oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Gazdagisztán

2020. július 26. 06:30,  Nyári nyálcsorgatás olasz és török módra 2 komment

2020. július 26. 06:30 Határátkelő

Nyári nyálcsorgatás olasz és török módra

A panettonét aligha kell bemutatni azoknak, akik szeretik az olasz gasztronómiát. Más kérdés, hogy mit keres ez a jellemzően karácsonyi sütemény egy júliusi posztban… Nos, mindjárt kiderül, akinek pedig nem jön be, az maradjon inkább a török fıstık mellett - csak aztán nehogy meglepetés érje.

panettone_istella.jpg

A panettone megjelenésének titkát Olaszmamma fejtette meg. Nem kell túl bonyolult dologra gondolni, a hír azonban örömteli mindenkinek, aki szereti ezt a szardíniai finomságot.

„A nyári panettone csillag alakú, és az olasz lockdown utáni újraindulást ünnepli. Az alakja, és a neve, Istella, ami szárdul a csillagot jelenti, a sziget éjszakai egére emlékeztetnek.

Kovász, természetes összetevők, ősz-és sárgabarackos, valamint citromos töltelék, amelyet kiválóan kísér egy adag fagylalt vagy egy gyümölcssaláta.

Optimizmussal teli termék ez, amellyel a cég a háta mögött kívánja hagyni az utóbbi hónapokat, és bizakodással tekint a jövő felé, hiszen pont ez a nyári finomság járult hozzá ahhoz, hogy alkalmazottai ismét teljes létszámban dolgozhassanak. (...)

A gyártó reméli, hogy ezzel a különlegességgel nem csak Berchidda, hanem az egész sziget újraindulásához is hozzájárulnak a COVID-19 által okozott gazdasági válságban, ami természetesen különösen súlyosan érint egy olyan régiót, mint Szardínia, ahol a gazdaságban kiemelt szerepe van az belföldi és nemzetközi idegenforgalomnak.

Nem csupán Szardínián gondoltak azonban a panettone karácsonyi szezontól való függetlenítésére. Rómában július 30-án rendezik az Il Panettone d’Estate, azaz A nyár panettonéja nevű rendezvényt, ahol a szektor apraja-nagyja megjelenik, és négy kategóriában versenyeznek termékeikkel.”

A teljes posztot itt találjátok.

Pisztácia török módra – vagy mi…

A Mit vegyünk Isztambulban? kérdésre az egyik gyakori válasz: pisztáciát! Csakhogy mint CyberMancstól megtudjuk, ez bonyolultabb, mint amilyennek látszik.

pisztacia.jpg

„Oké: Be is írjuk a Google-be, hogy pisztácia törökül, és megkapjuk, hogy fıstık.

Oké no2: Bemegyünk Isztambulba az első olyan helyre, ahol mindenféle magokat árulnak. Rácsapunk az asztalra, és így kiáltunk: Fisztik, vagy hogy a bánatban kell kiejteni!

Eredmény: Kapunk egy marék mogyorót. Földit.

Végjáték: Pislogunk nagyokat, hogy ez most mégis hogy történhetett…

A probléma ott kezdődik, hogy a törökök nem úgy nevezik a dolgokat, mint a magyarok (vagy a magyarok nem úgy nevezik a dolgokat, mint a törökök – nézőpont kérdése). És ez nem csak a mogyoróék esetében van így, hanem máskor is belefuthatunk ugyanebbe a csapdába. Leginkább akkor, ha nem számítunk rá. (...)

A szlengben a fıstık eredetileg a nagyon izgalmasan kinéző lányokat jelentette. Persze ilyenkor mindjárt feltehetjük a kérdést, hogy mégis, melyik fıstık? A fenyőmag? A kesudió? Esetleg a pisztácia? Nem! A földimogyoró! Az az, amelyik fölül domborodik, meg alul is domborodik, középen viszont nem domborodik. Lásd a magyarban a darázsderék szót!

Érdekesség, hogy a fıstık kategóriába nem tartozik bele a sima mogyoró (latinul: Corylus). Arra ők egy teljesen más szót használnak, ami még csak nem is hasonlít a fıstık szóra. Ő a fındık.

Elsőnek ismerkedjünk meg a pisztáciával (Antep fıstığı, latinul Pistacia vera)! Mégiscsak ő a legmenőbb dolog ebből a társaságból.

A legrégebbi feljegyzések már i.e. 6750-ben arról írtak, hogy Közép-Ázsiában úgy eszik a pisztáciát, mint… ööö… hát mint ahogy Ázsiában eszik a pisztáciát: nagy mennyiségben, simán, hétköznapi ételként. (...)

Másik Törökországban gyakran fellelhető pisztáciaforma, amikor zöld porként a sütemény tetejéről néz fel ránk. Majd néz be a szánkba, ahol nem sokkal később eltűnik.

Ilyenkor (mármint még az előtt, hogy megesszük) a pisztáciát leginkább az élénkzöld színe miatt, amolyan dekorációnak használják. Persze az íze sem elhanyagolható. Szerencsére a törökök nem szoktak vele spórolni.

Más alkalmakkor (azaz süteményekkor) a pisztácia krémként lelhető fel. Egyik legismertebb ilyen sütemény a baklava, ahol több réteg pisztácia biztosítja, hogy addig együnk belőle, míg végleg elcsapjuk a gyomrunkat.

A baklava másik jellegzetessége a 15 kg cukor darabonként. Ez pedig azt biztosítja, hogy hamarosan már mozogni sem tudunk. (...)

A pisztácia egyébként roppant egészséges (kivéve, ha baklavában van). Egy csésze pisztáciában átlagosan 713 kalória van. Ebből 512 származik telítetten zsírsavakból (ők a jó zsírok).

Mellette csomó minden jó vitamin, ásványi anyag, fehérje és antioxidáns található benne. Mégiscsak egy egész fa tud kinőni egy ilyen magból. Így rossz biztosan nem lehet.

Ezek a pisztáciában lévő dolgok csökkentik a vér koleszterin szintjét, csökkentik a stresszt (ez viszont nőhet, ha nem sikerül a héjából kiszedni a magot).

Tehát láthattuk, hogy pisztácia egészséges. És persze finom is.”

Akit érdekel még a mandulafenyő, a kesu, a mogyoró és társai, az feltétlenül olvassa el a nagyon érdekes eredeti bejegyzést itt.

A holland titkosszolgálat ügyei

Egy fokkal komolyabb vizekre evezve, a történelemben az államok ritkán vonakodtak kihasználni országuk cégeit, ha befolyást, vagy információt akartak szerezni. Nem, nem valamelyik kínai mobilóriásról lesz most szó, sokkal közelebbi példát hoz a Hollandokk.

holland_2.jpg

„Kitűnő példa erre a holland katonai hírszerzés és a Philips kooperációja, amely történet sokak szerint a Huawei ellen felhozott gyanút is nagy részben táplálja.

A Philips és a hírszerzés ugyanis közösen egy olyan „szuperchipet” fejlesztettek ki, mellyel a hetvenes évek végétől kezdődően le tudják hallgatni a kor egyik fő kommunikációs eszközeinek, azaz a telexgépek forgalmát.

Pontosabban az adatkommunikáció titkosítására szolgáló berendezésekben elhelyezett chipek manipulálásával tudták könnyedén visszafejteni az üzeneteket.

Ezt a titkosító eszközt főként államoknak értékesítették, de egy módosított változatát kereskedelmi forgalomba is hozták. Az, hogy a titkosítás feltörhető, közismert volt, azonban az akkor hozzáférhető technológiával nagyjából másfél hónapba telt megfejteni a kódolt szövegeket.

A Philips és a hírszerzés összebútorozásának eredményeként ez az időtartam drámaian lecsökkent: mintegy 2500-szor gyorsabban, körülbelül fél óra alatt végeztek a feladattal.

De ha már titkosszolgálatokról beszélünk, akkor említsük meg a holland szervek közelmúltbeli három nagy sikerét. Már persze azok közül, amiket nyilvánosságra hoztak…

2014-ben a holland titkosszolgálat - AIVD: Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst - orosz hackerek hálózatába jutott be. Bizonyítékot szereztek az USA Demokrata Párja szervereibe történő betörésről. Legalább egy támadást megakadályoztak az amerikai Külügyminisztérium rendszerei ellen, az amerikai társszolgálatok tájékoztatásán keresztül.

2018-ban jelentették be, hogy a katonai hírszerző szolgálat, az MIVD nyomozását és leleplezését követően kiutasítottak 4 orosz kémet Hollandiából. Őket azzal vádolták, hogy a Hágában székelő OPCW – azaz a Vegyifegyver-tilalmi Szervezet – internetes forgalmát hallgatták le.”

A harmadik (egyébként idei) sztorit az eredeti posztban olvashatjátok el.

Utazd be a világot a Határátkelővel!

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

�� �: @sved_otthon #sweden #svédország #europe

Határátkelő (@hataratkelo) által megosztott bejegyzés,

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: blogajánló Olaszország Hollandia Törökország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr9816045676

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dikusz. 2020.07.26. 12:33:22

Nem kételkedem abban, hogy a panettone finom. Itthon is lehet kapni elég sok helyen, gondolom népszerű, de én még nem ettem ilyet.
Lehet kapni sokféle karácsonyi süteményt, kalácsot, hazait, és más országokból származót is. De mivel lehet tartósítva, ha már októberben lehet kapni, és hónapok múlva jár le a szavatossága.

Ha Törökországban bemennék egy olyan boltba, ahol magokat árulnak, akkor rámutatnék a pisztáciára, és nem fistikelnék, mert ha az egyik jelentése a "nagyon különlegesen kinéző lányok" akkor alighanem nagy bajban lennék.

Ilyenkor eszembe jut egy ismerősöm. Sok évvel ezelőtt Lengyelországban járt, és a szállásuk egy baráti családnál volt, akiket Magyarországról ismertek. Ismerősöm szeretett volna egy szoknyára való csipkét vásárolni. Egyik nap el is mentek a boltba, de nem tudtak lengyelül, így magyarul hajtogatták, hogy "csipkét kérünk". Nem értették, hogy miért nem tudnak az eladók csipkét adni, és miért néznek rájuk olyan furán.
Aztán megtudták, miután üres kézzel hazatértek, és kérdezték az okot. Megkapták a magyarázatot, miután a vendéglátóik magukhoz tértek a nevetéstől...

gabors 2020.07.27. 00:28:47

ugy tunik Ciprus megtamadasanak evfordulojan es a Hagia Sofia idei el mohamedan-ositasa alkalmabol nem jott eppen jol a torok tema ... pisztacia vagy sem ... :-)

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.