oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2021. május 27. 08:01,  Svájci élet magyar informatikusként 65 komment

2021. május 27. 08:01 Határátkelő

Svájci élet magyar informatikusként

Az informatikusokról sokan gondolják azt, hogy sima ügy a külföldi munkavállalás, ahol aztán hatalmas pénzeket lehet szakítani. A valóság persze ennél összetettebb, már csak azért is, mert magának a területnek is rengeteg ága (valamint boga) van. A Miből élnek a magyarok Svájcban? sorozat mai vendége Ákos, aki gazdaságinformatikus pozícióban dolgozik Zürichben.

laptop_ferfi_foto_pixabay_com.jpg

Csilla: Hogyan kerültél ki Svájcba?

Ákos: Én nem Magyarországról kerültem ki egyből Svájcba, hanem egy duális képzés keretein belül egyszerre tanultam egy magyar és egy francia egyetemen, ami lehetővé tette számomra, hogy Franciaországban is tudjak élni.

A diploma megszerzése után mindenképp külföldön szerettem volna szerencsét próbálni, így kerültem először Krakkóba, ott elkezdtem az Ubernél dolgozni, ami egy hat hónapos szakmai gyakorlat volt, de annyira megtetszett, hogy végül másfél évig maradtam.

Utána kerültem Kölnbe, a váltás oka pedig az volt, hogy szerettem volna egy olyan cégnél dolgozni, ahol sok fejlesztés van, ahol én is jobban tudok fejlődni szakmailag. Itt két évet töltöttem, már épp váltani szerettem volna, mikor jött egy lehetőség Zürichből, amit elfogadtam.

Csilla: Hogyan néz ki a felvételi eljárás egy svájci pozícióra?

Ákos: Ez egy öt körből álló interjúztatási folyamat volt, a legelső hívás a fejvadásszal volt, aki tulajdonképpen leellenőrizte a szakmai hátteremet, milyen szoftverekkel dolgoztam, milyen kódolási nyelveket ismerek, milyen projektjeim voltak, stb.

Az utána következő 4 interjú már a céggel volt, az első körben a HR-essel beszélgettem, a második kör egy kreatív teszt volt, egy projektmunkát küldtek el nekem, amit egy hét múlva kellett visszaküldeni, a harmadik kör a jelenlegi főnökömmel volt, a negyedik pedig egy próbanap volt, amikor ki kellett jönnöm Zürichbe.

Itt kellett egy napot együtt dolgoznom a csapattal, ez arra is jó volt, hogy megnézzük, mennyire passzolok a csapatba, a céges kultúrába, ők is megnézték, hogy mennyire tudok alkalmazkodni, beilleszkedni, stb.

A nap végén összeültünk, megbeszéltük a történéseket, felajánlották a szerződést, amit én magammal vittem és néhány nap múlva aláírtam, majd visszapostáztam Zürichbe.

Csilla: Hogyan néz ki egy napod?

Ákos: Minden reggel kilenckor van egy nagyobb értekezlet, amikor átbeszéljük, hogy ki min dolgozik, kinek milyen projektje van, kell-e valamilyen segítség vagy hogyan fogunk tudni előre haladni.

Igazából más hivatalos megbeszélés nincs, általában kilenctől délután ötig-hatig dolgozom, ez attól függ, hogy mennyi munkám van, időnként többet, időnként kevesebbet dolgozom, az a lényeg, hogy ilyen 42 óra összejöjjön heti szinten. De nem kötött a munkaidő, hogy ettől-eddig most te dolgozol, elég rugalmasak.

Csilla: Mennyi az éves szabadság?

Ákos: Nekem 25 munkanap az éves szabadságom, ez Németországban több volt, ott 30 munkanap járt évente.

Csilla: Milyen bérezésre számíthat egy kezdő a szakmádban?

Ákos: Igazából attól függ, hogy milyen nyelveken programozol, milyen szoftvereket ismersz, minél jobb vagy a szakterületeden, annál jobb alkupozícióban vagy a bértárgyalásnál. Három-öt év tapasztalat után évi 120 ezer frank fizetésre lehet számítani körülbelül.

Csilla: Ért-e hátrányos megkülönböztetés Svájcban amiatt, hogy külföldi vagy?

Ákos: Nem, nem hiszem. A velem egykorúak nagyrésze, illetve az idősebbek is vannak annyira intelligensek, hogy nem az alapján ítélnek meg, hogy honnan jöttél vagy milyen a bőrszíned, hanem a karaktered alapján, hogy milyen a személyiséged.

Csilla: Mennyire sikerült beilleszkedni Svájcban?

Ákos: Szerintem elég jól, már voltak itt ismerőseim, bekerültem az ő társaságukba. Zürich alapvetően egy nagyobb város, nagyon nemzetközi, sok külföldi él itt, könnyű ismerkedni, beilleszkedni.

Csilla: Mit tanácsolnál annak, aki most kezdi ezt a szakmát?

Ákos: Minél több szoftver és kódolási nyelv elsajátítása, ezek nagyon fontosak, de a legfontosabb, hogy érdekeljen, amit csinálsz. Ha nem érdekel, akkor nagyon nehezen fognak telni a napok a munkában.

A teljes beszélgetést megnézhetitek itt:

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: sorozat Svájc

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr5516573070

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Din Serpahis 2021.05.27. 09:06:22

Aki ninformatikusként ide akar jönni, az készüljön fel, hogy Svájcban az IT egy katasztrófa. Komolyan mondom. A projektek zöme katasztrofálisan van megszervezve még az olyan cégeknél is mint mondjuk az UBS. Általában a szervezési problémákat úgy oldják fel, hogy betolnak egy rakat pénzt, aztán amikor ez sem oldja meg a gondokat, jön a kasza, és lehet új melót keresni.

Szóval nem egy életbiztosítás, pláne külföldiként, a munkavállalók védettsége itt minimális, szóval simán repülsz, ha épp cost cut van. A technológiák általában elavult szarok, a szervezettség meg rémes...Azok az ITsok akik fiatalon világmegváltó szándékkal vágnak bele ebbe, azok inkább kerüljék Svájcot.

Az jöjjön ide, aki mocskos sokat akar keresni. A cikkben említett 120 csak a belépő szint, contractorként napi 1000 frankot is simán le lehet akasztani (szuperbruttóban) szóval a határ a csillagos ég.

Arthamyr 2021.05.27. 09:39:39

@Din Serpahis: "Azok az ITsok akik fiatalon világmegváltó szándékkal vágnak bele ebbe, azok inkább kerüljék Svájcot." - Inkább keressenek más szakmát, vagy még inkább rúgjanak, és ki se józanodjanak addig, amíg elfelejtik ezt. :)

És hát a többi dolog, amit írtál, is eléggé megáll máshol is (pláne a pénzügyi szektorban), leginkább annyi a különbség, hogy nagyon messze van 120-tól a belépő szint.

Horthy Miklós cselédje · hamisgulyas.wordpress.com 2021.05.27. 10:02:41

@Din Serpahis:

Aztán valahogy mégis ott vagy, ki érti ezt? Ennyire fontos a pénz?

Din Serpahis 2021.05.27. 11:47:27

@Horthy Miklós cselédje: Persze hogy az. Tudod, szep lakas, jo kocsi, utazgatas ide-oda, en inkabb ezt preferalom az esti lereszegedes helyett.

Din Serpahis 2021.05.27. 11:52:06

@Arthamyr: Igazabol anyagilag ugy eri meg csinalni, ha meg nincs csaladod, es kulonosebben nagy igenyeid sincsenek, mert egyebkent siman felemeszti a fizut. Ismerek olyan hazaspart, ahol gyerek meg nincs, mindketten az ITban dolgoznak eleg jo poziban, bloduletes penzeket lehet leakasztani.

Gyerekkel mar nem annyira eri meg, ugye at kell allni az egykeresos modellre, meg annyira elszallnak a koltsegek, hogy szerintem Magyarorszagon nagyjabol hasonloan ki lehet mar jonni. Mi most elkezdtunk gondolkodni a hazakoltozesen, es igy kulfoldi munkatapasztalattal vannak olyan ajanlatok, hogy szerintem megtakaritas szempontjabol siman versenykepes.

Golf2 2021.05.27. 12:16:46

Szerintem mehetnek bárhova, túlfizetett szakma minden országban.Szerencséjük van,jókor születtek,ebbe a szép világba.

Horthy Miklós cselédje · hamisgulyas.wordpress.com 2021.05.27. 12:35:29

@Din Serpahis:

Nem vagyok részeges jó ideje. S én jól érzem magam jelenleg itthon is. Dolgozom is egy ideje már. Poszt is lesz majd.

fhdgy 2021.05.27. 12:44:39

Hú, gondoltam, amikor megláttam a mai posztot.

Végre egy téma, ami nagyon érdekel!

Aztán nem sok mindent tudtam meg.

négyzet 2021.05.27. 13:06:14

@Din Serpahis:
" A cikkben említett 120 csak a belépő szint"
Na, legalább megtudtunk valamit :) Mikor olvastam a posztot, hát a 120 ezer évi frank nekem sajnos semmit nem mond arról, hogy ez Svájcban jó-e vagy sem.

Én az elavult technológia/szervezeti felépítés stb. okán nem szívesen dolgoznék pont IT-ban Magyarországon, de persze attól függ, miféle cég. Plusz a nők elfogadottsága a szakmában talán még rosszabb - ez mondjuk téged talán nem érint :)

négyzet 2021.05.27. 13:10:50

@Golf2: Hát ebbe azért beleszületni aligha lehet. Előnye csak annak van, aki gyerekkorától kezdve kis geek-ként nő fel. Egyébként viszont baromi sok tanulás és folyamatos tanulás. Minden kornak megvoltak a maga hiányszakmái, amik aztán egy ideig előnyösek voltak.
Sok ismerősöm mondja, hogy irigyli, váltana stb, és ilyenkor mindig elmondom, hogy erre váltani mivel jár annak, aki eddig nem ezt csinálta, mennyi tanulással, és akkor általában a lelkesedés lelohad. Csak a pénz kellene :) De a pénz sem feltétlenül olyan hatalmas, attól függ, milyen területen mozog az ember. Ami biztos, hogy munkát találni azért könnyebb ezzel, ad pénzügyi biztonságot.

négyzet 2021.05.27. 13:15:06

Svédországban a programozói fizetés nem olyan kimagasló a többi szakmához képest. Az viszont tény, hogy amint betettem ide a lábam, két hét múlva megjött az állásajánlat oda, ahol azóta is dolgozom. Ez nem ment volna semmi korábbi szakmámmal, és általában a létező szakmák 80%-ával. És én pont ezért is váltottam erre.

Egyre több indiai, egyéb ázsiai jelentkezők jönnek Európába egyébként, és a szintén Keletre, Ukrajnába pl. kiszervezett munkák is egyre népszerűbbek, úgyhogy azért a jó világ az "IT"-ban is lehet, hogy hamarosan véget ér.

Golf2 2021.05.27. 13:29:12

@négyzet: Az orvosok azért 1kicsit többet tanulnak meg nagyobb felelősség mégse keresnek többet...

Golf2 2021.05.27. 13:31:23

@négyzet: A beleszületést nem a képességre ertettem természetesen,hanem ezekbe az évekbe amikor ez sláger.

dikusz. 2021.05.27. 13:36:55

@fhdgy: A beszélgetést is meghallgattad, és akkor sem tudtál meg többet?

fhdgy 2021.05.27. 13:40:34

@négyzet: Egyik nap egy fejvadász cégtől kaptak ajánlatokat, hogy jelentkezzek rájuk.

Ami megdöbbentett, hogy 65-100 ezer forint + ÁFA / nap volt a lehetséges díjazás.

fhdgy 2021.05.27. 13:41:50

@dikusz.: Múltkor megbeszéltük, hogy se időm, se türelmem videókat nézegetni. Nekem egyszerűen felejtős.

dikusz. 2021.05.27. 13:53:40

@fhdgy: Velem beszélted meg? Nem emlékeztem rá, különben nem kérdeztem volna meg.

Arthamyr 2021.05.27. 13:55:08

@Golf2: Te is most élsz, és nem tiltja senki és semmi, hogy egy szerinted túlfizetett szakmára válts... Aztán kicsit jobban belegondolva rájöttem, hogy te már most is túlfizetett vagy, minek is tennéd? :)

Arthamyr 2021.05.27. 13:56:39

@négyzet: A 120k CHF mindenhol jó 3 év tapasztalattal...

fhdgy 2021.05.27. 13:58:04

@dikusz.: Nem konkrétan veled, de egy posztban meglehetősen sokat kifejtettük a véleményünket, hogy mi ugyan nem ...

Ha nem tévedek, Csilla első posztja volt.

Golf2 2021.05.27. 14:23:24

@Arthamyr: Honnanveszed okostojás hogy túlfizetett vagyok? Te vagy túlfizetve ott mucsajröcsögén pedig az olcsóbb mint Buda.

Arthamyr 2021.05.27. 14:27:03

@Golf2: Elég hozzá elolvasni a hozzászólásaid, és teljes bizonyossággal megállapítható. :D

Golf2 2021.05.27. 14:36:25

@Arthamyr: Ennyire unatkozol,mondjuk kiskunröcsögén nem csodálom,hogy csak kötözködni tudsz olyannal aki hozzád se szól.Ki nem szarja le hogy mennyit keresel.

SzZoole 2021.05.27. 14:47:47

@Arthamyr: el me mond neki, hogy Dublin belvárosában van egy lakásod és azt kiadtad albérletbe €3600/hó és abból tengődsz a bivalybasznádi kis mézeskalács házikódban :-))

Arthamyr 2021.05.27. 14:48:34

@Golf2: Már megint mit fröcsögsz? :) Eddig sem írtam arról, hogy mennyit keresek és ezután sem nagyon fogok. Nem mintha zavarna, csak valamiért ezt sokan illetlenségnek tartják, és igyekszem alkalmazkodni a közösség normáihoz.

Arról írtam, és ez a lényeg, hogy te túl vagy fizetve (amit egyébként te magad hoztál fel ma egy közember számára elérhető szakmával kapcsolatban, a szokásos kedves stílusoddal), ezt tartom. :)

Arthamyr 2021.05.27. 14:49:56

@SzZoole: Ha így volna, az sem volna kifogásolható semmilyen szempontból. :)

SzZoole 2021.05.27. 15:30:02

@Arthamyr: én nem emeltem kifogást semmi ellen (not my f….g business, ahogy itt mondják) én csak vicceskedni próbálok :-)))

You know, Im with the stupids, if you know what I mean :-))

232323 2021.05.27. 15:45:07

120k 3-5 évvel nem sima azért... de angol, némettel együtt megcsíphető - de akkor banki kakit fogsz túrni.

odamondó 2021.05.27. 15:45:13

@Din Serpahis: miért kéne átállni az egykeresős modellre? Aki 10k+ chf/hó/család nem jön ki az sehol semmiből sem fog kijönni, mert nem tudja kezelni a pénzt.

midnight coder 2021.05.27. 15:45:18

@Golf2: "Az orvosok azért 1kicsit többet tanulnak meg nagyobb felelősség mégse keresnek többet.."

Ez mondjuk még idehaza sem feltétlenül igaz, pláne az olyan szakmákban mint Pl. a szülész-nõgyógyász. De amúgy Pl. egy magyar IT-snál (ami már önmagában is nem létezõ szakma, mert más az általános iskolai rendszergazda és más egy multi kiemelt fejlesztési projectjén dolgozó vezetõ programozó) is rosszabbul keres mint Pesten egy maszek vízvezetékszerelõ.

midnight coder 2021.05.27. 15:45:24

"de a legfontosabb, hogy érdekeljen, amit csinálsz. Ha nem érdekel, akkor nagyon nehezen fognak telni a napok a munkában."

Ez a lényeg. És nem csak nehezen fognak telni, de a hideg vízre valót sem keresed meg.

CmPunk 2021.05.27. 15:45:44

Tudom hogy itt nem népszerű a kormány párti média, de ajánlanám a Jeszy műsorát amiben egy svájcból 17 év után hazaköltözött vendég volt. Tanulságos riport volt.

Opi87 2021.05.27. 17:14:56

@négyzet: Ezt már hallottam párszor, kiadjuk a munkát a vietnamiaknak meg a kínaiaknak, aztán hű de jó lesz, mert 1/3 annyit kérnek. Sajnos a minőség is 1/3-ad annyi. Másolásban jók, problémamegoldásban sajna nem. :( Saját cégemnél is jártunk így sajna, ügyfél kiadta a projekt egy részét kici kínaiaknak, hogy majd gyors lesz és olcsó, hát kb. 1 évet csúsztunk miattuk (gyorsan készen lettek, aztán 1 év hibajavítás...), és a végén drágább lett így az egész minden oldalon. Persze nehéz általánosítani, de sok helyről hallom ezt.

232323 2021.05.27. 17:15:06

@CmPunk: pár év után visszatértem... és többet keresek innen dolgozva szerződéses full remote munkásként mint sviciben bejárva a bankba, miközben a költségeim negyedelődtek. Nem mondom, hogy így kell csinálni, de mindenkinek javaslom hogy csinálja így!

*kamu

négyzet 2021.05.27. 17:34:29

@Golf2: Az "orvosok" kb. ugyanaz, mint ahogy az "IT-s" sem értelmezhető kategória. Teljesen más a területtől függően.
És hát nem is kell Magyarországból kiindulni, ahol minden is abnormálisan működik.

Ha valami, akkor a programozás megtanulása nyitva áll mindenkinek, aki most él :) Nem kell hozzá elitegyetemre bejutni, igaz, nagy önfegyelemre van szükség, hogy valaki a külső kényszer, mint oktatási intézmény nélkül is megcsinálja.

GrandMasterB 2021.05.27. 17:34:35

@CmPunk:

Tudnál esetleg linket adni?

négyzet 2021.05.27. 17:44:42

@Opi87: Nálunk is volt rá példa a cégnél, de Európában maradt a kiadott munka, és igazából nem volt vele nagyobb gond, kisebbeket meg bárki is csinál.
Sok a külföldi jelentkező is az állásokra, és hát ez sokszor előnyösen jön ki a cég számára, egy munkavállalási engedéllyel hozzájuk kötött munkavállaló kevesebbet is panaszkodik.. nem lép le pár hónap múlva stb., miközben egy akkora poolból, ami mondjuk Ázsiából jönne, lehet találni jókat is bőven.

2021.05.27. 19:29:39

@Horthy @Horthy Miklós cselédje: jó kérdés, ezt én is már több nemet kollégának feltettem

2021.05.27. 19:29:39

@odamondó: így igaz, mi hosszú idei 12 körül kerestünk ketten és ebből felneveltunk két gyereket, most felnőttek és ha megkérdezem őket arról hogy miben szenvedtek hiányt, néznek rám nagy szemekkel

Alick 2021.05.27. 19:29:39

"Az orvosok azért 1kicsit többet tanulnak"

A felsőfokú képzésben lehet, de utánképzésben ez legfeljebb akkor lenne igaz, ha kb. 4-5 évente egy-egy újabb földönkívüli lény fiziológiáját és protokolljait kéne megtanulniuk. :)

somlobodog 2021.05.28. 06:07:30

@Golf2: már többször írtam neked ezt: mi akadályoz abban hogy te is megtanuld? Írni olvasni kB tudsz, gondolom alap matek megy. Egy alap it-s biztos lehetsz 3 év alatt, kis németet szedj fel közben és már be is allhatsz a tulfizetett népek közé. Nem nagy kunszt ha úgy érzed túl vannak fizetve azt gondolom azért érzed úgy mert a befektett munka és tanulás nem áll arányban a fizuval. Ergo te is simán meg tudnád csinálni, nem? Hajra!

Arthamyr 2021.05.28. 06:26:30

@somlobodog: Írja a jogász (akik természetesen szintén túlfizetettek). :)

Golf2 2021.05.28. 12:57:01

@Arthamyr: irköntmismálarslöhe....ehhez bezzeg hülye vagy.

nyuszigonosz 2021.05.28. 13:34:31

@Golf2: " irköntmismálarslöhe " - elírtad, ember. Nagyon elírtad.

( Ihr könnt mich mal, Arschlöcher - akart volna ez lenni, bár jobb lett volna, ha már ilyen mérges vagy az: Ihr könnt mich alle am Arsch lecken - verzió. )

SzZoole 2021.05.28. 14:01:14

@nyuszigonosz: You can all lick my ass, ezt jelenti kb? Google fordító mondta :-)

SzZoole 2021.05.28. 16:24:43

@svajcineger: szóval gulfi arra szeretni ösztönözni Artyt, hogy nyalja ki a seggét :-)

Juteszembe, néztél már nekem valami egyszerű melót meg szállást? :-)))

fofilozofus · http://megmondomhogymihulyeseg.blog.hu/ 2021.05.28. 19:39:07

Azon gondolkoztam, hogy ez mennyire megéri Magyarországnak, hogy nyomatjuk a nyelvtanulást meg a külföldi egyetemekkel a duális képzést.

A jelenlegi nyugati berendezkedés egy zuhanórepülés. Gyakorlatilag arra épül, hogy elfogyassza az embert, de helyette ne termeljen újat. Nyilván szívesen veszik jól dolgozó, okos magas IQ-jú emberek importját, mert azzal még tovább tudnak működni, de ugye azoknak sem lesz gyerekük, úgyhogy végül azt is el fogják fogyasztani. A szomorú, hogy mi is ehhez a nyugati világhoz tartozunk. A multigecinél tele van gyerektelen 40-es nőkkel és férfiakkal az irodám. Nem tudom, hogy miért ne lehetne egyensúlyban tartani a két dolgot: szórakozás, jól élés + a jövő.

Az a baj, hogy egy sima munkavállalás nagy kasza lehet, de mint fentebb írta valaki, gyerekkel már lehet, hogy nem jössz ki jobban, mint itthon (hasonló szakmákat vegyünk, pl. egy magyar informatikust).

Az biztos, hogy ez egy óriási csapda, mert nem tudsz visszajönni. Egyszerűen harmada- negyede pénzért már nem. Olyan ez, mint a kábítószer: nem szabad elkezdeni, mert az elején nagyon jó, utána csak közepes, a végén már szar, de tudod, hogy nem tudod abbahagyni.

fofilozofus · http://megmondomhogymihulyeseg.blog.hu/ 2021.05.28. 19:39:09

@CmPunk: Hát én nem találtam meg, de szívesen megnézném.

Arthamyr 2021.05.28. 20:52:18

@Golf2: Más nyelveken még olyan esélyeid sem lennének egy érettségin, mint magyarul? Na látod, pl. ez a hozzászólás is azt támasztja alá, hogy túlfizetett vagy. :D

Arthamyr 2021.05.28. 20:54:40

@fofilozofus: Itt belinkelte, nem tudom, hogy ebben nem találtad-e meg: @CmPunk:

Herr Géza 2021.05.29. 00:07:23

@Golf2: Gratula ehhez a faroksághoz. Van az a szint, amivel még mindig meg tudsz lepni.

pincébezuhanási tudományok doktora · http://youtu.be/mymvU1Yydvw?t=640 2021.05.29. 09:29:33

@Horthy Miklós cselédje: Nekem volt egy amerikai kollégám aki elment Szaud-Arábiába melózni. Írta, hogy borzalmas. Nincsenek nők, nincs pia, nincs műsor a tévében csak allahakbar. :-)) De esténként megnézte a bankszámláját és maradt.

odamondó 2021.05.29. 11:42:01

@fofilozofus: "A multigecinél tele van gyerektelen 40-es nőkkel és férfiakkal az irodám."
Szerinted ennek csak a munkahelyek az oka? Vagy a mai emberek elvárásai? Esetleg csalódásai? Meg úgy sok más faktor?

"Az a baj, hogy egy sima munkavállalás nagy kasza lehet, de mint fentebb írta valaki, gyerekkel már lehet, hogy nem jössz ki jobban, mint itthon "
Mese habbal. Ahol szingliként jobban kijössz ott ketten együtt is jobban kijössz. Nincs olyan, hogy hú eddig de jól éltem aztán jajj megszületett a gyerek jobban nyomorgunk mint Magyarországon.

Geza16V 2021.05.29. 17:08:57

@Din Serpahis: Contractorkent €-s orszagokban is boven megvan a napi €700, amibol €500-at siman hazavinni, lenyegesen kevesebb szopassal, mint Svajcban. En Ausztriaban dolgozom igy 10 eve, amig meg nem volt jarvany, hetvegente haza is jartam 3-4 napra hetente (2 orara lakom a munkahelytol...), azota meg teljesen itthon vagyok home office-ban, ugyanazert a fizetesert.

Geza16V 2021.05.29. 17:09:02

@négyzet: Mindannyian latjuk, a keletre kiszervezett IT mennyit er. Nekem eddig indiai csoportokkal van csak tapasztalatom, tobb kart csinalnak, mint hasznot...

Geza16V 2021.05.29. 17:09:07

@Golf2: "@négyzet: Az orvosok azért 1kicsit többet tanulnak meg nagyobb felelősség mégse keresnek többet... "
Marhasag.

kalbász 2021.05.30. 19:13:55

@odamondó: Ez a nyugati társadalmi berendezkedés miatt van.
Amióta a nők is dolgoznak, nem érnek rá gyereket nevelni.
Nem kell felháborodni, minden ítélkezés vagy beleképzelt negatvum ellenére ez így van.
Azok a társadalamak szaporodnak, ahol a nő elsődleges feladata a gyeremekek megszülése és felnevelése.
Az szuper a gazdaságnak ha a társadalom másik fele is férfimódra dolgozik (már amit tud) fogyaszt és kiéli magát csak utánpótlás szempontjából katasztrófa. Jó ha egy gyereket vállal akkor amikor már régen a veszélyzónában van...
Szükségszerűen kipusztul.

Rudi a szezonalis Renszarvas 2021.05.31. 07:25:24

@négyzet: 120 ezer évi svájcban már jó. Némi józan ész azért még kell mellé, mert ha 200ezres ferrari részleteit, adóit és biztosítását fizeted egy luxuslakás mellé, akkor ez kb lemegy a WC-n. De normális felfogás mellett ebből már akár lehet elkezdeni adósodni és 3-4év után saját lakás önrészét letenni, 2 gyereket nevelni, stb.

A legtöbb értelmiséginek ennyi csak seniorként van 10-15év munkatapasztalattal, illetve ekörül van egy orvosi fizetés heti 50óra munkával 6+év kemény egyetem után.

Rudi a szezonalis Renszarvas 2021.05.31. 17:08:01

@odamondó: "aztán jajj megszületett a gyerek jobban nyomorgunk mint Magyarországon."
Azért még a magyarországon élő rokonaim-ismerőseimen se látom, hogy éheznének. 2-4 gyerek, saját ház ami már részben se a banké, kocsi, évente nyaralás az Adrián, nagymama 2 utcával odébb ha kell főz-vigyáz a gyerekekre. A "nagy nyomor" abban merül ki, hogy Porsche helyett Sucuki van és Új-Zélandi út helyett "csak" a horvátok-spanyolok.
Persze több van egy nyugati országban, pl itt alap, hogy a gyerekek anyanyelvi szinten megtanulnak egy világnyelvet, és nem "csak a kerítésig fognak látni".

Opi87 2021.08.03. 06:22:54

@kalbász:

Szerintem az hogy "sok gyerek kell" alapvetően egy archaikus társadalmi gondolkodás eredménye, amit több oldalról is megközelíthetsz:

1. sok gyerek kell, mert sok meghal az első 1 évben, tehát több gyerek -> több marad életben, aki gondoskodik rólam/besegít a családban (ez az "emberi" szint)

2. sok gyerek kell, mert az ország erejét az adja, hogy sok a hadra fogható ember (inkább középkori gondolkodás)

3. sok gyerek kell, mert abból sok fogyasztó lesz, akik sok pénzt tudnak a gazdaságban létrehozni (ez a modern kapitalista verzió)

Mindhárom állítás könnyen látható, hogy idejétmúlt gondolkodás (na még nem vagyunk ott, hogy a kapitalista mindig növünk gondolkodás idejétmúlt legyen, sajnos, de a világ/természet ki fogja ezt kényszeríteni egy-két generáción belül).

Az egyedüli, ami megmaradt, az az önmegvalósítás-ág (szeretnék ÉN sok gyereket, mert az nekem jó/arra jön a CSOK stb.)

Társadalmi szinten, a fenti 3 kivételével nincs értelme annak, hogy "sok" gyerek szülessen. A Szotyis meg a FIDESZ amúgy a 2. és 3. pont keveréke miatt gondolkodik ebben (ahogy más jobboldali kormányok is, plusz ugye adó/nyugdíjrendszer problémák).

Azért kell a "sok gyerek" az államoknak, mert fenn akarnak tartani egy alapvetően hibás koncepciókra épülő rendszert (kapitalista folyamatos végtelen fejlődés+fejünkre növő szociális rendszer)

Be kell előbb utóbb látni, hogy a rendszer bukni fog, és vele hatalmas változások jönnek (valószínűleg egy újabb világháborúval együtt). Szerintem ennek a kapitalista "mindig több" elvnek van még max 30-50 éve, egyszerűen nem lesz már hova és miből nőni.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása