oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2022. június 28. 06:30,  Ismét megindultak a magyarok külföldre 20 komment

2022. június 28. 06:30 Határátkelő

Ismét megindultak a magyarok külföldre

Ismét 100 ezer felé kúszott az átmenetileg külföldön munkát vállaló magyarok száma a magyar statisztikai hivatal adatai szerint, ami több mint 20 százalékos emelkedést jelent a Covid-járvány legnehezebb időszakához képest.

ausztria_ta_bla.jpeg

„Nyolc szájba vágott hónapot töltöttünk Magyarországon. Nyolc hosszú reménytelen hónapot. Közben jöttek a nagy szavak, nemzeti készültség, majd vészhelyzet, a megvédjük az országot, megvédjük a magyarokat, szájkarate és kardoskodás, de semmi érdembeli nem történt, csupán tolták le a torkunkon az ostobaságokat, a propagandát, a nyunyókát.

Értelmetlen nagy szavak, háborús retorika közben lehúzások és átverések, ahogy azt már totálisan megszokhatta mindenki. Talán túlzottan is megszokhattuk. Világszinten sem volt ez nagyon másként. Az országok nagy és okos vezetői hirtelen nem tudtak hova nyúlni. Az általuk ismert gondolkodás és módszerek semmire nem vezettek.”

Az idézet Péter idén áprilisban a Határátkelőn megjelent posztjából származik és azért hoztuk most ide, mert alighanem egy elég jellemző élethelyzetet mutatott be a külföldön dolgozó, de aztán a járvány miatt hosszabb-rövidebb időre Magyarországon ragadt határátkelők köréből.

Akik a Központi Statsztikai Hivatal adatai szerint idén tavasszal ismét nekiindultak, legalábbis erre lehet következtetni abból, hogy a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint folyamatos az emelkedés a számukban, olyannyira, hogy májusban már 101 ezer olyan magyar volt, aki (amellett, hogy megtartotta magyar lakcímét) külföldön dolgozik.

Mint a Portfolio megjegyzi, ez a szám még mindig nem éri el a járvány előttit, de már jelentősen magasabb, mint a legrosszabb hónapokban mért 70-80 ezer fő. A lap szerint a három havi mozgóátlag is emelkedik, március és május között például 96 ezer magyar dolgozott külföldön, ami 18 ezres emelkedés éves szinten.

Nyilván ebben benne van az is, hogy a nyár az idénymunkák egyik csúcspontja mondjuk a kiemelt célországnak számító Ausztriában. (Fontos megjegyezni, hogy ebben az esetben az ingázók számáról beszélünk, tehát nem vesszük figyelembe a tartósan külföldön élőket.)

"A vállamról le lett rántva egy iszonyatos teher"

„Habár visszahívtak és azóta is rendületlenül dolgozom, de valahogy az a nyolc hónap, közben a kényszer érzése, hogy ott vagyok, ahova utoljára akartam bezárva lenni és a folyamatos, de szisztematikus csepegtetése annak a szarnak, amit szerintem ma Magyarországon az emberekre önt a politika, a közélet, a társadalom úgy, ahogy van, egyik ember a másikra, az valahogy sajnos jobban lerántott magával rántott a kelleténél. (...)

Arra legalább jó volt, hogy megtanultam, hogy szinte teljesen mindegy, hogy mit mondok, miért mondom, hogy fejezem ki magam, a másik pontosan annyit tud és fog megérteni a mondandómból, AHOL ÉPPEN Ő TART.

Aki hallja vagy olvassa, az úgy is a saját szűrőjén keresztül fogja azt értelmezni. Ez meg olyan, mint egy fénykép. Van egy alapkép, de ahány filtert ráhúzunk, annyi féle látványt nyújt. Itt a filter az emberek fejében és szemében van.

Szerencsére eljutottam oda, hogy saját magam számára vállalhatatlan lettem. Akkor mondtam, hogy elég és kellett egy nagy adag szünet. Közösségi médiából, hírekből és a végén mára már mindenből, ami Magyarországról szól. (...)

Meghoztam ezt a döntést és úgy érzem hirtelen, hogy megnyugodtam, a vállamról le lett rántva egy iszonyatos teher, rögtön azzal foglalkozom, amivel szükséges és valóban fontos.

Nekem is csak egy életem van, abban kell boldognak lennem, a feleségemet boldoggá tennem, leendő gyerekeimből életképes embereket nevelnem, ideje arra koncentrálni, ami fontos és lerázni minden visszahúzó és hátráltató tényezőt.

Megkönnyebbülve, nyugodtan, higgadtan egy korszak lezárásaként tiszta szívből tudom kimondani: Viszlát Magyarország!” – írta Péter a már idézett posztjában.

A csábító (?) 100 euró

Talán itt érdemes még megemlíteni, hogy a Magyar Nemzeti Bank nemrégiben közzétett egy javaslatcsomagot, melyből kiderül, hogy béremelésekkel, külföldi toborzással és kamatmentes hitellel csábítanák haza a határátkelőket.

A számítás szerint egy 10 millió forintos hitelre (amiért persze lakást elég nehezen kapni Magyarországon is) 20 év futamidő alatt havi 74-78 ezer forintos törlesztőrészlet mellett nagyjából 18 millió forintot kell visszafizetni.

Ugyanez kamatmentes hitelnél havi 42 ezer forintos törlesztőrészlet mellett nyilván 10 millió forintnyi visszafizetés, ami nem mindegy. Mindez persze a most érvényes állapot, a Portfolio szerint „a kamatkörnyezet emelkedése és a banki átárazás csúszása miatt azonban a következő hónapokban ez az eltérés még jelentősen emelkedhet, vagyis a piaci kamatok emelkedése révén tovább nőhet a kamatmentes hitel előnye.”

Az ördög azonban itt is a részletekben rejlik. Az éppen aktuális euróárfolyamtól függően a kamatmentes hitel nagyjából havi 100 euró különbséget jelent, összességében pedig mintegy 24 ezer eurót – 20 év futamidő alatt.

A döntés tehát mondjuk egy Németországban élő és dolgozó magyar (pláne magyar család) előtt az, hogy havi 100 euróért érdemes-e visszaköltözni Magyarországra. 

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Magyarország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr3417868387

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Golf2 2022.06.28. 07:14:42

havi 100 euróért érdemes-e visszaköltözni Magyarországra... Havi ezerért se!Tízezerért talán.

Etniez 2022.06.28. 12:12:41

"Arra legalább jó volt, hogy megtanultam, hogy szinte teljesen mindegy, hogy mit mondok, miért mondom, hogy fejezem ki magam, a másik pontosan annyit tud és fog megérteni a mondandómból, AHOL ÉPPEN Ő TART."

Tűpontos. Hányszor érzem én is ezt, mint ha más nyelven beszélnénk, mint az otthoniak.

istvankah 2022.06.28. 16:35:42

@Etniez: Sajnos az úgy nevezett Magyar nemzet egy álom csupán!Ezt az 1100 éves fennállása az országnak a legjobb példa!Sosem volt egység,de az irigység az mindent felülírt!Így hetven felé,már ami hátra van kibírom,de aki fiatal amíg teheti menjen el,mert itt a tehetség nem erény!A munkának nincs és szinte sosem volt becsülete,ahogy a jobbágyságnak sem!Az urak mindig tudták,hogy melyik megszálló árnyéka a kifizetődő!Aki kivétel volt az örült vagy halott lett ,ha ellent mondott!Semmi nem változik ebben a "gödörben" ami inkább kelet,mint nyugat!Drukkolok minden Magyar embernek aki jó hírét viszi az országnak,mert azért a remény hal meg utoljára,hogy lesz még kultúr ország a kultúrha helyén!

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2022.06.28. 20:12:23

Nagyon uborka szezon van, hogy megint visszatertunk a gumicsont temahoz :))

svajcineger 2022.06.29. 05:35:36

@Zsuzsi65:
Igen, ez kezd tényleg egy kicsit unalmas lenni...

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2022.06.30. 00:56:40

@Relatív Articsóka: te nezed ezt a cirkuszt? LOL

Relatív Articsóka 2022.07.01. 09:11:49

@Relatív Articsóka:

trump tudott a capitolium ostromlóinak a fegyvereiről.

www.cnn.com/2022/06/28/us/bruces-beach-los-angeles-property-return/index.html

Nem mehet börtönbe, mert kitör a polgárháború.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2022.07.03. 00:30:50

@Relatív Articsóka: Az amerikaiak tobbseget egyaltalan nem erdekli ez a cirkusz...sokkal inkabb a zsebukbe vago inflacio, es egyeb problemak...
thehill.com/opinion/white-house/3528682-american-apathy-weak-ratings-for-jan-6-hearings-reveal-voter-priorities/

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2022.07.03. 00:32:38

@Relatív Articsóka:
"This doesn’t mean that Jan. 6, a horrible day for this country, should not be investigated. But a truly bipartisan commission like the 9/11 commission should have been the goal here. Instead, what we’re seeing is just more political theater at a time when Americans are concerned about more important things: 40-year-high inflation, record-high gas prices, skyrocketing crime, a porous border bringing in millions of illegal immigrants and record numbers dying of fentanyl. And a war in Ukraine that isn’t ending anytime soon. "
(same article)

FutureFry 2022.07.03. 18:44:28

@Zsuzsi65:

news.yahoo.com/senate-republicans-kill-jan-6-commission-on-pro-trump-capitol-riot-162334929.html

“Senate Republicans kill Jan. 6 commission on pro-Trump Capitol riot
May 28, 2021
By a vote of 54-35, the Senate on Friday blocked a bipartisan proposal to create an independent inquiry into what led a violent mob of Trump supporters to storm the U.S. Capitol on Jan. 6, temporarily halting the certification of the 2020 presidential election. Passage of the measure required 60 votes, but just six Republicans joined Democrats to vote in favor of the measure, which was passed in the House last week. …”

FutureFry 2022.07.03. 18:47:53

@Zsuzsi65: www.foxnews.com/politics/trump-mccarthy-jan-6-committee-appointments

“Trump says McCarthy fumbled Jan. 6 committee appointments
June 22, 2022 

 former President Donald Trump says it would have been better if House Minority Leader Rep. Kevin McCarthy, R-Calif., had placed pro-Trump Republicans on the panel.

The former president recognized that McCarthy had named Jordan and Banks, only for Pelosi to say no. But rather than respond to the Speaker's actions by turning away from the whole process, Trump believes McCarthy should have pressed forward with other Republicans…”

Relatív Articsóka 2022.07.05. 07:42:13

Happy 4th minden tisztességes amerikai magyarnak!

Freedom22 2022.07.10. 00:37:20

@istvankah: Gratulälok,es megköszönöm a pontos gondolatait az elöttem szoloknak. Az en koräbbi kis värosomban egyszerüen csak annyit ertenek meg az eppen minimäl beren foglalkoztatott
"ismeröseim,vita partnereim-regebben Barataim-
hogy bezzeg a külföldi fizetesböl milyen jol lehet elni,felre tenni,
befektetni...Nem szämolnak utäna annak ,hogy egy magasabb
külföldi egzisztenciähoz is rögösebb,sok esetben nem
kitaposott ut vezet.
Tehät, nem szämoljäk ki hogy a magasabb havi lakäsberleti dij,
eves szinten kiszämläzott viz,äram,stb. dijak kigazdälkodäsa-
utän szäzalekosan nem marad /sokkal/ több az en zsebemben sem.Csak:ha az infläciot felülirva, a havi többlet bevetelemet befektetem-kväzi egy ujabb szakmät elsajätitva immar a gyakorlatban is alkalmazva a tanultakat.
Koräbban Magyarorszägon a munkaerö piacon több szakmäval,
/ de diploma nelkül/igyekeztem megelni.
A koräbbi kereskedelmi tanulmänyaimnak es gyakorlatomnak-
7 evnyi külhoni elet utän /sosem kesö/ tudom ujra hasznät venni.
Pedig ezen tudäst meg a sokat szidott "Bokros Csomag" idejen-
sajätitottam el.
Ergo: az irigy,ketszinü,es a szük lätokörü emberkek velemenyet
is megtanultam sertödes nelkül vegighallgatni.Sajnos csak egyszer hallgatom meg öket,miutän a kormäny,a regio stb. szidäsäban ,ill." Jokor voltäl jo helyen" ,neked szerencsed volt...
Sablonok ismetelgetesen tul kimerül a helyzet megoldäsära
tett kiserletük.Sajnos ujabban több otthon diplomäval rendelkezö
polgärunktol is csak az orszäg problemäinak a felsoroläsät hallom.Plusz , ez a... Pärt ezt csinälnä, bezzeg ez a ....Koalicio
sokkal jobban megoldanä cimü lemez!
En mint magän szemely beszelgetek velük.Ök pedig mint egy siränkozo nagyszülö...Akit a tärsadalom kihagy a jobol.
Mintha ezen szemelyek az iskoläban nem tanultak volna meg
a sorok között olvasni, logikusan gondolkozni akkor, mikor
roluk, a sajät sorsukrol van szo. Tisztelettel:
Egy tiszteletbeli külkeres.:)

Montroyal 2022.07.21. 22:17:18

benézek néha de ... KSH Portfolio MNB ... naneeeee.. akkor sokszorosa a 100 ezernek ..
...

Feher Hollo 2022.07.26. 15:02:48

Mi lesz, ha megjönnek a decemberi fűtésszámlák?

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása