oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2021. május 06. 06:30,  "Svájc választott engem" 62 komment

2021. május 06. 06:30 Határátkelő

"Svájc választott engem"

A Miből élnek a magyarok Svájcban? sorozat mai részében egy szobalány pozíciót nézhettek meg közelebbről. Aki kérdez, az ezúttal is Csilla, aki válaszol pedig Adina. Csilla ezúttal változtatott a formátumon, így összefoglaló helyett következzen egy részlet a beszélgetésből.

takarito_hotel.jpg

„Folyamatosan próbálok fejleszteni ezeket a cikkeken, mert más írásban átadni valamit és megint más egy felvételt visszanézni. 

Nem célom különösebben a hatásvadász kattintásgenerálás, számomra a YouTube egy hobbi, ezekkel az interjúkkal inkább a kulisszák mögé szeretnék betekintést nyújtani, úgyhogy arra gondoltam, hogy ezen a héten más szemszögből közelítem meg a dolgot és a személyes véleményem helyett álljon itt egy rész az interjúból. 

Csilla: Hogy kerültél ki Svájcba? 

Adina: Svájc választott engem. Összesűrűsödött az életemben mindenféle negatív esemény, édesanyám meghalt, elváltam a férjemtől, a lányom szívbeteg lett, műteni kellett, nem volt pénzem és egy nap arra ébredtem, hogy el kell hagynom az országot, ha boldogulni akarok. 

Eleinte feketén dolgoztam egy kaszinóban, párhuzamosan ezzel mosogattam egy olasz étteremben illetve egy takarítócégnél takarítottam, folyamatosan azon igyekeztem, hogy bejelentett munkát keressek. 

Aztán végül a szobalányi karrierem Davosban indult egy hotelben, angol volt a munkanyelv többnyire, mert a világ minden tájáról vannak ott alkalmazottak, szinte. 

Csilla: Hogy néz ki egy napod?

Adina: Hajnali ötkor kezdek a mosodában, ott vagyok nyolcig, utána kezdem a szobákat takarítani, fél tízkor van értekezletünk, ahol megbeszéljük a napi teendőket, utána egy gyors reggeli, tíztől újra takarítok délig, utána ebédelünk, fél kettőtől fél ötig újra a szobákat takarítom. 

Csilla: Milyen fizetésre lehet számítani? 

Adina: Nekem a hegyekben 3400 CHF bruttó volt a fizetésem, ami borzasztóan kevés. Annyi, hogy ott az ember ilyen munkásszállókon lakik, amit levonnak ugyan a fizetésből, de ez nem egy olyan óriási összeg, nagyjából 400-500 frankot fizettem havonta. 

Zürichben már 3700 CHF bruttó volt a fizetésem, ami még mindig nem sok, minden levonás után 2900 frankot kaptam kézhez. A jelenlegi munkahelyemen vannak különböző pótlékok, amikkel kiegészül a fizetés egy kicsit. 

Csilla: Mennyire kell tudni németül? 

Adina: Az idősek otthonában, ahol jelenleg dolgozom, elég sokat használjuk, a lakókkal is németül kell beszélni, ők többnyire svájci németet használnak, én még nem érzem magam annyira komfortosan a dialektussal, többnyire értem már, lassan belejön az ember. Magam is négy nyelven beszélek, megtanulom ezt is. 

Csilla: Milyen nemzetiségűek a kollégáid? 

Adina: Vannak köztünk spanyoltól kezdve szerbek, svájciak, németek. Portugál nincs, ők többnyire a szállodákban dolgoznak csak. Magyar sajnos csak én vagyok. 

Csilla: Mit szeretsz a munkádban a legjobban – és mit nem? 

Adina: Én nagyon szeretem a kommunikációt, ami folyik ott, az időseket is szeretem. Ami rossz, hogy amikor meghalnak, azt nehezebben viseli az ember miután közel került hozzájuk. 

Csilla: Ért-e negatív diszkrimináció téged külföldiként Svájcban? 

Adina: Ajaj, de még mennyire. Engem nagyon meglepett az, hogy akik már 20-25 éve kinn élnek, annyira tisztában vannak azzal, hogy az otthoni emberek mindent megtennének azért, hogy kiköltözhessenek és kereshessenek egy kis pénzt. 

Ez engem nagyon kiakasztott, főleg ahogy a szerb lányokkal bánnak, akiknek nincs olyan útlevelük, ami feljogosíja őket a szabad mozgásra/munkavállalásra Svájcban, ezért gyorsan hozzámennek valakihez, aki utána úgy bánik velük, mint a kutyával. 

Svájciak részéről is ért ilyen, amikor egy nyári szezont végigdolgoztam egy családi kis hotelben, a házaspár utálta a külföldieket, de rájuk volt szorulva, az alacsony bérigény miatt és mindenbe belekötöttek, amibe csak tudtak. 

Akit az interjú többi része is érdekel, az nézze meg a videót!

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: sorozat Svájc

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr6416523742

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Golf2 2021.05.06. 07:36:27

lányom szívbeteg lett, műteni kellett, nem volt pénzem és egy nap arra ébredtem, hogy el kell hagynom az országot...egyedül?

Dammiel 2021.05.06. 08:22:13

Magyarok második kérdése, ha külföldön dolgozóval beszélgetnek: mennyit keresel? :-S

fhdgy 2021.05.06. 09:53:24

@Dammiel: A kereset kérdését itt annyiban helyénvalónak érzem, hogy pont ez a téma.

Ugye az a kérdés, hogy miből élnek a magyarok Svájcban.

Erre fura válasz lenne az, hogy óh, mi nem pénzből élünk, azt sem tudjuk, hogy mi az!

Arthamyr 2021.05.06. 10:09:02

@fhdgy: Ez a miből élnek jelentheti azt is, hogy milyen munkával foglalkoznak, sőt szerintem inkább ezt jelenti.
Engem persze nem zavar, hogy leírják, ki mennyit keres, ez egy érdekes információ, nem tudtam, hogy 3000CHF körül lehet keresni ilyen munkával, és azt is csak sejtettem, hogy ez ott nem túl sok. Mondjuk az inkább érdekelne, hogy ebből mennyi marad meg. Sosem lehet tudni, hogy mikor kényszerül valami hasonlóra az ember vagy egy ismerős.

fhdgy 2021.05.06. 10:19:25

@Arthamyr: Ha emlékeim nem csalnak, akkor a munka mellett az anyagiak is mindig szóba kerültek.

A mai posztban sem az volt a kérdés, hogy konkrétan mennyit keres az interjúalany, hanem, hogy milyen fizetésre lehet számítani. Én ezt úgy értettem, hogy úgy általában.

Ha a válaszoló a saját, konkrét fizetését mondta, szíve joga!

deppate frog 2021.05.06. 10:22:59

@Dammiel: engem többször kerdezett meg osztrak, hogy mennyit keresek mint magyar. Van, akinek elmondom, van, akinek nem.

De amugy ez egy jo kerdes, hogy azon kivül, hogy a munkaado megprobalja titokban tartatni a kollegakkal a fizetesüket, mi karom szarmazhat abbol, ha Kovacs 23 Bela tudja, hogy jol vagy rosszul keresek. Max sajnal vagy irigykedik.

nyuszigonosz 2021.05.06. 11:48:38

A szívbeteg kislány az hol maradt?

négyzet 2021.05.06. 14:57:40

Elhangzik a videóban, hogy a gyerekei már Svédországban (Stockholmban) élnek.

Feher Hollo 2021.05.06. 15:49:25

Svájc sokakat "választ" - szüksége van a bevándorlók munkájára. Kérdés, hogy a k-EU-ból csillagászatinak tűnő számokból hogy jön ki a gyereknevelés, saját ingatlan és a saját szabadidő.

Feher Hollo 2021.05.06. 15:55:57

@Dammiel: Ha nem is irigység húzódik meg mögötte (baráti körben, rokonokkal beszélgetve feltételezem, hogy nem), akkoris oltári fals képet ad egyetlen szám.
Én mondjuk azt kérdezném, hogy állsz a saját ingatlanvétellel és tudtad-e már heti 35 óra alá csökkenteni a munkaidőd?

Csodabogár 2021.05.06. 17:33:26

@fhdgy: Nekem a normális kérdés az lenne, hogy mivel foglalkoznak a magyarok Svájcban. Azt kérdezni, hogy mennyit keres, az tabu.

fhdgy 2021.05.06. 21:49:08

@Csodabogár: Jelen esetben azért nem tartom annak, mert mit mondana a poszterina, gyertek ide dolgozni, jó lesz!

Mennyire lesz jó?

Ne törődjetek vele, jó lesz!

De mégis, mennyit fogunk keresni?

Ne légy kíváncsi, hamar megöregszel!

Szóval kell az infó, hogy mennyit lehet keresni, különben mivel lehetne csábítani az embereket?

Csodabogár 2021.05.06. 22:49:15

Nem kell csábítani! Akiben meg van az akarat, az ugyis megy. Nekem nem tűnik olyan csodásnak a szobalány élet, különösen nem ha valaki 4 nyelven tud beszélni. Annál is inkább, mert arról nincs szó, hogy mennyibe kerül a megélhetés Svájcban, pedig az az egyetlen mérvadó, ha valaki tájékozódni akar. A legtöbben sajnos csak átszámolják forintra az ilyen összegeket és máris mesevilágban érzik magukat.
Egyébként én még láttam olyan munkaszerződést, amiben benne volt, hogy a fizetésről nem szabad beszélni. Pedig ott soha senki ilyet nem kérdez. Miután foglalkoztam néhány évet bérszámfejtéssel is, tudom miért van egy ilyen kitétel.

fhdgy 2021.05.07. 07:33:46

@Csodabogár: Egyik oldalról tökéletesen igazad van, másik oldalról viszont vitatkozom.

Elsőnek vegyük az én esetemet!

Többször írtam, hogy először 1987-ben kerestem munkát Németországban, akkor nem jött össze.

2001-ben úgy jött össze, hogy nem kerestem, csak beesett az ajtón. Elhívtak egy baráti megbeszélésre Budapestre, ott beszélgettünk 3 német úriemberrel. Ők ajánlottak munkát munkát. Lecsaptam a lehetőségre és természetesen megkérdeztem, hogy mennyi a lóvé és abból mennyi a nettó. Ez utóbbiban volt egy kis félreértés, kb. 1000 DM, ennyivel lett valójában kevesebb, mert az eü. biztosítást az ő fogalmaik szerint a nettóból kell fizetni. Azt hiszem, hogy teljesen normális, hogy beszéltünk a piszkos anyagiakról. Nekem nem volt szükségem ilyen jelegű csábításra, megvolt a motiváció, konvertibilis szakmám volt, stb. A nyelvtudásomat letesztelte a három úriember, mert németül ment a társalgás. Hát finoman szólva, nem tökéletes, mondták, de nyugi nem lesz gond!

Most vegyük a másik esetet!

Legyen adva egy ember, akinek nincs vagy szegényes a nyelvtudása, szakmája pedig Mo.-on se ér túl sokat. Abban megegyezhetünk, hogy sok ilyen ember van. Ezek közül nagyon sokat sújtott a deviza hitel, a munkanélküliség, stb.

Elszegényedett, vergődik a kilátástalanságban, nem látja a kiutat. Bármilyen munkát elvállalna, csak legyen pénz, legyen kiút. Ezeknek az embereknek kincset ér minden olyan infó, ami pl. itt is látható, megtudható. Hogy valójában mennyit ér az annyi, sokad rangú kérdés. Pl. pont a takarítóknál, legalább is nagy részüknél, nincs is jelentősége a megélhetési költségeknek, az első pár évben biztos.

Ez utóbbira egy konkrét eset, amire teljes rálátásom volt/van:

Szezon munka, takarítás, havi nettó 1200 EUR ( svarcba ), sógoroknál. Qrva kevés nem? Igen, de:

Koszt és kvartéj ingyen! Simán félretehető volt havi 1000 EUR, akkor több mint háromszázezer forint. Könyörgöm, hol keresett ezelőtt öt-hat éve egy átlag ember annyit Mo.-on, hogy 300 ezret meg is tudott spórolni? Akkor most jó vagy rossz pénz volt?

Jó, persze, ára volt. Távol a családtól, idegenben, stb.

Ma már éves állás, 14. havi bér is, és nem 1200 nettó és tök hivatalos. Még mindig idegenben, még mindig távol a családtól, de már egy hónapban 1-2-3- szor hazajön. Még mindig nehéz, de sokat elárul:

"SOHA TÖBBÉ NEM AKAROK MAGYARORSZÁGON DOLGOZNI!!!" vallja az ismerősöm!

Din Serpahis 2021.05.07. 07:51:03

Fel nem foghatom, miert eri meg 2900 CHFből odakinn szenvedni, az gyakorlatilag az éhenhaláshoz se elég. Oké, én is imádom Svájcot, de hát ez így nagyon nem éri meg.
Megkockázatom Magyarországon egy takarító többet tud megtakarítani a hó végén.ö
A hölgy meg a négy nyelvtudásával röhögve kapna ennél sokkal jobb lehetőséget is.

fhdgy 2021.05.07. 08:11:53

@Din Serpahis: Hogy adott esetben van-e ingyen koszt és kvartéj, nem tudom, de általában véve lásd az előbbi hozzászólásom második felét!

Buchhalter 2021.05.07. 08:18:29

@fhdgy: Konkrétan Bernbe keresnek az Aldiba Bruttó 3400 CHF-ért komissióst. Az unoka tesóm kint él. Ebből kábé ha leveszi a betegbiztosítást meg egy-két kisebb adót,akkor 2800 körül marad. De van 13 havi fizetés.Na de! Bernben egy kis lyuk is havi 1000 CHF ! Szerinte ha gyarapodni akarsz, akkor nettó 4000 CHF -t kell keresned. Ő gyógyszerész, köszöni szépen jól el van már 9 éve . A férje szintén.

fhdgy 2021.05.07. 08:31:11

@Buchhalter: Mostanában nem ildomos a marxizmus klasszikusait idézni, de van egy-két igazságuk. Pl. a lét határozza meg a tudatot.

pl. az a család, aki 10+ ezer CHF-ből él Bernben, nem érti meg, hogy miért érdemes 3000- CHF-ért gürcölni. Azt meg végképp nem, hogy hogyan lehet annyiból megélni.

Sajnos, sok ember van Mo.-on is, akinek Svájcban 3000 CHF maga lenne a kánaán.

Ki érti ezt?Én valamennyire igen, mert körülöttem is látom, hogy sok ember él 100 ezernél kevesebb-ből Mo. Bár én sem tudom, hogy hogyan lehet annyiból megélni.

Feher Hollo 2021.05.07. 11:35:25

@fhdgy: (nem értem, az előző kommentem miért nem ment át a "moderáción"...): A lényeg, hogy normális, teljes életvitel (GYEREKNEVELÉS, normális élettér, stb) mellett mennyi marad hónap végén, illetve hosszabb távon, a nyugdíjas években mire számíthat az ember.

Buchhalter 2021.05.07. 12:06:33

@fhdgy: úgy tudsz megélni, hogy mindenen spórolsz. Aztán a delikvens 40-50 körül már a temetőben pihenhet. Kinek mi az igénye.

vándor madár 2021.05.07. 12:24:35

@Buchhalter: "Konkrétan Bernbe keresnek az Aldiba Bruttó 3400 CHF-ért komissióst. ... Ebből kábé ha leveszi a betegbiztosítást meg egy-két kisebb adót,akkor 2800 körül marad"

Nem marad. A kb. 2.800 a netto, abból kell kifizetni a betegbiztosítást, mert azt mindenki saját magának fizeti, nem vonják le. Arra minimum 300 frankot kell számolni Bernben, de ilyen olcsót csak az merjen bevállalni, aki még soha nem volt beteg. Ezen kívül az eü költségek egy részét is még pluszban saját zsebből kell fizetni, mert az ott úgy működik, mint a casco, van önrész. Továbbá még közlekedési bérletet is kell venni, az is biztosan van 80 frank körül, esetleg még több is, ha messzebbről kell bejárni, mert ilyen kevés jövedelemből csak valami külső olcsó helyen lehet lakást bérelni.

Buchhalter 2021.05.07. 13:10:31

@vándor madár: Bocs, elírta az unokatesóm : Bruttó 4400 Frank. Nettó 3400 Frank .Szerinte a határeset,amiért érdemes kijönni az nettó 3000 Frank. Ő gyógyszerész . Nem kérdeztem menyit keres, de gondolom azt megfizetik Svájcban is. A férje meg gyógyszerkutatóként dolgozik.

Diesunddasda 2021.05.07. 14:17:29

Nehéz összehasonlítani hogy pl. egy párocska havi 20.000 CHF-et kap összesen akkor hogy tud valaki havi 3000 CHF-böl megélni. Mert mások az igények. Egy ismerösöm heti két napot dolgozik, ezért 3000 CHF-et keres. De ö soha nem utazik sehova, nem jár étterembe, és egy kis szobát bérel 500 CHF-ért, stb. Semmi gond nincs ha a kereslet szinkronban van az igényekkel. Meg azért ne felejtsük el, hogy sokaknak nem a pénzkeresésröl szól a munka.

n3spr3ss0 2021.05.07. 14:18:08

Szörnyű egy ország, 2015-ben voltam utoljára, de megfogadtam hogy többet nem megyek. Undok népség és félelmetesen drága az élet. Volt hogy egy hetes "vendégség" után kifizettették az elhasznált villanyt és vizet.

vándor madár 2021.05.07. 14:24:33

@Buchhalter: "Szerinte a határeset, amiért érdemes kijönni az nettó 3000 Frank."
Kb. stimmel, ugyanis a szociális segély felső szintje 2.500 körül van nagyobb városban, ami fedezi: kb. 1.000 szerény megélhetésre + lakbér + betegbiztosítás. Persze, ha a lakás csak 600, akkor annyit adnak rá, úgyhogy ez lehet mondjuk 1.900 is, de megvan a plafon, aminel nem adnak többet, akármennyibe kerül is a lakás és a betegbiztosítás. Ha valakinek nagyon kevés jövedelme van, akkor lehet kérni a betegbiztosításra engedményt

Ilyen álláshirdetés jelenleg nincs az Aldiban Bernben. És azt sem szabad elfelejteni, hogy a német discountoknál szinte kizárólag részmunkaidős állások vannak melós szinten. Nem tudom, mi benne a trükk, de mind ezt csinálja, úgyhogy a megélhetéshez kell még egy másik részmunkaidős állás. Azon kívül csak fiatalokat vesznek fel, ha valakinek netán eszébe jutni oda jeletkezni.
https://www.jobs.aldi.ch/stellen?type=0&tx_aldijobslist_pi1[selection][channel]=7&tx_aldijobslist_pi1[selection][distance]=25&tx_aldijobslist_pi1[selection][location]=0&tx_aldijobslist_pi1[selection][searchwords]=bern

A gyógyszerészek átlagbére: 7.161 CHF havonta + a 13. havi. Kezdőbér 6.500 körül, 15 év tapasztalattal 8.500 körül. Vezetőké magasabb. DE északról délre haladva csökkennek a bérek és nőnek az adók kevés kivétellel, a férfiak jobban keresnek, mint a nők, a migráncsok sokkal kevesebbet is kereshetnek, mint a svájciak vagy nyugatiak, nem véletlenül kell titokban tartani a fizetéseket. Még a bérpapírt is postán küldik neked haza a munkahelyedről vagy lehegesztett borítékban adják oda a munkahelyen, mint a bankkódot.
A zürichi béreket egyáltalán nem lehet alapul venni az ország más részében.

www.jobs.ch/de/lohn/?canton=ch&term=apotheker
www.lohnanalyse.ch/ch/loehne/details/apothekerin.html

fhdgy 2021.05.07. 14:34:00

@Buchhalter: Csak ahhoz, hogy kinek mi az igénye.

Nagyon félek attól, hogy itt jellemzően nem a kis igények a mérvadók, hanem óriási ellentét van az igények és a lehetőségek között. Inkább beletörődésről, elfásulásról van szó.

Van, aki magának okozta, hogy ilyen helyzetbe navigálta magát, de a többség csak egyszerűen áldozat!

vándor madár 2021.05.07. 14:36:59

@Diesunddasda: "Mert mások az igények."

Szerintem leginkább a lehetőségek mások.

"Meg azért ne felejtsük el, hogy sokaknak nem a pénzkeresésröl szól a munka."

Valahogy az az érzésem, hogy inkább keveseknek. Még nem találkoztam senkivel, aki örül, hogy azt csinálhatja megszakadásig, amit szeret és annak is örül, hogy éhezhet, mert fizetést azt nem kap.
De ha eddig nem is tudtunk semmit, akkor most a covid kapcsán kiderült, hogy a "művészek" nagy része, akik békeidőben azt csinálhatják, amit szeretnek, most nagyon örülnének, ha pénzt is kereshetnének szinte bármilyen "alja" munkával.

Buchhalter 2021.05.07. 14:45:50

@fhdgy: "Van, aki magának okozta, hogy ilyen helyzetbe navigálta magát, de a többség csak egyszerűen áldozat!" Erre reagálva azt mondom, hogy nem szabad feladni! Ha valaki küzd kitartóan van esélye egy jobb munkára , fizetésre és életre.

Az apokalipszis lovasa 2021.05.07. 14:47:14

De hát ez lehetetlen, hiszen itt mindig leírták, hogy a Külföldön az a legjobb, hogy ott végre megbecsülnek!

Buchhalter 2021.05.07. 14:49:45

@vándor madár: jobs.aldi.ch itt van az hirdetés az Aldiba

Üdv.

Ui: Bernben élnek az unokatesómék lehet azért írtam. Ő tényleg nem írt várost. Bocs.

fhdgy 2021.05.07. 14:55:04

@Buchhalter: "Ha valaki küzd kitartóan van esélye egy jobb munkára , fizetésre és életre."

Igen, elvileg, néhánynak tényleg sikerül is, de többség tehetetlen.

2017-ben vagy 18-ban pár napot voltam Szatmárban, teljesen a határszélen. Beszélgettem emberekkel, hát mit mondjak, nem volt rózsás a helyzet. Onnét kitörni, csak egy féleképen lehetne: csapot-papot otthagyni.

Ha pedig valaki felkerekedik és elmegy 3000 CHF-ért Svájcba, akkor jön az ekézés, értetlenkedés, lásd itt is.

fhdgy 2021.05.07. 14:56:37

@Az apokalipszis lovasa: Félek, hogy fölöslegesen írom:

Akkor képzeld el mi van a csodás Magyarhonban!

odamondó 2021.05.07. 14:58:45

Ha viszonyítani akarunk akkor a svájci fizetést érdemes élből 2-vel osztani. Az lesz nagyjából egy eurós fizetés. Tehát 3000chf nettó egy bármilyen eu-s ország 1500 euró nettós fizetésével egyezik meg (többé kevésbé).

Innen kell gondolkodni 'megéri-e'.

Van ami pénzben nem mérhető. Például, hogy védettségi kártya nélkül is vígan lehet járni edzeni. Vagy, hogy az állam támogatott mindenkit a válság alatt. Ha elveszted a munkád is fog.

Viszont a svájciak diszkriminatívak és nem egy vidám környezet. Az időjárás kifejezetten pocsék. Stb.

Ezek az egyik ország jobb, mint a másik egyenletek sohasem olyan egyszerűek.

vándor madár 2021.05.07. 15:11:21

@Buchhalter: "jobs.aldi.ch itt van az hirdetés az Aldiba"

Igen, pont ott néztem meg, még be is linkeltem, csak nem úgy jelent meg, ahogy kellene. Mindenhol csak eladót keresnek, aki nem is eladó, hanem mindenes, pakol, takarít, kasszáz, süt, stb és vezetőt. A fizetés sincs feltüntetve és mind részmunkaidős állás a vezetőin kívül.
De nekem mindegy. Én nem mondtam, hogy abból a keresetből nem lehet megélni. Meg lehet, de nagyon szerényen. És ha valaki a között választ, hogy otthon éhezik és az adósságban fuldoklik vagy odamenjen, akkor mindenképpen menjen, mert idővel lehet esetleg másra is esélye.
A baj csak az, hogy még ilyen helyen is túl magas elvárásokat kell megugrani - szakképpzettség, tapasztalat, fiatal kor és jó nyelvtudás. Akinek ez megvan, az ma már otthon sem éhezik, de attól még lehet rá oka, hogy oda menjen, ha kap rá tartózkodási engedélyt.

Feher Hollo 2021.05.07. 16:46:17

@odamondó: Abszolúte így van. Egy számmal nem lehet egy országot leírni. Ráadásul sokminden van, amit nem lehet pénzben mérni. Itt nem feltétlen a diszkriminációra gondolok, hanem pl a családtól való távolságra, amin akkor gondolkodik el az ember, amikor egy-egy temetésre megy haza.

Horthy Miklós cselédje · hamisgulyas.wordpress.com 2021.05.07. 22:28:08

@fhdgy:

Biztos hogy mindent jól csinálnak ők? Én jelenleg az ország egyik legszegényebb régiójában élek, betanított munkát végzek és nettó 180 körül keresek vele, napi 8 órával.
Aki dolgozóként 100 alatt keres, az valamit elront...

Nem mondom amúgy hogy ez a 180 nettó van olyan jó mint mondjuk egy hasonló meló Ausztriában 1300 nettó eurért, de meg lehet belőle élni.

Opi87 2021.05.07. 22:28:29

Nekem Svájccal tényleg csak annyi a bajon, hogy drága. Viszont minden tiszta, de szerintem jobban jársz, ha pl. Bécsbe vagy valamelyik német nagyvárosba mész először, ha új bevándorló vagy. Ha már megvan a tapasztalat és mondjuk van lehetőséged nem takaríróként dolgozni (most csak mondok valamit, szállódaiparban pl. valami alsó menedzserpozíció) akkor már lehet érdemes Svájcba menni. De Svájban szerintem sokkal nehezebb elérni egy jó középosztálybeli színvonalat, ha alulról kezded, és nem vagy született svájci. Inkább Dél-Németország és Svájcba kirándulás, Németország ráadásul jó nagy tehát ott jóval több a lehetőség, és bizony ott is vannak szegényebb régiók ahol olcsóbb az élet, főleg persze keleten.

swfla 2021.05.08. 00:44:47

3400 / ho az eleg keves. Az ingatlanvetelt nem erdemes szerintem feszegetni, eleg sokan vannak szuletett svajciak, akik az eletben sosem lesznek ingatlan tulajdonosok (bar ez a szam csokken), a lakasberlet piac eleg stabil es jol is van szabalyozva, szoval az nem stressfaktor.

A problema inkabb azzal van, hogy ha 5-kor kezd, es fel 5-kor vegez, akkor ennek finoman szolva csunya vege lesz. Es ekkora oraszamnal a fizetes termeszetesen edeskeves.

Maga a szam annyiban kevesbe ad eleg infot, hogy az ottlakas tobbi reszleteit nem ismerjuk.
Van egy weboldal, talan valaki berakja, ahol eves fizetesre lebontva be van irva, hogy mennyi az ado konkret telepulesen lakva(!)

Ugyanis az eves adod merteke (bizonyos jovedelem felett... talan 110 ezer?) nagyban fugg attol, hogy ki a szomszedod:

Kusnachtban laksz, ahol a hatsoablakbol ralatsz a Tina Turner erkelyere, vagy egy Solothurni keruletben, ahol a lakohazban mindenki neve -ic vegzodesu, es az utca tele lepukkant harmas BMW-kkel.

A baj azzal van, hogy Kusnachtban nem ugyanannyi a m2 berleti dij, mint a jugo gettoban.

Kozlekedes megint trukkos: ahonnan gyorsan eljutsz mindenhova, ott a lakhatasba ez bele van kalkulalva es a lakber joval magasabb.
GA kartyaval elvileg sokat lehet faragni a koltsegekbol, de ilyen oraszam mellett mar az se mindegy, hogy mennyit ingazol (sok atszallassal meg egy 40 km-es tavolsag is lehet 60-80 perc. Egy iranyba)

swfla 2021.05.08. 00:44:51

@Opi87: Viszont minden tiszta

Europa csurig van tiszta varosokkal / orszagokkal. Ez nem lehet szempont Svajc vs. EU valasztasnal

Örömhernyó 2021.05.08. 07:44:45

@deppate frog: Egyszer régen török kollégák belenéztek a fizetési papíromba, onnantól irigykedtek. Pedig más munkaórákat, más műszakot, más munkát végeztünk. A törökök (magyarok, indiaiak, románok, szlovákok) ilyenek, jobb, ha SEMMIT nem tudnak rólad.

@Dammiel: Svájcba esetleg Tina Turner és más hírességek költözötek úgy, hogy nem pénzt keresni akarnak ott, csak élvezni az életet. A magyar, román, szerb mind bérből próbál megélni, a pénzért költöznek oda. Ez van, a pénz a hatáátkelés mozgatórugója.
Ez a poszt kicsit információdúsabb, mint az előző légiutas-kísérős svájci. De a videóra így se kattintok. Lassan talán sikerül rendes, olvasható posztot írni.

Örömhernyó 2021.05.08. 07:45:32

@fhdgy: Kelet-Magyarországról már régen is elmentek dolgozni az emberek Budapestre. Aztán még nyugatabbra (Győr), majd Ausztriába. Aki ma azon vekereg, hogy menjen-e, mozduljon-e, az nem emlékszik arra, hogy pár évtizede is volt már sok száz kilométeres ingázás hetente a jobb munkalehetőségekért. Lehet csapot-papot otthagyni, vagy a család marad keleten, a családfő meg megy nyugatra.

Nekem van szatmári ismerősöm, aki pont Svájcban dolgozik burkoló vagy valami hasonló építőipari szakember, felesége, három gyereke otthon van a kelet-magyarországi faluban, ő meg küldo haza a milliókat. Svájcban nem tudnának abból a pénzből megélni a három gyerekkel, meg a háztartásbeli asszonnyal, de Sz-Sz-B megyében már dúsgazdagnak számítanak. Rengetegen élnek így.
Kb. 15 éve egy angol autógyárban dolgozó, minimálbéres magyar melós tudott annyit hazaküldeni, hogy a felesége és a gyereke megéljen Kelet-Magyarországon. Igaz, ő Angliában shared room-ban lakott valami hasonló büdöslábú román melóssal és semmire se költött. Majd amikor hazatért, asszonypajtas kirakta, mert már nem jött a brit fizetés. Van ilyen, ez a vendégmunkás sors. Még így is jobb sokaknak, mint a magyar vidék.

para_noir 2021.05.08. 12:07:49

Hát nem tudom, ez elég szar életnek hangzik, a pénzt leszámítva ha jól értem minden más aspektusa egy rakás fos. És ha szintén jól értem, a lánya nincs is vele. Tényleg megéri ezért?

AZ A BAJ...HOGY BE SE JÖNNEK 2021.05.08. 12:08:00

www.origo.hu/nagyvilag/20210506-madrid-spanyolorszag-jobboldali-gyozelem-baloldali-vereseg.html

"Egy interjúban a sokadik „fasisztázásra" Isabel Díaz Ayuso azt válaszolta:
ha lefasisztáznak, akkor biztos lehetsz benne, hogy jól végzed a munkádat."

:)))

SzZoole 2021.05.08. 14:11:08

@Horthy Miklós cselédje: hova költöztél vissza, borsodbótai sziklakőpalotába vagy az ózdi panelba?

Milyen betanított munkát végzek?

dikusz. 2021.05.08. 14:57:03

@SzZoole: Elírtad az utolsó mondatot.:)))
Még mielőtt idekolbászol valaki, és a szemedre veti...:D

SzZoole 2021.05.08. 14:59:12

@dikusz.: ja köszi, de szerintem a címzett fogja érteni :-)

moonshadow 2021.05.08. 16:40:46

Szerintem meg ha ennyi energiát és időt beleölsz a munkába itthon, mint odakint, akkor tudsz kialakítani magadnak olyan vállalkozást amiből itthon is marad annyi főnök nélkül, mint amennyit svájcból haza tudnál hozni.

dikusz. 2021.05.08. 16:55:45

@SzZoole: Majd biztos fog is válaszolni rá...:)))

SzZoole 2021.05.08. 17:03:51

@dikusz.: általában szokott valami okosságot válaszolni :-))

Horthy Miklós cselédje · hamisgulyas.wordpress.com 2021.05.08. 17:38:23

@SzZoole:

A faluba költöztem haza, szüleimhez. Gyári munka, termelés. Jobban érzem magam mint kinn.

SzZoole 2021.05.08. 18:02:20

@Horthy Miklós cselédje: a szüleid is visszaköltöztek botára, nekik sem jött be az osztrák élet?

tanato 2021.05.08. 20:54:46

@Horthy Miklós cselédje: Két kérdésem van így két év múlván visszatérve a blogra:Alakítottál e már saját családot,vagy legalább élettársad van e már,?
2.Tudsz e valamit ellentétedről Raptorról?Vagy ő is te vagy?Ez is eszembe jutott sokszor hogy két éned van aki egymással beszélget?
Raptor ÍDigger blogjáról is eltűnt.Egyébkén nagyjából ott is beállt egy alig-alig kommentszám alig-alig olvasóval.Ennek alapján a HÁ még mindig nyerő vele szemben.

Golf2 2021.05.08. 21:44:05

@Örömhernyó: A szatmári (Románia) feleség miért Magyarországon ücsörög(háztartásbeli)?

Örömhernyó 2021.05.10. 11:44:58

@Golf2: Tudod pubika Szabolcs-Szatmár-Bereg megyének van egy része, ami a történelmi Szatmár vármegyéhez tartozott (Csenger, Fehérgyarmat, Mátészalka, ezek szatmári települések).
Beregi része is van, annak meg a nagyobb része Ukrajnához tartozik ma.

Más magyar megyék nevében is vannak olyan történelmi vármegyék nevei, tájegységek nevei, amiknek területe ma már nagyobb részt nem Magyarországhoz tartozik.

Örömhernyó 2021.05.10. 11:45:43

@para_noir: Magyarország nagy részén SEMMI munka nincs. Olyan most felkapott helyeken, mint Debrecen, Győr, ahol a lakbérek sokszorosára emelkedtek, van mondjuk gyári munka, ami annyit fizet, hogy a lakbért és étkezést meg alap ruházkodást fedezi, ha az ember másokkal közösen bérel egy lakást. Ehhez képest a svájci megalázó is jobb.
A magyar vidéken a nettó 250-300ezer már nagyon szép fizetésnek számít diplomásoknak is (nem IT-s vállakozó, ügyvéd vagy magánorvos kategóriában persze).

@moonshadow: Ahhoz, hogy valaki vállalkozzon Magyarországon lehet, hogy kellene valamihez érteni, plusz kell kezdőtőke és bele lehet bukni elég könnyen.
Az emberek többsége nem való vállalkozónak. Ez van. Ehhez képest külföldön széthajtja magát az embery esetleg lesz nyugati nyugdíja, bármennyire szívatják, be van jelentve (Magyarországon ez kiváltság még ma is), bukni nem tud nagyot, legfeljebb megreked egy ilyen minimálbéres szinten.

@swfla: Szerintem aki ilyen látastól vakulásig vendégmunkásként dolgozó bevándorló Svájcban, az nem arról álmodozik, hogy majd ő Svájcban vesz ingatlant, hanem arról, hogy esetleg lehet egy normális nyugdíja, magyar szemmel szép megtakarítása, mire kidől a sok fizikai munkától, talpalástól. És vehet a magyarországi szülővárosában egy lakást, ahol a svájci nyugdíjából eléldegél élete alkonyán.

tanato 2021.05.10. 16:02:48

@Örömhernyó: Csongrád-Csanád,Bács-Kiskun,Győr moson-sopron,Borsod-Abaúj-Zemplén,Szabolcs-Szatmár Bereg,valamint Hajdú Biharezek mind sajnos Trianon szülte megyék sajnos,SŐt még több is amit nem nevezetek el pl.csongrád-Csanád megyében van a régi Torontál megyéből egy kis csíkBAZ megyében van egy kis GÖmör megyei és Torna megyei rész is.

tanato 2021.05.10. 16:04:52

Olyan is van viszont amely megye meg TRianon miatt szűnt meg,mint ahol pl. én lakom,az régen Pest-Pilis-SOlt-Kiskun megye vollt az országcsonkítás előtt.

tanato 2021.05.10. 16:06:19

@Horthy Miklós cselédje: Nem válaszoltál,mi van veled,élsz még?

kardio1 2021.05.10. 23:40:47

@tanato: az a megye nem Trianon miatt szűnt meg, létezett még a két vh között. Az 1950-es megyerendezéskor vàgtàk szét Pest és Bàcs-Kiskun megyékre.

tanato 2021.05.11. 07:18:35

@kardio1: Ebben igazad van,de az alap ok kizárólag Trianon mert Bács Bodrog megye nagyobb része a szerbekhez került.

tanato 2021.05.11. 07:19:25

@tanato: Egyebekben örülök hogy látlak .

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása