oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2020. július 28. 06:30,  Hollandok bizarr WC-ügyei 14 komment

2020. július 28. 06:30 Határátkelő

Hollandok bizarr WC-ügyei

A hollandoknak (mint minden nemzetnek, persze) megvannak a maguk furcsa szokásai. Mást ne mondjunk, például díjazzák a WC-ket. A legszebbnek járó trófea a „Gouden Kraan”. Ez azonban még nem minden, derül ki Vera írásából.

cim_295.jpg

„A Hollandiába való költözésünk után az első időszakban jócskán befordultam. Érthető, eltűntek mellőlem a stabil pontok, úgymint család - szüleim, testvéreim, gyerekeim közül a nagyok. Barátok, munkahely - ezzel a kedves munkatársaim. Nem kedves alig-alig volt. Mondjuk fizetés ugyanígy, de ez egy másik sztori.

Közel másfél évbe telt mire úgy-ahogy magamra találtam és nyitni kezdtem mások felé is, addig az általános iskolába vittem-hoztam a kicsiket, de a kötelező jellegű bevásárláson kívül máshova nem is mentem. Eztán viszont sikerült bejutnom egy nyelvtanfolyamra. A helyszíne egy középiskola.

Lyuk a falban

Itt már legelső nap szó szerint szembe találtam magam egy kínos látvánnyal, mivel a folyosón nézelődve mindenhova bekukkantottam. Ez történt egy olyan ablaknál is, ami üvegezve nem volt - tehát végeredményben csak egy jókora, kb. 30x30-as lyuk a falban -, de az legalább mind a négy belső felületén tükrökkel van körbecsempézve, hogy tuti lásd a „lényeget”, ha akarod, ha nem.

iskolai.jpg

Konkrétan az a férfi WC és a lyukkal szemben vannak a piszoárok. Ugyan félig- meddig el vannak takarva, de engem már az is zavarba hozott amennyit látni lehet - vagy a tudat, hogy ennyire nyilvános, bár csak a lábuk és a testük látszik válltól.

Azóta csak akkor megyek az épület azon felére, ha valóban muszáj - ez egyszer volt másképp, amikor az egyik cuki srácot a tanfolyamon megkértem, hogy ugyan már, épp nincs az épületben szinte senki, bemenne-e, hogy készítsek egy gyors fotót az építészeti- tervezési remekműről az utókornak? Nem kell akcióba lendülni, elég az is, ha csak odaáll.

Így lett szuper (?) fotóm. Azóta sem értem, miért kell ezt így. Ha valaki tiltott dolgot csinálna, az inkább a fülkébe megy be, annak csak van egy ajtaja… (Gerson normál magasságú portugál, a hollandok meg gyakran óriások.)

Sajátságos nyilvános WC

Ezt elmeséltem a holland barátainknak, akik szintén meglepődtek kissé. De azt mondták, hogy Schipholon (a legnagyobb holland reptér) „gendersemleges” mosdók is vannak, nézzek csak körül legközelebb.

Ezt azok (is) tudják használni akik pl. más neműnek érzik magukat, mint a testük és emiatt nem akarnak a nemek szerinti WC-be bemenni. Azóta sajnos nem voltam Schipholon, úgyhogy ezt nem tudtam leellenőrizni. Ehelyett találtam viszont képet régi nyilvános toalettről, Amszterdamban.

nyilvanos.jpg

Voltam viszont városünnepen, „falusi búcsún”. Ezeken is tudtam meghökkentővel találkozni. Az egy dolog és teljesen mindennapos, hogy kivisznek egy kupac mobil illemhelyet.

Viszont a buli sarkainál kitesznek pár valamit, ami olyasmi formájú, mint egy magas, négy cikkre osztott elfuserált citromfacsaró: totál, teljesen nyitott piszoár. Elöl, a ‘citromfacsaró’ teste a műanyag, abba lehet az uraknak a dolgát végezni miközben hátul semmi takarás.

Azon kívül, hogy amíg nem vették használatba még fogalmam sem volt mi a szösz az, nekem más gondom nincs vele.

A velem levő, ilyen nyilvánosságot és nyitott dolgot még nem tapasztalt magyar úriemberek (gyk: párom és kollégája) inkább nem használták még sör fogyasztása után sem - pedig az állítólag vízhajtó. Azt mondták feszélyezi őket körülöttük a több száz/ több ezer mászkáló ember. �

Egyébként a hollandok nem nagyon csinálnak ügyet belőle: ősszel tőlünk nem messze egy srác tartotta a szülinapi buliját. Oda is egy ilyet hoztak, hogy az elázott vendégseregnek ne csak egy illemhelyen kelljen osztoznia. Lazán lerakták az utcán az út mellé, akinek nem tetszik, ne nézze…

utcai.jpg

Miért is most jut ez eszembe? A képek és „élmények” rég megvannak. Most pedig rátaláltam egy cikkre Hollandia legszebb WC-jéről. Még díjat is adnak érte, ez a Gouden Kraan, azaz Arany Csap.

Helyileg Arnhemben található, ezen belül a Hotel Haarhuis ötödik emeletén a BLOU Rooftop Bárban, üvegpadlóval egy nem használt liftakna felett, 18 méteres magasságban.

A liftaknában különböző fényeffektek világítanak/ villódznak, a helység falát kék márvány díszíti, kezet pedig egy arany (színű) mosdóban lehet mosni.

A díjat annak kezdeményezői - a 123toilet.nl - egyhangúlag ítélték a Blou mosdójának. A szűri indoklása szerint a WC látogatása lélegzetelállító.

Remélhetőleg használat előtt gondolták.”

Ha érdekelnek még hollandiai sztorik, ne hagyd ki Vera blogját!

Utazd be a világot a Határátkelővel!

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

�Niagara Falls #us #canada #amerika #niagara #niagarafalls #kanada

Határátkelő (@hataratkelo) által megosztott bejegyzés,

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Hollandia

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr716080356

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2020.07.28. 07:59:47

En azokat a lyukacsos illatosito korongokat szeretem az uniral-okban, amit ha veletlenul eltalal az ember, akkor a fele cuccot visszafrocsogi.

Din Serpahis 2020.07.28. 08:30:06

Erről az jut eszembe, amikor megérkeztünk japánba, az első este benyomtuk a tvt a hotelszobában, rögtön olyan műsor jött szembe, amiben különféle designos wcdeszkákat mutattak be, és még szavazni is lehetett, hogy melyik a legszebb....

Arthamyr 2020.07.28. 08:30:29

A "citromfacsaró"-szerű piszoárokkal már vagy 10-15 éve is találkoztam a Szigeten.

Csodabogár 2020.07.28. 10:47:12

@Rayovac: TV-ben láttam egyszer, Hamburgból mutatták egy aluljárót, ahol kitaláltak valami burkolatot, ami szabályosan térdig fröcskölt vissza. Nekem nagyon tetszett.

sZulamith 2020.07.28. 13:28:21

Most legalább tudom, hogy a mi nyilvános WC-ink miatt is jönnek, laknak. kis hazánkban a hollandok:)

SzZoole 2020.07.28. 14:53:52

A második képen látható zöld csodához volt szerencsém 2008-ban amikor Hágában éltem/dolgoztam egy rövid ideig.

Meg még amit ott láttam életemben először az a fekete csempe rózsaszín fugával a display soron :-))

lcsaszar 2020.07.28. 16:21:03

Hasonló különlegességekkel találkoztam Belgiumban is. A nonpluszultra az egyik nagy létszámú rendezvényen az utcán egyszerűen letett pár méter hosszú bádogfal, az alján elvezető csatornával. Mellette hömpölygött a tömeg... Meg fogyott a sör.

FutureFry 2020.07.28. 19:28:18

Én azt nem értem, hogy (főleg amerikában, pl. repülőtereken, munkahelyeken, stb.) a WC-ben a “stall”-ok (wc “fülke”?) úgy vannak kialakítva, hogy tulajdonképpen csak egy váz, lapokkal (közte nagy hézagokkal, ahol mindenki belát), és a lapok/ajtók se érnek fel a plafonig vagy le a földig. Már a Seinfeld-ben is feltűnt a dolog (többször is) [1]. És ez most a járvány miatt ráadásul még problémásabb [2]. Egyébként Schipol (és több más európai reptér) ilyen szempontból sokkal jobb ott rendes ajtók és falak vannak, a “legjobb” ilyen szempontból pedig az “egyéni wc” (pl. reptereken - még amerikában is - a family bathroom jó ilyen szempontból), persze ezek helyigényesebbek. Ja és Schipol-on láttam először a “legyes” piszoárt is [3].

[1] www.youtube.com/watch?v=7zwswEVDAlU
[2] www.washingtonpost.com/health/2020/06/16/coronavirus-toilet-flushing/
[3] worksthatwork.com/1/urinal-fly

Csodabogár 2020.07.28. 23:48:42

@FutureFry: Floridában mindenhol ilyen belátós wc-k vannak. Ott töltött idő alatt elég sok helyen megfordultam. A másik "különlegesség" ott a pocsék minőségű wc papír. Üzletben se kapni rendeset. Végig próbáltuk az egész szortimentet. Viszont azok a levegős wc-k mindig tiszták, ezt meg kell hagyni nekik.

FutureFry 2020.07.29. 04:15:42

@Csodabogár: Az üzletben vásárolt WC papír szerintem teljesen megfelelő. Igaz nem próbálgatom a különböző változatokat, és persze az is lehet, hogy Floridába küldik a selejtet, “oda jó lesz” címszóval :)

2020.07.29. 07:44:52

@FutureFry: igen, ez a hezagos wc fal elegge furcsa, nem is ertem. biztos nem azert van, mert jobb illesztessel nem tudnanak elemeket gyartani.

viszont ezek a szifonos wc-k (illetve nem tudom mi a neve annak, amikor abbol a belso lyukbol jon ki a viz, aztan eleg massziv erovel huzza maga utan a cuccot), azok sokkal jobbak mint az europaiak.

Semper Fidelis 2020.07.29. 08:01:37

Ez a "citromfacsaró" piszoár minden nagyobb itthoni futóversenyen megtalálható. Nagy áldás, és futóként megtanulod, hogy ki lát az nem számít, ha menni kell, akkor menni kell.

2020.07.29. 08:31:33

@Semper Fidelis: hat kb igy latom en is - vagy olyan reszeg vagyok, hogy nem szamit, vagy annyra kell, hogy az egyetlen masik opcio, hogy a nadragomon jelenik meg 5 masodperc mulva a csunyan terjedo folt. Nagyon mas helyzetet nem tudok elkepzelni. Esetleg valami fogadas nagy tetben.

Gery87 2020.07.30. 20:53:32

„gendersemleges” mosdók is vannak, "

jaj istenem, hagyjuk már ezt a hülyeséget:)
Most nem mindegy hogy hogyan végzed a dolgod meg hol?

Aki nőnek érzi magát és akként öltözik stb az menjen be nyugodtan a női WC-be, senki nem fogja meglincselni....+ leszarják.

Fordítva is így van.
max nem piszoározik.....

"Ezt azok (is) tudják használni akik pl. más neműnek érzik magukat, mint a testük és emiatt nem akarnak a nemek szerinti WC-be bemenni. "

???
1. ha ellenkezőnek érzi magát akkor miért oda megy?
2. Nincs neme? vagy minek neki külön? Nem pont az a lényeg hogy.....
Á nem akarom megérteni ez a feltűnési viszketegságben szenvedő, túltolt hülyeséget.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása