oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2020. június 15. 06:30,  Nizza a karantén után 30 komment

2020. június 15. 06:30 Határátkelő

Nizza a karantén után

Franciaország három részre szakadt, ám ennek a szakadásnak semmi köze a politikához, annál inkább a járványhoz. A korlátozások feloldása ugyanis nem ugyanolyan tempóban megy. A Nizzában élő Francis is részben távmunkában dolgozik még és átesett egy koronavírus-teszten is, ami nem volt kellemes élmény. Viszont már megvan az is, hova vezet a következő útja. (A fotókat köszönöm szépen!)

cim_50.JPG

„Májusban három részre szakadt Franciaország: a vörös-, a narancs-, és a zöld zónára. Dél-Franciaország szerencsére zöld utat kapott, így május 11-től a szigorú kijárási korlátozásokat és egyéb intézkedéseket felváltották a kevésbé szigorúak: a lakhelyet 100 km-es körön belül el lehetett hagyni, de a bárok, éttermek csak június 3-tól nyitottak ki.

A hétköznapjaink megváltoztak, aminek nyomait ott találtam minden buszmegállóban, ahová lábnyomokat festettek, ezzel is érzékeltessék a minimum 1 méteres biztonsági távolságot. A buszon az ülések felét tilos elfoglalni, azaz csak az ablak melletti helyekre ülhetünk le. A maszk kötelező: a sofőröknek és az utasoknak egyaránt.

buszmegallo.jpg

A legjobb, hogy felszereltek fertőtlenítő gélt is a buszokra. Először csak úgy odaeszkábálták a fogantyúhoz, később dizájnos külsőt kapott. Maga a gél kék színű, illatos és ragad.

busz_fertotlenito.jpg

busz_fertotlenito_v2.jpg

Egy jól működő rendszer

A munkahelyemen kikötötték, hogy az irodában igyekezzünk egyszerre csak egyedül tartózkodni. Próbáltak volna rábeszélni bennünket a további távmunkára, de mi a kollégámmal úgy döntöttünk, hogy megfelezzük a teendőket.

Ez azt jelenti, hogy délelőtt én vagyok bent és ő távmunkázik, délután viszont ő jön be az irodába és én megyek haza távmunkázni. Ez a rendszer remekül működik, a főnökeink legnagyobb megelégedésére.

Ami az óvatosságot illeti, május 11-én még nem kaptunk se fertőtlentő gélt, se maszkot. Viszont a második héten mindenkit beiskoláztak egy rövidke tanfolyamra: mire kell figyelnünk, hogyan mossunk kezet, stb. Az előadás után mindenki kapott két mosható textil maszkot.

Már egészen megszoktam, hogy a bal fülemen lóg egy maszk, amit hol felveszek, hol leveszek. Kaptunk egy 3 decis gélt és a fénymásoló-nyomtató mellé egy literes fertőtlenítő folyadékot, amivel az első napon elúsztattam néhány iratot.

Túl erélyesen nyomtam meg az adagolót, így egy jókora mennyiség fertőtlenítő kispriccelt, egyenesen a bejövő levelekre. Azóta megtanultam finoman és érzékenyen bánni ezzel a flakonnal.

Koronavírus-teszten

A képzés után egy héttel kaptam egy telefonhívást az társadalombiztosítástól, hogy mennem kell koronavírus-tesztre, mert kapcsolatba kerültem egy pozitívval.

Mint később kiderült, az az oktató lett koronavírusos, aki tanfolyamot tartotta, hogyan kerüljük el a fertőzést. Paradox, de ez van. A lényeg, hogy így mindenkit kötelezően leteszteltek, aki részt vett az oktatáson.

A kollégám, aki jóval idősebb nálam, nem volt túl boldog ettől a ténytől, de amit el kell ismernem: nagyon profin bonyolították a tesztelést.

Fel kellett hívnom egy telefonszámot, ahol a megadták a lakhelyemhez legközelebb eső laboratórium címét és telefonszámát. Felhívtam őket és másnapra – ami egy szombati nap volt – adtak is időpontot.

Szombaton reggel tehát megjelentem a laboratórium előtt, ahonnan kijött egy „szkafanderes” csaj, megkérdezve a nevemet. Majd visszasietett a laborba, amíg én kint vártam az utcán. Jöhettem volna autóval is, volt kijelölt parkolósáv is, de gyalog érkeztem.

teszt.jpg

Miután visszajött a szkafanderes csak egy kis üvegcsével, ami már fel volt címkézve a nevemmel, leültetett az utcán egy hokedlire és elővett egy hosszú pálcikát, ami olyan volt, mint a fülpiszka, csak hosszabb.

Majd közölte, hogy nem lesz kellemes élmény, és feldugta a pálcikát a bal orrlyukamon át egészen a kisagyamig. És még meg is forgatta, amitől csendesen sírni kezdtem. Szóval valóban nem volt egy kellemes élmény.

Majd kaptam egy cédulán egy kódot, jelszót, amivel a laboratórium honlapján megnézhetem majd az eredményt, ha telefonálnak. Addig meg maradjak otthon – kaptam meg az utasítást.

Hétfőn reggel tehát nem mentem be a munkahelyemre, hanem vártam a telefonhívást, de semmi. Délután megnéztem a laboratórium honlapján a vizsgálat eredményt. Negatív. Nem tagadom, kicsit megkönnyebbültem.

A munkahelyemen amúgy csöndes minden. A többség továbbra is távmunkában dolgozik, legfeljebb hetente egyszer-kétszer néznek be. A szívfájdalmam csak annyi, hogy az üzemi étkezde, a kantin még mindig zárva. Így délben, amikor lelépek, egyenesen rohanok haza kajálni, majd bekapcsolom az otthoni számítógépemet és ránézek időnként a levelezésre.

Az első kirándulás

Amúgy a „nyitás” a fagyosszentek idejére esett, amikor is országszerte, így itt Délen is cudar idő volt, sok esővel és széllel. De május 21-én úgy döntöttem, hogy kirándulok egyet az egyik kedvenc helyemre: Sain-Jean-Cap-Ferrat-ba.

Májusban még tilos volt a tengerparton héderezni, így amikor megláttam, hogy a kedvenc öblömben két fickó is strandol, már készültem arra, hogy én is csatlakozom… de jött egy rendőrautó és a hangszóróval a rend helyi őre leordította, azaz kiordította őket a tengerpartról. A két ürge iszkolt is onnan.

Nem úgy, ahogy Nizzában, ahol három nappal később, május 24-én – ha tisztes távolságot tartva is – de ott strandoltak a nizzaiak. Amúgy nagyon furcsa volt a belvárosban, óvárosban sétálni.

tengerpart_22.jpg

Minden üres és kihalt volt. Ilyenkor már a város teli van turistákkal. A boltok nyitva, belépés ott is csak maszkban és a bejáratnál mindenhol ott van a fertőtlenítő.

Az igazi áttörést az jelentette, amikor kinyitottak az bárok, éttermek június 3-tól, Pünkösd után. És végre megihattam a tengerparton az első koktélomat és megehettem az első fritto-mixtomat.

kaja_15.jpg

A következő kaland? Egy párizsi esküvő

A következő kalandom Párizsba vezet július első hétvégéjén. A barátaim esküvőjére leszek hivatalos, akiknek most júniusban volt kitűzve a nagy nap, de a polgármesteri hivatal még márciusban lefújta az eseményt. A barátaim viszont kisírták, hogy júliusban összeeskessék őket.

Úgy döntöttem, hogy repülővel megyek, de az Air France-szal nem egyszerű. Már megváltoztatták az oda- és a visszautat is, az időpontot és a repülőteret is. Az Orly helyett a Charles de Gaulle-ra érkezem és onnan megyek vissza Nizzába.

Szállásom még nincs, mert a szállodák – ha minden jól megy – csak június 22-én nyitnak. Legrosszabb esetben majd besírom magam valamelyik barátomhoz és alszom a kanapén. Szóval az utazós francia élet még nem zökkent vissza a rendes kerékvágásba. De erről majd a következő posztban.

Addig is mossatok kezet rendesen!”

Ha szívesen olvasnál még Francis élményeiről, látogass el az oldalára!

Kövesd a Határátkelőt az Instagrammon is!

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

�#Guadeloupe �: Kriszta #caribbean #karib #france #franciaország

Határátkelő (@hataratkelo) által megosztott bejegyzés,

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével. 

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Franciaország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr4115809592

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Csodabogár 2020.06.15. 09:05:24

Azt hallottam, hogy az Air France az állami támogatás fejében, többek közt lemondott a belföldi repülésről. Környezetvédelem címszóval. Ezt tolták a Lufthansa orra alá, mikor valamiért méltatlankodtak.

Golf2 2020.06.15. 10:17:31

Az első fotó helyén letáboroznék.

Hari Seldon 2 2020.06.15. 10:26:11

A tegnap bemondták, hogy végre az egész ország zöldbe került, kivéve Mayotte és Guyane.

tnt 2020.06.15. 12:18:35

szuper beszámoló és képek ... :-) köszi

nyuszigonosz 2020.06.15. 12:27:25

Ez megint nagyon jó írás. :-)

kardio1 2020.06.15. 13:30:24

A gél csak akkor ragad, ha nem megfelelően használjuk. Ha vki csak ráteszi a kezére, és hagyja, hogy száradjon, ragadni fog. Ha akkurátusan addig dörzsöli a kezeit, amíg a gél megszárad, nem fog ragadni.

Taxomükke (UK) 2020.06.15. 13:48:14

"Mint később kiderült, az az oktató lett koronavírusos, aki tanfolyamot tartotta, hogyan kerüljük el a fertőzést."

No comment.

Francis2020 2020.06.15. 14:14:55

@Csodabogár: Az Air France elindította a belföldi járatait, de rögtön törölt belőle néhányat, ezért kellett már másodjára módosítani az utazásomat Nizza és Párizs között.

Francis2020 2020.06.15. 14:18:03

@Hari Seldon 2: Akkor lassan nálatok is visszazökken az élet.

Francis2020 2020.06.15. 14:18:51

@tnt: Én köszönöm, hogy elolvastad!

Francis2020 2020.06.15. 14:22:37

@kardio1: A Ligne d'Azur-ön akkor is ragad! De ez kevésbe zavar, mint amikor vizes állagú és csöpög.

SzZoole 2020.06.15. 14:46:29

Rendes ember ez a Macronyotok, kerek-perec megmondta, hogy nem lesz szobor elmozdítás utca/tér nevek változtatása mert azok része voltak a francia történelemnek és együtt kell élni vele, pont!

A többi vezetőnek is ezt kellene tennie!

Hari Seldon 2 2020.06.15. 15:11:27

@SzZoole:
Igen. Ritka józan gondolat. Könnyen a két szélső véleményhez lehet csapódni.
Fel kell fogni, hogy a korabeli embereket a korabeli normák alapján kell megitélni. Ha mindig az aktuális normák szerint itélünk meg egy egy történelmi eseményt vagy személyt, akkor a történelmet gyakorlatilag folyamatosan törölni kellene.
(természetesen például mondjuk Hitler vagy Sztálin is egy tömeggyilkos volt, még az akkori normák szerint is.)

Ezek a mostani morálbajnokok meg belegondolhatnának, hogy ha így belelendülne az emberiség, akkor 100 év múlva a mai emberek leszenk valami aspektus miatt megbélyegezve.

Hari Seldon 2 2020.06.15. 15:12:40

@Francis2020:
Igen, jövő héten rendes tanítás.
A lányok már nagyon várják. (eddig csak heti két nap jártak).

SzZoole 2020.06.15. 15:16:25

@Hari Seldon 2: igen a tanulatlanság......

Csak kérdezem, hogy 300-400 éve a fekete Afrikában kik voltak azok az emberek akik a “gonosz fehér rabszolga kereskedőknek” eladták a feketéket rabszolgának?

Hari Seldon 2 2020.06.15. 15:38:36

@SzZoole:
a fekete törzsfők... - az ellenséges törzsek embereitől így meg tudtak szabadulni.
Vagy éppen az arab kereskedők.
Most akkor utáljunk mindenkit a múltból?
(persze van néhány olyan aki rászolgál)

Csodabogár 2020.06.15. 16:28:14

@SzZoole: Nálatokmár jól körülfalazták a szobrokat, hogy ne döntsék le. Nincs ott rendőrség??,

SzZoole 2020.06.15. 16:36:33

@Csodabogár: ne is mond, mert csak felb.....m az agyam.....

Számomra felfoghatatlan, hogy a XX. század egyik kiemelkedő alakját így támadják és mocskolják

Hari Seldon 2 2020.06.15. 16:56:02

@SzZoole:
Az angolok önképével valami nagy baj lehet, ha Churchill unokája is azt mondja, hogy inkább múzeumba kellene rakni a szobrot.

SzZoole 2020.06.15. 17:02:57

@Hari Seldon 2: hátja, nagy baj van a fejekben......

Shanarey 2020.06.15. 18:38:06

@SzZoole:

Agyatlannak lenni, ősi angol szokás :-) S ez nem az egyetlen.
Ahogy az út szélén parkolnak, az is megér egy misét.

szobatars 2020.06.15. 21:01:06

@Hari Seldon 2: Volt egy vitám vele. A nagyapja emlékén lett "naggyá", mint történész. LoL. Írtam neki, hogy talán a Britek önképében van a hiba. Churchill ember volt, hibáival együtt kell megítélni, az akkori események tükrében. Nem nagyon volt vevő a dologra, szerinte Churchill nyerte meg a WWII-t. No comment. Egy szeplőtelen bálványt kreáltak belőle, most meg csodálkoznak, hogy ledöntik a bálványt. Mondjuk a másik oldal meg a Brit Birodalom Darth Vader-ét látja benne, ami meg a másik oldal túlzása. Igaza volt Daniel Barenboimnak, amikor a BBC Proms koncertjének azt mondta. "Az oktatás hiánya a legnagyobb probléma a világban."

www.youtube.com/watch?v=0oNWpKBP6bU

Golf2 2020.06.16. 09:47:03

@SzZoole: kiemelkedő alakját...Nem ő rendelte el Drezda felégetését direkt gyerekek,civilek ellen???

SzZoole 2020.06.16. 14:26:09

@Golf2: Drezdában valószínű nem volt népszerű, mondjuk Drezda nem is Anglia része, nem?

Golf2 2020.06.16. 20:28:45

@SzZoole: 100000 civil embert pusztított el tűzhalállal ez a szerinted kiemelkedő...mocsadék.

SzZoole 2020.06.16. 22:18:55

@Golf2: vállvonás gulfi, ez a történelem s emlékek, abból pedig nem lehet megélni

Golf2 2020.06.17. 06:17:34

@SzZoole: Most tőzsdéből is meg lehet élni,egyelőre...

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása