oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2021. július 19. 05:30,  Ételek (és túrókészítés) a Paradicsomban 20 komment

2021. július 19. 05:30 Határátkelő

Ételek (és túrókészítés) a Paradicsomban

Van az úgy, hogy az embernek megfájdul a foga valami hazai ízre – ez még akkor is igaz, amikor olyan helyen van, ahol bőségesen talál tengeri herkentyűket és gyümölcsök mellett mindenféle húsokat is. Met írásából az is kiderül, hogyan készít az ember túrót a Fülöp-szigeteken.

etel_5.jpg

„A Fülöp-szigetek konyhája nem olyan kimagasló, mint a thai vagy a vietnámi. Bár itt is megtalálhatóak azok a fűszerek és alapanyagok, amelyeket az előbb említett országok előszeretettel használnak, valahogy itt nem terjedt el a használatuk széles körben.

Alapvető élelmiszer itt is a rizs. Húsokból a csirkét és a sertéshúst használják elsősorban. Az amerikai hatás miatt a rántott csirke nagyon kedvelt, mindenféle ropogós panírban.

A sertés - mint nálunk - megunhatatlan kedvenc. Bár itt másként bontják a húst, de mindenhol ropogós malacot árulnak. A húsa kevésbé zsíros, mint nálunk.

Fő ételeik a sertés és csirke adobo, ami hasonló a mi pörköltünkhöz, csak paprika helyett szójaszószt használnak.

Grill mindenhol

A másik specialitásuk a sisig nevű étel. Ez sertéspofa apóra vágva, hagymával, majonézzel és tojással tálalva, rendkívül forró serpenyőben. Ezt az ételt itt krokodilból is elkészítik.

Ezeken kívül mindenhol grilleznek, apró bambuszpálcika nyársakat, különleges szószokkal. A mi kedvenc szószunk a mogyoró satay.

Apróbb snackből sincs hiány. Imádjuk a ropogós tavaszi tekercset, szójás, chilis, ecetes szószba mártogatni. Vagy a siomait, ami ropogós kis húsos batyu.

Salátákból a tengeri szőlő saláta a megunhatatlan kedvenc számomra. Zöldségkaviárnak is hívják. Kis zöld moszatgolyók ecetes lében, paradicsommal és zsenge lilahagymával.

Vagy a vízi spenót saláta, ami hasonlóan van elkészítve, mint az előző, de lehet zöldséges rizshez keverni, vagy párolni, vagy ahogy épp kívánjuk.

A piacon a tengeri élőlények kiismerhetetlen sokaságával találkozhatunk: rákok, halak, polipok, tintahalak, stb. Egyelőre csak a tonhalból és garnélából készítettünk fogásokat. Előbbit grillen, utóbbit chilis vajasan.

Gyümölcsök minden mennyiségben

Gyümölcsökkel pedig tele a város. Különféle mangók, ananászok a kiskertekből, guyabanók, jack fruit, dinnyék, sárkánygyümölcs, mangosztán, stb. Ezek egy részét nyersen vagy shake formájában is fogyaszthatjuk.

Végül a kókusz, mint a sziget egyik éltető eleme. A bárokban egészben bambusz szívószállal, a piacon pohárból ihatod a hideg kókusztejet. Szóval csak válogatnunk kell, hogy mit kívánunk itt a paradicsomban.

Túrókészítés

Valami túrósat, de gyorsan – mondtuk egy reggel szinte egyszerre Zsófival. Körbejártunk minden üzletet a városban, de számunkra használható minőségű tejterméket nem lehet kapni semerre.

Amiket a szupermarketek árulnak (prémium minőségű cheddar vagy esetleg francia sajtok) olyan drágák, hogy csak a leggazdagabbak engedhetik meg maguknak.

Szóval reggel kiszaladtunk megvenni a friss tejet és nekiláttunk életünk első túrójának.

Az első lépés, hogy egy nagyon tiszta lábosban az 5 liter tejet lassan felmelegítjük 80 fok fölé és körülbelül 20 percig így főzzük, majd hagyjuk kihűlni. Ez nagyon fontos, mert a fejéskor esetleg belekerülő baktériumokat így kiöljük a tejből. Ezt hívják pasztörizálásnak.

Mi vettünk az NCCC-ben egy nagy üveget és abba öntöttük bele a tejet. Ezután annyi a dolgunk, hogy várunk egy-két napot, hogy megaludjon a tej. Összeáll sűrűvé és kissé savanyú lesz a szaga. Így is nagyon egészséges.

Mikor még gyerek voltam a nagyszüleimnél sokszor volt aludttej. Érdekes, hogy gyerekként utáltam, most meg szeretem.

Az 5 liter aludttejet feltesszük főni és mikor szépen felmelegedett, de nem forr, akkor mehet bele ecet. Minél magasabb százalékos ecet kell, vagy jóval több a gyengébből.

Körülbelül 1 dl ecetet adjunk a tejhez, aminek hatására a tej szétválik egy sűrűbb és egy hígabb részre. Kicsit kevergetni kell, majd egy textilpelenkára szedjük a sűrű részt és hagyjuk kicsepegni legalább egy éjszakán át. A híg rész nagyon egészséges, író a neve.

Nagyon nagy izgalommal vártuk a reggelt, hogy megkóstoljuk a művünket. Remek túrónk lett.

Úgy döntöttünk, hogy délután körözöttet fogunk készíteni, Alinánál veszünk hozzá friss kenyeret és hagymával fogjuk megenni vacsorára.

Nagyon megkívántam a fröccsöt, így vettünk egy üveg száraz spanyol fehér bort is a vacsorához. Remek kaland volt!”

Ha szívesen olvasnál még Mettől, akkor irány az Ázsiába mentünk!

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével!

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Fülöp-szigetek

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr2916632122

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Arthamyr 2021.07.19. 06:56:20

Lehet, hogy rosszul emlékszem, mert nagyon régen volt vagy nem figyeltem (vagy mindkettő), de amikor otthon csinált túrót anyu/mama, nem emlékszem, hogy raktak volna bele ecetet. Ez milyen okból kell? Az aludttejben a tejcukor nagy része átalakul tejsavvá (az ecet is sav, talán ennek kiváltására kell?), vagy nem?

dikusz. 2021.07.19. 07:35:42

@Arthamyr: Ez nekem is feltűnt, hogy ecetet használt a túrókészítéshez, és a neten rákerestem, van-e ilyen recept.
Akkor tesznek ecetet a tejbe, amikor gyorsan akarnak túrót, nem akarnak sokat pepecselni az elkészítésével.

Arthamyr 2021.07.19. 09:17:06

@dikusz.: Én is megnéztem most, ahogy látom, ezzel elvileg az aludttej fázist lehet kihagyni, de ők nem így tettek, így továbbra is kissé furcsának tartom.

fhdgy 2021.07.19. 10:40:54

@dikusz.: @Arthamyr: Mindenki másképp csinálja.

Szerintem a legegyszerűbb, de nem a leggyorsabb, módszer az, hogy hagyják megaludni a tejet, utána lefölözik, mert kell a tejföl, aztán sparhelt szélére teszik, hogy meleg legyen és addig van ott, amíg meg nem csomósodik.

Utána túrószacskóba teszik, hogy kicsöpögjön.

Anyám nem tett bele semmit. A levet mifelénk nem írónak hívják, hanem savónak.

Egyszerű, de nagyszerű.

Egy dologra esküsznek felénk, a cserép tejesköcsögre, amit erre felé egycserűen csak tejesfazéknak hívnak. Az alja öblös, a nyaka beszűkül, majd újra kiszélesedik. A formát lényegesnek tartják, mert így a tejföl jobban elválik és könnyebb is lefölözni. A tejesfazék emlékeim szerint olyan másfél liter körüli volt. Állítólag nem volt célszerű ennél nagyobb, mert azt mondták, hogy akkor nem alszik meg rendesen a tej.

Az altatásnál fontos a megfelelő hőmérséklet. Hidegben inkább megromlik a tej, mintsem megaludna. A kelleténél melegebb körülmények hatására gyorsabban alszik meg a tej, de nem lesz elég idő arra, hogy a tejföl jól elkülönüljön, így kevesebb tejföl lesz, cserébe a túró zsírosabb lesz.

fhdgy 2021.07.19. 13:07:59

Nem hagyott nyugodni a cikkbe szereplő író.

Amiről azt írják, hogy író, az igazából savó. Az előző hozzászólásomban rosszul írtam, hogy mifelénk az írót savónak hívják. Az író és a savó egészen mást jelent.

A savó túrógyártás során keletkezik, az író pedig a tejföl köpülése, vagyis vajgyártás során keletkezik. Színük és ízük is különböző.

élhetetlen 2021.07.19. 16:12:20

@fhdgy: „A levet mifelénk nem írónak hívják, hanem savónak.”. Nyertél, Az író az, ami akkor marad vissza, mikor vajat köpülsz, és az gazdagabb a savónál. Felénk tejesköcsög volt a neve. Az aludttej. Mikor nagyon kicsi voltam, még nem volt hűtőnk, és evés előtt a kútba engedtük le hűlni, aztán forró, zsírral megkent pirítóssal ettük.
Mikor el akartam, küldeni, akkor láttam, hogy már rájöttél a turpisságra, író – savó, de, ha már legépeltem, elküldöm.

élhetetlen 2021.07.19. 16:57:19

@fhdgy: Ez már csak vicc, a kicsit eltérő szóhasználatról, mi vajat köpültünk, akkor is, ha a tejfölt köpültük. Köpülője csak az anyai nagyanyámnak volt, mi vár csak habverőt használtunk. És ez most kicsit betett nekem, hogy eszembe jutott az aludttej, amiből, ha kivettél egy kanállal, az úgy megállt a kanálon, és az oválisra formázott, villával mintázott házi írós vaj. A szalonnát meg vasárnap reggel kiakasztottuk pár órára fagyni télen, hogy aztán forró, héjában sült krumplival együk. Jaj nekem! Ehetem a koktélrákot, amit egy vietnami boltból hozott a barátnőm, gyönyörűen tisztított, nyers, fagyasztott, és méretesebb darabok, és csak 4000 volt egy kiló, eddig úgy örültem neki. (A veje vietnami, és bár itt nőtt fel, tudja, hova kell menni vásárolni). Mondom vicc, nem sajnálom magamat, csak kicsit megcsapott a nosztalgia.

fhdgy 2021.07.19. 17:11:42

@élhetetlen: Én meg nagyon mérges vagyok magamra.

Tavaly csináltam kecsketúrót, de nagyon nem tetszett, mert macerás volt.

Erre most, Arthamyr és dikusz hozzászólásai beindították a régi, gyerekkori emlékeimet. Miért kell valamit bonyolultan csinálni, ha lehet egyszerűen is?

A legnagyobb macera számomra az volt a kecsketúró készítésében, hogy egy normál mosogatóban elmossam a fazekat, ami akkora volt, hogy nem fért bele a mosogatóba.

Fogok venni cserép tejesfazekat és abban megpróbálom anyám módszerét.

Mondjátok meg nekem, hogy ez eddig miért nem jutott eszembe???

fhdgy 2021.07.19. 17:24:08

@fhdgy: A rohadt életbe! Megbukott a ragyogó ötletem.

Ebben a csodálatos, modern világban nem lehet egyszerű dolgokat megcsinálni.

Hogyan rakjam a sparhelt szélére az aludttejet melegedni, ha nincs sparheltem, csak gáztűzhely, meg mikró?

No, jó, egyszerű, kell venni egy sparheltet. Jó, de minek, mikor a konyhában nincs kémény, csak szagelszívó?

Nesze neked szép, új világ!!!

Arthamyr 2021.07.19. 17:36:42

@fhdgy: Gáztűzhely, nagyobb edénybe víz, (opcionálisan bele távtartó, pl. fém edény alátét), arra/abba kisebb edény, a kis edénybe a melegítendő anyag.

fhdgy 2021.07.19. 17:39:08

@Arthamyr: Jó, csak visszajutok oda, hogy azt a bazi nagy edényt hol és hogyan tudom elmosni. Napi kb. 17 liter tejről van szó.

Arthamyr 2021.07.19. 17:48:36

@fhdgy: A nagy edényt nem kell annyira elmosni, mert csak víz lenne bele. Mondjuk 17 liter tejre, ha minden nap annyit kellene csinálni, én tuti beszereznék valami profi cuccot, és nem olyan sufnituninggal bohóckodnék, amit fentebb írtam. Mondjuk az pont olyan mennyiségnek tűnik, ami hobbinak iszonyat sok, komoly beruházáshoz és profi eljáráshoz meg kevés.

fhdgy 2021.07.19. 17:56:47

@Arthamyr: Az utolsónak írt mondatod a dolog lényege!

Pl. egy 100 literes sajtkád kb. 700 ezer + ÁFA. Egy ekkora tejhűtő is kb. annyi. Még pár év kell, ha minden jól menne, hogy megközelítőleg legyen napi annyi tej.

dikusz. 2021.07.19. 18:21:58

@fhdgy: Nekem most sikerült szert tennem kecsketejszállítóra.
Egész életemben nem ittam meg összesen 1/2 litert, mert nem is jutottam hozzá. Vasárnap hoztak 3 litert nekem csak egy pohár jutott, de már szerdára hozzák (vagy megyek érte) a másik 3 l-t. Rá fogok szokni, az biztos.:)))

fhdgy 2021.07.19. 18:26:06

@dikusz.: Ha 3 literből csinálnál túrót, akkor kb. fél kilóra számíthatsz.

dikusz. 2021.07.19. 19:09:14

@fhdgy: Megisszuk mind:))))
Nem tudom meddig lesz alkalmunk hozzájutni, de az biztos, hogy rendszeres vásárló leszek.

élhetetlen 2021.07.19. 19:17:11

@fhdgy: Hát azt, hogy miért nem jutott eddig eszedbe, azt nem tudom megmondani. De néha vannak dolgok, amik beugranak régről. Most locsi-fecsi. Van egy 80 éves barátnőm, aki egyébként épületgépész volt, leépítés, a férfi kollégája rinyált, hogy miből tartja el a családját, hát, a barátnőm kilépett, aztán közönségszervező lett. Ezt csak azért írtam, mert nem egy falusi háziasszonyról van szó, a Gellért hegyen laknak, és a Csepel szigeten van a birtok, ahol gazdálkodnak. Egyik tavaszon panaszkodik, hogy a csirkéi tépik egymás tollát. Beugrott, hogy mikor anyu csirkéi csipegették a meszet a gazdasági épületekről, akkor bement a gazdaboltba, és vett valamit, ami ment a csirkék kajájába. Mondtam a barátnőmnek, hogy menjen be a boltba, mondja el, hogy mi van, és megkapja ugyanazt a „táplálék kiegészítőt”. Ez még egy emléken alapult, néha mondok olyat is, hogy megkérdezik, hogy ezt honnét tudom, és az a válaszom, hogy nem tudom. Locsi-fecsi vége.
Tudsz venni tejesköcsögöt, internet, vásárok. De van egy hülye ötletem. Ambrus Attila, a whiskys rabló. Ambrus Attila Kerámia (ambrusattilakeramia.hu) . Biztos, hogy tudja, hogy mi az a tejesköcsög, és mivel ő csinálja, szerintem kérheted csak belül mázasan, stb., egy telefon. Félre ne érts, nem ismerem, ez itt nem reklám.
„Megbukott a ragyogó ötletem.”. Nem bukott meg. Azt már tisztáztuk, hogy ecet nem kell. A sparhelt széle sem kell. Normál spájzi hőmérsékleten két, három nap alatt megalszik a tej, és amit nem ettél meg, azt kell már lábasban langyosítani És mikor darabosodik, mehet a csöpögtető zacskóba, ha van. Nekem volt, ha nincs akkor találd ki, hogy mit bélelsz ki mivel, amiből lecsöpög. Ha túlmelegíted, így igaz, száraz lesz a túró.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2021.07.19. 21:24:25

@Arthamyr: manapsag valami olyan eljarassal keszul a tej, hogy nem alszik meg, max. megromlik. Itt nalunk az USA-ban is sok magyar ismeros igy csinal turot, mint a posztban (ecettel). Nem tudom, mas allamokban hogy van, de itt Los Angeles kornyeken az europai boltban talaltam kivalo orosz turot, ami teljesen olyan, mint a magyar.
Az amerikai turo allaga teljesen mas, mint a mienk, ezert aki nagyon vagyik a magyar(os) turora, az szokott ilyet kesziteni.

Arthamyr 2021.07.20. 05:02:24

@Zsuzsi65: Ennek az a nem elhanyagolható előnye, hogy a tej hosszú napokig nem romlik meg a hűtőben tárolva, és még sincs olyan íze, mint a tartós tejnek. A 80-90-es években kapható nem tartós tej simán megsavanyodott pár nap alatt, sőt abba is bele lehetett nyúlni, hogy az ember már savanyúan vette.
Én ennek örülök, mert nem fogok itthon pancsolni azzal, hogy mindenféle tejterméket készítsek (bár vajat már sikerült csinálom tejszínből, nem nagy örömömre :)), cserébe nagyon ritka az, hogy a reggeli zabpelyhem (vagy kakaóm) rossz...

Viszont a posztból én úgy vettem ki, hogy az _aludttejbe_ rakta az ecetet a poszter. Írországban amúgy legtöbbször lengyel túrót vettünk, az teljesen jó arra, amire a magyart használtuk volna, gondolom az orosz is hasonlóan jó.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása