oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2021. augusztus 27. 06:30,  Levél egy határátkelő kutyájától 370 komment

2021. augusztus 27. 06:30 Határátkelő

Levél egy határátkelő kutyájától

Vajon ért-e két nyelven egy határátkelő kutyája? És miért a Fly névre hallgat? Egyebek mellett ezekre a kérdésekre is választ kapunk Steve rendhagyó írásából, amihez képeket is csatolt.

cim_350.jpg

„Fly a nevem. A gazdám megkért, vakkantsak nektek már magamról, hogyan élek ebben a házban itt Kanadában. Küldök képet is. Sosem lehet tudni... ha megfelelő nőstény kutyát ismertek... nem lehet nagyon magas... mutassátok már meg neki, mert én mindig keresek párt! A gazdáim ígérték, de nem bízok bennük...

Nagyon nehéz itt találni, pedig mindenkit megszagolok! De ebben a fránya országban majdnem minden kutyát megfixálnak, én pedig igenis fiú maradtam, a gazdám megvédett, mondta nem hajlandó pénzt fizetni, hogy levágják - amit magának nem akar, a kutyájával se tegyék.

Szóval fekete, normál méretű, hosszúszőrű tacskó vagyok, öt éves. Négy éve élek ebben a házban. Itt feldolgoztam magam, ma már több állásom is van:

1, Ébresztő: reggel 6-kor, felkeltem gazdámat és kell velem sétálni menni.

2, Házőrző: aki az ajtóhoz jön és csöngetni mer, de még csak a ház előtt is ólálkodik, hát jól megugatom.

3, Üdvözlő: ha a gazdáim hazajönnek, kapnak csókokat, nagy az örömködés.

4, Bohóc: Vannak trükkjeim. A legegyszerűbb, ha beülök frissen elhagyott karosszékükbe, és amikor visszajönnek, dacosan a szemükbe nézek.

1_280.jpg

Fizetésem mindezért? Koszt és kvártély. Köztünk legyen mondva, gazdáim jó emberek, de a koszt lehetne több is, mert jó az étvágyam és nem vagyok válogatós. És persze hasvakarás, ez a prémium, ezt nagyon szeretem. Fültő vakarás az OK, de hasvakarás, az az igazi! Ezt naponta többször kell, mert nekem több állásom is van!

Futólag megemlítem, hogy van egy macska is a házban. Nem szeretek erről beszélni. A macskák felesleges állatok, érthetetlen, miért tartják? Már többször is próbálkoztam barátkozni / udvarolni neki, de csak pisszeg!

Éles karmai vannak, el is kerülöm. Régebben még fogott egeret (de inkább kismadarat), most már öregszik és nyugalomba vonult, de képes a legjobb foteleket elfoglalni!

Sétálni megyek naponta kétszer. Nap mint nap idegenek megállnak, milyen jóképű “kis” kutya, mondják. Megsimogathatom, kérdik? Hát én csak eltűröm, de keresztülnézek rajtuk, mit képzelnek ezek az idegenek? Némelyik tudatlan kérdi “puppy”?! Felnőtt kutya vagyok! Hogy mik vannak!

Városi kutya vagyok, sétálni pórázon megyek, de van egy kis kert a házunk mögött, oda sokszor kimegyek mókusokat kergetni.

Két nyelven is beszélek, angolul és magyarul. Értem, hogy séta/séta = walkie/walkie; car ride = autóval megyünk! Autóval menni nagyon szeretek, a hátsó ülés az enyém, az ablakot (két oldalon) le kell hajtani, hogy ki tudjak nézni! Jó megvetően lenézem a gyalogosokat, mert kocsiban ülni jobb!

Még befejezőül kérdezhetitek, miért hívnak Fly-nak? Ez ugyanis angolul legyet, avagy repülnit jelent, nem szokásos kutyanév.

Talán emlékeztek a régi (1985) filmre, Vissza a jövőbe (Back to the Future), ahol a főszereplő fiú, Marty McFly (Michael J Fox) ide-oda utazik a jövőbe/múltba. Innen ered. Amikor én fogamzottam, akkor már az én papám nem élt!

Ő híres kutya volt és hát a spermáját lefagyasztották, hogy lehessen kölke azután is, miután elpusztult. Így is történt, így születtem én. Szóval eredetileg McFly-nak hívtak, de a Mc idővel elmaradt. Na, most már mindent tudtok.”

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével. 

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: kutya Kanada

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr4516671874

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Golf2 2021.08.27. 08:58:07

Már a kutyákat is fagyasszák...OMG

Csodabogár 2021.08.27. 09:39:08

A tacskó a kutyák királya.:-)

puhacica 2021.08.27. 10:13:29

nagyon cuki, de a gazdi hozzaallasatol kicsit egnek allt a hajam. a felelos allattartas az ivartalanitassal kezdodik. a szaporitokat pedig bortonnel buntetnem. a kinti-benti macskakrol nem is beszelve, iszonyu kart okoznak a termeszetben. :(

Vibi 2021.08.27. 11:03:18

@puhacica: nem teljesen ertem miert lenne az a felelos allattartas, hogy ivartalanitod a kutyadat. Kutyakat 99.9%-ban nem latsz csak ugy lofralni, igy eselye sincs arra, hogy veletlenul vemhes legyen. Ez itt meg egy fiu kutya, max a kisparnat tudna otthon teherbe ejteni vagy a macskat. Arrol nem is beszelve hogy az en elmult 5 kutyam kozul hiaba tudta mind hogy hogyan kell csinalni igazabol egyszer se jott nekik ossze, ugyanis ahhoz tapasztalat is kell.

A macskak kiengedesevel total egyet ertek. A kornyek facebook csoportjaban mindig feljon hogy hogy aki latta a kis Apollot szoljon mar a gazdanak mert ket napja nem ment haza, a tobbiek meg nezzek mar meg a garazsukat hogy nincs e a kis Apollo ott. Aztan vagy jon a hir hogy Apollot elutottek vagy epp szerencseje volt es meguszta.

Csodabogár 2021.08.27. 11:37:22

@Vibi: Különösen, hogy ez biztos egy igazi pedigrés faj kutya. Majd szereznek neki egy szintén fajtiszta lányt és csodálatos utódaik lesznek.
Lánykutyánál azért még megértem az ivartalanítást, mert azok ha csak kicsit elszabadulnak tüzelés idején, könnyen teherbe esnek valami rangon aluli kutyától.:-)

Fiu tacsink volt és az utolsót nagyon védtük, nem engedtük egyedül lófrálni. Aztán mikor összehoztuk egy lánytacsival, bizony csak kergetőztek a kertben és nem történt semmi.:-(

Vibi 2021.08.27. 12:02:25

@Csodabogár: nekem anno volt egy lany kutyam is, az kifejezetten nem szerette a pedigres kutyakat, pedig az o apukaja is Europagyoztes volt anno. Kizarolag a kobor kutyakkal allt le, de soha nem esett teherbe szerencsere.

A mostani kutyank fiu, es a ferjem kasztraltatta hogy ne legyen olyan kajla. Mondjuk szerintem autista, de nagyon okos. Mondjuk egy Collietol el is varja az ember.

Most azt mondom hogy tobb kutyank mar nem lesz, ha ez elpusztul. 6 boven eleg volt 30 ev alatt. Sajnos a legkisebb par honapja ment el 16 ev utan. Az orvos el se hitte hogy annyi volt mert a yorkiek nem szoktak eddig elni. Ez az utolso is mar 15 es valoszinuleg van is valami rakja, de nem piszkaljuk, mert amugy jol van.

Vibi 2021.08.27. 13:01:37

@Nagy Kámpics: a ferjemtol is elvaeras hogy okos legyen :-)

Azert mert nincs kire hagyni ha el akarunk menni. Kesz macera megszervezni, hogy kihez mehet. Aztan ez macera a kutyanak is mert mar o is oreg es szereti a megszokott helyet. Aztan sokat kell utana takaritani es ez is macera. Amikor meg elpusztul, akkor az ember lelkenek egy darabja is vele megy. Mar most sajnalom, amikor majd vege lesz, mert olyan jo kutya, a maga hulyesegeivel. Hiaba, 15 ev alatt igazi tars lett. Lehetne vele beszelgetni, ha tudna beszelni. Modjuk epp most porszivoztam fel utana. Utalja a porszivot mert hangos, es mint modtam autisat, vagy aspergeres, nem birja a zajt, stresszes lesz tole. Meg az emeleten mondtam neki, hogy ezt a szort innen fel kell porszivozni. Teljesen lazba jott erre. Mondom neki, hogy hol van a porszivo? Erre lement a a foldszintre es oda allt a kis tarolo ele, ahol a porszivot tartjuk. Vagy amikor megeszi a vacsorajat, odajon hogy simogassam meg. Ilyenkor megkerdezem tole, hogy ki akarsz menni? Es akkor vissza huffog hogy igen. Ha nem akar kimenni nem huffog.

fhdgy 2021.08.27. 13:20:46

@Csodabogár: Mondjuk, azért megnézném, hogy ezt hogyan tudnád megmagyarázni egy eszkimónak! -:)

A sort lehetne folytatni.

fhdgy 2021.08.27. 13:32:48

"felelős állattartás az ivartalanítással kezdődik"

Vagy nem gondoltad komolyan vagy nagyon pontatlanul fogalmaztál. Rájössz, hogy miért???

fhdgy 2021.08.27. 13:33:36

@puhacica: Bocs, az előbbit neked akartam címezni!

puhacica 2021.08.27. 13:43:39

@Vibi: allatorvos.net/ivartalanitas-elonyei-es-hatranyai/

@Csodabogár: igen, ezt hivjak szaporitasnak. amitol persze cuki kiskutyak lesznek, jo penzt is lehet csinalni beloluk, csak ez ugye nem tenyesztes, annak minden velejarojaval egyutt.

@fhdgy: gondolom, hogy mire gondolsz, de nem latom ertelmet belemenni ebbe, szerintem egyertelmu, hogy mire gondoltam

bízwax 2021.08.27. 13:50:25

Kedves irás Fly mester, Roxy és Boo üdvözöl a szomszédból.
:)

bízwax 2021.08.27. 13:50:29

@fhdgy: ne kekeckedj obsitos, a kis házállatokra gondolt, nem a kecskéidre :)

fhdgy 2021.08.27. 13:51:03

@puhacica: Vegyük csak a kutyákat, meg a macskákat! Ezeknél sem lehetne mindig ivartalanítani, mert rövidesen nem maradna egy sem és kezdhetnénk újra a háziasítást.

Nekem ellenérzéseim vannak az ivartalanítással szemben.

fhdgy 2021.08.27. 13:56:30

@bízwax: Értem én, de a kis házi állatokra sem igaz korlátlanul.

Nem csak a tenyésztés, eszetlen szaporítás esetére gondolok.

Teljesen természetes számomra, hogy ha valakinek van kutyája, akkor szeretné, hogy kölyke is legyen, mire a kutya elpusztul.

puhacica 2021.08.27. 14:06:35

@fhdgy: "...Magyarországon 2.5 millió kutya és 3 millió macska él.
A macskák közül közel egymillió, az ebek közül több mint százezer kóbor állat."

nem igazan kell aggodnod, hogy netan kifogy a kutyatar.
be kellene lepned nehany macskamento csoportba, aztan akkor igen gyorsan elparolognanak az ellenerzeseid. ha az egeszsegugyi elonyeit nem is nezzuk az ivartalanitasnak, azt a rengeteg szenvedest, betegseget, balesetet... illene figyelembe venni, amiben ezeknek a felesleges szaporulatoknak reszuk van. aztan ahogy fentebb irtam, a hasznos madarak, keteltuek levadaszasa egy ujabb, oriasi problema. es akkor a kinti tartasrol meg nem is esett szo.

tovabba bele lehet nezni par fajtamento csoportba, mennyi beteg, ideggyenge, rossz minosegu kutya, macska kerul utcara a mar emlitett hazi szaporitoktol.

ez egy oriasi es nagyon szeleskoru problema, nem lehet "ellenerzesekkel" elintezni, mikor konkret szamok es tenyek bizonyitjak a bajt es a rossz hozzaallast.

Golf2 2021.08.27. 14:07:09

@fhdgy: Megjelent a legfrissebb adat az átlagnyugdíj összegéről: havi 150 571 forintra rúgott 2020-ban a KSH információi szerint....és ebben a bajuszosszar 4 millás nyugdíja is benne van.

Vibi 2021.08.27. 14:33:52

@puhacica: az ugye feltunt hogy ez egy allatorvosi rendelo hirdetese. Nana, hogy nekik jo ha ivartalanitod a kutyadat macskadat. Ettol persze igaz ha van hereje vagy mehe valoszinubb hogy heredaganatos vagy mehdaganatos lesz mintha nincs. Egyebkent sajat tapasztalatom szerint a kutya elobb kap valamilyen hasuri daganatot mint here daganatot. Ugyanakkor a heredaganatnak megvan az az elonye hogy latod a beldaganatot nem fogod. A felelos allattartashoz remelem a kutya beleinek eltavolitasa azert meg tartozik hozza.

fhdgy 2021.08.27. 15:23:05

@puhacica: Én falusi gyerek vagyok, még akkor is, ha 46 évet városban éltem. ( ebben benne van az a kb. négy év is, amit jogilag egy német községben éltem, de az a maga 15 ezer lakosságával hajalt sok magyar várost ).

A faluhoz hozzátartoznak az állatok is. A kutyák is, a macskák is. Elütik az autók a kutyákat, macskákat? Igen sajnos. De ettől nem kell ivartalanítani őket, mert akkor az embert is kellene.

Én, mint autós ( is ) igyekszem elkerülni, hogy elgázoljam őket. Ha gazdátlan állatot látok, segítek nekik. Most is vannak befogadott macskáim. Most a macskáim tartása ( ma is vettem nekik tápot ) tartása többe kerül, mint egy kecskéé, de nem sajnálom tőlük.

Kutyamenhelynek is adtam pénzt. Olyan kis kutyáknak is adtam INGYEN kecsketejet, akiket az anyjuk nem tudott szoptatni. Birkáknak is adtam.

Erre nekem egy zsinórmérték van, apám. Ő nem szerette a macskákat, ennek ellenére egyszer arra mentem haza, hogy van egy macska. Kérdeztem, hogy hogyan, hisz te nem szereted a macskákat. Erre ő: mit csináljak, ha van szegény, nem engedhetem éhen dögleni!

Sokan ( főleg városiak ) fennen hirdetik, hogy védjük a környezetet, védjük a természetet, védjük az állatokat. Igen, egyetértek, de ésszel. Én adok enni az állatoknak, de a természet rendjébe nem akarok beleavatkozni. Az a természet dolga.

Vibi 2021.08.27. 15:53:46

@fhdgy: mondjuk nem gondolnam hogy a termeszet rendje lenne, hogy a tulszaporodott koborkutyat, macskat majd eluti az auto, viszont az sem felelos allattartas hogy minden nem tenyesztere tartott allatot ivartalanitsunk, mert kulonben tulszaporodik. Mint irtam nekem 6 kutyabol egy se szaporodott. Ettol fuggetlenul a kobor allatok ivartalanitasa helyeselendo reszemrol. Az hogy emberek allatokat nyakra fore szaporitanak siman megoldhato lenne egy egyszeru szabalyozassal, nem kell ahhoz semmit ivartalanitani. Him ivaru allatot jellemzoen azert eri meg ivartalanitani hogy konnyebb legyen vele banni. Amig hajtja a tesztoszteron addig bolond, foleg amig fiatal.

fhdgy 2021.08.27. 16:06:59

@Vibi: Kezdjük ott, hogyha felelősséggel tartozik mindenki az állataiért, akkor nem lennének kóbor állatok.

Az én macskáim, amiket befogadtam, nem fognak elkóborolni, mert tudják, hogy enni kapnak, inni kapnak és nem bántom őket.

Egy macska már felnőtt állatként csapódott hozzám. Ő a legszelídebb. Ha kb. ötven méterről kiabálok neki, hogy Kóbi ( ellopott kb. három kg. kolbászt ), akkor rohan mint egy kutya. Miért?

Mert kb. három kg. kolbász ide vagy oda, nem számított, legföljebb simogatás közben szidást kapott, hogy azt mondja:

Dögség Őfelsége, illik ellopni a gazdi kolbászát?

Ha befogadsz egy állatot, onnét kötelezettséget vállaltál.

Meg tudod-e tenni, hogy egy elesett kis állatot nem fogadsz be?

Vibi 2021.08.27. 16:11:53

@fhdgy: az utolso kerdesre a valasz: igen. Nem vagyok en allatkert. Mondjuk nem is lattam meg erre kobor allatot, igy lehet ha szembe jonne befogadnam, de keresnek is neki valami helyet. Mint irtam, nem akarok itthon allatkertet.

Csodabogár 2021.08.27. 16:16:37

@puhacica: A mi tacsiainknak soha nem volt hivatalos nemesi papírja. Az első nem is tudom hogyan jött, a másodikat 56-ban szereztük fillérekért. mert az anyját ellopták és ott állt a tulaj 6, négy hetes kiskutyával. Még kijárási tilalom volt, rohantunk haza a kutyával, hogy haza érjünk időben. A harmadikat az állatorvos hozta, vadászkutyának született egy istállóban, tele volt bolhával, de rögvest betelepedett a fotelbe.
Mikor szereztünk neki egy lányt a szomszédból, csak örömet akartunk szerezni a kutyának. Szaporítás meg pénz, meg se fordult a fejünkben.

fhdgy 2021.08.27. 16:21:18

@Vibi: Látod, nekem könnyebb a helyzetem.

Van 22 kecske, ők tartanak maguknak egy csupasz majmot, ami hordja nekik a kaját, vizet, stb.

Ahol van egy csupasz majom, ott elfér egy-két macska is! -:)

élhetetlen 2021.08.27. 17:08:46

@fhdgy: Én sem vagyok híve az ivartalanításnak. Igaz, csak kan kutyáink voltak, de csak egyszer léptek le, az csúfosan sikerült. Az Öreg már 15 év körüljárt, anyu szerzett egy kölyköt, és mikor már a kölyök is nagyobb lett, kiásta a hátsó kerítés alját. Az Öreg meg lehet, hogy már nem is emlékezett, hogy miről is van szó, de elment vele csajozni. A kölyök hazajött este, az Öreg nem, de már sötét van, majd holnap keressük. Anyu átmászott a kerítésen, megtalálta a kertünk mögött levő kukoricásban. Beleesett a 30 centis barázdába, és nem tudott kimászni (reumás volt). A lábra állítási kísérlet nem sikerült, mert el is gémberedett. Hát akkor ölben (nem egy kistermetű kutya volt), át a kerítésen, aztán bement a talicskáért, a helyére tolta, kiborította, az orra elé tette a kaját, a kutya megette, összeszedte magát, felállt és elment lefeküdni. De ezen kívül nem volt gond.
A macskák, az más eset, ha véletlenül 7 lett, hát akkor annyi volt. Ha egy sztori még belefér, lusta dögök voltak, a lakókonyhában volt egy kipárnázott nagy láda, azon aludtak egész nap. Kukoricaszedés előtt góré takarítás. Még volt egy kis kupac a sarokban, én már a padláson, anyu majd feladja, én kiöntöm. Aztán anyu egérfészket talált, rálépett, és kiabált, hogy apa, apa, hozd a macskát, fogtam neki egeret. Szétestem a röhögéstől. Apu be a konyhába, felkapott három macskát, az viszont tény, hogy másodpercek alatt rendet tettek, ide egy mancscsapás, oda egy. Ilyen volt falun a kisállat tartás. Az öcsém talált kutyáját meg megnézheted a kutyatlanul.blog. hu-n, gyönyörű erdélyi kopó keverék. (És van egy ilyen című bejegyzés is: Nyári kaland közelharccal).

fhdgy 2021.08.27. 17:39:53

@élhetetlen: Szóval? Mi falusiak vagy falusi gyökerekkel rendelkezők másképp nézünk a világra?

A városiak meg vegyenek inkább plüss állatot maguknak, azt nem kell ivartalanítani?

élhetetlen 2021.08.27. 17:45:39

@Vibi: Megértelek, de más a helyzet egy falusi háztartásban, ahol, mint nálunk, volt 40 hízó, három anyadisznó, egy kan, egy tehén, két bikaborjú, két ló, ott már két kutya, meg pár macska nem tétel.

Shanarey 2021.08.27. 18:07:52

@Csodabogár:

Általában, okosak, de nem mindegyik az, és jellemző rájuk hogy nekirontanak a náluk nagyobb kutyáknak, akik amúgy nagy ívben tojnának rá, de így csak balhé lesz belőle. Ezt már sokszor láttam élőben. S ez általában az összes kistermetűre jellemző. Volt olyan hülye, amely azért támadott meg mert elmentem a gazdája mellett, aki épp az autóját szerelte. A Magyarországi lakhelyemen van egy pont ilyen jószág, mint a képen van, aki rohadtul haragszik rám, és mindig ugat ha meglát, mert nem érdekelt. Látszott rajta hogy nem éppen az a hú de értelmes kutya, így nem érdekelt. Az elődje az egy nagy darab keverék volt, azzal semmi gond nem volt, azzal haverok voltunk.
A kutyák királya, az egy szubjektív dolog, nekem a Labrador az. Az utolsó kutyám, labrador keverék volt, és rettentő okos volt.

Shanarey 2021.08.27. 18:12:37

@Vibi:

Ezen röhögök rendszeresen, tudom nem szép dolog, de mégis.
A Magyarországi szűkebb hazám Facebook csoportjában, ez a majd mindennapi téma, hogy Xy macsek, aljas módon nem ment haza, és nagyon hiányzik. Máskor meg leírják, a macska egy szabad állat, akkor meg miért baj, hogy ha nem megy haza?

SzZoole 2021.08.27. 18:17:23

Ráncos öregasszony sétál a kutyájával a parkban. Találkozik a jó tündérrel. Azt mondja neki a jó tündér; ma kedvem van ezért teljesítem három kívánságodat, mi legyen az első?

Azt mondja az öregasszony; legyek újra szép fiatal. A tündér csettint egyet és a az öregasszony gyönyörű fiatal leányzóvá változott.

Mi legyen a második, kérdezi a tündér; Legyek gazdag, nagy ház, nagy autóm. A tündér ezt a kívánságát is teljesíti. Mil legyen a harmadik, de jól gondold meg.

Gondolkodik az öregasszony és mondja, változtasd a kutyámat gyönyörű fiatal izmos daliává. Ezt is teljesíti a tündér ez dolgát elvégezve el is tűnik.

Amint eltűnik a dalia elkezd fennhangon röhögni. Kérdezi az öregasszony, hát téged meg lelt?

Mondja a dalia, látod látod te vén ráncosbocskor, ha annak idején nem kasztráltattál volna ki, most milyen jó lett volna…….:-))

Shanarey 2021.08.27. 18:18:28

Magyarországon a "felelős" állattartást, legalábbis kutya ügyben, sokan úgy képzelik, hogy este kiengedik az utcára, aztán majd valamikor hazamegy. S hogy közben mit csinál, kire hozza a frász, avagy kit harap meg, az nem érdekes. A előbb említett Facebook csoprtban ez is téma időnként, de anno Budaörsi lakosként is találkoztam ezzel a problémával.

SzZoole 2021.08.27. 18:52:05

Az én kutyám nincs kiherélve mégis jól viselkedik, nem ugrál a lábakra töcskölni, nem acsarkodik más kutyákkal/emberekkel, gyakorlatilag mindenkivel barátságos.

kepkezelo.com/images/1beojmpxl0jfhznsqz94.jpeg

A szomszéd kutyája ki van herélve. Az én kutyámmal jól kijön, viszont a kert szomszéd kutyájával naponta háromszor verekednek össze, a kerítésen keresztül.

Állandóan ugat, a gazdája nem igazán tud vele mit kezdeni, mert nem hallgat senkire. Sétálni is bajos vinni mert biciklisre, az autókra, kamionokra is támad.

Szóval azt akartam csak mondani, hogy teljesen mindegy, hogy a kutyát kasztrálják, vagy sem.

Ja, és az én kutyám a macskával is elvan.

kepkezelo.com/images/umvhgr07e0g25brlhz9v.jpeg

élhetetlen 2021.08.27. 18:59:06

@Csodabogár: „ez biztos egy igazi pedigrés faj kutya”. A pedigré sem garancia semmire. Baráti család, magyar vizsla öt névvel, gondosan kiválasztott tenyésztőtől, és valahova a Tisza tóhoz hordták kiképzésre Pestről, mert ott van a szuper vadászkutya kiképző. Teljes siker, hazai, nemzetközi győzelmek, nem szépségversenyen, hanem behozás, stb. Pár év múlva vettek ugyanattól a tenyésztőtől ugyanolyan pedigrés másik magyar vizslát, ugyanoda hordták kiképzésre. Agilis, helyes kölyök volt, és találékony, mikor először volt nálam vendégségben, és fel akart menni a gazdi ölébe, és a gazdi nem engedte, akkor vállat vont és feljött az én ölembe, pedig aznap látott először. (A sztár is ölben ülős otthon). Viszont, mikor először kivitték vadászatra, lelkesen futott a nagy után, első lövés, megtorpant, de futott tovább, duplalövés, visszafutott, és ráült anyu cipőjére. Kész, nem lesz vadászkutya. Több százezer forint veszteség, odaajándékozták a kiképzőnek, mert a vadászaton kívül ő talált neki más feladatot.

Csodabogár 2021.08.27. 19:30:09

@Shanarey: Az első tacsink, még az ötvenes években, ilyen magában sétálgató kutya volt. Mindig szépen hazajött, megállt a ház előtt és ugatott, hogy engedjük be. Aztán egyszer anyámmal ment vásárolni, az egyik utcasarkon előre rohant egyenesen egy teherautó alá. Az utódok soha nem mehettek egy lépést se az utcán póráz nélkül. Soha nem volt problémánk, nem rohant neki a nagyobb kutyáknak, max. ugatott rájuk.
Én egy hűséges tipus vagyok, kutyában is. Ha kutya akkor tacskó. Persze szeretem a többit is, de nekem nem kellene. Különben is egy nagytestü kutyát lakásban tartani, szerintem nem okos dolog. Ja és a tacskók mindig rövid szőrüek voltak. Azt is kell porszívózni de talán kevésbé mint a hosszút.

Csodabogár 2021.08.27. 19:33:12

@élhetetlen: Nem vitás a vizsla is nagyon szép kutya, csak nekem házi használatra túl nagy.

Vibi 2021.08.27. 19:35:10

@élhetetlen: szerintem ott engem se zavarna.

Vibi 2021.08.27. 19:37:05

@Shanarey: szerencsetlen macskakat azert sajnalom, de tapasztalatom szerint a macskas emberek nagyon masok mint a kutyasok, igy nem is probalom megerteni oket, mert nem fog menni.

gabors 2021.08.27. 19:39:42

@puhacica: "a szaporitokat pedig bortonnel buntetnem. "

ezt hogy erted igy hamarosan kihalnank a kutyak :-)

legalabbis ahol felelos alattartok vannak.

Vibi 2021.08.27. 19:39:58

@Csodabogár: egyebkent nem is tul okos kutya, egy idoben mi is gondolkodtunk rajrta, ha majd a collie nem lesz veszunk egy vizslat. Itt nalunk kb £3000 korul mennek manapsag, aztan letettunk rola.

gabors 2021.08.27. 19:44:46

@bízwax: na milyen volt a koncert neztem a TV-n a vihar kitoreseig.. kicsit politikai kampany izu volt nekem ... az meg hogy a polgi ott volt meg hagyjan de Schumer ? meg mittudom en meg kik hat nem tudom.

Gondolom nem volt konnyu utanna hazamenni masnap majdnem hurrican

gabors 2021.08.27. 19:53:27

Amugy a csodas pedigren kivul mert homleskent hoztuk haza a menhelyrol (7 eve) (az hogy fajtiszta meg diplomas mi fasznak szamit) ezt az en kutyam is megirhatta volna ...

nalunk volt hogy 4 macska is volt szepen lassan elhunytak mar csak egy van de avval baratok ...

van egy masik meg oregebb az is rescue csak mar a szemeit nem tudtak megmenteni igy oreg is meg vak is de mar kozel 3 eve jol meg van velunk (amig el addig szertjuk es ellatjuk voltak mar bajai sajnos )

élhetetlen 2021.08.27. 20:12:41

@Shanarey: „Xy macsek, aljas módon nem ment haza” Nálunk is volt olyan, hogy nem jött haza a macska, pár nap múlva szólt az alattunk levő telekszomszéd, hogy ne aggódjunk, náluk van. Ők tartottak több tehenet, mi már egyet sem, és a macska jobban szerette a házi tejet, mint a boltit, és nyilván összeszedte az egereket náluk. Pár nap ott, pár nap nálunk. És volt olyan kandúrunk, amelyik valószínű, hogy vadászott, mert, ha bejött, csak a száraz kenyeret ette meg, és vizet ivott rá.

bízwax 2021.08.27. 20:19:51

@gabors: sajna kimaradt, unokákra kellet vigyázni.

Guta megütött hogy pont Paul Simon és Bruce maradt el :(

P.Elliot 2021.08.27. 20:24:19

@Vibi:
Jelentem, en macskas ember vagyok.

Kutyam sosem volt!
Miben masok a macskas emberek? Ird le had lassam magamat masok szemevel.

A macskak szemeben tudom hogy ki vagyok, egy jol kihasznalhato, betanitott emberi szemely akibol bohocot lehet csinalni es akit teljesen ki lehet hasznalni...

élhetetlen 2021.08.27. 20:24:26

@Csodabogár: Ezt értem, csak a barátaimnál csak hétköznap ölbenülős házi kedvenc, hétvégén meg dolgozó vadászkutya, aki kihozza a bokorból is, a vízből, bárhonnét a lelőtt madarat. Ők rendszeresen vadásznak.

élhetetlen 2021.08.27. 20:31:12

@SzZoole: „ha annak idején nem kasztráltattál volna ki, most milyen jó lett volna”. Ez ütős!

P.Elliot 2021.08.27. 20:34:09

En az ivartalanitas hive vagyok. Olyan sok kutya, macska el a foldon es pusztul el mar kiskoraban nyomorultul, gazda nelkul, mire jo ez?

Eddig meg minden allatunk meg volt mutve, jo hosszu nyugodt eleteket elnek.

Regebben tobb kobor macska volt a haz korul, azokbol szoktunk befogadni, a kandurok parzasi idoben osszetepve, santan, serulten, volt felszemu is mert kivertek,... akit befogadtunk az indult az orvoshoz.

Nem mondom hogy a verekedesi hajlamot "kimutottek" beloluk de sokkal nyugodtabbak lettek es egeszsegesebbek is.

élhetetlen 2021.08.27. 20:34:18

@fhdgy: „vagy falusi gyökerekkel rendelkezők másképp nézünk a világra?”. Azt hiszem, igen.

Vibi 2021.08.27. 20:35:06

@P.Elliot: en ugy vettem eszre hogy a macskasok nem akarnak elkotelezodni az allat fele, hiszen nem kell kivinni setalni, mert vagy kiengedik hogy maszakljon szabadon vagy elvegzi a dolgat a macska wc-be. A macsakat nem kell megtanitani szot fogadni vagy lekotni a figyelmet mert a macska tokeletesen elvan magaban, vagy vesznek neki egy kaparofat maximum. A kutyaval elmesz napi ketszer setalni, jatszani kell vele, kulonben unatkozik, meg kell szervezni, hogy hova teszed ha nem vagy otthon, mert rakhatod csak ki az udvarra, hogy majd a szomszed ad neki este enni, aztan ellesz, amig vissza nem ersz. Egyszeruen mas tipusu emberek tartanak kutyat mint macskat. Persze van akinek mindketto van, de ha valaki macskas is az nem igazi kutyas.

fhdgy 2021.08.27. 20:37:23

@P.Elliot: Ezt a macskás, kutyás dolgot én sem értem.

Mi van azokkal az emberekkel, akiknek kutyájuk is van meg macskájuk is?

Írtam, hogy vannak befogadott macskáim. A szomszéd kutya gazdájának tekintett, amíg el nem költöztek. A negyedik szomszédban van négy kutya. Kettő szobakutya, kettő kinti. Sokszor vagyok náluk, a kettő kinti kutya nagy haver. A gazdájuk szerint a lelküket is eladnák, hogy megsimogassam őket. Meg is veszem a lelküket. Utána mellém fekszenek, úgy hogy hozzám is érjenek. Lehet, hogy szeretnek?

Még nem tettem le róla, hogy legyenek saját kutyáim. Valami nagy testű kutyák lesznek, mert ahova szeretnék menni a kecskékkel, aranysakálok is vannak. Védeni kell a kecskéket.

Vibi 2021.08.27. 20:41:12

@élhetetlen: egyebkent a macskak mind laktozintoleransok, ezert fosnak miutan tejet adsz nekik, nem nekik valo

SzZoole 2021.08.27. 20:46:26

@Vibi: @fhdgy: jelzem nekünk mindkettő van, mindkettő igényel törődést, a kutya többet, de a macskával is játszunk/törődünk minden nap mert igényli, sőt, kiprovokálja :-)

Az nem igaz, hogy a macska nem tanítható, tanítható pár dologra.

SzZoole 2021.08.27. 20:48:12

@Vibi: ez így igaz ahogy írtad, csak tévhit, hogy a macskának jó a tej.

Vibi 2021.08.27. 20:49:02

Egyebkent azt ismerik a macskasok, hogy majdnem minden voros macska fiu? Ritkan lany, kb 1/5 csak a voros macskaknak, mivel a voros szin az x kromoszoman oroklodik

Vibi 2021.08.27. 20:49:44

@SzZoole: egyebkent az eger se jon a sajtra, olajos magvakra annal inkabb. Sajtot csak akkor eszi meg ha nincs mas

SzZoole 2021.08.27. 20:52:00

@Vibi: ezt nem tudtam, mondjuk nincs is egerünk :-))

De a kutyának sem jó a csont.

P.Elliot 2021.08.27. 20:52:14

@Vibi:
Hogy nem kell a macskat kivinni setalni? Hat azt nem, de kiengedni igen, nalam sosem volt szobamacska, es utana allandoan nezni hogy hova ment, nehogy elkoboroljon, nehogy elusse az auto.

Most van egy uj cicank, nehany honapja egy szemetes mellett talaltuk, lehetett talan 3-4 honapos, kis tejfogakkal, mindentol felt, kiveve az autokat, nem tudom ki volt az a lelketlen aki oda kidobta vagy hogy kerult oda az anyjatol, szoval megcsapdaztuk, hazahoztuk, orvoshoz vittuk vizsgalatra mert folyt az ora, a boren szorhianyos itt-ott, minden oltast megkapott, kesobb ivartalanitottuk is, lanycica.

Hazunk erdore nez ahol jocskan van roka es az nem sokat gondolkodik ha egy vedekezesre keptelen kis allat kerul ele.
Keritesunk van korbe de az a cica maszo bajnok, allandoan lesni kell hogy nehogy atmenjen.

Mas dolgom is van mint hogy ezzel teljen a napom de megis muszaj allandoan figyelni, neha porazon viszem ki, tobbnyire szabadon holott van egy kinti oriasi macskaketrec ami csatlakozik a haz egyik ablakahoz ahonnan a cicak le tudnak setalni/ meg lepcso is ven nekik/, szobanyi nagy terulet drothalos es fedett.

Azt lehetne mondani hogy elegedjen meg azzal meg azzal hogy gazdat talalt de ez nem olyan egyszeru.

Rabot sosem tartottam macskakban sem. Ok ki akarnak menni a kertbe is, jogosan.

Vannak papagalyok akiknek szinten van kinti nagy ketrec nyaron, ki-be hozni naponta, tudod hogy mennyi idot toltok el csak azzal hogy annyi szabadsagot es joletet biztositsak a macskaimnak meg a madaraimnak amennyit csak lehet?

Rengeteget.

Pont az elobb szaladtam le az erdobe mert ez a kis vacak talalt egy rest a keritesen es szepen atsetalt, a hetvege azzal fog eltelni hogy a csalad megy keritest javitani....

3 macskank van egyebkent.

élhetetlen 2021.08.27. 20:52:36

@Vibi: „tapasztalatom szerint a macskas emberek nagyon masok mint a kutyasok”. És akinek kutyája és macskája is van, azokat már nem lehet megérteni, ők földön kívüliek?

P.Elliot 2021.08.27. 20:54:07

@Vibi: Hogyne ismernem!
2 voros kandurunk is volt.

Vibi 2021.08.27. 20:57:03

@SzZoole: nyilvan tanithato, mondjuk kozel sem ugy mint egy kutya. De pont mint ahogy mondtad a kutya tobb idot igenyel, nagyobb elkotelezodes. En valoszinuleg azert nem kedvelem a macskasokat mert jellemzoen tojnak a macskara, vagy az en kozelemben ez a jellemzo, kiengedik, hogy vecezzen az en kertembe, meg vadassza le az en kertembol az enekes madarat, meg en ussem el ha epp az uttest kozepen van kedve lefekudni. Aztan sirnak a feszbukon h a cirmit elutottek, osszeverte egy masik macska.
Nem vicc, ket kornyekbeli macskatulaj osszeveszett a feszbukon mert az egyik macskaja megtepazta a masiket es a megtepett macska gazdaja szerint a masik macska tulajanak kellett volna kifizetni az orvosi kezelest, amire persze az illeto nem volt hajlando. En meg csak fogtam a fejem…

Vibi 2021.08.27. 20:58:33

@élhetetlen: felre ne erts, kutyas is lehet fura. Van ez a szubkultura akik ugy tartjak a kutyat mintha egy bebi lenne, na az a macskasnal is otszor rosszabb

fhdgy 2021.08.27. 20:58:33

@Vibi: Én kecsketejet adok nekik, azt ihatják a laktózérzékenyek is.

fhdgy 2021.08.27. 21:02:22

@Vibi: Nekem van kettő lánymacska, akik három színűek. Vörös, fehér és feketébe hajló sötétszürke.

Ezen kívül van egy teljesen fekete, csak a mellén van egy körömnyi fehér, van egy fehér, szürke meg egy hamu színű.

SzZoole 2021.08.27. 21:07:50

@Vibi: ne is mond. Mi zsákutcában lakunk. A házzal szembe van egy mező és egy kis erdő. A macska időnként átjárt bogarászni, és az egyik este elütötte az autó.

A macskának eltört a medence csontja és lég tüdeje lett. El vittük az állatorvoshoz, £1200 fájt nekem.

P.Elliot 2021.08.27. 21:10:33

@fhdgy:
Hat latogasd meg a menhelyet es hozzal kutyakat. Parban a jo hogy rogton szokjak egymast. Arra ugyelj hogy ne legyen nagyon verengzo az allat mert lehetnek komoly bajok is belole.

Egyszer engem megvedett a macskam.
Igazabol akkor meg nem is volt az enyem csak naponta jott valahonnan es itt tanyazott amikor idekoltoztunk, kesobb mar haza sem ment, / kitalaltuk hogy hol lakik de lecserelte a csaladot mirank/.

Kinnt vacakoltam a kertben amikor felneztem ott allt vagy 4 meterre egy kutya tolem, oriasi , felelmetes es bamult ram, nyakaban egy ujjnyi vastag lanc.
Azt hittem rogton szornyethalok ijedtemben. Nem mertem felallni sem, guggoltam, elokerult ez a macska, felborzolta a szoret, a farka mint egy kefe es veszjoslo morgassal indult a kutya fele aki megindult a kapu iranyaba, en mihely lehetett bevagodtam az ajton es rohantam a bejaratihoz mert akkor vartam a lanyomat az iskolabuszrol.
A busz meg sehol halistennek de a kutya az ott volt, lassu leptekkel ment az utcan, utana a felborzolt szoru haragos macska kiserte.

Valoszinu hogy a kutya baratsagos volt, megtalalt, ismerkedni akart velem de a macska nem ugy velte!

Gondolom hogy meglogott otthonrol es kicsit korulnezni akart.

Ket nap mulva mar ott volt a keritesepito vallalat es raktak a keritest mert tobbet a labamat ki nem mertem volna tenni.

Akkoriban koltoztunk oda.

fhdgy 2021.08.27. 21:13:49

@Vibi: Kormi, a koromfekete kandúr néha megtépázva kerül elő.

Mondom, mi van, volt egy kis bunyó?

Ha nekik az a szórakozás, akkor mi a gond?

A fehér szürke is kandúr. Ha kajálás van, akkor béke van, egy tálból esznek. Általában nem verekednek egymással, de rájuk jön, akkor nagyon. Egyiket sem kell félteni, hol az egyik kezdi, hol a másik, hol az egyik győz, hol a másik.

Én kivel veszekedjek, ha az egyik macskám megtépi a másikat?

Egyébként a kecskéim, nősténykecskék, is veszekednek. Az állatoknál jellemző, mit az emberállatnál, a hierarchiában elfoglalt helyért való küzdelem. A jobbik eset, amikor szemtől-szemben a szarvukkal "vívnak", de olyan is van, hogy galádul és váratlanul oldalba támadja egyik a másikat. Ez van, tudomásul kell venni.

élhetetlen 2021.08.27. 21:15:45

@Vibi: „egyebkent nem is tul okos kutya„, mármint a vizsla szerinted. Egy sztori, jött egy haver a vizslával, a haver zord, a kutya szemmel láthatóan próbálta kiengesztelni. Kérdeztem, mi történt? Kiszálltak a kocsiból a házam előtt, és a kutya elvakkantotta magát, bár tudja, hogy ezt a városban nem szabad, csak terepen. A kutya testbeszéddel mondta, hogy jó, megesett, de ez azért nem olyan súlyos, magyarázta a gazdinak. Csak ennyire buták a vizslák.

élhetetlen 2021.08.27. 21:17:55

@SzZoole: Értettem, azt is írhattam volna, hogy jó vicc, mert tényleg jó.

fhdgy 2021.08.27. 21:21:10

@P.Elliot: Van egy baráti házaspár, ők elkötelezetten foglalkoznak kutyamentéssel. Ha oda kerül a sor, akkor megkeresem őket kutya ügyben, de nem nagyon bízom benne, hogy eredményes lesz.

Nekem nagy testű kutyák kellenek, kb. azonos fajtajelleggel, de még kicsi korban. Nem azt mondom, hogy kölykök, de nem kifejlett példányok. Egymáshoz kell szoknunk. Öreg kutyát pedig nem lehet új kunsztokra tanítani. -:)

élhetetlen 2021.08.27. 21:28:03

@Vibi: „egyebkent a macskak mind laktozintoleransok”. OK. Ezt meséld el az ötven éven keresztül tartott macskáinknak, bár öreg korára kipusztult pár, de amíg éltek szerették a tejet, és nem fostak tőle, de ez lehet, hogy csak azért volt, mert nem olvasták az általad ismert szakirodalmat.

puhacica 2021.08.27. 21:36:20

@Vibi: nem tunt fel, ugyanis ez nem egy hirdetes. de ha ezen mulik, ugyanez megtalalhato kismillio cikkben, tajekoztatoban, allatmento csoportban.

jo, ne ivartalanitsunk, legalabb latjuk majd a heredaganatot szepen novogetni, tok jo alternativa a megelozessel szemben.

Shanarey 2021.08.27. 21:51:34

@Csodabogár:

Lakásban tartott kutyánál, ez törvényszerű, hogy takarítani kell. A nagy testű kutya lakásban, nos az enyém 50 kilós volt, és a lakásban, 61 négyzetméteren, oda ment ahová akart. Soha nem rágott össze semmit, soha nem okozott kárt, s még az ételt sem lopta le a konyha asztalról. Pedig szerette volna, de tudta hogy nem szabad. A fürdőszobában volt az edénye amiben az ivóvíz volt neki. S nyáron, mikor meleg volt akkor néha befeküdt a kádba, mert az viszonylag hidegebb volt mint a szoba hőmérséklete. S csak akkor ugatott, ha idegent észlelt az ajtó előtt, avagy valaki csöngetett. A lakás ügyben a kutya fajtája az ami számít, nem az hogy mekkora. Egy Dalmatának, Vizslának, s úgy általában a vadász ebeknek, avagy a Szibériai Husky, Alaszkai Malamud, Bernáthegyi, stb. ezeknek a lakás az kínzás. Nekik sok mozgás kell. A labrador az nem hal bele ha nincs sok mozgás, neki az kell hogy legyen valaki körülötte, de azt is megértette, és elfogadta hogy ha a gazdája dolgozni ment. Így is naponta, minimum háromszor levittük sétálni, ha jó idő volt, akkor négyszer is.

Shanarey 2021.08.27. 21:53:38

@gabors:

Magyarország tele van olyan szaporítókkal, akik degenerált egyedeket kreálnak, mert csak a pénz érdekli.

Shanarey 2021.08.27. 21:57:21

@élhetetlen:

Nekem ezzel az a bajom, ha megengedik az állatnak hogy felügyelet nélkül tekeregjen, ebben az is benne van hogy nem kerül elő. Hogy miért, persze az más kérdés. De ha olyan fontos, akkor miért engedik el?

Csodabogár 2021.08.27. 22:01:02

@élhetetlen: Svédországban igencsak csodálkoztam, mert ott nem volt szabad a macskának tejet adni. Voltak macskás barátnőim és szigorúan tartották magukat ahhoz, hogy a macska nem ihat tejet.

puhacica 2021.08.27. 22:03:53

@fhdgy: "A faluhoz hozzátartoznak az állatok is. A kutyák is, a macskák is. Elütik az autók a kutyákat, macskákat? Igen sajnos. De ettől nem kell ivartalanítani őket, mert akkor az embert is kellene." - amennyire kepben vagyok, a joszagodat koteles vagy a telkeden tartani. ha az en kocsimat osszetorne egy nagyobb kutya, mert a gazdajanak ennyi a hozzaallasa a temahoz, hogy sajnos ez megesik, elegge morcos lennek, arrol nem beszelve, hogy bennem milyen nyomot hagyna egy szerencsetlen joszag elpusztitasa. ami szerencses esetben azonnal megdoglik, nem kell vegignezni, hogy agonizal. az embert nem kell kasztralni, mert mire egyedul jar az utcan, megtanulja, hogy az ut szelen meg kell allni es szet kell nezni, elotte meg nem jar egyedul.

"Sokan ( főleg városiak ) fennen hirdetik, hogy védjük a környezetet, védjük a természetet, védjük az állatokat. Igen, egyetértek, de ésszel. Én adok enni az állatoknak, de a természet rendjébe nem akarok beleavatkozni. Az a természet dolga." - a termeszet rendjebe eleg regen, a haziasitassal be lett avatkozva. a haziallatodert felelos vagy, es az nem merul ki annyiban, hogy adok neki enni, aztan csinaljon, amit akar.

a falusi vonalat meg felesleges behozni, en kisvarosi vagyok, megis ugy nottem fel, hogy joszag volt korulottem (kutya, macska, tehen, birka, diszno, baromfi, lo...). es a regi idoket is kar talan felemlegetni, a vilag valtozik, amit anno nem tudtunk, ma mar tudhatjuk. kezet se mostak sokaig a mutetek elott, biztonsagi ov/legzsak se volt, de azert valamivel csak jobb igy az elet, hogy a fertotlenites es a biztonsag a mindennapok reszeve valt.

@Vibi: "Mint irtam nekem 6 kutyabol egy se szaporodott." - de latod, hogy a poszter meg keresi az alkalmat a szaporitasra. nem mindenki te. ebbol a szempontbol sajnos nem.

@Csodabogár: amit fentebb irtam: az, hogy 1956-ban mi volt, 2021-ben nem annyira kellene, hogy relevans legyen.
"Mikor szereztünk neki egy lányt a szomszédból, csak örömet akartunk szerezni a kutyának." - az allatok, igen ritka kiveteltol eltekintve nem oromukben szexelnek, hanem osztonbol. koze nincs a szaporodasuknak az oromhoz. foleg ha peldaul a macskafeleket vesszuk. a cicapocs bizony tele van eles "pengekkel", nem veletlen jellemzo kepe a termeszetfilmeknek a nosteny oroszlan nyakboret tarto him. ha kiugrik alola a nosteny, az mindkettoben eleg nagy karokat okozhat. de ha lattal mar osszeragadt kutyakat, az se a felhotlen orom mintajelenete.

@P.Elliot: szivbol orulok annak, amit irtal, bar mindenki igy gondolkodna ebben a temaban!

fhdgy 2021.08.27. 22:04:06

@Shanarey: Az egyik kutya, amit írtam, hogy a negyedik szomszédban van, egy francia buldog.

Én mindig csak úgy szólítom, hogy mi van Darth Vader?

Olyan hörögve, fújtatva tud lélegezni. Kedves, aranyos kutya, de ez már tényleg túl van mindenen.

puhacica 2021.08.27. 22:20:00

@Vibi: ezt kb mondatonkent tudnam cafolni.
"en ugy vettem eszre hogy a macskasok nem akarnak elkotelezodni az allat fele, hiszen nem kell kivinni setalni, mert vagy kiengedik hogy maszakljon szabadon vagy elvegzi a dolgat a macska wc-be." - tehat a kutyasok elkotelezodese ennyi, hogy kiviszik szarni es setalni a kedvencuket? ugye hogy nem.

"A macsakat nem kell megtanitani szot fogadni vagy lekotni a figyelmet mert a macska tokeletesen elvan magaban, vagy vesznek neki egy kaparofat maximum." - ilyet az az ember mond, akinek soha nem volt (benti) macskaja. rengeteg torodest, jatekot, beszelgetest igenyel egy macska, ugyanugy unja magat, ha egyedul van, vagy ha basznak ra, mint egy kutya.
"A kutyaval elmesz napi ketszer setalni, jatszani kell vele, kulonben unatkozik, meg kell szervezni, hogy hova teszed ha nem vagy otthon, mert rakhatod csak ki az udvarra, hogy majd a szomszed ad neki este enni, aztan ellesz, amig vissza nem ersz." - 9 eve nem voltunk egy hetnel hosszabban tavol, a macska miatt. nehany kiveteltol eltekintve mindig bentlakasos szitterei voltak. a macskat nem olyan egyszeru kimozditani otthonrol, mint egy kutyat, nincs el a baratoknal meg a catteryben. ezek muszaj megoldasok, vegszukseg esetere.
"Egyszeruen mas tipusu emberek tartanak kutyat mint macskat. Persze van akinek mindketto van, de ha valaki macskas is az nem igazi kutyas." - na, erre nincsenek erveim, hamis kutyasokat meg nem lattam.

@fhdgy: igen, mert a trikolor macskak jellemzoen nostenyek. a hofeherek meg nagy aranyban suketek.

"Kormi, a koromfekete kandúr néha megtépázva kerül elő.

Mondom, mi van, volt egy kis bunyó?

Ha nekik az a szórakozás, akkor mi a gond?" - az a gond, hogy ahogyan a szaporodas nem orom a szamukra, a verekedes nem szorakozas. kifolyt szemek, leszakadt fulek... biztos jol szorakoznak kozben.

@élhetetlen: vagy azert nem fostak, mert nem takaritottad az almot alattuk naponta 2-3x, igy nem lattad, hogy mit kaparnak el az udvaron minden egyes alkalommal.

fhdgy 2021.08.27. 22:20:11

@puhacica: Ezzel, hogy hol kell tartani az állatot, helyben vagyunk.

Pl. a szarvas az államé, azon keresztül egy vadásztársaságé. A vadásztársaság elhárít minden felelősséget azzal, hogy kirak egy vadveszély táblát az útra az autósoknak.

Nem kellene azt a táblát kilencven fokkal elfordítani és autót rajzolni rá, hogy vigyázz, autóveszély?

Én a kecskémet nyilván nem engedem ki. Ha lesznek kutyáim, azok a 72 hektáros saját területemen lesznek, folytathatnám a sort.

Volt pl. olyan esetem, hogy éjszaka, éjfél körül, furcsa dolgokat véltem tapasztalni az úton előttem. Satu-fék, épp, hogy megtudtam állni egy tehén mögött kb. egy-másfél méterrel. Kb. 50-60 tehén ballagott előttem. Nagyon nem jellemző az ilyen eset, de nem is zárható ki. Akasszuk fel a gazdáját?

Egy kutya viszonylag jól tartható pl. udvaron és nem megy ki, akkor sem, ha mehetne. Aztán van olyan kutya is, amelyik akkor is kimegy, ha elképzelhetetlennek tartod, hogy ki tud menni. Hol a határ?

Macskáról ne is beszéljünk!

Megvadult lovakról gondolom hallottál. Az is lehetne egy jó kérdés.

fhdgy 2021.08.27. 22:24:40

@puhacica: Jaj, közben eszembe jutott egy jó példa.

Ha lennének méheim ( azok is állatok ), akkor nem mehetnek a telkemen kívülre? Hogy ennél akkor mézet? -:)

puhacica 2021.08.27. 22:25:35

a fent emlitett temaknak (tejerzekenyseg, ivartalanitas, szorakozas/orom keverese az osztonokkel...) mindnek boseges szakirodalma van mindenfele nyelveken, nem en talalom ki es hirdetem itt az iget. ha valamiert, hat azert beszelek ezekrol, ahol csak tudok, mert ha csak egy valaki elgondolkodik es megvaltoztatja az allattartasi szokasait, mar megerte. nem az ember miatt. az allat miatt.

Shanarey 2021.08.27. 22:33:16

@fhdgy:

50-60 tehén? S aki nem veszi időben észre, mert nincsenek kivilágítva sem, az kinek a hibája, ha nem az idióta gazdáé? Az autó összetörik, netán a soför sem éli túl, és a tehenek sem ússzák meg. Ha nem is felakasztani, de lecsukni pár hétre, mert ezt úgy hívják hogy szándékos veszélyeztetés. Magyaroszágon, nagyon sok olyan kutya van, amely meg van kötve, x méter láncon, aztán ha szerencsés, este elengedik.

puhacica 2021.08.27. 22:37:54

@fhdgy: a vadgazdalkodassal nem vagyok tisztaban, de ugye most hazi kedvencekrol beszeltunk. a tehenet is ritkan tartjak hazi kedvenckent, de legyen, konnyeden cafolhato a gondolatmenet: ha belerongyolsz egy kint koborlo akarmilyen haszonallatba, aminek nem az uton lenne a helye, akkor a gazdaja felelossegre vonhato. ha a kutyad kint boklaszik es megtamadja az enyemet, felelossegre vonhato vagy. ha engem tamad meg, plane. a mehes peldadat hagyjuk, akkora hulyeseg.

itt kapcsolnam be @Vibi: velemenyet a macskatartasrol, amivel teljesen egyetertek. az en macskamat nem fogja elutni egy auto se, nem is fogja osszeszarni a szomszed kertjet, verekedni se fog, merget se fog enni, macska aidses se lesz, nem fogja megkinozni valami elmebeteg, aki ilyesmiben leli oromet, nem fogja kiirtani a hasznos madarallomanyt, es nem fog csinalni kismillio cicacskat. a mi kertunket viszont teleszarjak a szomszed macskak, a kocsinkat osszekaristoljak, a ma reggeli tejkodben pedig a vakszerencsen mult, hogy nem lapitottam ki a szomszedos farmhoz tartozo cicukat. es akinek erre annyi a velemenye, hogy nem lehet beleavatkozni a termeszet rendjebe, az rettenetesen el van tevedve. 2021-et irunk.

Shanarey 2021.08.27. 22:41:38

@fhdgy:

Javítás.
S ha valaki........

fhdgy 2021.08.27. 22:41:40

@puhacica: A méhes példám nem hülyeség. Én, mint matematikus, azt mondom, hogy tessék pontosan fogalmazni!!!

Azt mondtad, hogy állat, a méh pedig állat és van gazdája, kivéve a vad vagy elrajzott méheknek.

puhacica 2021.08.27. 22:44:59

@Shanarey: igy van. ez pedig egy masik kozkeletu tevhit, hogy a jo gazda az udvaron tartja a kutyat, a lakasban tartott eb csak szenved. a kizarolag udvarra szamuzott kutya nem vesz reszt a "falka" eleteben, nem jaratjak, mert ott az udvar, mozog ott a buksi eleget, nem szocializaljak, minek, ugyse talalkozik masokkal, ha meg neha megis porazra kotik, akkor acsarkodik minden szembejovore. ezzel szemben a bent is tartott kutya, tarsas lenyhez illoen tagja a csaladjanak, naponta minimum 2x setal, tudja, hogy kell viselkedni mas emberekkel es allatokkal. erdekes, hogy itt valahogy nem tepik a szegeny benti kutyak a keritest, nem ugy, mint a szabadon, jo levegon tartott kinti rokonaik.

Arthamyr 2021.08.27. 22:46:06

@Vibi: "Ettol fuggetlenul a kobor allatok ivartalanitasa helyeselendo reszemrol." - És aztán mi lesz velük?
Egyébként az ivartalanítással nem csak a daganatos betegség és a szaporodás a probléma, ami megelőzhető.

@fhdgy: "Az én macskáim, amiket befogadtam, nem fognak elkóborolni, mert tudják, hogy enni kapnak, inni kapnak és nem bántom őket." - Nem csak az az elkóborlás, ha a jószág vissza sem tér. Hacsak nincs mondjuk 100 négyzetkilométeres területed, akkor el fogják hagyni, de lehet, hogy még az is kevés volna.
Itt a környéken rengeteg macskát (és pár kutyát is) látok, ami mindenfele jár, ahol nem kellene neki, mindenféle kárt okozva, mert elmaradott/felelőtlen/igénytelen gazdájuk van (vagy az sincs). Egy részük nekik is hazamegy enni, inni, és nem is bántja őket a gazdájuk sem.

puhacica 2021.08.27. 22:48:09

@fhdgy: en pedig, mint egyszeru foldi halando azt mondom, hogy tessek elovenni az agyat es logikat a farzsebbol es elkezdeni hasznalni. a capa is allat, de nyilvan egyikunk se ra gondolt.

fhdgy 2021.08.27. 22:49:15

@Shanarey: Mondok egy megtörtént példát.

Öcsém és én, apám lovaival, kocsival, kint voltunk a birtokon. A lovak a böglyöktől megvadultak, megbokrosodtak. A böglyöknek nincs gazdájuk, a lovaknak volt. Ki a hibás?

Egy másik példa: Eddig még nem történt meg, de semmi akadálya. A kecskéim nagyon szelídek, mindenki megcsodálja őket, aki látja.

A méhekre, darazsakra viszont rendkívül "allergiásak". Ha méhektől, darazsaktól megvadulnának, kitörnének a körbe kerített helyükről, akkor mi van?

A tehenek nem biztos, hogy a gazda hibájából kerültek az útra. 50-60 tehénnek, ha megvadulnak, nincs akadály!

Arthamyr 2021.08.27. 22:49:55

@fhdgy: Nem néztem utána most, de szerintem méhkaptárt sem telepíthetsz oda, ahova épp eszedbe jut.

élhetetlen 2021.08.27. 22:51:15

@Csodabogár: Ez komoly kérdés. Miért dönti el az ember, hogy a macska mit ehet? Mint írtam, volt macskánk, aki egy korty tejet sem ivott, és volt, akik szerették, és semmi problémájuk nem volt. Az emberekre ugyanez, van, aki nem bírja a tejet, én reggel az egy szelet kenyeres szendvicshez benyomok akár több, mint fél litert. Annyi, hogy én megvehetem magamnak, a macska meg nem tudja mondani, hogy szeretnék tejet.
Amelyik macska szereti a tejet, az bírja is, amelyik nem, az nem issza meg.
És emlékszel, mikor a tojás nagyon ártalmas volt, mert a koleszterin, most meg nagyon jó, mert jó koleszterin van benne? „nem volt szabad a macskának tejet adni.”. Az emberi hülyeségnek nincs határa. Az anyamacskák szoptathattak?

fhdgy 2021.08.27. 22:51:25

@Arthamyr: Nem telepíthetek, de a méhek 2-3 km. sugarú kört simán berepülnek. Rajzásról nem is beszélve.

fhdgy 2021.08.27. 22:55:49

@Arthamyr: Még egy macskám sem kóborolt el, olyan viszont volt, több is, hogy nem tért vissza. A második szomszéd kutyája tett róla. A macska ment a kutyához és nem fordítva.

A meglévő macskáim "tudják", hogy oda bemehetnek, de visszaút, hát az nem garantált.

fhdgy 2021.08.27. 23:01:11

@puhacica: Egy matematikusnak, kéretik logikáról, csak akkor beszélni, ha pontosan, szabatosan fogalmazol.

Én nem tudom, hogy te mire gondolsz vagy nem, nem vagyok gondolatolvasó.

Ismered a költő meg gondolta a rosseb esetét?

Különben meg, légy szíves magyarázd meg, hogy ha valaki a méheimtől hal meg, az mennyivel másabb az ő szempontjából, mintha a macskám miatt halna meg?

Ehhez hozzáteszem, hogy több ember hal meg méhek miatt, mint macskák miatt, kivéve ha a macska párduc, tigris, oroszlán vagy hasonló.

puhacica 2021.08.27. 23:05:27

@fhdgy: tehat a macskad, amelyik nem koborolt el, nem tert vissza a... honnan is? es a macskadat, amelyik nem koborol el, a kettovel arrebb lako kutya elroppantotta a sajat portajukon. ahova a te macskad nem koborolt el.
segitek: wikiszotar.hu/ertelmezo-szotar/Elk%C3%B3borol

fhdgy 2021.08.27. 23:12:45

@puhacica: Én is had segítsek!

Az állatoknak, általában, van egy territóriuma. Ennek függvényében magyarázd meg légy szí, hogy mit akarsz mondani!

Arthamyr 2021.08.27. 23:16:03

@fhdgy: Ahogy pl. a dámszarvas is, és (emiatt is) másképp van szabályozva, mint pl. a kutya- és macskatartás. Azon sem lennék meglepve, ha a méhészkedéshez vizsgához kötött engedély szükséges.
A kutya-/macskatartáshoz sajnos (egyelőre) nem kell, de azért annak is vannak szabályai. Az nem szabályos, hogy az állat oda megy, ahová épp menni akar, és azért, mert az állat nincs tisztában azzal, hogy hová mehet, erről a gazdájának kell(ene) gondoskodnia.

élhetetlen 2021.08.27. 23:17:10

@puhacica: „igy nem lattad, hogy mit kaparnak el az udvaron minden egyes alkalommal.” . Jaj de okos! Tudod, az állatok nem úgy étkeznek, hogy elolvassák a legújabb trendeket, ahogy te, hanem ahogy jó nekik. Emlékszel, mikor a tojás nagyon ártalmas volt, mert a koleszterin, most meg nagyon jó, mert jó koleszterin van benne? Na, a macskák nem dőlnek be a hülye szövegeknek, mint te, csak azt eszik meg, ami szerintük jó nekik, és nem csak szerintem, vagy szerinted.

fhdgy 2021.08.27. 23:21:15

@Shanarey: Még egy elgondolkodtató eset:

Talán tegnapelőtt este voltam a negyedik szomszédban, voltak más vendégek is rajtam kívül, kis sörözés, kis beszélgetés.

Meséli a szomszéd, hogy előző éjszaka az egyik kutyája kettő rókát fojtott meg az UDVARUKON. ( van kerítés, olyan, amin a kutyák nem jönnek ki )

Hoppá, mondom, mi lenne, ha rókák a kecskéim közé jutnának be?

Mondjuk, be vannak zárva karámba, a villanypásztor éjszakára is be van kapcsolva ( ezt eredendően kutyák miatt teszem ).

Egy kutya nem hiszem, hogy be tud menni, de egy ravaszdi képes lenne, ha elég éhes "alagutat" ásni a karám alá.

gabors 2021.08.27. 23:32:50

@bízwax: "Guta megütött hogy pont Paul Simon és Bruce maradt el :("

bizony bizony ... na nem tetszett a hip-hop abbol volt eleg ? :-)

puhacica 2021.08.27. 23:42:40

@élhetetlen: aha, tehat a tejet nem te adtad nekik, hanem megvettek maguknak a boltban, esetleg egyenesen kiszoptak a tehenbol. igen, a macska megissza a tejet, mert nem tudja, hogy neki az nem jo. (a macska anyateje nem ugyanolyan tej, mint a tehentej, kar idekeverni.) ugyanugy kifut az auto ala, mert nem tudja, hogy meg kell allni az ut szelen, mert ha nem all meg es ledaraljak, neki az nem jo. te tudod, neked kene gondoskodnod rola.

fhdgy 2021.08.27. 23:50:06

@Arthamyr: Én is úgy tudom, hogy kell méhész vizsga.

Van pl. egy olyan kitétel, hogy a szomszéd telkétől egy bizonyos távolságon belül nem lehet kaptárokat rakni, kivéve, ha van egy adott magasságú fal. Nem téglafalra gondolok, hanem olyan valamire, ami miatt a méhek nem tudnak "mélyrepülésben" közlekedni a szomszéd telken.

A vizsga alapvetően állategészségügyi, élelmiszer biztonsági.

Kutyák okozhatnak, sajnos okoznak is komoly sérüléseket, de akár halált is.

"gyilkos" házi macskáról nem tudok, más tud?

Faluhelyen a macskák isten tudja milyen nagy százalékban nem szobacicák. Ráadásul szinte minden háznál van macska, így nem nagyon van mit a másik szemére vetni.

Sajnos van olyan is, hogy a szegény kutya bosszút áll. Én is láttam már többször, hogy gyerekek a járdáról, a kerítésen át, direkt hergelik a kutyát. Ha véletlenül éppen akkor lép be vagy ki egy ember a kiskapun, a gyerek meg éppen akkor ott megy, hát a többi könnyen elképzelhető.

Az alapdolgokkal ( macskákat kivéve ) nem akarok vitatkozni, csak lássuk azt is, hogy nem fekete-fehér minden. Azt mondjuk, hogy kellene kutya-, macskatartó vizsga? Jó legyen, de akkor azok az emberek is vizsgázzanak pl. kutyákból, akiknek maguknak nincs kutyájuk, de ...

Innét viszont már csak egy ugrás, mint a Sugár, hogy a szülőknek miért nem kell gyerektartási vizsga???

Meg egyáltalán "embervizsga", hogy emberként tudjon élni.

Sajnos, azt tapasztalom, hogy egyre több embernek nevezett, de igazából, állat van.

Megint egy példa jutott eszembe, vasárnap történt. 5-6 éves unoka nagymamájával, közel ment a villanypásztorhoz, a gyerek le föl rohangászott, közben ordítozott, sikítozott és élvezte, hogy a kecskéket megriasztotta. Azt hiszed, hogy rászólt a nagyanyja???

élhetetlen 2021.08.28. 00:43:13

@puhacica: Jó, akkor beszéljünk hülyeségeidről. Én ember vagyok, de hiába lökik a szöveget hogy milyen egészséges a fokhagyma, nem tudom megenni, akkor sem, ha elém teszik. Nincs senkinek joga letolni a torkomon. A macskákba sem töltöttem bele a tejet, amelyik akarta, itta, amelyik nem akarta nem itta. Az állatok ösztönösen tudják, hogy mi jó nekik, vagy mi árt, ahogy a magukra figyelő emberek is. „kifut az auto ala, mert nem tudja, hogy meg kell allni az ut szelen”.Én meg azt sem hiszem, hogy egy macskát azért gázolnak el, mert tejet ivott. Ez hogy jön össze nálad az étkezéssel? Mert nem gondolom, hogyha ettem volna az egészséges fokhagymát, akkor nem sérültem volna meg egy életre, mikor egy zebra közepén elgázoltak. És azt sem hiszem, hogy egy macskát azért gázolnak el, mert tejet ivott, és azt sem, hogy a pár évente megjelenő étkezési trendek kéne megfelelni akár egy macskának, akár nekem. Ezek nem mindenkire érvényes szabályok, hogy a macskáknak árt a tej, és az embereknek jó a fokhagyma.

élhetetlen 2021.08.28. 01:05:37

@Shanarey: „De ha olyan fontos, akkor miért engedik el?”. Ezt nem tudom megmagyarázni, a kutyák kerítésen belül tarthatók, de a macskák más eset. Nem lehet a macskákat területen belül tartani, hacsak nem zárod be őket, vagy nem tartod egész nap pórázon. A rendes falusi macskák jöttek, mentek.

élhetetlen 2021.08.28. 01:35:48

@P.Elliot: A macskauralom. Falusi hát hátsó udvarban a kutya, a macska meg akárhol, de akkor az első udvarban, két kölyökkel. Nyitva maradt az átjáró, a kutya előre jött. Anyamacska felpúposított, ráfúj, a kutya visszavonult. Anyamacska el, a kutya megint átjött. A fiú cica csak néz, a lánycica tanult az anyjától, mind a húsz centis testével felpúposított, ráfújt, és a kutya visszavonult. Mókás látvány volt.

élhetetlen 2021.08.28. 02:11:29

@Arthamyr: Lehet hogy félreértem, de nem arról volt szó, hogy hova telepíthetsz méhkaptárt, hanem, hogy nem lehet korlátozni, hogy onnét meddig repülhetnek a méhek.

Shanarey 2021.08.28. 02:47:38

@fhdgy:

Ha a kecskék ki tudnak törni és baleset lesz, az a te hibát, ugyanez vonatkozik a tehenek idióta gazdájára, mert ha nem tűnik fel neki az 50-60 tehén hiánya, az is érdekes. A méhek, azért rossz példa, mert repülnek, és a gazdának esélye sincs követni őket. Emiatt nem lehet törvény elé citálni egyetlen méh gazdát sem. Állítólag voltál katona, és ott sem tanultad meg mit jelent a szó, felelősség?

Shanarey 2021.08.28. 02:52:29

@élhetetlen:

Bizonyos vidékeken, pont emiatt, úgy hívják őket, fogyó eszköz. Nem az a gondom hogy a macsek ilyen olyan okok miatt nem megy haza, hanem az hogy megy a nyavajgás. Ha elfogadják hogy szabad, abban az is benne van hogy esetleg, nem megy haza. avagy soha többé nem tud hazamenni.

fhdgy 2021.08.28. 03:00:50

@Shanarey: "Megint egy példa jutott eszembe, vasárnap történt. 5-6 éves unoka nagymamájával, közel ment a villanypásztorhoz, a gyerek le föl rohangászott, közben ordítozott, sikítozott és élvezte, hogy a kecskéket megriasztotta. Azt hiszed, hogy rászólt a nagyanyja??? "

Ha egy hülyegyerek a még hülyébb nagyanyja jelenlétében megvadítja a kecskéket, akkor nincs az a villanypásztor, amin nem tudnak áttörni. Lehet, hogy egy vagy kettő elpusztul, de a többi kitör.

Voltam katona, baszd meg, ez egy teljesen abnormális viselkedés!!! Ki ezért a felelős?

FutureFry 2021.08.28. 04:27:47

@Shanarey: @fhdgy: @puhacica:
Adalék ami talán érdekes lehet: Az amerikai nyugati államok jó nagy részén van (továbbra is) “open range”, ahol a tehenek (aka “slow elk”) meg birkák/lovak szabadon legelészhetnek mindenhol és ezért bárhol előfordulhatnak: akár közutakon is (ahol max. egy “range cattle” - vagy hasonló - tábla, esetleg egy “cattle guard”-on való áthajtás figyelmeztet a dologra). Ha ilyen helyen üt el valaki pl. tehenet, akkor nemhogy nem a rancher felelős a balesetért, hanem esetleg az autó tulajának kell megfizetnie az elütött jószág értékét.

Arthamyr 2021.08.28. 05:26:52

@fhdgy: Elég messzire kalandoztál a kiindulási ponttól (ami az volt, hogy rendben van-e, hogy a macskák kijárnak a tulaj területéről, jó-e a kedvtelésből tartott állatok, elsősorban kutyák/macskák ivartalanítása, amikre a helyes válasz nincs és igen), én nem mennék tovább erre.

@élhetetlen: Azzal van korlátozva, hogy megfelelő helyekre lehet őket telepíteni.

bízwax 2021.08.28. 06:18:50

@fhdgy: a méheket is ki akarja heréltetni?! :)

bízwax 2021.08.28. 06:19:23

@gabors: Jók voltak hiphoppék is, Santana is.

fhdgy 2021.08.28. 09:17:36

@Arthamyr: Igen, igazad, messzire mentem.

Másik oldalról meg azt mondom, hogy nem elég messzire, mert az abszurd(nak is mondható ) példáimmal azt szerettem volna megmutatni, hogy a túl egy oldalú megközelítés maga is milyen abszurd.

Sokat gondolkodtam már ma reggel is, a végső konklúzióm:

Faluhelyen se a kutyák, se a macskák tartása, ritkának mondható kivételektől el tekintve, nem passzióból történik, nem kedvencként tartják őket.

A kutya is, a macska is "haszon" állat. Nem, nem esszük meg a húsát, de azért tartjuk őket, mert hasznot hajtanak.

Nekem, macskák nélkül az egerek megennék a hajam szálát is. Annyi egér lenne, hogy nem győzném takarmánnyal.

Az egyik szomszédomban tyúkok vannak. Macska nélkül verébhad enné el a tápot a tyúkok elől.

Ha nem lennének macskák, mennyi seregély enné el előlünk pl. a cseresznyét?

Ha bezárnám a macskát egy szobába vagy csak pórázon engedném ki, akkor hogyan láthatná el a feladatát?

Az aljas macskák legyilkolják pl. az aranyos madárkákat?

IGEN, AZÉRT ( IS ) TARTJUK ŐKET!

Mondjuk a fecskéket sajnálom, ha áldozatul esnek.

A seregben erre mondják, hogy járulékos veszteség!!!

puhacica 2021.08.28. 09:19:46

@élhetetlen: es az en hulyesegeimrol kell beszelni... :D
nem azert megy a kocsi ala, mert tejet iszik, ki irt ilyet??? :D :D fuu, van baj. na mindegy, azert megprobalom.
"In a word, yes, cows’ milk is bad for cats. Most cats are actually ‘lactose intolerant’ as they don’t have the enzyme (lactase) in their intestines to digest the sugar in milk (lactose), meaning that milk which contains lactose can make them poorly. They can get vomiting, diarrhoea and stomach pain from drinking it (just like lactose intolerance in humans). While not all cats will get poorly, it’s really better not to risk it!"
tehat. ez szimpla biologia, meg tudjak emeszteni a tejet vagy nem. ennyi. nincs divat, reklam, hokuszpokusz... tudomany van. amit persze lehet tagadni, az is egy opcio.
www.pdsa.org.uk/what-we-do/blog/vet-qa-can-cats-drink-milk

mondjuk lehet, hogy neked pont olyan macskaid voltak, amik nem lettek tole betegek, vagy nem lettek tole annyira betegek, vagy szimplan nem kotottek ossze a tejivast a fosassal, mert azert megiscsak macskak, esetleg is-is, de jellemzoen a tej nem jo nekik.

a macskat is lehet telken belul tartani. tanulni sose keso:
www.google.com/search?q=macskabiztos+ker%C3%ADt%C3%A9s&oq=macskabiztos&aqs=chrome.1.69i57j0i512l3j0i30l4.5642j0j7&client=ms-android-google&sourceid=chrome-mobile&ie=UTF-8

@fhdgy: nem kell orjongeni, teljesen egyertelmu, hogy a kiskoru gyerek szulei/felugyeloje a felelos. pont mint annal a kis gyokernel, aki megkaristolt vagy egy tucat autot a minap. es igen, errol szolt a tegnapi nap vegig. a felelossegrol.

@FutureFry: persze, en is ilyen helyen elek, a bodmin moor tele van shetland ponikkal, lovakkal, birkakkal, marhakkal. a legtobb setautvonal farmok teruletein visz at, ott is mindig ki vannak irva a szabalyok. es egyertelmu, hogy ki a felelos, ha ledaraljak oket, a poraz nelkul setaltatott kutya lehajszol egy tehenet a szakadekba, stb.

Shanarey 2021.08.28. 09:28:44

@fhdgy:

Ha tudod bizonyítani, akkor az idióta nagyanyó. Én speciel leordítanám a nagyanyó fejét, és nem cizellálnám a véleményemet, s nem érdekelne, ki mit szól hozzá. Engem csak az érdekel, és azért kérdeztelek, mert úgy állsz hozzá hogy szinte mindig a másik oldalról nézed a dolgot. Az állattartás, egyik negatívuma, hogy felelősséget kell vállalni. De ez nem jelenti azt hogy a felelősség azért ami esetleg történik, mindig az állattartóé.

Vibi 2021.08.28. 09:29:01

@puhacica: ertem en hogy te meg itt masok is mondtak hogy torodnek annyit a macskajukkal mint egy arlag kutyas, tehat nem vagy atlag macskas, de attol meg az atlag macsakas ember az olyan, hogy azert tart macskat mert azzal nem kell szinte semmit torodni. Felteszi a macskaajtot a bejarati ajtora aztan csinaljon a macska amit akar. Majd a szomszedok ugyis megetetik meg oda piszkit ahova akar. Max ha nem jon haza egy hetig akkor felteszik feszbukra.
A nem atlag kutyas egyebkent meg beoltozteti a kutyajat ruhaba, az asztalnal eteti kessel villaval, nem fegyelmezi, mert azt nem szabad, aztan ebbol lesznek az idegbeteg, agressziv kutyak akiket szabadon setaltatnak poraz nelkul.
Legutobb az egyik ilyet fol is jelentettem, mert elegem lett abbol, hogy az en autista kutyamat csesztettek folyton ezek a neveletlen dogok.

Shanarey 2021.08.28. 09:30:57

@FutureFry:

Ez így van Magyarországon is a vadállatokkal. Kinn a tábla aztán így járt aki elüt egyet. Ez, egyszer nekem is összejött.

puhacica 2021.08.28. 09:36:11

@fhdgy: de latod, hogy nem gondolkodsz? a macska nem valogat, nem csak a verebet vadassza le, meg a seregelyt. aggodsz a cseresznyed miatt, de a fa miatt, ami a cserkot adja, es a hasznos madarak miatt, amelyek a fat egeszsegesen tartjak, nem aggodsz. fura egy "jo gazda" vagy te...

puhacica 2021.08.28. 09:39:25

@Vibi: ebben lehet valami, es ez igen szomoru. ezert is tepem a szamat, hogy ez ne a rendkivuli legyen, hanem az atlag.
egyebkent magyarorszagon nagyon jo macskas kozossegek vannak, es egyre inkabb terjed ez a szemlelet szerencsere.

fhdgy 2021.08.28. 09:43:12

@FutureFry: Jó, összességében egyetértünk. Egy apróságtól eltekintve.

A kitett tábla nem feltétlenül alapoz meg kártérítési felelősséget.

Kíváncsi lennék rá, hogy Mo.-on, a lakott területen kívüli utak hosszának hány százalékára érvényes a vadveszély tábla.

Ha szigorúan betartanánk a rá vonatkozó szabályokat, akkor 40-50 km/h sebességgel lehetne csak közlekedni, ami elég abszurd lenne.

Valamikor olvastam, hogy Angliában érvényben volt egy olyan szabály, hogy napnyugtától napkeltéig egy lovasnak kellett az autó előtt, lámpával a kezében lovagolni.

Elég abszurd volt, amikor ezt olvastam, de érvényben volt a törvény, csak nem alkalmazták.

Szerintem ezt a vad, tehén, meg mit tudom én milyen veszélyt, úgy, ahogy biztosítással kellene rendezni. Az autó kötelező biztosítása álljon helyt az állatban keletkezett kárért, a vadásztársaság, tulajdonos felelősség biztosítása pedig az autóban, emberben keletkezett kárért.

Természetesen ez nem vonatkozna pl. olyan esetre, amikor az autós a megengedett 90 helyett 150-200-zal száguld.

fhdgy 2021.08.28. 09:58:24

@puhacica: Ott volt, hogy "járulékos veszteség"?

Érted, hogy mi az vagy magyarázzam el?

Ha nekem valami okoz 100 Ft kárt, de megment 1000 Ft kártól, akkor azt mondom, hogy nem a 100 Ft kárt nézem, hanem a 900 Ft hasznot.

Nagy gondolkodónak képzeled magad, de nagyon partikulárisan gondolkodol.

Seregély, veréb, varjú, szarka, egér, nyest, róka, stb., stb. nem kívánatos "vendég" a lakott területen. Ha ott áldozatul esnek pl. egy macskának, akkor úgy jártak. Miért nem sírsz azért, ha 50-100 méterrel a lakott terület táblától egy rókának vagy egy vadásznak vagy egy ölyvnek, sasnak esnek áldozatul? Ja, azt nem látod, nem sérti a hamvas lelkedet?

A természet rendje az, hogy egyes állatok gyilkolásszák a másikakat, ez nélkülünk is, a házi macskáink nélkül is így van.

A kis aranyos őzgidát nem gyilkolássza le róka, aranysakál?

Kapaszkodj! Legyilkolássza!!!

Mit nem lehet ezen érteni? És még te kéred rajtam számon a gondolkodást? Elég vicces!!!

dikusz. 2021.08.28. 10:08:33

Soha nem lesz egyetértés a kutya-, macskatartók, és nem tartók között.
Nem volt nálunk soha kutya, se macska a lakásban. Gyerekként biztos nyaggattam a szüleimet, erre már nem emlékszem. Felnőttként már én mondtam azt, hogy nem kell, mert amíg dolgoztam, akkor nem szívesen hagytam volna magára, másrészt biztos, hogy ő lett volna a főnök, nem én. Azt meg elég nehezen tudtam volna elviselni, hogy elveszítsem.

Mindig is Budapesten éltem, 22 évig a város legkisebb, legzsúfoltabb kerületében, körfolyosós házban. Aztán 44 éve egy olyan kerületben, ahol sok a zöld, de egy tízemeletes panelban, a kerület kellős közepén, az egyik legforgalmasabb részén.
Ha lenne macskám, ugyan, mit tudnék csinálni, hová engedjem ki, hogy kiélhesse a szabadságvágyát?
A kerületi facebook-csoportokban is megy az állandó marakodás, hogy kinek van igaza, soha nincs béke.

Leírnék egy tanulságos esetet. Az egyik csoportban egy felháborodott gazdi posztolta, teljesen kikelve magából, hogy egyszercsak meghallotta, hogy sétáltatás közben a kutyája szívet szaggatóan, panaszosan sír. Ez szerintem azt jelentette (ugyanis elfelejtette beleírni a posztba), hogy a kutya (fekete-barna törpetacskó, felnőtt) lemaradt, és a gondos gazdi nem látta mi történt, csak amikor már megtörtént a baj. Azt se írta, hogy volt-e póráz a kutyán.
A sírás oka az volt, hogy a kerítésen belül lévő kutya elkapta a tacskó orrát, és megharapta. Persze nem a gazda, hanem az egyik szomszéd házban lakó hozzászóló lefotózta a kérdéses házat, és az alapján az látszott a kerítés/kapu. Nem volt akkora a rés, hogy a területen belül élő kutya kidughassa a fejét, és úgy kapja el a tacskót. A fotót készítő szomszéd egyébként azt írta, hogy a ház lakója egy idős bácsi, a kutya egy 10+ éves békés állat, és ha nem ingerlik, nyugton van, nem ugatós.
Az történhetett, hogy a tacsi póráz nélkül sétált, épp a gazdi háta mögött volt, és felállt a ház kapujára ez pedig ingerelte a területen belül lévő kutyát. Mivel gazdi nem szólt rá a kutyára, hogy ne hergelje a másikat, az kénytelen volt így megvédeni a saját területét.
A tacskó gazdájának eszébe sem jutott, hogy ő volt a hibás.

fhdgy 2021.08.28. 10:14:32

@Shanarey: Csak neked:

Az egyik kecskémnek kilőtték az egyik szemét. A kecske az én területemen volt, a szomszéd telekről lövöldöztek légpuskával.

Csodabogár 2021.08.28. 10:19:50

@Vibi: Ne is mondd! Olvastam egyszer az index forumon valakit. Sokáig azt hittem gyereke vagy unokája van. Mert megette, lefektette, kiment játszani vele stb. Aztán egyszer csak néztem nagyot, mikor betett egy képet a Baba születésnapi tortájáról, amit maga alkotott virsikből meg mit tudom én miből és mellette a Baba, egy ronda budog.:-)

fhdgy 2021.08.28. 10:29:55

@Csodabogár: Az (nagy)anyai szemnek minden gyönyörű! -:)

Arthamyr 2021.08.28. 10:32:03

@fhdgy: Én nem faluhelyen élek, de eléggé vidéken, mellettem az egyik irányban már lápos természetvédelmi terület, tanyák, hobbitelkek, erdő van, a másik oldalon jó darabig kertes házak. Régebben is vidéki városban laktam, ahol túlnyomó részben kertes házak voltak (azóta persze már építettek pár sorházat, meg lakóparkot is, hogy a Budapestről kimenekülő tömegek elférjenek), és ott szintén nagyon sok macska és kutya volt. Ebből elenyésző számú volt haszonállatként, az általad leírt okok miatt tartva. Pl. az egyik szomszédunk kutyát szaporított, és a fasza tisztaság miatt egy időben sok patkány is volt. Méreggel próbálta őket irtani, mi meg aggódtunk, mert a tacskónk megfogott párat, ami hozzánk átjött. Ha nem tartott volna kutyákat, és nem lett volna rendetlenség a kertjében (többek közt a kutyák összetákolt kennelei körül), nem lett volna patkány sem. Macskák is voltak dögivel a környéken, ennyit arról, hogy mennyire hatékony az ilyen célú állattartás a rágcsálópopuláció csökkentésére. Inkább kb. amiatt jöttek oda a patkányok...

De mivel a magyar lakosság túlnyomó része nem nálam "falubb" helyen lakik, nem gondolom, hogy a magyar macska- és kutyapopuláció többsége "munkacélból" van tartva. De ez megint rossz és felesleges irány, mivel teljesen mindegy, még akkor is, ha nem így van, ugyanis ha azért tartja valaki a macskát, hogy a kártevőket kordában tartsa, a kutyát meg azért, hogy őrizze a területét, akkor sincsen rendben, hogy ezen feladataikat az állatok más területén, a tulajdonos hozzájárulása nélkül vagy netán közterületen látják el.

Vibi 2021.08.28. 10:33:28

@puhacica: nekem itt Angliaban kifejezetten rossz tapasztalataim vannak mind kutyasokkal mind macskasokkal. Igaz a kutya inkabb a covid ota problema, mert mindenki kutyat vett aztan nem tudja kezelni, nincs ra ideje, energiaja, aztan vinne vissza meg leadja a menhelyen, mondjuk ez meg a jobbik, mert amelyik 3 nemetjuhaszt tart a garazsba bezarva egesz napra az talan a legrosszabb.

puhacica 2021.08.28. 10:34:12

@fhdgy: en azzal nem tudok mit kezdeni, ha valaki nem erti a kulonbseget haziallat es vadallat kozott.

azt is vilagosan elmondtam, nem az altalam kitalalt igazsagot hirdetem, amirol irtam, mindnek megvan a tudomanyos, tenyekkel alatamasztott hattere. leszarom az embereket, az allatokat nezem. miattuk fontos az allattartok felelossegerol beszelni. teged nem foglak meggyozni, nem baj. de ha egyetlen egy valaki elgondolkodott azon, hogy maskepp is lehet, mar jo.

arra azert meg valaszolhatnal, hogyan nem ment haza a macskad, amelyik nem koborolt el. hatha en is tanulok valamit. :D

Csodabogár 2021.08.28. 10:34:44

@élhetetlen: Mikor nekünk még kutyáink voltak, azok mindig azt ették, amit mi. A kutyatáp még nem volt kitalálva, anyám meg örült ha a családnak meg tudta főzni valamiből az ebédet.
Manapság már a kutya és a macska is tudományosan eszik, én nem. Mindig azt eszem amit szeretek és kész. Soha nem tanulmányozom a nagyon apró betüs leírásokat az élelmiszereken. Lehet, hogy ettől nem leszek 101 éves, de szerintem már így is túl sokáig élek.:-)

Arthamyr 2021.08.28. 10:35:44

@dikusz.: Én kutyatartó vagyok, de rokonaim, barátaim közt van macskatartó is. Nem úgy látom, hogy a szakadék a tartók és a nem-tartók közt húzódik...

puhacica 2021.08.28. 10:37:16

@Vibi: ugyanezt latom sajnos, ahogy irod, foleg a covid ota. a macskaknal meg mindig is ez volt. a vicc az, hogy itt peldaul az rspca se tamogatja a benti tartast. :(

Csodabogár 2021.08.28. 10:38:54

@fhdgy: Gyerekre nem szabad rászólni,mert a psychés abuz! Nagy szerencse, hogy se gyerek se unoka nálam, mert már börtönben lennék.:-)))

dikusz. 2021.08.28. 10:40:53

@Csodabogár: :))))

De az a buldog a gazdájának szép, és nagyon szerette. Lehet, hogy ő meg a tacskót tartja rondának.

A húgomnak kb 30 éve van kutyája, szintén panelban lakik, a következő felosztásban: tacskó - másik tacskó, és keverék.
A mostani kettő: kínai kopaszkutya (si-cura hasonlit), meg egy valami (aranyos), ami csivava/goldi/sivatagi róka keverék.
Mindegyikük mentett kutya, és lányok. Ahogy lehetett, ivartalanították őket.
Egyikük sem nyert volna szépségversenyt, de nagyon szeretik őket.

Amit nem értek, és ha lenne macskám/kutyám se tenném: nem puszilgatnám őket. Azonkívül furcsának találom (de ez az én bajom), hogy egy kutya szájon/arcon nyalja a gazdiját üdvözlésképpen.

fhdgy 2021.08.28. 10:41:37

@puhacica: Ezért nem jött haza, már soha nem is fog, mert azt hitte, hogy a második szomszéd kertje még az ő territóriuma. Tévedett!

Az egy nagy, erős, ügyes kutya, meg Darth Vader territóriuma. -:(

Egy másik macskám ezt már nagyon jól tudja. Azon a telken álló kis melléképület tetején hasal és onnét hergeli a territórium igazi gazdáit. A kerítésen kívülről tud felmászni a tetőre, tehát rizikómentes attrakció.

dikusz. 2021.08.28. 10:42:06

@Arthamyr: Hanem hol? Komolyan érdekel.

fhdgy 2021.08.28. 10:51:49

@puhacica: És azt elfogadod-e, hogy a vadállat is és a házi állat is állat?

Szerintem nagyobb a hasonlóság, mint a különbség, főleg a húsevők esetén. Mindegyik húsevő élni akar, tehát gyilkol.

Azt hiszed, hogy a szobádban tartott aranyos cicuskád nem gyilkol?

Tévedsz! Csak a gyilkolás feladatát neked adja parancsba. Ja, te nem gyilkolsz? Valsz igaz, de tovább adod a parancsot a macskatáp gyártójának, beszállítójának. Hány állatgyilkosságban voltál már társtettes, felbujtó? Vagy a te cicuskád vegi, esetleg vegán?

Arthamyr 2021.08.28. 10:59:48

@fhdgy: "Egy másik macskám ezt már nagyon jól tudja. Azon a telken álló kis melléképület tetején hasal és onnét hergeli a territórium igazi gazdáit. A kerítésen kívülről tud felmászni a tetőre, tehát rizikómentes attrakció." - Na látod ez is egy olyan dolog, ami nincs rendben.

@dikusz.: Szerintem valahol a korrektség, a felelős állatartás, az állatok szeretete, a hozzáértés skáláin kell keresgélni...

fhdgy 2021.08.28. 11:09:20

@Arthamyr: A nincs rendben után nem maradt le a smile?

Olvasd el kérlek puhacicának írt előző kommentemet!

Ha azt a gondolatmenetet ad absurdum végig viszem, akkor mindenki, aki kedvencként(!!!) húsevő állatot tart, "rohadt állatkínzó". A tisztességes, szeretni való más állatok gyilkosa.

Nem a kis állatkája, hanem ő maga. Társtettesként, felbujtóként, bűnsegédként.

Gondolkodtál-e pl. azon, hogy egy házi kedvenc általában milyen jól táplált? Mennyivel több állatot kell ehhez elpusztítani, hogy jól táplált lehessen?

Arthamyr 2021.08.28. 11:17:44

@fhdgy: Itt elsősorban a macskád "rizikómentes akciója" nincs rendben, tehát a te állattartásod hagy kívánnivalót maga után.

És nem, nem szükségszerűen rohadt állatkínzó (a te kifejezésed) az, aki húsevő állatot tart.

Arthamyr 2021.08.28. 11:20:45

@fhdgy: Egyébként persze pont annyira állatkínzó, mint aki maga is fogyaszt húst. Leszámítva, hogy egy macska és sok kutya is sokkal kevesebb állat leölését igényli, mint egy emberé. De ez megint más irány, ahova felesleges elterelni a beszélgetést.

dikusz. 2021.08.28. 11:27:38

@Arthamyr: Ott kellene keresgélni, de nem fogod megtalálni.

Ez olyan, mintha a biciklis-gyalogos, gyalogos-autós, vagy a legújabb csudálatos hobbi az elektromos roller - gyalogos közötti békés véleménycserét keresgélnéd. Nem érdemes, mert nincs.
Mindenki a maga szemszögéből nézi a dolgot.

Arthamyr 2021.08.28. 11:28:53

@dikusz.: Azért vannak dimenziók (pl. a korrektség), ami szerint egyértelműen eldönthető, hogy melyik a helyes magatartás.

Arthamyr 2021.08.28. 11:31:43

@dikusz.: Egyébként ott is megvan, hogy igazából gyalogos>biciklis>autós kellene, hogy legyen a sorrend. Az lehet kérdés, hogy a közösségi közlekedést hova tegyed, mert ugyan az autónál is autóbb, de sok autót válthat ki. Viszont erre csak azt tudom mondani, mint a katonának: már teljesen más téma, nem kívánok vele foglalkozni.

fhdgy 2021.08.28. 11:41:22

@Arthamyr: Én a kedvencként tartott húsevőkről írtam.

Nem lenne egyszerűbb, környezetkímélőbb, klímasemlegesebb, ha nem tartanánk ilyen állatokat? Mennyi más állat életét megkímélnék? Nem kellene környezetszennyező csomagolás, fuvarozás és így tovább.

Igen, hús evő vagyok. Nem is szeretnék olyan világban élni, ahol a húsevés bűn.

"Kevesebb állat leölését igényli" ez biztos?

Akinek van kettő-három kutyája meg még macskája is, azok együtt nem esznek annyit, mint egy ember? Egy ember miatt kettő embernyi hús kell.

Amit a kedvencként tartott húsevőkről írtam, írok nem más irány és nem elterelés. Szerves folyománya a témának.

puhacica 2021.08.28. 11:50:48

@fhdgy: dehogynem gyilkol. legyet. :D
nezd, en nem arrol beszelek, hogy tartsuk a macskat, kutyat olben, rozsaszin tutuben, adjunk neki brokkolit, vedve szegeny haszonallatkakat. erre meg csak nem is utaltam. folyamatosan terelsz, elviszed a beszelgetest extrem, olykor hulye peldakkal.

a tobbit @Arthamyr: megirta, felesleges ismetelnem.

Arthamyr 2021.08.28. 11:53:00

@fhdgy: "Akinek van kettő-három kutyája meg még macskája is, azok együtt nem esznek annyit, mint egy ember?" - De igen, ezért is írtam, hogy "egy macska" és "sok kutya", mert pl. a bernáthegyi méretű jószág már lehet, hogy eszik annyit, mint az ember (mondjuk az megint más kérdés, hogy megeszi az állatok azon részeit is, amit az emberek nagy része nem - de ez is másik téma, amit nem kívánok itt (sem) megvitatni!).

Az eredeti téma emlékeim szerint az volt, hogy rendben van-e, hogy kijárnak a gazda területről az akármilyen céllal tartott állatok, illetve kellene-e őket ivartalanítani.

Az már egy másik téma, hogy etikus-e őket tartani. Persze ha valaki nem tart ilyen állatot, az automatikusan helyesen teszi, hisz annak nem fog kiszökniés kárt okozni vagy szenvedni sem az állata, ez nyilvánvaló.

Na mindegy, én ezt itt lezárom veled, szokás szerint egyáltalán nem akarlak meggyőzni, leírtam, aminek szükségét éreztem (igazából sokkal többet is), nem pazarlok erre több időt.

fhdgy 2021.08.28. 12:03:23

@Arthamyr: Akkor részemről lezárásként:

Nekem kettő okból vannak macskáim.

Egy, mert annak idején befogadtam, megmentettem kettő árván marad kis cicát.

Kettő, mert hasznot hajtanak.

A szabadon járkálás, meg a kijárkálás miatt meg nem kell aggódnom, mert pl. a szomszédom is eteti őket, mert védik a tyúkjaikat, kis csibéiket. Ha pusztítanák pl. a kis csibéiket, a kárt megteríteném, természetesen és nem jósolnék hosszú életet az adott macskának, nem kötnék rá életbiztosítást.

fhdgy 2021.08.28. 12:06:32

@puhacica: Én csak azt szeretném, hogy a következményeket is vedd figyelembe.

Ha valamit nem látsz, nem tudsz róla, akkor az nincs is?

Szerintem van csak valamiért nem akarsz róla tudomást venni.

fhdgy 2021.08.28. 12:26:21

@puhacica: Szerinted a macskáknak készült pl. húspástétom legyekből készül?

fhdgy 2021.08.28. 12:48:52

@Arthamyr: Bocs, de ezt most nem értem.

Arthamyr 2021.08.28. 12:54:16

@fhdgy: Ha alaposabban elolvastad volna, amit párral hozzászólással feljebb írtam (vagy jobban belegondoltál volna a dologba), akkor szerintem ezt a kérdést sem kellett volna feltenned (ha vicc volt, akkor mea culpa). Igaz, hogy nem az volt a lényege a hozzászólásnak, de benne van a válasz. Tök az az érzésem van, hogy te igazából vitázni szeretnél. Na ezért nem szeretem ilyesmire pazarolni az időm. Falra hányt borsó.

P.Elliot 2021.08.28. 13:21:26

@fhdgy:
A macska es kutyaeleseget fokeppen hulladekhusbol gyartjak es minden olyasmibol amit masra mar nem tudnak felhasznalni.

Ezt egyreszt a tevebol hallottam valaha es magam is tapasztaltam amikor egyszer telen az uzletben a husos reszlegnel kerdeztem hogy nincs-e faggyujuk, nem, nincs, mondtam hogy madaraknak kellene kitenni, erre azt mondta hogy megnezi a hordoban ahova a lejart husokat es egyeb hus nyesedekeket dodjak, talalt, igen, van.

O mondta hogy begyujtik es az allat eleseget gyarto hasznalja fel.

Igy van ahol a halakat bontjak, vagohidakon, beletesznek azok az elesegbe minden szart, halnak minden reszet, osszefozik, szinten nem embernek valo daralt kukoricaval dusitjak mindenfele lejart vacakkal, sot valahol meg azt is olvastam hogy a nagyon olcso kutyaelesegbe meg a csutkat is beledaraljak.

Valahai allatorvosom meg azt is mondta hogy eleteben nem latott annyi rakos kutyat es macskat mint azota amiota szaraz es konzerves tappal etetik oket.

Persze vannak meregdraga konzervek azok valoszinu jobb minosegu alapanyagbol vannak de meg azt is ketlem.

A doki azt mondta, foleg a kutyakrol hogy adjunk csak nekik azt amit mi is eszunk, jobban mondva fozzunk csak ne nagyon legyen benne so es diszonohust ne bar attol sem fog baja lenni eppen.

Sosem volt kutyam de ha lenne nem sok konzervet enne itthon az biztos...

fhdgy 2021.08.28. 13:22:47

@Arthamyr: Nem viccnek szántam. A lányom kb. hat éves volt, amikor a szüleimnél voltunk, falun. Anyám levágott egy csirkét, ezt látta a lányom. Attól fogva nem akart húst enni, pedig előtte szerette. Még boltban vásárolt, előhűtött, előre csomagoltat sem, mert felfogta, hogy az úgy lesz, hogy pl. elvágják a csirke nyakát.

Ő hat évesen felfogta. Ha jól és logikusan gondolkodunk, akkor aki húst eszik, közvetlenül vagy áttételesen a sor végén, egy állat levágásán keresztül jut oda, hogy az asztalra hús kerül.

Ha látom, ahogy levágják, az fújj, ha látótávolságon kívül teszik, akkor minden rendben, nincs semmi gond?

Az, hogy egy macska a szobában elkap egy legyet, akkor megölt egy legyet. Ezzel nincs semmi gond, én magam is megölök egy legyet vagy legalább megpróbálom, mert ideges leszek, ha nem hagy aludni. De ha megeszem pl. egy felvágottat, akkor igaz, hogy nem én öltem meg közvetlenül azt az állatot, de részese voltam egy folyamatnak, amiben valaki, miattam, megölte azt az állatot.

Ha ez rám igaz, akkor igaz ez a macskára is, illetve a gazdájára?

Az, hogy egy macska a szemem láttára elkap egy madarat és megeszi, mennyivel másabb, mintha egy másik madarat, pl. egy csirkét eszik meg konzerv formájában?

A végeredmény nem ugyanaz?

fhdgy 2021.08.28. 13:39:39

@P.Elliot: Biztos, hogy nagyrészt igaz, amit írsz.

Én hallottam olyat, hogy szegénységben elő emberek kutyáknak készült kolbászt tudtak csak venni, enni. Ebből arra következtetek, hogy egy kicsit jobb gyártástechnológiával lehetne javítani a minőségen és az állatok számára készült konzervek egy tekintélyes részét alkalmassá lehetne tenni emberi fogyasztásra, ezzel sok ember életét meg lehetne menteni az éhező világban.

Én egyszer, a kilencvenes évek elején, beleszaladtam egy esetbe.

Egy kis boltban valami húskonzervet akartam venni magamnak, pultnál kellett kérni és azt mondta az eladó, hogy nincs.

De látom, van ott a háta mögött!

Nem, az állateledel! -:)

Rendkívül sajnálatos és felháborító, hogy pl. Indiában, ott a saját szememmel láttam, hogy sok állateledel még az emberek számára is megváltás lenne.

Itt, pl. Mo.-on még a macskáinkat, kutyáinkat is sokkal jobb körülmények között tartjuk, mint ott pl. a gyerekeket. Ez nekem felháborító. Nem az állatokat kellene még állatibb sorba taszítani, hanem az embereket kellene felemelni. Tudom, idealista vagyok.

Röviden összefoglalva azt mondom, hogy ha nem is mindent az emberektől veszünk el, de nem elhanyagolható, amit mégis.

Arthamyr 2021.08.28. 13:55:55

@fhdgy: Ennek a hozzászólásnak a _leírása helyett_ inkább elolvashattad volna, amit @P.Elliot: írt, meg én írtam korábban... :(
Olyan dolgokat kérdezel/írsz, amik nem relevánsak, kb. senki sem beszélt róla, amíg fel nem hoztad, és némi gondolkodással magad is beláthattad volna. Ezzel nem lenne gond, ha előtte sikerült volna közös nevezőre jutni, és kitárgyaltuk volna az eredeti témát, nincs már miről beszélni és új téma kell, de így az van, amit @puhacica: is írt, "folyamatosan terelsz, elviszed a beszelgetest". Nincs időm és kedvem sem ahhoz, hogy ezt a folyamatos terelést mindig visszatérítsem az eredeti irányba, a kifogyhatatlanul érkező irreleváns dolgokra reagálják, és mivel különösebb hasznom sincs belőle, inkább hagyom a fenébe (most már aztán tényleg!).

gabors 2021.08.28. 13:56:28

@fhdgy: "A tehenek nem biztos, hogy a gazda hibájából kerültek az útra. 50-60 tehénnek, ha megvadulnak, nincs akadály!"

Ha kart okoznak barkinek vagy serulest akkor bizony felelos vagy ha szerencsed van akkor csak polgari per/karterites/bekelteto targyalas a karosultal es hasonlok, ha nem akkor bunteto eljaras is lehet belole. Itt nyilvan nem szandekos karokozasrol van szo hanem gondatlansagrol.

Az anyagi karra nyilvan lehet biztositast is kotni.

gabors 2021.08.28. 13:57:58

@gabors: @fhdgy: Persze itt nem szemelyes rad gondoltam csak ugy altalanossagban irtam ...

Golf2 2021.08.28. 14:00:43

@fhdgy: Hiába beszélsz nekik...Egykutyák.

dikusz. 2021.08.28. 14:03:11

@fhdgy: A hatósági húsboltokra emlékszel?

gabors 2021.08.28. 14:03:32

@élhetetlen: "Na, a macskák nem dőlnek be a hülye szövegeknek, mint te, csak azt eszik meg, ami szerintük jó nekik, és nem csak szerintem, vagy szerinted."

Na ez totalis hulyeseg bizony megesznek sok olyat ami nem jo nekik plane ha a hulye gazda adja. Ez mas haziallatra is igaz.

Sot hazimacskak egy resze halalra tudja enni magat par honap alatt. Mig masok meg me'g akkor sem esznek tobbet mint ami "kell" ha allandoan kint van kaja. Nagyon egyedi nekunk volt szerencsenk mindkettohoz.

P.Elliot 2021.08.28. 14:08:04

@fhdgy: Hat azert nem egeszen igy van.
Felemelni az embereket az allatok rovasara ezt nem irom ala.
Minden eloleny elo es fontos, ki mondta hogy az ember kulonb naluk?

Persze, tobb ereje es esze van hogy leigazza oket.
Az allatok szaporodasat mereggel, ivartalantassal, ezzel-azzal elintezi, azt bezzeg nem hogy az emberek szaporodasat is helyretegye.
Az nem megoldas hogy az ehezo afrikaiakat, indiaikat "felemeljuk" az allatok rovasara mert hogy az ember.

Megakadalyozni kellene hogy ne legyen annyi aminek mar enni sem tudunk adni.

Ott kellene kezdeni. Nehany afrikai-indiai riportfilmet lattam mar, az ehezes mogott ott lapul egy csomo gyerek szegenykek, a csaladfo szaporitja aztan telesirja a vilagot hogy ok eheznek ahelyett hogy ovszert hasznalna...arrol nem is beszelve hogy mennyi AIDS-es csaladot mutattak....
Kar ezen vitazni.

Az allatok mellett is allok, joguk van elni.

Az ember miert lenne elso, a legelso, aki pl. mergezi a novenyeken elni probalo bogarakat mert o enni akar, ezert az a bogar ne egyen, ne eljen.

Altalaban semmi se eljen csak az embernek legyen jo.

fhdgy 2021.08.28. 14:09:01

@Golf2: Komolyan kérdezem! Te érted, hogy mi a problémám ezzel a kutya-macskatartási mizériával?

Már a hozzászólások legelején exkatedra kijelentésre került, hogy a felelős állattartás az állatok ivartalanításával kezdődik. Jó, gondoljunk a kutyákra, macskákra, bér az a hozzászólásban nem volt benne. de ugorjunk.

Próbáltam ezer indokot felhozni, hogy ez így általában miért nem igaz. Aztán kinyilatkoztatásra került, hogy nem mehetnek át pl. a szomszéd telkére. Erre is hozam ezer példát. Süket fülekre találtam.

Ami működik az egyik környezetben, nem biztos, hogy működik a másikban vagy fordítva.

Nem tudom elképzelni, hogy miért csak egy szemüvegen keresztül lehet, kell nézni a világot.

fhdgy 2021.08.28. 14:11:49

@P.Elliot: A hozzád elért hozzászólásomban nem volt benne, hogy "Nem az állatokat kellene még állatibb sorba taszítani, hanem az embereket kellene felemelni"???

puhacica 2021.08.28. 14:12:46

@fhdgy: "Szerinted a macskáknak készült pl. húspástétom legyekből készül?" - igen. mi masbol keszulne?

@P.Elliot: ettol azert a mai allateledelek tobbsege mar jobb minosegu. maradekkal etetni is egy viszonylag regi ajanlas.
a puhacica nedves kajajaban peldaul a kovetkezok vannak: Composition: Chicken Breast 50%, Pumpkin 25%, Chicken Broth, Rice.
Technological Additives: None stated; Sensory Additives: None stated; Nutritional Additives: None stated.
Analytical Constituents: Protein 10.5%, Crude Fibre 0.5%, Crude Fat 0.5%, Crude Ash 0.5%, Moisture 85%.

fhdgy 2021.08.28. 14:15:36

@Golf2: Azt tudod-e, hogy mije lesz az egérnek, ha kirágja a zsákot?

Hát magömlése.

P.Elliot 2021.08.28. 14:24:04

@puhacica: Lehet hogy regi ajanlas de az allatorosom szerint egeszsegesebb.

Igen, csirkemell a konzervben ami mar szinte budos, rothadt is/ tok/ ilyesmi.
Ha igazi etelt akarsz neki adni akkor vedd meg a hust es fozd meg. en eleg gyakran szoktam, akkor amikor mar a hus le van szallitva de nem budos, nem romlott.
A macskaim nem betegesek, a mostani egyik igen, affele vegelgyengules mert az orvos nem talalt rajta semmi bajt holott teljesen atvilagitottak mert daganatra gyanakodott. 17 eves, nincs ereje,az elozo macska 18 volt amikor meghalt.
En is veszek konzerveset de gyarkan fozok nekik.

gabors 2021.08.28. 14:28:06

@P.Elliot: "Megakadalyozni kellene hogy ne legyen annyi aminek mar enni sem tudunk adni.
"

vigyazz ez a tema iszonyatosan megoszto nagyon hamar a Bill Gates-es osszeskuvok koze kerulsz, vagy a "hithu" oldalrol megkapod hogy baby-killer ... stb ...

Bar en egyetertek veled es valoban mar 60-as evek vege ota fel-fel merulo problema nemzetkozi szinten is (ENSZ), mint a szegenyseg a kornyezet rombolas valodi oka es egyben egyeduli megoldasa....de vallasos "demokraciak" egyszeruen lesoportek mindig (a mai napig tudnak konkretabb peldakat is de nem kivanok politikai vitakba bonyolodni senkivel) ...

P.Elliot 2021.08.28. 14:28:17

@dikusz.:

Ma lett volna a kozossegi kert party, esik az eso, varom a lemondo email levelet hogy majd maskor tartjak.

Mar a multkor is elmaradt eso miatt. Ha az van akkor befejezem a kerti posztot es bekuldom, talan hetfore mar ki is teszik.

Sok erdekeset nem tudok irni de nagyjabol ismertetni hogy ez mi, mire jo, otthon egyebkent vannak ilyenek? Kozos kerteszkedes egy helyen?

P.Elliot 2021.08.28. 14:30:18

@gabors: Ez nem baby killerseg. A meglevok eljenek csak, de ne hozzanak vilagra tobbet mint amit el tudnak latni es emberseges eletet , jovot tudnak nekik biztositani.

dikusz. 2021.08.28. 14:32:01

@P.Elliot: Egy kerti partiról, egy közösségi összejövetelről is olyan jól tudsz írni, beleszőve a körülötted élő emberek jellemét, tulajdonságait, hogy élvezet olvasni.

fhdgy 2021.08.28. 14:38:30

@gabors: A legjobb és legegyszerűbb módja a születésszabályozásnak az életszintvonal emelése.

Mert a gazdagok sportja a tenisz, a szegényeké a gyerekcsinálás. -:)

Van is benne valami, a leggazdagabb országokban a legalacsonyabb a születési ráta, a legszegényebbekben meg a legmagasabb.

SzZoole 2021.08.28. 14:54:33

@P.Elliot: “ Valahai allatorvosom meg azt is mondta hogy eleteben nem latott annyi rakos kutyat es macskat mint azota amiota szaraz es konzerves tappal etetik oket.”

Erről én is olvastam már, meg a többiről is amit írtál.

Én a mi kutyánkat mióta megvettük 10 hetes korában, azóta az üzletben vett emberi fogyasztásra készült nyers marha darált hússal etetem. Semmi főzés vagy párolás, semmi ízesítés, csak a nyers húst.

Vasárnaponként amikor húsleves készül, akkor a csirke főzött mellehúsából szokott kapni egy keveset egy kis tésztával összekeverve.

gabors 2021.08.28. 15:02:48

@fhdgy: "@gabors: A legjobb és legegyszerűbb módja a születésszabályozásnak az életszintvonal emelése."

ez igaz elmeleteben csakhogy egy roka fogta csuka a helyzet igen nehezen megvalosithato (marmint az eletszinvonal emelest) amikor minden fejlodest megesz a nepesseg robbanas (pun intended).

Csak egy pelda afrikabol egy viszonylag bekes nem nagyon korrupt (afrikai normak kozott) orszag Kenya ... 1963-ban fuggetlenseget "adnak" ugye a britek ... a 8 millio kenyainak.. ma 43 millio lakosa van kenyanak .. vagyis 50 ev alatt a nepesseg otszorosere emelkedett ... volt fejlodes is persze... az egy fore eso GDP ez alatt az otven ev alatt $800 $1200-ra emelkedett. Ezek nominalis szamok, vagyis meg az inflacioval sem tartott lepest. szoval ha inflaciot is szamolnank akkor az egy fore eso vasarlo ero CSOKKENT. Es sajnos ez nem egy kirivo pelda hanem igencsak atlagos.

Szoval ha arra varunk hogy ezek a tulnepesedo orszagok/kontinensek az eletszinvonal javulasaval automatikosan csokkentik a nepszaporulatot akkor ez igen hosszu folyamat lesz, hacsak nem unjak meg is jobb helyre koltoznek mind a 2 millard :-)

gabors 2021.08.28. 15:03:54

@gabors: $800 rol - $1200-ra emelkedett.

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2021.08.28. 15:09:42

@P.Elliot: akadnak kezdemenyezesek, ahogy rokonoktol hallottam, Bp-en.

A mienkeben eppen kerty party van egy kisgyereknek, este pedig en megyek ki par almaert a sutihez. Hagymat, fokhagymat, rebarbarat onnan szedtem/kaptam, krumpli es sok volt/van. Nagy elmeny egy ilyen kozos kert, bar a vandalokkal sok baj volt.

gabors 2021.08.28. 15:10:11

@P.Elliot: Ajaj dehogynem talan meg emlekszel hogy a "szent" Janos Pal papa teljes mellszelesseggel ellenezte sot tiltotta a condom hasznalatot meg HIV+ embereknel is holott ezzel bizony milliok halalat koztuk nem keves baby-et is. Nem is beszelve minden szuletesszabalyozast condomot is belertve.

Fennen hirdetik hogy a szex ha nem gyermek nemzesert csinaljak az bun. Holott evezredek ota a gyermek "aldas" csak egy mellektermeke (sokszor nem is kivant) a szexnek.

élhetetlen 2021.08.28. 15:17:09

@Arthamyr: Biztosan igazad van, én már régen láttam méhkast, de az tőlünk csak két háznyira volt. Anno falun, ha valaki méhészkedett is, nem vett meg több négyzetkilométeres területet azért, hogy a méhei ne hagyják el a saját területüket, ott tartotta őket a saját kertjében. És nem vett saját akácerdőt sem, csak elvitte őket legeltetni.

dikusz. 2021.08.28. 15:17:42

@kisrumpf: Évek óta nem hallottam, olvastam, hogy ilyen létesült volna Budapesten.
Az a kettő, amiről a közelben tudok a mi kerületünkben, és a XI-ben is, legalább öt éve alakult, és már azelőtt volt gazdája, hogy pályázni lehetett volna rá. Gyakorlatilag lehetetlen egy ilyenhez hozzájutni, és bejutni is egy ilyenbe.

FutureFry 2021.08.28. 15:19:46

@puhacica: “… a legtobb setautvonal farmok teruletein visz at, …”
Én nem “sétautakról” beszélek, hanem sok megyényi területekről, ahol még tábla sincs esetleg, de a (gazdával rendelkező) legelésző állatok (csakúgy mint a vadállatok) teljesen szabadon bóklászhatnak, akár az országutakon is (és a legtöbb helyen tábla sem figyelmeztet erre, de aki az amerikai vadnyugaton vezet kb. feltételezheti, hogy ez a “default” helyzet).
Az ilyen “open range” területeken általában a kerítésszabályok is “fordítottak” (azaz nem a gazda felelőssége kerítéssel a legelőn “bent” tartani a tehenet, hanem a többieknek kell (már ha akarják/tudják) a saját területükről kerítéssel “kint” tartani őket). Ja és ezekkel a tehenekkel (kb. mint @fhdgy: is írta) lehet, hogy az éjszaka közepén fut össze az ember a kétsávos (65-70 mph sebességkorlátozású úton), ahogy velem történt egyszer (töksötétben az út közepén állt egy fekete (!) tehén, jó, hogy a fényszóró be volt kapcsolva: 5 centire tőle álltam meg a satufékkel, miközben a tehén alig mozdult meg). Ráadásul az is előfordul, hogy a tehenek az országúton éjszaka szépen lefeküdnek a (még) meleg aszfaltra…
@Shanarey: A vadak (őzek, szarvasok de általában még a pumák, medvék is) legalább elfutnak, ennek ellenére mindegyikből láttam már elütöttet, sajnos (az elütött őz az országút szélen az mindennapos látvány). Sőt én is is törtem majdnem totálkárosra az autóm nagy sebességgel az úton átfutó szarvas (azaz inkább őz (deer)) csordába hajtva (éjszaka), de sajnos “bambi”-t is ütöttem már el.

P.Elliot 2021.08.28. 15:37:04

@gabors:

A szemetes mellett talalt kismacskank meg a salata levelet is megette. Barmit ami eheto volt, mar azert nem annyira mert boven van mit ennie azonkivul a ket masik macska tanyerjat is alaposan atkutatja hogy nem-e hagytak rajta valamit.

Amikor a masik macska gyogyszert kap akkor o is odajon es szimatolja hogy az mit kapott, ajanlkozik hogy ha neked nem kell, akkor en megeszem, nem baj ha gyogyszer, finom szaga van...sajnos egyszer a lepottyant pajzsmirigy tablettat is felkapta.

Semmi baja nem lett tole de errol is latszik hogy az ehezeses ido amit a szemetes mellett toltott kicsike koraban megtanitotta arra hogy mindent meg kell enni mert nem tudni hogy lesz-e barmi kesobb.

élhetetlen 2021.08.28. 16:07:12

@puhacica: „nem azert megy a kocsi ala, mert tejet iszik, ki irt ilyet???”. Senki. „a macska megissza a tejet, mert nem tudja, hogy neki az nem jo.”, „kifut az auto ala, mert nem tudja, hogy meg kell allni az ut szelen,”. Csak ezt a két dolgot próbáltam ironikusan összekötni, hát nem jött be. „meg tudjak emeszteni a tejet vagy nem. ennyi.”. Ahogy az embereknél is így van. Én benyomok min. napi fél litert, van aki nem bírja. A laktózérzékenység nem is betegség, inkább evolúciós jelenség? - Mentes.info - Mentes, az élet vele teljes! Írtam, volt olyan macskánk, amelyik rá se nézett a tejre, a többi meg itta. OK, de te tudod, hogy minden macskának árt.
„tanulni sose keso:”. Csak halkan kérdezem, láttál már falusi házat nagy telekkel? Ha azt körbekerítik macskabiztos kerítéssel, az többe kerül, mint amennyit a ház ér. Kennel. Tudod, hogy falun, ha haszonállatot is tartottak, tehát takarmányt is tartottak, akkor volt más dolguk is a macskáknak az alváson kívül? Pl. hogy ne lepjék el a házat az egerek. Elképzelem a macskákat a kennelben, és az egereket, ahogy röhögve körbetáncolják a kennelt. Hogy is mondtad? Ennyi.

Shanarey 2021.08.28. 16:15:50

@fhdgy:

S tettél feljelentést? Gondolom nem. Ha van sok kecskéd, egy megfelelő kamerát is beszerezhetnél, amivel szemmel tarthatod, mi történik, és automatikusan felvesz mindent egy MicroSD kártyára. Bunkó szomszédok ellen, nincs más megoldás, illetve van de az macerás is lehet.

Shanarey 2021.08.28. 16:18:33

@FutureFry:

Sajnos ez UK-ban is majd mindennapos látvány, medve és puma az nincs de szarvas őz, és kisebb egyebek akadnak bőven, mert itt senki nem akarja őket bántani, és nincs nem idén barnult lakosság aki mindent megesz.

Vibi 2021.08.28. 16:21:18

@élhetetlen: egyebkent a macskak csak reszben haziasitottak, ha magukra hagyjak oket ugyis siman elvannak, gyakorlatilag a macskanak igy kenyelmes, anno elegereszett a haz korul ezert az ember megturte, ha tyukot evett volna mint a roka, akkor pont annyira lenne megturve

Vibi 2021.08.28. 16:36:23

@Vibi: a kutya meretuek a muntjac, anno azt hiszem indiabol hordtak be aztan elszaporodott. Azt nem mondanam hogy senki se akarna oket bantani mert tobb szaz vadaszturat szerveznek szerte az orszagban, nem csak muntjacra, de szarvasra, damszarvasra is

fhdgy 2021.08.28. 16:37:19

@Shanarey: Nem tettem, mert úgy sem tudtam volna bizonyítani.

Különben is "védett" család voltak, érted ugye?

Szerencsére már elköltöztek.

Kameráim vannak, négy is, igaz, csak kettő van még fölszerelve.

Az egyik azért lett fölszerelve, mert a faházból tűzifát loptak. Persze, az is csak utólag lett fölszerelve. Eső után köpönyeg!

Csodabogár 2021.08.28. 16:38:35

@fhdgy: Az én szemem láttára rengeteg csirkét vágtak le. Ott vártam a konyhában, mert mindig lett a vérből tízóraira hagymás sült vér, amit imádtam. Gyerekkoromban a nagyanyám élve a lábánál összekötve hozta a csirkét a piacról. Soha nem okozott ez nekem semmi ellenérzést a húsevéssel kapcsolatban. A te lányod már más közszellemben nőtt fel, neki ritka soha nem ismétlődő esemény volt a csirkenyak elvágása. Remélem azóta már vissza szokott a normál életre.
Természetesen libát is vágtak időnként, sőt évente egyszer disznót is. Az ostrom alatt az utcán lelőtt ló combját is nagy örömmel ette a pince népe. 1945 után senki nem akart vegetáriánus lenni. Mindenki örült ha volt mit enni.

fhdgy 2021.08.28. 16:40:23

@Csodabogár: "1945 után senki nem akart vegetáriánus lenni", így működik a világ! -:)

élhetetlen 2021.08.28. 16:42:22

@gabors: Más a tapasztalatom. Nem nekem, hanem a szüleimnek volt 50 éven keresztül kutyájuk, macskájuk. 14 éves koromig éltem otthon, utána már csak hét végén élveztem a társaságukat, de egyetlen macskánk sem ette halálra magát. Nem hülyék az állatok. De helyes sztorik voltak. Volt egy tejes, és egy vizes tál. Anyu valami mást csinált a kertben, kiürült a tejes tál, (hét macskánál ez előfordul, és nem, nem volt hét külön tál) nem lett feltöltve. Bejött az egyik macsek, meglepődött, visszament a kijáratig, megfordult, és újra bejött, hátha addigra megtörténik a varázslat, és megtelik a tejes tál. Aranyos volt. És, hogy mennyire nem hülyék. Nálunk a vacsora volt közös, akkor már mindenki hazaért. Először a macskák kaptak enni, hogy ne maceráljanak bennünket. Ettől még, akinél lehetett, kunyiztak. Hazamentem péntek este éhesen, ha apu helyére ültem le enni, semmi, mert tudták, hogy ott nincs esélyük, ha anyu helyére, akkor jött a mancstapi, és, ha nem adtam le semmit, akkor a karom figyelmeztetés, hogy várnak valamit.

Csodabogár 2021.08.28. 16:53:50

@dikusz.: Nem tudom kinek hiányzik egy ilyen kert, itt a városban. Akinek kellett már rég vett valahol valami vityilót kerttel, legalább is az én általam ismert emberek ezt tették. Hétvégén Dunakanyar, Velence, Balaton stb. Aztán ahogy öregszenek egyre terhesebb lesz a dolog, a városban született gyerekeket meg nemigen érdekli.
Igazi városi emberek, mint pl. én akinek már a szülei is Pesten születtek, nem vágyódik a szabadidejében kertbe dolgozni. Körülöttem csupa kertes ház van, sehol nem terem semmi, csak fű, a kerités mellett bokrok és kész.

puhacica 2021.08.28. 16:54:03

@P.Elliot: jaaa, hogy igy erted! igen, igy termeszetesen egeszsegesebb a konzerveknel.
mindamellett ebben a kajaban hidd el, se a tok, se a csirkemell nem rohad :) es mivel naponta 3 teaskanalnyi nedves kajat eszik, termeszetesen szarazzal kiegeszitve, a fozes sajnos nem opcio.

Vibi 2021.08.28. 16:54:27

@élhetetlen: ettol fuggetlenul en ugy gondolom, hogy aki macskat akar otthon tartani az tartsa ugy mintha elefant, vagy tigris lenne. Azokat se lehet elintezni egy vallvonassal, hogy nem tehetek rola hogy az elefantom odaszart a kertedbe, hiszen az elefant vadallat, oda szarik ahol eppen raerik, meg a tigris megette a kiskutyadat, hat istenem, a tigris vadallat es ragadozo, nincs mit tenni.

puhacica 2021.08.28. 16:59:20

@FutureFry: nem valasztottam el a kettot egyertelmuen, bocs. az eleje itt is ilyen, mint amit te leirtal, a setautvonalas pedig egy alternativ pelda volt.

gabors 2021.08.28. 17:00:33

@P.Elliot: "Semmi baja nem lett tole de errol is latszik hogy az ehezeses ido amit a szemetes mellett toltott kicsike koraban megtanitotta arra hogy mindent meg kell enni mert nem tudni hogy lesz-e barmi kesobb."

Pontosan ... de nem fogok vitazni errol mikor szemlyesen lattam mar tobb ilyet is ... mikor befogadtunk egy macskat meg kellett valtoztatni a tobbiek eteteset is. Azok tok jol elvoltak az automata etetovel de par het alatt eszrevettuk hogy az uj macska jelentosen hizott es eszrevettuk hogy gyakorlatilag allandoan jart enni. (menhelyrol hoztuk el szoval nem tudtuk pontosan mi is tortent vele csak azt hogy egy "horder"tol mentettek meg ahol ketrecben tartottak) ...

Amugy ez interneten par perc alatt lehet talalni eleg sok irast a tul sokat evo macskakrol ennek lehetseges okairol es hogy mit is lehet tenni.

puhacica 2021.08.28. 17:29:18

@élhetetlen: a donto tobbseg beteg lesz tole. ezen vitatkozhatunk meg egy darabig, de nem latom ertelmet. elnezest, az ironia nem jott at, rautalo emojik nelkul nehez irasban felismerni.
aztan ahogy gaborok is irta, igen, a macskak nem hulyek, viszont csak macskak, igy meg fognak enni olyasmit is, ami nem jo nekik. a mienk peldaul a hagymaval van szerelembe esve, ha hagynank, megenne, pedig mergezo.

a telken tartasrol. ismet, a nagy tobbseg meg tudna oldani. aki ehhez tul csoro, az ne vallaljon macskat. nem a tanyakrol beszelek, bar az elkoborlo hazimacskak egyre nagyobb mertekben rontjak a ritka vadmacskaallomanyt, ami nagyon nagy baj.

amugy ha csak egy pillanatra eljatszunk a gondolattal, hogy ha a haszonallatkent tartott macska nem fogyoeszkoz lenne, hanem penzert lehetne megvenni, mint a kecsket, juhaszkutyat, tehenet, akkor igen gyorsan lenne megoldas a telken belul tartasukra.

élhetetlen 2021.08.28. 17:31:39

@Csodabogár: „mindig azt ették, amit mi”. Nálunk is. De voltak napok nagyobb mezőgazdasági munkáknál, amikor nem volt meleg vacsora, hideget ettünk, de azért a kutyát nem lakatjuk jól házikolbásszal. Hétvégente jártam haza, hazaérek és látom, hogy anyu szelet kenyereket kockáz, keni zsírral, es kettőt-kettőt összeragaszt. Mit csinálsz? Vacsorát ennek a vén hülyének (az öreg kutyánk), mert, ha kiviszem neki a zsíros kenyeret, csak lenyalja róla a zsírt. Így a szagáért megeszi a kenyeret is.
Másik sztori, anyai nagyanyámtól kaptunk egy bárányt húsvét előtt egy hónappal. Kicsaptuk a hátsó udvarba, ahol a kutya is tanyázott. A kutya egy hét alatt látványosan fogyott. Anyu már az állatorvos kihívásán gondolkodott, mert itt valami baj van, de előtte lebukott a bárány. Egy pörkölt maradványos kutyavacsora után piros zsíros volt a fehér pofikája. A kedves növényevő minden este megette a kutya vacsoráját, az a mafla meg hagyta, mert saját állatot nem bántunk. Egy hétig nem evett. Na, utána anyu ott maradt a kutyával, míg az jól nem lakott, (aztán megettük mi a bárányt). Nehéz az élet.

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2021.08.28. 17:32:49

@dikusz.: Vekerlei baratunk emlegetett egyet a kozelukben, de hogy mikor alakult nem tudom. Itt is varolistasak, keves a hely, s aki szerez egyet, megtartja sokaig.

Majd rakereaek, mennyi van Budapesten.

élhetetlen 2021.08.28. 18:11:10

@Vibi: „tartani az tartsa ugy mintha elefant, vagy tigris lenne.”. Remélem úgy gondoltad, hogy NE tartsa úgy. Egyébként nekem ne magyarázz, nincs háziállatom, de tíz évig éltem úgy, hogy reggel kávézás közben kinézek a teraszra, és valamelyik leánderem gyökerei megint égnek állnak, mert odaszart a macska, és el is próbálta ásni. Két társasház, négy felső lakás, egybefüggő terasszal. A tőlem második lakásban élő idős nőnek volt macskája, etette, de almot nem tartott, hajnalban kiengedte. A macska rendes állat, a saját ajtajuktól legtávolabbi terepet keresi, ez volt az én teraszom. Beszéltünk róla, eredménytelenül. Vettem macska távoltartó sprayt, rásütött a nap elpárolgott. Vettem egérfogót, nem azért hogy megfogja a macskát, csak azt hittem, ha elcsattan, akkor megijed, és elmegy. Úgy megijedt, hogy átment a másik cserépbe. Felmerült bennem, hogy visszaparittyázom a terméket a gazdinak, de ez ötlet szinten maradt. Hordtam le a macskaszart minden reggel, pedig nem volt macskám. És a macska erről nem tehetett, de nehéz az élet az emberekkel.

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2021.08.28. 18:33:38

@élhetetlen: apámnak hasonló problémája van az egyik arrafelé sétáltatott kutyával, amelyik - hogy, hogy nem - mindig az ő ablaka alatt áll meg vizelni stb. Vagyis gazdi ott áll meg vele. Műemlékház, a jó porózus sarokkő szívja be a vizeletet. Finoman és udvariasan már kiszólt az ablakon, hogy nem lehetne-e a sarkon megállni, ahol lefolyó van, kis földháromszög, de sajnos, úgy tűnik, nem lehet. Felelős állattartás nulla, ahogy mesélte, a kissé üres tekintetű tulaj nem igazán értette, mi a gond a járdán maradt ajándékcsomaggal, a falat áztató pisivel, csak vitte a kutyát tovább. Aztán a lakóknak kell takarítani, mert kakás zacskó, az ugye, minek.

Muscari 2021.08.28. 18:36:34

@puhacica: szerintem a magyar gondolkodás még nem tart itt sajnos. Sokkal jobb, ha ivartalanítva van az állat, legyen bármilyen nemű. Lassan változik csak a felfogás.

Muscari 2021.08.28. 18:48:17

Nekem egy nyugdíjas versenyagaram van. Elkezdtem írni egy kommentet, de rájöttem, hogy rengeteget tudnék mesélni a témáról. Szerintem írok egy posztot inkább a közeljövőben, remélem, hogy lesz, akit érdekel.

SzZoole 2021.08.28. 18:55:31

@kisrumpf: “ földháromszög”, ez alatt mit értesz, azt a három vagy négyszögletű követ, amiről a földmérők szoktak mérni a tripódra szerelt műszerrel?

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2021.08.28. 18:57:04

@SzZoole: nem, hanem van ott egy templom, s ott van egy kis füves, köves kicsi háromszög alakú földrész - amire te gondolsz, az a háromszögelési pont :-)

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2021.08.28. 18:58:11

@Muscari: óóóóó, kép is lesz? Itt nagyon sok van, séta közben szoktam találkozni eggyel, kecses, szép fejű állat, szeretem őket - sajnos, itt még mindig versenyeztetik őket.

Muscari 2021.08.28. 19:03:58

@kisrumpf: igen, van rengeteg kép, majd küldök a HÁ-nak, hogy tudjon válogatni :-)

Muscari 2021.08.28. 19:05:30

@kisrumpf: az én Tashám is félig ír, ott is született (te ott élsz, ugye?)
A másik szülője ausztrál. A legtöbb Angliában versenyző kutyát Írországban tenyésztik.

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2021.08.28. 19:23:04

@SzZoole: (szaratóhely, csak nem akartam így leírni, elsőre, hihi)

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2021.08.28. 19:25:20

@Muscari: igen, itt :-)

Elég népszerű 'sport', aztán a kiöregedett vagy tehetségtelen egyedek közül sajnos, nem mindegyik jut jó sorsra. A kávézóba is szoktak hozni egyet, nagy rajongói voltunk, igen szép állat volt.

Vibi 2021.08.28. 19:35:08

@élhetetlen: nem, nem ugy ertettem. Az elefant is meg a tigris is vadallat, aki azt tart otthoz az bezarja. Sokszor gondoltam mar hogy amikor az en fuvemre piszkito kutya macska tulaja azt mondja h nem tud mit csinalni ez vadallat vagy annak ugy van kedve stb akkor en majd veszek egy elefantot, tigrist aztan majd en se fogok tudni mit csinalni. Hat istenem, a vadallatok meg a neveletlen szabadon engedett allatok mar csak azt csinalnak amit akarnak.

dikusz. 2021.08.28. 19:38:53

@kisrumpf: A mi kerületünkben egyetlen egy közösségi kert van, nagyjából 10-12 magaságyással. Azóta sem lehetett hallani arról, terveznek-e több ilyet kialakítani.

dikusz. 2021.08.28. 19:42:20

@Muscari: A komment is érdekelt volna, a poszt az csak ráadás.
Sosem volt kutyám, de a fiam kutyás könyveit oda-visza többször elolvastam.
Szeretem a kutyákat, ennek ellenére a frász jön rám, ha elugatják magukat mellettem. Még akkor is megijedek, ha látom hogy ugatni készül.

dikusz. 2021.08.28. 19:55:37

@Csodabogár: Nálunk a közösségi kert úgy néz ki, hogy egy adott területen az önkormányzat kihelyez egy kb 2m x 5m-es ládát, amit feltöltenek földdel, és azok a szerencsések, akik hozzájutnak egy ilyen miniparcellához azt ültetnek bele, amit szeretnének.
Azon az útvonalon, ahol közlekedem, még soha, egyetlenegy alkalommal sem láttam, hogy közösen csináltak volna pikniket.

Csodabogár 2021.08.28. 22:11:11

@dikusz.: És ez az egész be van kerítve, vagy hogy működik? Németeknél és Svájcban is ezek a kertek kicsit komolyabb parcellákból állnak. Mindenki rak rá egy kis mini házat, ahol a szerszámokat tartják és ha esik az eső be lehet állni. Megszabott a méret, aludni, lakni nem szabad ott. Kívűl volt a városon, soha senkit nem ismertem, aki ilyenre vágyott volna. Én csak autóból láttam meg a karikatúrákat a kertitörpés mini kertekről.Azt hiszem háboru alatt alakultak ezek, mert akkoriban ott se volt mindig elég enni való.

blackhairlady 2021.08.28. 22:12:14

@dikusz.: Valamelyik keruletben, most hirtelen nem emlekszem melyikben, alakult egy tavasszal, nemreg lattam roluk kepeket, gyonyoru kis magas agyasokat krealtak az ott lakok :)
Gondolom sokszoros volt a tuljelentkezes rajuk.

P.Elliot 2021.08.28. 23:15:58

Megirtam a kozossegi kert posztot, tudja valaki hogy milyen emailcimre kuldjem a Hataratkelonek?

Mar nagyon regen nem kuldtem ilyet sot itt sem voltam, szoval ha valaki tudna, megkoszonnem...

P.Elliot 2021.08.29. 00:08:02

@P.Elliot:
Mar megtalaltam hogy hova....

FutureFry 2021.08.29. 00:08:26

@Shanarey: “… nincs … lakosság aki mindent megesz”
Amerikában sok (a legtöbb?) államban legális az elütött állat (“roadkill”) megtartása és elfogyasztása. De bevizsgálás nélkül én nem szívesen fogyasztanék ilyet: pl amikor egy haláltusáját vívó (nem elütött, hanem nyilvánvalóan CWD-s [1], egyébként szép nagy agancsokkal rendelkező) deer miatt hívtam az illetékes hatóságot, akkor mondták hogy lőjem le (ne szenvedjen szegény) de hagyjam a helyszínen, mert kimennek érte “begyűjteni”.

[1] www.cdc.gov/prions/cwd/index.html

dikusz. 2021.08.29. 07:06:33

@Csodabogár: Be van kerítve, a kerület határán, közvetlenül a vasúti sínek mellett, a Budafokra vezető felüljáró alatt van.
Nagyon kicsi a terület, az ágyások között egy embernyi hely van. Van egy aprócska faház, ahova mindenki berakhatja a szerszámait, esőbeállónak kicsi. egy asztal padokkal, ahova max 8 ember tud leülni, egy csap, amiből locsolhatnak.
Grillezni természetesen nem lehet, és nincs is hely hozzá. Inkább virágokat látok, némi fűszernövényt, egy-két bokor paprikát, paradicsomot. Arra nemigen alkalmas egyik kert sem, hogy az ágyások gondozói körülüljenek egy asztalt, és beszélgessenek.

dikusz. 2021.08.29. 07:15:35

@blackhairlady: Talán Kispesten lehetett, ott látok a térképen több ilyen kertet.
Általában a lakótelepeken, a magas házak közötti területen alakítanak ki ilyen kerteket, az ott lakók számára, és a közelben élők között hirdetik meg. Persze, hogy sokan jelentkeznek rá.
Lehet, hogy hülyeség, de én arra gondoltam, hogy az igazságosság jegyében ezeket a kerteket adott időre, pl 5 évre lehetne kiadni gondozásra, és utána újra meghirdetni, hogy más is hozzájuthasson.

beste12 2021.08.29. 09:02:59

@Shanarey: én belga-fan vagyok, de sajnálatosan hasonló tapasztalatokkal. A kisebb méretű kutyák szeretnek az enyémbe belekötni. Irgalmatlan szerencséjük, hogy az enyém fullra iskolázott és fegyelmezett. Ilyenkor általában 3x szólok a másik kutya gazdájának, hogy vegye már észre a kutyája bunkóságát. Negyedszerre nem fegyelmezem az enyémet. Előfordult már, hogy a szájában hozta vissza a kiskutyát (akinek természetesen semmi baja nem lett azonkívül, hogy utána már nem volt kedve belekötni a tervuerenbe).

Shanarey 2021.08.29. 10:59:15

@FutureFry:

Nem így értettem, hanem úgy hogy az állatok a városok közelében,sem félnek eléggé az embertől, mert senki nem háborgatja őket. Erre értettem azt, aki mindent megesz. Itt kora hajnalban őzek mászkálnak a város szélén, naná mert beépítették a régi területüket, ami egy erdő volt. Nem volt nagy, de az övék volt, most két raktár van a helyén. Rengeteg galamb gázolás történik, mert egyszerűen nem félnek az autóktól és nem mennek arrébb, legalábbis nem időben.

fhdgy 2021.08.29. 11:20:06

@Shanarey: Az evolúció majd "megoldja".

Volt egy jó barátom, aki nagy vadász volt, de nem húsvadász.

Megyei vadászszervezetben tisztségviselő volt, így rálátása volt minimum egy megyéni területre, ott ahol az elő autópálya is volt az országban.

Ez a bevezető szükséges ahhoz, hogy érthető legyen, amit mondani akarok.

Ő a következőt mondta, kb. a nyolcvanas években: Felgyorsultak az autók, a közlekedés és ezt a vadak még nem tudják, ezért megnőtt a vadgázolások száma, a 60-as, hetvenes évek első feléhez képest. Nagyobb mértékben nőtt, mint az autók száma.

Amelyik vad nem ugrik el időben, annak annyi, nem fog szaporodni. Bele fog ivódni a génekbe, hogy időben kell elugrani.

Az állatokkal kapcsolatban látjuk, hogy meglehetősen gyorsan alkalmazkodnak az élőhelyüket érintő egyéb változásokat illetően is.

Talán az látható lesz a vadgázolásokat érintően is, feltéve, hogy az autók nem gyorsulnak még nagyobb ütemben.

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2021.08.29. 11:24:00

@dikusz.: nalunk ket foliasator van (parszor meg lett tepve a vandalok altal), jo sok gyumolcsfa, foleg alma, par emelt agyas es par sima agyas. Egy tuzrakohely ronkokkel, itt szoktak/tunk evente osszejovetelt tartani, akkor oda lejonnek az uj lakok, ismerkedni. Gyerekeknek szulinapot tartanak ott, ugralovar, ilyesmi.... korbe van ultetve sovennyel, jol nez ki. Par lelkes ember ultet, apol, iden en is kimentem krumplit ultetni, jo buli volt. De itt eleve megvolt a gyepes zoldterulet, amin ki lehetett alakitani, egy megnyert palyazatnak hala, surun epitett hazak kozott nyilvan ez nehezebb.

Shanarey 2021.08.29. 11:27:21

@fhdgy:

Nekem ezzel csak az a a bajom, hogy az evolúció az lassú, az ember meg túl gyorsan foglalja el a vadállatok élőhelyeit. Vagyis az evolúció, rettentő nagy hátrányban van. Én meg az a "hülye" vagyok aki sajnálja az állatokat.

fhdgy 2021.08.29. 11:49:02

@Shanarey: "állatok a városok közelében,sem félnek eléggé az embertől, mert senki nem háborgatja őket", ezt Te írtad.

Ez is valami féle evolúció, és nem is tűnik csiga lassúságúnak.

Ha gyorsabb lenne, akkor holnap reggel arra ébredhetnék, hogy egy vaddisznó az ágyamban fekszik és követeli a kávéját. -:)

dikusz. 2021.08.29. 11:55:40

@fhdgy: "holnap reggel arra ébredhetnék, hogy egy vaddisznó az ágyamban fekszik és követeli a kávéját. -:) "

A nap kommentje...:))))

dikusz. 2021.08.29. 12:43:12

@fhdgy: Lehet, hogy jön ütős hozzászólás még a nap folyamán, de ezt nehéz lesz überelni...:)))

fhdgy 2021.08.29. 12:48:49

@dikusz.: Hajrá! Nyitott a pálya!

SzZoole 2021.08.29. 13:12:51

@fhdgy: @dikusz.:

Nehogy már a nyúl vigye a vadász puskát, a vadász meg a bokorban lapuljon.

Nehogy már;

Nehogy már:

a mézescsupor nyalja ki Micimackót!
a nyúl vigye a vadászpuskát!
a öregasszony tépje szét a pitbullt!
a Postinor vegye be Mariskát!
a rőzse vigye az anyókát!
a befőtt tegye el a nagymamát!
a bomba dobja le a B-52- est!
a csík húzza a repülőt!
a farok csóválja a kutyát!
a fika egye az óvodást
a ketrec rázza a majmot!
a málnás lakjon jól a maciban!
a másik adja a falat!
a talpalávaló húzza a cigányt!
a vakolat verje le a kőművest!
az állomás fütyüljön a vonatnak!
a kémény szálljon a gólyára!
a kézifék húzza be a sofőrt!
az állomás fütyüljön a vonatnak!
a banán hámozza a majmot!
a fagyi visszanyaljon!
a légy fújja a chemotoxot!
a lekvár főzze ki a nagymamát!
a morzsa vigye a hangyát!
a pompon lóbálja a sapkát!
a rács rázza a majmot!
a rőzse vigye az anyókát!
a sonka köpje be a legyet!
a tészta gyúrja a nagymamát!
a kurzor mozgassa az egeret!
a program fagyassza le a vírust!
az étkezési só nyalja meg a vén kecskét!
az angol nyelv törje a Tarzant!
a biztosíték verje ki a villanykörtét!
a sál kösse meg a nagymamát!
málna egye a barnamedvét!
a lángok fékezzék meg a főnyomócsővezetőt!
az abrosz étkezze le a törzsvendéget!
a tizedes tört ossza el a matektanárnőt!
az ünnepi beszéd süljön bele a szónokba!
a gitt rágja a Pál utcai fiúkat!
az ige hirdesse a plébánost!
a zebra menjen át a gyalogoson!
a szar dongja körül a legyet!
a fejfájás múlassa el az aszpirint!
az áfa térítse vissza a vállalkozót!
a jég taknyoljon el a nagymamán!
a 11-es hagyja ki a baloldali középpályást!
a záróvonal lepje át a BMW-t!
mólés bort kapj a hányingertől!
a lepedő gyűrje össze a nászutas párt!
a talpalávaló húzza a cigányt!
a lócitrom szedegesse a verebet!
a léc verje le a magasugrót!
a tehén csapjon bele a villámba!
a szerelő üsse meg az áramot!

dikusz. 2021.08.29. 13:13:34

@fhdgy: Én ezt viccelődve írtam, mert tetszett.:)

fhdgy 2021.08.29. 13:14:40

@SzZoole: Pedig a szomszéd faluban Nyúl vitte a vadászpuskát!!!

Nyúl János vadász.

fhdgy 2021.08.29. 13:17:01

@dikusz.: Szavamra, értettem.

A hajrá, nyitott a pálya arra vonatkozott, hogy semmi akadálya a kedélyes humorizálásnak, előtte úgy is keményebb, vérre menőbb volt a hangnem.

Kell egy kis lazítás!

SzZoole 2021.08.29. 13:20:50

@fhdgy: személyes ismeretségi körömben vannak;

Bezzeg K.
Megmondja P.
Mondok J.
Nemoda Gy. Stb

A főnököm neve; M. Lawless

:-)))

dikusz. 2021.08.29. 13:25:48

@fhdgy: Hát igen, volt egy-két pengeváltás, olvastam.
De remélem túl vagyunk rajta.

dikusz. 2021.08.29. 13:31:54

@SzZoole: Ezek neten olvasható okosságok, bárki elolvashatja a neten.
De messze nem ugyanaz, mintha saját kútfőből merítené valaki.
@fhdgy: vaddisznós hasonlata eredeti volt, és neked is van nem kevés ilyen bemondásod.

dikusz. 2021.08.29. 13:35:23

@SzZoole: Kolléganőm férjét Nemoda Budának hívják.
A családban hagyománynak számított, hogy az elsőszülött fiúnak a Buda keresztnevet kell adni. Kolléganőm komoly konfliktusba keveredett a családdal, amikor nem ezt a nevet adta a fiának.

P.Elliot 2021.08.29. 13:45:33

@dikusz.: Tenyleg a nap kommentje, en is percekig nevettem rajta...

P.Elliot 2021.08.29. 13:48:21

Itt tenfergek tehetetlenul, kimennek a farmer piacra kicsit korulnezni, vasarolni de log az eso laba es eleg messze van, legalabb 35-40 perc kocsival.
Mar dobtam fel penzdarabot hogy dontse el az de azt mondta hogy ne.
En meg mennek.
Valamerre persze biztos elmegyek ebbol a bezartsagbol...

P.Elliot 2021.08.29. 13:51:34

@dikusz.:
Az a csalad egy hulye!
Ilyen nevet adni a gyereknek bar nem tudom hogy ismerik-e meg a maiak hogy tulajdonkeppen ez mi mert azert a nyelv is valtozik, jobban mondva egyes mondasokat nem is hasznalnak mar es nem is ertik mar.

dikusz. 2021.08.29. 14:01:56

@P.Elliot: Mit mondjak, ellenszenves egy társaság, de a volt kolléganőm se volt túl szimpatikus, nem rítt ki a családból...

dikusz. 2021.08.29. 14:03:24

@P.Elliot: Szerintem menj ki a piacra, ha elered az eső legfeljebb visszaülsz a kocsiba. Ha nem kezd el esni, akkor jó lesz egy kis séta a standok között.

SzZoole 2021.08.29. 14:18:53

@dikusz.: nem mind van a netről, van amit már akkor hallottam, amikor még a netről azt sem tudtam, hogy eszik e vagy isszák :-)

De ha te tudsz mondani olyat helyből mint én nekifutásból akkor rajta :-))

P.Elliot 2021.08.29. 14:24:20

@dikusz.:

Hat nem tudom, meg mindig itt toporgok, nem tudom mit tegyek.
Eleg sotet van, azt hiszem megsem megyek ki odaig, majd a jovo heten viszont van vasarolnivalom mashol ...

dikusz. 2021.08.29. 14:48:14

@SzZoole: Jóval ritkábban tudok hasonlókat mondani, mint te, de azért elő szokott ferdülni

dikusz. 2021.08.29. 14:52:14

@P.Elliot: Akkor menjél vásárolni, van amikor egy kis járkálás, vásárlás a polcok között jót tesz, pláne, ha van is vásárolni valód.
Én ilyenkor jó sok időt töltök el egy-egy nagyobb élelmiszerüzletben csak úgy nézelődve.

fhdgy 2021.08.29. 15:30:38

Tudom, egy sikeres vígjáték folytatása sokszor csak erőlködés, ugye ki kell az első sikeréből facsarni az utolsó centeket is.

A vaddisznós dolgot tovább gondoltam.

Ha megittam a kávémat, akkor habfürdőt akarok, mert a dagonya már olyan uncsi.

Utána nézd meg, hogy van-e a Határátkelőn új poszt, mert már kettő napja nem volt.

Ha ez mind meg van, állj neki és írd meg a "Levél egy határátkelő vaddisznójától" című hozzászólást, had röfögjenek, vagyis röhögjenek megint egy jót.

De írd bele, hogy aki engemet is ivartalanítani akar, annak széttúrom a házát, meg az egész életét is! Meg, meg azt is, hogy tudom, hogy utána hol kell legérzékenyebb harapásban részesíteni az illetőt.

dikusz. 2021.08.29. 15:53:32

@fhdgy: Kérek abból az anyagból én is, amit tolsz!!!:)))

fhdgy 2021.08.29. 16:06:15

@dikusz.: Úgy hívják, hogy Jókedv. Küldeni nem lehet belőle, csak adni.

Egyébként, tényleg jó kedvem van. Csütörtökről péntekre volt 18 mm eső. Tegnap el lett vetve a lucernám, éjszaka 7 mm esővel meg is öntöztettem.

Mindjárt csőszamárra pattanok és a jókedvemet fokozom azzal, hogy legeltetem a szememet ( még nem a lucernán, csak a vetésen ), meg különben is, a gazda szeme hizlalja a termést!

dikusz. 2021.08.29. 16:50:49

@fhdgy: Akkor az eső jó helyre ment, mert itt egész nap borús, hűvös az idő, de egy szem eső nem esett. Jövő hétvégén biztos esni fog, mert Bornapok lesznek (fesztivál helyett) Budafokon.

Hát, ha tegnap óta kibújt a lucerna a földből, akkor jóféle vetőmagot sikerült venned. Vagy jó helyen legeltetted a szemedet.:)))

Valahogy csak ideért a jókedv, és holnap reggelre ki fog derülni, hogy folytatódik-e.

blackhairlady 2021.08.29. 19:10:33

@dikusz.: Kozben megtalaltam, a zugloi es a terezvarosi kozossegi kertekrol lattam fotokat a Facebookon.

fhdgy 2021.08.29. 20:06:06

@dikusz.: Most értem haza, kellőképpen felkészülve az éjszakai alvásra, magyarul kellőképpen elfáradva. Oda-vissza kb. 10 km. és nem promenádon. Ebből kb. 6 km. földes út, hol száraz, hol rögös, hol sáros, de akkor vendégmarasztalóan agyagos. Panasz nincs, ilyen!

A vetés akkor is vetés, ha még nincs kikelve, csak el van vetve. A lucernánál ez 20 nap plusz mínusz kettő.

Az ember, amit tehetett elvégezte, most következik a természet, rajta van a sor. Aki vetette, szép, jó munkát végzett. A természet kapja össze magát, ne maradjon le!!!

dikusz. 2021.08.29. 20:33:23

@blackhairlady: Köszi, megnéztem mindkettőt. A mienk hasonló a VI:Rózsa utcai (Rózsa Ferenc u.) kiskerthez, más környezetben, csak kisebb.

dikusz. 2021.08.29. 20:36:00

@fhdgy: A jókedv maradt, vagy elvitte a fáradtság?:)))

" A természet kapja össze magát, ne maradjon le!!! " - kénytelen lesz, parancsba kapta!.;)

fhdgy 2021.08.29. 20:40:46

@dikusz.: A fizikai fáradtság sok mindent el tud vinni, de a Jókedvet nem! A szellemi fáradtság, az egy másik kategória.

A természet parancsba kapta? Igen, de elég szeszélyes, szófogadatlan. Most ugyan nem mondok semmi rosszat, mert ha a 24 órában is, de megkaptam, amiért rimánkodtam, az esőt!!!

Csodabogár 2021.08.29. 21:20:18

@dikusz.: Én úgy járok vásárolni, Ember szerint, mint akit kergetnek. Előre tudom mit akarok és egyszerüen lerohanom a távot. Persze van ahol kicsit el tudok időzni, de az biztos nem a közért.

dikusz. 2021.08.29. 22:08:44

@Csodabogár: Biztos voltam benne, hogy nem töltesz el a Tescóban másfél órát.:)))

P.Elliot 2021.08.30. 11:10:47

@dikusz.:
Nincs uj poszt?

En az enyemet elkuldtem szombaton de nem kaptam visszajelzest a Hataratkelotol hogy odaert-e. Most azon tunodok hogy jo volt-e a cim.
Erre kuldtem
hataratkelo@hotmail.com

Erre kuldtem valaha, azt gondoltam hogy jo de vajon tenyleg jo-e?
Mit gondolsz?

A napomat ugy osztom be hogy ha megjelenik akkor probalok a gep elott lenni hogy a kerdesekre valszolni tudjak, ha nem akkor megyek a dolgomra tavol a geptol...
ezert kellene tudnom.

dikusz. 2021.08.30. 11:31:04

@P.Elliot: Szerintem jó helyre küldted, de lehet a hétvége miatt nem került még ki.
Kikerülés előtt szoktak értesítést küldeni, hogy melyik nap jelenik meg.

P.Elliot 2021.08.30. 11:37:23

@dikusz.: Szoval jo email cim volt.
Ez a lenyeg mert mar kezdtem gyanakodni hogy nem volt jo.
Koszi.

dikusz. 2021.08.30. 11:41:04

@P.Elliot: Szívesen.:)

Talán még nem volt idejük ránézni az üzenetekre. Nálam is volt, hogy a beküldött posztot később vették észre.

P.Elliot 2021.08.30. 11:54:21

@dikusz.: Pont most kaptam toluk uzenetet hogy a poszt ott van, ki lesz teve hamarosan..

dikusz. 2021.08.30. 11:59:41

@P.Elliot: Ez nagyon jó, biztos csak a hétvége miatt csúszott.

élhetetlen 2021.08.30. 23:30:55

@Csodabogár: Vásárlási szokások. 27 évig éltem Zuglóban, a bosnyák téri piactól egy megállóra. Karalábé főzelékre vágytam, kimentem, a legközelebbi bejárat előtt egy néninél volt négy darab, megvettem, be se mentem a piacra. Ahova bementem, az az oldalkapunál volt egy méter. Ott volt egy fazon, aki egy asztalról tört csokoládét árult. Ez azt jelentette, hogy a tábla csomagoláskor eltört, tehát nem díszpapír, csak lefóliázás, és a dolgozók megvehették olcsón, ő meg felvásárolta, és árulta. Én nem ettem, de anyu nagyon szerette, volt ott mogyorós, szőlős, mazsolás, amit akarsz, na oda jártam kilószámra csokit venni, de így célirányosan. 27 év alatt talán kétszer mentem be körülnézni.

élhetetlen 2021.08.30. 23:55:14

@fhdgy: Csak poén, csak a kikelésről, valaki nem itt, máshol írta, hogy a bazsalikom kényes kisasszony, mert elvetette, és csak két szál kelt ki, és ez fotóval. Én rátoltam, mert ugye, csak terasz, és a barátnőm vette a vetőmagot, amit a férje „elvesztett” a saját kocsijában. Mire a barátnőm másikak magot vett, már csak kis levelű volt a boltban. Azt vetettem el, amit kaptam, cserépbe, sűrű bozót kelt ki. Két ládába pikíroztuk, abból is dzsungel lett. A fele feldolgozva, de azt, hogy a körömnyi leveleket csipkedjem le, hát az borzasztó. Aztán mosni, mikrózni, hogy ez mennyivel könnyebb a nagy levelűvel, az nem elmondható. És a fele termés még kint van, de legalább van.

fhdgy 2021.08.31. 00:06:43

@élhetetlen: Jó, hogy írtad! Bazsalikom! Mire jó?

A kérdés azért kérdés, mert vettem egy hidropóniás tornyot. Próbáltam ezt, azt, de nem vagyok elégedett. A bazsalikomot ezerrel ajánlják. Jó, lenne, de mire használjam???

élhetetlen 2021.08.31. 01:21:52

@fhdgy: Nem tudom mit mondjak, mert nem tudom, eszel-e paradicsomos dolgokat. Én szeretem a paradicsomos húsgombócot, az ál töltött paprikát (a töltelék gombócokban rízzsel, ahogy kell, mellé az ízért két paprika), és a paradicsom mártást, paradicsom levest, paradicsomos káposztát, ezekbe teszek nem egy csipetnyi, hanem egy fél maréknyit. Ezért kell minden évben vetnem, mert fogy. Most a kis levelű betárolása babrásabb lett. Ez meg csak most jutott eszembe, még nem próbáltam, de jó lehet, hogy egy adag tejfölben elkeversz egy kis szárított bazsalikomot, ez felpuhul, míg kifőzöl egy adag tésztát, aztán összekevered, meg egy kis bors. Egy könnyű vacsorának jó lehet.
A másik alapfűszerem a majoránna. Nem főzök fokhagymával, a spenótban csak bors van, a kelkáposzta főzelékben meg csak sok majoránna. (ezt az idén a barátnőmtől kapom). A fasírtban sincs sem fokhagyma, sem hagyma, csak majoránna, és persze só, bors, paprika.
Sztori, Balatonon a lángosos, aki több mit tíz éve ismer, megbicsaklott, és kérdezte, hogy fokhagymát? Akkor mondtam, hogy még a fasírozottba sem, hanem majoránna. El sem tudja képzelni, mondtam, nem gond, tegnap sütöttem, öt perc múlva itt vagyok a kóstolóval. Első falat, furcsa, mások falat, ez jó. Következő szezon első lángos vételénél a kérdés, mi nem volt abban a fasírtban, és mi volt benne? Megmaradt az íz élmény, akkor felírta.
Más, az öcsém kamionos volt, tehát evett Angliától Görögországig, Leningrádig mindenhol. Ha Pestről indult, nálam szokott aludni. Kajáról beszélgettünk, mondja, hogy valahol evett egy teljesen más ízű fasírtot, mint ami a szokásos, mondta, hogy milyen volt. Én meg, jó, akkor veszek ki a mélyhűtőből, mert csak elfelejtette, hogy nálam ette a más ízű fasírtot.

Shaktee 2021.08.31. 07:01:16

@fhdgy: Mindenhez. De olasz szószokhoz főleg

fhdgy 2021.08.31. 09:05:22

@élhetetlen: @Shaktee: Én nem vagyok egy nagy szakács.

Tea ( nem szeretem ), zsíros kenyér, pörkölt, padlizsánkrém, aztán ki is fújt a repertoárom. -:)

Amiért érdekelt a dolog, az az, hogy ebben a toronyban egész évben lehet termelni, mert van hozzá három ledpanel, emiatt napfény sem szükséges, mert a panelek pótolják.

Akitől vettem a tornyot, azt állítja, hogy éttermek egész évben vevők lennének a friss bazsalikomra.

Idén raktam bele dinnyét, nem termett. Raktam bele paradicsomot, szépen virágzott, de paradicsom nem lett, karalábé nem ment fejbe. Saláta nagy, hosszúkás, idomtalan lett. Egyedül uborka lett, az jó volt, csak kevés.

Csodabogár 2021.08.31. 10:48:02

@élhetetlen: A piac végkép nem esetem, igaz nincs is annyira a közelemben, mint a bevásárló központ. Régebben velem jött az Ember is a cipekedés miatt. Én kb. már a harmadik üzletben voltam, mikor ő még mindig a hentessel beszélgetett. Most már ez nincs, neki se szabad cipekednie, így banyatankkal megyek ha pl. minden más mellett még krumplit is akarok venni.
Állítólag antiszociális vagyok, mert akivel nincs miről beszélgetnem, azzal nem beszélgetek. Ide tartoznak az összes kasszások, eladók stb. Emberre Amerikában nagyon ráragadt a small talk, ami nem más mint a semmiről beszélgetés.:-)

Shaktee 2021.08.31. 14:44:59

@fhdgy: igazi pizzát láttál már? A kis levelek a tetején, na az a basil(bazsalikom)

élhetetlen 2021.08.31. 14:58:07

@fhdgy: Feladom. El nem tudom képzelni, hogy ebben a készülékben olyan mennyiségű bazsalikomot tudnál termelni, amivel egy étterem szóba áll, ha naponta kell friss. (másnapra már fonnyadt). Elveted, kikel, szétülteted, három hónap, mire lesz belőle valami, levágod, és hol a következő szállítmány? Ami nem jött be, azt el kell felejteni.

fhdgy 2021.08.31. 14:58:34

@Shaktee: Ettem pizzát Triesztben. Annál rosszabb csak az volt, amit Balatonfüreden ettem. Hogy a triesztin volt-e valamiféle levél, nem emlékszem.

A legjobb pizzát Rovinjban ettem, azon nem volt semmi levél.

Hogy melyik az igazi pizza, nem tudom. Egyébként nem vagyok nagy pizza rajongó.

fhdgy 2021.08.31. 15:14:02

@élhetetlen: Ez egy olyan berendezés, torony, amiben tíz szint van, szintenként tíz ültetőlyuk, az összesen száz.

Lehetne gondolkodni több ilyenben is, a kérdés, hogy megéri-e!

Van-e rá kereslet, meg mennyiért lehet eladni?

Ez első gondolatom, amiért igazán vettem, áfonya szaporítás, de ekkor az év felében igazából kihasználatlan a berendezés.

fhdgy 2021.08.31. 15:28:36

@élhetetlen: Azt elfelejtettem írni, hogy sokféle növény is termeszthető benne, akár egyidőben is. Az egyik lyukban ilyen, a másikban meg amolyan.

A lényeg, hogy az egyik ne vegye el a fényt, a teret a másiktól. Ebből a szempontból az uborka rossz választás volt.

Shaktee 2021.08.31. 16:21:53

@fhdgy: fődhörahadt vagy obsitos :)

fhdgy 2021.08.31. 16:35:24

@Shaktee: nem baj, csak más betegségem ne legyen! -:)

P.Elliot 2021.08.31. 16:55:38

@élhetetlen: Ha etteremnek termeszt valaki bazsalikomot abbol valoban sok kell, ahhoz mar kell egy meleghaz is.

Nem tudom otthon mekkora otlet erre raallni , van-e ahhoz eleg vasarlo etterem aki napi szinten vesz.
Persze, nemcsak bazsalikom hanem friss petrezselyen is rozmaring, ilyesmi, a teveben lattam egy pasast aki szukszavuan csak annyit mondott hogy barcsak elobb tudta volna ezt!

Elvesztette a munkajat, fogyoban volt a munkanelkulisegely is, vegigjarta a nagy draga ettermeket es lassan azok allando vasarloi lettek, New Yorkban.

Kisebb varosban kevesebb draga etterem van ahol adnak a minosegre hogy a leheto legjobb nyersanyag legyen...

fhdgy 2021.08.31. 16:58:23

@P.Elliot: Zene volt füleimnek, amit írtál, addig a pontig, hogy New York. Az nem Magyarország, ugye?

P.Elliot 2021.08.31. 17:01:41

@fhdgy: En is ettem vacak pizzat Triesztben meg masutt is Olaszorszagban.
Biztosan vannak nagyon jo es draga pizzasutok akik beleraknak mindent es a mester nagyon tudja hogy mit sut.

Akkoriban amikor meg csoro magyarkent ott vartuk hogy atjohessunk ide az Usaba csak a normal pizzara telt, ...mar amikor.

Itt ahol lakok nagyonis tudjak hogy mi a jo pizza ilyen teren. Azt szeretem aminek a tesztaja nagyon, nagyon vekony a ropogos.

Azt a bizonyos szicilianak nevezett vastag tesztas remet, nem tudom megenni, olyan mintha paradicsomos kenyeret ennek.

Bazsalikomot frisset tesznek minden pizza tetejere bar be kell vallanom, a szaritott ugyanolyan finom, neha meg finomabb.

P.Elliot 2021.08.31. 17:08:10

@fhdgy: Fuszer noveny termesztessel azert ha csinalsz egy kicsit alaposabb kutatast nem is lehet rosszul keresni.

Milyen nagyobb varos van a kozeledben?
Kutass kicsit utana hogy hol lehet elsozni, milyen helyen a fuszereket. Nem tudom milyen ettermek vannak ott/ persze gondolom keves de talan masutt is vennenek, nem ismerem a korulmenyeket.

A kecskesajtjaidat is el lehetne mindjart sozni meg mindenfelet amit termelsze ha az a konyhara valo.

Allando vevoket, megrendeloket kell keresni akik lassan nagyon fognak ragaszkodni ahhoz hogy toled vegyek.

Jo kis kellemes duma, a hazhozvitel, neha kis sajt ajandek, fontos hogy egy kellemes pasasnak tartsanak...

fhdgy 2021.08.31. 17:26:38

@P.Elliot: Én kellemes pasas vagyok, már eleve így születtem. ( csak az a baj, hogy régen ) Nem kell komolyan venni! -:)

Tudod, én vagyok a legokosabb, meg a legszebb és a legszerényebb. Ez utóbbi nem engedi, hogy az előző kettővel dicsekedjek! -:)

Kaposvár ide kb. 40 km. A Balaton ( ez csak szezonban lenne érdekes, az meg rövid ) kb. ötven. Kettő kisváros van a közelben.

Az a probléma, hogy egy róka fogta csuka, csuka fogta róka esetével állunk szemben. Amíg nem termelsz, nincs mit eladj, nem tudhatod, hogy megveszik-e és mennyiért. Ha nem tudhatod, akkor mire, habokra, kezdj el termelni?

Én ez utóbbiba vágtam bele, nem is biztos, hogy a termelés miatt, inkább kíváncsiságból. Persze, ha még egy kis zsozsó is lenne belőle!

Felénk járja egy mondás: a vantól nem kell félni!

Már van kecsketejem.
Lehet kecskesajtom. ( elvben már tudok csinálni )
Lesz áfonyám.
Lehetnek fűszernövényeim.

Ezekhez már rendelkezem megfelelő eszközökkel.

Akarat is van, hisz kvázi hobbiból csinálom.

Egy dolog kellene már csak, hogy összeálljon a kép és a tettek mezejére lépjek.

élhetetlen 2021.08.31. 17:36:47

@P.Elliot: Kicsit félrement, de látom fhdgyhoz is eljutott az info. Én csak magamnak termelek egy 8. emeleti teraszon, és szárítom a terméket. Azt is csak azért, mert levelenként átnézem, rendesen megmosom, tehát jobban bízok benne, mint a tömegesen feldolgozottban (ahol a levél fonákján a pók petéje is ott van, és azt semmilyen ipari mosás nem viszi le).

P.Elliot 2021.08.31. 17:50:52

@fhdgy: Jon a tel, jo alaposan nezz utana hogy masok hogy csinaljak a termelest, az eladast, akarcsak a youtube-on is. Mas orszagokbol is.

Magyar online baratnom otthon meheszkedik. Rettento jo informaciokat szedett fel az oroszoktol a youtuberol amit hasznosit is.

P.Elliot 2021.08.31. 17:57:25

@élhetetlen:
En is termelek az itthoni kicsi kertemben fuszernovenyeket meg kinnt a kozossegi kertben is.
Nagy faxnit nem csinalok vele, persze en is atnezem a levelek fonakjat is de annyira nem nagyitozok mert nalam nincsenek furcsa modon leveltetvek. Talan abbol adodik, sot szentul hiszem hogy mivel soha semmivel nem permetezek/ nincsenek is hibatlan gyumolcseim/, ezert a rovarok nem szaporodnak ugy el, talan ha mergezik oket akkor ok is tolelni akarnak, szaporitjak magukat, ellenanyagot termelnek es jovore egyre tobben lesznek.
Ebben az evben ugyan lattam nehany furcsa sosemlatott bogarat de ezt jeleztek a kerteszetben is hogy Kinabol ujfajta rovarok erkeztek a gyumolcsokkel, marmint a peteik, ha valaki tobbet lat a kertjeben azonnal jelezze illetekes helyen.

Annyi azert nem volt, szoval leveltetves novenyt nem eszek es permetezettet sem....

Shaktee 2021.08.31. 18:14:45

@fhdgy: keverj a kecskesajtba bazsalikomot, úgy veszik majd a hipszterek hogy ihaj :)

P.Elliot 2021.08.31. 18:21:22

@Shaktee: Pontosan.

Fuszernovenyes sajtoknak itt nagy kelete van...

fhdgy 2021.08.31. 19:28:49

@Shaktee: @P.Elliot: @élhetetlen: Kihozzátok belőlem a bolondot! -:) Teljesen begőzöltem.

Elkezdtem keresni neten a bazsalikomot és eljutottam a medvehagymához. Őrület!

Nem kell permetezni, magától szaporodik, kész főnyeremény.

Erdőbe, fák alá is ültethető, mert szereti az árnyékot. Nekem ugye van kb. 9 hektár tölgyerdőm + kb. öt hektár bozótos. Mennyit lehet(ne) ott termelni?

Tíz dkg. zöld levél 430 Ft.

Most van az ültetési időszak, veszek is pár száz hagymát. 20 Ft/darab. A bolondnak is megéri, hát még nekem!

Sajtba is jó.

A vicc az, hogy azon a bozótos területen most is van, teljesen vadon.

SzZoole 2021.08.31. 19:51:20

@fhdgy: hátha még szarvasgomba is lenne abban az erdő/bozótosban :-)

Shaktee 2021.08.31. 19:58:58

@P.Elliot: sorold neki hogy még milyen fűszereket lehet belekeverni..

P.Elliot 2021.08.31. 20:07:30

@Shaktee:
Nem vagyok szakerto mert utalom a kecskesajtot, foleg a szaga miatt de az ize se nagyon megy, a husaval meg ki lehetne kergetni a vilagbol.

Megkerestem viszont hogy milyenek vannak, lehet nezegetni, majd kesobb attanulmanyozom, egyelore csak azt latom hogy fokhagymaval is lehet.

A kepek azert jok mert utanozni lehet a format hogy milyen legyen...

www.google.com/search?q=goat+cheese+with+herbs&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=2ahUKEwijuJSo7NvyAhXwYN8KHU1RDEMQ_AUoAnoECAEQBA&biw=1280&bih=567

P.Elliot 2021.08.31. 20:11:07

@fhdgy: Ettermeknek nem lehetne szallitani ilyen fuszeres, elore elkeszitett dolgot?
Affele eloetelnek?

P.Elliot 2021.08.31. 20:15:48

@SzZoole:
Tenyleg, a szarvasgomba hol terem meg? Mik a feltetelei?
Emlekszel hogy Hagyma beszelt rola hogy az erojebe akar ultetni valamit amit az egesz kornyek termel, valami gumot ami nagyon jol van megfizetve, csak elvetni kell es felszedni, mi volt az?

Azt hiszem at kellene olvasni a blogjat ujra/ vallalom mert imadom a blogjat/ most eppen nincs ra idom de megigerhetem. Ha nem ott irt hanem itt valamelyik hozzaszolasban akkor azokat is megnezem de ehhez ido kell hogy kinyomozzam.

Nem szarvasgomba volt, valami mas es meglehetosen fizetos, akinek erdeje van annak lehet probalkozni....

P.Elliot 2021.08.31. 20:18:18

@fhdgy: Otthon nagy kelete van a medvehagymanak, a kerteszeti topikokban szinte mindenkinek van, a tavasz elso zoldjei koze tartozik es allitolag finom...

SzZoole 2021.08.31. 20:24:38

@P.Elliot: nem tudom mik a feltételei, de ültetni azt úgy gondolom, hogy nem igen lehet. Erdő az tuti kell hozzá. A Bükk hegységben tudom, hogy van.

@fhdgy: talán erről is többet tudna mondani, szerintem :-)

P.Elliot 2021.08.31. 20:27:10

@SzZoole:
Lassuk csak, segitsuk hozza topiktarsunkat hogy jol ki tudja hasznali az erdojet.

Majd meg kutatgatok es erdeklodok...

P.Elliot 2021.08.31. 20:37:59

@SzZoole: Beutottem magyarul / mert nem tudom hogy topiktarsunk tud-e angolul, / nemetul tud arra emlekszem/ hogy mit lehet erdoben termeszteni.

Hat arrol eppen nemigazan beszel de azt megtalaltam hogy Hagyma mirol beszelt.
A ginszengrol!

fhdgy 2021.08.31. 20:38:08

@SzZoole: Elvileg van! Azon a környéken van, kérdés, hogy pont abban az erdőben van-e. Már keresek embert, aki ért hozzá és végigjárna. Egy évi termést látatlanban fel fogok neki ajánlani.

fhdgy 2021.08.31. 20:46:50

@SzZoole: Egy időben erősen foglalkoztatott a szarvasgomba. Jó bulinak látszott, de van gyíkja is.

A lényeg, hogy tölgy, mogyoró, törökmogyoró csemetéket lehet "megfertőzni" gomba micéliumokkal ( ha jól írom ). Feltétel, hogy előtte 4-5 évig ne legyen ott fa, mert azok az "ellenséges" gombával fertőzik a területet. Ilyen területem meg nincs. A másik probléma, hogy kettő-három milla per hektár és négy-öt-hat év múlva kezd el csak "teremni". Tehát jó buli lenne, de lassú a megtérülés, utána viszont jó.

SzZoole 2021.08.31. 20:46:54

@fhdgy: egy jó kutya kell oda, az kiszimatolja :-)

A lehullott makkal mit csinálsz?

SzZoole 2021.08.31. 20:48:27

@fhdgy: légy pozitív, gondolj arra, hogy jó sokáig fogsz élni :-)

SzZoole 2021.08.31. 20:49:36

@P.Elliot: ginseng és az erő bennem újra zeng :-)

fhdgy 2021.08.31. 20:50:07

@SzZoole: Írd be a keresőbe, hogy szarvasgomba Hőgyész Ulrich József!

P.Elliot 2021.08.31. 20:52:39

@fhdgy: Ne tedd!

Sosem tudhatod, a masodik evit majd viszi amikor nem vagy az erdo kozeleben.

Fizesd meg, egyszerubb..
Meg valami, a youtube-on nezd meg hogy hogy keresik a szarvasgombat, mi kell hozza, hogy kell. Egyebkent diszno is ki tudja turni ha a markodban tartogatsz egy marek kukoricat hogy ez lesz a jutalom ha megtalalja....

A franciak disznot is hasznalnak ehhez, jobban megtalalja mint a kutya.

Hogy kell betanitani?
Youtube, lablalbla.

A youtubeon az egvilagon minden megvan..

Nem igazan kezugyes vejem onnan szerel, a mult heten ujitott fel egy furdoszobat ugy hogy elotte volt a kompjuter....
Nagyon szep lett!

fhdgy 2021.08.31. 20:53:49

@SzZoole: Én igyekszem úgy élni, hogy majd úgy kell agyonverni.

Persze ennek is vannak korlátai. Pl. nem ültettetem el azt az öt hektárt tölggyel, hektáronként 1+ milláért ( mást nem engednek ültetni bele ) úgy, hogy a tölgy 80-100 év múlva lesz fejszeérett. El sem tudom képzelni, hogy ki melegedne tőle.

SzZoole 2021.08.31. 20:57:52

@fhdgy: ügyes ember, 10 hektáron kezdte. Kérdés, hogy mennyiért ad tanácsot és lehet egy próbát megérne, szerintem!

Hőgyészen az Apponyi kastélyszállóban voltam vendég anno, 2002- ben, igazi luxus :-)

fhdgy 2021.08.31. 21:05:47

@P.Elliot: Ha el akarja lopni, akkor mit változtat, hogy fizettem-e vagy sem?

Magyarország nem USA, ezt ne felejtsd el. Ahhoz, hogy valaki törvényesen szarvasgombázhasson, Magyarországon meg kell felelnie bizonyos törvényi feltételeknek.

Egy, kell a tulajdonos engedélye, ezt még valahogy el tudnám intézni magammal.

Kettő, vizsgát kell tennie, neki és a kutyának is. Ennek az ára 17-ben kb. 600 ezer forint volt.

Egy betanított kutya ára 17-ben szintén 600 ezer körül mozgott.

Miért fizessek 1,2 millát ( kb. 4000 dodó ), amikor az sem biztos, hogy van ott szarvasgomba?

fhdgy 2021.08.31. 21:09:23

@SzZoole: Miért kérjek tanácsot, akár csak tízezer forintért is ( hasraütés és biztos, hogy alábecslés ), ha úgy sincs területem?

Legközelebb 25-ben lehetne, mert akkor lejár az ideje, hogy ebből a szempontból bérbe adtam egy szűz területet.

SzZoole 2021.08.31. 21:17:36

@fhdgy: az is lehet, hogy van a területen szarvasgomba, csak te nem tudsz róla, csak egy ötlet volt :-)

fhdgy 2021.08.31. 21:24:58

@SzZoole: A környéken biztos van, mármint a falu határában, ahol élek! A kérdés az, hogy pont azon a kilenc hektáron van-e!

A falu határa elég nagy, Somogyországban nem sok település van, amelyiknek nagyobb. A falum az Árpád házi királyok alatt megyeszékhely volt, még a mai Dubrovnikban is voltak birtokai. Később egy nagy Széchenyi uradalom volt.

Az, hogy a falutól mondjuk északra 4-5 km.re van szarvasgomba, nem garancia arra, hogy keletre 3 km.re is van.

Ilyen az élet!

P.Elliot 2021.08.31. 21:38:52

@fhdgy: Ezt latod elfelejtettem hogy otthon minden agyon van szabalyozva...

fhdgy 2021.08.31. 22:13:16

@P.Elliot: Ha elfelejtetted volna, hogy Mo. mennyire más, egy kis ízelítő:

Van ( minden kb. ) kilenc hektár tölgyesem, 3 hektár égeresem ( berekfás ) és öt hektár bozótosom.

Ehhez haszonbérleti szerződést kellett kötnöm egy, az erdészeti kamaránál regisztrált erdésszel. Én hülye vagyok, nem tudom, hogy kell egy fát kivágatni. Kegyesek voltak, mert nem kell a szomszéd erdőtulajdonosokkal közösködnöm, önállóan műveltethetem az erdőmet. Nem művelhetem, csak műveltethetem.

Ha fagy- vagy éhhalál fenyegetne ( szerencsére nem ), akkor sem vágathatnék ki fákat, hacsak a méltóságos hivatal nem engedélyezné.

Ha pl. szántót szeretnék ebből a területből, azt is kérvényezni kellene és hektáronként 0,7-2 millió forint, a hivatal kegyeitől függően, megváltási díjat kellene fizetnem állambácsinak.

Azt az öt hektáros területet, ami bozót, sem ültethetném be olyan fával, amit én akarnék, csak tölggyel, mert a méltóságos hivatal mást nem kegyeskedik megengedni.

Egyszóval: agyrém!!!

élhetetlen 2021.08.31. 22:46:28

@fhdgy: Na, tegyük helyre a hülyeségeimet. A készüléket megnéztem az interneten.Én nem tudom elképzelni, hogy naponta ebből a kütyüből friss bazsalikomot szállítasz egy vendéglőnek, nem tudják, mennyi kell holnap. Levágottat meg nem vesznek szerintem, mert elfonnyad. Tél végére elfogyott a szárított készletem, én is cserepeset vettem, használtam, amennyi kellett és nőtt tovább. Elolvastam az utolsó kommenteket. A legokosabb ötlet, a legjárhatóbb út, a fűszerezett kecskesajt. A medvehagyma is idény növény, és vigyázni kell, hogy ne gyöngyvirág levelet szedj, mert az mérgező, és, ha forgalmazod lecsuknak. De ha medvehagymát, bazsalikomot, rozmaringot, metélő petrezselymet, lestyánt, majoránát, tárkonyt, stb. termelsz a tornyodban, és beszárítod, akkor egész évben készíthetsz fűszerezett sajtot, és az eladható lesz, csak címkét kell gyártatnod, és kipróbálni, hogy melyik fűszerből mennyi mehet, mert tárkonyból kevesebb kell, mint bazsalikomból.
A szárításról meg annyi, hogy mosás után egy napig hagyom csak szikkadni, és utána mikróban szárítom, így nem fakul ki, mint a levegőn. Ez ugyan babrás, mert egy tányér levél, tízig számolok, kiveszem, átrakom másik tányérba, és ezt addig, míg zörgős nem lesz, de nálam kis tétel van, belefér, nyilván lehet sütőben is, vagy akárhogy.

fhdgy 2021.08.31. 22:57:36

@élhetetlen: Igen. Lehet friss és lehet szárított vagy még fagyasztott.

A kérdés, hogy hány kütyü kell, hogy ki lehessen elégíteni az igényeket. Most egy van, de ez nincs kőbe vésve.

Végezetül ne felejtsd el, hogy van 42 hektár szántóm is, azon is lehet fűszernövényeket termelni. Igaz, 2025-ig 35 hektár ebből bérbe van adva, de tervezni előre kell.

dikusz. 2021.08.31. 23:02:49

@P.Elliot: @SzZoole: @fhdgy: Nem vagyok gombaszakértő, viszont szeretem a gombákat nem csak enni, hanem olvasni is róluk szóló könyveket.
Egyik túratársam vizsgázott gomba szakellenőr (meg is kérdezem holnap, mit tud a témáról)

Itt van egy link, ami nagyjából leírja, hogy mi minden kell ahhoz, hogy szarvasgombát lehessen szedni:

www.magro.hu/agrarhirek/legyen-szarvasgombagyujto-ezt-tegye/

Egy cikkben olvastam, hogy adott területen még az is szabályozva van, hogy ki szedhet szarvasgombát. Úgy tudom, a Budai-hegységben is van.
Azonkívül nem úgy van az, mint a többi gombánál, hogy csak úgy felszedem a szarvasgombát, ha véletlenül találok, mert ha nincs az adott területre engedélyem, akkor azonkívül, hogy elveszik a gombát, komoly büntetést is kell fizetnem.

Egy történet: pár évvel ezelőtt az a baráti pár, akiknek köszönhetően bejárhattam Erdély csodaszép területeit, mesélte, hogy amikor ők kettesben járták az erdőt (talán a Biharban volt), találtak egy öklömnyi fekete gumót feltehetően vaddisznó által kitúrva, a gumón kis piramis alakú kinövések voltak. Otthagyták azzal, hogy biztos valami ritka gomba lehet, és nem volt túl szép se, így nem hozták el. Rögtön tudtam, hogy szarvasgomba, mondtam is nekik, ők pedig rákérdeztek szakembertől, ő meg fogta a fejét, hogy hagyhatták ott. Meg is ütötte őket a guta...

élhetetlen 2021.08.31. 23:08:02

@P.Elliot: „Affele eloetelnek?”. Azt hiszem, nem, mert ahhoz már mindenféle minőségbiztosítási feltételeknek kéne megfelelni.(haccp). Ez csak nagyobb üzemnek éri meg.

fhdgy 2021.08.31. 23:09:45

@dikusz.: Valami ilyesmiről írtam, hogy agyon van bonyolítva.

A saját tulajdonomat képező erdőben is!

élhetetlen 2021.08.31. 23:14:21

@fhdgy: „Egy évi termést”. Ne legyél könnyelmű, elég a félévi termés, mert lehet, hogy jövőre semmi nem lesz.

fhdgy 2021.08.31. 23:15:36

@élhetetlen: Reckír nélkül nincs rizikó!

dikusz. 2021.08.31. 23:17:44

@P.Elliot: @fhdgy: @élhetetlen:
A medvehagyma, ahogy írtátok is, igencsak idénynövény. Március végétől április második harmadáig lehet szedni. Ha virágzik, akkor már sokat veszít az aromájából, pont azt a különleges ízét nem lehet érezni.
A virágzás vége felé, amikor már felmagzik, nem is lehet szedni. Sok évig jártunk a Bakonyba medvehagymát szedi (ésszel), többnyire április első felében, mert már kissé megnőtt, de még nem öregedett el. Egyik ismerős májusban úgy gondolta, még szedne kicsit, de az TVK (Tájvédelmi körzet) már lezáratta a területet, hogy a medvehagyma el tudja szórni a magvait.

Egyébként aki szedett már medvehagymát, valamennyire ismeri is az élőhelyét, nem téveszti össze a gyöngyvirággal.

fhdgy 2021.08.31. 23:17:53

@élhetetlen: Nem szeretem az egyoldalúan jó üzleteket. Azok nem tartósak.

Mindenki kapja meg a magáét, és akkor senki sem háborog!

fhdgy 2021.08.31. 23:20:03

@dikusz.: Azt olvastam (!!!), hogy szét kell morzsolni, ha fokhagyma szaga van, akkor rendben.

dikusz. 2021.08.31. 23:23:42

@fhdgy: Így van. Rá fogok kérdezni a túratársamtól, mit tud erről.

Szerintem ha szakértőt hívsz, és valóban találna szarvasgombát, onnantól kezdve az már nem lenne titok, mert valószínű bejelentési kötelezettsége is lenne. Az meg egyáltalán nem biztos, hogy ahol adott évben találtál, ott jövő évben is lesz.

élhetetlen 2021.08.31. 23:24:59

@P.Elliot: „disznot is hasznalnak ehhez, jobban megtalalja mint a kutya.”. Igaz, de a kutya nem eszi meg, míg a disznó képes rá, mert jobban szereti, mint a kukoricát. A disznóval nagyon kell vigyázni, nem biztos, hogy hagyni kell, hogy kitúrja, lehet, hogy, ha jelzett, akkor inkább kézzel kell kiszedni. Persze ez csak elméleti felvetés, sem erdőm, sem disznóm nincs.

fhdgy 2021.08.31. 23:30:18

@dikusz.: Gyöngyvirág!

Még hét éves sem voltam, de van egy szép emlékem abból az időből.

Körülöttünk voltak halastavak, az egyikben egy kis sziget. A puszta ( Somogyországon kívül major ) apraja-nagyja felkerekedett és ladikokkal mentünk erre a szigetre. Sok gyöngyvirág volt ott. Gyöngyvirágot ( szentgyörgyvirág erre felé ) szedtünk ott.

Mélyen benne van az emlékezetemben!!!

dikusz. 2021.08.31. 23:30:46

@fhdgy: Amikor már megnőtt nem olyan erős, sőt alig lehet érezni a fokhagymaillatot, ízt. Sokkal vékonyabb a levele is, hajlékonyabb.
A gyöngyvirág két levele egymásból nő ki, a medvehagymáé pedig nem (laikus megfogalmazás).

A gyöngyvirág még ki sem bújik a földből, amikor a medvehagyma már virágzik.

fhdgy 2021.08.31. 23:33:06

@dikusz.: Ebben az országban mi a titok?

Az, amit én sem tudok! De, csak nekem!

dikusz. 2021.08.31. 23:36:42

@fhdgy: Anyukám kedvenc virága volt. Kisgyerek korunkban sokat vittek minket a szüleink a főváros környéki erdőkbe túrázni
Gyöngyvirágot nézni Magyarkútra (Börzsöny) jártunk. Akkoriban ott rengeteget találtunk, és ha két három éjszakát eltöltöttünk a turistaházban, sokfelé láthattuk ezt a finom illatú virágot. Ma már nem lehet szedni, ez is védett úgy, mint a hóvirág, és a kankalin.

fhdgy 2021.08.31. 23:47:29

@dikusz.: Minden védett! Csak mi vagyunk védtelenek!

élhetetlen 2021.09.01. 00:08:25

@fhdgy: „vagy még fagyasztott”. Egyszer fagyasztottam bazsalikomot, nem tudom, mi történt a fagyóban, de illata sem maradt, míg a több éves szárított, az működött. Ha ráállsz a fűszeres sajtra, akkor te tudod, mennyi kell, ha ráállsz a szárított fűszerek előállítására, és egy piaci forgalmazóra, az is jó, kis üvegek kellenek, de nem kell több ilyen kütyü, mint amit megvettél. Van földed, lehet telepíteni pár négyzetméterre rozmaringot, ősszel levágod, tavasszal kihajt, a lestyán, a tárkony is áttelel, miért kéne neked több kütyü. Ez sem kellett volna. És az egy nyáriak. Elveted, kikel megnő, leszüreteled, megszárítod. Nem szeretem a köpködős fűszereket, és a rozmaring, és tárkony is elég kemény levelű, ezeket szárítás után egy kávédarálón porítom, úgy használom. Szerintem, bár közöm nincs hozzá, az lenne a stabil jövő, ha kecskéid számát szaporítanád, és a fűszer nevével címkézett sajtokat árulnál.

élhetetlen 2021.09.01. 00:17:36

@dikusz.: De fhdgy arról írt, hogy az interneten botlott csak bele, tehát nem ismeri igazán. Ezért írtam, amit írtam.

élhetetlen 2021.09.01. 00:47:16

@fhdgy: „Nem szeretem az egyoldalúan jó üzleteket”. Most nem tudom, mire célzol. A fele-fele, az hol egyoldalú? Volt egy kolléganőm, akinek Csepelen volt háza nagy kerttel, és a lestyán nála méteresre nőtt, nálam a cserépben csak húsz centisre. A lestyán télen lefagy, azaz nincs, ezért szárítjuk. Neki ehhez nem volt türelme, behozott egy ölnyi méteres ágat, és mostam, leveleztem, megszárítottam, többet dolgoztam vele, mint ő, és a fele az enyém, a fele az övé lett. Ha nem csinálom meg felesben, akkor télen neki sincs.

fhdgy 2021.09.01. 08:17:03

@élhetetlen: Az egyoldalúság alatt ebben a konkrét esetben azt értem, hogy könnyen lehet, hogy a nagy nullán kellene osztozni.

Neki vannak költségei, nekem nincsenek. Ha semmi az eredmény, akkor én azt mondhatom, hogy hát, nincs szarvasgombám.

Ha van gomba, akkor sem hiszem, hogy hű de sok. Kizártnak tartom, hogy értékben komoly összegről legyen szó.

De úgy legyen! Ha lenne ( micsoda csoda ) évente egy-két milla árbevétel, akkor miért sajnálnám az első évit?

fhdgy 2021.09.01. 08:46:29

@élhetetlen: Egy érdekesség:

Én 2011-18-ban Szolnokon éltem, az ugye közel van a Jászsághoz.

Jászságban közismerten sok szarvasgomba van.

Az akkori szóbeszédben olyan hírek terjedtek, hogy évente hektáronként 600-700 ezer forint a bérleti díj. Tehát a tulajdonos ekkora összeg leperkálása után engedi meg, hogy ott valaki gombásszon.

Biztos, hogy nem babra megy a játék. Ki fizet ennyi pénzt előre, vakon, amikor azt sem lehet tudni, hogy abban az évben lesz-e gomba, ha igen, mennyi?

Mekkora várható mennyiség, érték kell, hogy ennyit előre kifizessenek?

Most gondold meg, abból a kilenc hektáros területből, amiről írtam, kb. hat hektár 75 év körüli, három hektár kb. negyven éves. ELVILEG lehet benne szarvasgomba. Évente kaphatnék kilencszer 600 ezer forintot és a kisujjamat sem kellene megmozdítani. A bozótosban is lehet elvileg, mert ott sok mogyoró van. Egy mogyorósban elvileg kevesebb van, mint egy tölgyesben.

Legyen annak a bérleti díja 300 ezer. Öt hektárra másfél milla.

Mindösszesen majdnem hét milla évente. Kizárt, hogy ekkora szerencsém legyen, bár el tudnám viselni! -:)

bpetya75 2021.09.01. 09:54:51

@fhdgy:

Nézzük meg ezt hivatali oldalról is.
„Ehhez haszonbérleti szerződést kellett kötnöm egy, az erdészeti kamaránál regisztrált erdésszel. Én hülye vagyok, nem tudom, hogy kell egy fát kivágatni.”
A favágás nem erdőgazdálkodás. Ahhoz, hogy melyik fát vágd ki és mikor, szükséges a szaktudás. Ahhoz pedig, hogy ha levágsz egy nagyobb területet, akkor abból hogyan legyen újra jó, esetleg az előzőnél jobb erdő, pláne kell.
„Ha fagy- vagy éhhalál fenyegetne ( szerencsére nem ), akkor sem vágathatnék ki fákat, hacsak a méltóságos hivatal nem engedélyezné.”
A fekvő fát bármikor kihozhatod az erdődből, az a fagyhaláltól megment. A száradékot 3-4 évente szintén kiveheted, épp csak be kell jelenteni a tevékenységet 3 héttel előre. Ez sem egy bonyolult dolog, de a szakember is tud benne segíteni, ha szükséges.
„Ha pl. szántót szeretnék ebből a területből, azt is kérvényezni kellene és hektáronként 0,7-2 millió forint, a hivatal kegyeitől függően, megváltási díjat kellene fizetnem állambácsinak.
Az erdősültség növelésére eubácsi kötelez bennünket. Természetes, hogy nem engedjük el szíre-szóra az erdőket. Amúgy nem lenne elég csak a zsét kicsengetned a művelési ág megváltoztatásához. Igazolnod kellene, hogy közérdekből szeretnéd ezt.
„Azt az öt hektáros területet, ami bozót, sem ültethetném be olyan fával, amit én akarnék, csak tölggyel, mert a méltóságos hivatal mást nem kegyeskedik megengedni.”
Ez nem igaz. Az akác, vagy egyéb idegenhonos, pláne erőszakosan terjeszkedő fajok telepítése szerencsére bizonyos mértékben kontrollálható, de senkit nem köteleznek tölgy telepítésre. Lehet csinálni például juharost vagy hársast is (épp tegnap mesélték a Mecsekerdősök, hogy az egészséges ezüsthárs rönköt jobb áron tudják eladni, mint a bükköt). Elegyíthetőek egy csomó fafajjal, ha nem viszed túlzásba, akár idegenhonosokkal is. Az 5 hektáron 0,7-0,8 hektárnyi feketedió simán elfér 4-6 csoportban.
Az átlag magyar erdőtulajdonos/erdőgazdálkodó semennyit sem foglalkozik olyan „apróságokkal”, mint tartamosság vagy fenntartható gazdálkodás. Minél többet vágni, minél olcsóbban felújítani. ez az átlag hozzáállása, ezért nem szabad a lovak közé dobni a gyeplőt. Nyilván, ahogy minden más területen is, a többség miatt a tisztességesek is szívnak.
Bár van különbségtétel, aki éveken keresztül korrektül végzi a munkáját, az kap bizonyos könnyítést.

fhdgy 2021.09.01. 09:58:27

@bpetya75: Nagyon köszönöm a hozzászólásodat. Most el kell mennem, de jövök vissza és reagálni fogok, remélem jó értelemben.

Egyébként gondoltam rád, amikor ezt a hozzászólást írtam, " ha ezt Petya olvasná"! Szerencsére olvastad!

bpetya75 2021.09.01. 10:28:52

@fhdgy:

Oké. Egy darabig még leszek :-)

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2021.09.01. 11:37:57

@fhdgy: ez most jutott eszembe, szinten Somogyban elo rokonaim aruljak itt a termekeiket/termenyeiket. Otletado:

www.myfarmharta.com/

fhdgy 2021.09.01. 12:38:47

@bpetya75: Most értem vissza! Vettem hat zabszalmabálát, most hozták meg, azt kellett rendeznem.

Nem szabad a lovak közé dobni a gyeplőt, írtad, igaz, a legegyszerűbb módja az lett volna, ha nem adják el annak idején az erdőket. Annak idején, amikor a jegyző, aki osztálytársam volt, kérdezte, hogy erdőt nem akarunk-e venni. Mondtam neki, hogy kárpótlási jegyünk van ugyan, de nekem nincs arra pénzem, hogy a fákat is megvegyem. Az benne van az árban, mondta ő.

Ilyen hülye az állam? Igen, mondta ő. Jó, akkor én sem akarok ebből kimaradni. Így lett erdő. Kb. kilenc hektár tölgyest vettünk összesen 113 ezer forintnyi kárpótlási jegyért. Ebből kb. hat hektár ma már kb. 70 éves, három hektár meg 35-40 éves.

Amikor Gáborral terveztük a termelést 2016-ban, én azt mondtam neki, hogy nem hiszek, mennyországban, pokolban, de ha apám felülről nézne le, akkor úgy termeljen, hogy apám mondhassa azt, hogy látom fiam, nem vagy gazember. Apám erdész volt és én közvetlenül emellett az erdő mellett, erdészházban laktam a szüleimmel, kis gyerekként.

Tehát nem vagyok az erdő ellensége. Másik oldalról meg hol van a magántulajdon szentsége? Ami a tiéd az az enyém, ami az enyém, ahhoz semmi közöd? Volt a szocializmusban.

Közösségi érdek? Az nem lenne-e az, hogy egy bozótos területből művelt területet csináljak, ha nem is erdőt, de pl. dióst ( nem fekete dió ), mogyoróst, törökmogyoróst?

Ma-holnap átlépek a 70.-be. Ha ezt a területet pl. tölggyel vagy fekete dióval ültettetném el, még az is lehet, hogy hüsselni sem tudnék alatta, nem hogy melegedni tőle.

Most ennyi jutott hirtelen eszembe.

puhacica 2021.09.01. 13:17:02

@dikusz.: nagyon szerencsesek vagyunk, ahol lakunk, mindenfele terem a medvehagyma. tavaly tavasszal, amikor hosszabb turakat csinaltunk gyalog es bringaval, olyan "mezoket" fedeztunk fel, amiknek nem lattuk a veget. az az illat, hihetetlen jo! :)

a masik dolog, amit felfedeztunk, a field mushroom (talan mezei csiperke magyarul), isteni finom, lassan itt a szezonja.

puhacica 2021.09.01. 13:24:47

@bpetya75: nagyon orulok, hogy egy szakember ezt igy leirta. gondolkodtam, hogy hozzaszoljak-e a temahoz, de akkor megint en lettem volna a kekec, pedig laikuskent is ertheto es kezenfekvo egy resze azoknak, amiket irtal.

dikusz. 2021.09.01. 14:30:24

@puhacica: Még látványnak is szép az erdőben a medvehagyma, amikor virágzik.:)
Viszont azt vettem észre, hogy kezd itthon lecsengeni, már nem olyan keresett a piacokon, mint volt, és nem a covid miatt.

Eléggé le van szabályozva mennyit lehet szedni (2 kg/fő/nap), van ahol nem is engedik szedni, ennek adott esetben meg is volt az oka. Az állandó szedőhelyünk Bakonybélen volt, olyan helyen, ahol lehetett. Megszedtük a magunkét, jóval kevesebbet, mint az engedélyezett mennyiség. Hazafelé egy másik társaság mesélte, hogy tőlük elvette a Nemzeti Park felügyelője a pár szálból álló csokraikat, csak egy csokrot tarthattak meg.
Azért a végén kiderült, miért vették el tőlük. Az egyik (fő)ok az volt, hogy azon a helyen fokozottan védett hóvirágok is nyíltak, a másik ok az, hogy a buszmegállóba a N.P. irodája előtt vezetett el az út.
Ha legközelebb szezonja lesz felétek a medvehagymának, csináljatok levest belőle, nem fogjátok megbánni, nagyon finom.

A szabadban szedett gomba sokkal ízletesebb, mint amit boltban veszel. Itthon a mezei csiperke szezonja ilyenkor már lecsengőben van. Ha küldenél fotót a gombáról, gombász ismerősöm meg tudná mondani milyen fajta.

bpetya75 2021.09.01. 14:52:21

@fhdgy:

Ebből az egy szempontból sajnálom, hogy nem vagyok idősebb úgy 20 évvel. ha ott lehettem volna a privatizációnál némi tapasztalattal, akkor kicsit jobban állnánk.

Nem tudom a pontos jogi kategóriát, de az erdő korlátozott magántulajdon. Még ha 1/1-ben a tied, akkor sem tehetsz vele azt, amit akarsz, ahogy például a saját autóddal sem száguldozhatsz akármennyivel.

Közösségi érdek lehet pl az is, hogy legyen az énekes madaraknak fészkelőhelye. Egy cserjés, bozótos részen ez sokkal nagyobb mértékben adott, mint egy gyümölcsösben. A dió rémlett, de erdőben gondolkoztam, azért írtam fekete diót ;-)

No igen, ez a másik nehézség az erdővel. Ha nem nemesnyárasról beszélünk, akkor azt nem magadnak ülteted. Még az akácost sem. Ez egy ilyen műfaj.

@puhacica:

Erdőtulajdonosként nehéz elfogadni, hogy ott van egy olyan vagyon, ami csak korlátozottan hozzáférhető, és a hivatal folyton belepofázik abba, hogy mit és hogyan csináljon az ember. Csak sajnos nem megy másképp. Meg lehet nézni Romániát, ahol elengedték az állami felügyeletet. A következmény többek között kopár hegyoldalak, "furcsa mód" nem felújuló erdők, talajerózió és árvizek.

fhdgy 2021.09.01. 15:19:41

@bpetya75: Most önellentmondásba fogok keveredni! Előre mondom.

Magyarországon az erdei fák királyának a tölgyet tartom. Az éger is fa, ha nem is az utolsó a rangsoromban, de eléggé a végén kullog.

Erre mi történik a kis lelkemben? Az erdész azt mondja, hogy a tölgy vetés nagyon szép, gyönyörű. Én meg csak csenevész, nem is tudom miket látok. Pedig nem tegnap volt a vetés.

Az éger ugyanakkor lett ültetve, szememet gyönyörködteti. Hol az igazság?

"A saját autóddal sem száguldozhatsz akármennyivel", de, csak el kell vele menni Németországban, ott az autópályákon, kivételektől eltekintve, amennyi a csövön kifér. Az autót elvihetem, az erdőm meg ragaszkodó típus. -:) Korábban Google Earth-ön megnéztem, a birtokom kerülete 4,8-5 km. Milyen jó kis pályát lehetne ott építeni? -:) ( ezeket ne vedd komolyan, teljesen komolyan biztosan ne )

Akkor én közösségi érdekből akarhatok egy szép öt hektáros ligeterdőt vagy parkerdőt??? Gyönyörű kecskékkel, akiket betegséggel küzdő gyerekek, idősek, a lelki gyógyulásuk elősegítésére ingyen és bérmentve simogathatnak? Ez sem teljesen komoly, de lehet, hogy mégis az! -:)

Az erdőhöz, mint külön műfajhoz. Maradjunk a diófa példájánál, de csak a példa kedvéért!

A diófát sem magának ülteti az ember, inkább az unokáinak. Ennek ellenére lehetne hozzám kegyes az élet, mert pár év után már lehet rajta párszem dió, ha pedig elég sokat ültettem, akkor összejönne egy diós tésztára való. Nekem ez egy elégedettség lenne, biztos jobba ízlene, mintha a tecsóban vett dupla annyi dióval hinteném meg. -:)

Apropó, tölgyre hány éves korától lehet vágási engedély kapni? Kötelező-e adott esetben a tarvágás vagy szabad kíméletesen is?

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2021.09.01. 15:25:02

@bpetya75: jol emlekszem, hogy te Sopronban vegeztel?

puhacica 2021.09.01. 16:06:06

@dikusz.: itt nincs korlatozas ha sajat fogyasztasra szedjuk. es valoban, annyira szep az erdo, amikor viragzas van! minden evszaknak megvan a csodaja. mi a gombat november elejen szedtuk, de az mar a vege volt a szezonnak. onnan tudjuk, hogy egy helyi no belenkbotlott, mikozben probaltuk kitalalni, mifele joszaggal van dolgunk, aztan elmondta, hogy mi az, hogy eheto, meselte, hogy gyerekkoraban unasig ettek, mert az apukajuk minden heten vitt haza. :D majd keritek rola kepet kesobb.

@bpetya75: en ezt teljesen megertem, de azt is, hogy nem veletlen talaltak igy ki a rendszert.

bpetya75 2021.09.01. 16:37:16

@puhacica:

Vannak azért hozzád hasonlóan belátó tulajdonosok, csak nem ez a jellemző.

@kisrumpf:

Jól emlékszel.

@fhdgy:

Nem kötelező tarra vágni, bár a kocsányos tölgynél a vad, a pajor és a lisztharmat erősen megnehezíti a dolgot, de van, ahol működik a természetes felújítás. A tölgyet általában 90-100 éves vágáskorral tervezzük nem védett területen.

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2021.09.01. 16:59:47

@bpetya75: hamarosan megyek majd az egyetem felé, teszek egy nosztalgikus kört a Botankertben, s megnézem a nagyok szobrait.

Sic transit gloria mundi, ha mondhatom :-/

blackhairlady 2021.09.01. 19:00:12

@bpetya75: Szia Petya, de jo, hogy te is beneztel :)

bpetya75 2021.09.01. 21:00:43

@kisrumpf:

Rég nem jártam arra. Lassan időszerű lenne...

@blackhairlady:

Szia!

Rég nem voltam, de most sikerült beesnem. ;-)

dikusz. 2021.09.01. 22:38:38

@puhacica: Ez tényleg csiperkének néz ki, a tányéron meg finomnak.:) Gombát legfeljebb sózok, nem ízesítem más fűszerekkel, hogy ne vigye el az ízt.

A medvehagymás képek gyönyörűek! A második képen látható hagymák az igazán finomak, se nem túl fiatal (akkor nagyon erős a fokhagymaíze) se nem túl öreg (majdhogynem fűíze van), pont jó.

puhacica 2021.09.01. 23:16:07

@dikusz.: ezt ugy akartam megcsinalni, hogy kicsit kulonlegesebb legyen. :) vajon paroltam, kek sajt, porkolt dio es egy kis kakukkfu van rajta. nagyon finom volt.

igen, a tobbi kepen mar jo sok viragja van. szerencsere nem kell messzire menni erte, nem maradunk le rola.

puhacica 2021.09.01. 23:18:31

@Nagy Kámpics: haha, en meg attol, hogy milyen jokat irsz :D

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása