oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2022. május 22. 09:03,  Amerikai luxus 100 éve 299 komment

2022. május 22. 09:03 Határátkelő

Amerikai luxus 100 éve

Vajon hogyan élhettek az igazán gazdagok egy évszázaddal ezelőtt az amerikai délen? Milyen volt a házuk, mit olvastak, mik voltak a kedvteléseik? Kiderül, ha elolvassátok P. Elliot posztját, aki egy georgiai ültetvényre látogatott el.

cim_61.JPG

„Kiszúrtunk egy ültetvényt Georgiában, elmentünk megnézni. Pepple Hill a neve, a legszebb, egyben a legfurcsább, amit valaha láttam. Valamivel több, mint 1200 hektáron fekszik, ebből 31 hektár van parkszerűen ápolva a ház körül, fák, virágok, díszbokrok.

Az 1936-ban épült ház 29 szobás, első tulajdonosa Thomas J. Johnson volt, halála után a lányára maradt, aztán eladták egy clevelandi embernek (Howard Hanna), aki téli nyaralónak vásárolta, ahová leviheti a családját, meghívhatja a barátait, vadászhat, lovagolhat, sportolhat.

Halála után a lányára hagyta, az megint a saját lányára, aki örökös nélkül halt meg és a birtokot az államnak adományozta azzal, hogy működtessék múzeumként, nyissák meg a közönség számára.

Az épület kívülről kopott, ráférne egy átfestés, lehet, nem hagyott elég pénzt ehhez az adományozó, de belülről kifogástalan állapotban van, még nem is láttam ennyire ép és szép vidéki házat.

A túravezető végigjáratta velünk szinte mind a 29 szobát (kettő el volt zárva, mert csináltak benne valamit), nem voltam magamnál, amikor reggel egy edzőcipőben jöttem el Floridából, ami az oldalán kicsit szorított, de gondoltam, vezetni jó lesz, amikor meg az ültetvénynél kiszálltunk, azt hittem, kár átvenni, úgysem fogunk sokat gyalogolni.

Nem számítottam a 29 szobára, a lépcsőkre, a kertre, a hotelbe szinte féllábon ugrándoztam be egy másik cipőben és most is borogatom a lábam.

birtok.JPGVan mit nézni a kerten is

A ház a 30-as évekbeli képét mutatta, a teljes eredeti berendezéssel. A család nagyon szeretett sportolni, emellett kutya- és lóbolondok voltak. Különösen az utóbbi.

Az egész ház tele volt lószobrokkal, hímzésekkel, képekkel, minden róluk szólt. A versenylovaik kitüntetései, kupái, díjszalagjai, az emeleten képgaléria jónevű, híres festők alkotásai, bár én nem ismerem ezeket az alakokat, kivéve Aiden Ripley-t, akiről már hallottam valamennyit.

A képtárban lovak és kutyák képein kívül egyetlen „emberi” kép van, egy ócska rönkfaház lépcsőjén üldögélő feketék. Az egyik szobában egy életnagyságú lószobor van, a falon valami ruhafogasszerű, a fogasok helyén lópaták (brrrrr...).

A helyiségek jól bútorozottak, nagyon szépek, a falakon a tapétákon vadpulykák szállnak, meg madarak, ló csak azért nem, mert nincs szárnya. A könyvtárszobában valami 1500 könyv volt csak, ennyire volt igényük a benne lakóknak gondolom.

Amikor közelebb léptem, hogy megnézzem, mit olvastak régen, hosszú sorokban sok régi szakácskönyvet láttam, mire kibukott belőlem a nevetés. Persze voltak más könyvek is, sorozatok, de nem tudtam a gerincükről elolvasni, mifélék, mert kissé sötétben voltak.

gyapot_1.jpgAz elmaradhatatlan gyapot

A hálószobák a lehető legnagyobb kényelemmel felszerelve, az éjjeliszekrényeken egy gomb, amit ha megnyomtak például reggel, abban a pillanatban már hozták is az előző este kiválasztott és megrendelt reggelit.

A fürdőszobában a WC nagyon furcsa volt, nem lapos ülőkére ültek, hanem kissé el volt hajlítva, úgy volt kiképezve, hogy a fenekek beleereszkedjenek az ülőkébe, hogy helyük legyen, ne nyomódjanak össze, hehehe... Meg kell hagyni, kényelmesnek látszottak. A fürdőszobában két mosdó volt, a kisebbiket kizárólag fogmosásra használták.

Az ebédlő volt a legszebb, elfogadtam volna, 12 személyes, de ki tudták húzni 24 személyesre is. Olyan sok igazi, drága porcelán étkészlet volt (na milyen rajzos?, nem kell találgatni, kutyák és lovak is voltak rajta), hogy azt mondták, a vendégeknek, amíg ott voltak, sosem terítettek ugyanazzal, mindig másikban.

Amikor megérkezett egy vendég, beírták egy könyvbe a neve alá, milyen ételt szeret, mit utál, esetleg mire allergiás. Ezt napi szinten átnézték, percre pontosan tálaltak.

Volt egy külön konyha, ahol csak süteményeket készítettek. Életemben nem láttam akkora tűzhelyet, a felét villany fűtötte, a másik felét szén azért, hogy áramszünet esetén se álljon le a főzés, mert az étkezés percnyi pontossággal történt.

gyapotbala.jpgSzállításra készen

Az egész házban sehol egy virágkép vagy szárított régi csokor, madarak, lovak, kutyák még a lámpaernyőkön is. A ház utolsó tulajdonosáról is volt egy festmény, egy fiatal fiú (úgy nézett ki rövid hajjal) áll egy ló mellett öltönyben és nyakkendőben. A túravezető nő azt mondta, azért volt férfiruhában, mert tagja volt a lovaspóló csapatnak, ő volt az első nő, aki játszhatott.

Amikor eljött a kérdések ideje, megkérdeztem, hogy ebben a házban miért nincs sehol egy zongora vagy más hangszer, de még egy gramofon sem. A nő kicsit kelletlenül azt felelte, nem tudja. Én tudtam, ezeknek itt a lónyerítés volt a zene a füleiknek. Mást nem kívántak.

Egyébként nagyon érdekes volt az egész, tényleg gyönyörű épület. Kint tó, teniszpálya, rengeteg melléképület és istállók. A karámban két gyönyörű fekete ló volt, meg két foltos barna. Kutyát egy kis ölebet láttam egy ott dolgozó karján, nem volt már kopófalka sem.”

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Egyesült Államok

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr2417837267

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

SzZoole 2022.05.22. 11:49:09

Ez egy rendkívül hasznos és informatív poszt. Meg lehetett tudni belőle, hogy már a 1930-as években is dzsenderegyenlőség volt. a fiú aki férfi ruhába öltözött, az első NŐKÉNT játszhatott a férfi pólóklúban :-)))

Kecskékről nem volt szó, csakhogy a katonabácsi is tanuljon belőle valamit :-)))

Csak vicc volt

P.Elliot 2022.05.22. 12:45:33

@SzZoole:

A tortenelem mindig is informativ volt hogy hogy eltek egyes orszagokban.

Arrol mar regen nem szolnak a posztok hogy mi mennyibe kerul, hogy kell lakast berelni mert annyira ki lett targyalva hogy ujat nem tud mondani mar senki, tul sokan leirtak mar.
Ezert aztan vajkalhatunk az orszag dolgaiban, multjaban, jeleneben es a tortenelmeben, hehehe....

Egyebkent nem tudtam hogy HA berakja ilyen hamar, ez igy tul rovid, akartam meg hozza egy masikat is irni.

Legkozelebb irok egy farasztoan hosszut, hehehe....

P.Elliot 2022.05.22. 12:54:02

@SzZoole:

Nyugi, itt a gazdagok rendesen nyomtak a lanyaikat felfele, kiverekedtek nekik amit csak lehetett.
Nem volt nagy keserges hogy fiam nem szuletett, szamos konyvben olvastam hogy az apa atlepett szepen a dolgon amig Europaban nagyon sokan nagy tragedianak tartottak.

Hogy mi lesz a vagyonnal, csak a fiu orokolheti/ hitbizomany meg effele/, a lanyoknak apropenz jut.

Gyakorlatias nepseg lakik es lakott errefele, nem kototte a kezuket szabaly vagy ilyesmi.

Ugy tudom, nem tudom hogy jol-e hogy Magyarorszagon peldaul az orokseg negyed reszet vagy ilyesmit kotelesek a gyereknek adni/ vagy csak rosszul hallottam, valaki javitson ki/, legalabbis a sogorom valami ilyet irt valaha amikor szo volt a szomszedsagukban valakirol aki nem akart a fiara hagyni semmit mert nem erdemelte meg es nem lehetett mert neki jart.

P.Elliot 2022.05.22. 12:58:44

Egyebkent ez az emlitett fiu amikor az apja meghalt es feloltoztettek otthon a szinte uj oltonyebe, a fiu orak mulva megerkezett es sajat maga huzta le rola hogy ezt el lehet adni, jo lesz a halottnak egy regi oltony is.

Mit mondjak erre?

Mit erdemel az ilyen? Az anyja szo szerint rosszul lett a sirastol de nem tehetett semmit.

P.Elliot 2022.05.22. 13:44:07

@dikusz.:

Olyan sok?
Ezek szerint ha valaki oregkorara apolja a szuleit, gondoskodik rola, a testverei meg nem akkor nem sok orokseget tudhat a magaenak.

Ha az oregotthonba megy valaki akkor azok viszik a hazat ugye?
Abbol nem jar orokseg?

Amikor anyosom meghalt, a hazat ugy ahogy volt odaadtuk egy szegenyebb raszorulo rokonnak ugy hogy mi nem akarunk belefolyni semmifele oroksegbe, intezzek ahogy akarjak, csak meghatalmazast adtunk.

Anyosomnak volt penze is szepen, otthon tartotta mert haborus emlekei arrol szoltak hogy elveszett a bankban a penz, na ezt az otthon tartottat meg egy hozza bejaratos rokon ellopta a szo szerint lepedok alol.

dikusz. 2022.05.22. 14:15:24

@P.Elliot: Egyenlő arányban örökölnek a testvérek.

Ha nincs rokon, aki örököljön, akkor szerintem nem az öregotthoné a ház, hanem az államé. Az öregotthoné legfeljebb akkor, ha az volt az "ára" annak, hogy bekerüljön az idős ember. De ez azt hiszem nem csak itthon van így.

Régi ismerős szomszédasszonyát a saját fia ölte meg, mert nem volt hajlandó pénzt adni sokadszorra neki. Az anya nem volt szegény, sőt (autókereskedése volt)! A gyereknek nem volt testvére, az anyja egyedül nevelte, de azt hiszem ebben az esetben nem örökölhet semmit.

P.Elliot 2022.05.22. 15:26:31

@dikusz.:
Na, ez legalabb eszhez teritette a gyilkost bar igen szomoru hogy ilyen elofordulhat, neha hallani itt is ilyesmit a teve hirekben.

Szerintem a kabitoszerfuggoseg vagy valami gyulolet viheti idaig a dolgot .
Ebbol is latszik hogy a jomod nem minden.

Neveles az elso, a szeretet sajnos nem eleg, tudni kell mar kicsi koraban a kolyoknek hogy meddig mehet el es kovetelozes abszolut nincs.

Semmifele teren.

Aki vegrendelet nelkul hal meg annak a vagyonat itt is az allam sullyeszti el.

Csodabogár 2022.05.22. 17:16:03

@dikusz.: Ha valakinek van valamije, az a legjobb ha ügyvéddel csináltat egy végrendeletet. Mondjuk akinek egyszem gyereke van, az tiszta sor, de különben egy meglehetős komplikált história, sokféle törvénnyel és kacskaringókkal.

dikusz. 2022.05.22. 18:32:20

@Csodabogár: Tényleg az a legegyszerűbb, ha van végrendelet.
De ha mondjuk egy szülőnek van két gyereke és az egyikre hagyja a vagyonát, a másiknak jár a köteles rész, ha nincs kizáró ok.

Golf2 2022.05.22. 18:47:10

@dikusz.: A gyerek sehol sincs a feleséghez képest,az szinte mindent visz.A vagyon felét,plusz a másik felének a haszonélvezetét,ami erősebb mint a tulajdon...Simán kisemmizheti a gyereket 1 vérszerint nem rokon nő....Nem korrekt.

P.Elliot 2022.05.22. 19:16:28

@Csodabogár:
A mi vegrendeletunk igen egyszeru, amink van teljesen az eletbe maradott hazastars tulajdona, utana a lanyunk orokli, osztozas nincs, ha elobb menne el mint en akkor a vejeme, mindenfele kikotes nelkul, ha o sem lenne eletben akkor megvan az az amerikai kis baratnoje a lanyomnak, / nekem is szinte lanyom/ ove lesz minden.
Ha vele is lenne valami akkor egyszeruen a varosunk allatmenhelye kapja az utolso fillerig.

Nagyon egyszeruen, velosen/ igaz 3 oldalon / lefektetett szoveg, ebbe belekotni egyaltalan nem lehet.

Amikor csinaltattuk 350 dollart fizettunk erte, nem tudom most mennyi.
Tobb, az biztos!

P.Elliot 2022.05.22. 19:21:25

@Golf2:

Ha a feleseg, / meg ha masodik is/ beletette a maga reszet, munkajat, fizeteset a hazba vagy a csalad penzebe akkor teljesen jogos hogy jarjon neki resz.
Miert kellene csak a gyerekre hagyni?

A feleseget se szabad kisemmizni a gyerek javara!

Egyebkent en nem is tudom hogy vegrendelet nelkul itt hogy van, mit kap a masodik feleseg, mit a gyerek, erre nalunk nem volt szukseg.

Csodabogár 2022.05.22. 19:46:38

@dikusz.: Ez így igaz, de kizárhatja az egyik gyereket és nem köteles megindokolni. Ezer paragrafus van, amire normális ésszel senki se gondolna.

dikusz. 2022.05.22. 20:12:08

@Csodabogár: Kizárhatja a gyereket, és tényleg nem köteles megindokolni.
De köteles rész mindenképpen jár a kitagadott gyereknek is. Ahhoz, hogy ne kapjon semmit, alapos indok kell. Mondjuk nem segített, amikor az anyjának/apjának szüksége lett volna rá, vagy éppen börtönben ül.

dikusz. 2022.05.22. 20:15:40

@Golf2: Az más eset, én egyedülálló szülőről írtam csak, hogy szerintem nem tagadhatja ki a gyerekét akkor, ha nincs nyomós oka rá. Egy családi perpatvar nem indok pl.

SzZoole 2022.05.22. 21:09:02

@taga20: “ A képtárban lovak és kutyák képein kívül egyetlen „emberi” kép van, egy ócska rönkfaház lépcsőjén üldögélő feketék.”

Dehát írta Zsuzsa, ott ült Tamásbátya a kunyhója előtt, meg a gyapot is ott volt a házban, szóval megemlékezett a család róluk, hogy hogy szerezték a vagyonukat :-))

P.Elliot 2022.05.22. 21:25:54

@SzZoole:
Neked is feltunt?

Kivancsi is voltam hogy tesz-e ra valaki megjegyzest, te voltal az elso vagy egyetlen nem tudjuk a tobbi hozzaszolokat .

En ugyan a feketek utan zarojelben felkialto jeleket es kerdojeleket tettem a posztba de HA vagy elfelejtette beletenni vagy nem gondolta fontosnak, de fontos volt kivetelesen.

En felhaborodtam azon a kepen mert nem tudtam mire velni. Emberi kep mas nem volt, csendelet vagy tajkep sem csak a lovak es a kutyak meg az ocska haz elott ulo negerek. Az jutott eszembe hogy csak nem a lovak utan ezek is valami allatfelet kepviseltek a szemukben?

Mondtam is a ferjemnek hogy az edes jo anyatok, az!

Lehet hogy tiszta veletlen volt, az idegenvezetonek meg sem mertem emliteni mert a csoportban fekete turistak is voltak meg mit kellemetlenkedjek, / mar az sem tetszett a nonek hogy meg mertem kerdezni hogy hangszerek miert nincsenek a hazban, meg egy zongora sem/ lehet hogy tulgondoltam a dolgot de valahogy azota is piszkalja a csoromet.

Ekkora tapintatlansagot meg nem is lattam. Meg a ferjemnek is feltunt, csak akkor beszelgettunk a keprol amikor vege volt a turanak vele es rogton azt kerdezte hogy a negerek festmenye mit keresett a lovak utan holott mas emberi kep nem volt.

Nem is neztem meg hogy mikor festhettek, nem a rabszolga korban az biztos. Mar regen nem voltak akkor rabszolgak, ez valamikor az 1930-as evekben volt.

SzZoole 2022.05.22. 21:35:01

@P.Elliot: nem, perszehogy nem voltak már rabszolgák az 1930-as években, de a család szerezhette a vagyonát még abból az időből amikor voltak. Szerencsétlen feketék vérverejtékes zsírján gazdagodtak meg, még jó hogy kiraktak egy képet róluk, szerintem.

P.Elliot 2022.05.22. 21:49:03

@SzZoole: Nekem meg pont ez nem terszett hogy kiraktak roluk egy ilyen szegenyes szerencsetlen kepet es a lovak utan rogton.

Lehet sot remelem hogy veletlen volt de azota is tunodok rajta.

P.Elliot 2022.05.22. 21:54:07

@SzZoole:

A vagyonokat nem feltetlenul a rabszolgakbol szereztek, hiszen ezek eszakiak voltak akik sosem tartottak rabszolgat mar lehet hogy az oseik talan deli emberek voltak, ki tudja. Ezek azert vettek meg a birtokot hogy telen a jo idojaras miatt szepen el lehetett telelgeni rajta es lovagolni.

Attol meg melyen lenezhettek a feketeket, van aki meg most is lenezi bar egyre ritkabb.
A mai fiatalok meg meg az en korosztalyom sem lat a vilagon semmit abban hogy keveredjunk csak szepen ossze veluk es felejtsuk el a fajgyuloletet amit a regesregiek probaltak beleultetni az emberekbe.
Ma azert halistennek ez mar nem megy.,

fhdgy 2022.05.23. 09:14:24

Az öröklést sokféle képen ki lehet játszani.

Ajándékozás, a haszonélvezeti jog fenntartásával, eltartási szerződés, stb.

Mo.-on jelenleg termőföldet nem lehet elajándékozni ( kivéve egyenesági rokon ). Különben is, az öröklés illetéke magasabb termőföldre, mint a vásárlásé.

Szóval, sok törvény, amit az okosak, gazdagok úgy játszanak ki, ahogy akarnak, a többiek meg szívjanak!

P.Elliot 2022.05.23. 14:44:40

@fhdgy: Ha magasabb az illetek a termofoldre mint a vasarlasi ar akkor mit csinaltok vele a halalod utan?

Kialakitottad, penzt oltel bele es rengeteg munkat, beindult, lesz a csaladbol valaki aki folytatja?

Hogy vannak a kecskeid? A kicsi akivel problema volt mar eszik magatol?
Es az afonyaid?
Hat nekem nehany afonya bokorrol az osszes termes lehullott zolden, van meg mit javitanom a fold minosegen, ez nekem is az elso kiserleti ev.
Van amelyik meg nagyon szep csak keves virag lett rajta.

SzZoole 2022.05.23. 15:28:59

@P.Elliot: “ A mai fiatalok meg meg az en korosztalyom sem lat a vilagon semmit abban hogy keveredjunk csak szepen ossze veluk es felejtsuk el a fajgyuloletet amit a regesregiek probaltak beleultetni az emberekbe.
Ma azert halistennek ez mar nem megy.,”

Na most, igaz, hogy különböző országban élünk, külön korosztály vagyunk, én csak 2008-tól tántorgok, de én másképpen látom az itteni dolgokat a feketékkel szembe, mint te odaát, és legfőképp a vidéki Angliában, de szerintem ebbe ne menjünk bele ebbe a témába, szerintem :-)

P.Elliot 2022.05.23. 15:53:30

@SzZoole: Szerintem se menjunk bele mert mindketten mas orszagban elunk es mindenki azt lathatja tisztan ahol lakik.

Egyebkent van egy szomszedom odebb az utcaban, aki angliai szuletesu fekete no, 9 eves koraban hoztak ide a szulei a csaladot Londonbol.
Mar nem is emlekszem hogy mit mondott hogy mi volt az eredet nalunk, honnan szarmaznak.

Odaat vannak rokonok de mint mondta nemigen van mar kapcsolat, a veje viszont kinai lett.

Az egy eves unoka kinai-fekete-feher, hehehe....

Az utcankban tobb fekete feher hazaspar van, egyik New Yorkiak, biznisz emberek, a no fekete, a masiknal is, a harmadiknal a ferfi, azok is bizniszelnek.

En igenis a keveredes hive vagyok, mindenfajta emberrel, ugy az egeszseges.
Szebbek is.
A teveben ha van valami olyan musor hat mindig elamulok ha angol nem fiatal ferfiakat mutatnak, borzasztoan neznek ki, a nem keveredes megtette a magaet. Gondolom ott is van valtozas ilyen teren mert a fiatalabbak azert kicsit mas kepuek mar.

puhacica 2022.05.23. 16:42:55

@P.Elliot: azt szeretnem kerni, hogy a kovetkezo posztodat rakd tele kepekkel, mert nagyon erdekes volt, amiket irtal, csak jo lett volna latni is kicsit. peldaul azt a kepet a feketekrol.

P.Elliot 2022.05.23. 17:02:41

@puhacica: Nem tudom telerakni kepekkel azokat a posztokat ahol regen jartam mert a regi kompjutereken maradtak a fotok, volt amit at tudtam menteni, volt amit nem, inkabb nem mint igen.

Ismerek valakit aki a kompjutertudas legmagasabb pontjan van, tole remelem hogy a ket geperol nem csak lementi a fotokat hanem rendbe is hozza a gepeket.

Nagyon tud a pasas csak sosem er ra, alig lehet megtalalni de igerem hogy megprobalom kihajtani belole hogy latogasson meg es akkor razarom az ajtot, a kulcsot lenyelem es odatessekelem a gepek ele, hehehe..

A szobanforgo kep nem volt rajta mert itt epuleten belul nagyon sok helyen tilos fotozni. Itt se lehetett.
Az meg hogy titokban csinalok kepet szinten nem lehet mert azonnal kirugnak az ajton, sosem lehet tudni, talan meg rendort is hivnak.

Ez a kirandulas regen volt, legalabb 8 eve, meg kellene neznem a feljegyzeseimet hogy mikor.

SzZoole 2022.05.23. 17:19:23

@P.Elliot: úgy gondolom, hogy egy jó ájtis távolból is bele tud mászni a gépeidbe ipé cím alapján és az adatokat/fotókat fel tudja lőni a felhőbe, ahonnan bármikor le tudod hívni, szerintem, de Arty és a katonabácsi többet tudna erről mondani, szerintem :-)

Én a régi papíralapú fotókat egy app-on keresztül ( PhotoScan) így csináltam a régi 48 éves fotókat, a fiatalkori, eljegyzési, esküvői, családi, gyerekekről, szülőkről stb. mind a felhőbe vannak mentve.

Ez egy 1961-es fotó a szüleimről, amikor még édesapám udvarolt édesanyámnak :-)

ibb.co/jVbK469

P.Elliot 2022.05.23. 17:33:37

@SzZoole: Nem ertek en a kompjuterhez csak az alapdolokat amit mindenki tud, se idom se kedvem hozza most ezzel foglalkozni, majd megvarom az emlitett pasast.

Szep fiatal par, melyikre hasonlitasz jobban?

SzZoole 2022.05.23. 17:42:25

@P.Elliot: mindkettőre :-) A hajamat édesanyámtól, gyűrű göndör volt, amikor még volt :-)

Itt a ballagási kép rólam 1992-ből amikor 18 éves voltam :-)

ibb.co/pf42rp9

P.Elliot 2022.05.23. 17:46:19

@SzZoole: Helyes kis kolyok voltal, igazan....gondolom azert most se nezhetsz ki rosszul.

puhacica 2022.05.23. 17:55:10

@P.Elliot: ertem, remelem menthetok az adatok, kar lenne a sok emlekert.
rakerestem kozben, tenyleg olyan, anilyennek leirtad, szallo madarastol, lampaburastol, sotet konyvtarastol. de azert van ott par apro portre emberekrol is. :)
pebblehill.com/visit/the-main-house

SzZoole 2022.05.23. 18:56:41

@P.Elliot: “ Helyes kis kolyok voltal”. Szerintem is :-)

“gondolom azert most se nezhetsz ki rosszul.”

Erről azokat kérdezd akik személyesen is ismernek, vannak egy páran :-)

P.Elliot 2022.05.24. 05:39:17

@puhacica: Tudod ezek a neten levo fotok valoban jo dolgok de nincs a kezemben. Fotozhatok annyit amennyit akarok de nekem megis kedvesebbek azok amik papirrra ki vannak dolgozva es a kezembe vehetem, most nem a regi fotok gyujtemenyerol beszelek hanem az utazasi, csaladi fotokrol.

Amiota itt elunk kinnt fotoztunk annyit hogy egy nagyon nagy plesztik doboz, de nagy am!, tele van fotokkal, egeszen 1973-tol, alig lehet rakapcsolni a tetejet.
Neha, evente vagy ketevente kiboritom a szonyegre egy lepedore az egeszet es a csalad mar jon is kutatni koztuk, nezegetni, kerdezgetni, nevetgelni es emlekezni.

Asztalra nem lehet mert lecsorogna rola.

Irto jo szorakozas, almelkodas hogy ezek tenyleg mi voltunk?
Na meg a csalad?

A kompjuterben is jo nezegetni a fotokat de semmihez sem hasonlithato nekem az mint amikor a kezembe veszem.
Meg albumba se akarjuk rakni mert nagy munka lenne, nagyon sok album amit aztan tunodhetnenk hogy hova tesszuk.
Amikor egy-egy kepet nezek pontosan elottem van a felvetel helyszine, ha nem is latom akkor is a lakas vagy a kirandulohely vagy az autonk ami nem is szerepel a foton.
Gondolom ti is fotoztatok csaladi kepeket eppen eleget amiota kinnt eltek.
Macskakrol erdekes modon annyi foto nincs, illetve van mindegyikrol de csak egy-egy, vajon miert nem csinaltunk tobbet?

Amik elvesztek az az eskuvoi fotoink jo nagy resze amit a sajat magunk keszitettunk Trieszben.
Sajnos az elso lakasunk egy 4 lakasos haz volt, a mellettunk levo lakasban az emeleten lakott ket magyar komuves alak, kedves, baratsagos es reszeges pasasok voltak, egy-egy uveg piaert megetettek a macskat ha elmentunk 2 napos kirandulasra.

Egyszer kerestem a penztarcamat es nem talaltam a taskaban, egyszeruen nem ertettem, el se vittem magammal amikor horgaszni mentunk, felturtam erte a lakast es akkor fedeztuk fel hogy hianyzik egy paranyi kis NDK-s uti ebreszto ora, egy doboz ami a fotokat rejtette es egy uveg bontott wisky.

A furdoszoba szunyoghalos ablaka a magyarok folyosojara nyilt, mas ott nem tudott bejonni csak aki ott lakott, fel volt tepve es gondosan visszasimitva.

Nem emlitettuk a szomszednak a betorest, talan egy honapja voltunk csak Amerikaban, most kezdjuk a rendorseggel?

Nem sok penz volt a taskamban. Ha a wisky nem tunik el egyszeruen nem is tudtuk volna hogy mi tortent.

Igy azt megittak es a fotok valoszinuleg a szemetesben vegeztek.

A ket pasast messze ivben elkerultuk utana.

Gondolom kilestek hogy mikor megyunk el, felteptek a nyitott ablak szunyoghalojat, egyik tartotta az ablakot, a masik osszekapdosta amit gondolt de az italrol se felejtkezett el es gyorsan visszamaszott.

P.Elliot 2022.05.24. 05:45:15

@SzZoole: Nem tudom kik ismernek, illetve nem ismerem azokat akik ismernek, elhiszem a fotorol hogy negativ ertelemben nem valoszinu hogy valtoztal.

Az ember azert ugy ahogy megorzi az arcvonasait .

Anyad kepet, vidam mosolyat atvetted, a vicces stilust kitol kaptad?

SzZoole 2022.05.24. 07:43:01

@P.Elliot: “ Nem tudom kik ismernek,”. oh vannak egy páran, csak lehet nem túl büszkék arra, hogy találkoztak velem :-)

“ illetve nem ismerem azokat akik ismernek” dehogynem “ismered” őket, hiszen nap mint nap beszélgetsz velük :-)

Mindkét szülőm pozitív gondolkodású vicces emberek voltak :-)

fhdgy 2022.05.24. 09:29:08

@P.Elliot: Ha vásárlás van, akkor akár 2 %-ra is lemehet az illeték. Ha ajándékozás, akkor 10 % is lehet.

Huh, a kecskéim jól vannak, talán mától már nekem is könnyebb lesz. Március eleje óta nagyon hajtós időszakom volt. A kecskéken kívül több mindent kellett csinálnom, fizikai munkát, amitől kicombosodtam, mint a hegyi hangya. A kecskékkel is könnyebb dolgom van. A kettő kicsit még mindig cumiztatom, de már csak 3-szor naponta. Ez is nagy könnyebbség, hogy nem kell éjfél után is, végre normálisan tudok aludni. Már ők is legelnek, esznek szénát, abrakot. Az abrakot VIP módon kapja ez a kettő. Kőműves serpenyőbe rakom az abrakot és, amíg esznek, tartom nekik és nem engedem, hogy a többiek zavarják őket.

Az áfonyákról: A dugványozás kudarcba fulladt, az összes elszáradt. A vörös áfonya már kb. egy hónapja folyamatosan virágzik, sok virág van/volt rajta, de hogy mennyi bogyó lesz, fogalmam sincs. A kék áfonya érdekes. A 12 bokorból haton sok bogyó van, a többin nincs vagy csak jelképes mennyiség. Az egyik fajta elvileg már június közepe táján érik, már nem kell sokat várni, hogy kiderüljön az igazság.

fhdgy 2022.05.24. 09:51:13

@SzZoole: TeamViewer-rel ( én ezt szoktam inkább használni ) vagy AnyDesk-kel nagyon sok mindent meg lehet csinálni távolról is, akár a Föld túlsó oldaláról is. A felhőt messze nagy ívben kerülöm. Vannak külső vinyóim, hálózati tárolóm, szerverem, amin elég nagy tároló kapacitás van. Én ezekben jobban bízom. A fontos dolgaimról kettő példányban csinálok mentést, mert egy mentés nem mentés. A szerveren is, meg a hálózati tárolón is, minden diszk eleve duplikált üzemmódban működik. Ez azt jelenti, hogy a kettő mentés négy különböző diszkre készül.

Kb. 3 hónapja jelezte a hálózati tároló, hogy az egyik diszkkel gond van. Vettem egy másik diszket, a rossz ki, a jó be, aztán jó kisfiú módjára, szó nélkül a jó diszkről mindent átrakott az újra, helyreállt a rend.

Nekem a mobiltelefonokkal van inkább gondom. Lusta vagyok mentéseket csinálni, csak a nagyon fontosakat, pl. címlista, kezelem szigorúan.

Golf2 2022.05.24. 13:59:50

@P.Elliot: Ha a feleseg, / meg ha masodik is/ beletette a maga reszet...De a házasság elötti vagyont is megkapja amit a férj szerzett.Szerintem első a saját vér,a gyerek.

P.Elliot 2022.05.24. 14:37:44

@Golf2:

Magyarorszagon nincs olyan hogy hazassagi szerzodes?

Az szerintem se jogos hogy csak ugy mindenkeppen a feleseg vagy ferj/ a ferj is?/ vigye a csalad elol.

Ha nincs akkor otthon nincsnek valami jo torvenyek, ideje lenne megreformalni.

fhdgy 2022.05.24. 15:16:28

@P.Elliot: Küldtem e-mail-ben egy képet az egyik áfonyabokorról.

ferry999 2022.05.24. 19:00:25

@fhdgy: Dugványozás helyett a bujtást javaslom. Mivel konténeres az áfonyád, egy speciális módszerrel, nem lehajtva a földbe a vesszőt, hanem légbujtással.
www.google.com/search?q=l%C3%A9gbujt%C3%A1s&tbm=isch&ved=2ahUKEwjZy_3g-ff3AhUHP-wKHfP3DiIQ2-cCegQIABAA&oq=l%C3%A9gbujt%C3%A1s&gs_lcp=CgNpbWcQARgAMgUIABCABDIECAAQGDIECAAQGFCTDliTDmCOHWgAcAB4AIABbogB1gGSAQMwLjKYAQCgAQGqAQtnd3Mtd2l6LWltZ8ABAQ&sclient=img&ei=hraMYtnwJIf-sAfz77uQAg&bih=684&biw=1536
Így a konténer könnyen mozgatható marad, és a következő tavasszal leválasztható az új tő. (Még esetleg most is megpróbálhatod).

fhdgy 2022.05.24. 19:14:27

@ferry999: Köszönöm az ötletet, a linket.

fhdgy 2022.05.24. 19:32:07

@ferry999: Az igazság az, hogy tavaly vettem az áfonyatöveket, így idén tavasszal még nem voltak tisztességes vesszők, amiket le kellett volna vágni. Csak vékony, nyamvadt vesszőket dugtam le.

Most úgy néz ki, hogy lesznek, szép, erős, vastag vesszők, amikből már lehet válogatni. Tavasszal is megpróbálom a dugványozást, de kipróbálom a légdugványozást is. Valamelyik csak bejön!

P.Elliot 2022.05.24. 19:52:45

@ferry999: En is koszonom, at fogom tanulmanyozni.

Jovore jo lenne egy kisse sikeresnek tartani magamat afonya teren, foleg hogy most lett olyan orias szemu fajtam is , persze csak 5 szal vesszo ami gondolom majd vagy 3 ev mulva mutatja meg hogy mit tud.

P.Elliot 2022.05.24. 19:53:50

@fhdgy: Koszonom, megkaptam, mar valaszoltam is ra.

puhacica 2022.05.24. 22:11:03

@P.Elliot: persze, de nekem soha nem is voltak azok a fotok a kezemben, igy beerem a netes kepekkel is, mert kivancsi voltam a helyre, amirol irtal.
otthon nalunk is ez van, egy teljes fiok, tele kepekkel, aztan mikor ugy alakul, akkor mi is szetramoljuk oket es rohogunk jo nagyokat kozben. most a ferjemek fotoin volt a sor, erdekes csaladi viszonyokra is feny derult a sok nevetes mellett.
az albumok. tavalyelott a fonokom felajanlotta, hogy menjunk el a bacsikaja hazaba, hozzuk el, amire szuksegunk van, mert az oreg bekoltozott otthonba es kiuritik a hazat. kapora jott, igy lett kanapenk, mosogepunk, hutonk... na es ott volt egy csomo fotoalbum, sokszaz kep, leultem veluk a fotelba es azon vettem eszre magam, hogy ugy elgondolkodtam az eleten. ott volt az a sok emlek, elmenyek, utazasok, unnepek, es mind ment a kukaba, senkinek nem kellett semmi, nem is erdekelte oket. (most ment el az oreg par hete.)

nekunk csaladi fotoink nem igazan vannak, az eskuvonkon is csak par kep keszult mobillal. annal tobb van a macskarol :D
a lepcsofeljaro falara szeretnek egy galeriat a regi csaladi kepekbol, azok koze vegyitunk majd egy-ket kozos fotot magunkrol is.

sajnalom, hogy elvesztek az esuvoi kepeitek, ezek potolhatatlan ertekek. ha mar elloptak, hat hasznuk ugyse lett belole, hagytak volna az ajto elott vagy ahol megtalaljatok. :(

P.Elliot 2022.05.25. 02:00:21

@fhdgy: Elkuldtem az afonya fotojat ha ugyan odaert, , latod, van rajta szepen de hullik...

P.Elliot 2022.05.25. 02:05:49

@puhacica: Emlekszem hogy irtad ezt amikor az amerikai gyujto maniasok posztomban beszelgettunk hogy mi lesz azokkal a fotokkal ami nem kell senkinek mert nincs orokos. Es hogy ti voltatok egy olyan hazban ahol feloszlatas volt es rengeteg fotoalbum.

Hat oda kell adni valakinek aki megis ertekeli aztan had vandoroljon.
Valahol meg fog allni valaki kezeben akinek felkelti a kivancsisagat es elabrandozik rajta hogy milyen elete lehetett a foton levo embereknek es utananez, kinyomozza, meg az is lehet hogy visszajuttatja a csalad egy masik agaba.

Igazabol igen erdekes dolgok ezek...

P.Elliot 2022.05.25. 02:09:23

@puhacica: Ez a lepcsofeljaros "fotokiallitas" nagyon jol fog kinezni, mar lattam ilyet....

A makkat se felejtsetek ki!

Golf2 2022.05.25. 06:07:11

@P.Elliot: Magyarorszagon nincs olyan hogy hazassagi szerzodes?...Dehogynincs.Csak azt nagyon nem szeretik főleg azok akik 1 börönddel jönnek.

fhdgy 2022.05.25. 10:55:28

@P.Elliot: Keresgéltem a neten, de nem találtam semmit, hogy mitől hullanak le a bogyók.

A kép alapján a levelek szépek, egészségesek. A PH-val nem lehet gond, mert akkor a levelek nem lennének haragoszöldek.

Sárgabarackról, rózsabarackról tudom, hogy dobálnak le kis, zöld barackokat, ha túl sok lett a virágzás után. Így szelektál.

Hogy ez áfonyára is igaz-e, nem tudom. Mindenesetre a kép alapján nagyon sok bogyó van.

Kíváncsi vagyok, hogy mi lesz a végeredmény.

Hány évesek az áfonyáid? Én, ugye, tavaly vettem háromévesnek mondott töveket, akkor az enyémek most negyedik évesek. Egyiken sincs annyi bogyó, mint a tieiden, sőt van olyan, amin nincs is vagy csak nagyon kevés. Remélem, később több lesz.

P.Elliot 2022.05.25. 14:30:07

@fhdgy: Nem tudom hogy hany evesek az afonyak mert csak felszedtem a cserepet a kerteszetben, volt vagy30-40 centi magas, vissza volt nagyon vagva mert eros agai voltak nem fiatalok es tomve volt bimboval, eleve ezert vettem meg mert ez azt mutatta hogy mar termokepes allapotu.
Osszel vettem meg vagy 4 tovet, azt csak a foldbe ultettem, szinten tele lett viragokkal, azok fiatal novenyek voltak, azokrol is lehullott csak nehany szem van.

Az erdo szelere az egyik evben ultettem 2 kis bokrot, nem csinaltam vele semmit, nem is nagyon nott, a termes kicsi es alig, azokat most felhoztam ide es foldbe ultettem mert az erdo szelen abban a silany foldben eppen csak nem pusztult el.

Most tavasszal hoztam fel, mindket noveny kivirult, egyik tele apro termessel de level alig, a masik tele levellel es keves termes de ez nagyot nott.

Egyszeruen nem tudom kitalalni bar az idojaras nagyon furcsa, voltak a tavasz elmultaval komoly fagyok ami az egesz kortefa termesemet tonkretette, feketere fagyva lezuhogott a farol, az afonyarol meg nem, a bimbok meg a viragok sem de lehet hogy az is azt erezte meg?

Hogy nincs itt mas baj csak a hideg?

Majus vege van, egesz ejjel ment a futes mert lement 10 celsius fokra, szokatlanul hideg ev ez.

fhdgy 2022.05.25. 15:15:33

@P.Elliot: Szokatlanul hideg év ... nálatok.

Itt meg dög meleg van!

dikusz. 2022.05.25. 15:42:35

@fhdgy: @P.Elliot:
Barátnőmék családjának nagyon bejött az áfonya. Most beszéltem vele, direkt azért, hogy megkérdezzem, mi a titkuk.

Azt mondta, valahonnan rendelték, ki is hozták házhoz. Barátnőm Pécelen lakik, az unokája Gödöllőn. Egyiküknél sem a földbe ültették, hanem a bokrokat magaságyásba, a kis "fát" pedig egy jókora dézsába. Tavaly láttam telis-teli volt bogyóval mindegyik.
Már most is tömve van bogyóval, ráadásul az egyiknél már oldalt is kinőtt az "utód" és azon is van bogyó.

Próbáltam keresni a neten hol lehet házhozrendelni, ezt találtam:

www.megyeriszabolcskerteszete.hu/

www.megyeriszabolcskerteszete.hu/afonyanevelesi_gyorstalpalo

A második link is a kertészet oldaláról való, itt adnak tanácsokat, hogy kell törődni az áfonyával. Lehet, a barátaim is tőlük rendeltek. Érdemes beleolvasni, jónak tűnik.:)))

SzZoole 2022.05.25. 16:09:19

@P.Elliot: @fhdgy: látom jól el kertészkedtek/kecskézgettek :-)

Azt tudjátok, hogy hol tudok ilyen facsemetét venni és hogy hogy bánják vele, hogy jól teremjen? :-)

ibb.co/dpH7zvz

Cserébe küldök nektek ilyen vetőmagot. Úgy kell ültetni mint a rizsát, a gyökere mindig vízben álljon, és ha megnőtt és bekalászosodott, akkor ki kell csépelni :-))

ibb.co/4TTQ2TX

fhdgy 2022.05.25. 16:55:10

@SzZoole: Magadnál vagy?

Ha igen, küldj nekem is ilyen vetőmagot! -:)

SzZoole 2022.05.25. 16:57:53

@fhdgy: küldök küldök, csak előbb mond meg hol tudok olyan fa csemetét venni amit fentebb linkeltem, tudod, cserekereskedelem :-))

P.Elliot 2022.05.25. 17:27:13

@dikusz.: Nem tudom hogy mi a titok de majd jovore tobbet tudunk.
amiket itt rendeltem, az orias szemueket arra kulonosen figyelni fogok.
Igen., lehet hogy a magas agyas a titok bar az erdokben ahol terem a novenyeket az ilyesmi nem erdekli, nonek ahol meg tudnak kapaszkodni bar valoszinu hogy az evek alatt lehullott falevelek ahogy elrothadnak maguktol, eleve egy magasagyast kepeznek., illetve olyan talajban erzik jol magukat ahol laza szerkezetu a talaj, erre is figyelni fogok.
Koszonom az informaciot. Minden kicsi dolog segit kozeljutni ahhoz hogy sajat afonyam legyen.

P.Elliot 2022.05.25. 17:32:00

@SzZoole: El tudnad kepzelni, mi?

SzZoole 2022.05.25. 18:19:03

@P.Elliot: elnemtudodképzelni, hogy hányszor elképzeltem már :-))

dikusz. 2022.05.25. 18:47:01

@SzZoole: Múltkor mutattad fotón a húsvéti asztalotokat. Azok a gyümölcsök nem egy ilyen fáról valók voltak?

SzZoole 2022.05.25. 18:54:16

@dikusz.: nem, azok tőkéről voltak :-))

puhacica 2022.05.25. 18:58:14

@P.Elliot: erdekes, de nagyon kevesen talaljak annak. a fortepan.hu-t ismered? nyilvanos archivum, lehet evek szerint keresni, nagyon jol el lehet bogaraszni rajta.

a macska kulon falat kap, van egy kb 2.5m x 1m poszterunk rola, azzal kell beernie :D

P.Elliot 2022.05.25. 19:19:08

@SzZoole: Sajnos mostanaban egyre tobb az elmebeteg illetve a felpiszkalt alakok.

Ne aggodj, mindenki fel van haborodva de az hogy kitiltsanak minden fegyvert mindenki kezebol/ otthon se volt amikor fiatal voltam csak vadaszati engedelye szezonban aztan nem is voltak lovoldozesek/, dehat az nem lehet mert foleg az alja nep fel lenne haborodva hogy mar fegyvert sem tarthat, meg se vedheti magat/ ugyan mi a franctol, ha senkinek sincs fegyvere akkor ezzel gyilkossag sincs/.

Vannak alakok es allamok akik nem erzik magukat ferfinek ha van fegyveruk aztan van hogy hasznaljak is.

Egyebkent en felereszben a vad gyilkos videojatekokat hibaztatom amik szinte el tudjak venni az illeto eszet, o is meg akarja mutatni hogy TUD!

Mentem, majd kesobb visszajovok meg de a nap nagyon kezd sutni es a kozossegi kert palantai varnak mert szomjasak.

Az uj vezetonk egy no, nemet szarmazek, magyar ferje van, mar idosebb es azt mondta hogy o abszolut nem ert a kerteszkedeshez mert a szupermarketben vasarol de az oreg John szepen kerte hogy vallalja el amig o felgyogyul, illetve az egesz szezonra.

Az viszont biztos mondta nemetes hatarozottsaggal hogy szabalyt megszegni nem enged/ John tobbszor megengedte, hehehe/ es azt sem turi hogy gazos legyen, rajta lesz a szeme. Aki valamiert nem tud jonni vagy beteg, o maga fogja rendben tartani azt a reszt de itt rendbek kell lennie.

Amugy nagyon kedves, mosolygos, sot nevetos no csak hatarozott.

Tul-tul- tul hatarozottabb mint amit megszoktunk....

Draga John, gyogyulj meg minel hamarabb!!! Hehehe...

SzZoole 2022.05.25. 21:15:51

@dikusz.: te nagy túrajáró vagy Szeged környéken, nem? Most olvastam egy hirdetést :-))

Tarhonyaszedésre keresünk munkásokat (Szeged külterületén). 1400 Ft/óra (nettó) – A túlérett szemeket ki kell válogatni! Két hét múlva kezdődik, mivel e héten még virágzik. Érdeklődni kommentben!

Minden lehetőséget meg kell ragadni! Rostát hozni kell magaddal!

Csak nehogy túlérjen a tarhonya! Pedig azt mondták a tavaszi fagyok miatt idén rossz termés várható!“

Vicc volt

P.Elliot 2022.05.26. 14:12:12

@puhacica: Nem, nem ismertem ezt de majd belekukkantok .

Most ilyenkor tavasszal nincs annyira idom kutatgatni a neten, legfeljebb esos idoben de majd keritek ra idot hogy atnezzem.
Azert mennyi minden van a neten, szeduletes!

Az egesz vilag es annak minden dolga.

Golf2 2022.05.27. 13:30:14

@fhdgy: Ukrán háborús helyzet miatti alapanyag beszerzési problémák szükségessé teszik, hogy a Szegedi Paprika Zrt. által gyártott készétel konzerv termékek esetében a napraforgó étolajat helyettesítsük.”...itt tartunk.

SzZoole 2022.05.27. 16:40:42

@Golf2: itt tartottok most, de nem akarlak elkeseríteni, lesz ez még sokkal rosszabb is!
A választások előtt írtam, hogy a választások után nagyon elfognak szállni az árak, el is szálltak ….

Golf2 2022.05.27. 17:43:20

@SzZoole: Megérdemli a sok birka aki a kurmányra szavazott...Fillért csinált a vajda a forintból.

SzZoole 2022.05.27. 18:42:47

@Golf2: és te nem ott élsz a birkák közt? :-)

Golf2 2022.05.27. 19:28:37

@SzZoole: Itt ragadtam,nem vagyok vállalkozó típus.Meg hiányzik még pár csepp a pohárból,gyerekkel nem olyan egyszerű,pláne ha az anya jól elvan van itt a posványban.

SzZoole 2022.05.27. 19:31:53

@Golf2: hogy mi?? Az asszony jól el van? Most akkor ki hordja s nadrágot nálatok?

P.Elliot 2022.05.27. 19:33:22

@Golf2: Aztan az lesz belole hogy amikor mar nem kell helyettesiteni akkor se allnak ra vissza mert esetleg igy olcsobb.
Tobb haszon marad.

P.Elliot 2022.05.27. 19:39:09

@Torony6:
Szerintem ez minden orszagban van, egyre tobb idos ember el magaban, a gyerekek nem akarnak mar a tagabb csaladdal lakni holott azert vannak elonyeik foleg a gyerekeseknel.

Az mondjuk nem szep dolog hogy hetekig meg se kerdezik hogy mi van, el-e meg de ezzel majd utmutatast adnak az unokaknak hogy igy kell ezt es az sem fog torodni a szuleivel.
Lehet gondolkodni hogy megeri-e?
Az oregotthon a megoldas, azt kellene felfuttatni, a lakast vagy az arat kapja az, jaruljon hozza valamit az allam is.

Golf2 2022.05.27. 20:20:09

@SzZoole: Most nézem hogy milyen fantasztikus koncertet adott Londonban (hol máshol) az ABBA.Teljesen élethű volt állítólag digitálisan.Irigykedek.

Golf2 2022.05.27. 20:42:46

@Torony6: Borzalmas cikk,kár volt elolvasni,pláne lefekvés elött horror:(

Torony6 2022.05.27. 22:29:06

@Golf2: az élet nem habostorta

P.Elliot 2022.05.27. 23:23:50

@Torony6: Azert nem mindegyik ilyen azonkivul ki kell talalni mas lehetosegeket.

Lakasert ellenorzott eltartasi, apolasi szerzodes, senki sem el orokke es egy lakas jol jon annak aki maskeppen nem tud hozzajutni, nem mindenki szornyeteg!

Osszekoltozni is lehet hasonlo cipoben jaro baratnovel, rokonnal es jo lenne raebreszteni a fiatalsagot hogy ha mar orokseget varnak akkor biztositsanak a hazukban egy szobat az idosebb szuloknek mert ingyen nincs semmi.

P.Elliot 2022.05.27. 23:26:03

@Torony6: Azert a New Yorki vilagvaros es Nyiregyheza kozott van nemi kulonbseg, hehehe....

SzZoole 2022.05.28. 14:33:50

@Golf2: miért nem jöttél nézni őket, van üres szobám, alhattál volna itt :-))

2022.05.28. 16:42:07

@SzZoole: „ A választások előtt írtam, hogy a választások után nagyon elfognak szállni az árak, el is szálltak ….“

Tegnap mentem tankolni, de nekem a piaci arat kell fizetnem mondta a Kutas mert külföldi rendszámom van. Itt adozom, fektetek be és mégis külföldi vagyok. Mondom neki magyar állampolgár vagyok, az nem számít válaszol csak a rendszám.
Egy okos átgondolt rendelkezés

taga20 2022.05.28. 16:42:17

@SzZoole: migráns, kissé elhíztál, és még az arcod is nagy!

vegyévissza, te megtűrt egyén!:)))

img-9gag-fun.9cache.com/photo/aNPqV7b_460swp.jpg

SzZoole 2022.05.28. 17:34:03

@taga20: “ migráns, kissé elhíztál” tesókámbratyókám, gyúrok, na meg a jólét :-))

“ és még az arcod is nagy!” az mindig is nagy volt, sokszor olyan nagyképű vagyok, hogy még magammal se tudok beszélgetni :-))

SzZoole 2022.05.28. 18:16:27

@Tellinghovon: nem tudom, hogy Magyaroszágon mennyi most a piaci ár ( a sapkás ár az 480 ha jól tudom).

Itt most £ 1.82-ért tankoltam a dízelt, ami átszámolva kb. £ 1.82x 465 Ft = 846 Ft.

2022.05.29. 12:56:51

@SzZoole: Attila fügt hol tankolsz. Autopalya közelébe 700 távolabb valamivel olcsóbb

Golf2 2022.05.29. 14:13:28

@SzZoole: Köszi! Tegnap a Liverpool se lehetett rossz.Kár hogy a bikaszomorítók nyertek.

P.Elliot 2022.05.29. 15:28:42

@SzZoole: Nalunk 4. 75-ert tankoltam gallononkent.

Van olyan helye New Jerseynek ahol kozelit a 6-hoz, ezek igen gazdag varoskak, a benzinkutas ugy veli hogy csak fizessek meg!

nyuszigonosz 2022.05.29. 16:36:06

@P.Elliot:
Akkor nagyon olcsón tankoltál.

Mi volt: dízel vagy benzin?

Itt egy galon dízelért fizetnél 7,38 US Dollárt, ugyanennyi benzinért 8,13-at.

( átszámoltam a galont literre, literárat galonként és az egészet US dollárra váltva)

SzZoole 2022.05.29. 16:52:41

@P.Elliot: 1 us gallon az kb 3.8 liter. $ 1.25/liter ami kb 460 forint és £0.99. Panaszra nincs okod a benzin árát illetően.

P.Elliot 2022.05.29. 16:56:29

@nyuszigonosz:

Egyet ne felejtsel el hogy itt meg a kozel is tavol van a tavolsagok miatt, gyorsan fogy a benzin.
A vejem nagyjabol 60 dollarert tankol hetente mert messze dolgozik.

Tomegkozlekedes igen gyatra videken, nehany busz aztan kesz de az sem szallit oda a munkahelyre ha az nem a varosban van.

nyuszigonosz 2022.05.29. 17:07:33

@P.Elliot: Nem felejtem el, hogy az USA nagy. :-)

Viszont te meg szintén ne felejtsd el, hogy azért Európán belül is vannak távolságok, söt! :-)
Én sokat es sok-sok kilométert autózok a munkám miatt, vannak rövidebb és hosszabb távolságok, és nem tudnám semmiféle tömegközlekedéssel elintézni.

Inkább hidd el, hogy igen olcsón tankolsz.

60 dollár hetente a tankolásra a vejednek, aki munkába jár így, igencsak kevés. Söt az adóból egy része leírható. :-)

SzZoole 2022.05.29. 17:07:52

@nyuszigonosz: “ Itt egy galon dízelért fizetnél 7,38 US Dollárt, ugyanennyi benzinért 8,13-at.”

Felétek a benzin a drágább?

Itt £1.80/liter a dízel, és £ 1.60/liter a benzin!

nyuszigonosz 2022.05.29. 17:09:05

@SzZoole: Ezt mondom én is Elliot-nak. Csak elhiszi majd. :-)

nyuszigonosz 2022.05.29. 17:14:26

@SzZoole: Most.

Pár hete a dízel volt jóval drágább, akkor amikor a benzin is már 2,50 - 2,60 Euró volt, de aztán valamelyik "Sprit" - ( benzin vagy dízel tankolás) adót a három közül tán csökkentették, kettö körül állt meg a benzin, a dízel még drágább volt valamivel, most a benzin drágább a dízel megállt - egyelöre kettö euró alatt - 1,99, a benzin most , ma "csak" 2,15.

Mondjuk ez is még régiónként változó, fene tudja hol olcsó, errefelé sosem olcsó.

Na de akkor pont nálatok most jobb benzint tankolni. :-)
Nekem most benzines kocsim van, hát akkor most ez van.

P.Elliot 2022.05.29. 17:19:30

@nyuszigonosz:

En nem mondom hogy nem hiszem el de szerintem borzaszto.
Van mindenkinek egyeb fizetnivaloja eppen eleg.

Hogy mit lehet levonni az adobol azt nem tudom mert a ferjem csinalta mindig/ na, o 40 perc autojarasra dolgozott/ az adobevallast, most meg egy hivatalos szemely. Valoszinu hogy van aki levonhatja, nem tudom de mindenkinek a haja szala all saz egnek az elrepult benzinaraktol.

Az meg hogy hogy felmentek az elelmiszer arak arrol ne is beszeljunk.
Haz es lakas arak, minden!

nyuszigonosz 2022.05.29. 17:21:27

@SzZoole:

www.adac.de/news/aktueller-spritpreis/

érdemes átnézni, föleg lejjebb ahol a grafikus heti kimutatás van január végétöl mostanig.

nyuszigonosz 2022.05.29. 17:22:11

@P.Elliot: Igen, borzasztó. Sajnos ez van.

P.Elliot 2022.05.29. 17:45:46

@nyuszigonosz: Amikor mi ide kijottunk az emberek nem luxusoltak, egyszeru eletmod volt, nem voltak vilagraszolo koltseges eskuvok, nyaralasok, az emberek mentek kempingezni/ most alig jarnak/, kirandulni, autos utazasokra menni az orszagban, mindenki tudta hogy mire es meddig kolthet viszont volt hazuk, minden csaladtagnak kulon kocsija, penzuk is valamennyi a bankban, rendezetten eltek, nem sok panaszkodast lehetett hallani.

Igaz hogy a teve se biztotott fel senkit holmi idiota koltseges szokasokkal hogy utanozd....

A benzin, valami 35 cent korul volt gallonja vagy alig tobb, apropenz volt.

Neha a kezembe jut a ferjem feljegyzesei, nem naplo de megis rogzitette az akkori arakat.

Minden jobb volt! Nem, ez nem nosztalgia, valoban az volt!

Hazat csak az nem vett aki nem akart, valamilyenre futotta, egy szinte minimalberen elo oregasszony baratunk aki egy kafeteriaban dolgozott egesz eleteben is vett hazat, ket halos, nappalis, 2 furdoszobas kicsi haz volt de volt pince, mosokonyha, kicsi kert, 8 ezer dollarert, ossze tudta gyujteni ra a beugrot es fizetgette.

Kopzben meg fel is ujittatott benne dolgokat, igaz hogy egy diakot is tartott a kozeli egyetembol, akkoriban sokan tartottak aki arrafele lakott.

Most probalnad meg!

Meg komoly fizetesbol is evekbe kerul annyit osszeszedni hogy befizess egy hazat mert az atiras es minden ezzel kapcsolatos kiadas sulyos ezresek.

Valahol nagyon eltolodott a dolog, szerintem Europaban ugyanez lehet a helyzet.

nyuszigonosz 2022.05.29. 19:38:15

@P.Elliot:
NA akkor az az amerikai klisé, ( a filmekböl) hogy valamelyik poros út benzinkútjánál pár órában kávét öntögetö, gyerekeit egyedül nevelö hölgy is nagy, verandás "amerikai" házban lakik, valós. :-)

De a ronygrázáshoz meg így: szerintem rongyrázók és te szavaiddal élve "luxusozók" mindig és mindenhol voltak. Azok, akik megmutatták, hogy van miböl és hadd is lássa mindenki, hogy mindenre telik. Ha telt, ha nem.

Mikor te már oda mentél én még kisgyerek voltam :-), de biztos vagyok benne, hogy ott is és föleg ott, a korlátlan lehetöségek hazajában igen sok "luxusozó" is volt, csak esetleg nem a te környezetedben. Vagy másra figyelvén, nem öket vetted észre.

Ma is van az a réteg mindenhol, akinek sehol semmi nem drága. És nem olyan biztos, hogy ök tünnek fel. :-)

És van az a réteg is, akinek istentelen drága, de: meg kell mutatni, hogy van rá, akkor is ha nincs. Na és ök tünnek fel a "luxusozással". Ennek aztán sok esetben nincs jó vége, de egy darabig lehet rongyrázni is. Utánunk az özönvíz és majd valahogy lesz mentalitás, de most mindenki ide nézzen.

Na meg vannak a normális népek is, akik se nem panaszkodnak, se nem rongyráznak/luxusolnak, hanem élnek. :-)

Igaz, sajnos mind drágábban.

Torony6 2022.05.29. 22:08:05

@nyuszigonosz: sajnos, hogy még mindig ilyen olcsó a benzin. Ha drágább lenne, talán nem nőne minden évben új csúcsra a CO2 kibocsátás.
Magyarország május 30-an használja el az egész évre rendelkezésére álló erőforrásokat, az év második felében másoktól lopjuk el. A németek még előbb, az amerikaiakról meg nem is beszélve, akik már március óta más kontójára élnek.
Köpjünk a tolvaj gazemberekre!
Overshoot day:
www.overshootday.org/newsroom/country-overshoot-days/

Arthamyr 2022.05.29. 22:08:26

@P.Elliot: "a teve se biztotott fel senkit holmi idiota koltseges szokasokkal hogy utanozd" - A háznál (igazából a lakhatás bármilyen formájánál) vagy a minden családtagnak saját kocsinál nem igazán létezik költségesebb dolog, amire a tévé bárkit is "fel tudna bíztatni"... Mire gondolsz, amit a elsősorban tévé miatt vesznek/fogyasztanak sokan, és akárcsak azonos nagyságrendben van az ára ezekkel?

SzZoole 2022.05.30. 19:39:21

HA. Remélem holnap egy remekbeszabott posztot jelentesz meg, mivel jeles nap lesz a holnapi. Holnap lesz 59 éves a mi megváltónk!!!

ibb.co/NS6GQz5

Golf2 2022.05.31. 08:00:28

@nyuszigonosz: errefelé sosem olcsó...ingyen van nálatok. Ti a minimál órabéretekből vesztek 6 litert,mi meg kettőt...Akkor hol drágább?

Csodabogár 2022.05.31. 12:16:30

@nyuszigonosz: Ahogy én láttam többszöri ott tartózkodásom alatt, a ház ott az alap. Ha nincs házad, akkor nem is vagy ember. Viszont a bankok még az utolsó nagy válság után is utánad dobták a kreditet. Akkoriban féléveket voltunk ott és volt egy saját lakásunk, mert házat és soha nem akartam. Helyi újságot olvastam, Florida, és rosszul voltam a hirdetésektől. Bútor hirdetés pl. Vedd meg most, fizesd jövőre. Mindenki mindent kreditre vett. Tudom az amerikaiaknak ez a normális. Én nem tudnék úgy élni egy házban, hogy tudom, hogy 20-30 évig ezt kell fizetnem.
Arról már nem is akarok beszélni, hogy európai szemmel, milyen hihetetlen vacakok az ottani házak. A mobil home telepek, ahol az emberek állandóan is laknak, olyanok mint egy cigánytelep.:-(
Tudom, hogy ezt nem szabadna leírni, de állok a megkövezés elé.:-)

P.Elliot 2022.05.31. 15:21:54

@SzZoole: Te mikor irsz posztot a biztatas helyett?
Irtal-e valaha? Ha igen, jelezd mert erdekelne.
Mirol, mikor...

P.Elliot 2022.05.31. 15:32:52

@Csodabogár:
Magyarorszagon is reszlere veszik altalaban a hazakat mint szerte a vilagban, kinek lenne penze az egeszet kifizetni?
Ha orokol otthonrol vagy kirabolja a szulei megtakaritasat akkor igen, maskeppen sok evbe kerul es sok lemondasba mire vegre egy lakashoz vagy hazhoz jot, a legjobb eveit kuporgatassal toltene, azert itt praktikusabbak az emberek minthogy ilyesmire fecsereljek a fiatal eveiket, senki se tudna oket erre rabeszelni.

A reszlet szepen lemegy, ki lehet elobb is fizetni mint mi is fele ido alatt mert mindig nyomtuk extraba meg hozza penzt de hogy csak annak eljunk azt nem tudtam volna elkepzelni.

A mobilhomok attol fugg hogy hol vannak ugy neznek ki. Itt is van Jerseyben lepusztult/ egy hatarig mert utana a hatosag egyszeruen lebontatja/ de olyan is hogy hapogsz az aratol es a kinezetetol, foleg idoseknek epitik akiknek mar csak kis lakasok kellenek, nincs nap hogy ne sozzanak ram papirokat hogy nezzem csak meg micsoda luxus mobil nyugdijas telepek vannak, ez mas allamokban is igy van, valoszinu nem sok allamban neztel korul.

A Floridai lepusztultak, hat igen/ mar amelyik/, a rengeteg eso, a gyilkosan tuzo nap sokkal gyorsabban teszi oket tonkre mint a hazakat.
Olyan nep lakik benne akik joforman kozsegenyen laknak benne, penzuk alig, dolgozni nem is akar a legtobbje de legalab fedel van a fejuk felett.

P.Elliot 2022.05.31. 15:39:36

@Arthamyr: Varjal csak!
Itt a lakas nem luxus, valahol mindenki lakik es nem is rosszul mas orszagokhoz kepest, a kocsi meg a vilag legtermeszetesebb dolga, ha meg nincs penze mert fiatal vesz reszletre, amit nyugodtan ki lehet fizetni a fizetesbol es meg marad elni is.
Ujat vesz reszletre, regit is szoktak de ahhoz mar nagyon le kell csuszni hogy egy uj reszletet ne lehessen kifizetni.
Otthon javitgatas nemigazan van tobbe, viszik a szerelohoz, neha elcsodalkozok amikor itt-ott benezek egy angliai magyar topikba hogy mit nem szerelnek ossze es mit kepesek vitatkozni egy kis repedesen valahol vagy hogy a 10-15 eves kocsit hogy lehetne feljavittatni, itt az ilyet el sem lehet adni.
Ott azoknak ahogy elnezem igen nagy dolog az uj kocsi.

A luxust a tevebol nem erre ertettem, majd meg ma kifejtem de nincs idom most var a hazimunka de visszajovok kesobb....

SzZoole 2022.05.31. 15:53:13

@P.Elliot: több mint tíz éve itt vagyok szinte minden nap, rengeteg dolgot leírtam már kommentben, mit írhatnék szerinted?

A nejem irt tíz éve egyet, az pont elég :-)

SzZoole 2022.05.31. 15:57:17

A Jóisten éltesse sokáig a mi szeretet miniszterelnök urunkat a mi megmentőnket, aki kivezet minket a sötétségből és fényt hoz az életünkbe!!!

A Jóisten adjon még neki száz évet!!!!

Golf2 2022.05.31. 20:39:29

@SzZoole: adjon még neki száz évet!!! A föld alatt!

P.Elliot 2022.05.31. 20:39:49

@SzZoole: Ez most komoly ez a szuletesnapi koszonto?

Honnan tudod egyaltalan hogy mikor van?
Orszagos unnep?

P.Elliot 2022.05.31. 20:40:47

@Golf2: Hehehe.....ez jo volt!

P.Elliot 2022.05.31. 20:42:23

@SzZoole: Mi is leirtunk mar rengeteg dolgot de megis posztoltunk valamirol nehanyszor...
Tema az mindig akad, irjal peldaul az edzotermedrol, mi hogy zajlik.

SzZoole 2022.05.31. 20:45:03

@Golf2: ne legyél már ilyen…..

Elég lenne neki Vácot egy Dunára néző ablak ahol minden nap kikormolják a füstöst neki :-)

P.Elliot 2022.05.31. 20:45:19

@Golf2:
"errefelé sosem olcsó...ingyen van nálatok. Ti a minimál órabéretekből vesztek 6 litert,mi meg kettőt... mint mi, Akkor hol drágább? "

Ezt irtad de nem vetted figyelembe azt hogy ti nem autoztok annyit pl. a munkahelyetekig, nalunk semmi sincs kozel, a kocsi zabalja a draga benzint.

SzZoole 2022.05.31. 20:48:31

@P.Elliot: komoly komoly :-))

Ő a példaképem :-))

SzZoole 2022.05.31. 20:51:10

@P.Elliot: az edzőteremről, hát az egyszerű; gyúrok, úszok, szaunázok, gőzfürdőzök meg jakuzizok :-))

P.Elliot 2022.05.31. 21:14:06

@Arthamyr: Na most had valaszoljak neked mielott megyek megint a dolgomra.
Elobb meg megjegyzem hogy 38 celsius van odakinnt, a kicsi zoldseges kertemben idehaza szinte foldig hajoltak az ajult palantak, muszaj volt egy feher lepedovel letakarni, jo biztatas a jovo kerteszkedeshez.
Ez volt tegnap is es ez lesz holnap is, a draga feltett eredeti angol rozsaim szele felpondorodve, a piros szinuek kisse meg is feketedtek, tiszta rohej hogy mi lesz a szep apolt kertembol, jobb ha a jovoben sivatagosra veszem a stilust.

Szoval, a teve altal szuggeralt luxus, koltekezesre biztatas minden terulten van es be lehet hulyiteni a nepet rendesen, nekik is az kell.

Vegyuk a legkoltsegesebb hobortot, az eskuvot!

A Kleinfeld vilaghiru menyasszonyi boltja New Yorkban kulon teve show-t tart fenn amit hetente le is ad, ruhaproba menyasszonyokkal, 2 ezer dollarart mar kapsz valami abszolut nem kulonleges ruhat, a normal az 3 es 6 ezer kozott van a felso hatar tizezrek, neha sok-sok tizezer.

Nagyon gazdag embernek valo csak.

Ebben nincsen benne a fatyol ami meregdraga, a cipo, a divatekszerek es a tobbi.
Ez csak a menyasszony. Nehogy azt hidd hogy csak a milliomos vasarol ott, egyszeru emberek is ki akarjak fosztani a betetuket vagy a szuloket vagy kreditkartyara veszik aztan hazas korukban majd evekig fizetgetik mert hat ok is ilyen nagystilu eskuvot akarnak.

Pont most van a csaladom amerikai rokonsaga koreben egy hasonlo eset.

Vejem unokaoccse, huszoneves pasas aki az auto eladonal dolgozik, jol keres de messze nem ugy hogy ilyesmit megengedhessen maganak.

A menyasszonnyal elmentek erdeklodni a koltsegek felol es kitalaltak a csalad ele hogy talaltak egy megfelelot, a 200 szemelyes eskuvo mittudomenhol 95 ezer dollarba fog kerulni cakumpakk.

Mint auto elado errol szo sem lehetett volna de nemreg orokoltek valakitol masfel millio dollart, 3 orokos, nekik jutott a koltsegek levonasa utan vagy 400 ezer dollar, illetve nem is nekik hanem a szuleinek.

Elso dolga volt hogy vetetett maganak valami 65 ezer dollaros kocsit, vagy 20 ezerert motort, / ezzel mar volt balesete, a kanyarban kiment alola es elrepedt a csukloja, 20 ezer volt az eljegyzesi gyuru!

Gorogorszagi 3 hetes luxus naszut lesz, mar akkor el is vertek a penzbol vagy 150 ezret es napi szinten halljuk hogy mikre szorjak addig is.
Mindenkinek elmondtak persze csak itt nem szokas irigykedni, inkabb furcsalkodnak hogy mekkora marhak, / a fiatalok azok nem, azok inkabb megtapsoljak/, hazuk az nincs meg a szuleinek sem mert azok is vilag eletukben szortak a penzt.

Venni akarnak persze de ahogy fogy a penz ugy megy el a lehetoseg arra hogy a sajatjukban eljenek.

Szerintem nem is lesz.
Arrol; nem is beszelve hogy vajon meddig fog a hazassag tartani?

Es nemcsak az eskuvo, ontik eled az otleteket hogy mire koltsd a penzedet, akkor is ha nincs, kredit kartyaja az van mindenkinek.

P.Elliot 2022.05.31. 21:17:17

@SzZoole: Csodas posztot lehet errol irni. Ilyen helyen nagyon sok erdekesseg akad.
Egyaltalan, mit edzel, milyen a tornagep, tapasztalat mifele alakok jarnak oda, en is irhatnek pedig csak uszni jarok oda!
Lehet hogy fogok is egyszer.

Szoval kerjuk azt a sportos posztot, adjunk otleteket es kedvet az otthon uldogelo lusta alakoknak.

kék madár 2022.06.01. 06:11:45

@P.Elliot: eletmuveszek, kepzeld ha befektetik valamibe es azzal kell kuzdeniuk nap mint nap, hogy jo helyre tettek-e a penzt

Golf2 2022.06.01. 07:01:02

@P.Elliot: "nalunk semmi sincs kozel"..a német viszonyokra írtam
"Ez csak a menyasszony"...a végén úgyis ő lesz a legdrágább ..
"meddig fog a hazasság tartani"... amig a pénz.

Golf2 2022.06.01. 08:04:16

@SzZoole: Orbán Viktor isten ajándéka, aki fáklyaként jeleníti meg a világ világosságát – mondta a pap a miniszterelnökért tartott szentmisén,a születésnapján tegnap...
Sötét az van.

fhdgy 2022.06.01. 10:23:44

@Golf2: Annyira nincs is sötét, hisz világít a negró a szájukban!

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2022.06.01. 17:14:27

@P.Elliot: Tenyleg ideje valami uj posztnak, kezd kifogyni a tema, a kommentekbol itelve :)
Dolgozom a US Virgin Islands posztomon, de meg kell egy par nap, mig elkeszulok vele :)

SzZoole 2022.06.01. 17:49:52

@Zsuzsi65: te jársz gym-be Zsuzsi? :-)

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2022.06.01. 18:30:17

@SzZoole: Nem, en otthon tornazom ingyen :) szoktam app-eket es kulonbozo website-okat hasznalni. Mostanaban ezt: hasfit.com/ itt lehet mindenfelet valasztani, cardio, strength etc.

SzZoole 2022.06.01. 19:03:13

@Zsuzsi65: csak vicc Zsuzsi, nehogy vegyed komolyan :-)))

ibb.co/jvRLHDp

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2022.06.01. 19:24:28

@SzZoole: haha :) lassan en is ilyen eros leszek! :) itt sorakoznak a sulyzok a szobaban :))

P.Elliot 2022.06.01. 19:26:20

@Zsuzsi65: A tema nagyon gyorsan szokott kifogyni mostanaban amikor nem sok hozzaszolo van, nem is szamit, valami mas azzal kapcsolatos temaval van folytatva.

Igazabol minden tema erdekes, nem kell feltetlenul a poszthoz csatolodnia, elunk szerte a vilagban es beszelgetunk arrol amit lattunk vagy tapasztaltunk, maguk az otthoniak is, ez is Hataratkelo!

A te posztod is majd kiterot tesz, hehehe, hataztan!

Hat csak irjad, varjuk mert jo posztokat szoktal irni, szeretem...

P.Elliot 2022.06.01. 19:30:45

@Zsuzsi65: Megvallom en utalok tornaszni, itthon boven lenne ra lehetosegem csak kedvem nincs.
En az uszo bagazshoz tartozok pedig mennyi remek tornagep van ott ahova jarok!
Valoszinu hogy osszedobok rola egy posztot is csak varom hogy hatha valamelyik ferfi itt megerolteti magat aztan ir rola hogy naluk milyen.
35 $-t fizetek erte havonta, ez nem penz azert hogy odajarhatok.
Kicsit tobbet kellene de valami dolgom mindig akad es halogatom.

SzZoole 2022.06.01. 19:37:47

@P.Elliot: $ 35 tényleg olcsó, én £ 72/hó fizetek

dikusz. 2022.06.01. 19:50:56

@P.Elliot: Itt egy edzőteremben a havi bérlet 15000 Ft-nál kezdődik, és ebben semmi extra nincs.
Se uszoda, se edzésterv, semmiféle kedvezmény. A gépeket használhatod, ahogy gondolod.

Arthamyr 2022.06.01. 20:22:58

@P.Elliot: Köszönöm. Ezt amúgy mintha már írtad volna (talán pont egy esküvős poszt alá), de lehet, hogy rosszul emlékszem. Ez tényleg nem kevés (bár még mindig bakfitty a házhoz képest), viszont azért csak nem jellemző a lakosság többségére? Vagy az USA-ban igen? Nehéz elhinni... Én még azt sem láttam, hogy a reklámozását ennyire tolnák.
Megmondom őszintén, nem beszélgettem az amerikai kollégáimmal az esküvői költségekről, szóval nincs még "anekdotikus" adatom sem, viszont a lakhatást mindenki kiemelte, hogy milyen rohadt drága (NY).

Golf2 2022.06.01. 20:42:51

@dikusz.: Akkor az kb.1 napi átlagfizetés. Vajon ők kifizetnének érte 1 napi kinnti atlagfizetést? Nem.

SzZoole 2022.06.01. 21:07:18

@Golf2: 15000 forint egy napi átlagfizetés, némán……. 2008-ban jóval többet kerestem mint 15000

SzZoole 2022.06.01. 21:20:16

@Zsuzsi65: 2.7 milla plusz 1, azaz én :-))

Remelem azt a bipoláris hazudós fasztarisznyát elkaszálják……

Az utolsó tanúvallomást láttad?

ibb.co/rkz7qWc

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2022.06.01. 21:36:55

@Zsuzsi65: yay! Johnny won! :) gyozott az igazsag :) 3.3. millioan neztek az itelethozatalt! :)

SzZoole 2022.06.01. 21:39:04

@Zsuzsi65: én meg olvastam most :-)

Azért Dzsonninak kell fizetni 2 millát Émbörnek!

SzZoole 2022.06.01. 21:40:17

@Zsuzsi65: ez lemaradt

Émbör meg 15 millát fizet Dzsonninak :-)

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2022.06.01. 21:44:48

@SzZoole: :)) yep. Itt kovettem az esemenyeket fel Amerikaval egyutt :)) jobb volt mint egy soap opera...:)

www.youtube.com/c/LawCrimeNetwork

P.Elliot 2022.06.01. 21:46:52

@Zsuzsi65:
Mar aki nezte!

Soha eletemben nem erdekelt szineszek es mas hires emberek maganelete, ki kivel, mennyi penze van meg ilyesmi.
Jovoben sem tartom valoszinunek....

P.Elliot 2022.06.01. 21:49:09

@SzZoole: Nem az enyem olcso, a tied aranytalanul sok.
Ez persze attol is fugg hogy mekkora a terem, mennyi tag van.
Minel nagyobb, minel tobb ember van annal olcsobban adhatjak.

P.Elliot 2022.06.01. 21:56:02

@dikusz.: Amikor eloszor beiratkoztunk 100 dollar volt a beiratkozasi dij es 25 dollar fejenkent a havi, ez volt a csaladi berlet.
Utana azert emelkedett kicsiket de csak kicsit.
Jo nagy hely, majd irok posztot rola
12 eve jarok oda ugy latom.
Ha az ember beteg hosszadalmasan vagy elutazik, kerheti hogy fagyasszak be/ covidnal is/ a tagsagat ami azt jelenti hogy nem mehetsz amig fel nem oldottad es 10 dollart akkor is fizetsz havonta de nem tobbet.

Van idonkent hogy van 2 hetig engedely hogy vihetsz baratot, rokont, egy szemelyt edzeni ingyen, hatha raharap.

Idonkent ingyen szemelyi edzo is akad aki szinten ugyanilyen celbol oktat.

Ha mashol vagy az orszagban es talalsz ilyen nevu edzotermet akkor odamehetsz edzeni a kartyaddal, ervenyes.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2022.06.01. 22:40:44

@P.Elliot: hat ezek a high profile esetek sok embert vonzanak, tudod :) JD a nevet akarta tisztara mosni, mert a vadak mind hamisak voltak, amiket felhoztak ellene, es nem o, hanem az ex-felesege volt az abuser.
Elejetol kezdve latszott, hogy ez a no hazudik, es elete "nagy szerepet" jatszotta el a birosagon, mint "artatlan, csaladi eroszaktol szenvedo no". Az ilyen eroszak igazi aldozatai sorra kommenteltek, hogy aki VALOBAN aldozat, az nem egy viselkedik...Persze senki nem tokeletes, JP sem, de azt az eroszakot soha nem kovette el, amivel vadolta Amber.

Congeria 2022.06.02. 01:48:58

@Zsuzsi65: @P.Elliot:

Soha nem érdekeltek ezek a túlfizetett, sekély ripacsok élete, véleménye. Olyan sok más dolog van amire 10 élet-év is kevés.

P.Elliot 2022.06.02. 02:52:29

@Zsuzsi65: Lehet hogy sok embert vonz de engem nem tud.

Soha es semmikor nem erdekeltek az ilyen dolgok, atlepek rajtuk, mikor meg otthon laktam akkor nem volt ilyen szennyes teregetes a muveszek koreben , azota lett.
Magyarorszag teljesen leutanozta ezeket a valos vagy hazug szennyes teregeteseket, a muveszetekrol mar kevesebb szo esik szinte mint magukrol a muveszekrol.

Mire jo ez? Kit erdekel ez? Ki kivancsi ra hogy ki kivel es hogy?

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2022.06.02. 03:10:15

@Congeria: szerintem azert Johnny Depp nem olcso ripacs :) de persze mindenkinek joga van a sajat velemenyehez :) A mostani targyalas arra volt "jo", hogy azoknak a csaladon beluli eroszak (domestic abuse/violence) aldozatoknak is batoritast adott, hogy hangjukat hallassak, akik eddig nem mertek fellepni ezugyben - nok es ferfiak egyarant.
www.nbcnews.com/pop-culture/pop-culture-news/male-domestic-violence-survivors-say-feel-depp-heard-trial-turning-poi-rcna29742

P.Elliot 2022.06.02. 03:59:08

@Zsuzsi65: Ebben meg neked van igazad.

Van egy baratnom akinek most folyik a valopere, o az aldozat.
Szo sincs rola, a ferje az, mindenki tudja, mar megprobaltunk a szivere beszelni hogy 25 eves hazassag utan merje csak fel hogy mit kapott, dolgoznia sose kellett es a valas a viselkedese, veszekedese miatt van.

Valjanak el, oke de hagyja azt a pasast beken elmenni.

Hat nem hagyja, igy viszont a barati korbol is mehet mert igazsag is van a vilagon..

Ez a Johnny Depp valoban jo szinesz de nekem sosem volt rokonszenves a kepe.
Fene tudja miert, tul kemeny, furcsa, nem a zsanerem.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2022.06.02. 07:12:10

@P.Elliot: igen, izlesek es pofonok...:) vannak, akik pont a kicsit egzotikus kulsejet szeretik...emlekszem, a kisebbik lanyomnak kb 11-12 eves koraban o volt az elso "celebrity crush" mint Jack Sparrow :) sok fiatal szamara a Pirats of the Caribbean a gyerekkoruk resze, es ezert is nagy JD rajongok. En is kedvelem ot, van egy sajatsagos stilusa :)

fhdgy 2022.06.02. 08:04:19

Amerikai luxus száz éve?

Hát, ez a poszt is lassan száz éves lesz!

Mi jön még? Száz év magány?

Congeria 2022.06.02. 08:11:20

@Zsuzsi65:
Szerettem a Benny and Joon és az Edward Scissorhand-ben.

dikusz. 2022.06.02. 08:19:04

@P.Elliot: A havi 15000 forintos bérlet ár egy olyan cégé (Gilda Max), amelyiknek az egész országban vannak edzőtermei. Az ő nevük ugrott be először, ezért írtam róluk. Többnyire plázákban vannak ezek a nagy termek, sok géppel. Náluk is használható a bérlet országon belül a többi edzőteremben is.

Aztán eszembe jutott, hogy itt a kerületben is van egy edzőterem, elég népszerűek, és aktívak a kerületi sportéletben. Van nyugdíjas bérletük 3000 Ft/hó, a felnőtt bérlet 6000 Ft/hó. Ez bőven kifizethető, de nekem már nem biztos, hogy jó, nem most kellene újrakezdeni.

Csodabogár 2022.06.02. 11:06:11

@fhdgy: Úgy néz ki ebbe beleragadt a HA, de látod a népek azért elbeszélgetnek egymással a semmiről.:-)

fhdgy 2022.06.02. 12:00:11

@Csodabogár: Egy szóval sem mondtam, hogy a semmiről folyna a beszélgetés. Max. engem nem igazán érdekel. Elolvasom a kommenteket, de nem több.

SzZoole 2022.06.02. 12:56:25

@P.Elliot: bocs, mellényomtam, nem £72 hanem csak £ 62 :-)

Amúgy elég nagy a gym, sokan elférnek és a legjobb az országban ( persze a privát gymek nyilván jobbak )

en.m.wikipedia.org/wiki/Nuffield_Health

P.Elliot 2022.06.02. 13:38:35

@fhdgy: Irjatok posztokat es akkor gyakrabban cserelodik.
Te peldaul elohozhatnad a videki eletformat, ezzel kapcsolatos gazdalkodast, kecsketenyesztest, az is eleg informativ.

Hatha valaki errol olvasna szivesen mert csinalna de meg nem mer belefogni oszinte beszamolot varna hogy lehet-e ezzel valamit kezdeni.

Azt nem lehet elvarni a HA-tol hogy minket szorakoztasson , ezzel olja az idejet hogy uj es uj temat keressen, magunknak kell, o majd a munkajat adja hozza a megjeleneshez.
Elhiszem hogy csak olvasni jo de ez nem fog mukodni soka.

fhdgy 2022.06.02. 14:00:00

@P.Elliot: "Írjatok posztokat...", igen, maximálisan igazad van.

Most, hogy folytassam? Igen, kellene, de én most úgy érzem, hogy nekem nem megy.

Mit írhatnék a vidéki életformáról? Azt, hogy dögunalom, tele van vele a hócipőm? Ha nem lennének a kecskék, akkor megkergülnék?

Már így is lehet, hogy nem is kell megkergülnöm.

Az igazság az, hogy az elmúlt három hónap kikészített. Amikor nyomás alatt vagyok, viszonylag jól bírom, de amikor vége van, akkor szoktak problémáim lenni.

Most pl. tombol bennem a nihil.

Mit lehetne erről írni, hogy ne nyafogás legyen? Semmit!

P.Elliot 2022.06.02. 14:42:34

@fhdgy: Mifele problemaid vannak?
Maganeleti vagy gazdasagi, esetleg egeszsegi?
Nem kell mindent kiteregetni csak kb. mond meg hogy mi vert le?

P.Elliot 2022.06.02. 14:46:58

@fhdgy:
Nagyon egyedul vagy ott a tanyan, egyedul lenni jo de csak egy hatarig, valaki kellene oda melled, egy videki eletformat kedvelo no, vannak ilyenek szepszammal, ne aggodj, aki be is segit de foleg tarsasagot szolgaltat.

Mar az is sokat jelent ha a problemaidat elmondhatod neki, meghallgat, netan jozan es praktikus tanacsot is tud adni vagy egy jo cimbora.

Nagyonis jol nezel meg ki a korodhoz kepest, nyomas es keress valakit.

Fogalmad sincs hogy milyen sok no is jar hasonlo cipoben de ferfi is , ranehezedik az egyedullet.

fhdgy 2022.06.02. 14:56:03

@P.Elliot: Ha vicceskedni akarnék, akkor azt mondanám, hogy az a baj, hogy nincs baj!

A helyzet az, hogy az elmúlt három hónap tényleg hajtós, pörgős volt. Múlt hét kedd óta lényegesen kevesebb dolgom van és könnyebb is. Így viszont hirtelen túl unalmas lett. Vannak dolgok, amikre várni kell, nincs ráhatásom. Utálok várni.

Azt mondom, hogy egyszerűen csak arról van szó, hogy most a kutya is rossz helyen fekszik.

Közben olvastam a nekem címzett legújabb kommentedet is.

Van nekem elég bajom, miért keresnék újabbakat???

P.Elliot 2022.06.02. 14:59:04

@dikusz.: Azert en azt hiszem hogy kezdhetnel valamit. Az uszas lenne a legegeszsegesebb, raadasul ebben otthon vagy gyerekkorod ota.
Uszodajuk van az edzotermeknek? Marmint a nagyoknak, kicsik itt sem tartanak fennt ilyet.

Ha nincs azert a torna is jo am, visszaloki a szervezetedet, gyengulo izmaidat a regi rendszerbe, eszre fogod venni hogy milyen mas lettel. A turazas nem igazan torna mert csak gyalogolsz, a labadat erositi de nem igazan, le is terheli.
Sokat es erdekesen magyarazott csak elfelejtettem mar de megfogadtam azokat amik az eszembe vesodtek es nem bantam meg, okos pasas volt.

Amit nem tanacsolnek az az hogy a sulyzokkal ne vacakolj, akkor sem ha az fel kilo mindossze.

Pont az edzoteremben mondta az uj tagoksat bevezeto edzo hogy 40-ig oke, utana nem tanacsolja mert tonkreteszi az izmokat szep lassan a megerosites csak latszat, nem ugy van, normal, sulytalan gyakorlatok a jok semmi olyan ami tuleroltetett, kizarolag az izmok megnyujtasa, stabilabba tetele lehet a cel.

fhdgy 2022.06.02. 15:00:32

@P.Elliot: A tanyát azt hiszem, hogy félreértetted. A birtok még csak cél, jelenleg a faluban lakom a kecskéimmel együtt.

Persze, ez is megérne egy misét. Egyre kilátástalanabb, hogy elérjem a célt. Az elmúlt egy évben az építési anyagok, szerelvények, stb. árai megduplázódtak és még nem is látszik, hogy hol lesz a vége.

P.Elliot 2022.06.02. 15:00:47

@fhdgy: Ujabb bajokat? Hehehe....

Nem olyan bajos dolog az ilyesmi, ne hergeld magad.

Ki mondta hogy nosulj meg?
En nem!

Egy baratno, beszelgetotars aki orul neked.

P.Elliot 2022.06.02. 15:02:48

@fhdgy: En azt hittem hogy a falunk kivul elsz egy tanyan, igen, felreertettem.

Nagyon nagy celokat nem erdemes kituzni mar, hagyd a fiataloknak.
Csak eppen kellemesen elni.

Az arak? Ne is mond!
Itt is!

fhdgy 2022.06.02. 15:14:03

@P.Elliot: Nem olyan nagy dolgokat tűztem ki, csak közben kinőtték magukat.

Akkor, kb. öt évvel ezelőtt, tényleg reális, teljesíthető célok voltak. A körülmények viszont nagyon megváltoztak.

Ahhoz viszont már nem érzek erőt, hogy radikális irányváltásba kezdjek. Benne vagyok egy szituációban és ezt igyekszem erőltetni.

SzZoole 2022.06.02. 15:28:26

@P.Elliot: “Azert en azt hiszem hogy kezdhetnel valamit. Az uszas lenne a legegeszsegesebb, ”

Ezen hangosan fel röhögtem :-)))))

fhdgy 2022.06.02. 15:31:53

@P.Elliot: Elolvasva, hogy mit írtam, rájöttem, hogy nagyon félreérthető! Nem a kitűzött dolgok nőtték ki magukat, hanem a problémák. A célok akkor teljesíthetőnek tűntek, a problémák legyőzhetőnek.

Pl. amire akkor azt hittem, hogy elég lesz 10 milla, ma már a duplája is kevés.

Golf2 2022.06.02. 15:47:24

@fhdgy: Építkezésre kéne a pénz? Bátrak sportja manapság.

fhdgy 2022.06.02. 15:55:46

@Golf2: Igen, építkezésre, de nem akármilyenre.

Semmi extra, semmi flanc!

Ha nem ebben az országban élnék, akkor szinte sok mindent magam is meg tudnék csinálni, egészen olcsón.

Igazából, három dologra lenne szükségem. Egy kis faház nekem, egy kis karám a kecskéimnek, meg valamilyen közlekedési eszköz.

Van kilenc hektár tölgyerdőm, 70+ éves. Annyi faanyag van benne, hogy a tizedére nem lenne szükség, de nem használhatom fel, mert az állam belepofázik.

A többit már nem is mondom!

P.Elliot 2022.06.02. 16:05:52

@SzZoole: Azt hiszem hogy elfelejtetted hogy dikusz gyerekkoraban
uszo sportolo volt...

P.Elliot 2022.06.02. 16:11:57

@fhdgy: Ilyenkor nem erek ra komolyabban beszelgetni mert delelott van, a hazimunkak ideje, a kertirol nem is beszelve mert az orkanszeru hatalmas esos vihar szinte foldig hajlitotta a csodaszep rozsabokraimat, nemelyiket el is tort, ideje maris kezdeni visszahajlitgatni, megkotozni, lenyesni a torott reszeket.

Tudod mit? Alaszkaba kellene koltozni egy 20 hektaros helyre a vadonba de megis nem messze a varostol.
A faidat kivaghatod , epithetsz egy kis hazat, kivaltod a vadasz engedelyt es akkor lelosz 1-2 karibut ami egesz evre eleg husnak es ott az a rengeteg hal egesz evben.

Futoanyagot ossze tudod szedni az erdobol a kidolt faktol, ugy remlik hogy elviheted nem kell engedely hozza ha magatol dolt ki.
Na tenyleg megyek!

SzZoole 2022.06.02. 16:12:17

@P.Elliot: nem, nem felejtettem el, de szerintem @dikusz.: tudja, hogy mit akartam írni :-))

fhdgy 2022.06.02. 16:27:29

@P.Elliot: Ha nem akarod, hogy belehaljak, akkor ne cukkolj!!!

Ritkán nézek TV-ét, de ha igen, akkor pl. Homestead Rescue, Raney-ék farmja.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2022.06.02. 16:53:56

@fhdgy: en dolgozom egy uj poszton, de meg kell par nap, mire befejezem :)

SzZoole 2022.06.02. 16:55:09

@fhdgy: nézz bele a The Last Frontier-be, az szerintem érdekesebb :-)

SzZoole 2022.06.02. 16:56:23

@Zsuzsi65: sok bikinis kép lesz benne? :-)))

fhdgy 2022.06.02. 17:35:19

@SzZoole: Nem nyitok új fontokat.

Ebből már nekem ebből is lejött, hogy tök más a szemlélet, a hozzáállás a dolgokhoz.

Olyan, mintha futóversenyen kellene indulni. Egyesek futópályán, futócipőben, nekünk meg zsákban.

SzZoole 2022.06.02. 18:30:33

@fhdgy: nem értem mit akarsz mondani.

A műsort amit ajánlottam Alaszkában elő családokról szól, érdekes :-)

SzZoole 2022.06.02. 18:32:54

@Zsuzsi65: epekedve várakozom :-))

P.Elliot 2022.06.02. 20:35:53

@fhdgy: Nem, nem cukkolni akarlak, egyszer mar irtal valami ilyesmit hogy barcsak otthon is ugy lenne hogy te gazdalkodhatsz a faiddal.

Mondjuk itt is vannak azert kitetelek, varosban vagy varoshoz kozel talan meg Alaszkaban is vannak torvenyek hogy mennyit vaghatsz ki de hogy kicsit tavolabb mit csinalsz vele az a te dolgod.
A nem tied erdoben tilos a vagas/ azert biztosan csinaljak, ki tudna szamontartani/ de a kidolt fat viheted, kicsit be kell vagni, meg kell lokni aztan visszaterni amikor mar nem olyan friss a vagas ha megis megkerdeznek hogy honnan hoztad bar van ott boven magakidolt fa is.

Azt az alaszkai musort nem neztem amirol irtal, valamit lattam egyszer csaladrol, egy kis reszt, erdekes is volt csak aztan elfelejtettem figyelemmel kiserni.

En az alaszkai haz elado musorokat szoktam nezni es azzal szinte az egesz allamot be tudod jarni, annyifele elvisznek. Nagyon erdekes.
Majd azert megnezem az a musort amirol irtal hogy mirol beszelsz.

Az alaszkai elet termeszet kedveloknek igen romantikus es szep de sok kosszal jar.
Egyebkent megterem a krumpli naluk, igen joizu es az afonya beteriti szinte az erdok aljat annyi van, telepiteni se kell, nem azert irom hogy szivfajditsak!

Tehat Karibu, hal, krumpli, malna es afon ya az lenne mindjart, kikerul az erdobol es a folyobol.

A haz is!.

Nem is tudom hogy tudnek segiteni, penzem erre nem lenne de tudod mit? Ezentul veszek minden heten 1 kozos szelvenyt veled, / en fizetem, te drukkolsz/ a Mega vagy Power millio huzasara, beirom a szamokat ide,mindig 1 nappal a huzas elott hogy tudd ellenorizni, hehehe vagy emailben ha akarod, / mit kell izgatni a jonepet/...
Voltak az eletben megvalosult idiota furcsasagok is, ki tudja!

fhdgy 2022.06.02. 20:53:32

@SzZoole: Felállítottam magamnak egy korlátot, amivel minimalizálom magamnak a TV-ézésre fordítható időt.

Ha elkezdenék nézni egy új sorozat, akár csak egy-két részét, akkor vesztet ügyem van, mert ahogy a reformátusok mondják, ha az ördög beteszi a lábát az ajtórésbe, akkor kifeszíti azt. Vagy valahogy így!

Azt azért el kell ismerni, hogy sok érdekes dolog van az ismeretterjesztő csatornákon. Engem a csihi-puhi filmek nem érdekelnek.

Ha minden érdekes dolgot megnéznék, akkor nem maradna idő az életre, a kecskéimre, stb.

Így talán már érthető!

SzZoole 2022.06.02. 21:06:22

@fhdgy: igen így érthető :-)

A Discovery-n adják/adták ha esetleg

fhdgy 2022.06.02. 21:07:02

@P.Elliot: Alaszka innét nyilván messze van. Nem Alaszkába vágyom, de a mentalitás tetszik. Szerintem ők az usákok között a legnormálisabbak. Ez csak vélemény, ki tudja, hogy így van-e?

A szerencsejátékba nem érdemes bízni. Szegény anyámnak, amíg élt, volt fix lottója, 1962-óta. Amióta újra itthon vagyok, valamiféle nosztalgiából, én játszom vele. Tavaly volt egy hármas, HATVAN év alatt ez volt a csúcs!!! A szerencsejátékról anyám egy mondása jut eszembe: ne félj szegény, hogy gazdag légy!

De maximálisan tisztelem a jó szándékodat. És nagyon jól esik, ahogy gondolsz rám!

Most egy kicsit lemerültem, mint egy rossz akkumulátor, de szerencsére most a kevesebb is elég még egy-két napig. Remélem, hogy újra feltöltődöm és minden újra hajrá lesz!

fhdgy 2022.06.02. 21:12:15

@SzZoole: A Discovery-t is szoktam nézni, de csak ritkán. Amíg március-áprilisban éjfél után is mentem a kecskékhez, akkor néztem, hogy el ne aludjak.

Az a baj, hogy egy idő után elég sablonossá válnak.

SzZoole 2022.06.02. 21:16:58

@fhdgy: amikor haza szoktam menni akkor csak ezeket a műsorokat nézem, Nat Geo, Animal Planet és Discovery meg néha a Fishing& Hunting, szerintem ezek a nézhető műsorok, a többi egy kalap szamócát, azaz szar :-))

fhdgy 2022.06.02. 21:43:39

@SzZoole: Valahogy így!

Ha az ember tartani akarja magát, akkor kemény szabályokat kell felállítani.

A TV egy csalóka dolog. Végül is, a szem rágógumija.

Rajtad áll, hogy engedsz-e a csábításnak!

P.Elliot 2022.06.02. 21:59:35

@fhdgy:
azert csak megveszem azt a lottot amikor a magamet, nem allando lottozo vagyok csak amikor megyek a boltba vasarolni es eszembe jut, akkor viszont venni szoktam.
Kettot, majd most harmat veszek. Allando szamokkal en sosem jatszottam mert pont ugy van ahogy mondod, nem lehet abbahagyni. Azokat a szamokat szeretem amit a gep ad ki igy nincs rossz erzes ha az ember nem vett valamiert szelvenyt.

Hogy milyenek az alaszkaiak?

Mint hallottam messze nem olyanok mint ahogy az ember elkepzeli ezekbol a filmekbol.
A bunozes magas, betores meg ilyesmik is reszegesek, meg azok lehetnek igazan normalisak akik valoban messze elnek a varosoktol, magukban nem csinalnak bajt.

Ez csak hallomas, valoszinu nem jobbak es nem rosszabbak mint a masutt elok.

Kivanom hogy minel hamarabb kapaszkodjal ki a rosszkedvbol.
Mindenki van igy nemcsak te.
Majd elmulik!

fhdgy 2022.06.02. 22:15:39

@P.Elliot: Nem hiszem, hogy rosszkedv, csak valahol ki kell engedni a gőzt.

Nincs semmi baj! A kecskémmel kicsi a rakás, de nagyobbat kívánt, játszunk mostanság! Amikor a 13 idei kis kecskéből letámad kb. a fele, lelegelik a sapkámat, a szakállamat, stb., akkor nincs baj! Ugrálnak a hátamon, és nekem ez tetszik. örülök neki, akkor mi a baj?

Semmi! Az ég világon semmi!

Eljutottam odáig, hogy én vagyok értük és nem ők értem!

Kell ennél több?

Csodabogár 2022.06.02. 22:54:18

@fhdgy: Teljesen egyetértek. Nálam soha nincs a tv bekapcsolva este 8 előtt. Akkor nézem a híreket és aztán valamit, ami érdekel. Ez lehet bármi. Krimi, vigjáték vagy ismeretterjesztés. Sorozatot talán 40 évvel ezelőtt néztem utóljára. Soha nem akartam magam lekotni valamihez.
Szerintem a tv egy veszélyes népbutító eszköz.

fhdgy 2022.06.03. 06:43:55

Off: vagy nem off, döntse el mindenki maga:

Tegnap délutántól van nálam egy furcsa jelenség. Ha a böngészőben megnyitom, vagy frissítem ezt a posztot, akkor gyorsan betöltődik, de csak odáig, ahol a moderálási elvekről van szó, meg gyere csatlakozz a Facebookon.

A kommentek megjelenésére sokat kell várni.

Win 10 + Firefox alatt tapasztalom tegnaptól.

On:

fhdgy 2022.06.03. 07:08:21

@fhdgy: A helyzet tovább "romlott", már minden böngészés nyögvenyelős lett. Kábelmodem kikapcs, bekapcs és láss csodát!

Úgy látszik, hogy helyi hiba volt!

SzZoole 2022.06.03. 08:54:37

@fhdgy: akkor lehet, hogy nem központilag figyelnek, hanem csak helyileg :-))

fhdgy 2022.06.03. 12:01:38

@SzZoole: Még mindig vannak gondok a nettel.

A szolgáltató kilopta alólam a szerverem. Fix IP címem ( lenne ), de reggel a modem újraindítás után más IP címet kapok, így a szerverem kívülről nem érhető el!

Reggel három perc ügyfélszolgalati telefonos zenélgetés után közölték, hogy minden ügyintéző foglalt ... Anyátok!

Amúgy is mentem a városba, személyesen bementem a vevőszolgálatra. Igen, tudják, hogy gond van a fix IP címekkel dolgoznak rajta. Ez volt fél tízkor. Még mindig dolgoznak rajta!

Az ügyfelem meg tépi a haját!

SzZoole 2022.06.03. 13:07:40

@fhdgy: itt felénk így működik; a szolgáltató küld egy e-mailt vagy SMS, hogy jun 6.-án 09:00-tól 16:00-ig karbantartás/fejlesztés lesz és elnézést kérnek a kellemetlenségért. Ja es az üzenetet már 2.-án megkapjuk.

Amikor végeztek a munkálatokkal akkor ismét értesítenek, hogy most már minden rendben, akadálytalanul működik a net újra. Mindezt akkor csináljak amíg a többség dolgozik vagy iskolában van. Haldokló nyugat :-)))

fhdgy 2022.06.03. 13:26:08

@SzZoole: Ha a különbséget zongorázni lehetne!

Kb. fél órával ezelőtt felhívtam a hibabejelentőt, azt ígérték, hogy majd felhívnak, ha ...

Múlt hét szerdán is este hattól másnap délután négyig nem volt net.

Az ( majdnem ) érthető volt. Vihar volt, egy fának annyi, a villany és internet vezetéknek szintén annyi!

A majdnem azért volt, mert itt volt az áramszolgáltató, áramtalanították a szakaszt, aztán nézték, hogy a 4. szomszéd srác, aki önkéntes tűzoltó, eltávolítja a fát.

Másnap reggel 9-kor már 5 autó, nyolc ember volt itt, de ültek az árokparton és beszélgettek. Valamikor 11 körül el is kezdtek dolgozni, kb. fél kettőre lettek készek, addigra lett villany.

Ez internetes srácok addig itt vártak, hogy végre ők is labdába rúghassanak. Ők kb. 4-re végeztek.

Szóval, így lehet.

fhdgy 2022.06.03. 13:33:15

@SzZoole: telefont még nem kaptam, de már kijavították!

SzZoole 2022.06.03. 13:41:23

@fhdgy: ismerős, cocialista munkamegosztás :-))

Rámértem a netre, ez az eredmény jött ki.

ibb.co/RjHfvHG

£ 52/hó.

fhdgy 2022.06.03. 13:51:40

@SzZoole: Nekem a download kb. 90 Mbps, az upload kb. 5.

Mindez kb. 20 fontért.

A sebességgel nincs gondom. Nincs akkora forgalom a szerveremen, hogy gond legyen.

A jelszavam, inkább lassabban, de biztosan!

P.Elliot 2022.06.03. 15:09:26

@SzZoole: Itt nalunk is bejelentik. Szerintem kotelezo lenne mindenhol.

Haldoklo nyugat, hehehe...
Vagy 70 eve folyik a szoveg hogy haldoklo nyugat de meg el...

P.Elliot 2022.06.03. 15:19:59

@fhdgy: Na errol az egy dolgozik 8 meg ul es nezi nekem is van tapasztalatom mert itt is igy van. A legbosszantobb volt az hogy a kozeli kis hidat, / 3 perc alatt gyalogolsz at rajta olyan rovid, lezartak holott forgalom szempontjabol jelentos mert sokan nagy utakat ernek el vele ha ezen atmennek es nem kell korbemenni.

Szep biztato plakat volt hogy 6 hetre lesz lezarva a haborgo kozonseg elol akiknek extra 20 percet varrtak a nyakukba eltereles miatt.

Nem lehetett komoly javitas mert csak az uttal vacakoltak, nem a hidat szedtek szet de en nem tudtam ugy elmenni mellette hogy legalabb 6 ember ne ult volna a seggen a foldon vagy ladakon, jobbjara fankot ettek/ doughnat/, kaveztak, szajat jartattak, egy egyetlen ember csinalgatott valamit a tobbi evett es szorakoztatta..

Korulbelul 5 honap mulva lettek kesz es meg akkor is olyan gyalazatos munkat csinaltak hogy ujabb nehany napra megint lezartak kijavitani.

Amikor a kornyek osszes csatornajat lecsereltek itt az utcakban, a kornyezetemben, ugyanez volt, egy ember dolgozott, egy segitett valamit a tobbi szetszorodva kavezott es evett vagy csak egyszeruen szajat jartatott.

Azt hittem ez csak amerikai modi, erre diderul hogy vilagjelenseg?

fhdgy 2022.06.03. 15:33:11

@P.Elliot: Tavaly előtt volt itt egy villámárvíz. A falu határában elmosott a Rinya pataknak kettő hídját.

Több mint egy év kellett, hogy át lehessen autóval menni, még most is, kettő évvel később 50-es korlátozás van.

Az egyik híd kb. 8 m. hosszú, a másik sem több 20-nál.

Mindez a 68-as úton, ami Barcsot köti össze a Balatonnal.

P.Elliot 2022.06.03. 15:40:29

@fhdgy: Na latod! Es itt el se mosta, a hid azt allt csak utjavitas volt.
Meg kene jol martogatni ezeket az alakokat a teli hideg vizben...

nyuszigonosz 2022.06.03. 16:17:03

@P.Elliot: Nem világjelenség. :-)

Itt ilyen gyatra melót nem ismerek.

fhdgy 2022.06.03. 17:29:38

@nyuszigonosz: Scholz tudja, hogy ő Németország kancellárja?

Innét, Mo.-ról, semmi jelét nem látni, hogy aktív lenne. Mutti sokkal aktívabb volt.

P.Elliot 2022.06.03. 18:05:41

@nyuszigonosz: Felreertetted. Nem a munkat kritizaltam, azt megcsinaljak rendesen, az ujralezarast nem tudom miert volt, szasz es szaz kamion megy at azon a csepp kis hidon naponta es mindig volt rajta egy melyedes amit ujra es ujra kiszaggattak meg regen, lehet hogy amiatt, lehet masmiatt, ez nem is tema.

En a seggen ulo, kavezgato munkasokra ertettem hogy ezek szerint vilagjelenseg hogy egy-ketto dolgozik, a tobbi nezni.

Mas munkaknal nincs ez igy de az utepitoknel en meg sosem lattam hogy egyszerre dolgozott volna az osszes..

Meg a villanyszereloknel is van hogy egyik csak nezi bar az ertheto, egyszerre csak egy megy fel a kosarban, ugyelni kell ra hogy mit csinal, es valoszinu adogatja neki amit kell.

Csodabogár 2022.06.03. 18:06:24

Igazán nem értek hozzá, de tegnap délután és még ma reggel se engedett a blog.hu, itt, hozzászólni. Nem értem mi lehetett, mert minden más remekül működött.
Ha megjelent a hozzászólás lehetősége, akkor hirdetés jött a hsz. ablak helyett.
Biztos nem így van, de nálam csak ez a blog nem működött. Máshova mindenhova simán tudtam volna kommentelni. Direkt kipróbáltam néhány helyet.
Van valakinek valami ötlete, hogy mit lehet ilyenkor csinálni?

nyuszigonosz 2022.06.03. 18:26:48

@fhdgy: Ne a magyarországi állami hírekben keresd. :-)

Nem mondanám, hogy Merkel asszony "aktívabb" volt.
Igaz, Scholz kancellár elsö napjaiban bizony úgy tünt, ö is ezt a kiváró merkeli taktikát követi majd - de szerencsére nem. Merkel asszony mindig várt- várt -várt - hogy a végén ö egyedül! dönthessen. Sok esetben már nem is volt mit dönteni. Nem jó az.

Amúgy "Mutti"-nak is inkább a sajtó hívta, átvéve ezt a humoristáktól. Ja mert itt még a humoristák is úgy és azt mondhatják, amit gondolnak. Van olyan ország Európában, ahol már ez sincs így.

Nem Scholzot választottam. De a másik kancellár kanditátus sem lenne ilyen háborús helyzetben jobb.
Söt, kitudja milyen.
De végül Scholz lett a kancellár. Megint egy szörnyü árvízkatasztrófa vezetett végül Scholz kancellárságához - vagyis egy buta vigyor(nevetés) a másik kancellárkandidátusnál - ott, ahol többszáz ember életét követelte az a szörnyü katasztrófa 2021-ben - Laschet- nál.

nyuszigonosz 2022.06.03. 18:30:10

@P.Elliot: Na pont ez szerintem nem világjelenség.

Szóval nem értettem félre. Esetleg mindig akkor mentél arra, mikor ebédszünet volt, hogy kávézva ücsörögve láttad öket?

Útépítés: van az, hogy egy egy munkásnak ki kell várnai, hogy egy az ö munkája elötti szükséges valami kész legyen, hogy folytathassa ö azt a munkát, aminek elkeszülésére esetleg már más is vár.

fhdgy 2022.06.03. 18:47:03

@nyuszigonosz: Magyarországi állami híreket elvből nem olvasok!

fhdgy 2022.06.03. 18:51:01

@Csodabogár: Olvasd el kérlek a 2022.06.03. 06:43:55-kor küldött kommentemet.

Valami hasonlót tapasztaltál?

Most mennem kell az aranyoskáimhoz. Kegyetlen lesz a mai este. Utolsó békés, meghitt este. Holnap a kis kecskéket szét kell választanom az anyjuktól. Rohadtul utálom!!!

Golf2 2022.06.03. 20:29:11

@fhdgy: Mutti sokkal aktívabb volt....és még hülyébb,rászabadította a menekülteket Európára. A mostani csak szimplán nulla,gyáva, igazi politikus.

fhdgy 2022.06.03. 20:47:49

@Golf2: "rászabadította a menekülteket Európára"?

Igaz, de Te mint ember, inkább végig néznéd a haláltusájukat?

Ha ember vagy, akkor szolidárisnak kell lenned azokkal, akikkel az élet nem bánik kesztyűs kézzel.

Nem akarom magam fényezni, de sokkal különbül bánok a kecskéimmel. mint sok "ember" az embertársaival.

Sok mindenen és alaposan el kellene gondolkodni ezen a világon!

Pl. van-e jogunk embernek nevezni magunkat, amikor a legborzasztóbb állatok vagyunk?

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2022.06.03. 21:54:59

Jelentem, elkeszultem a hazi feladattal, poszt elkuldve HA-nek :) innentol a dolog az o kezeben :))

P.Elliot 2022.06.04. 01:21:32

@Zsuzsi65: Ragyogo Zsuzsi!
Alig varom!

P.Elliot 2022.06.04. 01:27:21

@fhdgy: Miert kellene kegyetlennek venni azt a szetvalasztast!
Tekintsd oket embereknek es gyerekeknek.

Szetszakitas persze van allatnal, embernel ha atmenet nelkul megy vegbe.

Kezeld a kicsiket gyerekeknek, igen, valaszt szet nehany orara az anyjuktol aztan vidd vissza egy idore, masnap megint, hosszabb idore es egyutt a kicsiket csoportban hogy meg tudjak beszelni egymas kozott hogy ez most mi es ugy jobban erzik magukat, harmadnap az anyakecsket vidd a kicsikhez hogy lassa hogy hova kerultek, hol vannak, aztan megint a kicsit latogatasa es ritkitva..
Semmi stressz nem lesz.

Egyebkent ez igy van ha az ember kotodik az allatokhoz.

Csak latnad hogy a macskaim hogy el vannak rontva....nem is lehet maskeppen ha koztunk elnek.
Mindket fel meg fog nyugodni es nem lesz stressz.

P.Elliot 2022.06.04. 01:34:06

@Golf2:
Hat ez nem volt szep, valoszinu hogy nem gondoltad at!

Valakik menekulnek a biztos halal, haboru vagy ehinseg elol, pont ugyanolyan emberek mint mi es kuldjuk vissza a pusztulasba?

Rettego artatlan emberek, siro gyerekek, eppen elegen haltak meg mar eddig is.

Eppen ellenkezoleg, tart karokkal kell fogadni es arra gondolni hogy mi lenne ha mi lennenk a helyukben, de jo hogy nem, / meg nem/ de ki tudja a jovot.

Segiteni kell egymast a tulelesben, emberi kotelesseg!
Kotelesseg es kesz!

P.Elliot 2022.06.04. 01:39:05

@nyuszigonosz: Mivel ott megyek el a hid elott amikor az uszodaba megyek, mentem mar kora reggel, mentem delelott 10 korul mentem kettokor es minden alkalommal ultek, kaveztak vagy ettek.

Itt a csatornasok nem annyira ettek vagy kaveztak de szepen varakoztak arra az egy vagy ketszem emberre, nem a munkajukat folyatni hanem mert volt idejuk.

Nem csinaltak semmit, beszelgettek!

Meg itt nalunk a szomszed pasas is megjegyezte nekem hogy ezek itt miert nem dolgoznak? Mondtam hogy nem tudom, hehehe..

fhdgy 2022.06.04. 05:21:50

@P.Elliot: Nem tudom, hogy mennyiben játszott szerepet az, hogy Merkel apja pap volt.

nyuszigonosz 2022.06.04. 08:08:42

@Golf2:

Igen sarkos vélemény a német kancellárról: mire alapozod?

nyuszigonosz 2022.06.04. 08:11:39

@fhdgy: Nem hinném, hogy Merkel asszony politikai döntéseiben bármi szerepet is játszott volna az, hogy az apja pap volt.

A 2015-ös menekült-válságot a hátterével együtt kéne nézni, és akkor látszik mi miért történt. És miért úgy, ahogy.
Ez viszont hosszú és összetett,

Golf2 2022.06.04. 12:20:11

@P.Elliot: Ok a szírek háború elől menekültek,de aztán még afrikából meg balkánról is szírnek mondták magukat.Azért el kell ismerni hogy azóta még a karácsonyba is belekötnek,meg lehet nézni svédet,olaszt,németet....

fhdgy 2022.06.04. 12:20:32

@nyuszigonosz: Azért egy pap családjában biztos sokszor elhangzott olyan, hogy felebaráti szeretet, meg a gyengék, rászorulók védelme, segítése, stb.

Ez, egy idő után, láthatatlanul is részét képezi, képezheti az ember gondolkodásának, ha elesett, rászoruló emberekkel szembesül.

nyuszigonosz 2022.06.04. 13:19:00

@fhdgy:

Németország: Alaptörvény 16a cikkelye biztosítja a politikailag üldözött személyek számára a menedékjoghoz való alapvető jogot Németországban. Ezzel Németország azon akaratát fejezi ki, hogy teljesítse történelmi és humanitárius kötelezettségét a menekültek befogadására vonatkozóan. Az EU azon kötelezettsége, hogy segítsen a védelemre szorulókon, az Alapjogi Chartában és az Európai Unió működéséről szóló szerződésben szerepel.

És mint írtam: hogy 2015-ben ki nyitotta ki a kaput és küldte a sok menekültet egyszerre, ez is már tudott dolog.
A törökök, ahol több millió menekült volt ( és van a mai napig) és akinek még több pénz kellett és sosem volt elég. Merkel asszony sokszor "szaladt" Erdogánnal megegyezni, a vége a mégis "kinyitott kapu" lett és azokkal a népekkel valamit csinálni kellett. Nem falhoz állítani, segíteni.
Persze, hogy sok- sok istentudja ki is azonnal társult a tényleges háborús menekültekhez - hát ilyen is mindig van.

Egy hasonlóval tavaly a Fehérorosz elnök próbálkozott.

P.Elliot 2022.06.04. 13:36:04

@fhdgy: Ha a pap apa komolyan vette a vallasat akkor ezt otthon is meg kellett hogy magyarazza a gyerekeinek hogy mit jelent az hogy segitunk a menekulon, a raszorulon.

Ha visszagondolok a magam gyerekkorara apamtol igen sok humanus dolgot tanultam, belenk ivodott mert nemcsak hogy szoban magyarazta meg hanem maga is ugy elt, peldat mutatott.

Sokszor eszembe jut hogy vajon az o apja akit en mar nem ismerhettem milyen ember volt vajon?
Maga apam egy komoly csondes ember volt de gyerekkorarol oszinten meselt hogy egy atok rossz kolok volt, nagyon sok csinyt kiprobaltak amit nem lett volna szabad, felnott korara viszont megcsendesedett, erdekes...

fhdgy 2022.06.04. 13:36:31

@nyuszigonosz: Volt-e az akkori német kancelláron, történetesen Merkelen kívül, másik EU-s vezető, aki olyan keményen kiállt a menekültekért, mondjuk legyen az EU szerződés alapján.

A német vonatkozó alaptörvényre nem hivatkozom most, hisz az Merkelen kívül más EU-s ország vezetőjére nem vonatkozik.

Csak egyet kérek, nehogy orbánt mondj! -:)

orbán is keményen kiállt, csak nem mellettük, hanem ellenük.

Rá miért nem vonatkozik az EU szerződés, amire hivatkoztál?

Jó, tudom, itt már az esztelenség határát súrolom, ha ilyen dolgokat feszegetek.

Az, hogy én esztelenséget művelek, az EU-ban nem zavar senkit.

De ha más, akkor mikor telik be a pohár?

fhdgy 2022.06.04. 13:44:07

@P.Elliot: Érdekes dolgot mesélsz apádról. És most kapaszkodj:

Az én anyai nagyapám is Csöndes ember volt, aki felnőtt korára Csendes lett!

Esetleg nem érted? Jó, elmagyarázom.

Anyám az összes testvérével együtt Csendes néven lett anyakönyvezve.

Nagyapámat a faluban Csöndesnek szólították, bár a személyi Csendes névre volt kiállítva.

Nagyapám halálakor, a halotti anyakönyvből derült ki, hogy igazából Csöndes volt.

P.Elliot 2022.06.04. 13:45:11

@Golf2: Varjal csak, a hiba ott volt hogy nem allitottak fel, marmint a befogado orszag, szabalyokat!

Igen, begogadunk de a mi torvenyeink szerint es alatt kell elnetek, ha nem tetszik menjetek vissza, itt nem maradhattok.

Kulon felfektettem volna hogy mi az ami itt nem szokasos es tilos, igen, a vallasotokat lehet gyakorolni odahaza , de minden masban alkalmazkodni kell a befogado orszaghoz, viselkedes,egymashoz valo hozzaallas, a noknek egyenlo joguk van, az elso rendorsegi dolog utan aki elkovette, kifele, egyaltalan, tanfolyamon magyarazni meg kemenyen hogy ez itt nem odahaza van.

Ha nem tetszik odebb lehet allni vagy visszafordulni.

Penzt csak munkaval lehet szerezni, a segely ideiglenes.

Ez pont olyan mintha en befogadnek a hazamba valakit es at akarna formalni, eltartatni magat sot kiturni.

P.Elliot 2022.06.04. 13:48:49

@fhdgy: Jo lehetett, hehehe...

Furcsak ezek az anyakonyvek neha meg az is hogy idovel elferdulnek a nevek mert valahogy ugy kezdik hivni az illetot aztan mar meg a hivatalos papirokba is belecsuszik.

A kompjuterek vilagaban gondolom azert most mar pontosabb.

fhdgy 2022.06.04. 14:14:09

@P.Elliot: Akkor most az apai nagyanyám születési anyakönyvi kivonata jön.

2001-ben elmentem Szlavóniába, a nagyanyám szülőfalujába, hogy kérjek egy születési anyakönyvi kivonatot. Arra gondoltam, hogy esetleg Németországban jó lesz, hogy sváb volt a nagyanyám.

Pik-pakk megkaptam. A nagyanyám anyja nevének az volt írva, hogy Liza Freising.

Utána a rokonommal, aki tolmácsom volt, elmentünk a paphoz is.

A pap volt olyan kedves, hogy elővette az eredeti templomi anyakönyvet. Én meghatottan, hátratett kézzel, nehogy kárt tegyek benne, néztem a csodát.

A pap lapozott, amikor a nagyanyámhoz értünk, kiderült, hogy az anyja neve Liza Freisinger!

Az történt, hogy a rublikába nem fért ki, Liza Freising volt írva, majd alatta folytatva, hogy er. Nos, ez az er veszett el, amikor másolásra kerültek az anyakönyvek.

A pap öreg volt és nagyon nem szerette a település anyakönyvi hivatalát. Mindig csak úgy hivatkozott rájuk, hogy "ezek", "azok".

Elmesélte, hogy "azok" valamikor, lehet, hogy a II. VH. után, elvették a templomtól az anyakönyveket és lemásolták. Természetesen kézzel. Nos, "azok" vagy "ezek" nem tudtak másolni, akkor csúszott be a hiba.

P.Elliot 2022.06.04. 14:51:45

@fhdgy: Na igen, igy szokott lenni!
Nekem is vannak svab rokonok anyai reszrol. Annyira regen attelepult nemetek voltak az osok akik aztan jol megkeveredtek itt hogy mar a nagypapam is magyarositott nevet orokolt az apjatol. Nem is tudom mi volt az eredeti nevuk, a testverem mondta de nem jegyeztem meg, valami francos hosszu nemet nev.

fhdgy 2022.06.04. 15:04:29

@P.Elliot: Sok esetben magyarosítás nélkül is megváltozott a név.

A nagyanyám neve különböző kivonatokon különbözőképpen szerepel. Attól függ, hogy milyen nemzetiségű volt, aki kiállította. Ja, és mikor.

Ugye, apai részről labdába rúgnak a horvátok, mert Horvátországban született, labdába rúgnak a magyarok, mert magyar faluban született, labdába rúgnak a németek, mert apai nagyanyám sváb volt.

SzZoole 2022.06.04. 18:04:13

Megkezdődött, hajrá kékek!!!!

SzZoole 2022.06.04. 18:07:24

A kezdőrúgás előtt a térdelő angol játékosokat a magyar szurkolók szeretetteljesen kihuhogták, fairplay……

SzZoole 2022.06.04. 19:25:47

Gooooooolllllllllllll

SzZoole 2022.06.04. 20:04:17

Na egy kamu tizenegyessel nyertünk…….. bezzeg akcióban hat méterről üres kapura felé rúgja…..

dikusz. 2022.06.05. 09:49:21

@SzZoole: Most hetekig azt fogjuk itthon olvasni, hogy a mai magyar foci a legjobb a világon...
Én azóta élőben hallgatom a szomszédos lottózó kocsmabútor szakértőinek hozzáértő véleményét. A hangadójuk faterja eléggé neves labdarúgóedző itthon.

SzZoole 2022.06.05. 10:14:53

@dikusz.: és még egy dolog, amivel elveszik a figyelmet az igazi problémáról, nemde?

dikusz. 2022.06.05. 10:41:25

@SzZoole: De! Mármint annak, aki hagyja magát.

SzZoole 2022.06.05. 11:19:45

@dikusz.: ne is hagyd magad a te korodban, dolgozzanak meg érted, nem? :-))

Jaj egy újabb magas labda vót :-)))

dikusz. 2022.06.05. 11:40:48

@SzZoole: Az vót, de én voltam a hülye, hogy magas labdát adtam...:)))

Énvelem már csak egy valaki fog megdolgozni..(ez nem viccvót)

SzZoole 2022.06.05. 11:45:50

@dikusz.: én megdolgoználak, dehát tudod, hogy én csak egyetlen nőnek élek :-))

Szerdán volt 26 éve, hogy egymás mellet “szenvedünk” :-))

dikusz. 2022.06.05. 12:31:10

@SzZoole: Akkor tavaly volt az ezüstlakodalmatok, biztos megünnepeltétek, ahogy a mostanit is!:)))

Golf2 2022.06.05. 14:52:57

@SzZoole: Azért nem semmi hogy a gyerekeket betanítják mikor kell huhogni... Maffia. Épp most olvasom a Tonhauser rendőr emlékeit akit a tücskök nem, csak az olajosok(pintér) tudtak kicsinálni 90es évek.Maffiaország.

Golf2 2022.06.05. 15:10:03

@SzZoole: Ez is a Bűn az élet könyvből: Elnézést!

– Tudod, mi az elnézés? Mikor valaki hátulról beakaszt egy nőstény kecskének, és elnéz a szarva között. Az elnézés.

SzZoole 2022.06.05. 15:15:46

@dikusz.: sok alkalom lesz meg ünnepelni :-)

SzZoole 2022.06.05. 15:20:40

@Golf2: pedig pont a rasszizmus miatt volt zárt kapus ez a mérkőzés az UEFA döntése miatt, persze a több mint 30 ezer 14 év alatti (plusz a felnőtt kísérők) elég jól megadták a hangulatot a huhogással…… ez az igazi magyar oktatás……

SzZoole 2022.06.05. 15:21:32

@Golf2: jaj gulfi, ha ezt a katonabácsi olvassa nem lesz boldog :-))

P.Elliot 2022.06.05. 15:22:51

@SzZoole: Ilyen 26 evi "szenvedest" kivanok mindenkinek.

Ugy tudom remekul megvagyok egymassal.

fhdgy 2022.06.05. 15:30:27

@SzZoole: Lett volna egy qrva magas labdám, de nem hozom hírbe a kecskéimet. -:)

SzZoole 2022.06.05. 15:31:04

@P.Elliot: igen manapság már nem “divat” az élet végig tartó párkapcsolat, a mai generáció másban hisz, sajnos.

Nagyon jól megvagyunk :-). Azt mondjak a jó és a rossz jól kiegészítik egymást, és való igaz :-))

Azt nem tudom mondani, hogy szóváltások nincsenek, minden házasságban van szerintem, de veszekedés/verekedés soha nem történtek.

SzZoole 2022.06.05. 15:32:54

@fhdgy: csak rajta, ne kímélj :-))

fhdgy 2022.06.05. 15:41:17

@SzZoole: Nem lehet, tényleg magas labda és senkit sem akarok megsérteni.

fhdgy 2022.06.05. 16:06:14

@SzZoole: Más végkifejletet vártam, de jobb így, nem kell mindig rosszra gondolni.

Egyébként, egy jól kifejlett bakkecskének a szarva lehetett az első chopper kiindulási pontja.

Egy kecskét is nehéz fejni, ha nincs hozzászokva. Ugye, tegnap leválasztottam a kis kecskéket, így az anyákat már fejnem kell.

Nyolc, amiket tavaly is fejtem, probléma mentes. Van egy, ami első fejős, no, nem egyszerű eset. Talán egy hét kell, míg megszokja.

SzZoole 2022.06.05. 16:35:45

@taga20: nem a mostanit, tudod mindennap gyúrok vaze :-))

Pont egy hete néztem a Face/Off. Ál/Arc, nagy kedvenc :-)) De ha arra próbálsz utalni, hogy nekem is álarcom (kétszínű vagyok) van, akkor megnyugtatlak, hogy nem, hanem ezer :-)))

SzZoole 2022.06.05. 16:36:40

@fhdgy: írtam, hogy csak vicc volt :-))

SzZoole 2022.06.05. 17:08:19

@taga20: nesze, itt egy új :-)

taga20 2022.06.05. 17:11:50

@SzZoole: kösz haver, nagy kedvencem döglégy!

na mitiszó?:)))

www.youtube.com/watch?v=r9orkat3WnY

taga20 2022.06.05. 17:12:09

@SzZoole: "Csak vicc volt !!! "

ezt miért kell odaírni állandóan?
ráadásul kurvára nem volt vicces!

na nesze migráns, egy vicces!:)))

img-9gag-fun.9cache.com/photo/aNPqV7b_460swp.jpg

fhdgy 2022.06.05. 17:12:21

@SzZoole: A viccet már kitárgyaltuk. Én a kecskéimről írtam.

SzZoole 2022.06.05. 17:57:13

@taga20: hogy miért? Azért mert régebben komolyan vették amit írtam, hát ezért :-)

Nesze homoszapiensz,, ez a valóvilág felétek :-)))

ibb.co/znQ1q83

P.Elliot 2022.06.05. 21:45:16

@dikusz.:

Nem ismered meg azt hogy @SzZoole mindig komediazik?

Nem akarattal serto bar nem artana neha a fejere csapni hogy tulement a celon, legkozelebb ugyeljen magara.

P.Elliot 2022.06.05. 21:48:37

@dikusz.:
Mi van a turakkal? Hova mentek legkozelebb? Itt mar kezd igen meleg lenni, nem hiszem hogy sok turazo bevallalna hogy most menjen hacsak nem erdokben kizarolag de akkor meg johet a medve...

Egy medve tamadasi kalandba en belehalnek anelkul hogy a medve hozzam ert volna, eleg megpillantani hogy hatarozottan jon felem, celbavett.

Ket dologtol felek, a tuz es a medve.

Minden mas joval mogotte van.

taga20 2022.06.05. 21:54:19

@dikusz.: azé mert a merengő és a törleykripta ott van budafokon.

vagy a kishajó, ami a csepelművekbe ment át, anno:)))

fhdgy 2022.06.05. 22:02:45

@P.Elliot: Tegnap megtörtént a szétválasztás vagy, ahogy Te nevezted, a szétszakítás. Igen, ez utóbbi jobban adja vissza a lényeget.

Ma már volt olyan anya is, meg kiskecske is, aki berekedt, annyit panaszkodott szegény.

Sajnos, nem tudom fokozatosan csinálni. Nem arról van szó, hogy pár órát egyedül vannak a kicsik , szokják a "felnőtt" életet. Ha vissza engedem őket, akár csak negyedórára, minden tejet kiszopnak. Itt a szétszakítás fizikai szétszakítást és a további szopás kizárását jelenti.

Persze, figyeltem, hogy esznek-e rendesen mást is a tejen kívül.

Elég nagyok, elég fejlettek, hogy már tej nélkül is megéljenek. A kettő, akiket eddig is különleges elbánásban részesítettem, továbbra is mindent megkap, cumiból. Már csak reggel és este kapnak tejet, de akkor több mint másfél litert megisznak, egy alkalomra, tehát napi 3+-ot. Hova fér beléjük, el nem tudom képzelni.

fhdgy 2022.06.05. 22:04:58

@fhdgy: A másfél és a 3+ fejenként értendő, nem a kettőre együtt.

P.Elliot 2022.06.05. 22:16:02

@fhdgy: Azt nem tudod megcsinalni hogy az anyjuk mellett de masik karamban legyenek egy darabig, ugy szopni nem tudnak de megis latjak az anyjukat.

Igen, pontosan tudom hogy mit erzel, ezert sem szeretnek haszonallatot tartani semmilyen korulmenyek kozott mert nagyon atereznem minden bajukat, engem kulonben is minden allat palira vesz mert hagyom magamat, nem tudom nem hagyni.

Afonya hir, kekulnek az enyemek, apro kis vackok, hat ezt meg megenni se nagyon lehet, arra jo hogy megkostoljuk hogy milyen.

Nagy valtoztatasokat csinalok jovore es meg fogom mutatni a bokroknak hogy igenis eheto meretut kell teremniuk.

Az oriasi szemueknek kell vagy 2 ev meg de azoktol aztan azt is el akarom varni amit nem is lehet!

SzZoole 2022.06.05. 22:27:01

Na látom törölve lett ismét pár kommentem……

Akkor ezennel további jó kommentelést kivannék mindenkinek, és ezzel el is köszönnék, good bye

fhdgy 2022.06.05. 22:30:18

@P.Elliot: Ha látják egymást, még rosszabb!

Kb. egy hét és beletörődnek szegénykéim.

Én, papíron törzstenyésztő vagyok. Tehát, tenyészállatot is "állítok" elő, meg tejet is termelek.

A kettő együtt szerintem nem megy. Ha ellopom a tejet a kiskecskék elől, akkor azt megsínylik. Ha nem lopom el, akkor a tenyészállataim értékelése nem lesz jó, mert nem termeltek elég tejet, hiába gyönyörűek a kiskecskék.

Én most a kiskecskéket favorizálom. Legyenek nagyok, szépek, a tej nem számít, se a pénz, az élet majd adja magát.

P.Elliot 2022.06.05. 22:40:53

@SzZoole: En nem koszonok el toled mert elobb-utobb ugyis jossz.

dikusz. 2022.06.05. 22:50:37

@P.Elliot: Az idén nem vezetek túrát, talán jövőre.
Úgy készülök, hogy egyedül megyek terepre a Budai-hegyekbe Normafa környékére, vagy a Pilisbe Dobogókőre. Jól ismerem a helyszíneket, nem tévedek el.
Medvékről itt is szólnak hírek, legutóbb Acsán láttak egyet, erdőben legfeljebb a Börzsönybe tévedhet a Felvidékről. Gyakrabban fordulhat elő, hogy hiúzzal, vagy farkassal találkozhatunk.

Egy hónapja voltam egy sátrazós találkozón. Nagyon jól sikerült, sok fotót is csináltam, a következő ősszel lesz.

Volt osztálytársakkal megyek nyaralni, igaz csak négy napra Csopakra. Velük két hét múlva tartjuk meg az 50 éves osztálytalálkozónkat, de nem leszünk sokan, mert nem lehet megtalálni a többieket. Csak két fiú volt az osztályban, az egyikük sok éve elment, a másik eljön. A lányoknak meg az asszonynevét nem tudjuk, így összesen öten leszünk.

dikusz. 2022.06.05. 22:51:44

@SzZoole: Én kértem -a tanácsodat megfogadva- a kommentek törlését.

fhdgy 2022.06.05. 22:54:50

@P.Elliot: Szemforgató a világ!

Van egy EU által támogatott program, úgy hívják, hogy állatjóléti program. Vállalni kell, hogy bizonyos dolgokat megcsinálsz. Qrva sok adminisztrációval jár. Én a négyből hármat helyből megcsinálok, mert kutya kötelességemnek tartok. A negyediket még javítanom kell. Viszont nálam van egy ötödik szabály is: nem zsigerelem ki az állataimat. Nem vagyok hajlandó a kiskecskéket egy hetes koruktól kezdve tápon tartani. Minimum kettő, de inkább három hónap, hogy járjon nekik az anyatej!

Milyen állatjóléti program az, ahol éppen az állat nem számít?

Csinál az ember ilyen vagy olyan dolgokat. Hogy ezek közül mire büszke?

A kecskéimmel kapcsolatban én olyan dolgokra vagyok, önmagam előtt, büszke, hogy oda megyek egy anyakecskéhez, megsimogatom, és szépen jön, hogy megfejhessem.

Nem kell kergetnem őket, megsimogatom, a hátára, nyakára teszem, a kezem és jön mellettem.

Én nem stresszelem az állataimat, én szeretem őket. Emberhez, kecskéhez méltó módon bánok velük. Állatjóléti program ide vagy oda!

P.Elliot 2022.06.05. 23:49:32

@fhdgy: Igazan jo ember lehetsz!

Szerencsesek azok a kecskek hogy nem mashol vannak.

Itt is kell lennie allatjoleti programnak mert azert eleg nagy az allatvedelem de ott nem lennek biztos ahol tomegben tenyesztik, sot!
Bele se jo gondolni.

P.Elliot 2022.06.05. 23:53:51

@dikusz.: A facebookon nem lehet megtalalni az osztalytarsakat lany neven?

Azert az ilyen talalkozok nagyon erdekesek tudnak lenni es sok jo vidam visszaemlekezessel jarhat.

Latod, jarkalsz te mindenfele de nem lehet rabeszelni egy posztra pedig jo valtozas lenne hogy ilyesmirol is van szo!

De jo lett volna fiatalon, meg otthon egy ilyen csoportba tartozni, latod ott nem jutott eszembe mert nem is ismertem senkit aki allando turazo lett volna.

dikusz. 2022.06.06. 00:15:39

@P.Elliot: Próbáltuk keresni a többieket, sőt az iskolának is van facebook-csoportja, de ott se jártunk sikerrel.

Talán két éve találtam meg én is őket, azóta párszor már jól kibeszélgettük magunkat. Ráadásul a gyakorlati helyünk is egy és ugyanaz volt, tehát cégen belül is sok ismerősünk van, Nekem ráadásul anyukám is ott dolgozott kirakatrendezőként, a férjemet is ott ismertem meg. Csopakon pedig annak idején mi is sokat üdültünk, amikor pár éves volt Zoli fiam. Ő is jön velünk erre a négy napra.

Az egyik poszt már majdnem kész van, csak ki kell egészítenem, emiatt át is kel írnom.

P.Elliot 2022.06.06. 00:20:02

@dikusz.: Lesz posztod?
Had kuldjek egy virtualis cuppanos puszit!

Vegre-vegre!

dikusz. 2022.06.06. 09:17:44

@P.Elliot: Még nem küldtem be, javítgatom, hozzáteszek. De hamarosan kész lesz.

A sátrazós találkozóból is készültem posztot írni, de meg kell várni az őszi találkozót, mert még csak most ismerkedtem meg a nagy többséggel. Pár hasonló korú volt mint én, a többiek mind jóval fiatalabbak, és sokkal profibbak is. Hegymászók, vízitúrázók, magashegyi túrázók.

P.Elliot 2022.06.06. 17:37:03

@dikusz.: Pont tegnapelott volt a teveben hogy egy hegymaszo meghalt Alaszkaban , gondolom valamelyik magas helyen ahol mar kevesebb az oxigen.
Azert jobb a foldon koszalni, gyalogolni.

Torony6 2022.06.06. 20:44:21

Fegyvereikre büszke USA polgárok (the Ameriguns):
www.gabrielegalimberti.com/the-ameriguns/

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása