oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2021. április 02. 06:30,  Egy kaliforniai borászatban 18 komment

2021. április 02. 06:30 Határátkelő

Egy kaliforniai borászatban

Mendocino és környéke talán Kalifornia leghíresebb bortermelő tája. Ráadásul gyönyörű környék, a szőlőn kívül narancs-, citrom- és olajfákkal, no és persze borkóstolókkal és éttermekkel mindenfelé. Látogassunk el ide Steve kalauzolásával és fényképeivel.

3_206.jpg

„Az Anderson-völgy San Franciscótól északra, a Napa és a Sonoma völgyek után található. Ezek mind Kalifornia híres bortermelő tájai. Szóval kissé még északabbra jön a Mendocino bortermő vidék, és ott van az Anderson-völgy.

1_272.jpg

Karácsonykor mindig a fiamat látogattuk meg, aki ekkoriban San Franciscóban élt. Egyik évben a vizit után ide mentünk két napra. Béreltem egy Hyundai Sonatát.

A fiam eligazított, menjek a 80-as Interstate-n, majd nyugatra az 580-ason, át a Richmond - St. Rafael hídon (öt dolcsi). Itt van a híres San Quentin börtön, aztán a 101-esre kanyarodva kell menni egy órát.

Szállás egy borászatnál

Nyugatra fordulva a 128-ason jutottunk el ahhoz a helyhez, ahol egy apartmant béreltem a VRBO-n egy kis magánborászatnál, három éjszakára. A lakás a présház felett volt egy hegyoldalban, rálátással az Anderson-völgyre.

Reggel itt fent mindig napos volt, de a völgy lent ködben ült. Minden zöld volt, december elején nagy esők jártak erre. Az idő télen itt: esetleges fagyok éjjel, nappal felmegy plusz 18-ra is.

2_229.jpg

A borászat egy idősebb házaspár tulajdona volt. Valamikor San Franciscóban éltek, de vidékre vágytak. Láttam, nehéz fába vágták fejszéjüket, nagy a versengés a borászatban. Bort termelni manapság sok pénzt igényel, mert befektetés- és munkaigényes.

Mármint ha meg akarsz élni belőle. Mert ugye kellenek gépek szüretelni, van egy öntözőberendezés, mert itt a természetes eső nem elég. Meg kell nyesni, ez munkaerő, ami nem olcsó.

Láttam a tulajok kissé küszködnek, a berendezések jobb karban lehettek volna. Mondták is, tavaly a termés egy részét nem szüretelték.

4_159.jpg

Mesés szépségek

A birtok viszont gyönyörű volt. Kezdem a narancs- és citromfákkal, ott lógtak elég szemérmetlenül. Folytatom a nagy magányos tölgyekkel, néhány több száz éves. A birtok földútjait olajfák és ciprusok övezték, olívaolajat is nyomtak. Persze amerre a szem ellát szőlőskertek, ugyan ilyenkor kopárak, de mégis gyönyörűek.

5_124.jpg

Egyik nap elmentünk az autóval a 128-as országút végéig, a Csendes-óceánig, ahol a táj nevét adó kis település, Mendocino található. A másfél órás út a völgyben, bortermelő tájak mellett kanyarog.

Az országút néha átvág óriás vörösfenyő erdőkön. Ilyenkor majdhogynem esti sötétség lesz, a kocsi automata lámpája feljön. Az 50 méternél magasabb, sűrű fenyők eltakarják a szikrázó napot. A végén elérsz Csendes-óceánhoz, partja vad, sziklás. Mendocino egy 890 lakosú falu, megérdemelten turistacélpont.

6_88.jpg

Kóstoló

A másik nap az ellenkező (déli) irányba mentünk. Itt a táj szelídebb, több jól menő borászat is van. „Térjen be kóstolni” - táblák hívnak. Ki tud ellenállni? Be is mentünk az egyikbe a sok közül.

7_73.jpg

Vasárnap, délelőtt 11 óra felé járt. Már voltak kóstolók. Leültünk egy bárszerű pulthoz, fejenként 15 dollárért négy bort kóstolva, kis adagot mindegyikből. Említettem már, hogy ezek isteni borok?

A kínáló elkezdett a borászatot alapító olasz családról beszélni. Kérdezte honnan jöttünk… Kanadából… ott hideg van… eredetileg Magyarországról. Ott is jó a bor, mondta.

8_64.jpg

Elannyira, hogy e borvidék alapítója az 1850-es években a magyar Haraszthy Ágoston volt, válaszoltam. A bárnál ülő amerikaiak is felfigyeltek, és helyeseltek. Az egyik sokat tudott Haraszthyról.

Állítólag innen Kaliforniából Brazilba kalandozott, ahol csónakjából az Amazonba esett és a krokodilok megették! Szép halál, mondtam, mindenki nevetett… Cheers!

9_53.jpg

Na, megyünk tovább. Lassan hajtottam, vasárnap lévén rengeteg túrázó biciklista volt a kis utakon. Elértünk Geyserville-be, ahol állítólag a filmrendező Francis Ford Coppolának is van szőlőbirtoka.

A pirinyó városnak van egy jó étterme, neve Diavola, amolyan olasz jellegű. Aszongya: Pizzeria Salumeria. Még pacal is volt a menün! Ez ritkaság, itt ennünk kellett. Hoztak jó házi sós stanglit is. Erre meg sört kellett inni. Nagyszerű pacal volt, nejem egy minestrone levest rendelt.

Barangold be velünk az egész világot!

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Határátkelő (@hataratkelo) által megosztott bejegyzés

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Egyesült Államok

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr916488068

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

SzZoole 2021.04.02. 13:27:38

Nem vagyok USA fan, de ide talán el látogatnák, meg aztán Zsuzsi is a “környéken” lakik, és ha már a fészbukon nem bök meg, és ha már arra járok, akkor leülnek vele egy jófajta kaliforniai vörös bor társaságában, mert itt is azt fajta borocskát szoktuk iszogatni, úgyhogy szóval miért ne. :-))

Golf2 2021.04.02. 13:40:03

A kövidinka nyomába se ér.

dikusz. 2021.04.02. 14:52:33

Hát ez a poszt jól félbe lett hagyva.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2021.04.02. 17:35:21

@SzZoole: haha :) bar en inkabb a feheret szeretem, atugorhatsz hozzank egy kis csevegesre :)
Egyebkent aki akar tobbet olvasni Harasztyrol es a hires Buena Vista boraszatrol (ahol mai napig is ki van tuzve a magyar zaszlo) lapozzon vissza az amerikai posztok kozott, valamikor irtam egy posztot rola:)

SzZoole 2021.04.02. 18:19:57

@Zsuzsi65: mennék én csak az a baj, hogy nagyon drága felétek a bor :-))

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2021.04.02. 18:37:34

@SzZoole: oh, attol ne felj. Akkora a valasztek, hogy minden penztarcahoz talalsz valasztekot :) multkor isteni finom (igazi noi konnyu edes feher) Stella Rosa-t vettem kb $ 12 -ert, ha jol emlekszem. Ez itt az also kozep arkategoria :)

SzZoole 2021.04.02. 18:45:23

@Zsuzsi65: igaz, de ha hozzá adom a repjegy/szállás árát, akkor nagyon drága az a bor :-)))

Amúgy van most itthon kétféle californiai bor, egy vörös Apothic Cab és egy rose White Grenache. Kb£8-10 körül van ára itt.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2021.04.02. 19:14:34

@SzZoole: haha, na igen, azt nem szamoltam hozza LOL
Akkor nalatok is kb. ilyen arban futnak a kozepkategorias borok
A ferjem is inkabb voros borra szavaz, cabernet, merlot szokott itthon lenni.
erdekes egyebkent, hogy a borok eseten is vannak divatok. Manapsag a chardonnay az, ami a legjobban megy (en nem annyira vagyok oda erte). Egyebkent soha nem voltam egy borszakerto, nem is igazan erdekelt, de miota Kaliforniaban lakunk, valahogy ez is a kulturank resze lett :) Hozzateszem, mi nem vagyunk angy borfogyasztok, itthon a boros tarolo rekeszben nemelyik palackon por van, ebbol latszik, milyen gyakran iszunk, haha :) En egyebkent a rizling es hasonlo feledes tipusokat kedvelem.

SzZoole 2021.04.02. 19:38:22

@Zsuzsi65: ugyanaz az ízlésük a férjeddel :-)
A nejem viszont az édes roset szereti.

Nagy ivó én sem vagyok, de az igazság az, hogy én beleszülettem ebbe a témába. Édesapámnak van szőlője, pincéje. Szóval én gyerek korom óta tavasztól őszig a szőlőben dolgoztam :-)

SzZoole 2021.04.02. 19:42:15

@Zsuzsi65: ja még azt akartam kérdezni, hogy ti messze laktok ehhez a Mendocino borvidékhez amiről Pistabá irt?

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2021.04.02. 19:59:12

@SzZoole: nekem a nagypapamnak volt szoloje, emlekszem gyerekkoromban neztem, amikor a kezi presben csinaltak a mustot :) milyen finom is volt!

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2021.04.02. 20:00:38

@SzZoole: "csak" 8 oranyi kocsiut tolunk :) mi CA deli rwszen vagyunk, Mendocino meg kozel az oregoni hatarhoz eszakon.

SzZoole 2021.04.02. 20:12:48

@Zsuzsi65: csak nézted, de jó neked :-)

Én a metszés után a venyigét hordtam ki a sorok közül, kacsoltam, permeteztem, kapáltam, szüreteltem, daráltam, préseltem, mustot hordtam le a pincébe a hordókban, hordót mostam, színeltem stb. :-)

SzZoole 2021.04.02. 20:13:44

@Zsuzsi65: “csak” 8 óra, az semmi amerikai viszonylatban :-)

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2021.04.02. 21:08:49

@SzZoole: igy van :) egy 3-4 oras ut nekunk mar meg se kottyan, az szinte a szomszedban ;)

FutureFry 2021.04.03. 18:30:35

@SzZoole: @Zsuzsi65:
www.npr.org/2021/04/02/983925021/enter-to-win-a-job-with-10-000-monthly-salary-free-wine-and-board-in-sonoma-coun

A campaign of a job advertisement at a Californian winery has gone viral. The job? Make $10,000 per month, get free wine and live rent free in Sonoma County.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása