy tavaly év elején még hatezer forintért vettem a kukorica mázsáját. Most 15 ezer, de ez se sokáig, mert ahol most veszem megszűnnek, a konkurenciájuk meg drágában adja majd, persze már most is.

Az, hogy a boltos mennyiért köteles adni a tojást, egy hülye törvénnyel, egy hülye országban elő lehet írni.

A termelőnek, hogy fogják előírni, hogy termeljen tojást 2-2,5-3 szoros takarmány árral, de adja olcsóbban, mint amennyibe a takarmány kerül?

NEM LESZ TOJÁS!!!

Meg jó pár ársapkás termék sem.

Ezt akarjuk, ez kell?

Akkor tessék tapsikolni, gőgicsélni! Meg fogjuk kapni!

Golf2 2022.11.23. 21:36:47

Egy kis cirkusz(foci) és máris 200 komment.

2022.11.23. 21:40:37

@SzZoole: albán bevándorlás és maffia

Ma olvastam: Rishi Sunak, Anglia újonnan megválasztott miniszterelnöke 10 pontból álló tervet hozott létre a helyzet orvoslására. Megvalósítására 100 napot adott magának

2022.11.23. 21:41:36

@fhdgy: “ Szerinted csak merő véletlen?”

Nem véletlen, persze hogy onnan van

Golf2 2022.11.23. 21:43:39

@fhdgy: Ezt akarjuk, ez kell?..Ördögidöbrögi terv,legatyásítja a népet,hogy még jobban függjön,és húzza meg magát.Szegény gyerekek...

fhdgy 2022.11.23. 21:57:33

@Golf2: Ehhez azért kell egy hülye nép is!

Arthamyr 2022.11.23. 22:04:54

@élhetetlen: Látom az 1-nél szabadságra ment a szövegértés (meg lehet, hogy a hozzászólás többi részénél is, olvasd el újra, aztán ha gondolod, reagálhatsz érdemben.
Én úgyanis semmilyen módon nem helyeseltem a hatósági árazást, így abban nem is lehet igazam. Persze egyébként, ha sikerül befogadni a teljes hozzászólás mondanivalóját, igazam van, de az természetes, kiinduló alap, említésre sem méltó dolog. :)

P.Elliot 2022.11.24. 03:20:49

@fhdgy: Nem tudsz termelni annyi kukoricat amennyire szukseged van? Nem hiszem hogy olyan sok kellene, mit etetsz vele?

Arthamyr 2022.11.24. 06:16:25

@fhdgy: "Az, hogy a boltos mennyiért köteles adni a tojást, egy hülye törvénnyel, egy hülye országban elő lehet írni.

A termelőnek, hogy fogják előírni, hogy termeljen tojást 2-2,5-3 szoros takarmány árral, de adja olcsóbban, mint amennyibe a takarmány kerül?" - A hülyeség fokozható, előírják annak is (és még onnan is tovább fokozható). :) Egyébként ez a lényeg.
Én mintha azt tapasztalnám, hogy a csirkemell kicsit rosszabb minőségű lenne. Ezt nem tudom mérni, bizonyítani, de az ellenkezőjét sem, és nem volna a valóságtól elrugaszkodott, ha így lenne, köszönhetően jelentős részben a hatósági árnak.

"Ezt akarjuk, ez kell?

Akkor tessék tapsikolni, gőgicsélni! Meg fogjuk kapni!" - Az a baj, hogy akkor is meg fogjuk kapni, ha nem akarjuk és nem tapsikolunk.

fhdgy 2022.11.24. 07:22:27

@P.Elliot: Nem kell sok, csak évi kb. 360 zsák, zsákonként 50 kg.-os. Ez durván évi 18 tonna takarmányt jelent. Ezt a mostani létszámmal számoltam, ami 33.

Ehhez jó termés esetén kb. 3 hektár, rosszabb esetén kb. 5 hektár szántó kell. De nem is ez a legnagyobb probléma, hisz 7 hektár szántót magam műveltetek, tehát föld lenne.

A probléma egyik oldalról az, hogy ez háromféle takarmányból jön össze. Kukorica, árpa, zab. Ha ezeket mind magam akarnám megtermelni, akkor nagyon elaprózódna a dolog. Három különböző időpontban szántani, vetni, aratni, három különböző növényvédelem. Bonyolult is lenne és ilyen kis helyen relatíve sok plusz költséggel járna.

Aztán van egy még nagyobb probléma. Azon a hét hektáron nem termelhetek akármit. Erdő mellett van, egyik oldalról pont az én erdőm, emiatt vadkárnak erősen kitett terület.

Kukoricát, árpát, zabot, hát ezeket pont imádják a vadak, terülj-terülj asztalkám.

Pl. szóját, szőrös búzát termelhetek, mert ezeket nem bántják. Ezek viszont egyik sem kecskekaja.

Most ezen a területen lucerna van. Ebben is csinálnak kárt a vadak, de még benne van az elviselhetőségben. Lucernaszénára is szükségem van, de a hét hektár bőven többet ad, így marad eladásra is.

Most a lucernával nagyon nagy szerencsém volt, remélem meg kettő-három évig is az lesz. A lucernát nem kell műtrágyázni. Ez nagy érték akkor, amikor a műtrágya ára most tonnánként kb. 400 ezer forint. Ez azt jelenti, hogy a hét hektárra kb. 900 ezer-egymillió forint kellene csak műtrágyára.

Nem ragozom tovább, a lényeg, hogy termelői oldalon iszonyatos költségnövekedés van, ami maga után von áremelkedést is, de még az sem biztosít jövedelmezőséget.

fhdgy 2022.11.24. 07:28:15

@P.Elliot: 400 ezer forintos műtrágya ár? Ez már a múlté. Most néztem, 534 900!!!

fhdgy 2022.11.24. 07:39:34

@Arthamyr: Vegyük csak a csirkemellet. Nem mindegy, hogy mivel etetik és milyen körülmények között tartják. Ezek hatnak a minőségre, mennyire vizes, milyen ízű, stb.

Ha spórolnak, akkor a takarmány minőségén lehet sokat spórolni.

Mindenki tudja, hogy tápon, halliszten nevelt csirke húsa egészen más, mint pl. a kukoricán nevelté.

SzZoole 2022.11.24. 07:49:54

@Mr.Tellinghovon: igen, úgy látszik ez a kormány jól működik, látszik is a fonton a USA dollárhoz és az euróhoz képest is.

SzZoole 2022.11.24. 07:52:49

@Arthamyr: nem hiszem el, hogy nem veszed észre a különbséget a szabadon tartott, kukoricán nevelt kapargálós csirke és a ketrecben tartott csirke közt.

Ízre, színre, szagra, állagra teljesen más, szerintem :-)

SzZoole 2022.11.24. 07:54:32

@fhdgy: azt tudtad, hogy a ketreces, napot sose látott csirafejből kiváló hamis halászlét lehet készíteni? :-))

fhdgy 2022.11.24. 08:00:52

@SzZoole: Ha még kap a csirke egy kis hallisztet, akkor már nem is hamis!

Arthamyr 2022.11.24. 08:13:32

@fhdgy: Így van, de ez nem bizonyítható, legalábbis úgy nem, hogy visszavigyem a boltba, hogy kérek jót (amit egyébként sem szükségszerűen árulnak). Másrészt ha bizonyítani is tudnám, ugye a minőség nincs előírva (jobban, mint eddig), így az tart a legsilányabb, még szabályosan eladható felé.

@SzZoole: Eddig sem sokszor vettem szabadon tartottat. Bementem a boltba, és megvettem, ami ott volt, na annak a minősége romlott.
Nem azt sérelmezem, hogy rosszabb, mint a bresse-i csirke, vagy ami itt a szomszédban kapirgál, hanem a "gyári" csirkéből adnak - érzésre - rosszabbat. Ahogy írtad, ízre, szagra, állagra (ha nem is teljesen, de kicsit) más.

2022.11.24. 08:40:28

Körülbelül harminc negyven evvel ezelőtt a fiatal csirkék is jobbak voltak, igaz akkor még a kakas büszkén peckesen lépkedett. Biztosan azért mert jól voltak táplálva

fhdgy 2022.11.24. 08:57:00

@Mr.Tellinghovon: friss levegő, kapirgálás, kukorica, búza ...

2022.11.24. 10:04:50

@fhdgy: “ friss levegő, kapirgálás, kukorica, búza ..”

Ennyi elég is;-))))

fhdgy 2022.11.24. 11:50:25

@Mr.Tellinghovon: Egy pontot a végéről lehagytál! Az jelképezte a napfényt, ami szintén jótékony hatású!!! -:)

élhetetlen 2022.11.24. 15:31:06

@fhdgy:Úgy tűnik, ez nem ment át. Azt hittem, hogy a rokonsági országos hálózattal átmegy az irónia. Persze, hogy nem jó az ársapka. A különbözet vagy a termelőnél, vagy a kereskedőnél hiány, ha valamelyik csoportot támogatják, azt meg mindannyian fizetjük.
Személy szerint, amit összespóroltam. A távfűtők nem fogják felfűteni a lakásomat, tehát vettem egy még melegebb paplant, mint az előző, egy elektromos rásegítőt a nappaliba, egyet a hálóba. És nem hiszem, hogy kevesebbet fogok fizetni, mert a leadott hőmennyiséget a radiátor és a levegő hőmérsékletének különbözetéből saccolják, egy éppen csak meleg radiátor és egy hideg szoba között lehet akkora a hőmérséklet különbség, mint egy forró radiátor, és egy meleg szoba között.
Hull a hó, hull a hó, mesebeli álom,
Télapó teríti odafent egy szánról.
Mi meg itt vacogunk,
jobb volt azért nyáron,
pedig akkor nem volt még
ársapka a gázon.

SzZoole 2022.11.24. 15:31:16

@Arthamyr: a környék ahol laksz van egy jópár tanya, ott nem lehet venni jófajta csirkét/tyúkot/kakast, meg tojást ?

Más, gyöngytyúkot próbáltad már, isteni finom :-)

SzZoole 2022.11.24. 15:34:23

@Mr.Tellinghovon:
@fhdgy:

Ez kb. ilyen aforizma akart lenni? :-)))

ibb.co/qxCn02m

Csak vicc volt vén kappanok :-)))

2022.11.24. 15:49:45

@élhetetlen: „ Hull a hó, hull a hó, mesebeli álom,
Télapó teríti odafent egy szánról.
Mi meg itt vacogunk,
jobb volt azért nyáron,
pedig akkor nem volt még
ársapka a gázon.“

Wow

2022.11.24. 16:11:05

@SzZoole: „ holnap reggel a svejciak jáccanak Kamerunnal, kemény meccs lesz, szerintem :-)“

1-0 svajc gyozott. Ennek ellenére megyek a folyekony csoki kúthoz

SzZoole 2022.11.24. 16:20:38

@Mr.Tellinghovon: küldjél nekem is, egy guriga sajttal együtt :-))

Adjam a címem? :-))

élhetetlen 2022.11.24. 16:31:29

@Arthamyr: Elolvastam újra. „Én úgyanis semmilyen módon nem helyeseltem a hatósági árazást,”. És innéttől a hülyeség. De, ha már van…. „akkor tartassák be a mennyiségi korlátozást vasszigorral, és ne lehessen ilyen primitív módon kikerülni. Aki meg keménykedik, azt mocskosul megbüntetni, hogy az élettől is elmenjen a kedve, ne csak a csalástól.”. Nincs csalás. A kiadható mennyiség van korlátozva, nem az, hogy hány ember vásárolhat akár egy családból is. Erről szólt a fricska az országos rokoni hálózatról. Hogy mit gondoltál, az nem érdekel, amit leírtál azt olvastam.
A záró mondatodat „igazam van, de az természetes, kiinduló alap”, meg inkább nem minősítem.

2022.11.24. 17:32:27

@SzZoole: “ Adjam a címem? :-))”

Jöhet, csak sajtban és csokiban utazol? Lindt és gruyere ? Vagy szeretnél kecske sajtot?

SzZoole 2022.11.24. 17:36:01

@Mr.Tellinghovon: a gruyere-től tudsz jobb sajtot?

Lindt minden mennyiségben :-))

Arthamyr 2022.11.24. 17:46:25

@SzZoole: Már írtam korábban, hogy nem szeretek foglalkozni a feldolgozással, nem szeretek alkalmazkodni a kínálathoz (olyan tanyát nem ismerek, ahol egész évben mindig lenne csirke), és nem számomra nem éri meg pl. csirkelevest csinálni, mert annyira nem szeretem, hogy rászánjam az időt, így jelentős részét nem is hasznosítanám az állatnak. Arról nem beszélve, hogy egyszerűbb egy helyen megvenni mindent. Amúgy sem sokszor eszünk csirkét, a hatósági árazás óta meg még ritkábban, és kb. az esetek felében csirkecombot.
Tojást tanyáról szerzünk, és _sokkal_ olcsóbb mint az ársapkás tojás, mondjuk nincs méret szerint szelektálva.
A gyöngytyúk valóban finom, viszont sajnos a legközelebb lévő szomszéd tart. Megpróbálom majd megvesztegetni, hogy vágja le őket, mert nagyon idegesítő hangjuk van. Az a baj, hogy nem akarom tönkrevágni a viszonylag korrekt szomszédi viszonyt, és erőből megszüntetni a problémát, mert félek, hogy a kutyákon állna bosszút.

@élhetetlen: "Nincs csalás. A kiadható mennyiség van korlátozva, nem az, hogy hány ember vásárolhat akár egy családból is." - A bolt azért vezette be ezt a korlátozást, hogy ne egy kevés háztartás vásárolja fel az összeset, kevésbé legyen hiány. Normál esetben, ha nincs ársapka, ez egy nagy öröm a boltnak, és hoz belőle annyit, hogy elég legyen, vagy ha nem tud, megemeli az árat olyan szintre, hogy ne kelljen korlátozni a vásárolható mennyiséget és ne legyen rendszeres hiány, nem is szokott lenni sűrűn.
Ezt mindenki belátja, a mutyizó csalók is. Csak ők leszarják, és úgy gondolják, hogy márpedig nekik jár a cukor/liszt/..., kit érdekel, ha másnak nem jut, mert ők milyen ügyesen megkerülik a korlátozást. Ez a fajta prosztó viselkedés (amit a kedves vezetők huncut mosollyal, büszkeségtől dagadó mellkassal emlegetnek fel néha, hogy milyen találékony a magyar ember) nagy mértékben hozzájárul ahhoz, hogy az ország ott tart ahol, és oda tart, ahova.

Csodabogár 2022.11.24. 18:26:46

@élhetetlen: Itthon nem lehet kapni elektromos paplant?
Én Kaliforniában találkoztam vele és nagyon kellemes volt. Amivel itthon találkoztam az egy ágymelegítő betét volt. Akkoriban még jártam kozmetikushoz és nála volt finom meleg a kezelőágy.

Golf2 2022.11.24. 18:51:13

@fhdgy: NEM ÉRKEZETT MEG A JÚLIUSI RENDSZERHASZNÁLATI DÍJRÓL A SZÁMLA, ÉS SZEPTEMBERBEN JÖTTEK A VILLANYSZERELŐK ÉS KIKAPCSOLTAK. ÉRTESÍTÉS, FIGYELMEZTETÉS NÉLKÜL.

A dolog pikantériája, hogy már készültünk a hétvégi jazzkoncertre és néhány rendezvényre, így feltöltöttük a raktárat. Sajnos a hűtők 24 óra alatt leolvadtak, a sütemények kukába kerültek. (Azóta sem kapunk rendszerhasználati díjról számlát!)” – írják az oldalukon.–ezt merték a 123 éves Hauer cukrászdával csinálni(mvm-mészar)

élhetetlen 2022.11.24. 18:54:16

@Arthamyr: „A bolt azért vezette be ezt a korlátozást, hogy ne egy kevés háztartás vásárolja fel az összeset, kevésbé legyen hiány.”. Ez csak a te tévedésed. A bolt azért akar kevesebbet eladni, mert drágábban veszi, mint ahogy eladhatja. Szoktál gondolkodni is? Miért vásárolná fel egy család az egész készletet, hogy a következő évre összekövüljön? Az egyetlen értelmes gondolatod, a „ha nincs ársapka„ de utána megint jössz a mutyizó csalókkal. Ha valaki tavasztól gondozza a barack fáit, akkor választhat, hogy hagyja elrohadni az éves termést, vagy vesz törvényesen, de több idővel, több boltban vesz 6-8 kiló cukrot, nem fog 60 kilót venni, csak amennyi kell. Mutyizó csaló! És persze, fő az önbizalom, mindig igazad van. Vagy nem.

SzZoole 2022.11.24. 18:58:01

@Arthamyr: a tesómék ahonnan veszik már eleve feldolgozva veszik, természetesen egy kicsivel többet is kérnek :-)

Más.

Addig míg ilyen szűklátókörű kisstílű mutyizósak lakják az országot, akik a gondolkodás módjukon képtelenek változtatni, addig semmi nem fog változni Magyarországon, sajnos :-(

élhetetlen 2022.11.24. 19:10:16

@Csodabogár: Mindent lehet kapni, de mindenkinek megvannak a bogarai. Én inkább az ágyon kívül tartom az elektromosságot.

Arthamyr 2022.11.24. 19:26:25

@SzZoole: Sajnos ez nem fog megváltozni. A mutyisok máshova nem annyira kellenek, nem is feltétlenül éreznék olyan jól magukat és "fejlődni" csak abban fognak, hogy még gátlástalanabbul mutyiznak. Sok évtizedes szokások nem fognak megváltozni egyhamar. Már a születésem előtt is nemzeti sport volt a mutyi, és sokan jóleső nosztalgiával gondolnak vissza azokra az időkre.

@élhetetlen: "A bolt azért akar kevesebbet eladni, mert drágábban veszi, mint ahogy eladhatja." - A bolt legszívesebben semennyit sem adna el (és most hagyjuk figyelmen kívül a "tart belőle, mert majd más termékeken visszahozza veszteségét" koncepciót és hasonló dolgokat, mert a tapasztalat az, hogy időnként kifogy az áru, tehát nem tart belőle eleget). Viszont ha már kötelezik rá, hogy tartson a termékből és 0 haszonnal vagy akár veszteségesen árulja (és meg is büntetik, ha nem teszi), a szabályozókkal ellentétben a boltban van annyi korrektség, hogy igyekszik kiszolgálni az ügyfeleit, így bevezeti a mennyiségi korlátozást, hogy több vásárlónak jusson a termékből.
De ha ez az én tévedésem, és a boltnak tökmindegy, hogy 100 vásárló gyorsan elviszi az összes ársapkás árut, vagy jut mondjuk 1000 vásárlónak is, akkor meséld már el, hogy szerinted miért vezeti be a mennyiségi korlátozást?
Ha valaki több boltban venne, az azért nem zavarna, mert a szemem előtt történne a pofátlanság (nem is ezt hoztam szóba, ilyet nem láttam, mivel logikusan nem láthattam), de természetesen az sem teljesen korrekt eljárás. Viszont azért nagyobb szívás is, mint az általam tapasztalt "családias vásárlások" esetei, így azért a semminél több a visszatartó erő (bár valószínűleg nem elég). Arról nem beszélve, hogy mennyivel kisebb pofátlanság.

SzZoole 2022.11.24. 19:43:18

@Arthamyr: “ Never argue with someone who believes their own lies.”

Golf2 2022.11.24. 19:53:17

@SzZoole: 100 millió font (48 milliárd forint) kárt okozó telefonos csalók nemzetközi hálózatát számolta fel a brit rendőrség egy országok közötti együttműködés keretében - közölte a londoni rendőrség, a Scotland Yard csütörtökön.

SzZoole 2022.11.24. 19:56:02

@Golf2: ja, most néztem a híradóban, és nem fogod elhinni, a letartóztatottak kik voltak, feketék……

2022.11.24. 20:05:36

@SzZoole:

clearly special if you are a mouse

fhdgy 2022.11.24. 20:06:13

@SzZoole: volt pénzük boxot venni!

2022.11.24. 20:11:14

@Arthamyr: “ kit érdekel, ha másnak nem jut, ………nagy mértékben hozzájárul ahhoz, hogy az ország ott tart ahol, és oda tart, ahova.

A kiskapuk és a megoldjuk okosban országa?

2022.11.24. 20:21:11

@SzZoole: “ letartóztatottak kik voltak, feketék……”

Lehetetlen, akiket én szoktam éjfélkor a pályaudvaron látni, mind becsületes Business man aki export- import gazdaságot erősíti.

SzZoole 2022.11.24. 20:22:05

@fhdgy: milliós biznyicről volt szó, szóval szoláriumra is telhetetlen :-)

P.Elliot 2022.11.24. 20:28:00

@fhdgy: Ertem mar a termelesrol amit irtal.

Hat nem konnyu az biztos. Az arak itt is nagyon felmentek minden tekintetben es szerintem meg fognak is.
Ezt megallitani nehez, illetve ha meg is allitjak az ar nem fog visszamenni soha tobbet a regire.A fizetesek maradnak, jo ha nem csokkennek.

A minoseg az romlott a husoknal, foleg a baromfifelek, egyszeruen akarhol veszem mindenutt izetlen, lassan mar csak a combokat esszuk mert a csirke mellehusa olyan izetlen mint a papir es szivos is.

Jovo evet azzal kezdjuk hogy ki fogunk jarni a farmokra husfeleert es vegigkutatjuk hogy hol van meg/ van meg?/ elfogadhato izu es allagu.
Tojasert is, nehany evig voltunk olyan szerencsesek hogy a lanyom munkahelyen dolgozott egy farmerfeleseg akik teheneket tartottak es eladtak huskent, voltak tyukjaik azokat kicsaptak a farmra legelni csak este jottek be a tyukhazba.
A no uzleti aron arulta a tojast, a munkatarsak sorbaalltak erte, felirtak a nevsort hogy mikor kinek jar es hetente kaptunk 2 tucatot, de milyen gyorsan felfalta a csalad meg elfoztem.
Gyerekkorom ota nem ettem ilyen izes tojast, gyonyoru sargaja volt, egyszeruen elmeny.
Sajnos a not egyszer kitettek mert a munkakore megszunt es tobb tojas nem volt, azota is emlegetjuk.

Szoval, megyek szetnezni a farmokon, husert is mielott lehorgonyoznek a vegetarianus etrend mellett mert en ezt a vackot amit arulnak nem eszem meg.
Egyszeruen nem vagyok hajlando. Utolvegre vannak jo kajak a husmentesben is.

Eddig 2 farmra jarunk, egyik a gyumolcsos-afonyas, a masik a zoldparika, szolo es egyeb dolgok.

Na meg kertem is van egy kicsike....

Uzletekben szerintem normalis minoseg mar nincs, vegigprobaltuk az osszeset ami a kornyeken van.

A mai unnepi pulyka is milyen furcsa volt, szivos nem porhanyos husu mint meg csak tavaly is, tenyleg szavam sincs mar....

P.Elliot 2022.11.24. 20:30:40

@Golf2: Ha egy szamla amit esedekes kifizetni nem erkezik meg akkor illene utanatelefonalni hogy mi van, varod!

Akar el is keveredhet!

élhetetlen 2022.11.24. 21:39:08

@Arthamyr: Ez reménytelen. „akkor meséld már el, hogy szerinted miért vezeti be a mennyiségi korlátozást?”. Mert, ha lassabban fogy, akkor ritkábban kell rendelni a veszteséges áruból. „Ha valaki több boltban venne, az azért nem zavarna, mert a szemem előtt történne a pofátlanság„. Ezt nem minősítem.
„Viszont azért nagyobb szívás is, mint az általam tapasztalt "családias vásárlások" esetei, így azért a semminél több a visszatartó erő”. Bemegy a férj, vesz két kiló cukrot, a bolt ajtajánál odaadja a kártyát a nejének. Kétszer kell sorba állni, ez nem visszatartó erő, csak szívatás. Maradj magadnak az igazaddal!

fhdgy 2022.11.24. 22:07:56

@P.Elliot: Általában igazad van ezzel kapcsolatban, de mostanában villanyszámla ügyben óriási felfordulás volt az egész országban. Össze-vissza számláztak vagy nem számláztak.

Nekem is volt olyan, hogy a szokásos többszöröséről küldtek ki számlát és nem is egyet, utána meg kétszer is utaltak vissza pénzt.

Káosz a köbön!

Arthamyr 2022.11.24. 22:09:21

@élhetetlen: "Mert, ha lassabban fogy, akkor ritkábban kell rendelni a veszteséges áruból."
Az megvan, hogy nem kell rendelni, ha elfogy? Van egy mennyiség, amit be kell rendelni, ezt ellenőrzik, hogy megtörtént-e, ha ezután elfogy, az teljesen szabályos. Teljesen mindegy, hogy 1 óra alatt fogyott el az áru vagy 6 óra alatt.
A szivatás valamekkora visszatartó erővel bír, mivel nem teljesen hülye ember nem szeret szívni.

És igen, valóban reménytelen, és nem az első eset. Jelzem, hogy most is ott kezdődött, hogy te szóltál hozzám (be), demagóg módon félremagyarázva a hozzászólásom. Aztán minden hozzászólásba beleraktál egy kis személyeskedést. Nem kell semmit minősítened, elég volt már az személyeskedésedből, eddig sem kértem, hogy bármit is minősítsél vagy fricskázzál. Az a te véleményed, ami engem egész biztosan nem érdekel, mivel nem járna előnnyel a figyelembe vétele.
Már a korábbiakban is lezártuk a kommunikációt, én a magam részéről nem emlékszem, hogy reagáltam volna nem hozzám intézett hozzászólásodra azóta, te valamiért igen, és akkor előfordult, hogy válaszoltam, de ha te is belátod, hogy reménytelen, ezen egyszerű protokoll betartása (a részedről is) előnyös volna a későbbiekben. Ha nagyon csípi a szemed a hozzászólásom, használd a szűrés funkciót. Biztos van itt pár számodra szimpatikus hozzászóló, hát beszélgess/vitatkozz velük.

Arthamyr 2022.11.24. 22:11:09

@Mr.Tellinghovon: Van ilyen vetülete is, aztán hogy majd mi lesz, azt nem tudom, csak azt, hogy nem lesz túl jó.

fhdgy 2022.11.24. 22:20:37

@Arthamyr: @élhetetlen: Én a mennyiségi korlátozásokkal nagyon nem értek egyet. Kizárt, hogy erre az ársapka bevezetése után hónapokkal is szükség legyen.

Én éltem már a Rákosi rendszerben, csak olyan kicsi voltam, hogy se kép, se hang. A szüleim, ismerősök mesélték később, hogy mi volt. Ha a Rákosi rendszer a cél, akkor nagyon jó irányba haladunk. Magyarország előre és ne hátra.

Nem ársapkás termékekkel is gondok vannak. Már tiszta cuculizmus. Hol ez, hol az, hol amaz nincs.

Még soha nem trükköztem és vettem többet, mint ami hivatalosan engedélyezve van. Ennek ellenére megértem azokat, akik többet vásárolnak.

Ha autózol több tíz km.-et, akkor ne hogy már kettő kiló krumplival térj haza. Ennyire hülye nem lehetne valaki.

Más, a faluban vannak idősek, akiknek mások vásárolnak be. Akkor ki haljon éhen? Akinek bevásárolnak vagy, aki bevásárol?

Megint más, vendégek jönnek, ki haljon éhen a vendégek vagy a házi gazda?

Helyzet van, én elfogadom, de ennyire balf.szul nem lehet kezelni a dolgokat.

Csak a mi nagyon okos kurmányunk képes rá!!!

Csodabogár 2022.11.24. 22:49:05

@Arthamyr: Egyáltalán azt nem értem, hogy mit csinálnak az emberek annyi cukorral, 2 kg. Nálam egy év alatt sem fogy el ennyi. Pedig elvben ehetnénk amennyit akarunk, mert nem vagyunk cukorbetegek. Igaz kövérek sem. Szerintem a különböző cselek, csak is és kizárólag harácsolás céljából vannak kitalálva.
Valamikor régen a kamion sofőrök üzleteltek a csehektől vagy a lengyelektől? behozott olcsó cukorral. Akkor is nagy keletje volt, mert olcsóbb volt mint az üzletben.

Arthamyr 2022.11.24. 22:49:33

@fhdgy: "Én a mennyiségi korlátozásokkal nagyon nem értek egyet. Kizárt, hogy erre az ársapka bevezetése után hónapokkal is szükség legyen." - Mire van szükség? A mennyiségi korlátozással az a bolt célja, hogy korlátot szabjon a veszteségének. Ezt a célt addig teljesíti, amíg a beszerzési ár plusz a rárakódó költségek nagyobbak, mint a hatósági ár, amin árulni kell. De persze lehet mondani, hogy erre nincsen szükség, nyugodtan benyelhet több veszteséget a kereskedő. Mielőtt még valami jófej kiemelné: nem, nem gondolom, hogy ennek így kéne lennie, én úgy gondolom, hogy szükség van a mennyiségi korlátozásra, amíg a kereskedő nem tudja nyereséggel árulni az árut.

Ne autózzon több tíz km-t. Ha valakinek meg muszáj több tíz km-t autóznia, az olyan helyre költözött, ami pl. emiatt is olcsóbb/jobb volt annál, ahol gyalog elmehet a boltba.
Az időseknek 2kg csirkemell legalább egy hétig elég (és akkor minden nap azt eszik egy étkezésre, ha csak minden másnap, akkor már 2 hétig elég), 1kg cukor fogalmam sincs meddig elég, abból kiindulva mi szerintem vagy egy év alatt fogyasztunk el fejenként annyit (főleg, hogy jelentős részüknek amúgy is van cukorproblémája).
Vendéget látni nem kell mennyiségkorlátozott (ársapkás) termékkel, kaphatnak mást is a vendégek, de mondjuk elég sok vendéghez elég a korlátozott mennyiség.
Nem sok elfogadható ok van a szabályok megkerülésére, ezek közül egyik sem volt az.

Arthamyr 2022.11.24. 22:52:13

@Csodabogár: Hitványabb pálinkába, borba is belekerülhet, lekvárba is. És itt tíz kilókról van szó simán.

Csodabogár 2022.11.24. 22:56:52

@fhdgy: Én is éltem már akkoriban és igen kellemetlen emlékeim vannak. Mikor megszűnt a jegyrendszer, azt nem tudom mikor volt, utána nem a mennyiségi korlátozás volt a baj, hanem, hogy szerencse dolga volt, hogy mikor hol mit lehetett kapni.
Bőven voltak besúgók, anyám már azért se mert volna bármiből nagyobb mennyiséget venni, mert ha besúgták, akkor baj volt> Mint később megtudtuk a legszorgalmasabban a mi házmesterünk jelentett rólunk, jártak is ki hozzánk az adóhivataltól meg mit tudom én honnan. Olyan e lékem van, hogy megyek haza az iskolából, anyám az előszoba ajtóban áll és a szájára teszi a kezét, Már tudtam, hogy bent valami féle ellenőrök ülnek. Szóval ettől talán még messze vagyunk. Feleslegesen élelmiszert felhalmozni teljesen értelmetlen.

Csodabogár 2022.11.24. 22:58:55

Of táma, most és itt, de a ma esti hírek elég furcsák voltak az orosz dumáról. Sajnos igaz. Kíváncsi vagyok az amerikaiak hogy reagálnak, miután még nem a GOP az uralkodó párt.

Muscari 2022.11.25. 06:13:09

@Csodabogár: van elektromos takaró, én a Media Markt-ból rendeltem anyukámnak tavaly. Az a puha fajta, amibe jó beleburkolózni.

fhdgy 2022.11.25. 07:51:10

@Arthamyr: Ahogy Csodabogárnak írt lekvárból látszik, egy kiló cukor semmire sem elég, ha pl. lekvárba kell. Nagyon sok család azzal is tud spórolni, hogy télire eltesz dolgokat, nem csak lekvárt, amihez cukor kell. Pálinkáról már ne is beszéljünk!

Mennyi veszteségtől menekül meg egy bolt, ha nem egyszerre veszek meg 10 kg. cukrot, hanem egy hét alatt? Egy hét után az egyenleg ugyanaz, nem?

Van egy elb.szott ársapka, amit megfejelünk egy még elb.szottabb mennyiségi korlátozással.

Én régóta olvasok olyan szövegeket, hogy a magyar gazdaság rendkívül sebezhető. Most vaknak is feketén-fehéren látnia kell.

Milyen gazdaság, milyen társadalom az, amelyikben a cukor, a krumpli, a tojás, stb. megvásárlása tömegeknek gondot okoz?

Ezt válaszolja meg nekem valaki a qrva életbe!!!

Arthamyr 2022.11.25. 08:11:38

@fhdgy: "Mennyi veszteségtől menekül meg egy bolt, ha nem egyszerre veszek meg 10 kg. cukrot, hanem egy hét alatt? Egy hét után az egyenleg ugyanaz, nem?" - De (sőt, ha úgy nézzük, jobb hamar eladni, mert hamarabb jut a pénzhez), viszont ha szolgáltatni szeretne, kiszolgálni az ügyfeleit (viszont veszteségesen azért nem szeretne), akkor újat kellene rendelnie. Nem fog, csak amennyit köteles, teljesen jogosan. Így lekorlátozza az egyszerre vásárolható mennyiséget, hogy több vevőnek jusson. Én ezt helyeslem (ha már az ársapkára rákényszerítették őket, nyilván az lenne normális, ha nem lenne hatósági árazás), mert így ritkábban van hiány.

Ha te nagyon nem értesz egyet a mennyiségi korlátozásokkal, az a te dolgod, én meg egyetértek, az meg az enyém. Te megérted azokat, akik megkerülik ezeket a korlátozásokat, én is értem, hogy miért csinálják, de ettől még megvetem és elítélem őket. Túlélik, én is, sőt, semmi baja sem származik senkinek abból, hogy egy mutyizós szar alaknak tartom.

fhdgy 2022.11.25. 08:20:36

@Arthamyr: Előrébb lennénk, ha nem a szerencsétlen kis embert tartanák "egy mutyizós szar alaknak", hanem azokat a hétpróbás gazembereket, akik elmutyizták a múltunkat, a jelenünket, sőt még sok évet a jövőnkből is.

Egy nagy kérdés az itt jelenlevő, EU több országából összejött ( általam tisztelt, szeretett ) közönséghez:

Van-e rajtunk kívül még egy ilyen ország, ahol ilyen eszetlenségeket művelnek??? Most konkrétan a már cuculista, kommenista megközelítésre gondolok.

Arthamyr 2022.11.25. 08:32:26

@fhdgy: "Előrébb lennénk, ha nem a szerencsétlen kis embert tartanák "egy mutyizós szar alaknak", hanem azokat a hétpróbás gazembereket, akik elmutyizták a múltunkat, a jelenünket, sőt még sok évet a jövőnkből is."
1. Nem lennénk előrébb. Attól, hogy én valakit valaminek tartok, semmi nem változik.
2. Nem zárja ki egymást a két dolog. Mindkettő mutyizós szar alak.
3. A hétpróbás verziót a szerencsétlen kis verzió juttatja hatalomba, és sokszor közülük is kerül ki.

"Van-e rajtunk kívül még egy ilyen ország, ahol ilyen eszetlenségeket művelnek??? Most konkrétan a már cuculista, kommenista megközelítésre gondolok. " - Hogyne lenne. Pl. Írországban is évek óta ez megy a lakáskiadással, és ott nem látszik a vége, simán benne van, hogy tovább tart, mint itt a hatósági árak. Viszont legalább ott arra nem köteleznek, hogy kiadd a lakásod, de azért ársapka van. Szerintem tele van a világ ilyesmivel, esetleg jobb helyeken az állam nyeli be a veszteség egy részét/egészét, nem tolja rá a szolgáltatókra. Most hirtelen nem jut eszembe más, de valami rémlik, hogy pl. a Berlinben is hatósági árazzák a lakáskiadást, meg hogy a németek államosítanák a gázszolgáltatásban részt vevő cégek egy részét, de nem tudom, ebből mi lett/lesz?

Csodabogár 2022.11.25. 13:35:44

@fhdgy: A bolt nem veszít semmit, de ha valaki vagy többen a hét elején megvesznek 10 kiló cukrokat, akkor nekem talán szerdán már nem jut egy kiló sem.
Különben is jelenleg ugyan milyen lekvárt kell befőzni???

Csodabogár 2022.11.25. 13:43:47

@fhdgy: Biztos előrébb lennénk, ha a 40 év szocializmus nem teszi teljesen tönkre úgy általában a morált az országban.
Olyan, hogy tisztesség meg becsület sajnos idegen és nemkívánatos szavak lettek.
Előző érában "tied a gyár, magadnak lopod" most meg a fejesek mutyiznak, lopnak hazudnak csalnak, akkor én miért nem tegyem.?
Ha mégse teszem, akkor én vagyok a hülye.:-(((
Sajnos ez ma a jellemző az országra, tisztelet a kevés kivételnek.

fhdgy 2022.11.25. 14:14:16

@Csodabogár: A probléma eredendő oka, hogy az ország túl nagy százaléka él szegénységben. Ez a szegénység meglehetősen mély.

Az EU több országában egyszerűen húztak egyet a nadrágszíjon, amíg kell kibírjuk, utána meg úgy is megint normális lesz.

Nálunk egy, nagy százaléknak már nincs min, nincs mit húznia.

Kellett valamit tenni, hogy ne legyen éhséglázadás?!

Én szociális segélyt adtam volna, valamilyen formában a rászorulóknak, nem pedig fenekestől felforgatni a gazdaságot.

Én attól félek hogy a mostani állapotnak kontrollálhatatlan következményei lesznek.

Ezt rohadtul nem gondolták át.

Csak egy példa: egyetlen egy főből álló háztartás mennyi pl. krumplit vehet naponta?

És egy 10 gyerekes család? A nagyeszűek közül egynek sem volt annyi esze, hogy ilyen "apróságokon" elgondolkodjon.

Én a primitív megközelítésen vagyok felháborodva.

Ha pedig valami primitív, akkor nem tudom elítélni azokat, akik a saját, kis földhözragadt eszközeikkel próbálnak valahogy boldogulni.

Nem tartom 100 %-ig helyesnek, de nem tudom elítélni!!!

SzZoole 2022.11.25. 15:16:55

@fhdgy: “Van-e rajtunk kívül még egy ilyen ország, ahol ilyen eszetlenségeket művelnek??? Most konkrétan a már cuculista, kommenista megközelítésre gondolok.”

Van van, én sapkát húztam a lomposra 24 év oszt a fijam még is megszületett :-))). Csak vicc volt.

Komolyra véve, itt az energia árakra húztak sapkát. Októbertől áprilisig maximalizálták £2500, sőt minden háztartás erre az időre £400 segítséget kapott.

Pl. én az E.ON-al vagyok szerződésben, ami a gáz és villanyszámlát takarja. Októberig £204 fizettem a kettőre. Novembertől “csak” £164-et.

Viszont következő év áprilistól a £2500 felviszik £3100-3200-ra. A támogatás nem tudom lesz e, és ha lesz, akkor mennyi.

SzZoole 2022.11.25. 15:20:03

@fhdgy: @Arthamyr: egy kérdés;

Az állam nem kompenzálja az üzleteteket/benzinkutakat a veszteségért?

fhdgy 2022.11.25. 15:37:04

@SzZoole: viktorkánk szeret jóténykodni, fizetni sem ő, sem az állam nem fizet.

Tudod, más farkával ...

Arthamyr 2022.11.25. 17:10:51

@SzZoole: Tudtommal nem. Annyit csináltak, hogy azt az árat is "hatóságiasították", amin a kutak kapják, így talán közel nullszaldóval árulják (leszámítva, hogy azért van ott költség a beszerzési áron kívül is, pl. az alkalmazottak fizetése, ingatlanfenntartás, lekötött tőke), lehet, hogy az alkalmazottak után is kapnak valami kedvezményt. A boltoknál tudtommal semmi sincs, elő van írva, hogy maximum milyen áron, és minimum mennyit kell tartani, ha nem teljesítik, és kiderül, akkor megy a bünti. És mivel azoknak a jelentős része ferde szemmel nézett, közellenségként beállított multi, nem is nagyon várható semmi, hozzák vissza a veszteséget a többi árun, ahogy tudják.
Valamelyik arc a kormányból még le is nyilatkozta, hogy így van rendjén, hogy ezek most jobban kiveszik a részüket a közteherviselésből...

@fhdgy: "És egy 10 gyerekes család? A nagyeszűek közül egynek sem volt annyi esze, hogy ilyen "apróságokon" elgondolkodjon." - A kereskedőt semmi sem kötelezi, hogy mennyiségi korlátozást vezessen be, így ez nem a "nagyeszűek" hibája, az övék "csak" a hatósági ár... Egyébként a mennyiségi korlátozás alá eső áru is elég a 10 gyerekes családnak is, egy étkezésre, másrészt nem feltétlenül csak azt kell enni, egészségügyi szempontból biztosan nem optimális, és anyagilag sem biztos, hogy az.

Az ég kék, a fű zöld...
..."a mostani állapotnak kontrollálhatatlan következményei lesznek.

Ezt rohadtul nem gondolták át." - Nem az első eset, és nem is az utolsó. Nincs itt semmi látnivaló.

2022.11.25. 18:20:28

@Csodabogár: “ Olyan, hogy tisztesség meg becsület sajnos idegen és nemkívánatos szavak lettek. ”

Pénteken nem indult el a fűtésem. Hívtam a gyári szerelőt aki nyáron elektrodat cserélt benne. Látatlanban mondta, a vezérlő panel hibás. Okay cseréljük ki, elküldöm a kazán típusát és vonal kódját és az adatlapjat. Kedden beszerelni ígéri. Hatra dölök és zuhanyzok hideg vízben mondom csak pár napról van szó. Kedd reggel jön egy SMS hogy legyek szíves elküldeni a kazán adatlapjat amit egyszer már elküldtem. Itt már sejtem, ma nem lesz szerelés. Kedd délután jön egy SMS a panel megrendelve, visszakérdezek és a szerelés? Valasz csütörtök délután. Csütörtök délután hat órakor megcsorren kicsi telefon, hogy pénteken 18-19 óra között megfelel. Habár forrongók belül, mondom okay, akkor kéri a nevet és a címet. Akkor kezdek igazán csodálkozni amikor kéri a telefonszámomat is. Valasz; ugyanaz mint amin most hívott. Péntek van hat óra már elmúlt, se telefon semmi, igaz meg jöhet het óráig.:-)))
A probléma az hogy itt mindenki magasan tesz a másik életére, amíg nem változik a társadalom szemlélete addig nem lesz javulás.
Egy hetet voltam itthon, ebből három értékes délutánomat elfecsereltem . Szerencsére van minden szobában klíma amivel fűtottem így legalább nem fagytam meg.

2022.11.25. 18:29:11

@Arthamyr: “ valami rémlik, hogy pl. a Berlinben is hatósági árazzák a lakáskiadást”

Így igaz: most panaszkodnak hogy nem épül bérlakás, de van arsapka, környezetvédelmi előírások, kilakoltatási moratórium stb.
Miért építene valaki ha meg az államosítást is a kormány belengette

2022.11.25. 18:33:41

@fhdgy: “ Ha pedig valami primitív, akkor nem tudom elítélni azokat, akik a saját, kis földhözragadt eszközeikkel próbálnak valahogy boldogulni.”

Erre mondta Kuncze mint belügyminiszter, hogy van megélhetési bűnözés. Ezen az alapon a vágyott dolgok következmények nélkül elvehetök.?

fhdgy 2022.11.25. 18:41:57

@Mr.Tellinghovon: Azért, amiről beszéltem, nem bűnözési kategória!

nyuszigonosz 2022.11.25. 18:59:05

@Mr.Tellinghovon:

Már nincs ilyen. Nem hatósági árazás meg államosítás meglengetése volt. Az ilyen kijelentéseket a bulvársajtó használta csak. :-)

A berlini lakásszektorban érvényes bérleti korlátokról szóló törvény („Berlin lakbérplafon”) érvénytelen lett, mivel a Szövetségi Alkotmánybíróság második szenátusa az alaptörvénnyel összeegyeztethetetlennek, ezért semmisnek nyilvánította már több mint egy éve.

Arthamyr 2022.11.25. 19:05:39

@nyuszigonosz: Köszi a kiigazítást, én sem most olvastam. Akkor ott mindenféle korlát nélkül, szabadon emelhetem az árat mondjuk évente?

A (ruszki?) gázcégek államosítása és a rezsicsökkentés német módra (sokmilliárd euro?) is elmarad vagy ez még nincs eldöntve?

2022.11.25. 19:10:52

@Arthamyr: “ A (ruszki?) gázcégek államosítása és a rezsicsökkentés német módra (sokmilliárd euro?) is elmarad vagy ez még nincs eldöntve”

Ha jól tudom, Gazprom deutschland állami tulajdonba került

nyuszigonosz 2022.11.25. 19:30:16

@Arthamyr:
A volt Gazprom Germania, szóval a Gazprom orosz cég német részlege, ( ahol a volt német kancellár Gerd Schröder is egy valag pénzt keresett évek óta) na az már más néven futott, Sefe néven, na a múlt héten államosítva lett, mivel az is, mint az Uniper cég a csöd szélére került.

Érdekesség mondjuk az, hogy normális esetben az óriás gáztárolók már a tavaszon. legkésöbb nyáron telítve voltak, na és hogy hiába a Germania a Gazprom névben, orosz kézben volt, nagyon abban és kiderült a legnagyobb gáztároló is! Alsó Szászország tartományban üres volt!!!! annak ellenére, hogy azaddig a pénz meg ment a gázért.

Szerintem az oroszok készültek nemcsak a háborúra hanem ilyen gáz zsarolásokra is.

Sajnos egyszerüen bevásárolták magukat sok sok mindenhová. A politikusok meg úgy vélték, nem lesz gázzal zsarolás, leállítás, meg robbantás a vezetékeken, hiszen a leghidegebb hidegháborús idökben is pontosan érkezett Nyugat Európába az orosz gáz. Volt a politika és volt a gazdaság, na de Putyin ezt is felrúgta és eltartott mire a mai nagyrészt zöld német kórmány elkezdett ténylegesen is valamit csinálni.

A másik kérdésed: mikor és mennyit emelhetnek a lakástulajok Berlinben, nem tudom. Nem ott élek, Berlin külön tartomány sok saját elöírással is.

SzZoole 2022.11.25. 19:57:41

@nyuszigonosz: a “ kórmány” elírás vág szándékos?

2022.11.25. 19:58:49

@fhdgy: “ Azért, amiről beszéltem, nem bűnözési kategória!”

Az egyik lakásom társasházban van. Múltkor közgyűlés. Javaslat csináltassunk a jövőben minden javítást (tudtom nélkül, mert mint nem itt élő, jogaim szerintük nincsenek) mint eddig is számla nélkül. Indoklás a kormány is lop.
Ugyanaz a személy beszél utána hogy mekkora korrupció van az országban.
Remény a javulásra? Nincs. Meg kellene érteni nincs tolerálható bűn

nyuszigonosz 2022.11.25. 20:11:17

@SzZoole:
Még ennyi : nem garantálom az elírás mentes írást itt, mivel nem ellenörzöm (sajnos) magam után a leírt szöveget és gyorsan írok, miközben az ékezetek néha "az útszélen" maradnak, vagy több vagy kevesebb a végén, mint amennyi kell. Ez van.

SzZoole 2022.11.25. 20:11:29

Hun teccik lenni macskásinéni? Jáccik a jueszéj inglendel :-)

SzZoole 2022.11.25. 20:15:43

@nyuszigonosz: semmi gond, csak azért kérdeztem mert gulfi is így szokta irni, kórmány/kurmány, de gondolom ő csúfságból.

fhdgy 2022.11.25. 20:18:22

@Mr.Tellinghovon: A bűn az, amit a törvény annak minősít és büntetni rendel.

Ha összejárom a környék össze boltját és veszek X kg. cukrot, erre van-e törvény, hogy ez bűntett vagy bűncselekmény?

Elárulom neked, hogy cukrot talán valamikor 2015-16-ban vettem, édesítésre. Kettő-három kg.-ot vettem talán tavalyelőtt cefrére, nem bele, hanem rá, hogy véletlenül se penészedjen. Ebből kb. 1 kg. cukor esett rám, ebből is láthatod, hogy nem vagyok édesszájú.

Mondjuk, ha egy család kapott volna, vagy termett volna nekik valami gyümölcs, amiből kompótot, lekvárt vagy valami hasonlót lehetett volna csinálni és kellett is volna nekik, akkor szerintem természetes, hogy beszereznek annyi cukrot, amennyi kell.

Itt látok ( valamilyen mértékig ) egy város-falu ellentétet. Egy városi embernek 1 kg. cukor vagy egy kg. liszt sokáig elég. Ez falun nem így van. Falun még mindig más az életvitel, más léptékben gondolkodnak az emberek.

Egyébként, meg ha nem lengették volna be ezeket a mennyiségi korlátozásokat, akkor minden csoda három napig tart alapon, már rég túl lennénk a hisztin és nem is fogyott volna több, mint eddig.

2022.11.25. 20:26:24

@fhdgy: “ Egyébként, meg ha nem lengették volna be ezeket a mennyiségi korlátozásokat, akkor minden csoda három napig tart alapon, már rég túl lennénk a hisztin és nem is fogyott volna több, mint eddig.”

Evidens hiszen az emberek félelmére alapoz. Kizárták az arsapkabol is a külföldi rendszámot mert nagy a fogyasztás. Ez okay most meg ezert (spájzol be mindenki) magas az eladott üzemanyag mennyisége, ami hiányhoz vezet.

fhdgy 2022.11.25. 20:33:05

@Mr.Tellinghovon: EU malmai lassan őrölnek, de őrölnek. A külföldi, de EU-s rendszámú autók kizárása a tankolásból még gondot fog okozni a kurmánynak!!

2022.11.25. 20:37:50

@fhdgy:

Persze csak eltelik egy év. Többek között én is ki vagyok zárva. Nem gond, ez is csak ékes bizonyítéka, hogy sok döntés hamm cipő bekaplak alapon történik. Az új fiú nagy Márton a csapatban tele van ilyen ötletekkel

fhdgy 2022.11.25. 20:45:03

@Mr.Tellinghovon: Bocs, de neked nincs jogod reklamálni, feltételezve, hogy ZH-s rendszámú autóval jöttél haza. Svájc nem EU tag, így rá nem vonatkozik a diszkrimináció tilalma.

2022.11.25. 21:15:08

@fhdgy: “ Bocs, de neked nincs jogod reklamálni, feltételezve, hogy ZH-s rendszámú autóval jöttél haza. Svájc nem EU tag, így rá nem vonatkozik a diszkrimináció tilalma.”

Nem szívesen javítalak ki, de van egy államközi szerződés, habár nem EU-tag de mégis.
Amit írtam, nem reklamálás volt, szívesen fizetem az OMV-nak a piaci arat.
Lényeg, egy átgondolatlan döntés miatt kizártak azokat is akiket nem kellett volna.

fhdgy 2022.11.25. 21:35:27

@Mr.Tellinghovon: Hogy mire vonatkozik a szerződés és mire nem, arra csak egy példa:

EU-ban érvényes, hogy nincs roaming, Svájcban van. Miért?

Szerintem egy svájci állampolgárt nem illetnek meg mindazon jogok Magyarországon, mint pl. egy németet. Lehet, hogy sok igen, de nem minden.

Svájc nem EU tag, hiába vannak kétoldalú szerződések, azok nem terjednek ki mindenre.

Csodabogár 2022.11.25. 21:40:13

@Mr.Tellinghovon: Hát nem tudom. Én is társasházban élek, egy kicsiben. De nálunk számla nélkül semmi se megy és nem is akarja senki. Nem is tudom, nincs valami adóellenőrzés a társasházaknál?

Csodabogár 2022.11.25. 21:45:41

@fhdgy: Szerintem, ha egy magyar rendszámú kocsival járna az úr, senkit se érdekelne az állampolgársága. Jól is néznénk kis ha ilyesmit firtatnának.:-(

nyuszigonosz 2022.11.25. 21:47:41

@fhdgy: Szerintem nem az EU tagságról van szó, hanem a magyar rendszámról. Akinek nem az van, annak más árak vannak vagy voltak, vagy így.

fhdgy 2022.11.25. 21:50:23

@Csodabogár: A rendelet a rendszámtól teszi függővé, hogy jár-e kedvezmény vagy sem.

Egy uniós állampolgárnak joga van perelni, ha diszkrimináció éri, mert hátrányosan megkülönböztették.

Azt viszont nem hiszem, hogy ezen az alapon egy svájci is perelhetne.

Tehát, itt szerintem nagyon el kell választani a tulajdonos állampolgárságát és azt, hogy az autó milyen rendszámú, ha nem EU-s mind a kettő.

2022.11.25. 21:55:30

@Csodabogár: “ Nem is tudom, nincs valami adóellenőrzés a társasházaknál?”

Fogalmam sincs de itt évek óta nem hallottam ellenőrzésről. Azt hiszem a törvény különbséget tesz társasházak között, pl. hat lakasig nem kell szervezeti és működési szabályzat. Mi pont hatan vagyunk. A másik lakásnál több mint negyven lakás van, ott minden nagyon hivatalos

fhdgy 2022.11.25. 21:59:06

@nyuszigonosz: Pontosan!

De ez diszkrimináció más EU-s állampolgárokkal szemben!

"Alapvető uniós alapszabály, hogy a fogyasztók közötti bármilyen diszkrimináció tilos, az üzemanyagok kettős árazása pedig ezt a szabályt sértheti" – mondta a 24.hu-nak Lattmann Tamás nemzetközi jogász

A nemzetközi jogász nem csodálkozna azon, ha Magyarország ellen kötelezettségszegési eljárást indítana az Európai Bizottság.

A fentieket nem én találtam ki!

2022.11.25. 22:02:28

@fhdgy: “ Azt viszont nem hiszem, hogy ezen az alapon egy svájci is perelhetne”

Pedig igen.
Az diszkrimináció miatt nemcsak EU hanem efta országok mint svajc lichtenstein, Norvégia perelhet. Az államközi szerződések rájuk is vonatkoznak. Egyébként ezek az országok hatalmas összeget fizetnek Magyarországnak is, mint a svájciak legutóbb. Ezt az összeget szigorúan a háziorvosi hálózatra kell költeni.

Arthamyr 2022.11.25. 22:02:48

@fhdgy: "Ha összejárom a környék össze boltját és veszek X kg. cukrot, erre van-e törvény, hogy ez bűntett vagy bűncselekmény?" - Ezt ti finomítottátok, _kicsit_ szalmabábozás jelleggel, ez sokkal kevésbé otromba és undorító az általam leírtnál. Ezt senki sem hozta szóba, mivel "láthatatlan", nem erről kell beszélni. Én sem ezt a példát hoztam, hanem egy sokkal pofátlanabb verziót, amit sajnos többször is láttam. Az egy dolog, hogy valaki trükközik, csal, mutyizik stb., de legalább szégyelli és meghúzza magát és az egy másik dolog, egy új szintje a prosztóságnak, hogy van bőr a képén ahhoz, hogy nyíltan csinálja.
Az pedig a bolt opcionális szabálya, hogy mennyit vehetsz, nincsen törvényben/rendeletben szabályozva, így nyilván nem bűncselekmény. Csak bunkóság és a bolt szabályainak kijátszása, amivel a többi vevőnek okoznak kisebb-nagyobb kellemetlenséget.
Pl. arra sincs törvény, hogy a másik embert tilos hangosan leböfögni vagy lefingani mondjuk sorbanállás közben, nem valószínű, hogy egyszerűen büntethető, normális ember azért mégsem csinálja.

nyuszigonosz 2022.11.25. 22:05:40

@fhdgy:
Persze, ez egy alapszabályt sértö dolog, törvényellenes.

fhdgy 2022.11.25. 22:07:12

@Arthamyr: Én értelek! De Te is értsél valamit!

Ha hiszed, ha nem, még mindig van egy korosztály, akiben benne vannak a háborús, meg az ötvenes évek reflexei.

Ínséges időben időben a túlélési ösztön felül ír mindent!

fhdgy 2022.11.25. 22:12:00

@nyuszigonosz: Ezért írtam jóval korábban, hogy ebből még komoly kára lehet az országnak.

Amennyire belopta magát pártunk, kormányunk és führerünk az EU szívébe, hogy nem tartom kizártnak, hogy az EU besokall és ahol csak lehet elveri a port ( kin is? Félő, hogy rajtunk, mert rajtunk fog csattani az ostor és nem azokon, akik előidézik ezt a helyzetet ) rajtunk.

2022.11.25. 22:13:59

@Csodabogár: “ Szerintem, ha egy magyar rendszámú kocsival járna az úr, senkit se érdekelne az állampolgársága”

Volt magyar rendszámú autóm itthon, de az évenként max egy honapert nem volt értelme fenntartani.
Én csak az abszurditás szeretnek rávilágítani: mint magyar állampolgár kapok ezer felhívást menjek szavazni, konzultálni stb.
De mert CH rendszámú az autóm, rögtön nem vagyok magyar ellentétben egy nemet nyugdíjassal aki itt el és van egy magyar rendszámú autója.
Megegyszer: nem az a probléma hogy piaci arat kell fizetnem, hanem ez egy ékes példája egy átgondolatlan szabályozásnak amit személyes példámmal szándékoztam bemutatni.

fhdgy 2022.11.25. 22:17:55

@nyuszigonosz: Én nem vagyok egy EU potentát, csak egy EU niemand, de egy dolgot ( a sok millió között ) nem értek.

Miért nem tudják ezt a félbevágott alcsúti bányásztörpét megrendszabályozni?!

Nekem van ötletem arra, hogy az EU szabályait maximálisan betartva egyszer és mindenkorra helyretegyék ezt a senkiházit.

2022.11.25. 22:20:31

@SzZoole: “ Hun teccik lenni macskásinéni? Jáccik a jueszéj inglendel :-)”

Hat ezt a meccset kar volt megrendezni,dögunalom

Arthamyr 2022.11.25. 22:28:38

@fhdgy: Egyik család sem olyan korosztály volt, 30-40-es szülők, 8-12 éves gyerekekkel.
Akiben benne vannak az 50-es évek reflexei, azok most 80 körül/felett vannak, kevesen vannak, és a többségük már nincs olyan állapotban, hogy sok vizet zavarjon, jellemzően fontosabb gondjaik vannak annál, minthogy a boltban trükközzenek...

Megjegyzem, hogy nem állatok vagyunk, hogy az ösztöneink vezéreljenek minket, és nem állatként kellene élni és viselkedni, valamint az ilyen viselkedésformákat sem kellene normálisnak és elfogadhatónak tartani. Az sincs rendben, hogy a kanos fiatalember megerőszakolja a csinos, kihívóan öltözködő fiatal hölgyet, mert a fajfenntartási ösztön épp felülírt mindent. Nem vagyunk állatok.
Ahogy @Mr.Tellinghovon: írta, "meg kellene érteni, hogy nincs tolerálható bűn". Először csak az ilyesfajta bolti trükközés lesz rendben, aztán a közlekedési szabályok mennek a kukába, egy kis csendháborítás belefér, aztán adót se fizessünk, jó lesz minden okosba, esetleg kis korrupciós mutyizás, ezután akár már belefér egy kis áfavisszaigényléses csalás, mert az államtól lehet lopni... Hol húzzuk meg a határt?

fhdgy 2022.11.25. 22:38:37

@Arthamyr: Nekem volt és még a mai nap is van olyan barátom, aki többször is mondta nekem, hogy értsd meg, éheztünk.

Próbáld ki! Beállsz-e kétszer, háromszor a sorba, mert nem akarsz holnap is éhezni?

Anyám sokszor kent zsíros kenyeret annak idején a húgának, de a kettő összefordított kenyérből csak az egyiknek az egyik oldalát kente meg, de azt is vékonyan, mert NEM VOLT MÉG ZSÍR SEM RENDESEN. Nem azért, mert éppen nem volt, hanem hónapokig, évekig nem volt.

Tudod, hogy mi az a padlássöprés? Ha tudod, érintette a családodat és elég sokszor elmesélték neked, akkor nem lesznek skrupulusaid!!!

fhdgy 2022.11.25. 22:44:56

@Arthamyr: Nem kell az 50-es évek reflexe. Elég a 80-as is, ha Erdélyből, Kárpátaljáról telepedtek át. De elég a kilencvenes évek is, ha eredendően vajdasági magyarok voltak.

Nem lehet, hogy Te csak a magyar valóság színét látod, de a fonákját nem?

Én a 90-es években személyesen láttam üres tekintetű magyar menekülteket!!!

Arthamyr 2022.11.25. 22:46:46

@fhdgy: Elmegyek pihenni!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

fhdgy 2022.11.25. 22:47:19

@Arthamyr: Én is azon töröm az agyam!

Congeria 2022.11.26. 00:21:24

@Mr.Tellinghovon:

" ezek az országok hatalmas összeget fizetnek Magyarországnak" ami jár, mert megkapják az EU tagoknak kijáró kedvezményeket Magyarországon, de nem fizetnek be a közös kasszába. Így elő sem írhatják, hogy mire megy a pénz.
Ezt olvastam, de ti, akik napokig gyűrődköztök a cukor meg a benzin jogain, talán másként tudjátok.

P.Elliot 2022.11.26. 02:27:58

@SzZoole: Hogy hol vagyok? Meg unnepelek, jobban mondva lazitok.

A meccset is megneztem, oszinten szolva azt hittem hogy az angolok fogjak megnyerni hiszen rettento jo jatekosaik voltak mindig is de most csak az elejen mutattak ebbol a legendabol valamit.

Vegen mar bosszantott is hogy gyerunk mar egy golt, mindegy melyik lovi de csak nem ment a dolog.....
El is ment a kedvem a nezestol, attol meg persze fogom majd nezni...
Szerinted ki viszi a kupat el?

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2022.11.26. 04:57:09

OFF topic, de kozeledik a karacsony, es ezert gondoltam, megosztom (Plane, hogy itt az USA-ban Halaadas utan "hivatalosan" is kezdodik a karacsonyi idoszak, de Adventtel Mo-n is hamarosan :)
Szoval...a tema foleg angolul ertoknek, de a sorozat, amit ajanlani szeretnek, mar Mo-n is elerheto feliratos formaban.
Ahogy Karacsony kozeledik, talan tobben leszunk kicsit "spiritualisabbak", fordulunk befele, es talan a"reason for the season" is tobbszor eszetekbe jut.
Ennek sorozatnak a hire eljutott a mainstream mediaba is, plane most, hogy nemcsak Amazonon es mas streaming helyen, hanem mozikban is lathato (a 3. Season elso 2 epizodja, egyelore csak az USA-ban sajnos). Az USA-ban ezen a heten #3 volt a box office-ban!
Aki nem latta, annak ajanlom eloszor megnezni a 2 evadot (bingeable)
A teljes 2 evad a chosen app-en, ill. tobb streaming szolgaltatonal is elerheto. Itt pedig egy cikk rola New York Times-ban.
www.nytimes.com/2022/11/25/us/the-chosen-jesus-streaming-tv.html?unlocked_article_code=vkLFw7wBHsHTvZeGWj8N2j4kI9GzlvOt0eTF-3M1nueQT1zwHsA5_bnwS7T-Pz_WrEVdu52TwIE1qSZCQzc_B5iKXAsrWC1oWrwdxOuvZSCEaJ0ULpltR6J-QtAIhsz5NIkWzhQ0M77sTOkmLFoZy2QebEO2JnIGmMtGoFM1kf4QSeNbxW35J-kuAd41iAvebDJyhtYfkW5FSe1TNbaUc9IEeKPDAGNE9pSLIn8acz1CUtO9nZjgiq71BjaZ7yxYqcvemsi91_PfyF35txU5Yo_OTtzPoAGJDgjFc09eOYi1-iKrsiAq3jveb9_6AAN7BtQh5kC8LkLEQHvkCVFQ7Xt2Sg&smid=share-urlb&fbclid=IwAR0q8Kd3qXkGufutEPSiVWR8HZotAZfzNztziiZfX9CXDRLinsjx_BoZUNM

Ezek az evadok elozetesei, aki kivancsi ra:
1. www.youtube.com/watch?v=X-AJdKty74M
2. www.youtube.com/watch?v=8tZ7cg4D_z8
3. www.youtube.com/watch?v=Y7z868kEl5s

www.filmezzunk.hu/2021/02/21/the-chosen-a-sorozat-amely-minden-eddiginel-hitelesebben-mutatja-be-jezus-eletet/

fhdgy 2022.11.26. 07:21:11

@Congeria: Azt, hogy pontosan mi ezeknek a pénzeknek a szabályozása nem tudom, csak azt, hogy konkrétan a norvég pénzekkel gondok voltak, esetleg még vannak is.

Ha jól tudom, összességében valami 77 milliárd forintról van szó. A magyar kormány vindikálta magának a jogot, hogy majd ő osztja el, gondolom nagyon igazságosan. Ez utóbbi, amin ment a vita kb. 3 milliárd forint. Ez valami, alapítványoknak juttatandó pénz.

A norvégok erre meg azt mondták, hogy ácsi gitár, azok osztják ezt a pénzt, akik a szerződés szerint eddig is osztották.

Erre mindenki bevágta a durcit, legjobban a norvégok, azt mondták, hogy jó, oszthatják a nagy semmit, mert pénzt nem kaptok. Nem csak a 3 milliárdot, de a 77-et sem.

Ez volt kb. egy éve, hogy azóta lenyugodtak-e a kedélyek, nem tudom.

Találtam most egy linket, e szerint a helyzet 2022 június 13.-án még mindig nem volt rózsás!

hvg.hu/gazdasag/20220613_norveg_alap_nyilatkozat_veto_kormany

fhdgy 2022.11.26. 07:22:52

@P.Elliot: Mi a helyzet a csuklóddal?

Jobb már, mint volt előtte? Ezt azért merem így kérdezni, mert sokszor egy törés után, persze csak idővel, de erősebb lesz a végtag, mint előtte volt.

2022.11.26. 07:56:38

@Congeria:

A Svájci–Magyar Egészségügyi Fórum jóvoltából újabb kétoldalú keretmegállapodás jött létre a svájci és a magyar állam között, amelynek értelmében nemzeti társfinanszírozással hazánk mintegy negyvenmilliárd forintos támogatásban részesül. A jelentős összegből az egészségügy fejlesztésére is több milliárdot szánnak, amelyből egy elsősegélynyújtást oktató hálózat létrehozását és a hospice- és palliatív ellátások országos szintű fejlesztését fogják finanszírozni

Szívesen segítettem:-)))

2022.11.26. 07:59:07

@P.Elliot: “ Szerinted ki viszi a kupat el?”

Szerintem a brazilok

2022.11.26. 08:07:33

@Congeria: “ Így elő sem írhatják, hogy mire megy a pénz”

EGT alap

A nemzeti kiosztás során a Donorok minden egyes kedvezményezett országgal megtárgyalják a programterületeket, a célkitűzéseket, valamint az egyes programokra fordítandó támogatások nagyságát és megegyeznek. A megállapodások alapja a kedvezményezett országok nemzeti szükségletei és prioritásai, valamint a donor országokkal való együttműködés lehetőségei
Wikipédia

Csak egy klikk hála a mindenható internetnek

2022.11.26. 08:12:53

@fhdgy: “Ezt azért merem így kérdezni, mert sokszor egy törés után, persze csak idővel, de erősebb lesz a végtag, mint előtte volt.”

Érdekes, a bal kezem erősebb lett, pl. Evvel nyitok uborkas üveget is ki, jobbkezes létemre a törés óta

fhdgy 2022.11.26. 08:14:58

@Mr.Tellinghovon: Akkor Te élő példa vagy arra a megállapításra, amit a régi öregektől tanultam.

Golf2 2022.11.26. 09:32:39

@Mr.Tellinghovon: negyvenmilliárd forintos támogatásban...És ki fogja ellenőrizni hogy mennyit loptak el belőle?
Sacc.kb.50%-ot.

Congeria 2022.11.26. 09:40:31

@Mr.Tellinghovon:

Néhány klikk, ha annyira érdekelne a téma. De nem.

2022.11.26. 09:52:24

@Congeria: „ Néhány klikk, ha annyira érdekelne a téma. De nem.“

Nem probléma csak akkor nem kellett volna megnyilatkoznod

Csodabogár 2022.11.26. 10:14:02

@Arthamyr: A hatért a legelején kellene meghúzni. Ha a nép nagyobbik fele tisztességes és becsületes lenne, sajnos nem az, akkor az ügyeskedők ki lennének közösítve a társadalomból. Azt hiszem elenyésző kisebbséget alkotnak a becsületesek. Ma már több generáció felnőtt ebben a fertelmes rendszerben. Nincs is hol tanulni már a morált. Iskolában biztos nem tanítják, a szülők meg már belenőttek az ügyeskedésbe, tehát max. rossz példát tudnak mutatni.:-(((

Csodabogár 2022.11.26. 10:23:03

@fhdgy: Képzeld el hasonlót mi is megértünk. Minden elment, nyugdíjat is megszüntették a nagyapámnál. Az üres kenyér reggelire és ebédre, este otthon valami főtt étel, hús nélkül természetesen. És voltak napok, mikor szabályosan éhezett az egész család. Ötvenes évek eleje volt és 56. tartott.
De ez bennem semmi féle trükközési ösztönöket nem ébresztett soha. Apám aztán nyilván jól megtanult trükközni, mert a maszekokat igencsak szerette az adóhivatal ellenőrizni. Soha nem találtak hibát nálunk mi aztán szerényen de jól éltünk.

fhdgy 2022.11.26. 10:29:40

@Csodabogár: kicsit karokírozva: a trükközést kiadtad árendába!

Congeria 2022.11.26. 10:46:05

@Mr.Tellinghovon:

Gondolat és szólásszabadság van, nem ? Errare humanum est.

2022.11.26. 12:08:34

@Congeria: “ Gondolat és szólásszabadság van, nem ? Errare humanum est.”

Persze akkor is ha cáfolatként valótlant írsz.
Megérte ezért húsz évesen a cocializmusban fel évet börtönben ülni , hogy most legyen szólásszabadságod.

Golf2 2022.11.26. 12:10:31

@Csodabogár: Ötvenes évek eleje volt és 56. tartott...jött kádár,lett kaja?

fhdgy 2022.11.26. 12:45:45

@Golf2: falun igen, lett kaja. A várost nem tudom .

Megszünt a padlássöprés, a kuláküldözés, rekvirálás.

52-ben születtem, sok mindenre emlékszem az 50-es évek vége feléről, de hogy hogyan éltünk, arra nem.

A 60-as évek már megmaradt az emlékeim között, úgy 62-től.

A szüleim neveltek állatokat, kaja volt rendesen.

Azt mondták a szüleim, hogy szegények vagyunk, de jól élünk.

Ezért dolgoztak is pluszban, ahogy akkor a falun szokás volt.

P.Elliot 2022.11.26. 14:47:46

fhdgy

Nemigazan tudok irni mert nem nagyon mukodik nalam a blog vagyis hiaba kattintok ra a nevedre, nem lehet irni igy csak bemasoltam.

A csuklom az jobb egy kicsit mar de nagy teher az eletemben, lelassit, ugyetlenne tesz es idegesse..
7-en veszik le a gipszet ha igaz.

P.Elliot 2022.11.26. 14:51:52

Most sem tudok nevre kattintva irni, megyek vissza a lengyel-szaudi meccshez, hajra lengyelek.....

Majd kesobb kikutatom hogy mi a baj a nettel....

SzZoole 2022.11.26. 15:22:01

@P.Elliot: te is nézed, arrogáns egy cigánybanda, csak mint az életben……ja és színészkedésből is jeleskednek.

Remélem a lengyelek leiskolázzák őket!

SzZoole 2022.11.26. 15:28:04

@P.Elliot: ja, hogy tegnapi kommentedre is válaszoljak, USA-ENG meccs halál unalmas volt, el is aludtam rajta.

A mai híreket hallgatva az autóban, az itteni média is lehúzta őket rendesen, mármint az angol csapat játékát.

SzZoole 2022.11.26. 15:51:20

2-0 a lengyeleknek!

Látszik, hogy ésszel/taktikusan játszanak, és nem erőből…..,

Golf2 2022.11.26. 19:17:02

@SzZoole: Több tucatnyi angol és walesi focidrukker esett egymásnak péntek este Tenerifén. A csapataik mezeit viselő szurkolók szidták, ütötték és rúgták egymást, de székeket is hajigáltak. A történtekről több videó is terjedni kezdett a közösségi médiában...Naná hogy a Kanárin vannak

SzZoole 2022.11.26. 20:49:00

@Golf2: az életben sem túl nagy a barátság a két nép közt

2022.11.27. 05:30:45

@Golf2: „ fogja ellenőrizni hogy mennyit loptak el belőle“

De jó is lenne ha minden a rendeltetésének meg felelonek lenne felhasználva, megszűnne pl. Afrika kizsákmányolása

2022.11.27. 09:08:05

Ma olvastam: A milliárdos Elon Musk pénteken bejelentette, hogy támogatni fogja Ron DeSantist 2024-ben, ha a floridai kormányzó indul az elnökválasztáson

fhdgy 2022.11.27. 13:23:29

@Mr.Tellinghovon: DeSantis jól jár egy afroamerikai támogatásával???

élhetetlen 2022.11.27. 13:56:01

@Csodabogár: Egyszer már leírtam másnak, de akkor újra. Nekem is elég egy kiló cukor egy évre, de nem akkor veszem a következőt, mikor már egy szem sincs, hanem, mikor ujjnyira apad a készlet. És, ha nem kapok, akkor veszek egy hét múlva. Itt ülök a nyolcadikon, és nincs egyetlen barackfám sem. De akinek van 5-10, és mind egyszerre érik, annak kell a 8-10 kg cukor, egyébként végignézheti, hogy az egész évi munkájának az eredménye elrohad. Szóval ők a mutyizós, csaló szar alakok.
„ugyan milyen lekvárt kell befőzni???”. Nem KELL. De, pl. a barátnőm szűk családja, ő és a férje, lánya és veje, fia és menye, és a náluk lakó amerikai unokaöcs, és három már mindenevő unoka. 50 palacsinta alatt neki sem áll, na azt töltse meg a 30 dkg-os 1000 ft-s bolti lekvárral. Vagy a befőtt nagyon jó a sült húsok mellé. Abból sem elég egy üveg 10-15 embernek. Szóval nem kell, de érdemes befőzni, ha a gyümölcs már adott.

fhdgy 2022.11.27. 14:02:52

@fhdgy: @élhetetlen: beraktam a vonatkozó hozzászólásomat, én is valami hasonlót próbàltam magyarázni

Golf2 2022.11.27. 15:30:16

@fhdgy: a magyar kormány mintegy 40 milliárd forintot költene arra, hogy embert juttasson az űrbe...

fhdgy 2022.11.27. 17:31:01

@Golf2: Én hozzá is járulnék! Csak az repüljön, akit én szeretnék, és maradjon is ott!

Golf2 2022.11.27. 17:49:16

@fhdgy: Az nekem is megérne pénzt.Bár változáshoz legalább huszat kéne fellőni.

P.Elliot 2022.11.27. 18:12:03

Nezitek a futballt?

Nem tudtam hogy Croatianak drukkoljak vagy a kanadaiaknak.

Az elobbi szimpatikus, marmint szep orszag meg kozeli is/ az otthoniaknak/, a masik meg szomszed orszag nekem meg oket is szeretem.

Csak neha tudom nezni mert kozben megkezdtem a haz karacsonyi dekoraciojat meg a fat ami a plafonig er tenyernyi hijan es mondhatom, egy kezzel sosem leszek vele kesz.

Ez most egy ropogos meccs, jo mozgekony, erdemes nezni....

fhdgy 2022.11.27. 19:02:58

@Golf2: Szerintem elég lenne don vittorio! A többiek mindjárt lejjebb adnák!

Nem merné kockáztatni egyik sem, hogy ő legyen a következő.

SzZoole 2022.11.27. 19:39:31

@P.Elliot: én néztem, elég jó meccs volt, mindkét csapat szépen játszott, nem úgy mint az usa-angol meccs, amin el is aludtam :-)

A következő is izgalmas lesz, szerintem, remélem a németek győzni fognak, bár az utóbbi spanyol meccs után kétségeim vannak, szóval, hajrá németek!!

P.Elliot 2022.11.27. 20:23:18

@SzZoole: Kis kesessel jottem ide a net ele, nem tudom meg hogy hogy jatszanak de a nemetek elegge leegtek a japanokkal...
Most itt fogok ragadni, nezni egy kicsit.

SzZoole 2022.11.28. 18:23:22

Jaj Vincebá, az eredeti brazilok verik a svejcibrazilokat……

SzZoole 2022.11.28. 18:24:16

Jaj mégsem lesgol volt

2022.11.28. 20:25:24

@fhdgy: „ DeSantis jól jár egy afroamerikai támogatásával???“

Elon Musk elég fehérnek néz ki, hármas állampolgár Dél-Afrika,Kanada USA.
Lehet hogy kevered valakivel?

2022.11.28. 20:29:05

@SzZoole: “ Jaj Vincebá, az eredeti brazilok verik a svejcibrazilokat”

Basszus, annyi csokit nem tudok enni:-)))

fhdgy 2022.11.28. 20:30:10

@Mr.Tellinghovon: Mióta vártam valakitől egy ilyen válaszra!

Mi az, hogy afroamerikai? Afrikából származó ( uram bocsá ott született ) amerikai.

Musk minden feltételnek megfelel, tehát afroamerikai.

Ja, hogy nem néger? Azért találták ki az afroamerikait, hogy ne kelljen azt mondani, hogy néger. Ha nem mondjuk, hogy néger, akkor fehér is lehet nem?

Vagy mégiscsak rasszizmusunkat leplezzük, mindenféle kitalált, nyakatekert szavakkal?

2022.11.28. 20:36:51

@SzZoole:

Szép gól volt, a védelem hibázott és majdnem 2: 0 lett a vége

And the winner’s Brazil

SzZoole 2022.11.28. 20:38:45

@Mr.Tellinghovon: ezen én is csodálkoztam, hogy Ilony Maszk afroamerikai lenne, csak azért mert Dél Afrikában született…..

fhdgy 2022.11.28. 20:45:26

@SzZoole: Nelson Mandela is Dél Afrikában született, néger is, de mégsem afroamerikai.

fhdgy 2022.11.28. 20:49:53

@SzZoole: tuuuuudom! Én csak egy kis követ, kövecskét akartam dobni egy pocsolyába.

Nem gondoltam, hogy ilyen sokat kell várni, mire egy kis fodrozódás megjelenik a felszínen! Kb. másfél nap szünet, ebben a témában sem volt komment, de másban sem.

Most lesz?

2022.11.28. 20:50:23

@fhdgy: „ Mióta vártam valakitől egy ilyen válaszra!“

Jaj de örülök így a földi jelenlétem új értelmet nyert:-)))

De azért a este az agy melegében, az elvégzett munka elégedettségében halkan mormogva, hogy csak te halljad való me magadnak hogy ez a levezetés elég nyakatekert volt. Igaz elég mulattató.

Negert nem mond az ember,! Ejnye-ejnye, a fejlett civilizált nyugaton mint nálunk, a néger csókot is átkeresztelték.
Habár én is mint fehér amikor Haitin voltam, az ott szulottek rám egyszerűen csak a gringo kifejezést használtak. Örültem is mert lehettem volna fehér kenyér is.

SzZoole 2022.11.28. 20:51:17

@fhdgy: Mandela afro-afrikai volt :-))

2022.11.28. 20:53:27

@fhdgy: “ Kb. másfél nap szünet, ebben a témában sem volt komment, de másban sem.”

Ennyire hianyzunk neked?

fhdgy 2022.11.28. 20:56:24

@Mr.Tellinghovon: Én talán mondhatok négert, mert nem vagyok rasszista, persze, ezt nem mindenki tudja.

Jó, afroamerikai, az ..., aki, de ki az, aki csak egyszerűen négernek született? Ki vagyok én, aki egyszerűen sápadtarcúnak születtem?

Én tehetek róla, ő tehet róla?

Nem kéne megkergülni!

El kellene fogadni dolgokat, és normálisan, emberhez méltóan a helyükön kezelni.

fhdgy 2022.11.28. 20:59:34

@fhdgy: Igen, tegnap is, ma is, qrvára.

Tegnap délután, ma reggel, ma délután, a kecskeimnél voltam, gyakran néztem, hogy van-e új hozzászólás. Nem volt. Beragadt a számláló 341 ill. 355-nél.

SzZoole 2022.11.28. 21:13:04

@fhdgy: kényes téma ez kecskészbácsi, nagyon kényes……,

fhdgy 2022.11.28. 21:35:28

@SzZoole: Ma délután volt egy kis extra mozgáskultúra, amitől nagyon elfáradtam.

Lefeküdni nem mertem, mert ki alszik akkor éjjel.

Hallgattam pl. katonadalokat. Magyart, németet.

És nem tanulunk. Újra háború!

Hülyék vagyunk!

A téma sem lenne kényes, ha nem lennénk hülyék!

SzZoole 2022.11.29. 07:47:08

@fhdgy: “ A téma sem lenne kényes, ha nem lennénk hülyék!”

Így van! Vannak tanult fekete kollégáim akikkel jól el lehet beszélgetni az egész fekete kultúráról, ők is azt mondják, hogy az oktatásra kellene fektetni többet,de ők a csendes kisebbség, és sajnos van a tanulatlan hangos többség, akiknek jogaik vannak, így nem lehet bántani őket semmilyen szóval……

fhdgy 2022.11.29. 08:16:42

@SzZoole: Oktatás! Ez egy varázsszó!

Sok probléma van a földön, amire azt mondjuk, hogy a megoldás az oktatás. Ez, a lényegét tekintve így is van, ennek ellenére mostoha gyerek! Beszélünk róla, beszélünk róla, aztán ezzel el is akadnak a dolgok, kivétel néhány ország. Hiába mutat ezekben az országokban szép eredményt, csak beszélünk róla tovább.

A politikusok a gyors eredményeket favorizálják, ami nem ilyen, az nem kell!

Golf2 2022.11.29. 09:48:45

@SzZoole: brit Aldi már a 3,99 fontos sajtokat is biztonsági címkékkel látja el, míg más szupermarketekben a vaj, a csokoládé és a fogkrém kapott biztonsági matricát. A megélhetési válság miatt Nyugat-Európában olyannyira megnőtt a bolti lopások száma, hogy egyes brit szupermarketekben...Pedig ott jólét van.

SzZoole 2022.11.29. 12:13:48

@Golf2: te gulfi, hadmongyak neked valamit, aki jólétben él, az nem az Aldi/lidlibe jár vásárolni, oda csak az alsó munkásosztálybeliek járnak, ennyit a hírről :-)

Golf2 2022.11.29. 12:53:28

@SzZoole: Itt a munkásosztály elöbb utóbb a paradicsomba megy, de elötte még beugrik az aldiba,az a legjobb.

P.Elliot 2022.11.29. 13:45:23

@SzZoole: Nekem is ez jutott eszembe.

Itt Usaban nem olyan regen van Aldi, legalabbis New Jerseyben .
Ketszer jartam ott, eloszor latni akartam hogy mifele bolt az amit az europaiak/ egy resze/ dicser, megallapitottam hogy egy kopedelem, melyen alul minosegben, az itteni legolcsobb elelmiszerboltok is magasan folotte vannak, azt mondhatom hogy egyetlen dolgot nem lattam amit ugy ereztem hogy megvennek es meg zacskot se adnak.

Masodszor valakivel vasarolgattunk es oda is be akart menni, vett is ezt-azt, azt mondta hogy szereti mert olcso, a minoseg az nem jo de olcso, / ez a baratnom eleg szarevo penz teruleten mindenben, minden jo csak ne keruljon sokba/.

En nem mondom, lehetseges hogy Europaban jobbak ezek a boltok de itt nem.
Messze elkerulendo.

P.Elliot 2022.11.29. 13:50:35

@SzZoole: Ezt is alairom, a tanult fekete nem fel beszelni a problemakrol es arrol hogy hogy lehetne javitani, a primitivebb resze meg fel van haborodva es valoban a jogairol beszel, a kotelesseg szot nemigazan akarja ismerni.

Probald csak neki megmondani hogy a gyereket kicsi koratol nevelni es oktatni kell , nem orditozni vele meg laszarni, szeretni, de az a szeretet olyan legyen hogy a gyerek maga erezze hogy torodnek vele, a szulei mogotte allnak es erdemes tanulni, feljebb menni...

P.Elliot 2022.11.29. 13:52:51

@fhdgy: Pedig az oktatas szerintem is nagyon fontos..

Megyek el mindjart de majd jovok beszelgetni, latom elakadt a beindulo beszelgetes, jo sok hozzaszolo lett...

2022.11.29. 14:23:51

@Golf2: „ Nyugat-Európában olyannyira megnőtt a bolti lopások száma“

Hogy is volt a rendszerváltás előtt a határhoz közeli ausztriai üzletekben, ahol ki volt tablazva magyarul “magyar, ne lopj”
Mit ne mondjak, nem voltam büszke akkor a magyarságomra.

Itt soha nem loptak az emberek, mert mire. Kint hagyhattam a motoron a bukot is soha senki nem bántotta. Aztán először jöttek az olaszok és spanyolok, más normákkal mint az itteniek de mivel nem voltak sokan nem tűnt fel és meg szórakoztató is volt. Aztán a jugok a törökök akik azóta is párhuzamos világban élnek, portugál Dél-Amerika India Pakisztán arabok Afrika és meg mi minden.
Az arányok el csúsztak, a nagyobbik unokám csoportjában ő és egy olasz kislány európai a többi siptar és fekete, arab.
A sajtosok kisebbségbe kerültek. Két millió bevándorló egy hatmilliós országnál megdöbbentő.
A bűnözési statisztika igazolja a számokat, az elítéltek számában 85 % a bevándorló háttér. Általában lopás rablás erőszak csalást követnek el. Másképp szocialazodtak és mások a normáik. A társadalom is hibás mert megszűnt a formáló ereje. Persze a svájci sem egy harcos nemzet aki keresi a konfrontációt inkább kitér előle mert a probléma megoldó potenciál ezeknél nem a verbalis lehetőség én merül ki.
Nézem a jegy ellenőrzést buszon vonaton, régen ha nem volt jegyed legalább szegyenerzeted volt, de most meg leugatjak az ellenőrt rendőrt is. Múltkor megszolitottam egy rendőr járőrt mert a pályaudvaron egy csapat túl sütött, randalirozott. Figyeltem a reakciót, nem mertek megállni inkább tovább mentek. Pedig kicsiben kellene a problémát megfogni. Hozzáteszem nem vagyok rasszista sok más országbeli barátom van meg elefántcsontparti is.

2022.11.29. 14:44:35

@P.Elliot: “ lehetseges hogy Europaban jobbak ezek a boltok”

Mit ne mondjak, vannak különbségek. Persze függ attól is milyen feltelekkel nyithatnak egyes országokban üzleteket.

Példa Norvégia előírta a hazai áruk arányát és a felvásárlási arat és az áru minőséget amit szigorúan ellenőriztek is.
Nem is volt sokáig ott.

Szoktam magán teszteket csinálni, ugyanazt megveszem otthon mint itt, és feleségemmel kostolgatjuk. Vannak ám eltérések.
Meg is mondjak az árakat az ottani vásárló erohoz igazítják, persze hogy a gyártás gazdaságos legyen varialnak az olcsóbb alap anyagokkal.
Ez olyan mint tegnap olasz pizzéria Budapest, rendelek két aperol spritz-t, amit kapok az inkább egy bambira hasonlít. Felszolgáló mondja mi csak 2 cent liter aperolt teszünk bele, de akkor már nem aperol! Vagy este rendelek két mojito-t, kapok 4 deciliteres vizes pohárban két sötétzöld színű folyadékot. A valasz itt is költséget kell csökkenteni. Ami nem baj csak akkor szóljanak hogy ez egy mojito újragondolva

2022.11.29. 14:53:17

@fhdgy: oktatás

Az egyik oldalon szugseg van a magasabban képzett emberekre, igaz ezek előbb utóbb felvetnek kényes kérdéseket mint a történelem mutatja.
a másik oldalon egy népet terelni kell mint egy jó keckepasztor a nyáját, itt előny ha nem okoskodnak.

fhdgy 2022.11.29. 15:04:17

@Mr.Tellinghovon: Az okoskodás soha nem előny, de az okosság soha nem hátrány!

2022.11.29. 15:19:29

@fhdgy: “ de az okosság soha nem hátrány!”

Ha egy osztályban messze az átlag feletti fogékony vagy, az előny vagy hátrány? Az egyik oldalon előny de soha nem lesz barátod, strébernek leszel le pecsételve, és a tömeg kiközösít, akkor ez lehet hátrány is?

fhdgy 2022.11.29. 15:29:22

@Mr.Tellinghovon: az okos ember ezt is tudja kezelni!

Amikor gimis voltam, volt az osztályban egy okos gyerek. Műegyetemen prof lett.

Igazából nem az okossággal szokott gond lenni. Inkább bizonyos személyiségi problémákkal

fhdgy 2022.11.29. 15:34:12

@fhdgy: az lemaradt, hogy ez a gyerek teljesen rendben volt. Nem tartottuk strébernek, csak tudtuk, hogy tud.

Ha hülyéskedni kellett, abból sem húzta ki magát.

SzZoole 2022.11.29. 15:42:10

@P.Elliot: teljes mértékben egyet kell most, hogy értsék veled, a minőségük mélyen az átlag alatt van, arról nem beszélve, hogy súlyuk is kevesebb, mint más üzletekben…….

Golf2 2022.11.29. 15:45:10

Az angol és a walesi lakosság kevesebb mint a fele mondta magát kereszténynek a népszámláláson...ejnye-ejnye.

fhdgy 2022.11.29. 15:48:43

@Golf2: ejnye-ejnye, mondhatta volna még kevesebb is! Nem arra gondolok, hogy több muzulmán, meg hasonló, hanem több ateista!

Golf2 2022.11.29. 15:52:29

@Mr.Tellinghovon: Egyszerre csaptak le a svájci és a magyar rendőrök egy prostituáltakat futtató mezőkövesdi bandára
A négy gyanúsított Zürichbe vitt magyar nőket, aztán rajtuk nyerészkedett...Már Svájc se a régi.

SzZoole 2022.11.29. 15:52:59

@P.Elliot: hát persze, csak utánna a saját fajtája rasszizmussal vádolja őket……szóval ők is inkább csendben maradnak, vagy nagyon burkoltan beszélnek ki…..

Korábban már írtam erről, csak senki sem érdekelt.

A cég ahol dolgozom több mint 2200 üzlete van a UK-ben. Többek közt fekete cipőkrémet is árulnak, amire 5 nyelven van ráírva, hogy fekete.

A fekete spanyolul ugye ‘negro’ és ezt a fekete vásárló-közöség rasszistának találta és az összes ilyen terméket ( több tízezer) le kellet venni a polcokról, ami sok pénzbe került a cégnek.

A spanyol nyelvet több mint 500 millióan beszélik a földön, töröljük ki a spanyol nyelvből a fekete szót ugye……….. könyörgöm, ezek normálisak??????

fhdgy 2022.11.29. 15:57:48

@SzZoole: és a Negró cukor?

És aki olyan sötét, hogy világít a Negró a szájjában?

SzZoole 2022.11.29. 15:59:29

@fhdgy: igen, ezek nagy részük olyan ahogy írtad, és egy kutyát könnyebb tanítani, mint ezeket az embereket…..

Zulu4321 2022.11.29. 16:00:12

@P.Elliot: Pedig az amerikai etkezeskultura sem a minosegrol hires... Ha jol tudom, a minosegszabalyozasi rendszer maga is sokkal szigorubb Europaban.

SzZoole 2022.11.29. 16:11:33

@Zulu4321: a Times cikket nem tudom megnyitni.

A másikra meg annyit, hogy én mást látok/tapasztalok.

Korábban írtam a munkámról, 44 üzletet menedzselek/látogatok, Oxfordshire, Buckinghamsire, Hertfordshire és észak London. Tesco/Sainsbury/Morrisons és Waitrose, mind és mindig ki van tömve vásárlóval!

Persze az utam elvisz pár lidi/aldibót előtt is és látok ott autókat/vásárlókat is, de mint a macskásinéni is írta, a minőség messze nem ugyan az.

SzZoole 2022.11.29. 16:17:07

@Mr.Tellinghovon: “ Szoktam magán teszteket csinálni, ugyanazt megveszem otthon mint itt, és feleségemmel kostolgatjuk. Vannak ám eltérések.“

Egyszer otthon voltam. A nővérem asztalán volt Lindt Lindor. Vettem egyet és kérdeztem tőle; miért van kakaó massza íze ennek a Lindornak?

Azt mondta, hogy itt ilyen az íze.

Következő alkalommal vittem jópár fajta Lindt terméket, lindort, táblás csokit stb.

Megkóstálta azt amit innen vittem és azt mondta; óriási a különbség, hogy miért van ez, a Jóisten sem tudja……

svajcineger 2022.11.29. 16:17:58

@Mr.Tellinghovon:
Melyik az a hatmilliós ország?

Golf2 2022.11.29. 16:18:36

@SzZoole: Magyarországon a Tesco sokkal rosszabb mint a Lidl,Aldi.Az Auchan szintén.A Cora jó volt de kivonult.

svajcineger 2022.11.29. 16:18:49

@Golf2:
Hogyne lenne a régi?! Ez egy ezeréves biznisz.

SzZoole 2022.11.29. 16:21:02

@Golf2: az itteni Tesco nem ugyan az a Tesco, mint Magyarországon, mármint minőségben, itt a középmezőnybe tartozik.

svajcineger 2022.11.29. 16:22:12

@SzZoole:
Mert a sviccerek direkt szart gyártanak a magyar piacra.

SzZoole 2022.11.29. 16:23:31

@svajcineger: kb 8.8 millás svejc, 6 millió svejci és 2.8 millió migráncs, szóval Vincebának részben igaza van :-))

Golf2 2022.11.29. 16:24:10

A romák nélkül nem lenne az átlagosnál magasabb a termékenység a székely megyékben... És ezen mit csodálkoznak?
Ehhez értenek.

svajcineger 2022.11.29. 16:24:25

@SzZoole: Lehet, hogy erre gondolt, de akkor rosszul fogalmazott.

SzZoole 2022.11.29. 16:25:48

@svajcineger: légy’ tekintettel Vincebá hajlott korára :-))

SzZoole 2022.11.29. 16:27:08

@svajcineger: jut eszembe, lesz akkor munka/szálas amit ígértél? :-)))

Golf2 2022.11.29. 16:27:56

@svajcineger: Kár hogy engedik Svájcban,ebből él a bűnözők harmada,(Kelet Európából,Balkánról).

svajcineger 2022.11.29. 16:28:33

@SzZoole:
Mér? Dolgozni akarsz?
Itt azt nem kell. Ez maga a földi Paradicsom!

svajcineger 2022.11.29. 16:30:03

@Golf2:
A kurválkodás mehet, ha adó fizetsz utána. A striciskedés nem. Abból nincs bevétele az országnak.

SzZoole 2022.11.29. 16:36:08

@svajcineger: akkor a szálás is elég, mongyuk a cüriki tó partyán :-))

nyuszigonosz 2022.11.29. 16:37:11

Most csodálkozva olvastam, a rossz véleményeket az Aldiról.

Jó, hogy milyen áruválaszték van egy magyaroszági Aldiban, nem tudom, azt sem, milyen New Jerseyben.

De itt, hazai pályán az Aldi újból feltalálta önmagát az utóbbi években. Igen, még 25 éve az Aldi egy nem szép, de olcsó, avagy olcsóbb üzlet volt, de óriási változásokon ment át.

Régi Aldi nincs, új Aldi van. Új épületek, új dizájn, elrendezés és óriási áruválaszték, többek között nagyon neves gyártók áruíval, amelyeket direkt az Aldinak más néven, de ugyanígy gyártanak: a Storck a Nestle de Lindt csokik is vannak, és nem csak az édességeknél más termékeknél is sok sok neves gyártó picit más néven árut gyárt és szállít az Aldinak. Sok a nemzetközi, luxus áru is és nem a szegények üzlete. Nagyon nem az. Az áruválaszték és mindöség miatt. Nem mindenki veszi ott az ugyanazt, mivel vannak kimondottan alsó áras dolgok is, meg a többi.

Így mindenkivel találkozhat az ember egy Aldiban és senkinek sem derogál, hogy Aldiban is vásárol.
Az Aldi a minlöséget választotta az olcsóság helyett és jól tette.

Amúgy Norvégiában is van Aldi, oda az Aldi Nord terjeszkedett.@Mr.Tellinghovon: nem mentek ki onnan. Rossz az infód.

SzZoole 2022.11.29. 16:38:27

@svajcineger: “ A kurválkodás mehet,” ha jól tudom akkor nagy igény is van rá a svájci férfiú nemzedék irányából :-))

Bár azt írtad, hogy stricik nemszívesen látottak, de azért vannak páran, higy nekem :-))

2022.11.29. 19:03:32

@Golf2: „ Már Svájc se a régi“

Regen exotikus hölgyek voltak a bárokban : -))))))

Mi van! Mindenkinek oda akarsz egy kicsit dörgölni?

2022.11.29. 19:05:56

@SzZoole: “ óriási a különbség, hogy miért van ez, a Jóisten sem tudja……”

Mert azt az arat ami itt van otthon nem fizetnek ki

2022.11.29. 19:06:52

@svajcineger: “ Melyik az a hatmilliós ország?”

Svizzera

SzZoole 2022.11.29. 19:08:13

@Mr.Tellinghovon: de dobozokat összehasonlítva ugyanaz volt és ugyanonnan származik, na ezt magyarázd meg Vincebá :-)

2022.11.29. 19:11:40

@svajcineger: “ Mert a sviccerek direkt szart gyártanak a magyar piacra.”

Nem is itt gyartjak, csak itt van a cég központja.

2022.11.29. 19:14:10

@SzZoole: “ Mert a sviccerek direkt szart gyártanak a magyar piacra.”

A hajlott korú meghajol előtted koszonetul:-)))

2022.11.29. 19:26:15

@nyuszigonosz: “ Amúgy Norvégiában is van Aldi, oda az Aldi Nord terjeszkedett.@Mr.Tellinghovon: nem mentek ki onnan. Rossz az infód”

Az időszámítás nem tegnap kezdődött. Sokat jártam oda, nyaranta minimum 6-8 utat szerveztünk. Hol dél Norvégia, hol nordkapp, hol hurtigruten oda vissza. Ebben az időben jó huszonöt evvel ezelőtt csak norvég áruházak voltak. A norvég állam nem engedett be kulfoldi cégeket,amikor kezdtek lazítani akkor az első fecske Aldi volt amely két év múlva újra kivonult. Azóta nagyot változott a világ, tavaly amikor fennt voltam, tele volt az ország nemet élelmiszer áru házakkal, mint Lidl Aldi nettó stb.
Örülök hogy segíthettem.

nyuszigonosz 2022.11.29. 19:31:55

@Mr.Tellinghovon: Jó akkor köszönöm a segítséget. :-)

Csak hát én pont azt írtam, hogy ott vannak. :-)

2022.11.29. 19:37:00

@nyuszigonosz: “ Így mindenkivel találkozhat az ember egy Aldiban és senkinek sem derogál, hogy Aldiban is vásárol.
Az Aldi a minlöséget választotta az olcsóság helyett és jól tette. ”

Régen az Aldi a szegény emberek áruháza volt, raklapokon voltak az áruk, előszeretettel az anatoliai török vendégmunkások vásároltak. Azóta az Aldi, különösen az Aldi Süd nagy fejlődésen ment keresztül, a minőség sokat javult, de sok terméke van ami nem úti meg a magasabb szintet. Ha Németországban járok előbb preferálom a Lidl mint az aldit. Ha vásárolni szeretnek akkor inkább felkeresem az edeka-t

2022.11.29. 19:50:53

@SzZoole: “ de dobozokat összehasonlítva ugyanaz volt és ugyanonnan származik, na ezt magyarázd meg Vincebá :-)”

Várj fiam; egymás melle teszel két negyven éves egyforma magas, egyforma kinézetű férfit. Ugyanazok? A külső stimmel de a tartalom?

Másik példa. Van egy ikertestverem, ha egymás mellett állunk nem lehet köztünk külsőleg különbséget tenni, de tűz és víz vagyunk. Kettő abszolút ellentétes személyiség. Hal istennek Ausztráliában el, különben csak vitából állna az életem.

Vicc félretéve, a csomagolás egy helyen készül. Ez a parasztvakitas a csomagolás alapján ugyanazt az ízvilágát várod el.
Más; tegnap sonkás rizottót ebédeltem,kérdezte utána a pincér, milyen volt? Megdicsertem finom, főleg annak aki meg nem evett igazi rizottot. Valasz: tudjuk,hogy nem így kellene,de a magyar így szereti
Én meg lassan apatiaval mindent megeszek mert nem akarok éhen halni:-))))

nyuszigonosz 2022.11.29. 19:55:23

@Mr.Tellinghovon: Igen, még 25 éve is raklapokon, dobozokban az áru, megnézted egyszer és nem mentél oda többet.
De ez a múlt.

Ma bárhol lehet vásárolni. Edeka Center klassz, de hát nemcsak az.
Nekem vannak kedvenc árucikkek innen is onnan is amonnan is.

2022.11.29. 19:59:19

@svajcineger: “ Hatmilliós??? Svájc???”

Szóval ha akarod neki futhatunk megegyszer, habár Zoli öcsém volt oly kedves elmagyarázni. Hat millió bennszülött sajtos plusz kettő millió bevándorolt.

P.Elliot 2022.11.29. 21:17:32

@nyuszigonosz: Na, erre irtam hogy nem tudom hogy melyik orszagban milyen az Aldi de itt abszolut kopedelem.
Esetleg meg az is lehetseges hogy mas allamban jobb bar nem hiszem el. Van meg itt mas rossz minosegi uzlet, a Trader's Joe vagy minek hivjak, van egy-ket dolog ami jo de az is csak nyitaskor volt, ott sem ertem hogy mibol el amikor alig van vasarloja. Karacsony tajan arultak olyan alkohollal megtoltott kis csokolades uvegnek kinezo bonbonokat ami nagyon finom volt es meg olcso is aranylag, par evig visszamentunk hogy vegyunk az unnepre tobb dobozzal mert a lanyom-vejem munkatarsai hozattak dobozszamra mert annyira kulonleges volt.

Ebbol persze az uzlet nem el meg, a tavalyi es elotti karacsonykor mar azt sem arultak, helyettesitettek valami likoros, rossz izu bonbonnal ami nem kellett senkinek.

Itt ha valami igazan jo a vasarlok megfizetik az aremelkedest is de ne probaljak helyettesiteni mas vacak dologgal mert akkor elmaradnak, ez ettermekre is ervenyes ez csak nem akarjak a tulajdonosok megerteni azt hogy ha valami jo es nem romlik a minoseg lehet arat emelni mert vissza fognak menni az emberek.

A minoseg romlassal lehet agyonvagatni a bizniszt.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2022.11.29. 22:14:32

@fhdgy: "DeSantis jól jár egy afroamerikai támogatásával???"
Ehhez ismerni kell Musk szarkasztikus humorat (en csipem). Ui. Elon Musk Del-Afrikaban szuletett :))

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2022.11.29. 22:16:06

@SzZoole: Nem ertitek a szarkasztikus humort :)) Tobbet kell Musk tweet-jeit tanulmanyozni :))

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2022.11.29. 22:20:34

@P.Elliot: Teljesen egyetertek :) Egyszer mi is elmentunk az Aldiba kivancsisagbol, meg azt gondoltuk, kicsit lehet nosztalgiazni :) Na, a nosztalgia annyiban merult ki, hogy hasonlo bevasarlo kocsik voltak, es magunknak kellett a vasarolt arut elpakolni :) Aminoseg es a valasztek nagyon gyenge, szoval tobbet nem is mentunk vissza :)

Csodabogár 2022.11.29. 22:20:49

@P.Elliot: Igazad van. Ismerem a német Alikat és a magyarokat is, de Amerikában tényleg csak kifordultunk az üzletből, pedig reméltem, hogy vehetünk valami jó európai ezt-azt.
Jómagam sehol se tudtam megszeretni ezt az üzletet, itt Pesten se megyek oda soha.

Csodabogár 2022.11.29. 22:35:27

@Mr.Tellinghovon: Mi az a hajlott kor? A végén mindig kiderül mindenkiről, hogy a felnőtt gyerekem lehetne, vagy az unokám.:-)
Egyébként nagy fogyasztója vagyok a Lindor golyóknak- Ahol én veszem, direkt svájci csokoládé üzlet, az pontosan ugyanolyan ízű, mint amit Bécsből szoktam volt hozni, mikor még sokat jártam ki. Persze árulják máshol is, talán az más.

élhetetlen 2022.11.29. 22:55:24

@fhdgy: Afroamerikai. Tényleg nem jó szó, csak bizonyos csoportra. Nagy a baj itthon a fejekben. Nagyon jó viszonyban voltam egy családdal a házban, írtam már. Kenesén voltam, nekik is ott van nyaralójuk, nálam szokták letenni a bringákat, mert a strand mellett vagyok. Bejöttek, én aznap kaptam meg az unokahúgom lánykérési fotóit, büszkén mutatom. A feleség nem látja a fiút, mert fekete. Ezt még benyeltem, nem nagyképernyős a telefonom. Ilyenkor gratulálni illik, a feleség ehelyett azt kérdezte, hogy mit szólt a család. Mondtam örülünk, mert boldog a lány. És hol fognak élni? Afrikában, vagy Mo-n? A fiú szülei jamaicai származásúak, a srác Angliában született, (nem afroangol), ott is diplomázott, lehet, hogy még nem is volt Afrikában, miért kéne ott élnie. .A köv. kérdés már az lehetett volna, hogy ezentúl csak banánt esznek-e, mert a fiú egy fekete majom. Itt elszakadt nálam a cérna, és megkérdeztem, hogy komolyan gondolja-e, hogy minden feketénél okosabb, csak mert fehér a bőre. Ez négy éve volt, azóta nem beszélnek velem.
Ha egyszer lesz időd, nézz rá a kutyatlanul,blog.hu-ra, lefele görgetve megtalálod az esküvőjükről irt bejegyzést.

Zulu4321 2022.11.30. 00:33:30

@SzZoole: Oh, nem csak egy-ket cikk van a temaban, ha jol lattam:) Ettol meg a te tapasztalatod lehet mas, elfogadom, de azok se veletlenul irodtak, sztem.

A Times cikk cime es fejlece is magaert beszel, azt biztos meg tudtad nezni:
Posh shoppers abandon Waitrose and M&S for Lidl and Aldi
Upmarket shoppers are seeking out cheaper prices at German discount chains

Nem tudom, ki a macskasneni, de ha az USA-ban el, akkor sajnos elkepzelheto, hogy az ottani szinvonal jocskan alacsonyabb ezeken a teruleteken, ahogy korabban irtam is a minosegszabalyozassal kapcsolatban.

P.Elliot 2022.11.30. 00:45:28

@Csodabogár: Vannak azert itt is uzletek europai arukkal.

Az en kedvencem, / sokban nem valogathatok mert minden nepnek nincs uzlete ahol import cuccokat tart/, az orosz bolt ahogy en hivom, azert hivom igy mert nagyon sok orosz es mas aruja van, egyebkent egyszeru farmers market.
Az orosz sutemenyekbol, csokikbol, bonbonokbol hatalmas a valasztek de en nem szeretem oket, mas izuek mint ahogy megszoktuk.
Viszont arul csodalatos tobbfele teat, az egesz haz illatozik tole amikor fozok egy poharral es az ize is nagyon finom.
Van nekik finom yoghurt, orosz, fustolt hal, pacolt, kaviar tobbfele termeszetesen.
Van kolbasz, szalami es szalonnafeleje, ebbol van magyar gyulai, teliszalami is, es sokfele felvagott amibol csak egy oroszt probaltam ki de nem izlett. Ami csodalatos naluk az import bolgar juhturo, egy leben ulo friss nagy darab, otthon se ettem ilyen jot, arul fagyasztott , amerikai amish turo, sokfele sajt, konzerves aru, mindenfele uveges import ez-az nagy vasarloja vagyok mert isteni jok. Csak a savanyusagbol arul vagy 10 fele orszagbol, volt magyar is de mar regen nem lattam, magyar cseresznye es meggybefott is van, lengyel csodalatos szilvalekvar aminek a kostolgatasat nem lehet abbahagyni, arul makot, ez orosz de nagyon minosegi meg rengeteg mindenfele mast.

Egy elmeny oda bemenni. Van is vasarlo nagyon szepen, az arak is jok, van ami dragabb de megeri. Itt lehetne arat emelni de nem teszik.
Ez az uzlet sosem fog kifogyni a vasarlokbol, adnak a minosegre.

A masik nagy kedvenc egy libanoni uzlet, fantasztikus fuszerkeszlete van, sajt, pitakenyer, serpenyoi nagysagu, finom, sosem ettem ennel jobbat, csodas fuget, datolyat arul, uveges furcsa befotteket, szaraz arut, mind import otthonrol, toluk.

Nincs itt szukseg holmi ocska Aldikra, tartsanak normalis minoseget akkor majd lesz vasarlojuk.

Az olcsosag nem minden.

P.Elliot 2022.11.30. 00:52:15

@élhetetlen: Nekem se furcsa a vegyes hazassag, barati korben is van, inkabb azt furcsallom hogy akad akinek ez nem termeszetes.

P.Elliot 2022.11.30. 00:58:22

@Mr.Tellinghovon: Te iker vagy?

Tetszett, jot nevettem rajta hogy orulsz hogy tavol eletek egymastol igy nincs vita.
Altalaban az ikrek mivel egyutt nonek fel, barataik egymasnak, de ugy latszik van ilyen is.
Pesszimista tipus? Azert kerdezem mert te egyaltalan nem tunsz annak, szoval titeket ezek szerint osszeteveszteni nem lehet.

P.Elliot 2022.11.30. 01:03:46

@fhdgy: Egy het mulva leveszik a gipszet, ha rendesen osszeforrt akkor szabad a vasar, jon a karacsony, jobb lesz az unnep es azt a karacsonyi partit is meg fogom tartani....

Nagyon elegem van mar ebbol a benasagbol meg a felkezessegbol.

Hogy vannak az allataid? Megszokott mar az uj kecske?

Mi van az afonyaiddal? bevitted mar oket? Sokat nottek a nyaron?

2022.11.30. 08:00:29

@Csodabogár: “ Mi az a hajlott kor? A végén mindig kiderül mindenkiről, hogy a felnőtt gyerekem lehetne, vagy az unokám.:-)”

A megjelöléssel csak zzoole soraira reagáltam:-))
Mivel a naptar 1954 évet mutatott mikor először megláttam a napot, gyermeked vagy unokád nem lehetek.

fhdgy 2022.11.30. 08:01:47

@élhetetlen: Akkor pl. az afroamerikai jelenti-e az Afrikából Amerikába behurcolt rabszolgák leszármazottait? Akkor is, ha Brazíliába hurcolták be őket? Brazília is Amerika, legfeljebb nem USA? Vagy ez csak az USÁ-ban élő egy bizonyos bőrszínű emberek kiváltsága?

Ha egy afroamerikai Magyarországra költözik ( ha jól meggondolta ), akkor mi lesz?

Szóval, én azt mondom, nem kellene ennek ekkora feneket keríteni.

Mi, ma élők, nem vagyunk felelősek a több száz évvel ezelőtt elkövetett bűnökért. Bizonyos dolgokon túl kellene lépni. Nekünk, a bűnöket elkövetőkkel egy rasszba tartozóknak is, nekik, az áldozatok rasszába tartozóknak is.

Valahogy meg kellene békélni, tudomásul kellene venni, hogy Homo sapiens sapiens kellene végre, hogy legyünk!!!

Legyünk végre már azok, a rohadt életbe!

fhdgy 2022.11.30. 08:07:10

@Zsuzsi65: Én pl. nem csípem. Nem azért, mert Dél Afrikában született, nem is azért, mert gazdag.

Hanem, mert veszélyes. Túl nagy hatalom összpontosul a kezében és nem vagyok róla meggyőződve, hogy élni is tud vele, jó értelemben.

Tud a hatalmával élni, ezt a Twitter bizonyítja, de pont azt, hogy veszélyesen!

fhdgy 2022.11.30. 08:15:36

@P.Elliot: Egy kicsit szeretnélek lehűteni.

Ha leveszik a gipszet, nem lesz mindjárt olyan mint volt. Idő kell neki, ahhoz pedig kis türelem.

A kecskék köszönik szépen jól vannak. Az új kecske éli világát.

Az áfonyákat még nem vittem be. Az elkövetkező tíz napban még nem várható fagy. Nem nőttek akkorát, mint amit vártam.

Minden rendszer leggyöngébb láncszeme az ember. Egyszer, egyetlen egyszer, megfeledkeztem az öntözésről. Nem mind, de kettő-három eléggé megsínylette.

Talán majd jövőre. Tavasszal megcsináltatom az automatikát. Szinte minden megvan hozzá, már csak pár méter földkábel kell, amivel odavezetem az áramot. Egy ismerősöm, aki ért is hozzá, vállalta, hogy megcsinálja.

2022.11.30. 08:26:41

@élhetetlen: “ feleség ehelyett azt kérdezte, hogy mit szólt a család”

Így van ez ha valaki csak a tányér széléig lát. A Budapest szomszédom lánya férjhez ment egy egyetemi társához aki történetesen afrikai származású. Nagy a szornyulkodes a szomszédságban. A magyar egy liberális befogadó nemzet?
Én úgy “értékelem” az otthoni szemletetet, ülve a kád meleg langyos vízben jó Pató Pál módra és mindenről megvan az iteletuk.

Tegnap SPAR, fizetek a kasszánál. A kártyán levő chip nem akar működni, jelzem a hölgynek a kártya külföldi voltjat, erre megkérdezi és honnan van? Valasz, svajc erre ő, én ott nem élnék. Na csoda, mondom magamnak, és miért, kérdezem. Mert ott olyan hidegek az emberek. Okay gondolom lehetett valami negatív élménye, de azért újabb kérdést teszek fel. Igazán és mire alapozza a véleményét, mi tortent önnel, talán megtámadta egy tehén az Alpokban. Nem meg soha ne jártam ott. Na ehhez nincs mit hozzáfűzni.
Egyébként nem hidegek az emberek, akinek ez véleménye az nem beszélgetett velük eleget. A kommunikáció a legfontosabb.

Hallgatom a szomszéd asztalnál folyó társalgást, egy férfi meséli, valamilyen multi közép vezetője, képzelete kint voltam az anya cégnél, délelőtt több órás megbeszélés volt, Erős vita volt, anyázás szidalmazas és személyeskedés nélkül. Nagyon irigy lettem, mondta.

fhdgy 2022.11.30. 08:36:04

@P.Elliot: Vegyes házasság? Az mi?

Azért a kérdés, mert:

Az én gyerekkoromban az is vegyes házasságnak számított, ha az egyik a falu déli, a másik északi részén született. A déli református volt, az északi katolikus.

Aztán, az lett a vegyes házasság, ha az egyik magyar volt, a másik meg nem.

Aztán az egyik is, a másik is magyar volt, de a bőrszín különbözött egy kicsit.

Ma már az a vegyes házasság, ha ez egyik ilyen, a másik olyan rasszba tartozik?

No, én kíváncsi vagyok, mi lesz, ha jönnek a marslakók!

2022.11.30. 08:42:27

@P.Elliot: “ Tetszett, jot nevettem rajta hogy orulsz hogy tavol eletek egymastol igy nincs vita.”

A barátaimnak mindig azt mondom, hogy azért él Ausztráliában mert Európának sok lett ha mindketten itt élünk.
Az ikrek: a gyerekkor szüntelen harc egymással, hiszen van egy konkurencia, de külső ellenség hatására osszezar. Az eltávolodás az általános iskola után kezdődött, kulönbözö utakat választottunk, ez hozta magával a kulönbözö barát kort, eltérő szemléletet.
Ha magunkat akarnám egy példával leírni, akkor a tücsök és hangya meséje jut eszembe. Az “ocsem” az a típus aki Ferrari-rol álmodik és Fiat-tal jár, ő az örök álmodozó.

Egyébként pozitív, régebben nagyon társasági ember vagyok persze vannak depresszív pesszimista napjaim is. De ha kisüt a nap……..

Golf2 2022.11.30. 08:46:19

@SzZoole: Big rise in Romanian speakers with 7.5% speaking the language in Harrow, ONS reveals
Romanian is now the third most common language spoken in UK after English and Polish...Szegény Anglia.

fhdgy 2022.11.30. 11:08:50

Olvasom, hogy nő fog meccset vezetni Karban.

A kérdésem, hogy hagyományos szerkóban vagy. Csadorban???

dikusz. 2022.11.30. 13:38:42

@P.Elliot: Én csak az itteni Aldikról tudok véleményt mondani saját tapasztalat, és a közeli ismerőseim véleménye alapján.

Jelenleg a két legnépszerűbb üzletlánc egyike, a másik a Lidl, ha jól tudom, mindkettő német cég, talán van is közük egymáshoz.
És igen, elsősorban a kedvező áraik miatt.
Az pedig elég gyakran előfordul, hogy nagyobb (és szebb, jobb, olcsóbb!) a választék zöldség-gyümölcs terén, mint bármelyik piacon.
Nincs sok hazai üzletlánc, de az áraik jóval magasabbak. Azon kívül semmivel sincs több magyar termék a polcain, sőt...

A CBA a lovas-világbajnok Lázárék tulajdona, néhány üzletük kivételével mind franchize-módon üzemel, és a legdrágábbak közé tartozik.
A Reál, és a Coop üzletek is ilyen. Ráadásul vidéken még nehezebb a helyzet, mert sok helyen nincs Lidl, Aldi stb. csak ilyen kis egyboltos vállalkozók, ahol sz árak felső határa a csillagos ég.
A Spar/Interspar (német, vagy osztrák cég) középkategória, drágább, de nem rossz a minősége.

A Tesco nem tudom merrefelé tart, teljesen úgy néz ki számomra, mintha kifele tartana, vagy ki szeretnék szorítani. Alig van választék, nincs emberük (nagyrészt fiatalok, talán egyetemisták) akik vannak azoknak kihajtják a lelkét is (ez mondjuk a Lidl-re, és az Aldira is igaz), és a hírekkel ellentétben nem keresnek jól.
Egy példa: Újbudán van egy Tesco. Hatalmas lakóparkok épülnek a környéken (a Kopaszi-gáttól egész Budafok határáig), több tízezer ember számára. Erre ez az üzlet megszüntette a húspultját, helyette telipakolta a polcait borokkal, a terület harmadát elfoglalva.
Nem messze innen van a Savoya-Auchan, egy nagy TESCO (Budatétény), azoknál is ez a helyzet. Alig van választék.

A gyenge minőségről: 8-10 éve téma volt itthon, hogy Ausztriában, és Németországban ugyanazoknak a termékeknek mennyivel jobb a minősége. Két közeli ismerősömnek a lánya is Bécsben él a családjával. A mosópornak, a csokoládénak, sőt még a Pick-szaláminak is jobb a minősége, mint itthon.
Az öblítő minősége közötti különbséget én magam tapasztaltam, és ehhez nem kellett elhagynom az országot sem. Elég volt a Sparba lemennem. A balhé idején egy darabig a Lenor öblítő címkéjén látható volt a német zászló (néhány hónapig), ez azért igazolja, hogy valóban gyengébb a minősége az itthon kapható termékeknek.

fhdgy 2022.11.30. 14:10:13

@dikusz.: Nem vitatkozni akarok a minőségről írt véleménnyel, csak egy kicsit poénkodni.

Én, mondjuk nem szeretném, ha a túró, a tejföl olyan lenne itthon, mint pl. Németországban.

Az ottani tejföl, túró magyar gyomorral az ehetetlenség határát súrolja.

Több ilyet is fel tudnék hozni, de ezek annak idején mély nyomot hagytak bennem.

P.Elliot 2022.11.30. 15:16:27

@fhdgy: Tisztaban vagyok vele hogy rogton nem fogom tudni hasznalni a karomat ugy mint regen, ido kell hozza de rettentoen zavar ez a micsoda rajtam, raadasul emiatt mar hetek ota kiestem az uszodabol.

Csak attol tartok hogy megsem ugy forrt ossze ahogy kellene, az orvos azt mondta hogy pont a hatarvonalon van , mert ha nem akkor nem tudom elkerulni a mutetet, ha mod van ra amig az unnepek tartanak nem is fogok belemenni a dologba ha lehetseges. Szerdan majd kiderul...

Az afonyaimon mar nincs level de vannak meg osszel kepzodott olyan kis piros rugyek, bimbol/ kerek/, szerinted ez mi? Csak nem virag lesz belole tavasszal?

Mert ha igen akkor nekem lesz valamelyest termesem. Az enyemek szepek egyelore, a cserepesek is, az oriasszemu fajtanal van egy-ket ag elhalas...

P.Elliot 2022.11.30. 15:18:17

@fhdgy: Ha a marslakok jonnek akkor az is vegyes hazassag lesz, hehehe....

P.Elliot 2022.11.30. 15:21:01

@dikusz.: Na ez az!
Egyik orszagban ilyen az Aldi, a masikban meg masfele, gondolom azt is figyelembe vettek hogy milyen termeket hol lehet elsozni .

Nalam mar elrontottak a dolgot elore, itt legalabbis, messze elkerulom ezeket a boltokat.

P.Elliot 2022.11.30. 15:24:43

@fhdgy: Na erre en is kivancsi vagyok, noi jatekvezeto?
Neki fognak esni a ferfiak minden dontesenel, szepseges szinte csak kizarolag futballmerkozesnel hasznalt szurkoloi nyelvvel, ebben biztos vagy, a budos K. lesz a legenyhebb kifejezes, hehehe...

P.Elliot 2022.11.30. 15:26:27

@Golf2: Ne sajnald az angolokat, rajuk fer egy kis egeszsegesebb verkeveredes. A magyarok meg a tobbi nemzet is felhigitotta rendesen.
A roman se rosszabb...

fhdgy 2022.11.30. 16:15:12

Tök friss és dühítő élmény!

Lidi, Tecsó, Penny, Spar, ilyen sorrendben.

Az utolsónak felsoroltban tudtam venni kettő és fél kiló disznó combot.

A többiben egy gramm sem volt.

Szép , új világ! Csókoltatom Rákosi elvtársat és gratulálok a feltámadásához!

2022.11.30. 16:23:17

@Zsuzsi65:

Musk azt a 30 százalékos díjat is kifogásolta, amelyet az Apple a cég App Store-ján keresztül történő legtöbb eladásból szed. Korábban számos kisebb cég kifogásolta az App Store díját, és ez többek között a Fortnite videójátékot gyártó Epic Games és a technológiai óriás között folyamatban lévő jogi vita tárgya.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2022.11.30. 16:36:31

@Mr.Tellinghovon: igy van! Vegre kezdenek felebredni a cegek, az Apple monopolhelyzetet nem artana megtorni...

Arthamyr 2022.11.30. 16:48:50

@dikusz.: Érdekes, itt délen én fordítva tapasztaltam, a Spar kicsit olcsóbb, de fapadosabb, mint a Lidl (általánosan, nem minden termék esetében), már akkor, ha erről a relációról beszéltél a "Spar/Interspar (német, vagy osztrák cég) középkategória, drágább, de nem rossz a minősége" mondattal.

Viszont az biztos, hogy mindkettő drágább (megint csak itt délen) a Tesco-, Auchan-, Metro-szerű nagyobb boltoknál, és nem is feltétlenül jobb a minőségük (pl. a Metroban vannak olyan termékek, ami a Lidl-ben, Spar-ban nem nagyon fordul elő).
Egyébként az itteni Lidl általában teljesen vállalható minőségű, de néha nagyon durván elszállt árak vannak (pl. múlt télen egyszer paradicsomot akartunk venni, és volt jónak tűnő paradicsom kb. 6000-ért, meg olyan, amit inkább nem vettünk meg, 1500-tól indulva), szóval nem árt megnézni az árakat is, nem csak berakni a kosárba, ami jónak tűnik...

fhdgy 2022.11.30. 17:01:29

@Arthamyr: A Spar, Interspar úgy tudom, hogy holland, ami engem is annak idején meglepett.

Az itt délen kitételt nem tudom egyértelműen értelmezni.

Először is, melyik országban?

Mivel Dikusz Magyarországon él, ezért gondolhatom, hogy Magyarországon délen.

Ha tényleg Mo. és dél, meg van Metro is, akkor nekem Szeged vagy Pécs ugrik be, de ez csak hipotézis.

Mi a valóság?

élhetetlen 2022.11.30. 17:11:06

@Golf2: „Ehhez értenek”. Nem ilyen egyszerű az eset. Ha az általános első két évben megkapnák azt a segítséget, amit a család nem tud megadni, akkor nem szakadnának le már harmadikban. Nem a képességekkel van a baj.

Golf2 2022.11.30. 17:19:52

@élhetetlen: A gyerekcsinálásra írtam.

élhetetlen 2022.11.30. 17:46:09

@fhdgy: „Valahogy meg kellene békélni, tudomásul kellene venni, hogy Homo sapiens sapiens kellene végre, hogy legyünk!!!”. Nálad a pont.

nyuszigonosz 2022.11.30. 17:50:06

@fhdgy: Nem holland a Spar

A SPAR 100 százalékban osztrák magáncég.

A SPAR Austria Group egy közép-európai kiskereskedelmi csoport

dikusz. 2022.11.30. 17:50:09

@fhdgy: A hazai túró minősége is nagyon sokat romlott, nem is keveset.
Nem emlékszem, hogy régen lett volna krémszerű tehéntúró, csak rögös volt. Manapság már van olyan, amit szinte egyből a kenyérre lehet kenni, a göröngyös túró is sokkal krémesebb, és jóval drágább.
Pár évvel ezelőttig járt a budafoki piacra egy őstermelő Táborfalváról (Nagytétényben dolgozott). Három tehene volt, pár tyúkja. Árult sajtot, vajat, tejet, volt túró, tejföl is. Életemben nem ettem még olyan finom túrót, mint amit maguk készítettek. A frissen fejt tejnek a 1,5-literes palackban kétujjnyi föle volt, nem úgy, mint a bolti tejnek...
Csak miatta jártam szombatonként a piacra, de már nem jön. Nem éri meg neki olyan messziről idehozni a portékáját, és a helyi árusok elüldözték innen. Most -ha minden igaz- Szigetszentmiklóson árul, sokkal nagyobb is a forgalma, és hagyják élni.

Nagy kedvencem a juhtúró, de az is nagyon gyenge, szinte ízetlen. Olyan, mintha "higítanák"-tehéntúróval.
Ha csak tehetem, dobozos bryndzát veszek, ők még nem rontották el.

Milyen élelmiszer az, ami szerinted rossz a Lidliben, és jobb a hazai?

fhdgy 2022.11.30. 17:51:24

@élhetetlen: Sajnos nem! A homo sapiens primitivicusok mindig győznek!

fhdgy 2022.11.30. 17:55:49

@nyuszigonosz: A SPAR egy hollandiai székhelyű nemzetközi élelmiszer-üzletlánc, amely Európában, Ausztráliában, Afrikában és Ázsiában, ezen földrészek 48 országában, köztük Magyarországon is, mintegy 12 300 üzletet üzemeltet. Ezzel az értékkel a világ legnagyobb élelmiszer-kereskedő láncainak sorába tartozik. Az anyavállalat székhelye Amszterdamban, a magyarországi leányvállalat székhelye Bicskén található.

Akkor ezt hogyan kell értenem?

dikusz. 2022.11.30. 17:59:24

@P.Elliot: Nyilván, a helyi igényekhez, ízléshez igazítják a kínálatot.
A Lidlben, Aldiban sokkal finomabb a pékáru, mint ahol itthoni sütésű dolgokat forgalmaznak.

Mindkettő az elején azzal indított, hogy ők árulják a legtöbb magyar terméket, ami valamennyire igaz is volt valamennyire, De aztán csak ez elmúlt. A saját kinti áruikat hozzák be.

nyuszigonosz 2022.11.30. 18:01:33

@fhdgy: ?

www.spar.at/unternehmen/unternehmensstruktur

Mivel én úgy tudom osztrák a Spar, utánanéztem, hátha a hollandok megvették/ atvették.
Hát ahogy látod ha megnyitod a linket, osztrák.
Hát nem hinném,hogy ugyanazon néven kettö kiskereskedelmi üzletlánc lenne. Te honnan idézted amit írtál?

fhdgy 2022.11.30. 18:07:15

@dikusz.: Nem kifejezetten Lidire gondoltam, hanem Németországban levő, de nálunk is megtalálható áruházakra.

Pirospaprika, mustár, majonéz, általában gyümölcsök, csak a példa kedvéért.

fhdgy 2022.11.30. 18:21:17

@nyuszigonosz: mobilról béna vagyok, hazaértem jelentkezem.

Csodabogár 2022.11.30. 18:24:32

@Mr.Tellinghovon: Azt te csak úgy hiszed! Én már hallottam olyat, hogy hülye lány 19 évesen szült. Amúgy elég veszélyes időszak volt, dühöngött a Ratko korszak. Igencsak észnél kellett lenni akkoriban a magamkoru lányoknak.:-)

fhdgy 2022.11.30. 18:32:34

@nyuszigonosz: Most mát itthonról, a lapitopimról!

hu.wikipedia.org/wiki/SPAR_(nemzetk%C3%B6zi_c%C3%A9g)

Innét indultam. Nem igazán informatív, de a német verzió már sok mindent elárul:

de.wikipedia.org/wiki/Spar

élhetetlen 2022.11.30. 18:34:27

@Golf2: „A gyerekcsinálásra írtam.”. Értettem, arra válaszoltam. Sajnos, nem általános, és ez az oktatáson múlik, csak két példa. Mikor beléptem az utolsó cégemhez, a srác még csak csoportvezető volt, 8 év múlva már ágazati igazgató, aztán négy évig EU szakbizottsági tag. A „hagyományokat” azért tartotta. Elvált volt, nem akarták hozzáadni a második feleségét, hát megszöktette. Nem pletyka, ő mesélte, hogy három hónapig bujkáltak a városban, mire lehiggadt a lányos család. De ez nem von le abból, hogy jó szakember volt. A másik, évekig a számlázási igazgatónk is cigány volt). Mondhatod, hogy kivételek, de a „magyarok” sem mind zsenik.

Csodabogár 2022.11.30. 18:37:32

@fhdgy: Rossz helyen laksz.:-)
Felénk a Sparban mindig rengeteg hús van. Néha még borjút is láttam!
Egyébként nekem nincs sok választásom. Tőszomszédságomban van egy tűrhető CBA, 10 percre tőlem egy nagy Spar. Minden más, hosszabb utazás lenne, amire se időm se kedvem.

nyuszigonosz 2022.11.30. 18:40:18

@fhdgy: Ez most tényleg érdekes, és mindkét verzió igaz is. :-)
Nahát!

fhdgy 2022.11.30. 18:45:46

@Csodabogár: Én inkább birkákat látok, de abból sokat! -:)

A Pennyben szarvas húst is láttam, közel hatezer egy kg.

Mondanom sem kell, hogy a combot nem magamnak vettem.

Én, ha főzök, pörköltet szoktam leginkább, annak meg a lapocka szerintem jobb.

Végül én is a Sparban vettem. Származási ország: Németország.

fhdgy 2022.11.30. 18:46:50

@nyuszigonosz: Több szem többet lát, és mindig tanul az ember?

Golf2 2022.11.30. 18:55:44

@fhdgy: patkánypintér megint kirúgott 8 tanárt,végzős osztályoktól...

fhdgy 2022.11.30. 20:35:50

Most mi van?

Az előbb még olyan szépen ment a szekér!

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2022.11.30. 20:56:46

@fhdgy: "Tud a hatalmával élni, ezt a Twitter bizonyítja, de pont azt, hogy veszélyesen"

Mit latsz veszelyesnek?

2022.11.30. 21:09:10

@Golf2: „ patkánypintér megint kirúgott 8 tanárt,végzős osztályoktól...“

Patkanyozni csak bangone szokott, kérlek őrizd meg a meltosagodat.

A tiltakozásnak szerintem (mint volt szakszervezeti vezető,) megvannak a maga játékszabályai. Szabadidejében mindenki azt csinál amit akar, de munkaidőben az utcára vinni a fiatalokat oktatás helyett, az erősen megkérdőjelezhető.

Ez emlékeztet engem arra a magyarországi esetre amikor egy fiatal fiú feltette a Facebook-ra a véleményét a főnökéről és a cégről. Csodálkozott amikor hétfőn ment dolgozni, rögtön kiadtak az útját.

2022.11.30. 21:13:21

@Csodabogár: “ dühöngött a Ratko korszak.”

Jaj de sokan is lettünk :-)))
Így van ez amikor ideológiát raeroszakoljuk a természet törvényeire.

2022.11.30. 21:19:03

Most olvastam, hogy közeleg a nap, amikor leveszik a sapkát az uzemanyagokrol. Pedig csak most jön a fázos, zimankós idő.:-)))

Habár szerintem, mindenkinek tele van már otthon a tartály.
Volt olyan is amikor valakik a sapkás benzint tovább értékesítettek piaci áron.
Hiába, a magyar a jég hatan is megél :-)))

Golf2 2022.11.30. 21:34:00

@élhetetlen: Igen van köztük kivétel.100- ból 1. A 99-ből 80 meg általában a magyarok kenyerét eszi a sitten (vajon miért 80% az arányuk ott?)

Golf2 2022.11.30. 21:35:50

@Mr.Tellinghovon: Erősen megkérdőjelezhető a hozzáértésed,a távolból.

fhdgy 2022.11.30. 21:38:04

@Zsuzsi65: Azt, hogy küldetéstudata van.

Azt hiszi, hogy csak az a jó, amit ő hisz!

Golf2 2022.11.30. 21:38:28

@Mr.Tellinghovon: felháborítónak tartják, hogy „a kormánynak csak a megtorlás, a megfélemlítés, a feszültség további gerjesztése, a tiltakozásukat polgári engedetlenséggel kifejező pedagógusok munkaviszonyának megszüntetése az egyetlen válasza...

fhdgy 2022.11.30. 21:40:40

@Mr.Tellinghovon: Hogy aggályaid vannak? Egy darabig rendben. De van egy pont, amikor le kell őket vetkőzni.

Különben csak nyekergés az egész!!!

SzZoole 2022.11.30. 21:43:29

@Zsuzsi65: Zsuzsi, mit szólsz ehhez, itt már az is rasszizmus ha egy fekát megkérdeznek, hogy eredetileg honnan származik…..,

www.telegraph.co.uk/royal-family/2022/11/30/royal-household-member-resigns-unacceptable-deeply-regrettable/

2022.11.30. 21:46:53

@Golf2: “ felháborítónak tartják, hogy „a kormánynak csak a megtorlás, a megfélemlítés, a feszültség további gerjesztése, a tiltakozásukat polgári engedetlenséggel kifejező pedagógusok munkaviszonyának megszüntetése az egyetlen válasza.”

Ha idézel az index oldalról akkor jelezd, mert meg beperelnek.

“ Erősen megkérdőjelezhető a hozzáértésed,a távolból”

Nem hiszem, csak ezer kilométer, kéthavonta egy hétre otthon vagyok, rá kell nézni a nyajra, több magyar ujsagra elő fizettem és meg Direct one tv-m is van.
Különbség az, hogy evvel együtt a távolság egyfajta objektivitast engedélyez.

2022.11.30. 21:49:11

@fhdgy: “ Azt, hogy küldetéstudata van.

Azt hiszi, hogy csak az a jó, amit ő hisz!”

Azt hiszem pont a küldés tudat az ami az ilyen embereket sikerre viszi Bill Gates, Steve Jobs és a többi

2022.11.30. 21:53:06

@SzZoole: “ https://www.telegraph.co.uk/royal-family/2022/11/30/royal-household-member-resigns-unacceptable-deeply-regrettable/”

Nem volt az egyik oldal sem a kifinomult diplomácia példaképe.
De ebből ekkora vihart kavarni?

fhdgy 2022.11.30. 22:00:00

@Mr.Tellinghovon: Te nem a céltudatosságról beszélsz, szemben a küldetéstudattal? Nem keverendő a kettő!

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2022.11.30. 22:13:10

@SzZoole: haha, ez telepatia volt, mert amikor ma lattam ezt a cikket, gondoltam is, hogy megkerdezem a UK-ben lakokat :))
Termeszetesen CNN szokasahoz hiven kozolte le a hirt...egyoldaluan...kivancsi lennek a masik oldal verziojara. Ez igy (csak a fekete no szoveget leirva) egy tipikus"hearsay", amit egy biro siman visszadobna :) Ugye ezt mar megtanultuk Johnny Depp targyalasan :)))

www.cnn.com/2022/11/30/uk/buckingham-palace-resignation-intl/index.html

2022.11.30. 22:32:43

@fhdgy: “ Te nem a céltudatosságról beszélsz, szemben a küldetéstudattal? Nem keverendő a kettő!”

Mind a három akit megneveztem, meg akarja váltani a világot.
Mi ez ha nem küldetés tudat?

fhdgy 2022.11.30. 22:36:35

@Mr.Tellinghovon: A küldetéstudathoz bigottság is kell!

dikusz. 2022.11.30. 22:43:06

@fhdgy: @nyuszigonosz: teszek még hozzá, hogy cifrább legyen:

45 éve élek Budafokon. Akkor a fentebb említett élelmiszerbolt a Dél-Budai Közérthez tartozott. A rendszerváltás után SUPER Közért lett a neve, néhány év múlva megint nevet változtatott, akkor Plus lett a Superből. A Plus után igen hamar lett Spar a nevük.

Egymás után sorolva:

Super - izraeli cég

Plus: - A cég székhelye(! Németországban volt.
Spar/Interspar: - Hollandiai székhelyű(!) cég.
Magyarországi székhelye mindkét üzletnek Bicskén van/volt. Ez számomra annyit jelent, hogy csak a neve változott, a tulaj maradt ugyanaz.

Lehet még csavarni rajta egyet: Romániában járva sok helyen láttam Kaufland-hipermarketeket, német tulajdonban van, a tulajé a Lidl(!)is. Úgy volt még két éve, hogy a Tesco kivonul Magyarországról, és a Kaufland veszi meg a hálózatot. Ami egyáltalán nem kizárt, mert két éve arról pusmogtak, hogy a TESCO kivonul az országból, és a Kaufland veszi át az áruházaikat.

fhdgy 2022.11.30. 23:13:08

@dikusz.: Nézegettem az áruházláncokat. Aztán belekeveredtem, mint macska a cérnába.

Edeka, Rewe, Tengelmann, Spar, Plus, Obi ... oda-vissza adták vették. Követhetetlen nekem.

élhetetlen 2022.11.30. 23:35:12

@Golf2: Már írtam, az oktatás kezdetéről. Ha az kimarad, hogy nem csak olvasásra, hanem értő olvasásra tanítják meg a gyereket, akkor nem tud tanulni. De ezzel senki nem foglalkozik. „vajon miért 80% az arányuk ott?”. Nem azért, amit te gondolsz.

Congeria 2022.12.01. 06:33:03

@Zsuzsi65: @SzZoole:

Rasszizmus a Buckingham Palace-ban : remélem, hogy az illető hölgy már kiheverte az iszonyatos traumáját. Kihangsúlyozottan afrikai hátterű öltözék, név után meglepő a reakciója.

Én úgy oldom meg ezt a dolgot ebben a nagyon kevert országban, "what is your ethnic background ? I'm Hungarian" . kérdéssel.

Congeria 2022.12.01. 06:48:54

Áru korlátozás.
Most láttam az egyik legnagyobb multi-lánc hirdetését.

2,5 kg liszt 5.00 CDN, limit 2 drb. KANADÁBAN a LISZT !!!!
A limit nélküli u.a. a 2,5 kg 6,5o CAD.

Ez az ár pontosan a duplája a tavalyinak. Hús szintén.
A friss zöldségek is aranyáron mennek, a gyümölcs még OK, nagy almatermelő province vagyunk, a citrusoknak meg most van szezonja Ázsiában, Ausztráliában, jó piac.

P.Elliot 2022.12.01. 13:40:16

@Congeria:
Kanada buzatermelo orszag ugye?
A 2 es fel kilos liszt itt is hasonlo arban van de nincs korlatozas most. A korlatozast burkoltan ahogy latom ugy oldjak meg hogy nem tesznek ki a polcra annyit csak nehanyat es folyton toltik.
A konzerves macskaelesegnel kitesznek nagyjabol 15 darab olyan fajtat ugyanabbol a markabol amit a cicam szeret, sajnalom de ezzel nem allitanak meg, besoprom a kocsiba mind a 15-ot, most mit szorakoznak?
Ezzel megallitani ugysem fogjak a felvasarlast ha valaki ilyet akar. legfeljebb sorba all megegyszer.
A zoldseg itt is nevetsegesen draga, legjobban a zoldpaprikan hultem el, eddig 1.25 $ volt fontja, magy fel ev ota 1.49 darabja.
Na nehogy mar!

dikusz. 2022.12.01. 15:14:02

@P.Elliot: Azért hajlamosak vagyunk másképp látni a dolgokat, ha mi szeretnék többet vásárolni magunknak (én is jártam már így), vagy ha előlem vásárolják fel azt, amit én is szeretnék lesöpörni a polcról. Mit szóltál volna akkor, ha a cicád kedvenc kajáját az utolsó darabig lesöpri az előtted álló?

Itthon egyébként meg van határozva az, hogy egy alkalommal mennyi cukrot/lisztet/tejet vásárolhatsz meg a hatósági áras termékből (a többiből nincs mennyiségi korlátozás) éppen azért, hogy jusson másnak is. A Sparnál a hatósági áras legolcsóbb tartós 2.8%-os tej 209,- Ft volt pár héttel ezelőttig. Napokig nem lehetett kapni, aztán kiderült, hogy nem forgalmazzák többé. Aztán a következő hatósági áras tej 229,- Ft lett. Más csomagolás, ugyanaz a minőség, A régi sima dobozos volt, a mostanin letekerhető kupak...

A tejből 6 doboz vehető, a cukorból 2 kg, a lisztből 3 kg egy vásárlás alkalmával. Cukor gyakran nincs, liszt nem sokkal drágább, mint a hatósági áras. Én amúgy sem tartok itthon 2 kg-nál többet, mert hamar kukacos lesz.
Direkt csak azért, hogy olcsó tejet vegyek, nem járok naponta a boltba. Tegnap épp ott jártam, pont akkor rakták ki, amit aznap kaptak. Megtehettem volna, hogy még ötször lemegyek, de nem volt képem hozzá. Viszont ha valamiért mennem kell, és épp van, de nekem még nem kell, megveszem a másik 6 dobozt a húgoméknak.

Itt van két link, az itthoni Aidl, Aldi kínálatról. Átnéztem, és nem találom drágábbnak a tavalyi áraktól. Nézd át őket, érdekel a véleményed:

www.lidl.hu/extrak/akcios-ujsagok

www.aldi.hu/hu/ajanlatok/online-szorolap.html

SzZoole 2022.12.01. 16:34:44

@Zsuzsi65: ahogy @Congeria: is írta, a hölgyemény tradicionális afrikai színes/harsány ruhát viselt, a haja rasztába volt fonva, az akcentusa az a tipikus makogos fekete akcentus, egy small talk-ból nem tudná senki megmondani, hogy londoni születésű.

Több kollégámmal is beszélgettünk az esetről, senki nem értette, hogy mi volt a rasszista a kérdésben, a fekete kolléga sem, az volt a véleménye, hogy ezek a figyelem hiányos emberek túl messzire mennek néha, és az a baj, hogy az ilyen miatt ítélik meg a többi normális feketét……….

SzZoole 2022.12.01. 16:40:08

Meg jött a gáz/villany számlám, nem is olyan durva.

Electricity £82.13
30th October 2022 — 28th November 2022
Gas £150.91
30th October 2022 — 28th November 2022
2. Credit on your account
HM Government Discount Energy Bills Support Scheme £66.00
3. You have paid
Direct Debit collection
28th November 2022 £167.26

P.Elliot 2022.12.01. 18:03:41

@dikusz.: Mar jartam ugy hogy valaki leszedte a polcrol azt amit meg akartam venni. Semmi harag vagy sertodes nem szokott itt ebbol lenni, o volt elottem es kesz.

Fogalmad sincs hogy milyen nyugisak itt az emberek. Elfogadjak hogy a tied lett. Ehezes eseten teljesen biztos hogy nem igy lenne de attol messze allunk.

Nem voltam a net elott elszaladtunk a postara meg be a boltba macskaelesegert mert kifogyoban van.
Amin elajultam, a fogkrem amit venni szoktam mert amiota hasznalom a fogasz nem kepes mar vagy 5 eve az ellenorzesen bajt talani a fogsoromban, felment kerek 1 dollarral az ara a mult hettol.
Kerult 6.49-be, most 7.49, Sensodyne Complete a neve.
Van normal fogkrem 2-3 dollarert is de ez a vilag legjobb fogvedo fogkreme.
Pimasz ardragulas..., es nemcsak ebben.

P.Elliot 2022.12.01. 18:08:25

@SzZoole:

A gaz-villany szerintem nem is emelkedett itt vagy csak nagyon kicsit. azelott havi 280 korul volt es most is.

Gazfutes van es sokmindenfele gep elektromos, a moso es szaritogep is.
A homerseklet 23 celsiusra van allitva, ejjel-nappal.
Persze varjuk csak ki a veget....

SzZoole 2022.12.01. 18:26:15

@P.Elliot: itt a Sensodyne Complete £5-7 között van, én is ezt a markát használom csak pronamel típusát, fogkefe is Sensodyne természetesen.

Pár hete történt amikor felvágottat vásároltam magamnak a reggeli szendvicsembe.

Általában Yorkshire ham (from the bone) vagy brunkswick ham-et szoktam venni szeletelve kb. 300-400 gramm, ahogy sikerül. ( nem az olcsó kategóriába esik az áruk )

A Yorkshire ham le volt akciózva, £1/100 gramm, mert az egész végéből maradt kb. 8-10 centis darab. Kértem a hölgyet, hogy az egészet kérem és vastagon szeletelve.

Állt mögöttem egy pasi, mindezt végig nézve és hallgatva felhördült, hogy hát nem vegyem már meg az egészet, mert ő is azt akart venni, csak 3-4 vékony szeletet. A hölgy mondta neki, hogy sajnálja, de én voltam itt hamarabb.

Meg sajnáltam a csóri fószert, és mondtam neki, hogy várjon egy pillanatot. A hölgy felszeletelte, mondtam neki, hogy merje le az egészet, nyomtatsa ki az ár cédulát és 4 szeletet csomagoljon külön.

A 4 szelet sonkát odaadtam a palinak, és további szép napot kívántam neki. Csóri nem győzött hálálkodni.

A pultos hogy csak annyit mondott, ilyet se látok minden nap.

SzZoole 2022.12.01. 18:31:04

@P.Elliot: 23 fokra????

Én megdöglenék olyan melegben.

Nálunk napközben le van véve 17 fokra, a kutyának meg a macskának mindegy. Amint haza jöttem felveszem 19-20 fokra.

Éjszakára 18-19 közzé van állítva és mindig résnyire nyitott ablaknál alszok.

Golf2 2022.12.01. 19:01:21

@P.Elliot: 15% os drágulásokról írsz,ilyet mi észre sem veszünk.Ítt minimum duplázódtak az árak,ahhoz mit szólnának a jenkik,kitörne a forradalom?

P.Elliot 2022.12.01. 19:03:49

@Golf2: Varjal csak, ez is pofatlan ardragulas de itt is van ami duplaja lett.

Vilagjelenseg.

Golf2 2022.12.01. 19:03:59

@SzZoole: A 4 szelet sonkát... nálad tényleg kolbászból van a kerìtés.

P.Elliot 2022.12.01. 19:05:52

@SzZoole: Puloverben vagyok igy is.

Amikor idejottunk akkor meg melegebbet tartott mindenki aztan lassan hozzaszoktunk utana mar nem erzem ezt se melegnek csak megfelelonek.
Ennel hidegebbnel a macskaim is felhaborodnanak.

P.Elliot 2022.12.01. 19:06:43

@SzZoole: Rendes pasas voltal azzal a sonkaval....

SzZoole 2022.12.01. 19:08:30

@Golf2: eredetileg is annyit akart venni, én megtettem a napi jócselekedetem, így mindketten jól jártunk, nem?

SzZoole 2022.12.01. 19:13:35

@P.Elliot: általában ingben járok, alatta egy pólóval, plusz nyakkendő. Ma reggel 2-3 fok volt sűrű köddel, fel kellet vennem egy kardigán mert fáztam……..brrrrrr :-)

SzZoole 2022.12.01. 19:26:40

Na most akkor mi van, szankcionálja az EU Oroszországot, vagy nem, nem értem…..

www.highnorthnews.com/en/eu-imports-russian-lng-sore-record-highs-supply-mostly-arctic

dikusz. 2022.12.01. 19:41:56

@Golf2: Azt olvastad, hogy kié lett a Waberer's részvényeinek a többsége?

nyuszigonosz 2022.12.01. 20:06:00

@SzZoole:

Perszehogy vannak szaknciók, csak sajnos pont Magyarország miatt nem az orosz gázra. :-(

A konkrét válasz itt van:

Mittwoch, 30.11.2022, 07:23 írja a Focus.
Obwohl die Pipelines kein russisches Gas mehr nach Deutschland liefern, bleibt Europa weiter abhängig von Russland. Statt per Pipeline liefert Moskau nun große Mengen Flüssiggas per Schiff. Ein weiteres Druckmittel für den Kreml.

Europa ist noch immer abhängig von russischem Gas. Wie die „Financial Times“ berichtet, sind die Importe von russischem Flüssigerdgas (LNG), das auf großen Tankschiffen transportiert wird, im Zeitraum von Januar bis Oktober 2022 um 40 Prozent gegenüber dem Vorjahreszeitraum gestiegen. Während der Gasimport durch Pipelines nahezu vollständig ausgesetzt ist, macht sich Europa so weiterhin abhängig vom Kreml.

Das Problem: Weil sich Staaten wie Ungarn in der Energiesicherheit bedroht sehen, gibt es keine EU-Sanktionen gegen russisches Gas. Der Kreml nutzte diese Lücke aus, indem er den Gasfluss durch die Pipelines reduziert und so hohe Gaspreise eingestrichen hat. Russland hat erst kürzlich damit gedroht, den Gasfluss durch die letzte verbliebene Pipeline durch die Ukraine abzustellen.
magyar fordításban:

2022.11.30., szerda, 07:23
Bár a vezetékek már nem szállítanak orosz gázt Németországba, Európa továbbra is Oroszországtól függ. Moszkva ma már nem csővezetéken, hanem hajón szállít nagy mennyiségű folyékony gázt. Újabb befolyás a Kreml számára.

Európa továbbra is az orosz gáztól függ. A Financial Times beszámolója szerint a nagy tartályhajókon szállított orosz cseppfolyósított földgáz (LNG) importja 40 százalékkal nőtt a 2022. január és október közötti időszakban az előző év azonos időszakához képest. Miközben a vezetékeken keresztüli gázimport szinte teljesen fel van függesztve, Európa továbbra is a Kremltől teszi függővé magát.

A probléma: Mivel az olyan államok, mint Magyarország, veszélyben látják energiabiztonságukat, nincsenek uniós szankciók az orosz gáz ellen. A Kreml kihasználta ezt a kiskaput azzal, hogy csökkentette a gáz áramlását a vezetékeken, és ezzel magas gázárakat aratott. Oroszország a közelmúltban azzal fenyegetőzött, hogy leállítja a gázáramlást az Ukrajnán áthaladó utolsó vezetéken keresztül.

Egyszóval: a probléma megint egyszer Magyaroszág! :-(

Golf2 2022.12.01. 20:08:27

@dikusz.: gondolom a mé-szarosé

SzZoole 2022.12.01. 20:09:14

Volt aki felvette, hogy a Costa Rica vs Németország meccsen a női játékvezetők csadorban fogják e vezetni a meccset, jelentem nem, rövid nacit és pólót viselnek, csinik :-))

SzZoole 2022.12.01. 20:13:32

@nyuszigonosz: értem, és az LNG-t máshonnan nem tudnák beszerezni, közel kelet, mondjuk?

nyuszigonosz 2022.12.01. 20:17:08

@SzZoole: Még hozzáteszem, hogy érthetöbbé válljon:
Magyaroszág minden EU.s szaknciós csomagot többszörösen megvétózott, így Magyaroszág miatt! mindig csak részeiben lehettek és vannak a szankciók.
Magyarország lassan de biztosan közútálat tárgya az egész EU-ban.

Ja meg ez, most nem tudom ki, de valamelyik nem Mo-i politikus vagy ki ( tényleg nem tudom) sálat ajándekozott Orbán Viktornak látván, hogy az amelyiket valamilyen focimecssre vitt nagyon elöregedett.
NagyMagyarország térképe volt azon a sálon, ez pont ugyanaz, mintha egy német politikus egy Birodalmi térképet hordana sál formájában avagy horogkeresztekkel díszítené.

Megnéztem kitöl kapott Orbán új sálat : Vladimír Heger szlovák miniszterelnök ajándékozta neki.
Ezt én nagyon jónak találom. :-)

nyuszigonosz 2022.12.01. 20:18:39

@SzZoole: De megvannak a szerzödések.

Megvan az LNG is. Meg még lesz máshonnak is és még több.
Magyarország úgy tünik nem tervez az EU-van közösen ilyet a továbbiakban máshonnan venni.
Egyelöre Magyaroszág miatt orosz LNG is van.

nyuszigonosz 2022.12.01. 20:19:20

@SzZoole: Ma hallottam róla és vele beszélgetést, a francia focibírónö abszolút profi. Klassz, hogy ott van.

SzZoole 2022.12.01. 20:21:09

@nyuszigonosz: olvastam, meg azt is, hogy Magyaroszágon meg akarja vétózni Svéd ill. Finnország NATO tagságába való felvételét is, szégyen :-(

Golf2 2022.12.01. 20:21:50

@SzZoole: Igazi gentleman lettél,ez már a british hatás Ennyit számít a jó környezet,a nyugodt élet:(

SzZoole 2022.12.01. 20:23:32

@nyuszigonosz: nem hiszem el, hogy az EU nem tud döntést hozni, mert Mo. folyamatosan betart :-(

Golf2 2022.12.01. 20:25:42

@nyuszigonosz: Magyarország, veszélyben látják energiabiztonságukat...Hazugság.Tojnak ezek rá.csak a pénz miatt zsarolnak,semmi más nem érdekes.

SzZoole 2022.12.01. 20:26:34

@nyuszigonosz: nézed te is? Remélem nyernek, és a spanyolok is verik Japánt, akkor biztos a tovább jutás a csoportkörből.

A játékosok közt elvész a csajszi, mondtam is a nejemnek, hogy fogja e bírni az iramot, bírja :-))

SzZoole 2022.12.01. 20:28:46

@Golf2: én mindig is segítőkész voltam, el nem bírod képzelni, hogy mennyi embernek és emberen segítettem már :-)

nyuszigonosz 2022.12.01. 20:30:22

@SzZoole: Dehogy nézem. :-) Egyik játekot sem nézem. :-)

Itt majdnem senki nem nézi. :-)

nyuszigonosz 2022.12.01. 20:34:04

@SzZoole: Zoli az van, hogy sajnos az eredeti szerzödések EU- belül meghagyták a vétó jogot.
Lényegeben szinte sosem kellett - valamikor.
Magyarország egyfolytaban mindent vétózik.

Így újabban vannak döntések, amelyek megvannak és már senkit nem érdekel, mit vétózik megint Mo, aztán vannak azok amelyikben mindenki válasza fontos, a rohadt magyar vétó is. :-( olyankor a végsö döntés mondjuk 20 szankcióról az, hogy 18 vagy 19 lehet.

nyuszigonosz 2022.12.01. 20:35:38

@SzZoole: A NATO belépést is megvétozni akarták, egyelöre csak nem terveznek ezek gondolkozni, pedig mindenkinek a nyakában az idö, de hogy állítólag majd januárban ha ráérnek...valamit eldontenek.

Ezért utálja Magyarországot lassan de biztosan mindenki.

SzZoole 2022.12.01. 20:49:24

@nyuszigonosz: ebben teljesen biztos voltam, persze, hogy nem nézed, hogy feltételezhettem ilyet :-))

SzZoole 2022.12.01. 21:09:31

@nyuszigonosz: Japán egyenlített, ahogy a dolgok jelenleg állnak, Németország kieső helyen van! Remélem a spanyol csapat belehúz :-)

SzZoole 2022.12.01. 21:14:51

Costa Rica egyenlített, megyek aludni……

2022.12.01. 21:29:10

@nyuszigonosz: “ Magyaroszág minden EU.s szaknciós csomagot többszörösen megvétózott”

Abban az energia függőségi helyzetben amiben Magyarország, Szlovákia létezik, a szankciók megszavazása gazdasági öngyilkosság lenne. Teljesen beállna az ipar és egy hónapon belül csődöt lehetne jelenteni. Ezt természetesen az Németország dominálta EU is tudja, és mivel ez nem érdeke, kapott Magyarország időszaki felmentést. Biztosan nem a két szép szeméért.

nyuszigonosz 2022.12.01. 21:29:21

@SzZoole: Valamikor még tényleg én is néztem az Európa és világbajnokságokat, a Bayern München amúgy is....
Ez most tényleg abszolút nem érdekel.

2022.12.01. 21:41:18

@SzZoole: “ olvastam, meg azt is, hogy Magyaroszágon meg akarja vétózni Svéd ill. Finnország NATO tagságába való felvételét is, szégyen :-“

Ilyenről szó sincs, nem vétózzák meg. Mondjuk nem sietek el. A sok svéd és finn kritika után ezt nem is csodálom. Az éremnek két oldala van.
A vétót majd megteszi Törökország.
Egyébként nem hiszem, hogy ez a két ország haderő tekintetében a NATO-gazdagítani erősíteni fogja.
A finnek hosszú idő óta élnek békében csak most megragadjak a lehetőséget. Ami egy cirka 1300 kilométer közös határnál nem igazán ésszerű. Most a 34 éves miniszterelnöknő akarja keresztülvinni, a társadalom ebben a kérdésben megosztott. A demokrácia jegyében persze erről népszavazást nem tartanak. Pedig erről mint horderejű kérdésről illene egy jogállamban.

2022.12.01. 21:48:22

@SzZoole: “ Németország kieső helyen van!”

Remelem a pocsék játékuk után ki is fognak esni. Jót tenne a nemet arrogancianak.

Ezt úgy mondom, hogy hat generációra visszavezethető sváb gyökereim vannak.

2022.12.01. 21:56:31

@nyuszigonosz: “ Während der Gasimport durch Pipelines nahezu vollständig ausgesetzt ist, macht sich Europa so weiterhin abhängig vom Kreml.”

Tudod egy üzlethez azért ketten kellenek, ha nem lenne vásárló akkor az eladó hiába kínálna a portékát. A legnagyobb vásárló pont Németország. Azért ez egy elég farizeus magatartás, hangosan szankcioznak, közben meg csináljak a maguk üzletet.
Az igazság, ezt meg habeck is elmondta, Európának legalább het év kell függetlenedni az orosz eredetű fosszilis energiátol.

svajcineger 2022.12.01. 21:57:06

@nyuszigonosz:
Ezt a sál-storyt azért olvasd újra!

svajcineger 2022.12.01. 21:59:53

Auf Wiedersehen Deutschland!
Felkészül: Svájc.

2022.12.01. 22:07:07

@dikusz.: “ Azt olvastad, hogy kié lett a Waberer's részvényeinek a többsége?”

Klasszikus kapitalizmus. Alaptétel: ha nem tudod tönkretenni a konkurenciát akkor vásárold fel. Gyuri bácsi felépítette a céget, majd akart nagyot gondolni, ehhez erős tőke befektetők kellettek. Persze ezek hamar kiszervezték alóla a céget, és igaz egy jó végkielégítéssel de hamar a kapun kívül találta magát. Volt meg egy kis utojatek is a névhasználat miatt ami napok alatt egy új csekkel megoldódott.
Most pedig új szereplő lép be, aki hoz egy kis kormányzati hátszelet. Mi ebben különös? Így működik a világ, amióta nem cserekeskedelem határozza meg napjainkat.

2022.12.01. 22:16:37

@svajcineger:
uf Wiederluege Dütschland

Hopp schwyz

2022.12.01. 22:20:13

@nyuszigonosz: “ Vladimír Heger szlovák miniszterelnök ajándékozta neki.
Ezt én nagyon jónak találom. :-)”

Nekem az osztrák reakció jobban tetszett. Ok az mondtak: 100 éve megszűnt a királyság, a következő adandó alkalommal ezt meg említjük a magyar kollégáknak.
Igaz az osztrakokban van a legtöbb humor

svajcineger 2022.12.01. 22:48:41

@Mr.Tellinghovon:
Mennek ők is a levesbe. Vagy inkább a fondübe.

Congeria 2022.12.02. 03:22:47

@Mr.Tellinghovon: @nyuszigonosz:

A pikanteria a szlovák sálban az, hogy Slovákia tartalmazza a Nagy -magyarországtól elvett területeket, tehát Orbán sálján is szerepeltek.

Congeria 2022.12.02. 03:39:41

@SzZoole:

A Buckingham -Palace sztárja itt is szerepelt a tv hirekben, igaz, szépen kiöltöztetve fehérbe, új frizurával beszélt az őt ért terrorról. Ezzel kapcsolatban mindjárt elsírták a Harry-Meghánt ért rasszista bánásmódot is.
Nincs kétség, hogy honnan ered a hír felkapása és finanszírozása világszerte.

SzZoole 2022.12.02. 08:14:55

@Mr.Tellinghovon: @Congeria:

Nekem egy itt elő szlovákiai/magyar lány mondta egyszer;

Gyakorlatilag Szlovákia nem léteő ország , a nyelvet a csehektől, míg a földet a magyaroktól lopták.

SzZoole 2022.12.02. 08:18:21

@Congeria: de azt milyen érdekes, hogy a hölgyemény pont a Meghan/Harry párost hozta fel a palotában történő LÉTEZŐ rasszizmus létezéséről. Meg az is, Vili és Kati pont az USA-ban tartózkodnak( Boston) és meg szó is, hogy pont most fog megjelenni a Netfixes filmjük.

Kell ettől jobb reklám?

nyuszigonosz 2022.12.02. 08:22:41

@SzZoole:
Na ez így konkrétan megint nem így van :-)
Persze vannak ilyen bemondások, magyarok szeretik hallgatni is az ilyet.
Csak nem igaz.

SzZoole 2022.12.02. 08:23:29

@Mr.Tellinghovon: @Congeria: erről sálról még az jutott eszembe, hogy mind a szlovák és az osztrák politikus is szarkasztikus volt Viktorral :-)

“ SARCASM IS THE ABILITY TO INSULT
STUPID PEOPLE WITHOUT THEM REALIZING IT”

SzZoole 2022.12.02. 08:25:15

@nyuszigonosz: nem írtam, hogy igaz, azt írtam, hogy ezt egy szlovákiai magyar lány mondta.

Legalább annyira nem igaz mint, hogy Ukrajna sem létező ország.

2022.12.02. 10:35:43

@SzZoole: “ szlovák és az osztrák politikus is szarkasztikus volt Viktorral :-)”

Azért osztrák részről volt benne egy jó nagy adag irónia is:-))))

Congeria 2022.12.02. 11:06:48

@Mr.Tellinghovon: @SzZoole:

Jó védekezés a támadás, vagy a szarkasztikus viselkedés, jobb mint beismerni, hogy ócska tolvajok voltak. Védik a zsákmányukat.

2022.12.02. 13:33:11

@Congeria:

Igen az azért érdekes helyzet volt, a két vesztes állam közül, az együk területet nyer a másiktól.
A félő ausztriai ismerőseim a mai napig nem ismerik el, a soproni népszavazás eredményét. Persze akkor szembesülni kellen a ténnyel, hogy meg a soproni nemet ajkú lakosság is, a Magyarországhoz tartozásra szavazott.

2022.12.02. 13:47:30

@SzZoole: “ Viktorral :-)

“ SARCASM IS THE ABILITY TO INSULT
STUPID PEOPLE WITHOUT THEM REALIZING IT”

Jó mondás. Habár szerintem Orbán Viktort nem lehet stupid jelzővel illetni. Természetesen, mindenkinek szíve joga, szemlélete es poltikai szimpátia alapján, az illető politikus személyét politikai munkásságát a palettán az erősen negatívtól a pozitivig minősíteni. Az tény, hogy kivételes képességekkel rendelkezik. A mai magyar politikai életben csak Gyurcsány Ferenc tud neki parolit nyújtani.

Az pedig egy másik kérdés hogy a teremtőtől kapott tehetséget, hogyan es mire használja fel.
Személyes véleményem, hogy nem kellene kétszer 4 év után harmadikat engedni, mert nagyon bele-szóknak a hatalomba, és itt utalva ellon musk körüli kommentarokra, kialakul bennük a küldetés tudat. Ez így volt Merkel esetében is.

SzZoole 2022.12.02. 14:30:30

@Mr.Tellinghovon: nem tudom, Viktor elfogadta az új sálat és viselte is, ha igen, akkor nem nagyon értette a beszólásokat az irányába :-)

2022.12.02. 16:19:52

@SzZoole: “ Viktor elfogadta az új sálat és viselte is”

Mit tehetett volna, ha már hülye volt, akkor jópofát kellett a dologhoz vágni.

Ilyen kiemelt lámpa fényben mint egy miniszterelnök nincs magánélet és vélemény. Ezt a mrs. Marin is Helsinkiben megtapasztalta vagy boris johnson nálatok

2022.12.02. 16:37:13

@SzZoole: “ értem, és az LNG-t máshonnan nem tudnák beszerezni, közel kelet, mondjuk?”

Nem nagyon. Közel kelet kapacitása Kínába megy.

fhdgy 2022.12.02. 16:46:19

@Mr.Tellinghovon: nem pontosan olvastad, így egyébként nem is igaz . A királyság 1945-ben szünt meg. A KuK és az osztrák császárság, az 19-ben, 20-ban?

fhdgy 2022.12.02. 16:48:02

@SzZoole: a szlovákok azok a csehek, akik beszélnek magyarul.

fhdgy 2022.12.02. 16:52:29

@Mr.Tellinghovon: nem parolára gondoltál?

A Paroli katonai egyenruhán egy jelzés.

nyuszigonosz 2022.12.02. 17:45:15

@fhdgy: Hogy ö mire gondolt nem tudom, a szövegböl viszont úgy tünik a német " paroli bieten" lett volna a választás.

paroli bieten - ellenállni, visszavágni, szembeszegülni...

fhdgy 2022.12.02. 17:57:40

@nyuszigonosz: Köszönöm, ezt nem tudtam, de megjegyeztem.

Ugye, az volt a szövegben, hogy parolit nyújtani. Ezt, ha elírásnak veszem, akkor parolát nyújtani. Parola a kézfogás. Akkor vehetem úgy, hogy kezet foghatnak, pariban vannak.

dikusz. 2022.12.02. 18:05:34

@fhdgy: Unokahúgom 14 évig dolgozott hajón. Mesélte, hogy volt egy szlovák kollégája, aki próbált vele jópofizni.

Erre csak annyit kért tőle, hogy küldje el neki Szlovákia történelmét egy sms-ben...

fhdgy 2022.12.02. 18:20:22

@dikusz.: És utána szaladt az unokahúgod, akarom mondani úszott?

nyuszigonosz 2022.12.02. 18:27:33

@dikusz.: Hát erre nagyon nagyon sok hosszú sms kellene, a vicc rossz. :-(

A szlovákok ösei már a magyarok elött a Kárpát medencében, Európa szívében voltak, Már a hatszázas évek közepén is vannak róluk említések krónikákban.

És megmaradtak, mint sok sok szláv nép megmaradt. A szlovákok is.
Kis ország, Magyaroszág igyekszik egyfolytában lenézni is, kigúnyolni is, de nincs miért.

SzZoole 2022.12.02. 18:40:14

@fhdgy: @nyuszigonosz: eddig úgy gondoltam, hogy a parolázni/kezezni, azaz kezet fogni az börtön szleng, mivel sittes haveroktól hallottam először ezt a szót, ezek szerint nem, köszönet az eredeti forrásért, mindig tanul az ember :-)

fhdgy 2022.12.02. 18:43:02

@SzZoole: Én a parolázást régi öregektől tanultam. Ők abban az értelemben használták, hogy vásárban, piacon, egymás tenyerébe csapva köttetett meg az üzlet.

SzZoole 2022.12.02. 18:43:45

@Mr.Tellinghovon: Vincebá, elég rendesen beleszoktál már ebbe a kommentelésbe, mint tudod mi a mibe :-))

Egy találós kérdés;

Nyolc lábon mozog, egy tengelyen forog, és a két vége morog, mi az? :-)))

dikusz. 2022.12.02. 18:44:58

@nyuszigonosz: Azt, hogy előbb voltak itt mint mi, én is tartom. De még sehol nem mertem mondani.
Nem durvult el a vitájuk (unokahúgom nem hagyta), de a srác kezdte azzal, a cukkolást, hogy szidta a magyarokat.
Azonkívül nem maradnak adósaink.

Viszont azt meg én hallottam egy faluban, ahol igen erős a szlovák öntudat (ezzel nincs gondom) egy őslakos 70-es hölgytől, hogy reméli még az ő életében szlovák lesz a nemzeti himnusz Magyarországon.
Gyulán pedig a román gimnázium kollégiumában (Romániába tartva ott szálltunk meg) szóltak be, ha épületen belül vagyunk, leszünk szívesek románul beszélni...

SzZoole 2022.12.02. 18:45:42

@fhdgy: végülis egyértelmű ha belegondolunk, parolázni/kezet rá, üzlet megköttetett :-)

fhdgy 2022.12.02. 18:46:57

@SzZoole: Nincs új a nap alatt, csak fiatalok vannak, akik már nem biztos, hogy tudják.

nyuszigonosz 2022.12.02. 18:50:48

@dikusz.: Dikusz buták és nacionalisták mindenhol vannak. Sajnos. És amilyen buták, annyira hangosak is.

Jópofizást írtál - abból indultak ki, csak beszélgetni, nevetgélni, esetleg flörtölni akart a másik, de akkor nem így volt.

nyuszigonosz 2022.12.02. 18:54:04

@SzZoole: Ettöl függetlenül a parolázni jelenthet helyileg természetesen mást, azt amit írsz.
Börtönszleng mint olyan létezik, és sokan használják is, nem is mind voltak a börtönben. :-)

Van amúgy igen sok kifejezés, amelyet egy helyn így használnak máshol meg mást jelent.

SzZoole 2022.12.02. 18:56:11

@nyuszigonosz: “ Börtönszleng mint olyan létezik, és sokan használják is, nem is mind voltak a börtönben. :-) ”

Na ezt jónak mondod :-)))

svajcineger 2022.12.02. 19:19:59

@SzZoole: Nem is értem, hogy engedtek onnan ki?!

svajcineger 2022.12.02. 19:22:06

@nyuszigonosz:
A szlovák nép történelme nem azonos Szlovákia történelmével.

SzZoole 2022.12.02. 19:22:37

@svajcineger: nem értem, mire teccik gondolni, egy napot nem voltam börtönben egész életemben :-)

fhdgy 2022.12.02. 19:25:57

@SzZoole: Egyet nem, csak ezret?

fhdgy 2022.12.02. 19:32:35

@SzZoole: No, jó, tudod mit? Elhiszem!

fhdgy 2022.12.02. 19:47:39

@nyuszigonosz: Ha úgy vesszük, akkor egy nép története sem egyenlő annak az országnak a történetével, ahol most éppen élnek.

Elég csak a népvándorlások koráig visszamenni.

Európában talán a baszkok élnek folyamatosan azon a helyen, ahol most. Nekik viszont nincs országuk, csak egy Baszkföldjük. Az meg ráadásul nem is egy országban van. Ki érti ezt?

fhdgy 2022.12.02. 19:53:33

@fhdgy: "Európában talán a baszkok élnek folyamatosan azon a helyen, ahol most." Kimaradt, hogy legrégebb óta!!!

SzZoole 2022.12.02. 20:09:57

@fhdgy: “ Európában talán a baszkok élnek folyamatosan azon a helyen, ahol most. Nekik viszont nincs országuk, csak egy Baszkföldjük. Az meg ráadásul nem is egy országban van. Ki érti ezt?”

Ha nem egy országban van baszkföld, akkor hol?
Amúgy meg baszkhatják ha még egy országuk sincs csak földjük, nem? :-)))

fhdgy 2022.12.02. 20:11:46

@SzZoole: Baszk föld a Pireneusok két oldalára terjed ki, Spanyolország a déli oldal, Franciaország az északi.

svajcineger 2022.12.02. 20:25:02

@nyuszigonosz:
Nem ez derült ki a kommentedből.

svajcineger 2022.12.02. 20:26:35

@SzZoole:
Arra gondoltam, hogy hogyan engedtek ki, mikor bent voltál látogatni.

SzZoole 2022.12.02. 20:29:21

@svajcineger: lehet meglepetés okozok, de látogatni sem voltam, telefonon beszélgettünk :-)

svajcineger 2022.12.02. 20:30:35

@SzZoole: Csomagot azért csak küldtél.

nyuszigonosz 2022.12.02. 20:35:44

@svajcineger: Mindenestre akkor most már rendezve a téma, remélem.

fhdgy 2022.12.02. 20:48:38

@nyuszigonosz: "mint sok sok szláv nép megmaradt" erre reagálva:

hogy mennyire szláv nép, én hadd ne döntsem el, de vannak elméletek, hogy nem is szlávok, csak elszlávosodtak.

Vannak, akik germánoknak, azon belül is teutonoknak tartják őket.

2022.12.02. 21:06:22

@fhdgy: “ nem pontosan olvastad, így egyébként nem is igaz . A királyság 1945-ben szünt meg. A KuK és az osztrák császárság, az 19-ben, 20-ban?”

Én csak idéztem amit az osztrákok mondtak. Ok sem törekedtek történelmi hitelességére, a hangsúly a szarkazmuson volt.

2022.12.02. 21:08:18

@fhdgy: “ nem parolára gondoltál?

A Paroli katonai egyenruhán egy jelzés”

Koszonom, de ennyire meg kiterjed az általános műveltséget:-)))))

SzZoole 2022.12.02. 21:11:12

@svajcineger: csomagot, persze, tudod a feleségem cukrász, mindig a tortába sütve rejtettük el a resszelőt :-)

2022.12.02. 21:11:43

@fhdgy: “ Ugye, az volt a szövegben, hogy parolit nyújtani. Ezt, ha elírásnak veszem, akkor parolát nyújtani. Parola a kézfogás. Akkor vehetem úgy, hogy kezet foghatnak, pariban vannak.”

Nyuszigonosz elmagyarázta a helyes értelmezést. Ez a kifejezés régi magyar újságokban és regényekben is olvasható. Szóval nem idegen a magyar nyelvtől.

2022.12.02. 21:20:05

@nyuszigonosz: “ Magyaroszág igyekszik egyfolytában lenézni is, kigúnyolni is, de nincs miért.”

Sok utat szerveztünk többek között Szlovákiába, speciel a magas Tátrába. A szállodák ahol laktunk mind átépített magyar főúri kastélyok voltak, az eloadasokban záporoztak a magyar nevek ki mit tett a fejlodesert. A mutogatott látványosságok magyar kezdeményezésre épültek. Egész idő alatt kérdeztem magamtól, és a szlovákok mit építettek. Késmárki templomban meg szegény Thököly Imrét is eldugták,

2022.12.02. 21:22:57

@SzZoole: “ eddig úgy gondoltam, hogy a parolázni/kezezni, azaz kezet fogni az börtön szleng”

Pest sokáig nemet város volt, rengeteg nemet szó, kifejezés meghonosult a magyar nyelvben akar a szleng szintjén is

2022.12.02. 21:24:55

@SzZoole: “ Vincebá, elég rendesen beleszoktál már ebbe a kommentelésbe, mint tudod mi a mibe :-”

Hát kedves ocsem, igyekszik az ember…….a kommentelesben is

fhdgy 2022.12.02. 21:31:18

@Mr.Tellinghovon: Igaz, elsőre én is bedőltem. Már írni akartam neki, hogy álljon meg a fáklyás menet, de szerencsére aprólékosan, újra elolvastam a szöveget.

"az Osztrák-Magyar Monarchián belüli Magyar Királyság körülbelül 100 évvel ezelőtt megszűnt létezni." Ezt nyilatkozta a fickó. Ez így igaz is. Az, hogy a magyar királyság 1920-ban újra létrejött, király nélkül, már egy másik történet.

fhdgy 2022.12.02. 21:39:55

@Mr.Tellinghovon: Ha agyba, akkor főbe is! -:)

dikusz. 2022.12.02. 21:53:52

@fhdgy: Nem, a srác kergette az asztal körül.:)))

SzZoole 2022.12.03. 06:57:48

A rádióban elő-karácsonyi zenéket játszanak, nem értem, a bébi Jézus koraszülött volt? :-))

Csodabogár 2022.12.03. 09:31:22

@SzZoole: Feltehetően, nagyon is, mert a katolikusok szerint, valamikor szeptemberben volt a "szeplőtelen" fogantatás, aztán karácsonykor már meg is született.:-))

Egyébként, a magam módján hívő vagyok, csak az ilyen furcsaságokat nem eszem meg.

SzZoole 2022.12.03. 14:17:17

@Csodabogár: nahát te vicces is tudsz lenni? :-))

Amúgy a Jézus születését homály fedi, senki nem tudja pontosan. Egyes számítások szerint szeptember vége vagy október lehetett a körülbelüli dátum, mert a biblia azt írja, hogy a pásztorok még kint voltak a nyájjal a mezőn.

December 25 lehetetlen, mert már akkor esős és sáros idő van a júdeai Betlehemben azontájt.

Egyes forrás azt írja, hogy sok tudós szerint ezt azért tették, hogy a pogány hitről áttérteknek vonzóbb legyen a kereszténység, mert ugye december 25 az pogány római ünnep és a téli napfordulót ünneplik, szerintem.

nyuszigonosz 2022.12.03. 14:35:50

@Csodabogár: @SzZoole:

A különbözö mai vallások átvették azt a sok sok pogány ünnepet, amit a népek azaddig is ünnepeltek, napfordulókat meg ilyeneket, ezzel is tömegeket bevonzani a saját vallasukhoz a saját hatáskörükbe.

Az, hogy sok mindent homály fed meg természetesen irtó jól kihasználható.

SzZoole 2022.12.03. 14:43:18

@nyuszigonosz: “ ezzel is tömegeket bevonzani a saját vallasukhoz a saját hatáskörükbe. ”

Már akit be lehet húzni.

Nagyon a ‘80-as évek elején járni kellett hittanra a templomba, hogy első áldozó legyek. A pap kirúgott szó szerint a hittan óráról, mert már akkor is 8-10 évesen kérdéseim voltak.

Mindezt nem tolerálva és válasz nélkül hagyva, nem engedte, hogy első áldozó legyek, jó kitolt velem……:-))

kajakibrahim 2022.12.03. 17:17:45

@SzZoole: az mind semmi, mert nem is abban az évben született, amit kitaláltak nekije.

tehát a krisztus előtt vagy után is hibás;)

uploads.disquscdn.com/images/dee5a80c3721b873255206c612c928b58c797b33e5d88b37d86a3a6c55258d46.jpg

szociál · szociesatjukol.blog.hu 2022.12.12. 16:48:58

Múltkor voltam a Tescoban, azért nem gyakran járok oda mert a halálfa**án van, húspultnál, és mondhatni minden pultnál lerobbant betanított nyugdíjas eladót láttam, áll mint egy zombi és várja mit kérjek, meg se szólalt míg vásároltam, kell e még valami, vagy húzzak már el mert feltartom a sort, semmi kommunikáció.
Pénztárnál dettó, az a gyanúm őket az utcáról szedték össze kartonpapírdobozok alól, és a minimálbér alatti összegért dolgoztatják, mert kizártnak tartom hogy bármelyik elvégezte volna a kereskedelmit.
Ilyet egy Aldiba nem tapasztalnám mert azonnal kivágnák mint macskát.
A Kádár korszak alatt éltünk mint hal a vízben, mindenre volt pénz, mindenkinek volt állása, igaz a paletta nem volt túl nagy amiből válogathattál, de nem voltak frusztráltak az emberek, ilyen tényleg nem volt sose hogy nem volt cukor, vagy benzin, abból a fizetésből még nyaralni is tudtunk néha, és lakáshoz is hozzájutott az ember ha akart, most ez csak a NER-nek a kiváltsága, csak a szűk kör aki megszedte magát az EU-s pénzeken, az harácsol bicskanyitogatóan.
Sovány vígasz hogy az ő vállakozásaik is bedőlnek a magas energiaárak miatt, mert ők ugyan úgy kilesznek segítve mint eddig, azt mondjuk nem tudom miből, mert EU-s pénz nem fog jönni, kizártnak tartom hogy kapjon Vitya Brüsszeltől manit, és akkor menekül az összes Mallorvára.
Azért a poén kedvéért Tiborcz csak megkapta a Gellért szállót, amit állami pénzből újítottak fel, van még bőr a pofin :)

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása