oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2021. február 21. 06:30,  Amerikai élet a járvány alatt 60 komment

2021. február 21. 06:30 Határátkelő

Amerikai élet a járvány alatt

Hamarosan egy éve lesz, hogy a világ nyugati felén is berobbant a Covid-19, azóta csak pillanatokra jutunk némi levegőhöz és szabadsághoz, a legtöbbünk élete totálisan megváltozott, felborult. Volt, akinek a munkája bánta, másnak a költözéses tervei – és még sorolhatnánk.

usa_2.jpg

A Modern Wander szerzője és férje éppen egy éve kezdték tervezni, hogy a számukra elviselhetetlenül drágává lett Kaliforniából Arizonába költöznek. Aztán nem lett belőle semmi…

„Már minden készen állt a költözésünkre, a lakásbérleti szerződés is meg volt írva, nekünk már csak alá kellett volna írnunk és indulhattunk is volna. De ekkor jött az Élettől egy nagy pofon, a Covid.

Hirtelen mi is dilemmába estünk, hogy mit tegyünk, hiszen annyira hirtelen bezártak mindenkit, nem tudtuk, mit jelentenek be 5 perc múlva újra. Végül aláírtunk még 1 évet itt, Kalifornában, ahol immáron már 3 éve lakunk.

Jó pár hónapon át bántuk egyébként, hogy nem költöztünk, de ugye mégis ki tudhatta előre, hogy egy éven át online oktatás lesz majd, és a férjemnek nem kell bemennie az előadóterembe, hanem Zoomon fog tanítani.

Viszont, ha a másik oldalát nézzük a dolgoknak, minden okkal történik. Ha átköltöztünk volna, akkor nem valószínű, hogy tavaly ősszel végre oly sok évnyi várakozás után elkezdek egy főiskolát.

Tavaly sajnos 8 év várakozás után sem sikerült hazajutni Magyarországra. Bár nagyon sok ismerősöm hazament a nyár folyamán, vagy éppen ősszel, mi nem akartuk bevállalni a kockázatot.

Valamint olyan gyakran és váratlanul törölték a járatokat, hogy nem szerettünk volna ezen sem anyagilag veszíteni. Így inkább az európai utazással várunk addig, amíg végre akadálytalanul lehet menni. Remélhetőleg 1-2 éven belül helyreáll minden.

A bezártsággal több lett nekem is az online munka. Igaz, tavasszal úgy éreztem, hogy kiégtem, nem dolgozom tovább online. Egyszerűen nem tudtam magyarázatot találni arra, hogy miért utasítom el folyamatosan az egyre több ügyfelet. Nem tudtam nekik blogposztokat írni. Nem ment, és nem találtam rá magyarázatot.

Ezért elkezdtem inkább másoknak való bevásárlással foglalkozni appeken, ami itt, az Egyesült Államokban egy igen szépen jövedelmező munka, és nagyon flexibilis, ami a tanulás mellett nagyon sokat számít nekem.

Bár Magyarországra tavaly nem sikerült hazajutnunk, mi mégis próbáltunk egy kicsit kimozdulni. Így sikerült elmenni Las Vegasba kedvezményes áron rögtön azután, hogy kinyithattak. Ezen kívül végre eljutottunk az Area 51-ba, a Monument Valley-be és a Gooseneckshez is.

2020 ősze nagyon gyorsan telt, szinte észre sem vettük, hogy máris év vége van. Jó pár év kihagyás után el kellett kezdenem visszarázódni a tanulásba, persze mindezt Zoomon keresztül, ami azért valljuk be, csalódás volt nekem, hiszen egy iskolapadba mégiscsak más beülni.

Emellett az angoltanár oktatási morálján is meglátszott, hogy utálja az online tanítást. Heti 1 alkalommal volt angolóra, ami a tanmenet szerint 4 órás kellett volna, hogy legyen. Nos, ő 1 óra után elköszönt, és kikapcsolta a Zoomot. Minden alkalommal...

Oké, tudom, ki az a hülye, aki ennek nem örül? Én! Én ennek egyáltalán nem örültem, hiszen annyira vártam már, hogy végre tanulhassak. A dolgozatok és rövid tesztek is, amiket írni kellett neki, eléggé nevetséges színvonalon voltak.

Még a férjem is meglepődött, hiszen egy English 101 osztálynak nem ilyen alacsony színvonalúnak kellett volna lennie. De végülis megbékéltem vele és úgy voltam vele, hogy ez az osztály legalább könnyű.

A matematika nem volt az. Nagyon nem. Főleg nekem, aki hülye belőle. Mindig csak átcsusszantam középiskolában is, itt is meglett a szükséges jegy.

A tavaszi félévemben nincsenek Zoom órák. Olyan szinten online megy minden, hogy YouTube-videókat küldenek a tanárok, ahol előadják a tananyagot, amit nekem végig kell hallgatnom, majd a főiskola website-jára feltölteni a házi feladatot. Ez végülis annyiból jó, hogy nem vagyok órához kötve, akár éjjel is meghallgathatom a tananyagot.

Mit hoz(ott) eddig nekünk 2021? A férjem továbbra is online tanit Zoomon, és már közölték velük, hogy nyár végéig online is maradnak a főiskolák és egyetemek, de kb. 90% biztosra mondták nekik egy múlt heti értekezleten, hogy 2021-ben teljesen online marad itt Kaliforniában az állami főiskolai oktatás.

Mivel eltelt 1 év, és megbántuk, hogy tavaly nem költöztünk el a számunkra élhetetlenné vált Kaliforniából, eljött az idő, hogy megkeressük az új lakóhelyünket.

Arizona kiesett a látókörünkből, hiszen az elmúlt 1 év alatt olyan sokan költöztek át a szomszédos államba Kaliforniából, hogy elég szépen elkezdtek menni ott is fel az árak.

Annak a lakásnak, amit szerettünk volna tavaly kivenni, idén már közel $300-al felment az ára és kb. csöbörből vödörbe esnénk, ha oda költöznénk, ugyanis abszolút nem spórolnánk, vagy legalábbis nagyon minimálisan.

Nevada államban is hasonló árakkal lehet most már találkozni, mint Arizónában. Így esett a választásunk Texasra.”

Hogy ez a projekt hol tart most, kiderül az eredeti posztból, amit itt találhattok meg.

Arany tégla az arany szívért

Az elmúlt év a segítségnyújtásról is szólt és erre mindenféle kezdeményezések születtek – vagy éppen erősödtek fel már meglévők. A hollandiai Delft városában például aranytéglát helyeznek el egy utcában azok tiszteletére, akik tesznek valamit az emberekért. Vera szerint nem kell világrengető dolognak lennie, csak legyen szívmelengető.

hollandia_aranytegla.jpg

„A projekt lényege eredetileg az volt, hogy bárki vásárolhat egy arany téglát olyan ismerősének, aki szerinte megérdemli ezt az elismerést például azzal, hogy kedves, segítőkész, támogató vagy talpraesett. Ennek ára 37,50 euró és csak korlátozottan áll rendelkezésre, egy évben pedig egyszer teszik le.

Emellett az önkormányzat (is) keres olyanokat, akiket erre a kitüntetésre jelölnek, akik másokra vigyáznak vagy épp összekötő szerepük van az emberek közt egy szomszédságban, kerületben. Olyat, aki sokat tesz, hozzájárul a város élhetőbbé válásához. Valakit, akinek aranyból van a szíve.

A téglába négy karakter lesz kézzel belevésve, amit az erre nevezett választhat ki, majd ennek megfelelően készíti el a gyár.

A Jozefstraat - a Nieuwe Langedijk sikátora - már több száz arany téglát tartalmaz. A cél az, hogy teljesen megtöltsék.

2019-ben az addig lerakott kétszáz téglából rögtön a letételük utáni reggelre hármat elloptak. Azóta már jelezték, hogy extra felügyeletet fognak kapni és amúgy sem éri meg kilopni őket, mivel nem érnek annyit amilyen drágának látszanak: ez valójában „csak” egy szokásos normál tégla, ami aranyszínű, tartós kerámiaréteget kap.

Anyagi értéke nem túl sok, de az eszmei annál több és örökre ott marad- dicsérve és emléket állítva annak, aki ezt megérdemli.”

A teljes posztot itt találjátok, érdemes elolvasni!

Világvége az erdő mélyén

A kolumbiai Putumayo esőerdőiben található a Fin del Mundo, azaz a Világvége. Ez tulajdonképpen egy ökopark, ahová a Mirador társasága látogatott el.

kolumbia_fin_del_mundo.jpg

„Putumayo Meta és Caquetá mellett a FARC melegágya volt, továbbá itt a legaktívabbak a drogkartellek, ezért a megye jó része még most is vörös zónának minősül. Mocoa és térsége azonban békés, izgalmat az utóbbi években csak a földcsuszamlások és árvizek jelentettek.

Az út Pitalito és Mocoa között kiváló állapotú. A béke és a térség rehabilitációjának egyik alapfeltétele az infrastruktúra fejlesztése volt, ami olyan jól sikerült, hogy az esőerdők mélyén kanyargó sztráda Kolumbia legjobb minőségű útja lett. A 135 kilométeres utat kevesebb, mint két óra alatt abszolváljuk, aminél gyorsabb átlagot sehol nem lehet Kolumbiában produkálni. (...)

Szerencsére a kisbuszunk Villagarzónig közlekedik, így a sofőr el tud minket dobni a Fin del Mundo névre hallgató ökoparkhoz, ahol két éjszakát kívánunk eltölteni. Ezúttal senki nem szed belépőt a park bejáratánál, így szabadon sétálunk át a Rio Mocoa felett.

Közel félórás kaptató veszi kezdetét a túlparton. Az erdőben megbújik néhány vendégház, ezek közül a legtávolabbiba, de egyben leghangulatosabba foglaltam ágyakat.

Janneth, a Huaca Huaca Hostel tulajdonosnője nagy mosollyal fogad minket. A három privát szobáját elfoglalja a csapat három párosa, a többiekkel pedig bevesszük magunkat a hostel utolsó, dormként funkcionáló szobájába.

A szálló tehát nem nagy, tulajdonképpen meg is töltjük, rajtunk kívül csak két srác héderel Jannethnél, akik a szállásért cserébe segítenek neki új konyhát építeni a saját háza aljában. (...)

Másnap tiszta, napos időre ébredünk. Reggeli után megindulunk az ökopark felé, ahová hosszú, csúszós kaptató vezet. A tegnapi eső a mohás köveket itt-ott korcsolyapályává varázsolta, így csak a fák ágaiba kapaszkodva tudunk feljebb jutni.

Nagyjából egyórás sétával érjük el a hegy tetejét, amin létesítettek egy büfét. Egy szelet dinnye ezer peso, de senkit nem érdekel; kiesszük a készletből a helyet.

Csakhamar megérkezünk a folyóhoz, amin kétszer is átkelünk, mire feltűnik az a természetes híd, ami a park talán leglátványosabb képződménye. A folyó ezen a ponton esik vagy tíz métert, a leszakadó víz pedig az elmúlt évezredek során átjárót vájt a sziklába.

A Fin del Mundo elnevezés onnan ered, hogy egy kicsit odébb a folyó vízesés formájában egyszer csak eltűnik a mélyben. 2017-ben lemásztam a zuhatag aljára, de erre ma már nincs lehetőség; állítólag sok volt a baleset, ezért lezárták.

A leszakadásnál fantasztikus a kilátás, tényleg olyan, mintha az ember megérkezne a világ végére. Ezt meglovagolandó egy fickó biztosítóköteleket fúrt a kövekbe, így a tériszonyosok is kimerészkedhetnek a kiszögellés szélére. A mélység alattunk egészen rémisztő.

A sok séta után tartunk egy nagyjából kétórás pihenőt az egyik lagúna partján. Fürdünk, napozunk, megebédelünk, majd visszatérünk a szállónkra, mert délután még vár ránk egy program: felkeressük az Hornoyaco-vízesést.”

Hogy ott mi történt azt a (szokás szerint rengeteg képpel felturbózott) eredeti posztban tudhatjátok meg.

Kalandozz velünk a nagyvilágban!

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Határátkelő (@hataratkelo) által megosztott bejegyzés

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: blogajánló Hollandia Kolumbia Egyesült Államok

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr3216433876

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Arthamyr 2021.02.21. 07:17:43

"Tavaly sajnos 8 év várakozás után sem sikerült hazajutni Magyarországra." - Ha 8 év várakozás sikerült, akkor menni fog a 11 is. Nem beszélve arról, hogy mi lett volna, ha "szerencsésen" Magyarországon ragadtok.

Bredpitt Monika 2021.02.21. 09:34:36

Ha mar a jarvany szo meg lett emlitve. Tud valaki valamit az ivermectin nevu szerrol? Mar tobbszor hallottam Pusztai ERzsebettol (infektologus), hogy ez a szer hatasos a betegseg korai szakaszaban es megelozeskent is hatasos. Tegnap a Civil a palyan musoraban azt is elmondta, hogy o mar szedi ezt a keszitmenyt.

Azt nem emlitette hogy jutott hozza, ha meg nincs engedelyezve idehaza, erre nagyon kivancsi lennek.
Talaltam egy cikket is, amitol csak meg nagyobb kaoszt latok, csak ugy mint oltas ugyben.

mta.hu/tudomany_hirei/tudomany-gyogyitas-es-ujsagiras-111103

Tenyleg nagyon kivancsi lennek, es megkoszonom, ha valaki tud ezzel kapcsolatban erdemben nyilatkozni (a dokikat kerdeznem elsosorban).

Csodabogár 2021.02.21. 09:53:31

Van egy jó hírem, mi már megkaptuk az első oltást. Embernek Moderna jutott nekem viszont Biontech. Háziorvos telefonált, aki egy listával kapta a szert és csak a listán szereplőknek adhatta be. Mint hallom egyre inkább szegény háziorvosokra terhelik az oltást.
Amiről írsz sehol semmit nem hallottam, viszont megelőzésként én nem szednék semmit.

Bredpitt Monika 2021.02.21. 10:05:40

@Csodabogár: na vegre, orulok, hogy megkaptatok az oltast, en sem szivesen szednek semmit folyamatosan, nyilvan a legjobb az oltas lesz...

viszont most talaltam egy erdekes cikket arrol, hogy mennyi ideig vedett valaki, ha atesett a fertozesen, es nemcsak az antitestek mervadoak, amit a szerologiai vizsgalat soran kimutatnak

www.webbeteg.hu/cikkek/fertozo_betegseg/26088/egyesek-hosszas-masok-csak-rovid-vedettseget-szereznek

na persze ezek utan a cikkek utan sem lesz sokkal okosabb az ember, mint ahogy azt sem tudjak pontosan mennyi ideig ved az oltas......

most mar csak az a kerdes, hogy az okmany, amit kapni fogtok mire lesz jo, en mar a hidegben is kiulnek egy teraszra telikabatban, csak mehessunk valahova vegre

Golf2 2021.02.21. 15:37:12

csak két srác héderel...na ezt se hallottam még...ja hogy héberül van...(utánanéztem)

FutureFry 2021.02.21. 15:48:54

“... Így esett a választásunk Texasra.”

Csak nehogy ~$16K legyen a villanyszámla:
www.google.com/amp/s/www.nytimes.com/2021/02/20/us/texas-storm-electric-bills.amp.html

gabors 2021.02.21. 16:40:06

A New York-i kep jo !

gabors 2021.02.21. 16:46:26

@Bredpitt Monika: Ezt ne hidd el ! KB mint a malaria gyogyszer ! Mint hydroxychloroquine Trump is szedte csak kiderult hogy nem jo ... de akinek nagyon kellett nem jutott hozza pl Lupus betegek...

Egyelore azert nincs engedelyezve sem mert nincs bizonyitott alapja hogy hatasos lenne ... (mashol sem, pl USA). Gondolod ha mukodne nem hasznalnak ? Hasonloan a hydroxychloroquine-hez ez is egy parazita ellenes gyogyszer foleg afrikaban hasznaljak es allattartasban (lefogadom onnan szerezte be) most meg kurva nagy hiany van ilyen "Pusztai Erszebetek"-nek is koszonhetoen...

Csodabogár 2021.02.21. 16:51:19

@Bredpitt Monika: Ha megkapjuk a második oltást is lezárom az ügyet. Véd ameddig véd, majd kiderül. Végül is az influenza oltás se a tökély, mégis mindig beadatom. A félelemre és rettegésre ugyse vagyok alkalmas, de ettől az ingerszegénységtől ami most van lassan bedilizem.:-(

Csodabogár 2021.02.21. 16:52:31

@FutureFry: A texasiak most spórolnak.:-)

gabors 2021.02.21. 16:54:25

@Bredpitt Monika:

Itt egy link donts el magad ez az Orvos a covid eleje ota foglalkozik a dologgal ez pont invermectinrol szol.... de a csatornan van tobb video amit erdemes megnezni mert ertelmesen elmagyarazza alapokat a vakcinak kozotti kulonbseget stb stb nem mondom hogy a tutti de nezd meg

www.youtube.com/watch?v=hlc3pfgdhJ8

gabors 2021.02.21. 16:56:07

@FutureFry: Nagy eselyuk van hogy 10 eveig megint nem esik ott ho ... de ki tudja 2011-ben "100 eves" esetrol beszeltek (nalunk is hasznaltak a 100 eves arviz 30 eve arviz kifejezest) ...

:-)

gabors 2021.02.21. 16:58:03

@Csodabogár: "@FutureFry: A texasiak most spórolnak.:-)"

ja foleg a vizzel :-)

FutureFry 2021.02.21. 17:15:04

@Csodabogár: A ckik szerint volt aki direkt spórolt az (egyébként akadozó) árammal mert tudta, hogy a szolgáltató felsrófolta az árakat (pont a hiány miatt), de így is ~$7K lett a számlája (eddig).

gabors 2021.02.21. 18:12:49

@Bredpitt Monika: a korabban idezett orvos mai videojaban ujabb fejlemeny van .... az ivermectionrol ...

www.youtube.com/watch?v=-e5BAK0uBG8

ha erdekel nezd meg nem tudom hogy mond-e ujat neked? meggyoz-e barmelyik iranyban ...

blackhairlady 2021.02.21. 20:56:14

@FutureFry: "Many of the people who have reported extremely high charges, including Mr. Willoughby, are customers of Griddy, a small company in Houston that provides electricity at wholesale prices, which can quickly change based on supply and demand.

The company passes the wholesale price directly to customers, charging an additional $9.99 monthly fee. Much of the time, the rate is considered affordable. But the model can be risky: Last week, foreseeing a huge jump in wholesale prices"

Itt van a kutya elasva. "Normal" idokben egy csomot sporolnak akiknek ezeknel a companyknal van az elofizetesuk.

blackhairlady 2021.02.21. 20:57:37

Nalunk nem csak a futes es a viz ment el, de a telefon es az internet sem mukodott 3 napig. Elegge lelombozo helyzet volt.

FutureFry 2021.02.21. 23:42:02

@blackhairlady: Persze olvastam a cikket, és, hogy ez egy ilyen “rizikós” szolgáltató (aki maga mondta az előfizetőinek, hogy váltsanak el tőlük a vihar miatt, mert jóval többet fognak fizetni mint amennyit valaha összesen megspóroltak, de persze ez a váltás sokaknak nem ment, vagy nem időben). Valamiért erről az “airplane” ezen klasszikusa jut eszembe:
youtu.be/Pn0WdJx-Wkw

Egyébként aki elég gazdag az tényleg ki tudja ezeket a szolgáltatókat is használni és védekezni az áringadozások - nomeg áramszünetek - ellen, pl. egy-két Powerwall és/vagy generátor(ok) + esetleg még napelemek felszerelésével is. Off-the-grid internethez és telefonhoz meg mondjuk legyen StarLink és elektromos autóval még a benzintől függetleníthetjük magunkat (de lehet Musk-tól nem :)).

M. Péter 2021.02.22. 02:05:09

@FutureFry: Ezek a fogyasztók kapnak valósidejű információt az áram áráról? A másik kérdés meg az, hogy mennyi áramot fogyasztanak ezek az emberek? Azt olvastam, hogy a nagybani árampiacon 9000$/MWh, vagyis 9$/kWh a plafon, tehát a 7000 dolláros számla kb. 800kWh. Ennyit használt egy hét alatt, amikor spórolt az árammal?

FutureFry 2021.02.22. 02:32:00

@M. Péter: A griddy (saját bevallásuk szerint) egy App-on keresztül valós idejű adatokat közöl [1]: “… Stay in the know with real-time prices …”
Ami pedig a cikkbeli delikvenst illeti, lehet, hogy (a hideg miatt) pont a fűtésen és melegvízen nem takarékoskodott, ami (ha villany) akkor sokat tud fogyasztani, ráadásul állítólag a szomszédokat is áthívta melegedni. Szóval az jogos, hogy nem hangzik takarékoskodásnak amit ő csinált. Egyébként a griddy ezt mondja [2]:
“… For a home that uses 2,000 kWh per month, prices at $9/kWh work out to over $640 per day in energy charges. By comparison, that same household would typically pay $2 per day.  …”

[1] www.griddy.com/texas/app
[2] www.griddy.com/post/griddy-update-why-energy-prices-were-sky-high-this-week

Arthamyr 2021.02.22. 07:11:27

@FutureFry: Én nem olvastam el a cikket, de ez az apró információmorzsa teljesen más megvilágításba helyezi a dolgokat. Azért nem is gondoltam ilyesmire, mert ahol eddig éltem, ott ez olyan ritka/nincs is, hogy sosem láttam/hallottam róla, így azt sem tudtam, hogy létezik ilyen szolgáltatási modell közemberek számára.

Eddig csak félreraktam, mint egy érthetetlen furcsaságot (=biztos előfordult ilyen valamilyen feltételek teljesülése esetén, de kizárt, hogy Texasban nagyságrendekkel magasabb legyen az áram fogyasztói ára, mint máshol), de így már teljesen érthető.

Amúgy amiket később írtok, azok is elég húzós fogyasztási adatok, a 2MWh/hónap egyenletes fogyasztást feltételezve (nyilván nem az persze) 2.5kW+ folyamatosan. Ez elég sok, kivéve, ha mondjuk ezzel fűt, és rossz fűtésrendszerének hatásfoka (megeshet ott, ahol nincsenek berendezkedve a fűtésre), ezzel tölti a kocsiját, esetleg egy kicsi kriptopénz-bányát üzemeltet. :)

lionatheart 2021.02.22. 08:09:05

@gabors: nem vicces.

AOC 2 milliót gyűjtött nekik, te meg vigyorogsz..:/

Herr Géza 2021.02.22. 14:21:06

@Arthamyr: @FutureFry: @M. Péter: Direkt megnéztem a helyi paramétereket, mert dobtam egy hátast a 2000 kWh/hónap láttán.
Itt a “hivatalos” átlag egy 3 fős családra 2500 kWh/év, nálunk ez annyira stimmel, hogy 158 napra (07.27.-12.31) jutott 993 kWh tényleges áramfogyasztás. Mindez 334.- €-ba került.
Ja, itt a házak nem papundekliből vannak és nem árammal fűtünk jellemzően, mert az kb. a legelb@szottabb megoldás.. :))) A fűtésszámla majd mostanában jön, de a geotermikus kp. fűtésrendszer mellett (12 lakásos társasház) nem nagyon kell aggódnom, hogy a havi fűtés-melegvíz számla belül lesz-e az 50 €-n.

gabors 2021.02.22. 16:13:09

@blackhairlady: Igen ezek ugyanazok akik nem kotnek pl "flood insurancet" mert minek a folyo messze van ami most NAGYON fog hianyozni sokaknak ugyanis ahol a csotores miatt "viz kar" van arran normal lakas biztositas NEM fizet ...

Na most ezek fognak legjobban panaszkodni es majd kapnak segelyt. Amikor itt volt ugye hurrikan mi nem kaptunk semmi segelyt mert volt biztositasunk szomszednak nem volt O kapott meg arra is hogy elkoltozott kb 1 honapra ...

Ugyanez nekunk volt "casco" szoval a kocsit kifizettek szomszed eleg uj auto casco nincs majdnem annyit kapott a FEMA-tol mint mi a biztositotol ... el is mondta hogy latod csak a hulyek fizetnek biztositasra...

Sequoyah 2021.02.22. 17:57:24

@Herr Géza: Texasban azert nem veletlenul van rossz hatekonysagu futes. Ott eleg ritkan kell hasznalni, szoval nem biztos hogy megeri egy vagyont kolteni szigetelesre es modern futesre, ha alig kell neha bekapcsolni.

Eszakabbra, ahol van rendes tel, ott van rendes szigeteles, sot az atlagos hoszigeteles az meg jobb is mint Europaban (a faszerkezetu hazat konyebb szigetelni, es kornyezetbaratabb az egesz konstrukcio)

Sequoyah 2021.02.22. 17:57:38

@FutureFry: Azt vegyuk figyelembe, hogy ez nem a szolgaltatas jellemzoje, hanem egy anomalia. Nem gondoltak meg a szolgaltatok sem soha arra, hogy az aramellatas fele elveszik, es ekkora aringadozasok egyaltalan lehetsegesek.

Ez egy hiba az ilyen tipusu szamlazasi rendszerben, a hibak pedig tipikusan extrem szituacioban szoktak kiderulni.
Valoszinuleg erre lesznek szabalyozasok, modositjak ezt a fajta szolgaltatast, hogy a jovoben ez ne fordulhasson elo, es akkor a jovoben is ertelmes alternativa lehet a valos ideju arazas.

FutureFry 2021.02.22. 18:16:51

@Herr Géza: @Sequoyah:
Texasban (mint sok déli államban) tudtommal az egyik leggyakoribb fűtés-megoldás a “heat pump” (ha jól tudom magyarul ez “hőszivattyú”). Ezen megoldás viszont csak elég enyhe tél esetén működik, és tényleg nem valami hatékony, pl. egy forrás [1] szerint: “… Consider that a typical heat pump system uses 3kW – 6kW while running, daily consumption in cold days can easily be 30–60kWh or more. …”. És ez csak a fűtés, szóval ez alapján én el tudom képzelni, hogy igazán hideg hónapokban összejöhet a 2000kWh (annak ellenére, hogy ez azért tényleg elég soknak tűnik).

[1] tedsenergytips.com/2019/01/06/what-are-the-biggest-electricity-consumers-in-a-typical-home/

Sequoyah 2021.02.22. 19:04:59

@FutureFry: A "heat pump" az nagyon hatekony, szoval igy nem mondanam:)

Akkor nem hatekony, ha nagyon hideg van. Persze most epp nagyon hideg van, szoval most valoban nagyon felmehet a fogyasztas, de ez nem normalis helyzet. Atlagos teleken inkabb 0C-ig megy csak le, ahol viszont hatekony.

Persze meg ha hatekony is, az a gazhoz merten hatekony, de a kWh-ban mert fogyasztast megdobhatja.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2021.02.22. 19:19:50

@blackhairlady: Kaptok valami "karpotlast"?
A ferjem jelszava az, hogy "it never hurts to ask", es pl nemreg, amikor tobbszor volt problemank az internettel, beszelt a szolgaltatoval, es nemcsak azt panaszolta el, hogy problemank volt, hanem hogy felemeltek az arat $20- al. Majd kerte, hogy mivel evek ota elofizetojuk vagyunk, a megemelt osszeg helyett az eredeti osszeget fizethessuk. Es lass csodat, a manager rabolintott :) Szoval a piac gazdasag (es konkurencia) koraban soha nem art kerdezni :)

Herr Géza 2021.02.22. 19:40:25

@Sequoyah: Az első felével egyetértek, a másodikkal nem annyira. A faszerkezetes ház itt sem az ördögtől való, sőt..., de az energiatakarékos fűtési/hőszigetelési rendszerek ügyében azt hiszem még mindig van mit tanulnia az Újhazának az Óhazától. :))

Herr Géza 2021.02.22. 19:56:00

@FutureFry: Az a “heat-pump” nem az, amire én gondoltam. A split klímák “heat-pump” üzemmódja amolyan jól hangzó (és feláras) ügyesen marketingolt varázslat. Valóban, szükség esetén fűtésre is alkalmas, gyér fűtőteljesítménnyel és még gyatrább hatásfokkal. Talán azzal hasonlítanám össze, hogy a hűtőszekrény is fűti a környezetét, miközben a benne lévő cuccot hűti, de ugye senkinek nem jutna eszébe a lakás minden helyiségébe beállítani egy kétajtós monstrumfrizsidert azért, hogy meleg legyen. Hatásfok a pincében...

Arthamyr 2021.02.22. 20:26:09

@Zsuzsi65: Én is megkérdeztem nemrég (talán az év végén vagy már idén), és pont annyi értelme volt, mint amire számítottam: semmi. Elmondták, hogy kb. az egész országban le van rohadva az internet, semmit sem lehet csinálni, de majd megjavítják amilyen hamar csak lehetséges. Kb. 1 óra múlva már meg is csinálták.
Még közölték, hogy 95% a rendelkezésre állás (ez igen szar, ki lehet számolni, hány óra évente, sőt, még hetente is órákban mérhető), és még az üzleti csomagjaikban is csak 99% vagy 99.5% (már nem emlékszem), cserébe az 5x annyitól kezdődik, és mellesleg lassabb. Gondolom a konkurencia is hasonlóan szolgáltat, mert inkább versenyeznek az árban meg a beígért gigabitekben, a rendelkezésre állás meg valahol el van dugva egy külön található ÁSZF-ben, amit senki sem néz meg (és ha megnézi, sem lesz beljebb semmivel, mert annyi, azt kész).
Mondjuk abban a 95%-ban tényleg jó és elég olcsó legalább, és a gyakorlatban sokkal többnek is érződik a 95%-nál, csak gondolom biztosra mennek, hogy ne lehessen velük szívózni.

gabors 2021.02.22. 20:52:24

@Arthamyr: nalam ez atlagban 0.5MW havonta ez egy kis haz nem futunk arammal plugin-hybrid sincs... egy kozepes huto csak, szoval ennek negyszerese nem akkor durranas mar ne is haragudj lattam a hazat 2 szintes kb 500 negyzet meternel nagyobbnak tunik...

mult honapban naponta 16kWh volt az atlag itt is "okos"ora van 15 percre lebontva meg tudom nezni mikor mekkora fogyasztas

atlagosan (5+ ev) $.21/kWh amibol az aram ara kicsivel kevesebb mint fele $0.09021/kWh

gabors 2021.02.22. 20:54:54

@Sequoyah: "szoval nem biztos hogy megeri egy vagyont kolteni szigetelesre es modern futesre, ha alig kell neha bekapcsolni."

ezt azert gondold at megegyszer ott baromi sokat kell viszont huteni ahol legalabb annyit szamit a szigeteles .... mikor me megcsinaltuk igencsak latszott nem csak a futesen (gaz) telen, de hutesen (aram) nyaron...

gabors 2021.02.22. 20:58:22

@Sequoyah: "@FutureFry: A "heat pump" az nagyon hatekony, szoval igy nem mondanam:)" ma ez nem jon ossze neked !! Le is volt ott irva !

ezek a hoszivattyuk kulso levegovel mukodok es NAGYON szarul mukodnek mar 0 celsiusnal is !!! mert maga az elve hogy a ho-kulonbseg alapjan mukodik ..

Ja szolok hogy nagy melegben ugyanezert csokken jelenotese az "eerkondi" hatekonysaga is ...

persze nem kell hozza erteni csak akkor kar hozzaszolni is...

Arthamyr 2021.02.22. 21:19:23

@gabors: Akinek 500 nm-nél nagyobb a háza, annak a 7k-s villanyszámla sem kellene, hogy nagy durranás legyen, ilyen szolgáltatási konstrukció esetén. Az 500kWh-ra egyébként már nem vontam volna fel a szemöldököm, azt azért már össze lehet hozni (kis túlzással pár számítógéppel is).

Nem néztem meg, hogy nekünk mennyi, de itt rezsicsökkentés van, emiatt elhanyagolható, a rezsidisznó is elintézte. :) De Dublinban sem volt sok emlékeim szerint, igaz nem is volt 500nm-es lakásunk, és ahogy látom, soha nem is lesz.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2021.02.22. 23:29:47

@gabors: haha, hat ez bizony igy van :) Mondom ezt Del-Kaliforniaban elve, ahol a futest kb dec-feb-ban hasznaljuk csak, a tobbi honapokban meg atkapcsoljuk hutesre :) Szigeteles nelkul elegge izzadnank a lakasban aug-szeptemberben, amikor 40c fole is megy a homerseklet nap kozben...;)

blackhairlady 2021.02.22. 23:59:30

A nyari nagymelegek miatt itt is fontos a szigeteles, szerintem eleg jol meg is oldjak, legalabbis az utobbi 15 eveben epult hazaknal.
Itt az osszes ketvarosi haz huto-futo legkondival van ellatva, vagyis a termosztatot csak atvaltom coolrol heatre, es ugyanugy a mennyezetrol jon a hideg es meleg levego is.

gabors 2021.02.23. 00:01:35

@Arthamyr: Nekunk 110-120 nm minden papiron kicsit mas mert itt sem tutti az hogy mikor mit szamolnak bele. Szoval a kornyeken kicsinek szamito (mert tetoteret mi nem epitettuk be tobb helyen viszont az is van).

Szoval igen vannak egy ket "felesleges" szamitogep de hat az mar olyan munkakori artalom hogy legyen mar egy "szerver" is itthon ha nem is datacenter szintu ... Most hogy itthonrol dolgozom van egy laptop pluszban is mert a ceges is van a masik harom mellett :-)

DE a legnagyobb fogyaszto az a huto/fagyaszto 40-50%-a havi fogyasztasnak (a legmelegebb honapokat nem szamolva) erdemes lenne lecserelni de nagyon megbizhato meg bekebeli.

Manapsag a TV-k a vilagitas egyre kisebb resze a villany fogyasztasnak minden "lampa" LED (futes fozes melegviz az gazzal megy).

Azert $7000 havi villanyszamla is azert komoly durranas de itt kozel $17k volt kb 1 hetre.... mutogatjak is minden hirmusorban.

A legrosszabbul azok jartak akik raadasul meg hitelkartyat kotottek a villanyszamlahoz mert ugye ugy kenyelmes azoknak naponta terheltek a kartyat amig el nem fogyott a hitel ... na az igaza rabaszas hiszen most olyan sincs hogy kapja be az aramszolgaltato nem fizetek ... :-(

gabors 2021.02.23. 00:06:01

@blackhairlady: "Itt az osszes ketvarosi haz huto-futo legkondival van ellatva, vagyis a termosztatot csak atvaltom coolrol heatre, es ugyanugy a mennyezetrol jon a hideg es meleg levego is."

Na ezekrol irtam hogy minusz 1-2 Celsius (vagy 32F) alatt igen csak rossz a hatasfok gyakran kell leolvasztania magarol a jeget is raadasul ... es attol fuggoen milyen tipus -5C nel mar esetleg nem mukodik egyaltalan ... (nyaron is hasonlo a helyzet minnel melegebb van kint annal rosszabb a hatasfok akkor a legfaszabb, marmint a hatasfok, amikor pont nem kell olyan 60-70 F kozott )

Herr Géza 2021.02.23. 00:31:15

@blackhairlady: “... csak átváltom coolrol heatre, és ugyanúgy a mennyezetről jön a hideg és meleg levegő is.”
És ebből is látszik, hogy a légkondikkal való fűtés csak amolyan szükségmegoldás, mert ugye a fizika alapjaiból tudjuk (?), hogy a meleg levegő fent marad a plafon alatt, azaz a fejed megfő, miközben a lábad lefagy. Az ember viszont pont fordítva van programozva, ő már csak azt szereti, ha a lába meleg és a feje van hűvösben. Nem véletlenül a legkomfortosabb a padlófűtés (persze annak is megvannak a hátrányai...)

Sequoyah 2021.02.23. 00:38:47

@gabors:
Egyreszt futeshez nem kell annyi szigeteles, mert nyaron 10-20C kulonbseget kell athidalni, mig telen 30-40C-t.
Valamint ha van egy kis huzat, az sem zavar nyaron, telen viszont sokkal rosszabb kozerzetet okoz.

Masreszt masfele szigeteles hatekony nyaron es telen. Peldaul nyaron hatekony egy vekonyabb, de reflektiv, sugarzast visszavero szigeteles, mig ugyanez telen semmit sem er.

Ha osszeadod az eves total futes+hutes koltseget, akkor egy deli allamban sokkal kevesebb veszteseget okoz egy vekony szigeteles.

Sequoyah 2021.02.23. 00:38:53

@Herr Géza:
Amikor energiatakarekos rendszereket epitenek, pl passzivhazakat akkor eppenhogy fasszerkezetes hazak epulnek Europaban is, es ez egy viszonylag uj, 10-20 eves dolog. Europa most tanulja el. Persze az ujonnan, e modszer szerint epult hazak biztos az elvonalbeli technologiakkal keszulnek. De ha kivalasztasz egy teljesen veletlenszeru, atlagos, 30-40 eves hazat, akkor az Amerikainak jobb lesz a szigetelese.

Betont es teglat sokkal nehezebb hoszigetelni. Es egyaltalan nem volt regen a sok allami program Magyarorszagon, hogy szigeteljuk le a beton-panel hazakat es teglahazakat, mert semmi nem volt szinte rajtuk, csak a tegla es a vakolat...

Sequoyah 2021.02.23. 00:39:03

@gabors:
10-20C-ben semmilyen futesre nincs szukseg, egy hajszarito is megteszi:D

0C az PONTOSAN az homerseklet amire a heat pumpot tervezik. Itt sokkal hatekonyabb a hagyomanyos futesnel.
-5-10 alatt fordul valahol, hogy a hagyomanyos futes mar kezd hatekonyabb lenni.

Idezet: "The heat pump is most effective on its own at temperatures around 25 to 30 degrees Fahrenheit."
(Forras: keress ra hogy "heat pump efficient temperature", es barmelyik talalat)

Ha meg szemelyeskedsz is, akkor bizonyosodj meg rola hogy biztosan igazad van-e, mert ez igy nagyon nagy pofaraeses volt neked:D

Herr Géza 2021.02.23. 08:53:25

@Sequoyah: Hagyjuk már ezt, hogy “Európa most tanulja el” a faszerkezetes házak építését... :)
Ha meg kiválasztok egy 30-40-50 éves amerikai házat, akkor annak jó esetben alibi hőszigetelése van, rosszabb esetben meg azbesztgyapot.
Amúgy meg nem a magyar szocreál beton/tégla/vakolat házakhoz hasonlítottam a szigeteléstechnikát (ill. annak hiányát), hanem az európai (!) technológiához.

Herr Géza 2021.02.23. 09:02:05

@Zsuzsi65: Az a mennyezeti ventilátor... :) Másik fejezet. Csinál egy kis “huzatot”, ami a nagy melegben valóban kellemes, de a fűtésnél elég kontraproduktív. Igen, jobb a hideg/meleg rétegek elosztása, de attól még a lényeg nem változik: továbbra is fent lesz a legmelegebb és a padlószinten a leghidegebb.

lionatheart 2021.02.23. 14:24:04

@Herr Géza: Mar nagyon regen nem hasznalunk azbesztet eszak amerikaban Gejza bacsi.

FutureFry 2021.02.23. 17:01:26

@Herr Géza: @Zsuzsi65: A hidegebb éghajlatokon (ahol gyakrabban kell fűtés mint hűtés) pedig pont fordítva szokott lenni: a “forced air heating” nyílásai lábmagasságban vannak (azaz alulról jön a hő) és ugyan ebbe a rendszerbe kötik be a légkondicionálót, tehát azt használva alulról (azaz rossz irányból) jön a hideg. A “ceiling fan” pedig tényleg jó, de igazából - ahogy Herr Géza is írja - csak egy kis légmozgást okozni (azaz melegben légkondi nélkül is csökkenteni kicsit a hőérzetet).

Egyébként szerintem a “forced air heating” egy elég vacak fűtési módszer (bárhol is legyenek a nyílások), mert fújja a levegőt, ami még melegen is tud hidegérzetet okozni ha konkrétan az emberre fúj. Szóval a “radiant heat” (sugárzó hő) jellegű fűtés szerintem jobb megoldás.

FutureFry 2021.02.23. 17:11:24

@gabors: “ … atlagosan (5+ ev) $.21/kWh amibol az aram ara kicsivel kevesebb mint fele $0.09021/kWh …”

Ezt nem értem: a másik (“nagyobb” fele) akkor minek az ára, ha nem az áramé?

gabors 2021.02.23. 18:58:54

@FutureFry: "Ezt nem értem: a másik (“nagyobb” fele) akkor minek az ára, ha nem az áramé?
"

Nem tudom neked nem kuldenek aramszamlat ?

A koltseg tobb mint fele halozati dij meg fenntartas meg adok nalunk kulon reszeltezve van. Mar csak azert is fizetsz hogy ott log a kabel egy mW-ot sem kell fogyasztani. Ezt annak fizeted akie drotok meg az oszlopok meg a meroora stb.

Ezen kivul van az aram ara amit vagy attol veszed akie a halozat vagy nem (itt tobb kozul lehet valasztani). Ez egy kulon tetel.

Es ezutan van amit az allamnak szednek be mint adot es egyebb dijak mint pl a napelemek tamogatasa (amit mindenki fizet azoknak akik napelemeket szerelnek fel mert az extra koltseg mindenkinek). Itt LI-en meg mindig fizetjuk annak az atomeromunek az arat amit soha nem epitettek fel de kolcsonokert felhasznalok meg mindig fizetnek meg vagy 50 evig.

legutobbi szamlan az aram ara 0.090217 kW-onkent

FutureFry 2021.02.23. 19:55:07

@gabors: Szóval, ha jól értelmezem, a $.21/kWh-ban benne vannak a
(a) fogyasztásfüggetlen tételek (pl. “Service availability charge” vagy alapdíj) és a
(b) fogyasztásfüggő tételek: azaz áram “nettó” ára (ez lehet napszakfüggően változó is egyes szolgáltatóknál) és az erre rakódó összegek (pl. adó + esetleg külön tételezett delivery/transmission/distribution etc. charges) és az abból levonandó kreditek/kedvezmények (solar credit, green credit, etc.))

Az megállapítható, hogy nálad mennyire jön ki (b) (azaz a (fogyasztásfüggő) bruttó ár (per kWh))?

gabors 2021.02.23. 20:16:47

@FutureFry: Igen ... a $0.21 atlag az Teljes osszeg/havi fogyaszta.

Namost nem biztos hogy jol ertem mi a brutto (csak) fogyasztastol fuggo ar/kWh es ez a szamlabol nem latszik kicsit kell szamolni.

Az utolso szamlara megprobalom ha ugy jo...
Ugy szamolom akkor a teljes fizetett osszegbol levonom a pusztan rendelkezesre allas dijat amit 0.44/nap (erre is van ado de az egesz ado $1-2 szoval ezt kihagyom. ) de benne hagyom a szallitasi dijat (delivery/system charge) ez amugy lepcsos. Mig az energia ara havonta valtozik egy kicsit de nyaron tobb telen kevesebb

Teljes osszeg $94.16
Osszes energia: 453kWh
29 nap napi .44 = $12.7

$0.1798/kWh

Magabol a szamlabol latszik hogy system&delivery %53, energia %43, adok/dijak %1

Nem tudom ezt kerdezted-e pontosan ...

Amugy ez a vizszamlankon sokkal rosszab az arany (nyilvan fogyasztastol is fugg) vagyis "alap" fogyasztastol fuggetlen resze 2.5x-se a fogyasztott viz aranak.

A gaz a ketto kozott ...

FutureFry 2021.02.23. 21:21:43

@gabors: Igen kb. ez érdekelt, köszi a “lebontást”.
Egyébként a U.S. Energy Information Administration adatai szerint az amerikai átlagos (tudtommal valamennyire bruttó módon számított) kWh díjak államonkénti lebontásban ~8¢ és ~29¢ (Hawaii!) között voltak 2019-ben: www.eia.gov/electricity/state/

gabors 2021.02.23. 22:43:54

@FutureFry: ugy tudom itt NY, Long Island a legmagasabbak kozott van az ar, az emlitett atomeromu miatt az arra annaikidejen felvett kolcsont elore beleepitettek a majdani arba de mivel eromu nem lett (tobb mint felig azert felepult egy resze meg mindig megvan) igy jo nagy adosag maradt ... (valahol minden evben ott van a szamlan is hogy 2-3 cent arra megy

en.wikipedia.org/wiki/Shoreham_Nuclear_Power_Plant

blackhairlady 2021.02.24. 01:36:27

@Zsuzsi65: Ugy tunik, kapunk az Internet es telefon cegtol karpotlast, persze valami kis csekelyseget, de legalabb kerni sem kellett :))
Az aramszolgaltatotolmeg nem jott semmifele megkereses.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2021.02.24. 02:01:43

@blackhairlady: ez jo hir, latszik viszont, hogy a tel.es internet cegeknel tobb a konkurencia, es ok jobban odafigyelnek, hogy elegedett ugyfeleik legyenek.

Bredpitt Monika 2021.02.27. 08:21:38

@gabors: koszi, most nezem meg csak a videot, kivancsi vagyok ra nagyon, Pusztaival kapcsolatban en is el voltam kepedve, nem ertem hogy nyilatkozhat valaki igy, ezzel is csak jol megzavarja az embereket..........

ezer koszonet

Bredpitt Monika 2021.02.27. 08:22:42

@blackhairlady: gondoltam ratok, egybol , ahogy lattam a hireket, remelem jol vagytok, azota nem is figyeltem a hireket, ferjem is sok havat lapatolt mostanaban, de naluk legalabb van aram....

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása