oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2021. március 15. 06:30,  Március 15. külföldön élve: többet jelent? 22 komment

2021. március 15. 06:30 Határátkelő

Március 15. külföldön élve: többet jelent?

A nemzeti ünnepek környékén rendre felmerül a kérdés, vajon külföldön élve mit jelent augusztus 20. vagy éppen március 15. Kap-e valamilyen többletjelentést vagy éppen veszít a jelentőségéből? A válasz persze nagyon személyfüggő, éppen ezért érdekes is. Ádám még alig egy éve él külföldön, így aztán még az első tapasztalatoknál tart, de röviden leírta véleményét.

kokarda_1.jpg

„Március 15. közeledtével elgondolkoztam azon, vajon mit jelent nekem ez az ünnep most, hogy már nem Magyarországon élek. Többet vagy kevesebbet? Változott egyáltalán bármi?

A legfurcsább az, hogy miközben a teljes magyarországi rokonság a hosszú hétvégére készült, amennyire ezt a járvány miatti szigorítások persze egyáltalán bármennyire élvezhetővé tették, addig én hétfőn ugyanúgy dolgozom, mint máskor. Ez olyan nagyon nem segíti az ünnepi hangulatot.

Emlékszem, gyerekkoromban ilyenkor mindig a tévében néztük a zászlófelvonást, meg az ünnepi közvetítést (sajnos már abban a korban vagyok, hogy amikor gyerek voltam, még nem volt más, azt nézte az ember, amit adtak és ezt adták), aminek megvolt a maga sajátos hangulata.

Fogalmam sincs már, ki volt az „állandó közvetítő” a nyolcvanas évek közepén, második felében, de a mai napig megvan a fíling, ahogy a meghívott történésszel mindenféle érdekességekről beszélgetnek.

Aztán valahogy a március 15. érdekessége is elsikkadt, egyre inkább politika lett mindenféle pártrendezvényekkel, meg hát én is nőttem és egyre kevésbé fogott meg.

A mostani az első március 15., amit nem Magyarországon élve tapasztalok meg. Vajon változott a jelentése, többet jelent nekem, mint az elmúlt évtizedekben, otthon élve?

A válasz nem is olyan egyszerű. Egyrészt nem jelent többet, mert azzal, hogy a politika (oldalaktól és pártoktól függetlenül) rátelepedett valahogy elvesztette a gyerekkori varázsát (vagy csak felnőttem?).

Másrészt azt is gondolom, hogy külföldön élve az embert egy idő után elkezdi foglalkoztatni a magyarsága. Nem napi szinten és egyáltalán nem valamilyen melldöngetős módon, engem legalábbis nem, hanem azt próbálva megfejteni, mennyiben vagyunk mi, magyarok mások, mint más népek. Egyáltalán, mások vagyunk-e?

Az olyan dedikált ünnepek, mint a március 15. éppen erre nyújtanak lehetőséget szerintem. Erre az önreflexióra, hogy elgondolkodjunk azon, milyenek és kik is vagyunk mi, magyarok.

Aztán ott van persze még a dolognak az a vetülete is, hogy Magyarországtól távol élve azért érdekes fénytörést kapnak a dolgok. Még ha nem is akarjuk, azért csak követjük a magyarországi közéletet, és kissé másként is látjuk azt. Nem feltétlenül jobbnak vagy rosszabbnak, de másnak.

Mindehhez jön még most a járvány, ami bezárt minket szinte mindenhol, elmaradnak az ünnepségek, a háromnapos hétvége is mást jelent idén, mint mondjuk két évvel ezelőtt, hiszen nem nagyon van hova menni. Szóval furcsa egy helyzet ez az egész.

Visszatérve arra a kérdésre, hogy többet jelent-e külföldön élve egy nemzeti ünnep, mint Magyarországon, azt tudnám felelni, hogy többet talán nem, csak kicsit másként éljük meg. Nem jobban vagy rosszabbul, csak másként.”

Barangold be velünk az egész világot!

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Határátkelő (@hataratkelo) által megosztott bejegyzés

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: március 15 Magyarország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr3616463050

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Francis2020 2021.03.15. 08:27:53

Elvben ma ünnepeljük a Magyar Sajtó Napját, de nincs igazán mit ünnepelnünk, ha az elmúlt évek eseményeit nézzük. Nekem március 15-e erről szól.

négyzet 2021.03.15. 10:52:50

Egyáltalán mit jelent az embereknek március 15? Egy újabb hosszú hétvége lehetősége? Kirakni a kokárdát? Más egyéb?
Pedig lenne mit reflektálni a jelenre.

fhdgy 2021.03.15. 13:16:02

Volt március 15.-ém külföldön is, itthon is.

Az utóbbi időben volt-volt március 15., de ünnep már oly régen, hogy nem is nagyon tudom.

Egy kis kivételre emlékszem csak, ahol megérintett. Talán 2015 március 14.-én volt. Temetésen voltam Horvátországban és már készülődtek a következő napra. Voltak magyar zászlók, virágok, koszorúk.

Kettő dolog tartott bennünket össze, a gyász, meg hogy ( többségében ) magyarok vagyunk.

Itt és most mi tart össze bennünket? Csak a gyász?

deep state blues 2021.03.15. 13:46:41

Ugyanazt jelenti mint harminc, negyven éve.

Kihúzom magam, s felrakom a régesrégi kokárdámat.

gabors 2021.03.15. 14:42:06

Nem foleg azert mert nem is unnep az adott orszagban ...

Meg kulonben is megint unnepelni egy vesztes forradalmat szabadsagharcot ?

fhdgy 2021.03.15. 14:55:22

@gabors: Akkor az országot is, ahol most élsz, aszerint választottad, hogy a születésnapod egyben állami ünnep is legyen?

Arthamyr 2021.03.15. 16:00:19

@négyzet: Ennek nem a jelenre való reflektálásról kellene szólnia. Vagy ha igen, arra van 300 másik nap az évben, ami ugyanilyen jó volna rá.

gabors 2021.03.15. 16:04:38

Nem mert eleg az hogy Mo-on nemzeti gyasznap ;-( Es utalnek Romaniaban elni .... :-)

gabors 2021.03.15. 16:07:08

@fhdgy: "Akkor az országot is, ahol most élsz, aszerint választottad, hogy a születésnapod egyben állami ünnep is legyen?"

Nem mert eleg az hogy Mo-on nemzeti gyasznap :-(
Ja es azt hiszem NAGYON utalnek Romania-ban elni .... :-)

fhdgy 2021.03.15. 16:21:47

@gabors: Értelek, csak arra próbáltam utalni, hogy az ünnepnek belülről kell(ene) fakadni, így az érzés lehet(ne) ünnepi a külsőségek nélkül is.

Mások oldalról. a külsőségek tudnak rombolni, amikor elveszik, ellopják az ünnep lényegét.

Mester.Tamás 2021.03.15. 23:26:53

Én pont, hogy örülök, hogy egy olyan országban élek, ahol ez egy egyszerű feketebetűs munkanap és így csak az esti híradó egy rövid híre volt az, hogy a szomszédban amúgy nemzeti ünnepet tartanak. A magam módján egy rövid egy percre megálltam magamban, de legalább nem kell végighallgatnom a pártok ömlengéseit, hogy szerintük Petőfi miért éppen az ő eszméjüket támogatná manapság, hogy ki hogyan interpretálja az ünnepet nekem, hogy hogyan is kellene róla vélekednem. A tévé nem játsza le százharminckettedjére A kőszívű ember fiait, amit elsőre is utáltam és rém bugyutának tartok. A városban nem kell magukról elfeledkező tüntetőket kerülgetni. Ez így teljesen jó.

fhdgy 2021.03.15. 23:41:47

@Mester.Tamás: Egyetértve, csak a pártok ömlegéseihez, és csak kiegészítésként.

Megy a süketelés. Mindenkinek nagyotmondási kényszere van.

Mondanak mindent, nekem meg hányingerem van.

Pedig már március 15. régen volt, letisztulhattak volna a dolgok, lehetett volna, kellett volna valami közös nevezőt találni, de nem, mindenki a saját pecsenyéjét próbálja sütögetni. Akkor is, ha szánalmas bohócot csinálnak magukból.

Rambo Janos 2021.03.16. 07:14:51

@Mester.Tamás: Kifejezetten felszines a hozzaallasod.

pokolmegjoszandek 2021.03.16. 07:14:51

Ma rakerdeztem egy kulfoldi magyarokat tomorito csoportban, hany szulo tuzte ki a gyereke iskolai egyenruhajara a kokardat. A donto tobbseg nem (60an nem, 5en igen). Bevallom, en meglepodtem. 12 eve elunk tavol Magyarorszagtol, de nekem marcius 15 akkor is kulonleges nap es szeretnem, ha a gyerekeimnek is az lenne. Nem annyira, mint egy szulinap, de azert tudjanak rola.

Hari Seldon 2 2021.03.16. 07:36:24

@pokolmegjoszandek:
Miért kellett volna kirakni bármely külföldön élő magyar szüleikkel élő gyereknek? - A többi gyereket meg nem érdekli, nem tartozik rájuk.

ramszeszita 2021.03.16. 09:40:32

En egy angol bentlakasos maganiskolaban dolgozom. Az elmult 5 evben kiraktam a pipacsot novemberben, ugyhogy ugy gondoltam, hogy nem neznenek ram ferden csak ma a kokardaert. Nehany kollegam megkerdezte, mi az, mert hordok fura dolgokat, de ez mashogy fura. Ezt azert jo volt hallani, hogy egy nemzeti szinbolum, akarmilyen pici is, kitunik az osszes tobbi brossom, kituzom kozul. Nekik elmondtam a 48as es az azt koveto idok verfurdojenek tortenetet 3 mondatban, es mind nagyon erdeklodoek es kedvesek voltak, probaltak reflektalni a tortenelem azon reszeire Europa felenk eso tajain, amihez kapcsolni tudjak. A laborpartnerem megkerdezte, hogy szoktunk unnepelni, es kivancsisagbol meghallgatta a magyar himnuszt es a szozatot - enelkul talan nem is hallottam volna 15.-en.

pokolmegjoszandek 2021.03.16. 12:45:38

@Hari Seldon 2: a tobbieknek nyilvan nem kellett volna. De kepzeljuk el, hogy egy kulfoldi el Magyarorszagon. Olyan furcsa lenne, ha a nemzeti unnepen megemlekezne errol? Mondjuk egy amerikai kisgyerek unnepelne Mo-n a Halaadast?

pokolmegjoszandek 2021.03.16. 12:45:45

@Hari Seldon 2: Amugy nem azt mondom, hogy KELL, csak hogy nekem furcsa, hogy nem unnep kulfoldon egy magyar unnep. Nem zaszlofelvonas meg koszoruzas, csak emlegetes szintjen.

odamondó 2021.03.16. 12:46:24

Elmúlt 15 évben a legtöbb ünnepen külföldön voltam. Őszintén egyik ünnep sem tud megmozgatni. Mivel műszakban dolgozom így nemhogy az ünnepet, de alapvetően azt sem értem amikor emberek a hétvégéért rajonganak. Amikor nem dolgozom élvezem azt amit szeretek csinálni.

A magyar ünnepeket amúgy már diákként sem tudtam értelmezni. Elbukott forradalmakon tépjük magunkat... Mi a francnak nem nemzeti ünnep mondjuk a törökök kiűzése? Vagy valami történész tudna még olyan eseményt találni amit lehetne valóban ünnepelni.

Hari Seldon 2 2021.03.16. 13:56:59

@pokolmegjoszandek:
"Mondjuk egy amerikai kisgyerek unnepelne Mo-n a Halaadast?"
felőlem aztán adjon hálát...
De ettől még azt hiszem ha elkezdené a nagy nyilvánossággal tudatni, hogy "most hálaadás lesz, tudjuk-e mit jelent? - Szívesen elmondom." arra is azt gondolnám, hogy nagyon eröltetett.
De mint mondtam, tudom, hogy ki ki különbözőképpen kötődik dolgokhoz. És felőlem aki akarja csinálja meg magának a kis ünnepét privátban.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása