oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2021. január 16. 06:37,  Többnyelvű gyereket nevelni nehezebb, mint gondolnád 33 komment

2021. január 16. 06:37 Határátkelő

Többnyelvű gyereket nevelni nehezebb, mint gondolnád

Többnyelvű gyereket nevelni még akkor sem könnyű, ha a szülők anyanyelve eltér, így azt gondolná az ember, hogy ez sima ügy lesz. Hát nagyon nem az, azonban a nehézségek a legváratlanabb helyekről jöhetnek. Nyolc tanács a sikerhez.

csalad_4_foto_pexels_com.jpegA kép illusztráció

Regine a Fülöp-szigeteken született, családjával 14 éves korában költöztek Norvégiába. Az egyetemi diplomát már a hawaii Brigham Young Egyetemen szerezte meg, ott találkozott a férjével is, akivel (és immár 3 gyermekükkel) hét éve Washingtonban élnek.

Az alaphelyzet így aztán elég összetett: az ő anyanyelve (lévén a Fülöp-szigeteken született) a tagalog, emellett beszél norvégul és angolul. A férje is beszél tagalog nyelven és nyilván angolul.

Minden adott tehát ahhoz, hogy simán kétnyelvű gyerekeket neveljenek, csakhogy mint menet közben rájött, a dolog sokkal bonyolultabb annál, mint előzetesen képzelte.

Tanácsai tehát egy olyan háromgyermekes édesanyáé, akinek legnagyobbja 8 éves, a legkisebb 19 hónapos.

A felkészülés

Regine szerint a kétnyelvű gyerekek nevelésére időben és alaposan fel kell készülni, például megbeszélni a partnerrel, milyen nyelveken beszélnek majd a gyerekekkel.

Ez nem feltétlenül olyan egyszerű, mint látszik. Az ő első nagy hibájának azt tartja, hogy ezt nem gondolta alaposan át. Természetesnek tűnt, hogy elsősorban tagalog nyelven, másodsorban angolul beszélnek majd.

Nyilván ezzel nem lehet semmi gond… Mindketten anyanyelvi szinten beszélik, csak így kell egymással beszélgetniük, a gyerekek könnyen elsajátítják, nem igaz?

Hát nem. Nagyon nem.

A probléma abból adódott, hogy nem beszélték át és gondolták végig alaposan a dolgot, mert ha így tettek volna, akkor rájönnek, hogy öt év amerikai élet után, amikor a nap 95 százalékában angolul beszéltek, már sokszor angolul tolultak elő a szavak.

Ráadásul ő előtte hét évig sokkal többet beszélt norvégul, mint az anyanyelvén, így állhatott elő az a helyzet, hogy bizony elég komoly nehézséget okozott neki az első gyermek esetében tagalogul beszélni hozzá.

Ha erre a helyzetre jobban felkészültek volna, akkor Regine szerint nem okozott volna neki akkora sokkot a dolog.

Ne add fel könnyen

Így viszont feladta. Feladta, utána pedig szomorúan nézte, ahogyan a gyermeke anyanyelve az angol lesz, de egyszerűen nem érezte magában az erőt ahhoz, hogy tagalogul beszéljen hozzá, még akkor sem, ha tisztában volt vele, hogy mekkora ajándékot adhatna ezzel a kicsinek.

A dolgok a második gyerek érkezésével változtak meg. Azzal a felkiáltással, hogy soha nincs késő egy gyereknek új nyelvet tanítani, hiszen olyanok, mint a szivacsok, akik magukba szívják a tudást sokkal gyorsabban a felnőtteknél. Így született meg másodszor is az elhatározás, hogy kétnyelvű lesz a háztartásuk.

Másodszorra már átgondoltabban hozta meg a döntést, részletesen átbeszélték az elképzelést a férjével. Így már volt egy tervük, amit végre is hajtottak. Azonban az eredmények nem jöttek azonnal.

Türelem

Nagyon nehéz a gyerekeknek egynél több nyelvet megtanítani, aminek a gyümölcsét lehet, hogy csak évek múlva látjuk majd.

Úgyhogy Regine másodszor már sokkal kitartóbban használta a gyerekeivel a tagalogot. Akkor is, ha néha nehezen jutottak eszébe egyes szavak, vagy volt, hogy egy-egy mondat nyelvtanilag hibásra sikeredett, de kitartott.

Amikor a gyerekek is frusztráltak lettek, mert nem értették, akkor sem váltott rögtön angolra, hanem megismételte a mondandóját lassabban újra az anyanyelvén, és gesztusokkal is besegített.

Használd a rendelkezésre álló erőforrásokat

A gyerekek nem csak a beszélgetésből tanulnak, körülvehetjük őket például könyvekkel, amik azon a nyelven vannak, amit szeretnénk, ha elsajátítanának.

Regine az angol könyveket is tagalogra fordította a gyerekeknek mesélés közben, de néztek rajzfilmeket és egyéb tv-műsorokat, valamint tagalog zenét hallgattak, miközben készült a reggeli. Ahogy elalváskor is ezen a nyelven szóltak az altatódalok.

Megtanította a gyerekeknek azokat a játékokat, amiket ő játszott gyerekkorában a Fülöp-szigeteken. Ezeket tagalogul magyarázta el nekik, így új szavakat, kifejezéseket is tanultak mindig.

Légy következetes

A következetesség a kulcs. Minél több szót használsz, a gyerekek szókincse annál gazdagabb lesz, és minél gyakrabban használod őket, annál jobban fogja érteni a használat módját, a szövegkörnyezetet.

Regine gyakran már akkor is tagalogul beszél a gyerekeihez, ha más nyelvet beszélők körében vannak, ezzel akarja velük éreztetni, hogy rendben van az, ha valaki más nyelven beszél, más, mint a többiek.

Ne légy görcsös, élvezd

Első alkalommal egyáltalán nem volt számára szórakoztató a többnyelvűség, amikor a fiát tanította szenvedett és frusztrált volt, nagyon akarta az eredményeket, amelyek nem voltak azonnaliak.

Másodszorra már koncentráltabb volt, és fontosnak érezte, hogy élvezet legyen a „tanítás”. Az, hogy próbált lazább lenni, nem görcsölt az eredményen csökkentette a stresszt. Így az anyanyelvi beszéd is könnyebben ment.

Örülj a kis sikereknek

Regine megosztott egy kedves történetet, ami sokat jelentett számára ebben az egész folyamatban. Az egyik reggel a hatéves fia angol helyett tagalogul kért valami harapnivalót és inni.

Ő felkiáltott örömében, hogy idáig jutottak, hogy a fia végre ezen a nyelven kezdeményezett valamit. Bár még nem beszélgetett úgy igazán, de ez a kérés egy fontos kis lépés volt a közös útjukon.

A lánya beszédesebb, de még inkább angolul válaszol tagalog helyett, de ha figyelmeztetik, akkor szépen beszél. A legkisebb még csak szavaknál tart, de az ő útja alighanem már könnyebb lesz.

Sosincs késő

Bár a kezdeti megtorpanás miatt Regine gyerekeinek több időbe telt a nyelv elsajátítása, mint másoknak, de a történetének a legfőbb tanulsága, hogy sosem késő elkezdeni.

Barangold be a világot a Határátkelővel!

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Határátkelő (@hataratkelo) által megosztott bejegyzés

(Fotó: pexels.com)

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: kétnyelvűség

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr7316391656

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

somlobodog 2021.01.16. 17:54:37

Egy este lett volna a férjével megbeszélni ezt és "felkeszulni". Rövidebb ideig tartott volna mint a vicces kis történetet elmeselni. What a joke.

gabors 2021.01.16. 18:47:16

" hogy tagalogul beszéljen hozzá, még akkor sem, ha tisztában volt vele, hogy mekkora ajándékot adhatna ezzel a kicsinek."

Na ja mekkora ajandek foleg ha kicsi megszereti az azsiai szemetdombon valo eletet.. es ugy dont hogy vissza koltozik a harmadik vilagba ... (azonkivul ?) Meg az unokatesokkal talan majd tud beszelni mikor csaladegyesitesre erkeznek az USA-ba...

gabors 2021.01.16. 18:49:35

A tortenet egyre bizarabb ahogy olvasom lehet be is fejezem itt....

"Regine az angol könyveket is tagalogra fordította a gyerekeknek mesélés közben" NEM adnak ki konyveket a Fulop-szigeteken tagalogul? Forditani kell ?

Analóg Telepes 2021.01.16. 22:33:33

@gabors:
Vigyázz, nehogy az észak amerikai szemétdombrol kelljen menekülni.
A demokrácia szégyene, amit a debil elnökkel csinálnak az u.s. amerikaiak.
Trump indulásának lehetőségét is ki akarják zárni a 2024es elnök választáson, mert komoly esélye van, hogy esetleg megnyerné.
Ha az istenadta nép ilyen elnököt akar, mennyire demokratikus dolog megakadályozni abban, hogy megkapja? Nem csodálom, hogy többezren fegyverrel készülnek menni biden beiktatására. Ha az elit korlátozza őket, akkor marad az érthető véleménynyilvánítás.

Az alábbi érvelésen döbbentem meg:

In the simplest terms, Trump seems to believe a president should be able to do whatever he wants. He does not appear to believe in the system of the government that the Constitution prescribes — a democratic republic.

Yet there is a significant chance he could win the presidency again, in 2024. He remains popular with many Republican voters, and the Electoral College currently gives a big advantage to Republicans. If he is not disqualified from future office, Trump could dominate the Republican Party and shape American politics for the next four years.
(N.Y. Times)

FutureFry 2021.01.17. 00:03:41

@Analóg Telepes: “Ha az istenadta nép ilyen elnököt akar, mennyire demokratikus dolog megakadályozni abban, hogy megkapja?”

Azt a kongresszust amelyik az ügyben dönteni fog, szintén az “istenadta nép” választotta meg.

gabors 2021.01.17. 01:05:55

@FutureFry: "@Analóg Telepes: “Ha az istenadta nép ilyen elnököt akar, mennyire demokratikus dolog megakadályozni abban, hogy megkapja?”

Azt a kongresszust amelyik az ügyben dönteni fog, szintén az “istenadta nép” választotta meg."

Es meglehetosen demokratikusabb modon, bar a Senatusnal azert ez kerdeses, de meg mindig valamivel demokratikusabb mint az "elctoral college" latszik azer nem igen vagy kepben...

Az erdekes az lesz hogy pont azokon "republikanusokon" fog mulni akik maguk is elnokok akarnak lenni belathato idon belul. Mindenkeppen erdekes lesz.

Szerintem nem lesz eselye megegyszer nyerni. Ezt mutatta a mostani valasztas is, minden allamban az elnoknel JOBBAN szerepeltek az egyeni jeloltek ami azt jelenti hogy meg a republikanusok kozott is elenszevessebb volt mint a nem is igen nepszeru Biden, vagy inkabb NEM szavaztak csak Trump-ra ne. Nincs megegyszer elso szerelem...

gabors 2021.01.17. 01:09:21

@Analóg Telepes: "latszik azer nem igen vagy kepben..."

@FutureFry: nem rad gondoltam csak elfelejtem a csigasat oda is be tenni.

gabors 2021.01.17. 01:18:10

@Analóg Telepes: Amugy nem csak arrol van szo hogy indul e ujra es nyer vagy nem hanem arrol is hogy ha nem indulhat akkor ujravalasztasi kampanyt sem tud inditani ami megint semmi mas mint penz lenyulas most is kifutottak a penzbel mert Jared altal alapitott cegen kerelsztul tobb mint 600 millio dollart sikerult elkolteni kb ugy mint magyarorszagon a kamu partok tobb tizezer tojast elszamolva .. az igazgatok kozott Eric feleseg peldaul ...

Amugy ez az alkotmanyon alapulo dolog nem veletlenul van benne hogy ilyen van (eddig elnokre meg nem alkalmaztak hiszen a szenatus meg sohasem itelte el az elnokot, de Trump ebben is elsozhet ...). De masokra mar kiszabtak ezt a "buntetest" tobbszor is szoval onmagaban nem lenne uj.

Es ha akar azt is megteheti az elnok es a hivei hogy lenullazak a valasztasokat, akkor tenyleg fasznak babralni a demokraciaval .. Eszak Korea egesz jol megvan a szuletesen alapulo diktaturaval, vagy kina az eletfogytig tartoval azt hiszem Putyin is lemasolta mar... ki kell majd hirdetni a United States of Trumpica-t ... egyszeru.

Kis hazankban mar megvan a koronaherceg mar a hercegi akademiat is kijarta

Analóg Telepes 2021.01.17. 08:28:46

@FutureFry:
Nem az ellen van kifogásom, hogy esetleg eltiltják Trumpot, hanem a fenti érvek ellen. (Azon túl, hogy természetesen ez csak ürügy, mondvacsinált és hazug érvek, valójában az egész játék pusztán a nyers hatalomvágyrol szól, és a másik oldal egyszerűen javítani próbálja a saját jövőbeni esélyeit.)

Nekem az atyaskodas nem tetszik. Milyen alapon akarják a választót megfosztani az akaratának kinyilvánításatol? Honnan veszi bárki a bátorságot, hogy "megvédje" a választópolgárt saját magától (azáltal, hogy megfosztja a "bad,bad,bad" Trump újbóli megválasztásának lehetőségétől)?

Ha a nép olyan elnököt akar, aki nyilvánvalóan köp a demokráciára meg az alkotmányra, akkor van-e olyan hatalom, aki ebben a népet megakadályozhatja?
Ha a választott képviselők ezt teszik, akkor azzal bizonyítják, hogy a képviseleti demokrácia alkalmatlan feladatának betöltésére. Érvénytelen, mivel rosszul, hamisan képzi le a nép akaratát.

Örömhernyó 2021.01.17. 12:36:39

A kilencedik tanácsot én írnám le: attól, higy a két szülő összesen 5-6 nyelvet beszél, nem feltétlenül kell a gyerekeiknek az összeset megtanítani. Ha a gyerekek egyike a Fülöp-szigetekre majd vissza akar térni, mint egy amerikai multi kápója, akkor simán elég lesz neki az angol. De ha van esze, akkor a norvég vonalat erőlteti.

Az a legnagyobb butaság, amikor a szülők azt hiszik, hogy csak mert ők háromnyelvűek, a gyereknek is az a jó ha háromnyelvűt nevelnek belőle, miközben a család olyan országban él, ahol egy nyelvvel találkozik csak a gyerek. Akik gyerekkorukban 3 országban élnek, folyton költöznek, azoknál természetes módon alakul ki a többnyelvűség. Akikre meg a többnyelvű szülő erőlteti, azoknál nem.

FutureFry 2021.01.17. 15:45:39

@Analóg Telepes: Az idézett szöveg ugyebár egy NY times (vélemény)cikkből van, márpedig - ahogy említettem - az ügyben nem a sajtónak, hanem a nép által választott kongresszusnak van döntési jogköre. Ők pedig meg nagy valószínűséggel nem ítélik el az (akkor már volt) elnököt, tehát - ha akar - ismét indulhat majd választásokon.

desw 2021.01.17. 16:18:03

@Örömhernyó:

Mi baj lehet belőle, ha vki mondjuk 3-4-5 nyelven beszél?

Gyerekként sokkal könnyebb nyelvet tanulni. Simán megtanulják úgy, hogy tulképpen nem is tanítod őket, csak használod az adott nyelvet. Egy 2-3 éves gyerek folyékonyan beszéli az anyanyelvét, pedig halvány gőze sincs a nyelvtani szabályokról, stb.

KiraCeles 2021.01.17. 23:15:54

Azoknak, akik szerint nem nyer a gyerek azzal, ha megtanul tagalogul:
Az megvan, hogy "annyi ember vagy, ahány nyelvet beszélsz"?
A nyelv az nem csak egy kommunikációs eszköz, hanem egy gondolkodási mód. Minél több nyelven beszél valaki, különösen, ha azoknak a nyelveknek a logikája lényegesen eltér, annál rugalmasabb az illető gondolkodásmódja. Gyanítom az angol és a tagalog egészen más.
Nem beszélve arról, hogy a nyelv az identitás része is. Valószínűleg a cikkbéli anyuka, annak ellenére, hogy ennyi helyen élt már, büszke a fülöp-szigeteki származására, és a nyelvvel együtt a nemzeti büszkeségét is át akarja adni a gyerekeinek.
Szóval kérdezem: magyarul se tanítanád meg a gyerekedet, csak mert külföldön élsz? Nem is vagy akkor magyar. "Nyelvében él a nemzet".
Amúgy pedig más hazáját lesajnálni a rasszizmus egy fajtája.

Bircanyíró 2021.01.17. 23:16:12

Sok függ a gyerektől. Van olyan gyerek, aki egy nyelven is csak két éves korában szólal meg, van aki selypítve és pöszén beszél, úgy hogy a szülei is alig értik és vannak akik másfél éves korukban már verset szavalnak.
Két nyelvnél is ez van: az egyik gyereknél könnyedén, szinte magától megy, a másiknak meg nehezen, sőt akár makacsul ellenáll. A kulcs mindenesetre a legtöbb esetben az, hogy a többnyelvű családban a gyereket mindkét (vagy több) nyelven kellő mennyiségű nyelvi inger érjen. Csak a szülők ehhez nem biztos, hogy elegendők!

Bircanyíró 2021.01.17. 23:16:37

@Analóg Telepes:
Milyen alapon akarják a választót megfosztani az akaratának kinyilvánításatol? Honnan veszi bárki a bátorságot, hogy "megvédje" a választópolgárt saját magától (azáltal, hogy megfosztja a "bad,bad,bad" Trump újbóli megválasztásának lehetőségétől)?

Szerintem Te összekevered a demokráciát az anarchiával! A demokráciának vannak szabályai (alkotmány, törvények, vagy pl. a kresz stb.), amelyeket be kell tartani. Vagy szerinted, ha a népet megszavaztatják az ingyen sörről és az örök életről, akkor az ország vezetői ezeket kötelesek számukra biztosítani?

Szerintem egyébként a szólás- és véleménynyilvánítási szabadság korlátozhatatlansága is egy hibás toposz: az együttélési szabályokat (törvényeket) azért hozta létre a civilizáció, hogy a felesleges károkozás elkerülhető legyen. Ezért nem szabad ölni, lopni, és felebarátaid javait megkívánni, ezért kell adókat fizetned, és kötelező bekötnöd a kocsidban a biztonsági övedet, sőt emiatt irtják civilizált nagyvárosokban a csótányokat és a patkányokat is. A történelem már bebizonyította, hogy az intézményesített hazugság és gyűlöletkeltés ugyancsak komoly károkat tud okozni, tehát e téren is muszáj korlátokat szabni!
Persze lehet jogászkodni és másképpen dönteni, de annak nem lesz jó vége!

Örömhernyó 2021.01.18. 08:09:37

@desw: Ha egy olyan környezetben tanítanak neki egy hosszútávon haszontalan nyelvet, ahol senki más nem beszéli azt a nyelvet, akkor annak nem sok értelme van.
Lásd tagalog nyelv tanítása az USA-ban.
Lehet ezt csinálni szülőként, aztán panaszkodni, hogy mennyire bonyolult, mert másról se szól ezt a poszt. Semmit se veszítenének, ha nem tanítanák tagalog nyelvre a gyerekeket. Semmit se nyernek vele, ha tudnak tagalogul.

Ismerek rengeteg többnyelvű embert. Azok a többnyelvűek, akiknek a sokadik nyelve egy teljesen haszontalan nyelv, nem sokra mennek vele.

Ismerek amerikai koreaiakat, akiknek a gyereke megtanult koreaiul Amerikában. Illetve azt hitték magukról. Aztán Dél-Koreában nagyon nem szerették őket, mert rettenetes akcentussal, hibásan beszélték a koreait. Van ázsiai ismerősöm, akinek a férje francia. A gyerekeket a nő tanítja franciául (neki kínai az anyanyelve, franciául alig beszél). A francia apuka egy multi helyi kápója, munka után két szót vált a gyerekeivel. A gyerekek franciája rettenetes, amikor kétévente visszamennek egy hónapra Franciaországba, akkor picit jobb utána, de ennyi.

Persze, semmi baj nincs belőle, ha a gyerek háromnyelvű, csak azt tudni kell, hogy ha nem anyanyelvi környezetben tanulja a gyerek a nyelvet, akkor az nem lesz valami jó, az esetek többségében el is felejti, mire felnő.

Ismerek Kanadában élő magyar-kínai házaspárt. A gyerekeket az anya tanítja kínaiul, mivel több kínai rokon is él ott, elég jól tudnak. Az apa próbálja magyarra tanítani őket, de az angol és kínai mellett ez a leggyengébb nyelvük. Óvodában már franciául is tanítják őket (Quebec). Rengeteg konfliktust okoz a családban, hogy az apa magyarul akarja a gyerekeit tanítani (amúgy az apa gyerekkora óta nem járt Magyarországon, de magyarul nagyon szépen beszél, igaz, csak a szüleivel).

Más példa: kínai pasas japán nő, két gyerekük van (már egyetemisták), Japánban éltek, a kínai apa japán egyetemre járt, japánul is beszél, japán cégnél reggeltől estig dolgozott japán módra. A gyerekek egy szót se tudnak kínaiul, mert nem volt idő nyelvtanításra. Egyértelmű volt, hogy csak az anya van a gyerekekkel, mert Japánban ez van, a férfi ki van rekesztve a gyereknevelésből, a munka az élete. Most, hogy csak japánul beszélnek a gyerekek, nincs semmi hátrányuk. Japánban kínaiul tudni nem lenne valami nagy előny, nem az a soknyelvűséget díjazó társadalom.

Egyszer minden sokadik nyelv kihal a családban. Az én őseim biztosan jobban beszéltek szlovákul, mint magyarul. Aztán nyelvet váltott a család. Nem ragaszkodom hozzá, hogy az én gyerekeim magyarul beszéljenek majd. Nincs kizárva persze.

Örömhernyó 2021.01.18. 08:09:37

@AlphaTauri: A Fülöp-szigetekről aki tud menekül. Az amerikai követség előtt tömött sorokban állnak a házassági vízumra váró nők. Ez a kivándorolás leggyakoribb módja, hozzámennek egy interneten megismert amerikaihoz. A filippínók ahol csak tudják, levetik a filippínó múltjukat, eleve a helyi kultúra is rettenetesen amerikanizált, bármi, ami amerikai, roppant népszerű.

Ezek a nyelvében él a nemzet meg ahány nyelvet beszélsz annyi ember vagy szólamok szépek, csak aki ezeket szajkózza, az nem gondol bele a tartalmukba. Tudomásul kellene venni, hogy magyar nemzet is úgy lett a sokféle népből, hogy leszoktatták a magyarországi németeket a németül beszélésről, az én őseimet a szlovák nyelvről, másokat a szerbről, románról.
Magyarországon mennyi haszna van annak, ha valaki románul beszél otthon a gyerekéhez? Nem sokan csinálják, pedig sok a román származású.

Most az, hogy tagalog nyelven tanítja a gyerekeit a posztban szereplő nő és ennek nehézségeiről panaszkodik, annak nem sok értelme van. Persze mindenki azt csinál a saját gyerekével, amit akar.
Sokan írják: mi baja lehet belőle a gyereknek, ha tagalogul is megtanítják? Én megfordítanám a kérdést: mi baja lehet abból, ha nem beszél tagalogul Amerikában? Semmi.

Örömhernyó 2021.01.18. 08:09:37

@AlphaTauri: "magyarul se tanítanád meg a gyerekedet, csak mert külföldön élsz? Nem is vagy akkor magyar."

Magyar vagyok. A párom ázsiai. Ha lesz gyerekünk, akkor majd meglátjuk milyen nyelven tanítjuk. A párom anyanyelve ezerszer hasznosabb, fontosabb, mint a magyar. Az angol is ezerszer fontosabb, hasznosabb. Esetleg harmadik vagy negyedik nyelvként lehet a magyarról szó, de én nem erőltetném.
A párom szeretné, ha én majd tanítnám magyarra a gyerekeinket, mert tudja, hogy Magyarországon ingyenes a felsőoktatás és egy ingyen diploma roppant vonzó egy ázsiai ember szemében. Itt ugyanis minden kőkeményen fizetős (óvodától egyetemig). De ez az egyetlen ok, amiért az ázsiai párom tőlem azt várja, hogy majd egyszer magyarul tanítsam a leendő gyerekeinket. Semmi nemzeti büszkeség meg ahány nyelvet beszélsz, annyi ember vagy... Simán azt akarja, hogy a gyerekeink majd a magyar adófizetők pénzén ingyen szerezzenek orvosi diplomát, amivel aztán szerte az EU-ban szabadon dolgozhatnak ;)
Praktikus elgondolás, csak még gyermekeink sincsenek.

Örömhernyó 2021.01.18. 08:09:37

@desw: "Mi baj lehet belőle, ha vki mondjuk 3-4-5 nyelven beszél?"

Hamisan érvelsz. Nem azt írtam, hogy baj lehet belőle, ha 5 nyelven beszél a gyerek. Hanem azért, mert a szülők összesen 5 nyelven beszélnek, nem biztos, hogy az 5 nyelv megtanulásának kell prioritást élveznie a gyerek életében.
A párom többnyelvű, ázsiai, az egyik nyelve egy helyi (csak beszélt) dialektus, ami nélkül helyben is meg lehet lenni. Nem biztos, hogy erőltetném a leendő gyerekeinket, hogy ezt megtanulják.
A magyar nyelvet majd meglátjuk. Nem fogok ebből presztizskérdést csinálni, meg erőltetni. Ha csak angolul meg egy ázsiai nyelven, meg mondjuk nem anyanyelvi szinten németül beszélnek majd, az nekem teljesen meg fog felelni.

London2009 2021.01.18. 12:05:16

@Örömhernyó: egyetertek teljesen azzal amit irsz. Ugyanigy gondoltam en is, hogy ha a gyerekem megtanul magyarul, akkor am legyen, ha meg nem, akkor meg nem. Aztan amiota van is gyerekem, azota egy kicsit maskent latom. Eloszor is nem telik semmi extra erofeszitesbe, hogy magyarul beszeljek hozza, sot. Szeretek hozza magyarul beszelni, millio dalt, mondokat tudok, angolul semennyit. Magyar dadust fogadtunk hozza. Angolt is lehetett volna, de inkabb magyar legyen, ha mar erre is van lehetoseg. Majd az ido eldonti, hogy ez eleg lesz e. Nekem nagyon jol esne, ha a nagyszuleivel, unokatestvereivel tudna kommunikalni magyarul. Raadasul lattam tobbszor, hogy ez lehetseges. Persze nyilvan folosleges valamilyen szinten, mert nagy valoszinuseggel itt fogunk elni, de mi van ha megsem? A felsooktatas mar nekem is eszembe jutott, hogy lehet, hogy majd Bp-n szeretne tovabbtanulni. Sosem lehet tudni. Meg a fizetosok is sokkal olcsobbak, mint mashol a vilagon. De inkabb csak annyi, hogy nekem ez semmibe nem kerul, hogy magyar meset olvasunk vagy nezunk vele, magyarul szolok hozza stb. Aztan ha sikerul akkor szuper, ha nem, akkor meg legalabb megprobaltam.

desw 2021.01.18. 12:46:58

@Örömhernyó:

Egy nyelv megtanulás kb sosem lehet felesleges.

Neked biztos van üveggömbőd, és így láthatod a 2030-as, 2050-es, 2070-es, . . . jövődet.

A Covid előtt vajon hányan gondolták azt, hogy soha többet nem fognak a szülőhazájukbna élni, aztán hányan mentek haza mégis, mert elúszott a munkájuk, stb egy nyomorult kis vírus miatt.

Nem azt mondom, hogy le kell láncolni a gyereket az asztalhoz és kényszeríteni, hogy tanuljon, de ha úgy játékból könnyedén megtanulhat egy nyelvet, mert anya-apa beszél hozzá . . .

élhetetlen 2021.01.18. 13:52:05

@Örömhernyó: Nem értek veled egyet. Gondolom, szerinted Amerikában ugyanolyan haszontalan nyelv a magyar is, mint a tagalog, mert mire megy vele. Baráti család, mind a három gyerek már kint született, de mindegyik szépen beszél magyarul is. A legnagyobb most itt jár egyetemre (olcsóbb, mint Amerika), lehetne angol nyelvű képzésen is, de magyar nyelvűre jár, mert miért ne. A másik családnál 5 év kiküldetés Németországba, aztán hosszabbítottak még öt évet, a gyerekek ott kezdték a sulit, ott barátkoztak, kint maradtak. A gyerekek felnőttek, a lány a IBM-nél dolgozik, ahol nagyon örültek, hogy a németen és az angolon kívül magyarul is tud, mert van magyar kirendeltség is. A férje angol, (apanyelv), a magyar anyanyelv, a német meg a közeg nyelve a három gyereküknek. A fiuk német lányt vett feleségül, ott a gyerekek már csak pötyögnek magyarul. De káruk még nem származott belőle. „csak azt tudni kell, hogy ha nem anyanyelvi környezetben tanulja a gyerek a nyelvet, akkor az nem lesz valami jó, az esetek többségében el is felejti, mire felnő”. Abban igazad van, hogy kihalhat adott nyelv a családból, de ez a mire felnő, azért nem jellemző. A szülők zöme él még, mikor a gyereke 18 éves, és, ha addig a szülővel beszéli azt a nyelvet, akkor nem felejti el. Majd csak az unokánál, vagy dédunokánál veszik el. És a másik lehetőség, ha az itt tanuló egyetemista itt marad végzés után, akkor nem feleslegesen tanult meg magyarul.

élhetetlen 2021.01.18. 14:15:45

@Bircanyíró: Mások a tapasztalataim. Attól, hogy egy gyerek nem beszél, vagy selypít vagy pösze, attól még ért és tanul. (kivéve, ha szellemi fogyatékos). Az unokahúgom nem küzdött meg a Ö betűvel, három, vagy négy éves koráig. Ha próbálkoztunk, azt már oda tudta vágni, hogy hagyjatok, ráérek még megtanulni. Aztán egy Török vezetéknevű családdal közös olaszországi nyaralás, és bevásárlásnál mondtam, hogy vegyünk sör is, mert a Török sörös. Na, ez ütött, a csaj egész nap lökte röhögve, hogy a Török sörös, meglett az ö betű. Ez csak arra, hogy, ha egy gyerek adott nyelven nem hajlandó megszólalni, az nem jelenti azt, hogy nem is érti. Majd, ha megszólal, használni fogja azokat a szavakat, amit addig hallott, megismert.

dikusz. 2021.01.18. 14:20:12

@Örömhernyó: Magyarországon ingyenes a felsőoktatás? Hol?

négyzet 2021.01.18. 15:20:58

Volt már erről szó itt ezen a blogon szerintem. Minden szülő a saját anyanyelvén tud a legjobban, és a gyereknek az a legjobb, ha azon a nyelven beszél hozzá. Talán 10 éve az USA-ban él a szülő, de az angolja lehet, hogy klasszisokkal van lemaradva az anyanyelvi tudásához képest. Még, ha az angolt használja is nap, mint nap... esetleg hibásan, akcentussal, nem egész mondatokban stb.

Vannak ismerőseim, ahol 3 nyelv forog a családban. A szülők közös nyelve az angol, az anyanyelvük két nagyon eltérő. Az anya hazájában élnek. Így az ő nyelve a gyerekek fő anyanyelve, a második az apáé. A közös angolt nem használták a gyerekek felé, így azt annyira beszélik, mint bárki más (óvodásként).

Analóg Telepes 2021.01.18. 15:33:51

@Örömhernyó:
"Tudomásul kellene venni, hogy magyar nemzet is úgy lett a sokféle népből, hogy leszoktatták a magyarországi németeket a németül beszélésről, az én őseimet a szlovák nyelvről, másokat a szerbről, románról."

Az erőszakos és káros elmagyarositas csak a xix. században volt jellemző. A jóval korábban betelepült, betelepített németeket szerintem nem szoktatta le senki. Ha mégis elhagyták a nyelvüket, akkor önként tették.

A második vagy további nyelv haszna nem pusztán abból fakad, hogy nagyobb számú potenciális beszédpartnerrel érthet szót. Minden nyelv egy kicsit más gondolkodásmódba enged betekintést.

A fals nemzeti büszkeség természetesen nem érv ebben a kérdésben, se pro, se kontra. Ahogy a presztízs sem.
Az viszont megfontolandó, hogy a rokonokkal való kapcsolattol megfosztjuk e az utódokat.

Kifejezetten káros olyan nyelven tanítani a gyereket, amit a szülő nem beszél anyanyelvi szinten.
Talán luxemburgi esetről hallottam, ahol egyébként a soknyelvuseg természetes, hogy a gyerek végül nulla nyelven tanult meg anyanyelvi szinten. Amiből később pszichológiai problémái is lettek.

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2021.01.18. 15:34:16

@dikusz.: barmelyik allamilag finanszirozott kepzesben a megfelelo felveteli eremennyel.

desw 2021.01.18. 19:11:13

@shitgun:

"Attól meg, hogy több nyelven beszélsz, még nem fogsz eltérő gondolkodási módot elsajátítani, ez teljesen téves gondolat . . . "

Ezt azért nézd meg, mielőtt elhiszed, hogy igazad van:

www.ted.com/talks/lera_boroditsky_how_language_shapes_the_way_we_think?language=en

somlobodog 2021.01.18. 19:57:54

@AlphaTauri: "Szóval kérdezem: magyarul se tanítanád meg a gyerekedet, csak mert külföldön élsz? Nem is vagy akkor magyar. "Nyelvében él a nemzet"."
Nekem pl a gyerekem szinte tökéletesen beszél magyarul mert itthon magyarul beszélünk. De az angolja jobb azért. A nemzetre meg magasról szarok. Arra is hogy hogy el tovább. És arra is ha ez valakinek nem tetszik

Albu 2021.02.07. 21:56:02

Hozzám mindig is kettő nyelven beszéltek, a Kárpát-medencében sok helyütt évszázadokon át ez volt az alap.

Albu 2021.02.07. 22:49:20

,,Attól meg, hogy több nyelven beszélsz, még nem fogsz eltérő gondolkodási módot elsajátítani´´ -- márpedig de. : D

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása