oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2021. január 03. 06:30,  Los Angeles-i gettókaland váratlan fordulattal 42 komment

2021. január 03. 06:30 Határátkelő

Los Angeles-i gettókaland váratlan fordulattal

„Naivan azt gondoltuk, hogy jó ötlet volt három fehér külföldinek a Los Angeles-i gettó szélén rihegve-röhögve bandukolni a buszmegálló felé.” Így kezdődik Péter (nem kis fordulatokat tartogató) története.

rendorauto.jpgA kép illusztráció

Los Angeles (a legtöbb amerikai nagyvárossal együtt) nem éppen a kiváló tömegközlekedéséről híres. Ebből az alapvetésből indult Péterék története is.

„Amikor először suhant el mellettünk egy rendőrautó még nem sejtettünk semmit. Pedig a rend lelkes őrei már akkor is gyanúsan méregettek minket. Aztán, amikor egy perccel később ismét mellénk gurultak, akkor egy kicsit meghűlt bennünk a reggeli széklet.

Az éjfekete, szirénákkal felszerelt Ford Mustang elején komor vadráccsal nem túl sok jót sejtetett. Az autó egy pár lépésre állt meg előttünk majd komótosan kihajolt az egyik officer:

Poliszbácsi: – „Hová lesz a menet, srácok?”

(Hirtelen felindulásból az futott át az agyamon, hogy ez tök nyilvánvaló: gondolom egyenesen a börtönbe. Tuti ránk húzzák a vizes lepedőt, hogy kokót árulunk a gettó szélén.

Már biztos előre bekészítették a kis csomagokat, amit majd a zsebeinkben fognak „találni”. Elsőként az Alcatraz rémképe sejlett fel lelki szemeim előtt, de az ugye a keleti parton, New Yorkban San Franciscóban van. Persze lehet, hogy csak túl sok tévét nézek…)

Mi: – „A reptérre tartunk, és gondoltuk, busszal lenne a legkézenfekvőbb” – válaszoltuk tétovázva. (Az elkeveredett csomagjaink ürügyén készültünk oda, nem elutazóban voltunk.)

Poliszbácsi: - „Azt ugye tudjátok, hogy nem egy életbiztosítás magatokban barangolni ezen a környéken? Itt farkastörvények uralkodnak.”

Mi: - „Hát… khmm… persze… most már igen” – vettük tudomásul kissé megilletődve.

Hirtelen kérdően kezdtük el keresni egymás tekintetét, hogy most vajon mi lesz. Tulajdonképpen szerencsések vagyunk, hogy egy helyi gang még nem lőtt minket szitává, és akasztotta a kilyuggatott hulláinkat az egyik keresztező autópálya hídjára. Ám ekkor jött a meglepő fordulat:

Poliszbácsi: - „Na, pattanjatok be, kiviszünk bennetek a reptérre!”

A legmerészebb álmaimban sem gondoltam volna, hogy valaha egy amerikai rendőrautó letartóztatott bűnözőknek fenntartott, és ráccsal elszeparált, kemény, műanyag hátsó ülésén kötök majd ki. Ráadásul teljesen ártatlanul.

Szerencsére a kezdeti ijedtség ellenére ez a sztori egész vidám véget ért. A reptéren azért még dobtunk egy lapáttal a turistás fílingre és fotózkodtunk egyet a vidáman pózoló kaliforniai rendőrökkel. És ennek a napnak hol volt még a vége?

A város a szikrázó kora délutáni napsütésben úszott, pedig már jócskán november derekán jártunk. A belváros felhőkarcolói között baktatva minden egyes lépéssel magasabbra szökött bennem az adrenalinszint.

Aztán megérkeztünk az egyik hatalmas épület földszintjén elhelyezkedő irodához, és beléptünk a recepcióra. Izgalommal teli tört-angolsággal elhebegtem ki vagyok, és mit szeretnék, majd bemutattam a bizonylatot és a személyazonosító igazolványom.

Pár perccel később ott volt a kezemben a három ropogós papíros. Úgy fosztorgattam őket, mint hülyegyerek a mikuláscsomagot. Innentől már semmi nem állhatta utunkat: este fél nyolckor jelenésünk van a Staples Centerben!

Egy levegőt szívhatunk majd Jack Nicholsonnal, Denzel Washingtonnal és a Los Angeles Lakers történetének, valamint a kétezres évek egyik, ha nem a legikonikusabb kosárlabdázójával, – az azóta sajnos tragikus körülmények között elhunyt – Kobe Bryanttel.

Ha akartam volna, sem tudtam volna leplezni a mindenen túláradó gyermeki izgatottságom. Úgy pózoltam a bejáratnál Magic Johnson szobra előtt, mintha én fedeztem volna fel Amerikát.

Bemutattuk jegyeinket, és már lépdeltünk is tovább a hatalmas előtereken át a szektorunk irányába. Európai kosárlabda-rajongóként furcsa látvány volt, ahogy a helyi családok hatalmas popcorn- és hamburgerhegyek, illetve hordónyi kólaadagok társaságában sétáltak el mellettünk. Mintha csak moziba indulnának.

Hiába, volt némi kulturális különbség eközött és a hazai – amúgy délszláv vonalat erősítő – szurkolói hozzáállás között. Ők szórakozni jöttek, mi pedig rendszerint háborúzni. Szidni, fújolni, káromkodni és kiadni a hétköznapokban felgyülemlett dühöt.

Persze színház és színház között is van különbség. A Staples Center bérleteseit többnyire a tehetős hollywoodi elit teszi ki, míg odahaza egy profi kosármeccs a hétköznapi emberek számára is tökéletesen megengedhető élményforrás.

Amerikában azonban az átlagemberek inkább csak a nappaliból, a tévécsatornáik révén követhetik kedvenc kosárlabdacsapatuk mérkőzéseit.

Belépvén, a hatalmas stadion és a pálya felett átívelő gigantikus kivetítő már-már futurisztikusnak hatott. Annyira magával ragadott a légkör, hogy csak kapkodtam a fejem.

A szünetekben a táncos lányok show-ja és a meccset helyszínen követő hollywoodi hírességek bemutatása csak tovább fokozta ezt az egész szürreális élményt.

A helyi Los Angeles Lakers csapata a Phoenix Suns gárdájával mérkőzött meg, így olyan – a kosárlabda rajongók által minden bizonnyal ismert – all-time hírességeket láttam együtt a parketten pattogtatni, mint Steve Nash, Amare Stoudemire vagy a zenitjén ugyan már túllendült, de még mindig sztárnak számító Grant Hill.

Annyira izgatott voltam, hogy a meccsből magából csak jelenetek maradtak meg. Egyik alkalommal például a Lakers egyik cseréjének – Shannon Brown – olyan iszonyatosat sikerült zsákolnia, hogy lefele menet leszállási engedélyt kellett kérnie a LAX irányítótornyától. A phoenixi gárda nem igazán állt a helyzet magaslatán, szó szerint körbedobálták a gyűrűt. (...)

Az este fénypontja – mint általában – most is Kobe Bryant és az ő elképesztően elegáns játéka volt. A srác teljesen más szinten játszott mint a többiek. A rá jellemző könnyedséggel és halálos nyugalommal szerezte pontjait, miközben teljes kontrol alatt tartotta a mérkőzést.

Ahogy az többnyire lenni szokott, a Fekete Mamba mellett a többieknek ezen a napon ismét csak mellékszerepeket osztottak. Minden idők egyik legnagyobbja fikarcnyi kétségeket sem hagyott senkiben a felől, hogy a Staples Center bizony az ő „játszótere”.”

A történet és maga a poszt ennél jóval teljesebb, érdemes elolvasni!

Kanadai üvegplafon

Határátkelőként sokan szembesülnek azzal, hogy bizony még a legjobb szándék mellett is van „üvegplafon”, már csak azért is, mert a helyieknek általában jóval több évük volt arra, hogy bedolgozzák magukat egy adott területre. Ezzel szembesült a Juharszirup blog szerzője is.

iroda_foto_deskmag_1.jpg(Fotó: deskmag.com)

„2017. júniusban landoltunk Torontóban és szerencsém volt, meg rá is éreztem, hogy mire van szükség a kanadai munkaerő piacon és mindössze 3 hét munkakeresés után 2017. júliusban kezdtem egy torontói szoftvercégnél senior IT projekt menedzserként, ahol mindössze és szerencsére csak 9 hónapig dolgoztam.

Ez egy nagyon gáz cég volt óriási fluktuációval és igazán mérgező munkahelyi légkörrel, de segített, hogy megvessem a lábam a kanadai munkaerő-piacon és összegyűjtsek annyi tapasztalatot, hogy eséllyel pályázzak egy komolyabb céghez.

Hat hónap munkaviszony után kezdtem újra munkát keresni és három hónap próbálkozás után 2018. márciusban hagytam ott az első kanadai munkahelyem és egy nagy pénzügyi csoport biztosítójának kezdtem dolgozni Senior IT PM-ként.

Ennél a nagy biztosítónál egy olyan csapatban kezdtem, akik „berepülő pilótaként” működnek, azaz ahhoz a portfólióhoz (biztosítás, befektetés, ügynöki támogatás, stb.) mennek IT-projektet vezetni, ahol projektmenedzserre van szükség.

Így igazán mély ismeretük nem alakul ki az adott portfólióról és az ott használt IT rendszerekről, de pár év alatt sok területet meg tudnak ismerni és széles kapcsolati hálót tudnak kiépíteni a cégen belül.

Az első projektem a biztosítási portfólióban volt és a teljesítményem alapján megkérdezték, hogy lenne-e kedvem specializálódni és fixen a biztosítási csapathoz csatlakozni.

Mivel azt láttam, hogy a biztosítási csapatnak nagyon jó a dinamikája és ez hiányzott a másik csapat esetében, ezért igent mondtam. A munkaköröm nem változott ezen a ponton, sőt a biztosítási termékfejlesztési projektem is megtartottam, mert már eleve a biztosítási területnek dolgoztam.

A váltással egy új lehetőséghez is jutottam, amikor a portfóliómenedzser 3 hónapos szabira ment és megkértek, hogy helyettesítsem.

Az új feladatkörben szabad kezet kaptam és magam alakíthattam ki, hogy portfólió menedzserként mire fókuszálok és ez jól sikerült, mert 2019. szeptembertől már „főállású” biztosítási portfólió menedzserként dolgoztam és 2020. márciustól a befektetési területet is hozzátették a feladatkörömhöz. (...)

A 2020-as évem főleg azzal telt, hogy finom hangoltam a portfólió menedzseri feladatköröm és létrehoztam egy olyan „best practice-t”, amit több terület is átvett.

És ezzel meg is érkezünk 2020 decemberéhez, amikor 2 év és 9 hónapja dolgozom a jelenlegi munkáltatómnak és ez alatt az idő alatt 2 jelentősen eltérő munkaköröm volt (IT projektmenedzser és portfoliómenedzser) és ezzel együtt 2 különböző csapatban, 4 vezető alatt dolgoztam.

Mivel Magyarországon elég komoly felelősséggel rendelkező vezetőként dolgoztam, ezért menedzsereim tisztában vannak/voltak vele, hogy a jelenlegi menedzseri munkakörömből igazgatói szintre szeretnék tovább lépni. Ezen aktívan dolgozom, de az elmúlt bő egy évben csak sikertelen belső pályázataim voltak.

Néhány esetben kaptam visszajelzést is és alapvetően azzal van a gond, hogy mindig van egy jelölt, aki vagy a cégünknél (ami több ezer embert jelent) vagy külsősként Kanadában pontosan azt csinálta, amiről az állás szól, miközben én legfeljebb európai/magyar tapasztalatot tudok felmutatni.

Ez pedig ebben a nagyon konzervatív kanadai közegben azt jelentette, hogy eddig még nem kaptam lehetőséget, hogy előrébb lépjek.

Jött is a fejvakarás, hogy a jelenlegi munkakörömben hogyan tudok releváns és kanadai projekt „delivery”- vagy programmenedzsment tapasztalatot összegyűjteni, mert ezek a területek, ahova tovább szeretnék lépni. (...)

Pár hónapja jelentkeztem egy program igazgatói munkára, de az ügynöktámogatási IT-terület vezetője nem volt biztos benne, hogy az üzleti terület elkötelezett marad és a program tényleg hosszú távon fut majd, ezért külsős igazgatót vett fel szerződésesként (contract position).

De emlékezett rá, hogy én is jelentkeztem erre az állásra és a program indulása után pár hónappal megkerestek egy ajánlattal, hogy csatlakozzak ehhez az amúgy nagyon izgalmas programhoz egy vegyes program menedzser + projekt menedzser munkakörben. (...)

Ha elfogadom az ajánlatot, akkor ismét benne leszek a mély vízben, mert a projekt menedzserek elég nagy nyomás alatt vannak a cégünknél, főleg egy ilyen kiemelt, tizenmillió dolláros program esetében. Cserébe megismerhetek egy teljesen új területet és az ott használt rendszereket és nem utolsó sorban lesz program menedzsment tapasztalatom a cégen belül.”

Hogy mi lett a döntés és mik lesznek a következményei, kiderül az eredeti posztból.

Egy új időszámítás kezdete

Teljesen más típusú élethelyzettel szembesült tavaly Vera Luxembourgban, akinek 2020 egyszerre volt nagyon egyhangú és rendkívül intenzív év.

gyerek_3.jpg

„Az első fele a terhesség, a második fele a babázás jegyében telt, és az egészet belengte a hol erősödő, hol gyengülő vírusaggodalom. Kivéve a január-februárt, amikor még részben nem is lehetett hallani a koronáról, részben meg már lehetett, de Európa még nem volt érintett.

A tavasz a (ha nem is jóleső, de azért semmiképp sem nagyon kellemetlen) borzongás és hitetlenkedés jegyében telt: határzár, kijárási tilalom, meg eleve, egy új és ismeretlen vírus, hát ilyenekről az (elkényeztetett, európai, megfelelő korba született stb.) ember - hálistennek! - csak regényekben vagy max. a törikönyvben olvas. Ilyenek egyszerűen nem történnek a 21. században.

Mindennap olvastuk, hány új beteg van Luxemburgban, fix program volt a kormányzati koronaoldal csekkolása esténként fél 6 és 6 között, mert akkor frissítették mindig a számokat (ez is mi már, hogy ilyen pontosan emlékszem erre).

Hasonlítgatások: és Magyarországon hány új beteg van? Sőt, egy ideig mindennap néztem az Operatív Törzs sajtótájékoztatóit (minek?). Ez már asszem akkor volt, amikor gyesen voltam, úgyhogy annyi mentségem van, hogy nem volt jobb dolgom. Meg azért akkor ez volt A Beszédtéma. Az újdonság varázsa, ugye.

Aztán egyre kézzelfoghatóvá és frusztrálóbbá vált a dolog: elmaradtak utazások, B. nem jöhetett velem az ultrahangokra, a látogatók mégse jöhettek hozzánk, nem volt kórus, és ami a legrosszabb volt (még mindig az, bár talán kevésbé): az egésznek nem látszott a vége.

Nekem új időszámítás kezdődött először április végén, amikor gyesre mentem, ott volt kilenc hét, amíg semmi dolgom nem volt, az időjárás viszont gyönyörű volt, rengeteget kirándultunk, már elég hosszúak voltak a nappalok ahhoz, hogy amikor B. befejezte a home office-t, még órákra el lehessen menni bolyongani a virágillatba(n), szóval idilli volt, és valamennyire kárpótolt a füstbe ment terveinkért.

Közben sok tevékenység áttevődött az online térbe, ami sokat segített a józan eszem megőrzésében (pl. online tolmácsolás, online társasozás, „barátnőzés”...).

Nyár elejére enyhült annyira a vírushelyzet, hogy a partnerek újra látogathatták a frissen szült kismamákat és frissen született babáikat a kórházban, ez nagyon nagy megkönnyebbülés volt.

De például kóruspróbákról szó se lehetett továbbra sem, egyrészt a próbahelyszínünk nem nyitott ki, másrészt a kórus túlnyomó része 65+, harmadrészt az éneklés az egyik legveszélyesebb tevékenység, szóval legfeljebb szabadtéren lehetett volna valamit csinálni, de azt mire megszerveztük volna (kb. szeptember elején, ha jól emlékszem), megérkezett a sokkal keményebb második hullám.

Aztán június végén megszületett Dani, és egyszerre megállt és elkezdett rohanni az idő. Az azóta eltelt bő félévet egy pillanatnak érzem, a fejemben szeptember környéke van, miközben a napok néha csigalassan vánszorognak. Minden nap egyforma és mégsincs két egyforma nap.”

A teljes posztot itt találjátok, érdemes elolvasni.

Barangold be a világot a Határátkelővel!

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Határátkelő (@hataratkelo) által megosztott bejegyzés

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: blogajánló Kanada Egyesült Államok Luxembourg

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr6116369052

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

FutureFry 2021.01.03. 07:35:25

“Elsőként az Alcatraz rémképe sejlett fel lelki szemeim előtt, de az ugye a keleti parton, New Yorkban van. ..”

Az Alcatraz (volt börtön)sziget a nyugati parton, a San Francisco öbölben van.

Hari Seldon 2 2021.01.03. 09:12:00

@FutureFry:
Meglepődtem én is, hogy ezt nem tudta a posztoló. Főleg, hogy Kaliforniában járt. Szerintem írtak az utikönyvek (internet) róla.

seigyo_zoufukuki · densha.blog.hu 2021.01.03. 09:54:31

@Hari Seldon 2: Tévedni emberi dolog, posztoló biztosan empirikus módon építi fel földrajztudását, ezért utazott Kaliforniába.

Mikkamak 2021.01.03. 13:45:21

@FutureFry: és már csak turista látványosság...

gabors 2021.01.03. 13:52:10

@FutureFry: Talan a Sing Sing-re gondlolt ami New Yorktol eszakra 20-30 merfold kivulrol mar lattam.. es a mai napig mukodo borton (villamos szeket is uzemeltettek valaha) ha jol emlekszem a Rosenbergeg itt vegeztek be az eletuket valoszinuleg (de nem biztos) artatlanul...

tobb: en.wikipedia.org/wiki/Sing_Sing

TheAnswer3 2021.01.03. 16:02:39

Köszönöm a korrekciót (HÁ) és nektek is, hogy “kiszúrtátok” ezt az ordas tévedést. A poszt írásakor beleestem abba a hibába, hogy homályos emlékképekre támaszkodtam a lokációt illetően, s tettem mindezt annak ellenére, hogy általában minden apró részletre kínosan szoktam ügyelni pont az ilyen súlyos hibák elkerülése végett. Ebbe most belefutottam. Nincs mit tenni. Sajnos előfordul az ilyen.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2021.01.03. 16:53:10

@Hari Seldon 2: en meg azt hittem, hogy ez ilyen "direkt" hiba, es az athuzott, kijavitott mondat is a szerzotol van :)

gabors 2021.01.03. 17:29:20

@Zsuzsi65: ja igen igy mi koran kelok meg hulyeknek nezunk ki majd a vilag vegeig ... :-)

gabors 2021.01.03. 17:31:18

@TheAnswer3: Ha meg ott vagytok menjel nezd meg ha jol remlik talan nemzeti park-a tettek vagy valami hasonlo majd nyugati partiak meg mondjak ... tavolrol lattam 25 eve azota is sajnalom hogy nem hajoztunk oda ... turisata hajokkal lehet oda menni mint a valoban a keleti parton levo szabadsag szoborhoz vagy Ellis-Island-hez ...

TheAnswer3 2021.01.03. 18:55:44

@gabors: Koszi az infot, remelem eljutok oda egyszer a kozeljovoben. A valosag az, hogy ez a poszt egy tobb mint 10 evvel ezelotti ut visszaemlekezesekent irodott. Huzamosabb ideig, vagy eletvitel szeruen sosem tartozkodtam az Egyesult Allamokban. A sors fura fintora, hogy egyreszt par evvel ezelott New York-ban is megfordultam es eszembe sem jutott az Alcatrazt a kornyeken keresni, amikor elhajokaztunk a Szabadsag szobor fele. Szoval ez most szamomra is kicsit rejtely targyat kepezi, honnan jott ez a furcsa fals sugallat. A masik dolog pedig, hogy epp tegnap ertekeztem az egyik csaladtagommal, es meg voltam lepodve, hogy olyan orszagos hirportalok mint az Index vagy az Origo megengedhetnek maguknak olyat, hogy kiemelt cikkek cimeiben vagy bevezetojeben ordito helyesirasi hibak vannak. En sokszor az ilyeneket mar el sem olvasom, mert annyira szedett-vedettnek hat az egesz. Erre tessek, en meg nekifutasbol tevedek par ezer kilometert a bevezetomben...

gabors 2021.01.03. 19:06:14

@TheAnswer3: valami gyanus volt mikor olvastam hogy Kobe brillirozott sejtetettem hogy nem a mult heten tortent de arra nem hogy 10 eve :-) (az eredetire nem klikkeltem) HA szolhatna ha tobb eves poszt felelevenitese tortenik... azert rendorkocsiban hatul meg csak bilincsben ultem :-(

Ja az index (mar nem olvasom) azota telex tobbszor irtam nekik amikor ordas hibak vannak a forditott cikkekben (szo szerint ordito hibak) magyar helyesirasba nem szolok bele mert soha nem voltam tul jo se altalanosban se gimiben ebben ... hiaba probalkoztam... mindig ez volt a mumus fogalmazas oran...

Alamedan 2021.01.03. 19:34:27

@gabors: Nem vesztettel sokat, unalmas.

dikusz. 2021.01.03. 21:21:52

@gabors: És válaszoltak a Telextől?

Mikkamak 2021.01.03. 22:02:10

@Alamedan: annyira nem. Mi annó a kölyökcserkészekkel mentünk és remekül elvoltunk. Plusz még valami polgárháborús emléknap is volt és korhű ruhákba öltözött emberkék futkároztak (aztán velünk jöttek vissza a hajóval). A polgárháború idején erőd volt a szigeten.

Életünk első amerikai útján még 93-ban Anaheimbe mentünk konferenciára és a reptérről kifelé kicsit eltévedtünk. Már sötét is volt meg minden, úgyhogy valami convenience store-nál álltunk meg megkérdezni merre tovább. Később kiderült, hogy az egyik legneccesebb helyen, dehát Isten vigyáz a bolondokra...

gabors 2021.01.04. 14:17:22

@dikusz.: "@gabors: És válaszoltak a Telextől?" Igen telex eddig egyszer, indexnel tobbszor bar nem mindig...

Altalaban javitottak is as meg is koszontek... foleg akkor volt erdekes amikor ott volt az eredeti link (pl BBC). Azt tunt fel hogy a hirt mar ismertem es a magyar valtozatban maskepp volt... Megneztem mire hivatkoztak es bizony felre ertettek (felre forditotta a google) sokszor slang-rol is szo lehet ami egy regebbi szotarban meg az eredeti ertelmezessel van es felre ertehetove teszi a mondatot ... (egy pelda a "stinks" amit a divanyban focimkent budoskent forditottak holott csak arrol volt szo hogy aki irta arra gondolt hogy az adott enekesno "nem tul jo/nem uti meg a merteket" abban amit csinal nem pedig hogy "budos mert mondjuk nem furdott ket hetig" (pesze a valami buzlik daniaban megvan.... ahol nem szo szerint "budossegrol" eredeti : "something is rotten in the state of denmark" itt a fordito hasonlo metaforat talalt)

gabors 2021.01.04. 14:18:12

@Alamedan: "@gabors: Nem vesztettel sokat, unalmas.
" koszi majd akkor valami mast nezunk meg legkozelebb (skid row ?)

dikusz. 2021.01.04. 14:52:54

@gabors: Lehetnél náluk külsős munkatárs.:)))

gabors 2021.01.04. 15:00:48

@dikusz.: "@gabors: Lehetnél náluk külsős munkatárs.:)))"

Nem rossz otlet a telex-nek dolgoznek is szivesen, de a nyelvtanom/helyesirasom soha nem volt olyan ami egy ujsag szintjet megutne. Irodalmi reszet olvasottsag meg fogalmazasbol jo voltam azert. De a nyelvtannal mindig kuszkodtem mar felso tagozat ota. Azota csak romlott. (nem csak ezert lettem eppen mernok, de meg itt is vannak olyan feladatok amikor kurva sokat kell irni persze most eppen angolul)

Ja, meg nem hiszem fizetnek annyit ami miatt valtanek foleg nem ebben a korban .... de azert koszi az otletet.

desw 2021.01.04. 16:18:40

@gabors:

"Nem rossz otlet a telex-nek dolgoznek is szivesen, de a nyelvtanom/helyesirasom soha nem volt olyan ami egy ujsag szintjet megutne."

Ne viccelj! A Telex/444 vagy kb az összes magyar újság szintjét a kezdő magyarul tanuló kínai is megüti. :D:D

kék madár 2021.01.04. 18:39:13

@gabors: en is irtam a telexnek, amikor kiraktak egy hazugsagokkal teli cikket a Bidenrol, de valaszra se meltattak. Azota oket se olvastam, pedig rendesen tamogattam oket az indulasnal

gabors 2021.01.04. 22:27:47

@kék madár: szerkesztokent nem probalkoztam mert az O dolguk... ha a cikk forditas volt az mas ott konnyu ramutatni hol a hiba...

velemeny cikk eseten ez mas ... olyanba mar en is belefutottam hogy tok baromsag volt amit az iro levont mindabbol amit vagy latott vagy csak hitt hogy latott az usa-ban avvan vitatkozni ugyan lehet de ott nem varnek ki-igazitast.

melyik cikkre gondolsz ? sokat olvasom a telexet ez nem tunt fel de usa szempontbol nem a telex-re szoktam tamaszkodni az nekik igen messze van.

gabors 2021.01.05. 21:58:41

@kék madár: na de el is olvastad a cikkeket ? az elsobol az derul ki hogy a Fox News mennyire (direkt) felremagyarazta meg az egeszet holott maga Ratcliff is ezt mondja szerintem teljesen targyilagosan beszamoltak az ugyrol ...

masodik,,,, megirjak hogy mit irt a New York Post ami tenyleg pont azt irta amit a telex mondott ebben sincs semmi sot utanna ott van hogy ez valoszinuleg nem igaz es kozlik amit Joe Biden stabja allit... egyelore nem lehet tudni hogy a fiu csak megjatszotta milyen fontos vagy esetleg az alelnok tenyleg bele avatkozott valamibe .. de a telex egyiket sem mondja szerinted nem kellene sem a Fox-ot sem Post-ot idezni sem ???

kék madár 2021.01.07. 03:49:20

@gabors: persze, hogy elolvastam, kiveseztem, hazugsagokat nem idezunk tenykent, az nem ujsagiras. 2 perc alatt leellenorizheto ordas baromsagokat atvenni a magyar olvasok felrevezetese

gabors 2021.01.07. 11:34:46

"persze, hogy elolvastam, kiveseztem, hazugsagokat nem idezunk tenykent, az nem ujsagiras. "

nem ideztek semmit tenykent (azonkivul hogy ezt irta egy Post pl)

valamit nagyon nem ertesz ... EZ AKKOR hir volt az USA-ban is ezert irtak "errol" nem ezt irtak !

MA viszont mi is tortent !?

Analóg Telepes 2021.01.07. 13:43:39

@gabors: @gabors: milyen fundamentalista helyre költöztetek, ahol közösen imádkoznak a szenátusban?
"Senate chaplain delivers powerful prayer"
Rosszabb mint Pakisztán, meg az isis. ott legalább az egyetlen igaz istent imádják.

Kevés dologban értek egyet az írástudatlan bokor gyurival, aki mégiscsak egy államférfi a mostani bohóchoz képest, de abban igaza van, amit tegnap mondott, hogy az USA rosszabb, mint egy banánköztársaság.

Gratulálok minden USA polgárnak:
"this represents the end of the greatest first term in presidential history" - idézet a világtörténelem legnagyszerűbb elnökétõl.

A demokrácia önjelölt élharcosa és elkötelezett terjesztője ismét példát mutatott a világnak, mit is jelent a valódi, érett demokrácia.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2021.01.07. 18:45:06

@Analóg Telepes: "milyen fundamentalista helyre költöztetek, ahol közösen imádkoznak a szenátusban?
"Senate chaplain delivers powerful prayer"
Rosszabb mint Pakisztán, meg az isis. ott legalább az egyetlen igaz istent imádják."

Nem tudom, melyik imadsagra hivatkozol, de ha arra, amikor a metodista pasztor a "monoteista Brahma" istenhez imadkozik, es igy zarja az imat: amen and AWOMAN :)))) LOL
A vilag egyre gyorsabban megy le a lejton, a woke/progresszive kulturanak koszonhetoen ;)

www.youtube.com/watch?v=qgI8HL7J4Ns

Analóg Telepes 2021.01.07. 19:29:52

@Zsuzsi65: nem kéne szólni nekik, hogy az állam és az egyház elválasztását jobb helyeken már évszázadokkal ezelőtt meglépték?
Newborn christiankent ez vonzó?

Az awomen legalább vicces.
Persze röhögni a közösen imádkozó politikai eliten is remekül lehet, akik egy kanál vízben megfojtanak egymást, de fennen hirdetik a szeretet parancsát. A 300 millió semjénzsolt országa?

Szerintem egyébként ezek a hiteltelen képmutatók épphogy lejáratjak a kereszténységet, még az is letagadja, hogy keresztény, aki egyébként jó véleménnyel van a jézusi tanításokról.

Analóg Telepes 2021.01.07. 19:50:04

"Kínai lapok és felhasználók többek között azon élcelődtek, hogy a képviselőház frissen újraválasztott elnöke, Nancy Pelosi 2019-ben csodás látványnak nevezte a kínai kormány elleni hongkongi tüntetéseket, és hogy vajon a Capitolium ostromáról is hasonlókat mond-e majd.“

Kínának minden oka megvan rá, hogy a világgal együtt rohogjon az USAn.

Nem kellenek oda orosz hackerek, ez az ügyefogyott, egymás haját tépö csürhe házon belül elintézi saját magát.
Nem az Orbán meg Trump típusú nárcisztikus, hatalomért remegő pszichopatak jelentik a problémát, hanem az őket megválasztó milliók.

Most, amikor korábbi katonai-gazdasági-technológiai-politikai vezető szerepe megroggyant, egyre inkább a nemzetközi pozíciójának megvédésével kéne foglalkoznia. Ezzel szemben egyre kevésbé tudja a saját kettészakadt társadalmát is egyben tartani.

Abban biztosan egyetértünk, hogy csúszunk lefelé. Az USA ebben is élenjáró, mutatja az utat, hogy el ne tévesszük.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2021.01.07. 22:43:38

@Analóg Telepes: "nem kéne szólni nekik, hogy az állam és az egyház elválasztását jobb helyeken már évszázadokkal ezelőtt meglépték?"
Newborn christiankent ez vonzó?

Nem tudom, mennyire vagy tisztaban az amerikai tortenelemmel es az amerikai kulturaval...az amerikai alkotmany judeo-kereszteny ertekrenden alapul, es ez az ertekrend a tarsadalomban is melyen gyokerezik. Az allam es egyhaz szetvalasztasa - jogi szinten - megtortent, hiszen az egyhaz nem szol bele legalis szinten az allami (szovetsegi) politikaba, es vice versa. Itt nem letezik olyan, hogy az allam "dotalja" az egyhazat (mint pl Mo-n). Az egyhazak (azt leszamitva, hogy adozasban kedvezmenyt elveznek, csakugy, mint minden non-profit intezmeny, nem kapnak semmi tamogatast.

Mit ertesz "newborn christian" alatt? (ujonnan megtert hivo?) A "born again Christian" mast jelent (azt, aki elfogadja Jezust megvaltojanak). Egy born again kereszteny egeszen mas lehet, mint egy "kulturalis" kereszteny, aki gyakorlatilag csak a hagyomanyokat koveti, de magatartasaban nem valtozott meg.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2021.01.07. 23:29:59

@Analóg Telepes: "Szerintem egyébként ezek a hiteltelen képmutatók épphogy lejáratjak a kereszténységet, még az is letagadja, hogy keresztény, aki egyébként jó véleménnyel van a jézusi tanításokról."

Az ennyire nyilvanvalo hulyeseg meg egy atlagos tudasu keresztenyt sem tud felrevezetni (remelhetoleg). Kb ugyanaz a fenti incidensrol a velemenyuk, mint egy ateistanak. Emiatt valaki nem fogja a hitet megtagadni, inkabb a woke kultura es progresszivek fele sul el most visszafele a fegyver :)
Komolyan...ott tartanak, hogy a kongresszusban szavazas alatt van (talan mar meg is szavaztak) a "gender-neutral" nyelvhasznalatot. Tehat megeroszakolva az angol nyelvet (es a jozan eszt), ezen tul az olyan szavakat, mint nagymama, nagypapa, anya, apa stb (ami a nemi hovatartozast mutatja) nem ildomos hasznalni (mert nem eleg "inclusive") Helyette nagyszulo, szulo hszanalatos. A vicc, hogy az angol nyelvben az egyes szam 3. szemelyu nevmas eleve megkulonbozteti a ferfit es not. Ezek utan ezeket sem lehet majd hasznalni...
Nagy az Isten allatkertje...LOL
www.youtube.com/watch?v=rQFabASgoyY

kék madár 2021.01.08. 05:26:43

@gabors: akkor nagyon mashogy olvasunk, de erre mar tenyleg nem pazarlok tobb idot

Taxomükke (UK) 2021.01.08. 09:38:25

@Zsuzsi65: Ezek a "progresszivek" (kb. annyira helyes kifejezes, mint az "elit") teljesen hulyek.

Analóg Telepes 2021.01.08. 21:48:03

@Zsuzsi65: a nyelvhasználat kérdéseinel sokkal égetőbb problémák vannak 'a legnagyszerűbb elnök' országában:
"a republikánusok 45%-a helyesli a Capitolium megtámadását – derül ki a YouGov friss felméréséből"

Téged miért zavar, hogy mások hogy nevezik a nagyszüleiket?
Orbanisztanban már "alaptörvényben" rögzítik azt, hogy az anya nő, az apa férfi. Nem csodálkoznék ha maholnap betiltanák a fogamzásgátlást meg az abortuszt. Itt nem kell tartani progressziótol.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2021.01.08. 22:24:32

@Analóg Telepes: "a nyelvhasználat kérdéseinel sokkal égetőbb problémák vannak 'a legnagyszerűbb elnök' országában"

Ebben igazad van. De amikor a demokrataknak a kongresszusban ez a legfontosabb dolog, amivel kezdik az evet, akkor kicsit megkerdojelezi az ember, hogy valoban annyira a szivukon viselik-e azoknak a sorsat, akiket ugymond kepviselni akarnak ;)

"Orbanisztanban már "alaptörvényben" rögzítik azt, hogy az anya nő, az apa férfi."
Hat sajnos ott tartunk, hogy torvenybe kell iktatni ilyen alapveto dolgokat ;) Orulj, hogy az a fajta "progresszio", ami itt nalunk van, meg nem gyuruzott be Mo-ra...elobb-utobb oda is eler :)

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2021.01.08. 22:32:44

@Analóg Telepes: "Téged miért zavar, hogy mások hogy nevezik a nagyszüleiket?"
Engem nem zavar, ez akkora hulyeseg, hogy mindenki nevet rajta. Ezert erte el a mediat is. Ha beszelsz angolul, tudod, hogy az angol megkulonboztet nemeket a beszedben...Na, most ezt akarjak eltorolni. good luck with that :)
Egyebkent meg a PC cultura nagy partoloi sem tudjak ezt megtenni, hiszen Nancy Pelosi (aki szinten tamogatja a fenti torvenyt) magat ugy adresszalja Twitteren, tobbek kozott, mint "mother, grandmother, dark chocolate connoisseur" LOL Ezek utan csak parent, grandparent lehet LOL

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2021.01.08. 22:39:18

@Analóg Telepes: Ramentem arra a velemeny site-re, amit emlitettel. Ezt talaltam 2020 dec 19-i datumra vonatkozoan (tehat akkor, amikor mar sejteni lehetett, hogy Biden gyoz). Erdekes lenne kideriteni, hogy az emberek 65%-a mit ertett az alatt, hogy "rossz iranyba halad az orszag"...Biden? Trump?
today.yougov.com/topics/politics/trackers/direction-of-the-united%20States

Analóg Telepes 2021.01.09. 00:57:01

@Zsuzsi65: nem tudok örülni a magyar "regresszionak", se az orbáni gyűlöletkeltő politikának.

Most hallottam, hogy az utóbbi években CSÖKKENT Magyarországon azoknak az aránya, akik egyetértenek azzal, hogy mindenki, a homoszexuálisok is, élhessen olyan életet, amilyet szeretne.
Miért kell megnehezíteni egymás életét? A jelenlegi kormány egyértelműen rontja az emberek életminőségét azáltal, hogy szándékosan szítja az ellentéteket.
Hogy bele akar szólni, hogy a melegek között és egyéb "szivárványcsaládokban" vagy bármilyen családban ki milyen szerepben van. Mi köze ehhez a kormánynak?

Nem, nem csak férfi lehet apa. És itt nyilvánvalóan nem biológiai trivialitasok nevetséges és felesleges alaptörvénybe emeléséről van szó. Hanem az említett családok ellehetetleníteserol, az életuk szükségtelen megnehezíteserol. Arról hogy bizonyos családi ellátásokbol kizárják őket.

Analóg Telepes 2021.01.09. 00:57:01

@Zsuzsi65: Mikor lehetett sejteni biden győzelmét? Amikor clintonnéét.
Többszörösen bebizonyosodott, hogy egy rakás semmirekellő jós készíti az elnökválasztásra vonatkozó közvéleménykutatásokat. Az egész, áltudományon alapuló szakmát be kéne szántani és elküldeni őket kapálni.

Ha Trump elnöksége alatt valaki azt mondja hogy rossz irányba mennek a dolgok, akkor elégedetlen. Ettől még persze szavazhat trumpra, ha azt gondolja hogy biden alatt még rosszabbul mennének.

Analóg Telepes 2021.01.09. 00:57:01

@Zsuzsi65:
Nem ismerem az USA törvényjavaslatait, de nem hinném, hogy be akarnák tiltani a nemre utaló személyes névmásokat.

Olyan egyébként német nyelvterületen is már jó ideje van, hogy bolti eladó (Verkäufer) vagy eladónő (Verkäuferin) helyett eladó/nő-t (VerkäuferIn) keresnek az álláshirdetésekben, azaz egy harmadik, "gendersemleges" új formát alkottak minden foglalkozásra.
Elsőre persze furcsának, mesterkéltnek tűnik, mint minden nyelvi újdonság és divat. Hogy fennmarad-e, azt majd az idő eldönti. Viszont a mögöttes szándék nyilvánvaló és tiszteletre méltó: a diszkrimináció csökkentése. Hogy mennyire alkalmas erre a célra a nyelv, az persze vitatható. De a válasz korántsem trivialis.

Egyébként őszintén csodálom ezeket a 80 év körüli nyugdíjasokat (trump, biden, pelosi). Az emberek nagyobb része szerintem 30 évesen is küzdene, hogy fizikailag meg tudjon felelni a pozíciójukbol fakadóan rájuk háruló feladatoknak. Egyben meg is döbbent, és szánalommal tölt el, hogy a várható haláluk előtt egy-két évvel nincs jobb dolguk, mint politikai háborúsdit játszani.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2021.01.09. 07:33:56

@Analóg Telepes: az utolso resszel teljesen egyetertek: ideje lenne vegre fiatalabbakkal feltolteni a szenatori es kepviseloi helyeket!

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása