oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2022. május 17. 06:30,  A varázslatos Szicília 70 komment

2022. május 17. 06:30 Határátkelő

A varázslatos Szicília

Az olasz sziget varázslatos hely, nem csak a táj szépsége, hanem a kultúra miatt is. Ugyan nekünk még nem volt szerencsénk eljutni oda, ám Steve-éknek szerencsére nemrégiben igen, most következzen az ő beszámolója.

cim_369.jpg

Cefalu

A kb. 14 ezer lakosú Cefalu Palermótól egy órányira van a tenger mellett. Fontos turisztikai hely, van homokos tengerpartja is, de mi az idény előtt voltunk itt. A kevés turista főként olasz volt, akik osztálykirándulásokra, stb. érkeztek.

A városka, miként sok hely Szicíliában, gazdag múltra tekinthet vissza. Jártak itt a görögök, a rómaiak és a normannok is, utóbbiak egy bizánci stílusú katedrálist építettek, ami kb. 1200-ra készült el és ami ma a fő látnivaló. A városka másik jellegzetessége a mögötte található „Szikla”, amit a jó erőben lévők könnyen megmászhatnak, a kilátást élvezendő.

Cefaluban 8 napot voltunk. Egy Airbnb-lakást béreltünk. A tulaj egy Palermóban élő, de idevalósi fiatalember. Kocsijával lehozott minket Palermóból egy vasárnap, pár nappal érkezésünk után. Megmutatta a dolgokat, majd magunkra hagyott.

Az igazság az, hogy március végén az időjárás Szicíliában minden, csak nem meleg. Délre a hőmérséklet felmehet 16-18 fokra, de éjszaka lemegy 8-ra. Az itteniek ezt télnek veszik, ergo nagykabátba, a gyerekek overálba vannak öltözve.

Tetejébe, mivel a tél ennél nem hidegebb, a házak szigetelése és fűtése nincsen rendesen megtervezve. A mi lakásunkban a légkondicionálást kapcsoltuk át fűtés módra, ami valamit segített, de nem sokat. A szokásos kő-/márvány padló maradt hideg. Éjszakára egy elektromos sugárzót is bekapcsoltunk, de vigyázni kellett, mert ilyenkor az elektromos terhelés miatt a biztosíték néha levágott.

Bérelt lakásunk nagyszerű helyen volt. A tengerparton épült műemlék házsor egyikének a harmadik emeletén, szuper kilátással a tengerre, belülről renoválva. A házak másik oldala a városka egyik fontos utcájára nyílt, keskeny, macskaköves, tele boltokkal, éttermekkel, borozókkal. Elméletileg sétálóutcának volt minősítve, de ez az olaszoknál nem jelent sokat, az itt lakóak kocsijai, robogói, a szállítások az üzletekbe, azt jelentette, hogy állandóan félre kellett húzódni.

Itt volt pék, de a hentes, a halas, a tengerparti korzó sem volt messze. Semmi sem volt messze, talán egyedül a nagy élelmiszerbolt, ahova mi nem is kívántunk elmenni. Bevallom, a turista látnivalókat két nap alatt be lehetett járni.

Mi nyolc napot tartózkodtunk itt, szóval nem volt mit tenni, mint élni úgy, mint az itteniek. Reggeli után kis séta, majd megvettük az aznapi étkezéshez szükséges dolgokat. Szatyorral mentünk a henteshez, halashoz.

A halast ki kell emelnem. Én még ilyen friss halakat ritkán láttam. Fényesek, látszik, hogy kora reggel fogták őket. Rámutatsz arra, amit akarsz, megkéred, filézze, pikkelyezze, néha mondja, ezt nem kell pikkelyezni. Fizetsz, két személyre kb. 12 eurót és viszed haza. Van neki friss kagyló, rák, amit akarsz. Ő olaszul beszél, te angolul, de nincsen probléma.

De a hetes (Macellaria) sem akármilyen. Vannak neki dolgai, például darált húsba hengerelt sonka, sajttal, fűszerekkel, ami nem nagyon drága. Csak ráteszed egy forró vasedényre és megvan. Hogy a felvágottak minőségéről ne is beszéljek. Érthetetlen, hogy nálunk, Észak-Amerikában ezt miért nem csinálják? Ja persze elfelejtettem. A hentesek kihaltak...

Bort, sört mindenütt lehetett kapni, ásványvizet is. Kiváló cukrászdákban lehetett válogatni a sütik között. Ajánlom a marcipánosokat. Egy üveg olasz pálinka (grappa) mindig volt otthon. A szicíliai bor elsőrangú. Sose halunk meg....

Délre már sütött a nap a verandánkon, lehetett ülni a napozóágyon, hallgatni a szörföt, a sirályok veszekedését, olvasni, avagy nézni a fejünk felett a galambfészket, láthatólag tele fiókákkal.

A mólóra is sokat elmentünk, ide minden látogató eljött. Ebéd után szigorúan szieszta, az utcák kihalnak, üzletek becsuknak. Mindez megy egészen este hatig, amikor kezdődik a korzóidő. Az olaszok ezt passeggiata-nak hívják.

Mindenki gyerekestől kint van az utcákon, sétálnak és lehet leülni, fagyizni, borozni, avagy Aperol Spritz-t inni (Campari-szerű népszerű ital, proseccóval és ásványvízzel van keverve). A boltok este 9-10-ig nyitva vannak.

Kocsink nem volt, itt tartózkodásunk alatt vonattal mentünk mindenhova. Egy nap házigazdánk felhívott és felajánlotta, hogy mivel erre jár, elvihet, ha akarjuk, egy neves közeli kis városkába, ami a hegyek között van, és visszajövet felvesz és visszahoz Cefaluba. Akartuk.

A városka neve Castelbuono, kb. fél órányira, és így nekünk itt 6 óránk maradt mielőtt felvett. Szicíliában mi jobbára csak a tengerpart mellett jártunk. Bent a sziget nagyon hegyes, kocsi kell, hogy fel tudd fedezni.

castelbuono.jpg

A régi időkben sok falu elszigetelt volt egymástól, eredményeképpen önmagukat „kormányozták” és még az igazságot is maguk osztották, ergo így lett itt melegágya a maffiának, akik még aránylag nem nem is régen, fontos és hírhedt szerepet játszottak, de mára hál’ Istennek nagyon meggyengültek.

Castelbuono havas hegyek között van. Volt itt vár (castello), több templom, kastély, földesúri palota, híres étterem és neves cukrászda. Az utcaseprő egy szamár segítségével szállította a gyűjtött szemetet, az öregek, csupán a férfiak, a tereken traccsoltak, ha nem, hát a borbélynál ültek, mint valami régen látott olasz filmben. A Michelinben megírt étteremben volt hely bőven, a turisták még kevesen voltak ilyen kora szezonban.

Milazzo

Következő állomásunk Milazzo volt, másfél óra vonattal, már majdnem Messinában. Itt egy hétig voltunk, ezúttal egy hotelban. Az öt hetes szicíliai tartózkodásunk alatt hetenként váltogattuk az Airbnb- és a hotelszállásokat.

Az előbbiekben magunknak főztünk, a hotelekben azt nem lehet, de ott volt büféreggeli, így egyszer egy nap étteremben ettünk. Általában ebédet, ami Olaszországban 1 órakor kezdődik és 3-ig tart, avagy vacsorát, de azt este 8 előtt nem lehetett elkezdeni, ez nekünk kissé késő volt.

Milazzo méretre Cefalu duplája, de laposabb területen épült, egy félsziget elején. A történelme hasonló, itt is van katedrális, de még egy szép vár is, amire fel kell mászni. A kikötője fontos, a legközelebbi a Lipari-szigetekhez.

Kompok és szárnyashajók indulnak ezekhez óránként, és a turista szezonban kiránduló hajók, sokuk a szigeteken működő tűzhányókat bemutatandó. A leghíresebb működő tűzhányó a Stromboli, ide éjszakai túrák is vannak idényben, mert a sötétben a leglátványosabb.

milazzo.jpg

A leghíresebb sziget persze maga Lipari, ahol ugyan nincsen tűzhányó. Lipárit meg is látogattuk, kb. 35 euró fejenként a szárnyashajó oda-vissza, és az út 1 óra. A szigeten rendelkezésünkre álló 5-6 óra elég volt, hogy ha nem is magát a szigetet, de Lipari városát bejárjuk.

Felsétáltunk megint csak a várba, a nagy katedrálishoz, csodáltuk a kilátást, megismerkedtünk egypár kóbornak kinéző helybeli macskával. El is tévedtünk, de végül visszatértünk a kikötőhöz, ahol finom helybeli bor és az ahhoz felszolgált mogyorók mellett vártuk hajónkat. Az egész egy ritka szép és nyugodt helynek tűnt a mai bolond világban.

Ha emlékszel az Il Postino (Postman) című filmre, ami 1994-ben készült, azt itt az egyik Lipari-szigeten forgatták. Pablo Neruda chilei költő itt élt egy ideig száműzetésben és a film egy falusi postással alakuló barátságáról szólt.

Taormina

Taorminába április 1-én érkeztünk Milazzóból, egy messinai átszállással. Szicília délkeleti oldalán van, Messinától fél órányira. Taormina Szicília talán leghíresebb helye. Az angol dzsentriség, művészek és titkos melegek fedezték fel az 1900-as évek elején, de persze a görögök már erre jártak Krisztus előtt ezer évvel.

Nos, Taormina megérdemelten híres. Egy 200 méter meredek magaslaton épült, gyönyörű kilátással. A füstölgő, havas, 3000 méter magas Etnára néz meg le a tengerre, vannak pálmák, görög amfiteátrum, narancsfák, luxushotelek... mi kell más??? Idény ide, idény oda, volt turista bőven.

A mi lakásunk a centrumhoz közel volt, ablakunk egy nagy naranccsal teli fára és zöld kertre nyílt, lógtak gyümölcsei. Öt perc séta kellett a sajtbolthoz, ahol helyben főtt készételeket is árultak, és angolul is beszéltek.

Tíz perc séta volt a fő sétálóutcáig. Ezt itt Olaszországban elkerülhetetlenül Victor Emánuel utcának hívják. Volt piac is, divatüzletek, kerámiások, unatkozni nem lehetett. Aki éppenséggel a tengerben akar lubickolni, az mehet le egy libegővel, ami akkor még nem működött és oda több ezer lépcsőn kellett lemennünk, majd busszal visszajönni.

taormina.jpg

Magyar turistákkal is találkoztunk. Van egy olcsó járat Budapest és Catania között, ezzel jöttek. Jól esett velük elbeszélgetni. Sokuk a görög színházat kereste, ami a fő látványosság, és ami közelünkben volt.

Egyik napra befizettünk egy egész napos Etna látogatásra, ami borkóstolásra és a helyi ételek kóstolására volt specializálva. Egy kis busszal mentünk, egy amerikai házaspár volt a másik vendég. Az Etna lejtőjéről származó borok nagyon híresek, a helyzet valamelyest hasonló a Balaton felvidékhez.

Palermo

Érkezésünkkor csak 2 napig voltunk Palermóban, és megegyeztünk, hogy megismerésére jóval több időre lesz szükség. Hazautazásunk előtt éppen ezért egy hetet töltöttünk itt, egy belvárosi hotelban.

Szűkebb Palermóban 600 ezren élnek. Nagyváros, rendes nagypolgári bérházakkal a jobb negyedekben, máshol kétségesebb koszos, kutyaszarral teli utcácskákkal, ha eltévedsz és nem az előírt utat követed.

Ha idetévedtél, mint mi egypárszor, minél előbb el akarsz szabadulni, vissza a polgári biztonságba. Legegyszerűbb, ha megkérdezel valaki: „Teatro??” Ez az Operaházra vonatkozik, és rögvest mutatnak egy irányt, amit ha követsz, nemsokára visszatérsz a civilizációba.

Ott csupán a száguldozó bér-rollerekre kell ügyelni, meg az autósok és motorosok erőszakosságára. Akkor is, amikor neked, mint gyalogosnak, lenne előnyöd, igyekeznek téged megijeszteni, és elhajtani. De a helyes viselkedés: lassan az úton átmenni. Csak nézz a szemükbe és gondold: „Fuck yourself buddy”.

Hotelünkben szép lakosztályt kaptunk. Volt előszoba, kilátás a szemközti komoly luxust képviselő szállodára, a Hotel Wagnerre. Wagner járt Palermóban, állítólag itt szerezte a Parsifal opera jó részét. Ablakunkból láthattuk egy hajléktalan és a Wagner hotel küzdelmét. A hajléktalan ott telepedett le, koldult és ott is aludt, a hotel portásai, a rendőrség és a szociális szolgálat emberei képtelenek voltak ezt a valószínűleg elmebeteg embert, innen elkergetni.

Szóval mit lehet csinálni Palermóban, kérdezheted? Napi 10 km-t sétáltunk. Ha hotelunkból kiléptünk, kétszer jobbra fordultunk és a Via Roma-n voltunk. Itt mendegélve hamarosan a Piazza San Domenico téren találtad magadat. Itt volt egy szép templom hasonló névvel és emlékmű, valamint az elmaradhatatlan néhány kávézó/borozó/étterem. Nem volt forgalom és gyerekek fociztak. A gyerekek jóval később mennek aludni, mint más országban.

Belvárosról beszélünk. Itt már közel voltál a Vucciria negyedhez, ahol Palermo négy nagy piacának egyike volt. Rengeteg árus, olcsóbb éttermek asztalokkal. Még tovább jött a fő sétálóutca, igen, Vittorio Emanuel volt a neve.

Ezen jobbra fordulván a híres Quattro Canti kereszteződéshez értél, ha meg balra, akkor nem messze volt a kikötő, és kedvenc éttermünk, a Buatta Cucina Popolana. Itt még tüdő is volt a menűn. Kissé beljebb jobbfajta sikátorok, majd a Szent Assisi templom. Bűbájos negyed.

Ha a kikötőbe mentél, ami egy modernebb negyed, láthattad a kikötött óceánjáró hajókat, némelyik mellett maga a várostömb eltörpül, 8-10 emelet magas behemótok. Kikötés után jöttek a buszok, hogy az utasokat, jobbára tehetős amerikaiak, felvegyék, az akár 50 busz egész forgalmi dugót hozott össze.

Kora este a közelünkbe menő úrias sétálóutcába mentünk valamit inni. A lombozó fák alatt a jómódú helybeliek pletykáznak, rendesen kiöltözve. Itt-ott drága kutyák. És olykor... ez elkerülhetetlen, jön egy koldus, legtöbbször cigányasszonyok bébistől, de néha mások is, például színes ceruzákat akarnak eladni.

Nagy ritkán valaki odaszól, miért nem mennek el dolgozni, na, van vita, kiabálás. Pincérek és a tulaj nem képesek elzavarni őket, hívják a biztonsági céget (maffia?), mert a rendőrség persze ilyennel nem foglalkozik. Feketeruhás (mintha temetésre mennének) egypár ember végül is véget vet a kalamajkának, visszatér a gemütlich hangulat...

Monreale, ami Palermótól nem messze, a hegyekben van, egy muszáj látogatás. Kedves városka, a nevezetessége a XII. században elkészült hatalmas katedrális, az UNESCO Világörökség része. A bizánci, arab, normann építészeti stílus keveréke, amit II. Vilmos normann uralkodó kezdett el építtetni.

Mi taxival mentünk, 30 euro, előtte tett le. Kifizetsz még fejenként 15 eurót a jegyért, bemész és leülsz. Mert muszáj. Úgy érzed, érdemes élni és ilyesmit látni. A mozaikok fantasztikusak.

A legenda szerint az uralkodó vadászat közben egy szentjánoskenyérfa alatt elaludt. Álmában megjelent neki a Szűz Mária és kérte, hogy itt egy templomot építsenek. El is kezdték, kivágták a fát. Alatta arany kincset találtak, ami az építésre elegendő volt.”

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Olaszország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr8717833039

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dikusz. 2022.05.17. 07:18:56

Tetszett, én is szívesen bejárnám ezeket a helyeket.

Hari Seldon 2 2022.05.17. 08:02:50

"A kb. 14 ezer lakosú Cefalu Palermótól egy órányira van a tenger mellett. Fontos turisztikai hely, van homokos tengerpartja is, de mi az idény előtt voltunk itt."

Szép képek, de csak szezon előtt "lehet" menni oda.
Nyáron elviselhetetlen hőség van.

Golf2 2022.05.17. 14:17:43

50 busz jenki/hajó.Már előszezonban tönkreteszik a szép helyeket.Átlagkor 70 100 év...

SzZoole 2022.05.17. 15:26:15

@Golf2: ezzel most mire próbálsz utalni?

Golf2 2022.05.17. 15:38:54

@SzZoole: Hogy a sok turista miatt már minden jó helyen tömeg van legázolnak mindent a covidra is tojnak pest is tele van sajnos.Már a lepusztult külvárosban is tömegközlekednek(olcsó),tojnak a covidra csak pia meg buli legyen.

P.Elliot 2022.05.17. 16:22:51

@Golf2:
Mar az elobb akartam erre valaszolni csak nagyon el voltam foglalva de azota is ezen a megjegyzesen haborgok!

Marmint a 70-es 100 ev kozottiek mereszelnek valamit latni a vilagbol vegre miutan az egesz eletuket vegig dolgoztak, hazat-lakast keritettek, gyerekeket neveltek es a tobbsegnek csak erre jut ha jut, olcso cruise-okra oregkorukra.
Hat kepzeld csak el hogy nekik is joguk van vilagot latni.
Tonkreteszik a helyeket? Es amikor te utazol te mit csinalsz? Megveded a kornyezetet? Gyalogolsz otthontol vagy kerekparozol odaig hogy ne rontsd a levegot uzemanyaggal meg ilyesmi?

Nem szoktal ilyen pimasz megjegyzest tenni , mi utott beled? Nincs penzed elutazni aztan az bant vagy mi?

P.Elliot 2022.05.17. 16:27:04

A poszt nagyon jo, Istenem, Olaszorszag, mennyire szerettem, milyen szep volt minden kis resze, plane a tengerpartiak.

Azota se lattam vonzobb helyeket azoknal, egyszeruen fantasztikus hangulata van akarcsak az egyszeru setanak es csavargasnak is...

Golf2 2022.05.17. 17:05:27

@P.Elliot: Igazad van visszavonom az idősebbekre tett utalást,maradnak a turisták.

SzZoole 2022.05.17. 17:11:38

@P.Elliot: az az érdekes, hogy gulfi is 60 éves már, szóval ő sem mondható fiatalnak már sőt, középkorúnak sem nagyon, szóval én sem igazán értettem, hogy miért írja ezt, na mindegy.

Az én tapasztalataim szerint nem az idősek idegesítőek, hanam az elkényesztett, idegesítő kis murmucok, akire a szüleik nem igazán szólnak rájuk, mert elvannak foglalva a piájukkal meg a telefonjukkal, szerintem.

P.Elliot 2022.05.17. 17:30:51

@Golf2: Oke, elfogadom, nem gondoltad at.
A turistak?

Hat akik szervezik nekik a programokat meg az egesz utazast azok azt nezik hogy minel tobb haszonra tehessenek szert, semmi mas nem erdekli oket tehat a turista sem hibas hanem ok ha nem biztositanak nekik elfogadhato korulmenyeket.

En egyszer voltam komoly nagy hajon Miami es a Bahama kozott, mit mondjak, nem az en vilagom, majdhogynem unatkoztam az elso ora utan.

Igen kaszino, bar, tancterem ahol a fiatalok roptak azt a tancot ami akkor volt divatban csak elfelejtettem a nevet, kezuk, labuk vonaglott erre meg arra, fekvoszekek, uszomedence stb... nekem ez nem utazas!

Ez annak valo aki kihajtotta magat es semmi mast nem akar csak pihenni meg inni.

Szerencsere a ferjem is igy gondolta es nem volt muszaj elmenni vele ilyen vakaciokra.

Meg annak is valo aki nem akar mar vezetni, nem akar a repteren, repulon gyotrodni, taxit, hotelt keresni, programokat nezni, itt megcsinalnak mindent helyette, szerintem az idoseknek ez valo ha nem eleg jo a mozgasuk, egeszseguk de megis akarnak menni valahova.

P.Elliot 2022.05.17. 17:41:38

@SzZoole:

A "murmucok" szulei is magukkal akarnak elfoglalva lenni, a gyerekfegyelmezest otthon felejtettek, illetve gondosan szefbe zartak.

En sem szeretem amikor a kolkok vircsaftolnak.

Errol van egy edes kis emlekem.
Egy ter St. Augustinban Floridaban ahol ket kergetozo testverkenek az egyike, kiverte veletlenul a fagylaltot a kezembol, mar csak az alja volt egyebkent is. Nem rosszbol csinalta, tenyleg veletlenul utkozott a szekembe.

Bocsanat, ne haragudjak, mondta a 9 eves kislany, igazan restelkedve en meg megbocsajtoan intettem, / en is voltam gyerek es volt hogy nekiutkoztem a felnottnek/, annyi baj legyen.
Tovabb beszelgettunk a ferjemmel, egyszercsak megerintette a vallamat valaki, a testverpar volt, atnyujtottak egy nagy tolcser fagylaltot/ nagyobb volt mint az eredeti fagylaltom/, ugye elfogadom?

A szulok tavolabb ultek, ok is intettek hogy bocsanat, ne haragudjak, mosolyogtak, en is, nem akartam megserteni a csaladot, jo nevelesre vallott a dolog mert kesobb felalltam, odamentem hozzajuk es megkerdeztem hogy kinek az otlete volt hozni nekem, azt mondta a mama hogy a gyerekek gondoltak igy es pezt kertek ra toluk.

Mit mondjak, gratulaltam nekik hogy milyen jo nevelest kaptak a testverek otthonrol.

Orok emlek ez is a sok kozott.

P.Elliot 2022.05.17. 17:43:25

@Golf2: Te 60 eves vagy? Nem tudom miert kepzeltelek olyan 35-40 korulire, talan a hozzaszolasaid nem voltak eleg "oregebb" stilusban irva, hehehe....

SzZoole 2022.05.17. 17:48:33

@P.Elliot: aranyos történet, de biztos nem mostanában történt :-)

P.Elliot 2022.05.17. 17:51:24

@SzZoole: Nem nem mostanaban, talan vagy 5 eve vagy ilyesmi, lehet hogy csak 4. Utana kellene nezni a naplombol, szoval 4 vagy 5.

Azert a mostani kolkok se mind szornyetegek, elevenek, rohangalosak az biztos de mi se nagyon voltunk csendesebbek bar viselkedni azert tudtunk, tuduk hol a hatar, manapsag hatar az nemigazan van ha fiatalok a szulok.

Golf2 2022.05.17. 18:37:30

@P.Elliot: 50-ig szépen telt az idő,most meg rohan,én meg utána...Nekem is büntetés lenne 1 cammogó hajó,sok emberrel,inkább 1 lakatlan sziget,teljes ellátással feküdne.Nekem már Pest is sok.

Golf2 2022.05.17. 18:39:33

@P.Elliot: hatar az nemigazan van ha fiatalok a szulok...ha öregebbek akkor meg pláne,mert megengedőbbek.

P.Elliot 2022.05.17. 18:47:55

@Golf2: Nem, szerintem egyre kevesebb a kergetozo gyerek, szinte szoborkent ulnek a seggukon, belemelyedve a telefonjukba vagy a videojatekokba.

Inkabb utkozzenek belenk!

P.Elliot 2022.05.17. 18:48:57

@Golf2: 60 utan rohan az ido?
A feneket, varjal csak a ha 70 leszel.

dikusz. 2022.05.17. 19:29:25

@Golf2: @SzZoole: @P.Elliot:
Népszerű helyeken mindig sok a turista, és ebben mi is beletartozunk, ha éppen az adott helyen nyaralunk.

Mindig fura számomra, és megmosolygom, amikor arra panaszkodik valaki, hogy mennyire nem tudta élvezni Velencét, mert akkora volt a tömeg, hogy lépni sem lehetett a Szent Márk téren.:)))
Aki ilyen helyen tolong, az ugyanúgy része a tömegnek, mint a többiek.

Golf2 2022.05.17. 19:37:39

@P.Elliot: egyre kevesebb a kergetozo gyerek...az enyim pont hiperaktív,remélem kinövi...8 éves fiú.

SzZoole 2022.05.17. 19:39:07

@dikusz.: “ Népszerű helyeken mindig sok a turista”

Tényleg, el nem hittem volna :-))

SzZoole 2022.05.17. 19:43:03

@Golf2: a fiad vagy az unokád?

Kösd le, sporttal.

P.Elliot 2022.05.17. 19:52:33

@dikusz.: Igen, Istenem, ugy tunik egyre jobban telik ra mindenkinek eljutni a turista helyekre. Amikor en voltam ott akkor meg rendesen lehetett menni.

Szocialista orszagbol nem tul sok ember volt jelen...

P.Elliot 2022.05.17. 19:54:46

@Golf2: 8 eves fiad van?

Gratulalok, semmi se tartja az embert olyan aktivnak es fiatalnak mint ha kisgyerek van a haznal.

Lazsalas a szulok reszerol nincs.

Jobb mint sportolni.

Golf2 2022.05.17. 20:00:05

@P.Elliot: Köszi! Pedig olyan volt lazsálni eddig...

dikusz. 2022.05.17. 22:33:01

@SzZoole: Na látod, hogy még én is tudok újat mondani neked!!!

dikusz. 2022.05.17. 22:51:05

@P.Elliot: Velencét csak példának hoztam fel, sosem jártam ott.
Ha városnéző utakra mennék, akkor tavasszal, vagy ősszel mennék, nem kánikulában.

P.Elliot 2022.05.17. 23:26:57

@dikusz.: En akkor jartam ott amikor meg keves turista volt.
Abban igazad van hogy tavasszal es osszel a legjobb utazni amikor kevesen vannak es nincs az a borzaszto hoseg.

Nem kell varakozni semmire, gyorsan inteznek mindent, a vezetett turakon kevesebb az ember, lehet kerdesekkel nyaggatni a turavezetot.

Amikor 50 szemelyes nyari csoport van es abbol 20-an felnyujtjak a kezuket hogy kerdezni akarnak valamit akkor a turavezeto elkedvetlenedik es nem biztos benne hogy jo szakmat valasztott. Amikor keves ember van akkor nagyon szivesen es reszletesen magyaraz...

P.Elliot 2022.05.17. 23:48:05

@Golf2: Irasd be a kolkot valami egyesuletbe es jarjal el az edzesekre. Irto jo dolog figyelni a gyereket hogy hogy csinalja es o is orulni fog ha bemutathatja hogy mit tud.

Meg kell neki magyarazni hogy nem mindenkibol lesz Maradona vagy Pele de iszonyu jo jatszani, futni a labda utan, ha megsem megy annyira jol akkor is nagyon jo mert o tudja hogy hogy kell jatszani mig a nezok 90%-a csak ordit a nezoterrol.

Van, jobban mondva volt egy amerikai ismerosom meg nagyon-nagyon regen, szerintem mar nem is el, elkoltozott vagy 20 eve Kaliforniaba, nem tudok rola semmit.

Na az nagyon benne volt a labdarugasban de abszolut semmi tehetsege de ment jatszani, es azert kibulizott maganak egy iskolaban hogy az elso kislanyokat labdarugasra oktatta, hetvegen vitte oket a parkba a labdarugo palyara, a szulok meg a gyerekek szerettek. Oktatni tudott ha jatszani nem is.
Es o volt az edzo, buszke volt ra! Hehehe...

Nagyon elvezte.

P.Elliot 2022.05.17. 23:49:27

@P.Elliot: Nem elso hanem elsos kislanyok...

Kivlov 2022.05.18. 14:02:52

@Golf2:
Tojnak a covidra?
Ideje volt. Elég volt 2 év baromkodás miatta. Védekezzen mindenki, ahogy akar. Lezárásokat meg korlátozásokat felejtsük el.

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2022.05.18. 14:02:58

Május elseje környékén voltunk Palermoban, a legjobb időjárás. Hiányoltam a rengeteg csodálatos és igen régi műemlék közül néhánynak az említését...

2022.05.19. 00:04:03

Köszönjük Steve a beszamolot. Ha lehetöseged kenne Jura ellatogatni ide, ajanlanam Erice vagy trapani varoskat megtekintesre. Marsala varos pinceiben pedig jo vörös borokat lehet fogyasztani. Egy cassata etkezes utan finom es ha van par Felesegem kilod egy kiddos setaval a Riserva Naturale Orientata dello Zingaro nemzeti Parkbank ledolgozhatod. Ezt az edessegek Nagy baratjanak SzZoole- nak ajanlanam

2022.05.19. 00:04:03

@Hari Seldon 2:

Cefalu atlaghömerseklete 26 °C, az altalad emlitett kibírhatatlan höseg a deli partra jellemzö

2022.05.19. 00:04:03

@dikusz.: “ akkora volt a tömeg, hogy lépni sem lehetett a Szent Márk téren.:)))”

Meg a legtöbb turista csak a kötelező utat teszi meg: canale grande,sohalyok hídja stb. Be kellene a kis leágazó utcacskakba menni a belső udvarokban csodákat lát az ember tömeg nélkül

2022.05.19. 00:04:03

@Mitzi von Küche:

Mint például a katedrális teteje?

fhdgy 2022.05.19. 15:16:25

@Tellinghovon: Valami "fantasztikus" ez a turista gyűlölet. Már pár évvel ezelőtt is ment a neten, hogy Barcelona, Velence stb., stb. kibírhatatlan miattuk és korlátozni kell...

Ha nem lenne egy csapásra egyetlen turista sem, akkor jó lenne?

Csak ki ne találja valaki, hogy akkor is kell belépőt vennem, vacsorát fizetnem, mondjuk Velencében, ha épp a Föld ellentétes pontján voltam.

Fizessek, de a pofámat oda ne merjem tolni.

Csodabogár 2022.05.19. 16:27:15

@fhdgy: Nem tudtad? Mi mindenkit gyűlölünk.:-(
Pedig igen egyszerü a dolog. A föld nagy, van bőven hova menni, ahol nincs tömeg, csak oda nem járnak olcsó repülők pl.

fhdgy 2022.05.19. 17:00:14

@Csodabogár: 1997-ben több hónapot töltöttem az Adrián, többek között Krk szigeten. Jártam ott májusban, rohadt hideg volt a víz, augusztusban, aztán szeptember közepétől október első harmadáig voltam ott. Láttam szezon előtt, szezonban, szezon után. Szezon után volt a legjobb.

Így mondhatom, hogy több arcát láttam. Szép, lenyűgöző, de el nem tudtam képzelni, hogy abban az időben, amikor még nem volt turizmus, miből éltek.

Szikla szikla hátán, megművelhető föld alig. A tenger? Annyi halat enni???

Ott a turizmus érdekes. Tulajdonképpen a vizet, a levegőt, a napfényt adják el jó pénzért.

Látszólag nem is élnek rosszul, csak az a qrva sok turista ne lenne!

Arthamyr 2022.05.19. 17:58:12

@fhdgy: Népességarányosan New Yorkban vagy Monacoban sincs túl sok megművelhető föld, és mégis viszonylag jól megélnek. Hello 21. század!

fhdgy 2022.05.19. 18:08:22

@Arthamyr: Tudsz olvasni???

Azt írtam, hogy amikor még nem volt turizmus! Az a 21. század?

Arthamyr 2022.05.19. 21:20:49

@fhdgy: Nem a század volt a lényeg, hanem az, hogy attól, hogy nincsen sok megművelhető föld, még prímán működhet egy hely (turizmus nélkül is), már a középkorban sem feltétlenül kellett hozzá (amikor azért nem volt jelentős ágazat a mai értelemben vett turizmus), nemhogy '97-ben vagy manapság.

fhdgy 2022.05.19. 21:53:03

@Arthamyr: Még mindig nem tudsz olvasni!

Kifejezetten Krk-ről írtam. Hogy kerül oda Monaco meg New York?

Szerinted ott vannak?

Ja, meg a Föld is lapos, ugye?

Te ismered Krk-öt? Én bejártam, láttam, hogy mi volt ott régen.

Miről beszélsz?

Arthamyr 2022.05.19. 22:07:01

@fhdgy: Inkább veled akadnak problémák:
"abban az időben, amikor még nem volt turizmus, miből éltek.

Szikla szikla hátán, megművelhető föld alig. " - Erre reagáltam (itt: @Arthamyr:). Ha sikerül összekapcsolni a reakciót az idézett résszel és megérteni az összefüggést, jó, ha nem, nekem igazából az is, ennél több karaktert nem kívánok most rád szánni, szerintem ennél a kecskéiddel is kultúráltabban kommunikálsz...

fhdgy 2022.05.19. 22:24:59

@Arthamyr: Én nem tehetek róla, hogy egy kötözködő. mindig nagyot mondani akaró valaki vagy. Össze nem tartozó, le nem írt dolgokat keversz össze, hogy kijöjjön belőle valami idétlenség.

De jó pofa vagy! A másikat nézed hülyének!

Igazad van! A kecskéim nem hordanak össze hetet-havat, csak azért, hogy kötözködjenek!

Arthamyr 2022.05.20. 06:07:20

@fhdgy: És akkor sem mekegnek rosszallóan, ha a mindennapos morgolódásod közé a megszokottnál nagyobb butaságot keversz!!!!!!!!

fhdgy 2022.05.20. 10:40:37

@Arthamyr: Azt áruld el nekem, hogy milyen szándékkal írtad azt, hogy "Hello 21. század! "?

Abban a szövegkörnyezetben én csak sértő, de minimum kioktató szándéknak tudom értelmezni.

taga20 2022.05.20. 21:43:38

@fhdgy: @Arthamyr: az tisztán láccik, hogy nem érdemes megöregedni!:)))

zenével, hogy álltok? itt van egy!

www.youtube.com/watch?v=BowjATQloVA

Arthamyr 2022.05.21. 04:12:10

@fhdgy: Írhattam volna azt is, hogy facepalm, kb. olyan szándékkal. Azt, hogy sértőnek érezted, a személyeskedés, a laposföldezés, tudsz olvasni stb. után inkább hagyjuk is.
És nem az volt a lényeg, nem a század volt a lényeg, már 25 évvel ezelőtt is gond volt az általam idézett állításoddal, amibe "belekötöttem".

fhdgy 2022.05.21. 07:09:17

@Arthamyr: Az én személyeskedésem már CSAK viszont reakció volt! -:)

És TÉNYLEG nem tudsz értően olvasni, most is bizonyítod!

Nem a 25 évvel ezelőtti állapotokról írtam, hanem, amikor még nem volt turizmus. Ebbe beleértendő az elmúlt sok évszázad, kivéve talán a 20. század második fele ( hogy mikortól számíthatjuk a turizmus komollyá válását, lehet vita tárgya )

Az idő nagyon is fontos. Ha a mondandómat a jelenbe vagy a közelmúltba helyezném, akkor teljesen értelmetlenné válna.

Te, egy ebből a szempontból, értelmetlen időszakról beszélsz, vedd már észre!

fhdgy 2022.05.21. 07:18:15

@taga20: Érdemes megöregedni! Nagyon is!

A hetvenediket taposom. Nem annak örülök, hogy ennyi idős vagyok, hanem annak, hogy nem kellett fiatalon meghalnom.

Annak, hogy megöregedjünk, ha már megszülettünk, egyetlen ellenszere van: fiatalon kellene meghalni.

Ma reggel is felkeltem, volt, van, hogy fáj valamim, de nem baj, addig jó, amíg fáj!

Különben is, megyek, több mindent akarok ma csinálni, akkor is, ha holnap esetleg több minden fáj, mint ma!

A mai napban lesz egy kis "tornamutatvány" is. A "torna" után plusz dolgok is fájni fognak!

Pl. ma szeretnék árnyékoló Raschel hálóból hűsölő helyt csinálni a kecskéimnek. Kb. 70 négyzetméteres lesz, oszlopokat lefúrni, felállítani, tartódrótokat felszerelni, a hálót felrakni, mindezt kettő méternél magasabbra, mert ami nincs elég magasan, annak annyi, a kecskék elrendezik. -:)

Arthamyr 2022.05.21. 08:36:00

@fhdgy: A személyeskedésedet továbbra is ignorálom, de nagyon türelmes ember vagyok, ezért megpróbálok segíteni még egyszer.
A turizmus viszonylag újkeletű dolog, és már jóval előtte is voltak sikeres és gazdag entitások ("országok", emberek, városok stb.), amik olyan helyen voltak, ahol megművelhető föld alig van.
A hozzászólásodat most írtad, múlt időt használva az ottléted ideje miatt, mégis mit kéne azzal kezdeni, hogy te akár most akár '97-ben, akár bármikor az életed során (akkor amikor nem volt turizmus, még te sem éltél, hiába vagy öreg) még elképzelni sem tudtad, hogy lehetett turizmus nélkül megélni valahol, ahol az most jelentős bevételforrás?

fhdgy 2022.05.21. 09:49:42

@Arthamyr: Az, hogy voltak olyan entitások, amiről írsz, nem vitatom. Ha így, ilyen összefüggésben írsz dolgokról, akkor azzal semmi gond sincs.

Én viszont konkrétan Krk-ről írtam, egy régebbi időszakról, és arra írtam, hogy fogalmam sincs, hogyan tudtak ott és akkor megélni.

Az, hogy én nem tudom elképzelni, hogy hogyan tudtak megélni, attól még tudtak ott élni, mert sok ezer éve lakott.

Így, ilyen hangnemben szívesen megbeszélhetjük a dolgokat!

SzZoole 2022.05.21. 12:58:35

@Arthamyr: @fhdgy: nos, végigolvasva eszmefuttatásotokat azt kell mondjam, hogy ha nem tudnám, hogy mindketten koczkaájtisok vagytok, akkor ebből a párbeszédből nyilván kiderült volna :-)

taga20 2022.05.21. 15:35:00

@fhdgy: jó arc vagy hadnagy, és szeretlek is provokálni:))

egyébként, azé írtam azt amit, me ahogy öregszem úgy hülyülök, mint te/ti:)))

ja és zene!:

www.youtube.com/watch?v=83KHLFKsbxQ

SzZoole 2022.05.21. 15:56:49

@taga20: jaj taga látom komálod a koherókat :-)

Tuttad hogy csehgavara egy komjunista gerilaszakadárterorista vót? :-))

Neszeneked tanmese :-)))

youtu.be/-eJv-QZF3AY

fhdgy 2022.05.22. 06:57:13

@Torony6: @taga20: Ma is élek, sőt valamivel jobban érzem, hogy élek, mert valamivel jobban érzem, hogy ez fáj, az fáj, amaz fáj.

A tegnapi "torna" megtette hatását, főleg a derekam fáj. Szerencsére nem sérv, nem becsípődés meg hasonló, csak sok volt a 11 db. 50 kg.-ós zsák, amit lepakoltam az utánfutóról meg a négy lyuk, amit talajfúróval fúrtam. A föld nagyon száraz, kemény volt, nagyon megrángatott. De hurrá, élek, örülök, hogy fáj, örülök, hogy élek. Talán többször kellene ilyet csinálnom, akkor edzettebb lennék.

Az árnyékoló a kecskéimnek nem lett kész. Remélem, hogy ma be tudom fejezni. Ma lesz váratlan "munkám" is. Ma, hirtelen, váratlanul, lucerna kaszálás, bálázás lesz. Ezt csak néznem kell, de hosszú ideig kint lenni a napon, lődörögni is nagyon fárasztó tud lenni.

De nincs panaszkodás, hisz élek!

A leölt birkákról: Az állattartásnak elképzelhetetlen előírási vannak. Kis túlzással könnyebben lehetnek gyerekeid, mint állataid.

Én bejegyzett kecseketartó vagyok. Egy évben minimum kétszer, de inkább háromszor ellenőriznek is. Sokszor azt mondom, hogy egyszerűbb a kecskéimet ellátni, tartani, mint a sok adminisztráció.

Kettő hete volt egy gyűlés, ahol vita bontakozott ki.

Az adminisztratív oldal: óh, ez nem sok, csak napi pár perc leülni a számítógép elé, az egy hónapban csak pár óra.

Állattartó oldal: Este, fáradtan kinek van kedve, ereje még a számítógéppel is szórakozni.

Én: Én kecskéket akarok, meg sok más kecske és juhtartó, hagyjanak békét nekünk!

Már kötelező oktatáson is részt vettem, ahol az adminisztrációt oktatták. Az öt év alatt, amióta csinálom, olyan egy sem volt, hogy hogyan lehet jobban, gazdaságosabban, stb. tartani állatot.

Csináld olyan sz.rul, ahogy csak tudod, senkit nem érdekel, de adminisztráld tökéletesen, akkor minden szép és jó!

taga20 2022.05.22. 20:36:07

@Benikuty: az ördög tugya, lehet, hogy holnap belépek a fityeszbe, me ott van a legtöbb:)))

ja és valami jó zene, me a tijed kicsit fáradt;)
:

www.youtube.com/watch?v=9ZbYmgQgSjk&list=RD9ZbYmgQgSjk&start_radio=1&rv=9ZbYmgQgSjk

taga20 2022.05.22. 20:36:09

@SzZoole: a tanmesék jók.

itt egy másik viszonzásul:)))

www.youtube.com/watch?v=VTL6PA2UE7I

élhetetlen 2022.05.22. 23:49:45

@P.Elliot: „plane a tengerpartiak”. Ha egyedül mentem valahova, akkor a csoportos utat választottam, ahol néha akadnak gubancok. Szicília. Megállunk egy tengerparti szállodánál, nincs hely. Az utazási irodának annyi a kötelezettsége, hogy ugyanolyan kategóriájú szállást biztosítson, az, hogy hol, nem számít. Hegyoldal, körben semmi más, Cefalu 10 km. Lekísérnek a szobába, elhúzom a függönyt, a szálloda hűtőblokkjának a betonfalát látom. Na, ne. Recepció, nem tudnak semmit tenni, reggel jön a tulaj, vele kell beszélni. És itt kezdődik a bohózat. Az utastársak mennek a kisbuszhoz, ami du. 5-ig jár a tenger és a szálloda között, én várom a tulajt. Befut. Az irodájában mondom, mi a bajom. Felárért tud tengerre néző szobát adni. Mennyi a heti felár? 2000 ft. Fegyelmezett vagyok, nem röhögtem el magam, ez az összeg akkor egy olcsóbb színházjegy ára volt. Kaptam egy 40 nm-s tengerre néző szobát egy 20 nm-s terasszal, ott válogattam a köveimet a napnyugtát nézve, míg a többiek a hallban kóvályogtak, mert nem volt hova menni. Pár nap múlva az egyik utastárs megkérdezte, hol lett volna a szobám. Mellettük, de szerinte egy hetet ki lehet bírni. Én meg nem azért fizetek ki több százezret egy útra, hogy éppen csak kibírjam a szállást.

P.Elliot 2022.05.23. 00:05:29

@élhetetlen:

Es meg te mered magadat elhetetlennek nevezni!

Hehehe....

élhetetlen 2022.05.23. 01:02:56

@dikusz.: „Ha városnéző utakra mennék”. Igen, egyik ilyen volt előszezonban, Porto Garibaldi, a három szobás apartman fillérekért a parton, és a 12 éves Ladámmal, anyuval, és egy barátnőmmel mentünk. És onnét Velence, Garda tó, Padova, Mantova, Verona, San Marino, Rimini, Ravenna. Ha rövidebb lett a nap, és nyitva értük a hentest, akkor jött a lapos hal, rák, stb, és este sütöttünk. Mivel a víz hideg volt, anyu egy hosszú bottal piszkálta ki a neki tetsző kagylóhéjakat a tengerből, szóval jó volt.

élhetetlen 2022.05.23. 01:50:58

@P.Elliot: Az élhetetlent megmagyarázom. Nem kaptam tanácsi lakást, mert ahhoz jól kerestem, rendben. Aztán a tanácsi lakásokat eladták a piaci ár 10 százalékáért azoknak, akik akár húsz évig szinte ingyen laktak benne, ez csak egy pofon, mert én nem nyerhettem semmit. A mostani lakásomat az előző tulaj 600 ezerért vette meg, és anélkül, hogy hozzányúlt volna, abban a nagyon lelakott állapotban 6 millióért adta el. De, mikor a devizahitel válság kitört, a kormány első intézkedése az volt, hogy akinek volt annyi pénze forintban, amennyi a deviza alapú hitele (azaz spekulációs céllal vette fel), az beválthatta úgy forintra, hogy frankonként 76 forint kedvezményt kapott. Itt durrant el az agyam, hogy semmilyen nagy jótéti támogatásban nem részesültem, és még egy nyamvadt deviza alapú kölcsönöm sem volt, hát én tényleg élhetetlen vagyok. Azóta sem láttam értelmét, hogy változtassak a nickemen.

P.Elliot 2022.05.23. 02:01:23

@élhetetlen:

Ennyire rosszul esett hogy meg meg is belyegezted magadat?

Mas dolgokban viszont nagyonis elheto voltal, nyugtasd meg magadat. Az elet mar csak ilyen.

A hazarak vilagszerte felmentek, nemcsak otthon es meg futnak is tovabb.
Egy rokonom vett meg 1965-68 korul lakotelepi kicsi lakast ugy emlekszem hogy 98 ezer forint volt. Jo, akkoriban az sok penz volt, 20 millio korul adta el az orokose vagy 2 eve.
Vilagszerte ez van.

élhetetlen 2022.05.23. 22:10:38

@P.Elliot: A lakáskérdést félreértetted. Nem a drágulásról volt szó, hanem, hogy a társadalom egy része megvehette az állami bérlakását a piaci ár 10 százalékáért, és másnap eladhatta 90 % nyereséggel piaci áron. Ne mondd, hogy ez világszerte így megy.
Már írtam a pénzesek 76 forint/frank megsegítését, erkölcstelen akkor, mikor tízezrek veszítették el a lakásukat, amiben nem csak a hitel volt benne, hanem életük megtakarítása is. Nem rosszul esett, hanem felháborodtam, és ezt vettem fel.
A nickem. Nekem az élhetetlen annyi, hogy nem törtető, nem ügyeskedő, nem másokon átgázoló, teszi a dolgát, és megél belőle. Nem érzem bélyegnek.
Az élhetetlennel szemben ott van az élelmes. Lázár János (újra a kormányban), anno felvett a városa nevében deviza alapú hitelt, és mikor megugrottak a kamatok, beperelte a bankját. Vagy, mikor személyesen ment ki Bécsbe készíteni egy riportot, csak annyi esze sem volt, hogy engedélyt kérjen pár csokipapír elszórására, a patyolat tiszta utcán mutogatta, hogy Bécsnek az a része milyen koszos. Nem tudom, mennyire voltam érthető.

P.Elliot 2022.05.24. 05:13:08

@élhetetlen:

Ertheto voltal, en nem tudtam hogy mirol beszelsz, en mar regen eljottem, ezekrol a tomeges lakas elvesztesekrol hallottam persze.

Az ugyeskedo, masokat letipro, kihasznalo stilus nekem se a vilagom, ezekhez meg kozel allni se szeretnek.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása