oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2021. november 06. 06:30,  Gépfegyver, "partylist" és fehéringesek 7 komment

2021. november 06. 06:30 Határátkelő

Gépfegyver, "partylist" és fehéringesek

Egy parlamenti (vagy elnök)választás minden országban feszültséggel jár. Az azonban nagyon nem mindegy, hogy ez miként nyilvánul meg a hétköznapokban. A Fülöp-szigeteken például nem sokkal a jövő évben esedékes magyar parlamenti választás után döntenek majd a leendő elnök személyéről, a körítés azonban szinte biztosan más lesz – legalábbis ha Meték két évvel ezelőtti ottani élményeiből indulunk ki.

valasztas.jpg

„A választás előtt körülbelül két hónappal jelentek meg az első plakátok, egy nagy számmal és „Partylist” felirattal. Ekkor még kezdő helyiként azt hittem, hogy egy új rádióállomás reklámja. Nem tudom, valahogy olyan ez a „Partylist” felirat.

Aztán ahogy telt-múlt az idő, szépen lassan szaporodtak a plakátok mindenfele a városban. Pártok, egyéni jelöltek, sokan sokfélével kecsegtetnek. Megjelentek a választási kocsik is. Egy teherautó, amin egy diszkónyi hangfalból üvölt a jelölt zenéje és kampányszövege.

Ezek a teherautók fel és alá járnak a városban egész nap. Bejött egy a Camellába valamelyik nap, majd két órán keresztül hallgattuk a hangos agitációt. De hát ez az Ő országuk, nem szólhatunk bele. Meg nem is tudnánk.

Rendszám nélküli terepjárók

Nem sokkal korábban bevezették, hogy a villany ÁFA-ja 10% lett. Mindenki ennek eltörlésével kampányolt. Aztán a szigetre látogatott maga Rodrigo Duterte elnök. Személyesen nem tudtunk találkozni, mert a fontos napi teendőim közé már lehetetlen volt beiktatni egy ebédet, de szerencsénk volt látni a konvojt.

Nagy, fehér, rendszám nélküli terepjárók, elöl-hátul rendőri és biztonsági kisérettel. Minden motoroson gépfegyver. Aztán az eddig csak a Camella bejáratánál CB-rádiózó őröknél lett maroklőfegyver. De ez megfigyelhető lett mindenhol.

Itt, a Fülöp-szigeteken több egyenruhás embert figyelhetünk meg. A sárgapólós forgalomirányító. Ő csak felírja a büntetést, amit nem értek még mindig. Kit, miért, mire büntet ebben a káoszban.

Aztán a fehéringesek, akik mindig nagyon szép csillogós cipőt viselnek. Na, ők vannak mindenhol. A bevásárlóközpont bejáratától a bankokon át a Camella bejáratáig mindenhol. De még a Dunkin Donuts ajtajában is fegyveres őr áll.

Végül, de nem utolsósorban, a rendőrség és a hadsereg. A rendőrök kék, a katonák digit mintás terepruhákban vannak óriás gépfegyverekkel.

Különösebben nem zavaró a jelenlétük, mindenki csinálja a dolgát.

Alkoholtilalom és tiltott fegyverhasználat

Szóval úgy hallottuk, hogy a választás itt egy kicsit komolyabb érzelmi töltöttségű mint otthon. Előfordul, hogy egy-egy induló lelövi a másikat, vagy családtagokat tesznek el láb alól. Ezért én, a család feje úgy döntöttem, hogy három napig nem megyünk ki a Camellából.

Kiderült, hogy alkoholtilalom is lett és tiltott a fegyverhasználat. Persze megint elment a víz és a medence is kiürült, úgyhogy marha unalmas volt üldögélni a házban.

A kapuval szemben van egy kis bolt, oda kisétáltam sörért. Szerencsére adtak egy üveggel, de visszafele az őröknél már a pisztoly mellett sörétes puska is volt. Azt mondta, azért kell, mert kritikus a helyzet.

A tv-ből tudtuk, hogy elektronikus úton ment a szavazás. Kaptál egy papírt, amire nem X-et, hanem besatírozott kört tettél, ezt a lapot pedig egy gépbe dugtad, ami beolvasta és elvette, te pedig kaptál egy szelvényt, hogy itt voltál.

Mi mindenesetre jól mulattunk, fokhagymás lángost sütöttünk egy-két helyi haverral!”

Ha szívesen olvasnál még a Fülöp-szigetekről, ne hagyd ki Met oldalát!

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Fülöp-szigetek

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr9716747424

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

P.Elliot 2021.11.06. 13:23:53

Minden politikus hazudik, ki tobbet, ki kevesebbet, mar gondolkodtam is rajta hogy erdemes-e elmenni szavazni de ha meg az sem lenne akkkor tenyleg felborulna a vilag, megjelennenek a kiskiralyok/ nem mintha nem lenne sok orszagban maris/ aztan a TRON, oroklodne.

Utalom azt amikor mindenki ugyanazzal a szoveggel jon hogy o majd megmutatja!

Mit? Dolgozni egyik sem akar komolyan, alig van mit felmutatni.

New Jerseyben most volt a kormanyzo valasztas, szerencsere a jelenlegi megnyerte egy igen dolgos pasas . Nem is emlekszem hogy volt-e ilyen kormanyzonk akinek a figyelme kiterjedt mindenre.
Ellenlabasa nagy hangon orditozott hogy ebben az allamban a legmagasabb a haz ado, majd o megmutatja!

Gondolom azt hogy hogy lehet emelni megint mert az ellenkezojere meg nem volt pelda miota hazunk van de meg elotte sem!

Golf2 2021.11.06. 17:52:00

Diktatúra.El kell kerülni.

taga20 2021.11.06. 19:55:06

elnézést itt cenzúra van?

mily meglepő!:)))

www.youtube.com/watch?v=2-8-q3qNFJQ

taga20 2021.11.06. 19:55:11

aszt szeretném kérdezni, hogy itt mit lehet, me én egy keresztény semjénzsotiba öntött merilinmenszon vagyok:)))

www.youtube.com/watch?v=gooI9E4KY4Q

Barbara Luna 2021.11.07. 10:51:29

Minek van ott, ha csak a tv-ből vett infókra hagyatkozik?

Örömhernyó 2021.11.08. 07:18:35

"a katonák digit mintás terepruhákban vannak óriás gépfegyverekkel."

Teljesen normális méretű M16 puskákat és M4 karabélyokat használnak, csak mivel az átlag filippínó nem túl magas, ezért tűnhetnek óriás gépfegyvereknek.

Nem egy vonzó ország. De kinek mi tetszik.

Buchhalter 2021.11.08. 08:38:21

@Örömhernyó: én ingyen osztogatnám a helyieknek a cotton gumit. Értelmetlenül szaporodnak a nagy semmire. Duerte levonul a térképről szerintem elfog szabadulni a pokol. Véres polgárháború és anarchia.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása