oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2020. május 27. 06:30,  Így működik az agyelszívás Európában 87 komment

2020. május 27. 06:30 Határátkelő

Így működik az agyelszívás Európában

Az agyelszívás évek óta komoly gondot jelent az Európai Unión belül (elsősorban persze a 2004-ben csatlakozott országoknak, de másoknak is). Különösen problémás a fiataloké, amire egy, a napokban közreadott kifejezetten érdekes adatsor is rávilágít. Egyetlen ábra, ami nagyon sokat elárul.

iroda_fiatalok_foto_unsplash.jpg

Az Eurostat ábrája azt mutatja meg, hogy a 30-34 éves, diplomás korosztályon belül az Európai Unió egyes tagállamaiban milyen arányban vannak jelen a helyiek, a más uniós országból és az EU-n kívülről bevándoroltak.

Mielőtt megnéznénk, az egyes országokban mi a helyzet (tanulságos lesz), lássuk, az EU egészét. Nos, ott az a helyzet, hogy az unión kívül érkezett 30-34 éves bevándorlók nagyjából pontosan egyharmada (34,2 százaléka) felsőfokú végzettségű.

Ennél valamivel magasabb (38 százalék) a másik uniós tagállamban született és onnan bevándoroltak esetében ez az arány, de nagy átlagban még mindig az országon belül születettek között a legtöbb (41,3 százalék) a diplomás fiatal (ezek mind tavalyi adatok).

Miért fontos a végzettség?

Az Eurostat szerint elsősorban azért, mert ez az egyik legfontosabb jelzője annak, mennyire sikerül beilleszkedni a befogadó országba az érkező fiatal határátkelőknek.

A mindjárt részletesen is bemutatott lista élén álló országok (nyilván a zöld sávot érdemes ebben az esetben nézni) kifejezetten jól használják ki a munkaerő szabad áramlását.

Ők azok, akik leghatékonyabban képesek magukhoz vonzani a diplomás munkaerőt (Dánia, Svédország, Luxembourg, Svájc és némi meglepetésre talán Málta tartozik ide, még ha Svájc ugye nem is uniós tag), a 60 százalékot meghaladó arány azt jelenti, hogy az ezekbe az országokba érkező fiatalok kétharmada diplomás.

A grafikonból fájón hiányzik a 2004-ben és utána csatlakozott országok esetében az unióból érkezett diplomások feltüntetése. Ez már csak azért is kár, mert például Lengyelországban egészen biztos, hogy sok olyan uniós tagállamból érkezett fiatal diplomás él, akik a különböző szolgáltatócégeknél dolgoznak.

Ami még érdekes lehet például magyar szempontból, az az unión kívülről érkezett diplomások kiugróan magas aránya. Aligha tévedünk nagyot, ha azt gondoljuk, hogy ez elsősorban a határon túli magyar területekről Magyarországra érkezetteket jelenti (miként az észteknél az orosz kisebbséget). A cseheknél a kiugróan sok uniós fiatal sejtésünk szerint alighanem a mai Szlovákia területén születetteket jelentheti.

A dánok az élen

Az agyelszívás európai bajnokai a dánok, ahol kevés híján tízből hét 30-34 év közötti uniós határátkelőnek van diplomája. Őket a svédek (és a nem EU-tag svájciak) követik nem sokkal lemaradva.

Ezután következik Luxembourg, ami voltaképpen nem olyan meglepő, nyilván még magasabb lenne az arány, ha azokat is ide számolnák, akik ott dolgoznak, de nem ott élnek, hanem naponta ingáznak.

eurostat_fiatal_diplomasok_200527.jpeg

Kicsit meglepő Málta 60 százalék fölötti eredménye, pláne, hogy utána elég nagy szakadék következik. A hollandok, a belgák és a franciák esetében éppen csak átlépi az 50 százalékot ez az arány.

Érdemes egy pillanatra kitérni az Egyesült Királyságra, amely szintén 50 százalék körül van, ami egyrészt azt jelenti, hogy ebben a korosztályban nem feltétlenül tudja a diplomásokat megszólítani.

A magyarokat még érdeklő országok körül érdemes kiemelni Ausztriát és Németországot. Nagyon jól látszik, hogy itt már azért bőven 50 százalék alatt van a diplomás fiatal határátkelők aránya, olyannyira, hogy Németországban inkább csak minden harmadik bevándorló fiatal végzett a felsőoktatásban.

A német adat különösen kiugró és azt jelenti, hogy a legtöbb odaérkező uniós fiatal nem feltétlenül diplomás munkát végez. Persze az is érdekes, hogy a helyiek körében is meglehetősen alacsony a diplomások aránya.

Kik vannak a sor végén?

Tanulságos megnézni azt is, mely országok vonzzák a legkevesebb diplomás fiatalt (mármint ahol vannak adatok, ugye). Ezek jellemzően a mediterrán periféria országai, Portugália, Spanyolország, Görögország és Olaszország (ezekből az országokból inkább elmennek a fiatalok…).

Az olaszoknál például alig haladja meg a 10 százalékot az unión belülről érkező fiatalok között a diplomások aránya, ami messze-messze a legrosszabb szám az egész EU-ban (még a görögöknél is 20 százalék fölött van ez a szám).

A legkevésbé vonzó országok között két kivétel akad, a már említett Németország és (legalább ennyire meglepő módon) Finnország.

Még egy érdekesség: kiugróan magas Írország esetében a nem uniós országban született, bevándorló fiatalok között a diplomások aránya (70 százalék). Csak tipp, de alighanem elég sok lehet közöttük a külföldön született, de hazatérő ír.

Kövesd a Határátkelőt az Instagrammon is!

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

�‍♂️❄ �: @korosierika

Határátkelő (@hataratkelo) által megosztott bejegyzés,

(Fotó: Unsplash)

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: agyelszívás Európai Unió Eurostat

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr6615718836

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ződ2000 · http://egzostive.com 2020.05.27. 10:11:35

Luxemburg és Málta esete egyértelmű: annyira kicsik hogy nem lehet működőképes felsőoktatást fenntartani (ahhoz nemcsak diákok de magas szintű professzori gárda is kellene). Egyszerűen nincs vetélytársa annak, hogy a kiszervezik.

Emlékeim szerint a luxemburgi felsőoktatás lényege pont az volt hogy partnerintézményekhez küldték ki a diákokat (mármint azokat akik eleve nem külföldre jelentkeztek, ami a 4 nyelvű érettségi fényében inkább akarat kérdése).

Ez egyrészt jelentősen tágította a fiatalok látáskörét, ami arra is jó hogy nem veszik magától értetődőnek a helyi jólétet, és megbecsülik az otthoni viszonyokat.

Ami még fontos tényező, a luxemburgi viszonyokra legalább annyira igaz, ami a magyar vagy cseh helyzetre: gyakorlatilag elméletiek a határok, minden reggel 100.000 belga, német, francia lakos indul meg a határ felé hogy Luxemburgban dolgozhasson.

desw 2020.05.27. 11:17:51

Ebből is látszik, hogy ugyan az egyén számára jó dolog az emigráció, de a saját országának és társadalmának nem.

Az egyénnek jó, mert amíg ő szinte bárhol dolgozhat és minden különösebb plusz erőfeszítés nélkül ugorhat sokkal magasabb bérkategóriába, addig a saját hazájából viszont hiányozni fognak ezek a képzett emberek.

Azt már meg se kell említeni, hogy ki fizette az egyetemi tanulmányait. (kidobott pénz)

fhdgy 2020.05.27. 13:24:27

„Egy nemzet ereje a kiművelt emberfők sokaságában rejlik”, mondta Gr. Széchenyi István.

Arról viszont nem szól a fáma, hogy hozzátette volna, hogy "de csak akkor, ha megbecsülve otthon is tartják őket!"

Az agyelszívásnak evidens, hogy vannak nyertesei és vesztesei is.

A nyertesek, ahova áramlik a kiművelt emberfők sokasága és maguk a kiművelt emberfők, a vesztesek pedig azok, ahol "vákuum" keletkezik.

Ebben az esetben is igaz a mondás, hogy az kiabál, akinek a háza ég. A nyertesek nem jajveszékelnek.

Csodabogár 2020.05.27. 13:25:27

@desw: Ha mindenkinek a saját hazája biztosítana emgfelelő feltételeket a karrier építéshez, akkor biztos kevesebben kalandoznának el tartósan külföldre. Ilyen egyszerü!

fhdgy 2020.05.27. 14:25:21

@Csodabogár: Engem a karrierépítés soha nem érdekelt. Tudjam csinálni a munkámat, ehhez legyenek meg a feltételek ( munkahelyen, és a magánéletben is, ez utóbbihoz persze kell egy kis pénzecske ), aztán még annyi, hogy munkámnak legyen értelme.

Vrancisco 2020.05.27. 14:39:43

@desw: Szép dolog, hogy az állam kifizeti a tanulmányait az embernek, már amennyiben az egyéni teljesítmény ezt indokolja...
Ez azonban több olyan országban is így van, ahol utána is megbecsülik az embert, és nem kell:
1.) évtizedekig güriznie egy panel kezdőjére,
2.) felszopnia magát bizonyos "far"-vizeken, ha van hozzá gusztusa, vagy egyáltalán kapcsolati tőkéje...

Arról beszéljünk inkább, hogy egy normálisabb végzettséggel és szakmával is mennyi idő ma Magyarországon egy értékelhető tőkét összemelózni? Vagy mehetek 10-15 év után falura, vagy felvehetek 30 millió hitelt.
Hol vannak a budapesti és környéki ingatlanárak? (Nem, nem szeretnék vidéken élni, ha majd egyszer hazamegyünk esetleg, mert Budapest az egyetlen értelme hazamenni: család, barátok, atmoszféra, stb...)
Hol reálisak a mai árak? Kinek szólnak? Befektetőkön, öröklőkön meg NER-eseken kívül ki képes labdába rúgni belátható időn belül, önerőből?

Én mérnökként jó pár év utáni elkeseredett küzdelem után kijöttem Németországba, ahol lehet, hogy külföldi vagyok, de az én "társadalmi köreimben" (magyarán nem a nyelvet nem beszélő, takarító, megmondójózska szintje) ezt nagyon nem tolják az orrod alá, és megbecsülnek, emberileg is, nem csak anyagilag.
Nem mellesleg 8 hónap alatt megtakarítottuk annyit, amennyit M.o.-n 2-3 év volt...

És, ha majd esetleg pár év múlva hazamegyünk, mert úgy hozza az élet, család, érzelmek: miért kellene hallgatnom,hogy kussoljak, ha már kimentem? B.szd meg, szabadáramlás van, azt csinálok, amit akarok! Otthon naponta akasztanak le a zombi adófizetőkről milliárdokat a "haverok", de, ha én pár évre offolok, hogy egyáltalán boldogulni tudjunk, akkor áruló vagyok. Na ezek azok, amik nem hiányoznak innen, és amik meghiusíthatnak egy esetleges hazavándorlást...

desw 2020.05.27. 14:40:24

@Csodabogár:

"Ha mindenkinek a saját hazája biztosítana emgfelelő feltételeket a karrier építéshez, akkor biztos kevesebben kalandoznának el tartósan külföldre. Ilyen egyszerü! "

A klassz! És mondd csak, kik tudnának neked "megfelelő feltételeket" biztosítani a hazádban?

Mondjuk a többi állampolgár dolgozzon azért, hogy az ici-pici Csodabogárkának "megfelelő feltételeket" teremtsenek, ugye?

Meg azért az is elég vicces, amikor ezt az életében még egy percet sem dolgozó és adót nem fizeti, épp egyetemről kizuhant gyerek mondja a több adófizetőnek.

fhdgy 2020.05.27. 14:48:50

@desw: Ne vedd zokon, de attól tartok, hogy téged az agyadért senki nem fog "elszívni"!

desw 2020.05.27. 15:17:23

@Vrancisco:

Próbálj meg Londonban vagy egy nagyobb nyugati városban kp-ra saját pecót venni! Good luck!

Mindenki oda megy, ahová akar, kutyát nem érdekli. Csak arra várni, hogy Magyarországon olyan bérviszonyok leszenek, mint pl NO-ban, elég nagy hülyeség. Nyilván egyszerűbb kimenni egy olyan országba, ahol magasabbak a bérek. Én csak ennyit írtam

desw 2020.05.27. 15:17:24

@fhdgy:

Kicsit bővebben a kritikát felém!

Vrancisco 2020.05.27. 15:51:22

@desw: Ez tény! Nem is tervezünk itt sem venni semmit, mivel az ingatlanok is igazodnak a keresethez, de még mindig arányosabban, mint otthon.
De inkább itt élek albérletben, teszek félre egy nagyságrenddel többet, és járom be a világot, mint, hogy otthon tegyem ugyanezt, kevesebb utazás és minimális megtakarítás mellett. És, ha mégis csak hazamegyünk, akkor az itteni megtakarításból otthon venni ingatlant megint más. Mindenképp jobban jövünk ki, de a kettő kombinációja a legütősebb. Csak előbb ne legyen hányingerem attól, ami otthon megy...

desw 2020.05.27. 16:06:31

@Vrancisco:

Ok, akkor egyetértünk. Egyébként ez volt az első kommentemben is.

A legjobb az, ha a kereseted nem függ a tartózkodási helyedtől (online meló), és így kereshetsz nyugati bért, de közben élhetsz vmilyen olcsó országban.

Vrancisco 2020.05.27. 16:22:05

@desw: Az lesz a next step... :D :D Asszonyka úgyis fordítani akar, azt lehet online is, én is váltani akarok majd a mérnökségről valami "humánabb" témára...

fhdgy 2020.05.27. 17:37:14

@desw: Csodabogarat lecsodabogárkázni, aki sok mindenben viszi itt a prímet, ha nem is mindenben értünk egyet vele, de tiszteljük a teljes életét,hát, hogy is mondjam...

arncht 2020.05.27. 18:09:30

jajhaj... mit gondoltak, hogy miert veszik be ezeket az orszagokat az euba? :) a ket szep szemukert, es anyagi tamogatasert? ki van pontosan kalkulalva a megterules, hogy hosszutavon a coreallamok jarnak jobban. gyk europan beluli gyarmatositas, ahhoz, hogy megmaradjon a fontosabb allamok vilaggazdasagi versenykepessege. a nemetek onerobol a budos eletben nem lettek volna vilag szinten ennyire eredmenyesek. most hogy elfogyott a lendulet, es a gazdasaiglag megterulo orszagok a kozelbol, kellenek a betelepitett emberek a harmadik vilagbol - itt csak azt kalkulaljak felre, hogy ezek nem europaban magasan kepzett emberek, es a mentalitas, munkahoz valo hozzaallas sem eppen ua.

persze jon, mindig az ingyenpenz duma, pedig pontosan mindennek meg van az ara. a szatallitallamok mestersegesen felpumpalt eletszinvonala kerdeses meddig fenntarthato (lsd deli allamok).

Herr Géza 2020.05.27. 18:12:35

@desw: Várjál már kispajtás! Itt vagy már öt órája, és azt még meg sem említetted, hogy az árulók nyugdíjas szüleit te tartod el? Te sem vagy már a régi.... :)

Shanarey 2020.05.27. 18:18:56

@desw:

A régi szép idők, avagy a 12 magyar Nobel díj története. Aztán hány magyar Nobel díjas vehette át anno a díját Magyarországon? Miért is húztak el Magyarországról? Erről az űber magyarok is kussolnak, na de miért?

dikusz. 2020.05.27. 18:34:47

@Herr Géza: Azt nem ő szokta, az ernőke privilégiuma, akinek élesítve van a "nyugdíjas" szó, és az a blog, ahol ez a szó szerepel, és netán címlapra is kerül, rögtön ott van, és mondja a tutit...

desw 2020.05.27. 19:03:24

@Shanarey:

Ugye nem akarsz vmi párhuzamot belemagyarázni a Nobel-díjasok és a mostanában kivándorolt gazdasági emigránsokot között? Remélem!

nemhüje 2020.05.27. 19:03:24

@desw:

'kik tudnának neked "megfelelő feltételeket" biztosítani a hazádban'

mindenesetre nem úgy látszik, hogy a basi rendszere a többség számára ideális feltételek kialakítása felé vinné az országot. Már az idült fidesz-szavazók is kezdenek kételkedni:

"többen érzik úgy, hogy rosszabb lett saját családjuk anyagi helyzete az elmúlt tíz évben, mint ahányan gyarapodásról számolnak be"
www.napi.hu/magyar_gazdasag/orban-kormany-10-ev-teljesitmeny-magyar-tarsadalom-megiteles.704847.html

A fiatalt nem az érdekli, ki és miért "teremtett" olyan viszonyokat, feltételeket, amilyenek ma várják Magyarországon. Ő élni akar. S ha a hazájában lényegesen kedvezőtlenebb esélyekkel indul, akkor megfontolja, hogy külföldön érvényesüljön.

A többségben nincs önmagát is feláldozni kész, vak "hazaszeretet". A romantikus, tizenkilencedik századi, mesterségesen létrehozott nemzeteszmeny halott. Az "itt élned, halnod kell" imperatívusza érvényét vesztette.

desw 2020.05.27. 19:03:25

@fhdgy:

" Csodabogarat lecsodabogárkázni, aki sok mindenben viszi itt a prímet, ha nem is mindenben értünk egyet vele, de tiszteljük a teljes életét,hát, hogy is mondjam... "

Ohh, my bad, sorry. Tudod, én nem vagyok HA szekta rendes tagja, így nem tudom az előéleteteket. Persze annak örülök, hogy csak a stílusom zavar, nem a lényegi mondamdóm.

@Csodabogár:

Ha megbántottalak a bunkó stílusommal, akkor elnézést kérek! Viszont a lényegi részet fenntartom a hozzászólásomnak.

desw 2020.05.27. 19:03:25

@Vrancisco:

"Az lesz a next step... :D :D Asszonyka úgyis fordítani akar, azt lehet online is, én is váltani akarok majd a mérnökségről valami "humánabb" témára... "

Klassz! Gratula!

desw 2020.05.27. 19:03:25

@Herr Géza:

"Várjál már kispajtás! Itt vagy már öt órája, és azt még meg sem említetted, hogy az árulók nyugdíjas szüleit te tartod el? Te sem vagy már a régi.... :) "

Ki beszél itt "árulókról, Morzsa?

A dokid nem mondta, hogy ne igyál a nyugtatódra, mert halucinálni fogsz tőle?

nemhüje 2020.05.27. 19:03:25

@fhdgy: ugyan miért kellene valakinek a "teljes életét" tisztelni? Egymás személyét igen, de az életét? Azt meg végképp nem értem, miért kellene éppen Cs. életét tisztelni, mitől lenne különleges. Azért mert régen született? Vagy mert évtizedeket külföldön töltött?

Shanarey 2020.05.27. 19:22:52

@desw:

Magyarisztán, a jelenlegi működésével, bemagyarázza helyettem.
:-)

Herr Géza 2020.05.27. 20:02:06

@desw: El vagy tévedve. A Morzsa nem én vagyok. Talán nálad lehet inkább valami zavar az éterben...

Golf2 2020.05.27. 20:45:32

Off. Jogvédő szervezetek szerint az új törvénytervezetek a minimális alkotmányos garanciákat is eltüntetik...index (orbán-művek)

desw 2020.05.27. 21:27:22

@nemhüje:

A cikkből, amit idéztél:

"A pártpreferencia a kérdések megítélésében mindent felülír - jegyzik meg a kutatás készítői utalva arra, hogy a kormánypártiak többségében elégedettek, míg az ellenzékiek jelentős része inkább romló tendenciákat fedezett fel a különböző szakpolitikai területeken. Ugyanakkor az is látszik, hogy a kormánypártiak körében is van egy számottevő kisebbség (20-25 százalék), aki nem elégedett az elmúlt 10 évvel."

Az állításom még mindig csak annyi volt, hogy az egyén döntése érthető, de ettől még hiányoznak az elvándorolt diplomások a magyar gazdaságnak és társadalomnak.

fhdgy 2020.05.27. 21:42:29

@nemhüje: Azért kellene valamit tisztelni, mert nem kellene mindent leszarni!!!

Csodabogár 2020.05.27. 22:04:10

@nemhüje: Nem is a vad hazaszeretet, hanem vannak akik egyszerüen szeretnek itthon élni. Mellesleg olyan szakmával, amiből jól élnek és politika függetlenek. IT pl. De vannak orvos gyerek ismerőseim is, olyan ötven körüliek. Mindegyik volt kint tanulni és vissza jött. Nem panaszkodnak, gondol9m elég jól élnek, véletlenül mindkettőnek 3 gyereke is van. Politika egyiket se érdekli, Megvallom, mikor ezt elhatározták, magam is csodálkoztam, de ma azt mondom, hogy talán nekik volt igazuk. Tudom ezt nehéz elhinni, de van ilyen.

Csodabogár 2020.05.27. 22:05:52

@desw: Azt az örömet senkinek nem szerzem meg, hogy megsérthessen engem.:-)

Csodabogár 2020.05.27. 22:10:05

@nemhüje: Természetesen nem kell tisztelni, hacsak azért nem, hogy úgy mentem el a szabadságomért, hogy tudtam lényegesen rosszabb és nehezebb lesz az életem mint itthon volt.
Nem x vagy y "üldözött" el, mint a mostaniakat általában, hanem nem voltam képes tovább bezártan élni. No de ezt ma ugyse érti senki, mert beleszülettetek hála az égnek a szabadságba. Azt, hogy manapság ezt valaki meg tudja-e becsülni vagy nem, az más kérdés.

Horthy Miklós cselédje · hamisgulyas.wordpress.com 2020.05.27. 22:11:59

Az agyelszívás tulajdonképpen tolvajlás. Mégpedig a humán tőke meglopása, ugye.
A rendszerváltás óta iszonyatos mennyiségű volt ez a kiáramlás a közép kelet európai országokból.
Az EUs pénz inkább nevezhető lenne valamiféle fájdalomdíjnak..

desw 2020.05.27. 22:12:12

@nemhüje:

"ugyan miért kellene valakinek a "teljes életét" tisztelni? Egymás személyét igen, de az életét? Azt meg végképp nem értem, miért kellene éppen Cs. életét tisztelni, mitől lenne különleges. Azért mert régen született? Vagy mert évtizedeket külföldön töltött? "

Egyetértünk! Miért ne mondhatna vki hülyeséget 2020-ban, aki 50 évvel ezelőtt vmi okosat csinált? Butuska tekintélyelv ez.

nemhüje 2020.05.27. 23:55:39

@Horthy Miklós cselédje:
És életerős, munkaképes fiatalként az osztrák adófizetők pénzén évekig Grazban élősködni, segélyt kunyerálni, közben határozott erőfeszítést tenni arra, nehogy kereső tevékenységre (munkára) felvegyenek, ezt minek minősítsük?

nemhüje 2020.05.27. 23:55:55

@Csodabogár: azért kellene tisztelni, mert az önérdeked követted, ami számodra a legfontosabb volt? Mert az utazgatás kedvéért lemondtál a hazádról, a rokonaidról? Ezért szerintem legfeljebb sajnálat jár.

Igen, magad fizetésből kiválóan lehet élni olcsó országokban. De azért szólj az ismerőseidnek, ne kritizálják a kormányt, különben hajnalban jöhet értük a fekete autó, mint az elmúlt időszakban nem is egyért.

Abban egyetértünk, hogy a maiak szerencsésebbek, vidámabb korba (nem "barakkba") születtek.

nemhüje 2020.05.27. 23:56:09

@Csodabogár: még egy megjegyzés.a mostaniakat se o. üldözi el, ők is csak a saját boldogulásukat keresik. Lehet hogy van pár száz ember (azaz egy ezrelék), aki a rendszer miatt ment el. De gyanítom, van másik százezer, akinél KÖZREJÁTSZOTT a távozásban a magyar közéleti-politikai mocsár, az antidemokratikus folyamatok. Egy érdekesség az idézett cikkből:

"2020 tavaszán egy hajszállal többen vannak azok, akik szerint már nem váltható le demokratikus választásokon az Orbán-kormány"

nemhüje 2020.05.27. 23:56:18

@desw: "hiányoznak az elvándorolt diplomások a magyar gazdaságnak és társadalomnak."

Hiányoznak? Hát akkor tegyen valamit a "magyar gazdaság és társadalom", hogy ne hiányozzanak neki!

Tessék bevonzani migránsokat (akár külföldieket, akár magyar migránsokat is haza lehet csábítani)! Ehhez "csupán" vonzó életfeltételeket kell teremteni.

desw 2020.05.28. 07:58:30

@nemhüje:

"azért kellene tisztelni, mert az önérdeked követted, ami számodra a legfontosabb volt? Mert az utazgatás kedvéért lemondtál a hazádról, a rokonaidról? Ezért szerintem legfeljebb sajnálat jár."

:DDDDD Bezzeg a mostani emigránsok, akik alapvetően a pénz miatt mennek el! Ez mekkora öngól!

"Tessék bevonzani migránsokat (akár külföldieket, akár magyar migránsokat is haza lehet csábítani)! Ehhez "csupán" vonzó életfeltételeket kell teremteni. "

Világos! Ha titeket is csak a szavak szintjén érdekel, hogy az otthon hagyott családtagjaitok milyen körülmények között élnek, akkor az otthoniakat miért érdekelje? Miért várjátok el másoktól azt, amiért ti sem vagytok hajlandóak erőfeszítést tenni?

Miért érdekeljen engem, hogy anyátok és apátok milyen eü ellátást kap, ha titeket sem érdekel a pofázáson kívül?

desw 2020.05.28. 08:47:53

@Csodabogár:

" Nem is a vad hazaszeretet, hanem vannak akik egyszerüen szeretnek itthon élni. Mellesleg olyan szakmával, amiből jól élnek és politika függetlenek. IT pl. De vannak orvos gyerek ismerőseim is, olyan ötven körüliek. Mindegyik volt kint tanulni és vissza jött. Nem panaszkodnak, gondol9m elég jól élnek, véletlenül mindkettőnek 3 gyereke is van. Politika egyiket se érdekli, Megvallom, mikor ezt elhatározták, magam is csodálkoztam, de ma azt mondom, hogy talán nekik volt igazuk. Tudom ezt nehéz elhinni, de van ilyen. "

Az emberek túl sokat foglalkoznak a politikával. Azt gondolják, hogy ez határozza meg az életüket, pedig nem sok hatása van rá (Európáról beszélek, nem Közép-Afrikáról).

A saját környezetemben azt látom, hogy az okos és szorgalmas embereknek mindegy, hogy Orbán vagy Gyurcsány vagy egy másik faszkalap kapirgál a ganyédom, ők jól élnek függetlenül az épp uralkodó politikai szektától.

A losereknek megint csak mindegy, ők pár éve után mindig kormányváltás akarnak, mert ismét nem hozták el nekik a Kánaánt!

2020.05.28. 09:24:07

@desw: " Azt gondolják, hogy ez határozza meg az életüket, pedig nem sok hatása van rá"

naprol-napra vagy evrol evre tekintve lehet, hogy nem, de ha valaki evtizedekben gondolkodik, akar a sajat hatralevo elete miatt, akar a gyerekei miatt, akkor bizony a politikanak eleg nagy szerepe van. Nezd meg mive fejlodott a ket nemetorszag vagy a ket korea.

nemecsekerno_007 2020.05.28. 09:56:40

@dikusz.: 5000 Mrd Ft az éves nyugdíjkiadás, azt valakinek meg kell termelni mert a külföldön dolgozók nem fogják. Ezért magasak az adók-, és járulékok mert valamiből fizetni kell ha már félmillió ember legálisan csal.
Lehet rajtam heherészni, de ha megvalósul az EU válságkezelő terve akkor nettó befizetők leszünk, símán szankcionálhatjuk az ha gazdag nyugati országk ingyen munkaerőt kapnak tőlünk.
Elég volt abból, hogy sokan Mama Hotelnek nézik az országot.

Wildhunt 2020.05.28. 09:56:41

@nemhüje: tett. Kifizette a tandíjukat, remélve hogy hasznukat veszi. A kivándorló orvosaink pld. jobban élnek az USA-ban mint a helyiek, mert puszira kaptak a patásorbántól (hamár neked Magyarország=orbánisztán) pár százezer dollárt az ottani versenytársakhoz képest.

dikusz. 2020.05.28. 10:45:38

@nemecsekerno_007: Rajtad heherészni? Nem tudok.
Már megbocsáss, de inkább szánalmas az, hogy állandóan megjelensz ott, ahol valaki leírja a "nyugdíj" szót, és csak szajkózod a magadét.

Ne érdemesíts válaszra, ha kérhetem.

Benikuty 2020.05.28. 10:58:59

@Wildhunt: Utóbb megfizetik a diploma árát, olyan arcpirító a fizetésük, hogy a munkakörülményekről már ne is beszéljünk. Nem mindegyikük orvosbáró.

cog3981 2020.05.28. 11:05:10

@desw: "A losereknek megint csak mindegy, ők pár éve után mindig kormányváltás akarnak, mert ismét nem hozták el nekik a Kánaánt! "

Azert mert komoly problema van a magyar mentalitassal es mindig remenykednek hogy egy normalisabb rendszer jon.

Persze lehet ugyeskedni, szabalyokat kikerulni akar kiskapukkal, akar csokos kapcsolattal ... de akkor megint ott vagyunk h WTF .. ez votma 50 eve is.

Es nem ertem meg miert akarna egy atlagember ilyen atmoszferaban elni, (mert hacsak nem vagy kogazdag es maganegyetemre/korhazba mehetsz...) ott ahol nem tartjak be a szabalyokat (amiket nem a masik szivatasara hoztak!)/ nem toleransak az emberek, garantalom neked hogy kormany inkabb stadionokra onti a penzt (es szivattyuzza ki) minthogy az egeszsegugybe es az oktatasba.

Van par ilyen orszag az EU-ban, M.o. koztuk van. De a spanyol kollega is panaszkodott a covid kezelesevel kapcsolatban... inkabb a tankokat vezenyeltek ki minthogy tettek volna barmi erdemlegeset. Spanyol es roman kollegaval egyutt szoktunk versenyezni melyikunk orszaga a korruptabb... Jah, mindezt egy normalisabb orszagbol ofc :D

szoval ha kitakaritanak a mentalitast a fejekbol akkor meg haza is koltoznenk par ev kintlet utan (mert a tapasztalatszerzes egeszseges .. ezt regen is tudtak).

desw 2020.05.28. 11:05:10

@Rayovac:

A másik oldalról nézve is igaz: hiába lett a keleti oldalon is ugyanaz a politika, még 30 év után is brutál különbség van a volt NDK és NSZK között, pedig euró száz vagy ezermilliárdokat is betoltak a felzárkoztatásba

www.dw.com/en/how-different-are-eastern-and-western-germany/av-51107063

Tartom a véleményemet: az agilis és okos emberek bárhol és bármikor jobb életet élhetnek, míg a többség csak mások farvizén evickélve képes erre. (kimegyek Németbe' és 3000 eurót keresek, mer' a köcsög magyarok nem adnak ennyit => könnyű beleülni a mások által évtizedek alatt létrehozott tutiba) Meg mások teremtsenek nekem "megfelelő körülményeket". Eszem megáll!

cog3981 2020.05.28. 11:05:10

@desw: "A losereknek megint csak mindegy, ők pár éve után mindig kormányváltás akarnak, mert ismét nem hozták el nekik a Kánaánt! "

Azert mert komoly problema van a magyar mentalitassal es mindig remenykednek hogy egy normalisabb rendszer jon.

Persze lehet ugyeskedni, szabalyokat kikerulni akar kiskapukkal, akar csokos kapcsolattal ... de akkor megint ott vagyunk h WTF .. ez votma 50 eve is.

Es nem ertem meg miert akarna egy atlagember ilyen atmoszferaban elni, (mert hacsak nem vagy kogazdag es maganegyetemre/korhazba mehetsz...) ott ahol nem tartjak be a szabalyokat (amiket nem a masik szivatasara hoztak!)/ nem toleransak az emberek, garantalom neked hogy kormany inkabb stadionokra onti a penzt (es szivattyuzza ki) minthogy az egeszsegugybe es az oktatasba.

Van par ilyen orszag az EU-ban, M.o. koztuk van. De a spanyol kollega is panaszkodott a covid kezelesevel kapcsolatban... inkabb a tankokat vezenyeltek ki minthogy tettek volna barmi erdemlegeset. Spanyol es roman kollegaval egyutt szoktunk versenyezni melyikunk orszaga a korruptabb... Jah, mindezt egy normalisabb orszagboal ofc :D

szoval ha kitakaritanak a mentalitast a fejekbol akkor meg haza is koltoznenk par ev kintlet utan (mert a tapasztalatszerzes egeszseges .. ezt regen is tudtak).

Örömhernyó 2020.05.28. 11:05:10

Egyszerű az oka annak, amiért Írország brutálisan sok EU-n kívüli migránst vonz: 5 év ott élés után megkapják az állampolgarságot. Talán a legkönnyebben osztogatják Írországban az állampolgárságot a fejlett világban, ráadásul EU-tag és angolul beszélnek, gyakorlatilag ott surran be rengeteg kínai, indiai, pakisztáni ember a fejlett világba.
Az meg, hogy mondjuk Írországba sok diplomás vándorol be, nem jelenti, hogy mind a szakmájában fog dolgozni vagy egyáltalán kvalifikált munkát fog végezni. Rengeteg diplomás fiatal simán pubokban, hotelekben, éttermekben, a vendéglátóiparban helyezkedik el. Ez magyar diplomások körében is jellemző. Egy angoltanári vagy más bölcsész diplomával mondjuk Dublinban vagy Kerry-ban leginkább szállodai takarító lehet az ember.

Máltára meg tudjuk mi miatt mennek dolgozni az emberek: online szerencsejáték cégek székhelye.

desw 2020.05.28. 11:05:10

@dikusz.:

Mondjuk baromira igaza van!

Tök egyszerű matek ez: van ~3 millió nyugger, akit el kell?? tartani, így nagyon nem mindegy, hogy mennyi adófizető feladata ez. Mivel az emigránsok nem fizetnek MO-on járulékot, így ez a feladat a magyar adófizetők nyakába van baszva

Ra0k 2020.05.28. 12:10:51

Németországban nagyon népszerű az úgynevezett Ausbildung mint az egyetem alternatívája. Nagyon bevált módszer, gyakorlatilag 3 év alatt, fizetés mellett egy cégnél kitanulhat egy szakmát az ember rögtön a középiskola után. Az álláshirdetések is úgy vannak meghirdetve, hogy xy egyetemi végzettség vagy Ausbildung. Ez okozhatja az alacsony számot.

desw 2020.05.28. 12:10:51

@cog3981:

Bocs, de szokásos butuska dumát nyomod.

Korrupció mindenhol van, volt és lesz. Pl nézd csak meg az új berlini reptér sztoriját.

A mértéke országonként változó, de ez pont összefügg az átlag álompolgárok mentalitásával. Miért lenne kevésbé korrupt egy magyar politikus, mint egy átlag magyar polgár? Tudod, a minimálbérező, a feketéző, a hálapénzt adó, aki lefizeti a vizsgabiztost az autó vizsgáztatásnál, . . .

Egy ismerősöm sincs, akinek vmi köze lenne a politikához, mégis a többségük jól él mindeféle trükközés nélkül. Pl IT-s barátok, akik lazán havi 600-700k, vagy akár 1 milla körül keresnek, és KATÁ-val azért az nem olyan rossz, és teljesen legális.

De van könyvelő, autókereskedő, építési vállalkozó, . . . ismerős is, akik szintén nem panaszkodnak, de persze sokat is robotolnak.

És azért ez MO-on nem olyan rossz pénz, és gyanítom, hogy sok kinti emigráns sem tud ilyen életszínvolanon élni, mivel MO-on sok dolog jóval olcsóbb, pl ház, bérleti díj, fodrász, kocsma, kurva, . . .

A magyar eü messze nem olyan rossz, mint ahogy állítják. Persze lehetne több pénzt költeni rá.

Geza16V 2020.05.28. 14:00:43

hat... pech. majd ha megkapom azt a fizetest itthon is, ami a munkam utan tisztessegesen jar, akkor elgondolkodom rajta, hogy dolgozzak itthon. mernok vagyok, osztrak cegnel contractor, es itthonrol dolgozom 100%-ban. imadom Magyarorszagot, megvetem a magyar allamot. egy budos fillerrel tobbet nem vagyok nekik hajlando fizetni a kotelezo legkevesebb nagyon muszajnal.

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2020.05.28. 14:10:02

"Ami még érdekes lehet például magyar szempontból, az az unión kívülről érkezett diplomások kiugróan magas aránya"

hogy mi? a felsorolt orszagok kb feleben hasonlo vagy magasabb a sarga oszlop.

2020.05.28. 15:44:06

@fhdgy: dehogynem, az észbontók :)

desw 2020.05.28. 15:44:07

@Geza16V:

"hat... pech. majd ha megkapom azt a fizetest itthon is, ami a munkam utan tisztessegesen jar, . . . "

"Jár" - Imádom ezt a szót!

Neked miért csak az osztrák fizetés "jár"? A norvég fizetésed sokkal több lenne, de az már nem "jár" neked?

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2020.05.28. 15:44:07

@Geza16V: hosies hozzaallas, mar szinte forradalmi.

kék madár 2020.05.28. 17:26:07

@desw: amiket itt irsz, nem kene kiadni, es nagyon dragan arulni, ezt mi nem erdemeljukk meg, ingyen, en mondjuk nem is ertem

somlobodog 2020.05.28. 18:04:24

@Wildhunt: az usaban. Magyar orvosi diplomával? Ja. Jobban el ha ott is megcsinalja az orvosit (de legalább a szakvizsgakat) meg a rezidenskepzest ÉS még be is jut a rezidenskepzest. Usa nem az EU része... Talán a sote angol kepzesebol beszamitanak valamit itt is. De annak ára van. Ahogy az angol képzés sem ingyenes. Okos voltál. Ülj le, egyes.

Wildhunt 2020.05.28. 19:21:41

@Benikuty: pontosan így van, ha maradnak. Ha viszont kimennek pld. ápolónak, az nekik még mindig nyereséges, de az ország bukta a képzés költségeit. Ezt hívják agyelszívásnak, jó reggelt.

Wildhunt 2020.05.28. 19:21:41

@somlobodog: te meg hülye voltál, mert a magyar diploma bőven elég hogy elhelyezkedjen egy idősotthonban pld. ápolónak míg honosít. De tudod mit? Csak a te kedvedért behelyettesíthetsz USA helyett pld. Svédországot, orvosi helyett más diplomát. Persze ha képességeidet nem haladja meg az ilyen bonyolult logikai művelet.

Benikuty 2020.05.28. 19:32:24

@Wildhunt: Egyről beszélünk, nyunyóka!

2020.05.29. 01:01:32

@desw: "Miért lenne kevésbé korrupt egy magyar politikus, mint egy átlag magyar polgár?"

ez egy nagyon jo kerdes, es egyben valasz arra, miert ne legyen lelkiismeretfurdalasa az embernek elmenni az ingyen kapott diplomaval es hatrahagyott nyugdijasokkal (ami mondjuk szerintem nem ilyen egyszeru helyzet, de mondjuk, hogy az)

es hogy idecsapjam "kinek kellene vonzo korulmenyeket teremnteni" kerdest, hat azokank, akik otthonmaradnak amikor elb@szott alkotmanyt csinalnak, amikor a noverek tuntetnenek, amikor a tanarok tuntetnenek, amikor az akademia tuntetett, amikor dudalni kell adott helyen, akik kussban maradnak, amikor egyetlen szulo szolal fel, hogy nem kellene az allami sulis gyerekeket ferenc papa beiktatasara templomba rangatni, es meg folytathatnam az elmult tiz ev alatt kihagyott helyzeteket, amikor alkalom lett volna jobb korulmenyeket teremteni (pozitiv pelda az internet ado, hogy kellene csinalni, de nem csak akkor, amikor a sajat erdek diktalja)

de mivel a "Miért lenne kevésbé korrupt egy magyar politikus, mint egy átlag magyar polgár?" egy jogos kerdes, es ramutat egy jelentos tobbseg gondolkodasara, sajnos nem varhato, hogy a jobb korulmenyekbol itt lesz valaha valami, meg akkor sem, ha van 10-20-30 szazaleknyi magyar ember, akiknek a helyen van az ertekrendje, es kb eletben tartjak azt a szerencsetlen orszagot, es akiket mondjuk sajnalok es, es van nemi lelkiiismeretfurdalasom veluk szemben..

desw 2020.05.29. 17:36:59

@Rayovac:

Azért a "megfelelő feltételek" egy eléggé szubjektív valami. Nyilván mást jelent a fiataloknak, az időseknek, a betegeknek, a nőknek, a vallásosoknak, . . .

Meg aztán azzal a feltételezéssel éltek, hogy ti, emigránsok olyan szépek és okosak vagytok, és ti tudjátok ám a tutit, amíg a MO-on maradtak és elégedettek csak balfasz Orbánisták lehetnek.

(kíváncsi lennék, hogy az emigránsok közül 2010-ben hányan szavaztak Orbánékra => gyanítom, hogy elég sokan)

És aztán pl én miért gürizzek azért, hogy a ti szájízetek szerinti "megfelelő körülményeket" teremtsek, ha ti is magasról leszartok mindent és csak a saját életetekkel törődtök?

És nem akarom lezáratni a határokat, de a jelenlegi helyzet baromi előnytelen a magyar adófizetőknek.

Sok-sok milliójába kerül a magyar adófizetőnek egy gyerek 0 és 25 éves kor között (bölcsi, iskola, CSP, egyetem, eü, . . . ), és amikor végre vmi haszon is lehetne belőle, akkor lelép külfödre, mert nem teremtettek neki "megfelelő körülményeket" ill. nem kap annyi fizetést, ami "jár" neki.

Ja, arról már nem is beszéljünk, hogy Londonból szavazgattok a magyar dolgokra. Kész vicc!

2020.05.29. 18:46:39

@desw: en mondjuk az usa-bol szavagaznek, ha idoben kuldenek a szavazo lapokat, de hat nem kuldik - tavaly mar le is iratkoztam + egyetertek azzal, hogy aki ott nem fizet adot, ne szavazzon. Ebbe beleertem a megvasarolt romaniai egyhazmegyeket is, ahova mondjuk odaertek a szavazo lapok.

egy olyan dontessel is egyetertenek, hogy az allamilag fizetett egyetem/foiskola ara egy szamlara kerul negativ egyenleggel, aztan az evek alatt elparolog, amig az ember fizet adot (a reszleteket biztos ki lehetne talalni, hogy legtobb ember igazsagosnak erezze)

az hogy miert gurizzel, hogy a "mi" szajunk ize szerint legyen jo az orszag: mert szerintem van egy nagy kozos halmaz, amivel legtobb ember egyetert.

szerintem legtobb ember egyetert, hogy az nem hogy nem jo, de verlazito, hogy nem szazmilliok, nem tizmilliardok, es lassan mar nem is szazmilliardok, hanem ezer milliardos nagysagrendu forint landol buzos helyeken.

szerintem legtobb ember egyetert, hogy nem jo, hogy partkatonakat ultetnek olyan helyekre, ahol szakmai vezetesnek lenne helye, ezaltal szetcsesznek egy csomo addig jol mukodo rendszert.

szerintem legtobb ember egyetert azzal, hogy amit a legfobb ugyesz muvel, az olyan, mint amit a mexikoi bunbandakrol szolo filmekben latunk.

es ezek csak az oriasi problemak ami ellen lehetne "gurizni", peldaul nem otthon maradni, amikor egyesek tuntetnek ellene, aztan amikor olyat mondanak, hogy "majd ha jon a hideg, ugyis hazamennek" akkor tabortuzet kell rakni szankokbol...

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2020.05.29. 21:08:30

hat igen, csak ugye aki itthagyta az orszagot az nem tud ezekben reszt venni, amit meg lehet erteni, neki is egy elete van, inkabb a csaladjara, a munkajara es egyeb szemelyes dolgaira forditja az energiajat. szemben ugye az itthoniakkal akiknek pont az lenne a dolguk hogy ize. vagy hogy is van ez.

desw 2020.05.29. 21:08:31

@Rayovac:

Alapvetően egyetértünk!

Váltsuk le Orbánékat, benne vagyok! De várjál! Kire??

Jöjjön a puhapöcsű KariGeri és az Összefosás? Neeeeee!

Vagy a kinvénhedt félalkesz szocik és a "Fizessenek a gazdagok"??? Neeeeeee!

Esetleg huszonéves taknyok (Momentum)?? Neeeeee!

Szóval ja! Utálom Orbánékat, mint a szart, de NEKEM még mindig ők a legkisebb rossz!

desw 2020.05.29. 21:08:31

@Rayovac:

Azon szerintem nincs vitánk, hogy kb sosem lesz nyugati bérszínvonal MO-on. (saját vállalkozás más, alkalmazotti bérről beszélek)

Tfh, a politikai feltételek megfelelőek lesznek. Hazajönnétek akkor is, ha csak ötödannyi pénz kaptok a kintihez képest? Gyanítom, hogy nem! => tök feleslegesen erőlködnénk, mert maradna kizáró okotok.

Horthy Miklós cselédje · hamisgulyas.wordpress.com 2020.05.29. 22:15:49

@desw:

Aki emigrált, beismerte hogy Magyarországon nem tudott boldogulni.Kár a politikusokra mutogatni egy szabad országban. Kongóban lehet elmenne a duma, de egy demokratikus EUs országban nem.

Életem legjobb döntése volt Nyugatról hazajönni és végre a hazámért dolgozni.

S igen, fideszes vagyok én is, lehet szidni.

Ződ2000 · http://egzostive.com 2020.05.30. 00:44:33

@Horthy Miklós cselédje: szóval te is emigráltál, az volt az oka, hogy nem tudtál boldogulni?

Akiket én ismertem azok mind azért mentek el hogy jobb tudást szerezzenek és persze hogy kipróbálják magukat nem hazai pályán. Nyilván a középtávú cél az volt hogy ezt otthon kamatoztassa.

Nem tudom hány éves vagy de akinek nem mosták át baromságokkal az agyát az általában képben volt azzal hogy kint kicsit jobban működnek a dolgok, és érdemes külföldön tapasztalatot szerezni. Csak nem voltak lehetőségek, nem védtek az EU szabadságjogai, ha egy osztrák vagy olasz határőr kipécézet akkor egy évig egész Európából kizárhatott. Aki pedig még keletebbről próbálkozott annak előre vízumot kellett kérnie.

És azért is mert elég látványos volt a különbség ha átlépte az ember az osztrák határt (pedig akkor még nem volt EU, és a sógorék nem voltak az EK tagja sem).

Amíg nem volt tele az ország sok behülyítettel, az emberek tisztában voltak vele hogy aki külföldi tapasztalatot szerez az általában jobb jelentkező, és mondjuk legalább elmondhatta hogy egy teljesen új helyzetben helyt állt ahol nem apuci teszi be az uram bátyám akváriumba.

Normálisan pedig az ember azzal számol, hogy előbb utóbb otthon szeretné folytatni, pedig még benne van az élmény amikor a tehetségtelen és tudatlan tanárai játsszák az agyukat az egyetemen, vagy amikor az uram bátyám rendszerben

2020.05.30. 01:59:11

@droid_: amig nem hagytam ott az orszagot, addig reszt tudtam venni, csak nem ugy tunt, hogy van ertelme azzal a par emberrel. sajnos mo-n benne van a kulturaban, hogy az emberek feltik a hatsojukat, es ha valamivel nem ertenek egyet, akkor sem allnak ki, hanem magukat vedik. a masik problema, hogy ha oket nem erinti valami kozvetlen, akkor meg eszre sem veszik a problemat.

nem mondtam, hogy az otthonmaradottaknak mi a dolga. max hogy szerintem mi lenne a helyes.

2020.05.30. 02:01:41

@desw: "Váltsuk le Orbánékat, benne vagyok! De várjál! Kire??"

hat igen, talan ez a legnagyobb problema, hogy nincs jo alternativa. abban mondjuk nem ertunk egyet, hogy a fidesz a legkevesbe rossz.

2020.05.30. 02:14:01

@desw: "Hazajönnétek akkor is, ha csak ötödannyi pénz kaptok a kintihez képest?"

nem. most, hogy belekostoltunk az itteni lehetosegekbe es eletszinvonalba, nagyon nehez olyat elkepzelni, hogy magyarorszagra visszakoltoznenk.

maradnank csak a penz miatt. illetve az altala adott lehetosegek miatt. az, hogy kb a szabadsag a korlatozo tenyezo abban, hogy hanyszor megyunk el nyaralni, az hogy nem gond egy ford mondeo kaliberu kocsit vennunk a 16 eves lanyunknak, hogy suliba jarjon, hogy barmi "szir-szart" megvehetunk, hogy gondolkodni sem kell rajta, ezt nem adnank mar fel.

maradnank amiatt, hogy szebb kornyeken elunk, ami magyarorszagon nem talalhato meg - beleertve a termeszetet 200 kilometeres korzetben es a varosreszt ahol lakunk)

maradnank csak a munkam miatt, ami magyarorszagon nehezen elerheto el, mert nincsenek ekkora cegek ennyi lehetoseggel.

maradnank az itteni emberek altal nyujtott legkor miatt, hogy nyugodtak, kedvesek - ezt a reszet le sem lehet irni azoknak, akik nem eltek kulfoldon.

es nem mennenk vissza amiatt sem, mert a gyerekeknek itt sokkal jobb, az iskola miatt, a lehetosegeik miatt.

Herr Géza 2020.05.30. 09:39:32

@Horthy Miklós cselédje: Ilyenkor azért ugye te is röhögsz?
“Életem legjobb döntése volt Nyugatról hazajönni és végre a hazámért dolgozni.“
Vazze a még nem egészen 20 éves fiam lassan több munkaviszonyt bír felmutatni, mint te....
Mit dolgoztál te a hazádért? Két próbanapnyit? Aztán jött a “nekem több jár, nem hagyom kizsákmányolni magamat, polgár akarok lenni, sőt oligarcha....?”

desw 2020.05.30. 12:13:39

@Rayovac:

Az anyagi részéhez inkább nem szólok hozzá!

Agresszív seggfejek viszont mindenhol vannak. Itt nálunk nagyon kedves majdnem mindenki, szinte már családias a hangulat a szomszédokkal. Együtt kávézunk, sütögetünk, dumálunk és segítjük egymást.

A vicces az, hogy az egyetlen seggfej az utcában pont egy Angliában dolgozó "menő" magyar. Ez egy 30-as övezet, de persze a seggfej tolja vagy 70-nel a koszladt BMW-jével. Valamilyen kibaszott harcikutyája is van, és csak úgy szórakozásból ráküldi a macskákra, póráz nélküli sétáltatja, üvölt a tuc-tuc "zene", üvöltöznek.

Többször szóltam már neki, hogy azért nem kéne. Először finoman, aztán majdnem összeverekedve. Szerinted? Tipikus IQ-zéró baltaarcú menő-manó, "Van pízem, nem ugatol nekem!"

Egyébként az általad felsoroltakból kb semmit nem lehetne Magyarországon megvalósítani. Vagy szerinted, ha nagyon megtoljuk, akkor lesznek magasabb hegyeink, nemzetközi szinten jobb felsőoktatás, nyugati bér, . . . ?

Szóval nagyon más elvárásaink vannak a "normális" élettel kapcsolatban. És nincs olyan hely a Földön, ahol minden ember jólérezné magát. (A mai poszt, Dánia. A szomszédok sem köszönnek egymásnak?? WTF?)

Én arra törekszem, hogy saját magamnak és a családomnak a saját szájizem szerinti "megfelelő körülményeket" teremtsek. És pont leszarom, hogy erről mit gondolnak pl az emigránsok (desw idióta Orbanista, mert jól érzi magát MO-on). Orbánék alatt kedvezőbb az adóm, így pont leszarom az ellenzéki szolidarítás dumát.

desw 2020.05.30. 12:13:54

@Ződ2000:

" És azért is mert elég látványos volt a különbség ha átlépte az ember az osztrák határt (pedig akkor még nem volt EU, és a sógorék nem voltak az EK tagja sem). "

Annakidején ezen nem tudtam, hogy sírjak vagy nevessek.

Mindenki arról áradozott, hogy Ausztriában milyen szép rendezettek a kertek és tiszta az utca. Akkor én visszakérdeztem, hogy vajon ott az állam többet költ takarításra, vagy netán az embereknek van magasabb intelligenciája és nem dobálják el a szemetet?

Szóval megint ott vagyunk,hogy egy ország nem azért jobb vagy rosszabb, mert a politika ezt vagy azt csinálja, hanem ez alapvetően az állampolgárok hozzáállásától függ.

somlobodog 2020.05.30. 17:20:42

@desw: "És pont leszarom, hogy erről mit gondolnak pl az emigránsok (desw idióta Orbanista, mert jól érzi magát MO-on). Orbánék alatt kedvezőbb az adóm, így pont leszarom az ellenzéki szolidarítás dumát."

Teljesen igazad van. Ez a lényeg. Mi is leszarjuk hogy a magyarorszagon lakó itt posztolok közül sokan megprobalnak a nyugdijjal meg a tbvel meg hasonlokkal baszogatni a kikoltozoket. Ezért nem értem soha hogy valaki minek lép be pl ide minden alkalommal a nyugdijon rugozni vagy bizonygatni hogy Magyarország szuper hely. Az. Valakinek az valakinek nem.

somlobodog 2020.05.30. 17:20:43

@Horthy Miklós cselédje: "Aki emigrált, beismerte hogy Magyarországon nem tudott boldogulni."

Aki Debrecenbol Pestre költözik vagy az 5.bol a 6. kerületbe akoor az is beismert valamit?:))). Én kurva jól éltem Magyarországon is és itt is. És sok ilyet tudok. Miért ne koltozzek ha megtehetem? Karrier, kaland, nyelvtanilag stb. Egész életemben rantotthust kell zabalnom ha 4 évesen azt szerettem?

somlobodog 2020.05.30. 17:20:44

@Wildhunt: ha usat írsz és orvost akkor az nem Svédország, ápoló és idősek otthona. Ekkora ostobaságot... meg le is írod:)))))) gratulálok. Továbbra is tartom az ülj le, egyest

desw 2020.05.30. 19:12:47

@somlobodog:

"Teljesen igazad van. Ez a lényeg. Mi is leszarjuk hogy a magyarorszagon lakó itt posztolok közül sokan megprobalnak a nyugdijjal meg a tbvel meg hasonlokkal baszogatni a kikoltozoket. "

Azért elég jelentős különbség van aközött, hogy kiveszek a közös kasszából 20 millót, lelépek vele, és még az otthoniaknak adom az ukázt, vagy az adózok MO-on között.

Nem mellesleg ez az attitűd kiválóan mutatja azt, hogy miért nem lesz "normális" hely MO soha.

Az meg végképp nem értem, hogy milyen alapon vauztok bele az otthoni dolgokba.

2020.05.31. 02:19:44

@desw: "Szóval nagyon más elvárásaink vannak a "normális" élettel kapcsolatban"

kerdezted, hogy visszamennek 5-od annyi penzert, ha rendes politikai hangulat lenne, en meg irtam par peldat, hogy miert nem mennek mar akkor sem vissza, pl a penz miatt es sok egyeb mas miatt.

mar belekostoltunk egy jobb eletbe, emiatt ha valamiert ez nem romlik el nagyon-nagyon (pl jon meg par trump verzio), akkor nem fogunk elmenni innen.

ugyanakkor 2010 elott magyarorszagon en jol ereztem magam, es normalisnak ereztuk az eletunket, nem vagytunk (sokkal) tobbre.

ez kicsit olyan, mint hogy most sem hianyzik a mars-nyaralas, mert nincs realitasa, es nem hianyzik hogy 30 millio dollaros yachton hajojazzak, mert nem tudom milyen az, es egyebkent sincs esely ra. Emiatt ezek nelkul is jolerzem magam.

ugyanigy, magyarorszagon elve ez az eletszinvonal, amit most elunk, nem volt realis. En nem vagyok tehettseges vallalkozo (~5 szazaleka a tehetos magyaroknak), es atbaszos-g@cifereg sem (~95 szazaleka a tehetos magyaroknak) Egy jobbfajta informatikus vagyok, aki a magyar atlag szinvonalhoz kepes jol elt magyarorszagon, viszont ugyanazzal a tudassal valamiert itt a tobbszoroset ki lehet hozni belole. szoval ha mar igy alakult (es nem en kerestem ezt), elvezzuk, es nem csinalnank vissza.

2020.05.31. 02:29:58

@desw: "közös kasszából 20 millót"

azert szerintem ez tulzas. ha valaki 15 evig jar iskolaba, es egy tanar fizetese mondjuk 300k havonta, es mondjuk 30 gyerekkel nyomom vegig, akkor a rameso tanar-ber 1.8mill. Duplazzuk meg, mert vannak nem tanar dolgozok, meg adjunk hozza 1 milliot az epuletek karbantartasa meg egyeb dolgok miatt, igy kijon 5 millio. Meg mindig sok, de azert egy diplomasnak nem kell fel elet, hogy ennyit adoban visszafizessen, es nem megy ki mindenki egyetem utan azonnal.

en pl ~18 evet dolgoztam magyarorszagon, szoval boven sikerul visszaosztani. Es sokan masoknak is.

somlobodog 2020.05.31. 08:48:27

@desw: pont olyan alapon ahogy te más ember életebe aki külföldön el. Ilyen ez. Nem mi döntöttünk az orszaggyulesben arrol hogy lehessen levelszavazni pl. Ott reklamalj ahol intezmenyesitik hogy a külföldiek direktben pofazhaznak az eletetekbe :). Szar ügy. Ez van.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2020.05.31. 19:05:57

Amíg a fidesz csak fideszként tud gondolkodni és viselkedni addig nem lesz jobb a hangulat.
De fidesz nélkül is vagy két oldalt lehetne írni,mekkora kretének vagyunk!
Egyébként aki éveket dolgozott itthon attól meg pofátlanság számonkérni,hogy ha elmegy.
Nekem is elég jó helyem van most de az országot meg rühellem.
Bár vannak jó helyek meg jó emberek is az országban.
Most egyenlőre ennyi.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása