oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2022. május 01. 06:30,  Magyarország és én 260 komment

2022. május 01. 06:30 Határátkelő

Magyarország és én

A parlamenti választás ismét sokakban előhozta a külföldre költözés vágyát (ez már nem az első alkalom, hogy aztán némi idő elteltével visszaálljon az alapállapot). Legalább ilyen érdekes, milyennek látják a Magyarországhoz fűződő viszonyukat a már hosszabb ideje külföldön élők. Közéjük tartozik Mojo is, aki egyúttal (nem kis meglepetésünkre) felelevenítette egy régi sorozatunkat is. (Ha csatlakoznál hozzá és szívesen megírnád, milyen a Magyarországhoz fűződő viszonyod most, akár határátkelőként, akár Magyarországon élőként, azt a hataratkelo@hotmail.com címre teheted meg. Inspirációként pedig egy link a régi sorozathoz.)

ab7ef3bb-fc64-4643-9183-73bcc24bc981.jpeg

„Régen olvasom már a Határátkelőt, emlékszem, volt egyszer egy sorozat, aminek Magyarország és én volt a címe. Akkor elég sok írás jelent meg ebben a témakörben. Most szeretném hozzátenni a magamét.

Egy ideje már gondolkodtam azon, hogy írni kellene arról, hogyan látom én, külföldön élve a helyzetet, milyen a viszonyom Magyarországhoz. Tologattam, tologattam, aztán végül a parlamenti választás adott egy lökést, igaz, még akkor sem voltam biztos benne, hogy érdemes erről írni. Mindjárt megmondom, miért.

Kétharmad

Én azok közé tartozom, akiket egyáltalán nem lepett meg a Fidesz újabb kétharmada. Biztos voltam benne, hogy nyerni fognak, és elég jó esélyt adtam a kétharmados győzelemnek is. Ugyanis ezt sugallta a realitás és maga az ország.

A Fidesz-győzelem papírforma volt, szerintem még a kétharmad is. Persze sokan beszélnek médiafölényről, állam és párt (no meg az egyház) összefonódásáról, és a többi, és a többi, hosszan lehetne sorolni – de minek?

Évek óta külföldön élve (és így valamennyire kívülről látva a magyarországi eseményeket és a folyamatokat) elég pontosan látszik, hogy a magyarok jelentős része nem igényli a nyugati értelemben vett demokráciát.

Persze miért is tenné, gyakorlatilag semmi tapasztalata nincsen benne. Ha visszatekintünk a magyar történelemre, akár csak az elmúlt 150 évre, az nyugati értelemben vett demokráciát maximum nyomokban tartalmaz. Ha nagyon jóindulatú vagyok, akkor talán 1945-48 és 1990-2010 sorolható ide. Ez 150 évből mondjuk 22-23.

Az, ami most (azaz 2010 óta) zajlik Magyarországon nem rendszerhiba, hanem maga a megszokott rendszer, amelyet különböző történelmi helyzetekben, de Ferenc József, Horthy, és Kádár (most pedig Orbán) fémjelzett. A rendszerhiba 1990-2010 volt, a maga tökéletlen, mégis valamennyire a nyugatira hasonlító demokráciájával.

Aki elég öreg hozzá (mint én) vagy ismeri a közelmúlt történelmét, az emlékezhet rá / tudhatja, hogy 1990, a rendszerváltás után 2006-ban fordult elő első alkalommal, hogy egy kormányt újraválasztottak. Azaz 16 év telt el politikai váltógazdaságban, annak minden előnyével és hátrányával együtt. A legnagyobb előnye persze az volt, hogy minden kormány érezhette, meg lehet bukni. Tartott mindez 2010-ig.

Akkor a 2006-os politikai és a 2008-as gazdasági válságba belefáradt választók kétharmadot adtak a Fidesznek, ami (Orbán Viktor szavaival élve) tényleg fülkeforradalmat hozott, egyben véget vetett az azt megelőző két évtized nyugati értelemben vett demokratikus berendezkedésének.

Ami ezután jött, azt a magam részéről először erős fejcsóválással (magánnyugdíjpénztárak), aztán hitetlenkedve (közmédia bedarálása, stb.), majd döbbenten („migránsozás”, „sorosozás” és minden, ami utána jött) figyeltem.

A fordulópont

Noha ha nagyon megszorítottak, akkor én korábban konzervatív liberálisként definiáltam magam, legkésőbb 2015-re nyilvánvalóvá vált, hogy ami az országban történik, az nekem nagyon nem stimmel. Akkor már nem arról volt szó, hogy az ember ezzel és azzal nem ért egyet, vagy lábrázást kap bizonyos intézkedésektől, a hatalom ott szintet lépett gyűlöletkeltésben és sok minden másban.

Ami engem illet, a 2018-as választás volt a fordulópont. A harmadik kétharmad döbbentett rá, hogy az én készülékemben van a hiba, pontosabban, hogy az ország és én nem illünk össze. Van ez így.

Ott és akkor elengedtem azt az elképzelést, hogy Magyarország és én valamikor ugyanarra tartunk majd. Elfogadtam, hogy az ország többsége egyszerűen nem azt akarja, amit én, nem úgy gondolkodik a világról, mint én és mást tart fontosnak az életben, mint én.

Márpedig ha ez így van, akkor az embernek döntenie kell: vagy elfogadja, hogy az ország, ahol született és él olyan, amilyen, vagy keres magának egy olyan helyet, ahol a többség azt gondolja a világról, amit ő. (Próbáltam, de a „belső emigráció” nekem nem működött.)

Én az utóbbi mellett döntöttem és bő két évvel ezelőtt sikerrel is jártam, határátkelő lettem.

Magyarország és én

Milyen a viszonyom Magyarországgal? Ott születtem és éltem le életem nagy részét, ott él a családom nagy része, a barátaim többsége, ezeket a dolgokat nem lehet és nem is kell megtagadni.

Vannak helyek, melyek fontosak számomra, mert életem jelentős eseményei vagy periódusai kötődnek hozzájuk. Ezt sem lehet és kell megtagadni.

De ennyi.

Nem gondolom azt, hogy a magyaroknál csodálatosabb nép nincs. Nem gondolom azt, hogy a magyar irodalom mindennek a csúcsa, hogy a magyar nyelvnél nincs csodálatosabb, a magyar nőknél nincs szebb, a magyar bornál finomabb és még sorolhatnám.

Ugyanúgy imádom a horvát és a spanyol tengerpartot, az osztrák hegyeket, Londont, az olasz városokat, és azt is gondolom, hogy Európán belül szinte bárhol letesznek, ott otthon tudom magam érezni.

Imádom a tengeri herkentyűket, szinte semmilyen magyar kaja nem hiányzik (ha igen, akkor egy-két kivételtől eltekintve megcsináljuk magunknak), csodálatosnál csodálatosabb borokat és söröket iszom, ha úgy hozza kedvem és így tovább.

Mióta határátkelő lettem soha, egyetlen pillanatig nem volt honvágyam. Nyilván az ember örül, ha látja a családját, barátait, de ezen kívül különösebben nem vágyom Magyarországra. Teljesen jól megvagyok a Lánchíd, a Balaton, a Tisza látványa nélkül.

Ugyanígy az sem zavar, ha hazaárulóznak – a maguk szempontjából biztosan igazuk van, engem viszont a legkevésbé sem érdekel, ki mit gondol. Ha nekik így kényelmesebb, ám legyen.

Én elsősorban európaiként tekintek magamra, aki Magyarországon született. Ugyanakkor azzal, ahogyan a magyarok többsége az országra, önmagára és az életre tekint, nos, azzal nem tudok azonosulni. De ez az én bajom.

Szóval a magam részéről a lehető legőszintébben és a legkisebb cinizmus nélkül sok boldogságot kívánok a Magyarországon élőknek, ha nekik az jó, ami van, ám legyen. Nekem nem jó, nem is vagyok ott. Nem dühöngök rajta, mert már nem érdekel. Elengedtem.”

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével. 

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Magyarország Magyarország és én

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr5917820679

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ChristineK · http://christine-jartamban-keltemben.blogspot.com/ 2022.05.01. 08:45:02

Egyetértek. Én majd húsz éve jutottam el odáig, hogy legjobb esetben is legfeljebb turista vagyok a saját hazámban, mert annyira nem értek velük egyet. Pedig akkor még alig három évet voltam csak távol. De ennyi is elég volt, hogy szemlélet módom gyökeresen megváltozzon. Ma pedig úgy, hogy már tizenhét éve nem léptem szülőhazám földjére....el se tudom képzelni mennyire idegen és távoli lenne minden.

fhdgy 2022.05.01. 08:47:04

"a magyarok jelentős része nem igényli a nyugati értelemben vett demokráciát.", igényelné, ha tudná, hogy mi az, de nem tudja.

Nehéz lenne elmagyarázni ezt érdemlegesen, inkább egy példa:

Többször előfordult már, hogy társaságban voltak olyanok, akik nagy hangon állították, hogy Mo.-on is minden van a boltokban, minden megvehető, stb. Igen, a szocializmushoz képest, igen. Meg kell nézni, ők látták, mert voltak külföldön, meg itt is, és nincs különbség.

Aztán, mikor mondtam, hogy Németországban, ahol éltem, egészen más a helyzet, stb., stb. Ezt teljesen lehurrogták.

Szóval, ha valaki kimegy pár napra, vesz ezt-azt, csak a felszínt látja és elég nagy hányaduk azt hiszi, hogy az a lényeg.

A demokráciából is csak a felszínt látja sok ember. Lehet hőbörögni, lehet sok mindent büntetlenül csinálni ( sajnos ), stb.

Arthamyr 2022.05.01. 09:01:13

"a magyarok jelentős része nem igényli a nyugati értelemben vett demokráciát" - A magyarok jelentős részének vannak ennél égetőbb problémái is.

"Ott és akkor elengedtem azt az elképzelést, hogy Magyarország és én valamikor ugyanarra tartunk majd. Elfogadtam, hogy az ország többsége egyszerűen nem azt akarja, amit én, nem úgy gondolkodik a világról, mint én és mást tart fontosnak az életben, mint én.

Márpedig ha ez így van, akkor az embernek döntenie kell: vagy elfogadja, hogy az ország, ahol született és él olyan, amilyen, vagy keres magának egy olyan helyet, ahol a többség azt gondolja a világról, amit ő. (Próbáltam, de a „belső emigráció” nekem nem működött.)" - Te még jól jártál. Olyan hely nincsen, ahol egy elhanyagolható kisebbségnél többen azt gondolják a világról, amit én, így marad az első opció. Nem tragédia, volt pár évtizedem hozzászokni. :)

fhdgy 2022.05.01. 09:22:16

Hét évvel és egy héttel ez előtt "A harmadik Magyarország" címen én is írtam egy hozzászólást a "Magyarország és én" sorozatban, most hála a linknek megkerestem és elolvastam.

Hét év az eddigi életem kb. 10 %-a, nem kevés idő. Elolvasva, meg kell állapítanom, hogy sok minden, elég sokat változott. Azt nem merném állítani, hogy jó irányba, sőt!

Ma, ha újraírnám, egy dolog lenne csak más. Még öregebb lettem és még hülyébb, minden mindegy alapon már beletörődtem, hogy nincs remény!

HakapesziM 2022.05.01. 10:49:20

Furcsa, sokfélék vagyunk. Nekem a választások eredménye pont abba az irányba hat, hogy érdemes maradni. Akkor fontolgattam volna a kivándorlást, ha másképp alakul. Ezért szép a világ, a sokféleség miatt, ugye?

Golf2 2022.05.01. 12:10:40

Éljen Anyák napja!

littke 2022.05.01. 14:02:36

Én sajnálatosnak tartom, hogy az utóbbi időkben ez a blogfelület ilyen sokat politizál, legtöbbje Fidesz ellenes, dehát ez lett.

Nos én mióta elhagytam MO-t (53 éve) nem kritizálom, nagy fejlődést látok, és 2 évenként haza látogatok.

Igyekszem politikájukba bele nem szólni, nem választok.
Ők élnek ott, nekik kell az utat meszabni.

A megosztottság sajnos manapság nem csak kis hazánkra jellemző.

dikusz. 2022.05.01. 15:29:46

@littke: A posztokat nem a bloggazda teszi ki, hanem mi írjuk.
Egy hónappal a választások után talán nem meglepő, ha egy poszt témája a politika.

A másik az, hogy hiába posztol valaki mondjuk arról, hogy megmászta a Csomolungmát, ha a huszadik komment után már a politika a téma.

A megosztottságról: mégis mindenhol azt hallani/olvasni, hogy ilyen gyűlölködés, egymásnak ugrás csak nálunk van.

littke 2022.05.01. 16:00:55

@dikusz.: A megosztottság az US ben de itt Kanadában is hasonló. És talán Angliában is. Remember Brexit.
Kicsit unom ezt a "csak nálunk van" dolgot.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2022.05.01. 16:47:44

@littke: teljesen egyetertek, hasonloan latom mind HA atpolitizaltsagat, ill azt, hogy a megosztottsag nem magyar jelenseg.
A demokracia sehol nem fog orokke elni, ezt lehet latni a nyugati denokraciakban elkezdodott hanyatlasbol kiindulva.

Zulu4321 2022.05.01. 18:48:51

@HakapesziM: Es volt iranyvonal, merre mentel volna, ha...? Poszttal kapcsolatban: nekem az a hihetetlen egyebkent, ha valakinek meg van illuzioja a 'nyugati demokraciarol':-D

Zulu4321 2022.05.01. 18:48:55

@littke: Abszolut egyetertek, es a fentebbi posztod tartalmaval is.

Zulu4321 2022.05.01. 18:48:59

@Zsuzsi65: Nagyon hasonlot irtam kicsivel elotted, csak persze az en posztom megjelenesehez orak kellenek...

taga20 2022.05.01. 18:49:04

@Zsuzsi65: a nyugati demokrácia cca. 70 éve hanyatlik.:)))

a putyini "demokrácia" meg most omlik össze, ahogy a szovjetunió 30 évvel ezelőtt!

taga20 2022.05.01. 19:26:35

@Zulu4321: gondolom vlagyivosztokból írsz:)))

Zulu4321 2022.05.01. 21:56:19

@taga20: Ha onnan irnek, lehet, hogy meg lenne illuziom/tevkepzetem a 'nyugati demokraciarol';-)

Albu 2022.05.01. 21:56:32

@taga20: Oroszo. valszeg jól jön ki hosszútávon, és eleve arra gyúr mindig: a különalkus Merkel helyett a kevésbé finnyás-hisztis Kínának meg Indiának adja el a nyersanyagait.

Mi meg fizethetjük a háború előtt is már brutálisan emelkedő árakat

Csodabogár 2022.05.01. 23:16:44

@littke: Ezt messziről könnyű unni. Gondolom már a covid óta a kétévente haza látogatok se stimmel.

Itt ez van. Nekem se tetszik, de tökéletesen ki tudom vonni magamat alóla, hála magas koromnak. Gondolom 30 évesen én se szemlélném ennyire kívülről a dolgokat.
Nem felejtem azt a 30 évet sem, amit külföldön töltöttem két mintaszerűen demokratikusnak nevezett országban. Igen sokszor nem tetszett, hogy a "nép" mit választott, de ez a demokrácia jelszóval tudomásul vettem.
A hazai választások eredményét sajnos előre láttam, attól függetlenül, hogy nem fogyasztok hazai médiát. De ezt is tudomásul vettem. Ha itt valami nem tetszik, akkor szótlanul tovább görgetek. Nem az én blogom!

fhdgy 2022.05.02. 07:20:33

@Zulu4321: poszt helyett gondolom, hogy hozzászólást kell érteni.

Ha elolvasod a moderálási alapelveket, ott írva vagyon, hogy kérheted, hogy a bloggazda vegyen fel arra a listára, ami lehetővé teszi számodra, hogy a kommentjeid azonnal megjelenjenek és ne kelljen arra várni, hogy a megjelenést a bloggazda külön, kommentjeid szerint, egyesével engedélyezze.

Lehet kritizálni a moderálást, de én jónak tartom. Ez a blog a béke oázisa más blogokhoz képest.

ChristineK · http://christine-jartamban-keltemben.blogspot.com/ 2022.05.02. 08:20:34

Ehh, mást is megtalált a Quercus2 nevű troli privátban? Ez úton is üzenem hogy szerintem rossz helyre címezte a megjegyzését.

ChristineK · http://christine-jartamban-keltemben.blogspot.com/ 2022.05.02. 08:38:05

Kedves Quercus2, ha már élesben olvasol minket, akkor próbálj értőn olvasni. A Határátkelő blognak nem én vagyok a gazdája. Én egy régi olvasó vagyok itt, miként sokan mások is. Szóval nem én cenzúrázlak itt, és nem is bújok sehová, aki akart eddig is megtalált.

SzZoole 2022.05.02. 10:48:39

@littke: százszázalékosan egyetértek ezúttal veled, pedig én csak 2008 óta vagyok távol a hazánktól. Mondjuk én évi 2-3 alkalommal hazalátogatok.

dikusz. 2022.05.02. 11:02:38

@ChristineK: Igen. Egy blog legutóbbi posztjához szóltam direkt azért, hogy jön-e privátban a szokásos mocskolódás.
Pár órán belül jött, de mivel spam-re jönnek a blog.hu üzenetek, nem olvasom, automatikusan törlöm.

Zulu4321 2022.05.02. 12:49:47

@fhdgy: Semmi bajom a moderalassal, ha kovetkezetesen mukodik.

ChristineK · http://christine-jartamban-keltemben.blogspot.com/ 2022.05.02. 12:56:37

@dikusz.: Lassan én is letiltom, mert értelmesen beszélgetni nem lehet vele és amit most csinál az már konkrétan zaklatás szerintem.

dikusz. 2022.05.02. 13:29:25

@ChristineK: Engem nem zavar. Ez az egyetlen blog, amihez hozzászólok.
A többit legfeljebb olvasom, ha címlapra kerül a poszt. Ez volt az első, hogy kíváncsiságból hozzászóltam. Megtudtam amit akartam, és ennyi.:)))

SzZoole 2022.05.02. 14:15:35

@dikusz.: “ A posztokat nem a bloggazda teszi ki, hanem mi írjuk.”

Szerintem a bloggazda teszi ki a posztokat, amiket ti beküldtök neki, nem?

“ A megosztottságról: mégis mindenhol azt hallani/olvasni, hogy ilyen gyűlölködés, egymásnak ugrás csak nálunk van.”

Nem, nem csak nálatok van. Itt az angolok legalább olyan mocskos módon egymásnak tudnak ugrani mint a magyarok, de szerintem ez a világon mindenhol így van, szerintem :-)

SzZoole 2022.05.02. 14:22:42

@ChristineK: @dikusz.: eláruljátok a titkot, mit kell írnom, hogy engem is megtaláljon?

Másoktól már hallottam, hogy egy másik blogon keményen kritizál a vamzerfélnótással karöltve, mert ugye az ellenségem ellensége a barátom, de azért annyira mégsem utál, hogy egy e-mailel megtiszteljen :-))

dikusz. 2022.05.02. 14:48:26

@SzZoole: Azt sem tudom, én mit tettem, amiért megtalált.

Különösebben nem is érdekel, ha jön ha látom, hogy jött spam üzenet, törlöm, és kész.

Ha tudod melyik blog az, akkor kommentet kell írni oda, és kész:)))

ChristineK · http://christine-jartamban-keltemben.blogspot.com/ 2022.05.02. 15:19:28

@SzZoole: Fogalmam nincs hogy engem miért talált meg. Eleve alig szólok hozzá a poszokhoz, politizálni meg nem igazán szoktam, szóval nem igazán értettem miért pont egem talált meg. De már mindegy is mert letiltottam, szóval már nem tud írni és én se látom amiket eddig írt se. De utoljára még megígérte, hogy ő mindenkit meg fog keresni aki még kommentel itt a blogon és van hozzá elérés tehát üzenhet vagy emailt küldhet.

ChristineK · http://christine-jartamban-keltemben.blogspot.com/ 2022.05.02. 15:22:06

@SzZoole: Á megvolt a kukában, ilyeneket írt:
"Évek óta mocskoljátok, kritizáljátok Magyarországot, a magyar embereket, úgy hogy közben elbújtok a cenzúra mögé. Úgy formáltok véleményt a hazámról, a honfitársaimról, rólam, hogy eszetek ágában sincs meghallgatni a véleményünket.
Nem te vagy a bloggazda, tudom. De te/ti vagytok azok akik évek óta eltűritek a cenzúrát, a neveteket adjátok ehhez, miközben liberális demokráciáról papoltok.
Mitől féltek? Attól, hogy valakinek más a véleménye? Attól, hogy valaki olyan formál véleményt Magyarországról, aki itt él, és nem a pálya széléről kiabál be?"

"Azon keveseket, akik még nem szégyellnek kommentelni a HA-n, folyamatosan meg fogom keresni a véleményemmel a nick nevükhöz tartozó email címükön. Mert a nick névvel együtt ez is nyilvános adat. Mindaddig, amíg a cenzúrát el nem törlik a blogon...."

SzZoole 2022.05.02. 15:51:05

@ChristineK: látod látod, ez a baj, nem dicsérték elég hangosan a szülőhazátokat és az ország jótevőjét :-))

Engem akkor ezért nem bánt, látjátok; ÉLJEN ORBÁN VIKTOR AZ ISTENKIRÁLY MAGYARORSZÁG MEGMENTŐJE !!!!

ChristineK · http://christine-jartamban-keltemben.blogspot.com/ 2022.05.02. 15:52:17

@SzZoole: :))) De az előbb még azt akartad, hogy megtaláljon. Most akkor mégse? :))

SzZoole 2022.05.02. 15:57:18

@ChristineK: nemistudom, összezavarodtam teljesen……:)))

SzZoole 2022.05.02. 16:06:46

@dikusz.: “ Ha tudod melyik blog az, akkor kommentet kell írni oda, és kész:)))”

Nem tudom melyik blog az. Egy szívemnek nagyon kedves ismerősöm tájékoztatott róla, innen tudom csak :-)))

Hari Seldon 2 2022.05.02. 17:35:32

"Ott és akkor elengedtem azt az elképzelést, hogy Magyarország és én valamikor ugyanarra tartunk majd. Elfogadtam, hogy az ország többsége egyszerűen nem azt akarja, amit én, nem úgy gondolkodik a világról, mint én és mást tart fontosnak az életben, mint én."

Tökéletesen összefoglaltad. Az ember először még baromi mérges, hogy mennyi "hülye veszi körül", de aztán rájön, ezek ilyenek. - és ha ők ilyenek, én meg nem vagyok ilyen, akkor nincs dolgunk egymással.

SzZoole 2022.05.02. 17:41:29

@Hari Seldon 2: na te is várhatod a választ e-mailben, szerintem :-)

Na de hol van Modzso?

ulpius66 2022.05.02. 19:19:05

"Extra Hungariam non est vita, si est vita, non est ita."

SzZoole 2022.05.02. 19:29:24

@ulpius66: magyarul; ” Magyarországon kívül nincs élet, vagy ha van, az nem olyan”

Valóban nem olyan…….,

HighTroller 2022.05.02. 19:51:44

Hat azert Kanadaban _ilyen szintu_ megosztottsag szerintem nincs, sokkal jobban mukodik a szolidaritas es a kozossegtudat is. De lehet, csak en elek itt (is) buborekban.

fhdgy 2022.05.02. 20:24:59

@Hari Seldon 2: Miért jó a tengerparton?

Mert ott csak három oldalról veszik körbe a hülyék!

P.Elliot 2022.05.03. 02:34:59

@ChristineK:
Nyugi, engem is meg szokott talalni holott semmi kozom hozza, a bloghoz sem ahol talalhato.
En nem bosszankodok rajta hanem nevetek, engem nem huz fel az ilyesmi.
Egy primitiv frocsogo alak es kesz.

Mosolyogni lehet rajta hogy ilyen is van a vilagban....
Es nem torodni vele, csinald te is.

Egyszeruen olvasas nelkul torold ki az emailt...

P.Elliot 2022.05.03. 02:50:53

A poszthoz csak annyit hogy olyan regen elek mar itt es otthon mar senkim sincs, mindenki meghalt, nincs velemenyem hogy mi van ott most.

Egyreszt jobban elnek mint akkor amikor meg en is otthon eltem, masok voltak am a fizetesek, nem telt "csipszre" meg marhasagokra, akinek volt egy trabantja az ugy erezhette magat hogy jol el, akinek meg jobbfajta az volt a kiraly masok szemeben.

A fizetesek nagyon de nagyon egyszeru eletmodot tudtak fennttartani, igaz hogy jo orvosok voltak, a korhazak is jobban felszereltek mint ahogy olvasom itt, a szabadsag eltelt valahol belfoldon vagy a Balatonnal, esetleg napi turakkal, strandolva is, jo volt a kozbiztonsag, az emberek baratsagosak egymashoz.
Valahol mindenki lakott es nem volt olyan hogy utcalako, aluljaroban elo, ott alvo.

Szereny de nem boldogtalan eletmod volt.
Igaz hogy az embereket fogtak es mindenkinek kuss volt, most lehet szidni az allamot es a vezetoket/ probaltak meg volna akkoriban/, egy biztos hogy most nem szeretnek otthon elni.
Egyreszt beleeltem magamat ebbe az elertmodba es nagyon szeretem, masreszt a kozbiztonsag jobbjara hianya megijesztene.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2022.05.03. 07:14:19

@ChristineK: Engem is megtalalt...ezek szerint ennyire uantkozik, hogy tobbeknek irogat? :))
Nekem ezzel a kedves sorral koszont be :)))
"Tudod szivi, nem kicsit röhejes, mikor ti egy cenzúrázott blogon a demokráciáról értekeztek....."
Mikor kertem, hogy esetleg dekodolja, hogy mit is ertett ez alatt, ilyen valasz jott:
"Ugyan úgy sáros vagy a cenzúrázásért, mint a többiek, attól, hogy nem vagy libernyák..."

:DDD hat ha ezt valaki meg tudja fejteni, akkor le a kalappal az illeto elott :DDD
Nem mintha annyira erdekelne, de szorakoztato :)))

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2022.05.03. 07:20:24

@ChristineK: haha, ez jo! :) oh, szoval most jon Quercus, es jol megtalal mindenkit, es jol odamond nekunk....jajajajaj, mileszmostvelunk??? :DDDD Pedig en nem is vagyok "libernyak"...

ez kb olyan, mint itt nalunk, amikor az egyik fekete ratamadt a masikra, hogy o nem is igazi fekete, csak egy feher rasszista fekete borben ...:) (mert az illeto mereszelt nem egyeterteni a BLM marxista ideologiajaval)

fhdgy 2022.05.03. 08:14:42

@P.Elliot: Egyik nap olvastam egy cikket, amiben egy gyermekpszichológus többek közt kettő dolgot állított.

Egy: egyre több figyelemzavaros gyerek van.
Kettő: Szerinte ennek oka az is, hogy a gyerekek sok animációs filmet néznek.

Az animációs filmek egy gyerek agyának túl pörgősek. A gyerek agya nem igazán bírja ezt a tempót. Sokkal jobbak lennének a bábfilmek. ( Bár szerintem kitalálnák a villanymotorral hajtott, idegbeteg bábokat )

Nem lehet, hogy a felnőttek agyának is túl pörgős a rázúduló információs áradat és ez túlterheli az agyakat?

Nem lehetne nyugodtabban élni, nem kellene nyugodtabban élni?

Én pl. bevallom, hogy az előző "Képzeld el" posztnak csak a bevezetőjét olvastam el és azt mondtam, hogy bocs, de nem idegesítem magam.

Az elmúlt másfél-két hétben fárasztó fizikai munkát végzek, remélem, ezen a héten befejezem. A kecskéimnek önitatókat szereltem fel, ez még nem lett volna túl fárasztó, de igyekeztem "kecskebiztossá" tenni, mert az előző hármat szétverték. Erős vasakkal igyekszem megvédeni az itatókat. Ezek hajtogatása, felszerelése megterhelő volt.

Utána, közben faágakat tüntetek el. Kihordani a fák közül aztán elégetni. Kb. 100 kivágott fa ágairól van szó.

Ezt most azért írtam le, hogy elmondhassam, dög fáradtan esek az ágyba, alszom mint a bunda és nap közben sincs időm agyalni. Valahogy nyugodtabbnak érzem magam.

Most is, mindjárt megyek, hogy tovább "nyugtathassam" magam.

Fő a nyugalom, száz évig élek én, ha így folytatom!

ChristineK · http://christine-jartamban-keltemben.blogspot.com/ 2022.05.03. 08:19:03

@P.Elliot: Én simán letiltottam őt, szóval már nem tud nekem írni.

@Zsuzsi65: Igen, az első üzenete nekem is ugyanez volt pontosan. Nem túl kreatív. Viszont a szivizéssel kellően alpári.

fhdgy 2022.05.03. 08:29:36

@P.Elliot: "Egy primitív fröcsögő alak..."

Szerintem nem biztos. Inkább egy sajnálatra méltó valaki, akinél nagy baj van a padláson, sőt lehet, hogy eleve toronyhibával született.

Lehet, hogy gyűjteni kellene neki egy jó pszichológusra?

Andy73 2022.05.03. 09:23:18

Sok szempontból tálaló írás, de van benne egy komoly bökkenő. Azt feltételezi, hogy a Fidesz szavazói mindennel egyetértenek, amit a kormány csinált 2010 óta, hogy szerintük tökéletes ez az ország és ez a helyzet. Pedig erről szó sincs, arról nem is beszélve, hogy bár a Fidesz most érte el a legnagyobb győzelmét, a kétharmadot 54 százalék listás eredménnyel érte el, 70 százalékos részvétel mellett, tehát a magyarok többsége továbbra sem szavazott rájuk. Egyszerűen arról van szó, hogy minden hibája ellenére továbbra is ők jelentik a választók többségének nemcsak a legjobb választást, hanem sokkal inkább a legkisebb rosszat is a kínálatból. Lehet szidni a 2010 utáni időszakot, és szembeállítani az 1990-2010 közöttivel, a helyzet mégis az, hogy a rendszerváltás óta a 2006-2010 közötti időszak volt a mélypont. Erre volt válasz a kétharmad, és azóta is az, amíg az akkori vezetők, konkrétan Gy.F. jelentik az alternatívát. És persze nyilván sok szép hely van Európában, de máshol sincs kolbászból a kerítés, és külföldön mindenhol idegen leszel, még akkor is, ha jól megtanulod a nyelvüket. Persze egy jó lehetőséggel élve el lehet menni külföldre, de ha reálisan nézed a helyzetet, akkor mindenütt vannak problémák a politikában és a gazdaságban is.

Bandibacsi34 2022.05.03. 09:23:43

Azt birom az ilyen emberekben, hogy 1-2+ ev múlva visszakullognak Magyarországra vagy el sem mennek...
www.origo.hu/itthon/20220502-a-klubradios-desi-janos-azt-hazudta-hogy-emigral-aztan-kiderult-hogy-megsem-most-kinosan.html

metata 2022.05.03. 09:24:07

Miért van az, hogy ha valaki emigrál, máris felsőbbrendűnek érzi magát? (Tisztelet a kivételnek.) Ez persze költői kérdés, így működik a pszichológia. Mindig a saját döntéseinket próbáljuk utólag igazolni. Ezt megértem. Csak azt kérem, hogy ne nyilatkozzon senki lekezelően azokról, akik továbbra is Magyarországon élnek, mert mondjuk tudatosan ezt választották, vagy nincs más lehetőségük. Mert az ilyen, arcoskodás, mint ez, nem használ semmit: ""Sok boldogságot kívánok a Magyarországon élőknek, ha nekik az jó, ami van, ám legyen."

Cpt. Flint 2022.05.03. 09:24:17

@Arthamyr: "- A magyarok jelentős részének vannak ennél égetőbb problémái is."
HA lenne egy jobban működő demokrácia/állam/ország, akkor valszleg sokkal kevesebb égető problémánk lenne.

Cpt. Flint 2022.05.03. 09:35:31

@fhdgy: "Egy: egyre több figyelemzavaros gyerek van.
Kettő: Szerinte ennek oka az is, hogy a gyerekek sok animációs filmet néznek."
Ezt már vagy 50 éve is felvetették, meg azóta is többször, jöttek hozzá az elméletek a számítógépes játékok hasonló hatásáról is... tudomásom szerint nem sikerült igazolni.
Valamilyen elmélete kb. minden pszichológusnak van.

De abban igazat adok neked, hogy a jelenlegi, szerintem is iszonyatosan felgyorsult és erősen felszínes életmód nagyon nem teszi boldoggá a legtöbb embert.

Cpt. Flint 2022.05.03. 09:35:40

@Albu: "Oroszo. valszeg jól jön ki hosszútávon, és eleve arra gyúr mindig: a különalkus Merkel helyett a kevésbé finnyás-hisztis Kínának meg Indiának adja el a nyersanyagait."
És akkor előbb-utóbb Nyugat helyett majd Kína gyarmata lesz... Mondjuk mentalitásban alighanem közelebb állnak egymáshoz.

Alick 2022.05.03. 10:03:06

@Andy73: Több ismerősöm is panaszkodott, hogy az ellenzék koordinálatlansága, felületessége ijesztő volt, pedig sokat vártak az összefogástól. Akik terveznek külföldre menni, azok ellenzéki győzelem esetén is mentek volna.

Negrogo 2022.05.03. 10:03:22

@metata: En ugyan csak 1 evet eltem es dolgoztam Gorogorszagban anno 2016-ban es nem is terveztem azt, h ott is maradok de ez nem "felsobbrenduseget" adott hanem buszkeseget, hogy helytalltam. En eleve egyedul mentem ki, nem vart senki, nem ismertem senkit, probaidom is volt, elotte sose jartam gorogben, raadasul olyan munkat valaltam, amit elotte sose csinaltam. Nem kicsit leptem ki a komfortzonambol. Ezek utan ha ezt a magabiztossagot par ember osszekeveri a bekepzeltsegel ...

Nancsibacsi 2022.05.03. 10:22:32

"El lehet menni Magyarországról, itt lehet bennünket hagyni, kérem szépen, tessék! Lehet menni!" 2006. június 15.
A poszter szerint akkor még demokrácia volt? :-D

A "poszter" teljesen jól csinálja - én biztatok mindenkit, hogy aki nem érzi itt jól magát, az menjen el. Rossz az ha reggel felkelünk és hányunk attól az országtól ahol vagyunk. A lehetőség adott - a soha viszont nem látásra!
Viszont azt nem értem, hogy ha ennyire semmit se jelent neki Magyarország, akkor minek ír erről? Mi ezzel a cél? Én nem írok a kosárfonásról, arról hogy nem fonok kosarat, mert totál nem érint meg a dolog. A kisdobos életről se írok - pedig voltam kisdobos. Egyszerűen nem reális hogy arról írjunk levelet - amit majd nyilván szétszednek -, ami nem érdekel minket. Értem én hogy ez ugyanúgy kamulevél, ahogy pl. a csajok és pasik blogon is minden levél kamu, de ott is azt javasoltam, hogy egy bizonyos színvonalat tartsunk már a kamulevél írás közben: ami tök hiteltelen, azt ne rakjuk ki az oldalra. Éljük magunkat bele egy elképzelt helyzetbe, úgy írjuk meg a levelet, és ha nincs meg az átélés, ha ennyire kilóg a lóláb mint itt, akkor meg ne rakjuk ki...

Bafana 2022.05.03. 10:44:46

Aztán be is tartsd az ígéretedet! Jó utat! Az nem ér, hogy nagy dirrel-durral elköszön valaki és marad.

P_ 2022.05.03. 10:44:58

@ChristineK:
Én is egyetértek. Több évtizedes messzi külföldön élés után tértem, tértünk vissza Magyarországra, 2003-ban. 2013-ra beütött, hogy ami ott formálódni kezdett az már nem nekünk való, nem alap a nyugodt, boldog élethez.
Odább álltunk 250 kilométerrel és egyetlen pillanatra sem bántuk meg. Teljesen más világ. Akinek megfelel ami ma magyar közélet címen létezik annak kívánok minden jót.

P_ 2022.05.03. 10:45:05

@Nancsibacsi:
"akkor minek ír erről?"
Valószínűleg csak azért, hogy legyen témád. Különben, köszönet, hogy ilyen remekül sikerült illusztrálnod azt ami le van írva a cikkben.

P_ 2022.05.03. 10:45:10

@Bandibacsi34:
"1-2+ ev múlva visszakullognak Magyarországra vagy el sem mennek..."
Ha Te ezt általánosságban el is hiszed akkor a baj tuti, hogy nem nálam van.

Igazamvanvagyigazamvan? 2022.05.03. 10:45:22

@littke: én Angliàban élek. A különbség? Sose kérdezték, melyik pártra szavazok. Sose volt kérdés, hány éves vagyok, mi a politikai nézetem, csak az, el tudom-e végezni a munkát. Egyszer sem kerestek meg a választások előtt, hogy szeretnék, ha a cégem anyagilag támogatná a pártot. Mert az nekem majd jó lesz, ha győznek...
Igen, a Brexit megosztotta a társadalmat. De nem idegenítette el.

cavalry 2022.05.03. 10:46:00

Illene már ismerni az egyik visonylag új tudományt, amit "viselkedés tudomány"-nak hívnak. Az egyik alapvető ismeret a "korlátozott racionalitás" elmélete, amit érdemes megismerni. Az emberek (mindenhol) csak az elégséges szintig és nem a szükséges szintig gondolkodnak, és hiába magas az IQ náluk és van diplomájuk, gondolkodni nem tudnak helyesen. A nép 95 %-a nem tud probléma megoldó gondolkodással működni. Tehát felesleges azt mondani hogy hülyék stb. mert lehet udvariasabban is fogalmazni. elképesztő dolgok vannak, a józan észnek nyoma sincs. Az arányok viszont érdekesek, úgy tűnik hogy a hozzánk bekerülő nemzetiségek nem magas IQ-val rendelkeztek, mert otthonról az jött el hozzánk akinek ott nem volt megélhetése. Innen meg fordítva, az megy ki aki minőséget képviseli és bátor. Az USA is így jött össze. Így folyamatos a butuskák térhódítása nálunk, az arány romlik. A bátrak elmennek. Béke porainkra :) Aki a butuskákat jól kezeli az fokozhatja a műsor sikerét és felgyorsítja a kiáramlást, előbb utób boldok ország alesz az egész, és majd jön egy új erő aki felvásárolja az egészet és a benszülöttek lesznek a segédmunkás szerepébe szorítva mint a gyarmatokon régen. Ez már látszik.

metata 2022.05.03. 10:46:23

@Negrogo: akinek nem inge, ne vegye magára, amit írtam. Amúgy azt is beleírtam, hogy "Tisztelet a kivételnek." Neked akkor ez szólt belőle.

Ekrü 2022.05.03. 10:46:38

Ez is kb annyira komolyan vehető, mint a Schilling Árpi,aki nagy dérrel-durral elhagyta az országot, aztán mikor rájött,hogy a tehetségteleneknek ott a "fejlett nyugaton" sincs jövőjük ,szép csendben visszasunnyogott.
Vagy mint az az Osváth Zsolt, aki bőszen diktatúrázott, a választások után meg telesírta a netet,hogy ő most aztán elhúz innen, azt pár hét után az Orbán Viktorral fotózkodott. :)))))))
Gerinctelenek ezek mind, a legfőbb baj pedig az velük, hogy tényleg nem húznak el innen végleg a fenébe....

Határátkelő 2022.05.03. 10:51:04

@Ekrü: @Bafana: @Nancsibacsi: Kedves kommentelők! Köszönet, hogy hozzászóltok a poszthoz. Egyúttal szeretnénk felhívni a figyelmeteket, hogy a posztban többször is szerepel, hogy annak szerzője évek óta külföldön él. Gondoltuk, szólunk, ha esetleg számít valamit.

takineni 2022.05.03. 10:52:04

Nekem ez az írás tele van lezáratlan feloldatlan kijelentésekkel, mint pl:

"magyarok jelentős része nem igényli a nyugati értelemben vett demokráciát"
(Mire gondolsz ? A nemváltó gyerekekre, személyazonosság nélküli bevándorlókra ?)

"a hatalom ott szintet lépett gyűlöletkeltésben és sok minden másban." (Ok, a hatalom, akkor az ellenzék ?)

"Elfogadtam, hogy az ország többsége egyszerűen nem azt akarja, amit én, nem úgy gondolkodik a világról, mint én és mást tart fontosnak az életben, mint én."
(Nevetséges mennyire üres ez a mondat)

Igazából konkrét mondat nem fogalmazódik meg, miért is hagyta el Magyarországot.

"Mióta határátkelő lettem soha, egyetlen pillanatig nem volt honvágyam."

Hát figyu, majd ha családodban valaki lebetegszik, és te azt
hiszed hogy a skype on való integetés elég lesz, akkor tényleg maradj kint, nem is értem mit kerestél itt eddig.Azt hogy gyerekkorodban kiszedték alólad a szart, az ugyanúgy jár vissza is, te kis nyugati demokráciáska.

Hari Seldon 2 2022.05.03. 11:14:22

@SzZoole:
E-mailben? Milyen választ?

hummel8 2022.05.03. 11:15:43

Szerintem az egyik legjobb iras itt....

"..Elfogadtam, hogy az ország többsége egyszerűen nem azt akarja, amit én, nem úgy gondolkodik a világról, mint én és mást tart fontosnak az életben, mint én..."

el kell fogadni, hogy az emberek igy döntöttek. pont.
lehet "egyfoguzni", , "videkizni", "gombazni" stb.... minek???

az emberek többsege ezt akarta, akkor elvezzek...

aki meg nem akarja, odeball.. ennyi... szerencsere (meg) lehetseges...

Ekrü 2022.05.03. 11:16:33

@Határátkelő:
"Egyúttal szeretnénk felhívni a figyelmeteket, hogy a posztban többször is szerepel, hogy annak szerzője évek óta külföldön él."- De, feltűnt. De azért nem árt egy pár példát felhozni a gerinctelenek társaságából,nehogy eszébe jusson hazajönni....
Amúgy meg igaza van @Nancsibacsinak. Ha tényleg olyan jól érzi magát, tényleg úgy gondolja,hogy jó döntést hozott, tényleg nem érdekli ,hogy mi van itthon,akkor mi a fenének ír ?Mert a levél vagy kamu,vagy egy sértődött picsogó levele,aki nehezem viseli,hogy nem a kedvenc pártja győzött.

Hari Seldon 2 2022.05.03. 11:17:49

@Bandibacsi34:
Nem mindenkinek való a másik országba költözés.

Határátkelő 2022.05.03. 11:20:18

@Ekrü: Úgy tűnik, nagyjából semmit sem sikerült megértened a posztból, de hát volt már ilyen. Az egész pont arról szól, hogy a szerző nem picsog, hanem elfogadta, hogy az ő értékrendje nem egyezik a többségével és sok boldogságot kíván neked. Miként mi is.

fhdgy 2022.05.03. 11:29:59

@Határátkelő: Bocsi, nem kötözködni akarok, de nem szóltál, csak írtál. Az írással pedig az a baj, hogy a magyar társadalom 20+ %-a funkcionális analfabéta. Sajnos, ez így van. Vannak, akik azt állítják, hogy 20 %-nál is jóval több.

Számolni sem tud sok ember. Múltkor megkért valaki, hogy vegyek neki fóliát, ha úgy is megyek a városba. Telefonon mindjárt megérdeklődtem, hogy milyen van, mennyiért. Mondom, hogy milyen van, egy folyóméter 2800 forint. Mondja, hogy jó, vegyek 10-et. Az akkor 28 ezer, mondom neki. Ja, neki erre annyi pénze nincs, akkor csak a felét vegyem.

Kérdem én, olyan nehéz matematikai mutatvány kiszámolni, hogy 10-szer 2800 az 28 ezer???

fhdgy 2022.05.03. 11:32:39

@Határátkelő: Attól félek, bejött az előbbi bal jóslatom! Tényleg sajnálom.

koschwarz 2022.05.03. 11:34:54

Én szeretem ezt az 1000 éve létező gyönyörű országot, minden hibájával együtt. Én az egyéni felelősségvállalásban hiszek, abban, hogy mindenki a saját szerencséjének kovácsa (és nem, nem vagyok NER lovag, sőt, semmi közöm egyik párthoz sem). Ha valaki úgy gondolja, hogy egy másik országban találja meg a szerencséjét, hát lelke rajta, nem tudom elítélni (pl. az egyik legjobb barátom már hosszú ideje él Angliában, sőt már véglegesen letelepedett). De nekem mindig valahogy bűzlik az a magyarázat, hogy azért megy el, mert itt ilyen rossz, meg olyan borzasztó, mert ez a párt nyert és nem a másik (eleve röhej, ha valaki azt hiszi, hogy a másik párttal jobb lenne). Ha valaki hajlandó keményen dolgozni, és nem mindig valaki-valami "mást" hibáztatni a saját sorsáért, azt én személy szerint nem tudom megérteni. Pont akkor lépünk ki a régi kommunista "az állambácsi mindentről gondoskodik" beidegződésekből, ha nem a rendszertől várjuk a megélhetésünket meg a boldogságunkat, hanem hajlandóak vagyunk mi tenni érte.

szobatars 2022.05.03. 11:35:19

Felolvastam a bejegyzést és a feleségem azt mondta:
"Ezt akár én is írhattam volna!" Mármint Ő.
Ezzel együtt én is teljes nyugalommal elmondhatom, hogy ezt a bejegyzést akár én is írhattam volna. Igazából meg is írtam a Facebookon, de egy "kedves", még mindig Csonka-Magyarország területén élő honfitársunk feljelentett és a Facebook letiltotta...gondolom hamarosan itt is megjelennek majd...

Határátkelő 2022.05.03. 11:37:13

@fhdgy: Jogos, akkor írásban szóltunk. :D

A 20 százalék erősen optimista arány. Sajnos.

szobatars 2022.05.03. 11:57:23

@littke: Én sem élek otthon, így -hozzád hasonlóan- én sem szavazok. Viszont ott fizettem pl. TB-t 34 évig és most még sincs TAJ kártyám...
Sokan viszont soha nem éltek ott, soha nem fizettek adót és TB-t és mégis szavaznak és több joguk van mint nekem vagy nagyon sok embernek, akik most is otthon élnek...

Andy73 2022.05.03. 11:57:34

@Nancsibacsi: ott a pont. Nekem is kamulevel íze van. Egyébként ha az a fő gondja, hogy a választók többsége a Fideszre szavazott, akkor egyrészt költözhet olyan városba is, ahol nem, pl. Pécs, Szeged vagy Bp. nagy része. Másrészt nyugodtan aktivizálhatja is magát, hogy egy olyan ellenzéki alternatívát nyújtson, ami vonzó a szavazóknak. De valószínű, hogy egy ellenzéki aktivista írása ez is, a tipikus klisékkel, leginkább a magyarok szapulasaval.

inebhedj - szerintem 2022.05.03. 11:57:40

Az1990 - 2010 közötti időszak miért is lett etalon a demokrácia történetben?

dikusz. 2022.05.03. 11:59:43

Biztos voltam benne, hogy címlapos a poszt.:)

Határátkelő 2022.05.03. 12:07:10

@fhdgy: Most nézd meg, itt van egy poszt, aminek a szerzője arról ír, hogy mindenki legyen boldog ott, ahol tud és akar, speciel neki nem jön be, az ami most Magyarországon van, de nem idegesíti magát rajta, elengedte a dolgot és sok boldogságot kíván mindenkinek, aki jól érzi magát ott.

Ehhez képest jönnek ezek a kommentek, hogy "az a gondja, hogy a többség a Fideszre szavazott", meg "ellenzéki aktivista" és a hasonló butaságok (a "minek ír ide" is megjelent, a "nincs kolbászból a kerítés" és a "külföldön mindig idegen maradsz" sem marad el remélhetőleg). Miközben a poszt éppen arról szól, hogy nem akar megváltoztatni semmit, mindenki legyen boldog ott, ahol van.

És akkor elgondolkodhatsz, hogy akkor ez most a 20 százalék vagy valami egészen más.

Andy73 2022.05.03. 12:07:42

@szobatars: ezt szinte bárki írhatta volna, aki érdeklődik a politika iránt és van egy kis íráskészsége. A gond az, hogy szinte semmi konkrétum nincs benne, hogy honnan írja az illető, ott mivel foglalkozik, miből él, és ott mennyiben más a politika. Így ezt simán írhatta valaki akár Magyarországról is.

William Kidd 2022.05.03. 12:11:12

Én voltam határátkelő, jól éreztem magamat az Egyesült Királyságban is, de egy magyar nő miatt hazajöttem, aki azóta a feleségem és a gyermekem anyaja. Elérzékenyültem, amikor ismét magyar földre léptem. Jó itthon, ez a szülőföld. Jó a gulyás és jó a citera is. Ahogy nézem Európát és a Nyugatot, azt látom hogy épp felszámolja önmagát, mert ahogy nem lesz több francia Franciaországban és angol Angliában, úgy változnak majd meg ezek az országok is valami afrikai, közel-keleti szarfészekké. Ha nem lesz több őslakó, mindaz meg is fog szűnni, amit a posztoló olyannyira szeret ezekben az országokban. A Tanú c. film örökérvényű mondása továbbra is megállja a helyét: kicsit sárga, kicsit savanyú, de miénk. Őrizzük meg és óvjuk meg az utódainknak is és ezért mindig is csak a jobboldali kormányzat tett. Aki meg akar mindig is tudott boldogulni itthon is, szóval ez se magyarázat. Sokszor úgy látom, hogy már kint se jobb annyival jövedelmi szempontból, az olló bezárult. Menni kell, akarni kell, dolgozni kell és ugyanúgy lehet boldogulni itthon is, a szülőföldön. Szép napot!

Alien2000 2022.05.03. 12:20:32

Igen, stimm.
Csak a posztírónak nem jut eszébe, hogy a "lónak a fasza" stílus nem jön be?
Az is megvan, hogy sokan azért nem akarnak mást, mert derogálja a mostani balos "ellenzék"?
Az is megvan, hogy sokan azért nem akarnak mást, mert most szedik össze magukat?

szobatars 2022.05.03. 12:20:39

@Andy73:

Azt írod: "ezt szinte bárki írhatta volna...szinte semmi konkrétum nincs benne". És látod, mégis vannak, akik bőszen támadják a...mit is? Hiszen "szinte semmi konkrétum nincs benne"...

Talán pont az ilyen emberek miatt választott egy másik országot, még vagy egy millió másik honfitársunkkal együtt...

Határátkelő 2022.05.03. 12:23:55

@szobatars: Volt itt olyan poszt sok évvel ezelőtt, amiben valaki a fizetési papírját is megmutatta (nyilván az érzékeny adatok kitakarásával), akkor is az ment, hogy ez nem igaz. Teljesen mindegy, hogy mi van a posztban, amikor az kikerül az Index címlapra, akkor megjelennek azok, akik szerint az adott poszt kamu. Ez 11 éve így van.

Almandin 2022.05.03. 12:52:08

@Andy73: Szerintem a posztolót nemcsak az zavarja, hogy a Fidesz győzött. A mentalitás a zavaró. Sok magyarnak nincs igénye valódi demokráciára.
Amit én hozzá tudok tenni: engem zavar a magyar mentalitásban a folyamatos ügyeskedés, az uram-bátyám világ, a primitív, bunkó emberek nagy aránya, egymás folyamatos átverése (alig van korrekt mesterember pl., de ingatlan adásvételkor is folyton át akarják az embert verni), a nőkhöz való általános hozzáállás. Utóbbiról az a megfigyelésem, hogy még sok művelt családban is a nő egy házicseléd, a férfiakat ki kell szolgálnia, sok férfi a nőket csak cselédnek és szextárgynak, gyerekszülő gépnek nézi, sokan bocsánatos bűnnek tartják a nőverést. Szerencsére nem minden magyar olyan, mint fentebb leírtam, ismerek ellenpéldákat is, de a társadalom nagy részére sajnos igazak ezek a megállapítások. Ilyen körülmények közt nem csoda, ha sok műveltebb ember külföldre menekül, ha megteheti. Én amúgy a magyar tájakat, kultúrát, gasztronómiát szeretem, a magyar mentalitásból vagyok teljesen kiábrándulva.

aliterátor 2022.05.03. 12:52:42

@fhdgy: A jelenlegi helyzet nem demokrácia? A szemkilövős terror az volt? A beteg LMBTQ anarhia demokrácia? Nem tudom a szerző külföldön mit csinál, de nagyon jó helyen van!

ulpius66 2022.05.03. 12:57:17

@Határátkelő:

Egyebekben mért pont most akar kiköltözni a honfitársunk?

2010-22-höz képest mi változott???
(mán azon kívül, hogy a balliberális ellenzék sokkal bénább lett....)

Határátkelő 2022.05.03. 12:58:49

@ulpius66: Ez komolyan hihetetlen... mi lenne, ha elolvasnád a posztot???? Ott van benne TÖBBSZÖR leírva, hogy már évek óta külföldön él.

Megáll az ész.

ulpius66 2022.05.03. 13:01:22

Szerintem a posztoló az ellenzékben csalódott!

Jól bekajálta, hogy győzni fognak, és itt lesz a Kánaán!

Jól kikaptak, és nem lesz itt a Kánaán....hát akkor inkább Ő megy a Kánaánba (nyugatra)

Csodabogár 2022.05.03. 13:06:07

@fhdgy: Nincs fogalmad milyen nehéz. Tegnap a póstán egy külföldre szóló elég nehéz levelet kellett feladno,. Az balakban egy 25-30 év körüli férfi ült. Háromszor lemérte, de mire a képernyőhöz került, feltehetően már elfelejtette. Aztán elkezdett bélyegeket ragasztgatni, közben a telefonján adta össze, hogy már mennyit ragasztott rá. Majd rájött, hogy nem jó. Hívta a kolleganőt. Végül én az ablak előtt állva fejben össze számoltam, hogy mennyit kell fizetnem, de nem hitte el. Kezdte előlről. Nekem volt igazam, kifizettem. Közel 10 percig tartott az egy levél feladása.
Nem volt az hülyeség, hogy régen éjjel nappal fújtuk a szorzótáblát és lezseren adtunk össze fejben 2-3 nagyobb számot is.

fhdgy 2022.05.03. 13:07:02

@Határátkelő: vagy ötven éve volt egy ismerősöm, aki azt szokta mondani: megáll az ész, lekuporodik és nyakkendőt köt.

ulpius66 2022.05.03. 13:09:22

@Határátkelő:

Jól van na!

Átsiklottam felette, hogy ő mán két éve "határátlekő"...

De persze amit írtam az igaz, azokra biztos akik most döntöttek a határátkelés mellett....

Andy73 2022.05.03. 13:28:11

A poszter azt írja, hogy bő két évvel ezelőtt sikerrel járt, és határátkelő lett. Nos, éppen akkor ütött be a covid, 2020 tavaszán, totálisan lezárták mindent szinte egyik napról a másikra, semmiféle határátkelő nem volt, még ideiglenes sem, csak a karantén meg a home office. Jól emlékszem, mert én is utaztam volna külföldre egy hétre, már minden le volt szervezve, de le kellett mondani az utat. Ha a poszter éppen a lezárások előtt költözött ki, akkor írhatna erről is, hogyan sikerült beilleszkednie a pandemia alatt. Akkor hitelesebb lenne a külföld iránti lelkesedése, meg Magyarország és a magyarok szapulasa is.

Határátkelő 2022.05.03. 13:30:15

@Andy73: Ez jó ötlet, megkérjük, hátha van kedve megírni.

Egyébként tudnál akár egyetlen mondatot idézni a posztból, amiben "szapulja Magyarországot és a magyarokat"? Mert mi nem találtunk.

Nancsibacsi 2022.05.03. 14:14:25

@Határátkelő: A levél írója nyilván nem létezik, de nem is ez a lényeg - a színvonal alacsony. Értem én hogy ennek a blognak a célja az, hogy kutyázza a fideszt, és leírja hogy minden épkézláb ember már külföldre költözött kétszer, és ott milyen jól érzi magát. Ok, felfogtam. Azt is fogom, hogy hát sajnos a valóság nem mindig támasztja alá a vágyakat, és akkor sajnos át kell menni sci-fi-be, és élni kell az alkotói szabadsággal - pl. lehet kamu levelet írni. EZZEL NINCS SEMMI BAJ. A baj ott van, ha ezt rosszul csináljátok - erre kiváló példa ez a poszt.
Nekem van elégedett határátkelő ismerősöm, aki nem, nem 2010-ben, hanem 2000-ben ment ki külföldre, és nem, nem politikai okokból, hanem simán pénzért, és azóta is ott él családjával. Soha a büdös életben eszébe nem jutna neki sem a politikai helyzetről, sem úgy általában Magyarországról levelet írnia - én úgy gondolom hogy ha fizetnétek neki se írna levelet nektek. Mivel tök irreális hogy egy kint megérkezett ember, aki jól érzi magát, igazándiból semmi se köti ide, az elkezdjen írni ilyen félkeserves levelet Magyarországról - a választásokat központba helyezve. Az is tök irreális hogy egyáltalán lövése legyen arról, hogy itt választások voltak, meg hogy ki nyert. Pont azért mert ő már megérkezett, és nem ide tartozik.
Szóval ha legközelebb kamulevelet írtok, akkor több szakmaiság, hogy a végeredmény hihetőbb legyen plz. Mert ez így élvezhetetlen.

Andy73 2022.05.03. 14:14:37

@Határátkelő: azt írja, hogy a magyarok jelentős része nem igényli a nyugati értelemben vett demokráciát, és ezért nem tud Magyarországon élni. Nos, ez szerintem a magyarok és Magyarország szapulasa. Persze reszletezhetne, hogy kikre gondol. Azokra, akik nem élnek a szavazás lehetőségével, vagy csak azokra, akik nem úgy szavaznak, mint ő? A legtöbb nyugati demokráciaban nem kötelező a szavazás, és bármelyik pártra szavazhatsz. Mindenki elfogadja a szavazás eredményét, sőt, gratulálnak is a győztesnek. Igaz, ez utóbbi nálunk még hiányzik, éppen az. Un. Demokratikus ellenzék részéről.

Nancsibacsi 2022.05.03. 14:14:42

@Almandin: Az a helyzet hogy a magyar férfiak is ki vannak ábrándulva azokból a nőkből, akik ki vannak ábrándulva a magyar férfiakból. Ráadásul ők még okot sem keresnek rá. hogy a szuper-tökéletes hercegnőket miért nem szeretnék a tenyerükön hordozni, hanem azért mert "csak".

Határátkelő 2022.05.03. 14:16:26

@Nancsibacsi: Tehát neked van egy ismerősöd, aki nem írna, ezért más sem ír.

Értjük és kösz annak a több száz határátkelőnek a nevében is, aki ingyen és bérmentve megosztotta velünk az elmúlt 11 évben a történetét.

Kösz, hogy részesítettél minket végtelen bölcsességedben.

Határátkelő 2022.05.03. 14:19:12

@Andy73: Hm, a nyugati demokráciáknak ki a leghangosabb kritikusa Magyarországon? Miért szapulod azokat, akik rá szavaztak, hiszen ők csak egyetértettek vele...?

Nincs több kérdésem.

Almandin 2022.05.03. 14:24:23

@Nancsibacsi: Én a magyar nőkből is ki vagyok ábrándulva. Mármint a többségből. Ellenpéldák akadnak, de kevés.
45 éve élek itt, sajnos volt alkalmam rengeteg rosszat megtapasztalni az ú.n. magyar mentalitásból.
Ady Endrét is pont azért ostorozták, Móricz Zsigmondot is, mert le merték ezeket írni.
Ady Endre pl. ilyen verset is írt:
magyar-irodalom.elte.hu/sulinet/igyjo/setup/portrek/ady/hortpoet.htm
Talán véletlenül?

puhacica 2022.05.03. 14:25:15

@Andy73: nem lehetne mar ezt a kulfoldon mindenhol idegen leszel hulyeseget elfelejteni? idegen leszek persze, mert magyar vagyok, az is maradok, de attol meg erezhetem magam otthon es befogadottnak. nem tudom, hogy a ti fejetekben mit jelent "idegennek" lenni, de szerintem a valosagtol baromi tavol lehet. segits mar megerteni!

inteligencs elenzeki 2022.05.03. 14:37:56

"Teljesen jól megvagyok a Lánchíd, a Balaton, a Tisza látványa nélkül."

Na ennek örülök. Maradj csak ott.
Azért azt megkérdezném, hogy mitől volt 2010 előtt olyan kib.szott nagy demokrácia, amikor a sajtó 99 %a a ballibsi elvtársaid kezében volt, persze a közmédiákat is beleértve. Ja, persze volt egy kis tömegbe lövetés is, de hát persze neked az jelentette a szeretett hazát, elfogadva az elvtársaid mutyiait is persze.
Maradj csak ott kint, jó helyen vagy.

Andy73 2022.05.03. 14:38:00

@Határátkelő: rebuszokban beszélsz, de sebaj, te nyilván tudod a költői kérdéseidre a válaszokat is.

citrix 2022.05.03. 14:40:56

A 2/3-nak tökéletesen megfelelt a szocializmus 40 évig. Soha nem is váltotta le a nép ezt a berendezkedést, egyszerűen maga a rendszer szűnt meg létezni a Szovjetunió felbomlásával ami együtt járt a kgst és a varsói szerződés megszűnésével. Hasonló cipőben járó szomszédaink zömében tudtak élni a lehetőséggel, integrálódni gazdaságilag és szociálisan is a nyugati országokhoz, mi nem. Nekünk továbbra is szocializmus, a "gondoskodó" állam és az alacsony fizetések/magas szociális támogatások kell. Kell egy Kádár János/Orbán Viktor aki mendenről gondoskodik, a szocialista embernek nem kell gondolkodnia. Elnézik a "kisembernek" a stikliket, simlis vállalkozóknak az ügyeskedéseket, osztják a közmunkát, emelik a nyugdíjat negyed évente +13-ik havit is adnak mert Bözsi néninek megígérte a góré a disznóól mellett. Oroszbarát keleti nyitás, nyugatellenesség, amerika maga a patás ördög, civil szerveződések ellehetetlenítése és zaklatása napi szinten hozott törvényekkel, parlamentarizmus ami valójában egy nemzeti bábszínház. Szocializmus, szereti a nép, ezt választja már 40+12 éve.

Almandin 2022.05.03. 14:41:09

@Andy73: M.o.-n történelmi okokból kisebb az igény a demokráciára. Európában minél keletebbre megyünk, annál kevésbé. Meg lehet nézni az oroszokat. Van egy szűk értelmiségi réteg, ami szeretne valódi demokráciát, Navalnij például, de a KGB-s putlerslepp azonnal bezáratja (ha már eltenni láb alól nem sikerült). Az egyszerű orosz évszázadokig elnyomott volt, már a cárok alatt is, megszokták a kiszolgáltatottságot. Tetszik nekik a vezérelv, nem zavarja őket, hogy nyomorban élnek és ha kritizálják a vezért, bezárják őket. A magyarok között is gyakori ez a mentalitás. Itt talán több a demokrata, de nem vagyunk elegen.

Határátkelő 2022.05.03. 14:45:50

@Almandin: Teljesen igazad van. Az a furcsa, hogy amikor valaki (jelen esetben a poszt szerzője) azt mondja, hogy neki inkább megfelel az, ami Európa nyugati felén van (már ha feltételezzük, hogy nem Moszkvából írt), a nyugati demokráciafelfogás, akkor rögtön jönnek a felháborodott kommentek, hogy lenézi a magyarokat. Akik negyedszer szavaztak meg kétharmaddal egy olyan politikai erőt, amelyik egyik fő üzenete a nyugati demokráciától való távolságtartás. Miért nézné le? Csak tudomásul vette, hogy nem ugyanúgy látják az életet.

Most arról a borzasztóan fájdalmas leegyszerűsítésről már ne beszéljünk, hogy ha valaki nem tud azonosulni azzal, amit a jelenleg kormányon lévő párt képvisel, akkor automatikusan "szemkilövetős gyurcsányista" lesz. Egyebek mellett ez elviselhetetlen a magyar közéletben, hogy ha nem vagy A, akkor csak B lehetsz.

inteligencs elenzeki 2022.05.03. 14:46:33

"Ha visszatekintünk a magyar történelemre, akár csak az elmúlt 150 évre, az nyugati értelemben vett demokráciát maximum nyomokban tartalmaz. "

Én tudok neked ilyet mondani. Károlyi kormány . Az elvtársaid felszámolták az ország védelmi képességét, megtiltották az önkéntesekből szerveződött székely hadosztálynak az ellenállást stb. Az eredmény ismert. Ez volt a "demokratikus, haladó, függetlenobjektív" első kormányunk, legalábbis a te terminológiád szerint.

hummel8 2022.05.03. 15:04:53

@Nancsibacsi:
Na ez egy sültbaromsag:

"..Az is tök irreális hogy egyáltalán lövése legyen arról, hogy itt választások voltak, meg hogy ki nyert. Pont azért mert ő már megérkezett, és nem ide tartozik..."

De.

vannak baratai, testverei, szülei mindket orszagban, erdekli a szülöhazaja, es aggodik erte

en 2000 ota elek külföldön, de napi szinten követem MINDKET orszag esemenyeit... ez szerintem alap

Weißkopf 2022.05.03. 15:05:07

@inebhedj - szerintem: miért is? Mert abban a 20 évben egyik párt sem alakította át a rendszert úgy, hogy leválthatatlan legyen. Ezt csak Orbán tette meg a 2/3 birtokában: új alkotmány, új választójogi törvény, minden fontos (és elvben független) szerv élére fideszes pártkatona kinevezése, beleértve az Alkotmánybíróságot is stb.

Andy73 2022.05.03. 15:05:16

@puhacica: nézd, én már több évet éltem külföldön, jól éreztem magam, jól kerestem, a kollégák is kedvesek voltak, de azért külföldi maradtam, nem is akartam végleg kinn maradni, csak szakmailag és anyagi szempontból is megérte. Lehet, hogy ezután is megyek még hosszabb időre is, de egy ideje inkább csak rövidebb utakra, mert én itthon vagyok otthon, ez a hazám, itt van a legtöbb rokonom és barátom. No meg itt az anyanyelvemen beszélhetek, pedig más nyelven is tudok, de azért nekem ez az igazi.

Andy73 2022.05.03. 15:05:21

@citrix: és 1956? Arról nem hallottál?

Almandin 2022.05.03. 15:05:27

@Határátkelő: Szégyen, hogy mivé vált Orbán 30 év alatt. Sikerült 180 fokos fordulatot tennie. Miért? Azért, mert a hatalom minden áron kellett neki, elvei meg valójában nem voltak soha. Felmérte, hogy a demokratikus nézetek nálunk széles körben nem eladhatóak, ezért váltott. Ebben amúgy hasonlít putyinra, aki komcsi KGB-sként kezdte, aztán nagy vallásos kapitalista lett. A hatalom kellett neki is, elvek nélkül. Ezek a legrosszabb fajta politikusok, az anyjukat is eladnák.

hummel8 2022.05.03. 15:05:40

@citrix:
pontosan igy..

de mivel 2/3 kadarjancibacsi feltamasztasara szavazott, es a projekt eredmenyes volt, igy a maradeknak pofa sulyba, vagy el lehet huzni.... ezt hivjak demkracianak

fhdgy 2022.05.03. 15:19:59

@Almandin: az elvtelenség nem az elvek hiányát jelenti, hanem az elvek sokaságát

Nancsibacsi 2022.05.03. 16:11:10

@Határátkelő: Nem nem azért kamulevél mert van külföldi ismerősöm - azért kamulevél mert nem reális a szituáció. A poszter elvileg külföldön JÓL ÉRZI MAGÁT, mégis ír egy levelet, amelyben végig Magyarországról panaszkodik. Hogy ez élhetetlen, nincs igény a demokráciára, és hát aki itt maradt, az nagyjából egy darab szar, és milyen szegény. De benne nincs tüske :-D

Akinek bejött az élet külföldön, az nem fog arról írni egy magyar blogra hogy milyen rossz is Magyarországon. Értem, nem ez az egy kamuposzt volt, de bocsánat, nem fogok több évnyi szemeteteket elolvasni, és mikor legutóbb itt olvastam valamit, az ennél sokkal hihetőbb volt.

Nancsibacsi 2022.05.03. 16:11:18

@Almandin: Költők sose kerestek jól - keress abból a korból egy gyárost, hogy az mit írt :-D
Amúgy elvileg mostanság divat az elfogadás, szóval kiábrándulni mindenkiből aki magyar - persze tisztelet a nem létező kivételnek - az nem túl PC. De a te dolgod - mert én meg elfogadó vagyok...

Nancsibacsi 2022.05.03. 16:11:30

@Almandin: "M.o.-n történelmi okokból kisebb az igény a demokráciára."
Szerintem inkább a megmondóemberekre kisebb az igény, akik pl. újradefiniálnak olyan fogalmakat, mint demokrácia. Mert Magyarországon - akár tetszik, akár nem - olyan demokrácia van, amire még Szókratész bácsi is azt mondaná, hogy "frankó". Majd nyilván kiinná a méregpoharat, mert nem egy 5 százaléknyi elit irányítja az országot, ahogy ő meg ti azt elképzelitek.
Szóval itt demokrácia van - csak nektek nem tetszik a demokrácia. Ezért olyan helyekre mentek ahol már véleményterror van, meg woke kultúra - mert az az ami nektek tetszik.

Nancsibacsi 2022.05.03. 16:11:40

@Weißkopf: "a 20 évben egyik párt sem alakította át a rendszert úgy, hogy leválthatatlan legyen"
Csináljunk egy gondolatkísérletet: az előző szavazás számai ismertek. Te vajon hogyan alakítanád át úgy, hogy ne a FIDESZ nyerjen? Milyen választási rendszert csinálnál? Komolyan érdekelne, mert ha van megoldásod akkor lehetne téged jelölni és lenne végre egy Abel-díjas matematikusunk :-D

Weißkopf 2022.05.03. 16:11:49

@inteligencs elenzeki: "amikor a sajtó 99 %a a ballibsi elvtársaid kezében volt, persze a közmédiákat is beleértve."
És 2010 óta mi van? A sajtó legalább 90%-a a KESMA kezében van, miközben a gazdád folyton liberális médiatúlsúlyról hazudik. Ez persze tökéletesen rendben van szerinted, mi?

Nancsibacsi 2022.05.03. 16:12:06

@citrix: Azért volt egy 56 - annyira voltuk mi megelégedve a kommunizmussal.
Azt meg ne várd már el bérből és fizetésből élőktől - meg a nyugdíjasoktól sem - hogy a saját pénztárcájuk ellen szavazzanak. Értem én hogy van Magyarországon egy 5% akinek a faterja főorvos, aki utal havi 1 milát a gyerek nehogy éhen haljon, és ők elkezdenek álmok meg magasztos fasságok alapján politikában gondolkodni - de azért lássuk be az nem lenne demokratikus dolog, ha az történne ebben az országban amit ők megálmodtak, a maradék 95 százalék meg szívna. "Sajnos" az történik ami a többségnek jó.
Puzsér elég világosan megmondta hogy miért nyert a FIDESZ: 2010 előtti kormányzat csinált egy bringautat a falu mellé 2 km-re, ami a semmiből a semmibe vezetett, és kinőtt belőle az akácfa. 2010 után a FIDESZ meg becsatornázta a falut. Hát ezek a buta falusiak valamiért a csatornának jobban örülnek...

Nancsibacsi 2022.05.03. 16:12:22

@Határátkelő: A demokrácia nem felfogás kérdése. A demokrácia egy fogalom, aminek van definíciója. Ha valaki azt mondja egy országra hogy nem demokratikus, az ugyanolyan sértés mintha én azt mondanám az anyádra, hogy prostituált. Aztán meg elkezdenék arról halandzsázni, hogy én a prostituáltat máshogy definiálom, és ez nem is lenézés, meg egyébként is az egy szép szakma.

Határátkelő 2022.05.03. 16:16:33

@Nancsibacsi: Most már csak a vicc kedvéért tedd meg, hogy idézel egyetlen egy mondatot ebből a posztból, ahol az van leírva, hogy Magyarország nem demokrácia. Tényleg csak azért, mert a jelek szerint nem te nem azt olvasod, ami le van írva, hanem amit olvasni akarsz. (Arra gondolni sem merünk, hogy direkt, szándékosan torzítasz.)

Almandin 2022.05.03. 16:40:54

@Nancsibacsi: Nekem a másik véglet se tetszik. A demokrácia valóban Nyugaton is megszűnőben van sajnos, de ettől a hazai helyzet se lesz jobb. Nyugaton nemrég még volt valódi demokrácia, de nálunk sose volt. A kilencvenes években volt remény rá, Orbán is nagy demokrataként kezdte, de aztán kisiklott a folyamat. Orbán meg Viktátor lett.

Almandin 2022.05.03. 16:54:02

@Nancsibacsi: A csatornázási projektek nem a Fidesszel kezdtek szaporodni, hanem az uniós csatlakozással. Sok települést csatornáztak 2004 és 2010 között is.
view.officeapps.live.com/op/view.aspx?src=http%3A%2F%2Fwww.sze.hu%2Fetk%2F_palyazatiras%2F26_kohezios_alap.ppt&wdOrigin=BROWSELINK
A fenti linken megnézhetőek a 2000-es évek idején, nem fideszes kormányidőszakban végzett projektek. Nyilván ezek folytatódtak később is, a Fidesz idején, de az uniós csatlakozáshoz ezeknek több közük van, mint ahhoz, hogy épp milyen kormányunk van.

Shanarey 2022.05.03. 17:01:22

Csodás kommentek születtek, és kiderült hogy az elmeroggyant fanyűvő is él, még. Már a Covidban sem lehet bízni :-) Nos, akinek a fanyűvő írt, üdv a klubban. :-) Én nyitottam a leveleinek egy külön mappát. A mappa neve: Szellemi nyomorék. Neki amúgy, az a baja, hogy nincs nagyon kivel beszélgetnie. Már ha a mocskolódásait, beszédként lehetne értelmezni.

Amúgy, a fidesz, azért nyert ismét, mert újra akadt 3 millió kevésbé értelmes, plusz a rendszer jelenlegi haszonélvezői, akik rájuk szavaztak. A népet be lehetett hülyíteni a migráns veszéllyel, a vírussal, és a legújabb témával, a háborúval. A közmédia, lehazudta ez ügyben a csillagos eget, s majd a bíróságok 5-6 év múlva ezt igazolják is.

Ha ez demokárcia, akkor egész Nyugat Európa nem az. Vagyis akkor, ez mégsem demokrácia.

A poszt, csak egy vélemény, ezen fenn akadni, ostobaság. Ha egy hű de ismert politikus írta volna, akkor jogos lenne a felháborodás, de mi, határátkelők, nem vagyunk politikusok. Ha azok lennénk, nem mentünk volna sehová.

SzZoole 2022.05.03. 17:20:00

Jaj, már megint sokan bedőltek a fanyüvő manipulációjának. Mesterien csinálja meg kell hagyni. Bedob egy olyan témát, amiről nem is volt szó a posztban, vagy kiforgatva adja elő. Ti pedig fel veszitek a fonalat (válaszoltok/vitába álltok vele) ő meg hangosan röhög.

Elfojtott agresszióját, negatív érzéseit indirekt módon fejezi ki: szarkazmus, burkolt megjegyzések, mellébeszélés formájában.

Az a megoldás, hogy figyelmen kívül kell hagyni, szerintem, de ti tudjatok :-)

SzZoole 2022.05.03. 17:21:25

@Határátkelő: neked, mint tapasztalt újságírónak, látnod/tudnod kellene, hogy mire játszik :-)

Weißkopf 2022.05.03. 17:35:22

@Nancsibacsi: "Milyen választási rendszert csinálnál?" Olyant, amilyen 2010-ig volt: 2 fordulósat, a 'ki nem igazított' választókerületi határokkal. Talán dereng nálad is, hogy Orbán első lépése volt a 2/3 birtokában a választókerületek átszabása, azaz a 'billegő' körzetek fideszes többségű kerülethez csatolása. Pl. Zugló egy része így került az Orbán-hű XVI. kerülethez. Hogy a többi, hatalombetonozó intézkedéséről ne is beszéljünk.

Andy73 2022.05.03. 17:35:57

@Határátkelő: Ők, tehát demokrácia van, csak ne nyugati típusú. Most már csak azt kellene definiálni, hogy mit értetek nyugati típusú demokrácia alatt, tekintve, hogy az EU teljes jogú tagja vagyunk. Vagy az EU-n kívüli országok lennének az etalon? UK, US? Ők tényleg nyugatiak, még inkább nyugatra vannak. Csak az a bökkenő, hogy az ottani választási rendszer még nagyobb Fidesz-gyozelmet hozna, mivel ott nincsenek pártlistás mandátumok, csak egyéni választókörzetek.

Shanarey 2022.05.03. 17:54:01

@Weißkopf:

Ő ezt nem értheti, hiszen fidesz hívő, a hívők pedig hinni akarnak, tudni nem.

hummel8 2022.05.03. 18:02:09

".. mivel ott nincsenek pártlistás mandátumok, csak egyéni választókörzetek.."

te is tudod, hogy ez netto madarszar-polirozas,,,

ha lenne egy GYör1 - SZombathely1 valasztokörzet, akkor jo esellyel ott a fidesznek eselye sem lenne..

De ezeket a körzeteket sikerült ugy atalakitani, hogy belekerültek minden valasztokerületbe a vilagvegi falvak (Nemesrempehollos Sobor es tarsai) es ezek hozzzak a körzetet...

Hozzatennem, hogy szerintem a fidesz az ilyen iranyiotott szavazas ellenere is siman nyert volna,,,

works as designed, akkor hajra elvezzek..

Weißkopf 2022.05.03. 18:02:14

@Almandin: "A demokrácia valóban Nyugaton is megszűnőben van": hol van még 1 olyan ország Nyugaton, ahol az történt, mint Magyarországon 2010 után? (Keleti példa persze akad, pl. "türk" rokonainknál.)

Etniez 2022.05.03. 18:02:19

@Határátkelő: Én is pont így érzek, mint a posztoló, de azzal a különbséggel, hogy én most fejeztem be, de kísértetiesen hasonlóan látom.

Shanarey 2022.05.03. 18:02:55

@Andy73:

Demokrácia az ahol a rendőröket használják, az ellenzék megfékezésére? S hivatkozva a vírus helyzetre százezrekre bünteti őket? Demokrácia az ahol az adóhatóság, minden szarért megbünteti az ügyfeleit? Demokrácia az, ahol árstop van hogy megnyerjék a választást? Én meg a hanyatló nyugaton, gond nélkül kifizetem a 690 forintos benzinárat.

Shanarey 2022.05.03. 18:06:07

Quercus,leülhetsz, eggyes. Nem szivárogtam haza. Mire én haza megyek, te alulról fogod rágni a fák gyökerét.

Etniez 2022.05.03. 18:15:43

@P_: Ő egy ismert fidesztroll, nem tetszik neki, hogy báncsák a Fideszt, nem kell komolyan venni.

Zulu4321 2022.05.03. 18:51:40

Erdekes velemeny Dr. Mero Laszloe, aki prominens ellenzeki szemely, mindamellett matematikus, pszichologus, feltalalo. Le a kalappal elotte, hogy felul tudta irni eloiteleteit, nem elvakult, tud akar onkritikat is gyakorolni. Barcsak tobb ilyen ellenzeki onreflexiora kepes ember lenne, es ne csak az unasig ismetelt, beszukult, sokszor alapokat nelkulozo velemenyeket kellene olvasni.
www.facebook.com/drmerolaszlo/photos/a.327547421075478/1316189295544614/?type=3

Golf2 2022.05.03. 19:30:38

Mi ez a magyaros kupleráj? Nem győzök görgetni.

Almandin 2022.05.03. 19:36:50

@Weißkopf: Olyan biztosan nem történt. A következő okok miatt van Nyugaton megszűnőben a demokrácia: néhány társadalmi kérdésről csak meghatározott módon lehet véleményt nyilvánítani. Ha más a véleményed és ki is mondod, legtöbbször a karrieredtől elbúcsúzhatsz. Pl. ilyen a migráció, az LMBTQ-jogok kérdése. Ha ma ráfogják valakire, hogy rasszista, homofób, stb., megnézheti magát. Van, aki azért települ Magyarországra, mert pl. jobb még a közbiztonság (nem a borsodi falvakban persze), valamint nem éri diszkrimináció, ha másképp gondolkodik a fenti kérdésekről, mint azt Nyugaton már szinte kötelezővé teszik.
Más: a politikai kettéosztottság nemcsak magyar sajátosság Európában, a franciáknál is megvan. A választásokkor megkérdezték a franciákat, és volt olyan riportalany, aki azt mondta, hogy ott is liberálisokra és szélsőjobbra szavaz a többség. A jelenlegi helyzetben Macron volt a jobb választás, de ha nem lenne orosz-ukrán háború, ő se lett volna túl jó. Macron közvetíteni próbál a háborúban hónapok óta, most rá van szükség. De ha francia lennék, én is úgy érezném, nem tudok kire szavazni, mert se a túlzott liberalizmus, se a szélsőjobb nem jó. Én itt M.o.-n 2010 óta nem megyek a választásokra, mert nem tudok már kire szavazni.
USA: a politológusok szerint is 30 éve kevésbé volt az átlag demokrata szavazó liberális, valamint az átlag republikánus is kevésbé volt konzervatív. Ott riasztó, mi megy. A szélsőbal és a trumpista jobboldal csap össze. Egyes elemzők szerint Amerika a polgárháború szélén áll. Elég megnézni a tavaly év eleji capitoliumi cirkuszt vagy azt, hogy más esetben Trump állítólag bele akart lövetni a tüntetőkbe.
index.hu/kulfold/2022/05/02/donald-trump-egyesult-allamok-tuntetes-george-floyd/
Én igazából már Nyugaton se érezném jól magam, ez a Nyugat már nem a 20 évvel ezelőtti, mérsékeltebb Nyugat. Engem eleve taszítanak a szélsőségek.

Zulu4321 2022.05.03. 19:36:58

@koschwarz: Es akkor tegyuk hozza, hogy a nanny-state fogalma pont nyugaton szuletett... es egyre tobb peldat lathatunk arra, ahogy elcsuszik az egyensuly az egyeni felelossegvallalas es a hatalom szuksegtelen beavatkozasai kozott. (Covid mizeria tokeletesen megmutatta.)

puhacica 2022.05.03. 19:38:33

@Andy73: de varjal mar, szerintem itt baromi nagy felreertes van. nyilvan kulfoldi maradsz kulfoldon, akarki akarmilyen kedves vagy befogado, ez nem kerdes. amikor meghiv a szomszed a szulinapi bulijara, amikor 50%-os sebessegtullepesnel a rendor egy szobeli figyelmeztetessel elenged, amikor az ismeros ingyen es bermentve odaadja a kocsijat, mert a mienkbe nem fer be a belevalo, attol en meg ugyanolyan kulfoldi maradok, vagy ha ugy tetszik, idegen. nekem ennel tobbre nincs igenyem, kezeljenek ugy, mint barki mast, pont. amit mondasz, olyan, mintha azt varnad el, hogy ha bekoltoznel egy lanykollegiumba, akkor lannya valnal. hulyeseg.
az anyanyelv kerdeseben egyetertek, nagyon szeretem a magyar nyelvet, nekem is ez az igazi. de attol meg itt erzem magam jobban, akkor is, ha mindig idegen leszek.

fhdgy 2022.05.03. 19:57:21

Azt tudjátok ugye, hogy most nem a demokráciáról vitatkoztok, csak annak a paródiájáról?

Ha ez, ami itt van, demokrácia, akkor a maffia is demokratikus alapokon szerveződő jótékonysági szervezet?

Arthamyr 2022.05.03. 19:59:40

@Cpt. Flint: Lehet, attól függ, hogy mit értünk "jól működő demokrácia" alatt...

SzZoole 2022.05.03. 20:14:49

@fhdgy: “ Ha ez, ami itt van, demokrácia, akkor a maffia is demokratikus alapokon szerveződő jótékonysági szervezet?”

Így van, lásd Cosa Nostra :-)) az 1800-as években alakult és a mai napig működik a családon alapuló jótékonysági szervezet :-)))

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2022.05.03. 21:03:51

Kedves erdész barátom, itt válaszolok, hiszen te is látogatod ezt a platformot

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2022.05.03. 21:17:21

@dikusz.: pont ezt akartam irni:) Tuti, hogy valamilyen platformon megjelent ez az iras (FB?) mert hirtelen ekkora mennyisegu komment szuletett, es a szamlalo is mar kozel 11K latogatot mutat :)

valasz a KE-nek 2022.05.03. 22:30:16

@Weißkopf:
"Olyant, amilyen 2010-ig volt: 2 fordulósat, a 'ki nem igazított' választókerületi határokkal. Talán dereng nálad is, hogy Orbán első lépése volt a 2/3 birtokában a választókerületek átszabása, azaz a 'billegő' körzetek fideszes többségű kerülethez csatolása."

Talán dereng nálad, hogy a kormányt 2010-ben Alkotmánybírósági határozat kötelezte, érted, KÖTELEZTE, hogy változtassa meg a választókerületek határát. Mindezt azért, mert a demográfiai változások miatt 2010 előtt olyan aránytalanná váltak az egyes körzetek, ami már a választás tisztaságát befolyásolta.
Miután Orbánnak muszáj volt változtatnia, egyben le is csökkentették a parlament létszámát 386-ról 199-re, az egyéni körzetek számát 176-ról 106-ra. Az egyéni körzetek határát úgy kellett meghúzni, hogy nagyjából hasonló létszámú választó jusson egy-egy körzetbe és a körzetek nem léphetnek megyehatárt. A választókörzetek határát nagyon máshogy nem lehetett volna meghúzni és azok határait nem úgy alakították, hogy egy adott pártnak kedvezzen.
Az egy urban legend, hogy emiatt nyer a Fidesz. Ócska kifogás az ellenzék sikertelenségére, elleplezendő az értelmes mondanivaló és kínálat hiányát.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2022.05.03. 23:44:56

Kedves erdész barátom, itt válaszolok, hiszen te is látogatod ezt a platformot

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2022.05.04. 02:41:33

@Zsuzsi65: wow, ez valami glitch vagy az ellenseg keze ide is betette a labat? :)))
Kedves Erdesz baratunknak irt valaszom 90%-a mar 2x tunik el...hmm...konspiracio? :DDDD

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2022.05.04. 05:01:06

Harom a magyar igazsag, hatha most nem raboljak el a manok a kommentem veget...:)

Kedves erdész barátom, itt válaszolok, hiszen te is látogatod ezt a platformot

Az én identitásomat nem a politikai hovatartozásom határozza meg. A „konzervativ” nézeteim alapja a keresztény hitem, nem pedig egy politikai platform. Az, hogy a jobb oldal ezt sajnálatos módon felhasználja a saját céljaira, mutatja, hogy mi van a szivükben...egyik kutya, másik eb, ahogy szokták mondani.

HA-t „kiszolgálom” érdekes utazási élményekkel, a saját tapasztalataim megosztásával. Ha ez „liberofasiszta véleményterror” kiszolgálása, akkor legyen az :D
A véleményedhez jogod van, mint mindenki másnak.

Elon Musk most pont ezt a szabad vélemény nyilvánitást próbálja – a maga módján – helyreállitani itt az USA-ban.Gondolom, a hir hozzád is eljutott :D

Egyébként minden irónia és szarkazmus nélkül mondom: köztudott, hogy a nagyon erős érzelmi reagálások mögött általában valami mélyen eltemetett fájdalom, harag van. Azt kérem a Gondviselőtől, hogy a te lelkedben is legyen béke, és el tudd engedni a mélyen eltemetett dolgokat. Isten számára semmi nem lehetlen. Nem annak az Istennek, akit a „keresztény” politikusok próbálnak lenyomni sok ember torkán, hanem ennek a Jézusnak:

www.youtube.com/watch?v=IiStHMNE16Q
www.youtube.com/watch?v=HAbwGTcPA_k

Szivből ajánlom ezt a sorozatot mindenkinek, aki nyitott arra, hogy megismerje, ki is az igazi Jézus: nem az, aki nevében a politikus vizet prédikál és bort iszik. Nem az, akinek a nevében a “keresztény” lenézi és itélkezik a másik ember felett. Hanem az, aki látja, mi van a szivünkben, aki látja, mik a bűneink, amelyeknek a fogságában élünk, de ha őszintén megbánjuk azokat, akkor olyasmit kapunk cserébe, amit senki és semmi más nem tud megadni: lelki békét, szabadságot, és egy teljesen megújult életet, amit új szemüvegen keresztül tudunk nézni.

watch.angelstudios.com/thechosen (magyarul is elérhető a nyelv beállitásával)

“Az van szivi, hogy miközben te megpróbálod konzervatívnak eladni magad, miközben a saját bőrödön tapasztalod a mocskos lator államban, a zusában, mit jelent a liberofasiszta véleményterror.....aközben a HA-n gátlástalanul kiszolgálod ugyan ezt a liberofasiszta véleményterrort.
Na akkor ezt is kirakhatod a kirakatba. Ja, hogy ahhoz már nem vagy elég bátor.....”

Leooo 2022.05.04. 06:39:16

@Andy73: Áltassátok csak magatokat a meglehetősen korlátos buborékotokban...a többiek meg megkísérelnek a fehérek között európainak maradni...

Leooo 2022.05.04. 06:39:29

@Nancsibacsi: Akkort ne élvezz rá --> többek között azért mert zsenánt. Az is, amit kötélbarátaiddal kiegészülve itt műveltek.

Andy73 2022.05.04. 06:39:53

Az illusztráció egyébként találó. A külföldre kitantorgott/menekült? hazankfia már nem nézi a Balatont Tihanyban, ő már hiányzik a képről. Csakhogy a Balatonon többségben egyébként is turisták vannak. A határátkelők így legfeljebb nem a belföldi, hanem a külföldi turisták számát gyarapítják, hacsak nem fordítanak végleg hátat a szülőföldjuknek.

Andy73 2022.05.04. 06:39:55

@Shanarey: most melyik választást akarják megnyerni szerinted az arstoppal? Már a 2026-osat? Merthogy maradt továbbra is. A szlovénoknal nem, de ott kormányváltás lesz - ők úgy látszik, nem kérnek belőle.

SzZoole 2022.05.04. 06:53:37

@Zsuzsi65: azért tűnt el mert szmájlit tettél a mondatok közzé. :-)

Egy idő után eltűnnek a szmájlik, az utánna levő szöveggel együtt. Ez a blogponthu :-))

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2022.05.04. 07:14:29

@SzZoole: igen, utolag rajottem, es toroltem oket :)

fhdgy 2022.05.04. 08:01:09

@Zsuzsi65: Tegnap este, bár fáradt voltam, de homályosan úgy emlékszem, hogy a "nagy barátodnak" írt szövegbe emojikat is raktál.

Hogy mikor pontosan, arra sem emlékszem, alaposan kiveséztük itt, hogy az első ilyen előfordulásától kezdődően a maradék hozzászólás elveszik.

Először megjelenik rendesen, aztán kb. félóra múlva, ha frissíted a képernyőt, hoppá, már nem látszik.

fhdgy 2022.05.04. 08:04:33

@SzZoole: Bocs, előbb végig kellett volna olvasnom az összes, későbbi hozzászólást, akkor nem dupláztam volna, nem dupláztam volna.

Weißkopf 2022.05.04. 10:57:08

@fhdgy: "Ha ez, ami itt van, demokrácia..."
Nem, ez, ami itt van, legfeljebb demokratúra. (Orbán használta ezt a szót 2006-ban az akkori magyar kormányzatra, pedig hol volt még az ettől a maitól!)

Golf2 2022.05.04. 17:51:51

Ez 1 borzalmas nap.Ma ölnek meg mindenkit,gyerekeket is a ruszkik az acélgyárban!!!:(((

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2022.05.04. 22:36:41

@SzZoole: igen, ez mar nem uj hir nekem :) Mindenki (ertsd liberalis oldal) raszallt DeSantis-re ;) miutan Disney beallt a woke kultura taboraba, Desantis azt mondta, hogy egy csaladi szorakozas hagyomanyat evtizedek ota koveto ceg ne akarja a woke kultura agendajat lenyomni mindenki torkan. Ha pedig ennek nem tesznek eleget, akkor megvonja toluk a specialis statuszukat.
Nana', hogy ez nem tetszett nekik...
DeSantis az a kormanyzo, aki nem terdelt le a woke monsternek, szoval most a liberalis oldal szamara o az uj "Trump"...
DeSantis tobbek kozott azt a tovenyt hozta, hogy ovoda-3.osztaly kozott nem lehet a tananyag resze a gender identity, es a szuloknek joga van beleszolni, hogy mi legyen az oktatas resze...Ez tobbeknek nem tetszett...

"Disney has previously spoken out against Florida’s Parental Rights in Education bill, which bans classroom instruction on sexual orientation and gender identity in kindergarten through third grade"

www.newstalkflorida.com/featured/disney-silent-on-leaked-videos-that-tout-injecting-queerness-into-kids-shows/

www.advocate.com/arts-entertainment/2022/3/30/disney-execs-promote-not-so-secret-gay-agenda-leaked-internal-vid

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2022.05.04. 22:38:05

@fhdgy: igen koszi, aztan utolag nekem is eszembe jutott :)

élhetetlen 2022.05.04. 22:40:14

@P.Elliot: 1971-ben kezdtem dolgozni. „nem telt "csipszre" meg marhasagokra”. Azt nem is akartam venni, viszont volt az orosz cserekereskedelem. 4.60 volt 10 dkg párizsi, az öt dkg kaviár 25 ft. Naná, hogy kaviárt ettem, négy reggeli kijött belőle vajas kenyéren, (híg feketekávéval, mert úgy szeretem). Az még szétpattant a számban, most elérhető áron csak „mákot” lehet kapni, az igazi horror áron van. 17 forint volt a tintahal sós lében, csak egy csipet bajon kellett átforgatni, vagy a ráktörmelék konzerv (felismerhető darabok, csak hámozásnál eltörtek), teáskanál tejföl, só, bors, mehetett a pirítósra. Van orosz bolt Budapesten, néha ránézek, rák nincs, csak surimi. Egyék meg.
Igen, „igaz hogy jo orvosok voltak, a korhazak is jobban felszereltek mint ahogy olvasom itt”. Most nyomják a magánkórházakat, amit az ország legalább 90 %- nem tud megfizetni.
Nyaralás, egy hetes Jugó utat össze lehetett hozni, ha ne, hát a Balaton. Most a Balaton partját újgazdagék felvásárolták úgy, hogy vannak Balaton-parti falvak, ahol a lakók nem tudnak lemenni a vízre, így a kiadó ingatlanokat sem tudják kiadni. Pereskednek, aztán vagy nyernek, vagy nem.
„Valahol mindenki lakott”. Igen KMK. Lehet, hogy csak a lapátot támasztotta, de este a munkásszállón volt, nem zavart senkit. És nem hiszem, hogy többe került az államnak, mint ez, ami most van, hogy a jól fizetett rendőrökkel kergettetik őket egyik helyről a másikra, mert sem a városban, sem az erdőben nem lehetne.
Azt sem hiszem, hogy csak a nosztalgia beszél belőlem.

élhetetlen 2022.05.04. 23:20:32

@koschwarz: „Én az egyéni felelősségvállalásban hiszek, abban, hogy mindenki a saját szerencséjének kovácsa”. Hallottam már párszor ezt a szöveget, de olyan emberektől, a kinek a befektetése egy létra, meg egy festőhenger. Volt aki annak az embernek mondta, aki 50 éves koráig mozdonyvezető volt, aztán „leépítették”. Kezdje el kovácsolni a szerencséjét?. agy ez nem lesz pontos, nem keresem elő, az a gazda, aki ugyan nem tudta megvenni a legelőt, de már ötszáz birkája volt, aztán felmondták a bérletét, mert valakinek kellet a terület, és lehet, hogy csak a föld alapú támogatásért.

élhetetlen 2022.05.04. 23:57:42

@aliterátor: „A szemkilövős terror az volt?„. Csak pár sort írok, gondold át. Ha fejre lőnek, nem egy szem esett volna áldozatul. Térdre lőttek. Hogy kerül egy szem térdmagasságba? Nem hiszem, hogy a cipőfűzőjét akarta volna megkötni, mert akkor azt nézi, és lehajtja a fejét. Azt a dumát meg hagyhatod, hogy az autógyújtogatók, kirakatbetörők csak békés sétálók voltak. LMBTQ. az, hogy elismered és elfogadod létező emberek létét, az anarchia?

élhetetlen 2022.05.05. 00:05:13

@ulpius66: Ilyet még nem is láttam tőled, igazat írtál. „nem lesz itt a Kánaán”. De te ennek miért is örülsz?

fhdgy 2022.05.05. 00:22:07

@élhetetlen: A csőcselék marha nagy szerencséje volt, hogy csak gumilövedék volt.

Olyan dolgokért, amit akkor a csőcselék művelt, más, tényleg demokráciákban is minimum ólom magvas járt volna!

élhetetlen 2022.05.05. 00:55:39

@hummel8: Ez a „kadarjancibacsi”-zás nekem egy kicsit meredek, ő Orbánhoz képest egy szűz lány volt. Kádárnak és a sleppjének elég volt egy aligai üdülő, nem vetette meg a strómanjával, és pár haverral az összes Balaton parti szállodát, a vejével és a haverokkal az össze kikötőt, és most gyilkolják a tavat, fél Fejér megyét, Tokajt. Ja, és a fél belvárost. Nem pénzelte adópénzből a nem világító veje által megvalósított nem világítást. Ez csak pár „apróság”.

élhetetlen 2022.05.05. 01:45:17

@Andy73: „most melyik választást akarják megnyerni szerinted az arstoppal?”. Ez egyszerűnek tűnik, azért hosszabbítottak, hogy ne lehessen azt mondani, hogy CSAK a választások miatt volt. A termelőnek nem éri meg itt eladni a csirkemellet, jöhet az átalakított vicc. Mennyi a csirkemell kilója? 4000 ft. De szemben csak 1500. Akkor miért nem ott vesz? Mert ott nincs. Ja, ha nálam sem lesz, itt is 1500 lesz. A farhát zömmel a kutyásokat érinti. A barátnőm mondta, hogy adott boltban már csak román csirke volt.
Az időseknek sok zöldség, gyümölcs kellene, de ott nincs árstop.
Az meg, hogy hány is benzinkút megy tönkre, az nem tétel. És amennyit pár hónap alatt megspórolsz, az egész életedre elég lesz tankolás kiegészítésre? Hülyítés, és nagyon sokan beették.

P.Elliot 2022.05.05. 04:01:39

@élhetetlen:

Nem tudom de en sosem vagytam otthon akkoriban sokra!
Olyan csendes, vidam, megelegedett eletet eltem, szereny volt de kellemes, mindennek tudtam orulni. Mi tobb, mindennek a jo oldalat nezni.

Itt sem vagytam sokra!
Ebben a ferjemmel egyetertettunk hogy egy nyugodt, sok szabadidos eletet akarunk elni nem kidolgozni a belunket csak azert hogy megmutassuk a vilagnak, rokonoknak hogy milyen sokra vittuk.

Otthon plane nem, tudtam az akkori hatarokat. Mint mar irtam a volegenyem volt annyira rajta a disszidalason mert utazni akart es az otthoni 3 evente megkaphato 70 dollar nem felelt meg neki, minden evben szeretett volna menni valamerre amerre kedve van.

Ha otthon maradtunk volna akkor persze osszegyujtottunk volna egy lakasra a beugrot, valami lakotelepen mert sokakkal ellentetben en szerettem ott lakni.

Egy szep kis lakas , nem nagy de eleg a csaladnak, hazimunka keves az ilyenekben, mivel ilyen panelben laktam, tudtam az elonyeit.
Sok-sok szabadido munka utan, hetvegi kirandulasok, nyaralas, elvezni a fovarosi eletet mert azt is szerettem, belemerulni a konyvtarakba amit gyerekkoromtol megszoktam, jol tudtam volna elni minden hajtas nelkul es nem is lettem volna hajlando kidolgozni a belemet extraban, biszniszrol ne is beszeljunk, elni akarok.
Egyszeru normal eletet.

Itt persze mas volt mert anyagilag nagyon jol meg lehetett elni, konnyen hazat szerezni, a bankba is mindig ment be a penz. Itt is lehetett volna bizniszelni de az szinten azzal jart volna hogy penz van de szabadido nuku, hat ezt nem akartuk.

Nekem jol bejon barmifele elet ha van biztos munkam, ha az allam gondoskodik az egeszsegemrol, a nyugdijamrol, a biztonsagomrol.

En otthon is megtalaltam volna a magam normalis kis eletet es tudtam volna orulni mindennek mint ahogy a korosztalyom legtobbje megtette.

Itt is mindennek orulok, sosem voltam elegedetlen vagy kovetelozo stilusu/ az elettol/ .

Erdekes amit a kaviarrol irtal, en egyszer kostoltam csak de kikoptem, borzaszto volt. Amit szerettem az egy olajoshal volt, orosz import, osszetortuk es felkentuk a kenyerre, ha jol remlik akkor fustolt hal volt.
A fustolt orosz halat/ nem tudom a fajtajat/, azt is nagyon szerettem, itt mar azota sokat kerestem hogy megtalaljam de megcsak nem is hasonlit.

Ha en igazgathatnek egy orszagot/ nem is kellene mas, jaj, / akkor arra ugyelnek hogy az alap legyen meg mindenkinek, lakas, ennivalo, orvosi ellatas es nyugdij.
Ez mindenkinek kell hogy jarjon, munkaval persze nem a falat tamasztani, aztan ha azonfelul valaki tobbet akar, dolgozzon meg erte extraban.

En nem voltam ellensege a szocializmusnak addig amig gondoskodik rolam ha egyszeru fokon is.

Amit irtal hogy ha mas nem volt akkor volt munkasszallas, volt ahova le tudta hajtani a fejet akinek nem volt semmilye, nem az aluljaroban lakott.

Egyszeruen el sem tudom kepzelni Pestet hogy az utcan lakjon valaki mert regen ilyen nem volt!

dikusz. 2022.05.05. 06:37:15

@P.Elliot: Jól emlékszel, annak a füstölt halnak Sprotni a neve, most is lehet kapni.:)

SzZoole 2022.05.05. 07:38:35

@Zsuzsi65: igaza van annak a DeSantis-nek, több ilyen kellene, szerintem :-)

SzZoole 2022.05.05. 07:40:04

@dikusz.: a világból ki lehetne űzni azzal a szarral, meg a másik, a ruszli, na az mindent visz, vallatni lehetne vele………..:-))

fhdgy 2022.05.05. 08:27:16

@SzZoole: A ruszli csak addig rossz, amíg nem büdös, ha már büdös, akkor nagyon finom.

SzZoole 2022.05.05. 08:39:29

@fhdgy: jajjjjjjjjneismond…………

A ‘80-as években amikor középiskolás voltam a szünetekben az aula mindig tele volt ha nem mentél ki időben a szünetre. Egyszer az egyik srác egy befőztes üveg ruszlit bontott ki és jóízűen ette, csak úgy magában. A környéken nem volt senki, simán le lehetett ülni :-))

Golf2 2022.05.05. 08:57:30

@fhdgy: Schmidt Mária szerint újra kell gondolni az általános hadkötelezettséget...

koschwarz 2022.05.05. 08:59:53

@élhetetlen: Nem vitatom, hogy történnek ilyenek, csak azt ne mondjátok, hogy ez csak és kizárólag Magyarországon történhet meg.

fhdgy 2022.05.05. 09:11:50

@Golf2: Lehet, hogy nem is olyan rossz ötlet!

Képzeld el a szitut: Már látják a fiatal férfiak, hogy nem sokára be fogják vezetni.

No, akkor innét menni kéne, de nagyon és nagyon gyorsan!

Háború nélkül térdre rogyna az ország és be lehet léptetni putyinisztánba. Hát nem ez a céljuk?

dikusz. 2022.05.05. 09:25:03

@SzZoole: Pedig a Sprotninál van rosszabb is: a paradicsomos Sprotni. A füstöltet szeretem, de a paradicsomos az borzasztó!
Mintha a hálóból rögtön a paradicsomszószba borították volna, csak egy kicsit összetörték bedobozolás előtt.

Megnézném azt, ahogy reagálsz, ha ruszlival kínálnak...:)))
Én szeretem, de tekintettel vagyok másokra, általában akkor eszem, ha magam vagyok. De mielőtt nekikezdek, nagyítóval átvizsgálom, van-e rajta mustármag, mert én meg azzal vagyok úgy, mint te. Egyszer ráharaptam egyre, azt hittem elájulok. Évekig rá se tudtam nézni miatta a ruszlira.

Nem vagyok válogatós az ételekben, de a forralt tej/kakaó fölétől igen rosszul tudok lenni, soha nem enném meg.

Golf2 2022.05.05. 09:38:30

@fhdgy: Őt hívnám be elöször,tölteléknek.

fhdgy 2022.05.05. 09:58:13

@Golf2: Akkor megnyernénk a háborút. A milyen randa, az ellenség hanyatt-homlok menekülne!

fhdgy 2022.05.05. 10:22:05

@Golf2: Most olvasom, hogy a hadkötelezettségnek, szerinte, a nőkre is vonatkoznia kellene. Az ebben a témában írt első kommentemet át kell írnom. Nem csak a fiatal férfiak gondolkodnának el, hanem minden fiatal.

Tényleg? Maradna fiatal ebben az országban?

Csodabogár 2022.05.05. 11:13:38

@élhetetlen: 1971-ben én már 6 éve nem éltem itthon. Mert igaz, hogy én is kaviáros vajas kenyeret ettem napi rendszerességgel és otthon a jégszekrényben mindig volt egy egész marhabélszin, de szabadság az nem volt. Én meg földi javak közepette se tudtam akartam, ketrecben élni. A fent említett luxus kajákat azóta se ettem, legalább is nem napi szinten. Nekem a szabadság mindent megért. A cselédlányságot, a kicsi fizetést, amiből messze nem tellett mindenre amit kívántam. De ha összekuporgattam a pénzt, mehettem, nézhettem azt amit akartam. Csak azt sajnálom, hogy nem léptem előbb.

Csodabogár 2022.05.05. 11:15:46

@P.Elliot: Az egész világon utcán laknak emberek, ez nem hazai találmány.Biztos felétek is, csak te arra nem jársz. Floridában mindig találkoztunk útszéli kéregetőkkel.

aliterátor 2022.05.05. 11:42:45

@élhetetlen: Én gondoljam át? Fegyfertelen emberre rálőni, mindegy, hogy hova, aljasság. A másik dolog, amiről beszélsz nem akkor és nem ott volt. Az anarchia a törvényes rend teljes zárójelbe tétele, ez az irányzat ezen munkálkodik.
Remélem segitettem!

Golf2 2022.05.05. 11:53:53

@fhdgy: Maradna fiatal ebben az országban?...Ki se engedné őket ez a patkánybanda.

dikusz. 2022.05.05. 11:55:11

@Csodabogár: Igaza van @P.Elliot: -nak, mert a rendszerváltás előtt tényleg nem voltak olyanok, akik az utcán laktak.
Sőt , '90-ig nem láttam csikkszedőket sem.

fhdgy 2022.05.05. 12:34:20

@Golf2: Szerencsénkre, orbánék pechjére, előbb ki kellene léptetni az országot az EU-ból, hogy ezeket meg lehessen csinálni.

Én nem mondom, hogy nem akarják, szeretnék, de az egy hosszabb folyamat, viszonylag hosszú átmeneti időszakkal. Így lenne idő az elegáns távozásra.

P.Elliot 2022.05.05. 12:51:24

@SzZoole: En szerettem a ruszlit/ most csodalkozok a nevre, mar elfelejtettem hogy igy hivtak, ecetes,olajos fuszeres hal volt, itt is aruljak de csak egyszer vettem belole az elejen es soha tobbet, nem olyan ize volt mint otthon.

Finom volt, nekem!
Egy nagybatyam aki halaszott/ volt egy kis halaszhajoja, az csinalt ugy remlik kis hordokba ilyesmit es rettento finom volt.

Izles kerdese, latod en a kaviartol leszek rosszul.
Egyebkent csinalt olajoshalat is, azt csak kis adagokban, torpeharcsabol, olajban fozte lassu tuzon addig amig el nem fott a viz alola.
Ha ettel valami finomat, az az volt, a bolti egy ocska vacak ahhoz kepest

P.Elliot 2022.05.05. 12:54:29

@dikusz.: A paradicsomos halat en is utalom.

dikusz. 2022.05.05. 12:57:41

@P.Elliot: Én nem, de a paradicsomos Sprotni tényleg olyan volt, mintha ledarálták volna a frissen kifogott halat egészben...(pfejjj)

dikusz. 2022.05.05. 13:03:32

@P.Elliot: A ruszli ecetes-hagymás-fűszeres lében hetekig érlelt nyers hering. Olajat nem adnak hozzá.

P.Elliot 2022.05.05. 13:06:05

@dikusz.: erre mar nem emlekszem hogy volt-e rajta olaj, igazad van, valoszinuhogy nem.

P.Elliot 2022.05.05. 13:28:51

@Csodabogár: Nem igy van, amikor meg otthon laktam akkor nem voltak utcan lakok es en elfogadhatatlannak erzem, barmilyen orszagban, barmilyen rendszerben hogy ez igy legyen. Ez a minimum egy ember eleteben hogy este legyen hova lehajtani a fejet biztonsagosan.

A kommunista szovegek, jobban mondva a lenini elvek ilyen teren nekem nagyonis bejottek volna mert senkit se arra a nyomorra szult az anyja hogy ehezo, foldonfuto nyomorult legyen. A tobbi lenini elv, mar ahogy ertelmeztek odahaza attol a hideg engem is kilelt.
Megis, tudtam volna elni egy normalis emberi kozossegben ahol egymast segito emberek elnek, ahol nem szabadna igazi nyomornak elofordulni, keves de biztos, ez az emberi nyugalom es boldogsag alapja a szememben.

De az hogy a parttitkar mondja meg nekem hogy mit tegyek holott o nem ugy el, engem kiskanallal etet, o merokanalat hasznal maganak mert kozel a leveses fazekhoz, azt nem tudom lenyelni!

A lenini elvek csak papiron elfogadhatok, a valosag egeszen mas.

Egyebkent kinek mi a tapasztalata arrol amikor tanulnunk kellett a marxizmust egy fokon, kotelezo volt meg az apolono kepzoben is, egyszeruen keptelen voltam azt a nyelvezetet megtanulni/ amit normalis szoveggel rogton ment volna/, minden tantargybol 5-os voltam, jo tanulo, nem blicceltem el semmit meg erdekelt is de Marxizmus-Leninizmusbol ha jol emlekszem igy mondtak, csak azert engedtek at mert a tobbi kituno volt, egyszeruen az elso laptol nem jutottam tovabb. Ez nagyjabol olyan volt mint amikor egy Harvardon vegzett ugyved jo nyakatekerten , ugyvedi nyelven fejezi ki magat, ugy hogy a paciense szinte egy kukkot nem ert belole.

Nem lehetett volna ezt egy egyszeru emberi nyelven oktatni?

puhacica 2022.05.05. 14:56:01

@P.Elliot: ezt mar tobbszor mondtad, de sajnos nincs igazad. olvasd ezt el, ha van par perced, szerintem erdemes:
m.mult-kor.hu/20120222_hajlektalanok_a_szocializmusban?fbrkMR=detect

puhacica 2022.05.05. 14:57:32

@dikusz.: "Nem vagyok válogatós az ételekben, de a forralt tej/kakaó fölétől igen rosszul tudok lenni, soha nem enném meg." - ez tenyleg annyira gusztustalan, a gondolatatol is kiraz a hideg, pedig en se vagyok valogatos.

élhetetlen 2022.05.05. 15:00:07

@fhdgy: @Golf2: „általános hadkötelezettség”. Schmidt Mária szerint a nőkre is vonatkozzon. Igen, szüljenek a nők legalább három gyereket, (ezt pénzelik), legyenek sorkatonák, aztán majd 35-40 évesen lehet kezdő mérnök, orvos, tanár.

SzZoole 2022.05.05. 15:13:31

@dikusz.: @P.Elliot: egyik fajtát sem szeretem, fújjjjjjjj……..,

Gyerekkoromban nem messze ahol laktunk volt egy kanális, szép tiszta vizű és rendszeresen karbantartva. Sokszor mentünk halászni/pecázni. Volt amikor hálóval húztuk meg, vagy csak két kézzel tapogtva.

2-3 óra alatt egy zsák halat fogtunk. Pontyot, kárászt, keszeget, angolnát, törpe és folyami harcsát lehetet fogni. A csatorna parton kétoldal akácos erdő volt. Általában hatan-heten voltunk, de volt amikor többen.

Mindenki hozott otthonról valamit, ki kenyeret, hagymát, pirospaprikát, sót-borsot és evőeszközt . Kés is mindig volt nálunk (sosem szurkáltuk vagy vagdostuk egymást vele). Ja és bogrács is volt.

A halászás után készítettünk egy nagy bogrács halászlevet. Ott helyben meg pucoltuk a halat és 1-2 óra múlva már ettünk is a tábortűznél. Néha 1-2 szülő is oda tévedt.

De szép is volt a mi gyerekkorunk. Szoktuk mesélni a gyerekeinknek és irigykedve mondják, hogy de jó volt nekünk.

Szerintem az én generációm után ez ki is halt.

dikusz. 2022.05.05. 15:57:22

@SzZoole: Meséltétek csak, és nem mutattátok? Ha valamit nem mutatunk meg a gyerekeinknek, holott tehetnénk, akkor mi vagyunk a hibásak. Azért biztos ti is voltatok velük nyaralni, és vannak szép emlékeik.

Zolival 8 éves korától 14 éves koráig jártunk egy kis csapattal (a gyerekek közel azonos korú fiúk voltak, osztálytársak, barátok) nyaranta táborozni, alkalmanként két hét+3 nap (péntektől-vasárnapig).
Táboroztunk olyan helyen, ahol volt alkalmuk pecázni (Szálka), a gyerekek által fogott halat mi pucoltuk meg. Mondhatom csodás volt egy csomó törpeharcsát megtisztogatni.
Voltunk olyan helyen is (Telkibánya), ahol járták az erdőt, és az úton sétálva apró opáldarabkákat találtak.
A többi helyen is elfoglalták magukat, egy alkalommal éjszaka elmentek a táborhelytől nem messze egy vadlesre, és onnan figyelték(volna) az éjszaka arra bóklászó állatokat.
Ezek az évek megmaradtak a srácokban. Tavaly előtt összehoztam egy olyan találkozót, ahol ezek a fiúk, lányok már a gyerekeikkel jöttek. Ők hallgatták tátott szájjal azt, amikor a régi táborozós emlékeinket elevenítettük fel, mert a szüleik már nem vitték őket táborozni.

Nem kihalt, meg lehetne ezt most is csinálni -akár itthon is-. csak ezek a táborozós nyaralások már nem divatosak. Egyszerűbb egy ólinkluzív-szállodába befizetni, mint egy patak partján felverni néhány sátrat, és vállalni a "nomád" körülményeket.

élhetetlen 2022.05.05. 16:02:35

@Csodabogár: Nem éreztem ketrecben magam. Mindig dolgoztam, de körülöttem más is, természetes volt. A szabi annyi, amennyi, de évente 1-2 hét tenger jutott. Igaz, nem Cannes-ba jártam, hanem Jugóba, Bulgáriába, Görögországba, de nekem jó volt az is. A váltás után jött Tunézia, Jordáni, Marokkó, Spanyolország, Egyiptom. Ez utóbbira rászoktam. 23 éves koromban Moszkvában voltam 8 hétig, 40 éves koromban meg Párizsba, de voltam itt is, ott is. „luxus kaják„, Azt akartam írni, hogy akkor ezek nem voltak luxus kaják, lásd, párizsi – kaviár ára. Most pl. az Auchanban Alginát gyöngyök, tokhal kaviár ÍZŰ pasztőrözött halkészítmény 230g, 1 629 ft. Lazacot, garnélát még tartok a fagyóban, de a garnélát is azért, mert pár éve 4000 ft/kg tudom beszerezni, de, ha ránézek egy rendes kaviár árára, rosszul leszek.

Csodabogár 2022.05.05. 16:17:13

@puhacica: A tej fölét én se tudtam megenni/inni soha, de pl. anyám kifejezetten azt szerette és mindig leette róla extra. Szerencsére ma már nem kell forralni a tejet, így nincs is tejföl.

SzZoole 2022.05.05. 16:22:13

@dikusz.: dehogynem mutattam nekik, igaz még kicsik voltak akkor. Soha nem féltek megfogni a halat-békát, de még a vízi siklót is :-)

Ők már a modern/techkorszakba születtek bele és 13/11 évesek voltak amikor költöztünk, szóval volt alkalmuk, igaz nem sok.

Viszont a fiam tenger biológiát tanul az egyetemen és tengerparti városban is lakik ( Aberystwyth ) így ő sokat búvárkodik, amit meg én irigyelek egy kicsit :-))

Csodabogár 2022.05.05. 16:24:47

@élhetetlen: Nekem valami egészen extrém szabadság vágyam volt és van ma is. Megőrülnék a gondolattól, hogy valahol vagyok és onnan nem mehetek el bármikor. Ezért nem lelkesedem pl. a szigetekért, mert onnan max. úszva mehetnék el ha valami olyasmi történik, hogy nincs se repülő se hajó.
Sokat éltem teljesen önálló életet de soha nem mentem sehova, ahonnan nem volt biztosítva, hogy egyedül haza tudok jönni.
Természetesen én is dolgoztam mindig és természetesen csak az évi rendes szabadságomban utazhattam, na meg az ünnepnapokon, de én határoztam meg és nem az állam, hogy mikor utazhatok és mikor nem. Ez nálam óriási különbséget jelentett.

dikusz. 2022.05.05. 16:59:44

@SzZoole: Te nem búvárkodsz? Én biztos kipróbálnám, annyi előnyöm meg van másokkal szemben, hogy nehezéket nem kellene magamra aggatnom...:)))

Ezen a hétvégén viszont megyek sátorozni, kíváncsi vagyok hogy sikerül. Túrázó társaság, nagy részük olyan szinten tud, amilyenen én sosem voltam. Már nem az én korosztályom, a társaság jó része nem is ismeri egymást, de a természet szeretete összekovácsol minket. Nem számít se a kor, se az, ki hogy néz ki, fiatal-e, vagy öreg, minden korosztály képviselteti magát.
Posztnak való téma is lehetne, de ez biztos nem érdekes csak nekem.

A fiad hol kapott kedvet a tengerbiológiához? Nem hétköznapi foglalkozás az biztos. Szegedi barátaim egyike halbiológus, velemkorú, de még mindig keresett a szakmájában. Addig tudna dolgozni, amíg bírja, igen jól keres.

P.Elliot 2022.05.05. 17:07:11

@puhacica: Hat tenyleg csak par percem van ilyenkor delelott, lefoglalnak a tennivalok, en inkabb delutani, esti netezo vagyok ilyenkor tavasszal.

Persze, regen is volt hajlektalan de megprobaltak elhelyezni valahova, ahol laktam volt egy koldus, labatlan haborus rokkkant ugy gondolom, aki neha keregetett. Adtak neki, meg a kornyek rendore is de hazakuldte, ott lakott valahol kijebb.

Igen, voltak szocialis otthonok, ilyen-olyan intezetfelek ahova be tudtak tenni az ilyet, volt rokkantsagi nyugdij aki munkakeptelen volt. Ne menjunk messzire, anyosom is rokkansagin volt mert magas volt a vernyomasa, mar ilyennel is be lehetett kerulni, ahelyett hogy szedte volna csokkentot, illetve megnezte volna hogy mit eszik, igy nem kellett dolgozni es meg fizettek is.

Igen, van aki nem is akar dolgozni, mindig is volt de ekkora aranyban hogy hajlektalanok legyenek nem volt!

Videken sem.

Itteni magyar hazaspar ismeroseim 2 eve voltak otthon, meg a covid elott, meseltek hogy valami borzaszto latni azt a sok hajlektalant.
Nos, ez a kormany hibaja, az o kotelesseguk lenne megoldani az eletuket, illetve segiteni rajtuk, nem elzavarni hanem segiteni!

Valaki itt irta a noi hadkotelezettseget, / a ferfi az regen is termeszetes volt meg nem is art nekik, na meg az sem utolso hogy ha baj van tudjak hogy hogy kell megvedeni a hazat.

A noi? Istenem, van itt az Usaban is kotelezettseg nelkul is eppen eleg noi katona, sosem sikerult kitalalnom hogy miert csinaljak, alig talalni koztuk ferfias tipust, csupa noies es meg szepek is. Mi a fenet keresnek ott?

Vagy csak arrol van szo hogy a nokben is benne van a hazavedelem de a ferfiak az evszazadok soran kibeszeltek beloluk, hehehe...?

Es most rohanok mert a kiscica meg tul kicsi es tele van felfedezesbeli kivancsisaggal es naponta legalabb egyszer van hogy olyan helyen talalom odakinnt ahova tilos menni mert roka is van es ez tul kicsi, nem tudja megvedeni magat.

Egy pup a hatamra de olyan edes, olyan halas, olyan szeretnivalo de ha nem lenne akkor is. Hajlektalan volt, egy szemu, holtsovany es csak nehany honapos, muszaj volt hazahozni.
A lelkiismeretem se hagyta volna ott pusztulni. Igy viszont o a pup de mit csinaljak... Azert nagyon de nagyon szeretjuk, o is minket....

P.Elliot 2022.05.05. 17:08:39

@dikusz.: De, de posztnak valo! Ki ne hagyd, igenis erdekel minket!

SzZoole 2022.05.05. 17:16:29

@dikusz.: még nem próbáltam itt. Fiatal koromban búvárkodtam párszor :-)

Akkora lufikkal biztos nem süllyednél el :-) Sátorozni is valamikor fiatal koromban voltam párszor, annyi elég is volt belőle :-)

Itt találta ki, hogy tenger biológus szeretne. A természet szeretete :-)

dikusz. 2022.05.05. 17:35:29

@SzZoole: Hogy nem tudtam tartani a számat...:)))
Gondolhattam volna, hogy lecsapod a magas labdát!

Almandin 2022.05.05. 17:35:52

@dikusz.: Valóban, nincs benne olaj. Én havonta párszor ruszlit vacsorázom, egyenesen imádom. A szusit is. A hal szerintem nyersen a legjobb.
De jöhet olajosan, paradicsomosan, mustárosan, tejfölösen, curryvel, zöldségekkel, füstölve, stb. Imádom!
A tengeri herkentyűk (garnéla, tintahal, polip, kagyló) szintén nagy kedvencek. Édesvízi halból nagyon szeretem a harcsát.

SzZoole 2022.05.05. 17:52:57

@dikusz.: most őszintén, amikor ‘dekoratívan’ kirittyentetted magad anno, a férfiak tudtak úgy veled beszélgetni, hogy a szemedbe néztek? :-)))

P.Elliot 2022.05.05. 17:56:44

@SzZoole: Csak egy pillanatra neztem be es rohanok de erre muszaj valaszolnom.

" most őszintén, amikor ‘dekoratívan’ kirittyentetted magad anno, a férfiak tudtak úgy veled beszélgetni, hogy a szemedbe néztek? :-)))

Hogyne tudtak volna a szemembe nezni kirittyentes mellett is, amikor kritizaltam oket!
Hehehe...

SzZoole 2022.05.05. 18:05:10

@P.Elliot: jaj, de te hetveplusszosan is jól nézel ki, hátmégakkor harmincason hogynézzhettélki :-)))

dikusz. 2022.05.05. 18:12:25

@P.Elliot: Mindenesetre érdekes lesz, 30-40-50-es férfiak, sokan hozzák a családot is.
Láttam a tavalyi képeket, felnőtt emberek úgy tudnak lelkesedni egy jobb késért, baltáért, túrafelszerelésért, vagy komolyabb fotós cuccért, mint a gyerekek. Nem kevés pénzt képesek kiadni érte.

élhetetlen 2022.05.05. 19:04:20

@P.Elliot: Bocs, a tintahalat nem bajon forgattam, hanem vajon, és pár betű is kimaradt, de úgy tűnik, azért értetted.
„mindennek tudtam orulni. Mi tobb, mindennek a jo oldalat nezni.”.És amit kihagytunk, nagyon olcsó volt a könyv, a színház, az opera, a koncert. Nekem ez fontos volt. Még a munkáséveim utolsó részében is volt olyan, hogy a dán cég magyarországi igazgatójával közösen írtunk egy programot, (nappal én, ő addig tárgyalt, aztán éjszakára leváltott), de, ha mondtam, hogy holnapután színházjegyem van, és Wagnert 6-kor szokták kezdeni, hogy valamikor vége is legyen, akkor átütemezett, és bejött ötre, hogy el tudjak menni. Nem éreztem robotnak magam.
A kaviárt meg korán adtad fel. Sztori, Görögország, baráti párral, piac, méter magas hordókban az olajbogyók, és lehet kóstolni, pár szem nem tétel. A barátnőm is kóstolt, és ő is rohant a szemeteshez kiköpni. Én bevásároltam, vettem sok sajtot is, és, mikor este csemegéztem újra megkóstolta a bogyót. Másnap már úgy ette, mintha mindig is szerette volna.
„az otthoni 3 evente megkaphato 70 dollar nem felelt meg neki”. Nekem ez azért nem volt gond, mert nem voltam elég vagány, hogy egyedül nekivágjak a világnak. Vigyenek oda és hozzanak vissza. Adott helyen már kirándultam egyedül tömegközlekedéssel, de a fő tevékenységet utazási irodákra bíztam. Volt pár út, mikor kocsival mentünk, egyik ilyen, Rab szigeten volt befizetve egy hét, és annyi valutát válthattunk, hogy, kis kerülő, egy éjszaka Jajceben, egy Dubrovnikban, egy Splitben, ott egy vacsora a tengerparti étteremben, és még maradt egy heti költőpénzünk sörre, ajándékra. Ez már vicc, Cannes-ba a 16 éves meggypiros 1600-os Ladámmal mentünk ki. Bárhol leparkoltunk, azonnal ott volt 10-15 ember, mert Ladát legfeljebb a TV-ben láttak, és vagy elhitték, hogy működik, vagy nem.
„ha az allam gondoskodik az egeszsegemrol, a nyugdijamrol, a biztonsagomrol.”. Ez lehet, hogy zavaros lesz. A legjobb barátnőmet odahívtam a céghez, ahol dolgoztam. Ugyanazon az országos adatbázison matattunk, enyém volt a számlázás és az ügyfélszolgálat, övé a műszaki nyilvántartás. Hét évvel tovább dolgozott, (ennyivel fiatalabb), de annyival később is kezdte. Ezalatt a hét év alatt eltörölték a nyugdíj plafont, tőlem úgy aug-ig vonták, tőle egész évben a járulékot, de olyan nem volt, hogy utólag befizetem az évi pár hónapot. Minden évben újra döntenek, hogy melyik munkaév milyen súllyal számít be a nyugdíjba. Ez mi ez? Az eredmény, a nyugdíjam 300 eft, az övé 450 eft. És amíg dolgoztunk, én kerestem többet, ennyit a biztonságomról. Ehhez a %-s nyugdíjemelés, és a béka hátán csúszok le a segge alá.

Golf2 2022.05.05. 19:34:54

@élhetetlen: A 3-400 nyugdíj tök jó. Sok dolgozó nem keres annyit. És vannak öregek akik 130 nyugdíjból éldegélnek.

Golf2 2022.05.05. 19:47:07

@fhdgy: Forbes McKenzie, a McKenzie Intelligence jelenlegi vezetője, korábban a brit hadsereg hírszerző tisztje elmondta, hogy az orosz erők termobarikus fegyvereket használhatnak az Azovsztal acélműben. Ezek a fegyverek képesek megfullasztani és kiszakítani az emberek tüdejét.

SzZoole 2022.05.05. 19:53:43

@Golf2: napalm, nem ez az első eset, hogy használják :-(

élhetetlen 2022.05.05. 22:05:40

@Golf2: „A 3-400 nyugdíj tök jó”. Tudom, bár függ attól, hogy a 60-130-ashoz, vagy a 900 ezreshez viszonyítjuk. Nem helyeslem a %-os emelést, mert a nyugdíjat megállapították anno úgy, ahogy, de ehhez az inflációnak semmi köze nincs. Akinek magas a nyugdíja, az nem kapja drágábbak az árut, mint akié alacsony. Az átlagnyugdíj adott %-át kéne kapni minden nyugdíjasnak, (akkor is, ha most kevesebbet kapnék), az államnak nem kerülne többe, de nem nyílna tovább az olló. Ugyanez a 13. havi nyugdíj, nevezhetnék, akárminek, évi egyszeri juttatás. Az átlagot kéne adni mindenkinek. A kis nyugdíjas beoszthatná a rezsire, vagy megvehetné belőle a téli tüzelőt, a viszonyaitól függően, aki meg sokat kap havonta, az nem halna éhen, ha év végén csak az átlagot kapná.
Ugyanez a rezsicsökkentés, akinek (jó esetben) van áram és víz, az akár havi kétezret is megspórolhat, akinek ezen felül van csatorna is, gáz is, medence is, teniszpálya is, amit fűt, kaphat 30-40 eft kedvezményt is. Mindent mérnek, lehetne kvóta, adott mennyiségig szegénynek, gazdagnak olcsóbb a fogyasztás, a luxus drágább, fizesse meg, aki tudja. Ez nem a néppel való törődés. Megértem az „Orbán adott kétezer ft, kedvezményt, a Gyurcsány meg csak elvett”, ez most a fél ország, de, ha az oktatás züllesztésével a többséget húzzák le erre a szintre, akkor annyi. Bocs, ez most összejött nálam.

puhacica 2022.05.05. 22:26:59

@Csodabogár: a masik a fozos puding bore volt, na az is egy undormany.
gyerekkoromban volt egy idoszak, amikor haztol hordtuk a tejet, anyu mindig felforralta a biztonsag kedveert, ugy kellett elotte sunyiban innom belole, forralva mar nem volt olyan jo ize.

puhacica 2022.05.05. 22:33:47

@P.Elliot: ertem, csak annyira kategorikusan irtad mindig, hogy marpedig akkoriban nem voltak hajlektalanok, hogy gondoltam arnyalom a kepet.

nekem is tetszenek az ilyen szakmak, csak azt nem birnam, hogy csak parancsra lehet meg levegot venni is. valahogy a "noi" munkak, apolo, tanito, cukrasz... nem annyira erdekelnek.

nagyon szep toletek, hogy befogadtatok a kis pirrpurrt. a mienk most volt 10 eve, hogy hozzank kerult, nezegetem a gyerekkori kepeit es elolvadok, hihetetlen mennyire lehet oket szeretni :)

Gaddemon 2022.05.05. 23:03:35

Pontosan így gondolom én is, nincs mit hozzátenni.

dikusz. 2022.05.05. 23:39:23

@puhacica: A főzős puding tetejétől nem ráz a hideg.

Nálunk is anyukám szerette a tej fölét, szerencsére mindig leette előlünk a kakaóról. De nem iszom meg a meleg forralt tejet, mézzel, vagy cukorral ízesítve pláne. A kakaót -ha nagy ritkán iszom- akkor a bolti tejbe belekeverek Nesquicket, és kész.

Amit viszont nagyon szeretek, csak ritkán jutok hozzá, az a frissen fejt tej. Pár évvel ezelőtt az Őrségben túráztunk, Kerkáskápolnán volt a szállásunk. Egyik este láttuk, hogy a szembeszomszéd épp tereli be a legelőről a teheneket. Csak kicsit kellett várnunk, amíg befejezi a fejést. Másfél litert vettem, egy órán belül megittam mind:)))

P.Elliot 2022.05.05. 23:45:01

@SzZoole: Na, itt vagyok.

Ilyen horgaszati es rogton halaszle fozo kirandulason en is voltam fiatal koromban meg otthon, nagyon elveztuk. Gyerekkoromban is emlekszem ilyenre egyszer, rokonok vittel el ra, nincs is annal jobb hogy ugy mondjam kirandulas ahol horgaszol, uszol, eszel/ a fozest mindig ferfiak csinaltak, talan ehhez jobban ertettek mint a nok azert.

Hangulata volt.

Egyebkent minden kozos kirandulast elveztem es elvezem a mai napig.

Friss levego, jo beszelgetesek, nevetes, humor, feldobodik az ember.

P.Elliot 2022.05.05. 23:48:08

@dikusz.: Eletemben egyszer kostoltam frissen fejt tejet falun, nekem olyan tejpor izunek tunt, langyos volt es tehenszagu, azt hittem hogy ott rogton kihanyom...

Legkozelebb csak haboru idejen vagyok hajlando valamennyit inni belole.

P.Elliot 2022.05.05. 23:57:48

@puhacica: Milyen aranyos nevecskeje van, pirrpurr....

A mienknek is van am sok neve! Estente el szoktam neki meselni lassu, elnyujtott hangon a simogatas kozben amikor a karomban van es a nyakam ala furja a fejet a tortenetet!

Hogy ezt a cicat megtalaltuk, hazahoztuk, megszerettuk es elrontottuk...
Minden szonal uj nyak ala furas van, nem tudja mit meselunk neki de erzi hogy rola van szo.

Meg a neveit is elsorolom hogy Mert o az Odine, meg a Tyutyuka, meg a Pinky, meg a Szivecskem, meg a Kislanycica es a Pioca!

Tunderi kis vacak. A masik a fekete kandur az a kornyeken lakott egy macskakoloniaban, 3 es fel eves, emlekszem amikor kicsi volt de nem tudtam befogni mert felt minden kitol, meg dorombolni se tud rendesen de az is furja a nyakam ala a fejet es a szemeibol arad a szeretet..
Nem is erdemes macska nelkul elni!

P.Elliot 2022.05.06. 00:19:38

@élhetetlen: Hat ez valoban nem szep ez a nyugdij historia.
Itt azt hiszem a dolgozott evek utan a legtobb keresetu eveket veszik figyelembe vagy hogy, ferjem mondta egyszer de elfelejtettem meg nem is erdekelt, o intezte a nyugdij ugyeinket.
Mindig azt volt a velemenyunk a ferjemmel hogy arra kell gyurni/ bevallani minden extra keresetet/ hogy minel magasabb legyen a nyugdij mert az a biztos pont. A megtakaritas elveszhet, elkoltodhet de a nyugdij marad.

Most nem a sajat nyugdijamat kapom hanem a ferjemet mivel ozvegy lettem de a sajat pension a magam munkahelyerol megy hozza, szoval panaszra nincs okom.

Emelni nemigen szoktak, illetve nem minden evben es jo kihagyasokkal. Iden emeltek valamit.

Igazad van abban hogy a szorakozas akkoriban olcso volt, konyvek, hangverseny, opera, szinhaz, unatkozni nem lehetett.
Nekem kellemes emlekeim vannak az otthoni evekrol is.
Irtad a baratnodet meg az olajbogyot. Na, az e az elso kostolasra izlett.

A kaviar es halfelesegekkel ugy vagyok hogy a folyami halat meg tudom enni bar elszoktam tole mar, a tengeribol a legtobbet igen de az olyasmit mint a sushi, nem. Utalom a rak izet a shrimpet is, a polip es tarsait plane nem eszem meg, a kagylot sutve igen....

Nem kivanja a szervezetem, illetve felkavarja a gyomromat tehat a szervezetem tiltakozik ellenuk hogy egyem.

P.Elliot 2022.05.06. 00:28:32

@Csodabogár: Ezen meg sosem gondolkodtam el hogy olyan helyre ne menjek a/ sziget/ ahonnan nem tudnek hazamenni.

Mindenesetre elgondolkodtato, van igazsagod, foleg ebben a haboruszagu vilagban. Gyalog valahogy hazaer az ember egyszer de ha viz veszi korul akkor torheti a fejet hogy most mi lesz vele....

élhetetlen 2022.05.06. 02:01:28

@P.Elliot: „Itt azt hiszem a dolgozott evek utan a legtobb keresetu eveket veszik figyelembe”. Ezt már tíz év után nem fogom kibogozni, amit tudok, a barátnőm tavaly sem keresett többet, mint én tíz évvel ezelőtt, tehát csak a nyugdíjplafon és a súlyozás átírása játszhatott. Pár éve a nyugdíjjárulékot adóvá minősítették, azaz abból nem kötelesek fizetni. Választás előtt az adópénzből a három gyerekes családoknak visszafizették az egész évi személyi jövedelemadót, hoztak egy rendelkezést vagy törvényt, hogy a 25 év alattiaknak nem kell SZJA-t fizetni. Ugyanígy jöhet, hogy az adópénzből nem kell nyugdíjat fizetni. Ennyit a biztonságról, és majd akkor sírjak, ha bekövetkezik.
A halak, tengeri herkentyűk. Minden jöhet konyhakészen. De olyan nincs, hogy egy halat (vagy csirkét) felbontsak. Akkor jöhet a sárgarépa, zeller, karfiol, brokkoli, stb.

P.Elliot 2022.05.06. 03:17:18

@élhetetlen: Aztan majd egyszer vilagszerte egyszerre kijelentik hogy nincs tobbe nyugdij, onellatok leszunk, sot azzal fognak ervelni hogy a nyugdij nem olyan borzaszto regi talalmany, mindig nem volt es nem is lesz....

En mar mindent el tudok kepzelni.

dikusz. 2022.05.06. 06:40:27

@P.Elliot: Itthon, ha minden jövedelmedet bevallottad, akkor a nyugdíjad annyi lesz, mint a nettó fizetésed volt. Sok-sok éve így van, függetlenül a mindenkori kormányoktól.
Azt, hogy mi alapján számolják ki, nem tudtam követni, de nálam nem is kellett keresgélni, hogy mikor, milyen cégeknél dolgoztam.
1984-től állami hivatalokban, előtte kereskedelemben vállalatnál, de akkor azok is államiak voltak. Tényleg levontak mindenből, amit kézhez kaptam.

Arthamyr 2022.05.06. 09:07:59

@dikusz.: "Itthon, ha minden jövedelmedet bevallottad, akkor a nyugdíjad annyi lesz, mint a nettó fizetésed volt." - Melyik nettó fizetésed? Meddig? Ha 3 milliós fizetésed volt, akkor is? Ha 100 milliós jövedelmed, akkor is? Ha végig minimálbéren voltál, akkor is? Ha jól emlékszem, te dolgoztál a nyugdíjfolyósító igazgatóságnál is, azért annyit be kéne láss, hogy ez az kijelentés így nem is állhat meg.
Pár elég közeli anekdotikus példám is van: édesanyám és apósomék is _több_ nyugdíjat kaptak már kezdésből, mint a _legmagasabb_ fizetésük volt. Előbbi tanár, utóbbiak orvosok voltak. Mondjuk ez nem azt jelenti, hogy olyan klassz nyugdíjuk lenne, inkább azt jelzi, hogy nem voltak annyira szuperül megfizetve az orvosok és a tanárok sem.

Mikkamak 2022.05.06. 10:00:52

@Zsuzsi65: A Disney-t támadták már minden oldalról. Egyébként inkább konzervatív cégként ismert és Ronnienak minimum 100 000 dolcsit adott kampányát támogatandó. Nélkül hallottam olyasmit, hogy vissza akarná adni ennek a “woke” cégnek a pénzét…

A jelenlegi esetről csak annyit, hogy, a Disney néma csöndben maradt amíg a törvényt előterjesztették, tárgyalták, majd szavaztak róla. Aztán, amikor már se nem osztott, se nem szorzott, “emelték fel a hangukat”, hogy Ronnie ne írja alá. Semmit nem érő gesztus.

Én véletlenül személyesen is láttam két hete a nagy tüntetést Disney World bejáratánál. Voltak, vagy ötvenen, fejenként három zászlóval. Mellettük tömött sorokban kanyarodtak be a kocsik.

És meg annyit, hogy Ronnie csak a vele egyetértő szülőknek engedne beleszólást bármibe is, a többieknek kuss.

dikusz. 2022.05.06. 10:47:42

@Arthamyr: Nem emlékszel jól. Nem dolgoztam a Nyugdíjintézetnél soha. Nagyon összetévesztesz valakivel, és az a valaki szerintem Vándormadár, ő valóban sokat tud, a témáról. Feltételezel rólam valamit, és a feltételezésed alapján számon is kéred anélkül, hogy előbb rákérdeznél.

Azt írtam, amit a környezetemben tapasztaltam, nem a szomszéd mesélte.

Arthamyr 2022.05.06. 12:49:34

@dikusz.: Ok, elnézést, nem kértem rajtad semmit számon. A lényeg az volt, hogy nincsen úgy sok-sok éve, ahogyan írtad (az általam idézett mondatod), és ezt a tények ismerete nélkül, pusztán a kijelentés átgondolásával is be lehet látni.

puhacica 2022.05.06. 14:12:49

@dikusz.: a forralt, meleg tejtol tenylegesen rosszul vagyok, felkavarodik tole a gyomrom. viszont a frissen fejt tejet nagyon szeretem, meg "togymelegen", jo tehenszaguan :D

puhacica 2022.05.06. 14:16:50

@P.Elliot: ja, nem ez a neve, azt a tietekre ertettem, hogy rendes toletek, hogy befogadtatok, megmentettetek. de amugy nalunk is van vagy egy tucat neve Bonaparte Napoleon of Pawislandnek, kurvaurtol a mapeszig, sot, a pinki is kozottuk van :D
igazad van, annyira szorakoztatoak, en nem is tudom hogyan eltunk azelott macska nelkul.

P.Elliot 2022.05.06. 16:51:54

@puhacica: Tetszik hogy igy felertekeltetek a macskat. Napoleon!
Hehehe...
Nekunk a Pinky nev ugy ragadt ra hogy van egy rozsaszin bebi takaroja ami majdnem olyan pihe-puha mint o es elvarja hogy takarjam be vele.

Tele van elvarasokkal egyebkent es en mindig almelkodva, nevetve nezem hogy milyen pioca minden macska, a kutyaval azt csinalsz amit akarsz az hajlong elotted de a macsa elott te hajlongsz....
Pusztan azert mert szep es okos es puha a rettentoen tudja hogy hogy es mivel tud alaposan kihasznalni...

SzZoole 2022.05.06. 17:27:25

@dikusz.: ne haragudj @Arthamyr: -ra, nem akart ő semmi rosszat neked. Tudod, hogy ő ájtis és egy kicsit sarkosan/kockán gondolkodik. Rendes srác ő na, csak ezt akartam mondani :-)))

Más.

Most hallottam, hogy meghalt Magyarország egyik kiemelkedő személyisége, Berki Krisztián. 41 éves volt csak. Szomorú:-((

Eszembe jutott egy vicc róla; Megkérdezték tőle, hogy miért vasalja a herezacskóját?
Azért mert gyűrött volt.
Aztán megkérdezték tőle, hogy mit csinálna ha libabőrös lenne a himtagja?
A válasza; hát mit, lehúznám a libát róla :-))

Golf2 2022.05.06. 19:25:54

@SzZoole: Bedrogozva halt meg ő büntetőfékezett a bkv busz elött...annyira kár érte mint a ricsiért...

taga20 2022.05.06. 20:13:15

@SzZoole: ricsi, kábé olyan, mint putler.

SzZoole 2022.05.06. 20:20:16

@taga20: putlert sem tudom ki !

SzZoole 2022.05.06. 20:25:00

@taga20: édesanyám leánykori neve is Molnár. Amúgy meg nem is értem, hogy miért linkelsz be nekem ilyen kopasz tetovált kigyúrt alakokat, soha semmi közöm nem volt az ilyenekhez, mert kizárt dolog mert nem tudom :-))

puhacica 2022.05.06. 22:28:48

@P.Elliot: a tenyeszto ertekelte fel, o a 'b' alombol valo, igy lett bonaparte. a tesoi barbra streisand, bonnie tyler es benjamin franklin. :D

ne is mond, annyira tudjak, hogy kell fonoknek lenni! nalunk most orult boldogsag van, par napig ugy dontott, hogy olbemacska lesz, levegot se mertem venni, mig rajtam fekudt, nehogy elriasszam. borzaszto jatekos, rettento okos es vicces, de az ilyen bujos pillanatokra nagyon sokat kell varni. jo neked, hogy a tieid ilyen kis piocak :)

P.Elliot 2022.05.06. 23:54:20

@puhacica: Benjamin Franklin,.....hehehe....

Arthamyr 2022.05.07. 06:30:56

@SzZoole: Mit lehet erre mondani? Talán azt, hogy kicsit jobb hely lett a világ? Azt sem, nincsen jelentősége, maradt még "kiemelkedő személyiség" bőven, az ő korukban, világukban élünk...

blasiusii 2022.07.07. 17:00:23

Sok tompa blogger van itt, úgy látom... Nem értem, miért nem bírják egyesek felfogni, hogy igenis, lehet egy választási eredménynek olyan üzenete/hatása, ami ezreket "kényszerít" külföldre. Basszus, 1933 Németországa megvan esetleg??
Az, hogy a Fidesz úgy néz ki, tényleg 20-30 évre lesz bebetonozva, az Mo. fejlődési pályáját MAXIMÁLISAN befolyásolja. Nem tudom, néztétek-e az Euró árfolyamot mostanában... De inkább az, hogy marad ez az urambátyám, félfeudális világ, ez kvára nem mindegy egy fiatalnak. Mo. eljutott arra a pontra, ahol a politika átszabja az ember életét, és sajnos egyre inkább (ld. Dél-Amerikai országok, Közel-Kelet, stb.). Aki ezt nem látja, az nem lát bele az ország működésébe.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása