oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2020. szeptember 28. 06:30,  A hat legidegesítőbb dolog Törökországban 88 komment

2020. szeptember 28. 06:30 Határátkelő

A hat legidegesítőbb dolog Törökországban

Minden országban akadnak idegesítő dolgok, ami persze nem azt jelenti, hogy az ember ne szeretne ott élni, csak hát a hétköznapokhoz ezek is hozzátartoznak. Most a Törökországban élő Mercedes szedte össze azt a hat dolgot, ami őt a legjobban zavarja.

Téged mely dolgok idegesítenek azon a helyen, ahol élsz? Írd meg a hataratkelo@hotmail.com címre!

torok_no.jpgA kép illusztráció

„1. A szabályok teljes ignorálása

Törökországban valahogy mindenki elvárja, hogy a szabályok hozzá és az ő kívánalmaihoz igazodjanak.

Ha nem igazodnak, akkor írják át, csinálják máshogy, tegyenek kivételt, oldják meg, és közben a többségben fel sem merül, hogy talán egyszer-egyszer neki kellene a törvényekhez, szabályokhoz igazodnia, legalább minimálisan, hanem szívesebben veri a tam-tamot az adott hivatalban vagy bárhol másutt felháborodva, aminek az eredménye az, hogy standard szabályok alapján működő dolgok, amiknek mindenhol egyformának kellene lennie városról-városra változnak, teljesen összezavarva mindenkit.

Mivel emiatt hiába nézed meg, hogy mi kell az adott ügyintézéshez, mire odajutsz ott helyben kiderül, hogy az nem is kellett volna, hanem helyette egy másik dolog kell, de csak neked, csak most, ha elmész ide meg oda, akkor gyorsan megoldják egy teljesen másik papírral, amiről fogalmad sincs, hogy hogyan működik és konkrétan mire való. És ez mindenhol így működik bármit is próbálnál elintézni.

2. A kapcsolatrendszer

Törökországban lényegében minden az ismeretségen múlik. A munkakereséstől kezdve bármilyen ügy megoldásáig. Ha nincs ismeretség, akkor a legtöbb ügy, megoldandó feladat vagy kétszer drágábban (ha külföldi vagy, akkor eleve háromszor drágábban) vagy kétszer lassabban vagy soha nem fog elkészülni.

3. Az állandó lesben álló eladók

Ez a negatív vélemény főképp a saját megszokásomból fakad, mivel én a kedves, magyarországi H&M-es eladókon szocializálódtam (és társaikon), tisztelet a kivételnek, aki személyes sértésnek veszi, ha hozzá mersz szólni, sőt mi több, horrorok horrorja, még munkavégzésre kívánod őt ösztökölni egy-egy kéréseddel, így a törökországi kollégáik által tanúsított buzgalmat egyszerűen nem tudom hová tenni, sőt már-már zavaró.

Itt, ahogy belépsz az üzletbe rögtön jön valaki, aki mindenáron segíteni akar neked, meg akarja tudakolni, hogy pontosan mit akarsz, milyen méretet hordasz, és miért azt, és hogyan segíthetne ebben. És mindezt egy levegővel.

Európai távolságtartásom, aki magában, csendben szeretne nézelődni, dönteni, majd próbálgatni, nem tud erre mit reagálni. Bár, ez csak számomra negatív igazából, hiszen a török hölgyek többsége, ahogy látom, mindig vígan lófrál legalább egy eladóval, akivel épp a huszonharmadik felpróbált szoknyát beszéli meg.

Ugyanez igaz a drogériákra is. Hiába nézelődsz csendben, nyugodtan, valamelyik eladó úgyis eléd ugrik majd, hogy elmesélje, hogy miben segítene, miért, és mit kellene használnod.

Számomra ez túl sok, de a török vásárlóknak ez működik, mert valahogy sokkal jobban igénylik a kontaktot az eladókkal, mint például én. Sokkal, sokkal jobban.

Rengetegszer látok embereket, amint leemelnek valamit a polcról, ahol nagy fekete számokkal, betűkkel szerepel, hogy mi az, és mennyibe kerül, majd gyorsan keresnek egy lesben álló eladót csak azért, hogy megkérdezzék, hogy mi az, amit levettek a polcról, és mennyibe kerül. Számomra értelmezhetetlen.

4. A „modernség”

Szóval, ez lehet, hogy kizárólag az én megfigyelésem, mert úgy vélem, hogy ez a témakör sokban függ attól, hogy alapvetően milyen országrészen élsz, milyen emberek között, de én alapvetően ezt a jelenséget általában szoktam látni, és hallottam már többektől változatos országrészekről.

Ez pedig nem más, mint amikor arról beszélnek, hogy „ők nem arabok, ők nagyon modernek, ő náluk minden úgy van, mint Európában”, ami kijelentéssel még nem is lenne semmi baj, de eleve mit jelent az, hogy valaki modern, és mit jelent az, hogy „olyan, mint Európában” (hol van ez az „Európában”)?

Ezek eleve egyrészt teljesen megfoghatatlan fogalmak, másrészt pedig alapvetően Törökországban az emberek egyáltalán nem nyitottak a saját szokásaikon, megszokott kis dolgaikon kívül bármi másra (ismét tisztelet a kivételnek, aki hosszabb ideje itt van, tudja, miről beszélek).

Szóval, amikor meg ezen kijelentések ellenére szembekerülnek valamivel, ami esetleg más, és „európai” (jelentsen ez akármit is), akkor a legtöbben visszavonulót fújnak. Szóval, a többség megfigyeléseim szerint mindig kevésbe lesz „modern” mint, amit állítani próbál magáról. Ismét jelentsen ez a modernség akármit is.

5. Európa idealizálása

Rengetegszer hallottam már olyan állításokat „Európáról” (így egyben, nincs különbség francia és bosnyák között, semmi), hogy vagy csak felhúztam rajta a szemöldökömet vagy képzeletben a falnak mentem (illetve eme skála két pontja között további reakciók is megfigyelhetők).

Alapvetően sokak fejében él az, hogy Európa valamiféle utópia, és meglepődnél, mert sokaknak ez az utópia képzet nem kizárólag az anyagi dolgokban nyilvánul meg, hanem olyan kijelentésekben, miszerint ő még sosem hallott olyat, hogy egy európai férfi megcsalja a feleségét, mert azok ott nem ilyenek, ilyeneket csak a török férfiak csinálnak.

Az európai férfi becsülettel áll a felesége mellett (de természetesen rögtön ezután a mondat után lazán következhet valami olyasmi, amivel arra utalnak, hogy „Európában” micsoda erkölcsi fertőben élnek az emberek - a kettő nem zárja ki egymást. Nem ám!).

Hát, erre csak annyit tudtam mondani, hogy jó neked, én már hallottam. És szerintem nem én vagyok az egyetlen magyar, aki hallott már valaha ilyen sztorit a dicső Európából.

6. Külföldi nők utálata

Mondjuk itt alapból egyfajta fenntartással kezelik a külföldieket (ugye, minden modernség ellenére sokakban él az a kép, hogy külföldön mindenféle téves erkölcsök uralkodnak, és nekik erre nincs szükségük, ők tisztességes polgárok), de valamiért a külföldi nők felé sokak (különösen török nők) szinte már zsigeri utálattal viseltetnek, és szentül meg vannak győződve róla, (tisztelet a kivételnek, mint mindig), hogy a külföldi nők (így egyben, mindenki kivétel nélkül) nyilván nagy hangsúlyt helyeznek az életükben a szexualitásra.

Értsd, ő nekik van idejük egész nap a férjet várni valami szépben, és mindig készek és azonnal kaphatóak a hancúrozásra. És természetesen ezzel vannak szembeállítva a magasztos török anyák, hölgyek, akiknek nincs idejük ilyen holmi paráználkodásra (házasság előtt meg aztán végképp nincsen), mert hát, ők böreket sütnek, gyereket nevelnek (ezek a gyerekek nyilván akkor jöttek össze, amikor még volt idejük így a házasságkötés és a börek sütés közti holtidőben), lakást takarítanak, ezerféle házimunkával foglalatoskodnak, így ők kifáradnak estére.

Nem úgy, mint a külföldi hölgyek (remélem, mindenki magára ismert, és többet a seprűt se fogja meg... Ha épp takarítasz, tedd le, nem kell azt neked. Irány felkapni a szatén hálóinget!), akik még akkor se csinálnak semmit, ha gyerekük lesz, mert hát, ők hallották, hogy Külföldön (érted, „Európában”) hagyják sírni a gyereket (érted, igazából, ha csinálnál valamit, gyereket nevelnél, te akkor se csinálsz semmit, kész, el van döntve), de bezzeg, ők lelkiismeretesek, és ilyesmit sose követnének el.

Borzasztó életszerűtlen elképzeléseik vannak néha a külföldiekről, ami eleinte mulattató, de hosszú távon nagyon fárasztó. És sosincs vége.”

Ha szívesen olvasnál további törökországi különlegességekről vagy csak a hétköznapokról, látogass el Mercedes oldalára!

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével. 

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: sorozat Törökország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr1216216554

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

seigyo_zoufukuki · densha.blog.hu 2020.09.28. 07:14:38

A tolakodó eladó a kínai nyelvterületre is igaz lehet, csak ott ha kinézek A és B terméket (tehát belövöm, hogy kb. mekkora a költségvetésem), akkor az eladó egy 5x annyiba kerülő C termék felé kezd el terelni. Amiből persze vegyek kettőt is, ha lehet. Gyakran olyan lelkesek, hogy rosszul esik elhessegetni őket...

Az 5. pont meg szerintem az egész Távol-Keletre is igaz.

en.m.wikipedia.org/wiki/Paris_syndrome

Golf2 2020.09.28. 07:37:02

A legidegesítőbb hogy jelenleg diktatúra.

Hari Seldon 2 2020.09.28. 09:27:06

Hát ezek jó része inkább kibírhatatlan, mint idegesítő.
Mercedes is amikor ezeket hallja, inkább meg sem szólal, mert kapna a fejére. Van egy olyan érzésem, hogy ezeket a posztokat levezetésként írja.

Hari Seldon 2 2020.09.28. 09:27:41

@Golf2:
Tudod, azért "mert ők így modernek..."

arncht 2020.09.28. 11:01:14

nekem az a legnagyobb problemam veluk, hogy a nemetajku nagyvarosok tobbsege mar fullra van torokkel, komplett torok negyedekkel, es ez nagyon meg is latszik a kornyekeken. az uzletek torok feliratokkal, torok kepekkel, mintha nem is europaban lennenk.

szoval igaz, hogy onaluk minden epp ugy van, mint europaban :D

ami nem sikerult nekik 1683ban es elotte, most par evtized alatt meglesz becsben.

arncht 2020.09.28. 11:03:54

becsben hivatalosan, de a kornyeken jarva siman megmondja az ember enelkul is, nem kell hozza statisztika.

www.heute.at/s/woher-die-meisten-migranten-in-deiner-naehe-kommen-100103745

SzZoole 2020.09.28. 11:47:38

Kibacotul nem hiszem el, az emberek kettesével viszik a 24 gurigás budipapirt, miért????

Golf2 2020.09.28. 12:10:54

@arncht: Több a Surda,mint a török.

arncht 2020.09.28. 12:12:57

@Golf2: igen, csakhogy azok beilleszkednek - nem sajat vallast, sajat kulturat nyomjak ra a kornyezetre, ugy, hogy nem is akarnak nagyon keveredni az ittlakokkal.

Golf2 2020.09.28. 12:14:36

@SzZoole: 3 lehetőség: Drágul,nincs a kórházban,hasmenés.

Csodabogár 2020.09.28. 13:44:27

@SzZoole: Biztos várják, hogy jön a következő lock down.:-)
Valamit elírtam a havi általános rendelésemnél. Ember csak nézett, mekkora mennyiségü wc papirt hoztak be a pincébe az emberek. Mondtam sebaj, előbb utóbb elfogy, de van még bőven. Nyugodtam nézek a jövőbe.:-)))
Valószinű amit én egy darabnak gondoltam, az egy csomag volt.:-(

SzZoole 2020.09.28. 15:08:16

@Golf2: a lópikulát, ezek mind pánik vásárlók

SzZoole 2020.09.28. 15:10:05

@Csodabogár: “ Biztos várják, hogy jön a következő lock down.:-)”

Nagyvalószinüségel októberben bekacsint egy 2-3 hetes mini lockdown :-(

desw 2020.09.28. 15:16:51

A képen Mercedes van? Nagyon helyes!

dikusz. 2020.09.28. 18:30:52

@desw: A kép illusztráció, tehát nagy valószínűséggel nem Mercédesz van rajta, de attól még a képen látható
hölgy valóban csinos.

Golf2 2020.09.28. 18:50:45

@SzZoole: mini lockdown= maxi babyboom

SzZoole 2020.09.28. 18:52:06

@Taxomükke (UK): akkor fossák össze magukat a sok idióta.....

desw 2020.09.28. 19:02:07

@dikusz.:

"A kép illusztráció, tehát nagy valószínűséggel nem Mercédesz van rajta . . . "

Uhhh, tényleg! Így sokadjára megnézve már látom a képaláírást is. (ha szép nőt látok, akkor beszűkül a látómezőm és a tudatállapotom is :DDD)

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2020.09.28. 19:23:46

@arncht: minden nagyvarosban vannak etnikai negyedek, sajat nyelvi felirattal, sajat kulturajukkal. Ezzel mi a problema?
Ok, tudom, Europa ehhez nincs hozzaszokva, de ha egy tipikus bevandorlo orszagba latogatsz, akkor ezt az osszes metropoliszban tapasztalni fogod. Menj el New York-ba, Los Angelesbe, San Franciscoba, Torontoba vagy egyeb varosba. Aki ilyen kornyezetben szocializalodik, annak ez tejlesen termeszetes, sot az ellenkezoje lehet inkabb furcsa :) A lanyom szokta megjegyezni idonkent, ha pl. Magyarorszagon vagyunk, hogy it's kinda boring that almost everyone is white :))) (kicsit "unalmas", hogy majdnem mindenki feher :))

SzZoole 2020.09.28. 19:36:00

@Zsuzsi65: Londonyfalván is ugyanez tapasztalható.

Hari Seldon 2 2020.09.28. 19:39:29

@Zsuzsi65:
Nézd, itt sincs semmi baj a feketékkel, vietnamiakkal. Pedig van belőlük is rengeteg.
Sőt igazából ha most belegondolok, az arabok 95%-val sincs. Csak van egy 5% bigott, aki nem fogja fel, hogy még a saját közösségében is marginalizálódik a szélsőséges világával. Na ezeknél van a probléma. A különbség a kameruniakkal vagy a vietnamiakkal szemben, hogy ott nincs ilyen marginalizált réteg.

mojoking77 2020.09.28. 19:45:09

A szabályok teljes körű ignorálása. Aki egyszer érkezett már az Attatürk-re az pontosan tudja. A gép kerekei még nem is érintették a kifutót, legalább 15-20 idióta helyi már a folyosón tolong, sz"+!rik magasról, hogy mit ordibál velük a stewardes, utána a klasszikus "kigyó" sor az utlevél ellenőrzésnél, az összes kretén bújik át a szalag alatt, amikor rá mertem kérdezni a legnagyobbnál, hogy eztittakkormosthogy, még meg volt sértődve, hogy hát ott áll elől a sor elején a haverja, ahoz megy... A taxi sor szintén csak a félhülye turistáknak van kitalálva, az igazi isztambuli a legelejére állva, süketnek tetteti magát a verbális inzultációra, ül be a legelsőbe. És ez még csak a reptér. A metróban sportot csináltam abból egy idő után, hogy először szálltam ki az ajtón, és löktem félre a taplókat, akiknek eszükbe sem jutott, hogy ha engedné leszállni a leszállókat,és nem áll neki tolakodni befele, ahogy nyilik az ajtó, akkor talán normálisan fel tudna utána ő is szállni. A taxisok, akiknek hiába mutattam a telefonon, hogy pontosan mikor merre kell kanyarodni az apartmanhoz, inkább megállt egy koldusnál megkérdezni... És nem csak egy ilyen. Jajj, igy utólag belegondolva, de nem szerettem kint lenni. Bár Ankara kellemes meglepetés volt 3 hónap Isztambul után.

erkölcsi hulla 2020.09.28. 19:55:32

Iszlám? Radikálisok? Női egyenjogúság? Sharia law? Semmi?

Buchhalter 2020.09.28. 20:00:10

@mojoking77: hát Isztambul szörnyű. Indexelni se szeretnek. Minden buszmegállóban fegyveres, annyira fosnak a kurd öngyilkos élő bombáktól. Az éttermekben ha külföldi vagy felejtős az étlap. A budipapír meg külön kosárba ,brr! És kiderült ,hogy a többség csak papíron muszlim. A helyi ismerősünk vidáman közölte,hogy évente 2-3 ház is összeomlik.Ezt azt kihagytak ,vagy a tervrajz 6 emelete helyett 8 lett felhúzva.Elbírja az alap,vagy mégse? Ahhoz képest,hogy a nyugat szabados szexualitású szerintük,eldugott kis utcákban dögivel vannak kupik fiúkkal ,lányokkal.Kinek mi az ízlése. És biza este szép számmal láttunk részeg törököket is.Kissé kétszínű társadalom.

Der Piefke 2020.09.28. 20:08:29

@arncht: "In Wien machen die Serben die größte Gruppe aus, gefolgt von Menschen aus der Türkei. Deutschland kommt auf Platz vier, dahinter folgen Polen, Bosnien/Herzegovina sowie Rumänien. Migrationshintergrund heißt, dass entweder die Person selbst oder beide Elternteile im Ausland geboren wurden." - akkor, ha jól értem, az a bajod, hogy Bécsben túl sok a szerb, a német és a lengyel?:)

Ja, az idézet az általad belinkelt oldalról származik!

Itt jegyzem meg, hogy az általad emlegetett 1683-as bécsi ostrom során épp a németek és lengyelek mentették fel Bécset a török ostrom alól, a törököket pedig Thököly Imre 5000 magyarja támogatta...:)

Etniez 2020.09.28. 20:23:26

@SzZoole: Nekem is többen írták, hogy ihaj, de itt Haringey kerületben nem érződik egyáltalán.

Zed is not dead yet 2020.09.28. 20:23:38

De tök jó lett volna kicsit több konkrétum és kevesebb általánosítás. A posztoló persze nyilván általában mindig tudja hogy mit is akar írni különféle dolgokról, de persze tényszerűen nem írja le, mert ... az túl konkrét volna? :D

Ez nagyjából többszöri nekifutásra ilyen lett, hogy "Tudjuk milyenek az ilyenek?! Na, hát ilyenek!"

fhdgy 2020.09.28. 20:35:22

@Der Piefke: Ezt a ki mentett fel kit dolgot, másképp is lehet nézni.

Mai kontextusba helyezve a dolgokat:

Azok a magyarok, akik Bécset védték, feladták a magyar önállóságot és elvtelenül kiszolgálták Brüsszelt, akarom mondani Bécset.

Azok a magyarok, akik Thökölyvel harcoltak "Megvédjük Magyarországot a nyugati elnyomástól" élharcosai voltak, és persze ők voltak az első igazi támogatói a keleti nyitásnak.

Csak most meg ne nyúzzatok, ha nincs humorérzéketek!

SzZoole 2020.09.28. 20:36:50

@Etniez: röhögni fogsz, amikor írtam a kommentet épp a haringay-i Sainsbury parkolójában voltam :-))

De amúgy teljesen mindegy melyik üzletbe vagyok, ugyanazt látom, a budipapirt viszik mint a cukrot :-)

Hari Seldon 2 2020.09.28. 21:45:01

@Buchhalter:
"És kiderült ,hogy a többség csak papíron muszlim"
Ez pont hogy éppen egy jó tulajdonság.
Megjegyzem például Tunéziában a fiatalok 50%-a nem vallásos.
Vallásosságban nagyjából ott járnak mint az USA.
Bár mondjuk az észak afrikai rész történelme eléggé más mint a közel kelet.

Hari Seldon 2 2020.09.28. 21:47:07

@fhdgy:
Az egészbe az az érdekes, hogy nem vicc, mert pontosan írtad le a párhuzamot.

arncht 2020.09.28. 21:53:00

@Zsuzsi65: van itt egy aprocska kulonbseg... az usaba x szaz ev alatt vandoroltak be folyamatosan, es az usa sokkal inhomogenabb nepessegileg.

Ausztriaban ez negyven eve kezdodott a torokokkel, es 10 evente duplazodik a szamuk, mostanra a lakossag 10%a torok, es ez a nagyvarosokba koncentralodik. Becs lakossaganak 40%a nem osztrak, az iskolakban konkretan mar most kisebbsegben vannak, es a legnepszerubb vallas a muszlim (es ismetlem, harminc eve 1-2% volt). Nem nehez megjosolni, hogy mi tortenik par evtizeden belul. Nekem nem remlik, hogy akarmelyik amerikai nagyvarosban egy komplett lakossagcsere lenne par evtizeden belul, elveszitve a sok evszazados kereszteny alapokat.

Nem egyegy negyed torok, hanem egyre tobb valik azza. Az osztrakok tomegevel koltoznek ki a sajat varosaikbol, es menekulnek ezekbol a negyedekbol.

2020.09.28. 22:00:05

@Hari Seldon 2: "Vallásosságban nagyjából ott járnak mint az USA."

www.pewforum.org/2019/10/17/in-u-s-decline-of-christianity-continues-at-rapid-pace/

legalabb nem csak a laposfold-hivok / oltasellenesek / minden-szarban-osszeeskuvest-latok szama novekszik, hanem a vallastalanoke is. talan van eselye az emberisegnek elkerulni az uj kozepkort :)

micsoda szegyen, hogy pont egy mely-katolikus fapicsat akarnak betolni az utolso pillanatban a legfelsobb birosagba

masada 2020.09.28. 22:02:41

Hát igen a Jumurdzsákot ismerjük ugyebár...

arncht 2020.09.28. 22:04:22

@Der Piefke: mintha hude sok valasztasuk lett volna nem az egyik vagy a masik oldalhoz csapodni. Mindket fel csak kivereztette magyarorszagot, csataternek hasznalva - ettol meg egy hodoltsag is jobb, mert van vmi allandosag. A habsburgok akkor se tettek semmit az orszagert valasztott kiralykent, amikor lehetoseguk lett volna ra.

Hari Seldon 2 2020.09.28. 22:08:00

@Rayovac:
Talán mér a rep-eken sem megy át a nő. Meg esetleg lehet obskurálni novemberig.
Bár nem vagyok optimista. Három állam dönt (Michigan, Pennsylvania, és Wisconsin) és mint a hármat kell hoznia Bidennek. ahhoz, hogy biztos meg legyen az elnökség.
... és hát nem jósolok nagy siket neki a tv vitában sem.

2020.09.28. 22:09:25

@arncht: "Nekem nem remlik, hogy akarmelyik amerikai nagyvarosban egy komplett lakossagcsere lenne par evtizeden belul, elveszitve a sok evszazados kereszteny alapokat."

ez egy 5 eves cikk, azota meg jobbak az aranyok:
www.kuow.org/stories/dont-believe-god-move-seattle

en mondjuk seattle mellett lakom, es ha korbenezem a szomszedjaimat, nagy reszuk nem tunik keresztenynek, sem kereszteny gyokerunek.

plusz egy dolog amiert jo itt lakni.

élhetetlen 2020.09.28. 22:17:13

@SzZoole: „Kibacotul nem hiszem el, az emberek kettesével viszik a 24 gurigás budipapirt, miért????”. Általános választ nem tudok adni, nálam mánia. Ez nem függ össze a járvánnyal, egész életemben így éltem. Ha 36 alá csökkent a gurigaszám, már rendeltem. Nem számít, ha elfogy az olaj, a só, vagy a liszt, de wc papírnak lennie kell. Van handy bidem is, lemoshatnám a seggemet, ha elfogyna a papír, de csak a papír használata után mosom le, kell a wc papír. De ezzel nem megyek pszichológushoz, így 67 évesen. Azt belátom, hogy érteni ezt nem lehet. Ja, és nem ért soha semmilyen sokk wc papír hiánya miatt, mégis ez van.

Herr Géza 2020.09.28. 22:41:06

@arncht: “.... Ausztriaban ez negyven eve kezdodott a torokokkel, ..” Jelentős tévedésben tetszik lenni. Egészen pontosan 1964.-ben (56 éve) indult a török vendégmunkások szervezett (!) importja.
2020.-ban az Ausztriában élő külföldiek (értsd: nem osztrák állampolgárok) listáját toronymagasan vezetik a németek, utánuk a románok (!) jönnek, majd a szerbek, és csak a negyedik helyen vannak a törökök (a magyarok a 6. helyen állnak).
A migrációs háttérrel rendelkezők statisztikája szerint pedig az ex-jugó országokból származók pont kétszer annyian vannak, mint a törökök.
A lakosságnak csak úgy 3%-a török, ill. török származású a 2019-es állás szerint. Gyanúm szerint te minden fekete hajú, bajszos fazont és minden nem hófehér, nem sárga, nem ferdeszemű nőt töröknek nézel.
Csaxólok.

kardio1 2020.09.28. 22:57:23

@Rayovac: érdekes felmérés volt. Mondjuk arányaiban pont Nyugaton csökkent a legkevésbé a számuk. Másrészt a nagyvárosi és a kisvárosi népesség eléggé eltérhet vallásosság tekintetében. A Pacific Northwest esetében is.
vallastalanok, meg a mindenféleben hívők számának növekedése valahol összefügg. Itt Európában az látszik, hogy vallás, a keresztény tradíció háttérbe szorítása után az emberek spirituális igénye megmaradt, az űrt ezek a mindenféle hitek töltik be.
Relative fiatal, sokgyerekes, katolikus női főbírójelölt: szuper ! :) Mi liberálisok szeretjük a nőket, meg a kisebbséghez tartozó kat, de csak, ha a mi szavazó táborunkhoz tartoznak, nemde ? Mi olyan toleránsak vagyunk az eltérő nézeteket vallókkal, ugye ? :)

kardio1 2020.09.28. 22:58:17

@Hari Seldon 2: nem obskuralni, hanem obstrualni...

élhetetlen 2020.09.28. 23:00:16

„Nem úgy, mint a külföldi hölgyek (remélem, mindenki magára ismert, és többet a seprűt se fogja meg... Ha épp takarítasz, tedd le, nem kell azt neked. Irány felkapni a szatén hálóinget!), akik még akkor se csinálnak semmit, ha gyerekük lesz”. Ennek komoly alapja van. Az egyik barátnőm 5 évet húzott le Isztambulban, (ők nyitották a Malév képviseletet ott) de nem mehetett ki egy piacra egyedül bevásárolni, ő csak válogatott, a cseléd vitte a kosarat mögötte, mert, ha egyedül vásárol be, az rontja a férje renoméját, mert egy komoly férfinak telik cselédre, nem a feleségének kell bevásárolni. Hazajött kétszer szülni, aztán a gyerekekkel újra ott, és, ha fel akarta súrolni, fertőtleníteni a gyerekszobát, akkor besötétített, nehogy valaki meglássa, hogy dolgozik. Nem kell megbotránkozni, ez volt Németországban is. Ha a férj kapott egy cégnél öt éves külképviseletet, mint villamos mérnök, a felesége is az volt, de a feleség nem dolgozhatott, öt évig csak háztartásbeli lehetett. Miről beszélünk?

2020.09.28. 23:03:16

@kardio1: Mi olyan toleránsak vagyunk az eltérő nézeteket vallókkal, ugye ? :)

amikor majd az eltero nezetek miatt ellehetetlenitik az abortuszt egy olyan orszagban ahol 40-50 eve ez a tobbi fejlett orszagehoz hasonloan van szabalyozva, akkor lehessen mar morogni. amikor egy olyan orszagban, ahol a katolikusok egyaltalan nincsenek tobbsegben, a legfelsobb birosag a katolikus ertekrend szerint van befolyasolva, lehessen mar morogni.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2020.09.28. 23:11:43

@kardio1: +1 :) az utolso mondattal jol ratapintottal a lenyegre :)
Nemelyik far left odaig sullyedt, hogy szerinte fekete gyerekeket adoptalni is rasszizmus/feher fesobbrenduseget hirdeto dolog (utalva arra, hogy a jeloltnek van 2 adoptalt fekete gyereke).

notthebee.com/article/adopting-black-children-is-now-an-act-of-white-supremacy-and-5-other-reasons-the-world-has-gone-insane

élhetetlen 2020.09.28. 23:27:24

„ő náluk minden úgy van, mint Európában”. Te vagy képben, én 17 éve voltam utoljára Isztambulban, és tényleg minden úgy volt, mint Európában, sőt, adott államokhoz képest pl. a whisky helyzet jobb volt, a sarki trafikban olcsóbb volt a skót, mint itthon. (csak vicc). Az erőszakos eladás. Vettem egy gyönyörű dupla muszlin sálat, az egyik oldalon beszövéssel, és a szállodában vettem észre, hogy az egyik oldalon tíz centi felfeslett. Visszamentem, ajánlott másikat, nem kérem, jó holnapra megvarratja. A pontosság tényleg nem az erősségük. Ott álldogálok már tíz perce a zárt bolt előtt, a szemben levő boltos meg hív egy teára. Á, kösz, nem. Nevet, higgyem el, nem kell semmit vennem. Bementem, teáztunk, beszélgettünk, befutott a sálas, megköszönte a vendéglátómnak, hogy szórakoztatott, megkaptam a sálamat. Tudom, azóta sok minden változott.

Nati Walter 2020.09.28. 23:50:34

@Herr Géza: azt azért vedd számitásba hogy az az x% esetleg koncetráltan lakik bizonyos területeken...:-)

csacskó 2020.09.28. 23:50:37

Német közvéleménykutatás:
Magaszerinr sok Németorszában a bevándorló? -igen - Nem -lanet olsun

arncht 2020.09.29. 08:30:31

@Rayovac: aha... de ettol megvaltozott a kornyek, a varos elete?

arncht 2020.09.29. 08:46:48

@Herr Géza: az a 3% allampolgarokra vonatkozik, nem az xedik generaciora, akik papiron ugyan osztrakok, de eletvitelukben epp ugy kotodnek az eredetorszagukhoz es annak kulturajahoz, mint az szulei, nagyszulei, alig keverednek masokkal. a mindenfele kozmetikazott adat a 60% osztrak becsben, de ez nem igaz:
* az ujabb generacioknal
* az egyes gocpontokban

elvileg mi olyan keruletben lakunk, ahol alig vannak torokok, a fiam katolikus iskolajanak osztalyaban van kb 10-15% nev alapjan. az allami iskolakban ez az arany sokkal nagyobb, ha elmesz a frekventalt keruletekbe, 1000%, hogy az osztrakok eros kisebbsegbe szorultak. vagy menj el egy adott keruletben a jatszoterre, esetleg nezd meg a gyerekkorhazat akarhol. nem hogy osztrak gyereket alig fogsz latni, az europainak tunoek is eros kisebbsegben vannak. ez becs jovoje a kovetkezo evtizedekben.

meg igazabol itt teljesen mindegy, hogy ki honnan jott. az a kerdes, hogy mennyire tartja be a szabalyokat, tiszteli az adott orszag kulturajat, es probal abba beilleszkedni. hogy otthon ki mit csinal, az ra tartozik. ha ez nem trotenik meg, akkor az az orszag elvesziti addigi identitasat - hogy az jobb lesz e vagy sem, azt nem tudom, de mas. egy muszlim csaladmodellel nem lehet azt a szocialis halot fenntartani, aminek most az elonyet elvezik ezek a csaladok europaban.

az atlagos embereknek ez mar most meg nem tetszik, a politikusok addig elvannak a helyzettel, amig osztrakok iranyitanak. hogy az osztrakok mit csinalnak majd videken, azt nem tudom, de nagyon kozel van az az ido, hogy becs egy tobbsegeben muszlimvallasu, fejlodo orszagbeli mentalitasu varossa valik, ami idovel nyomot hagy a varoskepen, gazdasagon es a politikan is.

Golf2 2020.09.29. 08:47:34

@Rayovac: Aztán mi bajod a keresztényekkel,te nem az vagy?

arncht 2020.09.29. 08:59:53

www.heute.at/s/wiener-ohne-maske-aber-mit-motorroller-in-bim-unterwegs-100104241

itt pl meg se kell nezni, hogy milyen keruletben jarunk. hogy egy orszag mennyire halad, es fejlodik - ilyen aprosagokon mulik gyakran. erdemes elolvasni a hozzaszolasokat is - azok jobban mutatjak hogy az emberek fejeben mi jar a helyzetrol, mint egy politikailag kozmetikazott velemenyt.

vagy jard vegig a metro, sbahn utvonalakat. szallj csak ki a megalloban - ki se kell menned, mindent latni fogsz az allomas allapotabol, hogy milyen keruletben jarsz, es az osztrakok rengeteg penzt koltenek a felujitasra magyar mercevel.

ezek a dolgok, amik engem elkeseritenek es aggodalommal toltenek el, nem az illeto vallasa, borszine vagy szarmazasa.

Vibi 2020.09.29. 09:12:57

@Zsuzsi65: csakhogy pont nem ezt mondta az illeto, hanem azt, hogy: “It is a belief too many White people have: if they have or adopt a child of colour, then they can’t be racist,” he said. Meg azt is, hogy “I'm challenging the idea that White parents of kids of colour are inherently “not racist” and the bots completely change what I'm saying to “White parents of kids of colour are inherently racist.”

Etniez 2020.09.29. 10:53:19

@SzZoole: én hétfőn voltam ott 11 körül, kicsit több volt a vásárló, mint szokott, de nem láttam pánikot.
Remélem tanult a sok hülye.

És tudtam venni élesztőt is a magyar boltban, így lett aranygaluska is :)

Anselmo 2020.09.29. 10:53:29

Tudok egy másik népet is, amelyik idealizálja a Nyugatot, és utálja betartani a szabályokat, hanem inkább megoldja okosban.
Ugyanez a nép viszont amennyire imádja a Nyugatot, éppen annyira lenézi a tőle keletre élő, szegényebb nemzeteket.
(Nem a 23 millió románra gondolok, hanem egy másik népre.)

John Doe3 2020.09.29. 10:53:36

Az 1. és 2. pont 1-1-ben Magyarország. Mi itt a meglepő?

desw 2020.09.29. 10:53:47

A legnagyobb gond az, hogy beszélni sem lehet a bevándorlással kapcsolatos problémákról, mert a seggfej baloldal egyből rádsüti a rasszista és xenofób bélyeget.

Az nem zavarja a baloldalt, hogy ha egy problémáról beszélni sem lehet, akkor a megoldást sem lehet megtalálni.

Ez a BLM cirkusz is kész vicc!

birkamenet 2020.09.29. 10:54:21

@arncht:

Ne tévelyegjetek,itt vannak a hivatalos adatok:

Knapp die Hälfte (43,9%) der Bevölkerung Wiens hat 2017 einen Migrationshintergrund, das sind beinahe doppelt so viele wie im österreichweiten Durchschnitt (22,8%). Nach einzelnen Herkunftsländern betrachtet, machten am 1.1.2018 in Serbien geborene Personen die größte Gruppe aus, gefolgt von in der Türkei Geborenen. Dahinter folgen in Deutschland, Polen, Bosnien und Herzegowina sowie in Rumänien geborene Personen. Auch Syrer/innen und Afghan/innen finden sich unter den zehn größten Migrant/innen-Gruppen in der Bundeshauptstadt.

Fast die Hälfte der Einwohner/innen im 15. Bezirk im Ausland geboren

Am höchsten ist der Anteil der im Ausland Geborenen am 1.1.2018 im 15. Bezirk: 48,1 Prozent aller Bewohner/innen von Rudolfsheim-Fünfhaus wurden nicht in Österreich geboren. Auch in Brigittenau (44,7%), Margareten (43,9%), Favoriten (42,0%), Ottakring (41,8%), der Leopoldstadt (40,7%) sowie in Meidling (40,5%) liegt der Anteil von im Ausland geborenen Einwohner/innen über 40 Prozent. Gemessen an der Gesamtbevölkerung des Bezirks am wenigsten im Ausland Geborene leben in Hietzing (26,3%) und Liesing (24,4%).

Erwerbstätigenquote in Wien niedriger als im restlichen Österreich

Verglichen mit dem Österreich-Durchschnitt stehen in Wien 2017 deutlich weniger Personen im Erwerbsleben: Während österreichweit 72,2 Prozent der Bevölkerung erwerbstätig sind (ohne Migrationshintergrund: 74,9%, mit Migrationshintergrund: 64,2%), liegt die Erwerbstätigenquote in Wien lediglich bei knapp zwei Drittel (65,3%). Bei Personen mit Migrationshintergrund liegt sie mit 59,9 Prozent noch deutlich unter dem Wien-Durchschnitt.

In der Gruppe der Frauen zeigen sich große Unterschiede in der Erwerbsbeteiligung zwischen den unterschiedlichen Bevölkerungsgruppen: Insgesamt sind mehr als sechs von zehn Frauen (62,4%) in Wien erwerbstätig. Mit über zwei Dritteln (69,0%) stehen Frauen ohne Migrationshintergrund überdurchschnittlich im Erwerbsleben, während 55,4 Prozent aller Frauen mit Migrationshintergrund in Wien berufstätig sind. Besonders niedrig ist die Erwerbstätigenquote unter Frauen mit türkischem Migrationshintergrund mit 35,7 Prozent. Im Gegensatz dazu weisen Frauen mit Migrationshintergrund in anderen EU-Mitgliedstaaten (vor Beitrittsjahr 2004) bzw. EFTA-Staaten mit etwa drei Viertel (75,3%) die höchste Erwerbstätigenquote unter Frauen auf.
Arbeitslosigkeit von Ausländer/innen in Brigittenau, Meidling und Simmering besonders hoch

Im Durchschnitt lag die Arbeitslosigkeit 2018 in Wien bei 12,3 Prozent – das war deutlich höher als der österreichweite Schnitt (7,7%). Während nur jeder zehnte österreichische Staatsangehörige in Wien ohne Arbeit war, lag die Arbeitslosenquote unter Ausländer/innen bei 17,4 Prozent. Unter ausländischen Männern lag sie mit 18,2 Prozent noch ein wenig höher als bei ausländischen Frauen (16,4%). Besonders hoch war die Arbeitslosenquote in Wien bei syrischen (66,0%), afghanischen (40,8%) und serbischen Staatsangehörigen (37,5%).

Am höchsten war die Arbeitslosenquote von Ausländer/innen im Vergleich der einzelnen Wiener Bezirke am 31.10.2016 in Brigittenau mit 22,1 Prozent, gefolgt von Meidling (21,8%) und Simmering (21,5%). Die Bezirke Innere Stadt (6,4%), Neubau (11,6%) und Alsergrund (12,2%) hingegen verzeichneten anteilsmäßig am wenigsten arbeitslose Ausländer/innen.

midnight coder 2020.09.29. 10:54:29

Mondjuk a magyar áruházakba sem ártana pár török eladó. Nálunk az ellenkező véglet a zavaró: fél óráig tart vadászni egy nyomorú eladót, és ha esetleg találsz ilyet, akkor az tuti hogy egy másik vevővel van elfoglalva, de vár rá még egy-kettő előtted. És jó eséllyel lövése sincs arról hogy mit keresel, mert két napja még egy másik osztályon volt.

2020.09.29. 10:54:44

@arncht: "az usa sokkal inhomogenabb nepessegileg"

Akkor te most inhomoszexuális vagy? :-)
Bécsről az a hír járja, hogy sikerrel oldották meg a gettósodás elkerülését. Ha az adataid hitelesek lennének, ez aligha lehetne így.

Herr Géza 2020.09.29. 10:58:03

@arncht: “ az a 3% allampolgarokra vonatkozik, nem az xedik generaciora, akik papiron ugyan osztrakok, de eletvitelukben epp ugy kotodnek az eredetorszagukhoz es annak kulturajahoz, mint az szulei, nagyszulei, alig keverednek masokkal. ”
De bizony, az a 3% a török “migrációs háttérrel” rendelkezőkre vonatkozik, amibe beletartoznak azok is, akiknek a nagyszülei (vagy egyikük -jellemzően az anya-) Törökországban születtek, de már osztrák állampolgárok, meg azok is, akik török állampolgárként élnek Ausztriában. Amúgy meg ha az összes ilyen “török” Bécsben élne, még akkor is kb. 10% alatt lenne az arányuk a császárvárosban.
Nézz körül itt: www.statistik.at/web_de/statistiken/menschen_und_gesellschaft/bevoelkerung/bevoelkerungsstruktur/bevoelkerung_nach_migrationshintergrund/index.html
„Sajnos“ vonatkozó KSH adatokat nem találtam, de nem lennék meglepve, ha szerintük (Lázár et. bécsi látogatása után... :D) a törökök és/vagy muszlimok (sic!) 109,8 %-os többségben lennének Bécsben. :)))

Herr Géza 2020.09.29. 11:04:33

@Herr Géza: Még mielőtt elegánsan kifarolnál a dologból: te konkrétan a törökökről beszéltél, nem általában a mindenféle “gyüttment migrikről”.

arncht 2020.09.29. 11:10:30

@trev: mikor jartal utoljara becs kulso keruleteiben? :) megoldottak... az egesz egy getto lesz lassan.

arncht 2020.09.29. 11:17:12

@Herr Géza: ok... ez a "3%" eleg latvanyos valtozasokat hoz - valoban nem faggattam ki oket a csaladi es szarmazasi hatterukrol. javaslom az u6 vonalat napi ingazasra, ha szerintetek nincs valtozas, es sikeresen integralodtak az europai kulturaba.

Taxomükke (UK) 2020.09.29. 11:56:41

@Rayovac: Eleg jol leirtad, miert nem szereti sok istenhivo az egyhazat.
A vallasi vezetok altalaban penzt es hatalmat akarnak, meg akarjak mondani, ki hogy eljen, a keresztenyek eseteben leginkabb ferditenek meg hazudnak Jezusrol... amugy meg pont leszarjak az emberek "lelki udvet".

Golf2 2020.09.29. 12:15:33

@birkamenet: Tanulságos...Irány Liesing.

deppate frog 2020.09.29. 12:16:06

@arncht: tudtam en anno, hogy ha nemetül akarok tanulni, akkor nem becsbe költözök. ha a fele igaz annak amit irsz, akkor mar jo döntes volt.
Amugy az a vicc, hogy Orbant mennyire szeretik a törökök. Ennek köszönhetöen altalaban magyarkent rögtön szimpatikus vagy nekik. De a meg nagyobb vicc, hogy Orbant az atlag FPÖ szavazo is szereti, ezert nekik szinten szimpatikusak a magyarok. Az atlag SPÖs, Grüne, stb. meg kb politikai menekültnek lat minket.

Herr Géza 2020.09.29. 12:23:04

@arncht: “ javaslom az u6 vonalat napi ingazasra, ha szerintetek nincs valtozas, es sikeresen integralodtak az europai kulturaba.”

Semmi olyat nem mondtam, hogy sikeresen integrálódtak volna az európai kultúrába akárkik is. Csak azzal vitatkoztam, hogy nem a törökök özönlik el Bécset és képeznek (szerinted) lassan többséget. Ismételten jelezném, hogy az ex-jugók több, mint kétszer annyian vannak, mint a törökök. És hát sorry, de az “európai, mi több, keresztény értékrend” náluk sem egyértelmű.
Az persze tény, hogy a gyüttment külföldiek aránya Bécsben (is) nő, és azért ebben vastagon benne vannak hazánk fiai/lányai is, akik pl. statisztikailag jelentősen alulreprezentáltak, hisz nem kis részük csak ingázik.
Az U6, vagy akármilyen más tömegközlekedési eszköz közönségéről meg lehet társadalomtudományi tanulmányokat írni, csak azt sem árt tudni hozzá, hogy pont Ausztriában/Németországban nem feltétlenül egy releváns mintával találkozol, mert a bennszülöttek java bizony (még) autóval közlekedik. Mert megteheti.

Herr Géza 2020.09.29. 12:29:32

@deppate frog: “ Amugy az a vicc, hogy Orbant mennyire szeretik a törökök. Ennek köszönhetöen altalaban magyarkent rögtön szimpatikus vagy nekik.”
Ugyan már..., Orbán még a világon sem volt, amikor minden isztambuli bazárharcos tudta a “mágyár tezstvír, gyere, arany/bőr/szőrme óccsóért” dumát. A vendéglátós/kereskedő töröknek mindenki szimpatikus, akinek a zsebében sejtenek valami aprópénzt.
A mai átlagtörök meg a magyar zászlót sem ismeri meg, nemhogy tudná ki az az Orbán-basi.

Der Piefke 2020.09.29. 12:59:07

@arncht: Amit leírtál, az az dott korszaknak, ill. általában a habsburgok magyarországgal kapcsolatos tevékenységének egy régóta túlhaladott, egyszerre etnicista és szélsőbalos interpretációja. A mainstream törtrénelemtudomány szerint - ha egy szóval kell minősíteni - a Habsburgok magyarországi szerepe inkább pozitív.

Amit te leírsz, az a Rákosi-korszak Habsburg-képe.

midnight coder 2020.09.29. 13:08:10

@Herr Géza: Ezek a százalékok azért érdekes dolgok. Pl. anno a béketáborban vajon a polgárok hány %-a volt hithű kommunista, és hány % küldte volna el őket a fenébe ha teheti ? Gyanítom, ez utóbbi szám nagyobb volt valamivel, a rendszer mégis vidáman működött.

desw 2020.09.29. 13:08:21

@arncht:

Nézd a pozitív oldalát: most a Covid alatt úgysem utazhatnál Törökbe', és így nem is kell, mert helyben megismerheted a török kultúrát. Na ugye! (vicc vót!)

Európának reszeltek, ha csak nem jön vmi brutál "náci" EU-s vezetés (zéró esély => RIP Europe)

axolotl77 2020.09.29. 15:26:12

A 3-as pont nekem nagyon jól jönne itt Magyarországon. Utálok shoppingolni; ha bemegyek egy üzletbe minél gyorsabban szeretnék is onnan kijönni. Ha nem nekem kellene keresgélni egy b. nagy alapterületű ruházati üzletben - miközben a méretezés teljesen ad hoc jellegű - akkor ki lennék békülve a magyar kereskedőkkel.

SzZoole 2020.09.29. 15:29:26

@Etniez:a paprikaban? Soha nem voltam meg bent pedig több mint tíz éve járok arra, mostanában heti 3 alkalommal :-)

Hétfőn, szerdán és pénteken járok arra mindig. A haringay-i sainburynel általában 9:00-9:30 közt vagyok :-)

teleorman 2020.09.29. 17:37:42

Egy fontos dolog azért kimaradt ebből az "esszéből": mégpedig hogy több Törökország van, s ez nem csak földrajzi értelemben áll, hanem szociokulturálisan is. (Ellentétben pld. Olaszországgal, ahol ez a kettősség alapvetően földrajzi.) A leírtak így csak nagyon elnagyoltan állnak, hiszen ami igaz - csúnya szóval - "Fehér-Törökországban", az esetleg nem az "Fekete-Törökországban" és viszont.

És hogy hány Törökország van? Kettő biztosan, de alighanem többet is össze lehetne szedni. Érdekes módon lehet úgy éveket tölteni ebben az országban, hogy valaki szűkebb lakóhelye és szociális kapcsolatrendszere miatt szinte csak az egyik Törökországot ismeri meg jobban, a másikkal csak felületesen, lényegi elemeket mellőzve érintkezik.

Szabványok 2020.09.29. 21:24:46

Hát én nem ezt tapasztaltam, igaz, én '80 és 2010 között jártam Törökországban. Vidámak, lelkesek, önzetlenek.
Nagyon szimpatikus népet ismertem meg. Barátságosak, kedvesek. Még a közlekedésben is, még Ázsiában is. Igaz, nincs szabály, csak annyi, hogy hajtsd be a visszapilllantükröt és ne menj neki a másiknak. Becsületesek, utánad szaladnak, ha többet fizettél. A lopás nagyon ritka. Voltam "népünnepélyeken, Ramadánon, ázsiai "búcsúban". Feltűnő különbség Európához képest, hogy nincsenek részegek.
Voltam ott a feleségemmel, kolléganőmmel, lányommal, de végletekig tisztelik a (külföldi) nőket. Nekik már volt nő a miniszterelnökük!!!!

Én egyetlen hibájukat tudom felróni, az ahogy a kurdokkal bánnak.

somlobodog 2020.09.30. 07:18:44

@Rayovac: bizony. Vallási alapon dönteni vagy allastfoglalni állami-közjogi kérdésekben egész egyszerűen korlátoltság és tűzzel vassal tiltani kéne. Aki kiejti a száján azonnal örökre eltiltás a politikai szinterrol.

desw 2020.09.30. 07:39:08

@somlobodog:

"Vallási alapon dönteni vagy allastfoglalni állami-közjogi kérdésekben egész egyszerűen korlátoltság és tűzzel vassal tiltani kéne. Aki kiejti a száján azonnal örökre eltiltás a politikai szinterrol. "

A politikai hívőség is legalább ennyire káros: ellenzek minden intézkedést, amit X politikus csinál, mert nem szeretem X-et.

De ami még ennél is károsabb: egyetértek minden intézkedéssel, amit az ellenzéki Y politikus csinál, mert utálom a kormánypárti X-et.

Ez a buta politika hívőség, amikor nem azt nézzük, hogy mit mondanak/csinálnak, hanem azt, hogy ki => örök eltiltás az álompolgároknak

Buchhalter 2020.09.30. 11:31:55

@Szabványok: Én egyetlen hibájukat tudom felróni, az ahogy a kurdokkal bánnak. Azóta meg érdekesen bánnak a Szírekkel ,összevesztek a Görögökkel ,Izraellel, Egyiptommal. Beleavatkoznak Líbia és Irak belügyeibe,legújabban az Örmény-Azeri konfliktusba. A befektetők erre megint reagáltak és tegnap újabb történelmi mélyponton volt a török líra. Persze ,hogy szívélyesek voltak veled a törökök : turista,vagy külföldi akit jól meglehet fejni egy kis pénzzel.Ha elfogyott,mehet haza.

somlobodog 2020.09.30. 22:38:13

@desw: szerintem is. 80% totális sötétség. Kár a szavazati jogukert

Örömhernyó 2020.10.07. 19:00:48

Amerikai munkavégzésem alatt találkoztam sok török fiatallal, nyári munkára mentek ki vendéglátóiparba, személyes tapasztalatom isztambuli meg más nagyvárosi (tehát nem valami kis eldugott, elmaradott falusi) török fiatalokkal, egyetemistákkal kapcsolatban, hogy a lányok ahogy esélyt látnak arra, hogy külföldi férfit fogjanak, rögtön bárcás khurvává változnak. Amerikai, kanadai stb. vonzó útlevéllel rendelkező férfiakat ott helyben bőnyállal szhopják le. Persze kizárólag akkor, ha külföldön vannak, a szüleik tekintetétől távol.
A fiúk fröcsögő gyűlölettel beszélnek minden más népről: izraeliekről, örményekről, görögökről, kurdokról, oroszokról. Akkor is, ha én nem hoztam ezeket szóba. A török közgondolkodás, oktatás, családi neveltetés valami olyan mélységes gyűlölködést, paranoiát ültet a fiatal török férfiakba, amit én még európai szélsőjobbosok körében se láttam. Mondjuk a románok közt tudok ilyen elvakult nacionalistákat, még a magyar széljobbosok gondolkodása is ezerszer megfontoltabb, cizelláltabb, mint egy átlag török fiatal.
Ottomán Birodalom bálványozása, ugyanakkor Atatürk bálványozása is. Nem zavarja őket, hogy pont Atatürk vetett véget az oszmán birodalomnak, mindkettőt imádják.

Igen, folyton azt emlegetik, hogy Törökországban minden olyan már, mint Európában. Lehet inni, csajozni, be vannak (akkor be voltak) tiltva a vallási iskolák stb. Nekik ez a modernség. Hogy lehet alkoholt inni. A felszínét se kapargatják annak, ami Európa lényege.

A fiúk divatérzéke egy romániai vidéki piacos körhintás roma ember divatérzékével vetekszik. Imádják a hatalmas márkajelzéseket, a csilicsáré ruhadarabokat, magyarul bazári ízlésük van.

A fiúk elmondták, hogy ők nagyon modernek, de ha az idősebb lánytestvérük, aki mondjuk jogász, orvos vagy valami más normális végzettsége és önálló jövedelme van, felelősségteljes foglalkozást folytat, ha megtudják róla, hogy barátja, szerelme van, akivel lefekszik, akkor elvágják mind a lánytestvére, mind a boyfriend-je torkát. Mert szégyent hozott a családra.

A nyugati lányokat felhúzható szajhának tekintik. Szerintük az az értelme Európának meg Amerikának, hogy ott lehet "no problem sex"-et kapni. Nem kell elvenni a lányt, mert hát nem török,, nem kell tisztelni, le kell dugni és annyi.

Törökország a non plus ultra. De azért mindent megtennének, hogy bejussanak Európába, Amerikába bevándorolhassanak (akár illegálisan is). De a korlátolt török gondolkodást nem adnák fel ezért.

Pár dollár túlórapénzért hátbaszúrják egymást, de még inkább más nemzetbeli munkatársaikat. Ha a magyarokból álló munkahelyi kolleltívát rossznak tartjuk (áskálódás, maffiázás, protekció, okosba elintézés, mások kifúrása, kirekesztése), akkor szorozzuk meg ezt százzal és eljutunk a török mentalitáshoz.

Büszkék arra, hogy egész Európát a török maffia látja el heroinnal. Olyan fiatalok, akiknek se a drogokhoz, se a maffiához nincs közük, egyetemisták. Ha török maffia nem lenne, akkor nem lenne Európában heroin. Köszi, nagyon hálásak vagyunk ezért.

Tényleg azt hiszik, hogy a magyarok szeretik őket. Macaristanban ők 150 évig vendégeskedtek, nagy haverok voltak az erdélyi fejedelmekkel stb. Mind nagyon jól ismerik a török történelmet, de olyan szemszögből, hogy azon nagyon elcsodálkozik egy európai ember. Viszont más népek történelméről szinte semmit se tudnak. Nagyon mély nacionalista nevelést kapnak, egy szemszögből látnak mindent, de azon kívül semmit nem tudnak. És nem is kell nekik tudni.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása