oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2021. július 04. 06:30,  Vissza Európába 77 komment

2021. július 04. 06:30 Határátkelő

Vissza Európába

Majdnem két év után visszatérni Európába egészen különleges élmény lehet, pláne, ha valaki úgy távozik Thaiföldről, ahogyan érkezett: félelmekkel és várakozásokkal.

phuket_1.jpg

Van az úgy, hogy az ember két év alatt hatalmasat változik, miként a Vakuvillan szerzője, aki úgy fogalmazott, két évvel ezelőtti énje egy egészen másiknak tűnik, de csak most, hogy visszanéz rá, menetközben végig azt hitte, ugyanolyan maradt.

„Sok mindenben változtam, de főleg sok minden változott a világban. Azt a fajta „ugyan már, átrepülök, és ha nem jó, megyek tovább” mentalitást, ami leginkább meghatározott az elmúlt tizenpár évemben, egyszerűen elpusztította a járvány.

Konkrétan az is félelmet kelt bennem, hogy nem egy kontinensen vagyunk a pasimmal, így aztán hosszú időre is elszeparálhatnak minket a rendeletek. De mint már máskor is írtam, a legtöbben bátornak gondolnak, pedig félek. Persze lehet, hogy mégis bátor is vagyok, mert bár félek, mégis megyek. Bárcsak ne is félnék akkor meg. Minek?

Most írok amúgy életemben először repülőn (ha jól emlékszem). És most először repültem át úgy Phukettől Bangkokig, hogy végig tudom, mit látok lent, konkrétan szigetek, hegyek, tavak és utak neveit.

Nem is vettem észre, mikor ismertem ki ennyire Thaiföldet. Vagy legalábbis ezt a kis ezer kilométeres szeletkéjét.

Különben máris rettentően hiányzik a mocim, annyira jókat csavarogtam/-tunk vele. És gondolom, ez az érzés Budapesten, meg Szardínián csak fokozódni fog. Egyel több ok lesz valóban visszatérni.

A legutolsó, jelenlegi (huszonhatodik verzió) megállapodásunk szerint ugyanis visszatérek ugyanide novemberben. Persze mindketten tudjuk, hogy addig még bármi lehet máshogy, de kellett valami bíztatóbbat mondani, mint, hogy pá kis aranyom. (...)

Szóval a döntések: amikor tavaly márciusban már látszott, hogy ez a pandémia dolog komolyabb lesz, mint addig sejtettük, volt egy ugyanilyen szitu, mint az elmúlt 1 hónapunk, amikor úgy kellett döntéseket hoznunk, hogy kompromisszumos is legyen, előrelátó is legyen, meg persze a tények is eléggé megalapozatlannak tűntek, így aztán lehetőleg teljesen földhözragadt is legyen ez a terv.

Akkor ő mondta, hogy azonnal (!) haza kell mennünk Európába, én pedig, hogy semmiféleképpen nem kéne oda mennünk, amiből az lett, hogy összeírtuk, melyikre mik az érveink, mik a félelmeink, és végül, amikor kiderült, hogy szerinte rövidesen kajajegy-rendszer lesz, és mi, nemkívánatos külföldiek ebből biztosan kimaradunk, akkor sikerült az ittmaradást annyival elérni, hogy vettünk egy gázfőzőt, és felstócoltunk rizst, szárazbabot, konzerveket, és tésztát. (Ezek azóta is otthon porosodnak, de legalább kávét főztünk minden nap többször is.)

A mostani döntés jóval érzelmibb alapon mozgott, ugyanis most én akartam menni, ő pedig maradni (eszméletlen ez a biztonságra törekvési vágy benne), és a menésre kizárólag olyan érveim voltak, amiket egy unatkozó feleség mond.

Bár Thaiföld végtelenül jól bánt velünk, és az egész járványból csak a szigorításaik voltak érezhetők, egyszercsak ez is olyan fojtogatónak tűnt, főleg, ha Európára néztünk, ahol már maszk nélkül, beoltva ölelkeztek a tömegek a teraszokon, mi meg minden egyes közértben vett sörhöz meg kellett tudnunk, hány fokos a homlokunk, és időközben a mosoly országa is szép csendben egy szomorú, frusztrált, aggódó csődtömeggé változott.”

A teljes posztot itt olvashatjátok el, érdemes!

Le a maszkkal!

És akkor az előbb emlegetett Európa, azon belül is Olaszország, ahol június 28-ától szabadtéren nem kell tovább fulladozni a tavaly ősz óta folyamatosan viselt szájmaszkok alatt. Ettől a dátumtól kezdve ugyanis nem lesz kötelező viselni szabad levegőn a fehér zónába sorolt olasz régiókban – írta Olaszmamma.

maszk.jpg

„Tűkön ültünk már, annyira vártuk ezt az intézkedést, őrületesen meleg van egész Olaszországban, a levegő páratartalma pedig szinte elviselhetetlenül magas, még nálunk a hegyekben is, a maszktól az ájulás kerülgetett már, amióta ránk tört a nyár.

A döntéshez nagyban hozzájárult az, hogy jelen állás szerint az olasz lakosság 53%-a megkapta az első adag Covid-oltást, 27%-unk szervezetében pedig már mindkét dózis ott kering.

Azonban a maszkot nem felejthetjük otthon, legyen mindig nálunk, pont azért, mert ha hirtelen csoportosulás alakulna ki, akkor használnunk kell.

Mondjuk annyira hozzánk nőtt már a maszk, hogy ha akarnám, sem tudnám feledni, van mindig egy pár darab a táskámban, az autómban, a gyerek hátizsákjában.

Mondjuk úgy, hogy a csomag papírzsepit a csomag sebészmaszk váltotta fel a retikülben. Gyakorlatilag már-már testrész, amiről szívesen lemondok, például akkor, amikor nincs időm normálisan ebédelni, és mondjuk egy hagymás, csípős kebabot nyomok be a töröknél. Utána felejthetetlen élmény az arcomra ragasztani a maszkot.

Az életünk már egészen kezd hasonlítani a két évvel ezelőttihez (te Jóisten, mennyi időt rabolt el tőlünk ez a rettenet!) (...) Vigyázzatok magatokra, ne kapjatok hőgutát, élvezzétek a nyarat!”

Mit is mondhatnánk, hasonló jókat mindenkinek, miután elolvastátok az eredeti posztot itt!

Kis lazulás Új-Zélandon

Miután Janekék (szó szerint) kiheverték az eszméletlen borkóstolós napot, lazulós-autózós-fotozós jött. A 9. napon Renwickből elvándoroltak Christchurch környékére.

foka.jpg

„Megálltunk egy fókakolóniánál. Kaikoura Seal Colonynál egy 10 perces sétával bejuthatsz oda, ahol a fókacsaládok a parton lazulnak. Annak érdekében, hogy ne zavard az állatokat, ki van táblázva, hogy meddig lehet besétálni.

Mi ezt nem tudtuk, és valaki frankón kidöntötte a táblát, így tényleg nem láttuk, és simán megközelítettük a fókákat, kb. 10 méterre, ahol a többi turista és természetfotós héderezett.

Volt vagy 5 percünk fotózni és már jött is egy vadőr, hogy na, akkor gyorsan húzzunk ki innen, mert zavarjuk az állatokat. Ami meglepett, hogy mindenki szó nélkül engedelmeskedett, és senki nem állt neki pörlekedni a vadőrrel. Ebben az is közrejátszhatott, hogy egy 150 kilós tiszta izom maori volt, arctetoválással…

Fotózás, és már húztunk is tovább. Az éjszakát Christchurch mellett egy kb. hostel szintű szálláson töltöttük, ami nem volt annyira rossz döntés. Igazából semmi nem volt a környéken, ami jól is jött a fáradt testünknek egy kis lassulásra.

Szóval bevásároltunk, és este a Nincs kettő négy nélkül mellett boroztunk, és alsógatyában naplementét fotóztunk. Hagymás bab nem, de chilis-bab konzerv azért volt. 

Korán hajnalban ébredés, és irány a reptér, ahol a világjáró Gyuri bácsival egy gyors tali / pálesz / viszlát kombó és irány a check-in. A déli szigetről felvándoroltunk az északi szigetre, ahol a Taupo tó mellett foglaltunk szállást.

Ez a tó, kb. a helyiek Balatonja, sokan járnak ide hosszú hétvégézni / lazulni. Szóval sok a helyi, ha pont olyan időszakban mész, amikor szabadságolások vannak.

A tó körül gyönyörű a kilátás, és simán lehet jókat túrázni, mindenkinek ajánlom, aki esetleg a naplementét szeretné megnézni. Mi is ezt tettük. Egy-két napot simán el lehet tölteni csak a tó körül, ha valakinek van ideje.”

A teljes posztot fotókkal és videóval itt találjátok.

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével!

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: blogajánló Olaszország Új-Zéland Thaiföld

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr5916612000

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fhdgy 2021.07.04. 08:46:31

Az elsőnek minden szavát értem, de a mondanivalója rejtély.

A második képre, amikor megláttam, hirtelen az volt a reakcióm, hogy jé milyen furcsa melltartó! -:)

Hari Seldon 2 2021.07.04. 09:28:40

"A döntéshez nagyban hozzájárult az, hogy jelen állás szerint az olasz lakosság 53%-a megkapta az első adag Covid-oltást, 27%-unk szervezetében pedig már mindkét dózis ott kering."

Ez két hetes poszt. Azóta már 65% körül tartanak az olaszok.

dikusz. 2021.07.04. 09:29:00

@fhdgy: Naplót ír, nem tanmesét, és a mindennapjairól számol be.
Bár tényleg ide-oda kalandozik az írásaiban.

A másidik fotót látva én is pont erre gondoltam...:)))

A harmadikat nem olvastad még?

fhdgy 2021.07.04. 10:01:40

@dikusz.: Beleolvastam, de a téma nem igazán érdekel. Ki, hol, mikor, milyen és mennyi bort iszik, nem tartozik rám. Így nem is volt mit reagálnom.

Csodabogár 2021.07.04. 10:24:07

Nem vitás engem nagyon feldobott, hogy eldobhattuk a maszkot. Nincs is szándékomban ezután magammal vinni, vagy más módon foglalkozni vele.
Szerencsére nem tiltották meg a viselését, így majd nézem hány hülye lakik a környékemen.:-)
A napokban még láttam olyat ebben a hőségben, hogy nem csak maszk, de kesztyű is volt rajta.:-)

SzZoole 2021.07.04. 10:24:42

@fhdgy: @dikusz.: azt mindenki tudja, hogy az én fantáziám szennyes, na de a tietek is…..:)))

Én is azt láttam bele a képbe, hogy egy kismejjü nőnek a cicifixe van a ruhaszárítón :-)))

SzZoole 2021.07.04. 10:28:33

@Csodabogár: a nővéremék már hetek óta úgy járnak a nyíregyházi szabadtéri színházba előadásokat nézni, hogy se maszk se a távolság tartás nem kötelező.

Shanarey 2021.07.04. 10:50:52

A pandémia még eltart egy darabig, főleg Magyarországon, ahol Orbán dönti el van e vírus, nem pedig a dokik. Neki meg az az érdeke, hogy elhúzza ezt jövő tavaszig. Nem mellesleg a különböző vírus variánsok, még okoznak meglepetést, főleg azok körében akik nincsenek beoltva.

A Magyarországi védettségi kártya is egy nagy átverés, mert csak azt igazolja hogy megkapta a delikvens a két oltást, avagy már átesett a betegségen, és így védett, de ez nem jelenti azt hogy nem vírusos, és hogy nem fertőzhet meg valaki mást. Az oltások egyike sem 100%-os hatékonyságú, így lesznek majd olyanok, akik az oltások megléte mellett is megbetegszenek, avagy meg is halnak majd.

dikusz. 2021.07.04. 12:01:04

@SzZoole: Az én fantáziám??? Az olyan hófehér, mint a patyolat, kéremalássan...:)

Az általad belelátott méret pedig számomra ismeretlen, így nem tudom, miről írsz...:)))

SzZoole 2021.07.04. 12:07:15

@dikusz.: persze persze, olyan ártalmatlan mint a ma született hátrány :-)))

Jaj ja, tudom mire gondolsz, mert amikor közös szelfit akartunk csinálni az együtt eltöltött légyottról meg kellet kérni valakit, hogy 2 méterről készítsen rólunk egy fotót, hogy az “ikreid” is beleférjenek :-)))

dikusz. 2021.07.04. 12:08:08

@SzZoole: Nyíregyháza..., egy ideje készülök oda, ősszel szeretnék is eljutni.
Felújítás folyik nálunk, a mester a környékről való, meglepődnék, ha legalább a város ne lenne ismerős. Nagy hantamester (ezt nem is tagadja), eladná az eszkimóknak a hűtőszekrényt is. Emellett tényleg ért a szakmájához, és soha nem lesz munka nélkül.

SzZoole 2021.07.04. 12:10:06

@dikusz.: egy ideje én is készülök, hidd el…..

Talán október/november már összejön, remelem :-)

nyuszigonosz 2021.07.04. 12:53:37

@Shanarey: Igen így van, ahogy írod: a pandémiának nincs vége, föleg a vírusvariánsok miatt, söt a covid 19 na az marad, azzal meg kell tanulni élni, és attól, hogy valaki "legyöztük a pandémiát" kiált, dobjuk el a maszkot, nem kell védekeznünk, söt a Puskák arénába egy hete 60 ezer nézö volt, ez mind nem a pandémia végét jelenti.

@valamit visz a víz.....:

Most már csak azt mond el, hogy jutottál erre következésre mután elolvastad ( vagy el sem olvastad? ) amit Shanarey írt? Ezt írta volna? Nem, végképp nem ezt írta.

nyuszigonosz 2021.07.04. 12:59:08

@Csodabogár: Nem dobnám nagyon messzire a maszkot és nem nevetnék senkin, aki maszkot hord.
A vírusvariánsok sem fogják kikerülni Magyarországot, és maga az, hogy sok a beoltott még nem jelenti a pandémia végét.
Ugyanúgy elkaphatja a vírust az is, aki be van oltva, csak így esetleg nem hal bele. De ez is oltás függö dolog.

Shanarey 2021.07.04. 13:01:09

@valamit visz a víz.....:

Nem, de enyhén szabotálja a védekezést.
Tavaly nyáron nem kért tesztet azoktól, akik nyaralásból mentek vissza Magyarországra, pont akkor sokan voltak Horvátországban, és épp ott akkoriban ment felfelé a megbetegedések száma. Nyár végén aztán lezárta a határokat és csak negatív tesztel lehetett belépni, de addigra már rég bejött a vírus oda is ahol eddig nem volt. Ha az lenne a fontos, hogy mihamarabb vége legyen, nem lenne titkolódzás, a betegek számát illetően, és főleg nem a központ dönrtené el, hány halott is van aznap a covid miatt. Nagy léptékű látszat intézkedésekkel opreált, nem pedig logikus és felelős döntésekkel.

Csodabogár 2021.07.04. 13:06:51

@SzZoole: Szabad térre simán lehetett már járni. Pesten bevásárlóközpontokban őrök rögtön rádszóltak, egyéb üzletekben is és minden közlekedési eszközön. Taxiban megállapodás kérdése volt a sofőrrel, de hivatalosan ott is kellett volna.

Csodabogár 2021.07.04. 13:08:27

@Shanarey: Ez így van, semmi se 100%. Viszont nem lehet örökké rettegésben tartani a népet.

Csodabogár 2021.07.04. 13:10:08

@valamit visz a víz.....: Dehogy is! Bill Gates. Nem tudtad?:-)))

Csodabogár 2021.07.04. 13:12:47

@nyuszigonosz: Számomra az első perctől kezdve világos volt, hogy maradék életemben jelen lesz a coronavírus valamilyen változata. De rettegni nem fogok és maszkot se fogok hordani ha nem muszáj.
A fentieket prof. Streek már az elején megmondta csak a többi szakértők lehurrogták. Én neki hiszek és nem Lauterbachnak.

Shanarey 2021.07.04. 13:14:11

@Csodabogár:

Ez nem a rettegés, hanem a józan ész. Orbán tavaly kevés halottat mutatott, aztán amikor riogatni akarta a népet akkor sokat. Amikor állítólag kevés volt, akkor kellett hirtelen egy pár hűtő konténer a nemlétező halottaknak. Most elengedi a maszkot, és volt focimeccs, mindennel csak maszk és távolságtartás nem volt. Angliában ugyanez megy, de itt főleg a delta variáns arat, és főleg azok közt akik be sincsenek oltva, mert vagy nem érdekelte őket, vagy fiatalok, akik most kerültek sorra.

mfor.hu/cikkek/makro/jarvanykezeles-europaban-ha-kell-penzzel-ha-kell-korbaccsal-vennek-ra-a-nepet-az-oltasra.html

SzZoole 2021.07.04. 14:47:53

@valamit visz a víz.....: “ Én sem oltakoztam, ezért zárt helyen viselni fogom a maszkot.”

Háménem oltászkodtá, nincsen oltásztudós a közelben he?

Arthamyr 2021.07.04. 15:34:47

@valamit visz a víz.....: "Viszont Magyarországon nem történhet olyan, amiért ne Orbán lenne a felelős." - Dehogynem, pl. a pozitív hatású dolgoknak is csak kis részéért tehető felelőssé. :) Mondjuk az igaz, hogy nem nagyon fordult elő olyasmi, amit hibátlanul oldott volna meg ő és a sleppje, ha összességében jól is csináltak valamit, akkor is mindig volt egy kellemetlen "de" rész.

SzZoole 2021.07.04. 16:35:47

Július 4-ről szó sincs, mi lesz így az amérikásokkal, mégsem emlékszünk róluk?

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2021.07.04. 16:39:06

@Csodabogár: az autoban minek van biztonsagi ov, ha nem ad 100% vedelmet? miert kotelezo bekapcsolni? csak azert hogy orban riogathassa a nepet a kozuti balesetekkel ugye? irtam mar ezt neked, de ennyi ertelme volt, csak ismetelgeted ostobasagot gondolkodas helyett.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2021.07.04. 16:44:45

@Csodabogár: haha, en ugyanigy vagyok itt nalunk LA-ben. Jun 15-tol vegre nem kotelezo a maszk sehol, boldog voltam, mikor vegre az uzletekben sem kellett hordani. De valahol sajnalom azokat, akiket annyira,meg lehetett felemliteni, hogy meg most is maszkban vannak, pedig nalunk is mar eleg magas a beoltottak szama. Ezek az emberek eletuk vegeig ezt fogjak csinalni? Mert virusok voltak es lesznek, mindig haltak meg emberek akar az influenzaban is (amire szinten van oltas).
A felelemkeltes a politikusok uj (? nem is annyira uj) es leghatekonyabb fegyvere :(

Csodabogár 2021.07.04. 16:57:49

@Shanarey: Nem nézem mit mutogat Orbán, nem olvasok magyar híreket, nem nézek hazai tv-t.
A maszk meg ahogy és amit általában viseltünk semmit se ért, csak kellemetlen. Ha ebola lett volna, akkor más lett volna a hozzá állásom.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2021.07.04. 16:59:23

@SzZoole: na, akkor kozbeszol az amerikas magyar, aki most ebredt itt a Nagy Viz tuloldalan

Csodabogár 2021.07.04. 17:00:44

@droid_: Nem tudom miért hozod nekem ide állandóan Orbánt. Biztonsági öv mindenütt kötelező, azért ülök most már mindig hátra a taxiban, mert Nem szeretem bekötni magam.

SzZoole 2021.07.04. 17:04:16

@Zsuzsi65: gyomorforgató amit ezek a nemistudommineknevezzem oket, komolyan, művelnek, nagyon remelem, hogy hamar, nagyon hamar véget vetnek ennek az egész örülhetnek……

M. Péter 2021.07.04. 17:30:02

@Zsuzsi65: A maszk főleg nem a viselőjét, hanem a közelében levőket védi. Mért zavar az, hogy valaki nem akar másokat megfertőzni, ha esetleg beteg?

Arthamyr 2021.07.04. 17:52:06

@Csodabogár: Nem azért kell bekötnöd magad, mert szereted. És nem is azért ez a szabály, hogy örülj neki.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2021.07.04. 17:53:01

@M. Péter: nem a maszk zavar, hordja, aki akarja...a politikai jatszma, ami az egesz mogott megy, az elszomorito...
Btw, tudsz arra tudomanyos, peer reviewed adatot mondani, hogy aki beoltott, az milyen mertekben fertoz masokat?

SzZoole 2021.07.04. 17:54:18

@M. Péter: akkor ez oda vissza érvényes nem? A maszk viselője saját magát is és másokat is véd, nem?

Jul. 21-től itt önkéntes alapon lesz, aki akarja viseli, aki akarja nem, zárt térben is és a 1 méteres távolságtartás is megszűnik. Lesz is ebből konfliktus, szerintem.

SzZoole 2021.07.04. 18:55:02

@Zsuzsi65: csak, hogy a tiszteletemet kifejezzem az ámérikások irányában ma pulyka (szárnya) volt vacsorára :-)))

kepkezelo.com/images/v4r67sdorem2rycb3j3z.jpeg

kepkezelo.com/images/jw98t4h9ma1v8hs4wq17.jpeg

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2021.07.04. 19:54:05

@Csodabogár: azert irtam, mert suket orbanozasra valaszoltal egyetertoleg, hasonlo suletlenseggel. nagyon izgalmas tema, hogy te be szereted-e kotni magad, na de miert kotelezo, azon gondolkozzal ha raersz. btw azt meg honnan veszed hogy taxi hatso ulesen nem kell ov? mondanam hogy nezz utana, ha lenne ertelme.

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2021.07.04. 19:54:09

@Zsuzsi65: tenyleg, milyen politikai jatszma? elmeseled?

bízwax 2021.07.04. 19:54:28

@SzZoole: Pulyka thanksgiving étel, ma BBQ van.

SzZoole 2021.07.04. 20:07:31

@bízwax: tudom, hogy a haladást ünneplik a pulykából készült étellel, csak ma egész véletlenül pulyka volt nálunk :-)

dikusz. 2021.07.04. 20:19:36

@SzZoole: Ezeket a fotókat te készítetted?:)))

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2021.07.04. 21:05:58

@SzZoole: ha igazan autentikus akar lenni az ember, ilyenkor barbecue dukal! :)) a szomszedaink mar keszulodnek a kerti partira...mi meg megyunk a partra tuzijatekot nezni! :)

SzZoole 2021.07.04. 22:24:34

@Zsuzsi65: itt tegnap este volt tűzijáték ugyanis az angol csapat 4:0 nyert Ukrajna ellen a tavalyi EB meccsen :-))

Csodabogár 2021.07.04. 22:36:59

@M. Péter: Aki beteg, maradjon otthon!

FutureFry 2021.07.04. 22:37:51

@Zsuzsi65: Elég sok államban már A CDC bejelentése (kb. Május közepe?) után szinte rögtön már nem kellett a maszk sehol sem a beoltottaknak. Egyébként feltételezhető, hogy a CDC a bejelentéssel a beoltottsági hajlandóságot akarta növelni, de mivel nincs infrastruktúra (meg igazából hajlandóság sem) az ellenőrzéshez, ezzel szerintem csak azt érték el, hogy most azok sem hordanak maszkot akik nincsenek beoltva (mert aki oltásellenes az valószínűsítem, hogy maszkellenes is). Mindenesetre egy saját (anecdotal/informal) “felmérés” alapján jelenleg talán, ha 1% visel maszkot beltérben (pl. üzletben), “önkéntes” alapon de persze közel sem 99%-os az oltottsági arány (a boltbajárók között sem). Ráadásul az sem lepne meg, ha az 1% (maszkot viselő) ember mind a beoltottak közül kerülne ki.

dikusz. 2021.07.04. 23:33:56

@SzZoole: Mert lefotóztad magad.:)))

SzZoole 2021.07.04. 23:40:11

@dikusz.: a lábamat, már ebből is felismertél?
Ezután le sem tagadhatnád a naplementés tóparti légyottunkat :-)))

dikusz. 2021.07.05. 00:13:09

@SzZoole: Eszembe sem jutna letagadni:)))

Arthamyr 2021.07.05. 05:06:41

@FutureFry: Ha nincs erőforrás alapos ellenőrzésre, megoldás lehet, hogy nagyon durva büntetésekkel sújtják a szabályszegőket. :) Nyilván az alapos ellenőrzés jobb és igazságosabb, de ha az nem opció, a szúrópróbás ellenőrzés sokkal "olcsóbb".

FutureFry 2021.07.05. 06:59:11

@Arthamyr: A “nincs infrastruktúra/erőforrás” alatt azt (is) értettem, hogy az ellenőrzés (pl. az oltáskártya - ami egy könnyen nyomtatható/másolható papír [1] - eredetisége) technikailag csak nagyon körülményesen kivitelezhető [2] (ha egyáltalán). Persze ilyesmire (akár csak szúrópróba-szerűen is) az üzletek nincsenek felkészülve (meg hajlandóságuk sincs, csak azért, hogy betartassák a CDC ajánlását). Ráadásul - ami még fontosabb - a legtöbb államban már (beoltottságtól függetlenül) visszavonták azokat a törvényeket/rendeleteket amik a maszkviselésről szóltak [3], sőt pár államban (pl. Texas) olyan törvényt hoztak ami kifejezetten megtiltja, hogy bármelyik állami hivatal vagy vállalat bárkinek a beoltottsága felől “érdeklődjön” [4]. Kivétel a szövetségi törvény hatálya eső területek, pl. a repülés, ahol (oltottságtól függetlenül) továbbra is kötelező a maszkviselés (gondolom azért (is) mert (jelenleg) egyszerűbb azt nézni, hogy valakin van-e maszk mint azt, hogy be van-e oltva), és ott ezt tényleg elég rendesen be is tartatják (bár nem minden konfrontáció nélkül [5]), .

[1] www.nbcnews.com/tech/tech-news/covid-vaccination-card-fraud-prompts-cdc-action-rcna802
[2] www.doh.wa.gov/Portals/1/Documents/1600/coronavirus/348-821-VerifyingVaccinationCards.pdf
[3] www.nytimes.com/interactive/2020/us/states-reopen-map-coronavirus.html
[4] twitter.com/GregAbbott_TX/status/1402022555960086531
[5] www.washingtonpost.com/travel/2021/06/11/flights-mask-incidents-faa-fines/

Arthamyr 2021.07.05. 07:14:28

@FutureFry: Nem is az üzletekre gondoltam, ez nem az ő dolguk kellene, hogy legyen, és nem is túl jó rájuk lőcsölni.
Az, hogy könnyen másolható a "papír", megoldható probléma, pl. az útlevél vagy a bankkártya, neadjisten valamilyen biometrikus azonosító már nehezebben másolható.

FutureFry 2021.07.05. 07:46:42

@Arthamyr: Ha nincs törvényi háttér (márpedig már nincs) akkor csak az üzlet saját hatáskörében (pl. saját szabályzattal) tudna intézkedni (már ha a törvény kifejezetten nem tiltja, mint pl. Texas-ban). De nemhogy csak a legtöbb üzlet nem akar ilyesmit de amikor még a törvény szabályozta a dolgot (pl. a kötelező maszkviselést), gyakran a rendőrség (pl. a hely sheriff) azt sem akarta betartatni (pl. maguk is maszkellenesek lévén).

Ami az oltásigazolványt illeti: Persze technikailag nem lenne túl bonyolult egy ilyesmi rendszer (egy kompetens tervező/kivitelező által biztonságos és anonim módon is megoldható lenne), de ehhez errefelé nincs elég “politikai tőke”.

Arthamyr 2021.07.05. 08:11:16

@FutureFry: Ugye itt minden mondatban, amit írtál, van legalább egy "probléma". Mármint nem az állításokkal és azok pontosságával, hanem az állapottal, amit leírnak. Pl. legyen (lehetőleg stabil) törvényi háttér (amennyiben szükséges), és ez a megfelelő magatartást ösztönözze, a rendőrség "végrehajtó" kellene, hogy legyen stb.

2021.07.05. 09:27:07

@valamit visz a víz.....: igen itt rettentő sok okos ember van, és ezt éreztetik is, ez el is veszi az ember kedvet a hozzászólásoktól. Biztosan mások is így látják ezért alakult egy sikeres beltenyészetté ez a blog. Aztán egy nap szép csendesen hasta la Vista

2021.07.05. 09:27:19

@SzZoole: testvérem, mit tartasz kismejjunek? Ennek a nagysaknag kézbe véve sokan örülnének. :-))))

2021.07.05. 09:27:20

@SzZoole: hat az elnökhelyettesnek már alig van személyzete :-)))

SzZoole 2021.07.05. 09:44:29

@Team Vincent: 100/CC alatt mind csak libamejj :-))

Most mértem az enyémet 126/B :-)))

SzZoole 2021.07.05. 09:47:24

@Team Vincent: Kamalablabla-ra gondolsz?

Miért, nem térdelnek elegen előtte, szomorú, nem is érdemlik meg a nemtérdelők, hogy egy olyan nagysággal dolgozzanak együtt :-)))

dikusz. 2021.07.05. 11:05:35

@SzZoole: Vártam a válaszod, hogy mit írsz...:)))

SzZoole 2021.07.05. 12:04:40

@dikusz.: mire, a titkos légyottra? Felejtettehetlen volt :-)))

2021.07.05. 15:06:16

@SzZoole: Biztos nagyon kívánatos vagy :-)))

2021.07.05. 15:06:18

@SzZoole: annyira volt titkos hogy nem emlékszel rá?

SzZoole 2021.07.05. 15:25:13

@Team Vincent: van akinek biztos :-))

De azért remélem nem neked :-))

SzZoole 2021.07.05. 15:27:33

@Team Vincent: rád biztos emlékeznék :-))

dikusz. 2021.07.05. 16:28:57

@SzZoole: Nem, hanem arra, mit válaszolsz @Team Vincent: kérdésére...:)))

2021.07.05. 22:15:22

@SzZoole: ne reménykedj:-)))

arncht 2021.07.05. 23:22:43

A delta durva lesz otthon - ausztriaban 400-500e tesztet csinalnak jelenleg, otthon 8-10e. Nincs maszkviseles, etc. Ugy lesz egy rakat fertozott, hogy eszre se veszik.

Az oltas jo lenne, de ilyen tarsadalmi ellenallassal sose lesz 60%nal igazan tobb. Nem lesz a nyar vege, osz egyszeru.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2021.07.06. 00:49:13

@bízwax: koszi:)
Texas az egyik leghazafiasabb allam, ezt sokan tudjuk...ez a Tiktok felvetel a Nemzeti Unnepunk elltt 1 nappal, jul. 3-an keszult...nelem szivmelengeto latni ezt a fajta spontan megnyilvanulast.
www.dailymail.co.uk/news/article-9758547/Dozens-patriotic-shoppers-sing-Star-Spangled-Banner-Walmart-Texas.html

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2021.07.06. 00:58:05

@droid_: politikai jatszma? Hat roviden ennyi: a felelem keltessel lehet legjobban iranyitani a birka nepet es a hatalmat fenntartani (vagy megragadni). Nekem mindig Jozsef Attila ugrik be...(fortelyos felelem igazgat...) de a jelenseg nem uj, szoval ezt a falyta hatalom gyakorlast nem most talaltak fel ;)

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2021.07.06. 00:59:21

@Zsuzsi65: oops: *fajta - hogy ez az ly honnan jott ide?

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2021.07.06. 10:34:39

@Zsuzsi65: aha, tehat az egesz vilagon most kaptak az alkalmon a politikusok, kormanypartiak es ellenzekiek, part nelkuli civil hangadok es masok, igy egyutt megfelemlitettek a nepet azert hogy ize.

négyzet 2021.07.06. 14:59:40

Kurtán-furcsán ért véget a thaiföldes poszt, pedig érdekelt volna (a saját blogján néztem).
Szerintem a java még hátravan, ahogy a gazdasági visszaesés hatása igazán jelentkezni fog világszerte. Pl. pont Thaiföldön, ahol rengetegen élnek - gondolom - turizmusból. Nem hiszem, hogy ez újraindul mostanában, hiszen arrafelé például az oltottság nem valami magas, jöhetnek új variánsok, mint ez a delta stb. Azt sem tudjuk, hogy a szuperül végre megszerzett oltásunk meddig tart. Mindenesetre, aki kihasználta az évtizedeket a könnyű, relatív olcsó utazással, az örüljön neki.

négyzet 2021.07.06. 15:02:19

@arncht:
Sajnos én is ettől tartok.
Jobb lett volna egy egyenletes, betartható szabály, mint ez a csiki-csuki.

KanáriHajni 2021.07.07. 09:21:17

@négyzet: szia, én vagyok a blogtuaj, köszi hogy elolvastad, valóban kurtán ért véget, ugyanis elment a wifi a gépen, aztán elaludtam, és csak pár nappal később jutott eszembe hogy egyáltalán írtam, és be kellett volna fejezni. De addigra meg már elsodortak a budapesti izgalmak, bocsánat!

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása