oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2020. december 28. 06:30,  Az öt legjobb dolog Törökországban 4 komment

2020. december 28. 06:30 Határátkelő

Az öt legjobb dolog Törökországban

Törökországról elsősorban talán a fantasztikus üdülőhelyek, ételek, a helyiek kedvessége jut az ember eszébe, különösen, ha csak turistaként járt ott. Ott élve azonban kissé más a kép, noha vannak átfedések. A Törökországban élő Mercedes posztjában is akadnak meglepetések.

Neked mi az öt legjobb dolog abban az országban, ahol élsz? Írd meg a hataratkelo@hotmail.com címre!

cim_318.jpg

„Egy csokorba szedtem azokat a dolgokat, amiket a legjobban szeretek Törökországban! Kezdjünk is bele...

Az első: minden megoldható

Bár már-már kényszeresen rendszerezett, gyakorlatias lelkem még mindig jobban szereti (itt csak szeretné) a világos, átlátható és állandó jelleggel alkalmazott szabályrendszereket (ami itt a teljes fikció kategóriába esik), meg kell hagyni, hogy van annak előnye (miután kihordtad lábon a harmadik idegösszeomlásodat, mert megint nem jó a papírod), hogy itt tényleg minden megoldódik.

Néha magától, néha fű alatt, néha a szabály teljes ignorálásával, de általában előbb vagy utóbb (tartózkodási engedélyek esetében inkább utóbb – pláne Isztambulban) mindenre találnak valami megoldást.

A probléma egyébként az esetek többségében nem is lett volna jelen, ha mindenki követi az előírásokat, de legalább valahogyan a végére vagy így, vagy úgy rendbe jönnek a dolgok.

Idővel (és három idegösszeomlással később) pedig mi is megszokjuk ezt a mentalitást, hiszen úgy még nem volt soha, hogy valahogy ne lett volna...

A második: az ételek

A mai napig élénken él a fejemben az első igazi, török vacsorám emléke. Nem is konkrétan az ételek, hanem az a mai fejjel már vicces érzés, amikor úgy éreztem, hogy kész, végem, kidurranok ennyi kajától, és akkor megjelent mellettem a pincér azzal a kérdéssel, hogy és akkor mit fogok választani vacsorára? És egyszerűen nem értettem.

Nem ez volt a vacsora? Ez a mindennel is megrakott asztal a huszontucat apró tálakban lévő mindenféle földi jó? Tényleg? Van még más is? Abban a pillanatban valóban komoly zavarodottságot éltem meg, ami mind a mai napig élénken él az emlékeimben.

reggeli_8.jpgEgy ízletes reggeli Mersinben

És aztán Adanában ez csak „rosszabb” lett, mert itt aztán tényleg különösen híresek vagyunk arról, hogy mindent is eléd rakunk, hogy ezek után még jöjjön egy kebab is, mondván „még nem is ettél semmit” (majd pedig a gyümölcstál és a desszert – minimum ötféle). És utána kávé, hiszen kell valami alap a következő nyolc teának.

A harmadik: az időjárás

Mondjuk ez szerintem inkább egy részleges pont, hiszen az Európához legközelebb eső részeken, illetve jó pár más országrészen is nagyjából a Magyarországon megszokott időjárási renddel találkozik az ember, vagy lehetnek sokkal keményebb telek is.

Viszont az ország déli része, különösen Adana és környéke, ahol mi is lakunk, számomra hihetetlenül kellemes klímával rendelkezik (mivel vagyok olyan perverz, hogy még a júliusi 47-48 fokot is szeretem).

Áprilistól novemberig magyar szemmel gyönyörű nyár van, ősszel is kényelmes a tengerben fürdeni, és utána december-januárban is kellemes, gyakran napfényes 15-20 fok körüli az időjárás a néhány felhősebb, csapadékosabb naptól eltekintve. De ezek teljes kisebbségben vannak.

Bár, a magyar „mínuszos” telekhez szokott szemmel nézve elég komikus, amikor azon szörnyülködnek nekem emberek, hogy miért nincs rajtam téli kabát, hiszen tél van...

Sajnos valamiért a ragyogó napsütéses húsz fok nem képes beindítani a télérzékelő receptoraimat (az itteniekét beindítja, ahogy húsz fok alá süllyed a hőmérséklet, rögtön elkezdődött a tél, és ideje fűteni, meg előszedni a vastag takarót, különben mind meghalunk a fagyhaláltól, ami éjszaka érkezik – tartja a népi bölcsesség).

A negyedik: az utazások

Imádom, hogy Törökország hatalmas, és rendkívül gazdag látnivalókban. És nem csak egyfajta látnivalóban, hanem mindenféle csodálatos dologban. És egyik sem elérhetetlen szinte sehonnan.

Elmehetsz Isztambulba, Európa és Ázsia fantasztikus keverékébe, egy igazi metropoliszba, délen pihenhetsz igazi luxusban, de ha gondolod, akkor szinte bárhol belefuthatsz egy ókori romvárosba.

Vagy ha erre nem vágysz, akkor ott a „Karadeniz” gyönyörű, zöldellő hegységekkel, vagy Kappadókia, ahol úgy érezheti magát az ember, mintha nem is a Föld bolygón lenne.

Vagy Mardin, a hatezer éves (még leírni is rengeteg) város, ahol mintha egy igazi keleti történet díszleteibe csöppenne az ember. Vagy Antalya, vagy Kayseri... mind, mind gyönyörű és rendkívül érdekes helyek. És mindez egy országban.

tarsus.jpgEz itt éppen Tarsus

És az ötödik, egyben utolsó pontunk: a sokszínűség

Imádom, hogy mennyire sokszínű kulturálisan, „regionálisan” az ország. Nagyon sokan abban a tévhitben élnek, hogy a törökök azok ilyenek, olyanok, amolyanok, miközben még országon belül is akkora kulturális szakadékok, különbségek lehetnek emberek között, csak azért, mert mondjuk az egyikük Mersinből, a másikuk meg Kayseriből származik, hiába mindkét fikcionális illető török.

És ugyanez vonatkozik lényegében az összes nagyobb területre. Mindenhol mindenkinek megvannak a saját ételei, a saját kebabja, a saját táncai, a saját hagyományai, saját vallása, amelyek között nagyon markáns eltérések lehetnek.”

Ha szívesen olvasnál még Törökországról, látogass el Mercedes blogjára

Barangold be a világot a Határátkelővel!

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Határátkelő (@hataratkelo) által megosztott bejegyzés

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Törökország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr4216359090

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

masterpiece1 2020.12.28. 10:42:25

Szia, ez a kifejezés: "délen pihenhetsz igazi luxusban" mit jelent?

(Mert én tavaly kerestem nem tömegszállást déli részen, és nem nagyon találtam olyat, ahol nem nyüzsögnek a turisták. Egyszer voltam májusban Cesme-ben (Izmir mellett), na az isteni volt, alig volt turista, igaz, még a tenger épp hogy fürdésre alkalmas volt)

Hari Seldon 2 2020.12.28. 12:11:45

„Bár már-már kényszeresen rendszerezett, gyakorlatias lelkem még mindig jobban szereti (itt csak szeretné) a világos, átlátható és állandó jelleggel alkalmazott szabályrendszereket (ami itt a teljes fikció kategóriába esik), meg kell hagyni, hogy van annak előnye (miután kihordtad lábon a harmadik idegösszeomlásodat, mert megint nem jó a papírod), hogy itt tényleg minden megoldódik."

Nekem úgy tűnik, hogy ez inkább egy kényszerű elvislés, mint előny. Megjegyzem én eleve ezért (is) kerülöm az ilyen helyeket nyaraláson kívül.

- És még pontosan látja is hogy miért kap idegösszeomlást :

„A probléma egyébként az esetek többségében nem is lett volna jelen, ha mindenki követi az előírásokat, de legalább valahogyan a végére vagy így, vagy úgy rendbe jönnek a dolgok."

szarok rája 2020.12.28. 20:48:11

Az utolsó ponthoz: az a sok, az kettő.

Walter_Dornberger · www.jagger.hu 2020.12.29. 08:14:20

Nem szeretem a törököket. Goromba, lehúzós fajta. Az összes civilizált országban egy kis kanna benzint (10L) belefér áthozni, mert kellhet. Amikor EU-ból utaztam Iránba, belefért, amikor visszafelé elvették. Amikor megálltam kajálni régi forgalomból kivont pénzt vagy szakadt ragasztott hiányos bankót adott. ahol tud lehúz, konzumál, a pihenőkben kocsit mos és kéricskél, Végtelenül ellenszenves ország nekem.
pfuj.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása