oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2020. december 15. 06:30,  Ausztráliai karanténnapló 48 komment

2020. december 15. 06:30 Határátkelő

Ausztráliai karanténnapló

Két hét karantén egy ausztrál szállodában – ennél azért rosszabb dolgok is történhetnek az emberrel, nem igaz? Legalábbis ezt gondolná az ember, de Sándor posztjából kiderül, azért ez sem kifejezett leányálom.

cim_315.jpg

„A szék és az asztal, ahol az előbb elkezdtem ezt a jegyzetet írni, baromi kényelmetlen, úgyhogy itt fekszek az ágyon, előttem a laptop. A karanténból még van 7 napon, a felét már magam mögött tudhatom.

A helyszín: Sydney, ahogy a kölykeimnek magyaráztam, a Föld másik oldala, ahonnan ennek ellenére nem potyognak le az emberek, ráadásul nyár van. Mondjuk pont ebből semmit nem érzékelek, mert az ablakok nem nyithatók, és a klíma egyhangú zúgása csak némi hangfoszlányok szűrődnek be a kinti életből. Például az izomautók felüvöltését időnként, mert ugye izomagyú hülyékből ez a kontinens sem szenvedhet hiányt.

Jó, kezdjük az elején. Mert ugye van a koronavírus, ami jól hanyatt lökte a megszokott kis életünket, és amióta az jól fel is borult. Az első időszakban a home office még talán jól is esett, bár nyilván én is aggódtam mellette, hogy nehogy családtag vagy valaki körülöttünk megbetegedjen, de a 9-10 órás kelés, és a délelőtti semmittevés a családnak kaját főzéssel elütve nem volt olyan rossz program.

Nem akarok (annyira) egoista lenni, nyilván már látható volt, hogy sokakat dönt egzisztenciális zuhanásba a lockout, de a környezetemben ez annyira nem „ütött”.

De aztán, ahogy csak nem akart szűnni a szorongatás, kezdett a bezártság érzés elhatalmasodni rajtam. Már korábban megkaptam az ausztrál melót, hogy csináljam meg, de azt hiszem, mindenki úgy volt vele, hogy ez is csúszni fog, mint megannyi más projekt. Nem, nem akartam, hogy csússzon. Főnököm többször is rákérdezett, pár napon keresztül, hogy tényleg vállalom a karantént, ami az elutazással jár?

Igen, vállaltam. Mert ki kell mozdulni, mert meg kell hagyni a normalitásnak, a munkámnak egy még megvalósítható kis szeletét. Mert azért ennyire nem szabad a teljes gazdaságnak hanyatt esnie a vírus miatt. Mert tudom, hogy a munkám további 100-200 embernek ad munkát, és ennyi.

Az indulás nehézségei

Az indulás többször is eltolódott, főleg azért mert az ausztrál hatóságok lekorlátozták, hogy naponta csak 500 ember léphet be Sydney-ben (szinte minden más város nemzetközi forgalmát leállították), és a légitársaságoknak sem nagy üzlet szinte üres óriásgépekkel repkedni a lezárt kontinensre. Szinte csak az Air Nippon maradt pályán, de ők meg csak Tokión keresztül hajlandók Ausztráliába repülni.

Az ausztrál munkavízum egyébként is egy körülményes dolog, nem értem, hogy a halotti bizonyítványomat például miért nem kérték be. Millió igazolás kell arról, hogy nem vagyok terrorista, alvó sejt, nem akarok ott maradni, hogy elvegyem a helyiek munkáját, van elegendő jövedelmem otthon, a helyi cég meghív, a munkám nélkülözhetetlen és helyi munkaerővel nem váltható ki, meg ilyenek.

Közben az októberi kezdés novemberre csúszott, mert nem volt egyszerűen repülőjegy, vagy a társaság lemondta a gépét, de persze ez így várható is volt. Nejemmel fogadást kötöttünk, ő arra tette meg a tétet – egy üveg pezsgőt – hogy az egész le lesz mondva. Én meg küzdöttem, hogy ne így legyen.

Aztán november elején úgy tűnt, hogy az indulási időpontok már nem csúszkálnak tovább, megállapodtak, én meg összepakoltam a bőröndömet, úgy másfél hónapra.

A biztonság kedvéért egy nappal korábban elutaztam vonattal Frankfurtba, ugyanis a jól ismerem a német vasutat, és tud az meglepetésekkel szolgálni (legutóbb pont itt, Frankfurtban akadtam el egy estére).

A repülőtéren

Az éjszakát egy közeli hotelben töltöttem, jó korán kimentem a reptérre, hogy nehogy valami kellemetlen meglepetés érjen. A check-in sem volt még nyitva, ezért csatangoltam egyet a meglehetősen kihalt reptéren.

1_267.jpgAz ANA 787-900-asa Frankfurtban

A nyitásra visszaértem, itt rögtön helyretették a vérnyomásomat azzal, hogy ha nincs érvényes Covid-tesztem, nem repülhetek. A 48 órás átfutású tesztet akkor már 6 napja megcsináltattam – mert ugye hét napnál nem lehet régebbi ez – csak hát kissé túlterhelődött a rendszer.

Nagy nehezen elfogadták az érvelésemet, hogy nem Tokióba, hanem Sydney-be megyek és nem fogom elhagyni a terminált, és a probléma nem ezzel a géppel van, hanem a következővel, amire szinte lehetetlenség csak úgy jegyet szerezni. (Persze, az indulás előtt pár perccel csak megérkezett a negatív teszteredmény.)

Valahogy sikerült átvergődnöm a check-in-en, be a terminálba. A belépéskor az ellenőrzés szokatlanul szigorú volt. Vagy azért, mert úgyis ráért a személyzet, vagy mert történt pár terrorista merénylet a napokban.

A hátizsákomat teljesen kipakoltatták, belekötöttek a sok gyanús kütyümbe. Ilyenkor segít, ha felmutatom a céges kártyámat, és elmondom nekik, hogy automatizálási mérnök vagyok, akkor rám hagyják a dolgaimat.

Posztapokaliptikus várakozás

A repülőgépen meglehetősen szellősen ültek az utasok, még nem repültem 787-900-assal, jó tapasztalataim gyűltek eddig, legalábbis a business osztályon. Az ülések teljesen átmozgathatók ággyá, az ablak sötétítését beépített LCD-végzi.

2_224.jpgA business nem volt egyik gépen se tele

Ráadásul a japán személyzet és a japán menü – naná, hogy azt választottam – tovább emelt a színvonalon. Tokióba érkezéskor még sikerült egy meglehetősen homályos, ködös képet készítenem a Fudzsi hegyről.

3_202.jpgJapán vacsi a fedélzeten

A két gép közötti csatlakozási idő meglehetősen szellősre sikerült – 16 órára – amit látatlanban úgy gondoltam, csak el lehet tölteni Japán egyik legnagyobb termináljában.

Hát, a terminál tök üres volt, a boltok szinte mindegyike zárva, csak a végtelen mozgójárdák zúgása meg japánul csivitelése adott valami életszerű látszatot. Olyan posztapokaliptikus érzéssel bolyongtam a félig bevilágított folyosókon, arra számítva, hogy valamelyik oldalajtón kizúdulva egy zombicsorda veti rám magát.

Végül, pár kilométer vándorlás után a reptér túlsó karéjának a végén találtam pár – valószínűleg a személyzet számára – nyitva tartó levesezőt, betelepedtem ide. Hamarosan egy jó nagyhangú csávó is felbukkant, néhány szállingózó utassal együtt.

Ilyenkor az emberek kissé nyitottabbak, mint egyébként, összeültünk egy asztalhoz, és rögtön kiderült, hogy ugyanarra a munkára igyekszünk. Erre, meg a nagy ijedtségre ittunk pár (méregdrága – de kit érdekel) sört.

Pjotr, aki lengyel, a norvég cég megbízásából érkezett, szerencsére egy elég laza srác, mindenkit az asztalunkhoz invitált. Nem voltak sokan. Gépek jöttek és mentek, csak mi ketten maradunk a fix társaság az asztalnál. Szerencsére találtam egy kulcsos fürdőszobát, ah, na, az ilyen apró örömök, hogy forró vízzel leöblíteni a lassan beütő jetleg-et, az nagyon jól jött.

Irány Sydney!

Este az emberek elkezdtek gyülekezni a Sydney-be tartó gépnél, de tömegnek aztán semmi nyoma nem volt.

5_119.jpgA becsekkolás Tokióban. Ahhoz képest, hogy a gép 270 férőhelyes, olyan nagy tülekedés nincs a beszállásnál.

A pultnál a kezelők japánul és angolul folyamatosan ismételgették, hogy a 14 nap karantén kötelező a belépés után – ez van, ezt már eddig is tudtam.

4_155.jpgAz ülés a vadonatúj gépen

A gép ugyanaz a típus volt, mint az előző, kényelmes és a személyzet előzékeny, de a feszültség már azért érzékelhető volt. A gép érkezésekor kattintottam pár képet a városról, de érzem, hogy nem fogom a kedvenc helyeim a világon kollekcióba beletenni.

Alapvetően már a repülőgépen is meglehetősen fenyegetően szólította meg az utasokat a bevándorlásiak kisfilmje, hogy a koszos cipőket, magokat meg élelmiszert is tilos bevinni az országba, és ez ügyben nincs „sorry”.

6_86.jpg

Az érkezés

A fogadtatás még ehhez képest is hűvös volt, katonák és rendőrök sora fogadott minket, és gyorsan buszokra is tereltek mindenkit, amik rendőri felvezetés mellett gurultak be a városba.

A buszon legalább volt klíma, ez némileg enyhítette a 2-3 órás várakozás okozta kínt. Nem ez a pár óra volt a probléma persze, hanem az, hogy ekkor már 38 óra ment el az utazással, és 10 időzónát is sikerült közben átlépni, ami még a rutinos utazókat is meglehetősen hisztissé tudja tenni.

Végül rám került a sor. A recepciós sokadik kérésemre sem volt hajlandó letenni az érthetetlen angoljáról, nagyjából a tizedik pardon, nem értem-em után pattant fel sértődötten és vágtázott el.

A kollégája szerencsére türelmesebb volt, elkérte a hitelkártyámat, hogy majd erre terhelik rá a kényszerű 14 nap 3000 dolláros költségét. Tájékoztatott, hogy lelőnek, ha megpróbálom elhagyni a szobámat, nem hagyhatom el a szobámat, és hogy a 2. és 12. nap ismét Covid-teszt vár rám (az orrom önkéntelenül is elkezdett viszketni).

A másik asztalnál a katonák szépen komótosan átforgatták a bőröndöm tartalmát (mint ősszel, amikor a trágyát forgatják be mélyszántáskor), de nem találtak benne semmi olyasmit, amin fennakadhattak volna, egyikük felkísért a szobámba.

Megjegyeztem neki, hogy milyen figyelmes itt a szobaszervíz, de nem reagált. A szoba tágas és a fürdőszoba is teljesen rendben van, hozza a Radisson minőséget. Az ablak viszont be van hegesztve, a friss levegőnek ezzel lőttek – ez nem olyan kellemes felfedezés az enyhe klausztrofóbiámmal, de mindegy, ez van.

Internet inkább nincs, mint van, és ha van is, rendkívül halovány. A szomszéd hotelben egy fokkal jobb a net, oda úgy sikerül csatlakoznom, hogy a routeremet egy kínaiból jött áthajtogatott kaja-alufóliatáblával felpimpeltem.

Étkezés egyetlen pozitívummal

A reggelit, ebédet és vacsorát a szobaajtó elé teszik le, a szemetemet is ide kell kipakolni. Sajnos, itt is az a szokás, hogy csak a vacsora meleg étel, ami viszonylag kiadós, a reggeli minimüzli kondenztejjel és a déli szikkadtszendvics valamivel töltve gyakorlatilag felejtős. Mondjuk a vacsora is, mire ideér, kihűl, de a többi étkezésnél ez szerencsére nem számít, azok eleve hidegételek.

7_71.jpg

Egyedüli pozitív dolog, hogy adnak felvágott gyümölcsöt is az ebédhez, de a többit (szégyen vagy gyalázat, és rettenetesen utálok ilyesmit tenni) teszem ki az ajtó elé.

Tényleg mindenevő vagyok, igénytelen állat a magam módján, de ez a szikkadt szendvics dolog – na, ez nem megy. Ráadásul innivalónak van az a napi kettő, egydecis valami gyümölcslé, vagy a csapvíz – persze, értem én, hogy ennek is lehet örülni, de emlékeztetlek, ez kétheti 3000 dollárért van így.

8_62.jpgA két kép közül az egyik az az étel, amit a hotelben adnak. Nem ez.

9_51.jpg

Rendelhetsz a hoteltől is, egy külön cetliről délutánonként ezt-azt, de az egy üveg bor 45 dollárért, hmm. A járható út persze a városból rendelés, de ahhoz a legtöbb szolgáltató helyi telefonszámot akar regisztrálni, ami esetemben nem járható út. Szerencsére az Ubernél sikerült eljátszanom, hogy Németországban regisztráltam egy kontót, és ezt a kontót sikerült ide „áthúznom”.

10_44.jpg

Ezzel már elérem az Uber Eats szolgáltatásait, ami sokat lendít a közérzetemen. Az Ubert korábban nem ismertem, de nagyon jópofa az alkalmazása, ami mutatja, hogy hol tart a kerékpáros futár a kajával.

Ez a kaja legalább teljesen rendben van, igaz hogy thai meg maláj meg kínai, de ha abból indulok ki, hogy az ausztrálok az angol konyhát viszik.. Az angliai angol konyhától sem sikerült hannyatt esnem, (fishandchips, meg a paradicsomszószban úszó reggeli bab), szóval ezt már előre éreztem, hogy nem a konyhájáért fogom szeretni Ausztráliát.

És nem is a karanténért.”

Folytatása következik, addig is jó szívvel ajánlom Sándor oldalát.

Barangold be a világot a Határátkelővel!

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Határátkelő (@hataratkelo) által megosztott bejegyzés

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: karantén Ausztrália koronavírus

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr8616339494

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gabors 2020.12.15. 06:50:44

Nem tudom tegnap elott jart le a 2 hetes karantenunk mert felesegem utazott. Igaz amikor elment meg nem volt kotelezo karanten eloirva de mikor visszajott akkor mar igen. New York allamban aki beutazik es nincs negative tesztje indulas elott amit 3-4 nappal erekezes utan ismetelni kell annak kotelezo 14 nap karanten.

Persze otthon azert nem veszes, mivel a hazunk nem teljesiti hazon beluli elkulonitesi kovetelmenyeket igy en is automatikusan belestem a 14 naposba. Elvileg $10,000 bunti meg elzaras is jarhat ha valakit elkapnak de ilyenrol nem nem hallottam ... betartottuk csak egyszer mentem el "ovatosan" a gyogyszertarba mert muszaly volt. Kajat rendelni telefonon illetve online elelmiszer bevasarlas mar korabban is megszokott volt.

En meg mar marcius kozepe ota csak itthonrol dolgozom igy mar beleszoktunk, de korabban azert 10 - 14 naponta azert csinaltunk nagy bevasarlast "ovatosan"... mert azert ugy olcsobb mint mindent amazontol ...

Egy szallo sem lehet kibirhatatlan ...

szakasz2 2020.12.15. 08:07:51

Nos, eddig bizonytalan voltam benne, hogy valaha szeretnék-e eljutni Ausztráliába, most megkaptam a választ: nem, köszönöm. Amellett, hogy az ausztrál gazdaság egy szeletének érdekében odautazó szakembernek már utazás ill. indulás előtt micsoda tortúrát kell megcsinálnia, még neki kell fizetnie az ausztrál idegbajos 2 hetes karanténért is egy elit árazású szar minőségű szállodában.

Ez nettó útonállás, aljas szemétség az ausztrál hatóságok részéről, hogy lényegében terroristaként kezelnek minden érkezőt, úgyis hogy - saját maga által fizetett - negatív teszttel jön. Nyilván eddig sem a kedvességükről voltak híresek a külföldiekkel szemben, de ez mindenen túltesz, pedig aztán sok országban vannak agyhalott intézkedések különösen határátlépésnél.

Csodabogár 2020.12.15. 08:13:01

Azt hiszem megőrülnék a puszta tudattól, hogy be vagyok zárva valahova. Szerencsére Ausztrália soha nem volt vágyaim célja, meg különben is. Maradunk itthon, itt legalább kényelmes az élet. Igaz hűvös van meg sötét, szóval az ausztrál nyarat elfogadnám most.

A poszt egyébként jó volt és érdekes. Üres repülőterek.... megnézném. Különösen Frankfurtot, ami mindig egy tömegnyomor.

szakasz2 2020.12.15. 08:47:43

Bréking nyúz az összes maszkhívőnek, meg aki szerint a maszk biztos nem okoz semmi bajt:
A német Müller drogéria lánc visszahívja a fekete "7-Monatsschutzmaske viral Protect" maszkját, mert egyes darabok anilin-t tartalmaznak (www.mueller.de/aktuelles/rueckrufe/). Az anilin erősen mérgező hatású vegyület: "gőzeinek belégzése kékülést okoz az ujjak hegyén, az ajkakon és a fülön. Fejfájást, émelygést szédülést is kiválthat. Krónikus mérgezés esetén elsősorban az idegrendszerre hat. Felszívódhat a bőrön át is." (hu.wikipedia.org/wiki/Anilin) Szélsőséges esetben halált okozhat. (de.wikipedia.org/wiki/Anilin)

Ennyit mára a tudomány és technika (illetve a józan paraszti ész) világából.

szakasz2 2020.12.15. 08:49:13

@szakasz2: Az előző kommentemben mindhárom link végéről le kell szedni a záró zárójelet. Szóval a helyes linkek:
www.mueller.de/aktuelles/rueckrufe/
hu.wikipedia.org/wiki/Anilin
de.wikipedia.org/wiki/Anilin

gabors 2020.12.15. 14:37:04

@szakasz2: "úgyis hogy - saját maga által fizetett - negatív teszttel jön." elozokbol mar kezdtem latni hogy nem vagy teljesen komplett de EZ azert nagy baromsag ...

szoval tesztelt az elozo napon... ez fasza vagyis legalabb O nem fertoz meg senkit utja sora. UTANNA "Ferihegy" (mondjuk gyalog vagy biciklivel egyedul megy ki oda) , repulo masik Ferihegy masik repulo mindezek azert a virus fertozese szempontjabol eleg rizikos helyek. Szoval megerkezik AU-ba mit is er a tesztje addigra SEMMIT. EZERT kell a karanten (vagy par nap utan ismet teszt ... ) es azok a tok hulye Ausztralok meg Uj-Zelandiak nem is kezeltek rosszul a helyzetet nezd csak meg mennyivel kevesebben fertozodtek illetve haltak meg....

gabors 2020.12.15. 14:39:15

@szakasz2: "Ennyit mára a tudomány és technika (illetve a józan paraszti ész) világából.
"

te tenyleg ilyen hulye vagy vagy ra is jatszol ?

szakasz2 2020.12.15. 15:02:04

@gabors: A hülye te vagy, és ezt én már korábban is tudtam rólad, ha már ilyen nyíltan kezdtünk beszélgetni. Amikor azt írod "rizikós", akkor 1-2%-os fertőzödési valószínűségekről beszélsz, tehát 98-99%-ban nem lesz fertőzött az ember, aki megérkezik Ausztráliába. Másként fogalmazva, a poszterrel a repülőn együtt érkezett mondjuk 100 emberből mondjuk 1 lehetett fertőzött vagy egy sem, de azért mind a 100-t két hétig karanténba zárják saját költségen. Ha neked ez kell, menj oda és fizess, nagyokos.

desw 2020.12.15. 16:09:00

"Az ausztrál munkavízum egyébként is egy körülményes dolog, nem értem, hogy a halotti bizonyítványomat például miért nem kérték be. Millió igazolás kell arról, hogy nem vagyok terrorista, alvó sejt, nem akarok ott maradni, hogy elvegyem a helyiek munkáját, van elegendő jövedelmem otthon, a helyi cég meghív, a munkám nélkülözhetetlen és helyi munkaerővel nem váltható ki, meg ilyenek."

Ezzel mi a gond? Nagyon helyes, hogy nem engednek be minden képzetlen félhülyét és segélylesőt. Nem az ausztrálok hülyék, hanem az európai világmenentő díszbagázs, aki tolja a "velkám refjudzsíz"-t

Csodabogár 2020.12.15. 16:42:55

Nekem két ismerősöm sürgősen eldisszidált onnan, mikor megkapták az állampolgárságot. Valahogy nem passzolt nekik az ausztrál életmód.

Csodabogár 2020.12.15. 16:48:15

@desw: Azért vannak akik jól járnak. Pl. a németek, mikor beengedték vendégmunkásnak a Biontec cég tulajdonosainak a szüleit. A tulajdonos és feltaláló házaspár szin török. Az asszony már Németországban született a férj 3 éves volt, mikor az apjával odamentek.Mellesleg mindketten egyetemi professzorok.
Nem kellene ilyen feltünően idegengyűlölőnek lenni. Te se ott élsz ahol születtél, vagy?

nyuszigonosz 2020.12.15. 16:49:24

Érdekes, itt többen azzal jöttök, hogy de mert saját pénzén ül a karanténban és ez csakis a szörnyü ausztráliaiak miatt.
Nem szörnyü az ausztrálok, rendben kezelik a dolgokat.

Elöször is: járvány van, karantén is van. Ezzel eleve számolni kell privát utazáskor is.

Másodszor meg: mivel egy bizonyos munka miatt öt hívták oda, végeredményben a karantén miatt lévö szállodai költségeit / kaját is majd a munkáltató veszi át.

Nem egyszer voltam munkaügyben pl. külföldön is, és igen, az utazás és szálloda/kaja költségek elöször saját zseb/bankkártya, akármi, végül az összes költséget az ember visszakapja a cégtöl, amelyik egy egy ilyen munkára kért fel. ( plusz az elvégzett munka is fizetve van) Pont.

szakasz2 2020.12.15. 16:51:06

@hahóöcsike: Én nem az emberekre, hanem a hatóságokra írtam, hogy nagyon pofátlanok. Elhiszem amit írsz a kedvességükről. De ahogy legelőször is írtam, még normál esetben járvány nélkül is erősen gondolkodtam rajta, hogy valaha akarnék-e 2*(30-40) órát utazni ezért, de most már meg van a válasz: nem (és ez már nem változik meg sztem).

"aki ott volt, megerősítheti, hogy minden idők legjobb atmoszférájú olimpiája volt.": Miért, volt olyan ember, aki minden idők összes olimpiáján ott volt? :)) Óvatosan dobálozzunk az ilyen ellenőrízhetetlen kijelentésekkel. Mint pl. hogy a magyar nők a legszebbek a világon... :)

"a járványkezelési stratégiájuk eredménye fényesen látszik is..." - nos ezen járványkezelési stratégiák fényes eredményeire térjünk vissza úgy 5-10 év múlva amikor még mindig ezen szuper stratégiák a következményeit nyögjük majd gazdaságilag, társadalmilag, politikailag, mentálisan, pszichésen és egészségileg.

szakasz2 2020.12.15. 16:53:24

@nyuszigonosz: És a cégnek, aki majd fizeti ezt, mi köze ahhoz, hogy az ausztrál kormány elrendelte a 2 hetes karantént? Semmi. Ez a más f*szával verjük a csalánt tipikus esete. Normális országban, ha valakit karanténba zárok mint hatóság, akkor fizetem is azt, és nem vele fizettettem ki. Vagy pedig mehessen házi karanténba saját költségén, de akkor oda ahova ő akar.

nyuszigonosz 2020.12.15. 16:56:10

@desw: Te mennyit tudsz egész konkrétan és melyik országról tényleg konkrétan és nem mindenféle interneten terjengö marhaság szövegek alapján erröl a szerinted: " az európai világmenentő díszbagázs, aki tolja a "velkám refjudzsíz"-t "

Szerintem semmit, de valakibe belé kell rúgnod. De úgy kibe is?

Mint @Csodabogár: is írja: a Covid 19 vakcinának két olyan német feltalálója is van, akik a szülök vendégmunkássága nélkül nem is itt lennének, de itt vannak, és jó ez így.

És még mennyi értékes ember él pl. Németországban, aki nem itt született.

Te hol vagy értékes ember?

fhdgy 2020.12.15. 16:57:18

@nyuszigonosz: olyan egyszerű, amit írsz, csak azt nem értem, hogy másoknak, miért olyan bonyolult.

nyuszigonosz 2020.12.15. 16:58:33

@szakasz2:
Érdekesen gondolkozol. Ha utazási korlátozások vannak, akkor nem utazik az ember. Ha a korlátozások olyanok, hogy: utazhatsz, ha kell - ebben az esetben egy ausztrál cégnek kellett ez a poszt író ember - de karanténba mész, és a cégnek mégis ö kell, akkor ki is fizeti a karantén költségeit?
A cég.

desw 2020.12.15. 17:15:42

@Csodabogár: @nyuszigonosz:

Talán elolvastátok, amit írtam, de hogy meg nem értettétek, az tuti!

A lumpen képzetlen rétegből helyben is túltermelés van, ebből nem kell import egy országnak sem.

Az posztban és a kommentemben is ugye az van, hogy AU-ban megválogatják, hogy ki jöhet és ki nem. Ez teljesen korrekt. Ezzel szemben ugye Európába kb az jöhet, aki akar. Az eredmény látszik!

FutureFry 2020.12.15. 17:30:49

@desw: @szakasz2:
Voltam egypár (nem nyugati) országban ahol hasonló, vagy még extrémebb papír(+kutató)munka kellett a vízumhoz, pl. 10+ évre visszamenőleg felsorolni az összes országot ahol jártam (napra pontos dátumokkal), nyilatkozni a vallásomról, vagy, hogy milyen városban+országban születtek a szüleim és nagyszüleim. Mindezek felett gyakran a vízum nem is olcsó (persze ha más fizeti, akkor az nyilván nem annyira érdekes).

Ahhoz képest Ausztrália igen egyszerű volt (turistaként, pre-COVID): online kitölteni az ETA-t (20 AUD), amihez csak pár adat kell (kb. az ami az útlevélben is benne van). Ráadásul az sem okozott nagy gondot, hogy hogy a hibás (ezért érvénytelen), ETA vízumot kijavítsák a repülőre szállás során.

(Érdekesség: Ha egy ausztrál állampolgár megy az oroszokhoz, akkor az orosz vízumhoz komplett önélatrajzot is kérnek, _oroszul_. (bár talán most már csak a business vízumhoz kell))

FutureFry 2020.12.15. 17:41:43

@nyuszigonosz: “… és igen, az utazás és szálloda/kaja költségek elöször saját zseb/bankkártya, akármi, végül az összes költséget az ember visszakapja a cégtöl, amelyik egy egy ilyen munkára kért fel.”

Esetleg céges bankkártya, és akkor még átmenetileg sem kell, hogy a saját pénzét használja a delikvens (igaz akkor a pontok és/vagy a cash-back is a cégé).

nyuszigonosz 2020.12.15. 17:46:09

@FutureFry: Igen, vagy céges bankkártya, ahogy írod.

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2020.12.15. 17:46:24

@szakasz2: mondjal akkor egy normalis orszagot, ami az elore kozolt beutazasi karanten mellett fizeti neked a szallast ha megis odamesz hivatlanul.

Csodabogár 2020.12.15. 19:26:27

@desw: Lehet, hogy akiket te ma lumpen proletárnak nevezel, a gyereke Nobel díjas lesz. Arról már nem is beszélek, hogy egy olyan helyen, ahol itt majdnem mindenki nem a szülőhazájában keresi jelenleg a pénzt, igen durva másokról itélkezni, akik talán ugyanazt akarják, mint amit ő csinál.

Hari Seldon 2 2020.12.15. 19:55:23

@szakasz2:
És ez miért probléma? A cég utólag kifizeti a dolgozónak. Így logkus. A cég meg szépen "behajtja" az ausztrál ügyfélen. Nyilván előre lefixálták a költséget az ausztrál ügyféllel.
- Következmény: a karntént végül az ausztrál ügyfél. Közvetve az ausztrál fogyasztók fizetik meg.

Hari Seldon 2 2020.12.15. 20:01:25

@desw:
Nem, Európába sem az jöhet aki akar. (legalábbi elvileg)
Illetve ha úgy nézzük, hogy nem választ el Ázsiától 500 km széles tenger, akkor meg kb lehetetlen olyan megoldást csinálni mint az Ausztrálok.
Ők könnyen játszák meg olyan távoldágban mindenkitől.

Ettől függetlenül, elvileg, aki illegális azt hazaküldik. (vagy legalábbis azt azért feltételezhetjük, hogy megpróbálják)

Másrészt, aki már útnak indul, az eleve már az ottani népeknek a "módosabbja" - hiszen van pénze (vagy legalábbi inkább van) az útra, mint a nincstelen birkapásztor millióknak, akik kb azt sem tudják merre indjuljanak.

Shanarey 2020.12.15. 21:00:43

@szakasz2:

Na még élsz, nem fulladtál meg a maszkoktól? Szegény dokik sokszor 12 órás műtéteken is használják, s még egy sem reklamált, hogy milyen szar nekik. Azért mert van egy gyári hibás sorozat, ettől még nem lesz minden maszk veszélyes.

Shanarey 2020.12.15. 21:02:35

Vírus helyzet van, ha valaki így utazik, annak kell hogy legyen elég pénze túlélni az esetleges karantént. Emiatt siránkozni felesleges, maradt volna otthon és nincs ezzel gondja :-)

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2020.12.16. 00:09:57

@Csodabogár: joval nagyobb esellyel lesz barki rablogyilkos mint nobel-dijas. ha a vakcinat nem fejleszti ki x cegnel a ember, akkor majd kifejleszti y cegnel b ember (mint ahogy jelenleg is tortenik). mondom ezt lumpenprolizas nelkul, de az ellenervek gyengesegere ramutatva.

desw 2020.12.16. 00:09:57

@Csodabogár:

" Lehet, hogy akiket te ma lumpen proletárnak nevezel, a gyereke Nobel díjas lesz."

Jaja! Hát ennek kb nulla az esélye, mert a gyerek alapvetően olyan lesz, amilyen a szülei. Lumpen szülőknek igen nagy valószínűséggel lumpen lesz a kölyke is.

Szóval inkább akkor lottózzon az állam, mert az euró jackpotnak több esélye van, mint annak, amit te írsz.

"Arról már nem is beszélek, hogy egy olyan helyen, ahol itt majdnem mindenki nem a szülőhazájában keresi jelenleg a pénzt, igen durva másokról itélkezni, akik talán ugyanazt akarják, mint amit ő csinál. "

Valahogy én nem kamázom a buta píszí "Mindenki szép és ugyanolyan értékes ember!" dumát.

Nem mellesleg nem a becsületes kétkezi munkásokról beszélek, hanem a képzetlen lumpenekről, akik csak a segélykéért és egyébb támogatásokért váltanak országot.

Ezeket AU-ban ügyesen kiszűrik, EU-ban meg balfasz módon tolják a buta píszít, aminek látható az eredménye.

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2020.12.16. 00:09:57

@sci_dev: esetleg olyan normalis orszag amelyik nem az odautazok penzebol el? :)

desw 2020.12.16. 00:09:57

@Hari Seldon 2:

Elvileg nem jöhetnek, jaja . . .gyakorlatilag meg 8 országon átstrabancoltak, és akik ezt megpróbálták megakadályoni, azokat nácinak kiáltották ki.

Meg amíg a hülye európai balfaszok velkám refjudzsíztak, addig az ausztrálok meg tolták az ellenreklámot.

www.youtube.com/watch?v=625p2d2gcDo

És ha mégis átjött vki, akkor azt egyből deportálták egy 5 000 km-re lévő szigetre, aztán meg vitték őket Kambodzsába.

Mintha látnék aprócsak különbségeket.

desw 2020.12.16. 00:09:57

@Hari Seldon 2:

" Ettől függetlenül, elvileg, aki illegális azt hazaküldik. (vagy legalábbis azt azért feltételezhetjük, hogy megpróbálják)"

Megint "elvileg", gyakorlatilag meg ugye még a kibaszott terroristát sem küldik haza, mert jogai vannak, b+!!!

www.reuters.com/article/us-germany-shooting-idUSKCN0RH2B920150917

somlobodog 2020.12.16. 07:09:20

@szakasz2: breking nyuz az összes autohivonek! A hondakat ("egyes darabokat") visszahivjak mert a légzsák nem megfelelő és okozhat serulest! Ergo a honda életveszélyes és ne üljünk autoba. Soha. Semmilyenbe. Az autó veszélyes. Fuj. Uzend meg az autohivoknek sztem a totalcaron pl....
Kiváló egy elme lehetsz.

Kerti70 2020.12.16. 07:09:31

Ha jol emlekszem a Woolworths elfogadja a "tengerentuli" telefonszamokat meg hazhoz is szallit. Itt tudsz venni telefonkartyat is es ezutan csak regisztralnod kell a szolgaltatonal ahol meg elfogadjak a magyar utleveledet is. Sok sikert.

Hari Seldon 2 2020.12.16. 08:15:57

@desw:
1 Ne beszélj "európaiak" nevében. Konkrétan Merkel sara volt.
2 Még mindig nem mondtál választ, ha ide tudnak jönni, mert nincs kib*tt nagy tenger. Mit csináljunk, ha ideértek? Álltsunk fel géppuska fészkeket a határon, és mehet a tűzparancs?!?

Ezen kívül kb annyi a lehetőség, hogy helyben megpróbálják lebeszélni az útra kelésre a népeket. Az meg nem ennyire hatékony. - Kb ennyire sikerült eddig.
Legalábbis 2015 után Merkel is beállt ebbe (végre)
Lehet, hogy nem sok eredményt értek még el, de azért egyenlőre csökkent a beáramlás az utóbbi években. Ezt nem lehet letagadni.

Gabonazsizsik 2020.12.16. 08:29:16

@desw: "Hát ennek kb nulla az esélye, mert a gyerek alapvetően olyan lesz, amilyen a szülei. Lumpen szülőknek igen nagy valószínűséggel lumpen lesz a kölyke is."

Badarság! Nem egy embert ismerek, aki éppen a szülők nemtörődségéből okulva vitte sokra.

mojoking77 2020.12.16. 08:30:03

Egy gyors kérdés az összes prüszklőnek, akik rendőrállamot, meg mocskosszemét aussie-kat kiáltanak. Pontosan hány COVID fertőzött is van jelenleg ebben a miniállalmban?
Na, pont azért, mert igy meg tudták fogni a virus behozatalát a második hullámban.
BTW, a hotel hosszú távon akkor is hulladék, ha nem vagy karanténban, legyen Radisson vagy Hyatt.

Kerti70 2020.12.16. 08:43:18

@Kerti70: Az Ausztralok "Pacific Solution"-ja ezt egyszeruen megoldotta. Ha nem tudtak kikotni Ausztraliaban akkor elkuldtek Oket egy masik orszagba taborozni hosszu evekre. Az ok egyszeru: amint Ausztral foldre lepett volt joguk megtamadni a kiutasitast Ausztral birosagon de kulfoldrol nem volt semmi jogi lehetoseguk Az elso hullam sikeresen fellebbezett az Ausztral birosagokon kaptak valami vizumot amivel nem utazhattak kulfoldre vagyis nem terhettek vissza Ausztraliaba ha egyszer elmentek. Az Ausztral kormany meg letrehozta a fent emlitett Pacific solutiont es a masodik hullam meg ment a kulfoldi taborokba. A masodik hullamban sok csaladtag jott mert az elso hullamban erkezettek osszegyujtottek a penz az embercsempeszeknek. Ahogy teltek az evek mondogattak Nekik hogy kapnak par ezer dollart ha hazamennek es lemondanak orokre a bevandorlasrol. Volt aki belefaradt, volt aki feladta volt aki meghalt. Ha valaki beteg lett kapott egy specialis vizumot ami feljogositotta a gyogykezeles idotartamara a belepest Ausztraliaba de semmi joga nem volt birosaghoz fordulni. Sok kritika erte az Ausztral kormanyt emiatt a banasmod miatt es amint lecsokkent a migracios nyomas meg is szuntettek.

desw 2020.12.16. 13:05:13

@Gabonazsizsik:

"Badarság! Nem egy embert ismerek, aki éppen a szülők nemtörődségéből okulva vitte sokra. "

Én ugye a többségről beszéltem, nem az elenyésző kivételről

desw 2020.12.16. 15:31:14

@Hari Seldon 2:

Írtam, csak nem ment át szűrőn. Tényleg nem vágom, hogy miért . . .

Billy Hill 2020.12.16. 15:31:17

Börtönsziget volt, szóval...? ;-)

geeeteee 2020.12.16. 15:31:32

@nyuszigonosz: Jó, hogy említed a privát utazást.

A cikkhez hozzátenném, pár tízezer ausztrál is kint rekedt az országból. A beutazási kvóták rájuk is vonatkoznak, ez alapból okoz hosszú késéseket, ennél az önköltséges karantén még rosszabb. Rengetegen ragadtak aránylag olcsó nyaralóhelyeken, mivel családostul képtelenek bevállalni a 3000 dollárt fejenként.

shorturl.at/DHMQZ

Ilyen hoppák is vannak.

desw 2020.12.17. 11:19:24

@Hari Seldon 2:

Nézd meg az Európai Bíróság döntését és érvelését:

index.hu/kulfold/2020/12/17/tranzitzona_idegenrendeszet_europai_birosag_kotelezettsegszegesi_eljaras/

Van még kérdés, hogy mit baszott el EU AU-hoz képest?

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása