oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2021. május 01. 06:30,  Óda a kenyérről – Magyarországtól Amerikáig 45 komment

2021. május 01. 06:30 Határátkelő

Óda a kenyérről – Magyarországtól Amerikáig

A kenyér hosszú évezredek óta az emberiség egyik legfontosabb eledele. Rengeteg féle és fajta változata van, de az biztos, hogy a frissen sült kenyér illatánál kevés ínycsiklandóbb dolog van. Úgyhogy készüljetek fel: Steve posztja olvasása közben is könnyen a kenyereskosár felé nyúlhattok.

kenyer_1.jpg

„A világon sokszor a legelemibb dolgok azok, amik a legfontosabbak, amik élvezetet nyújtanak, amik nélkül nem élhetünk. A kenyér is közéjük tartozik, így elhatároztam, hogy egy posztot szentelek neki.

A Wikipédia szerint 30 ezer éve ismerjük. A kenyér búzából, rozsból, de más alapanyagból is készülhet, és az emberiség fő tápláléka volt. El ne felejtsük, hogy a történelem során sok minden más, főleg a húsok, jó ideig luxusszámba mentek, és az egyszerű emberek talán nem is álmodhattak róla. Sajnálatosan, a világ egy részében még ma is ez a helyzet.

Magyarország

Szóval anyámék kisgyerekként olykor feladattal bíztak meg. Ha elfogyott a kenyér, kiküldtek venni. Menjél fiam és vegyél egy kiló kenyeret, mondták. A Közért 5 perc séta volt.

Mondtam mi kell. Levágták a nagy késsel a kétkilós felét, egy fecni papírt tettek rá. Én fizettem másfél forintot. Hazamenet nagy volt a kísértés, hogy belerágjak a héjába. Ha megtettem, kikaptam.

Néha a kenyeret direkt a péktől vettük. Volt egy híresebb a Mártírok útján, a Ferences templom közelében. Ez még 56 őszén is működött. Ide kellett akkor menni, kenyeret venni, egy 40 perces séta onnan ahol laktunk.

Szigligeten, ahol az 50-es években nyaraltam apám vállalati üdülőjében, néha elmentem a lovaskocsival kora hajnalban Badacsonytördemicre az üdülő aznapi kenyerét beszerzendő.

A pékség, amolyan hagyományos kemence, ahogy az illik, mély nyomot hagyott pszichémben. A meleg kenyerek illata nagyon izgató volt.

Lengyelország

Miután alkalmam volt utazgatni, más és más fajta kenyeret ismertem meg. Én majdnem minden fajtáját szeretem. Az első élmény lengyelországi utamon volt. A lengyelek többfajta kenyeret esznek, mint mi magyarok.

Gondolom német behatás, plusz a rozs is dominánsabb, mivel az ország északabbra fekszik. Nekem ízlett a kenyerük. Van nekik német pumpernickle is, egész fekete rozskenyér. Én szeretem.

Franciaország

Ezután a nagy élmény a francia utamon adódott, ahol a manapság már közismert baguette és én találkoztunk. Nekünk 1964-ben újdonságnak tűnt. Vad, érzéki szerelem következett… ah, a friss baguette. Olcsó volt, ropogós…. szexi! Ettél hozzá sajtot, ittál vörösbort… a mennyekben érezhetted magadat.

Amerika

Ezek után sokáig újfajta kenyérnek nem igen voltam kitéve. Itt Amerikában mindenféle kenyeret vehetsz. Szegénységi bizonyítvány, de az itteniek leginkább ezt a puha, téglalakú, „wonder stílusú” kenyeret eszik.

Műanyagba csomagolják, „vitamindús” lisztből készül nagy gyárakban, sokáig eláll... és ami nekik nagy előny, kapaszkodj (mert nekem hátrány): nincsen héja! Én, ha csak nincsen pirítva, képtelen vagyok ezt fogyasztani.

Tudom olcsó, de valljuk be: szar. Bocsánat, más szó nem jut eszembe. Mi vattakenyérnek hívjuk. Kétfajta van, az egyik habfehér, a másik barnább. Na de nem kell ezt venni, van más kenyér, van, amit akarsz.

Skandinávia

Szóval, egész a skandináv utunkig azt hittem mindent tudok a kenyerekről. Mert eddigre már ettem indiai kenyeret is, (olyan, mint az arab kenyerek, lepényszerű), meg portugál kukoricakenyeret… mind nagyon jó.

Na de amit Dániában, és főleg Svédországban és Norvégiában esznek, az tényleg nagyszerű. Crisp bread - hívják, sok fajtája létezik. Kicsit hasonlít a maceszre, de szerintem annál sokkal jobb. Ezek a kenyerek nem keltek, ropogósak, sokáig elállnak. De persze frissen, és így csak skandináv országokban kaphatod, még jobbak.”

 Barangold be velünk az egész világot!

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Határátkelő (@hataratkelo) által megosztott bejegyzés

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: kenyér gasztronómia Magyarország Lengyelország Franciaország Egyesült Államok

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr4616518748

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Golf2 2021.05.01. 06:55:17

Szerencsés hetvenes ez a Steve,ha már 64-ben franciában tekereghetett.

Bredpitt Monika 2021.05.01. 09:07:23

@Golf2: jo reggelt, mint a regi szep idokben, amikor mindig te voltal az elso.......

Bredpitt Monika 2021.05.01. 09:11:11

Pesterzsebeten par eve bezart egy butik, ami regota itt volt es a helyere egy (kb 25.) pekseg nyilt, akkor arra gondoltam kivancsi leszek meddig marad meg, azota tobb pekseg nyilt es mind megmaradt, raadasul ha hat korul hazaerek szinte egyikben sem lehet mar kapni kenyeret.....

meg is van az eredmenye, az egyik lehelhizottabb nemzet vagyunk

Bredpitt Monika 2021.05.01. 09:13:18

Amerikaban nekem a Publix volt a kedvenc elelmiszerboltom, ott kenyerbol is nagyon nagy valasztek volt.......sok helyen jartam, de Publixot csak Floridaban lattam........

Bredpitt Monika 2021.05.01. 09:17:20

"Olcsó volt, ropogós…. szexi! "

Jaj, marmint a kenyer, vagy akivel etted?

Bredpitt Monika 2021.05.01. 09:18:47

A listabol , ha jot lattam kimaradt az oroszok fekete kenyere, pedig nagyon finom.

Golf2 2021.05.01. 10:13:26

@Bredpitt Monika: Jó reggelt! Korán ébredtem mert ma féláron lehet mini cabriózni,a share now-nál de aludt a gyerek,nem jött össze:(

Bredpitt Monika 2021.05.01. 10:35:45

@Golf2: mini cabrio? share now?
csak nezek nagyokat........hany eves a gyerek?

Golf2 2021.05.01. 10:56:12

@Bredpitt Monika: csak 3500ft 2 órára.6 éves.

Örömhernyó 2021.05.01. 10:58:56

A franciák a szláv és germán népekhez képest silány választékkal szégyenkezhetnek. Mégis a baguette lett híres, ami azért nem egy nagy durranás. Persze a szocializmusból kiszabadulva egy franciaországi útra, el lehetett ájulni tőle, de azért valljuk be a lengyel, német kenyerek messze fantáziadúsabbak, sokszínűbbek.

Amerikában a normális kenyér, ami mondjuk a magyar kenyérgyári félbarna szintjét megüti, luxus, hipszter dolog.

Ázsiában rettenetes "kenyerek" vannak, gőzölt édes tészta lényegében, ezt hívják kenyérnek. Egyedül a japánok tudták lekoppintani a francia kenyereket (ami azért az európai mezőny nem épp fantáziadús része), de még a japánok is szeretik az édes kenyereket. Itt nem kalácsra kell gondolni, hanem konkrétan cukortól csöpögő vagy csillogó pékárukra.

Ahol vannak mohamedánok Ázsiában, ott lehet esetleg valami nemédes, nem kelt kenyeret, lepényt kapni.

@Bredpitt Monika: Nem a kenyér a ludas az elhízásban, hanem a mozgásszegény életmód. A szegények étrendje hízlal, a szegény életmódba nem fér bele a mozgás, az év feléven drágák a zöldségek időjárási okok miatt, minden annyiba kerül már, mint Nyugaton, de a fizetések a nyugati fizetések negyede.

Csodabogár 2021.05.01. 11:55:01

@Bredpitt Monika: Nincs is máshol, a Publix egy kizárólagosan floridai lánc. Mondjuk a kenyér ott se volt az igazi, de lehetett ehetőt találni. Különben tényleg jó üzlet volt, napi rendszerességgel oda jártunk, mert nemigen volt más.:-(

Csodabogár 2021.05.01. 12:01:12

@Csodabogár: A mozgás ingyen van. Van olyan kisnyugdíjas barátnőm, aki napi minimum 15 kilométert gyalogol. Csak úgy, cél nélkül a városban. Mindig irigylem az alakját.
Jómagam is szivesen járok gyalog, de csak ha dolgom van valahol. Sokszor kihagyom a villamost vagy buszt és inkább gyalog megyek.

dikusz. 2021.05.01. 13:14:54

@Bredpitt Monika: Neked is szép napot Móni, te is hozod a szokásost (remélem nem haragszol meg érte), mert hirtelen megjelensz több nap/hét után, jó sokat kommentelsz, aztán ismét jó sok ideig nem jössz. Pedig jöhetnél gyakrabban is mindig megdobod a kommentszámot.:)))

FutureFry 2021.05.01. 15:25:37

@Bredpitt Monika: @Csodabogár:
corporate.publix.com/about-publix/company-overview/facts-figures

“. . . and these are our Southeast locations.
1,270 Store Locations
* Alabama (80 stores)
* Florida (818 stores)
* Georgia (192 stores)
* North Carolina (49 stores)
* South Carolina (63 stores)
* Tennessee (49 stores)
* Virginia (19 stores)
...”

FutureFry 2021.05.01. 15:43:20

@Örömhernyó:
“... Amerikában a normális kenyér, ami mondjuk a magyar kenyérgyári félbarna szintjét megüti, luxus, hipszter dolog. ... ”

A nyolcvanas évek végéig - kilencvenes évek elejéig nem volt nagy a kenyérválaszték, de utána a globalizáció hatására begyűrűzött az európai mércével már elfogadható(bb)nak számító kenyér (is), amit most már szinte mindenhol lehet venni, azaz nem számít “luxus, hipszter” dolognak, bár igaz, hogy - főleg a vidéki Amerikában - a wonderbread jellegű kenyerek még dominánsabbak.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2021.05.01. 17:51:10

@Örömhernyó: "Amerikában a normális kenyér, ami mondjuk a magyar kenyérgyári félbarna szintjét megüti, luxus, hipszter dolog."

na, ez megint az a bizonyos altalanositas kategoria ;) Igen, az olcso, edes kenyer, ami a szupermarketek also-kozepso polcain van, tenyleg nem az, mint amit a magyar izles megszokott. Es elismerem, nem a legjobb :)
De ha bemesz egy kozep arfekvesu szupermarketbe, mindegyikben ott a pekseg, ami helyben suti a kivalo, ropogos heju, finom kenyereket (Kaliforniaban legalabbis). Ezek ara kozepkategorias az amerikai atlag penztarcahoz. Itt CA-ban (ami az egyik legdragabb allam) Los Angeles kornyeken ezek a kenyerek (friss sutesu vagy ilyen-olyan magos, extra ) kb $4-5 kozott (kb 0.5 kg)
Hozza kell tenni, hogy az amerikai nem kifejezetten kenyerevo nemzet, igy a kenyer nem annyira "alap elelmiszer", mint Mo-n.

www.google.com/search?q=bread+selections+in+california&bih=678&biw=412&client=ms-android-samsung-rev2&prmd=mivn&hl=en&tbm=shop&sa=X&ved=2ahUKEwjKp_mB56jwAhXSmZ4KHWiOC08Q1TV6BQgBEJ4B

Ez a pekseg az egesz orszag teruletere szallit.
Na, meg is eheztem, megyek reggelizni :)
www.google.com/amp/s/www.nytimes.com/2016/11/28/dining/bread-manresa.amp.html

Bredpitt Monika 2021.05.01. 18:05:55

@Örömhernyó: nem is pont a kenyerre gondoltam, hanem a tobbi pekarura.....kakaos csiga, pogacsa....sorolhatnam, amit raadasul nem azert eszel altalaban, mert ehes vagy, hanem mar foetkezes utan johet egy kis desszert........amire mar egyaltalan nincs szukseged.....es ha mar annyira kivanod az edeset, ehetnel egy almat is kakaos csiga helyett......de hat mi , magyarok nem igy gondolkozunk (tisztelet a kivetelnek)

egyebkent meg a mozgasszegenyseghez.......aki fekszik egy korhazi agyban hetekig, az is le tud fogyni, en az osszes fogyokuramat ugy csinaltam eredmenyesen, hogy kizarolag a helyes etkezesre koncentraltam, nem a mozgasra

csak gondolj arra, hogy ha megeszel egy tabla csokit, mennyi ideig tart ledolgozni azt a kaloriamennyiseget, ami a csokiban van, kerdezd csak meg Norbit, majd o jol megmondja.....

Bredpitt Monika 2021.05.01. 18:06:52

@Csodabogár: volt azert ott mas is, nemcsak Publix.....

Bredpitt Monika 2021.05.01. 18:10:51

@dikusz.: az a baj, hogy a telefonomon nem tudom megnyitni mar egy jo ideje a blogot, a laptopot meg utalom kinyitogatni, szoval sokszor mar azert nem is valaszolok, mert nem volt kedvem visszanezni.........hetkozben nagyon elmegy a nap az utazas miatt

egyebkent most mar a telexet sem birom a telon kinyitni, egy par hete megm be tudtam lepni az oldalra, de a cikkeket mar nem tudtam kinyitni csak a google bol, most mar onnan sem, nem ertem az egeszet

Bredpitt Monika 2021.05.01. 18:13:00

@FutureFry: ma direkt nem neztem meg a neten hol van meg Publix, szinte biztosra mentem, hogy ki fogsz segiteni, koszi

Csodabogár 2021.05.01. 18:27:44

@Bredpitt Monika: Nem is azért mozgok, hogy ledolgozzam a felesleget. Annál sokkal egyszerübb ésszerüen enni. Viszont a mozgásra nagy szükség van az izmok karban tartása végett és ezt ingyenesen is meg lehet tenni.Meggyőződésem, hogy te is elég sokat jársz gyalog is.

Bredpitt Monika 2021.05.01. 18:28:27

meg a kenyerrol, ,lehet, hogy mar leirtam itt

hugom kirakott szaritani fasirozotthoz egy szelet rozskenyeret, meg egy darab hamburger zsemlet

a hangyak elleptek a rozskenyeret, a hamburger zsemlere egy darab nem ment.......

Bredpitt Monika 2021.05.01. 18:35:36

@Csodabogár: a mozgas fontos, nem vitas, de en azt tapasztalom, hogy a fogyas elsosorban megfelelo kaloriabevitel mellett indul el es nem kell hozza semmi extra mozgas

par eve szorolapoztam es naponta kb harom orat gyalogoltam, na, azon a heten ugy fogytam, hogy nem is szandekoztam fogyokurazni, viszont enni sem ettem azokon a napokon tul sokat, mert nem volt idom ra

a gyaloglas es mindenfajta mozgas nagyon jo dolog, nem mondom , hgoy nem kell mozogni, de a legtobb ember nem azert hizik el, mert nem mozog eleget, hanem azert , mert tul sokat eszik......

kardio1 2021.05.01. 20:20:57

@Örömhernyó: eléggé el vagy tévedve, ha azt gondolod, hogy a baguette-en kívül nincs más krnyér, vagy hogy silàny a kenyérvàlaszték Franciaországban.
Sokféle kenyér van, finomak nagyon. A franciàk nagy kenyérevôk. Már a péktôl kijôve megkezdik sokszor :)

dikusz. 2021.05.01. 22:26:34

@Csodabogár: Nincs is egy deka felesleged sem.:)

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2021.05.01. 23:05:53

@kardio1: igen, ugy tunik, nagyon a klisekben gondolkodik ;) Fr.o-rol csak a bagett, az USA-rol csak a vacak edes kenyer jut eszebe :)

Csodabogár 2021.05.01. 23:07:39

@dikusz.: Keveset is eszem. Soha nem voltam egy nagyevő. Valüszinű alkati kérdés is. Nálunk a családban senki nem volt soha kövér.

Örömhernyó 2021.05.02. 01:01:20

@kardio1: @Zsuzsi65: Nem azt írtam, hogy a franciák csak baguette-et esznek! Azt írtam, hogy a németeknél sokkal többféle kenyér van.

@Bredpitt Monika: A franciák, svédek is édes dolgokat esznek. Ahol tényleg elhízottak az emberek, ott szerintem az ételekhez hozzáadott rejtett cukrok (high fructose corn syrup) lehez a ludas.
Nyilván fekvőbetegként lehet a legjobban fogyni, ha izmot is akarsz veszíteni. Volt a családomban túlsúlyos, aki ágynak dőlt, szépen le is apadtak at izmai, nem szép látvány, nem így kellene fogyni, mert az nem formába jövés, hanem elfogyás.

kardio1 2021.05.02. 06:20:05

@Örömhernyó: én sem ezt állítottam. Hanem azt, hogy nem ismered, így alulbecsulod a francia kenyérvàlaszték bôségét.

Mikkamak 2021.05.02. 20:21:05

A 8 Ft/kg-os krumplis kenyér a Nagyajtai utcai boltból annó... (a sima az 5,60 volt), meg a Retek utcai...

A Publix mellett a Costcoban is szokott lenni jobb kenyér (csak ugye, kettesével kell venni a vekniket).

Kaliforniában pedig a Raleigh's/Nob Hill boltokban volt finom kenyér.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2021.05.02. 21:42:21

@Mikkamak: Costco-s kenyeret mi is szeretjuk, na de a San francisco-i sourdough clam chowder kombonal nincs finomabb :) erdekes, hogy valtozik az izles, mert eleinte a soursough-to nem voltam elragadtatva, most mar szeretem!

Arthamyr 2021.05.02. 21:59:38

@Zsuzsi65: A jó sourdough nagyon finom, mi is imádtuk Írországban, az volt az első "normális" kenyér, amit találtunk.

SzZoole 2021.05.02. 22:32:19

@Zsuzsi65: @Arthamyr: Hehehe, ma reggel (meg mint minden vasárnap reggel) friss-ropogós de belül puha sourdough-t ettem a villás reggelihez, ami általában 3 tükörtojást, 3 kolbász, és egy kakastaréj füstölt szalonna :-))

Arthamyr 2021.05.02. 23:00:46

@SzZoole: Egy jó angol reggeli kellett volna. :) Az ír reggeli is jó találmány, kár, hogy itt nem tudom, hol lehet beszerezni a hozzá való kolbászokat.

Arthamyr 2021.05.02. 23:17:16

@SzZoole: Ír reggelihez való kóbászt? :) Majd ha nyáron kész lesz a konyhánk, jöhet. :)

SzZoole 2021.05.02. 23:19:48

@Arthamyr: aszt hát :-) Én nem bótit veszek, hanem búccsertűl szoktam venni, igazi húsbúl van :-)

kék madár 2021.05.03. 00:22:03

@Örömhernyó: ma nagyon hasitasz, mar Amerikara is szakertesz, csak kapkodjuk a fejunket :)

kék madár 2021.05.03. 00:30:01

@FutureFry: "a globalizáció hatására"
nem a globalizacio hatasara, hanem minden recesszio vegevel jon egy hullam Europabol, a Pacific Rim felol, az emberek keresnek valami ujat, jobb kavet (az is ihatatlan volt a 80-as evek vege elott), jobb kenyeret, sushit, stb. vagy csak siman itt kezdenek kotyvasztani, mint ahogy belulrol indult a sör forradalom, a tejtermekek reneszansza, es a bakery kicsit olyan mint a soccer, mindig egyre nepszerubb es soha sincs ra igazi igeny

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2021.05.03. 05:22:34

@SzZoole: nincs elegge ropogosra sutve az a szalonna :)

Golf2 2021.05.03. 09:23:35

@SzZoole: Tucc élni,nyomod má a mázsát?

SzZoole 2021.05.03. 10:09:33

@Zsuzsi65: azért mert ez kakastaréj a vasárnapi villás reggelihez :-)
De van olyan is, amire te gondolsz; tepertő :-))

A kezdet;

kepkezelo.com/images/mb6683qgl13a9dvk66ra.jpeg

És a végtermék :-)

kepkezelo.com/images/72xp2j8b6h2lvtvnxcrz.jpeg

SzZoole 2021.05.03. 10:12:46

@Golf2: ja, élni tudni kell :-)
180 centi magas vagyok és 82.6 kiló. Napi rendszerességgel megyek a gym-be, úszók, szerinted túlsúlyos vagyok?

Örömhernyó 2021.05.03. 10:24:16

@kék madár: Amerikában amikor ott voltam a kenyér volt sarkalatos pont, mármint hogy nem nagyon volt normális, ahol volt, ott méregdrága, divat, hipszter dolog volt. K-Európában pont vidéken jobb a kenyér, Amerikában meg vidéken van a wonder bread és reinkarnációi. Ugyanakkor például mindenféle guacamole és hasonló dip-ek, spread-ek nekem nagyon bejöttek, azokat meg Magyarországon nem nagyon lehetett kapni akkoriban. Nem szakértek, csak megosztom, amit 15+ éve tapasztaltam, ha azóta változott valami ezen a fronton, akkor leírhatod, ha tudod normális hangnemben.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása