oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2021. szeptember 13. 06:30,  Amerikából Magyarországra – egy nyár története 400 komment

2021. szeptember 13. 06:30 Határátkelő

Amerikából Magyarországra – egy nyár története

Noha sokáig kérdéses volt (és még így sem lett egyszerű), de azért idén nyáron csak sikerült Susanéknak ellátogatni Magyarországra. És megérte, mert nagyon kellemes emlékekkel gazdagodtak és még az is kiderült, hogy (mint írja), „amikor már nem „lebegünk” két világ között, amikor már el tudjuk engedni a múltat, akkor tudjuk igazán értékelni és élvezni azt, amit a régi otthonunk (Magyarország) tud nyújtani”.

cim_3_1.jpg

„Amikor ennek a posztnak az ötlete megszületett, még nem tudtam, hogy a Határátkelő blog életében nagy változás lesz. A hir, hogy ezentúl megszűnnek a napi rendszerességű posztok, sokunkat elszomoritott, hiszen szinte része lett az életünknek, hogy időnként benéztünk ide, többünk személyes barátságokat is kötött a blognak köszönhetően, és olvashattunk sok-sok érdekes történetet.

Szerencsére azért nem kell végleg búcsút mondanunk, hiszen a blog platformja most is lehetőséget ad, hogy a gondolatainkat megosszuk egymással. Így most következzen egy élményekkel teli magyarországi nyaralás története egy amerikai-magyar vegyespáros szemüvegén keresztül.

Az idei vakációnk sok szempontból rendhagyó volt. Nemcsak a COVID-helyzet miatt, hanem azért is, mert ezúttal a férjem is utazott velünk (általában ő marad otthon „házőrzőnek”, amiért végtelenül hálás vagyok neki). Idén viszont úgy gondoltuk, ő is megérdemli a pihenést velünk együtt. :)

Az út logisztikai előkészitése és a programok megtervezése – mint mindig – most is az én feladatom volt. Optimista számitásaim alapján arra jutottam, hogy a járványhelyzet augusztusra már biztos javulni fog, és egyébként is szeretnénk látni az aug. 20-i tüzijátékot, igy a nyaralás idejét ehhez igazitottam.

Az élet – és a politika - úgy hozta, hogy a korlátozások csak részben szűntek meg, és a különböző rendelkezések szinte az utazásunk előtti hónapig töbször is változtak.

Elengedni az érzelmi köteléket

Mielőtt a konkrét részletekről irok, egy pár személyes gondolat: ebben az évben úgy indultam neki a vakációnak, hogy azt kértem az égiektől, ez a nyaralás legyen más, mint az eddigiek.

Képes legyek elengedni azt a láthatatlan érzelmi köteléket, ami – magyarként – akár akarom, akár nem, valahol még ott van bennem, de a másik vége már az új hazámhoz köt. Képes legyek egy turista „ártatlan”szemével nézve élvezni mindazt, amit Magyarország nyújtani tud.

Az égiek pedig messze többet adtak, mint amit kértem. Nehéz lenne összeszámolni azt a rengeteg áldást, amit az idei nyaralásunk során megtapasztaltunk. Tudom, egy ateista vagy agnosztikus számára ezek a dolgok amolyan „jókor-jó helyen” véletlennek minősülnek, de számunkra egyértelműen több volt, mint szerencsés véletlenek sorozata.

Bonyolult szabályok

Nos, akkor következzenek a részletek. :) Ahogy említettem, a Covid eléggé bonyolulttá tette a beutazást Magyarországra. Esetünkben ez így nézett ki (a hosszú és részletes szabályokat kicsit leegyszerűsitve és zanzásitva): az érvényben levő jogszabályok alapján amerikai állampolgár akkor utazhat Magyarországra (légi úton) és kerülheti el a 10 napos karantént, ha 1. bizonyitani tudja, hogy üzleti céllal utazik, vagy 2. magyar állampolgár közvetlen hozzátartozójaként érkezik (a 3. lehetőség – focibajnokság – már nem volt aktuális, amikor mi utaztunk).

Maradt tehát a 2. lehetőség, igy felszerelkeztünk a házassági anyakönyvi kivonat másolatával és a mindenki számára előirt PCR-teszttel (a többi EU országokban elfogadták volna az USA oltási igazolásunkat, de Magyarországon még nem, emiatt csináltattunk PCR-tesztet).

A Los Angeles-i indulásnál a precíz Lufthansa-alkalmazott tüzetesen átnézett minden papirt, majd gondosan kiszámolta, hogy a PCR tesztek időpontja beleesik-e a szabály szerinti 3 napon belüli dátumba, továbbá megkérdezte, milyen céllal utazunk Magyarországra. A családlátogatás elegendő indok volt számára.

Átszállásnál Münchenben ismét megnézték a PCR-tesztet, de mást már nem kértek, Ferihegyen pedig már a kutyát nem érdekelte, milyen papirokkal jöttünk, épp csak rápillantottak az útlevelünkre, és mehettünk a csomagfelvételhez. (áldás #1)

Tizenöt éve rendszeresen repülünk, és így az évek során volt alkalmam megtapasztalni, hogyan fejlődött a repülőgépeken a technológia – kezdve a ma már mindennapinak számitó érintőképernyős tv-től az ülések hátában, a gépek tetejére szerelt kamerákig, amelyek mutatják, éppen merre repülünk, vagy – és ez a kedvencem – a napszakok változását imitáló fényekig az utastérben.

1_281.jpg

Emlékszem, régen elég drasztikus volt, amikor több órás éjszakai repülés után a személyzet felkapcsolta az utastérben a világitást, az utasok pedig álmos szemmel hunyorogva próbáltak magukhoz térni. Ehhez képest most a napfelkeltét (vagy naplementét) imitáló, fokozatos világosság v. sötétség sokkal könnyebbé teszi az időzónák átugrását. Hiába, fejlődik a technika.

Az Airbus A350-900-as gépen levő kamera, ha jól emlékszem, itt éppen Münchenben landoltunk.

Budapesten

Megérkezésünk után 2 napot Budapesten töltöttünk, és a férjem – jó szokásához hiven – már az első reggel nyakába vette a várost, amig mi a jó 12 órás repülőút fáradalmait próbáltuk kipihenni.

Mivel már többször járt a fővárosban, magabiztosan indult belvárosi sétájára egy telefonnal a zsebében. Gondos feleségként megkérdeztem, szüksége van-e térképre, amire természetesen nemmel felelt. Ahogy tudjuk, egy férfi soha nem téved el, csak alternatív útvonalat keres. �

Amikor úgy jó két óra múlva sem érkezett vissza a szálláshelyünkre, azért megfordult a fejemben, hogy felhivom. Abban a pillanatban csörgött a telefonom, és – le a kalappal előtte, amiért férfiúi hiúságát legyőzte – a férjem útbaigazitást kért valahogy igy:

  • Nevetni fogsz, de azt hiszem, eltévedtem. Ott voltam azon az utcán, ahol a villamosok járnak, aztán elsétáltam elég messzire, és most itt állok a sarkán ennek az utcának, de nem tudom kiejteni a nevét, szóval betűzöm: P-O-D-M-A-N-I…”.
  • Oh, Podmaniczky, akkor már tudom, hol vagy!

Rövid instrukció után hamarosan megérkezett a szálláshelyünkre, és kiderült, hogy is tévedt el. Amerikai agyában az élt, hogy a címben elől áll a házszám, és így a szeme állandóan a 1066-ot kereste a házak falán, de sehol nem találta. Hát persze, hiszen az az Airbnb szállásunk irányitószáma volt!

A 15. házszám előtt valószinűleg többször is elsétált, amig végül úgy döntött, mégiscsak felhív engem. � A kulturális különbségekből adódó vicces szituációk minden utazásról szóló történet legjobbjai, ebben a posztban is lesz még pár.

Irány a Balaton!

Na de térjünk vissza a nyaralásunkhoz, aminek a következő állomása a Balaton volt. A férjem puzzle játékokon edzett agyának köszönhetően a Ford Mondeo csomagtartójába sikerült bepakolni az összes bőröndöt (sőt, még az ominózus hűtőládát is – ha emlékeztek a problémáimra �), és irány Keszthely!

Első utunk a méltán népszerű, és nagyon fotogén mólóhoz vezetett, ahol ebben a látványban lehetett részünk (áldás #2) Valljuk meg, nem minden nap kapunk ilyet ajándékba!

2_237.jpg

A következő feladat – amiről kiderült, nem is olyan egyszerű – a kerékpárkölcsönzés volt. És hogy miért jelentett nagy kihívást? Azért, mert az én drága párom hegyikerékpárt akart, ugyanis otthon a környékünkön kb. ilyen ösvényeken szokott pedálozni (Big Tujunga Canyontól kb. 10 percre lakunk.)

A probléma ott kezdődött, hogy mindegyik kölcsönzőben csak trekking kerékpárt tudtak volna adni, ezen a férjem nagyon meglepődött. Próbáltam neki magyarázni, hogy itt a Balaton környékén nincsenek akkora hegyek, és az emberek többsége valószínűleg csak a sima, kiépített kerékpárutakon teker, szóval nincs igény a másik fajtára. Nehezen lehetett meggyőzni őt, de aztán végül belátta, és beletörődött, hogy be kell érnie egy trekinggel.

Vasárnap délelőtt besétáltunk a keszthelyi Tourinform Irodába, és előadtam az ott dolgozó fiatal srácnak, hogy hegyikerékpárt keresünk, de eddig nem jártunk sikerrel.

A fiú sem bíztatott sok jóval, de készségesen hátravezetett minket a tárolóhelyiséghez. Mielőtt beléptünk volna, halkan megjegyezte nekem, hogy „a férje biztos ki fogja szúrni a fehér mountain bike-ot, de az az enyém”. Mintha a próféta szólt volna belőle, ahogy beléptünk a tárolóba, a férjem szeme felcsillant, és rámutatott a fehér mountain bike-ra: „ezt kérem!”.

Végül maradtunk a trekkingnél, de rengeteg hasznos tanácsot és térképeket kaptunk, mert kiderült, hogy a srác annak a csoportnak a tagja, akik épp a Balaton környéki hegyi kerékpáros utakat térképezik fel együttműködésben a turistaszövetséggel (áldás #3).

Mondanom sem kell, a férjem boldogan nyugtázta, hogy mégsem kell lemondania a kedvenc időtöltéséről. A következő naptól kezdve minden reggel felfedező útra indult, és az egy hét alatt a rezi vártól kezdve a Keszthely környéki apró falvakig bebarangolta a Balaton-Felvidék egy részét. A bicaj pedig kiállta a próbát földutakon, vagy akár turistaösvényeken is (áldás #4).

A Balaton, mint mindig, gyönyörű volt, és a kis eső, ami esett, mindig éjszakára lett időzitve. Napközben kiváló strandidő, nem túl sok turista, remek ételek, italok, udvarias kiszolgálás, egyre több helyen angolul beszélő személyzet, és még George Clooney-val is találkoztunk � (áldás #5).

Erős Pista a kenyérre

Apropó, ételek, italok. Ismét egy humoros epizód, az eltérő szokásokból fakadóan. Az USA-ban nagyon sok étteremben szokás, hogy a rendelt étel előtt – amolyan étvágygerjesztőnek – friss kenyeret és apró tálkában vajat, esetleg más, kenyérre kenhető dolgot tesznek az asztalra (az étterem jellegéből adódóan ez lehet esetleg tortilla chipsz és salsa v. valami hasonló).

A lányaim ennek tudatában teljes természetességgel nyúltak az asztalra tett kenyérért, majd a mellé tett piros „pástétomot” szépen rákenték. Sajnos nem örökítettem meg az arckifejezésüket, amikor beleharaptak a kenyérbe!

Az Erős Pista valahogy nem igazán nyerte el a tetszésüket. :DDDDD Fel kell őket világositani, mit is kóstoltak (nálunk a háztartásban nincs ilyen, max. pirospaprikával találkoznak az amerikai magyar konyhánkban).

Memento Park

Na de vissza a vakációnk következő állomásához. A 2. hétre igazi „turistás” programokat állitottam össze, és azt szerettem volna, ha a család a régi és újabb magyar történelemből is kóstolót kap.

Régóta terveztem a Memento Park meglátogatását, és az egész családnak érdekes volt végigjárni, és megérteni, mit is jelentett a kommunista diktatúra Magyarországon.

Általánosságban elmondható, hogy az átlag amerikai az európai történelemről max. annyit tud, ami valamilyen szinten az USA-val kapcsolatos, igy a férjemnek – aki egyébként nagyon szereti a történelmet – roppant tanulságos volt a kiállitás. Sőt később egy családi beszélgetés alkalmával még hangfelvételt is készített anyukámmal, akit a II. világháborús és 56-os személyes tapasztalatairól kérdezett.

13_14.JPG

Kihagyhatatlan attrakciók

A következő pár nap sem unatkoztunk: következett a Pálvölgyi Barlang, majd Szentendre – mindig útba kell ejteni –, Visegrád, és persze a kihagyhatatlan attrakciók, mint a Hősök tere, Vajdahunyad vár, New York kávéház, Parlament (látogatással egybekötve), Fashion Street és a Dunakorzó.

Még a Széchenyi Fürdőt is kipróbáltuk, és nagyon élveztük, főleg, hogy nem volt tömeg. Mint annyiszor a nyaralásunk során, megint konstatáltuk a tökéletes időzitést, mert a kigyózó sor a pénztárnál akkor kezdődött, amikor mi már kifelé jöttünk az épületből (áldás #5)

Aug. 20-át már nagyon vártuk, mert többektől hallottuk, hogy az idei ünnepségsorozat nagyszabású lesz. Tényleg a bőség zavarával küszködtünk, annyi minden volt városszerte!

A Várra esett a választásunk, bár kicsit mosolyogtunk önmagunkon, és azon, hogy pont azt a napot választottuk a panorámában való gyönyörködésre, amikor a legtöbb ember tolongott ott. Azért a látvány még igy is megérte. Soha nem lehet megunni!

Amikor eltávolodunk, akkor kerülünk közelebb

Az esti tűzijáték valóban fantasztikus volt! Mindannyian nagyon élveztük, a férjem megjegyezte, hogy ez volt a leglátványosabb tűzijáték, amit valaha látott (nálunk államilag szervezett tűzijáték talán csak Washington D.C.-ben létezik, Kaliforniában inkább több helyszínen kisebb), amikor pedig a kisebbik lányom ezt mondta „I’m proud to be a Hungarian” (büszke vagyok arra, hogy magyar vagyok) kicsit elérzékenyültem �.

Másnap, 21-én indultunk haza Los Angelesbe. A hosszú repülőút jó alkalom volt arra, hogy az élményeinket gondolatban újra felidézzem. Ismét eszembe jutott, amit jó két héttel azelőtt kértem: azt, hogy képes legyek „elengedni” bizonyos dolgokat.

Ez a vakáció – mivel az amerikai férjemnek is köszönhetően inkább „turisták” voltunk, mint hazalátogató magyarok – megtanitott valamire: amikor már nem „lebegünk” két világ között, amikor már el tudjuk engedni a múltat, akkor tudjuk igazán értékelni és élvezni azt, amit a régi otthonunk (Magyarország) tud nyújtani. Akkor látjuk meg a szépségeit és értékeit.

Talán ellentmondásnak tűnik, de amikor eltávolodunk Magyarországtól, akkor kerülünk hozzá közelebb. Ezért tudta azt mondani a lányom, aki 5 éves kora óta az USA-ban él, hogy büszke a magyarságára. Ezért tudtuk mindannyian élvezni ezt a vakációt. És ez a sokadik áldás, amiért hálás lehetek!

(A posztom végén pedig egy rendhagyó utóirat: sokat emlegettem az „áldásokat”, amit ezen a nyáron kaptunk. Szeretnék megosztani veletek egy linket. Ahogy a sorozat szlogenje mondja: „come and see”...gyere, és nézd meg”. Azoknak ajánlom ezt a sorozatot, akik nyitottak arra, hogy a világ nem csak a „jókor-jó-helyen” véletlenek sorozata, hanem annál sokkal több. Ha végignézed az 1. évad 1. epizódját, az utolsó jelenetnél megérted, miről is beszélek, és biztos vagyok benne, hogy a többi epizódra is kiváncsi leszel. A sorozat  - eddig 2 évad, de 7 évadra tervezik - angolul, de magyar felirattal is nézhető, ill. applikációként (The Chosen) letölthető telefonra.)

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével. 

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Magyarország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr5916687142

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Golf2 2021.09.13. 08:42:42

Ferihegyen pedig már a kutyát nem érdekelte, milyen papirokkal jöttünk...ez a baj,átjáróház ország lettünk.

fhdgy 2021.09.13. 08:50:12

@Golf2: Kamionos ill. Ausztriában dolgozó ismerőseimtől tudom, hogy a magyar-osztrák közúti határátkelőkön is ez volt a helyzet. Akkor is, ha pl. a kamionos a saját személyautóval lépte át a határt. Ez a legkeményebb időszakban is így volt. Max., az osztrákok ellenőriztek Ausztriába való belépéskor.

Vajúdtak a hegyek és egeret szültek.

Egy kamionos ismerősöm van, akit Magyarországon karanténba raktak. Ezek után, hogy hogyan csinálta, elképzelni sem tudom!

Csodabogár 2021.09.13. 08:53:24

Köszönet HA és Zsuzsi! Rég nem olvastam ilyen kellemes posztot.
Külön értékelem, hogy haza látogató magyarok, akik nem a rosszat hanem a szépet és jót keresték. Ritkán van ilyen.

Külön kíváncsi lennék a véleményre a New York kávéházról. Én a múlt héten voltam ott, mert a német barátaim meg akarták nézni. Én most nem mondok véleményt, de várom a "valódi turisták" véleményét.

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2021.09.13. 09:39:34

Koszi Zsuzsi, ez igazan kellemes volt, a kepek is, s melyen aterzem nehany mondatodat. Kulon halas vagyok, hogy a multkori latogatasunkkal ellentetben most csak Bp kulvarosaban lattam az elso kek plakatot. S ha turista szemmel nezem, akkor remek (foleg ez a kis gyumolcsfakkal teli kert, ahol most ulok, jo kis szallashelyet sikerult foglalnunk).

Apropo befele semmi Hegyeshalomnal, de kifele hosszan kigyozo sor.

@Csodabogár: nekem a New York szivem csucske, par eve a zongoristat hallgatva majdnem elbogtem magam, draga volt, az igaz, egyszeri alkalom egy kavera, na de az emlekek... hupp.

HakapesziM 2021.09.13. 09:48:22

@fhdgy: A legelső időkben, 2020 márciusában volt némi zavar, senki nem tudott semmit. Eleinte karanténba akarták tenni a kamionosokat is, főleg aki Olaszországból érkezett, mondván a szabály az szabály, de hamar rájöttek, akkor megáll minden. Hiszen van aki hetente, hetente többször fordul Olaszországból, ha ők két hétre (akkor még) karanténba vonulnak, hamar elfogy a sofőr és ki fog fuvarozni? Mi nem turisták vagyunk, a kamion rakományt szállít.

Márciusban 65 km sor volt a határon, Bécsig állt a vége, áldatlan állapotok uralkodtak. Ezen változtatni kellett.

Jó, a kamionos kivétel, ha otthon marad Magyarországon pár napot, egy hetet stb. és nincsenek tünetei, akkor mehet vissza dolgozni! Ma már a legtöbb kamionos fix rendszerben dolgozik mondjuk három hét munka, egy hét otthon, négy hét munka két hét otthon stb. Igenám, de nagyon sok kamionos kint, külföldön kezdi meg a munkát, személykocsival megy ki, kisbusszal viszik ki őket, ez egyáltalán nem ritka, magyar cég, magyar rendszámú kamionnal dolgozó sofőrök esetén sem.

Akkor jött ez:

- Honnan jön?
- Látja, Ausztriából. (Meg előtte Európa számos más országában volt)
- Akkor két hét karantén.
- De kamionos vagyok, főnök! Itt az igazolásom!
- Igen, de most személykocsiban ül!

Értsd: ha valaki kamionnal lépte át a határt, és Mosonmagyaróváron kiszáll, az oké, de ha Schwecháton végez, és onnan kisautóval megy haza, az nem oké.

És volt, akit valóban karanténra köteleztek. A kollégám napokig telefonálgatott és végül elengedték neki. Hegyeshalom volt veszélyes, vagy a Kis - Hegyesnek jártunk, Pomogynak stb. Ott tényleg nem erőlködtek sokat. Aztán volt egy elektronikus felület, ahol regisztrálni kellett volna - nekem nem sikerült megbirkózni vele, de nálam számítástechnikában messze jártasabb kollégámnak sem - amelyen minden egyes hazatérés előtt kérelmezni kellett volna, hogy hát de bizony kamionos vagyok, hadd menjek már haza a családomhoz. Ráadásul úgy, hogy napra pontosan kellett volna megmondani, mikor megyek majd haza. A legjobb tervezés esetén is van ebben egy - két nap bizonytalanság. És ezt esetemben kéthetente - kellett volna - megtenni.

Később ez rendeződött, és már elfogadták a munkáltatói igazolást. Az is igaz, hogy tízből kilenc esetben bemondásra elhitték, hogy sofőr vagyok - az osztrák szerv is.

És akkor jött a brit variáns, és újra 40 km sor a Brenner - hágón. Ezért ment mindenki Svájcnak észak - dél fuvarokkal.

fhdgy 2021.09.13. 09:57:19

@HakapesziM: Részletesen leírtad, amit én csak nagyon távirati stílusban.

Az egyik ismerősöm is, aki kamionos, Ausztriában leteszi a kamiont, saját autójával jön haza, megy vissza, általában a 8-as út végén.

Volt a nagy rémisztgetés, aztán nagy hűhó semmiért.

fhdgy 2021.09.13. 10:01:01

@HakapesziM: Egy apró megjegyzés még:

Napra pontosan egy kamionosnak?

Ugye, a kamionos mondás az az, hogy úgy akarom, ahogy lesz!

Honnét tudja akarni, ha nem úgy lesz?

négyzet 2021.09.13. 10:01:02

@fhdgy: A senki sehova azért elég durva következményekkel járt volna, ez hamar kiderült az elején. Inkább a turizmus álljon le, mint a szállítmányozás...

fhdgy 2021.09.13. 10:21:12

@négyzet: Igen, a mai világ már jóval bonyolultabb, mint volt vala.

Ha valahol kikapcsolod egy elemét, megindul a lavina.

Nekem ott volt/van a problémám, hoztak egy csomó szabályt, előírást, aztán tényleg csak pár nap múlva már messze nagy ívben ...

Így ezek látszatintézkedések voltak, semmi több.

Ami kifejezetten kiverte nálam a biztosítékot a foci EB, meg aug. 20. volt.

Ne mondja senki, hogy a foci annyira létszükséglet mint a szállítás.

Aztán itt a pápa látogatás is. Száz ezer ember egy kupacban. Nagyon fontos volt.

Golf2 2021.09.13. 10:21:14

@négyzet: Inkább a turizmus álljon le, mint a szállítmányozás...Vajon a 30000 halottból mennyi írható a sumákolások,kiskapuk,nem,vagy rossz intézkedések számlájára? Most ugyanez van,nyugaton mar komolyan veszik megint(maszk) itt meg mint a heringek a bkv-én meg mindenhol,ugyan minek a maszk a kurmány szerint...Nem számít,több nyugdíj marad megint.

Narina 2021.09.13. 10:34:26

@Golf2: Bocsánatot kérek a közbe szólásért! Egy átlagos influenza szezonba is cirka ennyi a halott! Természetesen az más kérdés, hogy ehhez társul egy rusnya kapcsolat egy lélegeztető géppel. Ez azért veszélyesebb. Tisztelet a távozóknak, erő a maradóknak! (Elhunytakra gondolok)

Narina 2021.09.13. 10:46:01

Nagyon szép írás! Kellemes stílusban! Elgondolkodtató! Sajnos még nem állok ezen a magas fejletségi szinten, mint a posztoló. Remélem egyszer én is el tudom engedni a rossz tapasztalatok okozta gyomorideget! Amellett azért akit érdekel itt, szívesen ellátom úti célokkal Magyarország tényleg gyönyörű! Sokszor kérdeztek meg angolok amikor mentek Magyarországra, hogy mit érdemes megnézni! Annyi célpontott adtam nekik, hogy volt olyan aki még két nyarat és egy téli szünetet is ott töltött, hogy végig nézze. Azt mondta egynél sem csalódott! Pannonhalmát különösen szerették!

puhacica 2021.09.13. 11:05:18

ez tenyleg igazi, joizu nyaralos poszt volt. jovore talan mi is ilyen szemmel latjuk az orszagot, ha vegre hazajutunk (akkor) 3 ev utan. csak az aldast fogjuk jokorjohelyenre cserelni :)

Golf2 2021.09.13. 11:33:55

@Narina: Szerintem ami tavaly történt annak köze nincs az "átlagos"hoz. Amíg nem vagyunk érintve addig csak átlagos.

fhdgy 2021.09.13. 11:53:37

Van valakinek információja a svéd COVID helyzetről?

Ők annak idején más utat választottak, kritizálták is őket rendesen.

Most csönd van róluk. Miért?

nyuszigonosz 2021.09.13. 12:51:12

Kellemes poszt, jó volt olvasni.

nyuszigonosz 2021.09.13. 12:55:41

@Narina:
Nem tudod jól, söt nagyon rosszul tudod.

Az influenza átlagos halálozási ráta egy évben: 290 000 és maximum 645 000 ember. - mint írtam, átlagos év, átlagos halálozás.

A Covidban ezeddig 4,55 millió ember halt meg a 215 millió covidbetegböl.

Úgy tünik téged és a hozzád közeli embereket elkerülte a covid.

Nem kívánom neked sem a covid halott ismerösöket, covid beteg családtagokat. A covid sok hosszútávú melékhatását meg végképp nem.

Narina 2021.09.13. 13:10:28

@nyuszigonosz: Nos, ne kívánj másnak olyat mit magadnak nem kívánsz! Az utolsó mondatomra koncentráljon és remélem a számok és táblázatok mellet egy egyszerű mondat értelmét is sikerül felfogni! Nem áll hatalmamban se megcáfolni sem bizonyítani az állítások hitelességét, a statisztikáét sem! Viszont ahogy a bibliával is vagyok, mind kettőt emberek írták! Részemről Önnek Hölgyem ennyi!

Narina 2021.09.13. 13:11:51

@Golf2: Nem, sajnos tényleg nem! Kívánom a legjobbakat!

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2021.09.13. 16:53:10

@Narina: erre a szintre en is kb 15 evnyi kulfoldon eles utan jutottam el:) es teny, hogy tudatosan is kell ra torekedni.

FutureFry 2021.09.13. 17:01:33

@Zsuzsi65: Köszi, hogy leírtad az Európa felé kért covid procedúrákat (teszt, stb.). Arról is írnál esetleg, hogy visszafelé (Amerikába) mi volt a helyzet (milyen tesztet, papírokat, stb. mutattatok/kértek)? (És persze tudom, hogy - amint írtad is - ez szinte naponta változhat.)

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2021.09.13. 17:18:17

@FutureFry: visszafele eleg a gyors antigen teszt (amerikai utlevellel utazoknak), amit indulas elott 48 oran belul (egyesektol 72 orat hallottam, de jobb USA hivatalos oldalon megnezni).
Sokan indulas elott a repteren csinaltatjak, mert gyors es egyszeru. Mi indulas elotti nap du.Pesten csinaltattuk. Kb 8,000ft/fo.

Csodabogár 2021.09.13. 17:21:18

@fhdgy: Miért? Mert nincs miről irni.

Csodabogár 2021.09.13. 17:25:05

Egyébként Dániában tegnaptól feloldottak minden covid szabályt. A nép, 12 éves kortól, 83 %-a be van oltva! Ezt kellene minden országnak utánuk csinálni.

SzZoole 2021.09.13. 17:27:05

A képek jók, a posztot is érdemes elolvasni? :-)))

Széchenyi fürdős képek nincsenek? :-)))

SzZoole 2021.09.13. 17:30:20

@Csodabogár: itt is kezdik. Covid passport elkaszálva, októbertől a pcr teszt sem lesz a be utazáshoz a zöld és sárga országokból.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2021.09.13. 17:31:12

@SzZoole: van kep a Szechenyibol, de nem sajat furdoruhas, haha:)))))

SzZoole 2021.09.13. 17:33:56

@Zsuzsi65: “ nem sajat furdoruhas”

A nem saját fürdőruhás is jó lesz :-)))

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2021.09.13. 17:35:13

@Csodabogár: Izrael kb ilyen beoltottsagu, megis problema van...szerintem nagyban kultura fufgo is a terjedes, es persze nagyon osszetett: altalanos egeszsegi allapot + kulturalis szokasok, mint pl milyen a tavolsagtartas emberek kozott, mennyire elterjedt a testi kontaktus, mennyien laknak egyutt (nagy csalad vs egyenek).
Dania ezert tud feloldani sok korlatozast (meg persze egyeb okokbol is).
Borzaszto sok tenyezo jatszik kozre, nem lehet altalanositani...

HakapesziM 2021.09.13. 17:51:27

@fhdgy: Hát ez az. Én pl. most az ausztriai Welsben vagyok, szerdán megyek haza, azaz holnapután. A személykocsim Schwecháton áll. Ez most kb. biztosra vehető, de egy - két nap bizonytalanság mindig benne van, dugó, defekt, lejár az időd, nem szednek le egy rakodóhelyen stb.

Ebből az látszik, hogy olyanok írnak szabályokat, akiknek fogalmuk nincs erről a melóról.

Mondjuk ez már a pandémia előtt is világos volt.

HakapesziM 2021.09.13. 17:51:41

@Golf2: És hogyan kommunikálnád az újabb korlátozásokat, maszkot, határzárat stb. az oltottak felé? Így is tele a töke mindenkinek, Nyugaton is tüntetnek, nem akar senki több szigorítást.

Ha az oltott nem érzi, hogy könnyebb az élete, ha minden kezdődik elölről, vajon mekkora kedve lesz újra oltakozni? Mely oltási hajlandóság sok országban így sem éppen magas.

bízwax 2021.09.13. 17:51:47

Jó kis poszt Zsuzska.

Balcsin az ember - ha wasp is - vitorlázik, nem CA hegyeiben akar bringázni ;)

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2021.09.13. 18:01:42

@bízwax: hat valami ilyesmit probaltam a ferjemnek magyarazni en is:)) a vitorlazas sem lett volna rossz, de a hajo vizhez kotott, viz meg nincs mindenhol, viszont szarazfoldi utakbol nagyobb a valasztek :)))

P.Elliot 2021.09.13. 18:03:30

Nagyon jo poszt, sokfele szempontbol es olvasmanyos is...

Nagyon tetszett hogy nem jott a kritikakkal, meg a negativumokkal, annak kulon orulok hogy a ferjenek is nagyon tetszett, ha feljon a beszedben az orszag akkor az is fogja tudni hogy mirol van szo, plane hogy latta.

Igen, az 5 eves meg nagyon kicsi ahhoz hogy vegig megorizze az emlekezeteben az otthon toltott eveket, most viszont jolesoen gondolhat ra hogy de szep orszagban szulettem...

A lanyok ezalatt a 15 ev alatt gondolom megszerettek a mostoha apjukat, az is oket.

Kedeznek valamit de nem muszaj am ra valaszolni. Kozos gyereket nem akartatok vagy van a ferjednek is?

Igazabol nem ismerem az elozmenyeket hogy elvalt voltal vagy ozvegy...mondom, ha barmiert nem akarsz ra valaszolni akkor ne tedd.....
Orulok hogy megirtad a posztot....

Golf2 2021.09.13. 18:23:54

@HakapesziM: És hogyan kommunikálnád az újabb korlátozásokat, maszkot, határzárat stb. az oltottak felé? Így is tele a töke mindenkinek... Oltottak is halnak,a maszk lenne a minimum,kibirhatnák mielött berobban a járvány megint.Addig örüljenek amig tele a tökük és nem kihűlt.

Golf2 2021.09.13. 18:27:30

@P.Elliot: nem jott a kritikakkal... Nem is jöhetett.Csak turista volt pár napra,nem itt él,azok régen is csak a felszínt láthatták.

P.Elliot 2021.09.13. 18:35:30

@Golf2: Dehogyisnem.....allandoan jonnek beirok hogy tele van Budapest kutyaszarral meg szemetes meg a villamoson ez, az...

Mintha masutt nem is lenne...
Ezert volt kellemes iras tobbek kozott....

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2021.09.13. 18:43:25

@Golf2: persze, nem ott elek, de ott eltem kozel 40 evet :)

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2021.09.13. 18:46:03

@bízwax: a WASP miert kriterium? ;) mi van akkor, ha nem az? :)

P.Elliot 2021.09.13. 18:46:09

@Zsuzsi65: A privatot hol lehet megnezni mert ilyet meg sosem kaptam, csak email cimem van.

FutureFry 2021.09.13. 18:49:49

@Zsuzsi65: OK, köszi. A negatív tesztről a papírt (amit egyébként a CDC szabályozás szerint max. 3 nappal az út megkezdése előtt kell megcsináltatni [1]) az amerikai csatlakozásra való felszálláskor kellett bemutatni vagy már a Budapestről indulásnál is? És utána az USA-ba való tényleges belépéskor újra be kellett mutatni?
A CDC oltás-kártya (ami azért nálatok volt gondolom) valahol használható volt az utazásotok/nyaralásotok során, vagy egyáltalán nem került elővételre sehol?

[1] www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/travelers/testing-international-air-travelers.html

blackhairlady 2021.09.13. 19:45:12

Nagyon vartam mar a posztot is a beszamolod utan, es nem csalodtam :)
Januarban megy a gyerekem a menyasszonyaval meghivni a rokonokat az eskuvojere, jegyzeteltem a budapesti latvanyossagokat amelyeket buszken fog mutogatni a menyasszonyanak, akinek ez lesz az elso kulfoldi utja :)

A Balaton korul bringazni az egyik legjobb elmeny, szerintem a vitorlazasnal is jobb, annyi felfedezni valo van, es szinte mindenhonnan lathato a to :) Mi meg Fonyodrol Badacsonyba is atvittuk a bicikliket, bar oda azert jobban kellenek a mountainbikeok :)

Mindig latszik a posztodon, hogy tanar (is) vagy, olyan jol meg tudod irni oket, elmeny olvasni! :)

blackhairlady 2021.09.13. 19:46:03

@P.Elliot: Az emailedben lesz amivevel a Hataratkelore regisztraltal.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2021.09.13. 19:54:59

@FutureFry: Budapesten kertek a beszallasnal. Attol fuggoen, hogy utana hol szallsz at es melyik legitarsasaggal utazol, lehet kicsit eltero tapasztalat. A rapid tesztet biztos, hogy kerik mindenhol.

P.Elliot 2021.09.13. 19:56:12

@blackhairlady: Koszi szepen, nem tudtam...

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2021.09.13. 19:58:08

@P.Elliot: elvileg arra az email cimre megy, amivel regisztraltal annak idejen ide. (ugy lehet valakinek privatban valaszolni, legalabbis szamitogepen, hogy a nevere kattintasz, ami utan feljon a blog.hu/user ablak, es ott az uzenetkuldesre kattintva tudsz privat uzenetet kuldeni az illetonek.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2021.09.13. 19:59:07

@blackhairlady: szuper! Majd beszelunk a reszletekrol a csoportunkban :)

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2021.09.13. 22:18:25

Ha mar oltas es hasonlok a tema...elnokunk kicsit tullott a celon azzal, hogy minden, 100 fonel tobb embert foglalkoztato ceget (privat business-t beleertve) kotelezni akar oltasra v. hetenkenti tesztelesre.
A felmeres szerint a szavazok 58.6 %-a is azt mondta, alkotmany ellenes...
www.newsmax.com/us/vaccination-mandate-unlawful-poll/2021/09/13/id/1036199/

Big pharma hatalma es lobbi ereje a legfelso korokig eler...:(

FutureFry 2021.09.13. 22:20:43

@Zsuzsi65: OK, köszi.
És a CDC oltás-kártya (ami azért nálatok volt gondolom) valahol használható volt, vagy egyáltalán nem került elővételre sehol?

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2021.09.13. 22:43:16

@FutureFry: nem kellett senkinek...egyedul Keszthelyen egy belteri koncerten akartak oltasi igazolvanyt kerni, es elvileg elfogadtak volna a mi CDC igazolvanyunkat, csak pont nem volt nalunk, igy a koncertre nem jutottunk be.
Viszont meg jobban is jartunk, mert helyette a Festetics Kastely udvaran egy nagyon jo Edit es Marlene eloadast lattunk :)

bízwax 2021.09.13. 23:31:44

@Zsuzsi65: miattam hottentotta is lehet :)

bízwax 2021.09.13. 23:31:48

@Zsuzsi65: mert átvetted a trump szimpátiáit :)

bízwax 2021.09.13. 23:31:49

@Zsuzsi65: jól tetted, his loss..de kár hogy a vizet nem tudta kiélvezni."

bízwax 2021.09.13. 23:32:04

@Zsuzsi65: inkább az oltáselleneség hüjesége a végtelen.

Btw, trump is az oltást támogatja manapság, ki is fütyülték az agyatlanok.

FutureFry 2021.09.14. 00:08:44

@Zsuzsi65: OK, mégegyszer köszi. A CDC kártyát tényleg nem túl kényelmes hurcolni (elég bénán lett méretezve, meg nem is túl strapabíró) de talán egy jó minőségű scannelt (azaz _nem_ fényképezett) változatot is elfogadnak (pl. telefonon bemutatva)? Vagy esetleg (pl. az eü biztosításon vagy egy állami web-oldalon keresztül) igazi digitális változat is letölthető, bár az megint kérdéses ki/hogyan fogadja el (ha egyáltalán)...

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2021.09.14. 00:12:06

@FutureFry: nincs mit:) igen, a cdc kartya tenyleg egy hulye meret, az irattarcaba/penztarcaba pont nem fer be...

P.Elliot 2021.09.14. 02:57:15

@Zsuzsi65: Nekem befer....
Internetrol rendeltunk kis plesztik tokot, a bezaro resz folott is van egy -ket centis perem, egyszeruen levagtam olloval.

Igy mar befer.
Majd ha valahol latok olyan uzletet ahol meretre be tudjak forrasztani a papirt akkor megcsinaltatom mert engem is zavart a merete.

P.Elliot 2021.09.14. 03:16:23

@Zsuzsi65:
Egyebkent a telefonra is ra van teve, barmikor meg tudom mutatni, mar volt hogy kertek es elfogadtak ugy is....

Nem sokan csalnak vele, bar a hirekben volt hogy arultak a hamis igazolvanyt 100-200 dollarert....

Komoly buntetes jar erte...

Ami az oltast illeti, en beoltatom magamat a harmadikkal is mihelyt lehet miutan nehany ismeros es kozvetlen barat meghalt Covidban, az oltas ellensegei voltak es ez lett belole.

A szomszedsagban is volt nem egy halaleset.

Lanyomeknal az irodaban ket 40 alatti munkatars.
Szomszedom egy fiatal orvos, indiai, szinten beleesett, / a nyavajas azert nem mondta volna, szepen megallt velem beszelgetni maszk nelkul es amikor kerdeztem hogy mi tortent, mitol van ennyire lefogyva, csont es bor/, mondta hogy sajnos elkapta, kikerult belole de nagyon lassan gyogyul, iszonyatosan faradt neha...

Irto merges voltam ra hogy ilyen pofatlansagot hogy orvos letere, maszk nelkul jar, ez meg az elejen volt a Covidnak amikor meg alig oltottak.

En nem vagyok a maszk ellensege, sot, hordom ha kimegyek a hazbol es ha emberek koze megyek.

Nem zavar, megszoktam, a haziorvosom mondta hogy amiota hordjak az emberek szinte nincs influenza, vagyis a telen alig betegedtek meg vele.
Mar ez is megerne.

A multkor tv hirek, 3 gyerek kapta el, mar nem is tudom hogy voltak-e valahol vagy mi volt, ketto kigyogyult, a kozepso meghalt.

Egyben biztos vagyok hogy ha iskolas koru gyerekem lenne nem engednem maszk nelkul az iskolaba, meg az sem kizart hogy itthonrol oldanam meg az oktatasat amig a cirkusz le nem zajlik mert azert orokke nem tarthat.....

P.Elliot 2021.09.14. 03:27:02

@P.Elliot: Ja, a maszk meg az allergiara is jo. Lanyom allergias a kinti viragporokra, erre-arra foleg osszel, nem is tavasszal.
Iden semmi baja.

Majd csak helyreall minden...

Örömhernyó 2021.09.14. 06:03:02

@Csodabogár: Téves út, a világszinte talán legmagasabb átoltottsági arányuk ellenére Izraelben megint arat a vírus.

Az oltás egy hamis biztonságérzetet ad sajnos. A valódi megoldás az ellenanyagszint mérése lenne. Mert akit beoltottak 6-8 hónapja, az mára esetleg már nem védett.
Vagy ha olyan selejtes vakcinával oltották, mint az AstraZeneca vagy Janssen, akkor frissen oltottként is 50-60%-os eséllyel rendelkezett védettséggel. Ha bármilyen más gyógyszer, óvszer, védőfelszerelés esetén a hatásosság 50-60% lenne, akkor azt selejtnek neveznénk.

@poszt
Turistaként tényleg jó hely Magyarország, hihetetlenül olcsó is, ha nem magyar fizetésekből kell megélnie az embernek. Egy osztrák minimálbérrel már királyként él az ember. Szóval minden attól függ mennyivel gurigázik az ember.

Arthamyr 2021.09.14. 07:57:09

Az erős pista erős lehetett... :D De legalább megtanulták, hogy nem árt megkóstolni a dolgot előtte. :)

Magyarország (+ annak, amit nyújtani tud) élvezetéhez nem feltétlenül és elsősorban a turista ártatlan szeme kell szerintem. Persze ez is hasznos lehet.
Az áldások (meg)osztásáról van peer-reviewed cikked egyébként?

Csodabogár 2021.09.14. 08:38:02

@Zsuzsi65: Ez nem csak a pharma cégek üzletéről szól. Akkor lehet jó lelkiismerettel feloldani a korlátozásokat, mikor 80+% be van oltva. Gyerekek is 12 éves kortól, de lehet, hogy hamarosan lejeb viszik ezt a korhatárt is. Nem véletlen, hogy Texasban és Floridában van rengeteg beteg. Floridában már volt ahol betelt a kórház. Persze ez a két állam a fő hadiszállása a volt elnöknek, aki elég furán állt az egész covid ügyhöz.

Csodabogár 2021.09.14. 08:43:30

@P.Elliot: Szabadban nyugodtan beszélgethetsz bárkivel, nemigen tud megfertőzni, ha csak nem az arcod közelébe kiabál veled. Szabadban általában nem kell már sehol se hordani. Zárt helyen, pl. Németországban is kötelező.
Nálunk szerencsére szabadban soha nem kellett, csak járműveken, üzletekben stb. Nagyon utáltam, soha nem fogom megszokni, miután teljesen értelmetlen lenne szabadban hordani.

fhdgy 2021.09.14. 08:56:48

@Csodabogár: Bocs, de én úgy emlékszem, hogy Mo.-on közterületen is kellett hordani egy ideig a maszkot.

Egy ismerősömet meg is büntették 40 ezer forintra a házuk előtt az utcán.

Ez valamikor tavasszal volt.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2021.09.14. 09:01:35

@Zsuzsi65: a lányod egyáltalán nem beszél magyarul ?

Egyébként mi is most voltunk Magyarországon 3 hónapot , a középsőm nyelvfejlődében rengeteget jelentett .

svajcineger 2021.09.14. 11:44:58

@Arthamyr:
Az Erős Pista inkább sós, mint erős. :)
Ha valaki erősre vágyik, akkor inkább a Haragos Pistát ajánlom.

gabors 2021.09.14. 12:02:08

Ha az egi aldasos "dolog" kimaradt volna, elvezhetobb lenne.. foleg hogy az otodik aldast ketszer is megadtak azok a franya egiek.

Ja hogy a tuzijatek miatt legyen valaki buszke magyar az meg pont az allami propaganda hatekonysagat mutatja meg ... ennel mar csak az eros pista "story" volt jobb.

gabors 2021.09.14. 12:06:37

@P.Elliot: " kozvetlen barat meghalt Covidban, az oltas ellensegei voltak es ez lett belole."

Volt sok ilyen pelda boven influencerek radio musorvezetok ismert politikusok (Caine) ... (es ha Trump csak egy kicsit maskepp jatszott volna a "chinese" virussal) tobb szazezer amerikai valamivel tovabb elhetett volna, hiszen vegul mind meghalunk csak nem mindegy mikor es mitol.

gabors 2021.09.14. 12:10:44

@FutureFry: New York allamban van kulon erre egy scannelheto kartya kb credit kartya meretu ha kinyomtatom es tokeletesen elfer a tarcaban. A CDC oltasi kartya tenyleg elbaszott de nem is erre terveztek vegul is ha megnezed latszik hogy nem Covid specifikus ... vagyis ki tudja mikor es mire volt ez eredetileg tervezve de tutti nem arra hogy napi szinten hordjak magukkal az emberek.

fhdgy 2021.09.14. 12:12:08

@svajcineger: Én csak erőlködő Pistának hívom.

gabors 2021.09.14. 12:28:12

@Zsuzsi65: "A felmeres szerint a szavazok 58.6 %-a is azt mondta, alkotmany ellenes...
http://www.newsmax.com/us/vaccination-mandate-unlawful-poll/2021/09/13/id/1036199/"

szerencsere NEM nepszavazastol fugg mi alkotmanyellenes mi nem ez pl megjarta mar a legfelsobb birosagot is es alkotmanyosnak fogadtak el evtizedekkel ezelott.

A szavazok donto tobbsege ugy altalaban tudatlan iskolazatlan idiota es nem alktomany jogasz ... az hab a tortan hogy newsmax linket teszel mindennek az alatamasztasara.

Az iskolak/egytemeken levo oltasi kotelezettseget mar tobbszor probaltak eltorolni alkotmanyos alapon eddig sikertelenul. Itt ugyanez lesz mert NEM KOTELEZO az oltas csak kovetkezmenye van ha valaki ugy dont hogy nem teszi ( buntetes vagy a ceg felmond neki). Vagyis nem csorbulnak a jogai valaszthatja hogy nem oltatja be magat, egy adott helyen dolgozni (vagy akar barhol) nem jog hanem kivaltsag.

Tok jo hogy a konzervativ (republikanusok) mekkora hevvel tudnak ervelni hogy a magan uzlet marpedig azt csinal amit akkar... ha nem akar "guy" tortat csinalni akkor ehhez joga van, de ha egy magan uzlet ugy dont hogy csak beoltott embert foglalkoztat es ad mondjuk 60 nap turelmi idot az alkotmany ellenes. Vagy csak maszkban lehet bemenni detto... holott az fel sem tunki mar senkinek hogy pl mezitlab sem lehet legtobb helyre bemenni vasarolni es nem alkotmanyellenes az sem mikor kiirjak "no short no service" ...

Muzsikok közt 2021.09.14. 12:29:06

Nagyobbik lanyod 5 eves koraig itt lakott de egy szot se beszel magyarul? Gratulalok

Muzsikok közt 2021.09.14. 12:29:13

@Csodabogár: "Akkor lehet jó lelkiismerettel feloldani a korlátozásokat, mikor 80+% be van oltva"

Hulye svedek meg le se zartak oltas elott se. Jol ki is halt mind, vagy megse

midnight coder 2021.09.14. 12:29:24

Kis hazánk elég szép hely lehetne, ha nem lenne akkora kosz. Ez talán a belvárosban sétálva nem látszik annyira, akár az utak mentén, akár Pest kevésbé frekventált részein látszik hogy mennyire sok kis hazánkban a büdös bunkó aki a 30 méterre lévõ kukáig sem tudja elcipelni a kiürült kólásdobozt. Arról a "felemelõ" látványról nem is beszélve, amit a naponta 50 kutya által lehugyozott utcasarkok és az ugyancsak az ebek által otthagyott aknák jelentenek. Plusz utcasarkon maguk alá csináló, agresszívan kéregetõ hajlékonyak, elfeketedett, leomló vakolat mindenhol. Elég messzire kell ahhoz utazni, hogy ezt valaki szépnek lássa.

para_noir 2021.09.14. 12:29:34

A végén a link valami szektás cucc? Melóban nem lehet megnyitni, mondjuk nem is nagyon akarnám :) A poszt egyébként jó, tetszett.

HakapesziM 2021.09.14. 12:30:02

@Golf2: Jó. De meddig? Egyébként nem, oltottak nem halnak. Halnak, mert egyszer mindenki meghal, és mivel már sok ember oltott, egyre több oltott fog meghalni. Vagy azt állítod nem hatásosak a vakcinák?

Nem, minden hír szerint aki oltott, nagyon jó eséllyel túléli a covid szövődményeit. Lesz, aki így is belehal, mert pl. egy 90 éves ember abba is bele tud halni, hogy teszem azt, elesik a biciklivel, ismertem ilyet.

Eddig a vakcinára vártunk. És mégis hordunk maszkot, be nem robbanjon a járvány. Egyetlen kérdés: meddig? Amíg világ a világ? Most mire várunk?

Akkor én többet nem adatom be, minek? Én nem félek tőle, valószínűleg átestem rajta, a feleségem igazoltan covidos volt.

Nagyon sok ember egzisztenciális kényszerből adatja be, szeretne utazni, szórakozni. Ha újabb szigorítások jönnek, még kevesebben fognak oltakozni, mert sokak számára okafogyott lesz az egész.

P.Elliot 2021.09.14. 12:50:35

@Muzsikok közt:

En ugy tudom hogy a lanyai beszelnek magyarul.
Nyilvan nem olyan magas szinten mint aki Magyarorszagon nott fel, nem is lehet elvarni meg minek is gyilkosan eroltetni ha ugy sem lesz ra szukseg mivel az eletuket Usaban fogjak leelni.

P.Elliot 2021.09.14. 12:58:55

@gabors:
Ezt jol es vilagosan megmagyaraztad, mint altalaban mindent...

A baj csak az hogy az "utca" embere nem kepes elfogadni, talan meg is erti,
/ kerdes/ hogy hogy vannak a dolgok es jogok de nem akarja elfogadni es hoborog.....

fhdgy 2021.09.14. 13:18:00

@P.Elliot: "az életüket USA-ban fogjak leélni. "

Hogy mondhatsz ilyet? Te nem hiszed el a vezérünk látnoki szavait?

A nyugat halódik, tessék már megérteni! -:)

P.Elliot 2021.09.14. 13:28:14

@fhdgy:
Bocsanat, elfelejtettem hogy a jovo otthon van minden ertelmes fiatalnak...

P.Elliot 2021.09.14. 13:30:26

@fhdgy:
Azert tudod, ahanyszor mi hallottuk a nyugat halodasat, foleg fiatal korunkban otthon!

Gyerekkoromban is, marpedig az regen volt, igertek a pusztulasat, hehehe....
A kormanyok es a szovegeik, Istenem, Istenem, csak nevetni lehet rajta...

fhdgy 2021.09.14. 13:32:29

@P.Elliot: No, azért!

Hú, ebből még lesz keveredés.

A nagy paradoxon: minden értelmes fiatalnak, igen de ha értelmes nem jön haza.

Ha hazajön, nem értelmes, mars vissza!!!

fhdgy 2021.09.14. 13:42:33

@P.Elliot: Most belém csapott valami!

1.) A nyugat halódik
2.) Azt ígérik, hogy rövidesen utolérjük a nyugatot.

Könyörgöm! Én még nem akarok meghalni!

P.Elliot 2021.09.14. 13:59:36

@fhdgy: Hat most ezzel ugy megnevettettel hogy vidaman kezdem a napomat...

fhdgy 2021.09.14. 14:01:59

@P.Elliot: Látod, ebből is látszik, hogy halvány lila gőzük sincs, hogy mit hazudoznak össze!

P.Elliot 2021.09.14. 14:07:47

@fhdgy:

Ne aggodj, tudjak azt csak hatha elhiszik...Talan akad valaki aki valoban elhiszi vagy csak mutatja hogy elhiszi ha a husos fazek mellett akar maradni.

A politika mindig ilyen volt....

fhdgy 2021.09.14. 14:18:15

@P.Elliot: És a nép, az isten adta nép, nem tanul!

gabors 2021.09.14. 15:11:35

@Muzsikok közt: "Hulye svedek meg le se zartak oltas elott se. Jol ki is halt mind, vagy megse"

csak hogy a hulye svedeknel :
1. van mukodo kepes kozegeszsegugy
2. svedek kicsit jobbak altalanos termeszettudomanyos ismeretekben, sokkal egeszsegesebbek es sokkal egeszssegtudadosabban elnek (hirek szerint)
3. hisznek a kormanyuknak es be is tartjak az ajanlott jarvanyugyi bizbaszokat a munkaltatok eleve rugalmassabbak..

ENNEK ellenere a tobbi skandinav orszaghoz kepest ott igy is JOVAL tobben haltak meg foleg az elejen amikor meg oltas sem volt (kihalni nem fognak ott sem sot sehol pedig nem artana)

Hogy Ady-t idezzem egy jo kis haboru kene mar ...

fhdgy 2021.09.14. 15:15:45

@gabors: "3. hisznek a kormányuknak és be is tartják az ajánlott járványügyi bizbaszokat..."

Javíts ki, ha rosszul emlékszem! Én valami olyat olvastam az elején, hogy járványügyi dolgokat nem a kormány irányította, hanem az országos tisztiorvos.

gabors 2021.09.14. 15:17:55

@P.Elliot: "A baj csak az hogy az "utca" embere nem kepes elfogadni, talan meg is erti,
/ kerdes/ hogy hogy vannak a dolgok es jogok de nem akarja elfogadni es hoborog....."

Szerencsere ehhez minden joga itt (USA) megvan ez nem mindig vezet rovid tavon a legjobb megoldasokhoz hiszen a hoborgok hangja mindig hangosabb... de HOSSZU tavon mint mar majdnem 250 ev mutatja van ebben az alkotmanyban valami.

Ider irom megint hogy a granitos magyar lofaszhoz kepest eddig osszesen 15x modositottak 250 eve alatt (az elso 10-et nem szamitom mert az ugyanakkor fogadtak el mint magat az alkotmanyt lasd meg "Bill of Rights) ... es ebben a 15-ben vannak igent csak technikai semmik is ...

gabors 2021.09.14. 15:20:43

@P.Elliot: "Azert tudod, ahanyszor mi hallottuk a nyugat halodasat, foleg fiatal korunkban otthon!"

en is mondom ezt mindig Hrucsov elvtars mar el is temette a kapitalizmust oszt nem lett tul jo vege neki sem ... es kapitalizmus azota is koszoni szepen ... :-) Churchilt is lehet itt idezni de azzal az idezettel vannak gondok (is).

gabors 2021.09.14. 15:24:26

@fhdgy: Es ugye Lazar sem azzal hivalkodott (gondolom Simicska vagy Orban sem) hogy Kazahsztani allam kotvenyekbe van a vagyona es milyen jo party is lesz a fia a svajci bankszamlakkal ...

Ja es NEM kinai vagy orosz "nem allami" gepekkel ropkodnek pl Szijjarto ... mert a haldoklo nyugati gepeken megis jobb ... ja es nem vietnami dzsunkan nyaral egyutt az oligarcha a miniszterrel es baszik borkai ....

gabors 2021.09.14. 15:26:32

@fhdgy: "@P.Elliot: És a nép, az isten adta nép, nem tanul!"
Nem bizony minek is, MOST mar van Szazadveg ami megmondja hogy a nep mit tud/akar/szeret/utal ... valaszthatsz ....

fhdgy 2021.09.14. 15:27:44

@gabors: Akkor én Hitetlen Tamás vagyok!

gabors 2021.09.14. 15:31:04

@fhdgy: nem tudom de a tisztiorvos az nem valami allami/kinevezett ize ??

Azt hiszem nem egy valasztott tisztseg mint mondjuk sok helyen a sinter .... Vagyis akkor kormany nem ? Nem tudom Cecialia Mo-n nem egy valasztott valaki az adott kormany (ma viki) valasztja es nevezi ki ... (tudom van valami allamfo is a rendszerben ahol akar le is lassluhat ha eppen pontyozas van na de csak viki vagy habos arpi dont nem?)

gabors 2021.09.14. 15:32:09

@fhdgy: "@gabors: Akkor én Hitetlen Tamás vagyok!"

En is csak egyikunk sem szamit (sokat)....

fhdgy 2021.09.14. 15:34:06

@gabors: Én nem azt akartam kifejezni, hogy a magyar tiszti orvossal jobban jártunk volna.

Egy normális országban, remélem Svédország az, szakmai feladatra talán egy szakembert választanak!

gabors 2021.09.14. 15:40:02

@fhdgy: "@gabors: Én nem azt akartam kifejezni, hogy a magyar tiszti orvossal jobban jártunk volna.

Egy normális országban, remélem Svédország az, szakmai feladatra talán egy szakembert választanak!"

Ez egy nagyon valosagos felvetes/kerdes.... es pl USA-alapjan van is benne valami (itt ha nem is tiszti foorvosrol van szo de pl Dr. Fauci Reagan ota van gyakorlatilag hasonlo tanacsadoi pozicioban, meg Trump sem rugta ki bar most mar a MAGA korokben maga a satan...

Szoval nem tudom, DE azt hiszem igazad lehet abban hogy ott a hulye svedeknel ez nagyobb valoszinuseggel egy szakember mint talpnyalo.... (lehet ezert hittek neki jobban ki tudja?)

fhdgy 2021.09.14. 15:59:26

@gabors: Én nem tudom, hogy a magyar tisztifőorvos milyen szakmailag, de én csak úgy tudtam volna valamennyire elfogadni, ha szinkronizálták volna a hangját!

Ja, és ha zsákot húztak volna a fejére!

FutureFry 2021.09.14. 16:08:03

@fhdgy: @P.Elliot: Ez egyébként régi vicc: “A nyugat a szakadék szélén áll, és mi mindig a nyugat előtt járunk egy lépéssel”

SzZoole 2021.09.14. 16:12:26

@FutureFry: az egyik nagy kommunista vezető is mondta volt egyszer “ A munka nemesit, de ebben a társadalomban nemesekre nincs szükség” :-)

fhdgy 2021.09.14. 16:15:27

@FutureFry: Teknősbékák mennek libasorban. Vagy száz év múlva dünnyög a legöregebb, hogy de jó hogy lassan megyünk!

Újabb 100 év, az öreg megint dünnyög, hogy de jó, hogy lassan megyünk. Az egyik fiatal már nagyon mérges az öregre, de türtőzteti magát, nem szól.

Újabb 100 év, az öreg megint dünnyög. Ekkor már a fiatal nem tudja türtőztetni magát, rárivall az öregre.

Öregapám, miért mondja mindig, hogy de jó, hogy lassan megyünk?

Mert rossz irányba megyünk!

Csodabogár 2021.09.14. 16:16:39

@fhdgy: Akkor szerencsém volt. Soha nem hordtam máshol, csak buszon és a villamoson, na meg az üzletekben. Eleinte a bevásárló központban is járkálhattunk maszk nélkül, csak haegy üzletbe bementünk akkor kellett a maszk. Aztán már mindenütt.

De vannak óvatosak. Ma is láttam két nőt kesztyűben és maszkban vásárolni. Meg az utcán is vannak akik maszkban sétálgatnak. Váljon egészségükre!

Csodabogár 2021.09.14. 16:25:15

@midnight coder: Biztos vagyok benne, hogy bármilyen nagyvárosban megláthatod ugyanezt, ha direkt ilyesmire figyelsz. Én inkább a házak stílusát nézem, a kirakatokat, az embereket. Eszembe sincs kutyapiszkot számolni az utcán, igaz nem is nagyon látok ilyesmit.
A minap Berlin nagyon elegáns bevásárló utcáján (Friedrichstrasse) kerülgette a nép a hatalmas kutyapiszkot, amibe valaki már szerencsésen bele is lépett. Van ilyen. Ettől még nem lesz Berlin egy koszos hely.

Csodabogár 2021.09.14. 16:31:21

@P.Elliot: Azt soha nem lehet tudni, hogy mire mikor lesz szükség. Én ismerek olyanokat, akik az USA-ban születtek 3 gyerek és ma már mindegyik Europában él.
A svéd se egy világnyelv, aztán volt amikor nagyon jól jött, hogy tudtam. Sajnos sokat felejtettem, mert már vagy 20 éve nincs kivel beszélnem, de olvasás még megy. Ja és Svédországban született távoli rokon is itthon él 20 éves kora óta. Apja svéd volt. Mindegy milyen nyelv, az csak jól jöhet mindig.

fhdgy 2021.09.14. 16:35:46

@Csodabogár: Hogy Pesten mennyire sok vagy kevés a kutyagumi, nem tudom, mert régen jártam már ott.

Azt viszont látom, hogy az utak mellett mennyi szemét van. Borzalmasan sok!

Nem tudom, hogy hova kellene mennem, hogy ne legyen feltűnően sok szemét.

M. Péter 2021.09.14. 16:42:28

@gabors: Meg a Ráhel királykisasszony sem Kínában vagy Törökországban járt egyetemre, hanem inkább Svájcban.

P.Elliot 2021.09.14. 17:16:26

@Csodabogár:
Ha valaha is szukseg lenne a magyar nyelvre annyit a lanyom is tud.
Amit meg nem, azt hozza tanulna.

Hallomas utan szedte fel de folyekonyan beszel, akcentussal persze es csak annyi szokinccsel amit tolunk tanult.

Nem hiszem hogy Amerikan kivul akarna dolgozni ha meg igen akkor inkabb Japant valasztana elsosorban.
Ami az akcentust illeti, van egy uj macskank akihez mar az elejetol fogva magyarul is beszeltem es furcsa modon azt jobban erti, valojaban nem erti jobban hiszen a 2 masik csaladtag angolul beszel hozza es erti de hozzam ragaszkodik igazan ezert magyarul jobban hajlando erteni.

Legfobb erdeklodesi kore hogy reggel jonnek a mokusok a macskakijaro ablakahoz a kekszert.
Szereti oket megkergetni mert az neki a kismacskanak ez erdekes.

Fel szoktuk hivni a figyelmet hogy itt van a mokus. Magyarul mondom neki hogy mookus, megnyujtva a o betut.
Erti...
A lanyom csak szimpla o betut mond amit a macska nem ert, szoktam neki mondani hogy jol nyujtsd meg az o betut ugy erti. Meg is ertette.
Szoval az akcentusa a lanyomnak ilyenben merul ki mert a nyelvet csak hallomasbol tanulta es nyelvtant sem magyaraztam neki de nagyon jol beszel csak furcsan a magyar fulnek.

Ha megis szuksege lenne a nyelvbe ezt gyorsan le fogja vetkozni de ennyi eleg amit tud.

Ide szuletett, itt dolgozik es itt fog elni.
Nincs szuksege tobbre....

P.Elliot 2021.09.14. 17:21:06

@fhdgy: Hogy kell megszuntetni az utak mellett a szemetet?

Valamelyik allamban amikor turistaskodtunk, ha nagyon erdekel a naplombol utana is tudok nezni, ki volt a nagy utakra irva hogy/ kicsit nem tudom mert nem hajtottunk be/, hogy 1 ezer dollarig buntetik azt aki barmi szemetet kihajit az ablakon vagy az ut menten hagy.

Ha lattal csodaszep tiszta utat vegig hat az az volt!

Valahogy igy kellene.....

dikusz. 2021.09.14. 17:48:26

@Zsuzsi65: Csak azt tudom írni, mint a többiek, hogy jól megírt poszt volt.
Annyi a látnivaló akár Budapesten, akár a Balatonon és környékén, hogy több hetet tölthetnétek el, ha mindent meg szeretnétek nézni, de ezzel azt hiszem nem mondok újat nektek.

dikusz. 2021.09.14. 17:50:32

@fhdgy: Mármint Budapesten nem tudod hova kellene menned?

fhdgy 2021.09.14. 17:52:18

@dikusz.: Budapesten kívül, az utak mentén. Utakba beleértem a földutakat is.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2021.09.14. 18:41:55

@Arthamyr: mit ertesz az aldasok peer review-jan? :)

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2021.09.14. 18:44:30

@tildy[UK]: beszel mavyarul, de a szokkncse joval kisebb, mint a noverenek, aki idosebb volt mar, amikor az USA-ba koltoztunk. A kisebbiknek mar az angol jon termeszetesebben, irni-olvasni is megtanitottam, a magyar rokonokkal is magyarul beszel.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2021.09.14. 18:46:39

@dikusz.: ez igy van, a ferjem mondta is, hogy mikor megyunk legkozelebb? :) O is volt mar 3x Mo-n ez elott az ut elott, de teny, hogy meg sok mindent nem mutattam meg neki:) (amiket meg en sem lattam)

dikusz. 2021.09.14. 18:52:06

@fhdgy: Az egyik lépés az lenne, hogy az emberek gondolkodása megváltozzon.
A sok éves országjárásom alatt, amikor több napos/hetes túrákon vettem részt a túratársaimmal mindig tudtuk, hogy mikor érünk egy település közelébe.
Még nem láttuk a falu szélén álló házakat, de az erdő már tele volt törmelékkel, lommal, rossz hűtővel. Sosem csalódtunk, pár száz méteren belül elértük az első házakat. Ez így volt még akkor is, ha maga a település rendezett volt, és az ország szerencsésebb felén helyezkedett el.

FutureFry 2021.09.14. 18:54:36

@Zsuzsi65: “… .elnokunk kicsit tullott a celon … kotelezni akar oltasra v. hetenkenti tesztelesre.
A felmeres szerint a szavazok 58.6 %-a is azt mondta, alkotmany ellenes… ”
Mondjuk meglep, hogy egy Trafalgar poll nem hozta ki legalább 2/3-ra azoknak az arányát akik szerint Biden nem rendelkezik alkotmányos jogkörrel (bármire is). Másrészt - ahogyan arra @gabors: is utalt - , hogy mire van felhatalmazása az elnöknek és mire nincs, az (egyelőre még) nem közvélemény-kutatásokon dől el. Pl. ahogyan Biden is reagált arra, hogy az ellenzők bíróságra vinnék az ügyet: “Have at it”.
Egyébként meg én Trump-tól úgy tudtam, hogy “when somebody is president of the United States the authority is total” [2], csak nem tévedett?

[1] youtu.be/fAzqaE3C7dw?t=6
[2] youtu.be/r3QXrQDTDYo?t=73

dikusz. 2021.09.14. 19:04:04

@Zsuzsi65: Közel voltatok hozzánk, a Szoborpark a mi kerületünkben van, és ha akkor jöttök, amikor rendezvények, helytörténeti séták vannak, olyat is láthattok, amiket máshol a fővárosban már nem.

Egyébként saját tapasztalat alapján mondhatom: Szeged a kedvenc városaim egyike. De hiába olvastam, hallottam, hogy milyen látnivalók vannak a városban, a helyi barátaim nélkül csak félig ismertem volna meg.
Vagy egy másik példa: az Őrségben túráztunk, és ellátogattunk egy odavalósi túratársunkhoz. Abban a faluban (határfalu) olyan szívesen látott vendégek voltunk, olyan "meséket" tudtunk meg a környéken élők életéről, szokásairól, amit egy szervezett utazás során nem hallhattunk volna.
A lénye az, hogy igazán akkor ismerjük meg az adott helyet, ha van ott élő ismerősünk, barátunk, vagy a szállásadónk maga is helyi.

Csodabogár 2021.09.14. 19:14:32

@dikusz.: Nekem Győrben volt ilyen élményem. Régi jó barátom lakott ott és mutogatott nekünk mindent. Azóta biztos még sok újdonság van, de ő már rég nem él.:-(

bízwax 2021.09.14. 19:18:07

@M. Péter: az ki? A pelenkadobáló tahó?

Kár volt bele svájc az adófizetők pénzéből.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2021.09.14. 19:24:44

@Csodabogár: errol elter e velemenyunk, de ezzel semmi problema. Ami pedig a betegek szamat illeti, tudjuk, hogy 1. a statisztikaknak nem lehet 100%-ban hinni, 2. azt is tudjuk, hogy a betegek nagy resze idos es/vagy egyeb betegseggel is kuzd, ami kozott elol jar az elhizas, es ugye az sem titok, hogy az USA-ban (es mas nyugati orszagokban) ez eleg elterjedt problema.
3. vajon az immunrendszer erositeserol miert nem beszel egyaltalan a mainstream media? Holott tele vannak a drogeriak polcai mindenfele immunerositovel, es hasonlokkal. Szvsz az oltas SOKKAL nagyobb uzlet (es ennek lobbija sokkal erosebb), mint a mar piacon levo es/vagy sokal olcsobb szerek alkalmazasa...

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2021.09.14. 19:27:29

@gabors: "A szavazok donto tobbsege ugy altalaban tudatlan iskolazatlan idiota es nem alktomany jogasz ..."

Akkor gondolom, te is kozejuk sorolod magad....bocs, ezt a magas labdat nem lehetett nem lecsapni :DDD

Golf2 2021.09.14. 19:31:14

@HakapesziM: Holnaptól ausztriában is kötelező az ff2 maszk.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2021.09.14. 19:31:35

@para_noir: nem szektas, hanem egy crowd funded tv sorozat, amit ajanlottam:) tobb millioan lattak mar. Az, hogy a munkahelyed szervere mit enged be, az toluk fugg :)

élhetetlen 2021.09.14. 19:33:48

@fhdgy: Na, ez szép hozzászólás lesz, mert nem tudom a helyek nevét, csak a sztori marad. Az öcsém kamionos volt, Moszkvából jöttek haza. A Kárpátokban az egyik pihenőnél összefutott pár magyar, megvacsoráztak. Esett a hó rendesen. Az öcsém mondta, hogy induljanak. A többiek, hogy aludjanak ott, majd reggel induljanak. Az öcsém, gyerekek, addig menjünk, amíg még jönnek szemből. Átértek, másnapra lezárták a hágót. (Egyszerűbb, mint lecsúszott kocsikat menteni). Ha ott rekednek, az nem egy-két napos csúszás, abból hetek lehetnek.
A másik itthon volt, Siófokról mentünk Kenesére, személykocsival. Az öcsém mutatja, nézd szegényeket. Két román kamion a főút melletti földúton lábujjhegyen osont Siófok felé, belecsúsztak a kamionstopba, ami sokba kerülhet.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2021.09.14. 19:55:17

@FutureFry: "Egyébként meg én Trump-tól úgy tudtam, hogy “when somebody is president of the United States the authority is total” [2], csak nem tévedett?"
Oh, az az ironia a sorok kozott :DDDD

persze, hogy o is tevedhet! :) Sot, tovabbmegyek, tobb olyan dolga volt, amivel nem ertettem egyet! na, ez most mennyire fog cognitive dissonanciat okozni egyeseknek? :DDD

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2021.09.14. 20:00:37

@dikusz.: A Szoborpark nekunk nagyon tetszett! Csak kulfoldi turistak voltak ott, amikor mi mentunk. A benti muzeum reszben vetitett film es kiallitas is nagyon jo volt!
Itt az USA-ban kotelezove tennem errol a korszakrol tanitani, ugyanis az amerikaik 90%-anak lovese sincs, mit is jelent a szocializmus es diktatura. Sok fiatal (es kevesbe fiatal) szamara a szocializmus = szocialdemokracia, amit a skandinav allamokban latnak. Nem ertik meg, hogy a ketto nem ugyanaz, pedig itt van elottuk a pelda: Kuba, Venezuela. Azokat, akik itt nalunk a szocializmus eszmejet tamogatjak, elkuldenem par honapra azokba az orszagokba elni...mindjart maskepp gondolkodnanak...

FutureFry 2021.09.14. 20:23:31

@para_noir: “… A végén a link valami szektás cucc …”

Az egy Jézusról szóló sorozat, a mormon Angel Studios crowd-funded finanszírozású produkciója. Egyébként az Angel Studios eredetileg VidAngel volt (most már egy külön vállalat) ami pedig egy filmek önkéntes (főleg keresztény-puritán/“family friendly” alapú) cenzúrájára alakult cég: Azaz úgy lehet rajtuk (online) filmeket nézni, hogy kivágják belőlük a “sértő” részeket (állítható a szűrő: pl. erőszak, káromkodás, meztelenség, szex (nemekre/orientációra lebontva!), stb.). Eredetileg sok (szerzői-) jogi problémába ütköztek Hollywood-dal (pl. mert másolták a filmeket (pl. “ripped DVD”), de tudtommal a mostani streaming változat megoldása már jogilag tiszta. Mindenesetre azért is kezdtek saját produkcióba (is), mert ott teljesen a “maguk urai” lehetnek a tartalmat illetően.

Egyébként itt egy elég alapos (szerintem érdekes) cikk, arról hogyan működik a szűrés (és nem csak konzervatív/vallásos szűrők vannak hanem pl. az “újabb” Star Wars-okból ki lehet szépen szűrni Jar-Jar Binks-et is :)):
stephenfollows.com/vidangel-filter-objectionable-content-from-movies/

Arthamyr 2021.09.14. 20:39:42

@svajcineger: Látom kellett volna egy pár idézőjel. :)

@Zsuzsi65: Pár hónapja még ütötted az asztalt ezért (talán koronavírussal/maszkkal/oltással kapcsolatban?), most meg itt áldásokról írsz, szerintem a kettő furcsa egymás mellett.

FutureFry 2021.09.14. 21:06:19

@Zsuzsi65: “… Itt az USA-ban kotelezove tennem errol a korszakrol tanitani …”
Csak óvatosan a “kötelezővé tétel”-lel, lehet, hogy törvény- vagy alkotmányellenes lenne! (és még csak egészségesebbé sem tenné az embereket)

élhetetlen 2021.09.14. 21:13:15

@tildy[UK]: Furcsa dolgok ezek, felejteni könnyebb, mint tanulni. A barátnőm bátyja LA-ban él, három gyerek, a felesége is magyar, otthon magyarul beszélnek, és a gyerekek a nyarakat a nagyinál töltötték Magyarországon. A legnagyobb itt jár egyetemre, de angol nyelvű képzésre, és a barátnőméknél lakik. A bnőm meg futkos a három unokája, a piac és a konyha között, bevásárol három családnak, főz, mert a lánya is, a menye is terhes, két hónapon belül 5 unoka lesz, a srác meg nem bulizós, suli, aztán otthon, de nem megy ki beszélgetni a konyhába. A lényeg, az apja megállapította, hogy mióta Pesten él, visszafejlődött a magyar tudása.
Magamról, 20-s éveimben jól beszéltem oroszul, 45 éve nem használom, már a betűket sem ismerem fel. 15 éve még dánokkal dolgoztam, angolul beszéltünk, most ott tartok, hogy jön az unokahúgom a férjéve UK-ból, elkezdem a mondatot, aztán tolmácsot kérek, és akkor is, ha nem értem, amit mond a férj.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2021.09.14. 21:34:52

@Muzsikok közt: valoszinuleg nincsen gyereked, aki 15 eve angol nyelvi kornyezetben el, es a nevelo apja nem beszel magyarul :)
egyebkent mibol vontad le azt a kovetkeztetest, hogy nem beszel magyarul? Az mas kerdes, hogy a fenti okokbol kifolyolag az angol jon eloszor a szajara, de egyebkent ketnyelvu :) a magyar rokonaival magyarul beszel, sot megtanitottam irni-olvasni magyarul :)

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2021.09.14. 21:36:52

@Arthamyr: a ketto kozti osszefuggest nem igazan ertem, kifejtened?

dikusz. 2021.09.14. 21:43:05

@Zsuzsi65: Nekem is tetszett, több szobrot az eredeti helyén láttam még.
A Sziklakórházról hallottál már, esetleg jártál ott? Ha nem, legközelebb ki ne hagyjátok. Van angol nyelvű idegenvezetés is.

négyzet 2021.09.14. 21:46:12

@Zsuzsi65: "3. vajon az immunrendszer erositeserol miert nem beszel egyaltalan a mainstream media? Holott tele vannak a drogeriak polcai mindenfele immunerositovel, es hasonlokkal."

Hát lehet, hogy azért, mert egy normálisan működő immunrendszert nem lehet "erősíteni"? Persze, tele vannak a polcok ezekkel, EZ a legnagyobb üzlet, hatása ellenőrizhetetlen, valójában nem is érdekel senkit, bármit megesznek az emberek, ami "erősíti az immunrendszert" vagy más hasonló bullshittel hiteget, miközben a valódi gyógyszereket és valódi vakcinákat szigorúan ellenőrzik, könyvelt hatásfokkal kell működjenek, kockázatokkal stb.

Másrészt meg, de, nagyon is tele volt a média a D-vitaminnal pl.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2021.09.14. 21:49:03

@dikusz.: Igen, a Sziklakorhazrol tudtam, de meg nem voltam. A ferjem viszont igen :) Vicces, nem? Vannak olyan helyek BP-en, ahol o jart, en meg BP kornyeki (volt) lakoskent nem :)

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2021.09.14. 21:50:35

@négyzet: tele volt a média a D-vitaminnal pl...ja, es a mainstream media el is kezdte cenzoralni ;)

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2021.09.14. 21:58:12

@négyzet: "normálisan működő immunrendszert nem lehet "erősíteni"?"
ahogy tudjuk, az immunrendszert sok minden tudja gyengiteni, pl. a stressz es egyebek (lsd a cikkben alabb). Ez ellen tudunk tenni...

www.health.harvard.edu/staying-healthy/how-to-boost-your-immune-system
"...On the whole, your immune system does a remarkable job of defending you against disease-causing microorganisms. But sometimes it fails: A germ invades successfully and makes you sick. Is it possible to intervene in this process and boost your immune system? What if you improve your diet? Take certain vitamins or herbal preparations? Make other lifestyle changes in the hope of producing a near-perfect immune response?

....

There appears to be a connection between nutrition and immunity in the elderly. A form of malnutrition that is surprisingly common even in affluent countries is known as "micronutrient malnutrition." Micronutrient malnutrition, in which a person is deficient in some essential vitamins and trace minerals that are obtained from or supplemented by diet, can happen in the elderly. Older people tend to eat less and often have less variety in their diets. One important question is whether dietary supplements may help older people maintain a healthier immune system. Older people should discuss this question with their doctor.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2021.09.14. 22:25:26

@FutureFry: koszi az infot a studiorol (HA olvasoinak) - en mar tudtam errol). A sorozatot egyebkent nem az Angel studio kesziti, hanem crowd funded, ahogy te is irtad...

Amit meg hozzatennek erdekessegkeppen: a sorozat Rotten tomatoes-n es mas ertekelo oldalakon (tudom, nem feltetlenul mervado) a legmagasabbra ertekelt sorozatok kozott van.

Ahogy a lenti kritika is irja, ez egy "binge-worthy" sorozat :) teljes nyugalommal tudom ajanlani BARKINEK (nem kell hozza vallasosnak lenned :) Sok ateista ismerosom lepodott meg miutan megnezte, es abszolut pozitivan nyilatkozott rola.

Egyebkent bevallom, en magam is - sokakhoz hasonloan - szkeptikusan alltam hozza eloszor, mert mar annyi giccses, alacsony szinvonalu, es/vagy szajbaragos, didaktikus filmet lattunk ilyen temaban. Ez a sorozat teljesen mas...De nem kell nekem hinnetek, biztatok mindenkit, hogy az eloiteletek helyett legyetek nyitottak, es gyozodjetek meg rola magatok :)

Ahogy a sorozat egyik szlogenje is mondja: "come and see" - gyere, es nezd (meg). Ne feledjetek, ez egy SOROZAT, karakter epitessel, tehat ne vard, hogy rogton az 1.evad 1. epizodjaban minden vilagos lesz szamodra :)

www.rottentomatoes.com/tv/the_chosen/s01
wng.org/articles/an-adaptation-of-the-gospels-worth-watching-1617297523

"...If The Chosen is anything to go by, writer/director Dallas Jenkins seems to have inherited the ability of his father, novelist Jerry B. Jenkins, to hook an audience. I’ve seen dozens of Biblical adaptations over the years, and I can count on one hand the number of times I felt I could give one an unqualified recommendation—not just for its spiritual value, but its entertainment value as well.

An indie production that owes its existence to crowdfunding, The Chosen impresses on both counts.

It’s important to note the long-form series isn’t a straight retelling of the Gospels, like Mark Burnett and Roma Downey’s miniseries. It takes creative license by asking intelligent questions then imagining stories that might answer them.
...
Put simply, The Chosen is one of the most engaging Bible-inspired productions I’ve seen. Surprisingly funny and relatable, we continue watching episode after episode not because we feel obligated to support it as a dutiful Christians, but because it’s compelling and hard to stop.

VidAngel has made The Chosen free for viewing on its streaming platform throughout April, or you can watch it through a free dedicated app on iPhone or Android. Jenkins does pop up now and then to appeal for contributions to film more episodes. To that I’ll only say that when I was done viewing, I donated, eager to see what he and his team do with season 2."

dikusz. 2021.09.14. 22:51:49

@Zsuzsi65: Tényleg vicces, de érdemes lenne neked is megnézni.
Olyan, mintha igazi lenne, nagyon élethű.
Állítólag az Evita kórházjelenetét is ott forgatták.

Csodabogár 2021.09.14. 23:11:33

@élhetetlen: Olvass angolul, kár elfelejteni.

bízwax 2021.09.14. 23:13:21

@Zsuzsi65: Például kit küldenél el az államokból?

Nem korai kicsit ezen törni a buksit, hisz alig száradt meg a tinta az útleveleden :)?

gabors 2021.09.15. 00:06:43

@M. Péter: "@gabors: Meg a Ráhel királykisasszony sem Kínában vagy Törökországban járt egyetemre, hanem inkább Svájcban."

ja igen a rohado nyugaton .... (soros ott nincs??)

igy van mint mondjuk szijjas elvtars is kozben meg 16x ment csak az usa-ba Hungarian Air Force feliratu DE NEM KORMANY gepen 2020-ban ... (rohadt nyugati a gep is) ... erdkekes nem ?

gabors 2021.09.15. 00:08:58

@P.Elliot: "@Csodabogár:
Ha valaha is szukseg lenne a magyar nyelvre annyit a lanyom is tud.
Amit meg nem, azt hozza tanulna."

Ja amikor vegre a vilag megvedese (eu utan persze) Magyarorszag lesz a vilag vezeto hatalma es a japanok kinaiak meg usakek is magyarul kezdenek majd tanulni a lanyod "nagy" elonyben lesz ...

ja ez nem vicc ! :-)

gabors 2021.09.15. 00:15:21

@FutureFry: spot ON !!!

Nem emlekszem zsuzsi mennyire tiltakozott mikor Trump azt mondta hogy az elnoknek abszolut hatalma van es BARMIRE utasitjahatja az osszes kormanyzot (kinyitas volt eppen) neztem is ke a fejembol hogy egy republikánusok akik ugy alapbol a szovetsegi hatalom megszunteteset szoktatak nyomni hogy orultek ennek ...

Most akkor mi van ?

zsuzsi ... az USA elso elnoke meg mielott elnok lett volna kotelezo ve tette a "smal pox" himlo oltast az ugynevezett "continental army" minden tagjanak a budos kommunista Washington ... hogy mit mert csinalni ..; nem ??

gabors 2021.09.15. 00:19:52

@Zsuzsi65: " 1. a statisztikaknak nem lehet 100%-ban hinni, 2. azt is tudjuk, hogy a betegek nagy resze idos es/vagy egyeb betegseggel is kuzd, ami kozott elol jar az elhizas, es ugye az sem titok, hogy az USA-ban (es mas nyugati orszagokban) ez eleg elterjedt problema."

ennel eddig joval okossabbnak tuntel ...es itt nem az elhizasrol van szo ...

tudom majd mondod hogy vannak eltero velemenyek amiket nem lehet figyelmen kivul hagyni (DE LEHET SOT KELL)...

vagy akarsz meg vitazni hogy lapos-e a fold .. vagy sajtbol van a hold ?

gabors 2021.09.15. 00:23:18

@Zsuzsi65: "Akkor gondolom, te is kozejuk sorolod magad....bocs, ezt a magas labdat nem lehetett nem lecsapni :DDD"

Pont nem en az atlag usa szavazonal sokkal jobban iskolazott vagyok sokkal jobban ismerem az alkotmanyt es NEM utolso sorban sokkal tobb adot is fizetek .... es fizetnek tobbet is ha kell ...

ES TUDOM hogy milyen veszelyes az altalad (is talan) propagalt idiota populizmus ...

Lehet vele nyerni mukodik is egy darabig (dont' cry for me Argentina)....

gabors 2021.09.15. 00:27:14

@Zsuzsi65: " Sot, tovabbmegyek, tobb olyan dolga volt, amivel nem ertettem egyet!"

szerencse ... mi volt amivel egyet ertesz ugy utolag 4 ev utan ... ?

mint immigrant (magyaroknak migrancs) peldaul ... ? Trump szabalyok alapjan 5-6 evvel TOBBET varhattal volna a vizumodra ha egyaltalan megkapod ..

gabors 2021.09.15. 00:30:52

@FutureFry: "@Zsuzsi65: “… Itt az USA-ban kotelezove tennem errol a korszakrol tanitani …”
Csak óvatosan a “kötelezővé tétel”-lel, lehet, hogy törvény- vagy alkotmányellenes lenne! (és még csak egészségesebbé sem tenné az embereket)"

spot on again !!!

gyonyoru nem? mikor ertelmesnek tuno "elvakultan" hivok a sajat ideologiajukat is kepesek feleldozni hogy terjesszek amiben hisznek marmint hogy "szabadsag" ot ra kell kenyszeriteni valaki masra aki nem hisz benne...

gabors 2021.09.15. 00:34:50

@Zsuzsi65: "@négyzet: tele volt a média a D-vitaminnal pl...ja, es a mainstream media el is kezdte cenzoralni ;)"

na megint HOL KI cenzoralta a D vitamint azert kezdesz nevtseges lenni bemegyek a CVS/Walgreen/RiteAid vagy akar 7/11 ben sehol nincs cenzruzva a D vitamin ....

Nem kene annyi Newsmaxot meg Fox-ot nezni ...

Beszelj az orvosoddal errol, ha eddig megbiztal benne akkor tedd most is es el fogja mondani hogy mi mennyi miert senki nem fogja cenzurazni ...

gabors 2021.09.15. 00:43:16

csak egy sima komment az USA-bol (Amerikabol) jottem az egy jo kis tarsas jatek volt a 70-es evekben viszont ma nem kene mar hanyatt esni akar ilyen jol megirt posztnak sem ... es az irojanak sem .....

ez ugyanaz a baromsag mint 90-es evebkeben ment DE EN ERDELYBOL jottem duma volt es ezzel ezerket 10 ezreket csaptak be sokszor eredelyik sokszor meg csak nem is erdelyiek ...

most megint jonnek az amerikabol jottem .... emberek

gabors 2021.09.15. 01:12:56

@Zsuzsi65: amugy kerdeznem szavaztal ?

megkaptad a "mail in " szavazo lapot ...

szavaztal ketszer ? ahogy mondjak immigransok csinaljak ? (vicc ez de amugy komoly)

szoval tenyleg Elder szerinted jobb lenne ?

Azert nagyon ugyes volt hogy Elder's mart tudta tegnap hogy tole elloptak ... .

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2021.09.15. 01:36:55

@bízwax: "Például kit küldenél el az államokból?"
Ezt kifejtenéd? Neha kicsit nehez dekodolni a mondataidat...:) nem tudom, melyik mondatomra reagaltal ezzel :)

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2021.09.15. 01:47:33

@gabors: igen, szavaztam :) Mert nem szeretnem, ha CA meg inkabb lecsuszna a godorbe, ahova az elmult evtizedekben sikerult jutnia :((
Nem tudom, mennyire vagy tisztaban a CA belpolitikaval, de ha csak a CNN-bol, NBC-bol, LA Times-bol es tarsaibol tajekozodsz, akkor eleg fals kepet kapsz ;)
En itt elek 15 eve, es a sajat boromon tapasztaltam azt, ami ezido alatt tortent...szomoru, hidd el!

FutureFry 2021.09.15. 02:00:17

@Zsuzsi65: “… A sorozatot egyebkent nem az Angel studio kesziti, hanem crowd funded, ahogy te is irtad... “
A crowd funding a _finanszírozás_ módja, azaz onnan van a rendezőnek/producereknek (köztük az Angel Studios-nak, aki a disztribútor is) a pénze, hogy elkészítsék a sorozatot.

“… teljes nyugalommal tudom ajanlani BARKINEK (nem kell hozza vallasosnak lenned :)  …”
Amikor láttam, hogy a “Chosen”-t olyan általam nagyra becsült személyek is ajánlják az Angel Studios oldalán mint a “Duck Dynasty” Robertsons családja, hát megremegett a kezem a play gomb felett. Belenézvén nem is csalódtam, valahogy pont ilyennek képzeltem el egy “Angel Studios”/“Loaves & Fishes Productions” (mormon-evangelical christian kooperációban készített) sorozatot.

(Kicsit) komolyabban: Szerintem a vitatott/“felháborító”, netán blaszfémiával vádolt filmek (mint pl. a "Life of Brian", “Last Temptation of Christ”, “Religulous”, de akár még Gibson “Passion of the Christ”-ja is), sokkal érdekfeszítőbben dolgozzák fel a témát. Tanulságos lenne, hogy ezekből mennyi menne át a VidAngel cenzúráján (nem tudom, hogy egyáltalán rajta vannak-e a szolgáltatásukon). Érdekességképpen a Cher féle “Burlesque” című film (amiről valószínű méltánytalanul sose hallottam eddig) játékideje majdnem a felére (!) csökken a VidAngel-en a szűrők alkalmazásával, de - az egyébként “G” kategóriás - “Barbie in a Mermaid Tale” (igen csak elavult computeres technikával készült, borzalmasnak tűnő) gyerekfilm is 22%-al rövidül azoknak akik nem akarják, hogy Barbie kilátszó (animált) hasa (“midriff”) netán a néző erkölcseire negatív hatással legyen.

FutureFry 2021.09.15. 02:10:13

@Zsuzsi65: “… ha csak a CNN-bol, NBC-bol, LA Times-bol es tarsaibol tajekozodsz, akkor eleg fals kepet kapsz ;) …”

Csak azt írtad meg, hogy szerinted honnan _ne_ tájékozódjon, de azt nem, hogy akkor miből… (vagy csak személyesen lehet, esetleg csak tőled? :))

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2021.09.15. 02:38:46

@FutureFry: :)) haaat, en eleg hiteles forras vagyok a CA helyzetet illetoen, nem? :))) egyebkent van par hasznos oldal, pl. ez:
ground.news/
Megmutatja, hogy a hirforras, amibol a hireket atveszi, melyik oldal fele bias. Aztan az olvaso ennek alapjan itelheti meg a hirt.

Egy masik, szinten viszonylag kozepen allo: Spectatorworld.com
spectatorworld.com/topic/gavin-newsoms-california-falling-apart-recall/

FutureFry 2021.09.15. 05:02:37

@Zsuzsi65: “… viszonylag kozepen allo: Spectatorworld.com …”
FWIW: Az első (ground.news) link szerint a második (spectraworld-os) hírforrás/cikk: “This report's coverage is more Right.”

Egyébként nem igazán értem ezt a recall election-t:
- Egyrészt ez egy olyan választás, ahol elvileg Newsom 49%-al veszíthet úgy, hogy az ellene induló valamelyik nyertes jelölt annál kevesebbet (pl. akár csak pár százalékot) kap.
- Másrészt jövőre úgy is választások lesznek, akkor lehet leváltani a megválasztott kormányzót. Ahogy George Will (libertáriánus-konzervatív, nem éppen Newsom-párti) politikai elemző mondta erről pár napja: “... You can’t - in a case of a recall - simply declare a mulligan, because you don’t like the shot you took. … People deserve to suffer the choice they made ...”.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2021.09.15. 05:59:35

@FutureFry: - "Egyrészt ez egy olyan választás, ahol elvileg Newsom 49%-al veszíthet úgy, hogy az ellene induló valamelyik nyertes jelölt annál kevesebbet (pl. akár csak pár százalékot) kap."

1. A valasztasi lapon 2 kerdes szerepel: akarod-e, hogy Newsome-ot visszahivjak?
2. Ha igen, akkor kit valasztasz helyette?

sajnos ugy nez ki, a sok megvezetett es agymosott kaliforniai a status quo-t akarja, es inkabb hisz a hipokrata politikusoknak, mint a sajat szemenek...Teny, hogy mindenki megerdemli, amilyen vezetoi vannak, de ugyanakkor az is teny, hogy azert elindult valami, es az emberek egy resze felismerte, hogy a demokracia azert meg nem halt meg teljesen, fel lehet emelni a szavukat, es a "we the people" szellemeben tenni valamit.
Talan 2022-ben ez inspiracio lehet...

FutureFry 2021.09.15. 06:13:44

@Zsuzsi65: Tudom, hogy ez a két kérdés szerepel(t), de pont ezért történhet(ett volna) meg (elvileg) pl. valami ilyesmi:
- Az első kérdésre 49.9% azt válaszolja, hogy “nem”
- A másodikat meg mondjuk 3%-al megnyeri valaki (a 46-ból).
Azaz 49.9% Newsom-ra szavazott mégis egy “3%-os” nyeri a választást (és lesz az új kormányzó).

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2021.09.15. 06:13:45

*Newsom - Gruesome, ahogy sokan hivjak :)) mindig rosszul irom a nevet, haha :))

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2021.09.15. 06:40:09

@FutureFry: az elso kerdesre tobb mint 50%-nak kell lenni igennek ahhoz, hogy a 2. kerdesnek ertelme legyen. 50% alatt nincs recall.

FutureFry 2021.09.15. 06:56:25

@Zsuzsi65: “… az elso kerdesre tobb mint 50%-nak kell lenni igennek ahhoz, hogy a 2. kerdesnek ertelme legyen …”
Igen, az általam leírt esetben így is van (azaz 50.1% szavaz a visszahívásra), de mivel a második kérdésnél megoszlanak a szavazatok a jelöltek között, a végeredményben azok akik nem akarták Newsom-ot visszahívni többen lesznek mint a nyertesre szavazók.

Congeria 2021.09.15. 07:00:00

@Zsuzsi65: Ha sohasem fognak igazán magyarul beszélni, azt használni a mindennapi életben, a tanulás-tudás mindig hasznos. A magyar nyelv egyedi a világon, állítólag egyedi agyműködés is társul vele. Szerencsések a lányaid, hogy ezt is továbbadtad nekik.

Gratulálok a szép nyaralás megszervezéséhez és zökkenőmentes végbeviteléhez.

Arthamyr 2021.09.15. 07:04:24

@Zsuzsi65: Mármint mik között? Az áldások meg a "peer reviewed" cikkek közt? Látod én sem, ezért is kérdeztem rá.

FutureFry 2021.09.15. 07:30:43

@Zsuzsi65: @FutureFry:
Konkrét példa (persze ez most már moot):
Mondjuk, hogy 1,000 leadott/érvényes ballot van: Az első kérdésre (“Shall GAVIN NEWSOM be recalled (removed) from the office of Governor?”) 501-en igennel, 499-el nemmel válaszolnak. A második kérdésre (“Candidates to succeed GAVIN NEWSOM as Governor if he is recalled”) gondolom csak az első kérdésre igennel szavazók válaszolnak (bár a ballot szerint ez nem volt feltétel (!)), szóval az 501 szavazat a 46 jelölt között fog megoszlani. Mondjuk, hogy itt Elder nyer 12 szavazattal (miközben a többi jelölt mind 10 vagy 11 szavazatot kap). Végeredmény: Elder: 12 szavazat, Newsom-ot megtartani akarók: 499 szavazat, nyertes: Elder!

midnight coder 2021.09.15. 08:08:57

@Csodabogár: Amíg egy kutyapiszok van, az nyilván elõfordul. De volt szerencsém megfordulni turistaként jó pár országban. Vannak nagyon tiszta népek, általában északon - Pl. legutóbb Litvániában, Észtországban, Lettországban jártam, és a három országban összesen nem láttam annyi szemetet szétdobálva mint Pesten egy-egy külvárosi utcában - vagy akár vidéken az utak mentén kaszálás után. Az ellenpélda Pl. Tunézia ahol az ország kb. egy nagy szemétlerakó és csak a szállodák környékén szedik össze naponta a szemetet az utak mentén. Mi valahol a kettõ között vagyunk.

Csodabogár 2021.09.15. 08:33:43

@gabors: Csak általánosságban írtam, hogy egy extra nyelv ismerete esetleg jól jöhet. Ettől még lehet az a nyelv, akár svéd, holland vagy bármi.

Midnight Run 2021.09.15. 11:34:25

@Congeria:

Ezt kb. minden nép el szokta magáról mondani, hogy ők rendkívüliek, különlegesek, a nyelvük is fantasztikus és különös gondolkodás jellemzi őket. Minden népnek van kiválasztási története is.

A helyzet, hogy ebből gyakorlatilag semmi nem igaz. Mi magyarok nem vagyunk különlegesek. Pont ugyanúgy működünk, mint bárki más. A nyelvünk sem annyira különleges, mert a türk nyelvekben és a japánban is van hasonló megoldás - a ragok a szavak után jönnek - mint nálunk.

Szerintem ez a torz felfogás rengeteg kárt okoz, bár éppenséggel használhatnánk jóra is.

Congeria 2021.09.15. 13:47:07

@Midnight Run:

"Ezt kb. minden nép el szokta magáról mondani, hogy ők rendkívüliek......"
Hol írtam én a magyar népről? A magyar nyelvről írtam, hogy egyedi. Olvasd el megint és értsed is meg.

gabors 2021.09.15. 15:06:03

@Zsuzsi65: "Akkor gondolom, te is kozejuk sorolod magad....bocs, ezt a magas labdat nem lehetett nem lecsapni :DDD"

elozetes adatok szerint Nalatok is ugy all hogy az iskolazottabbak es jobban keresok igen magas %-ban szavaztak a trumpizmus ellen (koszonjuk !!! )

gabors 2021.09.15. 15:09:45

@HakapesziM: "Egyébként nem, oltottak nem halnak. " de halnak joval nagyobb szamban legyenek oregek fiatalok lanyok vagy fiuk ...

van veletlenul orvos ismersod ? ha van kerdezd meg (ha mer valaszolni meg mondja).... a betegek es a nagyon betegek foleg a halottak a be nem oltottak kozul kerulnek ki ... marmint ha covid-tol betegek nyilvan egy csomo ember (oreg fiatal/ no ferfi ) meghal a covid-tol fuggetlenul ez nem egy erv !

gabors 2021.09.15. 15:16:21

@gabors: "@HakapesziM: "Egyébként nem, oltottak nem halnak. " de halnak joval nagyobb szamban legyenek oregek fiatalok lanyok vagy fiuk ..."

bocs valoban az oltottak NEM halnak nagyobb szamban (de halnak) hanem a NEMOLTOTTAK halnak joval nagyobb szamban ...

nem tudom hogy de elkurtam a valaszt vagyis kb ugyanazt probaltuk talan mondani ... mindenki azt csinal amit akar, de az utobbi honapok azt mutatjak hogy szignifikans kulonbseg van az oltottak es NEM oltottak kozott ha megkapjak a covidot ... hogy ez mondjuk igy lesz 1 vagy 2 ev mulva is vagy minden evben kell uj oltas meg nem tudjuk ....

bízwax 2021.09.15. 16:38:16

@Midnight Run: Több Radnótit olvass. Krúdyt is..

bízwax 2021.09.15. 16:38:18

@FutureFry: ezek mind FakeNews, ahogy azt Trumpli elvtárs is megmondta ezerszer.

bízwax 2021.09.15. 16:38:27

Marad a Gavin Newsom, hálistennek.

Indul a sírás a NewsMaxon, Foxon.

:)

kék madár 2021.09.15. 16:38:44

@Zsuzsi65: " sok megvezetett es agymosott kaliforniai "
ez mindenkepp a het vicce, tehat a sok laposfoldhivo, oltas, tudomany es klimavaltozas ellenes republikanus a nem agymosott :)

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2021.09.15. 17:17:47

@bízwax: yay! :) Lehetett volna egy fekete kormanyzonk, helyette megint egy white privileged guy marad ;)

FutureFry 2021.09.15. 17:48:12

@Zsuzsi65: Neked a jelölt bőrszíne vagy a policy-jai számítanak jobban?

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2021.09.15. 18:03:49

@FutureFry: oh, szoval az nem szamit?? :) nem azt mondjak a liberalisok, hogy mi rasszistak vagyunk, mert nem latunk borszint? Vagy akkor most hogy is van ez? Szamit a borszin v nem? I'm confused:))
Ha jol ertem, akkor jo dolog nem latni a borszint?

FutureFry 2021.09.15. 18:32:06

@Zsuzsi65: Engem nem igazán érdekel, hogy ki mit mond: Én megpróbálok a jelölt bőrszínétől elvonatkoztatni szavazáskor. És úgy látszik (legalább is ezen a választáson) a választóknak is kevésbé számított a bőrszín (legalább is más tényezőkhöz képest).
Egyébként pont a választások előtt hallottam egy fekete nőtől egy rádióriportban Zora Neale Hurston adage-ját (Elder-re vonatkozóan): “All skinfolk ain't kinfolk”.

FutureFry 2021.09.15. 18:33:01

@FutureFry: ... elvonatkoztatni szavazáskor _is_. ...

bízwax 2021.09.15. 18:38:48

@Zsuzsi65:

Ezt nyomja most kínjában Tucker a foxon? ;)

bízwax 2021.09.15. 18:38:48

@Zsuzsi65: egy fekete Repubi kormányzó, s neked ez a lényeg.

bízwax 2021.09.15. 18:38:48

@Zsuzsi65: a jó fekete nektek republikánus. Ennyi.

FutureFry 2021.09.15. 19:26:04

@Zsuzsi65: “ … nem azt mondjak a liberalisok, hogy mi rasszistak vagyunk, mert nem latunk borszint? …”

Még csak annyit ehhez (ha már így felhoztad): Te aszerint határozod meg ez ügyben (is?) a nézeteidet és cselekszel (pl. választásokon), hogy idegenek/mások (pl. “a liberálisok”) mit mondanak rólad? Ha meg szerinted “jo dolog nem latni a borszint” akkor nem pozitívumként értékeled, hogy ezen a választáson úgy tűnik ez nem volt (fő) tényező?

Muscari 2021.09.16. 10:28:12

Jó volt olvasni, mi is most voltunk otthon és nagyon jól éreztük magunkat.

Azt viszont nem tudom, hogy az én posztommal mi történt. Több, mint egy hete elküldtem, tegnap újra írtam a bloggazdának, de semmi reakció nem érkezett.

Golf2 2021.09.16. 10:54:30

@Muscari: Érdekes,pedig sokkal rosszabb a helyzet mint amikor leléptetek a helyzet miatt...Ennyit számít a biztos háttér(pénz).

Arthamyr 2021.09.16. 11:15:32

@Golf2: Így van (és mindig is így volt), a "helyzetnél" sokkal inkább számít a "háttér", és nem csak pénz (persze az is), hanem egyéb, "személyre szóló" dolgok is.

Golf2 2021.09.16. 11:36:25

@Arthamyr: Kb.10 éve mentek ki ők is.Eggyet kéne mondani ami javult azóta itt. Mi lehet személyes ok pénzen,vagy biztonságon kívül? Pl.gyerekek jövője?Az is romlott nem kicsit.

Muscari 2021.09.16. 11:52:02

@Golf2: inkább arról van szó, hogy képesek voltunk túristaként nézni a dolgokat. Voltunk Badacsonyban, ettünk és ittunk finomakat, rengeteg rég nem látott baráttal és rokonnal találkoztunk. Szerencsére kevés olyan plakátot láttam, ami felbosszantott volna, így az sem rombolta le az élményt.

Arthamyr 2021.09.16. 12:08:08

@Golf2: Írok neked nem egy, hanem három személyes dolgot, ami javult azóta. 10 éve napi 9-12+ órát dolgoztam, és napi 2.5-3 órát utaztam a munkahelyre, gyakorlatilag semmi szabadidőm sem volt. Ezzel szemben ma egyrészt visszavonultan élvezem az életet a vidéki "birtokomon". Másrészt ha esetleg dolgoznom kell, azt is megtehetem itthonról, nem kell hozzá átvergődnöm fél Budapesten. Harmadrészt ezt a saját ügyfeleknek, jóval korrektebb nemzetközi árokon tehetem.
Írhatnék még személyes okokat, de felesleges, mert ez mindenkinek más, attól függően, hogy hogyan alakította az életét. A lényeg, hogy ezek sokkal fontosabbak, mint a "helyzet", amire céloztál.
A legutóbbi nem annyira személyes, már könnyebb (legalább részleges) távmunkát szerezni, ami jelentősen javítja az életminőséget. Itt van még egy, ami nem személyes, igaz ez nem 10 évvel ezelőtti, hanem kicsit korábbi: akkoriban 8-10%+ kamat is simán volt egy lakáshitelen (és ez azért a legtöbb embernek kelleni fog legalább egyszer az életében), ma jóval kedvezőbb kamatokkal is elérhetőek ezek.

Csodabogár 2021.09.16. 12:09:27

@Golf2: Mi javult? Pl. Budapest közlekedése, ami jó, megbízható és pontos. Általában gyakran jár pl. az összes metro.
Most hirtelen ez ugrott be, de biztos van más is.
Nekem persze 10 éve is jó volt.

Golf2 2021.09.16. 14:15:20

@Muscari: @Csodabogár: A bkv eddig is müködött,kocsival garantált a dugó.

Golf2 2021.09.16. 14:17:38

@Muscari: Ok.de az itt élők nem turisták,bárcsak még a plakátoknál tartanánk.

Golf2 2021.09.16. 14:21:15

@Arthamyr: 10 éve...de ezt nem ennek az országnak köszönheted hanem magadnak,meg hogy kimentél.

Arthamyr 2021.09.16. 15:21:32

@Golf2: Kérdezted, hogy mi lehet személyes ok, írtam. Általában az ilyesmi felett az embernek nagyobb kontrollja van, mint a "helyzet" felett, ami körülötte van az országban, világban.

Egyébként szerintem az (felső-)középkategóriás éttermek is javultak (több lett, nagyobb lett a választék), ez pl. egy környezeti adottság.

dikusz. 2021.09.16. 15:24:51

@Arthamyr: Az a három személyes dolog, ami jobb lett, azt magadnak köszönheted, mert te tettél érte, hogy jobb legyen.
Ezt már biztos százszor hallottad, leírom százegyedszer is: olyan a munkád, hogy otthonról is végezheted, ezt kevesen tehetik meg.

A nem annyira személyesnél megint csak az van, hogy hiába könnyebb részleges távmunkát szerezni egy programozónak, attól egy autószerelő, kamionos, buszsofőr, eladó, orvos még nem sokra megy ezzel.
Gyakorlatilag távmunkában dolgozni csak olyan tud, aki irodában dolgozik.

dikusz. 2021.09.16. 15:32:40

@Csodabogár: Budapesten a tömegközlekedés az adott kornak megfelelően jónak volt mondható, és folyamatosan javult, és ez nem csak az elmúlt 10 évnek köszönhető.

Arthamyr 2021.09.16. 17:06:38

@dikusz.: Ahogy írtam: "Írhatnék még személyes okokat, de felesleges, mert ez mindenkinek más, attól függően, hogy hogyan alakította az életét." Nyilván más helyzetben más előnyökre/hátrányokra tesz szert az ember.

"olyan a munkád, hogy otthonról is végezheted, ezt kevesen tehetik meg."/"Gyakorlatilag távmunkában dolgozni csak olyan tud, aki irodában dolgozik." - Elég sokan végeznek irodai munkát, nem csak programozók, és nem is csak IT-sok. A kétezres években még - Magyarországon legalábbis - nem nagyon volt távmunka, most már sokkal elterjedtebb, sőt talán még a covid is kedvező hatással volt erre. Ez környezeti adottság, és annak kedvező változása, amire az egyén hatása nem jelentős. Viszont az, hogy ki mit dolgozik, eléggé beletartozik a "hogyan alakította az életét" részbe, és személyes dolog.

Arról pedig nem volt szó, hogy ki, kinek és minek mit köszönhet, ugye golf a pénzt írta, hát azt is leginkább magának köszönheti az ember, nem a szél szokta összefújni a terasz sarkába.

Viszont azért írtam más környezeti dolgot is, én úgy érzékelem, hogy az éttermek javultak: több olyan van, ahova szívesen ülünk be.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2021.09.16. 17:09:26

@Muscari: nalam ugyanez volt, szoval csak turelem:) valoszinuleg nem bekuldesi sorrendben teszi fel a posztokat:) nekem sem valaszolt kb 2 hetig, utana pedig a posztolas elott 1 nappal.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2021.09.16. 17:11:45

@Muscari: pontosan errol van szo! Amikor turistakent tudsz nezni dolgokat, egeszen maskent latod Bp-et! Orulok, h ti is jol ereztetek magatokat!

SzZoole 2021.09.16. 18:37:10

@Zsuzsi65: pár hét múlva én is megyek Magyarországra, de nem tudnám magam hova sorolni, hogy miként, se nem turistaként és azt se mondanám, hogy haza. Egyszerűen csak látogatni megyek majdnem két hétre.

1 programom az biztos, a tetováló mesterem, egy egész délutánt beírt nekem, van mit be pótolni mert 4-5 alkalmat hagytam ki a csinkivirus miatt.

A második pedig @dikusz.: lesz, valószínű :-)

Nem fogok posztot írni, mert nyilván senkit nem érdekelne :-)

Vibi 2021.09.16. 18:50:32

@Golf2: mi a ferjemmel evrol evre tapasztaljuk hogy jobbak a boltban egyes termekek, jobb a kiszolgalas szinvonala, nyitnak szinvonalasabb helyek videken is, az utak jobbak mint pl 5-10 eve volt, mondjuk az arak is mennek fel az igaz, de meg mindig olcsobb mint nyugatabbra

Muscari 2021.09.16. 18:58:30

@Zsuzsi65: köszi szépen. Valószínűleg nem nézi már úgy az emaileket sem, mint régen, így akkor várok türelemmel.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2021.09.16. 19:00:36

@Vibi: a bolti termekek minoseget nem tudtam annyira felmerni, mert az utobbi par evben (2014, 2017 voltam legutobb Mo-n) nem tul sokat vasaroltam, igy osszehasonlitasi alapom csak a kaliforniai termekekkel van.
Nekunk most teljesen turista elmenyunk volt - tehat erdeklodessel kostolgattunk, probaltunk dolgokat, mint altalaban a turistak :)
Kellemes meglepetes volt sok uj termek, pl vegan dolgok. Az egyik lanyomnak, aki vegetarianus, nagyon izlett az egyik vegan "majkrem" :)
Az ettermek, evos helyek kinalata, foleg Budapesten hatalmas lett az elmult evekben, nekem ez nagyon tetszett (LA-ben hozzaszoktunk a nagy es sokszinu valasztekhoz, igy a mercem viszonylag magas :)

Vibi 2021.09.16. 19:23:30

@Zsuzsi65: en megujittattam a szemelyi igazolvanyomat iden, online tudtam idopontot foglalni, amire nehany perc kesessel be is hivtak. Nagyon segitokesz es kedves volt az igyintezo, gyorsan el is keszitette. A ferjem elment masszazsra, mentem vele mert nem szamitottunk ra hogy az illeto beszel majd angolul. Kellemes meglepeteskent ert hogy ugyan nem felsofokon de beszelt a masszor angolul. Ez videki kisvarosban tortent. Aztan etteremben rossz etelt hoztak, azonnal elnezest kertek es rogton keszitettek amit kertunk. Par eve meg nagyon jellemzo volt a bunko stilus, iden szerintem nem is tortent semmi kellemetlenseg. De kb 5 eve is meg lutri volt boltban bort venni. Iden egy rossz nem volt amit vettunk es jellemzoen 2000 forint koruli aron. Szerintem az meg kaliforniai viszonylatban is kifejezetten jo.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2021.09.16. 19:57:55

@Vibi: igen, en is ugyanezt tapasztaltam, es ezert orultem a fejlodesnek. Aki otthon el, ezt nem annyira veszi eszre, mert termeszetesen a valtozas nem egyik naprol a masikra tortenik, de nekunk, akik nem jarunk Mo-n olyan gyakran, ez feltunik.

Az az ar Ca viszonylatban NAGYON olcso! :) $6-7 nalunk a legolcsobb bor, ami a szupermarketben a legalso polcon van :)

SzZoole 2021.09.16. 20:22:26

@Zsuzsi65: én mindehol jól érzem magam :-)

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2021.09.16. 20:40:09

@SzZoole: Igy van, ez a helyes hozzaallas mindenhez! :)

Vibi 2021.09.16. 20:42:09

@Zsuzsi65: igen igy ertettem, hogy meg ott is olcsonak szamitana a 2000ft-os bor, ahol amugy sem draga

bízwax 2021.09.16. 22:14:35

@Arthamyr: ezeknek a dolgoknak semmi köze bpesthez, de a sorsod alakulàsához, gondolom én.
Ami plusz azt a kinti létednek, munkádnak köszönheted.

bízwax 2021.09.16. 22:14:49

Egy angliai határátkelő írja a facebookon, fontos lehet:

« Segítség!
NEM LEHET MÁR VÁLTOZTATNI?
Mi külföldön (értsd nyugaton!!) élő magyarok elég rosszul éljük meg azt, hogy kimaradunk az előválasztásból, ha nincs már magyar lakcímünk. Nekem van, de sok barátomnak, ismerősömnek nincs. Az van ugyanis a lakcímkártyájukra írva, hogy lakóhely: külföldi cím és azt az előválasztáson nem használhatják.
Mi sokat teszünk azért, hogy az itteni UK-ban élő magyar közösség vegye a fáradtságot és érezze azt, hogy bevonódik a magyar politikába, fontos a szavazata.... stb. Én magam is írtam többször az előválasztás fontosságáról posztot és többen jelezték: részt fognak venni.
Erre hétfőn jött a hidegzuhany: külföldi lakcímmel nem lehet előválasztani. Miért nem? Magyarok vagyunk, Magyarországon éltünk és fizettünk adót, járulékokat évekig, magyar az útlevelünk és szoktunk szavazni. Mi kinti magyarok 2018-ban is bíztunk. Aztán elszontyolodtunk. Mos megint újra élt bennünk a remény, ami aztán hétfőn hamvában holt.
Miért nem szavazhatnak a miniszterelnök-jelölt jelöltre azok, akik 1. elkutyulták a lakcímkártyájukat (nekem is két óra volt megkeresni, mert itt Angliában ez egy felesleges irat) 2. a lakóhelyüknél az szerepel: külföld?
Sokan elhatározták, hogy 2022-re lesz magyarországi címük és elbumliznak a konzulátusra szavazni, hogy szavazatuk "többet érjen" és egy körzet jelöltjére is szavazhassanak vagy majd levélben szavaznak, mint külföldi lakcímmel rendelkező magyarok, de már most sem mindegy nekik, hogy ki lesz Orbán Viktor miniszterelnök kihívója.
Az előválasztási regisztrációnál lesz online kamerás azonosítás, ott be tudjuk mutatni a magyar útlevelünket és mondjuk még egy jogosítványt vagy bármit, ha lakcímkártyát nem is. Szerintem érthető, hogy 5-10-15 év után egy kinti magyar nem rendelkezik jelenleg magyar lakcímmel. Majd fog, ha például örököl egy lakást a szüleitől vagy ha visszaköltözik Magyarországra. Nem az a cél többek közt, hogy Magyarországot többségében a NER rendszere miatt elhagyó magyarok egyszer majd visszaköltözzenek?
Miért nem lehet a miniszterelnök jelöltre legalább szavazni, az lakóhely független?
Ezt a posztot írtam több angliai és néhány németországi, svájci és spanyolországi ellenzéki barátom nevében is.
Köszönöm, ha lesz megoldás!

bízwax 2021.09.16. 22:14:54

@Csodabogár: Bpest közlekedése jó és pontos volt 40 éve is.

taga20 2021.09.16. 22:14:59

@Zsuzsi65: örömmel olvasom, hogy te észak-koreában vagy kubában is simán elturistáskodnál, és csak a szépre emlékeznél.

a te magyarországod egy nem létező valami, egy patyomkinfalu;)

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2021.09.16. 23:28:30

@taga20: ha beengednenek, miert ne? :) Kubaba pl. tobb amerikai magyar ismerosom is ment nem is olyan reg, nem beszelve a jo oreg szocializmusrol, amikor sok magyarnak az volt a meno, ha ott nyaralhatott :) Egyebkent pedig csak azert, mert egy orszag politikailag/gazdasagilag ott tart, ahol, semmit nem von le a szepsegeibol.

Imadom a hegyeket, pl. ide szivesen elmennek!
www.worldatlas.com/articles/highest-mountains-in-north-korea.html#:~:text=Paektu%201%20Man tapsan.%20The%20mountain%20is%20located%20along,located%20along%20the%20eastern%20coast%20of%20North%20Korea.

FutureFry 2021.09.17. 01:11:59

@Muscari: @Zsuzsi65:
Turistáskodás: Szerintem az akinek esetleg nosztalgikus/gyerekkori élményei vannak egy helyről azért valószínűleg nem tudja kizárólag csak turista szemmel nézni a dolgokat (pláne ha még rokonai is élnek ott). Mondom ezt attól függetlenül, hogy eddig mind is jól éreztem magam Magyarországon, ha mentem (igaz már elég régen voltam), bár az is igaz, hogy (közéletileg/politikailag) ilyenkor megpróbálok egy “blissful ignorance” álláspontra helyezkedni (bőven elég az itteni politikai élet :))

És, hogy valami konkrétabbat is mondjak (a post szellemében): A Seuso kincset szerintem érdemes megnézni, pláne a vadásztálat amin a Pelso (valószínűleg a Balatonra utaló) felirat és díszítés is látható.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2021.09.17. 01:30:31

@FutureFry: "Szerintem az akinek esetleg nosztalgikus/gyerekkori élményei vannak egy helyről azért valószínűleg nem tudja kizárólag csak turista szemmel nézni a dolgokat (pláne ha még rokonai is élnek ott). "

Ez termeszetes, persze az erzelmek attol is fuggnek, milyen elmenyei voltak az illetonek Mo-n. A lanyaim, foleg a kisebbik szamara Mo mindig is a felhotlen gyerekkor, a nagyszulok es minden, ami ehhez kapcsolodik.
En ezt az erzelmi vonalat mar maskor is ugy fogalmaztam meg, hogy azoknak, aki - barmilyen okbol - rossz emlekekkel hagyjak el Mo-t, olyan ez, mint egy valas. Amig meg minden friss, es ott van a harag, fajdalom, addig nem kepes valaki meglatni az x eltoltott evben a pozitiv dolgokat. Erre csak akkor lesz kepes, amikor mar nincs erzelmi kotodes, hanem lezarta, elengedte a multat. Es errol az elengedesrol szolt az en posztom is.

Vannak, akik soha nem lesznek kepesek a teljes elengedesre, es ok lesznek, akik mindig inkabb negativ szemuvegen at nezik Mo-t. Es vannak azok, akik idovel megbekelnek, es kepesek a "blissful ignorance" jegyeben inkabb elvezni dolgokat. Akarcsak egy turista :)

Arthamyr 2021.09.17. 05:50:13

@taga20: Kubában többször is voltam (és valószínűleg még leszek is), turistaként valóban remek hely (volt, amikor utoljára voltam).
Ott élni? Láttam sok helyit, akik láthatóan jól érezték magukat, nekem azért lennének fenntartásaim, bár van, akivel egy időben még megfontoltam volna, hogy cseréljek.
Észak-Korea szerintem más liga, akár pl. biztonságosságot a turisták számára vagy a helyiek életminőségét tekintve is. Ott még nem voltam, és nem is tervezem, hogy odamegyek.
Magyarország is más liga, mint ez a két ország, és még Kubához képest is felsőbb osztályban játszunk egyelőre, bár turistáknak Kuba szerintem jobb hely.

@bízwax: Azért is írtam már rögtön az első hozzászólásban, hogy: "a "helyzetnél" sokkal inkább számít a "háttér", és nem csak pénz (persze az is), hanem egyéb, "személyre szóló" dolgok is." De írtam mást is, pl. az éttermeket.

@FutureFry: A "blissful ignorance" állásponthoz nem kell turistának lenni. :)

Golf2 2021.09.17. 09:08:48

@SzZoole: Tetkó tetkó hátán? Nagy divat lett itt is.Pedig régen csak a sittesek,tücskök,gengszterek hordtak.Ma boldog boldogtalan.Csajok nyakig.Szép nagymamák lesznek.

SzZoole 2021.09.17. 10:04:22

@Golf2: te gulfi, neked a pohár mindig félig üres?
Te negatívabb vagy mint a mínusz jel, semminek nem tudsz örülni soha, nemhogy mások sikerének de még magadnak sem :-)

Csodabogár 2021.09.17. 10:43:58

@bízwax: Emlékezetem szerint nagyon nem az volt. Nálam a Futár hozta meg a nagy változás élményét.

No meg a lassan, de szaporodó modern villamosok, a légkondicionált buszok, a belvárosból kitelepített busz végállomások. Az 1-es villamos teljes elkészülte, szóval olyasmi ami tényleg az elmult 20 évben történt.

Golf2 2021.09.17. 11:22:07

@SzZoole: Csak a csajokon nemtetsző tetkókról volt szó.Nálad még tele a borospohár?

fhdgy 2021.09.17. 11:40:03

@Csodabogár: Városi tömegközlekedésben nekem München az etalon. Kb. 1,6 millió lakosra van összesen kb. 20 U_Bahn meg S-Bahn vonal. Az S-Bahnok a város területén a föld alatt is közlekednek.

Nagy átszálló hely a város szívében a Marien Platz. Vannak nagy áruházak, amikbe közvetlenül az állomásról lehet felmenni mozgólépcsővel.

SzZoole 2021.09.17. 13:49:45

@Golf2: azért mert nem vagy hozzászokva :-)
Itt amikor az uszodában vagyok vagy csak az utcán a fiataltól kezdve az olyanokig, akik közelebb vannak a százhoz mint a halálhoz, azok is tetoválva vannak. Itt ez normális, mert kultúrája van, teccik érteni gulfi úrfi :-))

Én nem iszok alkoholt, sőt, még azt is utálom aki iszik, nemhogy az alkoholt :-))

Vibi 2021.09.17. 17:03:29

@SzZoole: Azt lehet kulturanak nevezni hogy Magallufon halal reszegen beesnek egy kozepesen szar tetovaloszalonba ahol valami delfint vagy rozsat tetovaltatnak magukra a nok, ferfiak valami torzsi keltanak hazudott geometrikus mintat vagy sarkanyt? Persze az olcso tinta es a kethetes gyorstalpalon osszeszedett rajzkezseg okan 5 ev mulva egy kek pacakent virit az osszes vagy a nok csocsen vagy a lapockajan, ferfiak eseten ez a labszaron vagy alkaron jelenik meg.
Nekem szemelyes kedvencem, amikor a gyereke vagy a ferje eseleg a felesege nevet tetovaltatja a hatara, mellere esetleg a nyakara.
Sose ertettem minek, mert ha elfelejti egyszer, akkor ha a tukorben latva se fog emlekezni, hogy ki a banat az a Tayla, Kelsey, Nolan, Zavia, ha a hatan van maximum masok kerdezik majd meg hogy az meg megis ki.

SzZoole 2021.09.17. 17:16:33

@Vibi: igen részben igazad van amit fentebb írtál, de nem erről volt szó.

Arról volt szó, hogy golf írta, hogy Magyarországon mekkora divat lett manapság a tetoválás, míg régen, ‘80-as ‘90-es években szinte csak a börtönviselteken, alvilági figurákon stb. volt látható.

Erre írtam, hogy itt kultúrája van régebbre visszamenőleg, és igen, némelyik minősége erősen kifogásolható.

Rajtam is sok tetoválás van, de mindnek története van, sőt, az általad kifogásoltak is, pl. gyerekeim portréja a mellemen, és más személyes jellegű is, kiváló minőségben.

Csodabogár 2021.09.17. 17:20:11

@fhdgy: Kizárólag a Marien Platzot próbáltuk egyszer, mikor botor módon repülővel mentünk és a világvégi repülőtérről meg S-Bahnnal. Éppen valami átépítés volt. Mindenütt csak lefele jöttek a mozgólépcsők. Senki nem tudta hogy lehet átkerülni a tulsó oldalra. Végül egy idősebb férfi ajánlotta, hogy menjünk át az éppen a megállóban megálló kocsin.
Ha ismeri az ember a rendszert, akkor biztos jól használható. Mi aztán csak a taxit preferáltuk.
Nekem a zürichi tömegközlekedés a csodás. Csakis vadonatúj csendes villamosok a városban. A föld alatt meg S-Bahn az egész aglomerációban.

Vibi 2021.09.17. 17:21:14

@SzZoole: azert ha megkrdezel egy 70-80 eves britet az is azt fogja mondani, hogy bezzeg az o idejeben ez meg nem volt, kizarolag bortonviseltek vagy rosszarcu matrozok szokasa volt ez itt is. Abban egyetertek a golf nevu hozzaszoloval hogy meg 10 eve se volt ez ennyire Magyarorszagon jellemzo. Nekem is feltunt, hogy ma mar Magyarorszagon sem lehet teljes erteku eletet elni tetovalas nelkul

Vibi 2021.09.17. 17:22:37

@SzZoole: egyebkent mi a jo abban hogy a gyereked neve, portreja keze nyoma, ilyet is lattam mar fel van tetovaltatva a borodre? Ha fenkep van rola vagy gipsz lenyomat az miert nem eleg?

SzZoole 2021.09.17. 17:23:30

@Vibi: jó, majd ha látok egyet megkérdezem, ígérem :-)

SzZoole 2021.09.17. 17:26:19

@Vibi: azért, mert nem vagyunk egyformák. Te a gipsz lenyomatot, fényképeket szereted, én meg a tetoválást, kinek mi jön be, ennyike :-)

Vibi 2021.09.17. 17:32:43

@SzZoole: jo, de miert pont a sajat gyereked fenykepe, miert nem egy muveszi foto? Az atlagember gyereke altalaban nem szep annyira, hogy festmenyt legyen erdemes csinaltatni belole, foleg a melledre? De lehet tevedek... Mondjuk nekem minden bebi olyan mint egy beka, lehet ez megmagyaraz sok mindent

SzZoole 2021.09.17. 17:45:17

@Vibi: miért, a te gyerekeid portréját tetováltassam magamra? :-)). Ez csak vicc volt.

Mint mondtam a tetoválásaimnak történetei/jelentései vannak, pl. 11 éve volt egy nagyon súlyos balesetem. Kétszer élesztették újra, hogy legalább szállíthat állapotban legyek. Azután 6 napig voltam élet és halál közt.

A hatodik napon, amikor magamhoz tértem az első emlékem a gyerekeim arca volt. A gyerekeim álltak egymás mellet és integettek, mintha hívtak volna, hogy “apa gyere vissza” érted ? (szerintem nem ha nem volt hasonló élményed)

fhdgy 2021.09.17. 17:46:10

@Csodabogár: Ha szabad érdeklődnöm, ez hányban volt? Nem tudom, hogy hol volt az a világvégi reptér. Csak nem Vlagyivosztokban? Ezt azért kérdezem így, mert a freisingi reptérről gyorsan és kényelmesen be lehet jutni Münchenbe. Az S1 és az S8 , a főpályaudvarig kb. 40 perc a menetidő mind a kettő vonalon.

A Marien Plazt és a főpályaudvar, tényleg bonyolult. Több szinten, több irányba.

Zürichről nem igazán tudok mit mondani, bár többször is voltam, mindig volt kísérőm, így nem sok minden maradt. A Zürichi tavon való hajókázás, az megmaradt. Normál menetjegyért egy kör.

Golf2 2021.09.17. 18:25:37

@SzZoole: Akkor lehet hogy angliai magyarok terjesztik itthon. Engem csak nyakon zavar,az már tényleg feltűnési viszketegség szerintem.Végül is passzol ebbe a bolond pörgős világba ami most lett.Nem kekeckedek csak mondom.

SzZoole 2021.09.17. 18:31:27

@Golf2: nem tudom ki terjeszti Magyarországon, lehet, hogy a külhoni magyarok is közrejátszanak, de a mai internetes világban már mindenki hozzáfér sok tartalomhoz.

Nekem már a ‘90-es években volt az első, aztán fokozatosan több és több es mindet egy mester készítette.

dikusz. 2021.09.17. 19:52:55

@SzZoole: Tényleg nagyon sok emberen látni tetoválást, divat lett itthon is az utóbbi húsz évben, és némelyik valóban művészi alkotás.
Az, ami nem tetszik, éppen tegnap láttam egy fiatal lányon: a jobb alkarja volt teljesen feketére tetoválva.
De láttam olyat is, hogy teljesen tönkretette a hölgy bőrét a tetkó. Olyan volt kizárólag azon a területen, mintha tűzfoltos lenne.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2021.09.17. 19:55:05

@Vibi: divatok jonnek-mennek...ez is egy divat, amit felkaptak (meg ha a tetovalas maga egy tobb ezer eves hagyomany is)...sokan valoban meg a "bortonviselt" retegekkel asszocialjak, mert evekkel ezelott valoban abban a tarsadalmi retegben volt elterjedt.

Ma mar ettol messze kerult, tobb hivo ismerosom is csinaltatott tetovalast maganak - persze ok nem halalfejeket meg hasonlokat, hanem biblia idezettol kezdve egyeb kereszteny szimbolumokig...:)

dikusz. 2021.09.17. 20:25:00

@SzZoole: Itthon van, vagy otthon? Biztos gyógyvíz, de az előbb azt írtad, hogy nem szereted:)))

SzZoole 2021.09.17. 20:37:20

@dikusz.: otthon van, most főzték 3 éves borból és 52 fokosra van lefőzve, biztos finom :-))

SzZoole 2021.09.17. 21:04:07

@Zsuzsi65: “ tobb hivo ismerosom is csinaltatott tetovalast maganak”

Ilyet? :-))

kepkuldes.com/images/493893a2d7ef63d1b21dc842291ed556.jpg

fhdgy 2021.09.17. 21:07:49

@SzZoole: 52 fok? Nem meleg az egy kicsit? Én hűtve szeretem!

SzZoole 2021.09.17. 21:10:46

@fhdgy: szereted mi :-) elkék gyűnni nyírígyházra aho :-)))

fhdgy 2021.09.17. 21:11:59

@SzZoole: Ha ezen múlik?!

SzZoole 2021.09.17. 21:30:05

@fhdgy: képes lennél egy liter hp. -ért Nyíregyházára elcaplatni? :-)

fhdgy 2021.09.17. 21:38:06

@SzZoole: Ha kell, akkor is, ha én viszem az anyagot! -:)

Egyetlen bajom van csupán!

Mikor lenne ez, mert most egy kicsit sűrű lett a világ.

SzZoole 2021.09.17. 21:52:58

@fhdgy: ha az égiek is úgy akarják, akkor október havának a második hete lenne az időpont :-)

fhdgy 2021.09.17. 21:55:35

@SzZoole: Szeptember végén, októberben el kellene mennem Szolnokra. Onnét már nem is lenne olyan messze! Cirka 180 km.

SzZoole 2021.09.17. 21:57:50

@fhdgy: 11 és 14 közt vagyok szabad :-)

fhdgy 2021.09.17. 22:02:11

@SzZoole: Sót, még Debrecenbe is el kellene mennem.

Onnét lehetne menni Újfehértón keresztül, és akkor láthatnék tai embereket! -:)

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2021.09.17. 22:48:42

@SzZoole: (ezt nem lehet elmagyarazni egy tetovalatlannak, ne is erolkodj. Az anyosom meg a fejet is elforditotta, amikor a nagyon szemelyes tetkomat mutattam volna, a hattertortenettel. Neked fontos, neked szep.)

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2021.09.17. 23:22:57

@SzZoole: wow :) ez aztan az igazi hit, az illeto annyit szenvedhetett, mint Jezus a kereszten :) de teologiailag nem teljesen helyes, mert Jezus es az ordog nem 50:50 sulyaranyban van, haha :)

fhdgy 2021.09.17. 23:50:25

@Zsuzsi65: Nekem valami olyan dereng, hogy nem csak isten mindenható, hanem a sátán is. Ez utóbbit mintha nem reklámoznák.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2021.09.18. 00:02:40

@fhdgy: ezt nem jol tudod :) Lehet, hogy probalkozik, de messze van a "mindenhatosagtol". Mar a kezdet kezdeten megvolt a "rangsor", max. a "sarkaba" tud harapni es kicsit megsebezni (ez Jezus keresztre feszitese)...(lsd. 1 Mózes 3, ha a referenciat keresed :)

Az asszony leszármazottja[a] a fejedre tapos,
te pedig a sarkába harapsz.”

fhdgy 2021.09.18. 00:12:53

@Zsuzsi65: A mindenhatónak nincs hatalma a sátán fölött. Akkor a sátán a mindenható fölötti.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2021.09.18. 00:38:03

@fhdgy: mibol vontad le a kovetkeztetest, hogy a Mindenhatonak nincs hatalma a satan felett?
Satant anno Isten rugta ki a menyorszagbol, mert egy lazado angyal volt (igaz, hogy az angyalok kozott o volt a "fonok" :)
Isten csak megengedi Satannak, hogy a foldon "uralkodjon", de ez is a terveinek a resze.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2021.09.18. 00:50:47

@fhdgy:
Itt egy kis magyarazat arra, miert "uralkodik" a satan a Foldon (miert latunk annyi szenvedest, igazsagtalansagot, tragediat)

A romai tarsadalomban eloknek cimzett level Paltol...a romaiak eletvitele anno kb ugyanolyan volt, mint a ma embere...ha vegigolvasod, nem latsz sok kulonbseget. Az emeriseg azota sem valtozott...

"20 Isten örök hatalma és isteni természete ugyan emberi szemmel nem látható, de mégis világosan érzékelhető és megérthető, mert a világ teremtése óta mindenki láthatja és tanulmányozhatja Isten teremtményeit. Így tehát nincs mentség azok számára, 21 akik felismerték Istent, de mégsem tisztelték őt Istenként, sem nem adtak hálát neki. Ezért gondolkodásuk értelmetlen lett, és ostoba szívük egyre jobban elsötétült. 22 Bár magukat bölcseknek tartják, bolondok lettek. 23 Az örökké élő Isten dicsőségét elhagyták, és helyette bálványokat imádtak, amelyek halandó emberekre, madarakra, négylábú állatokra és hüllőkre hasonlítottak.

24 Ezért Isten is kiszolgáltatta őket a saját gonosz szívük kívánságainak. Hagyta, hogy szexuális bűnökben éljenek, és egymás testével gyalázatos visszaéléseket kövessenek el. 25 Isten igazságát hazugsággal cserélték fel, és a teremtményeket imádták — ahelyett, hogy Istent, a Teremtőt imádták volna! Pedig az imádat egyedül Istent illeti, aki örökké legyen áldott! Ámen.

26 Mivel ezt tették, Isten is kiszolgáltatta őket a saját szégyenletes kívánságaiknak. Asszonyaik felcserélték a férfiakkal való természetes szexuális kapcsolatot más nőkkel való természetellenes szexuális kapcsolatra. 27 Hasonlóképpen a férfiak is elhagyták az asszonyokkal való természetes szexuális kapcsolatot, és más férfiakat kívántak meg égő vágyakozással. Így azután a homoszexuális férfiak egymással követtek el gyalázatos dolgokat, és a saját testükben kapták meg a büntetést, amelyet tévelygéseikért megérdemeltek.

28 Mivel Istent nem tartották méltónak arra, hogy ismeretét megőrizzék, ezért Isten is magukra hagyta őket. Engedte, hogy megromlott gondolkodásuk szerint olyan dolgokat tegyenek, amelyeket nem lenne szabad. 29 Mindenféle igazságtalanság, gonoszság, kapzsiság és rosszakarat tölti be őket. Tele vannak irigységgel, gyilkos szándékkal, veszekedéssel, alattomossággal, mindig rosszat gondolnak a másikról, 30 pletykálnak és vádaskodnak, Istent gyűlölik, gúnyolódnak, erőszakosak, dicsekvők, gonosz dolgokat találnak ki, szüleik iránt engedetlenek, 31 ostobák, nem tartják meg ígéreteiket, szeretet nélkül és könyörtelenül bánnak az emberekkel. 32 Jól ismerik Isten igazságos törvényét, és tudják, hogy akik ilyen dolgokat tesznek, méltók a halálra. Mégis folytatják ezeket a gonosz dolgokat, sőt helyeslésükkel bátorítják azokat, akik hasonlóan élnek.

élhetetlen 2021.09.18. 01:29:10

@Vibi: Bocs, mindenről eszembe jut valami hülyeség. Az öcsém kamionos volt, az utolsó munkahelyéről sokat járt Moszkvába. Vasárnap átmentünk a siófoki Tescóba. 300 forintos bor, az öcsém kezdi telerakni a bevásárló kocsit. Odajött egy nő, hogy ezen az áron ilyen jó ezen a bor? Az öcsém elnevette magát, hogy nem, de az ukrán határőröknek és vámosoknak pont jó lesz.

élhetetlen 2021.09.18. 01:57:52

@SzZoole: Jajjjj, ez nagyon durva. Vannak egyoldalú kapcsolatok. Két hete lyukat égettem a kezembe, mert és szeretem a bundáskenyeret, a bundáskenyér meg nem szeret, és leköpött sütés közben. Ennek is nyoma marad, bár nem olyan szép, mint ez a tetoválás. De ez baleset, és nm önként vállaltam a fájdalmat elkötelezettségem jeléül. Persze nem is szakítunk, legfeljebb keresek egy pamut kesztyűt a sütéshez.

élhetetlen 2021.09.18. 02:04:38

@fhdgy: Ez nem sikerült. „A mindenhatónak nincs hatalma a sátán fölött. Akkor a sátán a mindenható fölötti.”. A sátánnak sincs hatalma a mindenható felett, tehát csak egyenrangú küzdőfelek lehetnek, ha vannak.

fhdgy 2021.09.18. 03:46:37

@élhetetlen: A mindenható egyenrangú? A mindenható mindenek felett uralkodik, de az egyen rangúak fölött mégsem?

Ez nekem antagonisztikus ellentmondás!

Csak ennyit akartam, semmivel sem többet. Én ateista, materialista vagyok.

fhdgy 2021.09.18. 03:56:04

@Zsuzsi65: Jöttek hittérítők. Németországban is, Magyarországon is.

Mondtam, hogy bocs, én ateista, materialista vagyok.

Oh, hát az nem lehet, olyan nincs.

Erre, mondtam ( Koncz Zsuzsa után ), hogy mondd uram, ha létezel, miért tűröd, hogy így legyen.

Mondtam, hogyha isten igazságos és könyörületes, akkor a világ nem lehetne ilyen.

Ettől a ponttól számomra is elfogadható volt a beszélgetés.

taga20 2021.09.18. 04:18:56

@Zsuzsi65: csókolom, el teccett kapni a szarva közt a tőgyét a mondandómnak:)))

lehet itt nerisztánban jól érezni magunkat, ha egy hét után tiplizik az ember, de érdemes a dolgok mögé nézni.

egyébként, múltkor voltunk karintiában egy hétig, és nem is lehet egy lapon említeni a két országot.

na mindegy, engem ide ejtett le a gólya, even!:)))

www.youtube.com/watch?v=WfNE73vyd-k

taga20 2021.09.18. 04:20:24

@SzZoole: ez a magamra tetoválom a kölköket, ez nem gáz?

mi van, ha 10 gyereked van és el fogy a bőr?;)

u.i.: te egy jákuza vagy?:)))

sak ti 2021.09.18. 04:20:28

@Nagy Kámpics: ez a brit migri is valami főnemesség lehet! :))

FutureFry 2021.09.18. 07:01:26

@fhdgy: “ … Mondtam, hogyha isten igazságos és könyörületes …”

Richard Dawkins jellemezte Istent az Ótestamentum alapján így a “The God Delusion” filmjében (bocs ezt most nem fordítom le, ehhez már inkább műfordító kéne, de talán így is átmegy a lényeg):

“The God of the Old Testament is arguably the most unpleasant character in all fiction: jealous and proud of it; a petty, unjust, unforgiving control-freak; a vindictive, bloodthirsty ethnic cleanser; a misogynistic, homophobic, racist, infanticidal, genocidal, filicidal, pestilential, megalomaniacal, sadomasochistic, capriciously malevolent bully.”

Vibi 2021.09.18. 07:14:47

@élhetetlen: mi is mindig eljatszunk a gondolattal hogy meg kellene kostolni a muanyag palackos koccntost, azt hiszem ket liter es 500 forint, de meg nem szedtunk ossze eleg batorsagot hozza az elmult sok evben

Vibi 2021.09.18. 10:33:48

@Nagy Kámpics: en spanyolorszagban nem egyszer ittam ihato bort €2.00 korul, mondjuk az csak 7.5 dl volt nem ket liter. Szemelyes velemenyem az hogy nem erdemes atlag borfogyasztonak £15-20 fole menni hacsak nem a haverok elott akar villogni az ember, mert elmenyben semmivel nem fog tobbet nyujtani annak aki nem gyakorlott borfogyaszto. En szemely szerint itthonra £8.00 es £12.00 kozott veszek, ha vendeg jon vagy valami nem mindennapit szeretnek inni akkor max elmegyek £20-ig

Csodabogár 2021.09.18. 10:44:16

@fhdgy: Ez körülbelül 6 éve lehetett. A világvégi repülőtér a Franz Josef Strauss és igen S-Bahnnal 45 percet bumliztunk a Marien Platzig. Most már biztos jó, de akkor teljes átépítés alatt állt. Azóta is többször voltunk Münchenben, de okultunk, hogy a vonat egyszerübb. Az állomásról meg a taxi az egyszerübb.:-)

Csodabogár 2021.09.18. 10:48:21

@Nagy Kámpics: Nekem természetesen nincs, viszont van egy megöregedett testem. El se tudom képzelni hogy nézne ki rajtam egy fiatalkori tetoválás, mindegy, hogy hol.
A felsorolt előkelőségek talán nem lettek ennyire öregek és Churchil se hordta a tetoválást valami látható helyen. Én legalább is fényképeit ismerve nem láttam rajta sehol.

fhdgy 2021.09.18. 11:09:42

@FutureFry: @Nagy Kámpics: Ilyen viszonylag rövid szövegben is sok számomra ismeretlen szót találtam. Próbáltam a dict.cc angol-magyar segítségével megkeresni a szavakat, de a legtöbb esetben nem ment.

Végül úgy sikerült, hogy a dict.cc angol-németben a német szón keresztül.

Kár, hogy nem néztem meg Nagy Kámpics az általad adott fordítást.

Hát, mit is mondjak, egy ilyen szövegért nem is olyan túl régen még öltek, de minimum börtön.

fhdgy 2021.09.18. 11:23:38

@Csodabogár: Vadász kutya legyek, de még mindig nem értem.

Igaz, hogy kb. 40 km. a reptér, de nem nevezném bumlizásnak azt a 45 percet. Most a hasamra ütök és azt mondom, hogy München szinte bármelyik pontjáról 60-70 perc alatt biztonságosan, megbízhatóan ki lehet jutni a reptérre.

Ferihegy lényegesen közelebb van a belvároshoz, de még autóval sem merném vállalni, hogy tetszőleges helyről ennyi idő alatt biztosan kijutok a reptérre.

Volt egy-két eset, hogy busszal mentem ki Ferihegyre vagy vissza. No, az tényleg bumlizás.

Taxival is voltam, de az nem játszott, mert késő este volt, már kihalt volt a város.

Münchenben lehet, hogy "félelmetes" az S-Bahn, U-Bahn hálózat.

Ha egy, max. 4 vonal lenne, és azok is rövidek lennének, akkor "egyszerűbb" lenne az átláthatóság. -:)

Kicsit karikírozva: Münchenben hamarabb célba értem mint Budapesten megvehettem volna a jegypénztárban a jegyet. Ez kb. 2002 körül volt. Akkor már Münchenben minden buszon, villamoson volt jegyautomata, érméért, bankjegyért ( max. 50 Eurós ) és bankkártyáért is adott különböző jegyeket, bérleteket.

élhetetlen 2021.09.18. 17:29:30

@Vibi: Félreérthető voltam, azt hiszem. Mi sem kóstoltuk meg, ezt kifejezetten a határ túloldalán szolgálatot teljesítőknek vette a tesó. (Nem mindegy, meddig tart az ügyintézés).
@Nagy Kámpics: Az én világom borügyben már nem fog kitágulni. 40 éve Badacsonyban volt telkem, mikor leértünk, akkor egy deci muskotályos, Spanyolországban szangria, (de már régóta nem utazom), itthon beérem a kellemesen sima kanadai whiskyvel.

élhetetlen 2021.09.18. 18:02:49

@fhdgy: Én sem hitvitát akartam kezdeni. „A sátánnak sincs hatalma a mindenható felett, tehát csak egyenrangú küzdőfelek LEHETNEK, ha vannak.”, írtam. És csak azért írtam, mert az, hogy a mindenhatónak nincs hatalma a sátán fölött, nem jelenti azt, hogy a sátánnak van hatalma a mindenható fölött. Logikai játék, és csak piszkáltalak. Egyébként én sem vagyok érdekelt a kérdésben. És a „lehetnek” is azért feltételes mód, mert a fáma szerint nem a sátán rúgta ki a mindenhatót a mennyből, tehát a sátán nem lehet a mindenható fölötti.

P.Elliot 2021.09.18. 18:19:20

@élhetetlen:

Nalunk a csaladban en vagyok az egyetlen alkoholfogyaszto, mar amikor, unnepeken egy-egy poharka, neha egy nagyon gyenge mexicoi sor ami meg izlik is.

Masfelet mar szinte soha nem iszok, nem kivanom, nem izlik.

Orszagjaras kozben viszont tobbszor meg szoktunk allni egy-egy szoleszet, boraszat elott, egyreszt mert a helyi nem pancsolt bort nem lehet kihagyni, olyankor meg a ferjem is megkostolja, illetve megivott egy fel poharral.

Ilyenkor szoktuk megvenni ismerosoknek a nyaralasi ajandekot es itt szerzem be a fozeshez valo bort .

Altalaban vannak borpince turak, mutatjak a sajtolo berendezest, a hordokat, jobban mondva a tartalyokat amiben ott vannak evjarat szerint a borok meg hat a palackokat.
Ha valaki szerencses akkor a sajtolast is ha eppen akkor van.

Az ilyen helyrol vett borok egeszen mas izuek mint az uzleti, a fene tudja hogy azokba mit tesznek meg hogy alig hasonlit a borpinceiekhez.

Az is igaz hogy volt hogy bementunk egy boraszatba es amikor megkerdeztuk hogy mikor kezdodik a tura, kiderult hogy most nem, hetente csak egyszer van, de szivesen megmutatjak a helyiseget. Mutattak is. Ez a tartaly tartalmaz kaliforniai ilyen meg ilyen bort/ mosadekot szerintem/, azt keverik ilyen meg ilyen helyrol szallitott masfajta akarmivel.

Kerdeztem hogy a szoloksorok hol vannak, marmint az ultetveny mert mar kivulrol is kicsi teruletnek lattam, azt mondta hogy olyan nincs, ugy hoznak minden bort ide es keverik, nem ritkan agyondicsert gyumolcslevel.

Nem is vettem semmit, marmint bort...
A legtobb helyen azert igazit, ott sajtoltat arulnak, dragabb joval persze de nagyon finom.

Vettem egyszer egy igen dragat, van amikor tekozolni is kell, kicsi 3 decis palackocska, 35 dollar volt, azzal hogy majd karacsony este megisszuk.

Eletemben olyan finomat meg nem ittam. Nemcsak hogy a bor ize de ereztem benne a szolo kulso hejanak is az izet, abszolut tiszta szemekbol lehetett sajtolva csutka nelkul, semmi fanyar iz.
Fantasztikus volt.

Masodik bor elmenyem Egerben volt egy pasas hozott ki bikavert kosarbol arulta a turabuszoknak, valami fantasztikus volt.

Nem is ertettem hogy hogy lehet ekkora kulonbseg az uzleti bikaver es a szolosgazdai bikaver kozott.....

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2021.09.18. 18:19:51

Hat ez mar tenyleg a vegidok kezdete! :))
A Feher Haz privat (!) "beszelgetesre" hivta Nicki Minaj fekete noi rappert (akinek millios follower tabora van, es nagyon nepszeru a fiatalok koreben), mert Nicki annyit mondott, hogy mindenki egyenileg dontse el, akar-e (covid)oltast.
Ezek utan meg lehet googlizni, hogyan ugrott ra a media Nicki Minaj-ra, tettek ot Twitter "jail"-be...wow :)

élhetetlen 2021.09.18. 18:21:53

@fhdgy: Az van, hogy tegnap kaptam két tömött szatyornyi fűszernövényt, (majorannát és tárkonyt), tegnap megmostam, most le kéne levelezni, de semmi kedvem, ezért hülyeségeket irkálok. A „Vadász kutya legyek” nekem jobban tetszik úgy, hogy vadászkutya legyek, söréttel a seggemben. Bocs!

Golf2 2021.09.18. 18:31:55

Off.Le kellett állítani a választást.Előválasztás-szervező: Sok mindenre készültünk, de ilyen támadásra nem számítottunk,kibertámadás fideszoldalról...Kezdődik,mindent bevetnek.

P.Elliot 2021.09.18. 18:35:51

@fhdgy:

Meg nem olvastam konyvet amiben ennyi bunozes, kegyetlenseg, gyilkossag lett volna mint a bibliaban.

Egyik sztori a masik utan, ezzel nem lehet elerni a tiszteletet a konyv irant vagy az emberek irant de meg Istenhivo sem lehet igazan lenni.

Mifele emberek voltak ezek? Pl. Abraham/ nem vagyok pontosan biztos benne hogy o de azt hiszem igen, 60 eve nem volt biblia a kezemben, elfelejthettem a neveket, szepen arra a felhivasra hogy aldozd fel a fiadat/ Izsak volt ugye?/, mar vitte is, jo ha nem vele cipeltette odaig a rozset a maglyahoz..Az hogy probara tettek az nem menti a felkerest es a beleegyezest.
Aztan mindjart Kain es Abel... Miert kellett Istennek mar elore megkulonboztetni a ket gyereket, az elsot szivesen fogadni, elfordulni a masiktol, gyilkossagba hajszolni.
Jezusrol is lenne mit mondani, miert kellett a sajat fiat feladozni, kinhalalt halatni vele az emberek miatt. Jobbak lettek az emberek? Nem lettek azok, sot!

Egyebkent Jezust sem hiszem hogy isteni szemely volt. Egy okos, gondolkodo, emberszereto, szelid ember lehetett szegeny aki tisztaban volt vele hogy egyszer ezekert meg a beszedeiert ki fogjak vegezni.

Judas elarulta ugye? Van olyan hogy szent Judas, erre nem emlekszem, az ugyanaz a szemely aki elarulta? Miert szent? Csak nem azert meg feladott valakit?

SzZoole 2021.09.18. 19:00:04

@Zsuzsi65: who the f…k is Niki Minaj???

élhetetlen 2021.09.18. 19:28:17

@P.Elliot: Értelek, de nekem más a világ. Mindig volt szőlőnk, elég nagy terület. Ráadásul alacsony művelésű, apu csak akkor kezdett kordonosítani, mikor nyugdíjas lett. Én, mint rendes gyerek segítettem suli után. Kötözés, mire a végére értél, sarabolás, aztán megint kötözés, kacsolás, és megint sarabolás. Hordók előkészítése, itt már nem volt dolgom, szüret, ott már volt. Volt egy 2,5 méter átmérőjű betonkád, egy hatalmas darálóval, aztán ami lefolyt az rendben, a maradék ment a sajtolóba. Mikor minden a helyére került és megforrt a bor, akkor fejtés, stb. Tehát a bor saját szőlőből készült. Minden ismerős szerint jó volt. Én a szőlőből is csak az othelot szerettem, és persze a külön lugasokon levő csemege szőlőket, és a mustot. Anyu szalicillel tartósított mustot, még karácsonykor is volt, a szőlőt meg száránál fogva felfüggesztette, az is kibírt pár hónapot. De a bort soha nem szerettem. (Írtam, anno Badacsonyban egy-egy deci édes muskotályos, a hangulatot a környezethez igazítva). A saját borunkból annyit pusztítottam, hogy két-három évenként eszembe jutott, akkor elhoztam két litert, belefőztem a feldarabolt narancsokat héjastól, még fűszerek és cukor, és ebből lett karácsonyi itóka. Összegezve, soha nem vettem boltban bort, és főzni sem főzök borral, mert nem bírom a szagát sem. De ez egyedi eset.

SzZoole 2021.09.18. 19:34:04

@P.Elliot: Lady Gaga-t tudom ki, ő nem fekete rapper , nagyon is fehér :-)

P.Elliot 2021.09.18. 19:37:19

@élhetetlen:

Szerencses gyerek lehettel hogy volt szolotok, sot borotok, marmint erdekes ahogy leirod.
Mi mindenbol all mire a poharba kerul.
Hat igen, az a valodi bor amit magad szemevel kisersz vegig hogy mibol es hogy keszul.

Valahol valaki irta, mar nem emlekszem hogy itt vagy mas blogon hogy Tokajban hajnalban allnak be a tartalykocsik amik hozzak Olaszorszagbol a bort, valami gyenge vackot valoszinuleg es keverik szep csendben a jo magyar tokajihoz...
Nem az aszuhoz valoszinuleg/ en egyebkent azt nem szeretem, tul edes/ de valami mashoz ...

En is az othellot szeretem a legjobban meg a muskotalyt...
Gyerekkoromban otthon ettem a korai szolot a nagymama kertjeben, nem tudom milyen fajta volt, kicsi szemek, rozsaszin-voroses es finom edes....

élhetetlen 2021.09.18. 19:39:10

@P.Elliot: „az ugyanaz a szemely aki elarulta?” Nem, nem ugyanaz. Az egyik Szent Júdás Taddeus, magyarosan Tádé apostol , az áruló Iskarióti Júdás, hosszú, nézz bele a wikibe, csak úgy, hogy Júdás.

P.Elliot 2021.09.18. 19:43:56

@élhetetlen: A sarabolas az micsoda?

Hallottam, olvastam mar a szot tobbszor is de nem tudom mit jelent, na majd megnezem a szotarban.

Nem tudom hogy es mikor tragyazzak a szolot de Virginiaban amikor voltunk, pont akkor ert a szolo, illetve majdnem, a szolosorok kozott fel volt alaposan tragyazva, / eros loszar szag volt/, meg meg is lepodtem hogy minek mar ilyenkor?
aztan lehet hogy allandoan hordtak ra, ki tudna.

A szolosgazdat megkerdeztem hogy mitol fugg a szolo edessege, a naptol? Azt mondta hogy az is de ezt a fajtat, elfelejtettem hogy milyet, zold erett furtok voltak, az elso fagyokig fennthagyjak a token mert akkor cukrosabb lesz....

P.Elliot 2021.09.18. 19:44:37

@élhetetlen: Oke, koszonom, ennyivel is tobbet tudok Judasrol....

P.Elliot 2021.09.18. 19:47:43

@SzZoole: Nem vagyok ismeros a rapperek kozott lehet hogy ez nem L.Gaga hanem valaki mas...

SzZoole 2021.09.18. 19:49:23

@élhetetlen: “ Én, mint rendes gyerek segítettem suli után. Kötözés, mire a végére értél, sarabolás, aztán megint kötözés, kacsolás, és megint sarabolás.”

Ugyanez nekem :-)

“ Hordók előkészítése, itt már nem volt dolgom”

Nekem volt, a pincéből felhúzni csigán három 180 literes tölgyfa hordót, ki mosni aztán vissza le a pincébe, nem volt könnyű dolog :-)

“ Összegezve, soha nem vettem boltban bort, és főzni sem főzök borral, mert nem bírom a szagát sem.”

Én sem bírom a szagát, az ízét annál inkább :-)) Pont ma volt vacsorára kacsacomb, kacsa zsírban sült burgonya és vörösboros körte :-)))

kepkuldes.com/images/970cb0d14b465963cd198f12252b3e33.jpg

SzZoole 2021.09.18. 19:51:36

@P.Elliot: a sarabolás vagy horolás az gyakorlatilag kapálás, csak másképpen nézz ki, szélesebb a saraboló vagy horoló :-)

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2021.09.18. 19:52:17

@SzZoole: black female rapper....az USA-ban nagyon nepszeru a fiatalok koreben. Twitter-en 22 millio kovetoje van, Instagramon meg tobb...Na most a teny, hogy Twitter letiltotta, a liberalis media egyesult erovel diszkreditalja (huh, ez most nagyon Hunglish, bocs), azert elgondolkodtatja az embert ;)

P.Elliot 2021.09.18. 19:53:50

@SzZoole: Ertem....koszonom.., tehat kapaszeru dolog...

P.Elliot 2021.09.18. 19:57:33

@SzZoole: A bornak a szagat en szeretem, plane ha olyan kisse hordoszagu is vagyis valodi bor.
A borpincek jellegzetes szagat is.
A borral keszult eteleket meg az antialkoholista csaladom is nagyra ertekeli, gyakran fozom is oket, foleg a francia kajakat.

P.Elliot 2021.09.18. 19:58:59

@SzZoole: A kep lattan jottem ra hogy milyen ehes vagyok...

Hat nem ugy fest hogy otthon eheztetnek...

Vibi 2021.09.18. 19:59:34

@Zsuzsi65: ez nem pont igy volt. A holgy azt talalta allitani hogy a fiutestvere azert nem oltatja be magat mert az oltas impotenciat okoz. Es nem elbeszelgetesre hivtak be, hanem felajanlottak neki hogy szivesen valaszolnak a kerdeseire. Nagyon is helyesen, hiszen mint irtad millioan kovetik, igy hatalmas befolyasa van. Attol meg ugye hogy hires nem epp egy atomfizikus. Sokat szamit ha egy hires ember nem beszel marhasagokat. Ugy hiszem, hogy a holgy trinidadi es a karibi tersegben nagyon alacsony az atoltottsag viszont pont ok ra vannak szorulva a turistakra, igy szepen terjed is a virus, a sok oltatlan meg korhazi ellatasra szorul, az meg ugye nem epp europai vagy amerikai szintu trinidadon sem.

P.Elliot 2021.09.18. 20:01:52

Na, en mindig ugy hittem de mondom, nem ismerem a rappereket.

Ennyivel is tobbet tudok de valoszinutlen hogy a jovoben hallgatnam oket bar hallottam mar nehany nagyon jo szamot, cimet nem tudom, affele veletlen rakapcsolas a teven vagy radion....

SzZoole 2021.09.18. 20:01:57

@Zsuzsi65: tudom ki ő, a lányom éjjel nappal őt hallgatta, egy darabos vastag szájú nyávogó rapper, csak ironikusan kérdeztem, hogy ki ő, tudod, mint mikor Ozzy Osbourne-t kérdeztek Justina Biwer-től (Justin Biber) :-)))

youtu.be/8jiN0pLTSe8

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2021.09.18. 20:08:28

@SzZoole: persze, es ami szamomra a legironikusabb, hogy most azzal, hogy mindenki raharapott a temara, tul. a liberalisok a konzervativok malmara hajtjak a vizet, mert martirt csinalnak a csajbol. Hogy amit allit igaz, vagy nem, mindenki eldontheti maga, de a publicitas az tuti, hogy sokakban felveti a kerdest - mar akiben van common sense - hogy vajon Fauci es a bandaja miert akar "privat" beszelgetest Minaj-zsal, ill. miert akarjak ot desperately gaslighting/discrediting (bocs a hunglish-ert megint)

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2021.09.18. 20:14:04

@Vibi: a lenyeg, hogy nem mernek vele nyilvanosan beszelni - nana, annyira ok sem hulyek, mert ok is tudjak, hogy ez publicity - hanem felajanlottak, hogy "valaszolnak a kerdeseire" :)

SzZoole 2021.09.18. 20:16:52

@Zsuzsi65: “ hogy vajon Fauci es a bandaja miert akar "privat" beszelgetest Minaj-zsal”

Anno láttam a casting videót róla, amiben egy felnőtt tartalmú filmbe szerepelt, gondolom Fauci és bandája is castingolni akarja :-)))

Vicc volt

fhdgy 2021.09.18. 20:17:17

@P.Elliot: Nálunk, Somogyországban, hívják a sarabolást mókolásnak is. A saraboláson kettő dolgot is értünk.

1.) Kézi szerszámmal a föld felszínét éppen egy kicsit meghúzgálva gyomtalanítani.

2.) Lókapával ( mindjárt, hogy mi az ) pl. kukorica, krumpli ( még betöltés előtt ) sorközét gyomtalanítani úgy, hogy a ló húzza ezt a szerkezetet, az ember csak irányítja a lovat, és tartja a sarabolóeke, mokóló, lókapa szarvát.

Lókapa, mókoló, saraboló egy fa gerenda, az elején egy kampó meg egy állítható magasságú kerék. A másik végén alul egy felfogószerkezet, amire fém kapák erősíthetők, a szélesség állítható. A legvégén felfele kettő szarv szerű szerkezet, amiket fogni kell és azzal irányítható, hogy hol menjenek a kapák. Az első kerék magasságával meg az szabályozható, hogy a kapák mennyire mélyen merüljenek bele a földbe. A kampóba akasztják be a lószerszám hámfáját, úgy húzza a ló.

Nem könnyű munka, de még mindig sokkal könnyebb mint a sor közét is kapálni.

SzZoole 2021.09.18. 20:24:07

@P.Elliot: “ Hat nem ugy fest hogy otthon eheztetnek”

Ezt miből gondoltad, hogy éheznék :-)

Amúgy az előétel tatar beefsteak volt :-)

kepkuldes.com/images/441e768728b49e2d6ea3b74c6022077e.jpg

kepkuldes.com/images/5d9c2e5fbca5a810a42a737be013b91c.jpg

Meg egy kis magyaros dobos torta angol alapanyagból :-)

kepkuldes.com/images/8014b2f092d8d8734e006bd50a3c9f5d.jpg

Vibi 2021.09.18. 20:36:04

@Zsuzsi65: mire alapozod hogy nem mernek vele nyilvanosan beszelni? Nekem ugy tunt hogy tok nyilvanosan mondtak neki, hogy kerdezzen nyugodtan ha valami nem tiszta. Kulonben is a hivatalos oldalakon fent van minden elerheto adat, ha a minaj kisasszony tudna vagy akarna olvasni elolvashatta volna, hogy nem okoz impotenciat az oltas es ezt atlagos esszel megerthette volna. Mivel nem tette , ezert mondtak neki hogy nyugodtan kerdezzen, szemtol szemben valaszolnak neki. Tudod az osztaly hulye gyerekenek sem mondja a tanar hogy keszuljon fel holnapra az 50-70. oldalig mert ugyse tudna, neki korrepetalast tartanak. Niki Minajnak is gyakorlatlag ezt ajanlottak. Hogy az o szintjen elmagyarazzak neki, hogy mi micsoda, hogy a jovoben ne beszeljen hulyeseget a millio kovetojenek. A huvelygyertyas gwiyneth paltrowra is raszoltak anno, hogy faszsagokat nem kellene osszehordani. Pedig a huvelygyertyazasba nem nagyon lehet belehalni.

élhetetlen 2021.09.18. 20:37:13

@P.Elliot: Sarabolás? Hát, ha ezt le tudom írni érthetően, az már teljesítmény. Az eszköz olyan mint egy kapa, a fej olyan széles, csak a nyéltől mért mélysége sokkal kisebb. Ezen talán látszik. Saraboló kapa kovácsolt 29 cm a Kapák, csákányok kategóriánkban (novenypatika.hu) . Nem megy mélyen a földbe, nem forgatja meg, olyan, mintha a felszín alatt egy centivel borotválna. Elvágja a tyúkhúr, és hasonló kis gazok gyökereit. Az, hogy akkor trágyáznak, mikor érik a szőlő, ez meglepett, de a jégborról semmit nem tudok, arról sem hogy milyen szőlőfajta kell hozzá, ami nem reped ki, nem rohad le a fagyokig. Mindent nem tudhatok.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2021.09.18. 20:44:22

@Vibi: hat azert a huvelygyertyazas es a Covid oltas nem azonos kategoria :))))
Mindenki azt lat bele a mostani esemenyekbe, es olyan kovetkeztetest von le, amit jonak lat ;)

P.Elliot 2021.09.18. 20:46:21

@élhetetlen:
Jelentem, nekem is van sarabolom ezek szerint.
Kicsi, tenyerbe foghato kis kapaszeru micsoda, jo eles ez ezzel szoktam gazolni a kozossegi kertben ahova jarok.
A talaj tetejen meghuzom es ami jon vele az jon, gyomtalanitasra hasznalom.
Egy indiai kertesz tarsnom adta azzal hogy ne huzogaljam ki az apro gyomokat mert sosem erek a vegere, ezzel nagyon gyorsan lehet haladni es igaza is volt.....

élhetetlen 2021.09.18. 20:48:56

@SzZoole: Én leánygyermek voltam, nyilván nem nekem kellett felhozni a hordót. „Én sem bírom a szagát, az ízét annál inkább”. Nagyon szép a vacsorád, de én megsütöm az almát is, körtét is szeletelve, fűszerezve egy kis zsiradékon, bor nélkül. Nem vagyunk egyformák.

SzZoole 2021.09.18. 20:51:43

@Vibi: “ Kulonben is a hivatalos oldalakon fent van minden elerheto adat, ha a minaj kisasszony tudna vagy akarna olvasni elolvashatta volna, hogy nem okoz impotenciat az oltas es ezt atlagos esszel megerthette volna”

Nem okoz, biztosan állítom :-))

P.Elliot 2021.09.18. 20:51:50

@fhdgy: Klassz ahogy leirtad, bovitetted az ismereteimet...
Jo ez a lo kapa, milyen otletesek az emberek hogy kitalaltak.

Egyebkent nagyon szeretem a gazdasagi gepeket, legyen az regi, legyen az automatizlt uj, ha latok ilyet mukodesben mindig le szoktam ragadni mellette bamulni, nezegetni....

Amikor a ferjemmel meg az orszagot jartuk azonnal lefekeztem amikor en vezettem ha egy gazdasagi gepet lattam mukodesben, volt olyan amirol nem is tudtam kitalalni hogy mi a fene lehet az alakja utan es itt a neten egy magyar magyarazta el hogy mit lattam....

P.Elliot 2021.09.18. 20:57:12

@SzZoole: Nos, a tatar beefsteaktol kihanyom a belemet, mar probaltam, koszi, nem, de a tobbi johet.

Megyek fozok egy kavet addig egy szep szelet tortacskat keszits elo.....

SzZoole 2021.09.18. 21:00:17

@élhetetlen: nem azt írtam, hogy neked kellet volna felhozni a hordót a pincéből, csak annyit akartam mondani, hogy ugyanaz történt velem i mint velem, csak pluszban NEKEM, a hordót is kellet felhozni és ki mosni is, ennyike, teccik értetni? :-)

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2021.09.18. 21:02:23

@SzZoole:" Nem okoz, biztosan állítom :-))"

So you're a Covid veteran? :)))
Nemreg vett a lanyom egy "Covid-19 veteran" autos matricat, haha :) fel is tettuk a kocsijara :)))

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2021.09.18. 21:05:28

@Zsuzsi65:
fakemaskusa2.com/covid-19-veteran-decal/
:) btw, ezt a ceget tobbszor cenzoraltak mar, ahogy a hirleveleiben olvastam.

SzZoole 2021.09.18. 21:08:45

@Zsuzsi65: az hát, posztot is írtam róla anno, nem olvastad? :-))

SzZoole 2021.09.18. 21:13:35

@P.Elliot: jaj Zsuzsa, nehogy azt mond, hogy a steak-et jól át sütve szereted :-)

Pár hete voltunk egy steakhouse-ba, a specialitásuk a süsd magadnak forró láva kövön a steak-et, nos az én T-bone steak-em így nézett ki :-)

kepkuldes.com/images/2f5b8d65bc7c6ee77bad6b25dec96bb0.jpg

élhetetlen 2021.09.18. 21:20:37

@P.Elliot: „Jelentem, nekem is van sarabolom ezek szerint.”. Ok, akkor csak a szó nem volt meg. Ezt a szót nem kaphattad egy indiaitól. de amit kaptál, az hasznos. Még annyi, hogy van „nagytestvére”, szélesebb fejjel, hosszú nyéllel, amivel már nagyobb területen is el lehet így végezni a gazolást.

fhdgy 2021.09.18. 21:21:12

@élhetetlen: Jó, ne akarjunk se hitvitát, vallásháborút meg még inkább ne.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2021.09.18. 21:24:46

@SzZoole: az a poszt kimaradt az eletembol :)
Nalunk is vannak ilyen steak house-ok, foleg Korean bbq, ott szoktak igy sutni. Most nyilt meg itt LA-ben valami nagyon fancy koreai etterem
la.eater.com/2021/7/15/22578001/daedo-koreatown-los-angeles-opening-seoul-korean-barbecue-dishes-menu

fhdgy 2021.09.18. 21:26:27

@P.Elliot: Bocs, nem zsidózni akarok, de egy zsidó viccet, még ha nem is zsidóellenes, nem lehet másképp elmesélni.

Szóval, haldoklik a zsidó. Körülötte a családja, mindenkitől búcsúzik.

Amikor a fiára kerül a sor, mondja neki:

Fiam, elárulok egy titkot. Ha minden kötél szakad, akkor szőlőből is lehet bort csinálni.

fhdgy 2021.09.18. 21:27:44

@élhetetlen: Nem, nem! Senkinek nem kívánok sörétet a sejhajába!

fhdgy 2021.09.18. 21:31:52

@Golf2: Magyarországon minden rendszer összeomlik induláskor. Legyen az fideszes, ellenzéki vagy pusztán vállalati.

Mindig ordítják, hogy rendőrségi feljelentést tesznek, meg így meg úgy, meg amúgy.

Aztán minden csoda három napig tart és mindenki elfelejt mindent, aztán minden kezdődik újra.

Szerintem az a fő probléma, hogy teszteletlen, félkész rendszereket indítanak felelőtlenül.

Ma már egy alapos tesztelés nagyobb munka, mint magát a rendszert megírni.

fhdgy 2021.09.18. 21:36:48

@P.Elliot: Huh, mi mondjak? ha csak annyit, hogy igazad van, keveset mondanék.

Én mint írtam, ateista, materialista vagyok. Nekem úgy kezdődik a világ, hogy a világ időben és térben végtelen.

Egy kereszténynek meg, úgy hogy kezdetben vala a sötétség...

El kellene felejtenünk ezt az induláskori kis nüanszot, utána embereknek kellene lennünk.

No, ez nem nagyon akar menni! -:(

SzZoole 2021.09.18. 21:43:26

@Zsuzsi65: nem volt igazi poszt, csak egy tőlem szokatlan hosszú komment az oltászkodásomról :-)

Tőlem nagyon távol állnak a keleti ételek, de az a angus és a ribeye nagyon jól néz ki :-))

fhdgy 2021.09.18. 21:43:32

@SzZoole: A végkiteljesülésről nem lesz fotó?

P.Elliot 2021.09.18. 21:51:58

@SzZoole: De igen, jol atsuttetek mindent, hiaba nem birom megenni az alig sult husokat.

Van itt is olyan hely ahol magad sutod, koreai foleg de oszinten szolva en nem szeretem.
Nem azert megyek etterembe hogy ott magam sutogessem, / meg azt sem szeretem amikor a japan helyen a szakacs az asztalon az orrom elott buveszkedve kesztiti az etelt es a kepembe jon a goz, fust, szoval szolgaljanak csak ki...

P.Elliot 2021.09.18. 21:53:56

@fhdgy: Ha tudnad hogy ez milyen igaz! Marmint a szolobol a bor muszajbol..

SzZoole 2021.09.18. 21:57:23

@P.Elliot: az csak egy opció volt, természetesen a pincér kihozza neked a szakács által készített ételt is, olyanra amilyenre te kéred :-)

fhdgy 2021.09.18. 21:59:53

@P.Elliot: Lóval egy nap alatt bőven meg lehetett sarabolni egy hold földet ( most ne kérdezzétek, hogy egy magyar holdat, 1200 négyszögöl, kb. 4500 négyzetméter vagy kateszteri holdat ( 1600 négyszögöl, kb. 6000 négyzetméter )

Egy hold kukorica kapálására 3-4 napszámot számoltak, ha megvolt sarabolva. Ha nem, akkor 8-at vagy többet. Tehát egy ló, meg egy férfi ( nőknek nehéz lett volna fizikailag ) négy ember helyett dolgozott.

Én kb. nyolcadikos koromban a nagyapám lovával saraboltam. Nehéz volt, de megtudtam csinálni, meg akartam is.

Napokon keresztül, napszámban, jól kerestem vele.

Gondold el, a kukoricát abban az időben kb. 80 cm sortávolságra ültették. Ha jó volt a föld, nem volt nagyon gazos, akkor a kukorica sor mellett jobbról, balról 2-3 cm-t hagyott ki a saraboló, tehát 4-6 cm széles csíkot kellett csak kézzel kapálni, mert a sor közepét, nálunk parasztjának is hívták, nem kellett, mert azt a saraboló elrendezte.

fhdgy 2021.09.18. 22:04:11

@SzZoole: Bocs, nem végkiteljesülés, hanem végkifejlet. Egyik nap elmélkedtünk azon, hogy sokan kirakják a vacsora képét. Én azon elmélkedtem, hogy mi lesz, ha annak a képét is ki rakják, hogy az előző vacsorából mi lesz másnap vagy harmadnap, uram bocs' az hogyan születik.

SzZoole 2021.09.18. 22:06:34

@fhdgy: ja, hogy arra gondolsz, értem, majd holnap reggel készítek egy fotót róla :-))

Vicc volt

FutureFry 2021.09.18. 22:26:06

@Zsuzsi65: @SzZoole: Nicki Minaj azért lett hirtelen népszerű a médiában (pl. lett az esti show műsorokban vicc tárgya (ez előtt - nem meglepő módon - én sem hallottam a nevét még)) mert ezt mondta a twitteren: “My cousin in Trinidad won’t get the vaccine cuz his friend got it & became impotent. His testicles became swollen. His friend was weeks away from getting married, now the girl called off the wedding. So just pray on it & make sure you’re comfortable with ur decision, not bullied”

Szóval, hogy állítólag a trinidadi unaketesójának egy barátja impotens lett és bedagadtak a golyói az oltás után (nem tudta, hogy az oltást vállba kéne adni? :)) és a menyasszonya is elhagyta emiatt (gondolom még sok más szerencsétlenség is érte de az már nem fért bele a twitter karakterlimitbe). A trinidadi hatóságok (akik utánanéztek!) nem találtak semmi/senki ilyesmit (minő meglepő). Persze biztos van aki egy “medical genius” rapper nagyon hiteles anekdotája miatt nem akarja beoltatni magát, és nem mondjuk a háziorvosa véleményét kéri ki (hiszen az utóbbi bizonyára a “big pharma” zsebében van).

www.wired.com/story/nicki-minaj-vaccine-twitter/

fhdgy 2021.09.18. 22:28:03

@P.Elliot: Ha szereted a gazdasági gépeket, akkor mesélek most neked. Nem sokára lesz pont egy éve, hogy történt.

Ugye van egy viszonylag nagy szántó, amit bérbe adok. Tavaly azon a földön kukorica volt. Éppen vágták a kukoricát, amikor arra jártam.

Jó nagy "Adjon Isten jó napot, jó munkát!" köszöntéssel köszöntöttem a traktorost, aki éppen várakozott. "Adjon Isten magának is!" volt a válasz.

Innét már könnyű beszélgetni!!!

A vége az lett, hogy beülhettem a traktoros mellé és úgy beszélgettünk tovább. Három kombájn vágta a kukoricát, volt, amelyik 8, volt amelyik 10, de a harmadik 12 sor kukoricát vágott egyszerre. A haladási sebesség kb. egy gyalogos sebessége.

A traktor ment a kombájn mellett. GPS irányította a kombájnt is, meg a traktort is. A traktor automatikusan párhuzmosan ment a kombájnnal, meghatározott távolságban és azonos sebességgel. Így a kombájnból a kukorica a csövön pont a traktor pótkocsijába ömlött. Micsoda csapatmunka!

No, ez már technika!

FutureFry 2021.09.18. 22:31:08

@Nagy Kámpics: Köszi a fordítás-idézetet.

Kíváncsiságból bemásoltam a google fordítóba, és bár összességében nem használhatatlan, azért vicces hogyan fordít egyes kifejezéseket magyarra, pl. a “bloodthirsty ethnic cleanser”-ből “vérszomjas etnikai tisztítószer” lett :)

SzZoole 2021.09.18. 22:34:24

@FutureFry: szerintem ezeknek a színes embereknek elsősorban az oktatásra kellene fektetni a hangsúly, és aztán kiállni a nyilvánosság elé, szerintem.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2021.09.18. 22:41:46

@FutureFry: "ez előtt - nem meglepő módon - én sem hallottam a nevét még))"
Valoszinuleg nincs tinedzser gyereked, ezert nem hallottad a nevet :)
20 millio twitter koveto, 157 millio Instagram koveto :)
"Minaj is one of the best selling female artists of all time with 100 million records sold worldwide. Her numerous accolades include eight American Music Awards, five MTV Video Music Awards, twelve BET Awards, four Billboard Music Awards, a Brit Award, and a Guinness World Record. Billboard ranked her the top female rapper of the 2010s, as well as ranking her seventh among the top female artists of the decade.[12][13] In 2016, Time included Minaj on their annual list of the 100 most influential people in the world.[14] "
Na, ezert lett egyszeriben "fontos", hogy mit mond...;) mind a ket oldal raharapott a temara, hiszen aranybanya egy ilyen influencer...a konzervativoknak azert, amiert, a liberalisoknak meg azert, amiert...Mindenki behelyettesitheti a sajat gondolatait a megfelelo helyre :))

élhetetlen 2021.09.18. 22:42:32

@SzZoole: Igen értettem, csak hozzáfűztem , hogy nekem miért nem kellett a hordót felhozni. „teccik értetni?

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2021.09.18. 22:49:00

@SzZoole: huh, ezen sokan megsertodnenek a szinesboruek kozul :))))
Hasonlo tortent, amikor a szinesboruekrol felteteleztek, hogy "nincsenek meg az eszkozeik/felteteleik stb. hogy ID-t tudjanak szerezni, ami a szavazashoz kell (nagy vita volt itt nalunk, hogy szavazashoz nem mindenhol kertek/kernek ID-t). A liberalis oldal a fenti indokot hasznalta: szegeny feketek/szinesboruek nem tudjak, hol a DMV (kb. okmanyiroda).
Erre a feketek: www.youtube.com/watch?v=rrBxZGWCdgs

SzZoole 2021.09.18. 22:49:01

@élhetetlen: értettem én, eddig is tuttam, hogy hölgynek teccik lenni :-)

SzZoole 2021.09.18. 22:57:12

@Zsuzsi65: igen, az igazság fájó tud lenni…..

A cég ahol dolgozom most egy problémába. Ugyanis cipőfényezőt is árul, amire a fekete szín kb. 5-6 nyelven van ráírva. Spanyolul a fekete ‘negro’ és ezt egy színesbőrű vásárló sérelmezte és komlenolt miatta. Hiába mondtak neki, hogy ez egy spanyol szó, többszáz millió ember beszéli a földön es ez nem rasszista szó.

Miatta több ezer termeket kellet levenni kb. 2200 üzletből.

El tudod képzelni, hogy egy ilyen tanulatlan ember miatt, aki a negro szót a rabszolgasághoz köti, mekkora veszteséget érte a céget?

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2021.09.18. 23:00:25

Lehetne egy jo kis szociologiai kiserletet csinalni, hogy milyen gyorsan terjednek az osszeeskuves elmeletek. Pl. ebbol a hirbol (lsd alabb) ilyet csinalnek: A Biden adminisztracio populacio kontrollja!! :) A szegenyeket/szinesborueket (akik leginkabb welfare-en vannak) ki akarja irtani, mert nekik nem kotelezo a vakcina! Holott tudjuk, hogy az oltas eleteket menthet, igaz? :))

www.msn.com/en-us/news/politics/why-does-biden-s-vaccine-mandate-not-apply-to-welfare-recipients-and-others/ar-AAOAl5W?ocid=winp1taskbar

"...per Biden's edict, Americans who work at a company that employs more than 100 people have no choice but to get vaccinated. The same standard applies to the health care workers who have heroically put their lives on the line treating COVID-19 patients.

But for reasons unexplained, Biden refuses to mandate vaccines for the 59 million Americans who receive welfare benefits.

Put another way, Biden is mandating that the Americans who supply most of the tax revenue to pay for America's welfare system be vaccinated or lose employment. But the beneficiaries of the welfare state are exempt.

This is even more flummoxing given that data shows Medicaid recipients are among the least vaccinated...."

#asking for a friend...LOL

élhetetlen 2021.09.18. 23:15:25

@fhdgy: „Vadász kutya legyek”, elvileg az, hogy történjen velem emiatt akármi rossz, akkor sem értem. Ugyanez a söréttel csak hangulat fokozó, szó sincs arról, hogy valakinek sörétet kívánnánk a seggébe. Keresd meg a humorérzékedet, mert van.
A másik: „vallásháborút meg még inkább ne”. Furcsa is lenne két ateista között. Ez csak logikai játék volt részemről.

fhdgy 2021.09.18. 23:19:52

@élhetetlen: Elvileg kettő ateista is okozhat "vallásháborút"!

Ha egymással vitatkoznak és közben erősen támadják a hívőket.

Nekem megvan a hitem, de nem támadok senki mást.

Hit, az maradjon hit, utána legyünk emberek!

Nem gonoszak, jók!

élhetetlen 2021.09.18. 23:56:04

@SzZoole: Úgy tűnik, nem kedvelsz, de azért még két sztori. Falusi háztartás, frissen vágott falusi kacsa, nincs fertőzés veszély, és a melle húsa, ugyan nem marha, de vörös hús. Mondom, csináljunk reggelire tatárbifszteket. Anyu rám néz, nyers húst? Mondom szalonna, kolbász, nyers hús. Anyu: igaz. Így játszottam el a fele kacsamell adagot, amit addig én kaptam.
A másik szitu durvább, szemetebb, de nem hazudtam. Társas út anyuval, Moszkva, Rosszia (így magyarosan) hotel, a reggeli pácolt lazacszelet. Két szegedi nő volt az asztaltársunk, kérdezik, mi ez. Mondom, pácolt nyers hal. Na, ők ezt nem kérik. Akkor megehetjük? Megettük.

élhetetlen 2021.09.19. 00:05:13

@fhdgy: Ez szép volt. „Ha egymással vitatkoznak és közben erősen támadják a hívőket.”. Csak nem érzem, hogy támadtam volna hívőket, és azt sem, hogy ez a szöveg választ adna arra, amiről beszéltünk. De mindegy.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2021.09.19. 00:46:04

@SzZoole: oh, ilyenekrol tudnek meselni :)) nalunk a woke hangadok miatt kellett egy csomo hagyomanyos termek csomagolasat megvaltoztatni (meg egy csomo mas dolog is volt, pl focicsapat arnevezese es hasonlok) mert szerintuk "serto" volt, es negativ jelentes tarsult hozzajuk :)

FutureFry 2021.09.19. 03:57:21

@Zsuzsi65: “ … Valoszinuleg nincs tinedzser gyereked, ezert nem hallottad a nevet :) …”
Az is lehet, hogy vannak olyan fiatalok, akiknek nem esik NM az érdeklődési körükbe.

“ … mind a ket oldal raharapott a temara, hiszen aranybanya egy ilyen influencer. …”
Így igaz, szerintem joggal kapták fel az esti talk show műsorok (is), hiszen igencsak szórakoztató volt a mondanivalója. A twitter helyében megtartanám (de úgy látszik nem ők rúgták ki - bár jogilag megtehetnék, mert jelenleg ők döntik el kit engednek be (vagy nem) a felületükre - hanem NM vonult ki mert nem bírta a reakciókat).
Másrészt szerintem semmi gond azzal, ha valaki NM tweet-je miatt nem oltatja be magát (sőt!).

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2021.09.19. 07:12:37

@Zsuzsi65:

Chris Talgo (ctalgo@heartland.org) is senior editor at The Heartland Institute.

The Heartland Institute is an American conservative and libertarian public policy think tank known for its rejection of the scientific consensus on climate change and the negative health impacts of smoking.

en.wikipedia.org/wiki/Heartland_Institute

pff

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2021.09.19. 07:12:49

@SzZoole: "egy spanyol szó, többszáz millió ember beszéli a földön es ez nem rasszista szó.

Miatta több ezer termeket kellet levenni kb. 2200 üzletből."

akkor ki is itt a hulye?

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2021.09.19. 07:25:48

@droid_: wikipedia mint megbizhato es partatlan forras :))))))

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2021.09.19. 07:37:12

@droid_: ha mondjuk az ad hominem tipikus ervelesi hiba helyett erdemben hoztal volna fel valamit az ellen, amit ideztem, akkor lehetett volna vele valamit kezdeni, igy nem igazan ;)

Arthamyr 2021.09.19. 07:49:27

@Zsuzsi65: Igen, viszonylag az.

Én nem ismerem ezt a Heartland Institute-ot, szerinted mi nem áll meg a droid által idézett mondatból?

fhdgy 2021.09.19. 09:25:58

@élhetetlen: "Kettő ateista is okozhat ..."

Írtam én, hogy Te lennél az egyik?

Nem! Kettő ateista!

SzZoole 2021.09.19. 09:50:27

@élhetetlen: “ Úgy tűnik, nem kedvelsz”

Én senkit nem kedvelek, még magamat se, mizantróp vagyok és anticociális :-)))

Vicc volt

SzZoole 2021.09.19. 09:52:41

@droid_: “ akkor ki is itt a hulye?”.

Hát ha a te megnyilvánulásaidból nézzük, akkor nyilván én, nem? De. Na ugye! :-)

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2021.09.19. 16:08:44

@Zsuzsi65: nem te papoltal itt par napja arrol hogy mindig meg kell nezni, kitol szarmazik a cikk? de. adjal mar magadra. en megneztem, es kapott egy nullas szorzot.

FutureFry 2021.09.19. 16:09:19

@Zsuzsi65: “ wikipedia mint megbizhato es partatlan forras :)))))) ”
Úgy látom a NM-ről szóló bejegyzésedet is a wikipédiáról idézted (forrásmegjelölés nélkül)

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2021.09.19. 16:35:07

@FutureFry: ok, touche :))) oh, tudom, te nagyon adsz a pontos forras megjelolesre, majdnem hogy APA style format-ot hasznalsz :))
Mondjuk Nicki M.eseten a zenei dijak es karrier felsorolas szerintem nem azonos kategoria azzal, hogy vkit politikailag hogyan ertekel Wikip. Ami pedig az ad hominem esetet illeti, tovabbra is fennall :)
Tehat erdemben azota sem esett szo rola, es tovabbra is a tereles a taktika nalatok :DD

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2021.09.19. 16:46:22

@droid_: "Because we are effective, we have been the subject of unfair criticism and even libel by various liberal advocacy groups, elected officials, and even Wikipedia. Please see the “Reply to Our Critics” page where we answer our critics and set the record straight. We hope you will defend us, when you can, in the comments fields of websites that defame us and in conversations with friends and colleagues."
www.heartland.org/
Tudom, tudom, a sajat oldalukrol idezek :))) csak azert hoztam fel, mert ebbol latszik, hogy ismetelten politikai elfogultsag jatszik itt is...sajnos egyre nehezebb politika-mentes, pusztan a tenyekre tamaszkodo informaciot talalni a neten...Fogadok, hogy Nicki M.wiki oldalat is mar atirtak ugy, hogy oltastagado, konzervativ, es Trump running mate-je lesz 2024-ben :)))))

FutureFry 2021.09.19. 18:08:18

@Zsuzsi65: “… Ami pedig az ad hominem esetet illeti, tovabbra is fennall :) …”

Ez így igaz, hiszen a “wikipedia mint megbizhato es partatlan forras :))))))” iróniája pont egy ad hominem esetnek tűnik részedről, és pl. nem cáfoltad a @droid_: idézett részt (“known for its rejection of the scientific consensus on climate change and the negative health impacts of smoking”), amire @Arthamyr: is rámutatott.

P.Elliot 2021.09.19. 18:21:36

Jelentem,

fel oraval ezelott megkaptam a harmadik Pfizer oltast a kozeli gyogyszertarban.

Azt hittem hogy joforman majd csak egyedul leszek de szo sincs rola, maris nagyon sokan alltak sorban, ugy latszik hogy mas is hisz az oltasban nemcsak en.
Itt felenk legalabbis.

Jol erzem magamat, a masik kettonel sem volt semmifele kellemetlen tunet.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2021.09.19. 18:53:13

@FutureFry: terelesben profi vagy, ezt el kell ismerni :))

Ha esetleg az eredeti temarol is akarsz eszmet cserelni, akkor erdeklodve varom a gondolataidat azzal kapcsolatban, hogy mi a velemenyed arrol, hogy a Kongresszus, a Posta es a welfare-en eloknek nem kotelezo a vakcina, de a 100 fonel tobb embert foglalkoztato cegeket megbuntetik, ha az alkalmazottaik nem akarjak oltatni/teszteltetni magukat.

Arthamyr 2021.09.19. 19:23:58

@Zsuzsi65: Nem tartom kirívó ad hominem esetnek, ha valaki megvizsgálja a belinkelt cikk forrásának hátterét, és emiatt nem fordít rá sok időt. Ha a vitapartner személye ellen szólna, na az más eset volna.
Ugye nem gondolod, hogy ha ideömlesztesz egy masszív szövegfalat (amire kb. annyi energiát fordítottál, hogy elolvastad (kérdés, hogy mennyire alaposan), mielőtt _idemásoltad_), akkor mások veszik majd a fáradtságot, és elkezdik szétbontani, értelmezni és majd tételesen cáfolgatni az ott található állításokat? Ez iszonyat mennyiségű idő és energia, jóval több, mint amennyit te ráfordítottál, és ha kétes hátterű helyről/személytől idézel, akkor igazából felesleges is. Igazából a tényeket kellene idézni, nem pedig a tények értelmezését/elemzését, ezt megtehetnéd te magad is.

Is Heartland's position on global warming 'extremist' or outside the scientific mainstream?
No. See our statement here.
Aztán a here szóra kattintva ide lehet jutni, ahol látszik, hogy de, bizony "outside the scientific mainstream":
www.heartland.org/publications-resources/publications/the-global-warming-crisis-is-over

Ez nekem sokkal rosszabbnak tűnik, mint az általad sérelmezett wikipedia.

Vibi 2021.09.19. 20:09:34

@Zsuzsi65: azt elmagyarazod nekem, hogy az miert faj barkinek is, ha pl az uncle ben’s eseteben a 21.szazadra ciki lett ben apo rizsezni? Mit nem lehet mondjuk azon ertemi, hogy a dedunokaknak rosszul esik latni, hallani, hogy a rabszolga dedapa/ukapa aki maga is rabszolga volt es szedte a gyapotot, rizst akarmit, szoval erre azt mondja a gyarto, hogy ok latom ez nektek rosszul esik, atnevezzuk eredeti ben rizsre? Miert kell erre azzal jonni, hogy elveszik a kulturatokat es nektek mar semmit nem lehet, amit bezzeg regen lehetett? Mitol lesz nektek rosszabb a rizs, ha matol nem sert az elnevezese masokat?

FutureFry 2021.09.19. 21:22:07

@Zsuzsi65: “ … terelesben profi vagy …”
Te hoztad fel (smiley-val körítve), hogy a Wikipedia (paraphrasing) “jajdefüggetlen”, erre volt a (szerintem jogos) kérdés, hogy mi a baj azzal amit a “heartland institute”-tal kapcsolatosan írnak.

“.. az eredeti temarol  ... Kongresszus, a Posta es a welfare-en eloknek nem kotelezo a vakcina”
A Kongresszus az egy független hatalmi ág, nekem jogosak tűnik, hogy az executive branch nem tudja a tagjainak előírni az ilyesmi dolgokat (se). A USPS az USDA/OSHA hatálya alá tartozik és így fog a “vaccine mandate” vonatkozni a dolgozóikra : “… White House official now says USPS workers ARE part of the federal vaccine mandate order under OSHA jurisdiction …” [1], a legtöbb welfare program viszont az államok hatáskörébe tartozik (azaz ők szabályozzák), így nem meglepő, hogy ott nem tud a federal government meglépni hasonlót (bár valószínű pénzvisszatartással tudna kényszerítőzni).

Egyébként szerintem nem kéne erőltetni az általános “vaccine mandate”-et, de ha valaki COVID-dal megy az orvoshoz, vagy kórházba, és nincs beoltva (“valid medical exemption” nélkül) akkor szerintem jogos lenne, hogy a biztosító (Medicare/Medicaid-et is beleértve) ne fizessen semmit (és ismervén az amerikai eü. árait, lehet ez igen motiváló tényező lenne).

[1] www.foxnews.com/media/washington-post-reporter-postal-service-exemption-biden-vaccine-mandate

FutureFry 2021.09.19. 21:35:54

@FutureFry: "... USDA/OSHA ..."
Helyesen: "... DOL/OSHA ..."

kék madár 2021.09.19. 23:06:21

@Zsuzsi65: es tele van eszbonto es nyilvanvalo hazugsagokkal homersekleti es egyeb adatokrol egyetlen arva hivatkozas nelkul.

Egy ilyen szervezetet, mint a heartland lehet viccnek hivni bar en inkabb pofatlan agymosasnak hivnam.

Nem tudom miert tolsz ide hazugsagokat, nyilvan mert minden amit bizonyitani akarsz szembe megy a tenyekkel, nagyon faraszto, lehangolo, kicsinyes, stb. de legalabb kifogyhatatlan energiaval gyozkodsz.

@FutureFry: "You Cannot Reason People Out of Something They Were Not Reasoned Into"

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2021.09.20. 00:06:44

@Zsuzsi65: a laposfoldesek is azt mondjak hogy az erveik szilardak, ezert probaljak inkabb nevetsegesse tenni oket. toltse az idot veluk akinek tul sok van.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2021.09.20. 04:40:42

Dirty politics helyett inkabb nezzetek egy kis malibui csendeletet, es hallgassatok a hullamok zenejet :) me'g friss es meleg video, ma delutan setaltam itt:)
youtu.be/j9ERUZ4PILk

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2021.09.20. 16:35:32

@FutureFry: nem, ez a gyonyoru Csendes-Ocean, amiben mindenki gyonyorkodhet politikai meggyozodes nelkul :) you're welcome :)))

Arthamyr 2021.09.20. 22:38:29

@Zsuzsi65: Most nem olvasok vissza, de a mocskos politikát nem te hoztad ide egész véletlenül? :)

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2021.09.20. 23:24:02

@Arthamyr: na de latod, mekkora kommentaradatot generaltam :)))) egyebkent meg csak alkohol fogyasztasrol meg tetkokrol lett volna szo :DDD
Hat nem stimulalobb politikai temat bedobni? :) Latod, egyszerre tobben is ugrottatok ra(m) ;)

Arthamyr 2021.09.21. 06:20:46

@Zsuzsi65: Azért azt gondolom, ennél kellemesebb interakciót is elérhetsz. ;)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2021.09.21. 08:33:56

A poszthoz:
"kezdve a ma már mindennapinak számitó érintőképernyős tv-től az ülések hátában,"
WTF??Esetleg a transatlanti és/vagy bőrfoteles járatokon/osztályokon, maximum.Európán belül turistaosztályon én még sose láttam ilyet, igaz, nem sok céggel utaztunk még, de a Wicceren, Norwegianon, Maléven, és volt még egy, ami azóta tönkrement, nos ezeken nincs semmi ilyesmi...Csaxólok.
A Memento Parki fotó címe: Maaaargit, a kombinéd itt maradt!!
:D
Egyébként nagyon jó poszt, jók a képek is, és a történet is kiadja.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2021.09.21. 08:49:59

@fhdgy: Hát, csak pár mondatban.Itt erősen szabadjára volt eresztve a gyeplő, utazgatott mindenki síelni országon belül is a legnagyobb járvány közepette is.Meghaltak sokkal többen, mint a finneknél, és a norvégoknál.Javarészt idősebbek, de nem csak.Aztán itt is kezdett javulni az oltásmennyiség, és az átoltottsági adatok.Illetve a többi bezzegországban pl Szlovákia is leromlottak a mutatók.Manapság már kábé ugyanott van minden, mint másik országokban.A gazdaság is kábé ugyanannyira sínylette meg a dolgot, hiába volt minden nyitva sokáig.Itt az első évadban haltak meg sokan, máshol meg a 2-3-ban.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2021.09.21. 22:39:09

@geegee: igen, ez a transzatlanti jatarokra vonatkozik, nem a fapados europai jaratokra termeszetesen :)

Golf2 2021.09.30. 19:43:07

@SzZoole: Szólásszabadság az angoloknál: páviánnak nevezett a Facebookon egy néger focistát, börtönbe zárják 8 hónapra....ezért börtön? Agyalágyultak.

viccesficak 2021.09.30. 20:46:47

@Zsuzsi65: dirty GOP you mean? :))

Nézem, hullámzom ;)

viccesficak 2021.09.30. 20:46:55

Na,mszegény írek, kifogytak a bohócokból :))

« A BBC azonban teljes komolysággal arról ír, hogy Észak-Írországban jelenleg nem találnak kellő mennyiségű bohócot. A különös hiány elsődleges oka, hogy sok cirkuszi előadó bevándorlóként érkezett az országba és közülük rengetegen visszatértek a szülőhazáujkba, amikor tavaly év elején elkezdték bevezetni a járványügyi korlátozásokat. Ráadásul, amióta több helyen enyhítettek a szigorú szabályokon, sokan helyben találtak munkát, így alig valaki tért vissza korábbi munkájához.”

viccesficak 2021.09.30. 22:21:35

@Golf2: a focistát??? Az angol proli csak a megant utálja, a focistáit eltolerálja valahogy :))

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása