oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2021. május 20. 06:30,  Az ellentétek amerikai városa 21 komment

2021. május 20. 06:30 Határátkelő

Az ellentétek amerikai városa

Baltimore nem tartozik az Európában legismertebb amerikai nagyvárosok közé, holott érdekes történelmével, nagyszerű belvárosával, a Johns Hopkins Egyetemmel (és még sorolhatnánk) igazán van mit nézni benne. Ugyanakkor Maryland állam legnagyobb városának vannak olyan részei is, ahonnan a poszt szerzője, Steve és párja is csak menekültek.

cim_338.jpg

„Gondoltam, írok egy posztot Baltimore-ról, mert többször is jártam ott és általában erről a városról ritkán esik szó, hacsak nem városi lázadozások és tüntetések alkalmával.

Baltimore nincs messze az USA fővárosától, Washington DC-től. Kb. Budapest - Székesfehérvár lehet a távolság. A fővároshoz hasonlóan a lakosság jelentős része fekete.

A várost 1729-ben alapították és szűkebb értelemben 600 ezer lakossal rendelkezik, de nagy Baltimore több 2 és fél milliós. Az Atlanti-óceán partján fekszik, Maryland állam legnagyobb városa. A közhiedelemmel ellentétben jó turistacélpont. Gyönyörű a régi belváros, szép a kikötő, gazdag régi kisvárosok vannak közelben, ma sok közülük Baltimore-hoz tartozik.

Add ehhez a nagyszerű helybéli (Maryland) konyhát, a híres egyetemet (Johns Hopkins), gazdag múzeumokat (pl. Baltimore Museum of Art), híres sportcsapatokat (amerikai foci: Ravens, baseball: Orioles), nem csoda, hogy ez a város megérdemelt célpontja szakmai gyülekezeteknek és így nagyszámú látogatónak.

Én is így kerültem ide először. Cégünk elküldött az amerikai épületgépészek évi gyülekezetére. Ezek háromnapos események. Reggel és esténként van bőven idő a várost felfedezni. A hotelem a főutcához közel volt.

A Lexington piac

Főutcának én a Charles Streetet nevezem, amelyik a kikötő és a Konvenció központtól, kissé lejtősen megy felfele, észak irányába, sokáig és messzire. A régi utca, és a mellékutcák kellemesen sétálhatók, éttermekkel, jobb boltokkal vannak megspékelve. Ha szerencsés vagy, eltévedsz a közeli Lexington Piacra. Ez Baltimore Nagycsarnoka és nem kisebb látnivaló.

1_275.jpg

Egyik novemberben jártam itt először, az amerikai Thanksgiving (Hálaadás) ünnepe előtt. A piacra egy hétköznap reggel kilenckor tévedtem. Sosem felejtem el, előttem egy targoncán vagy 12 frissen ropogósra sült pulykát vittek, gondolom az egyik árushoz… lábaim elgyengültek eme lukulluszi látványra.

A piacon mellesleg nagyszerű halárusok és olcsó étkezdék is találhatók. Baltimore és környékének specialitása a rákfasírozott és kemencében sütött rákok.

Egy későbbi utamra a nejem is csatlakozott. Míg én napközben a szakelőadásokat hallgattam, ő a szomszédságot fedezte fel. A hétvégére is itt maradtunk, saját költségünkre. Volt egy bérelt kocsink, de hajóval mentünk az egyik közeli kisvárosba, amit Cantonnak hívnak.

Valamikor munkásnegyed volt, a közeli konzerv- és sörgyárak munkásainak otthona, mára tehetősebb emberek lakhelye, ahol jócskán találhatóak bohém fiatalok és művészek is. Az utcácskákon öröm kóborolni, nem lehet eltévedni.

Egy pazar múzeum

Az utolsó napra az volt a terv, hogy elmegyünk, megnézzük a múzeumot, (Baltimore Múzeum of Art) majd azután a bérelt kocsinkkal kihajtunk a repülőtérre, a kocsit leadandó és hazarepülendő. Volt idő bőven.

A Múzeum nagyon szép. Nem messze a Charles fő utcától egy jó negyedben. Mint okos Tóni gondoltam ahelyett, hogy a városba visszamegyünk, ahol mindent ismertem, tovább megyünk kifele, majd rákanyarodunk egy autópályára és azon kihajtunk a reptérre, ami Washington irányába volt.

Eltévedve

Igen ám, de eltévedtem… egy idő múlva be kellett ismernem. Egy nagyon nem jó negyed kellős közepében találtuk magunkat. Ingyenes turistatérképemen fel sem volt tüntetve. Még a GPS előtti időkről beszélünk.

Feleségem csak rám nézett, kerüljünk innen ki, de gyorsan, volt a kimondatlan utasítás lesújtó pillantásában. Rendben van, de hogyan? Akkor nem tudtam, de egy olyan negyedbe kerültünk, ami a belvárostól egy völggyel volt elválasztva. Csupán egypár utca folytatódott hidakban, ahol vissza lehetett térni.

2_232.jpg

Az utcákon alig volt józan ember, nagyon nem jól nézett ki. Itt-ott magas póznákon, televíziós kamerák voltak, a bűnözést távolról figyelendő, mert erre rendőrök sem jártak. Néha láttam egypár járókelőt, akiket gondoltam megkérdezhetek, de vagy nem válaszoltak, vagy válaszukat, erős helyi kiejtésük miatt, nem értettem… vagy nem tudtak segíteni.

Reménytelennek tűnt, pedig egy benzinkutat is találtam, de ott se segítettek, nagyon el voltak foglalva. A kút előtt sor állt, mert a kuncsaftoknak készpénzben kellett fizetni, hitelkártyája legtöbbjüknek nem volt.

Végül vagy a hatodik kísérletre és vagy kb. óra múlva, valaki elmagyarázta, hogy meddig hajtsak milyen irányba, amíg balra fordulván egy „hidas” útra érhetünk és így kievickélődtünk.

Bizisten, nagy kő esett le a szívünkről.”

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Egyesült Államok

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr516566346

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2021.05.20. 16:25:04

Steve megint nosztalgiazik? :)
Mi akkor alltunk meg egy ebed erejeig Baltimore-ban, mikor Washington DC-bol vezettunk fel NY-ba. Csak a kikotoi reszre emlekszem, ami hangulatos, es itt ettem eletem legjobb crab cake-jet ( hogy a tengeri herkentyus es Hunglish kommentekhez is csatlakozzam :))
Baltimore-ban keszul az egyik legjobb hal-es tengeri herkentyu fuszerkeverek (Phillips seafood seasoning), es tenyleg kivalo volt ez a "rak pogacsa"

SzZoole 2021.05.20. 17:08:32

Ez a Szíjgyártó és King Viktor erősen dolgozik a Huxiten……

apple.news/AvCLMU2tmTy2GqXOjGIGf1Q

Hari Seldon 2 2021.05.20. 20:58:26

@SzZoole:
Egyértelmű. Már készítit fel a szektáját, a "nem leszünk az EU balekjai" és hasonló szövegekkel.
Még két év, és lényegében az összes azt fogja gondolni, hogy tulajdonképpen "mindig is ezt akarta ő is, és Viktor csak azt csinálja, amit ő szeretne".

SzZoole 2021.05.20. 21:11:35

@Hari Seldon 2: de érted, a dél Ázsiából származó félszerzet, mondja, hogy nincs igény több bevándorlóra Európába;

“ Orban told Reuters in an interview in September that Hungary did not want “a parallel society, or open society or a mixed-up culture,” that included Muslim migrants from non-EU countries.”

SzZoole 2021.05.20. 21:17:26

@Hari Seldon 2: jut eszembe, vettem egy ilyen szalámit felőletek, ízlik nagyon :-)

kepkezelo.com/images/l1ufieczatkic5xfpwuh.jpeg

Hari Seldon 2 2021.05.20. 23:05:37

@SzZoole:
Jó étvágyat. Délvidéki kolbász.

Hari Seldon 2 2021.05.20. 23:06:52

@SzZoole:
De ennek a határozatnak vagy minek az volt a lényege, hogy a menekültek visszafogadásának eljárását szabályozza.

Hari Seldon 2 2021.05.20. 23:10:04

@SzZoole:
M hallottam, nálatok is lesz államvasút, ahogy nálunk?
Tory kormány, és balosabb mint a Munkáspárt?!?

Ma Baker 2021.05.21. 10:23:02

"A fővároshoz hasonlóan a lakosság jelentős része fekete."

Szép eufémizmus a gyenge magyar lélek megóvására. Több mint 63% az a jelentős.

Opi87 2021.05.21. 13:02:56

@SzZoole: A párhuzamos kultúra az a NER. Sőt az inkább valami álomvilág. Szóval inkább mondjuk úgy, hogy 0rbán csak rasszista :)

Örömhernyó 2021.05.21. 13:03:02

@SzZoole: Ki származik Dél-Ázsiából?

Baltimorenak is az a baja, ami a feketék által lakott és demokrata vezetésű városoknak általában.

solar flare 2021.05.21. 13:03:10

"a lakosság jelentős része fekete"

jó hely lehet... kb., mint nálunk Borsod

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2021.05.21. 13:03:50

@Hari Seldon 2: a "lenyege" mi? a nem lenyeges resz pedig a bevandorlas konnyiteserol szol, ahogy az meg az idezett cikkben is szerepel.

SzZoole 2021.05.21. 13:04:52

@Opi87: nem tudom mi az a NER. :-)

kardio1 2021.05.21. 19:49:03

@73939133: nem az a baj, hogy nem a poszthoz szól, az még nem lenne probléma.

Opi87 2021.06.29. 17:07:26

@SzZoole: Akkor szerencsés vagy

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása