oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2021. május 09. 06:30,  A multikulti Anglia előnyei és hátrányai 28 komment

2021. május 09. 06:30 Határátkelő

A multikulti Anglia előnyei és hátrányai

Az Egyesült Királyság gyökeresen megváltozott az elmúlt évtizedekben, ennek minden előnyével és hátrányával együtt. Persze határátkelőként most is keményen meg kell dolgozni a beilleszkedésért és a sikerért.

london_23.jpg

Anglia az elmúlt 70 évben radikális demográfiai, gazdasági, szociális változáson ment át. Színes lett, multikulti lett, fölhígult – előnyére, hátrányára – írta a LondonBudapestMetro.

„Kétségtelen, hogy az első generációs bevándorlóknak sokkal nehezebb a dolguk, mint a már itt született gyerekeiknek. Ez igaz írekre, lengyelekre, indiaiakra, feketékre, ázsiaiakra egyaránt.

Rohadt kemény munkával, szívóssággal és eltökéltséggel lehet csak előrébb jutni, egy hatalmas Fuck you attitűddel, tízszer annyit kell letenni az asztalra egy idecsöppentnek, hogy fele annyira előre jusson, mint egy helyi. (…)

Ilyen az élet, ilyen az emberi természet, emiatt nem kérem, hogy a helyi szórjon hamut a fejére. Aki pár ezer mérföldet arrébb cihézett, hogy egy vadidegen országban új életet kezdjen, annak ez sajnos benne van a belépődíjban.

Viszont mutasson még egy országot, talán az Egyesült Államokon kívül, ahol furcsanevű, bézsárnyalatnál sötétebb bőrű emberek ilyen szabadon és megbecsülésben élhetnek.

Igen, 60 éve keményebb volt az élet. Igen, 30 éve is (meséltek feliratról üzletek ajtaján „Pakiknak, íreknek tilos a bemenet, kutyákat szívesen látunk”.) Ezt hívják történelemnek.

Ma indiai a pénzügyminiszter, azelőtt pakisztáni buszsofőr fia volt a belügyes, találsz feketét, sárgát, tarkát üzleti életben, oktatásban, balettrevüben és plasztikai sebészek között. A xenofób, faji beszólások nem csak hivatalos platformokon nem elfogadottak, de igényesebb magántársaságból is kinézik őket.

Anglia nagy mumusa az osztályrendszer. Ki síel kivel a francia Alpokban, melyik közértből veszed a tejet, hová járnak a gyerekek iskolába, milyen az akcentusod?

Sokkal nehezebben áttörhető ez a fal mert szilárd a belterjes kapcsolatrendszer. Bár divatos leereszkedni az alsóbb osztályok közé és tépni a hajunk a ,,társadalmi egyenlőtlenségek” miatt, egy középosztálybeli anyuka sem lesz boldog, ha a lánya egy ízes északi tájszólásos srácot hoz haza, bármilyen derék legyen is a gyerek. Törzsi állatok vagyunk, mindenkinek a maga alma a kedves.

,,Mert az emberek azt hitték, hogy a titkárnő vagyok, csak mert fekete a bőröm”. Hát, tényleg rosszul esik az ilyen. De hát ilyen az ember – az eddigi tapasztalatunkból vonunk le következtetéseket. Általánosítunk, de már miért ne tennénk?

Nem a tucatnyi alternatíva fog átvillani az agyunkban, hanem a már tapasztalt. Elitiskolás hölgyem, én ezt is leszarom. Nem fogom az emberi természetet hibáztatni emiatt, amíg a törvények és a fennmaradás ösztöne egy vállalat ajtaját nyitva hagyja előttem.

Fennmaradás alatt azt értem, hogy ha egy cég annyira ostoba, hogy nem a legjobbat veszi föl, hanem azt, aki szimpatikus, az normális versenyszellemű országban kigyomlálódik előbb-utóbb.

Na, ez az, ami Angliában egyre ritkább, mert a kötelező diverzitás kvóták és antirasszizmus nyomás miatt kötelező fölvenni ,,kisebbség képviselőket”, bármilyen léhűtőek legyenek is. Egy k’rva nagy öngól hosszútávon. A tíz legjobb nem lehet tíz legjobb fehér, értem?

Húsz éve biztos rosszabb volt a helyzet, de hát húsz éve a rák túlélési esélye sem volt ilyen jó. Ma, ha egy fekete orvost valaki ágytologatónak néz az kínos szituáció, de szerintem nem a sértett kis lelkek a fontosak, hanem hogy az a fekete ember gond nélkül orvos lehetett és piszkálódás nélkül praktizálhat. Ezt az utat a fekete orvos szüleinek végig kellett járniuk.

Elterjedt a ,,vak önéletrajz” gyakorlata, mikor is semmit nem látsz a jelentkező hátteréből, csak az oktatását és szakmai múltját. Persze az elbeszélgetésen úgyis kiderül minden, de addig se név, se nem, se semmi. Van a rációban valami.

,,Mert diszkrimináció éri a nem angolszász nevűeket”. Nos, szépbeszédű hölgyem, nekem itt is kérges a szívem, tudja miért? Mert 80 éve az európaiak milliószámra irtották még a saját nevűeket is. Ez van.

Nem fogom a hajam tépni, csak mert a kis Odaloye Ukunfayabe/ Hadzsmilla Al-hassandzsilam/Milos Krtyfgbtzwcki hátrányos helyzetűnek érzi magát a büszke családi neve miatt.

Oda, Hadzsmilla, Milos és Árpád Angliában élnek, nem a felmenőik országában, amit immel-ámmal látogatnak aztán húznak haza Londonba. Alkalmazkodni kell a nevünkkel is, ha úgy kívánja az alkalom.

Petőfi papa megtette, és a többezernyi Magyarországra vándorolt Georg Klöss alias Klösz György és társainak sem volt mikroagresszió honosítani, átírni a nevét ha a helyzet úgy kívánta. Én is fontolgatom idekint.

Az hogy felmenőinkkel mi van, az nem kéne a brit identitásnak része lenni annál jobban, mint hogy a jó énekhang vagy a lúdtalp gyakori a családban.”

A teljes posztot itt találjátok.

A leprások mészárszéke

Contratación település 40 évig volt független Kolumbiától, története pedig egészen elképesztő, hiszen a politika halálraítélt benne több száz ártatlan, beteg embert, és elvette ezrek jövőjét. Mégis mindenki mosolyog – derül ki a Mirador írásából.

contratacion.jpg

„Contrataciónt a 19. század elején alapították, melynek oka a Yariguíes-hegység mélyén megbúvó kininfaliget volt. A kinin a malária természetes ellenszere, így Contratación gyorsan a gyógyítás fellegvárává vált.

Nem véletlen, hogy az egyházak közül a lazaristák, Szent Lázár követői vetették meg itt a lábukat, akik a betegápolást tűzték a zászlajukra. A gyógyítás azért lett a rend fő profilja, mert a 12. századi keresztes hadjáratok során a Szentföldön és Európában is elterjedt a lepra.

Feltételezhető, hogy Európába maga a rend cipelte be a betegséget, ezért a hadjáratok után annak tagjai önkéntes gyógyítóknak álltak.

Contratación megalapítása után nem sokkal kórházat hoztak létre annak határában, ami Szent Lázár nevét hordozta. De nem csak a betegápolók rendje találta meg magának a települést, hanem - mintha a történelem ismételte volna önmagát - a lepra is.

Ahogyan az európai leprajárvány, úgy Contratación esetében sem lehet tudni, hogy a betegség magától ütötte-e fel a fejét a völgyben, vagy a rend tagjai cipelték-e azt be.

Lényeg a lényeg, Contratación völgyében kialakult egy lepragóc, ami veszélyeztette a szomszédos településeket, Guadalupét, Oíbát és Suaitát is. Hogy a fertőzés terjedését elkerüljék, a telepet (ami ekkortájt egy kórházból, egy templomból és néhány házból állt) a Rio Suárez völgyéből egy zártabb völgybe helyezték át.

Ehhez azonban egyezségre kellett jutniuk a kinintermelőkkel és a Yariguíes-hegységben élő őslakosokkal. A területszerzésről szóló szerződés után az újonnan alapított települést Contrataciónnak nevezték el (contratación = szerződés).

Az ám, csakhogy a kininligetet és Guadalupét összekötő út keresztülhaladt a völgyön, így a kereskedők széthordták a leprát az országban. Az 1860-as években rohamosan terjedt a ragály, a betegek ellátására pedig kevés volt a contratacióni kórház.

1869-ben a rend engedélyt kapott két másik kórház építésére. Az egyik a Cartagenához tartozó Tierrabomba szigete lett, a másik pedig a Bogotához közeli Agua de Dios települése.

Mikor a kórházak elkészültek, azokat az elnök karantén alá vonta. A kórházakba kizárólag az említett települések lakói tehették be a lábukat, mások, mint például a kereskedők, nem.

Az 1880-as évektől kezdve Contratación lakói között is terjedni kezdett a betegség. Attól rettegvén, hogy kialakul egy pandémia, Contrataciónt, Agua de Dios és Tierrabombát vesztegzár alá helyezték.

A cartagenai sziget csakhamar szabadult a fogságból, Contratación és Agua de Dios azonban nem. Senki nem tehette be a lábát a településekre, a katonaság az áruszállítást is felfüggesztette.

Contratación lakói éhezni kezdtek, ami tovább rontotta a túlélési esélyeiket. A szaléziak titkos akciók keretében csempésztek be élelmiszert a faluba, de ezzel még a probléma nem oldódott meg.

Az itt élők azzal tudtak védekezni, hogy nem engedték ki a kinint az erdőből, de ez sem hatotta meg a kolumbiai kormányt. Sőt, azért, hogy felszabadítsa a kininfolyosót, elrendelte egy új kórház építését pár kilométerrel odébb, de ez a terv a leprától való félelem miatt nem valósult meg. Egyszerűen nem találtak munkásokat, akik hajlandóak lettek volna Contratación közelében dolgozni.

A katonaságot kijátszva virágzott a völgyben a csempészet, ami azonban veszélyt jelentett egész Kolumbiára. Elsősorban nem az emberi kapcsolatok miatt, hanem amiatt, hogy a lepra a tárgyakon is sokáig életképes marad.

Éppen ezért 1921-ben Kolumbia kiadta a leprások pénzét, a lazaretót, amit kizárólag a lepraterepeken lehetett használni. Ezzel véget vetettek a csempészetnek, így Contratación végleg vesztegzár alá került.

1927-ben jött az újabb borzalmas rendelet: a leprás szülők egészségesen született gyerekeit elvették a családtagjaiktól és árvaházakba vitték őket. A cél egyértelmű volt: aki leprás, haljon meg, s ha végre mindenki meghalt, felszabadulhat a falu. Jogvédő szervezetek persze tiltakoztak, de nem mentek vele sokra.

Végül Contrataciónban is ugyanaz lett a megoldás, mint Agua de Diosban: a falu kikáltotta függetlenségét. Ezzel megnyílt a kapu a nemzetközi segélyszervezetek előtt, akik betartva a Kolumbia által előírt higiéniás szabályokat, ételt és gyógyszereket kezdtek szállítani Contrataciónba.

A normális ellátásnak köszönhetően a lepra terjedése lelassult. Sokan felgyógyultak a betegségből, az 1950-es évek végére kiürült a Szent Lázár Kórház. Contratación 1961-ben (Agua de Diosszal együtt), csaknem negyven év után vált ismét Kolumbia részévé.”

Az eredeti posztban ennél többet is megtudhattok a településről, illetve egy helyi azt is elmeséli, miként élte meg gyerekként a karantént, és miért mosolyog mindenki a városban.

…és akkor meghúzta a ravaszt

Miközben minden olasz csapból unalmas oltási kampányok, gazdaságélénkítő akciótervek, mindenféle járványadatok folynak, az élet azért mindig tartogat valami meglepetést. Az egyikről Olaszmamma számolt be.

vaddiszno.jpg

„Campania régió déli részén járunk, Montecorice két és félezer lelkes városkájában. Kertelhetnék, hogy minél korrektebben írjam körül a sztorit, de nem teszem.

A tényállás a következő: egy hetvenéves helyi épp egy vaddisznót készült puskavégre kapni, ami állítása szerint a kertjében garázdálkotott.

Amikor a látókörébe került – szerinte - a vad, meg is húzta a ravaszt, kér, hogy a vaddisznót a feleségével keverte össze, aki éppen békésen kertészkedett, és akit így sikeresen vállon lőtt a puskájával.

Szerencsére a 64 éves asszonynak nem esett komolyabb baja, a közeli Vallo della Lucania kórházába szállították ugyan, de nem lesz szüksége hosszasabb kezelésre.

A férfit elmondása szerint már régóta idegesítették a vaddisznók, akik folyamatosan túl közel merészkednek a veteményesükhöz, ezzel veszélyeztetve a termést, ezért sem hezitált egy pillanatig sem, amikor gyanús mozgást észlelt a kertben, megragadta a puskát és támadásba lendült.

Azt inkább a fantáziátokra bízom, hogy milyen kommentáradatot indított el az eset az olasz közösségi média felületeken, a pórnép szerint ennek is a lockdown, és a szépségszalonok bezárása az oka.”

A teljes posztért ide kattintsatok!

(Nyitókép: pixabay.com)

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: blogajánló Olaszország Nagy-Britannia Kolumbia

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr6616526360

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Opi87 2021.05.09. 08:01:25

Én alapvetően azt látom, hogy a multikulti (és ez általában több bőrszínt, vallást és kultúrális hátteret IS jelent egyszerre, ami fontos ebből a szemszögből, főleg ha vizuálisan is láthatóan valaki kisebbség) társadalmak általban saját maguk szegregálnak. Fekete a feketével, fehér a fehérrel, muszlim a muszlimmal érintkezik 90%-ban, és alapvetően a határok a csoportok között erősek. Nem átjárhatatlanok (tehát attól még hogy te nem vagy muszlim lehet muszlim barátod vagy feleséged stb.) de társadalmi szempontból nehezen áttörhetőek. Még ha az USA-t veszem pl. iskolában a fekete és fehér diákok sokszor ma is magukról elkülönülnek, nincs alapesetben ellentét, egyszerűen a kultúrális háttér, közös sajátos problémák és élethelyzetek stb. így hozzák. Persze attól még lehet pl. a főleg fekete baráti társaságban fehér, vagy fordítva, de ha statisztikát csinálnál akkor eléggé egyértelmű etnikai határok lennének. Én mindig ezt láttam UK-ben, de Németországban is. Utóbbi helyen is pl. ha megnézel egy átlag baráti társaságot (és itt most persze inkább első generációs bevándorlókat nézzük) akkor általában hasonló lesz a háttér (német némettel, magyar magyarral, esetleg lengyellel barátkozik, a balkániak, oroszok magukkal, csak a nyugati "gazdag" bevándorlók vannak igazán befogadva stb.). Ezek okozzák aztán a hosszabb távú problémákat. Főleg a szegényebb rétegeknél ezek aztán sokkal átjárhatatlanabb rétegek, mert lehet hogy te a menő Canary Wharf-i irodádban jól kijössz a karibi meg pakisztáni kollegáddal, akár barátok is vagytok, de a "gettóban" meg nagyon erős határok vannak a csoportok között, akár ország szinten is (egy pakisztáni csak pakisztánival lóg, afgánnal nyilván nem, pedig kultúrálisan nézve nagyon hasonlóak stb.). Innentől már csak egy lépés a török, arab, paki stb. negyedek, ahol az eredeti kultúra kezd megjelenni az alkalmazkodás helyett, és ez már nem feltétlenül lesz kompatibilis a lokális értékekkel (pl. Sharia)

Alapvetően ott követte el a hibát a liberális kultúrpolitika, hogy nem erőltette a közöt értékrendet.Az USA pl. nagyon erős identitást ad a második generációnak, és 1000%-al nyomják is a patriotizmust mindenhol, már-már szirupos giccsként szerintem, míg Angliában ma már a patriotizmust kicsit úgy kezelik, mintha az valami szélsőjobb ideológia lenne, pedig egy multikulti társadalom szerintem nem tudd működni hosszabb távon egységesítő kultúrális identitás nélkül. A franciák egy fokkal előrébb jártak ebben, de ők sem értek el átütő sikereket ilyen téren.

És miután nincs elfogadva a többség értékrendje "közös" értékrendnek, ezért lassan ferde szemmel néznek pl. a svédre, aki Svéd zászlót rak a kertve, vagy az angolra, aki kijelenti, hogy ez itt Anglia, és itt angolul kell beszélni (ami szerintem igaz, mert a közös nyelv alapvető kéne hogy legyen, és egy bevándorló meg igenis vegye már a fáradságot, hogy legalább próbálja megtanulni a helyi nyelvet, szerintem ez a minimum).

kék madár 2021.05.09. 09:36:55

@Opi87: "az USA pl. nagyon erős identitást ad a második generációnak, és 1000%-al nyomják is a patriotizmust mindenhol"

"egy multikulti társadalom szerintem nem tudd működni hosszabb távon egységesítő kultúrális identitás nélkül"

ezeket nem ertem, minek az egyseges kulturalis identitas, ha mindenki tiszteli a masik kulturajat, identitasat?

Golf2 2021.05.09. 14:30:32

Afrikában miért nincs multikulti?

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2021.05.09. 16:34:50

"Az USA pl. nagyon erős identitást ad a második generációnak, és 1000%-al nyomják is a patriotizmust mindenhol, már-már szirupos giccsként ..."

Amikor majdnem 15 evvel ezelott az USA-ba koltoztem, eloszor kicsit furcsa, de meghato is volt latni az amerikaiak patriotizmusat. A hazakon lengo amerikai zaszlo, a nemzeti unnepunkon vagy egyeb rendezvenyeken enekelt patriota dalok megkapoak voltak nekem, aki a nagy "internacionalizmus" vilagabol erkeztem.
Nagyot valtozott a vilag azota...ma, ha valaki amerikai zaszlot lenget, rogton rasutik, hogy trumpista white supremacist...valahol szomoru latni (nekem legalabbis) ezt a valtozast...

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2021.05.09. 16:40:34

@Zsuzsi65: ez az egyik legnepszerubb patriota dal, emlekszem, a lanyom 5. osztalyos (also tagozat) ballagasan enekeltek lelkesen a gyerekek (majdnem 10 evvel ezelott). Jul 4-en is gyakran hallani ezt mindenhol
m.youtube.com/watch?v=ox4IRQVGsBU

SzZoole 2021.05.09. 17:02:58

@Zsuzsi65: ezt hozza az ábécés, cancel culture ( ostracism)(snowflake lelkületű, genderconfused mai populáció, szerintem :-)

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2021.05.09. 17:27:19

@SzZoole: egy vilagnezeti korszakvaltasnak vagyunk a tanui, es ez -az evtizedeken at tarto nyugis idoszak utan - nem valami konnyen emesztheto dolog...es nem biztos, hogy jo iranyba megy az emberiseg

SzZoole 2021.05.09. 17:30:10

@Zsuzsi65: egyet értek minden szavaddal, csak mi lesz. akkor a szólás szabadsággal?

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2021.05.09. 17:52:31

@SzZoole: hat igen...arrol beszelgettunk itthon nemreg, hogy ha megnezed a tortenelmet, ellentetben a tanitott linearis "fejlodessel", tul.kepp egy ciklikusan ismetlodo, spiralisan lefele halado vonalrol van szo. Egy-egy korszak elejen kezd minden emelkedni (fejlodes), majd ez a fejlodes megall, es elkezd hanyatlani. Utana ennek a negativ iranynak az ellensulyozasara valami uj jon. Az is egy darabig emelkedik, majd elkezd hanyatlani...es ez igy megy, miota az emberiseg letezik.

SzZoole 2021.05.09. 18:51:10

@Zsuzsi65: tisztára mint a Matrix filmben :-)

Van Londonban egy városrész Hackney. Ott az egyik iskolában (ábécés iskola és magas százalékban feketék a diákok és a tanárok is ) a tanárok elkezdték tanítani a “ black history”-t a diákoknak.

Elbirod képzelni, hogy a gyengébb képességüek milyen következtetést fognak levonni belőle és mit fognak tenni?

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2021.05.09. 18:55:53

@SzZoole: itt is egyre tobb helyen (a liberalis allamokban es varosokban) kezdik az allami iskolakban a critical race theory-t oktatni...de ez mar egy nagyon offtopic tema lenne igy vasarnapra :)
Inkabb elvezzuk Anyak Napjat! :)

SzZoole 2021.05.09. 19:01:57

@Zsuzsi65: nálatok most van anyák napja?

SzZoole 2021.05.09. 19:14:50

@Zsuzsi65: itt március 14.-én volt.

blackhairlady 2021.05.09. 20:41:55

Mirador posztja nagyon erdekes volt.

nyuszigonosz 2021.05.09. 21:01:09

@blackhairlady: Igen, ma csak az volt az érdekes poszt.

Opi87 2021.05.09. 21:36:49

@kék madár: Na de nem akarja. A muszlim nő ne járjon csadorban (ez pedig az ő kultúrájuk része) a keresztény szerint, mert az elnyomás, a keresztény nő meg ne rakja ki mindenét, mert az meg náluk nem kompatibilis. Nincs feltétlenül két kultúra között kompatibilitás, mert mondjuk a muszlim nem iszik, és az alkohol le van nézve, de a hasis az oké, a fehér középosztálynál meg pont fordítva stb. Sok ilyen példa van, és a gettósodással előjönnek ("ez itt keresztény/muszlim környét, itt ezt nem lehet"), amit a társadalom egyelőre csak ignorál, hiszen még csak egy kis kisebbségről beszélünk (főleg szegényebb és sokszor radikálisabb muszlimokról, ill. a másik oldalon a szegény fehér munkásosztály tagjai pl.)

ezeket az ellentéteket nem tudod feloldani mert mindkét csoportban vannak a másikkal ellentétes minták. Az USA-ban pl. sokat tettek nagyon azért, hogy minden társadalmi csoport legalább valamennyire integrálódjon, és elfogadja a "közös" dolgokat.

fhdgy 2021.05.09. 22:28:42

@Zsuzsi65: A furcsa meglátásom:

Amikor még létezett a nagy Szovjetunió, Az USÁ-nak "egyszerű" dolga volt, volt egyetlen egy, igaz nagy ellensége, arra kellett figyelni, aztán slussz!

2001.09.11-től ( vagy már előbb ) hirtelen lett több, igaz tételenként kisebb, de összességében sok, ráadásul a nyílt szituációk helyett terrorizmus.

A terrorizmus nem katonai dolog, katonai eszközökkel nem igazán lehet ellene harcolni vagy csak nagyon felemásan.

blackhairlady 2021.05.09. 23:29:15

@blackhairlady: A poszt utan jobban utana olvastam, tenyleg erdekes tortenet.

Bandibacsi34 2021.05.10. 08:43:48

Nem tudom, hogy minek kellett különböző posztokat ideirni. Ami Angliat illeti, ott van külön London+par nagyvaros(pl. London gazdagabb kerületi(pl. Wandworth) a segelyeseket Birminghamben telepitik le, mert az sokkal olcsobb es jobb ha távol vannak) es a VIDEK!!! Az utobbi meg mindig csunya raccista, de mivel szinesek nem nagyon mennek(kiveve par ovezetet pl. Liverpool-Manchester-Leeds övezet, de oda főleg pakik, nem feketek, kinai/indokinai meg keves van), igy a kelet-europaiakkal harcolgatnak(vannak viszont jelentős lengyel koloniak egyes varosokban, mig pl a magyarok beolvadoznak, a lengyelek angolul sem tanulnak meg rendesen, hanem lengyelul megy a diskurzus. Egyebkent pl. fekete GP-t sokat lathatsz, de korhazban szakorvost alig. NHS el alig lehet elkapni egy ertelmes, tapasztalt(idosebb 40 evnel, a szegeny fiatal gyakornokok csak talalgattak meg kuldozgettek ide-oda) szakorvost, nekem Magyarországra kellett visszajonnom ez ügyben. Londonban a penz, a szaktudas, rokonsag es a kapcsolatok szamitanak. A tarsadalmi osztalykulonbsegek megvannak: egy felso osztalybeli vacsora kb annyi, amit egy atlag vendegmunkas egy ev alatt keres meg nettoban: 20 000 font. Ennyibe kerul egy középosztálybeli gyerek iskolaztatasa is egy evre. Vagyis csak az anyagiak is felallitjak a korlatokat. Vannak etnikai korlatok is: középosztálybeli igazi angol csak igazi angollal hazasodik(kiveve ha kövér(nő akkor feketevel) vagy balfék (férfi, akkor azsiaiaval vagy kelet-europai nővel). A hazassaggal vigyaznak, nehogy elbirtokolja a "gyüttmennt" fel a hazat(vagy akar az onkormanyzati lakasnal a berleti jogot). Egyébként videken mar 200-300 000 fontert is lehet hazhoz jutni, ami olcsonak szamit, ez Londonban 600 000 egy rossz kerületben vagy 1.2 millio egy joban(ez egy "kis haz" 1 living room 2 bedroom). A feketek között alulreprezentalt a haztulajdonosok aranya, az azsiaiak (indiai, paksiztani) között meg felulreprezentalt. A multikulti főleg a munkahelyen van, a lakohelyek nagyon is etnikailag meghatarozottak(kiveve par benefitest) , megha 1-2 kivetel is akad.

Bandibacsi34 2021.05.10. 08:44:11

@Opi87: Aki kirakja mindenet az nem kereszteny, hanem egy..... Sok muszlim orszagbol(Marokko, Algeria akiknek kb ugyanolyan a reputacioja a muszlim vilagban, mint Európában Ukrajnanak vagy Romanaianak) is jonnek kitenni a p.. jukat(sot kokretan sokrol tudom ismeros miatt, hogy szexel fizet a szallasert meg a heti zsebpenzert, volt, akinek abortusza volt otthon es elkuldtek Londonba, hogy elkeruljek a szegyent otthon). Középosztálytol es attol felfele senki sem mutogatja magat a noknel, leginkabb a proli nok oltoznek ki.
Egyébként ez a gyarmati mult es a kereskedelmi kapcsolatok jelene. A volt gyarmatok uj elitjet pl Londonban kepezik(es szervezik be), a zoldseg/gyumolcs az Afrikai ultetvenyekrol jon stb. stb. es ez a multikulti oka.

Opi87 2021.05.10. 11:44:23

@Bandibacsi34: A társadalmi ellentétek a szegényebb rétegeknél jönnek elő, a gazdagabb meg simán elköltözik ezekről a környékekről, vagy bizonyos országokban komoly fizikai szeparáció van a gazdagok és szegények között (pl. Brazília, Mexikó, Dél Afrika), kerítésekkel, privát biztonsági őrökkel őrzött telepekkel, páncélozott autókkal stb. Ez az extrém vagyoni egyenlőtlenség végeredménye alapvetően, meg persze kell hozzá egy olyan társadalom, ahol nincs alapvetően a szociális rétegek között átjárhatóság sem. Ez az európai országokra nem annyira jellemző (jelenleg), itt van egy problémás alsó réteg, akik átlalában számszerűen pont a legnépesebb csoport a bevándorlók között, ezzel az állam nem nagyon tud (vagy akar) mit kezdeni szerintem, és kvázi magárahagyja ezt a réteget ill. a nem-bevándorló ellentétét kb. oldják meg maguk között...

tanato 2021.05.10. 17:01:50

@Opi87: Kecskeméten jártam tegnap,megnéztünk egy lakóparkot is gyönyörű szinte latin amerikai stílusú és méretú házakkal úszómedencékkel a házak udvarában.Bizony bizony ott is sorompóval elzárt utak és biztonsági kamerák,na meg szinte átláthatatlan kerítések védik a bentlakókat a "külsősöktől".

tanato 2021.05.10. 17:02:59

444.hu/2021/05/10/ujabb-vizsgalat-indul-boris-johnson-ellen-most-karibi-nyaralasa-miatt

Úgy látszik azért a Brexit pártiság és az U(NIÓ elhagyása sem ellentétes a politikusi korrupcióval.

Hari Seldon 2 2021.05.10. 19:12:41

@Bandibacsi34:
Nem tudom mire gondolsz, de konkrétan Algéria de főleg Tunézia kiemelkedően civilizált arab szinten. Sőt nem is igazán beszélik a klasszikus arabot, csak darját, ami annyira érthető egy arabnak, mint egy spanyolnak a román. Plusz ott vannak a kabilok, akik meg egyenesen utálják az arabokat. Ezen kívül például Tunézia sok európai országnál is kevésbé vallásos, a fiatalok között 40% aki nem vallásos egyáltlán.

somlobodog 2021.05.11. 06:29:35

@Zsuzsi65: "ma, ha valaki amerikai zaszlot lenget, rogton rasutik, hogy trumpista white supremacist"
Hát itt ny-ban nem. Na jó, ha maga hat-ben lengeti akkor igen:)

arncht 2021.05.11. 07:26:36

Ez a feketeket tamogato pozitiv rasszizmus, amit szerenyen csak "antirasszizmusnak" hivnak kezd kisse sok lenni. Egy olyan orszagban, ahol a lakossag 99%a feher, miert kell egy ruhazati oldalon tobbsegi nevtelen fekete modelleket bamulni? Nem csak irritalo, es nyilt rasszizmus a feherek ellen, de meg csak nem is praktikus teljesen mas testalkatu rasszal ruhat reklamozni vkiknek.

A feketek azon lazadoztak, hogy egy rajzfilm figuranak miert feher kolcsonzi a hangjat (ez foleg egy feher, sarga tarsadalomban amugy is nonszensz), tortenelmi filmekben fehereket lecserelni teljesen ok.

Majd akkor ertunk el egy szintet, ha ezek a dolgok nem tulkompenzacioban merulnek ki, hanem helyen kezelik. Az antirasszizmust tamogatom, mas rassz karara iranyulo torekveseket nem. Epp annyira undorito most a feherek ellen, mint nemreg volt a feketek ellen. Mit szolna az nba, ha nem a legjobb csapatot allitanak fel, hanem kiraknak a feketeket, hogy legyen hely fehereknek, sargaknak, stb.

arncht 2021.05.11. 07:39:37

@Opi87: egyaltalan nem gond, ha vki masmilyen, az a gond ha ra akarja kenyszeriteni a sajatjat masra. Marpedig a muszlimok nem a rugalmassagukrol hiresek. Gyk kisebbsegkent akarjak megmondani, mit csinaljon a tobbseg, es atalakitjak a kornyezetet. Ha egy muszlim orszagba megyek nem akarom keresztennye konvertalni, hanem meghagyni olyannak, amilyen.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása