oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2021. április 05. 06:30,  Mamutfenyőktől a szennyeskosárig 48 komment

2021. április 05. 06:30 Határátkelő

Mamutfenyőktől a szennyeskosárig

Legutóbb a Halál Völgyében találkoztunk Nikiékkel, akik lakóautóval járják be Amerika egy részét. Most onnan folytatjuk az utunkat, találkozunk majd mamutfenyőkkel, miközben akadnak nehéz pillanatok.

utazas_11_resz_mamutfenyok.jpg

„Vasárnap meghitt búcsút vettünk Meseországtól, és nekivágtunk Sequoiának, de előbb még meghódítottuk Sierra Nevadát! Mint már említettem, a mamutfenyők hazája volt az úticélunk, s lakóhelyünk egy hétre.

Noha a távolság légvonalban mindössze nettó 50 mérföld volt Alabama Hills-től, a hegy megkerülésével ez felkúszott uszkve bruttó 250-300 mérföldre és finom 5 óra kocsikázásra.

Díszletcsere

De sikerült még világosban megérkezni. Levertük a cölöpöket és utána gyönyörködni is volt lehetőségünk. Elképesztő volt ez a díszletcsere.

A hegy másik oldalában lévő kopár sziklás, kaktuszos, sivatagos, halálvölgyös kietlen csodából egyszerűen megérkezel a csupazöld pázsitos, narancsmandarinpomelós, pálmafás paradicsomba, majd feljebb mamutfenyős térdig érő havas hidegbe!

Amerre a szem ellát narancs-, mandarin-, pomelo- és citromfák a kemping körül. Aztán autókázol úgy másfél órát hegynek fel (számomra szörnyű) szerpentinen és égig érő mamutfenyők vesznek körbe, miközben ropog a hó a bakid alatt.

Áron és én áldjuk a nevét egyébként, aki kitalálta a sick motion tablettákat. Kanyargós utak előtt ezt szoktuk ebédelni, különben ki tudja, mi s hol köszön vissza.

utazas_11_resz_cikk.jpg

Hétköznapi nehézségek

Na, de vannak ám hétköznapok is: mivel az egy szennyeskosárra eső szennyesünk durván meghaladta az egy szennyeskosarunkat, nem volt menekvés, MOSNI KELLETT!

Általában magánkempingekben szokott lenni mosoda, úgyhogy ha ilyen helyen vagyunk, visszük a tonna ruhát tisztulni. A mosás az egyik, amit a legjobban rühellek.

Először is mindig kifogy valami, mosószer, öblítő, színfogó kendő vagy a 25 centesek. Másodszor meg, amikor 2 hétig nincs a közelben semmi civilizáció, magyarul nem tudok mosni, komolyan annyi textil összegyűlik, hogy a beach cartommal kell elvonszolni a mosodáig, ahol az összes rendelkezésre álló mosó- és szárítógépet lerohanom, majd nem emlékszem, melyik mikor jár le, és mint a mérgezett egér, rohangálok oda vissza a trailer és a laundry között.

Szerencsére nem szokott tovább tartani 3-4 óránál, mire elégedetten elhagyom az utolsó tiszta és száraz adaggal a mosodát. Már ha nem felejtek az egyik mosógépben egy komplett adagot… (igaz történet).

Az ezután következő röpke 2 órás ruhahajtogatás, zoknipárosítás már tényleg fel se tűnik. De hát kérem ez is része a „full timer-kedésnek”.

Szalonna nincs, marshmallow van

Volt azért idő persze napozni, pihenni, kint főzni, kirándulni, hógolyózni, mamutfenyők lábánál nyakat kitekerni is!

Utolsó este gyújtottunk egy tisztességes tábortüzet. Előzményként felhergeltük egymást a szalonnasütéssel, úgyhogy 4 üzletet is megjártunk mire NEM leltünk sertés zsírszövetre, úgyhogy maradt az amcsi tepertő (bacon).

Egész jól megoldottuk, csak azért is feltűzködtük a nyársra és láss csodát, isteni lett.

Az elmaradhatatlan bonfire desszert is előkerült. Természetesen én, mint az esetek 98 százalékában, most is szarrá égettem a marshmallow-imat. De lecsúszott így is S'Mores formájában.

Klassz volt ez a hét is, megint eljött a költözködés napja. Elrámoltunk, kiékeltünk, összecsatlakoztattunk s csak annyit mondtunk a végén: „Vamos a la Playa!”

California West Coast here we come!!”

Ha szívesen olvasnál Nikiék kalandjáról, látogass el a blogjára!

Barangold be velünk az egész világot!

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Határátkelő (@hataratkelo) által megosztott bejegyzés

(Nyitókép: pixabay.com/tripastute)

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Egyesült Államok

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr6716490284

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

SzZoole 2021.04.05. 08:43:50

Sierra Nevadában jártam a mamutfenyőre másztam, kiszakadt a Levi’s-em és kilógott a péniszem, de azért a piros tojást elviszem!

Ez egy locsolóvers akart lenni, hamán húsvét hétfő van :-)))

kék madár 2021.04.05. 09:21:42

@SzZoole: nem csalodtunk, szep volt :)

SzZoole 2021.04.05. 09:29:07

@kék madár: igazából a fentebbi “versike” a blog hölgy nemű tagjainak akart szólni, de hamár.....:-)))

SzZoole 2021.04.05. 12:33:09

Ilyen nincs, Holle anyó rázza a dunnyháját, nagy pelyhekben hull a hó húsvét hétfőn :-)

Bredpitt Monika 2021.04.05. 15:57:26

@SzZoole:

Zolika, ezek utan elkepzelem, hogy mivel locsolnal. Vagy inkabb megsem.

SzZoole 2021.04.05. 15:59:58

@Bredpitt Monika: jaj Monix, természetesen locsoló kölnivel :-))

Bredpitt Monika 2021.04.05. 16:00:58

A posztot meg nem olvastam el, mert felek, hogy nagyon nagy honvagyam lenne. Eletemben eloszor kimondtam, hogy ha ujra lehetne tervezni mindent nem valasztanek nem magyar ferjet.

Sokkal egyszerubb lenne minden. Bar ez is hulyeseg, mert vannak magyar hazasparok szetszakadva igy is.
Sok hulyeseg van az eletben.

Bredpitt Monika 2021.04.05. 16:06:53

@SzZoole: ne jajgass , egy szavadat sem hiszem es ha belegondolok, lehet, hogy a nem locsolo kolnivel jobban jarunk.....mi lanyok...
mindig ruhelltem ezt a husvetot, nalunk anyuval egyutt harom lany volt a csaladban es ez vonzotta a reszeg pasikat (foleg apu kollegait) ok jol szorakoztak, es mivel katonak voltak volt boven a budos krasznaja moszkvabol v. minek hivtak....
de tudod mit Zolika most eloveszem az igy szexel Magyarorszag c. konyvet, ha mar illatokrol beszelunk (meg izekrol)

Nikiek gondolom nem banjak ha 18 even feluli diskurzus lesz, aztan majd elolvasom oket is........ha mar Zolika mammutfenyoit kitargyaltuk....

kesz vagyok, mikor lesz mar vege ennek a kurva jarvanynak....?

Csodabogár 2021.04.05. 16:17:09

@Bredpitt Monika: Mikor megkérdezték, hogy a férje is magyar? Simán rávágtam, országfüggetlenül, hogy természetesen nem házasodom külföldivel. Miért? mert nyelvfüggetlenül nem fogja érteni sokszor miről beszélek én se őt, miután teljesen más világba születtünk és nőttünk fel. Engem nagyon zavart volna ha pl. egy ismert magyar idézetet meg kellett volna magyaráznom, meg sok minden mást is.
Ettől függetlenül nagyon sok boldog vegyes házasságot láttam és rossz egynyelvüt is.

Bredpitt Monika 2021.04.05. 16:20:51

@SzZoole: 146. oldal csak cimszavak

A ferfi ize: zoldfuszeres aktus a kiskertben?

Asvanyvizes pezsdites.
Varazsizek a teabol.
Csak hagymat ne!!!!
Ovatosan a husikkal.
Csoki es szesztilalom.

Kostolt gyonyor (noi szekcio)

Gyumolcsos izvarazs
Pezsgo helyett asvanyviz

Minden felelosseg Zolit terheli (teged meg Holle anyo sem tudna kirazni az agybol)

Bredpitt Monika 2021.04.05. 16:25:14

@Csodabogár: egy volt kollegam, aki most Nemetorszagban el, sokaig csak magyar nokkel kezdett, tobbszor rakerdeztem, hogy miert nem jon ossze egy nemettel, mindig azt mondta , amit te fent emlitve, neki volt egy poloja, amire ez volt irva>

I SPEAK HUNGARIAN. WHAT IS YOUR SUPERPOWER?

(beszelek magyarul, mi a te hatalmad?)

most , ha igaz, egy nemet csaja van

Bredpitt Monika 2021.04.05. 16:32:59

Akkor m ost elolvasom a posztot.

Meg annyit a temahoz, par hete lattam egy filmet, Henry Fonda, Jane Fonda es Kathryn Hepburn foszereplesevel, egy nagyon szep emberi tortenet, fantasztikus felvetelekkel.

Egyszer csak ugy ereztem, hogy gorcsbe randul a gyomrom a tudattol, hogy nem mehetunk vissza abba az idobe, mardosott a tudat, hogy mennyi rosszat tettunk a termeszettel, es azt az artatlan kort mar nem lehet visszahozni.
A filmet ajanlom mindenkinek, cime:

Az aranyto

Bredpitt Monika 2021.04.05. 16:44:48

marsmallow pillecukor

amcsi tepertő (bacon) ???????

beach cartommal (sikitas)

sick motion utazasi betegseg azaz motion sickness

Niki, kicsit tobb forditast kerunk (en sem vagyok tokeletes)

Ez jo rovid volt.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2021.04.05. 17:19:31

@Bredpitt Monika: hat igen...bevallom, mindennapi beszedben mi is yen Hunglish-t hasznalunk, de azert az iras eseten van ideje az embernek, hogy a hirtelen nem beugro magyar szavaknak utana nezzen ;) nekem pl a blog posztok, amit idonkent irok, pont arra jok, hogy a magyar szokincsemet valamennyire leporoljam idonkent :)

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2021.04.05. 17:21:47

Ma koran ebredtem: 4.45-kor egy kis kaliforniai ebreszto volt: 4.1-es foldrenges :) ez a nagysag egy kaliforniainak csak bosszusag, hogy felebresztett :)

SzZoole 2021.04.05. 17:47:53

@Bredpitt Monika: jaj drága Monixom, hogy egyedem begyedem legeljek a kebleden :-)) Nem a templomban vagy, hogy higgy :-))

Tudod nagyon jól, hogy én csak egy hölgynek élek :-)))

SzZoole 2021.04.05. 17:53:50

@Bredpitt Monika: horny vagy Monix?
Ajánlok egy jó könyvet; Marquis De Sade történetei, quite jolly good :-)))

Bredpitt Monika 2021.04.05. 18:16:25

@SzZoole: ranezek , most sokat olvasok, adtam egy kis penzt a Geopen kiadonak az utobbi honapokban

egy jo kis ajanlo azoknak akik ismertek itt Pinkyt, Robin Cook Genesis, van benne egy patologus rezidens Dr Aria Nichols neven, mintha a Pinky lenne, jokat szorakoztam a karakteren, remelem jol vagy Pink, a jarvany remelem neked nem tette be a kaput (ha bajban vagy es kell segitseg irj ram).....

Bredpitt Monika 2021.04.05. 18:26:30

@Zsuzsi65: elkezdtem nezni a Vilagvege c. filmet (pont passzol a lelkiallapotunkhoz) na, ebben van minden, ugy latom a nyugati parton jatszodik, mi a multkori Horvatorszagit ereztuk egy kicsit (ha jol emlekszem, ott volt)

lanyom le is fotozta, ahogy a karacsonyfa diszek mozogtak, en pont zuhanyoztam, nem ereztem egyaltalan

gondolom mindent meg lehet szokni, en Floridaban egy ido utan onnan tudtam, hogy jon a kovetkezo hurrikan (mi 2004 augusztusaban koltoztunk le, akkor volt egy jo par egymas utan), hogy nem volt viz a polcokon......

dikusz. 2021.04.05. 18:27:41

@SzZoole: Már azt hittem, nem fogsz válaszolni Móninak, mert elállt a szavad.:)))

Bredpitt Monika 2021.04.05. 18:31:43

@Zsuzsi65: ez rovid poszt volt, de ha hosszu, akkor lehet nem olvasom vegig, engem nagyon zavar ez a vegyes beszed

mondjuk amikor en eloszor vilagot lattam 24 evesen, 1991 ben, amikor Kanadaba mentem, ott lattam eloszor eletemben uzenetrogzitot, tehat ott tanultam meg a nevet, angolul, itthon folyamatosan angolul hivatkoztam ra, mert nem tudtam a magyar megfelelojet, szoval az is eleg gaz lehetett....

Bredpitt Monika 2021.04.05. 18:36:22

@dikusz.: Zolinak el szokott allni a szava..? na, azt megneznem egyszer

Bredpitt Monika 2021.04.05. 18:38:33

@Zsuzsi65: a bacon melle azert tettem kerdojelet, mert a tepertonek valami mas neve van, ferjem csaladja szereti, csodalkoztam is rajta nagyon, sogoromnak en csinaltam mindig hagymas majat, mert imadta, de a sogornomet nem vitte ra a lelek, hogy vegyen

Bredpitt Monika 2021.04.05. 18:40:54

@Zsuzsi65: most megneztem a tepertot es remlik, hogy ferjem is igy hivta> greaves

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2021.04.05. 18:47:55

@Bredpitt Monika: igy van, meg lehet szokni. Akik Japanban laknak, ugyanezt szoktak mondani. Dolgoztam japanokkal, es emelkeszem, egyszer telefon vagy email valtas soran az illeto mondta, hogy bocs, most mennem kell, foldrenges van eppen :))

SzZoole 2021.04.05. 18:48:17

@Zsuzsi65: Monix kommentcunamija mellet a te kommented a kommented mellet elsiklottam :-))

Remelem jól vagytok, mert nem venném a szívemre, hogy kedvenc kommentársammal történt volna valami :-))

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2021.04.05. 18:49:14

@Bredpitt Monika: soha nem hallottam angolul itt nalunk ezt a kifejezes, gondolom azert, mert nem nagyon esznek tepertot mifelenk :)eleg egzotikumnak szamit errefele :)

SzZoole 2021.04.05. 18:52:22

@Bredpitt Monika: Zolikanak más szokott állni :-))

Eszembe jutott még egy könyv, Czére Gyöngyvér A férfiak elárulása.

Garantálom, hogy az első pár oldal után lucskos lesz a a a csúnyád :-)))

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2021.04.05. 18:57:03

@SzZoole: oh, persze, egy ilyen kis foldrenges nekunk mar csak az apro bosszankodas kategoria :) egy icipici PTSD azert van bennunk a 2 evvel ezelotti nagyobb renges ota, mert azert mindig atfut a fejemben 1-1 ilyen kis renges utan, hogy vajon erosodik-e, vagy ennyi volt az egesz. 2 evvel ezelott nyaron eleg nagy volt, amit meg tobb mint 100 km-rol is elegge ereztunk. Pont egy magyar tarsasaggal ultunk egy etteremben, mikor elkezdett mozogni a fold. Eloszor csak a szokasosra gondoltunk, de amikor elkezdett erosodni, es az etteremmel szemben levo parkoloban erosen haljadoztak a lampaoszlopok, na, akkor mar gondolkoztunk, hogy mikor bujjunk az asztal ala :) Mi tapasztalt kaliforniaik igy voltunk, de az "edzetlen" vendegeink bizony jol megijedtek :)
www.youtube.com/watch?v=fov7bvjzsxY

SzZoole 2021.04.05. 19:02:20

@Zsuzsi65: igen emlékszem rá.
Nekem még soha nem volt részem benne szerencsére :-)

Egyszer csak leválik Kalifornia és sziget lesz belőle ha ez így folytatódik

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2021.04.05. 19:03:47

@Zsuzsi65: erdemes megnezni a videot, amit belinkeltem :) 7. percenel a srac eppen valami podcast-en v. ilyesmin van, es elo adasban megy a foldrenges, mire a srac: it's an erathquake! I swear to God, it's an earthquake! Holy sh..t, holy, sh...t LOL

Bredpitt Monika 2021.04.05. 19:39:12

@Zsuzsi65: a new jersey tirpakok ismerik a tepertot.....haha

Bredpitt Monika 2021.04.05. 19:42:25

@Zsuzsi65:a japanokrol mindig az jut eszembe, hogy egyszer megkerdeztem egy bankar ismerost New Jerseyben, aki sokat uzletelt veluk es utaznia is kellett Japanba,, hogy nagyon utaljak e az amerikaiakat Hiroshimaert.......eleg ovatosan fogalmazott, valami olyasmi mondott, hogy elvagyunk, de nem vagyunk a kedvenceik

Bredpitt Monika 2021.04.05. 19:52:12

@Zsuzsi65: beleneztem a videoba, az elso negy perc eleg volt, ez szornyu, nem tudom, hogy ezt meg tudnam e szokni, meg nezni is rossz, akkor inkabb a hurrikan, es a floridai kigyok.......(bar ezen meg gondolkodnom kell)

Csodabogár 2021.04.05. 21:01:10

@Bredpitt Monika: Mikes György aki a 30-as évek végén emigrált Londonba, nagyon szellemesen leírta, hogy milyen volt mikor egy angol nőnek akarta megkérni a kezét. A nő aggodalmaskodott, hogy mit szól az apja. Mire Mikes azt mondta, hogy ez csak nézőpont kérdése, nekem maga a külföldi.:-)))

FutureFry 2021.04.05. 22:04:35

@Zsuzsi65: @Bredpitt Monika:
Bár nem pont töpörtyű, a “pork rinds” azért elég hasonló (néha crackling-nek is hívják, talán inkább a déli államokban). Eredetileg igazi “redneck” snack, bár egyes “divathullámok” által a hipsterek körében is nőtt a népszerűsége (lásd “artisan pork rinds”). Ja és az idősebb Bush egyik kedvence is volt (a brokkolival ellentétben :)).

dikusz. 2021.04.05. 22:47:05

@SzZoole: Nem!:)))
Ezért is lepődtem meg, hogy nem mindjárt válaszoltál.:)

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2021.04.06. 03:40:51

@FutureFry: na, akkor ertheto, a health freak CA-ban (na, en is Hunglish-t beszelek, de nem sokkal egyszerubb es gyorsabb, mint az "egeszsegukre kenyesen ugyelo") nem igazan elterjedt a toportyu :))

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2021.04.06. 03:42:56

@Bredpitt Monika: na jo, azert ekkora foldrengesek (6.5-7) itt sem tul surun fordulnak elo :) a 4-5-os erosseg meg azert nem ennyire felelmetes, ahhoz hozza vagyunk szokva :)
Bar evek ota riogatnak minket, hogy a "nagy" mar nagyon idoszeru...

FutureFry 2021.04.06. 04:40:35

@Zsuzsi65: Pedig már pár éve a disznózsír (lard) nem annyira “szitokszó” még az amerikai “minőségi” étkezésben sem (most inkább a “carbs” vagy méginkább a cukor (“sugars”) az). Szóval, mint említettem még a pork rinds-ból is van “trendy” verzió (mert ugye az természetes módon “gluten free”, “0 carbs”, etc.). Sőt, még umlautot is tettek az egyik márka nevébe (“pörq”), hogy mégmenőbben hangzzon. Portlandia-worthy!

FutureFry 2021.04.06. 04:42:38

@Bredpitt Monika: @Zsuzsi65: Egy nagyobb földrengés után a nyugati parton érdemes ránézni legközelebbi vulkánra is, hogy megvan-e még (“pacific ring of fire”, ugyebár).

SzZoole 2021.04.06. 13:24:21

@dikusz.: jaj Magdianyus, hát nincsen nekem időm egésznap itt baszni a legyet :-))

kobold63 2021.04.06. 21:49:40

@FutureFry: kiegészítem még: a keto étrend kedvenc snack-ja, de a kinai boltokban is gyakori, persze ott minden pork kedvelt.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2021.04.06. 22:30:40

Orommel jelentem, hogy ma "got my Fauci ouchie" :)
Ez a nap vicce volt szamomra :) egyebkent tenyleg megkaptam az 1.adag Modernat. Es breaking news: jun.15-tol Kalifornia teljesen nyit! Yay! Epp ideje lesz kb.16 honap utan...de azert a maszk hordasrol meg mindig nem akarnak lemondani ;) ha mar masban nem tudnak korlatozni, legalabb ez a pici dolog maradjon, mint a kontroll illuzioja ;)

www.teepublic.com/t-shirt/19121569-got-my-fauci-ouchie?feed_sku=19121569D1V

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása