oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2021. április 18. 06:30,  A juharszirup titkai 18 komment

2021. április 18. 06:30 Határátkelő

A juharszirup titkai

A juharszirup, ahogyan Magyarországon ismerjük, nem feltétlenül ugyanaz, amit Kanadában fogyasztanak (igen, gofrira vagy palacsintára öntve és igen, reggel). Kiderül azért az is, hogy kerül a fából szirup és még több egyéb érdekesség.

juharszirup_arusitas.jpg

Szóval a juharszirupról írt a Juharszirup, a poszt nem csak ezért érdekes, hanem azért is, mert felvillantja, miként alakítják az ember ízlését a külföldön töltött évek.

„Magyarországon élve sosem ettem juharszirupot. Pedig volt otthon a fiók mélyén egy teljes liter, de szerintem azt még Timka hozta magával a közös háztartásunkba, mert én biztosan nem vettem. Tizenév után dobtuk ki, amikor a költözésünk előtt felszámoltuk magyar háztartásunkat.

Eleinte Kanadában is visszafogottan viselkedtem a juharszirup iránt, de Márk „igazi” kanadaiként kicsi gyermekkora óta szívesen fogyasztotta a szirupot és ezért úgy alakult, hogy mindig volt/van otthon egy flakon.

Egy idő után és is megszerettem a „szirupot” annak köszönhetően, hogy nálunk a hétvége egyik napja gofri vagy amerikai palacsinta nap. Azért mindig megkérdezem Márkot, hogy nem enne-e valami mást reggelire, szívesen csinálok tükörtojást, rántottát, stb., de ő stabilan gofrit kér és gyakran én is beszállok. Ilyenkor juharsziruppal öntjük nyakon a gofrit, palacsintát.

Időközben arra is rájöttem, hogy a boltban többféle ízű juharszirupot is lehet kapni, persze nem olyanokat, hogy „vaníliás”, meg „epres”, hanem attól függően változik a szirup íze, hogy mennyire sötétre sűrítik a folyadékot.

Van egészen világos színű, ami inkább csak édes és nagyon enyhe juharszirup íze van, de a skála másik végén van egészen sötét és sűrű „dark roast” is. Nekem ez utóbbi ízlik a karakteres íze miatt. (...)

Ontario déli részén sok mennonita család él, ők hagyományosan mezőgazdaságból élnek és a farm egy szegletében biztosan van juharerdő, ahol tavasszal megindul a „juharszirup szüretelés”.

Ezt úgy kell érteni, hogy amikor késő télen, nagyon kora tavasszal éjjel még hideg van, de nappal már kicsit süt a nap, akkor megindul a juharfákban a nedvkeringés és ekkor a tulajdonos vagy egy edényt erősít a fa törzsére, vagy a képen látható módon csapolja meg a fát. (Angolul „spout” – a kék csap, amit a fa törzsébe fúrt lyukba tesznek.)

A következő képeket március közepén, a Woolwich tározó melletti juharerdőben készítettem, ahol több tízezer négyzetméteren gyűjti a juharfa nedveit (angolul „sap”) egy mennonita család.

juharszirup_csapolas.jpg

Ez a módszer több beruházást igényel, mint a vödrös változat, de cserébe nem kell fáról fára járni és üríteni a tárolókat. A „sap” csak végigfolyik a vezetéken egy nagy több hektós tartályig, ami egy utánfutón áll. Az átlátszó csövekben jól lehetett látni, hogyan folyik ki a fából az átlátszó, víz sűrűségű lé, aminek a cukortartalma mindössze 2-3%.

Ha jól megnézed a következő képet, akkor a csőben lehet látni a sapot és a légbuborékokat is. Megdöbbentő volt számomra, hogy a lé nem csak csepegett, hanem konkrétan folyt ki a fából. Mintha egy picit kinyitott csapon keresztül folyna a víz a fürdőszobában.

Egy ilyen begyűjtési rendszer komoly tervezést igényel, mert figyelembe kell venni a terep lejtését, de a jól tervezett rendszer esetében a gravitáció elvégzi a munkát helyettünk.

Amikor a tartály megtelik, akkor traktorral elhúzzák a farmra és ott csinálnak belőle szirupot. A megcsapolt több száz, esetleg ezernél is több fával számolva esélyes, hogy a több hektós tartály akár naponta megtelik.”

A teljes (rendkívül érdekes) posztot az emlegetett képekkel itt találjátok.

Az olasz idegenforgalom történetének legsötétebb válsága

Gyakorlatilag szinte teljesen hazavágta az olasz idegenforgalmat (is…) az elmúlt egy év. Az üdülési célú vendégéjszakák 44,8 százalékos, az üzleti célú tartózkodások 67,9 százalékos csökkenést mutattak – írta Olaszmamma, hozzátéve, hogy azért már bőven a nyitást tervezgetik.

olaszorszag_1.jpg

„A turisztikai miniszter, Massimo Garavaglia az olasz köztársaság ünnepére, június 2-ára tenné az olasz nyitás dátumát, a nemzeti ünnep ugye szimbolikus jelentőséggel is bírna.

A miniszterelnök, Mario Draghi óvatosabb duhaj, nem bocsátkozik találgatásokba, ez majd a járvány lefolyásától, és az oltási kampány előrehaladtától függ (ez Olaszországban egyébként elég lassan és nehézkesen halad).

Szardínia és Szicília elnökei előszeretettel hangsúlyozzák, hogy mennyire fontos lenne görög mintára Covid-mentes szigeteket kialakítani Olaszországban is.

Szardínia ezen az úton indult el, amikor pár héttel ezelőtt Olaszország egyetlen fehér zónájaként minden szigetre érkezőtől negatív tesztet követelt. Kérik, hogy a két legnagyobb sziget teljes lakosságát minél hamarabb oltsák be. (...)

Az nyilvánvaló, hogy az olaszok tavaly, és valószínűleg majd 2021 nyarán is elsősorban a belföldi desztinációkat részesítik majd előnyben, 2020-ban 80%-al csökkent az olaszok külföldi utazásainak száma.

A legtöbb vendégéjszakával tavaly az észak-keleti régiók büszkélkedhettek, míg a legnagyobb vesztség Lazio régiót érte e tekintetben. Egyértelmű az is, hogy a magánszállások voltak a kedveltebbek a szállodákkal szemben, és inkább autóval is elérhető célpontokat választottak az olaszok. Mi is.”

Az eredeti írást itt találjátok.

A napfelkelték napfelkeltéje

Zárjuk ezt a hetet Új-Zélandon Janekékkal, már csak azért is, mert egyrészt folytatódott a múlt héten már felidézett nem akármilyen túra, másrészt a turistaház sem hétköznapi élményeket kínált.

uj-zeland_15.jpg

„Van épített WC (kommunális), fürödni viszont a „luxushüttén” kívül csak a folyóban lehet. A folyó vizet forralva lehet fogyasztani, mi ezt tettük, bírta a gyomrunk. Persze fertőtlenítettünk is rendesen Omaruban vett whiskyvel. :)

A faház valami gyönyörű helyen van, a hegyek tövében, ahonnan a napfelkelte… huh…

A faháztól kb 100 méterre van egy melegvizes fürdő DE. Ezt mindenki csak SAJÁT FELELŐSSÉGÉRE használja. Két alapszabály: ha sebed van ne menj bele; a nyakad fölé ne érjen a víz.

Ha a 2. szabályt nem tartod be, jó eséllyel agyhártyagyulladást kapsz a vízben élő baciktól és jó eséllyel belehalsz. Nem, nem poénkodom.

Viszont a tojásfőzésre is alkalmas forró vízben pont jól el tudod lazítani a túrában megfáradt izmaidat, és a kilátásra sem lehet panasz. Itt, főleg ha van nálad alkohol, elég könnyen lehet haverkodni a jórészt nemzetközi turista közeggel (köööhm… németegyetemistalányok)

Kajának tökéletesen jól jött, amit a queenstowni Pak’n Save-ben vettünk, így ezt viszonylag egyszerűen megoldottuk.

Az ágyak… nos… jobb, mint a földön aludni. Vastag műanyag bevonatú valami, egy tenyérnyi vastag. Amolyan jól beleizzadós, de a semmi közepén… mennyország. (...)

A zuhanyban akkor van meleg víz, ha a fa/széntüzelésű kályhán (vagy ez már kazán?) befűtesz, amit mi a nyár kellős közepén azért nem vállaltunk be. A víz viszont „fél centis hideg”, khm.

Szóval enyhe halálsikolyok között lezuhanyoztunk, majd kiraktuk száradni a túrázásban átizzadt cókmókunkat.

Jól bekajáltunk (megettünk 2.5 napi adagot fejenként hárman…), bewhiskyztünk és bár pár órával előtte még azon poénkodtunk, hogy átmegyünk a közösségi házba haverkodni, jött a kalapácsos ember és mind a hármunkat szépen homlokon kólintott, aztán hirtelen reggel lett. Előtte persze forraltunk vizet másnapra, a visszaútra.”

A teljes posztot képekkel és videókkal itt nézhetitek meg.

Barangold be velünk az egész világot!

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Határátkelő (@hataratkelo) által megosztott bejegyzés

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: blogajánló Olaszország Kanada Új-Zéland

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr616504686

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

FutureFry 2021.04.18. 07:23:18

Fun fact: 2012-ben történt a “Great Canadian Maple Syrup Heist” aminek kapcsán mintegy másfél tucat embert tartóztattak le Kanadában (Quebec-ben) mert (kb. egy év alatt) közel 20 millió (CAD) dollárnyi juharszirupot loptak el a “Canadian strategic maple syrup reserves” (“kanadai stratégiai juharszirup tartalék”) (!) hordóiból. Ez utóbbinak a megléte is mutatja milyen komolyan veszik a kanadaiak a juharszirupot. (Anno Chris Hadfield (kanadai űrhajós) is vitt belőle a nemzetközi űrállomásra (no nem a lopottból, gondolom :)).

dikusz. 2021.04.18. 09:22:23

"...fürödni viszont a „luxushüttén” kívül csak a folyóban lehet..."

"A zuhanyban akkor van meleg víz, ha a fa/széntüzelésű kályhán (vagy ez már kazán?) befűtesz"

Most akkor van fürdő, vagy nincs fürdő?

fhdgy 2021.04.18. 15:34:22

Az a napfelkelték napfelkeltéje elég giccses lenne, ha festmény lenne és nem fénykép.

A gimiben volt egy tantárgy, talán műalkotások elemzése. Ott a tanárunk élesen kirohant az ilyen festmények ellen, hogy asszongya giccs és giccs.

2002 január 2.-án mentem vissza Münchenbe autóval Salzburgon keresztül. Ahogy közeledtem Salzburghoz, ilyen vagy még ilyenebb volt a naplemente.

Eszembe is jutott, hogyha realisztikusan lefestettem volna, akkor a tanárom kirohant volna ellenem, hogy meg nem mondtam, hogy az ilyen giccs és giccs! -:)

Lehet, hogy a természet a legnagyobb giccsgyáros?

dikusz. 2021.04.18. 16:23:03

@fhdgy: Ha tudsz festeni, lehet, hogy elámul a tanárod, hogy milyen tehetséges vagy. Ha pedig nem tudsz festeni, akkor lehet, hogy nevet egy jót a műveden, már amennyiben van humorérzéke.)))

fhdgy 2021.04.18. 16:44:36

@dikusz.: A ha tudsz festeniről jutott eszembe:

A fickónak letépi egy gép a karját, sok órás műtéttel visszavarrják neki.

Amikor magához tér, az orvos mondja neki, hogy nagyon jól sikerült a műtét.

Doktor úr! Még zongorázni is tudok vele?

Igen, természetesen!

Nagyszerű, mert eddig nem tudtam!

fhdgy 2021.04.18. 16:50:50

A juharszirup érdekes dolog. Tudtam, hogy van, de fogalmam sem volt róla, hogy miből, hogyan lesz.

Ilyen alapon nyírfából is lehetne valami inni valót csinálni. Egész kis gyerek voltam, de nagyon megmaradt bennem, hogy egyszer apámmal voltunk az erdőn és egy nyírfába kis csap volt belefúrva és apám engedett belőle valamennyit és megittam.

Jó lenne megint megkóstolni, hogy milyen is volt!

Most is olyan jó lenne vagy csak az emlékeimben él, hogy jó volt?

Arthamyr 2021.04.18. 17:47:54

@fhdgy: A google a barátod (vagy nem, de néha hasznos):
www.egeszsegkiraly.hu/uj_termekek/nyirfanedv_natur_hozzaadott_cukor_nelkuli_1000ml
Egész olcsón kipróbálhatod, hogy olyan jó-e, mint ahogy az emlékeidben él.

fhdgy 2021.04.18. 17:53:19

@Arthamyr: Köszönöm a linket!

Itt a tavasz még elég nagy késésben van, így szerintem reális, ha a jövő héten kimegyek az erdőbe és ott próbálom ki.

Ha nem, akkor előszedem az általad küldött linket.

Hari Seldon 2 2021.04.18. 18:25:28

Nagyon érdekes volt a juharszirup szüretelés.
Egyszer meg is kéne kóstolni. Bár nálunk a nutella (és klónjai) mindent visznek, ha palacsintáról van szó.

fhdgy 2021.04.18. 18:37:03

@Arthamyr: @Hari Seldon 2: Csak egy véletlen egybeesés:

A hétvégén itthon volt az unokahúgom, aki Ausztriában dolgozik.

Elég sokat beszélgettünk arról, hogy a főnökasszonya mi mindenből főz, ami még ráadásul finom is, az unokahúgom szerint.

Csallányleves, pongyolapitypang, pipitér, meg a legkülönbözőbb virágok.

Azon is elelmélkedtünk, hogy mi mindent meg lehetne enni ( és nem is rossz ), ami már ki ment a köztudatból és eszünkbe se nagyon jutna.

Lehet, hogy egy csomó dolgot újra kellene tanulni???

Hari Seldon 2 2021.04.18. 20:52:59

@fhdgy:
Nem rossz ötelet, kipróbálni. - Főleg most aktuális nekem.
Az utóbbi pár hóbnapban én akit kb annyira érdekelt a főzés mint a divat, vagy az ángius királyi ház (semennyire), elkezdtem főzögetni, meg sütni.
Engem is meglepett.
Valószínűleg azért alakult ez így Covid miatt lényegében sehova sem mehetünk, és rájöttem hogy tök jó szórakozás.

Arthamyr 2021.04.18. 23:00:36

@fhdgy: Nekem biztos nem kell újratanulnom, mert eddig sem tudtam. Ha meg az ember eljár éttermekbe, ott előfordul mindenféle alapanyag/eljárás (ami a közembernek nem jut eszébe), szóval az emberiségnek azért a tudás a rendelkezésre áll.

Montroyal 2021.04.18. 23:17:04

csaladi barati esemeny tavasszal kb 2 honapig a cabana sucre partyk ... sok es nagy ettermek a varoson kivul foleg hetvegen tel .. sorba allas hosszu asztalok es sorba ul mindenki osszeultetik az embereket ... tulajdonkeppen reggeli féle tojas sonka virsli sutemenyek sult krumpli , de minden uszik a szirupban .. azutan van szinpad zene tanc kis allatkert kis vasut .. jo buli a csaladnak .. es addig hozak a kajat amig csak birsz enni amig fel nem adod .. persze a scamdemia miatt mind zarva mar tavaly is ( szezonalis 2honap ) most elvitelre kiprobaltuk - lehangolo .. odamész kapsz egy dobozt hideg vagy fagyasztott dolgokkal se hangulat se iz ... es draga .. na jovore nem kerunk belole .. hogy tnkremennek a termelok .. mint minden mas ? az az allamot nem erdekli egyaltalan mert ez van a tervben .. 2025 utan Build Back Better ... jo szerencset aki megéri ..

fhdgy 2021.04.18. 23:19:05

@Arthamyr: Az emberiségnek, úgy összességében lehet, hogy rendelkezésére áll a tudás, de az egyes ember számára nem biztos.

Én sokat gondolkoztam azon, hogy mi lenne, ha az átlag ember úgy tudna futni mint egy világbajnok sprinter és/vagy egy maratoni futó.

Ha olyan erős lenne, mint egy súlyemelő.

Ha olyan okos lenne, mint Einstein.

A sort folytathatnám, végtelenül.

Hány ember lenne, aki éhen halna ott, ahol bizonyos népcsoportok élnek, szaporodnak?

Az eszkimókkal vagy a busmanokkal állnánk a túlélési versenyt?

Ezek mind kemény kérdések.

Sokat gondolkodtam ilyeneken, de nem tudom a választ.

fhdgy 2021.04.18. 23:26:01

@Hari Seldon 2: Amíg Szolnokon éltem, én is főzögettem, de csak hétvégén.

Ilyen-olyan pörkölt, padlizsán krém, meg hasonlók. Elég szűkös a repertoárom.

2018 óta semmit sem főzök. Se időm, se energiám. Talán majd egyszer.

Ma megígértem unokahúgomnak, hogyha időben szól majd, akkor hozok haza, szedek csalánt, csibegombát, réti sóskát meg hasonlókat.

Tényleg ki kell próbálni.

fhdgy 2021.04.18. 23:35:24

@Arthamyr: Ha valaki, akkor én átlagnál lényegesen többször jártam étterembe, amíg lehetett.

Ha majd újra lehet, kipróbálom, hogyan reagál a pincér, ha csalánlevest vagy csibegombalevest rendelek.

Vagy sóskát, de kifejezetten réti sóskából.

Én, ha kimegyek a birtokra, megfelelő időben, akkor szoktam szedni magamnak a réten sóskát. Sokkal savanyúbb, mint a kertben termesztett.

Szoktam szedni erdei epret is. Az íze különleges, de a legkülönlegesebb, hogy minden egyes apró szemért meg kell küzdeni.

Galagonyát, kökényt is szoktam szedni, egyik sem egyszerű.

Sok mogyoró bokor is van, de már évek óta egy, ami nem sok, annyi mogyorót sem találtam. Még héjat sem a bokrok alatt, fogalmam sincs, hogy mi történt.

dikusz. 2021.04.19. 06:49:04

@fhdgy: Aki nem kóstolt még erdei szamócát, az nem tudja mennyire finom, egy kis tálka szamóca pedig illatosabb, mint egy kiló eper.:)

A sóskát nem ismerem fel, pedig nagyon szeretem, a piacon is ritka vendég. Ha egyáltalán lehet kapni, akkor 1000 Ft/kg az ára.

A csipkebogyót nem is említetted, azt a legnehezebb szedni szerintem, feldolgozni még inkább.

Ahová rendszeresen jártam az utóbbi húsz évben (gesztenyetermő környék) egyetlen mogyoróbokron sem láttam az évek alatt mogyorót. Bezzeg itt a városközpontban, a játszótéren minden évben látni a fák alatt a lehullott termást.

Arthamyr 2021.04.19. 08:34:02

@fhdgy: "Sokat gondolkodtam ilyeneken, de nem tudom a választ." - Egészségedre, ha van időd/kedved ilyeneken gondolkodni. Nem mondom, hogy irigyellek, mert ugyan időm még valószínűleg nekem is volna, de ennél azért általában hasznosabban/élvezetesebben el tudom tölteni.

"Ha valaki, akkor én átlagnál lényegesen többször jártam étterembe, amíg lehetett.

Ha majd újra lehet, kipróbálom, hogyan reagál a pincér, ha csalánlevest vagy csibegombalevest rendelek." - Fordítva ülsz a lovon szerintem. Az éttermekben leginkább azt adnak (és azt éri meg kérni), ami van, viszont előfordulnak olyan különleges alapanyagok és/vagy elkészítési eljárások, amiről a legtöbb ember nem is hallott, és az otthonában nem is igazán tudná alkalmazni.
Pl. én is már voltam étteremben, ahol használtak valamilyen fajta csalánt, mint alapanyagot, pedig nem mondanám, hogy sokszor járok étterembe. Ettől még nem fogok megszakadni, hogy itthon is azzal főzzek, mert nem volna túl praktikus.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása