oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2020. december 23. 06:30,  Karácsonyi honvágy: három történet 19 komment

2020. december 23. 06:30 Határátkelő

Karácsonyi honvágy: három történet

Idén sok határátkelő számára a hazautazás, a családdal töltött karácsony csak álom maradt. Így aztán sokan úgy döntöttek, maradnak, és elfogadják, hogy a 2020-as karácsony méltó lesz az egész évhez. Három történet.

csehorszag_praga_vencel_ter_karacsony.jpgA prágai Vencel téren pár nappal karácsony előtt alig lézengtek

„Ez egy nehéz karácsony lesz”

A 38 éves brit Marc több, mint hat éve él Prágában. Eredetileg úgy tervezte, hogy feleségével és egyéves kisgyermekével idén az édesanyjánál karácsonyoznak, de végül úgy döntöttek, az utazás túl kockázatos lenne.

„A terv az volt, hogy a 20 hónapos kislányunkkal megyünk. Tavaly itt karácsonyoztunk, így aztán megbeszéltük az anyukámmal, hogy idén mi utazunk az Egyesült Királyságba.

Aztán amikor bejelentették az ottani karantént és a helyzet tovább romlott, egyre kevésbé éreztük jó ötletnek az utazást egy ilyen pici gyerekkel. Ezért november vége felé meg kellett hoznunk azt a nehéz döntést, hogy karácsonyra itthon maradunk” – mesélte.

A döntés különösen nehéz volt Marc számára, mert az édesanyja így egyedül karácsonyozik.

„Sajnos édesapám tavaly elhunyt, anyukám a tavalyi karácsonyt a testvéremmel és az ő családjával töltötte, ami idén nem megvalósítható a lezárások miatt. Elég messze lakik a testvéremtől, így a terv az volt, hogy idén mi leszünk vele, hogy ne maradjon egyedül, ám a Covid miatt nem tudunk utazni.

Teljes mértékben megérti és támogatja a döntésünket, de ettől még ez egy nehéz karácsony lesz neki is és nekünk is, tudván, hogy a szűk családja nélkül lesz kénytelen eltölteni” – mondta Marc.

„Honvágyam van”

A 22 éves Danni számára ez lesz az első prágai karácsony. A brit lány élt már Új-Zélandon is, idén is úgy tervezte, hogy oda utazik és a nyárban, az óceánparton tölti az ünnepeket.

„Ha nem lenne a Covid, akkor valószínűleg az idei karácsonyt Új-Zélandon tölteném a vízparton. Eredetileg idén márciusban utaztam volna a születésnapomra, találkozni a családommal, de azt a járvány keresztülhúzta” – emlékezett vissza.

„Aztán amikor megint jöttek a lezárások, megpróbáltam hazarepülni, akkor a járatom törölték. Egy új-zélandi út 3000 dollár (kb. 900 ezer forint), két hét karantén, ráadásul a hazaút lehetetlen, ez nem éri meg a hercehurcát, úgyhogy maradtam” – tette hozzá Danni.

„Nem kérdés, hogy honvágyam van, amiért nem tudok a családommal karácsonyozni, mert általában ez nekem hatalmas ünnep. Még Új-Zélandon is hagyományos brit karácsonyt tartunk a barátokkal és a családdal.

Tavaly az Egyesült Királyságban voltam a családommal, idén ez nagyon más lesz. Nem gondolom, hogy akkora ünnep lesz, mint normális esetben. Számomra a karácsony a családról szól, ez most elég nagy változás lesz” – mondta.

A helyzeten az sem segít, hogy a hagyományos prágai karácsonyi élményeket sem tudja teljesen kiélvezni a korlátozások miatt, igaz, azért élvezi az esti sétákat, a kürtőskalácsot és (már amikor lehet kapni) a forralt bort.

„Jó volt havat is látni így, karácsony környékén (valamelyik héten esett pár centi) nagy élmény volt nekem, aki Új-Zélandon nőttem fel, ahol ilyenkor kifejezetten meleg és napos az idő. Tudom, hogy Prága híres a karácsonyi vásárairól, de idén ezt nem nagyon tudtam a Covid miatt megtapasztalni, ami nagy kár” – fogalmazott Danni.

„Már októberben döntöttem”

Immár négy éve él Csehországban Tom, aki szintén az országban ragadt, így nem tudja majd a családjával tölteni az ünnepeket. Azt mondta, a döntést már elég korán meghozta.

„Őszintén szólva már október közepén a fejemben volt, hogy idén nem megyek haza. Amikor Csehországban bejelentették az újbóli lezárásokat, akkor már elég nyilvánvaló volt, hogy aligha lesz módom hazamenni.

Túl nagy hercehurcát jelentett volna a tesztelés, aztán találni egy repülőjáratot, majd az otthoni karantén, aztán a visszaút. Már meghoztam a döntést, a szüleim is mondták, hogy idén már aligha látjuk egymást, mindannyian tisztában voltunk vele, hogy alighanem ez lesz” – mondta Tom.

„Szerencsére a barátom indiai, akinek ugyanannyira fontos az étkezés minősége, mint nekem. Én amolyan vegetáriánus vagyok, szóval otthon, Nagy-Britanniában is azt szoktam karácsonykor enni. Azaz nincs pulyka, meg ilyenek. Szerintem egy csomó krumplisaláta és hasonló lesz idén a menü.

Minden rendben lesz, a családja majd készít valami különlegességet, és hát itt elég sok brit bolt van, szóval meg tudjuk venni a karácsonyi pudingot és a mince pie-t!”

Úgy tűnik tehát, hogy miközben természetesen mindenki sajnálja, hogy nem tud hazautazni az ünnepekre, és mindenkinek van (különböző mértékű) honvágya, azért a legtöbben beletörődtek a megváltoztathatatlanba és megpróbálják kihozni a lehető legjobbat ebből a nagyon furcsa évvégéből.

A történetek eredetileg itt jelentek meg.

Barangold be a világot a Határátkelővel!

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Határátkelő (@hataratkelo) által megosztott bejegyzés

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: karácsony hazalátogatás Csehország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr6316355068

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

SzZoole 2020.12.23. 09:42:14

Jaj, már megint elszomorodtam ezeken a szívszorító történeteken, nincs itt egy csihologus szakember, sirhatnékom támadt , sirok

Golf2 2020.12.23. 10:10:08

Szegény Danni és a többi utazgató,rémes lehet 1helyben pár hétig...Mit csinálnának a sitten?

Csodabogár 2020.12.23. 10:12:43

Te ezt nem érted és azt hiszem nem is lenne értelme megpróbálni elmagyarázni. Én megértek mindenkit aki magányos és nem mehet sehova karácsonykor. Mára tökéletesen megedződtem, mintha nem is lenne ünnep, úgy veszem az egészet, de nem volt ez mindig így. Voltak nagyon keserves és szomorú ünnepek, magányosan.

desw 2020.12.23. 13:47:05

@Csodabogár:

De ha valaki magányos karácsonykor, akkor az magányos az év maradék 364 napján is.

Miért pont a 365. napi magányosságtól depiznek be az emberek?

Miért pont ekkor hiányoznak az egyébként 364 napon keresztül leszart szülők, barátok, rokonok, . . . ? Miért csak ekkor lesz honvágy?

SzZoole 2020.12.23. 16:25:40

@desw: szerintem tökéletesen igazad van, miért ezen a kreált ünnep napon esik depresszióba valaki, az év többi napján nem hiányoznak neki a rokonyok......

Csodabogár 2020.12.23. 16:26:50

@desw: Nem voltam akkor magányos, csak teljesen új Svédországban tök egyedül. Még saját lakásom se volt. Hétközben emberek közt voltam, később barátok is lettek stb.
Előtte 30 évig családban laktam. Nem lettem depressziós, de elég ronda érzés volt. No persze internet, telefon semmi se volt.
Ma már egy cseppet se izgat a dolog. Nálam már minden nap ünnepnap, észre se veszem, hogy na most karácsony.

Golf2 2020.12.23. 17:22:05

@Csodabogár: A karácsonyból is üzletet csináltak,mindenki kapkod,mert bezár minden 2 napig.Szilveszter dettó.

Golf2 2020.12.23. 17:23:54

@SzZoole: ájdontszpik ingléze.

SzZoole 2020.12.23. 17:31:21

@Golf2: dugnak egész nap :-)))

desw 2020.12.23. 18:07:12

@Csodabogár:

Hétközben emberek között voltál, gondolom akkor hétvégénként inkább egyedül. Azokon a hétvégéken miért nem volt ugyanaz a "ronda érzés"? Miért pont dec 24-én van az a ronda érzés?

Egyébként én is voltam egyedül karácsony este, amikor dec közepén érkeztem meg külföldre. Igazából élveztem, mert nem kellett felesleges ajándékokat vennem, így több pénz maradt lányokra meg ginre :D:D:D

Nem mellesleg ekkor ismerhetjük fel az igazi barátainkat. Nálam mindig van hely a családi asztalnál a magányos és depis barátaimnak. Én magasról leszarom ezt az egész évvégi cirkuszt, ők meg nem egyedül vannak. (mondjuk faszse tudja, melyik a jobb? Egyedül lenni, vagy az én társaságomban?? Költöi kérdés, nem kell válaszolni!)

desw 2020.12.23. 18:07:24

@Golf2:

"A karácsonyból is üzletet csináltak . . . "

Így van! Már rég nem a családról meg a szeretetről szól, hanem arról, hogy az év közben leszart asszonyt/férjt, rokonokat, barátokat megpróbálják vmi idióta ajándékkal kompenzálni.

Meg a zabálásról. Imádom, hogy ugye ez egy jeles nap, tehát vmi különleges kaját kell főzni. A különleges meg annyit tesz, hogy kurvára fingjuk sincs, hogy hogy kell megfőzni, így kb garantáltan szar lesz, meg esetleg fosás/hányás lesz a vége. :D:D

SzZoole 2020.12.23. 19:12:52

Most monták a híradóban, hogy az új vírus, a mutációnak a mutációjának a mutációja dél Afrikából jött a júkéba, jaj, sirok

kokoro 2020.12.23. 23:02:49

@desw: érdekes ez a karácsonyi depresszió, volt egy középkorú lakótársam akinek jó fizetése volt és jó munkája a nyelvet is elég jól beszélte, sok terve volt és elképzelése egy igazi úriember volt jó modorú szívesen segített másoknak apróságokat is aztán egyszer karácsonykor bekattant neki valami és durván elkezdett inni onnantól kezdve mindent lesz@rt sajnos a szó minden értelmében, szörnyű lett a ház sajnos nem tudtunk rajta segíteni sehogy sem

Sir Gombóc 2020.12.24. 08:32:11

@kokoro: minek is írásjeleket használni..

AlexAston 2020.12.24. 16:14:23

Akinek honvágya van, nem megy el.
Ez csak hiszti, mert valami nem úgy sikerült, ahogy eltervezték egyesek a luxus életüket.

AlexAston 2020.12.24. 16:14:27

@desw: így van. Nem ezen a napon lesz valaki magányos.

élhetetlen 2020.12.24. 20:10:35

@desw: Egyedül élek, apa 27, anya 17 éve halt meg, addig náluk karácsonyoztam. Aztán Az öcsémék szoktak feljönni 150 kilométerről, ő is meghalt két éve, a sógornőm meg a saját szüleivel karácsonyozik otthon. Család nincs. Meg lehet szokni, hogy az ember egyedül karácsonyozik, nem vagyok depis, de ez, hogy „De ha valaki magányos karácsonykor, akkor az magányos az év maradék 364 napján is.”, az nem egészen így van. Tegnap itt volt egy barátnőm, tegnap előtt egy baráti család, előtte pénteken a legrégebbi barátnőm, karácsony és szilveszter között jön egy másik, és év közben, heti egy-két vendégem van, (én nem tudok menni). Nem érzem magányosnak magam. De, attól a baráti családtól, ahol a „szűk” család 16 fő, (gyerekek házastársával, annak a testvéreivel, szüleivel), és több napig szervezik, hogy ki kivel megy, hogy eljussanak a 60 kilométerre levő nagy házhoz, ahova beférnek, nem várom el, hogy meghívjanak, begyűjtsenek, és hazahozzanak. Karácsonykor egyedül vagyok, telefonálgatunk, de ez nem jelenti azt, hogy egész évben magányos vagyok, és senki nem törődik velem.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása