oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2021. augusztus 12. 06:30,  Víz és föld alatt Texasban 9 komment

2021. augusztus 12. 06:30 Határátkelő

Víz és föld alatt Texasban

A világ egyik legveszélyesebb búvárhelyére látogatunk ma el. A Jákob-kút a texasi Wimberley mellett van és nem akármilyen kihívást jelent még a profiknak is – számolt be a helyszínről Modern Wander.

4_162.jpg

„Eljött végre nálunk is a nyári szabadság ideje, így a férjemmel megpróbáljuk a környéken, azon belül is a Texas Hill Country-ban található kevésbé ismert turistahelyeket bejárni.

Mivel januárban nem mertük előre megvenni a repülőjegyet Magyarországra, hogy hazalátogassunk, május óta pedig már túl drágák, így úgy gondoltuk, hogy idén kisebb kirándulások keretében fogjuk a nyaralásunkat tölteni.

cim_347.jpg

Így esett a választásunk a kevésbé ismert Jákob-kútra is, ami a Texas állambeli Wimberley városka mellett található.

A kirándulásunkról videót is készítettem.

A Jákob-kútja névre elkeresztelt víz alatti barlangrendszer a világ egyik legveszélyesebb búvárhelyei közé tartozik. Különlegessége ennek a természetesen kialakult kútnak, hogy 4 kamrája több tíz méterrel a víz alatt található.

Ezért csak az igazán bátor, és gyakorlott búvároknak ajánlott lemerülniük, hiszen a kamrák közötti kijáratok között csak hosszú, több méteres merüléssel lehet eljutni.

A barlang emiatt az elmúlt évek során több halálos áldozatot is követelt, hiszen a szűk rések miatt le kell venni a palackot, és nem bírtak megfordulni, majd visszaúszni a búvárok a felszínre.

1_279.jpg

Messzebbről nézve sima kútnak tűnik a Cypress patakot tápláló természeti képződmény, amely egy 4 méteres bevezető nyílással rendelkezik. A helybéliek úgy tartják, hogy „aki itt lemerül, az megtalálja a kút borzalmas, nem túl pozitív oldalát is”.

2_236.jpg

Az első kamra körülbelül 9 méter mélyen található, majd ezt követően újabb 8 métert kell megtennie a búvárnak, hogy a második kamrához érkezzen. Az első két kamra még pont elegendő fényt kap ahhoz, hogy mindent tisztán lehessen látni, igaz, leginkább már csak algákkal és néhány hallal lehet találkozni.

3_211.jpg

Ahhoz, hogy a harmadik kamrához elérjen a búvár, további 24 métert kell megtenni. Itt már kezd veszélyessé válni a terep a búvárok elmondásai alapján, hiszen nagyon kevés fény van, valamint a járatok is kezdenek szűkülni.

Az egyik búvár a vele készített interjú során azt mondta, hogy ház és kémény formájú szűk alakzatokat lehet leginkább a sötétben látni, ami megnehezíti a tovább haladást.

Sokan innen már nem mennek tovább, de mindig vannak bátrabbak, akik mégiscsak megpróbálkoznak és emiatt többen is életüket vesztették.

A több halálos áldozatot követelő merülések miatt néhány évvel ezelőtt ráccsal megpróbálta a helyi önkormányzat lezárni a 4. kamrába vezető járatot, valamint egy, a veszélyre figyelmeztető táblát is elhelyeztek. (Lásd a nyitóképet.)

Sajnos ennek ellenére is sok merész és bátor búvár, teljesen fittyet hányva a figyelmeztetésre, kifeszítette a korlátot, és mégis megpróbált eljutni a 4. kamrába.

Sajnos visszajönni nagyon kevesen voltak képesek, hiszen annyira szűkek a járatok, hogy a légzőpalackot itt már le kell venniük, ugyanis a szűk rések miatt képtelenek lennének tovább menni.

Viszont ezzel meg is történik a baj, hiszen sajnos már nincs idejük megfordulni és levegőhöz jutni. Erre a részre már fény egyáltalán nem jut le, teljes sötétség uralkodik.

5_127.jpg

A Jákob-kút még a gyakorlott búvároknak is komoly kihívást jelent, mégis évről évre egyre többen látogatják meg ezt a különleges helyet.

Jákob-kútja teljesen ingyen látogatható abban az esetben, ha valaki csak túrázni szeretne. Nem kell fizetni azért sem, hogy a stégre lemenjen valaki és közelebbről megnézze a kutat.

A park honlapján azt ajánlják, hogy amennyiben valaki csak túrázni szeretne, azt lehetőleg délelőtt 10 óra előtt tegye meg, hiszen utána már szinte képtelenség megközelíteni a kutat a búvárok és a fürdőzők miatt.

Amennyiben valaki szeretne megmártózni a vízben, abban az esetben előre kell foglalnia időpontot (ezt időben tegye meg mindenki, mert hetekre előre elfogynak az időpontok).

A fürdés díja $9 felnőtteknek, 5-12 év közötti gyerekeknek, valamint 65 év felettieknek $5, és mindösszesen 2 órát lehet eltölteni a vízben.”

Ha szívesen olvasnátok még Texasról és az Egyesült Államokról, látogassatok el a Modern Wandering oldalra!

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével!

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Egyesült Államok

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr8316652118

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2021.08.12. 11:09:28

Wimberly-ben laknak a Ca-bol Texasba koltozott barataink. A Jaxob's Well utjelzo tabla mellett elautoztunk, amikor naluk jartunk latogatoban :)

...es helyzetjelentes Keszthelyrol :) a ferjem reggel felbiciklizett a rezi varhoz. Nagyon elvezi az egesz kornyeket, es azt mondta, hogy az egyik legszebb kerekparut volt szamara a tegnapi, ami szinten itt a kornyeken volt. A dolomit banya kornyeken az erdos reszek a gyonyoru zold novenyzettel nagyon tetszettek neki.

M. Péter 2021.08.12. 12:35:00

Buvároktatásban az első dolgok között tanítják, hogy külön képzés nélkül csak olyan helyre szabad menni, ahol vészhelyzetben felfelé egyenesen fel lehet érni a víz felszínére.

dikusz. 2021.08.12. 13:44:12

@Zsuzsi65: Köszi a beszámolót (a posztot majd később:), az a környék)IS) az egyik legszebb része az országnak.

Tetszett volna neki az is, ha felteker a Tátikára, vagy a sztúpához Zalaszántón (messziről lehet látni). Nincs is messze egymástól a Rezi vár, a Tátika, és a sztúpa sem. Egy nem túl nehéz gyalogtúra keretében egy nap alatt be lehet járni.

SzZoole 2021.08.12. 16:53:35

@Zsuzsi65: legyen óvatos, ki ne lopják alóla a pushbike-ot :-))

blackhairlady 2021.08.12. 21:46:16

@Zsuzsi65: Az a bicikliut valoban nagyon szep, mi is bringaztunk arrafele nehanyszor :)

Nem egy masik W-vel kezdodo varosban laknak az ismerosok? (persze ha egyre gondolunk) :))

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2021.08.13. 07:16:56

@blackhairlady: a masik W betus varosban a magyar baratno lakik, Wimberley-ben egy amerikai hazaspar baratunk :)

kergelepke [UK] 2021.08.13. 21:25:29

@M. Péter: Az igazság az, hogy minden búvárkodáshoz engedélyt kell szerezni, és attól függően hogy milyen szintű vizsgát tesz le az ember jogosult különböző szintű/típusú merülésre.

A barlangi búvárkodás az egyik legveszélyesebb, speciális terület. A legtöbb baleset annak tudható be hogy megfelelő felszerelés vagy tudás nélkül merülnek emberek.

2021.08.13. 21:25:36

a 6. kamrában olaj van

blackhairlady 2021.08.13. 23:31:43

@Zsuzsi65: Sejtettem, hogy nem egyre gondoltunk :))))

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása