oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2020. szeptember 29. 06:30,  Mit jelent a svájci igen az uniós munkavállalókra? 39 komment

2020. szeptember 29. 06:30 Határátkelő

Mit jelent a svájci igen az uniós munkavállalókra?

Némi túlzással akár „ellen-Brexitnek” is nevezhetjük azt, hogy a svájciak nagy többséggel elutasították az uniós állampolgárok letelepedésének és munkavállalásának korlátozásáról szóló kezdeményezést. Mi mindent jelent a döntés?

svajc_utjelzo_foto_fintechnews_ch.jpg

Mindenekelőtt a tények: a vasárnapi svájci népszavazás egyik kérdése (mert akadt több is) az volt, hogy korlátozzák-e az országban az európai uniós állampolgárok letelepedését és munkavállalását.

A kérdést a nacionalista-populista Svájci Néppárt dobta fel és tulajdonképpen arról szólt, hogy meghatározzák-e az országban letelepedő és ott munkát vállaló uniós állampolgárok létszámát.

A kérdésfelvetéshez annyit mindenképpen érdemes tudni, hogy a 8,6 millió lakosú Svájcban 1,4 millió uniós állampolgár él (és tippre jóval több dolgozik, hiszen sokan a határ túloldaláról járnak át a drága lakhatás miatt), azaz minden hatodik Svájcban élő EU-állampolgár.

A választók végül határozottnak mondható 61,7 százalékos többséggel utasították el a javaslatot, azaz mondtak igent az uniós polgárok maradására (és persze érkezésére).

Miről szavaztak?

A javaslat egyébként némileg leegyszerűsítve arról szólt, hogy munkavállalásnál, valamint a társadalombiztosítási és jóléti juttatások odaítélésénél a határátkelőkkel szemben előnyben kellett volna részesíteni a svájci születésűeket.

Akik a javaslat ellen voltak, azok azt mondták, hogy annak megszavazása gazdasági visszaesést hozna, ráadásul mivel várhatóan az Európai Unió sem nézné ölbe tett kézzel a történteket, jó eséllyel több százezer svájci fosztana meg az unión belüli szabad munkavállalástól és letelepedéstől.

Nem ez az első eset, hogy ilyen korlátozással próbálkoztak Svájcban, mi több, 2014-ben egy népszavazáson szűk többséggel meg is szavazták a korlátozást, de akkor a parlament végül nem emelte teljes egészében törvényerőre a döntést.

A döntés háttere

A Svájci Néppárt szerint az Európa többi országából érkező határátkelők miatt nő folyamatosan a lakosság létszáma, ami fenntarthatatlan nyomást helyez a svájci közszolgáltatásokra és a környezetre.

A párt a múltban többször is sikerrel kampányolt a bevándorlás ellen, ezúttal azonban mellé lőtt, a BBC elemzője szerint elsősorban azért, mert az emberek elég világosan látták a gazdasági következményeket.

Például azt, hogy a svájci export 60 százaléka Európába megy, több mint félmillió svájci él és dolgozik valamelyik európai uniós tagállamban, miközben az 1,4 millió ott élő uniós állampolgár jelentős része az egészségügyet erősíti.

A szabad letelepedés és munkavállalás ellehetetlenítése az Európával fenntartott teljes kapcsolatrendszert tette volna kockára. Brüsszel már korábban közölte a svájciakkal (miként a britekkel is), hogy nincs válogatás: nincsen szabadkereskedelem szabad munkavállalás nélkül.

A svájciak pedig egyrészt komolyan vették a kijelentést, másrészt alighanem a Brexit példája is a szemük előtt lebegett, így a nem mellett szavaztak – írta tehát a BBC elemzése.

A svájciak és a Brexit

Ha már itt tartunk, a szavazás eredménye erősítheti Brüsszel pozícióit a Londonnal folytatott Brexit-tárgyalásokon is, mert elég világosan látszik, milyen kompromisszumokra lehet szükség a szabadkereskedelmi megegyezéshez.

Érdemes azt is megjegyezni, hogy a svájci népszavazást már az előtt elkezdték előkészíteni (ugye az a bizonyos 2014-es referendum), hogy a britek megszavazták volna a kilépést.

Az SVP (nem mellesleg a legnagyobb párt a szövetségi parlamentben) a brit kilépéspártiakhoz hasonló érveket sorakoztatott fel, egyrészt a jóléti rendszer túlterheltségéről, másrészt a bevándorlás feletti kontroll visszaszerzéséről.

Csakhogy Svájcban a nettó bevándorlás éppenséggel csökken és az általános érzés az, hogy a választók kezdenek belefáradni az SVP bevándorlásellenes retorikájába.

Európai reakciók

Nyilván Brüsszelben örültek az eredménynek. Az állam- és kormányfőket tömörítő Európai Tanács elnöke például azt írta a Twitteren, hogy nagy nap ez az Európai Unió és Svájc kapcsolatában.

„Üdvözöljük a népszavazás eredményét és várakozással tekintünk a szoros együttműködés folytatása felé. A svájciak világos üzenetet küldtek: közösen nagyszerű jövő vár ránk” – fogalmazott Charles Michel.

Az Európai Bizottság elnöke is gyorsan üdvözölte az eredményt, azt a kapcsolat megszilárdítására és elmélyítésére vonatkozó pozitív jelként értékelve.

„Az eredmény fenntartja kapcsolatunk egyik alappillérét: a kölcsönös mozgásszabadságot, azt, hogy EU-s állampolgárok letelepedhessenek és dolgozhassanak Svájcban, ami fordítva is érvényes” – fogalmazott Ursula von der Leyen.

Utazd be a világot a Határátkelővel!

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

�Lake Louise �: @bencsik_laci_photo #lakelouise #alberta #canada #kanada

Határátkelő (@hataratkelo) által megosztott bejegyzés,

(Fotó: fintechnews.ch) 

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével. 

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Svájc

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr8316218160

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

takarék-láng 2020.09.29. 13:08:50

A mult szombati londoni tuntetesen pedig lattam Szent Koronas (tehat nem a fidesz-fele illegitim "magyarorszag" nevu kepzodmeny zaszlajat) magyar zaszlot is a levegoben, koszonet azoknak a magyaroknak, akik a hatarokon tul is kiallnak egy elheto jovoert.

svajcineger 2020.09.29. 13:21:20

Azt nem tudom, hogy a 2014-es nepszavazas eredmenye vegul miert nem emelkedett torvenyerore. Elvileg a nepszavazasok eredmenye kotelezo a parlament szamara. Ha jol tudom.

arncht 2020.09.29. 13:24:23

a bevandorlas hasznos, csak meg kell szurni, hogy kiket engednek be az alapjan, hogy mit profital ebbol az orszag es az allampolgarok, es ennek mi az ara.

Csodabogár 2020.09.29. 13:43:37

@svajcineger: Mert időben észre vették, hogy mekkora hülyeséget csináltak.
Részemről holt biztosra vettem, hogy nem lesz törvény belőle.

takarék-láng 2020.09.29. 15:26:07

Mindig azt hittem, hogy Svajc a demokracia mintaallama, ahol a nepakarat legjobban ervenyesul.
Lam-lam, Brusszel mar probalkozik beleugatni az o dolgaikba is.

Okt 25: brusszelben osszeuropai megmozdulas a ki tudja milyen (de azert sejtheto) indokbol generalt covid-orulet ellen.

Mindekozben megjelent, es mar kaphato a davosi vilaggazdasagi forum vezetojenek konyve, amiben nem is titkoljak, hogy a covid csak egy fedosztori.

www.amazon.com/COVID-19-Great-Reset-Klaus-Schwab/dp/2940631123/ref=mp_s_a_1_1?dchild=1&keywords=covid+19+the+great+reset&qid=1601374114&sprefix=covid19+&sr=8-1

Ugatok figyelmebe: tehat nem konteosok meg laposfoldesek allitjak, hogy a covid-19 egy kamu fedosztrori, hanem maga a davosi vilaggazdasagi forum vezetoje, Klaus Schwab.

desw 2020.09.29. 15:26:19

@arncht:

"a bevandorlas hasznos, csak meg kell szurni, hogy kiket engednek be az alapjan, hogy mit profital ebbol az orszag es az allampolgarok, es ennek mi az ara. "

Kinek hasznos?

A fogadó országnak hasznos, ha jólképzett dolgozókat kap (ingyen), viszont a "küldő" országnak ez hátrány.

kardio1 2020.09.29. 15:54:03

@takarék-láng: te el is olvastad ezt a könyvet ? Az általad betett linket megnyitva egész más leírást lehet olvasni a recenzióban arról, miről is szól ez a könyv, mint amit te itt leírtál.

SzZoole 2020.09.29. 16:28:16

@kardio1: nemistucc angolul :-)))

nyuszigonosz 2020.09.29. 16:37:06

@takarék-láng: Te tudatlanabb vagy, mint a fü a réten, és még reklámozod is a nem értésedet. :-(
A könyv nem arról szól amit te hiszel, amit te érteni véltél.

@kardio1: Szerintem annyit értett meg belöle amennyire ö ért angolul, szerintem három szót és ezt is sok jóindulattal gondolom.

Hari Seldon 2 2020.09.29. 17:52:37

@kardio1:
Miért is nem lepődtem meg...

Shanarey 2020.09.29. 18:51:29

@takarék-láng:

Csak ezt az egy mondatot fordítsd el légyszi:

COVID-19: The Great Reset" is a guide for anyone who wants to understand how COVID-19 disrupted our social and economic systems, and what changes will be needed to create a more inclusive, resilient and sustainable world going forward.

Shanarey 2020.09.29. 19:04:17

@desw:

Küldő ország? Az meg mi? Senki sem küld senkit, csak nem ad megfelelő lehetőséget, így az emberek lelépnek. Magyarisztánban is volt az a bizonyos rendszerváltás, és a rengeteg ígéret, amely azóta sem fogyott el, ám az ígéretek beteljesülése az igen.

fhdgy 2020.09.29. 20:01:09

@Shanarey: Még szerencse, hogy a svájciak nem szavazták le az EU állampolgárok svájci jogait.

Egy országgal több, ahova a fiatal magyarok menekülhetnek, ha nem akarnak katonai terror alatt élni.

Lásd: Vidnyánszkyék katonatisztre cserélik az SZFE kancellárját

index.hu/belfold/2020/09/29/vidnyanszkyek_egy_katonatisztre_cserelik_az_szfe_kancellarjat/

Mi jöhet még?

Shanarey 2020.09.29. 20:11:41

@fhdgy:

Ami momentán Belorussziában történik, az jöhet még.

Golf2 2020.09.29. 20:33:25

@fhdgy: Mi jöhet még?Te is katonatiszt voltál,vagy? Örülj hogy nem téged küldött,szegény kecskék.

fhdgy 2020.09.29. 20:37:32

@Shanarey: @Golf2: Kizártnak tartom, hogy egy katonatiszt vagy csak volt katonatiszt alkalmas lenne ilyen feladatra. nem lennék, lehetnék olyan hülye, hogy elhiggyem, hogy ennyire okos lennék!

Csak a nagyon hülyék értenek mindenhez.

Shanarey 2020.09.29. 21:03:25

@fhdgy:

Ez nem hülyeség kérdése, legalábbis az SZFE esetében nem az, hanem a parancs teljesítése.

fhdgy 2020.09.29. 21:07:06

@Shanarey: Tudod, erre inkább nem nem mondok semmit.

Shanarey 2020.09.29. 21:16:46

@fhdgy:

Voltál katona, tudod hogy megy ez. Parancsot nem nem analizáljuk, hanem teljesítjük, mert ha nem akkor több lesz belőle. Kivétel, ha a szabályok tiltják. Anno a nevemet, és a beosztásomat kérdezte, a zászlóalj parancsnok, mert rászóltam hogy a rádiózás nem megengedett, és én vagyok a vezető állomás, nem ő. Mondtam neki válaszként, a mellette ülő távírászt kérdezze, mert rádión keresztül neveket nem használunk, mert az ellenség is hallja. Nálam a kocsiban mindenki röhögött, de nála ezt nem lehetett, mert ő dühöngött. S a szabályok tiltották a polgári név használatot, rádión keresztül. Aztán nem lett belőle semmi, gondolom leitta magát és elfelejtette.

fhdgy 2020.09.29. 21:23:22

@Shanarey: Jó, akkor voltál katona, gondolkodj!

Szerintem két eset lehetséges:

Vagy tartalék állományba helyezik, akkor másnap azonnali hatállyal felmondhat. Tényleges állományba csak saját beleegyezésével vehetik vissza.

Vagy tényleges állományba marad és katonaként lesz kancellár, akkor viszont qrva nagy baj van, fusson ki merre lát!

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2020.09.29. 23:30:15

OFF: azoknak, akik esetleg figyelemmel kovetik a ma esti vitat :) Hogy egy kicsit (vagy meg inkabb) szorakoztato legyen.

Letoltheto, kinyomtathato Bingo kartyak az elnoki vitahoz :))

babylonbee.com/news/its-presidential-debate-bingo/?utm_content=buffer1e473&utm_medium=social&utm_source=facebook.com&utm_campaign=buffer&fbclid=IwAR0a4ynnLGeys7EHpumflLugWb2RIp-6mBYaOtKfzuU-9awFWnxdbNvyr8s

Hari Seldon 2 2020.09.30. 08:08:35

@Shanarey:
Az a szint még kb 15 - 20 év, HA marad az az irány ami most van.

desw 2020.09.30. 10:15:15

@Shanarey:

"Küldő ország? Az meg mi? Senki sem küld senkit . . ."

Azért raktam idézőjelbe. Nem jutott eszembe jobb szó, ami rövid is.

" csak nem ad megfelelő lehetőséget, így az emberek lelépnek."

Ki adjon neked/nektek jobb lehetőséget? Ki dolgozzon azért, hogy neked/nektek jobb legyen? Én?

"Magyarisztánban is volt az a bizonyos rendszerváltás, és a rengeteg ígéret, amely azóta sem fogyott el, ám az ígéretek beteljesülése az igen. "

Az ígéret csak ígéret marad erőfeszítés nélkül. Vagy netán Angila' azért add több lehetőséget, mert ott jobban ígérnek a politikusok?

takarék-láng 2020.09.30. 13:32:13

@nyuszigonosz: @Shanarey: @kardio1:

Idezet a konyvbol:
"At the time of writing (June 2020), the pandemic continues to worsen globally.
Many of us are pondering when things will return to normal. The short response
is: never. Nothing will ever return to the “broken” sense of normalcy that
prevailed prior to the crisis because the coronavirus pandemic marks a
fundamental inflection point in our global trajectory. Some analysts call it a
major bifurcation, others refer to a deep crisis of “biblical” proportions, but the
essence remains the same: the world as we knew it in the early months of 2020 is
no more, dissolved in the context of the pandemic. Radical changes of such
consequence are coming that some pundits have referred to a “before
coronavirus” (BC) and “after coronavirus” (AC) era. We will continue to be
surprised by both the rapidity and unexpected nature of these changes – as they
conflate with each other, they will provoke second-, third-, fourth- and moreorder consequences, cascading effects and unforeseen outcomes. In so doing,
they will shape a “new normal” radically different from the one we will be
progressively leaving behind. Many of our beliefs and assumptions about what
the world could or should look like will be shattered in the process."

Platonica 2020.09.30. 13:55:59

Hasonlo uzenet koszon vissza a nemet orvos beszedebol, akit szombaton letartoztattak a Trafalgar teri bekes tuntetesen. O egy masik konyvet emlit: b-ok.cc/book/5785888/2c9b70
O az egyebkent, miutan kiengedtek, azota mar tobb interjut is adott.
www.youtube.com/watch?v=sglQmD3BMSc&feature=youtu.be&ab_channel=ShirinKoohyar (Olyan 6 perc korul kezd a konyvrol ill. annak implikacioirol beszelni.)

kardio1 2020.09.30. 15:38:56

@takarék-láng: és ez miért jelentene bármennyire is fedősztorit ?
A világ valóban meg fog változni ezek után. Ahogy a klímaváltozás és a migrációs nyomás következményes erősödése kapcsán is.

Platonica 2020.09.30. 16:41:13

Gondolom, a fedosztori arra utal, hogy kellett egy "krizis" a _great reset_ beinditasahoz. A nemet orvos is ilyesmit mond a masik konyv kapcsan, " behind all this is n0t a medical p^nd£mic" ill. 'the good message to uninformed people is that there is n0 medical p^nd£mic, you don't need to be set up in fear about a deadly virus" &c, &c...

kardio1 2020.09.30. 16:56:11

@Platonica: én ezt nem látom bele. Csak azt mondják a hivatkozott részben, hogy tartósan meg fog változni a világ, de semmi utalás nincs benne arra, hogy bárki személy szerint lenne emögött. A német orvos írása más eset. Németországban egyébként is enyhébb következményekkel járt a covid eddig is, ez megtévesztő lehet. Definíció szerint egyébként valóban világméretű járványról van szó.

Platonica 2020.09.30. 17:12:35

@kardio1: En nem a konyvre reagalva irtam, csak a fedosztori kifejezesre, mert ezzel azert lepten-nyomon talalkozni lehet. Nem hiszem, hogy Nemetorszagra korlatozodik egyebkent a nemet kutatok, ill. orvos velemenye, o az egyik kepviseloje a "medical doctors and lawyers allied against global malfeasance" csoportnak.
Pont a megtevesztessel es bizonyos definiciokkal szemben probalnak fellepni;-)

takarék-láng 2020.09.30. 18:00:57

@kardio1: "Definíció szerint egyébként valóban világméretű járványról van szó."
- nem igaz, hanem hamis, ugyanis a definiciot a Covid kedveert valtoztattak meg. Most a magyar viszonyokrol irok, de az aranyok ugyanazok mashol is. Magyarorszagon napi 6000 vagy annal tobb MEGBETEGEDES szamitott jarvanynak. A Covid eseten legrosszabb esetben sem erte el a teszt-pozitivak szama az ezret. Tartsuk fejben, hogy a pozitiv teszt semmit nem jelent, csak a megbetegedes. A pozitivak atlag 3%-a eszlel tuneteket.

Tovabb, eleg tudomanytalan osszeadni a pozitiv eseteket, es allitani, hogy 30 millional is tobben vannak a vilagon, hiszen a tobbseguk semmit nem vett eszre, aki pedig igen, az kigyogyult mar.

A novekvo esetek szama csak a novekvo tesztek miatt van, ami jo uzlet a gyartoknak, hiszen atlag 100 euro egy teszt.
Ha novekvo szamban IQ tesztelnenk az embereket, kiderulne, hogy sokkal tobb az idiota.

Konkluzio:
Beszelnek a masodik hullamrol, de meg az elso sem erkezett meg!!

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2020.09.30. 18:00:58

@takarék-láng: ebben egy betu sincs arrol, hogy valakik megcsinaltak volna a sztorit.

takarék-láng 2020.09.30. 18:01:17

@kardio1: azert jelent fedosztorit, mert a gazdasag bedonteset, csaladi vallakozasok, kis, kozepes cegek tonkretetelet nem lehet massal, mint egy mesterseges gazdasagi valsaggal eloidezni. Ezt mar nem vette volna be az emberek gyomra 2008 utan, ezert egy lathatatlan ellenseg kapora jott.

Irhatnam az erveimet sokaig.

A rendorallam epul, mert szukseg lesz ra, ahogy a fent emlitett konyv szerzoje is tudja jol.
www.youtube.com/watch?v=LJTnkzl3K64

Taxomükke (UK) 2020.09.30. 18:13:34

@takarék-láng: Sajnos egyet kell ertsek veled. Egy kitalalt, megtervezett vilagmeretu atveres tanui es elszenvedoi vagyunk.

kardio1 2020.09.30. 18:46:29

@takarék-láng: összekevered a dolgokat: a tünetes és tünetmentes betegek helyett betegekrol és tesztpozitivakrol irsz. Ezért jutsz teves konklúzióra. Ez utóbbival kapcsolatban : valószínűleg a milliónyi halott másképp nyilatkozna, mint te és nem mondanák, hogy: "nem is volt itt semmiféle járvány, mi csak úgy feldobtuk a tutyikat"...

kardio1 2020.09.30. 18:51:34

@takarék-láng: lehet, hogy a riport második felében a rendőrállamról beszélt, az elsőben biztosan nem.

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2020.09.30. 21:31:27

@Platonica: ez a faszi is rezzenestelen arccal allitja hogy berlinben egymillios tuntetes volt? :)

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2020.09.30. 21:31:32

durva miket hazudozik a hyde parkban.

Platonica 2020.10.01. 16:44:11

@droid_: Igen, hasonloan azokhoz, akik szinten jelen voltak, nemcsak a msm mediabol szereztek az ertesuleseiket. Erdekes volt olvasni a kommenteket a tudositasok, osszefoglalok alatt, jo kis kontraszt:) Lehet mazsolazni, ki mit tart hitelesnek.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2020.10.03. 19:20:00

@desw: talán a sok kisebbségi komplexusos szegény életű ember lehetne normálisabb a többiekkel meg a kretén vállalkozója megbecsülhetné az alkalmazottjait! Kezdetnek ennyi!

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása