oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2020. november 13. 06:30,  Nyálcsorgatás Portugáliában 16 komment

2020. november 13. 06:30 Határátkelő

Nyálcsorgatás Portugáliában

Olyan élményeket kínál a következő poszt, amire mostanság nem nagyon jut lehetőségünk, hiszen Portugáliába utazni manapság csak álom a járvány miatt. Szóval Steve írása és fotói bennünk némi nosztalgiát ébresztettek – és persze a szánkban is összefutott a nyál.

cim_312.jpgMercado del Campo Ourique, Lisszabon, Esterella negyedében. Előtted egy hentes, mellette egy halas

“A latin eredetű mercado szó piacot jelent spanyolul és portugálul. Portugáliában, főleg Lisszabonban, a fedett piacok jó része át lett alakítva, helyet szorítottak a minőségi, de árban megengedhető étkező helyeknek.

Ezek a helybeliek és a turisták kedvencei lettek. A piacok nyitvatartási ideje a megszokott, de az étkezők déltől éjfélig nyitva vannak, és evésidőben nagy a forgalmuk.

Szóval a mercadók amolyan „nagycsarnokok”, ugyan véleményem szerint az ételek minősége és a környezet hangulata jóval felette van annak, ami a budapesti Nagycsarnok emeletén az ottani étkező standoknál, megszokott. 

Legutóbbi portugál utunk alkalmával jó pár Mercadót meglátogattunk. Kettőt Lisszabonban és egyet Portóban. Lisszabonban a legismertebb a Tagus folyó melletti, Cais do Sodré HÉV végállomáshoz van közel, ahonnan Belémbe és Estorilba lehet menni. 

A neve Time Out Mercado da Ribeira. A másik a romantikus Esterella negyedben található, és Mercado del Campo Ourique-nek hívják.

time_out.jpgTime Out Mercado da Ribeira, Lisszabon

Mindkettő a város központjából villamossal könnyen elérhető. 

villamos_3.jpgA villamos Lisszabon Esterella negyedében

Portugáliában a mercadókban sok ételárusító hely neves (és drága) városi étteremhez tartozik. Az itt dolgozók többsége gasztronómiai végzettségű. Törekvő fiatalok, akik éttermi és séf pályán akarnak maguknak karriert biztosítani. Tehát nem morcos agyondolgtatott minálbéresek.

etel_4.jpgA mi rendelésünk: friss grillhal, fokhagymás rákok, lecsós rizs, az utóbbi kockává formázva. Fehér, fiatal, “verde” bort vettünk a Douro vidékről.

Itt nem löknek eléd pörköltet galuskával műanyag tányéron. Nem, itt magasabb a nívó. Sokszor az ajánlat frissensült, idő kell elkészítéséhez és megfelelő tálalásához.

De még ha nem is frissensültről beszélünk, a rendelésed felszolgálásához idő kell, amíg azt csinosan zöldséggel és garnírunggal párosítják. Ez a szokás. A táladnak nemcsak a gyomrodat, de a szemedet is ki kell elégítenie.

etel_2_1.jpgÉpphogy sült tonhal édesburgonyával

A rendelés előrefizetése után kapsz egy „berregőt”, ami jelez amikor az elkészült. Van időd asztalt keresni. Önkiszolgálásról beszélünk, párosulva rendkívül színvonalas étkezéssel. A használt tálak/poharak elvitelére van személyzet. Nagy a tisztaság.

elet.jpgAhova nézel, nagy az élet

Érdemes itt időt tölteni, nem sietni. Itt kapsz frissen készített salátákat, rafinált előételeket, sajt/felvágott tálakat, és nem utolsósorban sok termelő árul magas minőségi behűtött borokat, de még pezsgőket is, hogy a számos desszertárus választékáról el ne felejtkezzek.

sonka_1.jpgA sonkás-felvágottasokat el ne felejtsd meglátogatni. Jaj, de a sajtok is jók!

És ha netán étkezésed után egy konyakot vagy portót is akarsz inni, hát csak ülj fel a számos bár egyikének pultjához.

suti_3.jpgNa és a süti utána?

Nos, magyarok, lehetséges ilyesmit Magyarországon is produkálni? Minőségi, ízletes ételeket megfizethető áron? Jól étkezni anélkül, hogy éttermi felárat, borravalót fizessél? A „Mercado” formula sikeres Portugáliában, miért ne lenne az Magyarországon is?”

Utazd be a világot a Határátkelővel!

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Határátkelő (@hataratkelo) által megosztott bejegyzés

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Portugália

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr9216283934

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hari Seldon 2 2020.11.13. 08:36:40

Engem a kaják nem nagyon "fogtak meg", hanem a villamos.
Már régen terveztem, hogy egyszer végigzötykölődök a dimbes dombos utcákon.

Hari Seldon 2 2020.11.13. 11:27:36

@Nagy kámpics:
Én a villamosokat mindenhol szeretem. - Itt is.
De a lisszaboniról többször láttam műsorokat.
Jópofa hangulata lehet, hogy bandukol át hegyes völgyes utcákban.

Csodabogár 2020.11.13. 12:04:47

@Nagy kámpics: Mi hiánycikk itthon? A vendéglő? Mikor jártál utóljára itthon? Szerintem a vendéglőknek itthon (Budapest) se szeri se száma.
Nagyon régen, még a 70-es években voltunk Lisszabonban. Apámat is vittem, mert valahonnan úgy tudta, hogy az a legszebb város Európában. Óriásit csalódtunk. Akkoriban egy unalmas szakadt város volt. Lehet, hogy azóta megváltozott. Az öreg villamosok tényleg zötyögnek mindenhol a városban, de nem támadt ingerünk a villamosozásra, különösen, hogy a taxi se volt drága. Normális étkező helyet alig találtunk. Ötcsillagosnak írt szálloda éttermében savanyú volt a húsleves (apámnak fontos volt a leves) kifogásoltuk és vissza küldtük de persze felszámolták. Harmadik nap találtunk a botanikus kert közelében egy vendéglőt, nagyon tetszett. Másnap már zárva volt és úgy is maradt még 2 napig, amíg ott voltunk. Csak remélni tudom, hogy közben kikupálódott a hely, én nem vágyom oda mégegyszer.

arncht 2020.11.13. 16:54:01

bejovos :) ilyen berregos megoldas mar rengeteg helyen van.

csak remelni tudom, hogy a kepek nem iden keszultek, a covid alatt.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2020.11.13. 19:39:40

@Csodabogár: Az olcsó és jó vendéglő hiánycikk. Van olcsó és rossz vagy drága, az arany középút eltűnt, ha néha nyitnak egy ilyet Budapesten, akkor gyorsan becsődöl.

dikusz. 2020.11.13. 20:30:33

@Csodabogár: Ez igaz, rengeteg vendéglő van itthon.
De ahogy az egyszeri ember a viccben mondja: amelyik jó, az nem olcsó, és amelyik olcsó, az nem jó...

Egyébként nemigen van olcsó étterem, hovatovább megfizethető sem.

SzZoole 2020.11.13. 20:48:08

@dikusz.: az a tóparti hogy teccet ahol “szerenádot attam neked? :-)))

Arthamyr 2020.11.13. 23:58:25

@Nagy kámpics: "Viszonylag olcsók, viszonylag rendes kosztot adnak, viszonylag sokan járnak beléjük. Ez az egész dolog valahogy hiányzik/megszűnt mo-on, és kár érte." - Pont azt akartam írni, amit @Csodabogár: is, hogy szerintem sem szűntek meg. Persze itt a fontos részlet a viszonylag. És főleg vidéken, mert Pesten minden inkább viszonylag drága, nem pedig viszonylag olcsó.

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2020.11.14. 18:23:38

@Hari Seldon 2: Abból a szempontból tényleg jó, hogy az irtózatos szintkülönbségeket leküzdi a villamos, de a zsebekre, táskákra nagyon kell vigyázni rajtuk.
Belémben van pár kis étterem, hosszú padoknál lehet ülni, a legfinomabb Assorda de marisco-t ott ettem...

Golf2 2020.11.14. 21:22:13

@Mitzi von Küche: zsebekre, táskákra nagyon kell vigyázni rajtuk...a román zsebesek miatt.

dikusz. 2020.11.15. 06:20:26

@SzZoole: Ezt most vettem észre, eddig nem láttam a rengeteg tennivalómtól...:)))
Teccett!!! Azóta sem volt ismétlés... .)

SzZoole 2020.11.15. 12:27:24

@dikusz.: egy darabig nem is lesz szerintem :-((

Ma kellet volna érkeznem :-(

Legközelebb februárra van terv, egyenlőre terv is marad :-((

dikusz. 2020.11.15. 19:05:50

@SzZoole: Sejtettem...
A február talán túl korai.

almaza 2020.11.26. 07:47:21

Meghozta a kedvem a poszt Portugaliahoz. Mondjuk Madeirara lehet menni siman. Repteren teszt (nem te fizeted) es a szallodaban kapsz ertesitest 6-8 oran belul az eredmenyrol es mehetsz utadra. Ev elejere tervben van.

Amugy Bp en elegge gyenge a gastronomia. Jo, a halal draga szegmenst nem ismerem, de ami alatta van az gyenge kozepes minoseg, Jo esetben. Videken belefutottam par jo es megfizetheto elmenybe. Osztom az elottem szolok tobbsegenek velemenyet.

Most epp Libanonban melozom. Eddig is az egyik kedvencem volt a libanoni konyha, de forradalom ide, jarvany oda, minden nap gasztro elmenyek jonnek szembe. Tiz eve voltam itt utoljara es nincs minosegi romlas. Nehez mellefogni, barmit is rendelek. Ez igaz pl a kinaira is, amibol az egyik legjobbat ettem mult heten. Kicsit feltem is a tobbnyire nagyon gagyi mo-i kinai kaja felhozatal emleke miatt. Sajnos csak rendeles meg take away van, per pillanat. A helyi borok felfedezese pedig meg csak most indul :-)

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása